Jaarverslag MIK 2009

28
JAARVERSLAG 2009 3 GROEI

description

sociaal jaarverslag MIK kinderopvang 2009

Transcript of Jaarverslag MIK 2009

Page 1: Jaarverslag MIK 2009

JAARVERSLAG20093

GROEI

Page 2: Jaarverslag MIK 2009

COLOFONDit is een uitgave vanMIK Kinderopvang

Juli 2010

MIK Kinderopvang

MIK Kinderopvang

Co>meander

Sandra Goumans enMIK Kinderopvang

MIK KinderopvangWilhelminasingel 91-93Postbus 31496202 NC MaastrichtT 043-351 7171

MIK Kinderopvang staat voor:Holding MIK BVMIK Kinderopvang BVMIK Regio BVMIK Expertise BV

Samenstelling

Concept en vormgeving

Teksten

Foto s

enMIK Kinderopvang

[email protected]

Samenstelling

Concept en vormgeving

Teksten

Foto s

enMIK Kinderopvang

2009 stond voor GROEI

Wij van MIK weten alles van groeien. We zien het immers dagelijks om ons heen.Voor je het weet is zo'n schattig klein baby'tje uitgegroeid tot een beginnendpuber met praatjes.

Ook wij blijven groeien: we openen locaties, verwelkomen nieuwe medewerkersen kinderen, krijgen steeds meer goede ideeën Het jaar 2009 zal voor MIK degeschiedenis ingaan als het jaar van de kubieke groei, oftewel groei . Door hetgroeien was het vaak hollen en rennen.

Hoog tijd dus voor MIK: wie zijn we, wat doen we, wat willen we en hoe gaanwe dat aanpakken? Op die vragen hebben we de antwoorden nu volkomenhelder. Dankzij die verdiepingsslag weten we weer waar we voor staan en waarwe voor gaan.

We kiezen voor groeien, voor nog meer samenwerking met ketenpartners. Wekiezen voor kwaliteit. We kiezen voor een breed dienstenaanbod. Voortoegevoegde pedagogische waarde. We kiezen voor dat waar we goed in zijn:het ondersteunen van ouders in zorg en tijd en het laten groeien van 'onze'kinderen.

En nu we dat weer helder hebben? Rust in de tent?Nou nee, dat niet, want er zijn altijd weer nieuwe ideeën, spannendeontwikkelingen. Bovendien vieren we binnenkort onze honderdste(echt waar!) verjaardag.

Bedankt voor het meegroeien.

Els LanderlooDirecteur

EVEN BIJPRATEN

3

jaarverslagGROEI

jaarverslagGROEI

3

2

3

Page 3: Jaarverslag MIK 2009

INHOUD

Terugblik 4+5 Pedagogiek 6+7 Ontwikkelingen 8+9

Resultaat 2009 10+11 Kwaliteit 12+13 Personeel 14-19

Gastouderopvang 20Raad van CommissarissenOndernemingsraad 21 Samenwerkingen 22+23

Activiteiten 24+25 Vooruitblik 26+273

jaarverslagGROEI

jaarverslagGROEI

3

Page 4: Jaarverslag MIK 2009

Kinderopvang, peuterspeelzaal, basisschool: drie verschillende en gescheiden werelden. Nog wel. Maarhoe groot zijn de verschillen tussen de peuterspeelzaal en het kinderdagverblijf nog? De basisschoolen de BSO: kunnen we elkaars talenten en kwaliteiten niet anders lees: beter gebruiken? De treinwaar we nu in zitten, is het station van 'de eerste kennismaking' al bijna gepasseerd. Via 'elkaar beterleren kennen' gaan we door richting intensief samenwerken. En de eindbestemming? Nog nietdefinitief bekend , antwoordt MIK-directeur Els Landerloo diplomatiek, laten we eerst maar eenskijken wat we onderweg tegenkomen.

– –

” “

Samen sterkerMIK is een organisatie dievoortdurend groeit. Ook in 2009 isstabilisatie nog niet zichtbaar, er zijnnog steeds wachtlijsten op sommigelocaties. Toch moet ook eenorganisatie die alsmaar groeit, af entoe even een pas op de plaats durvenmaken en zich voorbereiden op eenmogelijke stabilisatie of terugvalvanwege de recessie of wijzigingenin het regeringsbeleid. MIK deed datin 2009. Het managementteam stakveel tijd en energie in devoorbereiding voor de volgende stap:de ontwikkeling naar bredekindcentra. Waar naast het onderwijsook vrije tijd op een goede manierwordt ingevuld, en waar de kinderenin een voorschoolse fase ookspelenderwijs leren en ontwikkelen.MIK werkt samen met negenschoolbesturen. Samen met hen zijnde grote lijnen uitgezet.Werkgroepen gaan aan de slag, pilotszijn opgestart. Op naar de volgendestappen: verbreden en verdiepen vande samenwerking en aan ouders enkinderen duidelijk maken wat wesamen doen.

Kwaliteit met een hoofdletterOok koos MIK opnieuw en volmondigvoor kwaliteit. De organisatieinvesteert veel in scholing, beleid,pedagogiek en onderzoektvoortdurend wat haar klantengroot én klein verwachten. Ouderswillen ondersteunt worden in zorg enin tijd. Daar zorgen wij voor. Onsbasisaanbod is en was goed.

– “

Maar ook daarin ontwikkelen we ons.Kijk bijvoorbeeld naar de thema-BSO'sen ons zeer uitgebreideactiviteitenaanbod. Ook maken wijdankbaar gebruik van de veelvuldigekwaliteiten van onze medewerkers. Jeziet daardoor ook dat elke locatie z'neigen 'touch' heeft. En dat vindt menvaak verrassend: hoe groot we ookgeworden zijn, uiteindelijk draait hetallemaal om dat ene kind uw kinddat zich thuis moet voelen bij ons.

Els Landerloo heeft er zin in, getuigehaar uitspraak: Van nieuwe dingenkrijg je energie. De kinderopvang isal meer dan dertig jaar háár wereld.Een wereld die continu inontwikkeling is en daar past eenorganisatie bij die flexibel kanmeebewegen, initiatief durft te nemenen een kar kan, wil en durft tetrekken. Dat MIK daar goed in is,staat vast.

Sterker nog, dat is onze kracht, vultEls aan, de publieke sector kan veelprofijt hebben van de kennis, deexpertise en het ondernemerschap datbij ons beschikbaar is. Het is nietalleen de kinderopvang zelf, er zit eenheel team van deskundigen achter: ophet gebied van financiën, marketing,relatiebeheer, communicatie, kwaliteitenzovoort.

– –

“ ”

Ik ga op reis en …

TERUGBLIK

Om vervolgens volmondig teverzuchten: Ik ben zo trots op ditbedrijf.

Els LanderlooDirecteur

4

Page 5: Jaarverslag MIK 2009

Ik ben zo tr ots opdit bedrijf

3

jaarverslagGROEI

jaarverslagGROEI

5

Page 6: Jaarverslag MIK 2009

Een mooie uitspraak van Marie-JoséPloemen. Met heel wat jaren ervaringop de teller, 'weet' de pedagogebeleid en ontwikkeling bijna of hetgoed zit als ze ergens binnenkomt.Maar als professioneel werkendeorganisatie wil je die pedagogischemeerwaarde ook graag laten zien.Daarmee kun je je immersonderscheiden. Maar hoe maak je diemeerwaarde meetbaar en daarmeezichtbaar? Dat kan - sinds 2009 -met de kwaliteitsmonitor 0-4 jarigenin de kinderopvang.

Communicatiecirkel

‘ ’

Het belangrijkste in onze organisatie,zijn onze pedagogisch medewerkers diedag in dag uit met de kinderenwerken, Marie-José is er heel stelligover, wil je kwaliteit meten, dan komje bij hen terecht. MIK werkt met eenpedagogisch ontwikkeltraject voor allemedewerkers op locatie en gebruiktdaarvoor Video InteractieveBegeleiding, afgekort tot VIB. Recentonderzoek wijst uit dat we het meestleren van beelden (met toelichting).Daarom is ook gekozen voor eenpedagogisch werkinstrument dat derelatie en communicatie tussen depedagogische medewerker en het kindcontinue kan verbeteren. Dit is deVideo Interactie Begeleiding. Situatiesen interacties tussen kinderen enmedewerkers worden op beeldvastgelegd en naderhand in hetteam besproken. De stappen uit dezogenaamde VIB-communicatiecirkelworden benoemd en besproken.

Liever een compliment

Pedagogische middelen

Opvallend detail: niet de 'foute', maarjuist de 'goede' voorbeelden worden eruit gepikt. Marie-José: Een complimentblijft immers beter hangen dan kritiek.Bovendien komen minder positievezaken, zonder dat je het heelnadrukkelijk noemt, toch wel aan bod.Het blijft niet bij het in team-verbandbespreken van de beelden. Elkemedewerker beantwoordt vragen als:wat zijn mijn persoonlijke leerdoelen,wat zou ik willen verbeteren enveranderen, welke pedagogischemiddelen zet ik enzovoort. Je kunt danheel concreet formuleren waar je aangaat werken en wat je wil bereiken. Endat is dan weer meetbaar en duszichtbaar.

Er zijn diverse middelen om depedagogische kwaliteit, in een rijkeleeromgeving, zichtbaar te maken.De VIB-begeleiding van MIK slaat enormaan en mag nu al een succes genoemdworden. Marie-José roemt vooral deopenheid in de teams: Mensen voelenzich blijkbaar veilig genoeg om hiersamen aan te werken. Ook delocatiemanagers zijn enthousiast. Zijkunnen concrete doelen benoemen endaar als team aan werken. De tweeVIB-trainers hebben er hun handenmeer dan vol aan.

Die motivatie enenthousiasme is zeker ook te vinden inde groep ervaren pedagogischemedewerkers, die op dit moment bezigzijn de 'Vak Volwassen Opleiding'. Zijzijn daardoor in staat om straks op eenlaagdrempelige manier te coachen en

Pedagogische kwaliteit?Als het kind goed in z'n vel zit

PEDAGOGIEK

verbeteringen aan te brengen op hunlocatie, waar nodig. Naast de VIB wordtook gewerkt met het Spinmodel. Dit iseen methodiek waarbij alleontwikkelingsgebieden van kinderenaan bod komen. Concreet wordendagelijksactiviteiten uitgezet die vijfontwikkelingsgebieden stimuleren. Ditzijn taal en spraak, creativiteit, sociaal-emotionele ontwikkeling, verstandelijkeen motorische ontwikkeling.

In vijf kinderdagverblijven van MIKwordt op dit moment gewerkt met hettaal-stimuleringsprogramma'Speelplezier'.Dit programma is er voor alle kinderenvanaf 2 jaar. Omdat alle denkprocessenzich in taal voltrekken, geven wekinderen hiermee extra handvatten. Ditmaakt de overgang naar de basisschoolmakkelijker. Basisscholen werken methetzelfde programma, daardoor creërenwe een doorgaande leerlijn voorkinderen.6

ti evi it taerC

ut gini lz ij: kk /e fiirjn

ot/g

o

r

M

of

sn pe rl aaakaT

mote- iol naa eic eo

lS

serv t/ af nei dt ein lig

jo

kC

thema

spinmodel

Page 7: Jaarverslag MIK 2009

Het zogenaamde 'welbevinden' vankinderen volgen we ook. Daarover voerenwe jaarlijks een oudergesprek. Ookwanneer er vragen of zorgen zijn over hetkind, gaan we het kind observeren volgenseen stappenplan. Dan kunnen we in nauwoverleg met de ouders de signalen in degaten houden en bespreken.Onze twintig locatiemanagers zijn onderandere verantwoordelijk voor depedagogische kwaliteit in hun teams endaar werken ze dagelijks keihard aan. Erzijn nog talloze voorbeelden te noemenvan initiatieven ter vernieuwing van MIK'spedagogische werkwijze.

Rest nog één vraag die ouders vast zalinteresseren: hoe zit het met de privacyvan het kind? Daarover kan Marie-Josékort zijn: Ouders worden bij de eerstekennismaking al geïnformeerd over descholingsmethodie VIB en geventoestemming dat er beelden gemaaktworden van hun kind. Maar het gaat hierook over een vertrouwenskwestie. Debeelden worden alleen als internscholingsinstrument gebruikt en daarnaonmiddellijk vernietigd.

Marie-José kan nog uren doorpraten overhaar vak: We doen al veel, maar zijn ooknog steeds in ontwikkeling. Pedagogischekwaliteit - zeg ik als pedagoog - is nooitklaar, dat is een proces dat blijft groeien.Maar uiteindelijk hebben we nu eenlandelijk meetinstrument voor dekinderdagverblijven en dat voor de BSO isin de maak!

Hoe zit het met de privacy?

Enthousiast

”7

3jaarverslag

GROEIjaarverslag

GROEI

Page 8: Jaarverslag MIK 2009

OKTOPLUS.NLDÉ CLUB VOOR DEDÉ CLUB VOOR DE

ACHTPLUSSER

Strategie, marktonderzoek,marktbewerking, communicatie,marketing services En dat in eengroeiende en zich continuontwikkelende markt: een beetjemarketing manager wrijft zich bijdit soort klussen in de handen. Zoook Mieke Pirson. Twee succesvolleprojecten van 2009 pikt ze eruit:de oprukkendeontwikkelarrangementen( Zo noemt MIK dedagarrangementen ) en deOktoplus-club.

Eigenwijze ontwikkelarrangementen

Eigenwijze ontwikkelarrangementenom precies te zijn, vult Mieke Pirsonaan. Wij doen meer dan alleen dedag van het kind vullen. Na drie uurhou je immers niet opeens op metontwikkelen. Dat gaat gewoon door.Samen met scholen werken we aan deintegrale ontwikkeling van het kind.En eigenwijs omdat het maatwerk is:elke BSO en elke school vult diearrangementen op hun eigen wijzein. De vraag of MIK misschien zelfook eigenwijs is, ligt voor de hand.Het antwoord maakt duidelijk dat ditniet het geval is. De doelstelling vanMIK is om inhoudelijk te groeien doorsamen te werken met ketenpartners.Het is wel zo dat wij over de mensen

en expertise beschikken om zo'nontwikkelarrangement ook echt vormen inhoud te geven. Wij zijn van huisuit gewend om ondernemend te zijn.”

Om die woorden kracht bij te zetten,haalt Mieke twee klappers uit de kast.'Activiteitengids MIK' staat op devoorkant. De inhoud bestaat uit meerdan 150 kort- of langlopendeactiviteiten, keurig gerangschikt naarthema: sport, creativiteit,zelfontwikkeling et cetera. Elkelocatie bepaalt zelf welke activiteitwordt ingezet. Deze extra activiteitenzijn immers bij de BSO-prijsinbegrepen. Maar ook scholen kunnenputten uit het MIK-aanbod. MiekePirson: Per situatie bekijken we watwe waar kunnen aanbieden, wat deeventuele bijdrage is voor niet-opvang kinderen en wie dat dan gaatbetalen. Soms zijn er ook anderepartners bij betrokken: de gemeente,buurtwerk, sportclubs.

Voor de 'groten' bij de BSO (deachtplussers) kan het soms watminder interessant zijn om nog naarde BSO te gaan. Zeker als hetrichting middelbare school gaat,voelen deze kinderen zich steedsminder thuis bij 'de kleintjes'. Daaromheeft MIK in 2009 Oktoplusontwikkeld. Waar mogelijk een apartingerichte ruimte, of in elk geval eenaparte hoek, ander speelmateriaal,een persoonlijk toegangspasje, eeninternetsite: allemaal onderdelen vanOktoplus, allemaal speciaal voorachtplussers. Maar waar het bijOktoplus vooral om draait, is meervrijheid en meer inspraak van de

Achtplussers en de BSO

kinderen zelf. Zo wordt er per BSOeen kinderraad gekozen. Ze beslissenzelf over bijvoorbeeld de bestemmingvan het BSO-reisje van dat jaar, overwelk spel ze willen gaan kopen vanhet budget dat we beschikbaarstellen. Reken maar dat ze lerenbeargumenteren en discussiëren!”In sommige gevallen gaat de vrijheidverder. MIK, ouders en kinderen gaansamen om de tafel: mogen dekinderen bijvoorbeeld alleen met defiets naar huis? De gemaakteafspraken worden formeel vastgelegdin een contract, dat alle drie departijen ondertekenen. MIK Oktoplus-locaties zijn duidelijk herkenbaar aanhet octopusje in het logo van MIK opde bordjes bij de ingang. En uiteraardheeft MIK ook een klapper vol metinteressante achtplus-activiteitenklaar staan.

ONTWIKKELINGEN

8

Page 9: Jaarverslag MIK 2009

T ypisch 2009?Ontwikkelarrangementenen Oktoplus

9

3

jaarverslag

GROEIjaarverslag

GROEI

Page 10: Jaarverslag MIK 2009

2009 2008(x 1.000) (x 1.000)

Opbrengsten 27.575 24.675

Personeelskosten 18.440 15.934Afschrijvingen 947 771Overige bedrijfskosten 6.862 6.174

Som der bedrijfskosten 26.249 22.879

Bedrijfsresultaat 1.326 1.796

Financieel resultaat -90 -79

Resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening 1.236 1.717voor belastingen

Belastingen 266 487

Resultaat na belastingen 970 1.230

Financiële resultaten

Capaciteit en bezetting uitgedrukt in kindplaatsen

2009 2008

Capaciteit KDV ultimo 1388 1262Bezetting KDV gemiddeld 1025 969

Capaciteit BSO ultimo 1976 1747Bezetting BSO gemiddeld 1200 1027

10

Page 11: Jaarverslag MIK 2009

Veronique Maessen is ManagerBedrijfsvoering bij MIK. Alhoewelzij een breed werkterrein heeftfinanciën, facilitaire zaken, control,ICT en secretariaat bekijkt zij hetjaar 2009 aan de hand van decijfers. Conclusie: een stevigebezettings- en omzetgroei. Hetuiteindelijke resultaat is weliswaarpositief, maar valt, vergeleken metde omzet, lager uit. Hoe kan dat?

Doorgroeien

Veronique Maessen: Dat weuiteindelijk onder de streep die groeiniet zien, komt doordat wij onzeuurtarieven in 2009 niet geïndexeerdhebben. De overheid bevroor in 2009het maximale uurtarief waarover zekinderopvangtoeslag verstrekte. MIKheeft het beleid om het uurtarief niette laten stijgen boven het tevergoeden tarief. Dat stelde ons voorde keuze: durven en kunnen we hetaan om het een jaar met minder winstte doen? MIK kon en durfde tijdelijkeen iets lager rendement teaccepteren zonder dat de financiëlestabiliteit in gevaar kwam. We zijneen gezonde organisatie. In 2002speelde de invoering van de WetKinderopvang. Dat zou betekenen datwe ook zonder subsidies in staatmoesten zijn om een positieveexploitatie te realiseren. Als je deoverstap maakt naar eenvraaggerichte, zonder subsidiegefinancierde organisatie, lijkt het erop dat je een commerciële organisatiemoet worden.

Toch koos MIK daar niet voor. Westreven naar een gezond rendementom de continuïteit van onzeorganisatie te garanderen. Niet omzoveel mogelijk winst te behalen.Onze maatschappelijke doelstellingvinden we belangrijker dan onzecommerciële doelstelling. Maar eengezonde financiële huishouding is eenrandvoorwaarde: alleen in dat gevalkunnen we immers doen wat wemoeten doen.

Eerst was dat het ministerie voorsociale zaken en werkgelegenheid,tegenwoordig is de minister vanonderwijs 'de baas’.Het wordt voorlopig nog niet rustig inde branche.”

Bepaald niet saaiKinderopvang is volgens Veroniqueeen bedrijfstak die als je er nietbekend mee bent heel ergonderschat wordt. Van oudsher iskinderopvang enkel eenarbeidsmarktinstrument: als de ouderswerkten, moest er op de kinderengepast worden. Maar tegenwoordig iskinderopvang en zeker MIK veelmeer dan alleen opvang. “Wij werkensteeds meer samen met ouders, metscholen, met peuterspeelzalen. Wehebben een plek verworven in deontwikkeling van de kinderen. Er isveel aandacht voor de inhoud, voor dekwaliteit: wat hebben kinderen nodig?De hele positionering vankinderopvang blijft in beweging. Jeziet dat ook bij de ministeries waarkinderopvang onder ressorteren.

– –

VerrassingenHet jaar 2009 zat vol verrassingen. Zowerd - een jaar eerder dan verwacht -de juridische kant van de overnamevan Stichting De Kleine Burght in2009 afgerond. De succesvolleinvoering van procesmanagement.En het besef dat de ondersteunendeafdelingen zich steeds meer moetenrichten op het primaire proces: hetopvangen en ontwikkelen vankinderen. Het jaar 2010 gaat ook nietsaai worden, dat staat vast: deintroductie van een nieuw vollediggeïntegreerd automatiseringssysteemhoudt de gemoederen al enige tijdbezig.

Rustig? Ook niet bij MIK.

“ ”Rustig? Niks voor ons

RESULTAAT 2009

11

3

jaarverslagGROEI

jaarverslagGROEI

Page 12: Jaarverslag MIK 2009

Tien jaar geleden was MIK één vande eerste organisaties in dekinderopvang die een HKZ-certificaat ontving. Mét een in eigenbeheer ontwikkeldkwaliteitssysteem. Anno 2009/2010is kwaliteit nog steeds iets waarmeeje je kunt profileren, ook albeschikt nu 11 tot 17% van allekinderopvangorganisaties over diefelbegeerde 'ok-stempel'.Maar ook met dit certificaat op zak,blijft MIK continu investeren in hetkwaliteitssysteem.

Helemaal gewendAnnelies Snijders, Manager Beleid enKwaliteit, weet daar alles van:Verbetering van kwaliteit is een

continu proces, het laat je niet meerlos. We leveren kwaliteit en proberenallerlei risico's uit te sluiten door eenveilige en hygiënische omgeving tecreëren.

Wet- en regelgeving die verandert?Binnen MIK een nieuw beleid omongevallen te voorkomen? Het isallemaal van invloed op werkwijzen endus op de kwaliteitscriteria. Elke stap,elke procedure is beschreven.Annelies: Je denkt na over 'wat-als-dan' in elke mogelijke situatie. Men isinmiddels zo gewend om op dezemanier te werken, dat we mensensoms een beetje moeten afremmen.

We hoeven toch niet alles op papier tezetten?”

Kwaliteit is eencontinu proces,het laat je nietmeer los

12

3

jaarverslag

GROEIja

arverslag

GROEI

Page 13: Jaarverslag MIK 2009

Landelijke werkgroep

Samen met de ouders

Klachten

Annelies Snijders is, alsvertegenwoordiger van MIK, actief lidvan de werkgroep kwaliteit vanKINDwijzer. Die werkgroep werkt nuaan een algemene blauwdruk: waaraanmoet goede kinderopvang voldoen?Centraal kun je normen vaststellen,

maar de manier waarop je die normenbehaalt, dat is echt maatwerk. Elkeorganisatie is immers weer anders enheeft zo z'n eigen speerpunten.

Wat wel in 2009 op papier is gezeten goed ook zijn de informatie- enadviestrajecten richting ouders.Aanleiding was de samenvoeging(per 1 januari 2010) van de tweeseparate oudergroepen tot de CentraleOuder Commissie (de COC). AnneliesSnijders: We hebben die werkwijzeformeel vastgelegd en daarbij allesonder de loep genomen. Elke locatiehoudt z'n eigenoudervertegenwoordiging, maar zijmandateren organisatiebrede kwestiesaan de Centrale Ouder Commissie. Datwerkt een stuk praktischer.

Bij de SKK (StichtingKlachtencommissie Kinderopvang) zijnin 2009 geen klachten over dedienstverlening van MIK Kinderopvangontvangen.

Even voorstellen

Na een aanloopperiode van twee jaar zijn MIK kinderopvang BV en MIKRegio BV (voorheen Stichting De Kleine Burcht) gefuseerd tot éénkinderopvangorganisatie. In de lijn van deze ontwikkeling zijn beidecentrale oudercommissies (i.c. de Centrale cliëntenraad CCR en deCentrale oudercommissie COC) gebundeld tot één centraal advies- enmedezeggenschapsorgaan voor en namens alle ouders van MIK. Dit isper 1 januari 2010 gerealiseerd.

Overzicht Adviesaanvragen COC/CCR 2009

De voorzitters van beide centrale oudercommissies hebben zich in 2009samen met MIK gebogen over de wijze waarop dit het beste tot stand zoukunnen worden gebracht.

Nieuwe voorzitter van die COC is Ingmar Koch: Voorzitter en bij gebrek aaneen secretaris verzorg ik ook de voorbereiding voor elke bijeenkomst. Dathoort er bij vind ik, als voorzitter doe je ook die dingen die anders nietgedaan worden. De nieuwe COC is elf man/vrouw sterk en praat zo'n tienkeer per jaar met MIK over zaken als het algemene voedingsbeleid, het aldan niet wijzigen van openingstijden of tarieven. Wettelijk gezien heeft deoudervertegenwoordiging slechts instemmings- en adviesrecht. Uiteindelijkis het MIK die beslist. Ingmar Koch ziet dat niet als onoverkomelijk: Wijstreven hetzelfde doel na: goede kinderopvang. Wederzijds vertrouwen enopenheid staat bij mij hoog op het prioriteitenlijstje. Alleen dan kan ersprake zijn van goede en prettige samenwerking. Onlangs bereikte Ingmar& collega's het verzoek van de Raad van Commissarissen van MIK: Of weeens samen van gedachten konden wisselen. Een typisch voorbeeld van deoudercommissie nieuwe stijl? Wie weet? In elk geval verrassend!

“ ”

Advies aanvraagAdvies aanvraag Datum Advies CCR/COCAdvies CCR/COC Datum

Projectdefinitie

en vertaling instramien

Pedagogischwerkplan

Activiteitenruimtes

25 juni 2009

1 juli 2009

26 augustus 2009

Herstructureringmedezeggenschap

ouders MIK

VoedingsbeleidMIK

28 september 2009Dienstenaanbod2010

16 oktober 2009Vervoersbeleid MIKversie sept 2009

Positief advies

Positief advies

Positief advies

Positief advies

Positief advies

juli 2009

22 juli 2009

9 september 2009

16 januari 2010

KWALITEIT

19 januari 0918 mei 2009

7 september 200922 oktober 2009

Ruilingen Ter bespreking elk kwartaal

22 oktober 2009

13

Page 14: Jaarverslag MIK 2009

Beroepstrots. Voor de landelijke branche kinderopvang isberoepstrots één van de belangrijkste thema's voor2010/2011 (alvast een vooruitblik). MIK sluit zich vanharte bij dat thema aan, alhoewel het voor ons eigenlijkniks nieuws is. Ons personeelsbeleid is al sinds jaar endag gebaseerd op trotsheid. Trots op de organisatie, deonderlinge samenwerking en vooral trots op al die mensendie MIK maken tot wat het is.

Blij met al dat talent

Blijven ontwikkelen

Voorbeelden

Nicole Smeets, Manager Personeelszaken, benadrukt dat er bijMIK professionele, gemotiveerde en enthousiaste mensenwerken. Waar we verschrikkelijk blij mee zijn, want werealiseren ons heel goed dat je alleen met de juiste menseneen solide bedrijfsvoering kunt waarmaken. Nieuwemedewerkers kunnen we regelmatig gebruiken, op voorwaardedat ze gekwalificeerd en gemotiveerd zijn en passen binnenonze organisatie.

MIK is een lerende organisatie. Niet voor niets staat bovenpersoneelsadvertenties de kopregel: niet alleen kinderengroeien bij MIK. Er is altijd veel aandacht voor opleiding,training en coaching. Dat is eigenlijk een continu proces. Elkjaar worden er scholingsplannen gemaakt. Een mengeling vanverplichte scholing voor bijvoorbeeld bedrijfshulpverleningof bijscholing voor de stagebegeleiders maar ook trainingenper functie, teamgerichte scholing en individueleopleidingen.

Zo kiest MIK bijvoorbeeld voor zelfstandig werkende teams oplocatie.

Daar hoort sterk leiderschap bij en dus wordenlocatiemanagers intensief getraind op situationeelleidinggeven. Daarmee verbreden zij hun palet aanleiderschapsstijlen, zodat zij voor elke situatie leespersoon, kwestie, omgeving, aanleiding de juiste aanpakkiezen om hun doel te bereiken.

Op het gebied van verzuimbegeleiding zijn alleleidinggevenden in het najaar van 2009 opnieuw getraind.Ook is MIK gestart met voorbereidingen voor een digitaalverzuim-volgsysteem dat leidinggevenden gaat ondersteunenbij verzuimbegeleiding. Sommige pedagogisch medewerkersverdiepen zich in vroeg- en voorschoolse educatie of volgeneen training van het Meldpunt Kindermishandeling. Er wordtgewerkt met Video Interactie Begeleiding. Encommunicatietrainingen voor de pedagogisch medewerkersresulteren regelmatig in een manifest: hoe zorgen wij op onzelocatie voor eerlijke en respectvolle communicatie?

PERSONEEL

14

Page 15: Jaarverslag MIK 2009

CAO Kinderopvang(niet van toepassing voor MIK Expertise)

In april 2009 is er een akkoord bereikt over eennieuwe CAO kinderopvang voor de looptijd van 1jaar, lopende van 1 mei 2009 tot 1 mei 2010.De belangrijkste punten uit het akkoord zijn:

Er is een salarisstijging overeengekomen van 1%per 1 mei 2009 en van 0,5% per 1 januari 2010.

De jeugdschalen worden afgeschaft, 16- en 17-jarige zullen direct in de salaristabel wordeningeschaald.

Van de resultaatafhankelijke eindejaarsuitkeringvan 3,5% geldt in 2009 1,5% als garantie.

Met ingang van 1 januari 2009 is hetverlofbudget ingevoerd.

De proeftijdformulering van 2007-2008 is weerin de CAO opgenomen.

De formulering over de opzegtermijn uit de CAO2007-2008 is weer in de CAO opgenomen.

In de CAO 2008-2009 zijn de opleidingseisen inhet functieboek gewijzigd. Hierop worden in de CAO2009 – 2010 een aantal correcties en toevoegingengeplaatst.

In artikel 7.4 is de afbouwregeling metbetrekking tot het seniorenverlof opgenomen.Hieraan is toegevoegd dat deze afbouwregeling nietvan toepassing is op werknemers die vanaf1 mei 2009 buiten de sector in dienst komen.

Stageplekken zijn belangrijkMIK is een erkend leerbedrijf voor (S)PW niveau 3. Vanaf 2010begeleiden we op een daarvoor aangewezen locatie ook eenbeperkt aantal stagiaires op niveau 4. Werkbegeleiders op delocaties en praktijkbegeleiders op het Centraal Bureau hebbenhun handen meer dan vol aan de tientallen stagiaires per jaar.Nicole Smeets: Toch investeren we bewust in de mensen die bijons stage komen lopen. Deels vanuit een stukjemaatschappelijke verantwoordelijkheid. Maar ook uit een stukeigenbelang. MIK kan op die manier 'vissen' in een interessantekweekvijver voor nieuw talent. En dat kan in een krapperwordende arbeidsmarkt een groot voordeel zijn.

– ”

Kinderopvang is zoveelmeer dan oppassen,het is een vak

15

Page 16: Jaarverslag MIK 2009

PERSONELE ORGANISATIEPlanbureau MIK Kinderopvang BV

Flexibel inzetbaar personeel

Het planbureau coördineert de inzet van Vervangend Pedagogisch Medewerkers over de verschillende locaties van MIKKinderopvang BV. De gemiddelde inzet per week is op jaarbasis in 2009 met 8% gestegen en bedraagt gemiddeld1.557,81 uur per week.

Maatregelen die in 2009 genomen zijn voor beide bureau s zijn onder andere:Een wervingsplan voor zowel MIK Kinderopvang BV als MIK Regio BV, waarin werving van Vervangend PedagogischMedewerkers en vakantiekrachten een structureel karakter heeft gekregen door terugkerende wervingsacties eneen intensiever contact met ROC's en andere scholen.Het aanbieden van tijdelijke arbeidsovereenkomsten met gegarandeerde uren (in plaats van het gebruikelijke 0-`uren contract).Het is mogelijk geworden om een arbeidsovereenkomst op locatie te combineren met een 0-uren overeenkomstals Vervangend Pedagogisch Medewerker.

De trend van 2008, waarbij sprake was van een dreigendtekort aan Vervangend Pedagogisch Medewerkers lijkt in deloop van 2009 doorbroken te zijn. Om tekorten op te vangenwerd in het eerste en tweede kwartaal van 2009 nog metregelmaat gebruik gemaakt van uitzendkrachten(resp. 3,19% en 10,01%*). In het derde en vierde kwartaal isde inzet van uitzendkrachten drastisch teruggebracht(resp. 0,34% en 0,05%*).

* Van de totaal ingezette vervangers per kwartaal

Het mobiliteitsbureau coördineert de inzet van VervangendPedagogisch Medewerkers over de verschillende locaties vanMIK Regio BV. De gemiddelde inzet per week in 2009 is opjaarbasis met 11% gestegen en bedraagt 1.423,33 uur.

De trend van 2008, waarbij sprake was van een dreigend te kort aan Vervangend Pedagogisch Medewerkers lijkt ook bij MIKRegio BV in de loop van 2009 doorbroken te zijn. Om tekorten op te vangen werd in 2008 gestart met het inzetten vanuitzendkrachten. In 2009 is nauwelijks sprake van inzet van uitzendkrachten. Aan deze trendbreuk liggen een aantalmaatregelen ten grondslag waardoor de kwantitatieve bezetting van de vervangerspool weer kan voldoen aan de vraag vanuitde locaties.

Naast bovenstaande ontwikkeling is de samenwerking tussen beide bureau’s verder geïntensiveerd. Dit betekent dat dewerkwijzen beter op elkaar zijn afgestemd en Planbureau en Mobiliteitsbureau indien noodzakelijk vervangers uitwisselen omdiensten in te vullen.

Mobiliteitsbureau MIK Regio BV

16

500

1000

1500

2000

2500

3000

3500

2008 2009

Inzet Vervangend Pedagogisch Medewerkers

Gem

idde

ldpe

ruu

rpe

rw

eek

MobiliteitsburoMIK Regio BV

PlanburoMIK Kinderopvang BV

In dienstIn dienst Contract bepaalde tijdmet gegarandeerde urenContract bepaalde tijdmet gegarandeerde uren

Uitstroom Doorstroom

PlanbureauMIK Kinderopvang BVPlanbureauMIK Kinderopvang BV

MobiliteitsbureauMIK Regio BVMobiliteitsbureauMIK Regio BV

118

107

7 + 7*

5 + 7*

71

57

21

19

*vervangend PM die al in dienst waren ( 0-uren contract)

Totale in-, door- en uitstroom Vervangend Pedagogisch MedewerkersTotale in-, door- en uitstroom Vervangend Pedagogisch Medewerkers

Page 17: Jaarverslag MIK 2009

Aantal personeelsleden MIK Holding BV, MIK Kinderopvang BV, MIK Regio BV en MIK Expertise BV(peildatum 31 december 2009)

De personeelsteller van Holding MIK BV stond op 74medewerkers. Vergeleken met 2008 is er sprake vaneen groei van bijna 9%. Het aantal fte's(full time equivalent) was 54 ten opzichte van 47 in2008.

Het aantal personeelsleden in dienst van MIKKinderopvang BV stond op 299 (exclusief vervangers)en is daarmee gestegen ten opzichte van 2008 metruim 4%. Het grootste deel vandeze groei is toe te wijzen aan de groei van het aantalPedagogisch Medewerkers. Er zijn 101 VervangendPedagogisch Medewerkers en dit aantal is daarmeeexplosief gestegen met zo'n 51%. Het totaal aantalmedewerkers in dienst (inclusief vervangers) was400. Het aantal fte's bedroeg 207.

Het aantal personeelsleden in dienst van MIK Regio BV was 247 medewerkers exclusief vervangers. Hiermee is hetaantal medewerkers met bijna 8% gegroeid ten opzichte van 2008. Het aantal Vervangend Pedagogisch Medewerkerswas 95 personen. Dit aantal is daarmee explosief gegroeid ten opzichte van 2008 met zo'n 51%. Het totaal aantalmedewerkers in dienst (inclusief vervangers) was 342. Het aantal fte's bedroeg 165.

Het aantal personeelsleden in dienst van MIK Expertise BV was 19 en licht gestegen ten opzichte van 2008 (11%).Het aantal fte's is 1,13 en is daarmee gelijk gebleven ten opzichte van 2008. Uit het aantal fte's is af te leiden dat demeeste dienstverbanden slechts zeer klein zijn, wat inherent is aan het product Tussenschoolse Opvang van MIKExpertise BV (18 van de 19 medewerkers zijn medewerker TSO).

17

3

jaarverslagGROEI

jaarverslagGROEI

0

50

100

150

200

250

300

jongerdan 20jongerdan 20

20-24

Medewerker naar leeftijdMedewerker naar leeftijd

350

400

450

25-29 30-34 35-39 40-44 45-49 ouderdan 54ouderdan 54

totaal50-53

MIK HoldingMIK KinderopvangMIK HoldingMIK Kinderopvang

MIK RegioMIK ExpertiseMIK RegioMIK Expertise

Uitstroom Instroom

MIK Kinderopvang BVMIK Kinderopvang BV

MIK Regio BVMIK Regio BV

23

20

21

107

Holding MIK BVHolding MIK BV

MIK Expertise BVMIK Expertise BV

9

7

15

9

Totaal in dienstTotaal in dienst

400

342

74

31-12-2009

Totale in-, door- en uitstroom personeel MIKTotale in-, door- en uitstroom personeel MIK

17

Page 18: Jaarverslag MIK 2009

MIK Holding BVHet scholingsjaarplan voor de Holding wordt jaarlijks opgesteld door personeelszaken en vastgesteld door hetmanagementteam. Zowel afdelingsgerichte scholingswensen als individuele aanvragen worden hierin opgenomen. In demeeste gevallen betreft het individuele scholingsaanvragen met als doel de specifieke deskundigheid van de medewerkersvan de ondersteunende (staf)afdelingen te vergroten. Concreet is er, naast een aantal individuele bijscholingstrajecten,veel geïnvesteerd de ontwikkeling van 'leiderschap'. De leidinggevenden volgden een traject dat hierop aansluit envoortborduurt. Onder andere middels een Birkmannrapportage brachten leidinggevenden hun individuele sterke kanten enaandachtspunten in beeld en ontwikkelen zich met hulp van een externe deskundige hierin verder, zowel individueelals in teamverband.

We volgden nauwgezet de ontwikkelingen in de kinderopvang 'bij de buren'. In 2009 was dat onder andere door eenstudiereis naar Berlijn. Een aantal leidinggevenden ging inspiratie opdoen en beoordelen of de ontwikkelingen aldaarvoor ons leerzaam kunnen zijn. Ook deden zij contacten op waar zij in de toekomst hun voordeel mee kunnen doen.Ook (meerdaagse) managementdagen (inclusief middenkader en stafafdelingen) maken deel uit van hetscholingsprogramma. Dit is overigens een jaarlijks terugkerend gegeven. Gezamenlijke strategische visieontwikkeling enafstemming is van groot belang om de organisatie op de juiste koers te houden.

Binnen MIK Kinderopvang BV is in 2009 onder andere op de volgende speerpunten geïnvesteerd:Voor locaties is, waar nodig, onder leiding van de pedagoog een VIB-trainer ingezet.De locatiemanagers zijn verder gegaan met hun traject Maatwerk in management , waarin zeer intensief endeels ook individueel aandacht is voor de sturing naar een grotere taakvolwassenheid binnen hun teams.Een aantal locaties werd verder geschoold in het VVE-programma (Voor en Vroegschoolse Educatie)De pedagogisch medewerkers die in 2008 niet aan de beurt zijn gekomen, hebben in 2009 een cursus van het AMK(Algemeen Meldpunt Kindermishandeling) gevolgd.Om ziekteverzuim goed te monitoren, begeleiden, voorkomen en beperken, hebben leidinggevenden een trainingverzuimbeheersing gevolgd.Naast bovenstaand scholingsaanbod was er binnen het scholingsplan ook ruimte voor persoonlijke dan welteamgerichte (individuele) scholingsaanvragen.Mede doordat er in 2009 vanuit BKK (Bureau Kwaliteit Kinderopvang) subsidiegelden beschikbaar kwamen, heeft MIKaan een 20-tal medewerkers de opleiding tot VakVolwassen Pedagogisch Medewerker kunnen aanbieden. Dit is een2-jarige opleiding die een stuk verdieping in het vak biedt. Er werd uitgebreid ingegaan op de verschillendepedagogische stromingen, gekoppeld aan de opvoedingsdoelen uit de Wet Kinderopvang en MIK's eigen pedagogischbeleid. Daarnaast leerden deze studenten collega's te coachen in hun werk, en kon daarmee de opgedanedeskundigheidsbevordering zich als een olievlek uitbreiden over de hele organisatie. MIK biedt in 2010 opnieuw een

groepmedewerkers deze kans.

Een deel van onze medewerkers zijn opgeleid tot Bedrijfshulpverlener (BHV). In totaal zijn dat voor MIK Kinderopvangmeer dan 150 medewerkers. MIK heeft een erkenning om voor de beroepsopleiding (SPW, niveau 3) als stageverlenendeinstelling op te treden. Dit houdt in dat we onze stagebegeleiders (bij) scholen om hun vaardigheden als begeleider enbeoordelaar te ontwikkelen en op peil te houden.

– -

‘ ’

OPLEIDINGEN

18

Page 19: Jaarverslag MIK 2009

MIK Regio BV

MIK als leerbedrijf

De Regio volgde in grote lijnen het scholingsprogramma van MIK Kinderopvang, maarheeft nog een inhaalslag gemaakt op een aantal gebieden. Bovendien werd in 2008 eenstart gemaakt met het invoeren van het kwaliteitsbeleid, wat de nodige inspanningenvroeg van alle medewerkers. In 2009 werd dit traject verzilverd met het HKZ-kwaliteitscertificaat. MIK Kinderopvang BV en MIK Regio BV zijn hiermee verder totelkaar gegroeid.

Concreet is men in 2009 bezig geweest met de volgende scholingstrajecten:Communicatietrainingen. Hierin werd de nadruk gelegd op zowel interne

(tussenteamleden) als externe (vooral met ouders) communicatie.(Aankomend) ergocoaches volgden een basiscursus, waarin zij leerden hoe zeoptimaal gebruik kunnen maken van ergonomische hulpmiddelen die

voorhandenzijn binnen de kinderopvang.

MIK is al jaren een erkend leerbedrijf. Dat wil zeggen dat MIK erkend is om stagiaireste begeleiden en te beoordelen; om ze het praktijkgedeelte van het vak te leren.Binnen de organisatie zijn er vier praktijkopleiders, die als vraagbaak, coach enbegeleider werkzaam zijn en de werkbegeleiders (die de dagelijkse praktischebegeleiding aan de leerlingen bieden op de werkvloer) ondersteunen. Ook bieden zijscholing (basis en vervolgcursussen) om de kwaliteit van die begeleiding teoptimaliseren.

MIK richt zich voornamelijk op de MBO-beroepsopleiding PW (Pedagogisch Werk). Maardaarnaast zijn ook andere stagiaires welkom. Bijvoorbeeld van HBO-opleidingen alsSocial Work of Pedagogiek. Ook 'snuffelstages' behoren tot de mogelijkheden. Die zijnmet name bedoeld om mensen de kans te bieden te bekijken of het werken in dekinderopvang iets voor hen is.

In 2009 startte MIK met een BBL-klas. Dat zijn (doorgaans wat oudere) mensen die alin dienst van de organisatie (dan wel gedetacheerd) zijn en een traject van 'werkendleren' volgen. Ze gingen één dag per week naar school (MBO SPW-3), en warendaarnaast minimaal 20 uur per week als Pedagogisch Medewerker in opleidingwerkzaam. Na het behalen van het diploma (in dit traject 2 jaar) komen zij in dienst alspedagogisch medewerker.

In totaal (voor MIK Kinderopvang BV en MIK Regio BV) hebben er binnen deorganisatie in het schooljaar 2008–2009 maar liefst 134 leerlingen stage gelopen.

Verzuim 2009

Mexicaanse griep

Verzuimvisie enverzuimvolgsysteem

In 2009 is het verzuim binnen MIKKinderopvang BV en Holding MIKBV licht toegenomen.De meldingsfrequentie steeg van1,68 naar 2,34 keer. Deverzuimduur daalde naar 9,5dagen.Het verzuimpercentage binnenMIK Expertise BV nam iets toe.Ten opzichte van 2008 is hetverzuimpercentage van MIK RegioBV opnieuw licht gedaald. Deverzuimfrequentie is 1,68 (1,69 in2008) en de gemiddeldeverzuimduur bedroeg 7,63 dagen(9,87 in 2008).

Ter bestrijding van de Mexicaansegriep, die in/na de zomerperiodewerd verwacht, heeft MIK eenaantal preventieve maatregelengenomen. Uiteindelijk is hetgevreesde effect van dezegriepgolf uitgebleven. Hiertegenover staat dat de normalegriepperiode in januari een grotereffect heeft gehad op hetverzuimpercentage dan anderejaren.

In het kader van invoering vaneen aangepaste verzuimvisie eneen nieuwe werkwijze (eigenregie) hebben alleleidinggevenden eenverzuimtraining gevolgd. In 2010vindt de implementatie van dezenieuwe visie en werkwijze plaats.Dit loopt parallel met deimplementatie van een nieuwverzuimsysteem, waarmee deadministratieve processen rondomverzuim beter gevolgd kunnenworden.

In het najaar van 2009 zijn alleleidinggevenden opnieuw getraindop het gebied vanverzuimbegeleiding.

‘ ’

19

3jaarverslag

GROEIjaarverslag

GROEI

Gemiddeld verzuimpercentageGemiddeld verzuimpercentage

20082009

MIK Holding enMIK Kinderopvang BVMIK Holding enMIK Kinderopvang BV

MIK Regio BVMIK Regio BV

MIK Expertise BVMIK Expertise BV

6,10%

5,78%

2,24%

6,00%

6,47%

2,19%

Page 20: Jaarverslag MIK 2009

In 2009 werd een wijziging in de Wet kinderopvang aangenomen die veel invloedhad. Voor gastouderopvang betekende deze verandering dat er met ingang van1 januari 2010 wijzigingen waren op het gebied van kwaliteitseisen,werkzaamheden, kostenstructuur, registratie, bedrijfsvoering et cetera. Dezekwaliteitseisen kwamen al redelijk overeen met de bestaande werkwijze van MIK,maar er werden voor gastouders en gastouderbureaus nog enkele belangrijkeaanvullende eisen gesteld.

Kwaliteitseisen

Landelijke Registratie

De kwaliteit van de gastouder is de belangrijkstewaarborg voor de goede opvang van kinderen.Vandaar dat er aanvullende eisen aan zijngesteld.

De gastouder is zelfverantwoordelijk voor het voldoen aan degestelde eisen aan onder andere opleiding enlocatie. Het Gastouderbureau is ervoorverantwoordelijk bewijs te hebben dat deaangesloten gastouders aan deze eisen voldoen.

Gastouderbureaus en gastouders dienen uiterlijkeind 2010 te zijn opgenomen in een LandelijkRegister.

Enerzijds zijn er organisatorische eisengeteld aan het Gastouderbureau met betrekkingtot werkzaamheden en opleidingen vanbemiddelingsmedewerkers. Anderzijds zijnstrengere eisen gesteld aan de gastouders dievia MIK kinderen opvangen.

GGD controleVoorheen werden alleen de Gastouderbureausgecontroleerd door de GGD. Vanaf 1 januari 2010worden ook de gastouders zelf, in het huis waarde opvang plaats vindt, gecontroleerd.Voorafgaand aan inschrijving in het LandelijkRegister en jaarlijks wordt door de GGD getoetstof de gastouder en de opvangwoning voldoenaan alle gestelde eisen.

GASTOUDEROPVANG

Vinger aan de polsMIK Gastouderbureau werkt er hard aan omhaar gastouders, waar mogelijk, ondersteuningte bieden. Om er voor te zorgen dat gastouderstijdig aan alle eisen kunnen voldoen heeft MIKonder andere samenwerkingsafspraken gemaaktmet diverse aanbieders van opleidingen opMBO2 niveau en EHBO.

Met een bestand van kwalitatieve zelfstandigeen enthousiaste gastouders ziet MIK eenpositieve toekomst voor deze kleinschaligeflexibele opvang.

3

jaarverslagGROEI

jaarverslagGROEI

20

Page 21: Jaarverslag MIK 2009

MIK kent een Holdingstructuur (Holding MIK BV) metwerkmaatschappijen (MIK Kinderopvang BV, MIK Expertise BV).De aandelen van Holding MIK BV zijn volledig eigendom vanstichting KiM. Stichting KiM wordt bestuurd door een bestuur.

Gedurende 2009 is stichting MIK Regio (die volledig apart stond vande Holdingstructuur) omgezet naar een BV (MIK Regio BV), diedaarmee een 100% dochter werd van Holding MIK. Per 1 januari2010 is deze BV gefuseerd met MIK Kinderopvang BV.

Holding MIK BV en de 100% dochters MIK Kinderopvang BV en MIKExpertise BV worden bestuurd door de bestuurder/directeur ElsLanderloo. De Raad van Commissarissen houdt toezicht op hetgevoerde beleid van Holding MIK BV.

De doelstelling van stichting KiM is maatschappelijk van aard.Alle rendementen die gegenereerd worden door Holding MIK BV enhaar dochters komen volledig ten bate van de kinderopvang enworden gebruikt om de noodzakelijke investeringen in de organisatiete doen en zodoende de continuïteit van de dienstverlening tegaranderen. De bestuursleden van stichting KiM vormen ook de Raadvan Commissarissen van Holding MIK BV. De Raad vanCommissarissen bestond in 2009 uit de volgende leden:

Mw. mr. dr. Ria Wolleswinkel - voorzitter Raad van Commissarissen- voorzitter bestuur Stichting KiM

Mw. mr. Wendelien Elzinga - secretaris Bestuur Stichting KiM

Dhr. Huib Minderhoud - Lid Raad van Commissarissen- penningmeester bestuurStichting KiM

Mw. drs. Nicole De Rouw RA RC - lid Raad van Commissarissen- lid bestuur Stichting KiM

Mw. mr. drs. Nicole A.G. Simons - vice-voorzitter bestuurStichting KiM

Dhr. ing. Jos Habets - lid bestuur Stichting KiM

Dhr. Alexander Schuit RA - lid bestuur Stichting KiM

RAAD VAN COMMISSARISSEN

Het jaar 2009 is een bewogen jaar geweestvoor de ondernemingsraden; in 2009bestonden er namelijk nog tweeondernemingsraden.

In de eerste maanden van 2009 was er eenOR voor MIK Holding BV en een OR MIKRegio BV.In die periode hebben we wel vaker samengewerkt, maar werden alle aanvragendubbel of bij de afzonderlijke OR-eningediend.

Deze periode is voor beide OR-en een tijdgeweest om aan elkaar en elkaars werkwijzete kunnen wennen.

In het najaar van 2009 hebben erverkiezingen plaatsgevonden en per 1oktober is er officieel één OR. Vanaf datmoment hebben we gewerkt aan eenconstructieve manier van aanpak in de hoopom ingediende stukken weloverwogen tekunnen behandelen.

Om dit te kunnen realiseren hebben we alsOR een start gemaakt met het werken indiverse commissies die zich op een bepaaldgebied kunnen specialiseren.Dit heeft ertoe geleid dat we, in de nieuwesamenstelling, de volgende onderwerpenhebben kunnen behandelen en afhandelenin de periode oktober t/m december 2009:

· Inwerk- en introductieprocedure· Scholingsplan MIK Kinderopvang BV

en MIK Regio BV 2010· Hoofdstuk 2 van het PZ-handboek· Productaanbod 2010· Ambtelijk secretaris

Namens de OR

Pascalle LinssenVoorzitter OR

21

ONDERNEMINGSRAAD

3

jaarverslagGROEI

jaarverslagGROEI

Page 22: Jaarverslag MIK 2009

Anne Degenaar en Hadewych Peters hebben er duidelijk lol in. De Managers Opvang (MIK Regio BV enMIK Kinderopvang BV) vertellen over de intensievere samenwerking met scholen. In het kader van dewederzijdse kennismaking lopen leerkrachten wel eens een dagje mee op een BSO. Anne Degenaar:Sommigen denken nog steeds dat de kinderen bij ons wat mogen spelen op het pleintje of zo. Maar als

ze merken hoe doelgericht wij met activiteiten bezig zijn, hoe gevarieerd het aanbod is en hoeprofessioneel wij het aanpakken, vallen ze soms van hun stoel.

SAMENWERKING

Het gaat zo hardIeder z'n vak, dat is wel duidelijk. Scholen zijn van het onderwijs. Dekinderopvang van de zinvolle vrijetijdsinvulling. Maar hoe lang nog? Sinds deverplichte invoering van de dagarrangementen is de samenwerking intensiever.Beter ook. De grote lijnen worden uitgezet op bestuurlijk niveau. Maar het zijn deleerkrachten en de pedagogisch medewerkers die de samenwerking invullen enconcreet zichtbaar maken. Meelopen, uitwisselen van visies, samen studiedagenvolgen, het pestprotocol van school doorzetten in de BSO Anne Degenaar: Wezijn hier al een tijdje mee bezig, maar nu gaat het hard, echt hard.

Samenwonen?Het bouwen van brede scholen bevordert die samenwerking automatisch. Je gaatimmers 'samenwonen' met het voordeel van de spreekwoordelijke wandelgangenen de korte lijntjes. Toch vindt Hadewych Peters, verantwoordelijk voor de locatiesbuiten Maastricht, dat je niet samen in een gebouw hoeft te zitten om goed enintensief samen te werken. Een werkgroep van scholenstichting jong Leren enMIK kwam tot de volgende conclusie: het meest wenselijk is de samenwerking ineen gebouw, dan wel op loopafstand. Oftewel: als je de letterlijke loop naarelkaar maar hebt.

ProefballonnetjesLos van de voortschrijdende samenwerking tussen scholen en MIK, zit MIK zelfook niet bepaald stil. Zo startte in 2009 een nieuwe thema-BSO: de Groene BSO.Liefhebbers van het buitenleven komen volop aan hun trekken: de bossen in,samen tuinieren, op bezoek bij de boer, hutten bouwen, ravotten in debuitenlucht

Een ander proefballonnetje letterlijk en figuurlijk in dit geval werd opgelatenin Born: een BSO met warm eten. Vanaf 17.00 uur waren de kinderen en hunbroertjes, zusjes en ouders welkom om gezellig aan tafel aan te schuiven. Wiewilde mocht meehelpen met de tafel dekken en toetjes maken. De pilot werd eengroot succes. In 2010 doet MIK bij vier BSO's een behoeftepeiling en bijvoldoende enthousiasme start een proefperiode van drie maanden. Hadewych: Wemoeten even over die drempel heen; veel ouders vinden dat je thuis moet eten.Maar kijk eens naar de voordelen: zelf koken en boodschappen doen hoeft nietmeer, de kinderen kunnen zo door naar de voetbaltraining. Dat scheelt tijd enstress.

Wordt vervolgd!

… “

– -

- –

22

3

jaarverslagGROEI

jaarverslagGROEI

Page 23: Jaarverslag MIK 2009

Z e vallen van hun stoel

23

Page 24: Jaarverslag MIK 2009

Wat hebben fotografie,ijshockey, toneel en grafitti metelkaar te maken? In eersteinstantie niets, maar bij MIKkomen deze en nog 156 andereactiviteiten en workshops samenin een uitgebreide activiteiten-carrousel.

KIDchen

In de Dino-Dome

In 2009 vonden steeds meerorganisaties hun weg naar MIK.Zo voerden studenten van deHotelschool in Maastricht samen metde kinderen van BSO Idefix hetproject 'KIDchen' uit. Onderbegeleiding van de studentenontpopten de kinderen zich tot heusechef-koks en bereidden heerlijkehapjes voor ouders en anderegenodigden.

Het Gaiapark benaderde MIK met hetverzoek of wij met een groep kinderenaanwezig wilden zijn bij de officiëleopening van de Dino-Dome. Dit hadtot resultaat dat op 27 mei 2009 ruim400 MIK-kinderen metdinosaurusmaskers vol ongeduld bijhet Gaiapark arriveerden.

Voor de kleinere locaties hebben wethemakisten ontwikkeld. In dezekisten zitten allerlei materialen om dekinderen een maand lang metactiviteiten rondom een bepaaldthema bezig te laten zijn: Ridders &Prinsessen, Foto-Fun, Kunst & Kitsch,Natuur & Techniek, Circus en Gymkids.

Uit de themakisten

Het team

Activiteitencarrousel

Per 1 januari 2009 bestaat het teamdat zich bezighoudt metactiviteitenontwikkeling voor de BSOuit de Projectleider BSO entwee activiteitencoördinatoren.

Binnen de activiteitencarrousel wordtgeprobeerd een zo breed engevarieerd mogelijk aanbod tegenereren voor alle BSO's van MIK. Inde loop van 2009 is het aantalbeschikbare activiteiten uitgebreidvan circa 110 tot circa 160. Hierbij isrekening gehouden met diversiteit ophet gebied van:

sport, muziek, dans, beeldende kunst,theater, koken, natuur

in welke plaats/regio is de activiteitbeschikbaar

voor welke leeftijdsgroep(en) is deactiviteit geschikt

kan de activiteit in de BSO uitgevoerdworden of moet worden uitgewekennaar een speciale ruimte

aan welke ontwikkelingsgebieden kande activiteit bijdragen

Activiteitensoort:

Activiteitenregio:

Leeftijdscategorie:

In/buiten BSO:

Ontwikkelingsgebieden:

Een greepuit deprojectenvan 2009

Een greepuit deprojectenvan 2009

ACTIVITEITEN

24

3

Het

jaarverslag

GROEI

Het

jaarverslag

GROEI

Page 25: Jaarverslag MIK 2009

Naschoolse activiteiten

Vervoer

Zwemlessen

In 2009 is er diverse malen eenverzoek binnen gekomen vanuitgekoppelde basisscholen om met deBSO een gezamenlijkactiviteitenaanbod vorm te gevenvoor de kinderen die gebruik van deBSO en schoolkinderen die hier geengebruik van maken. Van belang hierbijis gebleken dat MIK moet waken overeen scheiding tussen het(administratieve) traject voorschoolkinderen en BSO-kinderen omte voorkomen dat MIK onder de regelsvan de Wet Kinderopvangverantwoordelijk wordt voor deopvang van kinderen die geen BSOafnemen.

Er is een uitgebreide analyseuitgevoerd over het huidigeschoolvervoer waarvoor taxibusjeswerden ingezet. Hieruit is geblekendat op enkele BSO-locaties kostenbespaard kunnen worden door deaanschaf en inzet van eigen busjes.Dit heeft geleid tot de aanschaf vanacht MIK-personenbusjes. De busjesworden op woensdagmiddagen en inschoolvakanties tevens oproulatiebasis ingezet voor andereBSO-locaties ten behoeve vanactiviteiten.

Het aantal samenwerkingsverbandenmet zwembaden is in 2009 uitgebreid.Er wordt-zwemles aangeboden in:Dousberg, Heer, Zenden (Maastricht),Treffer (Eijsden), Hateboer (Sittard),Polfermolen (Valkenburg),Glanerbrook (Geleen), Steinerbos(Stein). In 2009 zijn tevens afsprakengemaakt om in 2010 te kunnenstarten bij de het Anker(Born/Buchten) en de Haamen(Beek).

BSO on Tour

Ouderenactie

Bemelen

In 2009 heeft de BSO on Tourplaatsgevonden op de volgendescholen:

BS Kerensheide in SteinBS Markus/BS Het Palet inMaastrichtBS In het Riet in Geulle/Moorveld

Middels een proeftraject van driemaanden werd op deze scholen voor 1dag in de week een BSO geopend, omop deze manier een “live”behoefteonderzoek te doen en oudersen kinderen kennis te laten makenmet de BSO. Dit heeft geleid tot deopening van BSO Manjefiek inMalberg, Maastricht.

Voor de BSO s is een conceptuitgewerkt om actiever aan de slag tegaan met ouderen of ouderencentra inde omgeving van de BSO. Op dezemanier kunnen gezamenlijkeactiviteiten vormgegeven wordenzoals voorlezen, (bijwonen van)optredens, wandelen, moestuinen,et cetera.

In samenwerking met de werkgroepvan BS de Koelebösch in Bemelen isgezocht naar de mogelijkheden voorhet starten van een Groene BSO bijdeze school. Na inventarisatie bleekdat hiervoor voldoen animo bestond.De Groene BSO Bemelen is metingang van schooljaar 2009/2010succesvol van start gegaan.

Basis BSO

Kwaliteit activiteiten

BSO brede activiteiten

In 2009 is een start gemaakt met deomschrijving van de Basis-BSO enActiviteiten-BSO van MIK. Hierinwordt aangegeven wat MIK in deBSO wil doen en bereiken enwaarom we dat op deze manierdoen. Deze omschrijving is begin2010 afgerond.

e nadruk met betrekking tot hetsamenstellen van hetactiviteitenaanbod is in 2009verlegd van kwantiteit naarkwaliteit. Afspraken metactiviteitenaanbieders zijn striktergehandhaafd en er is insamenspraak met de BSO snauwkeuriger gekeken naarinhoudelijke verwachtingen.Hierdoor zijn een aantal activiteitenof activiteitenaanbieders uit hetassortiment verwijderd. In 2010wordt in samenwerking met deafdeling pedagogiek een checklistopgesteld ten behoeve vancompetenties vooractiviteitenaanbieders.

De regio heeft in 2009 voor deeerste keer de BSO revue en het BSOKamp plaats gevonden. InMaastricht waren deze succesvolleactiviteiten al langer. Tevens heeftde BSO-Sportdag plaats gevonden inbeide werkgebieden. Alle locatieshebben daarnaast de mogelijkheidgehad om deel te nemen aan enkeleBSO-brede activiteiten.

D

25

Page 26: Jaarverslag MIK 2009

Plezier hebben we in onswerk samen met kinderen.

26

Page 27: Jaarverslag MIK 2009

MIK ZICHTBAAR IN 2010

Hoe maakt MIK zich zichtbaar naar haar omgeving en wat mag er van haar magworden verwacht? Het is toch zeker voor iedereen bekend hoe MIK kinderen enouders bindt en boeit? Dat is het thema voor 2010.

Wat voor ons vanzelfsprekend is, blijkt in de praktijk niet altijd het geval tezijn. Ouders die de opvang van hun kleine en grote grut bij ons uitbestedenweten dat zeker wel. Dat de tevredenheid onder onze klanten heel groot is, werdin 2010 bekend. Ook de kinderen vinden de activiteiten van MIK super. Datklinkt niet alleen stoer, maar dat is het ook!

MIK is in 2010 volop bezig om haar onderscheidend vermogen ten opzichte vanandere kinderopvangorganisaties zichtbaar te maken. Waarom kies je voor MIKen niet voor een andere aanbieder? MIK is ontwikkelgericht voor kinderen enbiedt ook haar medewerkers volop kansen om zich te ontwikkelen tot onzetalenten.

Wij hebben onze ambitie in 2010 benoemd en daarmee onze missie en visieopnieuw geformuleerd. De groei naar brede kindcentra (samen met scholen enpeuterspeelzalen) wordt door ons heel belangrijk gevonden en we willen graaginvesteren om onze dromen te benoemen. Hoe ziet de omgeving voor kinderener in de toekomst uit? Daarvoor zoeken we de dialoog met kinderen, ouders,schooldirecteuren, schoolbesturen en peuterspeelzalen. Met de scholenstichtingjong Leren zijn we inmiddels zover dat we een intentieovereenkomst hebbenafgesloten om tot intensieve samenwerking te komen. Ook in de regio Sittard-Geleen staan we aan de vooravond van het afsluiten van een overeenkomst metschoolbesturen. Hoe kunnen we onze talenten aan elkaar koppelen?

MIK maakt een film van haar visie op het eigenwijze ontwikkelarrangement datwij willen ontwikkelen voor de kinderen van de toekomst. Graag gaan wij dedialoog aan met onze omgeving om ons beeld te verrijken.

Het kind staat daarbij wat MIK betreft met stip centraal. Kinderen schitteren bijMIK zoals in onze BSO revue in Maastricht en in Sittard-Geleen, waar dekinderen hun talenten op de planken tonen aan elkaar en aan ouders enmedewerkers.

Daarom sluit ik dit jaar verslag, net zoals ik begon:Wat zijn we trots op hen.“ ”

Els LanderlooDirecteur

27

3

jaarverslagGROEI

jaarverslagGROEI

Page 28: Jaarverslag MIK 2009