Jaarverslag DIO 2009

34
Stichting Diergeneeskunde in Ontwikkelingssamenwerking Jaarverslag 2009

description

De nederlandse versie van het jaarverslag van DIO

Transcript of Jaarverslag DIO 2009

Page 1: Jaarverslag DIO 2009

Stichting Diergeneeskunde in Ontwikkelingssamenwerking

Jaarverslag 2009

Page 2: Jaarverslag DIO 2009

Voorwoord 1Missie & Doelstellingen 2Organisatieverslag 3 Organisatie 3 Bestuur 3 Adviserend Comité 3Activiteitenverslag 4 Informatievoorziening 4 Organisatie structuur 4 Boekenaanvragen 4 Rural Universe Network (RUN) 4 Agromisa 4 VIS trainingen 4 Vindbaarheid via internet 4 Ontwikkelingseducatie 5Projecten 6 India: Economic Empowerment through milch animal rearing 6 Tanzania: Establishment of basic veterinary services amongst Masaï pastoralists in Lengasiti, Republic of Tanzania 8Samenwerking 9 Vétérinaires Sans Frontières Europa 9 Endogenous Livestock Developing Network 9 Overig 9Faciliterende processen 10 Vrijwilligers 10 Public Relations 10Beleidsplan 2010 in hoofdlijnen 11 Kantoor & Organisatie 11 VIS 11 Projecten 12 Voorlichting & Educatie 12 Netwerken 13Financieel verslag 2009 14Toelichting op de jaarrekening 2009 17Balans 2009 18Toelichting balans 19Begroting 2010 20Toelichting Begroting 2010 21

Bijlage Accountantsrapport 2009 22

Inhoudsopgave

Page 3: Jaarverslag DIO 2009

Enkele jaren geleden bracht Dr. Ole Kuney een be-zoek aan DIO in ons kantoor in Utrecht. Dr. Ole Kuney behoort tot het bekende Masaï volk in Tan-zania en Kenia. Hij probeerde ons uit te leggen hoe het dagelijks leven van een Masaï eruit ziet. Maar hij haastte zich om erbij te vertellen dat woorden al-leen onvoldoende zouden zijn om uit te leggen hoe het leven van de Masaï er uit ziet en welke moei-lijkheden ze dagelijks tegenkomen. Zie maar eens te overleven in afgelegen, droge en ruige gebieden met nauwelijks toegang tot water. Volledig afhankelijk van de veestapels, zonder enige vorm van dierge-zondheidszorg en kampend met vele veeziekten. “Je moet het ervaren om het te kunnen begrijpen” zei hij.

Twee jaar geleden ontdekte ik bij een bezoek aan zijn dorp dat hij gelijk had. Afgelopen jaar had ik met een aantal bestuursleden het voorrecht opnieuw naar dit dorp toe te gaan. En ook zij ervoeren dat verhalen, foto’s en filmpjes misschien veel kunnen zeggen, maar dat daadwerkelijk begrip van hun levensstijl pas begint wanneer je samen met deze mensen optrekt in hun omgeving. Confronterend soms wanneer we zagen on-der welke zware omstandigheden deze mensen moe-ten zien te overleven en wanneer we dit afzetten tegen ons relatief zorgeloze leventje in Nederland. Toch was deze ervaring niet deprimerend. Het was bijzonder om korte tijd met deze mensen samen te mogen leven in hun omgeving en te leren van hun rijke cultuur en bijzondere manier van samenleven. Daarbij was het geweldig om resultaat te zien van gemeenschappelijke inspanningen in Nederland en Tanzania. Samen met de Masaï gemeenschap in Lengasiti heeft DIO een pro-ject opgezet om de diergezondheid van hun vee te ver-beteren. Wij mochten getuigen zijn van het eerste kalf dat werd gevaccineerd tegen de verwoestende ziekte East Coast Fever. Dit maakt deel uit van een meerja-rig project waarmee we hopen een bijdrage te kunnen leveren aan betere levensomstandigheden voor deze mensen. Vele mensen in Nederland en daarbuiten hebben zich geheel belangeloos ingezet om dit pro-ject mogelijk te maken en hiermee deze Masaï bevol-king een steun in de rug te geven. Juist daarom vond ik het een voorrecht om hierbij aanwezig te mogen zijn en het met eigen ogen te kunnen aanschouwen.

Bovenstaande spreekt natuurlijk enorm tot de ver-beelding, maar ook op allerlei andere fronten is

hard gewerkt om minder bedeelden steun te kun-nen bieden op het gebied van diergezondheid, om zo een verbetering te kunnen brengen in hun levensomstandigheden.

In dit jaarverslag leest u alles over de verschillende uitgevoerde activiteiten in 2009. Via deze weg wil ik ook mijn dank en waardering uitspreken naar de vrij-willigers, donateurs, sponsoren, specialisten en alle anderen die dit allemaal hebben mogelijk gemaakt.

David SpeksnijderVoorzitter Stichting DIO

Utrecht, 1 juli 2010

Voorwoord

1

Page 4: Jaarverslag DIO 2009

Missie & DoelstellingenStichting Diergeneeskunde in Ontwikkelings-samen-werking, kortweg DIO, is opgericht in 1987 door een aantal enthousiaste studenten diergeneeskunde aan de Universiteit van Utrecht en is sindsdien gevestigd op het terrein van de faculteit diergeneeskunde te Utrecht. DIO is in Europees verband verenigd in het interna-tionale netwerk Vétérinaire sans Frontières Europa.

Het houden van vee is voor grote delen van de be-volking in ontwikkelingslanden nog steeds de be-langrijkste bron van inkomsten. Dieren vervullen een rol als productiedier (vlees, melk of eieren) en leveren trek- of draagkracht om de ploeg te trekken of om koopwaar naar de markt te brengen. Daarnaast fungeren dieren als bruidsschat wanneer de dochter gaat trouwen, als betaling voor een begrafenis en als onderpand voor leningen. Niet in de laatste plaats zijn dieren belangrijk in het bepalen van de soci-ale status van de eigenaar binnen de gemeenschap. Als de kudde ziek wordt, is vaak het hele dorp in gevaar! De voedselvoorziening stort in, zeker-heden vallen weg en een aantal dierziekten zo-als tuberculose, miltvuur, hondsdolheid en wor-minfecties kunnen ook mensen ziek maken. Gezonde dieren is dus letterlijk van levensbelang!

Ons motto is daarom: Gezonde dieren, gezonde mensen!

Via verschillende activiteiten probeert DIO een bij-drage te leveren aan het gezond houden van dieren in ontwikkelingslanden en het optimaliseren van de pro-ductie. Zo adviseert DIO bij problemen via haar vraag- en antwoordservice, ondersteunt zij een aantal pro-jecten in ontwikkelingslanden, geeft zij in Nederland voorlichting over het belang van gezonde dieren in ontwikkelingslanden en participeert DIO in een aantal internationale netwerken die ditzelfde doel nastreven. In dit jaarverslag leest u welke activiteiten in 2009 zijn ondernomen en tot welke resultaten dit heeft geleid.

“Ons motto is daarom: Gezonde dieren, gezonde

mensen!”

2

Page 5: Jaarverslag DIO 2009

OrganisatieverslagOrganisatieStichting DIO draait volledig op de inzet van onbetaalde vrijwilligers. Dit zijn voorname-lijk studenten diergeneeskunde aan de Universi-teit van Utrecht, alsmede dierenartsen en men-sen met een niet diergeneeskundige achtergrond.

Sinds 2001 is DIO in het bezit van een ‘Verklaring van Geen Bezwaar’ van het Centraal Bureau voor Fondsenwerving (CBF). In 2009 is deze verklaring voor organisaties ouder dan 3 jaar vervangen door het “Certificaat voor kleine goede doelen”, met vrij-wel gelijkblijvende criteria. Met ingang van 15 sep-tember 2009 is dit certificaat voor een termijn van 3 jaar toegekend aan stichting DIO. Daarnaast heeft DIO een zogenaamde ANBI beschikking (Algemeen Nut Beogende Instelling) van de belastingdienst.

BestuurUit de vrijwilligers wordt het (onbetaalde) bestuur be-noemd. De leden van het bestuur worden benoemd voor een periode van drie jaar. Op 1 november 2009 is een nieuwe termijn ingegaan voor het gehele be-stuur en het moment van aftreden zal voor dit be-stuur november 2012 zijn. Als iemand tussentijds het bestuur verlaat, neemt zijn opvolger diens plaats in het rooster van aftreden in. Het bestuur benoemt zelf de nieuwe bestuursleden. Afgelopen jaar zijn er een aantal wijzigingen geweest in de functiebezetting.

Het bestuur van DIO was in januari 2009 als volgt samengesteld:

Voorzitter: drs. David Speksnijder, student diergeneeskunde;Secretaris: mw. Ginny van de Meeberg, student diergeneeskunde;Penningmeester: dhr. Rens van Rossum, student diergeneeskunde;VIS coördinator: dhr. Rinnert van den Bergh,student diergeneeskunde;Projectcoördinator: mw. drs. Sanne Wilmink, student diergeneeskunde; Vrijwilligerscoördinator: mw. drs. Janneke Allaart, dierenarts-onderzoeker Faculteit Diergeneeskunde.Op 6 juli 2009 is mw. drs. Sanne Wilmink afgetreden als algemeen bestuurslid. Deze functie is opgevuld

door drs. Leen Stam. Op 14 september 2009 is mw. drs. Janneke Allaart afgetreden als algemeen bestuurslid. Deze functie is opgevuld door mw. Alexandra Knos-senburg.

Adviserend ComitéHet bestuur werd in 2009 met advies bijgestaan door een Adviserend Comité (AC). Zij vervul-len een (zij het niet formeel) bewakende rol in het naleven van beleidsplannen en kunnen door het bestuur worden geraadpleegd inzake beleids-matige besluiten. Leden van het AC nemen zit-ting op uitnodiging en doen dit op vrijwillige basis.

Het AC had in 2009 de volgende samenstelling:

Prof. dr. A.W.C.A Cornelissen, decaan van de Faculteit Diergeneeskunde; Prof. dr. S.G. van den Bergh, oud-hoogleraar en oud-decaan van de faculteit dier-geneeskunde;Dr. B.E.C. Schreuder, Animal Sience Group, bestuurslid Dutch Committee for Afghanistan;Dr. A.J. de Smit, werkzaam bij Schering Plough AH als hoofd van de afdeling RD Virologie;Ir. G. Straver, projectcoördinator van de wetenschapswinkel in Wageningen.Mw. Drs. M. Andriessen, sociaal geografe en werkzaam als projectcoördinator bij NOVIB.Mw. Drs. K. van ’t Hooft, dierenarts en werkzaam bij ETC, Leusden.

Prof. Dr. A.W.C.A. Cornelissen en drs. M. Andries-sen hebben in 2009 bedankt voor hun zitting in het Adviserend Comité. Het bestuur heeft besloten Mw. Dr. M. Leeflang te vragen zitting te nemen in het Ad-viserend Comité. Mw. Dr. M. Leeflang is voormalig voorzitter van Stichting DIO en momenteel als on-derzoeker werkzaam aan het AMC te Amsterdam.

In 2009 zijn het bestuur en het AC twee maal bij elkaar gekomen.

3

Page 6: Jaarverslag DIO 2009

Activiteitenverslag

In het jaar 2009 zijn er 2 vragen gesteld en beant-woord. Door het steeds groter wordende aanbod van informatie via het internet, en het daarmee ge-paard gaande kleine aantal vragen hebben we ge-concludeerd dat het beantwoorden van vragen niet meer tot de kerntaken van de VIS behoort. De aan-dacht van de VIS zal daarom worden gericht op het langdurig ondersteunen van organisaties door mid-del van boeken en advies . In 2010 zal deze nieuwe vorm van ondersteuning verder ingevuld worden.

Informatievoorziening

Organisatie structuurAan het eind van 2009 is besloten om het VIS team op te heffen. Dit had te maken met de onregelmatigheid van de aan te bieden taken en de hierdoor teruglopen-de motivatie binnen het team. Er is besloten om met taken en daaraan gekoppelde vacatures te gaan wer-ken, waarmee er dus geen vast team is maar er gebruik gemaakt zal worden van gemotiveerde vrijwilligers.

BoekenaanvragenHet aantal boekenaanvragen lijkt in 2009 ten opzich-te van 2008 stabiel te zijn gebleven.

RUN bestaat uit een online forum en een aantal veldwerkers in ontwikkelingslanden. Dit netwerk functioneert door middel van een website waarop veehouders met hulp van de veldwerkers vragen op het forum zetten die door specialisten kunnen wor-den beantwoord. Sinds enige jaren heeft de VIS contact met het RUN, zij het op beperkte schaal. De VIS staat open voor begeleiding van het RUN net-werk maar het zelfstandig opsporen van vragen die hulp nodig hebben is niet effectief gebleken, omdat er van-uit de vragenstellers aan de RUN geen conctrete hulp-vraag was. Ook is gebleken dat het opsporen van vragen voor de leden van de VIS teams een te weinig concrete taak was, waardoor we hebben moeten concluderen dat het input leveren aan het RUN netwerk binnen het huidige samenwerkingsverband niet effectief is.

Rural Universe Network (RUN)

AgromisaDe VIS onderhoudt een samenwerkingsverband met Agromisa uit Wageningen. Agromisa heeft te kennen gegeven veterinair relevante vragen door te sturen naar de VIS. De afgelopen jaren heeft DIO geen vragen ontvangen via Agromisa. Wel is er nog steeds de afspraak met Agromisa dat de VIS mee wil werken aan Agrodokjes (voorlichtingsboek-jes met onder anderen diergeneeskundige aspec-ten, voor in de tropen), mits de VIS een DIO vrij-williger bereid vind om hieraan mee te werken.

VIS trainingenEr zijn dit jaar 2 VIS-trainingen georganiseerd door de VIS. VIS-trainingen zijn bedoeld om de vrijwil-liger toe te rusten op het werken in de tropen, op het toerusten op het besturen van projecten, en-zovoort. Onderwerpen waren de veeteelt en wild-life management vanuit het oogpunt van de Jane Goodall stichting en voedselveiligheid en ontwikke-lingssamenwerking. Aangezien het VIS team opge-heven is aan het eind van het jaar, zijn er vanaf dat moment geen VIS trainingen meer georganiseerd.

Vindbaarheid via internetOm de vindbaarheid van de VIS via internet te ver-groten is er besloten de vragen en antwoorden die in het verleden door de VIS zijn behandeld op het internet te publiceren. Er zijn 15 veel voorko-mende ziekten overzichtelijk uitgewerkt en op de nieuwe site gezet. Dit heeft als doel om boeren in ontwikkelingslanden toegang tot gemakkelijk lees-bare ziektekunde te geven, en zou mogelijk tot ge-volg kunnen hebben dat er weer meer vragen wor-den gesteld aan de VIS, of tot meer boekaanvragen.

4

Page 7: Jaarverslag DIO 2009

Ontwikkelingseducatie Eén van de doelstellingen van DIO is het on-der de aandacht brengen van de ontwikkelings-problematiek bij het Nederlandse publiek in het algemeen en diergeneeskundig publiek in het bijzonder. In 2009 is dit bewerkstelligd door:

• Het uitgeven van het kwartaalblad, de DIO-dia-loog. Deze wordt verspreid onder donateurs en vrijwilligers en aan belangstellenden via stand-jes. Hierin wordt de achterban geïnformeerd over recente activiteiten van stichting DIO.

• Een informatieavond over werken en stage lopen in een ontwikkelingsland. Deze werd gehouden op 29 januari op de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht. Deze avond was speciaal bedoeld voor studenten diergeneeskun-de om kennis te nemen van mogelijkheden met betrekking tot het doen van vrijwilligerswerk of het uitvoeren van een wetenschappelijk onder-zoek in ontwikkelingslanden. Met een opkomst van ongeveer 40 bezoekers was deze informatie-avond een succes te noemen. Tevens heeft deze activiteit enkele nieuwe vrijwilligers opgeleverd.

• Het organiseren van een symposium op 21 april in samenwerking met de initiatiefgroep Over de Rand (OdR). Thema van dit symposium was “van evidence based medicine naar de prak-tijk; de vertaalslag naar het individuele dier”. Dit ging over hoe wetenschappelijk opgedane ken-nis kan worden vertaald naar de werkvloer, zo-wel in het Westen als in ontwikkelingslanden. Met een opkomst van ongeveer 60 personen is dit een geslaagd sympsosium te noemen. Een verslag van dit symposium is gepubliceerd in het Tijdschrift voor Diergeneeskunde (134) 724-725.

• In diverse tijdschriften voor dierenartsen, dierge-neeskunde studenten en dierenartsassistenten (o.a. Tijdschrift voor Diergeneeskunde, Vedias) zijn ar-tikelen verschenen die het werk van DIO onder de aandacht hebben gebracht bij een groot publiek.

• Tenslotte zijn er kleine lezingen gehouden door het jaar heen. Deze werden gepresenteerd op het maandelijkse vrijwilligersoverleg. Dit waren met name ervaringsverhalen van studenten die voor hun studie of vrijwilligerswerk in een ontwikke-lingsland zijn geweest. Uitgebreidere verslagge-ving over de activiteiten binnen Voorlichting en Educatie zijn te vinden op de website van DIO.

5

Page 8: Jaarverslag DIO 2009

ProjectenIndia: Economic Empowerment through milch animal rearingSinds zomer 2008 ondersteunt DIO weer een pro-ject van de Udhagamandalam Social Service Society (USSS) in India. Al sinds 1995 heeft DIO een samen-werking met de USSS. De USSS is sinds 1962 actief in Tamil Nadu, het zuiden van India. In het zuiden van India zijn drie specifiek kwetsbare groepen waar de USSS aandacht aan besteed: vluchtelingen vanuit Sri Lanka, Dalit vrouwen (de kasteloze vrouwen) en de vrouwen die behoren tot de traditionele stammen van het gebied. Deze vrouwen en hun kinderen hebben te maken met ernstige problemen als ondervoeding, ge-brek aan scholing en een zeer korte levensverwachting. Veel vrouwen worden niet ouder dan 40 jaar. De USSS helpt deze kansarme vrouwen aan een beter bestaan door hen te organiseren in Self Help Groups. De vrou-wen ondersteunen elkaar in het ontwikkelen van al-lerlei economische activiteiten waardoor ze een beter inkomen krijgen en minstens net zo belangrijk, meer zelfvertrouwen ontwikkelen en meer acceptatie krij-gen vanuit hun omgeving. In totaal zijn in bijna 50 jaar al 59.000 vrouwen georganiseerd in Self Help Groups.

De USSS heeft met de vrouwen samen een micro-kredietprogramma opgezet. De vrouwen kunnen een klein beetje geld lenen bij een bank die door de vrouwen zelf wordt bestuurd. Met dat kleine beetje geld kunnen ze iets kopen waarmee ze weer geld kun-nen verdienen. Vervolgens betalen ze het geleende geld weer terug aan de bank, waarna ze een grotere lening kunnen krijgen. Zo leren ze de waarde van geld kennen, kunnen ze niet in te grote schulden raken en kunnen hun bedrijfjes langzaam groeien.

Het project wat in 2008 door DIO is opgestart bestaat uit de aanschaf van een koe en training in het om-gaan met melkvee voor 400 kansarme vrouwen uit 200 verschillende Self Help Groups. Voor de aanschaf van de koe gaan de vrouwen een lening aan via het microkredietprogramma, die ze uiteindelijk terug moeten betalen. De trainingen worden door DIO gefinancierd. De trainingen gaan over fokkerij, voe-ding, dekmanagement, kalveropfok en diergezond-heid, maar ook over de overheid en de lokale markt. Zo leren ze wat de overheid wel en niet voor hen kan betekenen, wie er kan zorgen voor ontwormingsmid-delen en vaccinaties en wie potentiële kopers van hun producten zijn, zodat ze ook marktgericht leren den-ken. Verder is er ook aandacht voor het milieu, waar-bij ook biologische houderij een trainingsonderdeel is. De vrouwen kunnen hun kennis na afloop weer delen met andere vrouwen uit hun Self Help Group. In het verleden heeft DIO eerder soortgelijke projec-ten van de USSS ondersteund. De door DIO onder-steunde projecten van de USSS hebben een enorme impact op de bevolking gehad. Bij de start van het vorige project wat door DIO gefinancierd werd, leef-den alle deelnemers ver onder de armoedegrens, wat inhield dat men zich minder dan twee volwaardige maaltijden per dag kon permitteren. Na afloop van het project bleek 81% van de deelnemende families in staat drie maaltijden per dag op tafel te zetten.

De fondsenwerving voor het project loopt gelijk met de uitvoering van het project. Tot een bedrag van 3000 euro zal Hivos, het Humanistisch Instituut voor Ont-wikkelingssamenwerking, iedere euro die DIO krijgt voor het project verdrievoudigen. Hivos is één van de

6

Page 9: Jaarverslag DIO 2009

medefinancieringsorganisaties (MFO’s) in Nederland die een deel van het ontwikkelingssamenwerkingbud-get van het ministerie van buitenlandse zaken ont-vangt en verdeelt onder kleinere organisaties. Hivos zegt daar zelf over: “Hivos vindt dat mensen zelf het beste hun eigen toekomst kunnen vormgeven als zij daar de middelen voor krijgen. Daarom ondersteunt Hivos Linkis ‘Economic Empowerment through milch animal rearing’, het huidige project van DIO, waarbij zelfhulp groepen van vrouwen leningen krij-gen om een bedrijfje op te starten. Daarnaast wil Hi-vos met bedrijfsontwikkeling een stapje verder gaan, door kleinschalige ondernemers met training en ad-vies bij te staan en uiteindelijk de werkgelegenheid en het ondernemerschap te bevorderen. DIO doet dit in dit project door het versterken van de technische en organisatorische capaciteiten van kleinschalige melk producenten. Het project richt zich op vrouwen en sluit daarmee aan bij de ambitie van Hivos om te werken aan deelname aan besluitvorming door vrou-wen die leidt tot positieverbetering. Dit Gender as-pect vormt een rode draad door alle organisaties en programma’s en projecten die Hivos ondersteunt.”

In het najaar van 2009 zou het project geëvalueerd worden. Door omstandigheden is de einddatum van het project uitgesteld naar juli 2010. Het project ver-loopt echter goed. Wel blijkt het lastig te zijn om voor alle vrouwen op korte termijn financiering te verkrij-gen via het microkredietprogramma. Vijftig vrouwen hebben financiering kunnen krijgen via het micro-kredietprogramma, vijftig vrouwen hebben finan-ciering kunnen krijgen via de melkcoöperatie. Nog eens vijftig vrouwen hebben via de regulieren bank een lening kunnen krijgen. Voor de overige 250 vrou-wen wordt er nog naar financiële middelen gezocht. Daarnaast vergt het wel enige inspanning om koeien aan te schaffen die minimaal 10 liter melk kunnen ge-ven op een dag. Deze dieren worden van buiten de regio gehaald. De overheid ondersteunt dit om de

melkproductie binnen de regio te verbeteren. Ook dierenartsen uit de eigen regio helpen hierbij mee. De verwachting is dat in de loop van 2010 de afronding van het project zal plaats vinden waarbij naar verwach-ting ook voldoende financiering gevonden zal worden om alle overige 250 vrouwen een lening te kunnen geven.

Dit project wordt medegefinancierd door:

7

Page 10: Jaarverslag DIO 2009

Tanzania: Establishment of basic veterinary services amongst Masaï pastoralists in Lengasiti, Republic of TanzaniaIn 2009 heeft het DIO bestuur het projectvoorstel “Establishment of basic veterinary services amongst Masaï pastoralists in Lengasiti, Republic of Tanzania” aangenomen. Dit projectvoorstel is een voortvloei-sel van een bezoek van Dr. Ole Kuney, een vertegen-woordiger van deze Masaï gemeenschap, aan DIO in 2007 en een tegenbezoek vanuit DIO aan deze Masaï gemeenschap in 2008. Centraal in dit project staan de training en supervisie van 10 zogenaamde Com-munity Animal Health Workers en het coördineren en subsidiëren van enkele vaccinatiecampagnes te-gen de dodelijke rundveeziekte East Coast Fever, die jaarlijks verantwoordelijk is voor de sterfte van vele kalveren. De training en verdere begeleiding van deze Community Animal Health Workers (CAHWs) zal worden uitgevoerd door dierenartsen werkzaam voor VETAID Tanzania (een onderdeel van VETAID UK, een partnerorganisatie van DIO binnen VSF-E).

De training wordt uitgevoerd volgens een speciaal trainingscurriculum voor CAHWs die door diverse NGO’s in samenwerking met de Tanzaniaanse over-heid is ontwikkeld. De vaccinaties tegen East Coast Fever zullen worden uitgevoerd door VetAgro Ltd., een gespecialiseerd bedrijf dat de benodigde logistiek en expertise kan bieden om deze vaccinatiecampag-nes tot een succes te maken. Door deze vaccinatie kan het sterftepercentage van kalveren ten gevolge van East Coast Fever afnemen van 30-40% naar minder dan 5%. Een eenmalige vaccinatie geeft levenslange bescherming. Hiermee kunnen Masaï herders het ka-pitaal voor de toekomst veilig stellen. Door de eerste jaren de relatief dure vaccinaties te subsidiëren, raken de Masaï vertrouwd met de principes van preventieve diergezondheid en het belang van investeren in pre-ventieve diergezondheidzorg. In het derde jaar van het

project zal deze gemeenschap zelfstandig deze vacci-natiecampagne moeten organiseren en financieren. In oktober is op eigen initiatief door enkele bestuurs-leden van DIO een bezoek gebracht aan deze Masaï gemeenschap. Hierbij is een kleine nulmeting uitge-voerd, voorafgaand aan het project. Hiermee wordt het gemakkelijker om aan het eind van de projectperi-ode die drie jaar bedraagt, de impact van dit project te evalueren. Toevalligerwijs konden deze bestuursleden ook aanwezig zijn bij de aftrap van de vaccinatiecam-pagne waarbij 300 kalveren werden gevaccineerd te-gen East Coast Fever. In december zijn de resterende 1200 kalveren gevaccineerd. Begin 2010 zal een be-gin worden gemaakt met de training van de CAHWs.

Dit project wordt medegefinancierd door:

8

Page 11: Jaarverslag DIO 2009

SamenwerkingDIO acht het samenwerken met andere organisaties zeer belangrijk. Het biedt een mogelijkheid tot het uit-wisselen van informatie en expertise tussen organisa-ties, zodat een effectiever gebruik van kennis en midde-len mogelijk is. Door deze samenwerking beoogt DIO tevens een sterkere stem te krijgen ten opzichte van po-litiek en publiek. Daarom maakt DIO onderdeel uit van een aantal netwerken en samenwerkings-verbanden

Vétérinaires Sans Frontières EuropaDe status van VSF-E is al sinds enige jaren dat het vooral als discussieplatform en netwerk functioneert. Grotere projecten kunnen pas aangepakt worden als er voldoende financiering is om een coördinator aan te kunnen stellen. Wel is er een boekje gemaakt waarin alle VSF's een project presenteren. Deze publicatie kan voor allerhande voorlichtings- en presentatie- doelein-den gebruikt worden. Verder zijn er in 2009 twee bij-eenkomsten geweest: een bestuursvergadering op 18 mei in Lyon (Frankrijk), en een bestuursvergadering met symposium en ledenvergadering op 7 oktober in Teramo (Italië). DIO heeft naar beide bijeenkomsten een vertegen-woordiger gestuurd. Het symposium in Teramo ging over voedselsoevereiniteit en een sa-menvatting hiervan kan opgevraagd worden bij DIO.Meer informatie over VSF-E kan ge-vonden worden op www.vsfe.org.De plannen voor 2010 zijn dat er wederom twee meetings georganiseerd zullen worden; één in het voorjaar en één in het najaar. Ook zullen wij ons blijven inspannen om financiële middelen voor een coördinator te vinden. Zo zullen er in 2010 ge-sprekken gevoerd worden met de Bill & Melinda Gates Foundation en met verschillende veterinaire ontwikkelingsorganisaties wereldwijd. Tevens zal er gewerkt worden aan een aantal 'discussion pa-pers' waarin de standpunten van VSF-E als geheel op zaken als kleinschalige veeteelt en de invloed van veeteelt op het klimaat vastgesteld zullen worden.

Endogenous Livestock DevelopingNetworkHet Endogenous Livestock Developiing Network is een netwerk van personen en organisaties uit voor-namelijk ontwikkelingslanden die zich bezig houden met veeteeltprojecten. Als basis voor de veeteeltpro-jecten wordt uitgaan van wat in ontwikkelingslan-den op lokaal niveau aanwezig is qua kennis, cultuur, resources etc. Binnen het netwerk ligt de nadruk op informatie-uitwisseling. DIO maakt actief gebruik van de mailinglijsten van het ELD-network om orga-nisaties en personen in bepaalde expertisegebieden of regio’s te contacteren en om informatie uit te wisselen.

OverigNaast bovengenoemde netwerken, onderhoudt DIO ook losse contacten met verschillende binnen- en bui-tenlandse organisaties. Voorbeelden zijn het ETC in Leusden, de Faculteit Diergeneeskunde en de verschil-lende specialisten die DIO kan benaderen met vragen.

9

Page 12: Jaarverslag DIO 2009

Faciliterende processenHieronder vallen bijvoorbeeld de Public Relations, de financiën en het vrijwilligersbeleid.

VrijwilligersOok in 2009 is het lastig gebleken vrijwilligers voor langere tijd aan DIO te binden. Veel vrijwilligers heb-ben zich ingezet voor bepaalde activiteiten, maar verdwijnen na afronding hiervan snel weer uit het zicht. Gelukkig zijn er een aantal actieve vrijwilligers gebleven en heeft er nieuwe aanwas plaatsgevonden. Elke eerste maandag van de maand heeft er een vrijwilligersoverleg plaatsgevonden waar-bij regelmatig een spreker is uitgenodigd om over een bepaald thema te komen vertellen.

Public RelationsIn 2009 zijn we voor het eerst begonnen met de DIO-spaarpottenactie. We zijn begonnen met praktijken in ons bestand te mailen voor deelnamen. Helaas waren veel van onze mails in de spamfilters terecht gekomen, waardoor we na de zomer begonnen zijn met het bel-len van praktijken. Dit is helaas een langdurig proces daar de juiste contactpersoon vaak pas na meerdere malen bellen te spreken is. We gaan dan ook in 2010 hier mee verder. Tot nu toe zijn er 25 spaarpotten ge-plaatst.

We hebben dit jaar op de voorjaarsdagen gestaan. Hier hebben we mensen uitleg gegeven over DIO en hebben we gevraagd aan praktijken of wij een spaar-pot mochten plaatsen in hun praktijk.

Eind september is de bestuurstaak van PR overgegaan van Ginny van de Meeberg naar Alexandra Knossen-burg. Eind 2009 is onze nieuwe website actief geworden. Deze ziet er professioneler uit. Hier zal verder aan ge-werkt worden in 2010.

In december hebben we de jaarlijkse oliebollen actie gehouden. Deze werd enthousiast ontvangen en wie even niet meer wist wat DIO was hebben we er aan herinnert wie we zijn, wat wij doen en waar we te vin-den zijn..

10

Page 13: Jaarverslag DIO 2009

Beleidsplan 2010 in hoofdlijnen

Kantoor & Organisatie

VIS

Besloten is om in plaats van 2 bestuursvergaderingen per maand terug te gaan naar 1 bestuursvergadering per maand, voorafgaand aan het vrijwilligersoverleg. Alle bestuursleden ervaren het tweemaandelijks ver-gaderen als een flinke belasting die ten koste gaat van de uitvoering van de diverse taken. Urgente zaken kunnen via mail/telefoon worden besproken.

Vrijwilligers zijn nodig om de doelstellingen van DIO te verwezenlijken. Zonder mensen geen DIO. Daarom moet er aandacht worden besteed aan vrijwilligers. Echter, we zijn geen gezelligheidsvereniging (’t mag natuurlijk wel gezellig zijn; graag zelfs!), maar we vor-men met elkaar DIO om iets voor elkaar te krijgen voor minderbedeelden in arme landen. Dit betekent dat ook vrijwilligersbeleid ten dienste moet staan van de doelstellingen. Nadrukkelijk zal het bestuur in 2010 minder aandacht besteden aan “het erbij houden” van vrijwilligers, puur om ze erbij te houden. Er zullen door de verschillende bestuursleden concrete taken en bijbehorende deadlines worden geformuleerd, waar ook de bestuursleden op kunnen worden aangespro-ken. Hierbij zullen vervolgens vrijwilligers worden gezocht die nadrukkelijk worden gebrieft aangaande wat er van een vrijwilliger verwacht wordt en wat een vrijwilliger van DIO mag verwachten. Hiertoe zal mo-gelijk een nieuw vrijwilligersdocument opgesteld moe-ten worden. De afzonderlijke bestuursleden zijn zelf verantwoordelijk voor het aansturen van vrijwilligers. De vrijwilligerscoördinator zal het overzicht houden over de vrijwilligers

Aansluitend op de BV zal er een VO worden gehouden waarin elke andere maand er een spreker zal zijn om een bepaald onderwerp te bespreken. Dit wordt geor-ganiseerd door de vrijwilligerscoordinator. In de VO’s zonder spreker zullen lopende zaken met de vrijwil-ligers worden besproken.

Omstreeks elke 3e maandag van de maand zal er door de vrijwilligerscoördinator een nieuwsbrief worden verstuurd naar vrijwilligers waarin vrijwilligers wor-den geïnformeerd aangaande lopende zaken binnen DIO en tevens een uitnodiging krijgen voor het vol-gende VO

De hele ICT wordt opnieuw ingericht en zal in 2010 worden geïmplementeerd.

Getracht zal worden door externen een SWOT ana-lyse te laten maken over DIO met concrete aanbeve-lingen waarmee DIO haar effectiviteit kan verhogen

De VIS zal in 2010 nog steeds een belangrijke tak van DIO zijn, zij het met een andere koers dan er tot nu toe gevaren is. Het beantwoorden van veterinai-re vragen is niet een doel, maar een middel van de VIS om de doelstelling van DIO (gezonde dieren, ge-zonde mensen) na te streven. Uit het teruglopen van het aantal vragen de laatste jaren ondanks de nodige promotie, lijkt het alsof er niet veel vraag is naar de huidige service die de VIS biedt. Hierom is besloten om niet langer een groter aantal vragen na te streven. Het aantal vragen kan teruggelo-pen zijn door de volgende oorzaken:Externe oorzaken: Het grote aanbod van (ve-terinaire) informatie op internet waardoor de VIS een unieke positie is kwijtgeraakt. Het ontstaan van andere veterinaire vraag- antwoord netwerken zoals het RUNetworkInterne oorzaken:De tijd die een veterinaire vraag kost om te beantwoordenHet niet ter plaatse zijn van de VISHet ontbreken van kennis m.b.t. specifieke veterinaire problemen die in de westerse wereld geen rol spelen.

Uit de bovengenoemde bevindingen concluderen we dat de reactieve houding van de VIS niet ade-quaat meer is. We willen ons meer pro-actief gaan opstellen door het zo effectief mogelijk versprei-den van kennis naar individuen die onze kennis het meest effectief kunnen inzetten. Hierbij gaan we ons primair richten op kleine organisaties die aan diergezondheid gerelateerde ontwikkelingshulp/ samenwerking bieden, maar mogelijk nog veteri-naire kennis kunnen gebruiken. Hiervoor willen we ons eerst gaan richten op organisaties in Nederland.

Doelstellingen:De VIS streeft door middel van kennisversprei-ding de algemene doelstelling van DIO na. We zul-len een inventarisatie houden naar welke informatie

11

Page 14: Jaarverslag DIO 2009

er bij kleine organisaties in Nederland behoefte is.We beogen zo onder anderen te weten te komen:

• Welke organisaties we het beste informatie kun-nen sturen.

• Over welke diersoorten nu de meeste informatie nodig is (bijvoorbeeld kleine herkauwers/kippen/koeien)

• In welke vorm we het beste de informatie aan kunnen bieden (vraag/antwoord service, posters/boekjes enz.)

Dit alles heeft tot doel om een zo aange-past mogelijke service te kunnen bieden.

P en Q team (Projects en Questions)Omdat deze teams al enige tijd bijna geen werk heb-ben zullen ze worden opgeheven. Dit schept meer duidelijkheid voor deze teams. Er zal meer gewerkt gaan worden op basis van vraag en aanbod. Dit houdt concreet in dat het project eerst gedaan zal worden door twee bestuursleden (VIS coodinator en ander bestuurslid). Als er nieuwe taken ontstaan die te doen zijn door een vrijwilliger dan zal er een vacature ge-plaatst worden in de maandelijkse vrijwilligersmail. Deze vrijwilligers zullen duidelijk gecontroleerd wor-den op het goed uitvoeren van taken. Doordat hier-door het aantal vrijwilligers dat voor de VIS werkt waarschijnlijk kleiner zal worden is het verloop (dat in voorgaande jaren een probleem was) waarschijnlijk geen probleem meer, evenals het kleine aantal taken voor een relatief groot team. Het moet hierdoor ge-makkelijker worden om de vrijwilligers aan te spreken op hun taken, en daarmee voornamelijk gemotiveerde vrijwilligers te behouden. Het is geen primaire doel-stelling van de VIS meer om vrijwilligers te binden. Omdat er geen VIS team meer is en er ook heel weinig vragen beantwoord worden (een service die we overi-gens wel blijven volhouden) worden de VIS trainingen opgeheven. Dit omdat de VIS training er in het verle-den was om de leden van het VIS team toe te rusten in het beantwoorden van Veterinaire vragen. De voor-lichtingsavonden die er voor terugkomen worden DIO breed georganiseerd, en hoeven niet meer te voldoen aan de voormalige doelstelling van de VIS trainingen.

Projecten

Voorlichting & Educatie

Komend jaar zal worden gewerkt aan een kaderdocu-ment waarin zal worden beschreven waaraan projecten dienen te voldoen om in aanmerking te kunnen komen voor support vanuit DIO. Hier is reeds een begin mee gemaakt, maar dit willen we verder uitwerken. We wil-len ook actief gaan nadenken over welke rol DIO kan gaan spelen in toekomstige projecten. In het Tanzania project is DIO de aanjager geweest die het project-voorstel heeft geschreven, de fondsen heeft geworven en diverse andere partijen aanstuurt. Dit kost echter veel tijd en commitment van vrijwilligers. Anderzijds vergroot dit de betrokkenheid van vrijwilligers en leert de organisatie enorm veel over projectmanagement.

In principe is er het komende jaar ruimte voor nieuwe (langer lopende) projecten.

In 2010 zullen een aantal informatie-avonden wor-den georganiseerd voor studenten en vrijwilligers waarin per avond diverse aspecten van diergezond-heidszorg in een bepaalde regio zal worden belicht onder de naam “DIO verbreedt je wereldbeeld”.

In 2010 zal DIO geen symposium organiseren. In het kader van focusseren vinden we de input niet in verhouding tot de output en denken we niet dat het organiseren van symposia een core busi-ness van DIO zal moeten zijn. Daarbij vormen de informatie-avonden een volwaardig alternatief.

De DIO dialoog zal 4 keer verschijnen. De redactie-commissie zal worden uitgebreid met nieuwe vrijwil-ligers. Deze redactiecommissie zal tevens verant-woordelijk zijn voor alle te schrijven artikeltjes in diverse tijdschriften en andere media en zal onder verantwoordelijkheid vallen van de PR-coördinator.

Begin 2010 zal de vernieuwde website operatio-neel worden. Het streven is deze site zo snel mo-gelijk compleet te maken en in het Nederlands en Engels beschikbaar te hebben. Eventuele andere ver-talingen zullen in de loop van het jaar volgen. Dit geschiedt onder verantwoordelijkheid van Leen.

Zodra de website operationeel is, zullen o.a. de spaar-potjesactie en andere PR-activiteiten weer actiever onder de aandacht worden gebracht. Wel gaan we nadenken welke PR-activiteiten daadwerkelijk zin-vol zijn. Hierbij willen we o.a. de organisatie van de 1e jaarsintroductie, de ouderdag, de cocktailbar,

12

Page 15: Jaarverslag DIO 2009

oliebollenactie etc. herevalueren en per activiteit besluiten of het al dan niet past binnen het beleid.

Begin 2010 zullen nieuwe DIO folders wor-den ontworpen en worden gedrukt

Er zullen mogelijk nieuwe PR activiteiten worden uit-gedacht en worden uitgevoerd. Hieronder vallen o.a. het organiseren van een “vaccination-day” op 11 mei.

NetwerkenDIO blijft lid van VSF-E en zal komend jaar in ie-der geval actief de vergaderingen en overige bij-eenkomsten bezoeken. Geprobeerd zal wor-den met een groep vrijwilligers naar de VSF-E bijeenkomst in Brussel te gaan, waarbij tevens een bezoek zal worden gebracht aan VSF-Belgie.

Begin 2010 zal door DIO besloten moeten worden of zij zich aansluit bij het nieuwe DEP programma.

13

Page 16: Jaarverslag DIO 2009

Financieel verslag 2009

Staat van baten en lasten Werkelijk 2009 Begroot 2009 Werkelijk 2008BATEN Baten uit eigen fondsenwerving - Donaties 5.008,04 3.500,00 3.557,00 - Giften/Schenkingen 5.606,33 500,00 4.849,34 - Spaarpottenactie 0,00 1.000,00 - Sponsoring 1.650,00 2.000,00 250,00 - Overige actiteiten (Oliebollenactie) 225,66 200,00 880,21 12.490,03 7.200,00 9.536,55

Baten uit acties van derden 0,00 0,00 0,00Overige baten - Resultaat verkopen artikelen 0,00 0,00 69,00 - Renteinkomsten 940,45 350,00 778,95 - Diversen 0,00 0,00 50,18 940,45 350,00 898,13Som der baten 13.430,48 7.550,00 10.434,48

LASTEN Besteed aan doelstellingen - Voorlichting/bewustmaking 1.928,43 2.315,25 1.517,45 - Structurele hulp 6.806,10 10.291,25 2.728,46 - Veterinary Information Service 473,79 1.157,75 457,11 - Netwerken 502,40 766,50 240,38 9.710,72 14.530,75 4.943,41Werving baten - Kosten eigen fondsenwerving 693,06 1308,25 45,69 - Kosten acties derden 0,00 0,00 0,00 693,06 1.308,25 45,69Beheer en administratie - Kosten beheer en administratie 1.307,14 1.275,00 1.632,43 - Overig 0,00 Som der lasten 11710,92 17114,00 6621,53 Resultaat 1719,56 -9564,00 3812,95

Resultaatbestemming 2009

Toevoeging/onttrekking aan: - continuïteitsreserve - bestemmingsreserves 1719,56 - herwaarderingreserve - overige reserves - bestemmingsfonds

14

Page 17: Jaarverslag DIO 2009

Specificatie en verdeling kosten naar bestemming

Bestemm

ing

D

oelstellingen

Werving

Beheer en

Totaal Begroot

Totaal

baten

administratie

boekjaar

boekjaar boekjaar

2009

2009

2008Lasten

Voorlichting/ Structurele V.I.S.

Netw

erken Fondsen-

bewustm

aking hulp

werving

Subsidies en bijdragen

0,00

- Verzenden boeken + porto V

IS vragen

88,54

88,54

550,00 137,27

- Projecten

6591,60

6591,60 10000,00

2500,00A

fdrachten

0,00

- Lidmaatschap V

SF-E

150,00

150,00

150,00 149,00

Aankopen en verw

ervingen

0,00

- Uitbreiding bibliotheek

84,95

84,95

200,00 U

itbesteed werk

0,00

Publiciteit en com

municatie

0,00

0,00

- Algem

ene PR

650,16

650,16

1250,00 - Vrijw

iligerswerving activitieiten

0,00

0,00

25,76

- DIO

-dialoog

1405,91

1405,91 1524,00

1040,94 - Infoavond

108,02

108,02

150,00 194,85

- Symposium

200,00

200,00 300,00

- Kleine lezingen bij D

IO

0,00

0,00

50,00

53,20Personeelskosten

0,00

0,00

0,00

Huisvestingskosten

0,00

0,00

0,00

Kantoor en algem

ene kosten

0,00

0,00

0,00 - A

lgemene kantoorkosten*

96,48

96,48 135,08 38,59

19,30

385,93 500,00

315,44 - Kosten voor vrijw

illigers en bestuur*

40,54

40,54 56,75

16,22

8,11

162,15

500,00 191,46

- ICT*

77,48

77,48 108,47 30,99

15,50

309,92 165,00

406,94 - bezoeken m

eetings en vergaderingen

266,60

266,60

500,00 - Kosten accountant en bank

1095,22

1095,22

950,00 850,00

- Overige algem

ene kosten

211,92

211,92 325,00

756,67A

fschrijving en rente

0,00

0,00

Totaal

1.928,43 6.806,10

473,79 502,40 693,06

1.307,14

11.710,92 17.114,00

6.621,53

15

Page 18: Jaarverslag DIO 2009

* bij de verdeling van deze kosten is gebruik gemaakt van de volgende verdeelsleutel: Doelstellingen Werving baten Voorlichting/ bewustmaking Structurele hulp V.I.S. Netwerken Fondsenwerving 25% 25% 35% 10% 5% Lopend Begroot Vorig boekjaar boekjaar boekjaar Gemiddeld aantal personeelsleden 0 0 0 Totaal bezoldiging bestuurders en toezichthouders 0 0 0 Leningen, voorschotten en garanties verstrekt aan bestuurders en toezichthouders 0 0 0

16

Page 19: Jaarverslag DIO 2009

Toelichting op de jaarrekening 2009

AlgemeenDe jaarrekening 2009 is opgesteld conform de Richt-lijn 650 ‘Verslaglegging fondsenwervende Instellin-gen, versie 2007’. De waarderingsgrondslagen van activa en de passiva hebben plaatsgevonden tegen de nominale waarde.

Toelichting op de staat van baten en lastenEr is een positief resultaat van € 1.719,56 behaald in 2009. Het begrote verlies voor 2009 was €9.564,- . Het enorme verschil van ruim €12.000,- is door een aantal factoren veroorzaakt. Als eerste moeten de toegeno-men baten genoemd worden, ca. €6.000,- meer dan begroot. Ten tweede bleken de lasten voor alle doel-stellingen lager dan verwacht met ca. €6.000,-. Dat laatste is met name het gevolg van het feit dat in de begroting voor de projecten geen rekening was ge-houden met het bestemmingsfonds Coins for Care, waardoor ca. €3.000,- besteed voor projecten niet ten koste ging van het vrij besteedbaar vermogen. Daar-naast waren de uitgaven van Stichting DIO voor het project Lengasiti lager omdat een deel werd gesubsi-dieerd door Cordaid.

Specificatie en verdeling kosten naar bestemmingEen deel van de kosten zijn gewogen verdeeld over de eigen fondsenwerving en de vier doelstellingen voor-lichting/bewustmaking, structurele hulp, V.I.S. en netwerken (samenwerking) met respectievelijk 5%, 25%, 25%, 35% en 10%. De procentuele verdeling over de vier doelstellingen is gebaseerd op het belang van de verschillende doelstel-lingen binnen de stichting. De directe kosten voor de Veterinaire Informatie Service zijn weliswaar betrek-kelijk laag, maar de V.I.S. geldt wel als de belangrijkste doelstelling van Stichting DIO. Baten De baten zijn bijna €6.000 hoger dan begroot. De verklaringen zijn hiervoor: een gift van €4.000,- en een gift van €750,-. Daarnaast zijn de inkomsten uit donaties fors hoger dan begroot (€1.500). Dat is op-merkelijk gezien de verwachting dat door de huidige financiële situatie de inkomsten uit de donaties terug zouden lopen. De spaarpottenactie heeft echter nog niets opgele-verd, terwijl er voor 2009 €1.000,- inkomsten waren begroot. De reden hiervan is dat de spaarpottenactie

nog niet goed op gang is gekomen, veel spaarpotten zijn nog niet geplaatst. De inkomsten uit sponsoring waren iets lager dan be-groot, uiteindelijk bleek er toch minder gesponsord te worden dan aanvankelijk werd gedacht. De rente-inkomsten zijn hoger dan begroot, voorna-melijk vanwege het feit dat deze voorzichtig is begroot. Bij het vaststellen van de rente was namelijk veronder-steld dat het saldo op de spaarrekening bij uitkeringen aan projecten lager zou worden.Lasten De lasten bleken een stuk lager uit te vallen dan be-groot. Bij alle vier doelstellingen bleken de lasten la-ger te zijn. Met name bij de doelstelling ‘structurele hulp’ zijn de lasten ca. €4.500,- lager dan begroot. De verklaring hiervoor is gelegen in het feit dat we een geschikt project moeten vinden om het begrootte geld aan uit te geven. Dat is gedeeltelijk gelukt, maar we hebben dus niet het gehele begrootte bedrag in 2009 kunnen besteden aan dit project. Ook de lasten van de Veterinary Information Service waren lager dan begroot (ca. €650,- verschil), voor-namelijk doordat het verzenden van boeken niet zo vaak nodig bleek te zijn in 2009. De lasten voor ei-gen fondsenwerving bestonden vooral uit de aankoop van spaarpotten voor de spaarpottenactie. De kosten hiervan bleken minder te zijn dan begroot, dus ook hier zijn de lasten lager dan begroot met een verschil van ca. €600,-. De kosten voor beheer en adminis-tratie zijn iets hoger uitgevallen dan begroot, vanwege de hogere kosten van accountant en bank. De hogere kosten voor de bank komt onder andere door de aan-vraag van een creditcard.

Totaal besteed aan de doelstellingen als percentage van het totaal van de baten:

Werkelijk 2009 72% Begroot 2009 192% Werkelijk 2008 47%

Kosten eigen fondsenwerving als percentage van de baten uit eigen fondsenwerving:

Werkelijk 2009 6%Begroot 2009 18% Werkelijk 2008 0%

17

Page 20: Jaarverslag DIO 2009

Balans 2009

31-12-2009 1-1-2009ACTIVA Materiële vaste activa - Inventaris --- --- Vorderingen en overlopende activa - Te ontvangen rente 940,45 778,95 - Overige 210,63 319,56 Voorraden - DIO T-shirts 507,50 577,50 Liquide middelen - Postbank 38.026,29 30.251,05 - Kas 26,50 662,27 Totaal 39.711,37 32.589,33 PASSIVA Eigen vermogen - Vrij besteedbaar eigen vermogen 19.072,45 13.942,62 Reserves en fondsen - Reseves * Continuïteitsreseve 8.500,00 8.500,00 * Bestemmingsreserve 0,00 0,00 * Overige reserves 0,00 0,00 Fondsen * Bestemmingsfonds projecten (CfC) 0,00 3.717,90 * Bestemmingsfonds project USSS 377,63 0,00 * Fonds activa bedrijfsvoering 507,50 577,50 Schulden - Project Lengasiti 8.731,84 0,00 - India, SRHED 0,00 291,50 - India, USSS 304,52 3.648,77 - Druk- en portkosten DIO-dialoog 2009 250,00 250,00 - Proceedings Symposium 2007 307,09 307,09 - Accountant, jaarrekening 2008 --- 850,00 - Accountant, jaarrekening 2009 900,00 --- - Telefoonkosten 2008 284,85 284,85 - Telefoonkosten 2009 250,00 --- - Netwerkaansluiting Universiteit 220,00 110,00 - Overige 5,49 6,80 * Vooruit ontvangen donaties * Waterproject (extra comptabel bijgehouden) 0,00 102,30 Totaal 39.711,37 32.589,33

18

Page 21: Jaarverslag DIO 2009

Toelichting op de balans

Eigen vermogen

Liquide middelen

Schulden

Materiële vaste activa

Voorraden

Vorderingen

Het vrij besteedbaar vermogen van DIO is in 2009 toegenomen met ca. €5.000 tot een bedrag van €19.072,45. Dit is niet in overeenstemming met onze doelstelling om het vrij besteedbare vermogen gelei-delijk af te bouwen. Het bestemmingsfonds ‘projecten (Coins-for-Care)’ is met € 3717,90 afgenomen. Dit fonds was ingesteld naar aanleiding van de actie van de Stichting Coins-for-Care om tot uitdrukking te brengen dat er door Coins-for-Care beperking is opgelegd dat het geld niet aan fondsenwerving of overheadkosten zal wor-den besteed. Het geld is in 2009 besteed aan twee pro-jecten: €772,60 voor het SRHED-project in India en het resterende bedrag van €2.945,30 is besteed aan het project Lengasiti. Tijdens de ouderdag is er €377,63 opgehaald voor het project USSS. Dit bedrag is opgenomen in het bestem-mingsfonds project USSS. Bij de volgende uitbetaling zal er gebruik gemaakt worden van dit bedrag.Het fonds activa bedrijfsvoering is gelijk aan de no-minale boekwaarde van de DIO T-shirts. Ons eigen vermogen staat voor het grootste deel op een spaar-rekening van de Postbank. Een belegging is gezien het eventuele risico van verliezen voor het bestuur geen optie.

Er staat € 38.026,29 op onze rekeningen bij de Post-bank. Hiervan staat een bedrag van € 36.187,64,- op de Rentemeerrekening, onze spaarrekening bij de Postbank. Het kasgeld wordt beheerd door de pen-ningmeester.

Voor het project Lengasiti is een nieuwe schuld ont-staan van €8.731,84. Dit bedrag is als volgt tot stand gekomen:Het budget voor het project in Lengasiti met een loop-tijd van 1 jaar bedraagt €13.819,- waarvan €8.000 ge-subsidieerd is door Cordaid, en is uitbetaald in 2009. Dat betekent dat er een bedrag van €5.819,- werkelijk is uitgegeven in 2009 door Stichting DIO aan dit pro-ject. In 2009 is het bedrag van €5087,16 overgemaakt naar VetAgro in Tanzania voor het uitvoeren van 1.500 ECF vaccinaties, zodat het resterende budget voor het project € 8.731,84 bedraagt.

De schuld voor het project USSS is na uitbetaling van de laatste fase opgeheven. De schuld voor USSS be-draagt nog € 304,52 voor de uitbetaling van de laatste fase.De andere schulden zijn rekeningen waarvan de fac-tuur op 31 december 2009 nog niet was ontvangen. Deze bedragen zijn tegen de nominale waarde opge-nomen in de balans. Van de telefoonrekeningen voor 2008 en 2009 is een zo goed mogelijke schatting van de te verwachten factuur gemaakt. Een afwijking op het vermelde bedrag op de balans zal in de exploita-tierekening van 2009 worden verwerkt. Het genoem-de bedrag voor de proceedings zou eigenlijk moeten worden terugbetaald aan Oxfam-Novib nu alle activi-teiten voor het symposium 2007 zijn afgerond. Moge-lijk mag dit bedrag gehouden worden, in afwachting van hun reactie staat het als schuld op de balans.

Op dit moment zijn er geen materiële vaste activa op de balans opgenomen. Al onze inventaris is afgeschre-ven.

Bij de balanspost voorraden betreft het de boekwaar-de van de voorraad DIO T-shirts. De T-shirts worden onder de inkoopsprijs verkocht omdat we deze voor-raad graag kwijt willen raken. Dat betekent dat we per T-shirt €5,- verlies maken.(de boekwaarde is €17,50 per stuk, de verkoopprijs bedraagt €12,50) Het totaal verlies voor 2009 bedraagt 4 x €5,- = €20,-

De vorderingen bestaan uit de te ontvangen rente (€940,45), het toegezegde bedrag van het U-fonds voor het symposium (€130,31) en het depotbedrag telefoonkosten (€ 80,32). Deze bedragen zijn waar-schijnlijk volledig inbaar.

19

Page 22: Jaarverslag DIO 2009

Begroting 2010

Begroting 2010 Werkelijk 2009 Begroot 2009 Werkelijk 2008BATEN - Baten uit eigen fondsenwerving 6950,00 11749,47 7200 9536,55 - Baten uit gezamenlijke acties 0,00 - Baten uit acties van derden 0,00 - Subsidies van overheden 0,00 - Baten uit beleggingen 0,00 - Overige baten 700,00 800 350 932,93Som der baten 7.650,00 12549,47 7550 10469,48 LASTEN Besteed aan doelstellingen - Voorlichting/bewustmaking 2.512,50 475,7075 2.315,25 1517,45 - Structurele hulp/Projecten 8.790,13 198,9775 10.291,25 2728,46 - Veterinary Information Service 1.577,50 365,3585 1.157,75 457,114 - Netwerken 765,00 496,191 766,50 240,384 Totaal besteed aan doelstellingen 13.645,13 1536,2345 14530,75 4943,408 Werving baten - kosten eigen fondsenwerving 2.082,50 693,06 1.308,25 45,69 - kosten gezamenlijke acties 0,00 - kosten acties derden 0,00 - kosten verkrijging subsidies overheden 0,00 - kosten van beleggingen 0,00 Totaal besteed aan werving baten 2.082,50 693,06 1 308,25 45,692 Beheer en administratie - kosten beheer en administratie 1780,00 1307,14 1275,00 1632,43 Som der lasten 17.507,63 Resultaat -9.857,63 1093,4 -9564 3812,95 Resultaatbestemming 200x Toevoeging/onttrekking aan: - vrij besteedbaar eigen vermogen -9.480,00 - bestemmingsfonds project USSS -377,63

Staat van baten en lasten

20

Page 23: Jaarverslag DIO 2009

Toelichting Begroting 2010

BatenHet verwachte bedrag uit eigen fondsenwerving is als volgt opgebouwd:

• Donaties: 4.000,-• Giften/schenkingen Opbrengsten spaarpotactie 750,- Overige giften schenkingen 1500,-• Sponsoring 500,- • Verkoop goederen 0• Overige activiteiten (oliebollenverkoop 200,-

We merken een groei in inkomsten van donateurs over laatste 3 jaar. Afgelopen jaar waren de inkomsten uit donaties meer dan €4.000,-.

DIO merkt dat de inkomsten vanuit giften de laatste jaren aan het stijgen zijn. Echter, dit is grotendeels te danken aan enkele onverwachte grote giften waarvan de continuïteit niet is gegarandeerd. Daarom wordt een bedrag van €1.500,- begroot aan inkomsten uit giften.

De spaarpotjesactie is eind 2009 opgestart en dit zal in 2010 worden voortgezet. De verwachte inkomsten zijn dus gebaseerd op een schatting.

Toezeggingen voor de sponsoring in 2010 zijn er nog weinig en daarom is voor komend jaar een lager be-drag voor sponsoring begroot dan vorig jaar. Overige batenDeze post bestaat alleen uit de verwachte rente-op-brengst van 700,-

LastenBesteed aan doelstellingenPercentage van baten besteed aan doelstellingen: 178,37%

Evenals vorig jaar is ook dit jaar het bovengenoemde percentage erg hoog. De reden hiervoor is dat DIO een deel van het opgebouwde vermogen in wil zetten voor de doelstellingen. Het huidige vrij besteedbare vermogen is eind december 2009 ongeveer €27.000, en dat is meer dan er nodig is om de continuïteit van

DIO en de activiteiten te waarborgen. In 2008 hebben we daarom besloten dat we streven naar een totaal vrij besteedbaar vermogen tussen €7.000,- en €10.000,- Dit bedrag is nodig als continuïteitsreserve waarbij de jaaromzet van ca. €7.000,- als leidraad is genomen. Dit betekent dus dat het vrij besteedbare vermogen de komende jaren zal worden afgebouwd met ca. €17.000,-. In 2009 is het streven om het vrij besteed-bare vermogen met €9.480,- af te bouwen

Werving batenPercentage kosten eigen fondsenwerving/baten eigen fondsenwerving: 29,96%

Het percentage kosten eigen fondsenwerving t.o.v. baten eigen fondsenwerving is fors hoger dan voor-gaande jaren. De belangrijkste uitgaven voor fondsen-werving en PR in 2010 bestaan uit de aanschaf van drukwerk (€1.200,-) en het versturen van de spaarpot-ten in het vervolg van de spaarpottenactie die in 2009 begon. (€530,-). De overige kosten bestaan uit de kos-ten voor het inrichten van standjes (€150,-), overige kosten PR (€100,-) en de kosten voor de verkoop van T-shirts met het DIO-logo (€20,-). Gezamenlijk be-dragen deze kosten €2.000,-.

Het verwachtte driejaarlijkse gemiddelde van het percentage kosten eigen fondsenwerving/baten eigen fondsenwerving voor de jaren 2008, 2009 en 2010 is: 12,11%

21

Page 24: Jaarverslag DIO 2009

Bijlage Accountantsrapport 2009

22

Page 25: Jaarverslag DIO 2009
Page 26: Jaarverslag DIO 2009
Page 27: Jaarverslag DIO 2009
Page 28: Jaarverslag DIO 2009
Page 29: Jaarverslag DIO 2009
Page 30: Jaarverslag DIO 2009
Page 31: Jaarverslag DIO 2009
Page 32: Jaarverslag DIO 2009
Page 33: Jaarverslag DIO 2009
Page 34: Jaarverslag DIO 2009