Jaaroverzicht ROC Leiden 2013

27
Jaaroverzicht ROC Leiden 2013

Transcript of Jaaroverzicht ROC Leiden 2013

Page 1: Jaaroverzicht ROC Leiden 2013

Jaaroverzicht ROC Leiden 2013

Page 2: Jaaroverzicht ROC Leiden 2013

jaar

over

zich

t roc

leid

en 2013

jaaroverzicht roc leiden 2013

2 3

voorwoord

2013 was voor ROC Leiden een bijzonder enerverend jaar. Het was een jaar waarin we vooruitgang boekten in de verbetering van de kwaliteit van ons onderwijs en van de organisatie. Duidelijk hoogtepunt was de verhuizing in de zomer naar onze nieuwe locatie Centraal Station. Vanaf dag één bleek het gebouw een prima leer- en werkplek: ruimtelijk, licht, prettig én inspirerend. Nadat we in 2011 al het nieuwe gebouw Lammenschans in gebruik konden nemen, beschikken nu alle studenten en medewerkers van ROC Leiden over locaties die het onderwijs goed faciliteren en die recht doen aan de beroepstrots van de mbo’er. Daarmee is een langgekoesterde wens in vervulling gegaan.

Behalve op huisvesting, zette ROC Leiden in 2013 ook sterk in op de verbetering van de kwaliteit van onderwijs en organisatie. Vanuit het ‘Actieplan mbo Focus op Vakmanschap’ startten we al in 2012 met projectteams die aan de slag gingen met tien urgente thema’s. Kort voor de zomer van 2013 leverden zij hun projectplannen aan bij het college van bestuur en aansluitend werden de plannen verder uitgerold in de organisatie. Met name de verbetering van de examinering, de voorbereiding op de nieuwe kwalificatiestructuur en de voorbereiding op de invoering van de Entreeschool zijn in 2013 verder uitgewerkt.

2013 was ook het jaar waarin we verder gewerkt hebben aan het financieel gezond maken van ons ROC. Dit naar aanleiding van het door de Inspectie in 2012 ingestelde verscherpt financieel toezicht vanwege de ontwikkelingen rondom de nieuwbouw. Waar in 2012 initiële oplossingen werden geformuleerd, was 2013 het jaar waarin deze oplossingen door het bestuur verder moesten worden uitgewerkt en waar mogelijk geïmplementeerd.

De gerealiseerde nieuwbouw Lammenschans had een forse impact op de liquiditeitspositie van ROC Leiden. De ter dekking daarvan afgesloten kredieten brachten aflossings- en rentebetalingen met zich mee die impact hadden op de exploitatie. Het gebouw Lammenschans diende vanwege de duiding van de afgesloten overeenkomst als financial lease-overeenkomst op de balans te worden opgenomen. De (terug)koop-plicht, die ROC Leiden verplicht het gebouw na een huurperiode van 20 jaar te kopen, brengt dit met zich mee. Dit gegeven zette de financiële positie van ROC Leiden stevig onder druk. Het bestuur zag zich voor de opdracht gesteld een oplossing te vinden en eerder gesloten overeen-komsten open te breken. Om de continuïteit van ROC Leiden te kunnen garanderen, heeft het bestuur gesprekken gevoerd met de ontwikkelaar van het gebouw, Green Real Estate, alsmede met de BNG Bank als financier. Doel van de gesprekken was om in afstemming met de raad van toezicht oplossingsrichtingen uit te werken die de negatieve gevolgen van de vastgoedovereenkomsten zoveel mogelijk zouden neutraliseren.

Deze gesprekken hebben geleid tot een voorlopige intentieovereenkomst tussen partijen, waarin de voorwaarden voor de herstructurering van het financierings- alsmede het vastgoeddossier zijn vastgelegd. De gemaakte afspraken leiden tot verlichting van de liquiditeitsdruk en herstructurering van de gebruiksovereenkomsten voor het vastgoed, alsmede van de financieringsovereenkomsten met zowel BNG Bank als medefinancier Deutsche Bank. De uitwerking en concretisering van de afspraken uit de intentieovereenkomst in definitieve overeenkomsten zal in 2014 plaatsvinden.

Met de implementatie van de afspraken legt ROC Leiden een goede basis voor een toekomst waarin de focus met name zal liggen op de verdere ontwikkeling van de kwaliteit van het onderwijs.

De organisatievernieuwing is in 2013 vrijwel voltooid. Directie- en managementfuncties zijn ingevuld en alle onderwijsteams werden geïnstalleerd. Ondersteund door klantgerichte diensten dragen de onderwijsteams nu de verantwoordelijkheid voor het verzorgen van kwalitatief goed onderwijs.

activeert

ROC Leiden manifesteerde zich ook in 2013 als een community college: een school die midden in de samenleving staat en bewust kiest voor een maatschappelijke rol. Samenwerking met bedrijven, instellingen en andere organisaties staat daarbij voorop. Om de aansluiting tussen school en werkveld verder te versterken, is in het voorjaar van 2013 een raad van advies ingericht. Vertegenwoordigers van bedrijven en instellingen in de regio brainstormen met het college van bestuur en de directeuren onderwijs over gewenste vernieuwingen en verbeteringen. Een fraai voorbeeld van samenwerking vinden we op de nieuwe locatie Centraal Station. Studenten van ROC Leiden vinden daar binnen hun eigen gebouw leerwerkplekken bij onze ‘buren’ Fitland XL en zorghotel Topaz Revitel.

In dit jaaroverzicht zijn de onderwerpen uit de zogenoemde continuïteitsparagraaf opgenomen. Daarmee voldoen we aan de vernieuwde verantwoordingseisen die de minister van OCW met ingang van 2013 heeft gesteld.

En de toekomst? In 2014 beginnen we met de verkenning van de strategie voor de jaren 2015-2019: ‘Van beter naar best’. Een van de prioriteiten daarbij is een sterk en passend opleidingsaanbod – vormgegeven in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven – waarmee onze studenten verzekerd zijn van uitstekend onderwijs én de beste kansen op werk. Zo bereiden we ons samen met onze medewerkers voor op een bestendige toekomst.

College van bestuur,Jeroen Knigge, Jenny Everts

colofonProductie Marketing & Communicatie ROC Leiden

Tekst en redactie Diensten ROC Leiden

Zin in zee, Den Hoorn – Texel

Vormgeving Leiden in vorm!, Leiden

Fotografie Archief ROC Leiden

Marc de Haan, Leiden

ROC Leiden Postbus 16158

2301 gd Leiden

(071) 582 40 00

© ROC Leiden, juni 2014

U kunt reageren op dit jaaroverzicht via [email protected].

Page 3: Jaaroverzicht ROC Leiden 2013

jaar

over

zich

t roc

leid

en 2013

4

inhoudsopgave1. Missie, strategische koers en toekomst 5

2. Onderwijs 9

3. Kwaliteit 14 - Kwaliteitszorg - Oordeel van de Onderwijsinspectie

4. Human Resources Management 17 - Strategisch HR-beleid - Professionalisering - Personeelssamenstelling - Tabellen personeel - Ziekteverzuim

5. Marketing & Communicatie: ROC Leiden activeert 22 - Externe communicatie - Interne communicatie

6. Onderzoeken 2013 24 - Onderzoek student - Onderzoek medewerkers - Onderzoek gediplomeerden - Onderzoek werkveld

7. Aanpak Voortijdig Schoolverlaten 28

8. Veiligheid 30 - Veiligheidsbeleid - Vertrouwenspersonen

9. Klachten 32

10. Huisvesting 34

11. Raad van toezicht 36

12. Ondernemingsraad 41

13. Studentenraad 42

14. ROC Leiden Financieel 44

15. ROC Leiden in Beeld: studentaantallen en resultaten 45

jaaroverzicht roc leiden 2013

5

ROC Leiden verzorgt middelbaar beroepsonderwijs (mbo), VAVO (vmbo-TL, havo en vwo voor jong-volwassenen), volwasseneneducatie en contractonderwijs. Dat gebeurt vanuit twee hoofdlocaties in de stad: ROC Leiden Lammenschans en ROC Leiden Centraal Station. Daarnaast is een aantal bouwopleidingen gevestigd op een aparte locatie op de Gitstraat en heeft het Middelbaar Laboratoriumonderwijs (MLO) een plek binnen de Hogeschool Leiden.

Het VAVO van ROC Leiden wordt verzorgd door het Boerhaave College. De cursussen laaggeletterdheid/alfabetisering, NT-2 en Staatsexamen Nederlands zijn ondergebracht bij ROC Leiden Educatie. Het contract-onderwijs, met opleidingen op maat voor het bedrijfsleven, wordt uitgevoerd door ROC Leiden Contract. Na de zomer verhuisden deze onderdelen eveneens naar de nieuwe locatie Centraal Station.

ROC Leiden stelt zich nadrukkelijk op als een community college: een duurzame, innovatieve partner, voor, door en mét de gemeen-schap in Leiden en omstreken.

onze missie ‘ROC Leiden wil kwalitatief het beste beroepsonderwijs bieden. Onderwijs dat aansluit op de behoeften van onze heterogene groep studenten, het bedrijfsleven en de (Leidse) gemeenschap’.

strategische koersOnze strategische koers is vastgelegd in het werkdocument Strategisch Beleidsplan 2010-2015, ‘Van goed naar beter, van beter naar best’. Hierin zijn zes bestuurlijke prioriteiten benoemd, te weten Onderwijs, Professionaliteit, Operationele Excellentie,Buitenwereld, Besturingsfilosofie en Nieuwbouw.

onze besturingsfilosofie De belangrijkste elementen in onze besturingsfilosofie zijn:• professionals zijn bij ROC Leiden in the lead• onderwijsteams zijn de uitvoerende eenheden• ‘centraal, tenzij…’• de diensten werken klantgericht en zijn dienstverlenend• de verantwoordelijkheid ligt zo laag mogelijk in de organisatie• het college van bestuur bestuurt op basis van rekenschap en verantwoording• ROC Leiden is zich bewust van zijn maatschappelijke rol en staat open voor duurzame partnerships

onze kernwaardenDe kernwaarden vertrouwen, verantwoordelijkheid en betrokkenheid zijn voor de medewerkers van ROC Leiden richtinggevend in het handelen.

2013 in het kortIn 2013 is sterk ingezet op het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs en van onze organisatie. Daarbij hebben wij ons laten leiden door drie belangrijke uitgangspunten: onze besturingsfilosofie, ons Strategisch Beleidsplan 2010-2015, ‘Van goed naar beter, van beter naar best’ en ‘onze Focus op Vakmanschap’.

missie, strategische koers en toekomst

1.

Page 4: Jaaroverzicht ROC Leiden 2013

jaar

over

zich

t roc

leid

en 2013

jaaroverzicht roc leiden 2013

6 7

Kijken we in vogelvlucht naar het jaar 2013, dan zien we dat er naast groei in onderwijskwaliteit en verbeteringen in de procesvoering, ook successen zijn geboekt in het uitbouwen van onze relaties met het bedrijfsleven. Andere onderwerpen die veel aandacht kregen waren de financiële positie van ROC Leiden, de Inspectiebeoordeling en de doorontwikkeling en implementatie van kwaliteitsverbeteringen die voortvloeien uit ‘onze Focus op Vakmanschap’. Veel energie, tijd en aandacht ging bovendien naar de verhuizing naar onze nieuwe locatie ROC Leiden Centraal Station.

Over dit alles en meer berichten wij uitgebreid in dit jaarverslag.

onze positie eind 2013 Om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren, startte ROC Leiden eind 2010 met een aantal ingrijpende organisatieaanpassingen.

Eind 2013 kunnen we vaststellen dat drie belangrijke mijlpalen zijn gerealiseerd:

1. organisatieontwikkelingDe organisatieontwikkeling is vrijwel voltooid. Vanuit de besturings-filosofie hebben we in 2013 de personele invulling van directie- en managementfuncties voor een belangrijk deel gerealiseerd en zijn alle onderwijsteams geïnstalleerd. Daarmee staat er bij de start van studiejaar 2013-2014 een organisatie waarin de onderwijsteams de verantwoordelijkheid dragen voor onze primaire taak: het realiseren van kwalitatief hoogwaardig onderwijs. De teams worden ondersteund door de diensten, voor wie klantgericht werken het uitgangspunt is.

Bestuursbureau

ROC Leiden Lammenschans (LMS)Directeur onderwijs

ROC Leiden Centraal Station (CS)Directeur onderwijs

Studentenraad

Concern controller

DienstenDirecteur

Onderwijs Onder-steunende DienstenManager

Advies en Admini-stratie Manager

Middelen Manager

Onderwijs & Kwaliteit

Bedrijfs-voeringManager

Bedrijfs-voeringManager

Domein Afbouw, Hout en Onderhoud Manager

Domein Zorg en Welzijn Incl. Zorg Academie LeidenManager

Domein Transport, Scheepvaart en Logistiek Manager

Domein Toerisme en RecreatieManager

Domein Media en VormgevingManager

Domein Economie en Administratie Manager

Domein Bouw en InfraManager

Domein Horeca en BakkerijManager

Domein Mobiliteit en Voertuigen Manager

Middelbaar Laboratorium Onderwijs (MLO) Manager

Domein Veiligheid en SportManager

Domein Informatie- en Communi-catietechno-logie Manager

Boerhaave College Rector

Domein Handel en Onder-nemerschapManager

EducatieManager

Domein Techniek en Proces-industrie Manager

Domein AKAManager

Bestuurssecretariaat Secretaris college van bestuur

College van bestuurVoorzitterLid

Ondernemingsraad Raad van toezichtVoorzitterLeden

Organogram ROC Leiden december 2013

2. opening nieuwe locatie centraal stationNadat in 2011 het nieuwe gebouw ROC Leiden Lammenschans in gebruik was genomen, konden we in de zomer van 2013 de tweede nieuwe locatie ROC Leiden Centraal Station betrekken. Tellen we daar de locaties Gitstraat (bouwopleidingen) en Zernikedreef (laboratoriumonderwijs ‘in huis’ bij de Hogeschool Leiden) bij op, dan zijn alle opleidingen van ROC Leiden anno 2013 geconcentreerd op twee hoofd- en twee nevenlocaties. Daarmee is een langgekoesterde wens gerealiseerd: alle studenten en medewerkers van ROC Leiden werken en leren nu in goed toegeruste gebouwen die het onderwijs optimaal faciliteren en die recht doen aan de beroepstrots van de mbo’er.

3. ‘onze focus op vakmanschap’In 2011 introduceerde de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) haar plannen ter verbetering van de kwaliteit van het mbo-onderwijs via het ’Actieplan mbo Focus op Vakmanschap 2011-2015’. Dit actieplan sloot uitstekend aan bij de ambities van ROC Leiden. Wij vertaalden het landelijke plan vervolgens naar een eigen programma: ‘onze Focus op Vakmanschap’. In 2012 startten in het kader daarvan tien projectteams, die aan de slag gingen met tien verschillende thema’s. Kort voor de zomer van 2013 leverden zij hun projectplannen aan bij het college van bestuur en werden de plannen verder uitgerold in de organisatie. Met name in de verbetering van de examinering, de voorbereiding op de nieuwe kwalificatiestructuur en de invoering van de Entreeschool, zijn in 2013 grote stappen gemaakt. Meer hierover leest u in hoofdstuk 2.

raad van adviesBeroepsonderwijs is een verantwoordelijkheid van school én bedrijfsleven. Om onderwijs en praktijk optimaal op elkaar af te kunnen stemmen, is het cruciaal om op de hoogte te zijn van de ontwikkelingen in elkaars sectoren. Om de relatie tussen ROC Leiden en het ‘werkveld’ verder te verbeteren, is in het voorjaar van 2013 een raad van advies ingericht. Deze bestaat uit vertegenwoordigers van bedrijven en instellingen in de regio. Het cvb en de directeuren onderwijs zijn hierin de gesprekspartners.In 2013 kwam de raad van advies volgens plan twee keer bij elkaar. Er werd onder meer gesproken over de (dreigende) tekorten aan stageplaatsen, over mogelijkheden tot versterking van de samen-werking tussen school en bedrijf en over het geven van gastlessen.

Ook vanuit verschillende onderwijsteams is er overleg tussen werk-veld en docenten van ROC Leiden. Dit gebeurt via de zogenoemde werkadviesraden. Vanuit een aantal onderwijsteams is er inmiddels geregeld overleg, het streven is om dit in 2014 uit te breiden naar alle teams.

samenwerken ROC Leiden heeft zich ook in 2013 gemanifesteerd als een community college dat zich ten dienste stelt van de Leidse gemeenschap en omliggende gemeenten. ROC Leiden staat midden in de samenleving, draagt daaraan in belangrijke mate bij en kiest bewust een maat-schappelijke rol. Samenwerking met bedrijven, instellingen en andere organisaties is een belangrijk uitgangspunt binnen ons onderwijs. Door de verschillende vormen van samenwerking ontstaan voor onze studenten steeds meer en betere mogelijkheden voor werkplekleren, een van de pijlers van het Leids Onderwijsmodel.

De samenwerking met het bedrijfsleven kreeg in 2013 op een bijzon-dere manier vorm op onze nieuwe locatie ROC Leiden Centraal Station. Binnen dit gebouw wordt op unieke wijze samengewerkt met Fitland XL en vanaf eind 2013 met zorghotel Topaz Revitel. Bij deze bedrijven vinden studenten van ROC Leiden ook hun leerwerkplekken. Meer hierover leest u in hoofdstuk 11.

Een samenwerking die al veel langer bestaat is die binnen de Zorgacademie Leiden. ROC Leiden, ID College, Hogeschool Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) bundelen hier hun krachten, met name om een betere doorstroom binnen de beroeps-kolommen te realiseren. De eerste lichting studenten die heeft geprofiteerd van deze ‘doorlopende leerlijnen’ en waarvoor een gemeenschappelijk curriculum is ontwikkeld, studeert in 2014 af.

Een eveneens langlopende samenwerking is die tussen het labora-toriumonderwijs van ROC Leiden en Hogeschool Leiden. Het Middel-baar Laboratoriumonderwijs (MLO) van ROC Leiden heeft al jaren een plek binnen het gebouw van de Hogeschool en werkt daar nauw samen met het Hoger Laboratoriumonderwijs (HLO). Zo kunnen expertise en (kostbare) faciliteiten worden gedeeld. Bovendien is de doorstroming van mbo naar hbo sterk verbeterd.

kennis & werk #071De Leidse regio wil zijn positie in de top van de Europese kennisregio’s behouden en versterken, met life sciences & health als topsector. ROC Leiden, Hogeschool Leiden en Universiteit Leiden werken daartoe sinds eind 2012 samen met ondernemers en de gemeenten Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude in de ‘Economische agenda Leidse regio 2020 Kennis & Werk #071’. Voor 2014 is inmiddels een jaarplan opgesteld. De uitvoering van een aantal plannen, waarin alle partijen – overheid, onderwijs en ondernemers binnen een ‘triple helix’ – een rol spelen, is in gang gezet. Inzet is de economie te versterken en nieuwe banen te genereren. ROC Leiden neemt bestuurlijk deel in de stuurgroep en in de coördinatiegroep en draagt er mede zorg voor dat de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt wordt gewaarborgd en dat ondernemerschap een zichtbare plek krijgt binnen de opleidingen.

Page 5: Jaaroverzicht ROC Leiden 2013

jaaroverzicht roc leiden 2013

9

jaar

over

zich

t roc

leid

en 2013

8

branchecode goed bestuurROC Leiden heeft zich als lid van de MBO Raad gecommitteerd aan de afspraken uit de in 2013 vernieuwde branchecode ‘Goed bestuur in het mbo’. Er kan alleen beargumenteerd van deze afspraken worden afgeweken en eventuele afwijkingen dienen in dit geïntegreerd jaardocument te worden verantwoord. In 2013 was van dergelijke afwijkingen geen sprake. In de code wordt tevens bepaald dat het college van bestuur alleen lid van de MBO Raad kan zijn, als het voldoet aan bepaalde verantwoordelijkheden. De nieuwe code treedt in werking per 1 augustus 2014, ook voor ROC Leiden.

zeggenschapIn 2013 hebben de ondernemingsraad (OR) en de studentenraad (SR) weer een waardevolle bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van onze organisatie. Zowel voor de OR als de SR is in 2013 de overleg-structuur aangepast en verbeterd (zie ook de hoofdstukken 12 en 13). ROC Leiden vindt het belangrijk dat zowel medewerkers als studenten vertegenwoordigd zijn en meedenken en meepraten. Mede dankzij de raden houden college van bestuur en management ‘voeling’ met wat er leeft op verschillende niveaus binnen de organisatie en kunnen medewerkers en studenten meebeslissen en -besluiten bij beleids-keuzes binnen de organisatie.

de toekomst: strategisch beleidsplan 2015-2019In de tweede helft van 2013 is een eerste slag gemaakt met het verkennen van de strategie voor de jaren 2015-2019: ‘Van beter naar best’. Belangrijk uitgangspunt daarbij is dat ROC Leiden – mede vanuit zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid – een sterk en passend aanbod van opleidingen wil bieden waarmee onze studenten de beste kansen hebben op werk. Samenwerking met het bedrijfsleven staat daarbij voorop. Ook verdere verbetering van de onderwijskwaliteit en professionalisering van de medewerkers krijgen een belangrijke plek. Instrumenten als intervisie en peer-docentschap zullen nog meer worden ingezet om expertise uit te wisselen en ‘van elkaar te leren’.

onderwijs2.In dit hoofdstuk bespreken we de ontwikkelingen binnen ROC Leiden op het gebied van het onderwijs. De koers wordt hierbij bepaald door het Leids Onderwijsmodel en het actieplan ‘Focus op Vakmanschap’ van de minister van OCW.

het leids onderwijsmodel

De onderwijsvisie van ROC Leiden krijgt gestalte in het Leids Onderwijsmodel. Alle studenten van ROC Leiden leren volgens dit model, dat vier belangrijke pijlers kent: (1) maatwerk, (2) samen leren, (3) werkplekleren en (4) beroepscontext. Het Leids Onderwijs-model betekent concreet:1. Dat het onderwijs bij ROC Leiden dankzij maatwerk is afgestemd op de individuele talenten en mogelijkheden van de student.2. Dat studenten bij ROC Leiden samen leren met andere studenten en onder begeleiding van docenten, in projecten en realistische beroepssituaties en tijdens lessen.3. Dat het onderwijs van ROC Leiden voor een belangrijk deel plaatsvindt binnen bedrijven en instellingen of, als dat niet kan, in nagebootste praktijksituaties (dat noemen we werkplekleren).4. Dat alles wat onze studenten leren direct betrekking heeft op hun toekomstige beroep (studenten van ROC Leiden leren vanuit de beroepscontext).

De vier pijlers van het Leids Onderwijsmodel zijn gekoppeld aan de acht aspecten waaruit elk curriculum is opgebouwd: leerdoelen, leerinhoud, opbouw, didactische strategieën, begeleiden en monitoren, toetsen en beoordelen, leermiddelen en leeromgeving.

Het Leids Onderwijsmodel werd ontwikkeld en gestart in 2010. Anno 2013 is het in steeds grotere mate een begrip onder medewerkers en studenten. Dat blijkt uit de bijna 350 zogenoemde 1-minuutinterviews, die de afgelopen twee jaar op de website http://hetleidsonderwijsmodel.rocleiden.nl zijn verzameld. Alle interviews samen geven een goed beeld van ons onderwijs, zowel intern, voor medewerkers onderling, als naar buiten toe. Deze interviews zijn te vinden via http://bit.ly/dematrix.

Onderwijs vanuit de beroepscontext

Samen leren

Maatwerk

Werkplekleren

Page 6: Jaaroverzicht ROC Leiden 2013

jaar

over

zich

t roc

leid

en 2013

jaaroverzicht roc leiden 2013

10 11

In het najaar van 2013 is het waarderingskader voor het Leids Onderwijsmodel verder ontwikkeld. Idee hierachter is dat de onderwijsteams daarmee zelf kunnen beoordelen of hun onderwijsactiviteiten in lijn zijn met de onderwijsvisie.

onze focus op vakmanschapIn 2011 introduceerde de minister van OCW haar plannen ter verbetering van de kwaliteit van het mbo-onderwijs via het ’Actieplan mbo Focus op Vakmanschap 2011-2015’. Dit actieplan bleek uitstekend aan te sluiten bij ons reeds in 2010 geformuleerde Strategisch Beleidsplan. ROC Leiden vertaalde dit landelijke plan vervolgens naar een eigen programma: ‘onze Focus op Vakmanschap’.

Om in de volle breedte tot een onomstreden kwaliteit te komen, startte ROC Leiden in 2012 in het kader van ‘onze Focus op Vakmanschap’ met tien deelprojecten. Ruim 70 medewerkers uit alle lagen van de organisatie gingen in projectteams aan de slag met de volgende tien thema’s: bpv, communicatie, entreeschool, examinering, intake & plaatsing, loopbaan & burgerschap, macrodoelmatigheid, onderwijsbedrijfsvoering, studieloopbaanbegeleiding en talen & rekenen.Om een zo breed mogelijk draagvlak te creëren, zijn alle mede-werkers van ROC Leiden gevraagd mee te denken over verschillende dilemma’s. Dat gebeurde via een aantal uitstekend bezochte Meet & Greets, waar de projectteams hun plannen en bevindingen presenteerden en medewerkers direct feedback konden geven. Kort voor de zomer van 2013 leverden de projectteams hun projectplannen aan bij het college van bestuur.

Sinds september 2013 worden de opbrengsten uitgerold in de organisatie en zijn Plan Do Check Act(PDCA)-cycli ingericht om de kwaliteit te borgen. Tijdens Check & Act-sessies, waarvan de eerste gepland staat voor begin 2014, worden medewerkers opnieuw in de gelegenheid gesteld mee te praten en hun vragen te stellen.

nieuwe kwalificatiestructuurIn augustus 2014 zouden in opdracht van de minister van OCW voor alle mbo-opleidingen in Nederland nieuwe kwalificatiedossiers (KD’s) worden ingevoerd. Het projectteam Onderwijsbedrijfsvoering – een van de thema’s binnen ‘onze Focus op Vakmanschap’ – stond in de startblokken om deze nieuwe KD’s in samenwerking met het onderwijs uit te werken tot nieuwe curricula. Een succesvolle pilotronde met herontwerpteams was al achter de rug. Eind 2013 besloot de overheid echter de invoering van de KD’s uit te stellen. Dat vroeg binnen ROC Leiden om herbezinning.

Andere beleidsmaatregelen, zoals Intensiveren & Verkorten, worden wel doorgevoerd. Met ingang van 1 augustus 2014 moet het BOL-onderwijs hierop zijn ingesteld. Dit brengt enigszins een spanningsveld met zich mee: aan de ene kant zijn de nieuwe kwalificatiedossiers nog niet bekend, aan de andere kant moet al wel beleid worden gemaakt rondom Intensiveren & Verkorten.

bijzondere afronding van een mooi project

‘Ik doop u “Kaagervaaring” en wens u een behouden vaart!’. Met deze woorden bekroonde burgemeester Marina van der Velde van de gemeente Kaag en Braassem een bijzonder project. Na bijna twee jaar van voorbereidingen ging de Fluisterboot op 20 september 2013 op de werf bij Royal Van Lent Shipyard officieel te water. De boot werd gebouwd door studenten van ROC Leiden, onder de bezielende leiding van leermeester Van Ooijen van Van Lent. Cvb-lid Jenny Everts van ROC Leiden bedankte Van Ooijen in haar toespraak. ‘Een leermeester in de ware zin des woords. Hij heeft de studenten de liefde voor het vak meegegeven.’ Ook sprak zij over de actieve rol van alle betrokken docenten van ROC Leiden: ‘Door dit project hebben zowel studenten als docenten veel geleerd. Voor mij is dit het Leids Onderwijsmodel in optima forma.’

examinering en diplomering In het kader van ‘onze Focus op Vakmanschap’ én vanwege de bevindingen van de Onderwijsinspectie in het onderzoek naar de Staat van de Instelling (zie ook hoofdstuk 3), kreeg verbetering van examinering en diplomering bij ROC Leiden in 2013 hoge prioriteit.

Met hulp van een extern deskundige ontwierp de projectgroep Examinering een plan – ‘Professionalisering examinering en diplomering’ – om examinering binnen de organisatie volgens een nieuwe structuur in te bedden. Het project is daarna voortvarend opgepakt en zo kon per 1 december 2013 een nieuwe examen-organisatie worden geïntroduceerd.

De centrale examencommissie zorgt voor de borging van de kwaliteit van de examinering en diplomering (stelt kaders vast en bewaakt). De examencommissies op domeinniveau richten zich op het uitvoeren van de examinering en diplomering volgens de kaders van de centrale examencommissie.

examenhandboekMet de nieuwe examenorganisatie is ook een nieuw examen-handboek geïntroduceerd, gebaseerd op de landelijk bekende Procesarchitectuur Examinering (PE). Het handboek fungeert als kapstok voor kwaliteitsborging examinering en biedt concrete hulpmiddelen.

st(oer)Alle eerstejaars studenten ontvingen aan het begin van het nieuwe studiejaar 2013-2014 voor het eerst de STOER, een digitale gids waarin Studiegids en Onderwijs- en Examenregeling (OER) zijn gecombineerd. Per opleiding wordt helder en overzichtelijk verteld hoe deze is opgebouwd en wat de exameneisen zijn waaraan de student moet voldoen om het diploma te behalen.

entreeschoolEen ander thema uit ‘(onze) Focus op vakmanschap’ is de invoering van de Entreeschool. Doel daarvan is om de mbo-opleidingen op niveau 1 apart te positioneren, dus los van de opleidingen op niveau 2, 3 en 4. Uitgangspunt is dat de moeilijke doelgroep van niveau 1 daardoor beter, maar ook onder een strenger regime, kan worden toegeleid naar een diploma dat toegang biedt tot vervolgonderwijs of tot uitstroom naar de arbeidsmarkt. De Entreeschool is uitsluitend bedoeld voor studenten die geen diploma hebben behaald in het voortgezet onderwijs en die niet als volledig leerplichtige in het voortgezet onderwijs thuishoren.

Hoewel de wettelijke kaders nog niet geheel duidelijk zijn, heeft de projectgroep Entreeschool in 2013 de plannen nader uitgewerkt. Daarbij is besloten dat ROC Leiden kiest voor één Entreeschool, met één team en één leidinggevende. Er is gekozen voor een aanbod op basis van de drie vmbo-brede domeinen: Techniek, Economie & Handel en Zorg & Welzijn (inclusief Dienstverlening). Fysiek zullen

deze domeinen over de twee hoofdlocaties worden verdeeld. Om voortijdig schoolverlaten (vsv) te voorkomen is er veel aandacht voor begeleiding, met een structuur waarin onder meer de succes-volle onderdelen van de huidige AKA-opleiding zijn meegenomen. Zo borgen we dat de nieuwe wetgeving – met daarin de instroom-procedure, het bindend studieadvies en de nieuwe curricula – strak binnen de wettelijke kaders kan worden ontwikkeld en uitgevoerd. Hierbij zullen we de regionale stakeholders vanzelf-sprekend nauw betrekken.

boerhaave collegeHet Boerhaave College van ROC Leiden verzorgt opleidingen vmbo-TL, havo en vwo voor jong-volwassenen (VAVO). Meestal gaat het om leerlingen die in het reguliere voortgezet onderwijs niet (meer) op hun plek zijn en die gebaat zijn bij een meer ‘volwassen’ aanpak. De meerderheid (ca. 80 procent) volgt alleen het laatste schooljaar, ter voorbereiding op het examen. Het slagingspercentage ligt rond de 85 procent. Tot nu toe werkte het Boerhaave College vanuit een aparte locatie. In 2013 kreeg het een plek op de nieuwe locatie ROC Leiden Centraal Station.

roc leiden educatieIn 2013 volgden ruim 300 cursisten bij ROC Leiden Educatie een cursus op het gebied van laaggeletterdheid/alfabetisering, NT-2 en Staatsexamen Nederlands. Na de zomer verhuisde ook dit onderdeel naar de nieuwe locatie Centraal Station.

Vanwege het door rijk en gemeenten vastgestelde beleid en de daarmee samenhangende bezuinigingen op het budget voor Maatschappelijke Participatie, Alfabetisering en Inburgering, is de afdeling Educatie bij ROC Leiden de afgelopen jaren al sterk ingekrompen. In 2013 werd duidelijk dat er vanaf 2015 ook geen productovereenkomst voor educatietrajecten meer met de gemeenten in de regio Holland Rijnland zal worden afgesloten. Vanaf dan vervalt voor gemeenten de verplichting om dit onderwijs bij ROC’s in te kopen. We onderzoeken momenteel wat daarvan de conse-quenties zullen zijn voor het onderwijsteam Educatie.

contractactiviteitenOnder contractactiviteiten vallen bij ROC Leiden zowel de zuivere contractactiviteiten voor bedrijven, gemeenten en individuele cursisten als maatwerkonderwijs binnen de BBL. In 2013 was de omzet van zuivere contractactiviteiten beperkt. De organisatie rondom de contractactiviteiten is in 2013 versterkt door een betere samenwerking tussen managers onderwijs en accountmanagers. Vanuit verschillende onderdelen van ROC Leiden zijn accountmanagementteams samengesteld die de contacten met de ‘buitenwereld’ – (bpv-)bedrijven, instellingen, gemeenten – verder gaan professionaliseren. Op verzoek van verschillende onderwijsteams spelen de accountteams ook een rol bij het oplossen van stagetekorten voor BOL en BBL.

Page 7: Jaaroverzicht ROC Leiden 2013

jaar

over

zich

t roc

leid

en 2013

jaaroverzicht roc leiden 2013

12 13

Met het vergroten van de mogelijkheden op de pijler maatwerk van het Leids Onderwijsmodel, ontstaan tegelijkertijd meer kansen om vanuit het accountmanagement individuele instroom van bedrijven te begeleiden naar het juiste maatwerktraject. In het studiejaar 2013-2014 zijn in dit kader bijvoorbeeld extra werknemers vanuit zorginstellingen ingestroomd bij ROC Leiden en zijn er, in samen-werking met AOC Wellant, BBL-trajecten verzorgd bij Flora Holland.

school ex 2.0ROC Leiden wijst studenten die na hun diplomering geen werk hebben en die niet willen doorleren erop dat doorleren de kansen op de arbeidsmarkt wel degelijk vergroot. Daarnaast adviseert ROC Leiden iedere nieuwe student te kiezen voor een (in de huidige markt) kansrijke opleiding. Of een opleiding kansrijk is of niet, wordt gebaseerd op de arbeidsmarktadviezen van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).

Alle examenkandidaten van ROC Leiden vullen een School ex 2.0-exitformulier in (door OCW ‘exit-begeleidingsgesprekken-formulier’ genoemd). De student geeft hierop aan wat de volgende stap is na diplomering. Studenten die in aanmerking komen voor een exit-begeleidingsgesprek, worden vervolgens door de School-ex-medewerker benaderd. In 2013 heeft ROC Leiden in dit kader 2381 studenten benaderd waarvan de onderwijsovereenkomst afliep. Hiervan hebben 1853 (78 procent) studenten het formulier ingevuld. Van tevoren hadden we ingezet op een respons van 60 procent. Dat percentage is dus ruimschoots gehaald. Hieronder vindt u de resultaten.

Daarnaast proberen we ervoor te zorgen dat iedere nieuwe student binnen ROC Leiden kansrijk kiest en bieden we studenten die interesse tonen in een in de huidige markt niet-kansrijke opleiding, een zogenoemd ombuiggesprek aan. Ook studenten die in eerste instantie verkeerd kozen en die op zoek zijn naar een alternatief, proberen we voor hun vervolgkeuze actief te sturen richting een opleiding waarmee de kans op werk in de regio goed is.

bbl’ers aan het werkIn december 2012 stonden nog ca. 300 BBL-studenten zonder praktijkovereenkomst (POK) bij ROC Leiden ingeschreven. Het college van bestuur gaf daarom intern opdracht om deze BBL’ers voor

1 maart 2013 alsnog aan een leerwerkplek te helpen óf toe te leiden naar een alternatief traject (stage, overstap naar BOL of andere opleiding). Doel van deze actie was om de studenten ‘binnenboord’ te houden, vsv te voorkomen en de bekostiging veilig te stellen. Studenten werden nagebeld, er kwamen informatiebijeenkomsten voor studenten en ouders/verzorgers, kenniscentra en externe relaties werden ingeschakeld. Via persberichten, een radio-interview, advertenties en leaflets werden extra leerwerkbanen geworven. De acties leidden uiteindelijk tot afname van het aantal studenten zonder werk, van 300 in december 2012 naar 146 eind februari 2013. Met deze laatste groep is binnen school een alternatief traject gestart.

Sindsdien is de controle op het al dan niet hebben van een POK verscherpt. De verantwoordelijkheid daarvoor is belegd bij de managers onderwijs.

ondersteuning en begeleidingBegeleidingszaken organiseert de derdelijns begeleiding van studenten die met hun vraag of probleem niet geholpen kunnen worden door de studieloopbaanbegeleider (eerstelijns) of student-begeleider (tweedelijns). Onder Begeleidingszaken vallen onder meer de loopbaanadviseurs, de psychologen, de dyslexiespecialisten, de trainers Bouwen aan zelfvertrouwen plus de testafdeling, waar testassistenten onder auspiciën van de schoolpsycholoog beroepen-interesse-, persoonlijkheids- en verstandelijke capaciteitentesten uitvoeren en AMN inside/-intaketests afnemen (AMN is een begeleidingsinstrument dat zicht geeft op capaciteiten en persoonlijkheidskenmerken). In totaal werkten er in het verslagjaar zestien medewerkers. Begeleidingszaken traint ook de studieloop-baanadviseurs en studentbegeleiders in het gebruiken van de AMN-tests. Op verzoek van de managers onderwijs kunnen per onderwijsdomein ook managementgegevens uit AMN worden opgevraagd.

De contacten met de sociaal maatschappelijk werkers – jongerencoaches – van Cardea Jeugdzorg verlopen eveneens via de afdeling Begeleidingszaken. Met hen is eens in de zes weken overleg. Daarnaast is Begeleidingszaken verantwoordelijk voor een goede voortgang van het zeswekelijkse Intern Zorgoverleg, onder voorzitterschap van de manager onderwijs van het betreffende domein en in aanwezigheid van de studieloopbaanbegeleider, loopbaan-adviseur, psycholoog, leerplichtambtenaar en RMC-medewerker.

Ook verzorgt de afdeling het proces rondom het Steunpunt Studie & Handicap. In 2013 vielen 157 studenten onder de regeling Leerling Gebonden Financiering. 18 studenten die niet onder de regeling vielen, kregen ondersteuning via Preventieve Ambulante Begeleiding (PAB).

De loopbaanadviseurs adviseren daarnaast bij complexe intake-vraagstukken en second opinions. Tot slot ondersteunt Begeleidingszaken bij de aanpak van vsv en

Aantal deelnemers doorstuderen BOL 434 Aantal deelnemers doorstuderen hbo 272 Aantal deelnemers leren en werken (BBL) 349 Aantal deelnemers werkend en hebben al baan 307 Aantal deelnemers werkzoekend 109 Aantal deelnemers iets anders 34 Aantal deelnemers weet het nog niet 66 Aantal deelnemers niet meegedaan aan School ex 2.0 528

Totaal 1853

het Instroomloket 16+, dat speciaal is ingericht voor moeilijk plaatsbare jongeren. Er zijn goede afspraken met alle samenwerkende organisaties uit het netwerk.Begeleidingszaken is in 2013 gestart met de voorbereiding op de nieuwe wet op passend onderwijs.

onderwijsconferentie 2013 ‘onderwijs is teamwork’Op 14 maart 2013 werd in de Leidse Stadsgehoorzaal voor de derde keer op rij de ROC Leiden Onderwijsconferentie gehouden. Het thema was dit keer ‘Onderwijs is teamwork’. Veel collega’s waren aanwezig. Via het inmiddels beproefde recept werd in workshops, georganiseerd door eigen medewerkers, ingegaan op verschillende onderwerpen rondom het thema. Vooral het interactieve karakter van de workshops en het motto ‘voor en door medewerkers’ worden goed gewaardeerd. De nadruk op het thema teamwork sloot ook goed aan bij activiteiten in de rest van het studiejaar, waaronder het samenstellen van de onderwijsteams.

talen en rekenenOm een extra impuls te geven aan het onderwijs in talen en rekenen werd in 2012 vanuit het project ‘onze Focus op Vakmanschap’ een projectgroep Talen & Rekenen ingesteld. De projectgroep heeft in 2013 bij alle onderwijsteams onderzocht wat de stand van zaken is rondom het onderwijs in deze vakken. Zo hebben we een goed beeld

gekregen van welke teams al sterk zijn en welke teams nog meer ondersteuning nodig hebben.

In het kader van deskundigheidsbevordering zijn door het Taal- en Rekencentrum in 2013 twintig docenten voor de ‘Training Reken-didactiek’ opgeleid en zijn negen taalassessoren geslaagd voor de meesterproef. Ook is er een studiedag voor docenten georganiseerd en waren er introductiecursussen waar nieuwe medewerkers kennis konden maken met de gebruikte methoden voor talen en rekenen (het ging daarbij in totaal om vijftien docenten rekenen en vijftien docenten taal). Dankzij de modules Woordenschat NT-2 (voor Nederlands als tweede taal), Contextsommen en Omgaan met het nieuwe examen (voor studenten met dyslexie), die door docenten van het Taal- en Rekencentrum zijn geschreven, kunnen studenten nu ook getraind worden in het kader van remediëring. Binnen talen en rekenen wordt gewerkt met een eenduidige leerlijn.

In alle drie de landelijk geplande periodes hebben studenten in 2013 meegedaan aan de pilotexamens voor zowel Nederlands als rekenen. Studenten van ROC Leiden scoorden gemiddeld beter dan landelijk. Toch was het aantal onvoldoendes nog te hoog, vooral bij rekenen. De aandacht voor de voorbereiding op deze examens blijft onver-minderd hoog. Om het proces beter te sturen en tegelijk de logistieke last van het examineren te verkleinen, is in de zomer het programma On Trac aangeschaft.

onderwijscafés In het kader van deskundigheidsbevordering ontwikkelen ook de Onderwijscafés van ROC Leiden zich tot een waardevol instrument. Het zijn ontmoetingen, aan het einde van een schooldag, voor docenten en medewerkers van de diensten, met als doel kennis en ervaringen te delen, op een informele manier van elkaar te leren, elkaar te inspireren en netwerken te bouwen. Tijdens de bijeenkomsten komt een actueel thema aan de orde dat een relatie heeft met het onderwijs. Er wordt een verslag gemaakt en aan het eind van de bijeenkomst bepalen de deelnemers met elkaar hoe het thema binnen de school verder wordt opgepakt. Het aantal cafébezoekers wisselt en is afhankelijk van het thema. Actuele en enthousiasmerende thema’s gecombineerd met prikkelende stellingen maken dat de bijeenkomsten vaak intensief zijn. De informele setting zorgt ervoor dat de verbondenheid met elkaar en met de school groeit.

Examenvak Aantal kandidaten Resultaat onvoldoende Resultaat voldoende % voldoende

Totaal Nederlands 1008 518 490 48,6%Totaal Rekenen 875 558 317 36,2%

Totaal 2013 1883 1076 807 42,9%

Page 8: Jaaroverzicht ROC Leiden 2013

14

kwaliteit3.

toptechniekROC Leiden heeft – samen met de andere vmbo’s en mbo’s in de regio Holland Rijnland uit het samenwerkingsverband Ons Platform – het driejarige project ‘Toptechniek voor Rijnland’ opgezet. Het pro-ject wordt gesubsidieerd door het landelijke Platform Bèta Techniek. Doel is om leerlingen enthousiast te maken voor de techniek en zo de toestroom naar en de doorstroom binnen opleidingen Life Sciences & Health en techniek in vmbo en mbo te stimuleren. ROC Leiden heeft het penvoerderschap.

Een betere doorstroom van vmbo naar mbo wordt onder meer bereikt door dubbelingen en overlap te voorkomen en de didactiek beter op elkaar te laten aansluiten. Daarvoor is in 2013 een instrument ontwikkeld waarmee zowel het curriculum van het vmbo als dat van het mbo geëxpliciteerd kunnen worden: de aansluitingsmatrix. Deze matrix stelt vmbo en mbo in staat om ‘dezelfde taal te spreken’. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over de didactische aanpak: het zogenoemde vierstappenmodel (Consortium voor Beroepsonderwijs)

dat te vergelijken is met de PDCA-cyclus. Naar aanleiding daarvan wordt een doorlopende leerlijn vmbo-mbo ontwikkeld – ‘De jonge onderzoeker’ – die de doorstroom van vmbo-TL naar mbo niveau 4 richting Life Sciences & Health moet stimuleren. Om het techniek-onderwijs verder te versterken worden varianten van de technologie-routes verder uitgerold. Aan deze pilot doen vijf vmbo- en twee mbo-scholen mee. Vanuit ROC Leiden zijn dat de niveau 4-opleidingen metaal, elektro-, installatie- en laboratoriumtechniek.

Daarnaast is er een pilot voor verbetering van de aansluiting tussen de vmbo-opleidingen Produceren, Installeren en Energie (PIE) en mbo niveau 2 metaal-. elektro- en installatietechniek. Aan deze pilot doen naast ROC Leiden drie vmbo’s mee.

Toptechniek voor Rijnland sluit ook nauw aan bij de landelijke vakmanschaps- en technologieroute en de landelijke en regionale ontwikkelingen binnen het Techniekpact.

kwaliteitszorgROC Leiden wil goed onderwijs verzorgen, onder deskundige begeleiding in een moderne, prettige en veilige leeromgeving. Om de kwaliteit te monitoren voeren we jaarlijks meerdere kwaliteitsonderzoeken uit, op basis waarvan we ons verder kunnen verbeteren. Deze onderzoeken vinden plaats op instellings-, opleidings- en teamniveau. Naar aanleiding van de uitkomsten ervan, nemen we waar nodig maatregelen ter verbetering.

Ook de Inspectie van het Onderwijs voert onderzoeken uit. De uit-komsten van het Inspectieonderzoek 2013 sluiten goed aan bij de bevindingen uit de eigen onderzoeken. Dit bevestigt dat ROC Leiden een duidelijk beeld heeft van wat goed gaat en wat nog beter moet.

In het kader van het onderzoek naar de ‘Staat van de Instelling’, dat eens in de drie jaar plaatsvindt, onderzocht de Inspectie in 2013 bij ROC Leiden vijf willekeurig gekozen opleidingen op vijf thema’s: examenkwaliteit, onderwijsproces, rendement, kwaliteitsborging en naleving van de wettelijke vereisten. De resultaten daarvan vindt u op pagina 16.

jaaroverzicht roc leiden 2013

15

wat is onderwijskwaliteit?In het Toezichtkader BVE 2012 heeft de Inspectie van het Onderwijs aangegeven welk kwaliteitsniveau een opleiding moet hebben en aan welke eisen een systeem van kwaliteitszorg moet voldoen. ROC Leiden beschouwt dit als het basisniveau. Over de eisen is geen discussie: iedere opleiding van ROC Leiden voldoet eraan.

De drie kernwaarden van ROC Leiden – vertrouwen, verant-woordelijkheid en betrokkenheid – zijn ook onverminderd van toepassing op (het systeem van) kwaliteitszorg.

twee voorbeeldenTer illustratie van acties die in 2013 hebben geleid tot verbetering van de onderwijskwaliteit, vindt u hieronder twee voorbeelden.

instellingsaudit mbo15ROC Leiden wil het middenmanagement meer bewust maken van onderwijskwaliteit en ook de verantwoordelijkheid voor die kwaliteit dáár beleggen waar deze hoort. Om die slag in het kwaliteitsdenken te realiseren, diende het college van bestuur in 2012 bij het programmamanagement MBO15 een verzoek tot ondersteuning in. Naar aanleiding daarvan bood het programma-management MBO15 aan om bij ROC Leiden een instellingsaudit uit te voeren. Deze vond plaats in het voorjaar van 2013.

Het ondersteuningsteam van MBO15 stelde vast dat het kwaliteits-zorgstelsel bij ROC Leiden nog niet op orde was. De PDCA-cyclus wordt nog niet gerond. Het proces stokt bij de checkfase. Evaluaties worden weliswaar uitgevoerd – zoals onderzoeken onder belang-hebbenden, audits en zelfevaluaties – maar deze worden niet opgevolgd door structurele analyses en verbeterplannen. ‘Het is nog te veel technisch instrumenteel, er is nog geen sprake van een organisch proces’, aldus het ondersteuningsteam. Om dit te verbeteren

is voor het schooljaar 2013-2014 een cyclus van teamjaarplannen ingevoerd.

werkgroep bpvIn het kader van ‘onze Focus op Vakmanschap’ is vanuit de werkgroep Beroepspraktijkvorming (bpv) in 2013 gewerkt aan kwaliteitskaders bpv. De uitwerking daarvan wordt beschreven in het ‘Handboek bpv-proces’. Uitgangspunt vormen de wettelijke kaders, het mbo bpv-protocol van de MBO Raad en de eigen kwaliteitskaders bpv van ROC Leiden. Het Handboek bpv-proces maakt het enerzijds mogelijk om systematisch en cyclisch te werken aan de PDCA en is anderzijds ook een verantwoordingsdocument. Het toont aan hoe de bpv-kwaliteit geborgd wordt.

oordeel van de onderwijsinspectieonderzoek kwaliteitsverbetering In 2013 voerde de Inspectie van het Onderwijs op basis van eerdere bevindingen bij opleidingen van ROC Leiden een aantal onderzoeken uit naar de gerealiseerde kwaliteitsverbeteringen.

hercontrole wettelijke vereistenIn 2009-2010 constateerde de Inspectie een tekortkoming in de naleving van de wettelijke voorschriften rondom de onderwijsbijdrage bij de opleidingen Service Medewerker ICT / Medewerker ICT niveau 2, Medewerker Beheer ICT niveau 3 en Applicatieontwikkelaar niveau 4. Na hercontrole in 2013 heeft de Inspectie geconcludeerd dat de opleidingen inmiddels wel voldoen.

staat van de instellingIn het kader van het onderzoek naar de ‘Staat van de Instelling’, dat eens in de drie jaar plaatsvindt, onderzocht de Inspectie in 2013 bij ROC Leiden vijf willekeurig gekozen opleidingen op vijf thema’s:

Page 9: Jaaroverzicht ROC Leiden 2013

jaar

over

zich

t roc

leid

en 2013

jaaroverzicht roc leiden 2013

16 17

examenkwaliteit, onderwijsproces, rendement, kwaliteitsborging en naleving van de wettelijke vereisten. De steekproef werd uitgevoerd bij de opleidingen:• Aankomend Verkoopmedewerker, niveau 1 BOL • Verkoopspecialist, niveau 3 BOL/BBL• Helpende Zorg en Welzijn, niveau 2 BOL • Sport & Bewegingscoördinator, niveau 4 BOL • Autotechnicus, niveau 2 BBL. Het onderzoek maakt duidelijk welke onderdelen bij ROC Leiden goed lopen en welke nog verbeterd moeten worden. De Inspectie constateert meer in het algemeen dat ROC Leiden in 2013 op veel terreinen in transitie was. De inrichting van de organisatie is in de voorgaande jaren fundamenteel gewijzigd, waardoor medewerkers nieuwe rollen, andere functies en andere verantwoordelijkheden kregen. Ook werd een aantal medewerkers in een nieuwe functie benoemd. Door deze organisatiewijzigingen was er minder stabiliteit en continuïteit. Daarnaast constateerde de Inspectie dat de onder-wijsvisie, vastgelegd in het Leids Onderwijsmodel, begin 2103 nog onvoldoende zichtbaar was geïmplementeerd.

Meer specifiek constateerde de Inspectie dat bij vier van de vijf onderzochte opleidingen het onderwijsproces op orde is. De onder-wijstijd is bij alle opleidingen onderzocht en voldoende beoordeeld. In het kader van kwaliteitsborging is er een werkende in- en externe dialoog aangetroffen. Bij alle vijf de onderzochte opleidingen constateerde de Inspectie dat de kwaliteit van examinering en diplomering onvoldoende was omdat de examencommissie onvoldoende in staat is toezicht te houden op de kwaliteit. Er wordt bij één beroepsopleiding een risico gesignaleerd ten aanzien van de opbrengst.Het onderzoek heeft geleid tot een aangepast toezichtregime op de volgende onderdelen:• Heronderzoek meldingen verzuim in het kader van vsv.• Voortgangsrapportage verbetertrajecten: - examinering en diplomering - kwaliteitsborging - wettelijke vereisten, schoolkosten.

• Heronderzoeken onderwijskwaliteit, kwaliteitsborging en examinering en diplomering.• Specifiek voor de opleiding Verkoopspecialist heeft ROC Leiden in het kader van het toezichtarrangement begin oktober 2013 een plan van aanpak moeten aanleveren. De Inspectie heeft laten weten dat dit plan voldoende basis biedt voor verbeteringen van de onderwijs- en examenkwaliteit.

De resultaten van het onderzoek kwamen, gezien het transitieproces waarin de instelling in 2013 verkeerde, voor ROC Leiden niet onver-wacht. Ook voor de Inspectie is duidelijk dat ROC Leiden bezig is met het herontwerpen en het verbeteren van de organisatie en het onderwijs. Voorbeelden daarvan zijn onder meer de lopende projecten in het kader van:• Het Leids Onderwijsmodel• Onze Focus op Vakmanschap• Examinering en diplomering• Vertalen van wettelijke kaders Onderwijs naar kaders Onderwijs van ROC Leiden• Aanpak vermindering vsv• Professionalisering.

Met deze projecten heeft ROC Leiden een duidelijke koers uitgezet en is de organisatie op weg ‘van goed naar beter, van beter naar best’.

Op grond van de aanbevelingen van de Inspectie in het onderzoeks-rapport ‘Staat van de Instelling ROC Leiden’ is door ROC Leiden een verbeteraanpak opgesteld – onder de titel ‘Voortgangsrapportage naar aanleiding van het onderzoek naar de Staat van de Instelling’ – die nauw aansluit bij de reeds lopende trajecten. De constateringen die de Inspectie doet over examinering, kwaliteitsborging en naleving wettelijke vereisten vragen om een meer instellingsbrede aanpak. In hoofdstuk 2 leest u bijvoorbeeld hoe de verbetering van de examinering is aangepakt.

opnieuw gouden gard voor roc leiden!

Studente Rosanne Buitenhuis van ROC Leiden werd op 8 oktober 2013 verkozen tot meest getalenteerde jonge patissier van Nederland. De 22-jarige studente van de opleiding Bakkerij won de eerste prijs tijdens de jaarlijkse prestigieuze vakwedstrijd Gouden Gard, speciaal voor jonge talenten. Rosanne was met haar gekozen thema ‘Japan’ verreweg de beste. Wekenlang werkte zij aan haar volledig uit chocolade bestaande showstuk en bijbehorende elementen.

De studenten van de ROC Leiden Bakkerij doen het elk jaar erg goed. Sinds 2000 werd er zes keer een Gouden, vijf keer een Zilveren en vier keer een Bronzen Gard gewonnen.

ROC Leiden bevindt zich goed op koers bij het realiseren van de afspraken uit het Bestuursakkoord van 2012, de beleidsdoelstellingen van de minister en de door ons beoogde transitie. Een belangrijke motor hierbij zijn de veranderingen die we doorvoeren op het gebied van onze besturingsfilosofie en Human Resource Management.

strategisch hr-beleidIn 2013 is een nieuwe impuls gegeven aan de ontwikkeling van strategisch Human Resources Management (HRM). Willen we onze ambities waarmaken, dan vraagt dat om een HR-beleid dat de kwaliteit van de organisatie en alle medewerkers verder verbetert. Om dit te realiseren is een strategisch HR-adviseur benoemd, die dit nieuwe beleid samen met het college van bestuur gaat vormgeven.

In 2013 zijn we daartoe gestart met de ontwikkeling van een ‘vloot-schouw’: een inventarisatie van de beschikbare kwaliteit en kwanti-teit van de medewerkers per onderwijsteam. Ook hebben we, in nauw overleg met de managers, de HR-gesprekscyclus aangepast. Het thema professionalisering is binnen het vernieuwde HR-beleid een belangrijk speerpunt. Verderop in dit hoofdstuk leest u er meer over.

onderwijsteamsMedio 2013 is de inrichting van onderwijsteams op basis van de notitie ‘Van taakgroep naar onderwijsteam’ ingezet. Dit proces kreeg gedurende het jaar volop aandacht, maar verliep zeker niet vanzelf. De veranderingen vergen een behoorlijke inspanning van het management. Een onderwijsteam is nu zelf verantwoordelijk voor de ontwikkeling en uitvoering van het onderwijs en voor de begeleiding van studenten, van moment van binnenkomst tot uit-stroom. De teamjaarplannen zijn hierbij een belangrijk instrument. De verantwoordelijkheden voor de teams en de rol van de manager onderwijs zijn opnieuw beschreven. In overleg met de OR zijn een ‘reglement Werkoverleg’ en een ‘reglement Werkverdeling’ opgesteld. Hierin krijgen de teams zelf de verantwoordelijkheid over de verdeling van werkafspraken, niet langer vanuit vaste, voor iedere docent gelijke afspraken, maar veel meer flexibel. Ook hier moet het management flink sturen. Nog niet alle docenten waren eind 2013 tevreden over de nieuwe manier van werken en de werkverdeling verliep nog niet overal zoals was afge-sproken. Het college van bestuur volgt de ontwikkelingen op de voet.

De onderwijsteams zijn ingesteld bij aanvang van het studiejaar 2013-2014 en gingen direct volop aan de slag met ‘onze Focus op Vakmanschap’. Voor de thema’s examinering, studieloopbaan-begeleiding, beroepspraktijkvorming en onderwijsontwikkeling in dit kader zijn binnen alle teams leden specifiek verantwoordelijk gesteld, in de rol van ‘contactpersoon’. Het is hun taak om, in samen-spraak met de manager onderwijs, de teams ‘mee te nemen’ in de vereiste ontwikkelingen. Ervaringen en ideeën delen de contact-personen tijdens de zogenoemde kenniskringen (zie pagina 19). Deze zijn er onder meer voor onderwijsontwikkeling, onderwijs-logistiek en begeleiding. Zo nodig zijn contactpersonen getraind en/of begeleid. Eind 2013 waren op veel fronten al verbeteringen te zien.

human resourcesmanagement

4.

Page 10: Jaaroverzicht ROC Leiden 2013

jaar

over

zich

t roc

leid

en 2013

jaaroverzicht roc leiden 2013

18 19

medewerkersonderzoekROC Leiden wil een uitdagende en inspirerende werkplek bieden en hecht daarbij veel waarde aan de mening van de medewerkers. Daarom hebben we in 2013 opnieuw een medewerkersonderzoek laten uitvoeren. Het onderzoek biedt veel input om mee aan de slag te gaan. Iedere medewerker krijgt een persoonlijke rapportage van zijn ingevulde vragenlijst. De (onderwijs)teams nemen de verbeter-punten uit het medewerkersonderzoek op in hun teamjaarplannen. Meer over dit onderzoek leest u in hoofdstuk 7.

professionalisering‘op weg naar de top’Binnen de onderwijsteams speelt de manager onderwijs een cruciale rol. Hij is verantwoordelijk voor het functioneren en voor de resultaten van het team én heeft de opdracht om binnen het team ruimte te creëren voor professionele autonomie. Om de managers onderwijs – en overigens ook de overige directeuren en managers – goed toe te rusten voor hun nieuwe rol, is in samenwerking met een extern bureau een management development traject gestart. Focus daarbij is om ‘de weg naar de top’ voor het managementteam en onze organisatie mogelijk te maken en gezamenlijk die top te bereiken. Op basis van een ontwikkelassessment en ondersteund door training en coaching, hebben de directeuren en managers in 2013 gewerkt aan versterking van hun eigen functioneren. In 2014 krijgt dit MD-traject een vervolg.

potentialsOm ons managementpotentieel ook in de toekomst op orde te hebben, zijn we in 2013 gestart met een potentialtraject. Dit traject sluit naadloos aan op ons uitgangspunt dat ‘een leven lang leren’ binnen ROC Leiden centraal staat. Op basis van een oproep op intranet meldden zich 19 kandidaten die zich verder willen ontwikkelen richting een managementfunctie. Omdat we toewerken naar een hoog kwaliteitsniveau, hebben we het traject vooraf laten gaan door een ontwikkel- en selectieassessment. In totaal zijn vijf medewerkers in het eerste potentialtraject van start gegaan als manager in opleiding (mio). Met de andere medewerkers zijn afspraken gemaakt over hun persoonlijke ontwikkeling, aansluitend bij hun ambities.

op weg naar een roc leiden academie‘Op weg naar een ROC Leiden Academie’ is de werktitel van een in 2013 gestart project, dat moet leiden tot een gestructureerd en toegankelijk aanbod van professionaliseringsmogelijkheden voor alle medewerkers van ROC Leiden. Hierbij is het uitgangspunt dat professionalisering een mix is van scholing, trainingen, ‘on the job’ leren (in het kader van het Leids Onderwijsmodel), kenniskringen, onderwijscafés, begeleiding in de vorm van intervisie en peerdocent-schap. Ook de bestaande trajecten in het kader van de Salarismix, waarbij docenten kunnen doorgroeien naar C-, respectievelijk D-docent, passen in dit aanbod. Behalve individuele professionalisering, krijgt ook teamontwikkeling een prominente plek. In de loop van 2014 zullen de kaders voor de

ontwikkeling van de ROC Leiden Academie naar verwachting worden vastgesteld.

samen lerenEen belangrijke pijler voor de professionalisering van onze organisatie is het uitgangspunt ‘Samen leren’. In aansluiting op het Leids Onderwijsmodel stellen we ook voor onze medewerkers het leren van en met elkaar centraal. Met de keuze van onze ‘leervormen’ hebben we hierop ingespeeld. Samen leren was in 2013 ook de basis voor onze Onderwijsconferentie, de kenniskringen en Onderwijscafés.

kenniskringen In 2013 zijn kenniskringen geïnstalleerd voor de deelprojecten uit ‘onze Focus op Vakmanschap’ die in 2013 al de implementatiefase zijn ingegaan. Het gaat hier om de thema’s examinering, studie-loopbaanbegeleiding, beroepspraktijkvorming en intensiveren & verkorten. Kenniskringen zijn platforms waar de deelnemers – dit zijn de contactpersonen van de deelprojecten (zie p. 18) – gezamenlijk nieuwe kennis en informatie opdoen, ervaringen delen en samen leren op het domein waarvoor zij verantwoordelijkheid hebben. De kenniskringen worden tweemaandelijks georganiseerd, op wisselende dagen en vaste tijdstippen (aan het einde van de dag), zodat zo veel mogelijk collega’s eraan kunnen deelnemen.

salarismixOok in 2013 heeft OCW gelden ter beschikking gesteld om door-stroming van docenten naar hogere functies te bevorderen. Het aantal docenten dat op dit moment in aanmerking kan komen voor doorstroming is beperkt, omdat in 2011 en 2012 al een substantieel deel van onze docenten voor promotie is geselecteerd.

examineringIn het najaar van 2013 is een nieuwe examenorganisatie ingericht (zie ook hoofdstuk 2). Om te zorgen dat de bij de examenorganisatie betrokken medewerkers ook echt in staat zijn om de vereiste verbeteringen te realiseren, worden zij sinds november 2013 getraind.

begeleidingMet name vanwege de groei van het aantal studenten, kon ROC Leiden direct na de zomervakantie starten met 24 nieuwe docenten (in totaal 20,9 fte). Zij waren de eerste groep die te maken kreeg met een uitgebreid introductieprogramma voor nieuwe docenten en werden daarnaast gekoppeld aan een mentor en aan een peerdocent. In de loop van het jaar zijn daartoe intern vijf extra peerdocenten en vijf extra intervisiebegeleiders aangewezen. Met dit uniforme introductieprogramma bereiken we, mede in het kader van verdere professionalisering, dat alle docenten op dezelfde manier worden ingewerkt en begeleid.

bevoegde docentDoor deelname aan BVE-trajecten en hbo-docentopleidingen, is het aantal docenten met een onderwijsbevoegdheid in 2013 verder

gestegen. We naderen het moment dat alle docenten die al wat langer bij ons werken bij ROC Leiden bevoegd zijn.

personeelssamenstellingpersoneelskosten Vanwege de noodzaak en de opdracht om de financiële uitgaven zo laag mogelijk te houden, hebben we onze formatie in 2013 gelijk gehouden aan die van 2012. Ondanks een flinke groei van het aantal studenten, is de totale personele formatie niet gegroeid. Wel hebben we ervoor gekozen fors te investeren in de onderwijsformatie en in de dienstenorganisatie te bezuinigen.

leeftijdsverdelingDe gemiddelde leeftijd van de medewerkers van ROC Leiden ligt vrij hoog: circa 18 procent is ouder dan 60 jaar, 41 procent is tussen de 50 en 60, 21 procent tussen de 40 en 50 en 20 procent is jonger dan 40 jaar. Dit komt overeen met de landelijke cijfers binnen het mbo, waar bijna 70% van de medewerkers ouder is dan 45 jaar. Naar ver-wachting neemt de uitstroom van medewerkers als gevolg van

pensionering vanaf 2019 fors toe. Om goed zicht te houden op het medewerkersbestand, zijn we in 2013 gestart met een pilot om de formatie structureel in kaart te brengen, zowel kwantitatief als kwalitatief. Zo kunnen we binnen het strategisch HR-beleid vroeg-tijdig inspelen op te verwachten verschuivingen en zo nodig tijdig gaan werven. Vanaf 2015 gaan we de formatie iedere twee jaar in kaart brengen.

verhouding vast en tijdelijkIn 2013 was de verhouding ‘vast personeel’ en ‘tijdelijk personeel’ voor de diensten 85 om 15 procent en voor het onderwijs 80 om 20 procent. ROC Leiden streeft naar een verhouding van 70 procent vast en 30 procent tijdelijk. Daarbij willen we zo min mogelijk medewerkers inhuren via uitzend- of detacheringsconstructies. Vanwege lagere kosten en verwachte hogere kwaliteit gaat de voorkeur uit naar tijdelijke dienstverbanden. Soms ontkomen we echter niet aan tijdelijke inhuur. Om ook dan de kwaliteit zo goed mogelijk te borgen, hebben we via een aanbestedingsprocedure gekozen voor Randstad als preferente aanbieder.

Aantallen FTE’s OP en OBP (op 31 december)

tabellen personeel

Page 11: Jaaroverzicht ROC Leiden 2013

jaar

over

zich

t roc

leid

en 2013

jaaroverzicht roc leiden 2013

20 21

Peildatum FTE’s totaal Percentage Percentage van FTE’s van FTE’s aantal % groei OP OBP vast tijdelijk

31-12-2009 649,7 4,3% 54,3% 45,7% 78,6% 21,4%31-12-2010 633,9 -2,4% 54,3% 45,7% 81,1% 18,9%31-12-2011 597,9 -5,7% 57,2% 42,8% 82,1% 17,9%31-12-2012 534,4 -10,6% 58,5% 41,5% 89,8% 10,2%31-12-2013 548,8 2,7% 59,3% 40,7% 83,9% 16,1%

FTE’s: percentages OP/OBP en dienstverband (vast/tijdelijk)

Aantallen FTE’s vast en tijdelijk (op 31 december)

Peildatum Medewerkers Instroom Uitstroom totaal aantal % groei aantal % aantal %

31-12-2009 786 4,3% 204 26,0% 163 20,7%31-12-2010 768 -2,3% 197 25,7% 214 27,9%31-12-2011 734 -4,4% 197 26,8% 231 31,5%31-12-2012 656 -10,6% 101 15,4% 177 27,0%31-12-2013 657 0,2% 68 10,4% 37 5,6%

Medewerkers: instroom en uitstroom

ziekteverzuimMet een percentage van 6,3 procent lag het ziekteverzuim van ROC Leiden in 2013 boven het landelijk gemiddelde, dit ondanks een gerichte aanpak om het verzuim terug te dringen. Daar waar we vorig jaar een stijging zagen van het verzuim bij het onderwijs-ondersteunend personeel (van 5,6 naar 7,8%), zien we nu een stijging van het verzuim bij het onderwijzend personeel. Het ver-zuimpercentage bij het onderwijsondersteunend personeel is – mede dankzij de gerichte acties en inspanningen van management en leidinggevenden – inmiddels weer vrijwel terug op het niveau van 2011. Er is bij dit deel van onze medewerkers meer duidelijkheid gekomen over toekomst en taken, hetgeen een positief effect heeft gehad op zowel de meldingsfrequentie als het totale verzuim-percentage. Men is inmiddels gewend aan de manier van werken in de nieuwe gebouwen en de overgang naar het gebouw Centraal Station is soepel verlopen.

Bij het onderwijzend personeel is sprake van een stijging van het verzuimpercentage van 4,4 naar 6,93%. Opvallend is het grote aandeel van de categorie 45-54-jarigen in deze stijging. Ons streven is in 2014 ten minste op het landelijk gemiddelde uit te komen. Een behoorlijke uitdaging, gezien de grote druk op organisatie en

medewerkers door, enerzijds, een zo efficiënt mogelijke inrichting van het personeelsbestand en, anderzijds, de forse eisen die aan de verbetering van het mbo-onderwijs worden gesteld.

Peildatum Medewerkers Percentage Percentage totaal man/vrouw leidinggevend aantal % groei man vrouw man vrouw

31-12-2009 786 4,2% 51,3% 48,7% 3,1% 2,7%31-12-2010 768 -2,3% 50,5% 49,5% 3,1% 2,7%31-12-2011 734 -4,4% 50,8% 49,2% 2,7% 2,9%31-12-2012 656 -10,6% 50,8% 49,2% 2,6% 2,3%31-12-2013 657 0,2% 50,5% 49,5% 2,1% 2,0%

Medewerkers: percentages man/vrouw en leidinggevenden

Verdeling medewerkers naar leeftijd (op 31 december)

Ziekteverzuim % 2013 2012 2011

Langdurend totaal 6.30% 5.71% 5.21%Kortdurend totaal 5.64% 5.14% 4.48%Kortdurend OP 6.03% 4.12% 4.98%Kortdurend OBP 6.26% 6.74% 5.63% Meldingsfrequentie 1.38 1.27 1.14Gemiddelde verzuimduur 18.5 21.24 8.49Gemiddelde verzuimduur 15 17.77 11Zonder verzuim > 1 jaar

Ziekteverzuim ROC Leiden in vergelijking tot voorgaande jaren

Page 12: Jaaroverzicht ROC Leiden 2013

22

externe communicatieWaarom kiest een student voor een opleiding bij ROC Leiden of Boerhaave College? Natuurlijk door mond-tot-mond reclame, maar belangrijker is een goede voorlichting aan de poort. ROC Leiden vindt het uitermate belangrijk dat toekomstige studenten precies weten wat een opleiding inhoudt en voor welk beroep zij kiezen. Ons doel is om studenten zo goed mogelijk te begeleiden naar een succesvolle afronding van hun opleiding. Op de eerste plaats omdat een vlot studieverloop nu eenmaal het meest prettig werkt en leidt tot de beste resultaten en de meeste kansen. Maar natuurlijk ook omdat we voortijdige uitval willen voorkomen. Bovendien wordt het door de maatregelen in het kader van Focus op Vakmanschap de komende jaren om financiële redenen zeer onwenselijk voor jongeren om te switchen van studie of om studies te stapelen. Voor studenten is het dus van groot belang dat zij kiezen voor ‘snel’, ‘goed’ en ‘met perspectief’. Eerlijke voorlichting is daarbij cruciaal. Daarom organiseert ROC Leiden door het jaar heen een flink aantal informatiebijeen-komsten, voor aankomend studenten én voor hun decanen in het voortgezet onderwijs.

voorlichtingsdagenVoorlichtingsbijeenkomsten worden georganiseerd op de eigen locaties en ook op voorlichtingsmarkten van verschillende vmbo-scholen in de regio. Dat gebeurt het hele jaar door. Tijdens deze

45 - 54

35 - 44

55 - 64

65-

-24

25 - 34

Verzuim naar leeftijd in 2013

Ziekteverzuim % 2013 2012 2011

Langdurend 5.13% 5.50% 5.74%Kortdurend 4.79% 4.75% 5.00% Meldingsfrequentie 1.54 1.3 1.4Gemiddelde verzuimduur 17.1 21.4 17.1Gemiddelde verzuimduur 16.3 18.6 16Zonder verzuim > 1 jaar

Ziekteverzuim BVE-sector in vergelijking tot voorgaande jaren

marketing & communicatie: roc leiden activeert

5. jaaroverzicht roc leiden 2013

23

infodagen zijn voorlichters van alle mbo-richtingen van ROC Leiden aanwezig om meer te vertellen over de inhoud van de opleidingen, de bijbehorende beroepen en de kansen op de arbeidsmarkt. Het Middelbaar Laboratoriumonderwijs en het Boerhaave College hadden daarnaast nog een aantal eigen voorlichtingsmomenten.

Alle voorlichtingsbijeenkomsten werden goed bezocht en de reacties van leerlingen en hun ouders waren zeer positief.

verzorgingsgebiedMeer dan voorheen heeft ROC Leiden de laatste jaren een regionale functie. Het aanbod van vmbo’ers vanuit Leiden krimpt al enige tijd, terwijl we anderzijds juist meer nieuwe studenten trekken vanuit omliggende regio’s als Alphen aan den Rijn, Den Haag, Zoetermeer, Duin- & Bollenstreek en Haarlemmermeer. Dit zal deels geografisch bepaald zijn, maar heeft er ook mee te maken dat ROC Leiden in de omliggende regio’s steeds beter bekend raakt. Bovendien zijn we bewust een laagdrempelige school: studenten die voldoen aan de wettelijke eisen zijn toelaatbaar.

We doen veel aan voorlichting en werving in de regio, zowel via de media als via contacten met (decanen van de) toeleverende vmbo’s. Daarnaast spelen we qua opleidingsaanbod zoveel mogelijk in op wat het (regionale) bedrijfsleven vraagt. Door een stevige inzet van vsv-maatregelen, proberen we bovendien om studenten zo veel mogelijk binnenboord te houden.

roc leiden activeertDe promotiecampagne ROC Leiden activeert is in 2013 voortgezet. Met dit thema maken we duidelijk dat ROC Leiden studenten en medewerkers wil faciliteren bij het ontdekken en waarmaken van hun ambities en keuzes. Het thema kwam prominent naar voren in alle voorlichtingsuitingen en interne communicatiemiddelen. Een belangrijk voorlichtingsmiddel is de opleidingsbrochure, die verschijnt in september. Daarin is alle basisinformatie over (de oplei-dingen van) ROC Leiden te vinden. Ook de website www.rocleiden.nl biedt een schat aan informatie, waaronder uitgebreide folders over iedere opleiding. Voor het Boerhaave College, met vmbo-tl, havo en vwo voor jongvolwassenen, wordt een aparte brochure uitgegeven.

decanenROC Leiden is al vele jaren aangesloten bij Ons Platform, een samen-werkingsverband van vmbo- en mbo-scholen in de regio Holland Rijnland, dat tot doel heeft aansluiting, overdracht en doorstroom van vmbo naar mbo verder te verbeteren.

ROC Leiden hecht in meerdere opzichten aan korte lijnen met de decanen van toeleverende (vmbo-)scholen. Decanen spelen immers een belangrijke rol in de voorlichting naar hun eigen leerlingen over vervolgonderwijs. Speciaal voor dit doel hebben we in 2013 een account-manager aangesteld. Deze bezoekt regelmatig de scholen, is eerste

aanspreekpunt voor de decanen én onze eigen voorlichters en is altijd aanwezig bij de voorlichtingsmomenten. In de praktijk blijkt dit een waardevolle aanvulling, die door de decanen goed wordt ontvangen.

interne communicatieintranetIn de interne communicatie speelt intranet een belangrijke rol. Hier vinden studenten én medewerkers het laatste nieuws, de actuele roosters en alle relevante informatie over leren en werken bij ROC Leiden. Het intranet kreeg in 2013 een belangrijke update, zowel qua lay-out als techniek, en sluit nu nog beter aan bij de eisen en verwachtingen van deze tijd.Nieuw zijn de infoschermen op alle thuishavens op onze locatie Centraal Station. Via deze schermen blijven studenten op de hoogte van belangrijke mededelingen rondom de opleiding, het laatste nieuws (via nu.nl), reistijden openbaar vervoer en Twitterberichten over ROC Leiden.

van kennismakingsdag tot diplomering Dankzij een nieuwe centrale aanpak krijgen alle nieuwe studenten van ROC Leiden dezelfde informatie en hetzelfde, goed georganiseerde kennismakingprogramma. Hierdoor wordt de kwaliteit sterk ver-beterd. Ook de diplomeringen werden in 2013 centraal georganiseerd. De communicatie gedurende de studie zelf loopt grotendeels via de eigen opleiding.

decanendag

De decanen worden één keer per jaar uitgenodigd voor de ‘Decanendag’. Aan de hand van workshops krijgen zij daar ‘een kijkje in de keuken’ van ons onderwijs. Daarnaast worden de decanen op de hoogte gehouden via een nieuwsbrief.

Page 13: Jaaroverzicht ROC Leiden 2013

24

social mediaTwitter, Facebook en youtube worden steeds vaker door studenten en medewerkers gebruikt om (onderling) over school te communiceren. ROC Leiden is hiervan groot voorstander en stimuleert deze ontwikke-ling actief. In 2013 werden we door de MBO Raad genoemd als voorbeeld van een school die sterk is in de inzet van social media.

personeelsmagazineIn april, juli, oktober en december viel bij onze medewerkers weer het personeelsblad ROCK Magazine op de deurmat. ROCK Magazine brengt nieuws en verhalen over belangrijke ontwikkelingen in ons onderwijs en biedt medewerkers de mogelijkheid om mee te kijken en te leren van elkaars ervaringen.

Om de kwaliteit van onze organisatie en ons onderwijs te waarborgen en waar nodig te verbeteren, voert ROC Leiden jaarlijks verschillende onderzoeken uit. De resultaten worden meegenomen bij verbeter-acties. De belangrijkste onderzoeken vindt u hieronder.

onderzoek studenten In het studiejaar 2012-2013 werd het Tevredenheidsonderzoek Studenten (TOS) uitgevoerd. Dit is een tweejaarlijks onderzoek, dat in het andere jaar wordt afgewisseld met de landelijke benchmark JOB-Monitor. De vragen en rapportages van beide onderzoeken zijn inmiddels op elkaar afgestemd, zodat we de trends in de resultaten kunnen volgen.

Van de 8670 studenten van ROC Leiden vulden er 3.936 de enquête in, een respons van 45%. Vergeleken met de JOB-Monitor van 2011 (30%) is dat goed, maar eerdere jaren was de respons hoger (2010 > 54%, 2011 > 49%).

onderzoeken 20136.

jaaroverzicht roc leiden 2013

25

resultaten roc leiden Het gemiddelde rapportcijfer voor onze opleidingen is een 6,6 en daalt daarmee 1%-punt. Het gemiddelde rapportcijfer voor de school is een 5,6 en daalt daarmee 2%-punt. Het streven voor de komende twee jaar is om deze neerwaartse tendens om te buigen en eind 2015 gemiddeld een 7 te kunnen noteren.

Hieronder de vergelijking met de JOB-Monitor 2008 en 2012*.

* In 2010 deed ROC Leiden niet mee aan de JOB-Monitor maar werd een eigen onderzoek uitgevoerd. De eigen studentonderzoeken van 2011, 2010 en 2009 waren nog gebaseerd op een afwijkende vragenlijst en scoretabel, waardoor vergelijking met JOB niet betrouwbaar is. Ook de vergelijking van de eerdere studentonderzoeken met TOS 2013 is onbetrouwbaar. Met ingang van TOS 2013 is dit nu wel mogelijk, vandaar de vergelijking met JOB 2012 en 2008.

sterke punten en verbeterpuntenStudenten van ROC Leiden benoemden de volgende sterke punten: informatievoorziening, toetsing, studiebegeleiding, onderwijstijd (aantal uren school / aantal uren stage), verwerving competenties, stage (BOL) / werkplek (BBL) en veiligheid.

Studenten van ROC Leiden vinden dat de volgende punten nog beter kunnen: lesinhoud, onderwijsfaciliteiten, keuze-/loopbaanbegeleiding en eindbeoordeling (van de opleiding/instelling, door de student).

onderzoek medewerkersROC Leiden heeft de ambitie om tot de beste ROC van Nederland te behoren. Om dat te realiseren werken we hard aan verdere verbetering van onze organisatie. Daarbij is het belangrijk te weten wat onze

medewerkers vinden. Welke verbeteringen vinden zij gewenst en noodzakelijk? Om daarin inzicht te krijgen voeren we jaarlijks een medewerkersonderzoek uit.

Het medewerkersonderzoek van 2013 is uitgevoerd door een ander bureau dan voorgaande jaren. Het onderzoek van 2013 heeft als basis het onderzoek dat de MBO Raad voor alle mbo’s heeft laten ontwikkelen. Dit nieuwe medewerkersonderzoek moet de komende jaren leiden tot duidelijke en uitnodigende rapportages. Bovendien biedt het huidige onderzoeksbureau praktische ondersteuning aan management en medewerkers bij de vertaling van de onderzoeks-resultaten naar de dagelijkse praktijk.

Het onderzoek werd uitgevoerd in november.

ROC-breed behaalden we een respons van 76,2%. Daarmee heeft een groot deel van de medewerkers zijn of haar stem laten horen. Ter vergelijking: de respons in de landelijke benchmark ligt op 67,2% en bij ons eigen medewerkersonderzoek in 2012 deed 67% van de medewerkers mee. De rapportage en vervolgacties staan gepland voor 2014.

In 2013 werd de algemene tevredenheid gewaardeerd met 5.9. Dat percentage is weliswaar een verbetering ten opzicht van 2012 met ruim 10%, maar loopt nog achter bij het tevredenheidcijfer uit de landelijke benchmark (7.0). ROC Leiden streeft ernaar om eind 2015 gelijk te zijn met de landelijke benchmark.

onderzoek gediplomeerdenHet onderzoek naar de positie van studenten van ROC Leiden die in 2012 gediplomeerd zijn, werd begin 2013 met behulp van de MBO-kaart uitgevoerd door DUO Onderwijsonderzoek. Aan het onderzoek deden 26 ROC’s, AOC’s en vakscholen mee, met in totaal 37.275 gediplomeerden. ROC Leiden participeert al elf jaar in dit landelijke MBO-kaartonderzoek onder alumni.

In 2013 zijn alle 1.802 gediplomeerden van ROC Leiden benaderd. De totale respons was 32% (570 gediplomeerden). Dit is iets lager dan de respons onder onze alumni in 2011 (33%) en beduidend lager dan de landelijke respons (39%).

Instelling ROC Leiden % Landelijk %

TOS 2013 Aantal respondenten 3.936 45%JOB-monitor 2012 Aantal respondenten 2.532 30% 215.602 41,7%JOB-monitor 2008 Aantal respondenten 3.845 46,7% 83.839* 17,3%*

* Het landelijk percentage is lager omdat de meeste ROC’s uitsluitend deelnamen in de steekproef voor de benchmark.

Instelling ROC Leiden

TOS 2013 Rapportcijfer opleiding 6,6 Rapportcijfer instelling 5,6

JOB-Monitor 2012 Rapportcijfer opleiding 6,7 Rapportcijfer instelling 5,8

JOB-Monitor 2008 Rapportcijfer opleiding 6,9 Rapportcijfer instelling 6,2

Page 14: Jaaroverzicht ROC Leiden 2013

jaar

over

zich

t roc

leid

en 2013

jaaroverzicht roc leiden 2013

26 27

Wat zijn de gediplomeerden gaan doen?• 55% is aan het werk• 18% volgt een (voltijds) vervolgopleiding• 18% combineert werk met een vervolgopleiding• 7% is werkloos• 2% is (nog) niet verder gaan leren (vanwege reis, ziekte, etc.)

Verzamelen we de gegevens van de uitstroom over de jaren 2002 t/m 2012, dan laat de grafiek onderstaand beeld zien.

eerste bestemmingVergeleken met gediplomeerden op landelijk niveau, kiezen de gediplomeerden van ROC Leiden van 2012 duidelijk minder vaak voor de arbeidsmarkt (55% tegen 59% landelijk) en ongeveer even vaak voor een (voltijds) vervolgopleiding (18% tegen 19% landelijk).Vergeleken met de gediplomeerden van ROC Leiden van 2011 kiezen de gediplomeerden van 2012 iets vaker voor de arbeidsmarkt (55% tegen 46% in 2011) en minder vaak voor een (voltijds) vervolg-opleiding (18% tegen 21% in 2011).

doorleren28% van de gediplomeerden van ROC Leiden van 2012 stroomde door naar een andere opleiding binnen ROC Leiden. De interne doorstroom bij ROC Leiden is groter (28%) dan landelijk (19%).Van alle gediplomeerde schoolverlaters van ROC Leiden op niveau 4 gaat 39% naar het hbo. Dat is meer dan landelijk (31%).

werkenVan de werkende gediplomeerden van ROC Leiden van 2012 heeft de grote meerderheid een baan binnen het domein van de sector van de gevolgde opleiding (90%). Landelijk is dit (86%). 84% van de gediplomeerden (landelijk 80%) vindt ook een baan binnen het domein van het KBB (Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfs-leven) van de gevolgde opleiding; 64% van de werkende gediplo-meerden van ROC Leiden heeft een baan die direct in het verlengde

van de opleiding ligt. Dit is meer dan in 2011 (58%) en ook meer dan het landelijk niveau (61%).

terugblik naar de schoolIn het algemeen zijn BOL-gediplomeerden van 2012 van ROC Leiden redelijk tevreden over de kwaliteit. Het meest tevreden zijn zij over de ‘inhoud van het lesprogramma’ en de ‘zinvolheid van de oplei-ding’ (72% is hierover tevreden). Het minst tevreden zijn zij over de ‘voorbereiding op zoeken van werk/kiezen van een vervolgopleiding’ (41%). De resultaten zijn via de managers onderwijs voorgelegd aan de onderwijsteams en worden binnen de teamjaarplannen opge-pakt ter verdere verbetering van het onderwijsaanbod.

bol-gediplomeerden BOL-gediplomeerden van 2012 zijn over de kwaliteitsaspecten gemiddeld minder vaak tevreden dan hun collega-studenten van 2011 en dan BOL-gediplomeerden op landelijk niveau (75%).

MBO-kaart 2012. ‘Wat zijn ze gaan doen’

bbl-gediplomeerdenBij de 361 BBL-gediplomeerden van ROC Leiden van 2012 ligt de tevredenheid op alle aspecten tussen de 65% en 84%. Het meest tevreden zijn de BBL’ers over de ‘begeleiding tijdens het werk door het bedrijf’ (84%). Het minst tevreden zijn zij over de ‘begeleiding tijdens de opleiding door de school’ (65%). In 2010 was nog 76% en in 2011 64% van de gediplomeerden tevreden over dit aspect. In vergelijking met het landelijk niveau zijn de BBL’ers van ROC Leiden minder vaak tevreden.

onderzoek werkveldTen behoeve van de eigen kwaliteitszorgcyclus doet ROC Leiden elk studiejaar een onderzoek onder de bpv-bedrijven. Doel is vast te stellen hoe bedrijven en instellingen oordelen over de kwaliteit van de bpv.

In 2012 heeft de Commissie Oudeman voorgesteld om eens in de drie jaar een onderzoek ‘Tevredenheid Regionaal Bedrijfsleven’ in te

stellen. Alle instellingen zijn wettelijk verplicht hieraan deel te nemen en de resultaten worden openbaar. Om het bedrijfsleven niet in korte tijd dubbel te belasten, is het advies van de MBO Raad om tot die tijd geen eigen werkveldonderzoek uit te voeren. In 2012 heeft ROC Leiden dit advies opgevolgd. Helaas blijkt echter dat het landelijke onderzoek langer op zich laat wachten dan gewenst. Daarom heeft ROC Leiden eind 2013 alsnog een eigen werkveld-onderzoek uitgevoerd. De rapportage en vervolgacties staan gepland voor 2014.

MBO-kaart 2012. Terugblik BBL-gediplomeerden

MBO-kaart 2012. Terugblik BOL-gediplomeerden

Trendontwikkeling kwaliteitsaspecten periode 2003-2012 voor BOL-opleidingen ROC Leiden

Trendontwikkeling kwaliteitsaspecten periode 2003-2012 voor BBL-opleidingen van ROC Leiden

Page 15: Jaaroverzicht ROC Leiden 2013

28

Nederland is verdeeld in 39 Regionale Meld- en Coördinatiepunten (RMC’s). Het voortijdig schoolverlaten (vsv) is onder deze regio’s verdeeld. ROC Leiden behoort tot de regio Zuid-Holland Noord, is namens deze regio contactschool en levert sinds maart 2010 de programmamanager. De gemeente Leiden is voor dit RMC contact-gemeente. Gemeente en ROC Leiden leggen samen verantwoording af over de vsv-resultaten bij het ministerie van OCW.

In 2012 hebben de gezamenlijke scholen in deze RMC-regio het convenant ‘Voortijdig Schoolverlaten Zuid-Holland Noord 2012-2015’ getekend en vijf zogenoemde regiomaatregelen opgesteld om gezamenlijk de schooluitval verder terug te dringen, resp. meer jongeren naar een startkwalificatie te leiden. De streefnormen staan in de tabel hieronder.

De voorlopige cijfers voor 2012-2013 (telling per 1/10/2012) laten zien dat de regio als geheel het goed doet. We zien een gewenste daling in vsv: bijna alle doelgroepen – vo-onderbouw, vo-mbo bovenbouw, havisten en mbo 1 – halen de gestelde norm. Alleen mbo 2 en mbo 3/4 halen de norm niet. Met deze resultaten zit de regio landelijk in de top 12 van best presterende RMC’s.

De cijfers voor ROC Leiden zijn minder gunstig. We dalen wel, maar niet hard genoeg. Uit de voorlopige cijfers blijkt dat we 626 vsv’ers hadden, waarmee we de streefnorm voor mbo 2 en mbo 3/4 niet halen. De norm voor niveau 1 wordt wel gehaald (zie tabel).

Voorlopige vsv-cijfers 2012-2013 (telling per 1/10/2012)

De definitieve cijfers voor 2011-2012 werden in oktober 2013 bekend. Het ging hier nog om het eerdere vsv-convenant 2010-2012. ROC Leiden

aanpak voortijdig schoolverlaten

7.

% norm Voorlopig resultaat ROC 2012-2013 Leiden 2012-2013 (op basis van DUO-cijfers 1 oktober 2013)

MBO niveau 1 32,5% 28,14%MBO niveau 2 13,5% 16,07%MBO niveau 3 en 4 4,25% 5,27%

% norm % norm % norm 2012-2013 2013-2014 2014-2015

Onderbouw voortgezet onderwijs 1,0% 1,0% 1,0%Bovenbouw vmbo 4,0% 4,0% 4,0%Bovenbouw havo/vwo 0,5% 0,5% 0,5%MBO niveau 1 32,5% 27,5% 22,5%MBO niveau 2 13,5% 11,5% 10,0%MBO niveau 3 en 4 4,25% 3,5% 2,75%

Maximale streefnormen uitvalpercentages per doelgroep voor 2012-2015 vastgesteld door OCW

jaaroverzicht roc leiden 2013

29

had in dat schooljaar 661 vsv’ers: 9,8% van het totaal aantal studenten, tegen het (betere) landelijke resultaat van 6,9%.

waarom blijft roc leiden achter?Hoe komt het nu dat het terugdringen van vsv binnen ROC Leiden achterblijft, terwijl ROC Leiden het in de regio en de regio als totaal het wel goed doen? Eén verklaring daarvoor is dat relatief veel studenten van ROC Leiden uit andere RMC-regio’s komen (o.a. Haaglanden, Zuid-Holland Oost). Waar we als contactschool voor studenten uit de eigen RMC-regio zelf goed grip hebben op de vsv-aanpak, hebben we dat op studenten die in de andere regio’s wonen een stuk minder. Een andere reden voor de relatief hoge uitval bij ROC Leiden is dat onze school bewust laagdrempelig is en een plek wil bieden aan alle studenten, mits zij voldoen aan de wettelijke eisen. Daarmee nemen we een zeker risico, omdat ook studenten die moeilijker plaatsbaar en bemiddelbaar zijn – met dus meer kans op uitval – voor ons ROC kiezen.

vijf vsv-maatregelenIn september 2012 is het regionale programma ‘Dat houdt je bij de les!’ gestart, met vijf vsv-maatregelen. Deze maatregelen worden door ROC Leiden voortvarend ingezet:Maatregel 1: keuzepalet vo-mboMaatregel 2: verzuim 18+Maatregel 3: beroepscompetentiesMaatregel 4: instroomloket 16+ en begeleiding op maat (BOM) Maatregel 5: Pluscoach

professionalisering slb’ersIn de tweede helft van 2013 zijn vanuit het project Professionalisering SLB’ers, met extra subsidie van de gemeente Leiden, de SLB’ers uit vijf onderwijsteams geprofessionaliseerd in de aanpak van vsv. Dat leidt onder meer tot sneller signaleren en melden, waardoor de student die dreigt uit te vallen eerder de juiste begeleiding krijgt. Doel is om in 2014 alle onderwijsteams en SLB’ers op deze manier te professionaliseren.

Teljaar Aantal VSV’ers % VSV’ers

2009-2010 681 10,2%2010-2011 611 9,3%2011-2012 661 9,8%2012-2013 589 8,4%

Reductie voortijdig schoolverlaters ROC Leiden

Reductie voortijdig schoolverlaters ROC Leiden10,5%

10,0%

9,5%

9,0%

8,5%

8,0%2009-2010 2010-2011 2011-2012 2012-2013

% VSV

Page 16: Jaaroverzicht ROC Leiden 2013

jaaroverzicht roc leiden 2013

3130

veiligheidsbeleidnieuwe locatie centraal stationIn 2013 is veel aandacht besteed aan het veiligheidsbeleid voor de nieuwe locatie ROC Leiden Centraal Station. ‘Fysieke en sociale veiligheid’ was een van de vijf hoofdthema’s voor de projectorgani-satie die de inrichting en verhuizing voorbereidde. Vanzelfsprekend werd gebruikgemaakt van de ervaringen van 2011, toen we ons nieuwe gebouw ROC Leiden Lammenschans betrokken.

Het nieuwe gebouw wordt door de ‘bewoners’ als bijzonder prettig ervaren. Het heeft een open karakter, straalt rust uit en er hangt een goede sfeer. Ook zijn studenten en medewerkers heel tevreden over de ‘thuishavens’: de eigen afdelingen in de kleuren van de opleidings-clusters. Dat alles komt de (sociale) veiligheid zeer ten goede.

bedrijfshulpverleningMet de ingebruikname van locatie Centraal Station is er ook een nieuwe structuur voor de bedrijfshulpverlening (bhv) gekomen. Bhv-teams van twee oude locaties zijn samengevoegd tot één nieuw team voor locatie CS. Zowel op locatie CS als Lammenschans is nu een bhv-team actief. De bhv’ers worden jaarlijks getraind in mentale en fysieke weerbaarheid. Ook zijn in 2013 de ( jaarlijkse) ontruimings-oefeningen en -evaluaties uitgevoerd. Naar aanleiding daarvan is het bhv-plan aangepast. Met de ‘buren’ en medebewoners van locatie Centraal Station zijn de eerste afspraken gemaakt voor bhv-samenwerking.

veiligheidsplanIn 2013 heeft ROC Leiden zijn Veiligheidsplan volledig geüpdatet naar de nieuwe situatie. In het Veiligheidsplan worden alle procedures, werkwijzen, plannen, afspraken en regels omtrent veiligheid gebundeld. De MBO Raad heeft een standaardveiligheidsplan voor mbo-instellingen ontwikkeld, met daaraan gekoppeld een checklist. Deze vormde de leidraad voor het aangepaste plan van ROC Leiden. Daarin zijn bijvoorbeeld ook nieuwe procedures opgenomen voor het gebruik van social media en zijn nieuwe overlegstructuren beschreven. overleg veilige schoolZowel op locatie Centraal Station als op Lammenschans vindt vier tot vijf keer per jaar het Overleg Veilige School plaats. Onderwijs-managers, conciërges, studentenraad, hoofden bhv, vertrouwens-persoon, beleidsmedewerkers, studentbegeleiders en eventuele andere huurders van de panden, komen daar bijeen om verbeterpunten in het veiligheidsbeleid te bespreken. Daarnaast is er per jaar één gezamenlijk overleg voor vertegenwoordigers van beide gebouwen.

veiligheid 8.incidentregistratie 2013In 2013 is een nieuw incidentenregistratiesysteem in gebruik genomen: TIMO. Iedere medewerker van ROC Leiden kan zelf incidenten in het systeem melden, waarna er direct een keten van vervolghandelin-gen in gang wordt gezet, tot en met de nazorg aan toe. Omdat het systeem laagdrempelig is, is de verwachting dat er meer incidenten worden gemeld. Dankzij een goede registratie, kunnen verbanden worden gelegd tussen verschillende incidenten en kunnen (preven-tieve) maatregelen worden genomen om de leer- en werkomgeving nog veiliger te maken.

Alle incidenten zijn volgens procedure afgehandeld.

vertrouwenspersonen Om de sociale veiligheid voor studenten en medewerkers te versterken, incidenten te voorkomen of goed en snel te kunnen oplossen, heeft ROC Leiden vertrouwenspersonen in huis. Het aantal meldingen bij hen schommelt door de jaren enigszins. Bij fysiek geweld, pesten en seksuele intimidatie wordt direct ingegrepen.

In het Veiligheidsplan zijn de huis- en gedragsregels en de bijbehorende procedures opgenomen.

diefstal 51 (40)bedreiging 8 (12)fysiek geweld 3 (12)verbaal geweld 2 (8)vernieling 2 (7)inbraak 0 (7)ongeval 1 (4)seksuele intimidatie 0 (4)gezondheid 0 (3)pesten 0 (3)vechten 0 (2)onbevoegd aanwezig 1 (2)ordeverstoring 4 (2)brandstichting 0 (1)wapenbezit 2 (1)vuurwerk 0 (1)

Totaal 78 (109)

Aard van de gemelde incidenten in 2013(ter vergelijking zijn de cijfers uit 2012 vermeld tussen haakjes)

Kalenderjaar 2012Meldingen / klachten op het gebied van

Seksuele intimidatie

Discriminatie

Agressie (psychisch)(incl. pesten)

Geweld (fysiek)

Overig

Totaal

Totaal

Aantal

5 (9)

1 (6)

6 (13)

2 (3)

8 (10)

22 (41)

Zelf afgehandeld of in behandeling

Aantal

4 (8)

1 (5)

5 (12)

2 (2)

7 (5)

19 (32)

DoorverwezenIntern Extern Aantal

Intern 1Extern Intern Extern

Intern Extern 1

Intern Extern

Intern Extern 1 Intern 1Extern 2

Meldingen Vertrouwenspersonen 2013(ter vergelijking zijn de cijfers uit 2012 vermeld tussen haakjes)

Page 17: Jaaroverzicht ROC Leiden 2013

klachten9.

32

ROC Leiden kent klachtenregelingen voor extern belanghebbenden, medewerkers en studenten. Ook heeft ROC leiden één centraal meldpunt voor klachten, tips en ideeën: [email protected]. De meldingen op deze site worden mede gebruikt voor het verbeteren van de interne processen. Daarnaast kent ROC Leiden een klokken-luidersregeling.

Alle klachtenroutes, reglementen, regelingen en overeenkomsten zijn te vinden op het intranet van ROC Leiden.

klachtenregelingenROC Leiden kent de volgende klachtenregelingen:

1. klachtenregeling inzake ongewenst gedragBij een klacht over ongewenst gedrag wordt voor zowel studenten als medewerkers de ‘Klachtenregeling inzake Ongewenst Gedrag ROC Leiden’ gevolgd. Deze is opgenomen in de in 2013 vernieuwde notitie ‘Preventie en bestrijding van ongewenst gedrag ROC Leiden’. In deze regeling wordt vermeld dat de betrokkene voor een klacht over ongewenst gedrag contact kan opnemen met een van de vertrouwenspersonen. Kan de vertrouwenspersoon de klacht niet oplossen, dan kan de klacht worden voorgelegd aan de ‘Vertrouwens-commissie Ongewenst Gedrag ROC Leiden’ dan wel aan de ‘Landelijke Klachtencommissie Onderwijs’.

2. klachtenregeling voor extern belanghebbendenWie geen student, medewerker of bpv-bedrijf van ROC Leiden is, kan gebruikmaken van de ‘Klachtenregeling Extern Belanghebbenden’. Deze regeling en het bijbehorend ‘Reglement Klachtencommissie voor extern belanghebbenden’ zijn ook te vinden op www.rocleiden.nl.

3. klachtenregeling voor medewerkersIn 2013 is een aparte ‘Klachtenregeling voor Medewerkers van ROC Leiden’ opgesteld. Deze regeling beschrijft alle mogelijkheden die medewerkers hebben om een klacht in te dienen. Uitgangspunt blijft dat een medewerker zijn klacht in eerste instantie meldt bij zijn manager onderwijs of diensten of, indien van toepassing, bij een vertrouwenspersoon. Medewerkers die klachten hebben over de toepassing van de cao-bve kunnen ook terecht bij de ‘Interne Geschillencommissie’. De verdere klachten- en beroepsmogelijkheden staan behalve in de klachtenregeling ook vermeld in de vigerende cao-bve. Deze cao is te raadplegen op het intranet van ROC Leiden.

33

4. klachtenregeling voor studentenIn eerste instantie kan de student met zijn klacht terecht bij de betreffende docent of studieloopbaanbegeleider. Is er daarna onverhoopt reden om de klacht door te zetten, dan volgt de student de ‘Klachtenroute voor Studenten’. Een klacht kan te maken hebben met iets wat in strijd is met de Onderwijsovereenkomst (OOK), de Praktijkovereenkomst (POK), het Studentenstatuut, de (St)OER/Examenplan, het Examenreglement, het Veiligheidsbeleid, de Gedragsregels ROC Leiden of een andere regeling of afspraak. Klachten kunnen gaan over zaken (bijvoorbeeld lessen, presentie, locatie, lestijden, examens, beroepspraktijkvorming, privacy) of personen (bijvoorbeeld een medestudent, docent of andere medewerker van ROC Leiden). Klachten over de beroepsprak-tijkvorming kunnen ook gemeld worden op [email protected]. Uiteraard kunnen studenten hun klachten daarnaast kwijt op de externe site www.ombudslijnmbo.nl.

Indien de afhandeling van de klacht door een manager onderwijs door de indiener als onbevredigd wordt ervaren, kan bezwaar worden gemaakt bij de directeur onderwijs van de locatie waaron-der de betreffende manager valt. Tegen diens beslissing kan beroep worden aangetekend bij de Geschillencommissie Studentenstatuut. Betreft het zaken die te maken hebben met de examinering, dan dient het beroep te worden ingediend bij de ‘Commissie van Beroep voor de Examens’. De reglementen van deze commissies zijn te vinden op het intranet en het internet van ROC Leiden

In 2013 steeg het aantal klachten ten opzichte van 2012, maar hierin zien we geen trendmatige ontwikkeling. De opleidingsinhoudelijke klachten namen iets af, terwijl het aantal klachten bij het opstarten van het nieuwe studiejaar toenam. Deze klachten gingen voornamelijk over de roosters en zijn gerelateerd aan de ingebruikname van de nieuwe locatie Centraal Station.

Hieronder het aantal in 2013 ontvangen en afgehandelde klachten: (ter vergelijking zijn de cijfers van 2012 vermeld tussen haakjes)

Klachten ingediend bij Aantal

Intern:

[email protected] 94 (74)[email protected] 0 (0)Geschillencommissie Studentenstatuut 0 (2)Commissie van Beroep voor de Examens 2 (0)Klachtencommissie Extern Belanghebbenden 0 (0)Interne Geschillencommissie CAO 1 (2)

Extern:

Ombudslijn mbo 3 (3)Commissie van Beroep BVE 0 (5)Overige landelijke klachten commissies 0 (0)

Totaal 100 (86)

Page 18: Jaaroverzicht ROC Leiden 2013

35

jaar

over

zich

t roc

leid

en 2013

34

Met de opening van de nieuwe locatie ROC Leiden Centraat Station eind augustus 2013, zijn nu vrijwel alle opleidingen van ROC Leiden gevestigd op de twee hoofdlocaties: ROC Leiden Centraal Station en ROC Leiden Lammenschans (geopend in 2011). Alleen onze bouw-opleidingen en het laboratoriumonderwijs zijn elders gevestigd: op de Gitstraat in Leiden, respectievelijk in het gebouw van de Hogeschool Leiden aan de Zernikedreef. Daarmee is de huisvesting van ROC Leiden nu uitstekend op orde.

locatie centraal stationDirect na de zomervakantie startte ROC Leiden op de nieuwe onderwijslocatie Centraal Station, in het kort daarvoor opgeleverde gebouw Level. Deze locatie, direct naast Station Leiden CS, biedt plaats aan onze opleidingen Bakkerij, Facilitaire Dienstverlening, Horeca, Orde & Veiligheid, Sport & Bewegen, Toerisme, Welzijn en Zorg. Ook het Boerhaave College, de afdeling Educatie, de diensten van het college van bestuur zijn er gevestigd.

De verhuizing naar de locatie Centraal Station is zorgvuldig voorbereid en begeleid door het Projectteam Nieuwbouw CS. Mede dankzij die goede voorbereiding verliep de verhuizing voorspoedig en werden kinderziektes, zoals bijvoorbeeld beter passende roosters, snel opgelost. Studenten en medewerkers voelden zich snel thuis in het nieuwe gebouw.

werkpleklerenWerkplekleren, een van de vier pijlers uit het Leids Onderwijsmodel, staat op de nieuwe locatie centraal. Studenten leren op verschillende echte werkplekken binnen het gebouw. Ook zijn in het gebouw bedrijven gevestigd die opereren binnen de branches van onze opleidingen. Zo exploiteert Fitland XL er een hotel, restaurants, sportcentrum en wellnessresort. Onze studenten vinden er hun leerwerkplekken en producten uit de bakkerij en de leskeuken van ROC Leiden worden in de horecazaken van Fitland verkocht. In januari 2014 opende hier ook het zorghotel van Topaz, waar onze studenten van de opleidingen Zorg en Welzijn aan de slag kunnen.Zo ontmoeten school en bedrijf elkaar letterlijk binnen één gebouw: een uniek concept dat naadloos past binnen onze onderwijsvisie.

flexibele werkplekkenMedewerkers op de nieuwe locatie Centraal Station zijn na de zomer gaan werken met flexibele werkplekken. Zij hebben geen persoonlijk bureau of eigen werkplek meer, maar kunnen op een groot aantal plekken binnen het door ROC Leiden gebruikte deel van het gebouw aan de slag en met hun laptop inloggen.

huisvesting10.locatie lammenschansOp onze andere locatie, ROC Leiden Lammenschans, direct aan NS-Station Lammenschans, zijn de opleidingen Autotechniek, Commercieel, Handel & Economie, ICT, Logistiek en het grootste deel van Techniek gevestigd. Ook in dit gebouw staat leren in de praktijk centraal, onder meer in de praktijkruimtes van Installatiewerk Zuid-Holland (IWZH), het leerwerkbedrijf van de opleiding ICT en in een aantal techniekwerkplaatsen, waar wordt samengewerkt met het bedrijfsleven. In hetzelfde gebouw is ook het vmbo van het Da Vinci College gevestigd. Zodra de financiën het toelaten, zal op basis van de positieve ervaringen in het nieuwe gebouw Centraal Station, ook op Lammenschans een aantal verbeteringen in de inrichting worden doorgevoerd, waaronder bijvoorbeeld het werken met de domeinkleuren en de herkenbare thuishavens, waar studenten en medewerkers elkaar kunnen ontmoeten en samenwerken.

overige locatiesHet Middelbaar Laboratorium Onderijs is al weer meer dan tien jaar gevestigd in het gebouw van de Hogeschool Leiden, vlakbij Leiden CS. Deze samenwerking pakt bijzonder goed uit voor het MLO (zie ook hoofdstuk 1).

De meeste bouwopleidingen hebben een plek op de Gitstraat in Leiden, waar ROC Leiden een aantal techniekwerkplaatsen runt samen met Bouwopleiding Rijnland, een samenwerking van een groot aantal bouwbedrijven in de regio.

opening locatie cs

Op 29 augustus werden op de locatie Centraal Station als eerste onze medewerkers feestelijk welkom geheten. Na een welkomst-woord door Jeroen Knigge, de voorzitter van het college van bestuur, droeg de Projectorganisatie die de verhuizing voor-bereidde een symbolische chocoladesleutel over aan de staande organisatie, die daarmee het gebouw ‘overnam’. Daarna volgden een rondleiding en een gezamenlijke lunch.

Een paar dagen later, op maandag 2 september, volgde de start van het nieuwe schooljaar. In de eerste studieweek werden de studenten op de nieuwe locatie ontvangen en wegwijs gemaakt via een introductieprogramma van de eigen opleiding.

Op 12 november volgde de officiële opening van het gehele gebouw Level, waar de verschillende ‘bewoners’ zich presen-teerden.

Tot slot was er op 16 november een familiedag, waar familie en vrienden van onze medewerkers een kijkje konden nemen in het gebouw. Dezelfde dag werd in het openbare gedeelte van het gebouw een rondleiding verzorgd voor buurtbewoners.

Page 19: Jaaroverzicht ROC Leiden 2013

36

maatschappelijk toezicht2013 is een belangrijk jaar gebleken voor de continuïteit van ROC Leiden. Het is tevens een spannend jaar geweest. Uitermate positief was de opening van het gebouw Level naast Leiden Centraal Station. Daarmee werd nieuwe en hoogst noodzakelijke huisvesting voor een groot aantal opleidingen gerealiseerd. De mogelijkheden voor het werkelijk realiseren van een Community College, gebaseerd op de nauwe relatie met de verschillende bedrijven en organisaties die in datzelfde gebouw Level hun intrek hebben genomen, hebben een duidelijke aantrekkingskracht op de studenten én geven de docenten energie om de opleidingen optimaal in te richten.

Van een heel andere orde waren de financiële vraagstukken waarmee het bestuur geconfronteerd werd. Door tegenvallende kosten vanuit de nieuwbouw van het gebouw Lammenschans, waren liquiditeits-problemen ontstaan die verhoogde kredietlijnen met de twee huis-banken noodzakelijk maakten. Er was sprake van een afboeking op de waarde van het gebouw. De financial lease-constructie bleek op de balans van ROC Leiden verwerkt te moeten worden. Vanwege de toekomstige (terug)koopplicht van Lammenschans, gebaseerd op de in het verleden gesloten contracten, ontstond een situatie van verslechterde liquiditeits- en solvabiliteitsratio’s. De melding hiervan bij de Onderwijsinspectie en het ministerie van OCW leidde tot het instellen van verscherpt financieel toezicht en tot de afspraak dat het bestuur zijn uiterste best zou doen om, in samenspraak met Green Real Estate – de ontwikkelaar van de gebouwen Lammen-schans en Level – alsmede de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) en Deutsche Bank, tot wijziging van de afspraken te komen, zodanig dat de liquiditeitsproblemen opgelost worden, de afboekingen op het vastgoed beperkter zijn en de ruimte voor noodzakelijke onder-wijsinvesteringen beschikbaar blijven. Daar is gedurende een aantal maanden door alle betrokken partijen hard aan gewerkt. Het proces is door de rvt kritisch gevolgd en uiteindelijk van goedkeuring voor de voorgelegde oplossingsrichtingen voorzien.

De impact van de hierboven beschreven zaken is fors geweest. De prioriteit was hoog. Dat het cvb desondanks in staat is geweest om stappen voorwaarts te zetten, gericht op de reguliere doel-stellingen van het strategisch meerjarenplan, verdient en krijgt onze waardering. De rvt zal onder meer middels de parameters van de continuïteitsparagraaf kritisch volgen of de koers van de organisatie effectief is. In dit jaarverslag worden voor de eerste keer de onderdelen uit de continuïteitsparagraaf opgenomen. De inzichten van de nieuwe accountant hebben bijgedragen aan het goed in beeld krijgen van de financiële situatie.

Het oorspronkelijke besluit om ROC Leiden in twee nieuwbouw-panden te gaan huisvesten, stamt uit 2004. De panden zouden aanvankelijk in eigen beheer gebouwd en geëxploiteerd gaan worden. In 2007 heeft de toenmalige rvt hierop geïntervenieerd.

raad van toezicht11.

37

Er werd besloten voor één pand (Lammenschans) een sale-and-leaseback constructie te hanteren en voor het andere pand (CS) zou ROC Leiden gaan huren. Ondanks deze interventies deden zich nadien nieuwe risico’s voor. Er was sprake van verhoogde kosten voor inhuizing in gebouw Lammenschans en het op de balans moe-ten zetten van dit pand wegens de afgesproken sale-and-lease-back constructie mét terugkoopplicht. Dit in combinatie met de forse afschrijving die op het pand genomen moet worden vanwege een lagere waardering. De liquiditeit en solvabiliteit kwamen hierdoor onder druk te staan en in 2013 werd opnieuw onderhandeld met de ontwikkelaar en de BNG. Deze gesprekken resulteerden in een letter of intent. De afspraken daarin worden naar verwachting in 2014 geconcretiseerd en geëffectueerd.Dit precaire proces, dat speelde in 2013 met een uitloop naar begin 2014, heeft ook de relatie tussen cvb en rvt onder druk gezet. Dat is evenwel onderkend en heeft inmiddels in 2014 aandacht gekregen.

Op het gebied van de verbetering van de onderwijskwaliteit zijn in 2013 flinke stappen gezet. Toch concludeert de rvt samen met het cvb dat ROC Leiden nog niet op het gewenste niveau presteert. De weg naar ‘beter’ wordt aantoonbaar en steeds breder binnen de organisatie gevonden. Daarbij worden successen behaald, maar er zijn ook opleidingen die de verbetering nog onvoldoende waarmaken.

intern toezichttoezichtskader en toetsingscriteriaOok in 2013 werd het toezichtskader gevormd door de zes speer-punten die in 2011 vanuit de meerjarenstrategie zijn vastgesteld: onderwijs en de professionele organisatie, buitenwereld, operationele excellentie, nieuwbouw en financiën. Het per speerpunt benoemen van uitgewerkte toetsingscriteria, is nog niet gerealiseerd. Belangrijke oorzaak daarvoor is dat een intern monitoringsysteem dat juist, actueel en volledig inzicht geeft in de stand van zaken, op dit moment nog in ontwikkeling is. In het voorjaar van 2013 heeft de rvt – samen met het cvb en onder leiding van Cap Gemini – stilgestaan bij de ambities van het cvb en de weg daarnaartoe. In 2014 zal het cvb de aanzet geven voor een nieuw meerjarenbeleidsplan, dat vanaf 2015 in werking treedt.

onderwijs en professionaliseringVeel gaat al beter. Toch zijn er ook nog veel verbeteringen nodig om de ambitie om uiteindelijk tot de beste ROC’s van Nederland te behoren, te realiseren. Deze conclusie trekken cvb en rvt gezamenlijk op grond van diverse resultaten.

De Inspectie van het Onderwijs heeft in het voorjaar van 2013 de Staat van de Instelling opgemaakt. Daarbij zijn vijf opleidingen aan een nader onderzoek onderworpen. De resultaten kwamen overeen met een proefaudit die door het cvb eerder was uitgevoerd en geven een bevestiging van het noodzakelijke verbetertraject.

Zowel in 2012 als in 2013 heeft een medewerkersonderzoek plaatsgevonden. In 2012 is het studentonderzoek JOB-monitor afgenomen. Dit wordt in 2014 herhaald. Beide onderzoeken laten duidelijke verbeteringen zien, alsmede punten die verder verbeterd moeten worden.

In 2013 heeft de commissie Kwaliteit & Onderwijs van de rvt drie bijeenkomsten gehad. Behalve bij de bovengenoemde onderwerpen is daarin stilgestaan bij de planning inzake het gereedkomen van het Leids Prestatiehuis, de proefaudit MBO 15, de volgende fase van ‘onze Focus op Vakmanschap’, het vernieuwd strategisch HR-beleid inclusief professionalisering docenten en de toekomstverkenning ROC Leiden met prognose van aantal studenten. Ten slotte is de rvt adequaat geïnformeerd over de wijze waarop ROC Leiden is omgegaan met de dreiging van een schietpartij die Leiden in het voorjaar van 2013 in zijn greep had.

Teneinde als rvt een beeld te krijgen van de ontwikkeling van de organisatie, vond in februari 2013 een werkbezoek plaats aan een aantal opleidingen en werden gesprekken gevoerd met de ondernemingsraad, de studentenraad en het managementteam van directeuren en managers bedrijfsvoering. Tevens was er in 2013 regu-lier overleg door de daartoe aangewezen toezichthouder uit de rvt met de OR.

De in 2012 gemaakte afspraak dat leden van de rvt als toehoorder bijeenkomsten van het cvb met managementteams kunnen bijwonen, is in 2013 ingevuld.

Page 20: Jaaroverzicht ROC Leiden 2013

jaar

over

zich

t roc

leid

en 2013

jaaroverzicht roc leiden 2013

38 39

buitenwereldMet de ingebruikname van locatie Centraal Station is ook de Community College-gedachte op een volgend ‘level’ gekomen. De afspraken gemaakt met de andere huurders van dit pand, leveren voor studenten tal van mogelijkheden voor stage en praktijkervaring.Om te zorgen dat de inhoud van de opleidingen aansluit bij de praktijkbehoefte, beoogt ROC Leiden op alle niveaus informatie te delen met het ontvangende en mede opleidende bedrijfsleven. Daartoe zijn een Raad van Advies en domein- en veldadviesraden ingericht. Deze raden zijn van belang om ook de horizontale dialoog met het werkveld en het afleggen van verantwoording over de behaalde resultaten vorm te geven. Jaarlijks worden enquêtes uitgezet onder het deelnemende bedrijfsleven. Op het gebied van macrodoelmatigheid is het cvb in gesprek met de andere mbo-opleidingen in de stad. De rvt wordt geïnformeerd over de voortgang van dat overleg.

operationele excellentiePlan, do, check and act: dat is de basis voor operationele excellentie. Goede monitoring vergt een adequaat systeem. Het Leids Prestatiehuis moet dat systeem vorm gaan geven. In 2013 zijn al diverse niveaus van het Leids Prestatiehuis in gebruik genomen. Het cvb zal de rvt in 2014 op het gewenste abstractieniveau van dashbord-informatie gaan voorzien.

nieuwbouw en financiënNaast het betrekken van de nieuwbouwlocatie Centraal Station, ging in 2013 alle aandacht uit naar het op orde krijgen van de financiële situatie op korte én lange termijn. In het verlaat verschenen jaarverslag 2012 is daarop al uitgebreid ingegaan. Ook voor de rvt is veel tijd gaan zitten in het volgen, beoordelen en uiteindelijk goedkeuren van het proces gericht op het op orde krijgen van de financiële continuïteit van de organisatie. Dat ging op momenten ten koste van de aandacht voor de andere, minstens zo belangrijke thema’s. De commissie Nieuwbouw & Financiën is in 2013 driemaal bijeen geweest en heeft meermalen tussentijds vragen gesteld en overleg gehad over de diverse facetten van het huisvestingsvraagstuk, respectievelijk aangedrongen op het formuleren van scenario’s voor het huisvestingsvraagstuk.

naleven governance codeDe nog openstaande nalevingspunten uit de ‘Code Goed bestuur in de bve-sector’ zijn in 2013 opgepakt. Gereed liggen inmiddels een vernieuwd bestuursreglement met procuratieregeling en een integriteitscode. Nog niet uitgewerkt zijn de criteria op grond waarvan de rvt toestemming verleent of onthoudt aan nevenfuncties van de leden van het cvb. De bestaande nevenfuncties zijn bekend en geaccepteerd, van nieuwe verzoeken is geen sprake geweest.

De beoogde gremia in het kader van de buitenwereld zijn nog niet allemaal ingericht. Daardoor ontbreekt het nog aan systematische verzameling van de behoeften en wensen van het werkveld. De rvt wordt al wel geïnformeerd over de behoeften en wensen van medewerkers en studenten en van decanen van de verschillende aanleverende vmbo-scholen.

Er zijn geen reglementen voor de rvt-commissies. Wel heeft de rvt de wens om vanaf halverwege 2014 – zodra de rvt qua samenstelling is vernieuwd – niet langer te werken met commissies maar, naast de reguliere rvt-vergaderingen, een aantal themadagdelen per jaar in te roosteren. Daar kunnen alle leden van de rvt samen met het cvb verdieping zoeken op relevante thema’s die rechtstreeks te maken hebben met de strategie en de ontwikkelingen van ROC Leiden.

raad van toezicht als werkgeverDe remuneratiecommissie heeft in 2013 afspraken gemaakt met leden van het cvb over de te behalen voortgang van het verander-proces voor ROC Leiden. Door de grote impact van het risico op financiële discontinuïteit, heeft het cvb daar noodgedwongen veel aandacht aan besteed. Respect heeft de rvt voor de enorme inzet van het cvb om dit probleem beheersbaar te krijgen. Dat het daarnaast is gelukt om op alle strategische terreinen voortgang te boeken, doet de rvt goed.

Problemen zijn er geweest ten tijde van het snel moeten inspelen op de deadline, waardoor het adequaat betrokken worden als rvt bij de besluitvorming over aanpassing van de vastgoed-overeenkomsten, onder druk kwam te staan. Inmiddels is dit proces zowel binnen de rvt als tussen rvt en cvb geëvalueerd. Leerpunt voor beide is dat als het spannend wordt, er extra gecommuniceerd moet worden.

De rvt heeft vastgesteld dat de onderlinge samenwerking binnen het cvb goed is en complementair van aard. De jaarvergoedingen van de leden van het cvb zijn in 2013 ongewijzigd gebleven en vallen binnen de door de minister gestelde criteria en de door de mbo-sector vastgestelde maxima (2013: maximum in grootteklasse B = 8.000 -18.000 studenten: € 179.184,-).

samenstelling en functioneren raad van toezichtIn oktober 2013 is aan mevrouw Van der Sluis op eigen verzoek ontslag verleend. De heren Droste en Hettema zijn voor een nieuwe termijn herbenoemd. Begin 2014 heeft de heer Droste in verband met het aanvaarden van een andere functie aangegeven medio 2014 te vertrekken. Door deze wijzigingen, en omdat in 2014 statutair twee leden aan het eind van hun benoemingstermijn komen, is eind 2013 een selectiecommissie ingesteld die de werving en selectie voor nieuwe leden op zich heeft genomen. Op initiatief van deze commissie is eerst een profiel opgesteld op basis van een deskundighedenmatrix,

gerelateerd aan de strategie van ROC Leiden en een analyse van de nog noodzakelijke veranderingen. Ondernemingsraad, studentenraad en cvb zijn hierbij geconsulteerd. Het profiel is openbaar gemaakt door plaatsing op de website van ROC Leiden.

De voorzitter van de rvt heeft met alle rvt-leden individuele gesprekken gevoerd en de rvt heeft in het voorjaar van 2013 zonder het cvb

gesproken over haar eigen functioneren. In het najaar van 2013 is er beraad geweest over de eerder genoemde problematiek rond het onvoldoende betrokken worden door het cvb bij het proces inzake te wijzigen vastgoedovereenkomsten.

Naam Benoeming Herbenoeming Aftreden

I. TanL. HalbertsmaR. DrosteP. HettemaC. van der WerfS. RoestenbergL. van der Sluis

Rooster van aan- en aftreden

juni 2006juni 2006juni 2009juni 2009december 2010december 2010 april 2011

juni 2010juni 2010juni 2013juni 2013december 2014december 2014---

juni 2014juni 2014vertrekt juni 2014juni 2017december 2018december 2018vertrokken oktober 2013

Naam Hoofdfunctie Nevenfuncties

Drs. L. Halbertsma (1956) Voorzitter rvt Voorzitter commissie Financiën & Nieuwbouw Voorzitter remuneratie-commissie

Mr. I .Y. Tan (1948)Secretaris Contact naar OR

Drs. R. Droste (1968)Plaatsvervangend voorzitterLid commissie Financiën & Nieuwbouw

Drs. P. Hettema (1954)Voorzitter commissie Onderwijs & Kwaliteit

S. Roestenberg MBA (1963)Lid commissie Financiën & Nieuwbouw

Drs. C. van der Werf-de Koning (1957)Lid Commissie Onderwijs &Kwaliteit Lid remuneratie-commissie

Samenstelling raad van toezicht

Organisatieadviseur en directeur van Halbertsma Executive Consulting

ZZP-coach en trainer teambuilding

Directievoorzitter van RabobankDen Haag en omgeving

Eigenaar Publiek Leiderschap BV,zelfstandig strategisch adviseur, inleider, publicist en debatleider van activiteiten en projecten ‘op het grensvlak van Onderwijs & Samenleving’

Algemeen directeur van Bohemen BV Ruimte in Ontwikkeling te Leidschendam

Beleidsadviseur Van der WerfVastgoedonderhoud

• Docent bij De Baak• Lid van de agendacommissie van het Platform Raden van Toezicht van de BVE-sector• Lid van het bestuur van de Stichting Aandelenbelang Werknemers AAG (AAG is een advies- en servicebureau)

• Lid Raad van Toezicht van de Lucas Scholengemeenschap• Voorzitter Raad van Commissarissen Sophia Revalidatie• Lid van de Rekenkamers gemeenten Den Haag en Lelystad• Voorzitter Vrienden van De Nederlandse Opera

• Lid van de Raad van Advies van Load-Lok International BV• Lid van het bestuur van VNO NCW Kring Den Haag• Lid van de Raad van Toezicht van Ontwikkelingsmaat- schappij Den Haag• Lid van het bestuur van de Haagsche Bankiersvereniging• Lid van het bestuur van de Stichting Vrienden van Steinmetz de Compaan

• Voorzitter Vereniging van Toezichthouders van Onderwijs- instellingen (VTOI)• Lid Denktank Beta Excellent en Expertcommissie ‘Sprint Up’/Platform Betatechniek• Voorzitter C.V. De Netwerkschool• Lid Inspiratieraad StudentDocent

• Bestuursvoorzitter van de Jacobsstichting te Den Haag

• Bestuurder BPF Schilders• Vereffenaar pensioenfonds AENA in liquidatie• Bestuurder Pensioenfederatie• Commissaris Rabobank Rijnstreek• Lid Raad van Advies College voor Zorgverzekeringen / Zorginstituut Nederland• lid Maatschappelijke Adviesraad van de Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND)

Page 21: Jaaroverzicht ROC Leiden 2013

jaar

over

zich

t roc

leid

en 2013

jaaroverzicht roc leiden 2013

40 41

bezoldigingDe vergoeding voor de voorzitter en leden van de rvt is in 2013 niet gewijzigd. Gezien de financiële situatie van ROC Leiden is ervoor gekozen om de BTW (indien van toepassing) voor eigen rekening te nemen. De voorzitter ontvangt een honorarium van € 7.000 bruto (inclusief BTW) per jaar en de leden van € 5.000 bruto per jaar.Volgens de WNT is de bezoldiging voor de rvt aan maxima gebonden (voorzitter max. 7,5% en lid max. 5% van maximum cvb-beloning). Bovenstaande bedragen blijven daar ruim binnen.

nevenfuncties college van bestuurNevenfuncties van de heer drs J.Th.M. Knigge, voorzitter college van bestuur:• Vice-voorzitter Raad van Toezicht Stichting Voortgezet Onderwijs Kennemerland• Ambassadeur Stichting Kleurrijk Leven voor Suriname – Parelhuis in Suriname. Weeshuis voor wezen en halfwezen die besmet zijn met het HIV-virus.

Mw. J. Everts, lid van het College van bestuur, vervulde in 2013 geen nevenfuncties.

cees van duijn blinkt uit in vakmanschap en ambacht

Op 25 april werd Cees van Duijn verkozen tot Uitblinker 2013 van ROC Leiden. ‘Cees is een uitblinker in vakmanschap en ambacht. Een rasechte timmerman die gaat voor kwaliteit. Cees levert niet alleen zo maar goed werk af, hij doet dat met veel passie die hij ook wil overbrengen op anderen’, aldus het oordeel van de vakjury.

Cees had zelf niet verwacht dat hij tot Uitblinker zou worden gekozen: ‘Ik was zeer verrast met de uitkomst. Maar ik vind het wel een hele eer en ben supertrots.’ Cees wil graag zijn kennis delen met mensen voor wie het helemaal niet vanzelfsprekend is dat ze naar school gaan. Daarom gaat hij in de zomer van 2014 voor een stage naar Malawi in Afrika, om daar het timmermansvak aan lokale arbeiders verder uit te dragen.

Op 10 oktober vertegenwoordigde Cees ROC Leiden tijdens de landelijke mbo-Uitblinkerverkiezingen in Nijkerk.

Vlak voor de kerstvakantie van 2013 bood de OR aan het college van bestuur een eigen werkplan aan. Daarmee staat nu helder op papier wat de OR wil en doet. Visie, doelen, overlegstructuur en taken van de verschillende commissies zijn duidelijk beschreven. Ook heeft de OR zich in 2013 laten scholen om nog beter bekend te worden met de Wet op de Ondernemingsraden (WOR). De OR kiest duidelijk voor een proactieve houding en wil (voor)tijdig betrokken worden bij de ontwikkeling van beleid; dus niet alleen optreden als controleur. In 2013 is de OR begonnen zich sterker te profileren naar de achterban, onder meer via een tweewekelijks blog. Op beide hoofdlocaties is inmiddels een OR-locatieoverleg, dat wordt bijgewoond door de directeur onderwijs, de manager bedrijfsvoering en de OR-leden van de betreffende locatie.

hr-beleid2013 was volgens de OR een zeer hectisch jaar met ‘veel ballen in de lucht’. Aandacht en energie gingen uit naar de verhuizing en naar het op orde krijgen van de kwaliteitsprocessen. Ook waren er wisselingen in het management. Daardoor sneeuwde de aandacht voor het personeel en het HR-beleid volgens de OR enigszins onder. De OR verwacht dat daarvoor de komende tijd meer ruimte komt.

De OR volgde de voorbereidingen op de verhuizing naar locatie Centraal Station op de voet. Er werd aangedrongen op goede communicatie, om onvoorziene omstandigheden voor te zijn. De OR was tevreden over het verloop van de verhuizing. Als punt van aandacht in het nieuwe gebouw Centraal Station noemt de OR de groepsgrootte ten opzichte van de beperkte omvang van de lesruimten. Ook het feit dat het aantal studenten groeit, terwijl het aantal docenten niet substantieel toeneemt, is voor de OR een punt van zorg. Met betrekking tot de locatie Lammenschans waren het gedrag van de studenten, de problemen met de liften en de ‘ondoorzichtigheid’ van het gebouw onderwerpen van gesprek. De OR drong er bij het college van bestuur op aan geld vrij te maken om deze zaken te verbeteren.

werkverdelingDe nieuwe taakgroepstructuur – van taakgroep naar onderwijsteam – die in 2013 is ingevoerd, is volgens de OR op papier goed uitgewerkt maar functioneert in de praktijk nog niet helemaal naar wens. De OR hield over het onderdeel werkverdeling een enquête onder docenten. Daaruit bleek dat nog niet iedereen tevreden was. Bovendien verliep de werkverdeling niet overal zoals was afge-sproken. De zorg hierover heeft volgens de OR de aandacht van het college van bestuur.

In 2013 adviseerde de OR het college van bestuur over de inzet van werkbare dagen voor docenten. De OR wilde deze voor drie jaar vastleggen; het college koos voor één jaar. Verschil van inzicht was er over de maximale werkduur. In de cao staat dat werknemers maximaal tweehonderd dagen per jaar mogen worden ingezet.

ondernemingsraad12.

Page 22: Jaaroverzicht ROC Leiden 2013

42

Dat kunnen ook minder dagen zijn, meent de OR, mits iedereen zijn werk goed doet en de studenten aan hun benodigde uren komen. Volgens de OR wil het college van bestuur de tweehonderd dagen handhaven, om alle werkzaamheden – vooral in het kader van Focus op Vakmanschap – goed te kunnen uitvoeren. De OR vreest dat dit tot zeer grote werkdruk leidt voor de toch al druk belaste medewerkers.

parkeerbeleidDe OR heeft met het college van bestuur in 2013 opnieuw gesproken over het parkeerbeleid en drong wederom aan op verlaging van de parkeertarieven voor medewerkers. Volgens de OR parkeren veel medewerkers nu elders omdat ze de tarieven te hoog vinden. Daardoor haalt ROC Leiden volgens de OR ook niet het met de beheerder afgesproken ‘parkeerquotum’ en dat is ‘zonde van het geld’.

De voorzitter van de OR bezocht in 2013 samen met het college van bestuur een landelijke bijeenkomst over governance. De OR hoopt dat veranderende wetgeving in dit kader in de toekomst zal leiden tot instemmingsrecht voor de OR op de begroting.

De ondernemingsraad kreeg in 2013 twee nieuwe leden. Een daarvan werd in de loop van het jaar wegens omstandigheden vervangen. Inmiddels zijn er weer zeven leden.

De OR kijkt al met al terug op een bewogen jaar, waarin veel is gebeurd en ook veel is bereikt.

ROC Leiden heeft sinds 2011 een studentenraad. Er is een centrale studentenraad en, sinds de ingebruikname van de nieuwe locatie Centraal Station in september 2013, zijn er daarnaast twee decentrale studentenraden: een voor het gebouw Lammenschans en een voor het gebouw Centraal Station.

De centrale studentenraad bestaat uit zeven leden. Van beide decen-trale raden hebben twee leden ook zitting in de centrale raad (dus in totaal vier afgevaardigden). De centrale raad behartigt de belangen van alle studenten van ROC Leiden. Iedere zes weken is er overleg met het college van bestuur over zaken die voor de studenten van belang zijn. Daarnaast vindt overleg plaats met de ondernemingsraad.

De decentrale raden – bestaande uit gemiddeld zeven studenten (afhankelijk van het aantal opleidingendomeinen van de locatie) – hebben geregeld overleg met de directeur Onderwijs van hun locatie.

Vanaf september 2013 zijn daarnaast per domein panelgroepen opgericht, waardoor ook op domeinniveau de zeggenschap geregeld is. De panelgroepen communiceren direct met de managers onderwijs van de opleidingen, om zo direct zaken over het onderwijs en overige punten te kunnen bespreken.

De centrale studentenraad is er verantwoordelijk voor dat deze structuur van medezeggenschap goed functioneert. De studenten-raden worden door een aantal medewerkers van ROC Leiden begeleid.

de studentenraad13. jaaroverzicht roc leiden 2013

43

In 2013 heeft de studentenraad een rol gehad in de voorbereidingen op de verhuizing naar het nieuwe gebouw ROC Leiden Centraal Station. Op 16 juli kregen de studentenraad en het college van bestuur ter afsluiting het studiejaar een rondleiding in dit gebouw. Ook de JOB-monitor, het studentenstatuut, de OOK en de POK waren in 2013 onderwerpen van gesprek.

In 2014 gaat de studentenraad werken aan meer bekendheid binnen ROC Leiden. ‘De drempel om naar ons toe te komen mag best iets lager’, aldus de voorzitter. Communicatie met de studenten gaat onder meer via een eigen intranetpagina. De bedoeling is om ook de infoscreens op de verschillende locaties efficiënter voor dit doel te gebruiken. Daarnaast zullen in de toekomst debatten worden georganiseerd. De studentenraad streeft er bovendien naar om de communicatie tussen docenten en studenten te verbeteren. ‘Niet tegen studenten spreken, maar met…’, zegt de voorzitter. ‘Dialoog is belangrijk voor wederzijds begrip’.

* MLO - gepositioneerd bij Hogeschool Leiden

ROC

ROC Leiden

Onderwijslocaties

Overleg managers onderwijs

Overleg cvb

Domeinen / Opleidingen

Overleg directeuren onderwijs

Centrale studentenraad

Decentrale studen-tenraad CS

7 leden, waarvan 2x2 van CS en LMS

5 leden, waarvan 2 lid zijn van de CSR

Decentrale studentenraad LMS

Domein Zorg incl. Zorg Academie Leiden

Domein WelzijnDomein Transport, Scheepvaart en Logistiek

Domein Afbouw, Hout en Onderhoud

Domein Handel en Ondernemerschap

Domein Horeca en Bakkerij

Domein Mobiliteit en Voertuigen

Domein Economie en Administratie

9 leden, waarvan 2 lid zijn van de CSR

Domein Veiligheid en Sport

Domein Facilitaire Dienstverlening

Domein Techniek en Procesindustrie

Domein Informa-tie- en Communi-catietechnologie

Domein Toerisme en Recreatie

Boerhaave College (overleg met rector)

Domein Bouw en Infra

Domein Media en Vormgeving

Studentenraden en panelgroepen

CS

Panelgroepen

LMS

Panelgroepen

Structuur Studentenraden studiejaar 2013 - 2014

Page 23: Jaaroverzicht ROC Leiden 2013

jaaroverzicht roc leiden 2013

4544

De bovenstaande geconsolideerde staat van baten en lasten over 2013 laat een klein negatief resultaat zien. Door de sale-and-lease-back constructie van het gebouw Lammenschans worden zowel de afschrijvingslast als de huurlast in het resultaat verwerkt. Hierdoor wordt het resultaat negatief beïnvloed.

De werkgeverslasten van de twee bestuurders (een voorzitter en één lid) bedroegen in 2013 totaal € 289.108.

De volledige jaarstukken kunt u opvragen via [email protected].

roc leiden financieel14.

herkomst gegevens tabellen en grafieken1. volume en instroom beroepsonderwijsDeze gegevens zijn volledig gebaseerd op de uitwisseling met BRON en de daaraan gerelateerde gegevens, zoals vastgelegd in de databases van de gebruikte studentenregistratiesystemen (tot medio juli 2010 nOISe en daarna Tribe-KRD). De gebruikte versies van de BRON-uitwisselingen zijn in de onderstaande tabel weergegeven.

De cijfers zijn afkomstig van DUO.

roc leiden in beeld: studentenaantallen en resultaten

15.

Peildatum Volume Instroom Aantal % groei Aantal % groei % van volume

01-10-2009 8.208 -1,0% 2.782 -5,1% 33,9%01-10-2010 8.095 -1,4% 2.832 1,8% 35,0%01-10-2011 8.379 3,5% 3.143 11,0% 37,5%01-10-2012 8.662 3,4% 3.224 2,6% 37,2%01-10-2013 8.722 0,7% 3.283 1,8% 37,6%

Volume en instroom beroepsonderwijs

Bedragen x € 1,- Realisatie 213 Begroting 2013 Realisatie 212

Baten Rijksbijdragen 56.383.830 55.770.784 52.698.540Overige overheidsbijdragen en -subsidies 856.415 793.000 2.248.797College-, cursus-, les- en examengelden -214.506 298.750 281.066Baten werk in opdracht van derden 2.435.222 2.205.217 2.778.296Overige baten 7.014.582 15.021.783 3.810.062Totaal baten 66.475.544 74.089.534 61.816.761 Lasten Personeelslasten 41.488.765 38.443.155 42.849.401Afschrijvingen 5.397.459 6.456.000 12.171.630Huisvestingslasten 6.165.115 6.521.001 4.644.705Overige lasten 9.867.055 8.728.832 10.692.958Totaal lasten 62.918.393 60.148.989 70.358.694 Saldo baten en lasten 3.557.151 13.940.545 -8.541.933 Financiële baten en lasten Rentebaten 131.038 326.000 315.955 Rentelasten -3.827.193 -3.989.000 -3.832.390Resultaat -3.696.155 -3.663.000 -3.516.436 Belastingen 0 0 -7.557 Totaal resultaat -139.004 10.277.545 -12.065.925

Geconsolideerde staat van baten en lasten 2013

Page 24: Jaaroverzicht ROC Leiden 2013

jaar

over

zich

t roc

leid

en 2013

jaaroverzicht roc leiden 2013

46 47

Volume en instroom beroepsonderwijs per organisatorische eenheid (op 1 oktober)

Volume beroepsonderwijs: verhouding BOL-/BBL-studenten per organisatorische eenheid (op 1 oktober)

Volume beroepsonderwijs: verhouding studenten per opleidingsniveau per organisatorische eenheid (op 1 oktober)

Volume beroepsonderwijs: verhouding leeftijdscategorieën studenten per organisatorische eenheid (op 1 oktober)

Page 25: Jaaroverzicht ROC Leiden 2013

jaar

over

zich

t roc

leid

en 2013

jaaroverzicht roc leiden 2013

48 49

Volume beroepsonderwijs: hoogste, laagste en gemiddelde leeftijd per organisatorische eenheid (op 1 oktober)

Volume beroepsonderwijs: aandeel mannelijke en vrouwelijke studenten (op 1 oktober)

2. opbrengsten beroepsonderwijsDeze gegevens zijn op instellingsniveau afkomstig van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) van het Ministerie van OC&W. Waar deze cijfers zijn uitgesplitst naar opleidingsniveau en/of organisatorische eenheid zijn deze door ROC Leiden zelf berekend m.b.v. de beschik-bare BRON-foto’s volgens dezelfde systematiek die door DUO wordt toegepast.

diplomaresultaat roc leiden (totaal)

Diplomaresultaat: aantal gediplomeerde instellingsverlaters in een teljaar gedeeld door het totale aantal instellingsverlaters in een teljaar en uitgedrukt in een percentage.

Opbrengstjaar Diplomaresultaat

2009-2010 64,1%2010-2011 65,0%2011-2012 62,8%2012-2013 60,5%

Diplomaresultaat ROC Leiden (totaal)

Diplomaresultaat per organisatorische eenheid

Page 26: Jaaroverzicht ROC Leiden 2013

jaar

over

zich

t roc

leid

en 2013

jaaroverzicht roc leiden 2013

50 51

jaarresultaat roc leiden (totaal)

Jaarresultaat: aantal studenten dat gedurende het teljaar bij ROC Leiden een mbo-diploma heeft behaald gedeeld door de som van het aantal studenten dat gedurende het teljaar een mbo-diploma bij ROC Leiden heeft behaald en het aantal instellingsverlaters dat niet gedurende het teljaar een mbo-diploma heeft behaald. Het resultaat van deze berekening wordt uitgedrukt in een percentage.

Opbrengstjaar Jaarresultaat

2009-10 65,2%2010-11 67,1%2011-12 63,6%2012-13 61,7%

Jaarresultaat ROC Leiden (totaal)

Jaarresultaat per organisatorische eenheid

3. boerhaave college (vavo)De gegevens betreffende volume en instroom zijn gebaseerd op de uitwisseling met BRON en de daaraan gerelateerde gegevens zoals vastgelegd in de databases van de gebruikte studentenregistratie-systemen (tot medio juli 2010 nOISe en daarna Tribe-KRD).

Peildatum Volume Instroom Aantal % groei Aantal % groei % van volume

01-10-2009 604 16,6% 468 22,6% 79,7%01-10-2010 632 4,6% 504 7,7% 79,7%01-10-2011 641 1,4% 516 2,4% 80,5%01-10-2012 532 -17,0% 404 -21,7% 75,9%01-10-2013 504 -5,3% 408 1,0% 81,0%

Volume en instroom VAVO

Verdeling studenten VAVO naar onderwijssoort (op 1 oktober)

Page 27: Jaaroverzicht ROC Leiden 2013

jaar

over

zich

t roc

leid

en 2013

jaaroverzicht roc leiden 2013

52 53

Resultaten VAVO in aantallen kandidaten voor een volledig diploma

Noot: De teruggang in aantallen valt te verklaren uit de sterk teruglopende overheidsfinanciering. De (schijnbare) toename in studiejaar 2013–2014 is vooral te verklaren uit veel deelnemers aan korte cursussen.

2013-2014 5302012-2013 3592011-2012 3782010-2011 7412009-2010 1.274

Aantal deelnemers Educatie per studiejaar

continuïteitsparagraaf Binnen het mbo zijn recent afspraken gemaakt over welke thema’s en indicatoren er in het kader van de zogenoemde continuïteitsparagraaf in een jaarverslag moeten zijn opgenomen. In het ‘Servicedocument voor het opnemen van een continuïteitsparagraaf’ van maart 2014, beschrijft de MBO Raad welke thema’s en indicatoren dit zijn. In dit jaaroverzicht over 2013 zijn deze deels opgenomen (als informatie en cijfers) bij de verschillende hoofdstukken. De meer specifieke en cijfermatige onderdelen zijn beschreven in de afzonderlijke jaarrekening over 2013.