Jaarverslag Present Ede 2013

39
JAARVERSLAG 2013

description

Stichting Present Ede 06-45450377 info[at]stichtingpresentede.nl www.stichtingpresent-ede.nl

Transcript of Jaarverslag Present Ede 2013

Page 1: Jaarverslag Present Ede 2013

JAARVERSLAG 2013

Page 2: Jaarverslag Present Ede 2013
Page 3: Jaarverslag Present Ede 2013

JAARVERSLAG 2013

Stichting Present Ede

Page 4: Jaarverslag Present Ede 2013

///////////////////////////////// STICHTING PRESENT EDE: BRUGGEN BOUWEN BRUGGEN TUSSEN GELOVEN BRUGGEN TUSSEN CULTUREN BRUGGEN TUSSEN FORMELE EN INFORMELE ZORG BRUGGEN TUSSEN MENSEN

Page 5: Jaarverslag Present Ede 2013

///////////////////////////////////////////////////// JAARVERSLAG PRESENT EDE 2013

Inhoudsopgave VOORWOORD 8

1 STICHTING PRESENT EDE 10 1.1 NAAM, RECHTSVORM EN VESTIGINGSPLAATS 10 1.2 DOELSTELLING, MISSIE EN PRESENTFORMULE 10 1.3 WERKWIJZE 11 1.4 BESTUUR EN OPERATIONEEL TEAM 2013 11

2 DOELSTELLING EN REALISATIE 14 2.1 GROEPEN EN PROJECTEN 14 2.2 PARTNERS 19 2.3 OPERATIONEEL TEAM 20 2.4 BESTUUR 20

3 PRESENTVERHALEN 22

4 JAARREKENING 2013 24 4.1 INLEIDING OP DE JAARREKENING 24 4.2 BALANS PER 31-12-2013 25 4.3 STAAT VAN BATEN EN LASTEN 2013 26 4.4 TOELICHTING OP BALANS PER 31-12-2013 28 4.5 TOELICHTING OP DE STAAT VAN BATEN EN LASTEN

OVER 2013 31

5 VOORUITBLIK 2014 34 5.1 ALGEMENE DOELSTELLING 2014 34 5.2 SPEERPUNTEN VOOR 2014 34 5.3 FINANCIERING 35 5.4 BEGROTING 2014 36

6 BEDANKT 38

Page 6: Jaarverslag Present Ede 2013

7 ///////////////////////////////////////////////////////

Page 7: Jaarverslag Present Ede 2013

///////////////////////////////////////////////////// 8 JAARVERSLAG PRESENT EDE 2013

Voorwoord

Kleurig, veelzijdig en samen zijn woorden die bij mij opkomen wanneer ik dit jaarverslag lees. Ook dit jaar heeft Present Ede weer het nodige in beweging gebracht in Ede en directe omgeving. Dit jaarverslag onderscheidt zich alleen al door de leesbaarheid waardoor het ook op de bank een aanrader is.

Op pagina 22, hoofdstuk 3, staan zo maar een paar kleine blokjes tekst met een foto. Het geeft een kijkje in de dagelijkse praktijk van Present. Wanneer ik dat lees en zie, krijg ik zin om ook weer een project te doen, u ook?

Afgelopen jaar was een mooi jaar in veel opzichten. Ja, iets minder projecten in Ede dan geraamd, wel veel meer projecten in Wageningen. Mooi om te zien dat ook andere mensen in nabijgelegen plaatsen kunnen profiteren van de ervaringen uit Ede. Door deze wisselwerking gaan wij zowel in Ede als Wageningen nog effectiever aan de slag.

Ook zijn er indringende gesprekken geweest met partners over de veranderende wetgeving en de gevolgen voor de kwetsbare kant van onze gemeente. Het is goed om de ervaring en kennis van Present te delen met de gemeente Ede en haar partners. Wanneer wij samen onze schouders eronder zetten, kunnen wij veel bereiken.

Veel leesplezier, wij begroeten u graag tijdens een project!

Namens het bestuur en operationeel team,

André Noorlander – Voorzitter Moniek Kars – Algemeen coördinator

Page 8: Jaarverslag Present Ede 2013

9 ///////////////////////////////////////////////////////

Page 9: Jaarverslag Present Ede 2013

///////////////////////////////////////////////////// 10 JAARVERSLAG PRESENT EDE 2013

1 Stichting Present Ede

1.1 Naam, rechtsvorm en vestigingsplaats De Stichting Present Ede is op 22 juni 2009 door een groep betrokken Edenaren opgericht. De statutaire vestigingsplaats is Ede. Stichting Present Ede is aangesloten bij Stichting Present Nederland.

1.2 Doelstelling, missie en presentformule De betrokkenen bij Stichting Present Ede zijn ervan overtuigd dat mensen bereid zijn zich in te zetten voor de ander en de samenleving. De kloof tussen die bereidheid en het daadwerkelijk in actie komen is echter voor veel mensen groot. Stichting Present Ede wil deze kloof helpen overbruggen. Doelstelling Stichting Present Ede wil een maatschappelijke beweging op gang brengen waarbij steeds meer mensen het vanzelfsprekend vinden om naar elkaar om te zien. Missie Stichting Present Ede slaat een brug tussen mensen die aandacht, tijd en talenten te bieden hebben en mensen die daarmee geholpen worden. Presentformule Om invulling te geven aan de doelstelling en de missie heeft Present een vernieuwende formule ontwikkeld. Bestaande groepen krijgen de mogelijkheid om een zinvolle en goed bestede dag te beleven door zich via een afgebakend project in te zetten voor een ander. De hulpontvangers zijn mensen die te maken hebben met armoede, een slechte gezondheid of een sociaal isolement. Bij de “presentformule” staan 4 factoren centraal:

• Het aanbod van de groep vrijwilligers is het vertrekpunt. Zij geven aan wat zij de samenleving te bieden hebben aan aandacht, talent en tijd.

• De samenwerking met maatschappelijke organisaties is onmisbaar. Hulpverleners weten welke hulp nodig is en waar de vrijwilligers het beste

Page 10: Jaarverslag Present Ede 2013

11 ///////////////////////////////////////////////////////

kunnen worden ingezet. Zo werkt de eenmalige vrijwillige inzet aanvullend op en ondersteunend aan de bestaande hulpverlening.

• Een structurele opzet en professionele kaders zijn belangrijk. Stichting Present Ede heeft een team dat wordt aangestuurd door twee coördinatoren. Dit Presentteam begeleidt groepen bij hun inzet en bewaakt de kwaliteit en duurzaamheid van de projecten.

• Present Ede is een lokale organisatie en is lid van een landelijk platform. In Ede bouwt Present aan een plaatselijk draagvlak bij partners en bedrijven. Present Ede maakt deel uit van een landelijk netwerk van Present stichtingen. Onderling worden ervaringen en expertise uitgewisseld, wat de lokale stichting versterkt.

1.3 Werkwijze Stichting Present Ede wil groepen zo zorgvuldig mogelijk begeleiden, zodat kwaliteit en duurzaamheid van projecten bewaakt worden. Hieronder wordt uitgelegd welke stappen we doorlopen tijdens elk project.

1. Kennismaking – de groep en een medewerker van Stichting Present Ede maken kennis met elkaar, onder andere door een presentatie van Present en een inventarisatie van het aanbod van de groep.

2. Aanmelding – de groep meldt zich aan met een aanbod in talent en tijd. 3. Match – Present koppelt het aanbod aan een hulpvraag van een organisatie in

wonen, zorg en welzijn. 4. Projectbezoek – Present Ede plant een bezoek op locatie, waarbij de

contactpersoon van de groep vrijwilligers, de hulpverlener, de hulpontvanger en iemand van Present aanwezig zijn. Hier worden de afspraken omtrent het project gemaakt.

5. Uitvoering project – Na de nodige voorbereidingen kan het project plaatsvinden op de geplande datum.

6. Evaluatie en terugkoppeling – zowel groep als hulpverlener blikken terug. 7. De beweging – de groepvrijwilligers wordt uitgedaagd verder invulling te geven

aan de beweging van naar elkaar omzien die Stichting Present Wageningen op gang wil brengen. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door anderen in het eigen netwerk te enthousiasmeren of door zich nog een keer in te zetten als groep of als groepenbegeleider.

Page 11: Jaarverslag Present Ede 2013

///////////////////////////////////////////////////// 12 JAARVERSLAG PRESENT EDE 2013

1.4 Bestuur en operationeel team 2013

BESTUUR

OPERATIONEEL TEAM

COÖRDINATOREN Rianne Aalbers (t/m juni 2013) Moniek Kars Klaaske Mussche (per juni 2013) Peter de Jong (stagiaire) (t/m juni 2013)

André Noorlander – voorzitter Jasper van Schuppen – penningmeester Marieke Rodenburg – secretaris (t/m juni 2013) Annemiek Pieters– secretaris (per juli 2013) Henk Peter Dijkema – algemeen bestuurslid Piet Knepper – algemeen bestuurslid (per april 2013)

TAKEN: (Personeels)beleid Financiën Fondswerving Randvoorwaarden

GROEPENBEGELEIDERS Alize Walhout - vrijwilliger Paul Esveld - vrijwilliger Henrieke van Roekel – vrijwilliger Ella Vlaardingerbroek - vrijwilliger Lianne ten Ham - vrijwilliger Thomas Steenbergen – vrijwilliger Klaaske Mussche – vrijwilliger (t/m mei

2013)

KERNTAKEN: Netwerken met partners Werven en begeleiden vrijwilligers Matchen aanbod – vraag Aansturen OT PR en communicatie

TAKEN: Groepen begeleiden

Page 12: Jaarverslag Present Ede 2013

13 ///////////////////////////////////////////////////////

Page 13: Jaarverslag Present Ede 2013

///////////////////////////////////////////////////// 14 JAARVERSLAG PRESENT EDE 2013

2 Doelstelling en realisatie

De centrale doelstelling van Stichting Present Ede voor 2013 was: In 2013 werkt Present Ede aan een maatschappelijke beweging van naar elkaar omzien door het werven, inzetten en begeleiden van 60 groepen vrijwilligers. Present Ede beoogt met een zorgvuldige, professionele begeleiding van de groepen continuïteit en kwaliteit te waarborgen in de projecten en de daaruit voortvloeiende ontmoetingen. Vanuit de centrale doelstelling is gewerkt aan specifieke doelen gericht op aanbod en vraag. Hoe deze doelen gestalte hebben gekregen in 2013 is beschreven in dit hoofdstuk.

2.1 Groepen en projecten In 2013 zet Present Ede 60 groepen1

vrijwilligers in bij projecten, waarbij kwaliteit en continuïteit gewaarborgd worden. Present Ede biedt hierbij professionele aansturing en begeleiding van de groepen en zorgt voor een uitgebreid netwerk bij kerken en andere organisaties voor het aanbod van groepen.

Stichting Present Ede heeft 49 groepen ingezet bij projecten, dat zijn 11 groepen minder dan gepland. Als oorzaak kan gezien worden de wisselingen binnen het Operationele Team en de verminderde zichtbaarheid bij kerken. Bovendien is een groot deel van de tijd en inzet van het OT naar projecten in Wageningen gegaan. In totaal heeft de stichting 83 projecten in Ede en Wageningen uitgevoerd. Dit is een groei van 20 projecten. 1In het jaarplan 2013 staat 75 groepen, welke te verdelen zijn in 60 groepen in Ede en 15 groepen in Wageningen. In dit jaarverslag worden alleen de projecten in Ede besproken. Voor de projecten in Wageningen is een apart jaarverslag.

VASTE VRIJWILLIGERS Jan Noorlander

Page 14: Jaarverslag Present Ede 2013

15 ///////////////////////////////////////////////////////

Groepen in 2013

In onderstaand overzicht worden de “groepenleveranciers” in beeld gebracht. ////////// HERKOMST GROEPEN 2013

We zien over 2013 een afname in het aantal groepen uit kerken. In plaats van 24 groepen mochten we 20 groepen uit kerken koppelen aan mensen met een hulpvraag. Er zijn kerken die heel regelmatig groepen inzetten. Succesvol was de Tijd & Talent collecte bij de Schuilplaats: ieder gemeentelid kreeg een kaartje en een pen waarop kon worden ingevuld op welke dag en welk type klus gewenst was. We zien dat dit format aanslaat bij de gemeenteleden en dat het leuk is om op deze manier met verschillende gemeenteleden je in te zetten. Je leert elkaar (beter) kennen en ontmoet de ander!

0

20

40

60

80

2009 2010 2011 2012 2013

Doel

Realisatie

20

13

6

5 3 1 1 Kerken

Flexgroepen

Buurtbewoners

Non-profit

Gezinnen

Jongeren

Politiek

Page 15: Jaarverslag Present Ede 2013

///////////////////////////////////////////////////// 16 JAARVERSLAG PRESENT EDE 2013

Net als in 2012 zien we een groot aantal projecten uitgevoerd door flexers, vrijwilligers die vaker dan eens aan de slag willen. Onder hen zijn een aantal mensen, zonder uitzicht op een betaalde baan (krachtpatsers), die op deze manier toch een bijdrage aan een zorgzame samenleving kunnen bieden en zelf genieten van de contacten die ze opdoen tijdens de projecten. In 2013 heeft Stichting Present Ede voor het eerst deelgenomen aan NonStopPresent! Een actie waarbij het bestuur en OT 24uur lang projecten hebben uitgevoerd en hiervoor gesponsord werden. Gedurende 24 uur werden 5 verschillende projecten uitgevoerd. Een leuke actie om met elkaar te doen! 24 uur Present… Als cadeau voor de ander!

Page 16: Jaarverslag Present Ede 2013

17 ///////////////////////////////////////////////////////

Het volgend overzicht geeft een beeld van de groepen en de verschillende projecten. ///////// OVERZICHT VAN GROEPEN EN PROJECTEN EDE HERKOMST GROEPEN PROJECT

Kerk- De Schuilplaats 9 groepen Schoonmaken, opruimen, tuinieren, wandelen, klussen, koekjes, koken

Kerk - NGK 6 groepen Schoonmaken, opruimen, tuinieren, koken, spelletjes

Kerk – Op Doortocht 4 groepen Schoonmaken, sauzen, spelletjes Kerk- Ger. Kerk Vrijg. 1 groep Tuinieren en spelletjes Flexers 13 groepen Sauzen, opruimen, schoonmaken, tuinieren,

klusjes, verhuizen Buurtbewoners 6 groepen Sauzen, tuinieren, koken, klussen, opruimen Non-profit 5 groepen Opruimen, klusjes, koken, , schoonmaken Gezinnen 3 groepen Dagje uit, klusjes, sauzen Jongeren 1 groep Zingen Politiek 1 groep Klussen Voor een aantal van onze partners wordt in het volgend overzicht aanvullende, specifieke informatie gegeven over projecten in 2011, 2012 en 2013. ///////// SPECIFIEKE INFO PROJECTEN 2011, 2012 EN 2013

25

12 4

12

38

6

20 31

6

22

47

6

25 21

7 12

37

3 0

10 20 30 40 50

2011

2012

2013

Page 17: Jaarverslag Present Ede 2013

///////////////////////////////////////////////////// 18 JAARVERSLAG PRESENT EDE 2013

///////// MUZIKALE ONTMOETING Het is vakantietijd… Een groep van 37 jongeren tussen de 12-15 jaar uit het noorden van Nederland en hun begeleiders zijn op zomerkamp in Otterlo. Naast het genieten van hun eigen vakantie, willen ze ook andere mensen laten genieten en een stukje van hun tijd geven voor anderen. Mooi hè? Dat maakt dat het op 14 augustus een drukte van belang is in de grote zaal in Woon- en Zorgcentrum Het Maanderzand. Op het podium staat een koor dat, onder begeleiding van een piano, prachtige liederen ten gehore brengt. Het zingen wordt afgewisseld met muzikale intermezzo’s door een violist en saxofonist. De bewoners zitten zichtbaar te genieten. Na afloop is er onder het genot van een ijsje en een glaasje sap tijd voor de ontmoeting tussen jong en oud.

Page 18: Jaarverslag Present Ede 2013

19 ///////////////////////////////////////////////////////

2.2 Partners Maatschappelijke organisaties In 2013 hebben vrijwilligers ondersteunend werk verricht bij hulpverleningstrajecten van 21 verschillende maatschappelijke organisaties. Bij Stichting Present is het belangrijk dat de kortdurende, afgebakende projecten van vrijwilligers ondersteunend zijn aan de bestaande hulpverleningstrajecten. Present wil geen dingen overnemen van hulpontvangers, maar wil ze juist in hun eigen kracht zetten. Maatschappelijke organisaties weten Stichting Present steeds beter te vinden voor het melden van hulpvragen. Dit jaar kwam het ook voor dat het een voorwaarde was om eerst een groep van Present aan de slag te laten gaan, voor met een hulpverleningstraject te starten. Nadat de groep het huis had schoongemaakt, kon de maatschappelijke organisatie verder met het gezin optrekken en de ouders leren hoe het huishouden te runnen. Ook kennen de coördinatoren van Present de organisaties steeds beter, waardoor het aanbod sneller gematcht kan worden aan hulpvragen. Collega sociaal makelaars Present Ede heeft samenwerkingsrelaties met De Medewerker en Dien je Stad welke dit jaar leiden tot het vergroten van het hulpaanbod en het effectief matchen tussen vraag en aanbod, waardoor de maatschappelijke betrokkenheid tussen burgers in Ede wordt vergroot. Medewerkers van de verschillende organisaties maken gebruik van de specifieke kracht van elke organisatie in het doorverwijzen naar elkaar op het gebied van hulpvraag en hulpaanbod. Een voorbeeld hiervan is dat Present Ede de begeleiding doet van projecten waarbij een zorgvuldige voorbereiding en begeleiding nodig is, gezien de complexiteit van de hulpvraag.

Page 19: Jaarverslag Present Ede 2013

///////////////////////////////////////////////////// 20 JAARVERSLAG PRESENT EDE 2013

2.3 Operationeel team

In 2013 is er binnen het operationeel team veel veranderd. Halverwege het jaar namen we afscheid van Rianne Aalbers, die als algemeen coördinator vanaf de oprichting van de stichting betrokken was. Haar functie is overgenomen door Moniek Kars. Klaaske Mussche werd halverwege het jaar aangenomen als projectcoördinator.

De algemeen coördinator houdt zich bezig met beleid, netwerkopbouw en fondswerving, de projectcoördinator is verantwoordelijk voor alles wat te maken heeft met de groepen en projecten. Dit team van betaalde krachten werd ondersteund door een team vrijwillige groepenbegeleiders. Begin 2013 heeft het OT een training gegeven voor nieuwe groepenbegeleiders. Hieruit hebben we 4 nieuwe groepenbegeleiders kunnen aantrekken. De eerste helft van het jaar hadden we een stagiaire van de CHE. De stagiaire heeft zich voornamelijk bezig gehouden met het begeleiden van groepen en het voeren van gesprekken met kerken.

2.4 Bestuur In 2013 waren er ook binnen het bestuur een aantal veranderingen. Afscheid is genomen van de secretaris. Een nieuw algemeen bestuurslid is verwelkomd. Het bestuur heeft zich gericht op beleidsvorming, personeelszaken, inhoudelijke ondersteuning van het operationeel team, contacten met kerken en financiën. Belangrijk daarbij was het monitoren van de voortgang van de activiteiten en fondswerving in relatie tot de jaardoelstellingen. Er vonden ontmoetingen plaats met vertegenwoordigers van de Edese politiek en maatschappelijke organisaties. Het bestuur vergaderde 6 keer in 2013.

Page 20: Jaarverslag Present Ede 2013

21 ///////////////////////////////////////////////////////

///////// BURENDAG: DOEDAG! Zaterdag 21 september… Burendag… En ook de Present DoeDag! Ongeveer 30 vrijwilligers hebben zich opgegeven om zich in te zetten voor hun wijkgenoten in de Maandereng en Oud Zuid. Er staan maar liefst 6 projecten gepland voor deze middag. De ene groep zet zich in voor haar wijkgenoten door te schilderen, de ander door te tuinieren en weer een ander door een schuur op te ruimen. Ook waren er vrijwilligers die op de kleine kinderen pasten en vrijwilligers die hielpen met serveren van koffie/thee of het koken van de gezamenlijke maaltijd. Kortom: er werden veel handen uit de mouwen gestoken om aanwezig te zijn voor de medemens. Na een middag vol praktische klusprojecten, was het tijd voor de gezamenlijke maaltijd waar ook een aantal hulpontvangers bij aanwezig waren. Een mooie mogelijkheid om elkaar te leren kennen en te ontmoeten. We mogen gebruik maken van De Akker, een prachtige locatie van het Leger des Heils. De waardering door de hulpontvangers was groot. Enkele reacties: ‘Hè, nu zit ik tenminste niet meer tegen die lelijke schuur aan te kijken en kan ik weer genieten als ik buiten zit’. ‘Het lijkt wel een Zonnebloemdag’. ‘Ik weet niet wat ik moet zeggen om aan te geven hoe dankbaar ik ben voor deze dag.’ BURENDAG…DOEDAG… EEN PRACHTIGE DAG!!!

Page 21: Jaarverslag Present Ede 2013

///////////////////////////////////////////////////// 22 JAARVERSLAG PRESENT EDE 2013

3 Presentverhalen

GEZELLIGE DRUKTE Het is een gezellige drukte bij Machtella. 9 kinderen en 7 volwassenen van de GKV zijn een ochtendje Present. Er wordt gekleurd, gezongen, een praatje gemaakt, een spelletje gedaan. Ook wordt er hard in de tuintjes van de bewoners gewerkt. De bewoners waren er blij mee: er gingen heel wat duimen omhoog.

JULLIE DOEN GOED WERK! 7 flexers helpen een gezin begeleid door Opella met hun verhuizing van een flat naar een eengezinswoning. Het gezin heeft 5 kinderen waarvan de jongste net een week eerder was geboren. Waaijenberg Verhuizers stelde gratis een vrachtwagen ter beschikking. Vele handen maken licht werk!

NAAR ELKAAR OMZIEN IS EEN CADEAU Met het gezin aan de slag op de kinderboerderij. Konijnenhokken schoonmaken. Dochter: ik vond het een heel leuk taakje!!! Zo is naar elkaar omzien een cadeau dat naar beide kanten gegeven wordt.

Page 22: Jaarverslag Present Ede 2013

23 ///////////////////////////////////////////////////////

WII-EN MET ANDERE JONGEREN Tieners van de NGK houden wel van gamen. De bewoners van ’s Heeren Loo in ook! Het was een gezellige avond. De bewoners genoten van het bezoek bij hen in huis en ze speelden heerlijk mee. Ook voor de tieners was het een leuke ervaring kennis te maken met mensen die ze nog niet goed kenden. Een zeer geslaagde avond!

SPELLETJES EN BOWL Regen… Geen wandeling dus voor de 23+-groep van Op Doortocht en de bewoners van verzorgingshuis het Maanderzand. Geen probleem! Spelletjes doen is ook leuk! Tijd voor een praatje en een heerlijke fruitsalade. Bijzonder en waardevol om ook een luisterend oor te kunnen bieden.

BRUG TUSSEN CULTUREN Drie vrijwilligers vonden de tijd om op een ochtend een Somalische vrouw, begeleid door Ergodus, te helpen haar berging op te ruimen. Spullen worden naar de stort gebracht, zodat er een scootmobiel kan komen te staan. Samen met de zoon van mevrouw was de klus zo geklaard. Mevrouw had lekkere Somalische cakejes gebakken. Een mooie brug tussen culturen!

Page 23: Jaarverslag Present Ede 2013

///////////////////////////////////////////////////// 24 JAARVERSLAG PRESENT EDE 2013

4 Jaarrekening 2013

4.1 Inleiding op de jaarrekening Stichting Present Ede is blij met de financiële partners die het mogelijk maakten in Ede een beweging van naar elkaar omzien in gang te zetten via klusprojecten en sociale activiteiten. In dit hoofdstuk wordt er weergegeven hoe de ontvangen fondsen zijn omgezet in het slaan van bruggen tussen mensen. In de voorgaande hoofdstukken hebben we getracht weer te geven dat het om veel meer gaat dan alleen het uitvoeren van projecten. De waarde van de 49 projecten is niet in cijfers uit te drukken, het zijn kostbare cadeaus van burgers uit Ede aan anderen in Ede. De winst per project is te vinden in: • een ontmoeting tussen burgers uit Ede die niet vanzelfsprekend is • tieners die ervaren hoe het is om om te zien naar de ander • die man die vertrouwen heeft in Present en toestaat hem te helpen met het

opruimen van zijn vervallen woning en tuin • een opgeruimde berging waardoor de scootmobiel binnen kan staan • die alleenstaande moeder die met de hulp van andere moeders haar huis weer op

orde heeft • die weduwe die een luisterend oor heeft in een vrijwilliger • de hulpverlener die een stukje vertrouwen kon opbouwen bij een cliënt • de vrijwilliger die een geweldig gevoel van voldoening heeft door het echt kunnen

helpen van een ander.

Page 24: Jaarverslag Present Ede 2013

25 ///////////////////////////////////////////////////////

4.2 Balans per 31-12-2013 ////////// BALANS PER 31 DECEMBER 2013 31-12-2013 31-12-2012 ACTIVA Vlottende activa Belasting en sociale verzekeringen - 114 Vorderingen en overlopende activa 12.985 11.668 Liquide middelen 4.658 6.299 17.643 18.081 Totaal activa 17.643 18.081 31-12-2013 31-12-2012 PASSIVA Reserves en fondsen Reserves - Continuïteitsreserve 9.978 10.576 - Algemene reserve -/- 2.962 -/- 4.236 7.016 6.340 Fondsen - Bestemmingsfondsen - 594 Kortlopende schulden

Belastingen en sociale verzekeringen 1.665 1.464 Schulden en overlopende passiva 8.961 9.683 10.627 11.147 Totaal passiva 17.643 18.081

Page 25: Jaarverslag Present Ede 2013

///////////////////////////////////////////////////// 26 JAARVERSLAG PRESENT EDE 2013

4.3 Staat van baten en lasten 2013 ////////// STAAT VAN BATEN EN LASTEN 2013 2013 2012

Baten

Subsidies 32.700 27.840

Overige giften 8.020 4.438

Totaal baten 40.720 32.278

2013 2012 Lasten

Personeelskosten 33.832 32.498

Kantoorkosten 1.299 1.761

Projectkosten 356 695

Fondswerving 356 -

Algemene kosten 4.201 4.646

Totaal lasten 40.044 39.600

Exploitatiesaldo 676 -/- 7.322

Page 26: Jaarverslag Present Ede 2013

27 ///////////////////////////////////////////////////////

2013 2012 Het exploitatiesaldo is toegevoegd/onttrokken aan: - Continuïteitsreserve -/- 598 260 - Algemene reserves 1.274 -/- 7.582

Totaal 676 -/- 7.322

Page 27: Jaarverslag Present Ede 2013

///////////////////////////////////////////////////// 28 JAARVERSLAG PRESENT EDE 2013

4.4 Toelichting op balans per 31-12-2013 ////////// TOELICHTING OP BALANS PER 31 DECEMBER 2013 ACTIVA Vlottende activa

Belastingen en sociale verzekeringen 31 december 2013 31 december 2012 Pensioenpremies - 114

- 114

Vorderingen en overlopende activa

31 december 2013 31 december 2012

Vooruitbetaalde bedragen 1.746 2.917

Oranje Fonds - 3.750

Fonds Sluyterman van Loo 5.850 3.590

Maatschappij van de Welstand - 500

Rekening-courant Stichting Present Wageningen

4.815 -

Nog te ontvangen overig 574 911

12.985 11.668

Page 28: Jaarverslag Present Ede 2013

29 ///////////////////////////////////////////////////////

Liquide middelen 31 december 2013 31 december 2012 Rabobank verengingsrekening 1.158 6.299

Rabobank bedrijfstelerekening 3.500 -

4.658 6.299

PASSIVA Reserves en fondsen Continuïteitsreserve 31 december 2013 31 december 2012 Stand per 1 januari 10.576 10.316

Bij: toevoeging boekjaar -/- 598 260

Stand per 31 december 9.978 10.576

De continuïteitsreserve wordt noodzakelijk geacht om tenminste 3 maanden aan de verplichtingen ten behoeve van de werknemers te kunnen voldoen met een opslag van 10% voor de overige lasten. De continuïteitsreserve is gebaseerd op de begroting voor 2013. Het bedrag voor de continuïteitsreserve bestaat uit: Personeelslasten: € 9.071 Opslag 10% voor overige lasten: € 907 Algemene reserve 31 december 2013 31 december 2012 Stand per 1 januari -/- 4.236 3.346

Bij: toevoeging boekjaar 1.274 -/- 7.582

Stand per 31 december -/- 2.962 -/- 4.236

Page 29: Jaarverslag Present Ede 2013

///////////////////////////////////////////////////// 30 JAARVERSLAG PRESENT EDE 2013

Bestemmingsreserve fondsen 31 december 2013 31 december 2012 Stand per 1 januari 594 -

Bij: toevoeging boekjaar - 2.000

Af: bestedingen boekjaar -/- 594 -/- 1.406 Stand per 31 december - 594

Kortlopende schulden Belastingen en sociale verzekeringen 31 december 2013 31 december 2012 Loonheffing 1.251 1.464

Pensioenpremies 414 -

1.665 1.464

Schulden en overlopende passiva 31 december 2013 31 december 2012 Vooruitontvangen bedragen 2.500 5.000

Reservering vakantiegeld 1.092 1.404 Overige nog te betalen bedragen 5.369 3.279

8.961 9.683

Page 30: Jaarverslag Present Ede 2013

31 ///////////////////////////////////////////////////////

4.5 Toelichting op de staat van baten en lasten over 2013

////////// TOELICHTING OP STAAT VAN BATEN EN LASTEN OVER 2013 Baten

Subsidies 2013 2012

Fonds Sluyterman van Loo 5.850 3.590

Maatschappij van de Welstand - 5.000

Oranje Fonds - -

Gemeente Ede 15.000 8.250

Woonstede 10.850 10.000

Stichting Present Nederland - 1.000

Overige fondsen 1.000

Totaal subsidies 32.700 27.840

Overige giften 2013 2012

Diverse overige giften 8.020 4.438

Page 31: Jaarverslag Present Ede 2013

///////////////////////////////////////////////////// 32 JAARVERSLAG PRESENT EDE 2013

Lasten

Personeelskosten 2013 2012

Lonen en salarissen 24.750 28.826

Sociale lasten 3.986 3.973

Pensioenlasten 2.134 2.522

Overige personeelskosten 2.962 2.111

Ontvangen ziekengeld - -/- 4.934

Totaal personeelskosten 33.832 32.498

Kantoorkosten 2013 2012 Kantoorbenodigdheden 1 328

Telefoonkosten 611 491

Overige kantoorkosten 687 942

Totaal kantoorkosten 1.299 1.761

Projectkosten 2013 2012 Diverse projectkosten 356 695

Kosten fondswerving 2013 2012 Kosten fondswerving 356 -

Page 32: Jaarverslag Present Ede 2013

33 ///////////////////////////////////////////////////////

Algemene kosten 2013 2012 Bijdrage Stichting Present Nederland

3.357 3.912

Accountantskosten 637 720

Bankkosten 89 -/- 81

Overige algemene kosten 118 95

Totaal algemene kosten 4.201 4.646

Page 33: Jaarverslag Present Ede 2013

///////////////////////////////////////////////////// 34 JAARVERSLAG PRESENT EDE 2013

5 Vooruitblik 2014

5.1 Algemene doelstelling 2014 In 2014 werkt Present Ede aan een maatschappelijke beweging van naar elkaar omzien door het werven, inzetten en begeleiden van 65 groepen2

5.2 Speerpunten voor 2014

vrijwilligers. Present Ede beoogt met een zorgvuldige, professionele begeleiding van de groepen continuïteit en kwaliteit te waarborgen in de projecten en de daaruit voortvloeiende ontmoetingen.

Voor Stichting Present Ede is de beweging van naar elkaar omzien niet alléén te bewerkstelligen door een toename in aantal groepen, matches en projecten. Dit blijkt ook uit een stabiele situatie in het aantal groepen voor 2014 ten opzichte van 2013. De speerpunten voor 2014 zijn gericht op de verduurzaming van de stichting, zowel binnen het Operationeel Team, de samenwerking met partners (groepenleveranciers en maatschappelijke organisaties) als ook in de financiële situatie. We beogen eind 2014 een stevige stichting neergezet te hebben, met vaste vrijwilligers, goede contacten met partners en nieuwe inkomstbronnen. 1. In 2014 heeft Present Ede het Operationeel Team uitgebreid met een aantal

gekwalificeerde vrijwillige groepenbegeleiders. Met de pilot PresentWERKT! willen we 6 hoger opgeleide werkzoekende een tijdelijke werkervaringsplaats bieden. We willen verder gaan met de pilot Krachtpatsers en nieuwe mensen zonder uitzicht op de arbeidsmarkt toevoegen aan onze flexers.

2. In 2014 hebben we onze communicatie en zichtbaarheid naar kerken toe verbeterd. We hebben bij een aantal kerken ambassadeurs die Present binnen hun gemeente vertegenwoordigen en groepen werven. We voeren de Tijd & Talent collecte en de PresentEstafette bij 2 verschillende kerken uit.

2 Een groep bestaat uit gemiddeld 7 personen in alle leeftijdscategorieën, die zich samen inzetten tijdens een project.

Page 34: Jaarverslag Present Ede 2013

35 ///////////////////////////////////////////////////////

3. In 2014 hebben we onze relatie met maatschappelijke organisaties verstrekt. Zijn we nog beter ondersteunend aan bestaande hulpverleningstrajecten. Beseffen hulpverleners dat vrijwilligers in de komende jaren onmisbaar zijn binnen het netwerk van de hulpontvanger. Present is een serieuze gespreks- en samenwerkingspartner binnen de veranderingen in zorg en welzijn.

4. Stichting Present Ede richt zich in 2014 op nauwe samenwerking met collega stichtingen in de regio Gelderse Vallei. Door regelmatig overleg en afstemming, en ons, indien mogelijk, gezamenlijk te presenteren hopen we onze krachten te bundelen en elkaar te versterken.

5. In 2014 heeft Stichting Present Ede nieuwe inkomstenbronnen verworven bij bedrijven. We richten ons op eenmalige donaties, betaalde projecten en financiële partnerships.

5.3 Financiering

In 2014 streeft Present Ede ernaar om € 48.500,- aan inkomsten te verkrijgen, zodat de doelstellingen genoemd in dit jaarplan worden behaald. In 2015 wil Present Ede in sterk verminderde mate afhankelijk zijn van (landelijke) fondsen. Dit betekent voor 2014 dat de volgende verdeling wordt nagestreefd: //////// OVERZICHT INKOMSTENBRONNEN PRESENT EDE

Inkomsten Zekere inkomsten Geschatte inkomsten Gemeente Ede 15.000 Gemeente Ede 5.000

Woonstede 10.000 Woonstede 2.500 Fonds Sluyterman van Loo 6.000 Partners (bedrijven, kerken en MO’s) 5.000 Donateurs (particulieren) 5.000

TOTAAL 25.000 TOTAAL 23.500

Page 35: Jaarverslag Present Ede 2013

///////////////////////////////////////////////////// 36 JAARVERSLAG PRESENT EDE 2013

5.4 Begroting 2014

Uitgaven 2014 Personeelskosten

Lonen en salarissen 28.682 Sociale lasten 4.733 Pensioenlasten 2.868 Overige personeelskosten 5.712

Totaal personeelskosten 41.995

Kantoorkosten Huur kantoor 0 Gas, water, licht etc. 0 Kantoorbenodigdheden 150 Telefoonkosten 450 Overige kantoorkosten 575

Totaal kantoorkosten 1.175 Projectkosten 1.500 Fondswerving 500 Algemene kosten

Bijdrage Present Nederland 2.500 Verzekeringen 0 Accountantskosten 500 Overige algemene kosten 330

Totaal algemene kosten 3.330 TOTAAL UITGAVEN 48.500

Page 36: Jaarverslag Present Ede 2013

37 ///////////////////////////////////////////////////////

Page 37: Jaarverslag Present Ede 2013

///////////////////////////////////////////////////// 38 JAARVERSLAG PRESENT EDE 2013

6 Bedankt

De maatschappelijke beweging van naar elkaar omzien die Stichting Present Ede op gang wil brengen werd in 2013 mogelijk gemaakt door goederen en geld van partners, fondsen en particuliere donateurs.

Dank ook aan de kerken in Ede die naast veel hardwerkende groepen te hebben ingezet ook financieel hebben bijgedragen.

Page 38: Jaarverslag Present Ede 2013
Page 39: Jaarverslag Present Ede 2013

Stichting Present Ede Stationsweg 109 | Ede

Postbus 8095 | 6710 AB Ede 06-45450377 | 06-45189400

[email protected] www.stichtingpresent-ede.nl

KvK 09201141

Rek. nr. NL51RABO0149698267 ANBI geregistreerd: RSIN 82092245