Jaarverslag Nature for Kids 2009

18

description

Jaarverslag Stichting Nature for Kids, 2009

Transcript of Jaarverslag Nature for Kids 2009

Page 1: Jaarverslag Nature for Kids 2009
Page 2: Jaarverslag Nature for Kids 2009

¨Niet alleen maakt Nature for Kids kinderen bewust van de pracht van de natuur, maar onderwijst ze hen ook hoe ze hierin moeten investeren. Het is immers hun toekomst!¨

Page 3: Jaarverslag Nature for Kids 2009

Dagmar van Weeghel Oprichter en directeur stichting Nature for Kids

Lorem ipsum dolor sit amet, an nibh sape-ret electram eum, singulis honestatis ea quo, tale conceptam dissentias eam ea. Me-liore fastidii vel no, usu legere dolorum rec-teque te. Atomorum contentiones delicatis-simi qui ea, amet partiendo democritum et duo, justo commune corrumpit et vel. Grae-ce essent iudicabit ad vix, libris percipit per-fecto te ius. Alii omnesque duo at, his in apeirian accommodare. Et vix diam hones-tatis intellegebat, mel sint choro no. Dolorum maiestatis eum cu. Mucius postu-lant eu nam, ei vero accommodare sea. Di-cat reprehendunt ea nec, quo ex tale no-vum simul. Nam soluta melius neglegentur te. Regione bonorum imperdiet ea vis. Dagmar van Weeghel

VOORWOORD

Page 4: Jaarverslag Nature for Kids 2009

En als er straks helemaal geen

bomen meer zijn?

Page 5: Jaarverslag Nature for Kids 2009

Nature for Kids wil kinderen in ontwikkelingslanden bewust maken van het belang van hun eigen natuurlijke omgeving en respect bijbrengen voor natuur, milieu en bedreigde diersoorten. De sticht-ing wil er zo toe bij dragen dat toekomstige gen-eraties beter in staat zullen zijn zorgvuldig met hun erfgoed om te gaan en daarbij minder afhankelijk zullen zijn van hulp van anderen om een stabiele en gezonde leefomgeving te creëren.

Milieuschade leidt tot armoede; armoede leidt tot milieuschade.

Veel mensen in ontwik-kelingslanden zijn voor hun levensonderhoud volledig afhankelijk van de natuur. Het natuurlijke evenwicht wordt echter ernstig verstoord door grootschalige ontbossing, stroperij en vervuiling. Hierdoor neemt de armoede toe, waardoor steeds meer mensen zich gedwongen zien om bi-jvoorbeeld te gaan kap-pen of stropen om in hun levensonderhoud te voorzien. Een vicieuze cirkel, die de toekomst van mens en natuur in ontwikkelingslanden ernstig bedreigt!

MISSIE

Nature for Kids wil de vicieuze cirkel doorbreken en kinderen op innovatieve en interactieve wijze weer bewust maken van hun natuurlijke leefomgeving. Dankzij de educatieve projecten van Nature for Kids, leren jongeren lokale oplossingen te zoeken en hun ondernemerschap te ontwikkelen. Ze leren over alternatieve milievriendelijke werkwijzes en hoe ze deze kunnen toepassen in hun eigen ge-meenschap. De druk op het lokale milieu zal afne-men en kinderen zullen weer kunnen opgroeien met een goed gevoel over hun land, over hun eigen rol daarin en dus over hun toekomst. Een toekomst in een stabiele en gezonde leefomgeving waarin ze minder afhankelijk zijn van anderen.

DOELSTELLING

Page 6: Jaarverslag Nature for Kids 2009

EDUCATION through ENTERTAINMENT

Page 7: Jaarverslag Nature for Kids 2009

Nature for Kids ontwikkelt, produceert en distribueert lesmateriaal om kinderen in ontwikkelingslanden be-wust te maken over het belang van natuur en natuur-beheer. Korte educatieve speelfilms vormen het hoofdcompo-nent van een praktisch interactief lespakket, toeges-pitst op de lokale milieuproblemen. Doordat lokale kin-deren hierin de hoofdrol spelen werkt het zeer inspir-erend. De positieve boodschap dat iedereen iets in hun eigen omgeving kan veranderen, komt op deze manier duidelijk over. Niet alleen worden de kinderen bewust van de pracht van de natuur, maar ze leren ook dat ze hierin moeten investeren. Het is immers hun toekomst! Daarnaast is het voor veel kinderen de eerste keer dat ze een film te zien krijgen. Dit maakt het tot een zeer krachtig educatie-tool; zien is geloven. Het begeleidend lesmateriaal bestaat uit stripboekjes, werkboeken, informatieve posters en een leraarhan-dleiding. In de handleiding worden onder andere sug-gesties gedaan voor rolspellen en buitenschoolse ac-tiviteiten, zoals bomen planten, opruimacties in het dorp, het aanleggen van een schooltuin, sporen zoeken etc. Het complete ´Education through Entertainment´ pak-ket van Nature for Kids is niet alleen informatief, maar is ook leuk en zet aan tot actie. De films zijn geen droge documentaries, maar speelfilms met superhel-den en een grappige wrattenzwijn als verhalen-verteller. Het kind is de held en de bedenker van op-lossingen. De scholieren leren hoe ze alternatieve mi-lieuvriendelijke werkwijzes kunnen toepassen in hun eigen gemeenschap. Het stimuleert hen om hun on-dernemersschap te ontwikkelen en om mee te werken aan een stabiele en gezonde natuurlijke leefomgeving, waarin ze steeds minder afhankelijk zijn van de hulp van anderen.

STICHTING

NATURE FOR KIDS

Page 8: Jaarverslag Nature for Kids 2009

PROJECTEN

UGANDA

KENIA

Page 9: Jaarverslag Nature for Kids 2009

PROJECTEN

TANZANIA

SIERRA LEONE

Page 10: Jaarverslag Nature for Kids 2009

FONDSENWERVING

Page 11: Jaarverslag Nature for Kids 2009
Page 12: Jaarverslag Nature for Kids 2009

Oprichter en Directeur Dagmar van Weeghel

Voorzitter Bestuur Drs Han Jansen

Penningmeester Hans de Jong

Bestuurslid Roland Wigman

Rik Felderhof

Jean van de Velde

Loek Hermans

Frans Lanting

Comité van Aanbeveling

BESTUUR EN ORGANISATIE

Het Comi té van aanbeve l i ng ondersteunt de plannen en projecten van Nature for Kids in morele zin. De leden van het Comité van aanbeveling zijn allemaal grote natuurliefhebbers en hebben hun sporen ruimschoots verdiend.

De stichting Nature for Kids heeft een ervaren 4-koppig bestuur. Ieder bestuurslid heeft een duidelijk taakgebied, maar bij grote drukte op bepaalde terreinen springen de andere bestuursleden zoveel mogelijk bij. Ook hierbij worden de werkzaamheden verdeeld op basis van expertise en ervaring. Het bestuur vergadert regelmatig (in ieder geval eenmaal per maand) om de lopende zaken te bespreken en vooruit te kijken. De stichting is in november 2002 opgericht, en staat geregistreerd bij de Kamer van Koophandel onder nummer 11054663.

Page 13: Jaarverslag Nature for Kids 2009

“Als je kinderen liefde voor de natuur kunt meegeven, hebben ze daar een leven lang profijt van."

(Jean van de Velde)

Page 14: Jaarverslag Nature for Kids 2009

SAMENWERKING-

VERBANDEN

Page 15: Jaarverslag Nature for Kids 2009

PARTNERORGANISATIES

Nature for Kids werkt nauw samen met diverse natuurbescherming-sorganisaties. Deze organisaties leveren input voor de inhoud van de materialen, zodat er goed ingespeeld kan worden op de lokale milieuproblematiek. Door deze samenwerking kan Nature for Kids garanderen dat het lesprogramma goed aansluit op de praktijk en dat deze door een groeiend aantal partnerorganisaties in hun lesprogramma´s geïmplementeerd kan worden. In de afgelopen jaren heeft Nature for Kids reeds samengewerkt met de volgende organisaties: Tanzania Jane Goodall Institute Tanzania African Wildlife Foundation Friends of Ruaha Society (FORS) Friendkin Conservation Fund (FCF) Uganda Jane Goodall Institute Uganda UNITE Kasiisi Project Sierra Leone Centre for Research, Training and Programme Development Kenia, Tanzania FilmAid International Kenia Youthlink

Page 16: Jaarverslag Nature for Kids 2009

FINANCIËN

Jaarrekening 2009

Page 17: Jaarverslag Nature for Kids 2009

Toelichting op de jaarrekening

Page 18: Jaarverslag Nature for Kids 2009

www.natureforkids.nl

Stichting Nature for Kids

Postbus 1094 1270 BB Huizen

Nederland

Tel: +31 (0)35 52 35 666 [email protected]