Jaarlijkse Educatie voor makelaars en taxateurs 2021

15
Jaarlijkse Educatie voor makelaars en taxateurs 2021

Transcript of Jaarlijkse Educatie voor makelaars en taxateurs 2021

Jaarlijkse Educatie voor makelaars en taxateurs

2021

4 5

Voo

rwoo

rd

Voorwoord

Wat een jaar ligt er achter ons. Een ongekende gekte op de huizenmarkt, de coronacrisis en alle veranderingen die dat met zich meebracht. We hopen dat jij en je naasten 2020 in goede gezondheid doorgekomen zijn.

Voor ons betekende de coronacrisis dat alle educatie verschoof naar het virtuele klaslokaal. Dat heeft natuurlijk zijn voordelen, denk bijvoorbeeld aan de reistijd die je bespaart. Maar we kijken ernaar uit om je in 2021 ook weer op locatie te mogen ontvangen. Helaas is de realiteit dat we nog niet zeker weten of dat gaat lukken.

Wat we wél zeker weten is dat we er ook in 2021 zijn om jou te helpen met het voldoen aan je jaarlijkse educatieverplichting. Of je nu op moet voor de VastgoedCert niveaumeting, cursussen moet volgen of jezelf wilt specialiseren in bijvoorbeeld taxeren of huur en verhuur; er is voor ieder wat wils.

Namens alle medewerkers van de Academie voor Vastgoed veel plezier en succes. Kom je er niet uit welke cursussen het beste bij jouw wensen aansluiten? Neem gerust contact met ons op. We zitten klaar om je een persoonlijk advies te geven.

6 7

Jaar

lijks

e ed

uca

tiev

erpl

icht

inge

n

Jaarlijkse educatieverplichtingen

De cursussen van de Academie voor Vastgoed zijn samengesteld in nauwe samenwerking met de registers en brancheverenigingen en sluiten perfect aan op de eisen die zij aan de jaarlijkse educatie stellen. Hieronder een overzicht van de educatieverplichtingen in 2021.

Voor alle makelaars die binnen de nieuwe hercertificeringsregeling van VastgoedCert vallen biedt de Academie een voorbereidende cursus aan.

In twee dagdelen bereiden we je voor op de vraagstelling, oefenen we met de negen verschillende vraagtypes en bespreken in grote lijnen de onderwerpen. Zo ontdek jij waar je nog kennis kunt ophalen om de niveaumeting succesvol af te kunnen ronden.

Je krijgt van VastgoedCert twee kansen om de niveaumeting met een voldoende af te sluiten. Mocht dat niet lukken, dan krijg je van VastgoedCert een studieverplichting opgelegd. Hierover zal VastgoedCert je indien nodig persoonlijk informeren.

Nieuwe regelingvoor iedereen met een certificaat dat op of na 1 januari 2020 is ingegaan

VastgoedCert

Als je nog niet in het nieuwe systeem valt ziet je educatieverplichting voor VastgoedCert er als volgt uit:

1 verplichte dag en 6 uur facultatieve cursus (1 dag).

De verplichte onderwerpen voor 2021 zijn:Kamer Wonen

• Bouwkunde & duurzaamheid in relatie tot financierbaarheid• Juridische actualiteiten

Kamer BV

• Verduurzaming & energietransitie• Gevolgen van digitalisering van het vastgoed

Kamer LV

• Stikstofwet

Oude systeemvoor iedereen met een certificaat dat niet is vernieuwd op of na 1 januari 2020

VastgoedCert

8 9

Jaar

lijks

e ed

uca

tiev

erpl

icht

inge

n N

RV

T 2

021

NRVT studieverplichtingen

Punten bij registratie in 1 kamer

Kamers Verplicht Facultatief Vrij Totaal

WOZ 6 9 5 20

BV 3 12 5 20

LAV 6 9 5 20

Wonen 6 9 5 20

Vakgroep (VMW) 6 0 0 6

Punten bij registratie in 2 kamers

Kamers Verplicht Facultatief Vrij Totaal

Wonen/WOZ/LAV 6 9* 5*

Wonen/WOZ/LAV 6

Totaal 12 9 5 26

Kamers Verplicht Facultatief Vrij Totaal

Wonen/WOZ/LAV 6 9* 5*

BV 3 3

Totaal 9 12 5 32

Punten bij registratie in 3 kamers

Kamers Verplicht Facultatief Vrij Totaal

Wonen 6 9* 5*

LAV 6

WOZ 6

Totaal 18 9 5 32

Kamers Verplicht Facultatief Vrij Totaal

Wonen 6 9* 5*

LAV/WOZ 6

BV 3 3

Totaal 15 12 5 32

Punten bij registratie in 4 kamers

Kamers Verplicht Facultatief Vrij Totaal

Wonen 6 9* 5*

BV 3 3

LAV 6

WOZ 6

Totaal 21 12 5 38

*Bij inschrijving in meerdere kamers kunnen 9 facultatieve en 5 vrije ruimte punten over beide

kamers verdeeld worden.

Indien de verplichte onderwerpen 3 PE-punten tellen dan zijn er 12 facultatieve punten en 5 vrije

ruimte punten.

10 11

Jaar

lijks

e ed

uca

tiev

erpl

icht

inge

n

NVRDe NVR hanteert een educatieverplichting van 12 PE-punten per kalenderjaar. Er is geen verplicht of facultatief deel, het onderwerp van de cursussen moet relevant zijn voor het vakgebied van de rentmeester.

Op de website vind je meer informatie welke cursussen van de Academie voor Vastgoed door de NVR zijn goedgekeurd.

RICSDe RICS hanteert een educatieverplichting van 20 studie-uren per jaar.

DOBSHet Register DOBS hanteert in 2021 de volgende studieverplichting: minimaal 6 punten aan studieactiviteiten die relevant zijn voor het werkgebied.

Zie je door de punten je verplichtingen niet meer? Meld je dan aan voor onze Studieadvies Service (link naar studieadviesservice hieronder).

12 13

Cu

rsu

saan

bod

Cursusaanbod

Ook dit jaar hebben we ons aanbod volledig afgestemd op de eisen die aan jou als vastgoedprofessional worden gesteld. Het aanbod is actueel, relevant en praktijkgericht.

Studieadviesservice Ben je al volledig op de hoogte van je studieverplichtingen in 2021? En weet je precies welke cursussen daarbij horen en wanneer je ze kunt volgen? Dat is mooi! Heb je het nog niet helder? Blijf niet puzzelen, meld je aan voor onze Studieadvies Service. Een van onze medewerkers neemt dan persoonlijk alle studieverplichtingen met je door en boekt de cursussen direct voor je in.

CursuspakketBoek je een van onze cursuspakketten? Dan ben je ervan verzekerd dat je zo efficiënt mogelijk aan alle educatieverplichtingen voldoet. Daarnaast is een cursuspakket altijd voordeliger dan de cursussen los boeken. Toch liever een andere startdatum? Je kunt het cursuspakket tot 2 weken voor de eerste cursusdag kosteloos annuleren.

SpecialiserenMet onze speciale verdiepende cursussen kan jij jezelf echt onderscheiden van je collega’s. Kies voor nieuwbouw, huur en verhuur of taxeren. In een aantal lesdagen vergaar je diepgaande kennis over het onderwerp van jouw keuze. Daarnaast leer je de kennis ook toepassen in jouw praktijk.

IncompanyAl onze cursussen zijn ook als incompany training te boeken. Jij regelt de locatie en de deelnemers, wij de rest. Kies voor een bestaande cursus of ga voor maatwerk. Onze adviseurs stellen aan de hand van de leerdoelen en wensen van jouw organisatie graag een programma voor je samen.

E-learningHelemaal zelf bepalen waar, wanneer en in welk tempo je studeert? Kies dan voor een e-learning. Het enige wat je nodig hebt is een pc, laptop of tablet met internetverbinding. Je kunt kiezen uit actuele onderwerpen en starten op ieder gewenst moment.

Hoeveel tijd je ook hebt en wat je leerdoelen ook zijn, de beste worden in wat je doet, begint bij de Academie voor Vastgoed.

14 15

Cu

rsu

spak

kett

en

Cursuspakketten

Efficiënt, interessant en voordelig. Dat zijn onze cursuspakketten. Met een cursuspakket heb je in één keer al je educatieverplichtingen geregeld. Of je nu makelaar, taxateur of beide bent.

De pakketten zijn ontwikkeld om jou als vastgoedprofessional te ontlasten. Het uitzoeken van de jaarlijkse educatie met meerdere registers en vakgroepen kan een behoorlijk tijdrovende klus zijn en de Academie voor Vastgoed snapt dat je jouw tijd beter kunt gebruiken.

De voordelen van de cursuspakketten op een rij:• Interessante, praktijkgerichte cursussen;• In één keer de educatieverplichtingen geboekt en niet meer puzzelen welke cursussen je

moet volgen;• 100% startgarantie van alle cursussen nadat je de bevestiging van het pakket ontvangen

hebt;• Alle cursussen op dezelfde locatie, ook als we straks daadwerkelijk weer op locatie les

kunnen geven;• Alle pakketten zijn het hele jaar door in ons virtuele klaslokaal beschikbaar, we kunnen

dus snel schakelen als de omstandigheden dat vragen;• Één prijs voor het totale pakket dat goedkoper is dan wanneer je de cursussen los boekt;• Altijd gratis annuleren tot 14 dagen voor de eerste cursusdag.

De pakketten Niveaumeting 2021 zijn geschikt voor VastgoedCert leden die dit jaar de VastgoedCert niveaumeting moeten doen. Als dit voor jou geldt, dan ontvang je hierover bericht van VastgoedCert. Met een pakket Niveaumeting 2021 word je niet alleen voorbereid op de niveaumeting, je behaalt ook alle punten die je nodig hebt voor zowel VastgoedCert als NRVT. Let wel even op dat je het pakket kiest dat bij jouw kamer(s) past.

De pakketten Actualiteiten 2021 zijn geschikt voor alle VastgoedCert leden die dit jaar geen VastgoedCert Niveaumeting hoeven te doen. Als je in 2020 de niveaumeting hebt gedaan, wordt het aanbevolen de jaarlijkse verplichte VastgoedCert dag te blijven volgen, omdat de inhoud hiervan in de tweede niveaumeting getoetst zal worden. Deze dag levert je ook facultatieve punten op voor NRVT waardoor je met dit pakket in één keer aan al je verplichtingen voldoet. Let wel even op dat je het pakket kiest dat bij jouw kamer(s) past.

16 17

Cu

rsu

spak

kett

en

Pakket Wonen Niveaumeting 2021

Verplichte dag VGC Wonen: verduurzaming + juridische act

Niveaumeting - voorbereiding op de toets

E-learning Wwft

Verplichte dag NRVT Wonen: ethiek & integriteit + waarderingsleer

Fiscale actualiteiten Wonen 2021 (online)

Pakket Wonen Actualiteiten 2021

Verplichte dag VGC Wonen: verduurzaming + juridische act

Verplichte dag NRVT Wonen: ethiek & integriteit + waarderingsleer

Fiscale actualiteiten Wonen 2021 (online)

Modelmatig waarderen en data analyseren

Pakket Wonen + BV Niveaumeting 2021

Verplichte dag VGC Wonen: verduurzaming + juridische act

Verplichte dag VGC BV: duurzaamheid + thuiswerken

Verplichte dag NRVT BV: lessons learned audits + actualiteiten BV 2021

Verplichte dag NRVT Wonen: ethiek & integriteit + waarderingsleer

Niveaumeting - voorbereiding op de toets

Pakket Wonen + BV Actualiteiten 2021

Verplichte dag VGC Wonen: verduurzaming + juridische act

Verplichte dag VGC BV: duurzaamheid + thuiswerken

Verplichte dag NRVT BV: lessons learned audits + actualiteiten BV 2021

Verplichte dag NRVT Wonen: ethiek & integriteit + waarderingsleer

Fiscale actualiteiten Wonen 2021 (online)

Pakket BV Niveaumeting 2021

Verplichte dag VGC BV: duurzaamheid + thuiswerkenVerplichte dag NRVT BV: lessons learned audits + actualiteiten BV 2021Niveaumeting - voorbereiding op de toets

Update fiscaal BV (online)

Pakket BV Actualiteiten 2021

Verplichte dag VGC BV: duurzaamheid + thuiswerkenVerplichte dag NRVT BV: lessons learned audits + actualiteiten BV 2021Marktanalyse voor commercieel vastgoed

Update fiscaal BV (online)

18 19

Cu

rsu

sove

rzic

ht

Cursusoverzicht

W BV LV

WO

Z

Aantal

Dom

ein

Verplichte dag 2021 VGC Wonen

Dit jaar leer je over bouwkunde en duurzaamheid in relatie tot financierbaarheid van vastgoed. Juridische actualiteiten en de omgevingswet komen ook aan bod.

• 6

Bou

wku

nde, Ju

ridisch

Verplichte dag 2021 VGC BV

Verduurzaming en enegergietransitie blijven belangrijke onderwerpen voor de makelaar. Daarnaast neemt de digitalisering van het vastgoed een vlucht, welke gevolgen heeft dat voor jou als makelaar?

• 6

Bou

wku

nde

Verplichte dag 2021 VGC + NRVT LV

Naast een kennismaking met de nieuwe omgevingswet en de aanvullingswet grondeigendom staat de stikstofwet in al haar facetten deze dag centraal.

• 6

Bou

wku

nde, Ju

ridisch

Verplichte dag 2021 NRVT Wonen

De nieuwe Praktijkhandreiking Wonen 2021 heeft bijzondere aandacht voor onafhankelijkheid en objectiviteit. Ethiek en integriteit zijn dan ook belangrijke onderwerpen. In de middag komt Waarderingsleer aan bod.

• 3

Bou

wku

nde

W BV LV

WO

Z

Aantal

Dom

ein

Verplichte dag 2021 NRVT BV + actualiteiten

Doe je voordeel met de lessen die zijn geleerd uit de audittrail! Daarnaast wordt aandacht besteed aan tuchtuitspraken en plausabiliteit. Het tweede dagdeel gaat in op actualiteiten zoals het nieuwe model duurzaamheid.

• 3

Bou

wku

nde, Ju

ridisch,

Taxatieleer

Verplichte dag 2021 NRVT WOZ

Na afloop ben je op de hoogte van de actuele ontwikkelingen op het gebied van WOZ-wetgeving, -taxaties, -tuchtuitspraken en -jurisprudentie. Ook gaan we in op dilemma’s die je als WOZ taxateur tegenkomt.

• 6

Juridisch

, Taxatieleer

Verplichte opleiding 2020 NRVT Wonen**

Op 1 juli 2021 moet je gaan werken met het nieuwe taxatierapport. Om dit rapport goed te kunnen verantwoorden, heeft het NRVT een opleiding samengesteld waar de verschillende elementen aan bod komen.

• 12

Taxatieleer

Niveaumeting - voorbereiding op de toets

Val je in het nieuwe systeem van VastgoedCert? Dan is deze cursus een goede voorbereiding op de toets Niveaumeting van SVMNIVO!

• • • 6

Hieronder vind je een overzicht van de cursussen die we in 2021 aanbieden. Het hoogste aantal punten dat je kunt halen staat genoteerd. Let op: het puntenaantal kan per register verschillen, neem voor een passend studieadvies contact met ons op.

20 21

Cu

rsu

sove

rzic

ht

W BV LV

WO

Z

Aantal

Dom

ein

Exploitatiegebonden vastgoed taxeren*

Je krijgt uitleg en praktische handvatten voor het waarderen van exploitatiegebonden vastgoed.

• • • 6

Juridisch

Huurrecht basis: bedrijfsruimten*

Na het volgen van deze cursus beschik je over basiskennis van huurovereenkomsten van (middenstands)bedrijfsruimten.

• • 6

Juridisch

Klimaatinvloed op vastgoed*

In deze online cursus leer je op een interactieve manier welke invloed het klimaat heeft op ons vastgoed. Hoor jij bij het team wat als eerste uit de digitale escape room komt?

• • • • 6

Bou

wku

nde

Marktanalyse commercieel vastgoed

Wil je een update over wat er speelt in de markt én weten hoe je goede referenties verzamelt en je aannames onderbouwt? Kies dan voor de cursus Marktanalyse commercieel vastgoed.

• • 6

Taxatieleer

Landelijke taxatiedag 2021

Het taxeren van agrarisch vastgoed op basis van een locatiebezoek staat centraal.

• • 6

Taxatieleer

W BV LV

WO

Z

Aantal

Dom

ein

Onteigening NRVT proof taxeren*

Belangrijke aspecten bij een wettelijke taxatie van een schadeloosstelling bij onteigening passeren de revue.

• • • 6

Juridisch

, Taxatieleer

Transformatie van winkels, horeca en kantoren*

Na de drie online sessies van 2 uur ben je op de hoogte van de actuele ontwikkelingen op het gebied van herbestemmen en transformeren.

• • • 6

Du

urzaam

heid, Ju

ridisch

Fiscale actualiteiten 2021 Wonen (online)

Je wordt in 3 uur bijgepraat over de actuele ontwikkelingen op het gebied van fiscaliteiten.

• • • • 3

Juridisch

Update fiscaal BV (online)

Na deze drie uurs cursus ben je weer op de hoogte van de actuele fiscale ontwikkelingen in het commercieel vastgoed, zoals btw, jurisprudentie en het belastingplan 2021.

• • 3

Juridisch

Praktijkdag Nieuwbouw 2021

Tijdens een bezoek aan een speciaal nieuwbouwproject of herbestemmingsproject, krijg je meer kennis over een actueel nieuwbouwthema.

• 6

Bou

wku

nde

22 23

Cu

rsu

sove

rzic

ht

* Deze cursus zat eerder ook in ons aanbod. Als je deze cursus al gevolgd hebt, krijg je er dit jaar geen punten meer voor.** Voor taxateurs Wonen die nieuw instromen bij NRVT is deze opleiding in ieder geval tot 1 juli 2021 verplicht.

W BV LV

WO

Z

Aantal

Dom

ein

Taxeren van zorgvastgoed*

Je leert de unieke kenmerken van zorgvastgoed kennen en verwerkt deze in een taxatie. Let op: deze cursus bestaat uit twee dagen

• • • 12

Bou

wku

nde

Taxeren financiering woning verhuurde staat*

Na afloop van de cursus heb je als taxateur Wonen de kennis om een taxatierapport voor financiering van een woning in verhuurde staat op te stellen en te laten valideren.

• 9

Taxatieleer

Vastgoedrekenen: rekenmodellen voor agrarisch

en landelijk vastgoed

Je leert de belangrijkste taxatiemethoden voor agrarisch en landelijk vastgoed kennen en toepassen.

• • • • 14

Juridisch

, Taxatieleer

Vastgoedrekenen: basiscursus DCF

Je leert de Discounted Cashflow (DCF) methode toepassen en dit model zelfstandig opbouwen in Excel.

• • • • 16

Taxatieleer

W BV LV

WO

Z

Aantal

Dom

ein

Vastgoedrekenen: woning verhuurde staat

Verkrijg up-to-date kennis van rekenmethodes en geldende wet- en (NRVT) regelgeving en leer de juiste analyse te maken voor de waardering van een woning in verhuurde staat.

• • • • 6

Taxatieleer

Vastgoedrekenen: werken met rekenmodellen

(in Excel)

Na afloop heb je de basisvaardigheden om een overzichtelijk BAR/NAR rekenmodel op te stellen, dat toepasbaar is in de dagelijkse praktijk.

• • • • 6

Taxatieleer

Opleiding REV taxateur Bedrijfsmatig Vastgoed

Na afloop van deze vierdaagse opleiding weet je wat er van je verwacht wordt tijdens het REV-assessment BV en hoe je de titel ‘Recognised European Valuer’ (REV) kunt behalen.

• • 28

Taxatieleer

Opleiding REV taxateur Landelijk Vastgoed

Na afloop van deze vierdaagse opleiding weet je wat er van je verwacht wordt tijdens het REV-assessment LAV en hoe je de titel ‘Recognised European Valuer’ (REV) kunt behalen.

• • 28

Taxatieleer

2524

E-l

earn

ing

E-learning

Helemaal zelf bepalen waar, wanneer en in welk tempo je studeert? Kies dan voor eene-learning. Het enige wat je nodig hebt is een pc, laptop of tablet met internetverbinding.Je kunt kiezen uit actuele onderwerpen en starten op ieder gewenst moment.

Let op: dit is iets anders dan een klassikale les in ons virtuele klaslokaal, een e-learning maak je zelfstandig in een speciaal daarvoor ontwikkelde omgeving.

W BV LV

WO

Z

Aantal

Dom

ein

Bouwgebreken in de woningbouw

Na het afronden van deze e-learning herken je de meest voorkomende bouwgebreken aan woningen en kun je jouw cliënt adviseren over herstel.

• • • 3

Bou

wku

nde, Ju

ridisch

Branchebrede meetinstructie afgeleid

van NEN 2580

Je leert meten volgens de meetinstructie “Meetinstructie Gebruiksoppervlakte woningen”.

• • • • 2

Bou

wku

nde

Meten met NEN 2580

Je kunt na afloop van deze e-learning vloeroppervlakten en inhouden van gebouwen meten volgens de NEN 2580.

• • • 3

Bou

wku

nde

VvE en Appartementsrecht

Wat zijn de verantwoordelijkheden van de eigenaren? Wat is de rol van de makelaar? Allemaal praktische vragen waarop je in de e-learning VvE en Appartementsrecht antwoord krijgt.

• • 3

Juridisch

W BV LV

WO

Z

Aantal

Dom

einParameters van de DCF-methode

In deze e-learning ga je aan de slag met de parameters van de Discounted Cashflow (DCF)-methode. Na afloop heb je inzicht in de invloed die deze parameters hebben en kun je jouw DCF-berekening onderbouwen.

• • • 2

Taxatieleer

Wwft

Je leert wat de Wwft inhoudt, hoe het daaruit voortkomende cliëntenonderzoek kan worden uitgevoerd en hoe je aan de meldingsplicht kunt voldoen.

• • • 2

Juridisch

Jurisprudentie vanuit de praktijk

Juridische vragen blijven lastig als je zelf geen jurist bent. Met deze e-learning krijg je antwoord op veel voorkomende juridische vragen op dit moment.

• • • 3

Juridisch

Asbest (+ toets)

Je leert asbest herkennen en advies geven over hoe dit te verwijderen.

• • • • 3

Bou

wku

nde

Zakelijk schrijven

Leer foutloos en correct zakelijk schrijven, speciaal ontwikkeld voor de makelaardij.

Creatief en onderscheidend schrijven

Een e-learning bomvol opdrachten waarmee jij leert hoe jouw teksten creatief en onderscheidend worden. Handig voor op Funda, social media en in brochures.

26 27

Vir

tuel

e kl

aslo

kaal

Virtuele klaslokaal Corona en jouw jaarlijkse educatie

Efficiënt, veilig en comfortabel; in ons virtuele klaslokaal volg je jouw cursus waar je maar wilt. Het enige wat je nodig hebt is een laptop of tablet met de Zoom app, een rustige ruimte waarin je niet gestoord wordt en zin om te leren.

Je ontvangt uiterlijk twee weken voor de start van jouw cursus een uitnodiging voor de Zoom bijeenkomst. Start uiterlijk 15 minuten van tevoren de Zoom bijeenkomst op. Zo heb je tijd om eventueel technische mankementen op te lossen. Heb je hulp nodig? We zitten klaar om je technische ondersteuning te bieden.

“Eerlijk gezegd was ik in eerste instantie erg sceptisch over een onlinetraining. Je mist interactie dacht ik. Maar niets is minder waar, ik vond het erg interessant en doordat je kon reageren en vragen stellen was je er juist bij, misschien nog

wel meer dan in een zaaltje bij Van der Valk. Beide docenten waren ook erg prettig en zorgden dat het voldoende interessant was om niet af te dwalen. Kortom, ik ben wel enthousiast over deze manier van training.”

“Online vond ik erg fijn. Via de chat kon je goed vragen

stellen en het was goed te volgen. Scheelt heel wat reistijd!”

“De onlinetraining zat prima in elkaar en was goed te volgen. Voordeel dat er geen reistijd is,

je prima zo vragen kan stellen en de docent het prima deed”.

Omwille van de veiligheid van onze cursisten en docenten hebben we besloten in ieder geval tot juni 2021 alleen in het virtuele klaslokaal les te geven. Indien de situatie rondom corona en de maatregelen om het virus in te dammen het toelaten, wordt in het tweede halfjaar wel weer op locatie lesgegeven. Uiteraard hopen we je weer op locatie te kunnen ontvangen in 2021, maar we kunnen hierover helaas geen toezeggingen doen.

28 29

Vir

tuel

e kl

aslo

kaal

Aca

dem

ie v

oor V

astg

oed

is ‘b

lijve

rtje

Virtuele klaslokaal Academie voor Vastgoed is ‘blijvertje’

Zodra de intelligente lockdown een feit was,

schakelde de Academie voor Vastgoed over

van het fysieke naar het virtuele klaslokaal.

Het was wennen voor docent en cursist, maar

inmiddels heeft vrijwel iedereen de slag te

pakken. Het virtuele klaslokaal blijft bestaan -

ook ná corona.

Om te voorkomen dat opleidingen en bijscholing voor (assistent-)makelaars en taxateurs compleet stil kwamen te liggen door corona, werden het lesgeven en leren bij de Academie voor Vastgoed verplaatst: van een offline omgeving naar een online omgeving. “We zijn hier in maart zo snel mogelijk mee begonnen.’’ Al enige tijd bood de Academie voor Vastgoed webinars en e-learning cursussen aan. Maar de animo hiervoor was niet groot. Corona heeft hier in no time verandering in gebracht.

Praten tegen beeldscherm

Zo’n online les is in theorie makkelijk op te zetten. Maar de manier van lesgeven is wel anders dan in een ‘echt’ lokaal. “De docenten hebben training gehad. Het Zoom-pakket is uitgelegd zodat ze weten hoe alles werkt. Ook de opdrachten zijn onder de loep genomen. Zijn die allemaal wel digitaal uit te voeren, of moesten ze worden aangepast?”

“Zorgen voor voldoende afwisseling tijdens een online

les is belangrijk”

In Zoom is het mogelijk om met groepjes het virtuele klaslokaal ‘uit te gaan’ en ‘plaats te nemen’ in een zogeheten Break Out Room. Hier kunnen cursisten afgezonderd aan een opdracht werken. Hulp van een docent krijgen ze met een druk op de knop. “In feite werkt dat hetzelfde als tijdens een les op locatie.”Wat een uitdaging was en blijft, is het creëren van interactie. “Veel mensen vinden het toch raar om tegen een beeldscherm te praten. Docenten spelen hierop in door gericht aan personen

Dit

artik

el is

eer

der v

ersc

hene

n in

het

NV

M M

agaz

ine,

teks

t: M

artin

e va

n de

r Lin

den,

ho

ofdr

edac

tie: M

axim

e va

n de

n H

oven

“De eerste keer tijdens een online les kennis actueel houden heb ik ervaren

als logisch en efficiënt.”

Oswold Tiemessen

Regio Makelaars Neder-Rijn B.V.

vragen te stellen. Hebben

ze dat een paar keer gedaan, dan zie je dat de

interactie soepeler verloopt.”

“Onze cursisten zijn gezelligheidsmensen”

Meer afwisseling

Een ander belangrijk aandachtspunt is zorgen dat mensen niet onderuit zakken. Het is intensief om de hele dag achter een beeldscherm te zitten. “Daarom knippen we één lesdag meestal op in twee halve dagen. En er is vaker pauze. Verder is afwisseling nóg belangrijker dan in een fysiek lokaal. Dus veel opdrachten geven, een filmpje tussendoor, met behulp van een whiteboard dingen uitleggen, enzovoorts.”

Sommige lesonderdelen zijn online minder goed te vervangen. Het taxeren van een woning, of het verzorgen van een woningbezichtiging bijvoorbeeld. “Dat doen we aan de hand van foto’s en video’s. Dat is lastig. Iemand kan dan niet ook het dak en de kruipruimte bekijken.”

Iets anders wat simpelweg niet te vervangen is, is het échte sociale contact. De small talk bij de koffieautomaat, bijvoorbeeld. “Onze cursisten zijn over het algemeen wel gezelligheidsmensen, dus die vinden dat soms wel lastig. De eindejaarsborrel kon dit jaar niet doorgaan. Die hebben we zo goed als mogelijk vervangen met een online borrel, door studenten een borrelpakket toe te sturen.”

Mix van online en offline

Hoewel een online omgeving de mogelijkheid biedt om een onbeperkt aantal cursisten tegelijkertijd les te geven, houdt de Academie van Vastgoed vast aan normale aantallen. “Je moet iedereen wel persoonlijke aandacht kunnen geven. Bij sommige opdrachten neemt de docent het scherm van de cursist over om mee te

“Het online volgen van een les is misschien wel effectief,

maar je mist de betrokkenheid van je collega-makelaars.”

Willem Janssen

Het Waare Huis

30 31

Dro

nes

in R

eal E

stat

e, E

U-w

etge

vin

g op

ent d

e m

arkt

Drones in Real Estate, EU-wetgeving opent de markt

kijken naar een opdracht. Dat kost ook tijd. Dus de groepen zijn net zo groot, of soms zelfs iets kleiner dan in echte lokalen.”

Online lesgeven is intensief voor docenten, online lessen volgen intensief voor cursisten. Toch zitten er wel duidelijke voordelen aan het virtuele klaslokaal. “Het scheelt reistijd. Voor zij die op afstand van de leslocatie wonen, is het aantrekkelijker om toch een opleiding te volgen.” Dat het virtuele klaslokaal blijft, ook na corona, staat dan ook vast.

“De online lessen van de Academie voor Vastgoed zijn prima bevallen. Erg sterk waren de didactische vaardigheden van de docenten, die ook goed rekening hielden met de Zoom-omgeving. En met het aan- en uitzetten van geluid voor vragen van de cursist, waardoor er weinig ruis op de lijn was en iedereen goed het woord kon nemen. Al dan niet na gebruik van de chat-faciliteit. Aanvankelijk was ik sceptisch over

cursussen via Zoom, maar de goede online begeleiding van de docenten gaf vertrouwen om op een goede en duidelijke manier het woord te kunnen nemen in de groep. De docenten zijn goed opgeleid om ook in een online omgeving een kwalitatief hoogwaardige interactieve cursus te geven.”

Richard Stolk

Tijmen Kroes

Sinds 31 december 2020 is de wetgeving rondom drones veranderd. De nieuwe Europese vliegbewijzen zijn vanaf dan van kracht. Dat biedt ook mogelijkheden voor jou als makelaar. Dutch Drone Academy, de eerste en grootste droneschool van Nederland, helpt de leden van de AvV hiermee natuurlijk graag verder op weg, of beter gezegd: de lucht in! Binnen een exclusieve samenwerking verzorgd DDA in 2021 tal van opleidingen voor makelaars en taxateurs.

Enkele belangrijke wijzigingen in de wetgeving zijn: • Het verschil tussen hobbymatig en

beroepsmatig vliegen vervalt volledig. • Vliegen boven bebouwing in de stad

mag. • EU drone-opleidingen zijn gemiddeld

800% goedkoper geworden.

Interesse gekregen? Bezoek dan snel www.dutchdroneacademy.com/avv en gebruik code AVV21EASA voor de speciale aanbiedingen. Zelf uitzoeken welke vergunning je nodig hebt binnen de nieuwe EU-droneregels? Binnen enkele stappen weet je het via www.dronewijzer.nl.