jaargang 1998

111
'Twente Genealogisch' nr. 1 (1998) CONTACTBLAD VOOR DE AFDELING TWENTE VAN DE NEDERLANDSE GENEALOGISCHE VERENIGING VAN HET BESTUUR F.J.M. Agterbosch U leest nu alweer in de eerste aflevering van de veertiende jaargang van Twente Genealogisch. Zoals gebruikelijk in het eerste nummer, is hierin de uitnodiging en agenda van de afdelingsjaarvergadering opgenomen. Deze wordt dit maal gehouden op 'Valentijnsdag' 14 februari 1998. Op deze zater-dagmiddag zal na het officiële gedeelte ons afdelingslid Yvette Hoitink een uitleg geven over wat u als genealoog kunt hebben aan Internet. Tevens zal zij onze eigen afdelings- pagina op het Internet introduceren. Ook al is het voor vele leden (nog) niet weggelegd om met Internet om te gaan, toch lijkt het ons belangrijk ook dit medium in ons service-pakket op te nemen. Uiteraard mogen wij de genealoog zonder computer, en/of zonder Internet, niet vergeten. Vooral voor deze genealogen hebben wij Twente Genealogisch met 4 pagina's uitgebreid. Hierdoor is schriftelijke gegevens-publicatie en daarmee het leggen van extra contacten, nog beter mogelijk. Stuur de gegevens en/of andere resultaten van uw onderzoek naar de redactie van ons contactblad. Niet alleen Twente Genealogisch is uitgebreid, ook het bestuur is van plan u op de jaarvergadering voor te stellen het bestuur uit te breiden. Een goede taakverdeling over meer personen zal de aantrekkelijkheid, de effectiviteit en de stabiliteit van het besturen verhogen. Het bestuur vraagt u te laten horen wat u in onze afdeling veranderd, aangepast of verbeterd zou willen zien. Laat uw stem horen. Bij voorkeur schriftelijk vóór de afdelings-jaarvergadering. Mede-genealogen, ik zou u allen, mede namens het bestuur, een zeer gezond en, zeker genealogisch gezien, een zeer vruchtbaar 1998 willen toewensen. Het bestuur staat voor u klaar, maar succes kan alleen tot stand komen indien wij onze genealogische activiteiten samen ter hand nemen. NIEUWE LEDEN STELLEN ZICH VOOR J.H. Borgman In deze rubriek maken wij kennis met nieuwe leden, die zich onlangs hebben aangemeld of die zich van een andere afdeling naar de onze hebben laten overschrijven. Zoeken zij naar families die ook belangstelling hebben van andere leden? Is hun zoekgebied hetzelfde als dat van één of meer andere leden, zodat wellicht werkafspraken te maken zijn? Zo ja, dan willen deze nieuwe leden daarover graag met anderen in contact komen. - De heer H.J.J. Walstock in Enschede (053 - 428 26 57) zoekt gegevens over de families WALSTOCK (Brachelen-Rijnland/Westfalen), SOUREN (Maastricht) en COONEN en RO(O)YAKKERS (Echt-Lb.). - Mevrouw J.A. Bastiaan-Jansen in Peize (050 - 503 28 90) is geïnteresseerd in de families NIJHUIS (Lonneker, erve Slagman) en ROESINK (Delden). 1

Transcript of jaargang 1998

Page 1: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 1 (1998)

CONTACTBLADVOOR DE AFDELINGTWENTEVAN DE NEDERLANDSEGENEALOGISCHE VERENIGING

VAN HET BESTUUR F.J.M. Agterbosch

U leest nu alweer in de eerste aflevering van de veertiende jaargang van Twente Genealogisch. Zoals gebruikelijk in het eerste nummer, is hierin de uitnodiging en agenda van de afdelingsjaarvergadering opgenomen. Deze wordt dit maal gehouden op 'Valentijnsdag' 14 februari 1998. Op deze zater-dagmiddag zal na het officiële gedeelte ons afdelingslid Yvette Hoitink een uitleg geven over wat u als genealoog kunt hebben aan Internet. Tevens zal zij onze eigen afdelings-pagina op het Internet introduceren. Ook al is het voor vele leden (nog) niet weggelegd om met Internet om te gaan, toch lijkt het ons belangrijk ook dit medium in ons service-pakket op te nemen. Uiteraard mogen wij de genealoog zonder computer, en/of zonder Internet, niet vergeten. Vooral voor deze genealogen hebben wij Twente Genealogisch met 4 pagina's uitgebreid. Hierdoor is schriftelijke gegevens-publicatie en daarmee het leggen van extra contacten, nog beter mogelijk. Stuur de gegevens en/of andere resultaten van uw onderzoek naar de redactie van ons contactblad.Niet alleen Twente Genealogisch is uitgebreid, ook het bestuur is van plan u op de jaarvergadering voor te stellen het bestuur uit te breiden. Een goede taakverdeling over meer personen zal de aantrekkelijkheid, de effectiviteit en de stabiliteit van het besturen verhogen.Het bestuur vraagt u te laten horen wat u in onze afdeling veranderd, aangepast of verbeterd zou willen zien. Laat uw stem horen. Bij voorkeur schriftelijk vóór de afdelings-jaarvergadering. Mede-genealogen, ik zou u allen, mede namens het bestuur, een zeer gezond en, zeker genealogisch gezien, een zeer vruchtbaar 1998 willen toewensen. Het bestuur staat voor u klaar, maar succes kan alleen tot stand komen indien wij onze genealogische activiteiten samen ter hand nemen.

NIEUWE LEDEN STELLEN ZICH VOOR

J.H. BorgmanIn deze rubriek maken wij kennis met nieuwe leden, die zich onlangs hebben aangemeld of die zich van een andere afdeling naar de onze hebben laten overschrijven. Zoeken zij naar families die ook belangstelling hebben van andere leden? Is hun zoekgebied hetzelfde als dat van één of meer andere leden, zodat wellicht werkafspraken te maken zijn? Zo ja, dan willen deze nieuwe leden daarover graag met anderen in contact komen.

- De heer H.J.J. Walstock in Enschede (053 - 428 26 57) zoekt gegevens over de families WALSTOCK (Brachelen-Rijnland/Westfalen), SOUREN (Maastricht) en COONEN en RO(O)YAKKERS (Echt-Lb.).- Mevrouw J.A. Bastiaan-Jansen in Peize (050 - 503 28 90) is geïnteresseerd in de families NIJHUIS (Lonneker, erve Slagman) en ROESINK (Delden).

1

Page 2: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 1 (1998)

- De heer K. Weggen in Enschede (053 - 435 30 29) zoekt naar de familie WEGGEN, HUISINGA en GOSEN (Kop van Overijssel), HUISMAN (Blankenham) en DE VRIES (IJlst).- Mevrouw M.S.G. Weersink-ten Winkel in Tubbergen (0546 - 62 13 44) zoekt gegevens over de familie TEN WINKEL (Tubbergen, eind 17e eeuw).- De heer M. Pit in Almelo (0546 - 82 24 49) wil graag meer weten over de familie PIT (Steenwijk e.o. ca. 1500).- De heer J.A.A. Oude Alink in Rossum (0541 - 62 56 95) stelt een kwartierstaat samen waarin o.m. de volgende namen voorkomen: OUDE ALINK (Oldenzaal), HESSELINK (Mander) en RIKHOF (Denekamp).- De heer G. Luiten in Diepenheim (0547 - 33 36 90) wil graag contacten over de families LUITEN (Nijeholtwolde, gem. Weststellingwerf, ca. 1670) en SCHUITERT (Goor).- De heer E.H.C. Huuskes in Enschede (053 - 476 76 24) zoekt naar de families HUUSKES (Angerlo), HOVENIER (Velsen), SOL (Arnhem), VRIELER (Lonneker) en BONTEKOE (Gouda).- De heer J.E. Hubert in Enschede (053 - 477 14 88) zoekt naargegevens over de families HUBERT (Hasselt, ca. 1700), VAN LEYEN (Indonesië), HAVEN (Vledder) en HORSTMAN (Danzig/Gdansk).- De heer G.A. Mollenhorst in Enschede (053 - 432 46 68) is geïnteresseerd in de families MOLLENHORST (Twente en Salland).

ALGEMENE INFORMATIE Redactie

Bezorging, adreswijziging en bestellingenVoor klachten over de bezorging, het doorgeven van adreswijzigingen en het bestellen van oude nummers van TG s.v.p. schriftelijk contact opnemen met Freddy Walhof, Arubastraat 16, 7556 TN HENGELO.

Nieuwe voorpaginaZoals gebruikelijk bij ons blad TG verandert er gelijk met het jaartal ook de voorpagina: niet allen de kleur verandert, maar ook de afbeelding. Nadat er gedurende een lange reeks van jaren een kerk de voorpagina sierde, gaan we nu over op molens en dat kunnen dus wind- of watermolens zijn. Net als bij een kerk zijn er ook rond een molen vaak voor genealogen interessante gegevens te vinden.De molen op de voorpagina is de Nicolaasmolen te Denekamp, een molen van het type 'grondzeiler'. In het jaar 1859 werd de molen gebouwd door de heren Tijans, Derkman, Verhoeven en vader en zoon Johannink. De molen werd gerestaureerd in 1975/76 en is eigendom van de Molenstichting Lattrop-Tilligte. Twee vrijwillige molenaars zorgen voor de molen, t.w. de heren Derkman en Gunst.Voor publiek is de molen elke zaterdag van 10-12 uur te bezichtigen en verder op afspraak: 0541 - 35 23 45.

Archief MaarschalkerweerdVan dhr. en mevr. Maarschalkerweerd ontvingen we onderstaande brief:'De laatste jaren zag u ons nogal eens op de genealogische dagen en de afdelingsbijeenkomsten, met onze informatietafel. Helaas is daarin een verandering gekomen, om gezondheidsredenen. Thuis moeten we hulp hebben om de kistjes met de boeken e.d. in de auto te krijgen. Op de plaats van bestemming was dat geen probleem, dan maakten vele handen licht werk. Waarvoor nog heel hartelijk dank.

2

Page 3: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 1 (1998)

Mocht U toch graag info, uit onze collectie, of inzage in onze boeken verzameling, dan mag u wel schrijven of bellen. (Denkt u wel aan een retour-postzegel?).We hopen wel actief te blijven in de genealogie voorzover dat ons mogelijk is. Met vriendelijke groeten, Familie archief Maarschalkerweerd, Braamkamp 479, 7206 HZ in Zutphen. Tel. 0575 - 52 16 89

NOGMAALS ALINK

Frans Scholten, Apeldoorn

Begin vorig jaar werden enige toevalsvondsten van mij gepubliceerd[1] m.b.t. de naam Alink. Inmiddels ben ik bij mijn eigen onderzoek in de Protocollen van het Landgericht Oldenzaal weer diverse vermeldingen van deze naam tegengekomen. Deze volgen hieronder.Op 29 jan. 1659 doet Evert Alinck voor het Landgericht Oldenzaal[2] "upbadinge aen Belt Greetken voor 20 dalers huijr" en op 22 okt. van datzelfde jaar doet hij "upbaedinge aen Henrich ter Caverich inde Lutte voor 12 gl. gehaelde waeren". De achternaam Belt kwam in ieder geval in Volthe en Beuningen voor.Op 5 nov. 1659 doet ene "Egbert Alinck upbadinge[2] aen Evert Frerekinck int Olde huijs voor 5 gl. affgehaelde rogge". Op 19 nov. 1659 doet Egbert Alinck "volgents (na) gedaene opbaedinge aeneichenonge aen Evert Frerekinck int Olde huijs".Vermoedelijk was de laatste dezelfde persoon als Evert ten Holthuijs "woenende in de Olde Frekinck", die op 24 sept. 1659 werd genoemd[2]. Olde Frerikink was het lijftuchthuis (bejaardenwoning) van erve Frerikink in Deurningen[5]. Holthuis lag ook in die marke.De gegevens over Egbert en Evert Alink doen vermoeden dat zij winkelier waren.Vervolgens lenen Berent op den Kerckhoff en Grete "eheluijden in Valte woenachtich op 26 april 1662[4] van Evert Alinck en Ale eheluijden die somme van 90 gl. tegen 5 gl. 10 st. rente (6,1 %) per jaar, die rente op Palmmarckte int jaer 1663 (voor het eerst) te betaelen. Borge is Jan Ensman te Valte".In de marge van deze acte staat nog een belangrijke mededeling :"Dese penningen ad 90 gl. met d'interesse sijn Berent Alinck, soon van zal(ige) Evert Alinck gerestitueert, waermede dese acte is gecesseert (doorgehaald). Actum 6 aug. 1671. Attestor Hermen Roeck".Op 28 juni 1663 verkopen[4] Lucas Perick en Jenneke "eheluijden haere eijgen toebehoorige cotte genaemt Perick, soe als deselve bij maechscheijdinge de anno 1659 den 20. dec. haer is toegevallen, in conformité als de steefvader deselve beseten (heeft), neffens den camp (akker) volgents bijgaende copie waervan opdracht gedaen, aen Evert Aelinck en Aeltien van Almeloe eheluijden, voor 600 gl., mett soedaene conditie indien voors: Perick binnen den tijt van 6 jaeren die 600 gl. can restitueren, datt alsdan den coop sal van nul sijn, mits betaelende jaerlix en alle jaer van jeder hondert op alle maij 6 gl."Perik kwam voor in Volthe.Op 13 april 1668 verkopen[4] Sijbert Koijtenbrouwer "mett Aeltien de Lange eheluijden aen Berent Alinck en Jenneken Brouwers sijn huijsvrouwe haer eijgen toebehoorigen camp gelegen metten eene sijtt aen salige Roloff Helmichs Nijbrechte, mette ander sijt aen de Clooster Veermaete, als ook metten eijnde aende Schaebecke, mede vrij van gront en pontgelt (grondbelasting ofwel verponding), moetende jaerlix soedaenen last hett erve Wilde te Gammelcke dragen".

3

Page 4: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 1 (1998)

Op 29 nov. 1679 pendet[3] Frans Aubel (procureur), volmr. van Claes Alinck ene Geert Reininck te Doringen voor "13 dalers veraccordeerde gelderen wegens eene koe". Op 13 dec. wordt Claes Alinck "g'echent (geëigend) aen de panden" van Gerrit Reinink.De bovengenoemde Alinks hebben misschien in Oldenzaal gewoond. In dat geval wordt aanbevolen, te zoeken in de Protocollen van het Stadgericht Oldenzaal[6], voor eventuele testamenten, boedel- of magen-scheidingen, koop en verkoop van woningen of gronden die in de stad waren gelegen en rechtszaken et cetera.

Bronnen.[1] Scholten F.L., Twente Genealogisch 13 (1997), nr. 1, blz. 11, Antwoord op Vraag 96-22.[2] Rijksarchief in Overijssel te Zwolle, Landgericht Oldenzaal, toegang 66.1, Protocollen Contentieuse Zaken, inv. nr. 38 (op datum).[3] Idem, inv. nr. 43.[4] Rijksarchief in Overijssel te Zwolle, Landgericht Oldenzaal, toegang 66.1, Protocollen Vrijwillige Zaken, inv. nr. 10 (op datum).[5] "Het Verpondingsregister van Twente van 1601", uitgave Vereniging Oudheidkamer Twente, Elderinkshuis, Enschede (1985), blz. 65.[6] Protocollen Stadgericht Oldenzaal, RAO te Zwolle, toegang 65.1. Toegang 65.2 geeft een lijst van processen, waarvan acten bewaard zijn gebleven.

De redactie wenst alle lezers goede feestdagen, een prettige jaarwisseling eneen genealogisch interessant maar vooralgezond 1998!

GENEALOGISCHE PUBLICATIES De publicatie van kwartierstaten, stamreeksen, genealogieën en parentelen.

U kunt kwartierstaten, stamreeksen, genealogieën en parentelen inzenden. Er zijn geen tijds-restricties. Denkt u echter wel aan de privacy van nog levende personen. U mag alle relevante opmerkingen vermelden. Onderstaande publicaties worden onder de volledige verantwoordelijkheid van de indiener geplaatst. De redactie zorgt alleen voor eenheid in presentatie. Indien u gebruik wil maken van de gegevens is het sterk aan te bevelen dat u de bron raadpleegt. Deze bron is zeer waarschijnlijk in te zien bij de indiener van de desbetreffende kwartierstaat. Stuurt u eventuele aanvullingen en/of opmerkingen op de gepubliceerde kwartierstaten ook op naar de redactie, zodat de redactie deze in een komende Twente Genealogisch kan opnemen. Bij voorbaat hartelijk dank.

KWARTIERSTAAT TEN BRUGGENCATE (98-01-K)(Fragmenten)G. de Voer, Winterswijk

Hieronder heb ik een stukje van de genealogie van de oer-Twentse familie Ten Bruggencate weergegeven. Het is de verkorte weergave van een zeer uitgebreide genealogie, welke m.i. goed aangeeft hoe families met dezelfde achternaam, in een kleine leefgemeenschap, met elkaar huwden.Op 27 augustus 1828 trouwden te Almelo Bernardus ten Bruggencate en Johanna Bernardina Aleida ten Bruggencate. Op zich natuurlijk niets bijzonders, maar van de toenmalig benodigde handtekeningen tekenden vijf personen met de familienaam

4

Page 5: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 1 (1998)

'Ten Bruggencate'. Behalve de twee jong-gehuwden tekenden de ouders van de bruidegom met 'Ten Bruggencate' en 'Warnaars', maar de ouders van de bruid beiden met 'Ten Bruggencate'! Voldoende reden dus om eens te onderzoeken hoe de verwantschap van al deze Ten Bruggencate's in elkaar zat.Bernardus en Johanna Bernardina Aleida bleken neef en nicht te zijn: hun vaders Benjamin resp. Jan waren de zonen van Berent en Fenneken ten Bruggencate. Berent is weer de zoon van Benjamin ten Bruggencate en Janna ter Brake, terwijl Fenneken een dochter is van Isaak ten Bruggencate en Aaltje ten Getkate.De moeder van Johanna heette Anna ten Bruggencate, zij was een dochter van Gerrit ten Bruggencate en Johanna Boom.De navolgende fragment-kwartierstaten geven een inzicht in de verbanden.

Generatie I1. Benjamin TEN BRUGGENCATE, fabrikant, geb. Almelo 13-7-1829, ged. 1849(DG), overl. Almelo 1887. Tr. Enschede 13-10-1859 Maria Geertruid TEN CATE, geb. Enschede 31-10-1834 (DG), overl. Enschede 4-1-1927, d.v. Lambertus TEN CATE, burgemeester en fabrikant, en Aleida Geertruida WILLINK.

Generatie II2. Bernardus TEN BRUGGENCATE, fabrikant en koopman, ged. Almelo 30-6-1802 (DG), wonende Almelo, Plas 84, overl. Almelo 19-10-1858, tr. Almelo 27-8-18283. Johanna Berendina TEN BRUGGENCATE, ged. Almelo 5-3-1799 (DG), overl. Almelo 27-1-1885.

Generatie III4. Benjamin TEN BRUGGENCATE, schipper en fabrikeur en koopman, ged. Almelo 9-12-1750, wonende te Vriezenveen en Almelo (Grootestraat), overl. Almelo 6-2-1824, tr. Almelo 31-7-17955. Rebecca WARNAARS, ged. Almelo 28-1-1758 (DG), wonende o.a. Nieuwe Einde te Almelo, overl. Almelo 27-10-1833.

6. Jan TEN BRUGGENCATE, koopman in granen, ged. Almelo (NH) 6-8-1760, wonende Almelo, Grootestraat 58. overl. Almelo 2-2-1827, otr./tr. Almelo 1/20-10-17897. Anna TEN BRUGGENCATE, ged. Almelo 10-3-1763 (NH), overl. Almelo 1-1-1842.

Generatie IV8 Berent TEN BRUGGENCATE, schipper, geb. Almelo 1728, begr. Almelo 17-7-1794 (Herv. Kerk te Almelo), otr./tr. Almelo 11/29-4-17509 Fenneke TEN BRUGGENCATE, geb. Almelo 1720, begr. Almelo 7-4-1795.10. Everwijn WARNAARS11. Janneke TEN CATE12=8 en 13=914. Gerrit TEN BRUGGENCATE, koopman en fabrikeur, wonende Almelo Nieuwen Einde 432, ged. Almelo 11-7-1738 (DG), overl. Almelo 20-1-1822, otr./tr. Almelo 7-2/10-3-176115. Johanna BOOM, ged. Almelo 26-10-1735, overl. Almelo 1792

Generatie V16. Benjamin TEN BRUGGENCATE, schipper en koopman, geb. Almelo 1685, overl. Almelo voor 17-7-1740, tr. Almelo 27-9-171617. Janna TER BRAKE, geb. Almelo 1687, overl. tussen 1740 en 1748.18. Isaak TEN BRUGGENCATE, tr. Almelo 4-2-172019. Aeltjen TEN GETKATE, geb. Hengelo. Zij was weduwe van Berent Jansen TER HAAR met wie zij te Hengelo in 1713 huwde.

5

Page 6: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 1 (1998)

24=16 en 26=1728. Herman Jansz. TEN BRUGGENCATE29. Aaltje TER BRAKE30. Berend BOOM31. Anna KNOOP

Generatie VI32. Herman TEN BRUGGENCATE33. Geesje ROMPELMAN34. Baerent TER BRAKE38. Menso TEN GETKATE

KWARTIERSTAAT DIENA MARIA SLOT (98-02-K)F.J.M. Agterbosch, Hengelo

Generatie I1 Diena Maria SLOT, geb. Enschede 31-3-1890, overl. Enschede 25-11-1953. Tr. Enschede 17-7-1911 Johan Martien AGTERBOSCH, geb. Enschede 26-1-1886, overl. Enschede 12-3-1960.

Generatie II2 Johannes SLOT, geb.Losser 12-1-1852, overl. Enschede 18-2-1917.Tr. Lonneker 8-6-18773 Johanna van ALSTEDE, geb. Enschede 15-8-1852, overl. Enschede 29-1-1925.

Generatie III4 Jan Hendrik SLOT, geb. Lonneker 4-11-1818, overl. Lonneker 8-6-1864. Tr. Losser 24-9-18465 Johanna LIPPERS, geb. Losser 24-12-1825, overl. Losser 18-4-1861.

6 Cornelis van ALSTEDE, geb. Enschede 16-3-1819, overl. Enschede 2-9-1888. Tr. Enschede 30-10-18517 Anna Gesina Adelheid LOHMAN(N), geb. Epe (D) ca 1819, overl. Enschede 22-8-1891.

Generatie IV8 Joannes (Jan) SLOT, geb. Lonneker 11-7-1784, overl. Lonneker 29-8-1864. Tr. Enschede St. Jacobuskerk 1-9-18109 Joanna (Janna) SCHEPERS, geb. Losser ca 1780, overl. Lonneker 26-6-1864.

10 Gerardus Johannes LIPPERS, landbouwer. Ged. Enschede 2-5-1788, overl. Zwolle 3-8-1826. Otr./tr. Lonneker 17-4/18-5-181811 Harmina GREFTENHUIS (OLDE HENGEL), ged. statie Rossum 8-3-1787, overl. Losser 2-2-1864.

12 Henricus Joannes van ALSTEDE, geb. Enschede 5-6-1790, overl. Lonneker 13-8-1877. Tr. (2) Christina SLOTHUISTr. (1) Enschede 27-4-181513 Naatje FRANSMAN, geb. Amsterdam ca 1789, overl. Lonneker 10-11-1839.

14 Gerhard LOHMAN(N), geb. Epe (D) ca 1792, overl. Epe (D) ca 1848.Tr.15 Anna Maria NIEHUIS, geb. Epe (D) ca 1794, overl. Epe (D) ca 1857.

6

Page 7: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 1 (1998)

Generatie V16 Jan SLOT, geb. Lonneker 14-5-1751, overl. Lonneker 29-12-1816.Tr.17 Fenna BOUWHUIS/SLOT, geb. Lonneker? ca 1752, overl. Lonneker 12-1-1817.

18 Berend SCHEPERS.19 NN

20 Jan LIPPER(S), geb. Lonneker ca 1758, overl. Lonneker 21-11-1833.Tr. Lonneker? ca 178021 Janna LEUSINK, geb. ca 1744, overl. Lonneker 2-4-1814.

7

Page 8: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 1 (1998)

22 Jan OLDE HENGEL, geb. De Lutte, ged. Rossum 4-8-1737.Otr./tr. (1) Oldenzaal 1-3/23-3-1761Engel OLDE WERGER (WEENINK), geb. De Lutte.Otr./tr. (2) Oldenzaal 28-4/12-5-1776Dina SLOTHUIS (REEKERS), geb. De Lutte.Otr./tr. (3) Oldenzaal 26-3/9-4-1780Janna OLDE SCHOPMAN, geb. De Lutte.Otr./tr. (4) Oldenzaal 23-4/14-5-178623 Christina (Stiene) POORTHUIS, overl. ca 1811.

24 Gerardus van ALSTEDE, overl. Enschede 5-2-1795. Tr.25 Cornelia GOLLENBEEK, geb. Lonneker ca 1747, overl. Lonneker 22-2-1840.

Generatie VI32 Jan SLOT, geb. Lonneker 14-6-1731, overl. Lonneker 25-2-1814. Tr.33 Geertruida ten POL.

40 Gerrit LIPPERS, geb. Eschmarke voor 1738. Tr. voor 175841 Hendrina WALHOF.

44 Herman HAKENBORG/OLDE HENGEL (GREFTEN), overl. Oldenzaal 2-4-1762.Tr. (1) na 1749 Aelken (Ale) van het POEPENBORG, overl. Oldenzaal 14-6-1749. Tr. (2)45 Zwenne SCHEPER, overl. Oldenzaal 6-4-1765.

50 Lauterman? GOLLENBEEK,tr.51 Geertruid?

Generatie VII64 Jan SLOT/LOIDERS, geb. Lonneker? ca 1700.Tr. (1) Greete SLOT/LEURINK. Tr. (2)65 Jenneke SLOT.

80 Johan LIPPING TENBUSCH, overl. ca 1752.

Generatie VIII130 Jan SLOT.131 Swenneken SPRAKEL.

160 Johannes TENBUS OP LIPPINK, woonachtig in de Eschmarke.

Generatie IX260 Jan SLOT(JAN). Tr.261 Griete SLOT.

(deze kwartierstaat bevat o.a. ook gegevens van J.G Lippers, Enschede en J.B. Slot, Enschede-overl.-)

8

Page 9: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 1 (1998)

VRAGENRUBRIEKF.C. WalhofDeze vragenrubriek staat open voor alle leden van de NGV.Wij verwachten wel dat u uw vraag pas inzendt als u, min of meer, vastgelopen bent, dus de normale bronnen, zoals bevolkingsregister, register BS en DTB hebt geraadpleegd. Stuurt u uw antwoord a.u.b. aan de redactie, zodat het in TG kan worden opgenomen.

Vraag 98/1Wie kent uit onderzoek Seine MOLLENHORST, geb. Hardenberg 18-12-1843 in de wijk Radewijk-Heeze, z.v. Gerrit Jan MOLLEN-HORST, geb. Hardenberg 7-9-1810, en Fennigje SCHUTTE, geb. Harden-berg 1821.G.A. Mollenhorst, Enschede

Vraag 98/2Op 17 december 1752 wordt in Rijssen gedoopt Jan, zoon van Jan VAN DE TELLEGE en Fenneken; beiden wonend 'onder de Grimbergh'.Deze Jan noemt zich later van de Telgte, dat daarna ter Telgte wordt. Ook van de Telligte en van telligh komen als schrijfwijze voor. In de overlijdensacte (ook Rijssen) van zoon Jan in 1837 wordt als naam van zijn moeder genoemd; Fenneken KROMHOF.Geboorte, huwelijk en overlijden van Jan van de Tellege en Fenneken Kromhof heb ik nergems kunnen vinden. Wie weet er meer over dit echtpaar?(Uit afdelingsblad NGV Veluwe)A.A. Vlietstra, Teuge

Vraag 98/3Maria Gerdina TEN DONKELAAR, gedoopt te Goor op 16-01-1807, overleden op 04-05-1880 te Venray, is gehuwd geweest met Hendrik HUISMAN, geboren te ?? op 01-01-1792. Uit dit huwelijk zijn te Venray 9 kinderen geboren. Vraag: wie weet waar en wanneer Maria Gerdina TEN DONKELAAR en Hendrik HUISMAN getrouwd zijn?Mevr. P.G.P. Wismans, Wijchen(noot v.d. redactie: volgens de geboorteacte op blz. 141 van het doopboek van de Nederduits Ger. kerk te Goor (RAO-inv.nr 151) is 'Maria Gerdina' niet op 16-01-1807 maar op 20-01-1807 geboren en op 21-01-1807 als Gerritdina gedoopt, dus niet als Maria Gerdina)

Antwoord 97/7Trouwboek Almelo: 27-10-1715 Hendrik JANSEN KOEDIJK, j.m. Geertje DERX OP DE PEPEL, j.d. beide tot Almelo. Getrout. Het doopboek van Almelo begint in 1734 en het trouwboek in 1691. Hendrik en Geertje woonden dus in Almelo. Voorouders in Almelo zijn dus via DTB's niet te vinden.G.J.H. Spenkelink, Hengelo

Op de volgende vragen uit vorige TG's is nog geen antwoord gekomen

- Vraag 97-1 (TG 97-1) Waar werd Michel LAUTENBACH, geh. met Johanna BONGHARTS geboren?- Vraag 97-2 (TG 97-1) Geboorte- en overlijdensdatum gezocht van Arend HANSTEE, z.v. Hendrick HANSTEE.- Vraag 97-3 (TG 97-1) Gegevens gezocht over Roleff VOET, Albert MEIJERINK, Derck SNOKEL/SNOIJE, Johan BIJTTER/BITER en Bartolt UTTENHUIJS of WITTENHUIJS.

9

Page 10: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 1 (1998)

- Vraag 97-5 (TG97-2) Wie kent de plaatsnaam Alberdessn?- Vraag 97-6 (TG97-3) Informatie gevraagd over de families CONRADES, VRI(J)DAGH, VAN ESSCHENDARPE en BOZEMAN.- Vraag 97/8 (TG97-4) Wie weet er meer over over o.a. Jannes OUDE VELD alias MEINDERS en Geertruid OUDE VELD?

VERSLAGEN AFDELINGSBIJEENKOMSTEN

F.C. Walhof

Woensdag 17 september

Op deze avond in september hadden wij ons oud-bestuurslid Bertie van 't Wel als gastspreekster uitgenodigd. Zij vertelde ons meer over de tijd-rekening. De tijdrekening of chronologie kun je verdelen in de mathematische of astronomische chronologie en in de historisch-technische chronologie. De laatste gaat uit van natuurlijke tijdrekenkundige eenheden zoals de dag, de maand en het jaar (kalender).De indeling in dagen, weken, maanden en jaren is niet overal gelijk. Men kan uitgaan van de tijd tussen twee opeenvolgend schijngestalten van de maand (30 tot 31 dagen) of van de synodische maandmaand (29,5 dagen). Men komt echter in de problemen omdat deze tellingen niet parallel lopen met een aards jaar. Telt men 12 lunaties voor een jaar (vrij maanjaar), dan komt men tot een totaal van 354 dagen. In 32,5 jaar ben je dan door één zonnejaar heen (per jaar 11 dagen tekort). Een gebonden- of lunisolair jaar (b.v. bij de Joden) voert na 3 jaar een schrikkelmaand in. In Egypte ging men uit van een vrij zonnejaar met 12 maanden van 30 dagen plus 5 extra dagen. Dit resulteerde in een tekort van 6 uur per jaar. Na 1460 jaar was men dan door de seizoenen heen. In de 1e eeuw voerde men daarom in Egypte het gebonden zonnejaar in. Per vier jaar werd een extra dag toegevoegd.De Romeinse kalender ging van een gebonden maanjaar uit. Het jaar van 10 maanden liep van maart t/m december. De winters waren tijdloos. Later werden januari en februari toegevoegd en werd het begin van het jaar verlegd van 1 maart naar 1 januari. In 46 v.Chr. voerde Gaius Julius Caesar het gebonden zonnejaar in. De maanden Quintilus en Sextilus werden in die tijd hernoemd in Julius en Augustus.De grote invloed van de katholieke kerk in de middeleeuwen beinvloedde de tijdrekenkunde ook. Niet wat betreft de indeling van het jaar, maar wel door het gebruik van kerkelijke feestdagen voor het dateren van b.v. correspondentie. Het kerkelijk jaar is opgebouwd uit vaste feestdagen (geboortedagen (alleen van Jezus, Maria en Johannes de Doper) en sterf- en translatio(=overbrenging)dagen van heiligen) en uit veranderlijke dagen. Het jaar start met de Advents-zondagen en gaat na de kerstdagen richting de Paaskring (Aswoensdag, Palmzondag, Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Pasen, Beloken Pasen, Hemelvaart, Pinksteren, Trinitatis en Sacramentsdag (= Corpus Christi)). Na Trinitatis (=Hl. Drievuldigheid) zijn er 23 zondagen tot de eerst Advent. Tussendoor zijn er dan de heiligen feestdagen zoals 28 juni Hl. Petrus en Paulus (aardappelen oogsten), op 25 juli St. Jacobus (St. Joapik) en op 29 september St. Michael (betalen van de pacht).Het Romeinse jaar had geen 365,25 dagen per jaar, maar 365,2422 dagen. Een klein verschil, maar na 128 jaar liep men dus één dag achter. In de 16e eeuw was het verschil opgelopen tot 10 dagen, zodat dit invloed kreeg op de start van de seizoenen op de kalender. In de pauselijke bul Intergravissima van 24 februari 1582 droeg paus Gregorius XIII dan ook op, om op donderdag 4 oktober 1582 de

10

Page 11: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 1 (1998)

datum voor de volgende dag te laten verspringen naar 15 oktober 1582. Verder gelastte hij om de eeuwjaren die niet door 400 te delen waren niet tot schrikkeljaren te bestempelen (het jaar 2000 is daarom voor het eerst sinds 1600 weer een schrikkeljaar!). In de katholieke gebieden werd deze kalender binnen 2 jaar ingevoerd. In Duitsland en Denemarken (1700), Groot-Brittannië (1752), Zweden (1753) en Rusland (1918) gebeurde dit veel later. De hertog van Anjou verordonneerde in plakkaat 14 de kalenderhervorming voor de Nederlanden. Het tijdstip van invoering was echter voor elke provincie anders. Zeeland en Brabant (1582), de Zuidelijke Nederlanden (1582), Holland (1583) en de stad Groningen (1583 en terugkeer naar de Oude Stijl (=OS) in 1591). De oude Juliaanse kalender gold de hele 17e eeuw in Utrecht, Gelderland, Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen. In de jaren 1700/1701 gingen uiteindelijk ook deze gebieden over naar de nieuwe kalender. In de periode 1582 tot 1701 ziet men derhalve vaak twee dateringen voor brieven en andere documenten die voor gebieden in andere delen van het land bedoeld zijn.In de 13e en 14e eeuw werkte men ook met verschillende jaarstijlen. De Jaardag- of Nieuwjaarsstijl begon op 1 januari. De Kerststijl startte op 25 december (gebruikt in Utrecht, Kampen, Zwolle en Deventer). De Boodschapstijl (Maria Boodschap), die in de 13e eeuw gebruikt werd, startte op 25 maart (Haarlem, Delft en kloosterorden). De startdatum van de Paasstijl lag, omdat Pasen geen vaste datum heeft, niet vast. De lengte van een jaar in de Paasstijl is dus variabel. In 1365 viel Pasen op 13 april en een jaar later op 5 april. Een datum als 8 april komt u in dat jaar dus niet tegen. In 1367 begon Pasen op 18 april. In dat jaar had men dus tweemaal een datum 8 april! Naast deze stijlen gebruikte het Hof van Holland tot 1481 de Stijl van het Hof (stylo curie Hollandiae of na de lope 'Hofs van Hollant).Napoleon voerde na zijn machtsovername in Frankrijk de Revolutie- of Republikeinse kalender in. Het jaar telde 12 maanden met 30 dagen plus 5 sansculottides. De maand telde 3 decades en een dag had 10 uren van 100 minuten. Op 1 januari 1806 werd deze kalender afgeschaft. In Nederland veranderden de namen van de maanden door de Franse overheersing. De Louwmaand, Sprokkelmaand (of Zille), Lentemaand, Grasmaand, Bloeimaand, Zomermaand, Hooimaand, Oogstmaand, Herfstmaand (Piep), Wijnmaand, Slachtmaand en Wintermaand namen de plaats in van de ons bekende maanden.

Zaterdag 11 oktober 1997

De heer Kisman uit Doetinchem verzorgde op 11 oktober een lezing voor ons met als onderwerp de militaire onderscheidingen in Nederland. In 1279 wordt voor het Nederlandse grondgebied voor het eerst melding gemaakt van een onderscheiding. Floris V reikte in dat jaar in de Hoge Zaal van de graven van Holland in Den Haag de orde van St. Jacob uit aan 12 personen of apostelen. Eén van die nieuwe apostelen was Gijsbrecht van Aemstel. In Engeland voerde in 1348 Edward III de orde van de Kouseband in. Het verhaal gaat dat hij tijdens een feest de kouseband van zijn vriendin om z'n arm deed, omdat hij geen "frivole" gedachten zou krijgen als hij de band aan haar terug zou geven. Alle Europese vorsten kregen deze orde. Na Prins Maurits ontvingen ook de Nederlandse heersers deze orde. Een uitzondering was koning Willem II. Hij verbrak z'n verloving mer de Engels prinses Charlotte en werd daarom bestraft. Als tegenhanger van deze orde stichtte in 1430 Philip van Bourgondië de Orde van het Gulden Vlies.Omdat Nederland een republiek was, kon de heerser geen onderscheidingen uitreiken. De staat gaf daarom een geschenk, dat douceur genoemd werd. Vooral vertrekkende ambassadeurs en vlootcommandanten als Van Bergen (Turfschip), Tromp, De Ruijter, De With en Piet Hein ontvingen het geschenk in de vorm van een ketting met een penning (de Triomfpenning). Hoe langer de ketting was, hoe

11

Page 12: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 1 (1998)

belangrijker men was. Willem V kwam als eerste met een draagmedaille. Hij speldde in 1781 aan Zoutman en Kinsbergen de Doggersbankmedaille op.In de Bataafse Republiek waren er geen erepenningen. Pas in het Koninkrijk Holland voerde Lodewijk Napoleon twee ridderorden in. De eerste was de Orde van de Unie (30 grootkruizen, motto: Luctor et Emergo) en de tweede was de Orde van Verdienste (50 commandeurs en 300 ridders, motto: Doe wel en zie niet om). In 1807 kwam de Koninklijke Orde van Holland (654 personen) en een jaar later de Koninklijke Orde van de Unie (in een boek van mr. O. Schutte zijn de verdeling plus biografieën van dragers beschreven). In oktober 1811 werd de Koninklijke Orde opgeheven en vervangen door de Keizerlijke Orde van de Reunie.Na de verdrijving van de Fransen in 1813 kregen vele strijders tegen de Fransen de Herinneringsmedaille voor Krijgsverrichtingen. In het nieuwe koninkrijk moest dhr. Janssens een nieuw decoratiestelsel voor zowel militairen als burgers ontwerpen. Dit gebeurde echter niet tot genoegen van Willem I. Eén van de onderscheidingen die toen werd ingevoerd was de Willemsorde (genoemd naar Willem van Oranje, motto: Moed, beleid en trouw). Deze was verdeeld in de klassen Grootkruis, Commandeur, Ridder 3e klas en Ridder 4e klas. In aanmerking kwamen militairen die gevochten hadden bij Waterloo, Quatrebras, Algiers (kapers), Palembang, Java, en de 10 daagse veldtocht. Ook deelnemers van de inspectiereis langs de Duitse grens kregen deze orde. Alle 6201 namen kunt u terugvinden bij het CBG of het Algemeen Rijksarchief (ARA). Voorbeelden van deze orde liggen in Paleis het Loo (Museum van de Kanselarij, conservator dhr. Steurbout). Dat de uitreiking niet altijd even snel ging maakt het voorbeeld van Fagel duidelijk. Hij had op 6-jarige leeftijd de slag bij de Doggersbank meegemaakt. 75 jaar later ontving hij de medaille.Naast de Willemsorde bestond er verschillende medailles voor oorlogen of veldtochten waaraan Nederlandse onderdanen deelnamen. Dit betreft vooral de veldtochten in Indië zoals Atjeh en Lombok.

Voor burgers waren er in de vorige eeuw ook huisordes die de koning zelf mocht verlenen zoals de Nederlands-Luxemburgse Orde, de Nassause Orde en de Orde van de Eikenkroon. Vanaf 1892 bestaat de Orde van Oranje Nassau (tot 1938 liggen de overzichten bij het CBG). Er bestonden 5 verschillende klassen. In 1995 werd het decoratiestelsel gewijzigd en nam het aantal klassen af.Als laatste stipte de heer Kisman nog even de oorlogstijd aan. Een aantal Nederlanders moest hun medailles inleveren. Prof. Van Hamel was voorzitter van 2 commissies die moesten bepalen wie de onderscheiding mocht houden. Van de 140 onderzochte militairen werden 4 medailles ingetrokken. Generaal Seijffart mocht echter de Willemsorde behouden omdat hij al voor het onderzoek overleden was! Van de civiele orden werden er 169 onderzocht. 19 mensen waren overleden, 34 mensen behielden hun lintje en 94 mensen moesten de onderscheiding inleveren (o.a. Max Blokzijl, jhr. De Geer en de dirigent Mengelberg).

Bent u op zoek naar dragers van medailles, dan kunt u terecht bij het CBG en het ARA (beide in Den Haag). Om de motivatie te kunnen lezen waarom iemand een onderscheiding heeft gekregen moet u echter op een termijn van 70 jaar na datum van uitreiking letten. Verder staat op de PK (= persoons-kaart) vermeld of iemand een onderscheiding bezit. De letter D verraad een onderscheiding.

Zaterdag 8 november 1997

De heer Snel van het Amsterdams Gemeentearchief kwam ons iets vertellen over de immigratie naar Amsterdam, maar........voor het verslag van deze zeer geslaagde lezing moet u wachten tot TG98/2!

12

Page 13: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 1 (1998)

Wist u dat er op onze maandelijkse bijeenkomsten altijd een grote leestafel met allerlei boeken uit de regioaanwezig is? De databank is ook steeds te raadplegen!

VLOEDBELD EN ALMELO

F.J.M. Agterbosch

'Als je de eerste regels van je verhaaltje verwijdert dan zal je zien dat het veel beter leest', aldus de oud-journalist G.J.H. Vloedbeld. Met veel schroom schrijf ik hier een verhaaltje over mijn bezoek aan hem in zijn woonplaats Almelo. In zijn hele huis en in de zeer goed geordende volle werkkamer, kreeg ik een indruk van een man met een zeer brede interesse. Van vele goed bewaarde kunst-reproducties tot en met een studie naar vooraanstaande Twentse families en een nagenoeg complete transcriptie van de DTB-boeken van de Georgiusparochie van Almelo. De aanleiding van mijn komst was de aanwezigheid van de genoemde DTB-gegevens. Mogelijk zou de afdeling hiervan gebruik kunnen maken.De heer Vloedbeld is reeds vele jaren bezig met de tot in omvang meer dan 50 ordners uitgegroeide transcriptie. Deze bestrijkt de periode vanaf 1784 tot ruim in de twintigste eeuw. Hij heeft hiervan gezinsbladen gemaakt, waarvan gegevens door geïnteresseerden zijn op te vragen. Zelf maakt de heer Vloedbeld van deze gegevens gebruik voor o.a. zijn wekelijkse artikel 'Almelo Toen & Nu' in de Twentsche Courant Tubantia. Hiermee aangevende dat hij in feite nog lang geen 'oud-journalist' is. De artikelenreeks, waarvan reeds nummer 530 verschenen is, gaat over Almelo en omgeving en is van historische aard.De heer Vloedbeld, de naam is afkomstig uit Zenderen, heeft een schat aan gegevens over Almelo van vroeger en nu. Deze gegevens zijn gevat in een groot en goed toegankelijk archief. Iedereen is welkom om hieruit te putten.Met veel plezier schrijft hij voor het blad van de Heemkundevereniging, waarvan hij voorzitter is, het parochieblad en voor nog vele andere media. Binnenkort zal hij ook een bijdrage leveren aan Twente Genealogisch. Hebt u vragen over Almelo en omstreken in het algemeen en/of over de DTB-boeken van de Almelose Georgiusparochie in het bijzonder, dan kunt u hiervoor terecht bij de heer G.J.H. Vloedbeld, Oosteres 23, 7607 AM Almelo, tel. 0546 - 81 16 10.

Wist u, dat er in het GIT veel Duitse DTB-boeken van vlak over de grens aanwezig zijn? De openingstijden van het GIT staan op de binnenzijde van het voorblad

WESTFAALSE GENEALOGIE

F.C. Walhof

Westfälische Gesellschaft für Genealogie und Familienforschung

Deel 2

Hieronder het vervolg van de in TG97/4 begonnen bijdrage:

13

Page 14: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 1 (1998)

De originele lijsten kunt u vinden in het Archiv Haus Beck bij Bottrop, nu deel van het Wolff-Metternichsche Archiv in Vinsebeck. De gegevens die genoemd worden zijn: dienstgraad/functie, voor- en achternaam, geboorteplaats, leeftijd, religie, diensttijd, burgelijke stand, ev. beroep, lengte. In dit archief is ook nog een "National Liste der Münsterrischen Truppen, vom Feldwebel abwerts, so wie selbe am 3ten August 1802 von den Königlich Preußischen Trouppen übernommen worden."

In de lijsten komen ook Nederlanders voor. Omdat er ook een index van geboorteplaatsen voorkomt krijgt u een overzicht naar geboorteplaats. De verdere volgorde is: Naam, geboortejaar, religie, beroep, begin diensttijd, afgezwaaid (door het ontbreken van enkele jaren niet altijd meer te achterhalen, een schuine streep betekent daarom tussen), rang, burg. staat (onb. kan ook ongehuwd betekenen).Afkortingen: RK = Rooms Katholiek, L = Luthers, Geref = Gereformeerd, zb = zonder beroep, onb = onbekend, Gem = Gemeiner

AlmeloBROCK, Johannes, 1767, Geref, linnenwever, juli 1787, 1789/1791, Gem, onb..AmersfoortRICHTEN, Nicolaus van, 1760, RK, kleermaker, 1786, 1787/1788, Gem, onb..DIEMEN, Henr. van, 1773, RK, onb., mrt. 1792, 1792, Gem, onb..BRAKEL, Christ. van, 1762, RK, onb., apr. 1782, 1783/1784, Gem, onb..WIGMAN, Joh., 1760, RK, onb., april 1789, 1798/1791, Gem, onb..AmsterdamRERINCK, Henr., 1765, RK, zb, april 1792, 1792, Gem, onb..ROHDE, Herm, 1767, L, onb., dec. 1788, 1789/1792, korporaal, onb..ROOTSELAER, Christ., 1757, RK, onb., mei 1787, 1787/1788, Gem, onb..ArnhemAHLINGS, Jacob, 1767, RK, onb., jan. 1787, 1787/1788, Gem, onb..LUTZ, Paulus, 1770, L, boekbinder, jan. 1789, 1789/1792, Gem, onb..SCHLÖSSER, Friedr., 1753, RK, kleermaker, nov. 1780, 1792, Führer, getrouwd en kinderenSTEINER, Casp., 1773, RK, onb., nov. 1790, 1792, Gem, onb.BataviaADRIAANS, Phil., 1754, RK, mei 1781, feb. 1787 door overlijden, Bombardier, onb.BeekHANSEN, Died., 1758, RK, zb, jan. 1786, 1788/1789, Gem, onb.HANSEN, Die. (opnieuw in dienst), 1758, RK, zb, mei 1789, 1792, Gem, gehuwd (in 1792) met kinderenBeilenFREYE, Henr., 1759, RK, onb., apr. 1780, 1782/1783, Gem, onb.Bergen op ZoomKRÖGER, Ant., 1769, RK, kleermaker, mrt. 1789, 1789/1791, Gem, onb.NORTHAUSEN, Joh., 1768, RK, zb, sept. 1786, 1787/1788, Gem, onb.BredaBRÜCK, Franz van der , 1770, RK, onb., apr. 1789, 1789/1791, Gem, onb.CromenieDE BOU, Ant., 1761, RK, onb., aug. 1786, 1787/1788, Gem, onb.Dellen/TwenteRÜBRINCK, Hermanus, 1760, RK, timmerman, aug. 1785, 1792, GefreiterDinxperloTENBENSEL, Henr., 1764, RK, zb, mrt. 1784, 1785/1786, Gem, onb.Dokkum

14

Page 15: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 1 (1998)

PÄUCKERS, Georg, 1760, RK, onb., sept. 1787, 1789/1791, Gem, onb.GeffenWILMSEN, Henr., 1771, RK, onb., feb. 1789, 1789/1791, Gem, onb.GroningenHAUSMAN, Henr., 1749, RK, zb, mei 1785, 1792, Fourier, onb.HECKEL, Bernd, 1770, RK, zb, feb. 1789, 1789/1791, Gem, onb.JOSEPH, Joh., 1769, RK, onb., feb. 1786, 1786/1787, Gem, onb.HaagJOOSTEN, Engelb., 1766, RK, zb, 1785, 1785/1786, Gem, onb.STAAS, Peter, 1766, RK, onb., okt. 1785, 1786, Gem, onb.WIEMERS, Paulus, 1765, RK, kleermaker, juni 1790, 1792, Gem, onb.WITROCK, Joh. Henr., 1756, L, onb., dec. 1785, 1786/1787, Gem, onb.HattemSTURMANN, Ferd. von, 1768, RK, onb., sept. 1791, Kadett, onb.HeesDEICK, Ant. van, 1750, RK, onb., sept. 1787, 1788/1789, Gem, onb.HerzogenbuschJANSEN, Gerh., 1750, RK, onb., 1784, 1786/1787, Gem, onb.SCHÖNEFELD, Adam, 1766, RK, zb, sept. 1785, 1787/1788, Gem, onb.SIERMANN, Lamb., 1767, RK, onb., dec. 1786, 1789/1792, Gem, onb.HoornDERCK, Jacob, 1764, RK, schilder, okt. 1789, 1792, Gem. onb.LeuwardenELSENGA, Theod. 1771, L, schoenmaker, okt. 1790, 1792, Gem. gehuwd in 1792GRUENEWALD, Adolph, 1764, RK, schoenmaker, jan. 1788, 1789/1792, Gem, onb.GRUENEWALD, Joh., 1768, zb, jan. 1788, 1789/1792, Gem, onb.MERTZ, Wilh., 1760, RK, metselaar, apr. 1786, 1792, Gem, onb.MaastrichtBECKMANS, Joh., 1762, RK, zb, sept. 1786, 1787/1788, Gem, onb.SCHULTZ, Henr., 1767, RK, onb., mrt. 1787, 1788, Gem, onb.NimwegenAMELING, Henr., 1765, RK, onb., sept. 1784, 1785/1786, Gem, onb.SCHULTZ, Henr. Joh., 1758, RK, onb., okt. 1786, 1788/1789, Gem, onb.TielROSENBAUM, Andreas, 1766, RK, onb., apr. 1784, 1785/1786, Gem, onb.UtrechtEYSENDORN, Nicolaus, 1772, RK, zb, nov. 1788, 1789/1792, Gem, onb.POST, Joh., 1761, schoenmaker, mei 1785, 1789/1791, Gefreiter, onb.VeendamPAULUS, Henr., 1759, onb., feb. 1789, 1791/1792, Gem, onb.VelpKAPPES, Joh. Wilh., 1771, zb, 1791, 1792, Gem, onb.ZutphenHENNEBAUT, Herm., 1771, RK, (Wandmacher), jan. 1789, 1792, Gem, onb.SCHMITZ, Joh. Georg, 1756, RK, onb., jan. 1784, 1792, Gem, gehuwd in 1786 en kinderenSCHWART, Machildis, 1773, RK, onb., 1789, 1789/1791, Gem, onb.ZwolleDRIESSEN, Alex, 1734, RK, onb., 1777, 1792, Musiker, gehuwd.ZERNITZ, Jacob, 1768, RK, metselaar, 1788, 1789/1791, Gem, onb.ZERNITZ, Joh., 1758, RK, metselaar, okt. 1788, 1789/1792, Gem, gehuwd en kinderen.

15

Page 16: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 1 (1998)

Die Fürstbischöflich-Münsterische Armee, vom Feldwebel abwärts am 3. August 1802Dienstgraad, naam, geb. plaats + datum, religie, beroep, in dienst sinds, burg. staat.

Infanterieregiment "Von Wenge"1. Grenadierkompagnie/ Hauptmann VonderbeckeGemeiner TAMMORAIN, Everh., Haag 1776, RK, onb., 1-1-1801, onb.

5. Mousquetierkompagnie/ Hauptmann ErnstsGemeiner SCHRÖER, Gerh., Dinxperloh Ms. 1778, RK, onb., 24-9-1800Gemeiner SERVIS, Ludwig, Haag 1773, RK, metselaar, 24-11-1801, gehuwd en kinderen.

6. Mousquetierkompagnie/ Hauptmann von WiedenbrückFeldwebel RERINCK, Henr., Amsterdam 1765, RK, onb., 22-4-1792, gehuwd en kinderen.Korporal HOPMAN, Nicolas, Leiden 1770, RK, onb., 27-7-1795, gehuwd en kinderen.Gemeiner HÜSING, Bernd, Dinxperloh Ms. 1777, RK, onb., 8-12-1799, gehuwd.

Infanterieregiment "Von Dincklage"1. Grenadierkompagnie/ Hauptmann RegensbergGemeiner ELSENGA, Theod., Leuwarden 1771, RK, schoemaker, 20-1-1796, gehuwd en kinderen.

3. Mousquetierkompagnie/ Hauptmann von BerswordtFührer SCHLÖSSER, Friedr., Arnheim 1752, RK, kleermaker, 2-11-1780, gehuwd en kinderen.

4. Mousquetierkompagnie/ Hauptmann LeonhartGefreiter VANBECK, Johan, Breda 1763, RK, onb., 25-4-1793, gehuwd en kinderen.Gemeiner FALCK, Philip, Bergen op Zoom 1779, RK, onb., 13-6-1795, gehuwd en kinderen.

5. Mousquetierkompagnie/ Hauptmann HammerFeldwebel HAUSMAN, Henr., Groningen 1749, RK, onb., 11-5-1785, gehuwdGemeiner BÖKERS, Johan, Leiden 1779, L, onb., 20-8-1801, onb.Gemeiner SCHENCK, Theod., Papentrecht 1775, RK, onb., 28-5-1796, gehuwd en kinderen.

6. Mousquetierkompagnie/ Hauptmann MüllerKorporal MERZ, Wilh., Leuwarden 1759, RK, metselaar, 17-4-1786, onb.Gefreiter HANSEN, Diedr., Beek 1758, RK, onb. 5-5-1789, gehuwd en kinderen.Gemeiner SCHRODRE, Johan, Dinxperloh Ms. 1778, RK, kleermaker, 22-11-1793, onb.Gemeiner MONIX, Johan, Haag 1763, RK, onb., 6-7-1785, onb.Gemeiner TERHOLT, Johan, Arnheim 1776, RK, onb., 7-4-1802, onb.

Infanterieregiment "Von TÖNNEMANN"1. Grenadierkompagnie/ Hauptmann MiquelKorporal GROTENBUR, Heribert, Breda 1772, RK, onb., 30-6-1801

2. Mousquetierkompagnie/ Hauptmann von AachenGemeiner JANS, Albert, Assen 1775, RK, onb., 2-1-1802, onb.

3. Mousquetierkompagnie/ Hauptmann Von RhemenGemeiner HESSING, Henr., Deventer 1777, RK, onb., 24-5-1796, onb.

16

Page 17: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 1 (1998)

4. Mousquetierkompagnie/ Hauptmann BrockmannGemeiner LANDSHEER, Franz, Dinxperloh Ms. 1776, RK, onb., 17-7-1802, onb.

6. Mousquetierkompagnie/ Hauptmann von FrickenGemeiner HAGEDORN, Peter, Rotterdam 1782, Rk, onb., 5-4-1802, onb.

NIEUWE PUBLICATIES

F.C. Walhof

Begraafplaats Ned. Hervormde Gemeente Denekamp, 1870-1977-1997

G. Lutters, ouderling-kerkvoogd van de NH kerk te Denekamp en lid van onze vereniging schreef n.a.v. de ruiming van begraafplaats "Rustoord" aan de Oldenzaalsestraat te Denekamp een boek met de titel:"Begraafplaats Ned. Hervormde Gemeente Denekamp, 1870-1977-1997". In 1870 kreeg de NH-gemeente haar eerste begraafplaats aan de Oldenzaalsestraat. In 1920 was het kerkhof bijna vol, zodat aan de Wiptoen een nieuwe begraafplaats in gebruik werd genomen. In 1977 werd er voor het laatst iemand aan de Oldenzaalsestraat begraven. Tenslotte werd er dit jaar begonnen met de herbegraving van 439 stoffelijke resten op de nieuwe begraafplaats. In dit boek wordt de geschiedenis van de NH begraafplaats en de andere kerkhoven in Denekamp kort besproken. Opmerkelijk dat een toch niet zo erg grote gemeente het presteert om een begraafplaats compleet met grafmonumenten over te plaatsen naar een nieuwe plek. Dit getuigt zeker van een verbondenheid met het verleden. Het zou misschien een idee zijn voor andere besturen van begraafplaatsen dit initiatief uit Denekamp eens te bekijken, voordat men oude grafmonumenten e.d. via de kraker laat vermalen. Tenslotte geven deze monumenten een beeld van het verleden. Waarom zouden alleen huizen, fabrieken e.d. bewaard moeten worden? In het boek is een index op familienaam van het begrafenisboek opgenomen. Natuurlijk is de inhoud van het begrafenisboek ook een onderdeel van het boek. Verder zijn er plattegronden, verschillende actes, begraafbriefjes uit het NH-archief en verschillende rekeningen toegevoegd. Tot slot heeft de heer Lutters verschillende monumenten gefotografeerd.

Een goed verzorgd boek dat zeker navolging verdient.

BESTUURSMEDEDELINGEN

Hierbij nodigen wij u uit voor de jaarlijkse afdelingsledenvergadering. Deze zal gehouden worden op zaterdag 14 februari 1998 om 14.00 uur in het Parkhotel, Hengelosestraat 200 te Enschede. Voorstellen ter behandeling in deze vergadering kunnen tot uiterlijk 1 februari 1998 ingediend worden bij de secretaris.

Na de sluiting van de afdelingsledenvergadering zal het NGV-lid mevrouw Hoitink een lezing houden over 'INTERNET en de GENEALOOG'. Zie ook de Activiteiten-Agenda.

Namens het afdelingsbestuur, F.J.M. Agterbosch, voorzitter.

17

Page 18: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 1 (1998)

Agenda afdelingsledenvergadering 1998

01. Opening.02. Ingekomen stukken en mededelingen.03. Verslag van de afdelingsledenvergadering van zaterdag 8 februari 1997.Het concept ligt ter inzage tijdens de vergadering. Indien u het concept vooraf wilt inzien dan kunt u dit aanvragen bij de secretaris.04. Jaarverslag 1997, concept onder bestuursmededelingen in dit blad.05. Financieel verslag 1997. (ligt ter inzage tijdens de vergadering)06. Verslag van de kascontrolecommissie.07. Begroting 1999. (ligt ter inzage tijdens de vergadering)08. Verslag Gecombineerde Vergadering van 24 januari 1998 mondeling door de afgevaardigde.09. Bestuursverkiezing. Het bestuur stelt voor om het aantal bestuursleden te vergroten naar 7 leden. Aftredend vlgs. rooster van aftreden zijn de heren Borgman en Elfers. Beide stellen zich herkiesbaar. Het bestuur stelt voor de heren M.F.A. Mentink en E.J. ten Donkelaar als nieuwe bestuursleden te benoemen. Tegenkandidaten kunnen gemeld worden tot 1 week voor de vergadering en de kandidatuur moet door 5 leden van de afdeling ondertekend worden.10. Verkiezing afgevaardigde en plv. afgevaardigde. Het bestuur stelt voor dhr. Van Hoogmoed, resp. dhr. Agterbosch te benoemen.11. Benoeming afdelingskascontrolecommissie.12. Activiteitenplan 1998-1999. (ligt ter inzage tijdens de vergadering)13. Rondvraag.14. Sluiting.

Jaarverslag 1997 (concept)J.H. Elfers

01. LedenstandAantal leden: per 01.01.1997: 373per 31.12.1997: 411

Evenals vorig jaar geeft ook 1997 weer een aanzienlijke groei van onze afdeling te zien.

2. BestuurssamenstellingTijdens de afdelingsledenvergadering op 8 februari 1996 zijn de heren F.J.M. Agterbosch en F.C. Walhof aftredend. Zij stellen zich beiden herkiesbaar. Beide heren worden door de vergadering bij acclamatie gekozen. Het bestuur is per 8 februari 1997 als volgt samengesteld:

F.J.M. Agterbosch voorzitterJ.W. Borgman vice voorzitterJ.H. Elfers secretarisA.P.C. Kwaaitaal penningmeesterF.C. Walhof lid

18

Page 19: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 1 (1998)

Tot afgevaardigde, respectievelijk plaatsvervangend afgevaardigde voor de Algemene Ledenvergadering van de Nederlands Genealogische Vereniging werden de heren C.A. van Hoogmoed en F.J.M. Agterbosch gekozen.

3. Activiteiten

3.1 Bijeenkomsten 1997d.d. 11.01 Lezing door de heer Rorink over de hofhorigheid in het algemeen en met name in Twente, 45 aanwezigen.d.d. 8.02 Afdelingsjaarvergadering. Aansluitend lezingen van de heer Steijnen over de genealogische bronnen van de V.O.C., 51 aanwezigen.d.d. 8.03 Lezing door de heer IJzerman over de samenhang tussen genealogie en streekgeschiedenis, 53 aanwezigen.d.d. 12.04 Grote contactdag in Borne, 432 aanwezigen.d.d. 10.05 Lezing door de heer Taat over de overgang van de Twentse steden na de verovering door de veldtocht van Prins Maurits in 1597, 40 aanwezigen.d.d. 17.09 Lezing door mevrouw van 't Wel over tijdrekenkunde, 25 aanwezigen.d.d. 11.10 Lezing door de heer Kisman over militaire onderschei- dingen en hun vindplaatsen in archieven, 24 aanwezigen.d.d. 8.11 Lezing door de heer Snel over Migratie en immigratie en het Gemeentearchief van Amsterdam, 52 aanwezigend.d. 13.12 Open contactdag. De bijeenkomst is geheel beschikbaar gesteld voor genealogen die hun onderzoek willen presenteren.

3.2 Genealogische Werkgroep TwenteHet werkgroepbestuur kwam in het jaar 1996 4 keer bijeen. De bijeenkomsten voor alle werkgroepleden vond plaats op 29 maart en 4 oktober. Er zijn momenteel 54 dossiers in bewerking. In 1996 werden de volgende boeken uitgegeven:

* De Volkstelling 1748 van Stad en Ambt Delden* Het doopboek Hengelo (NG) 1643-1708, 3 delen* Registre Civique Stad- en Landgericht Enschede 1812* Index notarissen Enschede 1812 - 1835

3.3 AfdelingsledenserviceVan de afdeling Twente hebben in 1997 10 leden 376 namen in het landelijk familienamenbestand ingebracht. Zeer veel leden vroegen informatie op uit dit bestand, hetzij op de afdelingsbijeenkopmsten, hetzij in het GIT, alwaar een uitdraai van het bestand ter inzage ligt. Schriftelijk of telefonisch vroegen 37 leden rechtstreeks informatie bij de regionale CALS dhr. J. Verschuur.

3.4 Van Deinse Instituut (VDI)Het Van Deinse Instituut is de opvolger van de voormalige Oudheidkamer. Onze afdeling beschikt op grond van een overeenkomst met het VDI over een ruimte in het gebouw van het VDI (het Elderinkshuis te Enschede). In de ruimte is sinds die datum het Genealogische Informatiecentrum Twente (GIT) gevestigd (zie punt 3.7). De heer Agterbosch heeft op persoonlijke titel zitting in het algemene bestuur van het VDI. Hij behartigt daar zoveel mogelijk de genea- logische belangen.

3.5 Noordelijk OverlegAfgevaardigden van de vijf noord(oost)elijke afdelingen, t.w. Friesland, Groningen en Noord-Drenthe, Drenthe, IJssellanden en Twente hebben periodiek overleg met betrekking tot de gang van zaken binnen de vereniging. Verder wordt getracht de diverse activiteiten van de afdelingen zoveel mogelijk te combineren, zodat overlapping wordt voorkomen.

19

Page 20: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 1 (1998)

3.6 Genealogisch Informatiecentrum Twente (GIT)De afdeling heeft een ruimte ter beschikking gekregen in het Elderinkshuis te Enschede. Het GIT is nu meer dan een jaar op vrijdagmiddag geopend en het aantal bezoekers overtreft de verwachtingen. Het is duidelijk dat het GIT in een behoefte van de leden voorziet.

3.7 Cursus genealogieWegens ziekte van één van de docenten kon de cursus genealogie die gepland stond voor het najaar van 1997 helaas geen doorgang vinden.

3.8 Contacten DuitslandOnze afdeling heeft goede contacten met de genealogische vereniging van de regio Emsland en Bentheim. Voorts zijn er contacten met de genealogische werkgroep 'Kreis Borken'.

3.9 Genealogische Databank Twente Onze afdeling beschikt over een Genealogische Databank (GDT). De GDT beschikt over gegevens die hoofdzakelijk zijn aangedragen door leden van onze afdeling. Er kan derhalve ook worden gesproken over een databank van de leden voor de leden. De databank heeft voornamelijk complete bestanden van genealogen die in Twente onderzoek doen of hebben gedaan. De verantwoordelijkheid voor de juistheid en de interpretatie van de gegevens ligt dan ook bij die personen. De GDT is in te zien tijdens de verschillende bijeenkomsten alsmede in het GIT.

4. Vergaderingen van het afdelingsbestuurHet afdelingsbestuur kwam 5 maal bijeen. Onderwerpen van bespreking waren o.a.: taakverdeling en samenstelling afdelingsbestuur, scholing: genealogiecursussen, Genealogisch Informatiecentrum Twente (GIT), afdelingsledenservice (CALS), Genealogische Werkgroep Twente (GWT), Genealogische Databank Twente (GDT), Twente Genealogisch (TG) en de afdelingsbijeenkomsten.

5. Twente GenealogischDe twaalfde jaargang van Twente Genealogisch verscheen elk kwartaal met in totaal 128 bladzijden. De oplage steeg van 524 tot 565. Deze stijging werd met name veroorzaakt door een aanzienlijke groei van het aantal leden van onze afdeling. Daarnaast is ook het aantal bijkomende leden toegenomen. Een derde factor die de groei van de oplage heeft veroorzaakt is gelegen in het feit dat het bestuur met verschillende verenigingen een ruilabonnement is aangegaan.Naast een veelvoud aan onderwerpen werden er diverse kwartierstaten gepubliceerd.

6. Genealogische informatiedag TwenteOp de door de afdeling georganiseerde Genealogische informatiedag Twente zijn meer dan 400 bezoekers geweest. Naast veel genealogische verenigingen waren er op deze dag ook veel heemkunde-verenigingen aanwezig. De Genealogische informatiedag Twente 1997 was een zeer succesvolle dag waaraan vele leden van de afdeling hun steentje hebben bijgedragen.

Aldus vastgesteld in afdelingsledenvergadering van zaterdag 14 februari 1998.

De voorzitter: de secretaris:

20

Page 21: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 1 (1998)

Bericht van de Penningmeester

De penningmeester vraagt aan de abonnees van Twente Genealogisch hun abonnementsgeld ad ƒ 15,00 voor 1998 vóór 1 januari a.s. over te maken op onze postbankrekening. Rekeningnummer: zie binnenzijde voorblad.

Overleg met RAO en NGV-IJssellanden

Het bestuur heeft samen met het bestuur van de afdeling IJssellanden een oriënterend gesprek gevoerd met een delegatie van het Rijksarchief Overijssel in Zwolle. Zo'n gesprek wordt minimaal eens per jaar gehouden. Er is geen directe aanleiding, maar het is een algemeen gesprek waarbij wij zoveel mogelijk elkaars activiteiten bespreken en op elkaar afstemmen.

NIEUW NGV-BBS

E.J. ten Donkelaar

Op 1 januari 1998 start in Almelo het vijfde officiële NGV-BBS.Een felicitatie waard aan Eric Strunk, die enkele jaren geleden als hobbyist met een BBS begon onder de naam 'De Korenmolen'. Met de status van NGV-BBS zal echter ook de naam 'De Korenmolen' verdwijnen. De nieuwe naam wordt: 'Gens Data BBS Almelo'.Het telefoonnummer zal hetzelfde blijven: 0546 - 85 24 83. Vanaf 13.1.'98 komt er echter een tweede nummer bij: 0546 - 45 59 54. Voor inlichtingen hoe u zelf via een BBS over deze grote bron van gegevens voor genealogen kunt beschikken belt u 0546 - 45 52 91.In TG98/2 komen wij uitvoerig op het nieuwe NGV-BBS terug.

GENEALOGISCHE DATABANK TWENTE (GDT)

M.F.A. Mentink

Zoals ik de vorige keer al heb aangekondigd, deze keer meer over de bestanden die op het Internet beschikbaar zijn.Onder de vlag van 'Overijssel Digitaal' (OD) heeft de NGV afd. Twente haar eigen stek gekregen. Onder de vlag van OD zijn ook de archieven te vinden van bijvoorbeeld het Rijksarchief van de Provincie in Zwolle en het Gemeente Archief Zwolle. Het aantal bestanden over de provincie en de mensen die daar gewoond hebben wordt steeds groter. Diverse heemkunde verenigingen hebben ook hun weg al gevonden naar de Internet server van OD.Hoe komen we daar? Ons adres begint bij de OBD: http://www.obd.nl Vandaar klikken we op de link Informatie van en over Overijssel, gemeenten, instellingen. Daarna klikken we op Clubs stichtingen en verenigingen. Hier vinden we onder de letter G(enealogie) onze vereniging.En zo ziet onze pagina er uit!

21

Page 22: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 1 (1998)

En wat is er te vinden? Uiteraard allerlei algemene informatie over onze vereniging. U vindt er veel informatie over de activiteiten van de diverse werkgroepen. Daarnaast is de catalogus van boeken, tijdschriften etc. hier gepubliceerd. Diverse Twentse en Duitse bronnen staan er vermeld en verder zijn er aanvraagformulieren voor gegevens uit de databank gepubliceerd.Bovendien zijn er van de genealogieën, zoals die in het Elderinkshuis te raadplegen zijn, tekstbestanden gemaakt die dus nu ook op onze 'webpagina' te vinden zijn. Niet alles nog, maar het begin is er.

Iedereen blijft verantwoordelijk voor zijn eigen bestanden; wij geven alleen de mogelijkheid ze te kunnen raadplegen. En hoe nauwkeurig we ook met z'n allen proberen te zijn, er kan altijd een foutje voorkomen. Een goede raad voor de bezoekers van het GIT: controleer altijd alle gegevens die u overneemt. Ze vormen zeer zeker een uitstekende leidraad bij uw verder onderzoek, maar blijf kritisch!

Schriftelijk aanvragen bij de databankbeheerder kan vanzelfsprekend ook. Hiertoe dient u een aan u zelf geadresseerde envelop (A5 = dubbelenveloppe formaat) met 2 keer 80 cent aan postzegels op te sturen. Het bestuur gaat er van uit, dat u door te vragen naar informatie uit deze databank, het belang ervan onderschrijft.

GENEALOGISCHE WERKGROEP TWENTE (GWT)

F.J.M. Agterbosch

Publicaties.

Nummer Omschrijving

1 Trouwboek Haaksbergen (RK) 1732-1808. Transcriptie en Index.2 Doop- en Trouwboek Geesteren (O) (RK) 1768-1834. Gezinslijsten en indexen.3 Volkstelling Oldenzaal Stad 1748. Transcriptie en index.4 Volkstelling Oldenzaal Ambt 1748. Transcriptie en index.5 Doopboek Losser (RK) 1e Helft 1716 - 1765. Transcriptie en index op dopelingen, hun ouders en getuigen.6 Doopboek Losser (RK) 2e Helft 1766 - 1812. Transcriptie en index op dopelingen, hun ouders en getuigen.7 Doopboek De Lutte (RK) 1799 - 1812. Transcriptie en index op dopelingen, hun ouders en getuigen.8 Registre Civique Stad- en Land-Gericht Enschede 1812. Transcriptie en index.9 Index Notarissen Enschede 1812 - 1835. Transcriptie en index.10 Doopboek (NG) Hengelo (O) 1643 - 1708 1e deel van 3 delen. Transcriptie en index.11 Doopboek (NG) Hengelo (O) 1709 - 1752 2e deel van 3 delen. Transcriptie en index.12 Doopboek (NG) Hengelo (O) 1753 - 1811 3e deel van 3 delen. Transcriptie en index.13 (Nieuw) Volkstelling Stad en Gerigt Delden 1748. Transcriptie en index.101 Index "Historie van de Marke Gammelke"102 Index "De hoven en erven in de Marke Noord Deurningen"

22

Page 23: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 1 (1998)

Publicatie 1 t/m 13 = ƒ 25,00 excl. verzendkosten ƒ 7,50.Publicatie 101 en 102 = ƒ 5,00 excl. verzendkosten ƒ 7,50.Diskette nummers 1 t/m/ 13 = ƒ 20,00 excl. verzendkosten ƒ 7,50.Indien een publicatie en een diskette tegelijk besteld worden, zijn de verzendkosten eveneens ƒ 7,50. Bij het bestellen van meerdere diskettes tegelijk zijn de verzendkosten ook ƒ 7,50. Op de diskette staat de transcriptie in de vorm van een elektronisch boekje en is zo direct te raadplegen. Er is geen diskette beschikbaar van de publicaties 101 en 102.

Aanvragen kunnen worden gedaan via een bestelbiljet. Dit bestelbiljet is te verkrijgen op onze bijeenkomsten of aan te vragen (s.v.p. retourpostzegel insluiten) bij: A.P.C. Kwaaitaal, Dennenbosweg 17, 7556 CB Hengelo (O) tel. 074 - 243 40 02. Op dit telefoonnummer zijn de uitgaven ook telefonisch te bestellen. U kunt uiteraard ook de boeken/diskettes zonder verzendkosten afhalen op de bijeenkomsten of bij de heer A.P.C. Kwaaitaal.

Attentie: Er is een nieuwe publicatie. Zie nummer 13.Volkstelling Stad en Gerigt Delden 1748. Transcriptie en index.Hierbinnen: Stad Delden, Havesaten des Gerigt Delden, Boerschap Deldener Ess, Boerschap Woolde, Boerschap Oele, Boerschap Beckem, Boerschap Hengeveld, Boerschap Wedehoen en Cottwijk, Boerschap Deldener Broik, Boerschap Aselo, het Dorp Hengelo en de Veldsijde.

Algemene Publicaties van de NGV afdeling Twente.

Twente Genealogisch (TG) 1985 t/m 1994 = ƒ 3,00 per los nummer en ƒ 10,00 per jaargang van 4 boekjes elk, excl. verzendkosten van ƒ 2,50.Twente Genealogisch (TG) 1995 en 1996 = ƒ 4,00 per los nummer en ƒ 15,00 per jaargang van 4 boekjes elk, excl. verzendkosten van ƒ 2,50.

Register op TG 1985 t/m 1990 = ƒ 3,00, excl. verzendkosten van ƒ 2,50.Register op TG 1991 t/m 1995 = ƒ 3,00, excl. verzendkosten van ƒ 2,50.

De algemene publicaties zijn te bestellen bij de redactie van Twente Genealogisch. Adres: zie binnenzijde van het voorblad.

AANBIEDEN NIEUWE TRANSCRIPTIE

Voor de Genealogische Werkgroep Twente was er onlangs weer een belangrijke dag: het resultaat van vele, vele uren werk door een aantal leden van de Genealogische Werkgroep Twente vond zijn bekroning in de officiële overhandiging in het Gemeentehuis van Delden. Rond het middaguur op een oktoberdag werd een exemplaar van deel 13 door voorzitter Frans Agterbosch aan burgemeester mr. J. Drost van (nu nog) Stad Delden aangeboden. De presentatie vond plaats in aanwezigheid van enkele leden van de GWT en van bestuursleden van het Streekarchief, die ook aan de uitgave 'Volkstelling Stad en Gerigt Delden 1748' hebben meegewerkt.

23

Page 24: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 1 (1998)

GENEALOGISCH INFORMATIECENTRUM TWENTE (GIT)

J.H. Borgman

SchenkingenTen behoeve van de GIT-Bibliotheek ontvingen wij wederom enkele schenkingen:- Het boekwerk "Geschiedenis van de familie Holtkamp over de laatste 250 jaar" werd ons geschonken door dhr. G.E. Spies te Almelo.- De Kerkvoogdij van de N.H. Gemeente in Denekamp schonk ons het boekwerk "Begraafplaats Ned. Hervormde Gemeente Denekamp 1870-1997" door de heer G.F. Lutters; het boek is te bestellen bij de Kerkvoogdij, tel. 0541 - 35 27 48. De prijs is ƒ 15,- excl. verzendkosten. (Zie de rubriek 'Nieuwe Publicaties' in deze TG).- Van de heer G.W. Jansen uit Utrecht ontvingen we een drietal publicaties met de titels:1. Stamboom der Jansen's, deel I (Twee eeuwen geschiedenis)2. Stamboom der Jansen's, deel IIA en B3. De familie Bruyns, Hengelo.Van deze deeltjes over een Twentse landbouwersfamilie (Borne-Zenderen-Enterbroek) zal in TG98/2 een bespreking volgen.- Er zijn weer diverse genealogische computerbestanden aangeboden aan de Genealogische Databank Twente. Deze bestanden kunnen binnenkort worden ingezien in het GIT. Alle gevers willen wij van harte bedanken.

Sluiting GITIn verband met de feestdagen is het GIT gesloten op 26/12, 2/1 en 22/5!

CONTACTDIENST

J.L. Verschuur

Wat doet de CALS?

Over dit onderwerp ging (o.a) de discussie tijdens het recente overleg met de meer dan dertig regionale CALS'en en het hoofd van de contactdienst van de NGV.Welnu lezers van TG, over: 'zijn belangrijkste taak, het verstrekken van inlichtingen uit de gegevensbestanden van de contactdienst aan genealogen die contacten wensen te leggen met andere genealogen die een zelfde familienaam onderzoeken' heb ik niet te klagen. Vragen genoeg.Maar er is ook nog zoiets als wederkerigheid. Als u op uw beurt gegevens ter beschikking zoudt willen stellen van de contactdienst, dan helpt u mee aan het up-to-date houden van het bestand. U hoeft hiertoe alleen de verschillende familienamen uit uw onderzoek op te geven, tezamen met de plaats en de periode , en u verhoogt de kans dat iemand in den lande reageert op zo een familienaam. Het kost niets dan het invullen van een groen inzendingenformulier en een paar postzegels............. Belt u mij eens voor nadere details. Voor het nummer zie binnenzijde voorblad.

24

Page 25: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 1 (1998)

ACTIVITEITEN-AGENDA

J.H. Elfers

De (reguliere) lezingen beginnen om 14.00 uur in het Parkhotel Hengelosestraat 200 Enschede. Vanaf 13.00 uur is de Genealogische Databank Twente, de NGV contactdienst, de Dienst Informatie en Promotie (DIP) van de NGV en de leestafel (met veel geschreven tekst en bronnen uit ons gebied) aanwezig.Tevens is voor een ieder de mogelijkheid haar/zijn gegevens te presenteren.

Zaterdagmiddag 10 januari 1998

GENEALOGISCH ONDERZOEK IN DUITSLANDLezing door mevrouw Paetzel-Veenstra: In haar lezing zal mevrouw Paetzel-Veenstra nader ingaan op de problemen die bij genealogisch onderzoek in Duitsland aan het licht kunnen treden. Tevens zal zij ingaan op de hulp die de Werkgroep Genealogisch Onderzoek Duitsland kan bieden aan de genealoog die onderzoek in Duitsland verricht.

Zaterdagmiddag 14 februari 1998

Internet EN DE GENEALOOGLezing door mevrouw Y. Hoitink:Afdelingsjaarvergadering met na de pauze een lezing van ca. 45 minuten door ons lid mevr. Hoitink over de wijze waarop 'Internet' de genealoog kan helpen bij zijn onderzoek.

Zaterdagmiddag 14 maart 1998

GELD EN KOOPKRACHT G1500-1900Lezing door de heer drs. H.W. Jacobi. De heer Jacobi is conservator van het Koninklijk Penningkabinet te Leiden. Hij zal tijdens zijn lezing aandacht besteden aan het geld en de ontwikkeling van de koopkracht gedurende de periode van 1500 tot circa 1900.

Zaterdagmiddag 11 april 1998

GENEALOGISCHE WORKSHOPGenealogische workshop door de heer Verstraete, bestuurslid van de afdeling Drenthe. Tijdens deze workshop zal de heer Verstraete een groot aantal problemen uit de dagelijkse genealogische praktijk behandelen. De heer Verstraete zal dit doen door de diverse problemen aan de zaal voor te leggen met het verzoek om aan te geven hoe het specifieke probleem (het beste) kan worden opgelost.

Zaterdagmiddag 9 mei 1998

CONTACTMIDDAGContactmiddag door en voor leden te Borne.

25

Page 26: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 1 (1998)

AANKONDIGINGENIn deze rubriek wordt beknopt aangegeven of er in en om ons werkgebied voor genealogen interessante aankondigingen aanwezig zijn. Ieder kan haar/zijn verslag voor deze rubriek inleveren bij de redactie.

- Van 5 december t/m 17 januari wordt er in de Openbare Bibliotheek te Oldenzaal de expositie 'Voorouders gezocht' gehouden. Op 4 december werd deze expositie, met hulp van velen samengesteld door ons lid Els Marijnissen, geopend door Ellen van Langen. De expositie kan worden bezocht tijdens de openingstijden van de bibliotheek: inlichtingen hierover 0541-51 25 16. Op donderdag 15 januari wordt er in de bibliotheek tevens een Genealogie-markt gehouden van 18.30 tot 21.30 uur. De toegang voor beide evenementen is gratis.- Op zaterdag 21 maart 1998 wordt de vierde Genealogische Contactdag Midden-Nederland gehouden te Laren (NH). Aanwezig zijn diverse archiefdiensten, historische verenigingen uit Midden Nederland. Ook is er info over computer-genealogie en zijn er verzamelingen van de NGV.Vanaf 1.1.98 kunnen internetters de homepage van de organisatoren bekijken: http://candl.let.ruu.nl/ngv/ voor het totale programma.Overige informatie via 030-261 06 33 of 030-662 22 19.

LEDENMUTATIES (september t/m december 1997)

ADRESWIJZIGINGEN/CORRECTIES:116041 Mw. C.A.W. Jehee-Steijn Haagwinde 13 1391 XW Abcoude115891 dhr. H. ter Brugge Bentstraat 17 7532 BA Enschede121899 dhr. H. Gouma Boulevard 1945 380/54 7511 AL Enschede115686 dhr. H.G.W. Kleinbruinink Ahuislanden 14 7542 AL Enschede118279 dhr. G. Koebrugge Almereef 6 7471 TP Goor122596 dhr. T.F.M. Slot Karperborch 5 5247 VH Rosmalen125005 dhr. O. Heise Nachtpauw 38 7609 JH Almelo124221 dhr. P. Stuit Tubantiastraat 4 7521 BM Enschede

NIEUWE LEDEN:125523 dhr. F Lunenborg Markeweg 71 7582 BA Losser125524 dhr. J.A.P. Oude Nijhuis Nachtschade 20 7577 BM Oldenzaal125525 dhr. G.J. Mengerink Springendalhoek 35 7546 GS Enschede125703 dhr. M. Oude Kamphuis A. van Dalsumstraat 51 7558 NC Hengelo125702 dhr. J.A.C.M. Wissink Hanendorperweg 68 8166 JJ Emst125602 dhr. J.H. Bijlsma Fluweelplein 24 7553 MG Hengelo

BIJKOMENDE NIEUWE LEDEN:125317 dhr. A.D.J. Schaap Niermansgang 149 7514 DN Enschede106543 dhr. T. Oenema Handelstraat 22-II 7557 TZ Hengelo124768 dhr. G.D. Speekhout De wide Hoeke 4 9022 AX Mantgum124595 mw. F.A. Eleveld-Oving Prunusstraat 81 9741 LC Groningen122968 dhr. W. Kamps Kamperfoelie 13 7443 MA Nijverdal110525 dhr. A.A. Van der Heide P.O.Bag 9033 Surrey, B.C.V3T4X3Windmill Herald Canada

26

Page 27: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 1 (1998)

LIDMAATSCHAP BEEINDIGD:114733 dhr. J.J. Kamphorst Varenhof 52 3069 KK Rotterdam116312 dhr. A.E. Egberts Akkermunt 18 7772 LB Hardenberg

OVERLEDEN:102692 dhr. J. Roelofs De Wulp 73 7671 ZN Vriezenveen

Ledenstand per 31 december 1997:Leden: 411Bijkomende leden: 69

AAN DIT NUMMER WERKTEN MEE:

G. de Voer de Sav. Lohmanstraat 29 7103 GT WinterswijkF.L. Scholten Anna Bijnsring 182 7321 HJ Apeldoorn

Zie voor adressen van bestuurs- en redactieleden de binnenzijde van het voorblad.

INHOUD VAN DIT NUMMER:

VAN HET BESTUUR 1NIEUWE LEDEN STELLEN ZICH VOOR 2ALGEMENE INFORMATIE 3NOGMAALS ALINK 4GENEALOGISCHE PUBLICATIES 6KWARTIERSTAAT TEN BRUGGENCATE (98-01-K) 6KWARTIERSTAAT DIENA MARIA SLOT (98-02-K) 8VRAGENRUBRIEK 11VERSLAGEN AFDELINGSBIJEENKOMSTEN 12VLOEDBELD EN ALMELO 17WESTFAALSE GENEALOGIE 18NIEUWE PUBLICATIES 22BESTUURSMEDEDELINGEN 23NIEUW NGV-BBS 28GENEALOGISCHE DATABANK TWENTE (GDT). 29GENEALOGISCHE WERKGROEP TWENTE (GWT). 30AANBIEDEN NIEUWE TRANSCRIPTIE 32GENEALOGISCH INFORMATIECENTRUM TWENTE (GIT). 33CONTACTDIENST 33ACTIVITEITEN-AGENDA 34AANKONDIGINGEN 35LEDENMUTATIES 36AAN DIT NUMMER WERKTEN MEE 36

27

Page 28: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 2 (1998)

CONTACTBLADVOOR DE AFDELINGTWENTEVAN DE NEDERLANDSEGENEALOGISCHE VERENIGING

VAN HET BESTUUR

F.C. Walhof

Voor u ligt alweer het tweede nummer van Twente Genealogisch. Op 14 februari hadden we een goed bezochte jaar vergadering. Dat de jaar-vergadering zo goed bezocht werd, hadden we waarschijnlijk te danken aan de spreekster die na de vergadering het heft in handen nam. Yvette Hoitink is, ondanks haar leeftijd en verschijning, al een oude rot in het vak op het gebied van Internet. Zij kwam in contact met Internet dankzij de Onder-nemende Universiteit die in Enschede gevestigd is. Door haar enthousiaste verhalen zal zij menig toehoorder over de streep hebben gehaald om zich ook eens met het medium Internet bezig te houden. Internet maakt het u ook makkelijker om met ons als bestuur of redactie in contact te komen. Op de binnenzijde van het voorblad ziet u de e-mailadressen, waarop u uw artikelen en opmerkingen kwijt kunt.

Omdat wij niet willen achterblijven bij deze nieuwe ontwikkelingen heeft onze afdeling ook enkele pagina's op Internet (zie TG 98/1). Deze pagina's worden verzorgd door Marcel Mentink, die op de ledenvergadering als nieuw bestuurslid aantrad. Marcel zal als bestuurslid de Databank gaan beheren en het 'computergebeuren' in goede banen gaan leiden. Aangezien dit ook een taak is bij zijn werkgever de Overijsselse Bibliotheekdienst zal dit zeker wel lukken.Jan ten Donkelaar kende u natuurlijk al als mederedacteur van Twente Genealogisch en als één van de onderzoekers bij het Radio Oost programma Stambomen. Hij versterkt het bestuur op het terrein van de PR.Het al zittende bestuur heet de nieuwe bestuursleden van harte welkom en als lid van de afdeling wens ik ze, ongetwijfeld namens alle leden, veel succes met hun werkzaamheden.

NIEUWE LEDEN STELLEN ZICH VOOR

J.H. BorgmanIn deze rubriek maken wij kennis met nieuwe leden, die zich onlangs hebben aangemeld of die zich van een andere afdeling naar de onze hebben laten overschrijven. Zoeken zij naar families die ook belangstelling hebben van andere leden? Is hun zoekgebied hetzelfde als dat van één of meer andere leden, zodat wellicht werkafspraken te maken zijn? Zo ja, dan willen deze nieuwe leden daarover graag met anderen in contact komen.

- De heer G.B.F. Blankenaauw in Enschede (053 - 431 05 66) zoekt gegevens over de familie VLESHUIS of BLANKENAAUW in Ootmarsum (ca. 1700).- Mevrouw F.M. Suurmeijer-Dors in Zwolle (038 - 354 86 47) is geinteresseerd in de families HEININK (NO-Twente) en DORS (Bocholt (D) en Limburg).

1

Page 29: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 2 (1998)

- De heer B.H.M. Belderbos in Hengelo (074 - 242 32 49) zoekt naar de families BELDERBOS(CH) (Bergen op Zoom, ca. 1760), BASTIAAN (Kampen) en LA-GRANGE (Amsterdam).- Mevrouw M.A. Pont-ter Haar in Raalte (0572 - 35 33 57) zoekt gegevens over de families TER HAAR (Azelo en Almelo, ca. 1650), VAN DER WEERD (Zwolle) en PONT (Leiden). Wie kent de samenstel(l)(st)er(s) van de stamboom van Wernerus TER HAAR, geb. ca. 1650 in Azelo?- De heer G.J. Keijzer in Deventer (0570 - 65 76 06) wil graag meer weten over de familie KEIJZER (Vriezenveen).- De heer F. Suers in Losser (053 538 34 77) wil graag contact over de familie SUERS (Oldenzaal ca. 1631 en Wesel (D) ca. 1720).- De heer E. de Ruijter in Borne (074 - 266 81 88) zoekt naar de families RUIJTER (Amsterdam, ca. 1790), VLAANDEREN (Sloterdijk) en WESTERHOF (Zwartsluis).- De heer H. Nijland in Zuidlaren (050 - 4094923, internet-adres: http://home.pi.net/~nijland/gen/henknijl/henk_ovz.htm stelt kwartierstaten samen over de families NIJLAND (NO-Achterhoek) en JACOBS (Gro-ninger Veenkoloniën.

Te koop tegen nader overeen te komen prijs: Oude jaargangen 1986 t/m 1997 van Gens Nostra en Twente Genealogischbij dhr. H Lautenbach te Hengelo, tel. 074-291 01 48

ALGEMENE INFORMATIE

Redactie

Bezorging, adreswijziging en bestellingenVoor klachten over de bezorging en het bestellen van oude TG's s.v.p. schriftelijk contact opnemen met Freddy Walhof, Arubastraat 16, 7556 TN HENGELO. Adreswijzigingen alléén naar de NGV, Postbus 976, 1000 AZ Amsterdam, met evt. kopie naar onze secretaris. (Zie binnenzijde voorblad).

Vrijwilligers gevraagd voor Streekarchief DeldenTijdens een gesprek met het Streekarchief (zie TG 97/4) bleek dat er grote behoefte bestaat aan vrijwilligers, die kunnen assisteren bij allerlei werkzaamheden op genealogisch gebied. Men kan contact opnemen met mw. Verschuuren op dinsdag en vrijdag van 14.00 tot 17.30 en van 18.30 tot 20.30 uur, Langestraat 84, Delden, tel. 074-376 20 16.

Nederlands Hervormde Kerk te AlmeloVanaf mei 1997 is de plaatsingslijst van de archieven van de Herv. Gem. te Almelo (1619) 1682-1985 te raadplegen in het RAO onder toegangsnr. 442.

Stamreeksen, kwartierstaten en genealogieën gevraagdU kunt ons weer bovengenoemde resultaten van uw onderzoek sturen, liefst in de opmaak zoals deze in TG gehanteerd wordt. U kunt insturen op diskette, graag in WP 5.1 of .txt-formaat, of als attach per email (email adres redactie: [email protected]). Wij gaan er wel vanuit, dat u uit de Burgerlijke Stand te verkrijgen gegevens zoveel mogelijk hebt vermeld.

2

Page 30: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 2 (1998)

LANDVERKOOP MANDER

Frans Scholten, Apeldoorn

Landverkoop door boeren in Mander.

12 nov. 1739. Voor Rigter EGO en keurnoten Berent LIPHUIS en Berent HEESPINCK verkopen Henr. DE MEIJER, Jan ELFERMAN, Henric KATMAN, Jan BOEINK, Jan AMPSINCK, Jan BEEKINCK, Egb. WOLBRINCK, Jan ELERS, Henric TIJMAN, Derk SCHURINCK, Jan NIJHUIS, Jan DEININCK, Jan SCHOLTEN, Jan HESSELINCK, Egb. BRUNINCK, Jan RIBBERT en Jan BENNINCK, boeren uit Mander, stukken land aan diverse personen[1].

Bron.[1] Landgericht Ootmarsum, RAO te Zwolle, toegang 71.1, inv. nr. 5, bladzijden 434 t/m 441.

GENEALOGISCHE PUBLICATIES De publicatie van kwartierstaten, stamreeksen, genealogieën en parentelen.

U kunt kwartierstaten, stamreeksen, genealogieën en parentelen inzenden. Er zijn geen tijds-restricties. Denkt u echter wel aan de privacy van nog levende personen. U mag alle relevante opmerkingen vermelden. Onderstaande publicaties worden onder de volledige verantwoordelijkheid van de indiener geplaatst. De redactie zorgt alleen voor eenheid in presentatie. Indien u gebruik wil maken van de gegevens is het sterk aan te bevelen dat u de bron raadpleegt. Deze bron is zeer waarschijnlijk in te zien bij de indiener van de desbetreffende kwartierstaat. Stuurt u eventuele aanvullingen en/of opmerkingen op de gepubliceerde kwartierstaten ook op naar de redactie, zodat de redactie deze in een komende Twente Genealogisch kan opnemen. Bij voorbaat hartelijk dank.

STAMREEKS JAN TEN DONKELAAR (98-03-S)E.J. ten Donkelaar, Hengelo

De familienaam 'Ten Donkelaar' is een typisch Twentse naam: bij de volkstelling van 31 mei 1947 waren er in Nederland 206 personen met deze naam, waarvan 147 (72%) in Overijssel, beter gezegd Twente. Er woonden in '47 namelijk 140 (95%) personen in Twente, met de nadruk op Enschede (84), Goor (20) en Almelo (16). In deze drie industriesteden woonden samen 120 Ten Donkelaar's ofwel 82% van het totaal in Overijssel.De familienaam Ten Donkelaar behoort tot de voor Oost-Nederland karak-teristieke groep te/ter/ten-namen. In 1947 waren er in Overijssel 483 van dit soort namen, waaronder 49 'grote', d.w.z. met meer dan 100 naamdragers. (De grootste hiervan was overigens Ter Horst met 1070 personen). Tot deze 'grote' behoorde dus ook Ten Donkelaar en in Enschede maakte Ten Donkelaar eveneens deel uit van de groep met 9 kernnamen met meer dan 100 dragers (een naam wordt kernnaam genoemd indien die naam in één gemeente meer dan 50% dragers van het provinciale totaal heeft).

De oudst bekende voorvader is Tonnijs ten Donckeler, schipper in Goor. Stamvader Tonnijs wordt in het kerkeboek van 'Predicant Abraham Putmann' na zijn eerste

3

Page 31: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 2 (1998)

dienst op 27 juni 1658 in de Nederduits Gereformeerde kerk te Goor genoemd als 'ledemaat nr 35 binnen die stat Goor'. De naam is vrijwel zeker afkomstig van het erve Donkelaar ofwel Donkelman in Diepenheim (in officiële stukken het Donkelaar genoemd). In het verpondingsregister van 1601 wordt 'Das Erve Dunckler' en in 1602 'Donckeler' vermeld. Op 9 sep-tember 1793 wordt in het doopboek van Diepenheim de doop van Johannes, zoon van Garrit Kremers en Janna Berendiena ten Donkelaar vermeld, 'wonend op het Donkelaar'. En ook nu nog woont op Donkelman de familie Kremers.De oudste vermelding van het erve wordt gevonden in het Goederenregister van Graaf Henrick van Dalen van 1188: Domus Dunckerlo.Nazaten van de graaf verkopen in 1331 aan Bisschop Jan van Diest van Utrecht de 'Heerlykheid Diepenheim en het Graafschap Dalen' met daarin o.a. 'den Hof de men heet Donckerlo legghende te Dyepenhem'.

Generatie I1 Jan ten DONKELAAR, geb. Ambt Almelo 28-07-1899, overl. Almelo 06-01-1966, tr. Almelo 06-10-1928 Johanna Hermina VOORDENHOUT, geb. Stad Almelo 28-02-1903, overl. Almelo 28-11-1957, dr. van Johannes Hendrikus VOORDENHOUT en Hermina Johanna ten TIJE.

Generatie II2 Evert Jan ten DONKELAAR, geb. Stad Almelo 18-08-1872, overl. Almelo 10-06-1960, tr. Ambt Almelo 05-09-18963 Fenneken SCHOPPERT, geb. Ambt Almelo 05-02-1873, overl. Almelo 24-09-1949, dr. Jan SCHOPPERT en Gerritdina BREURMAN.

Generatie III4 Roelof ten DONKELAAR, geb. Raalte 06-03-1841, overl. Almelo 27-06-1914, tr. Stad Almelo 30-08-1862 te Stad Almelo5 Janna de JAGER, geb. Stad Almelo 14-12-1840, overl. Almelo 05-03-1929, dr. van Jan Hendrik de JAGER en Fenneken SCHELFHORST.

Generatie IV8 Gerrit Jan ten DONKELAAR, geb./ged.(NG) Goor 29-11-1797/03-12-1997, overl. Goor 26-08-1847, tr. Goor 11-02-18259 Everdina ROELOFS (alias BESSEMBINDER), geb./ged. (NG) Raalte 24-02-1805/03-03-1805, overl. Raalte 03-05-1883, dr. van Jacob ROELOFS en Aaltje DOORN.

Generatie V16 Gerrit ten DONKELAAR, ged. Goor 29-07-1759, overl. Goor 14-06-1833 te Goor, tr.17 Janna BEUMERS, geb. ca 1765, overl. Goor 06-03-1842, dr. van Jan BEUMERS en Janna WASSINK.

Generatie VI32 Gerrit ten DONKELAAR, ged. Goor 20-03-1733, tr. (2) GoorGeesken Henrikzen KAMPS. Tr. (1) 33 Anna HELMIG, overl. Goor 01-01-1760.

Generatie VII64 Jan ten DONKELAAR, ged. Goor 29-10-1693, tr. Goor?65 Fennekis LEIJINK, geb. ca 1700 te Goor?

Generatie VIII128 Gerrit ten DONCKEL, geb. Goor? ca 1665? tr. Goor?129 Jenneken MORREN, geb. Goor? ca 1670.

4

Page 32: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 2 (1998)

Generatie IX256 Tonnijs ten DONCKELER, geb. Goor/Diepenheim? ca 1625

STAMREEKS GERRIT WILLEM TEN DONKELAAR (98-04-S)E.J. ten Donkelaar, Hengelo

Generatie I1 Gerrit Willem ten DONKELAAR, geb. Enschede 25-11-1888, overl. Losser 21-09-1963, tr. Lonneker 06-08-1909 Kleisje VEENSTRA, geb. Oldemarkt 29-05-1887, overl. Losser Losser 30-06-1982, dr. van Meine VEENSTRA en Wietske van der VEEN.

Generatie II2 Gerrit ten DONKELAAR, geb. Goor 05-08-1866, overl. na 1930, tr. Enschede 17-04-18903 Gerritdina REUDINK, geb. Lonneker 10-04-1869, overl. Enschede 14-01-1930, dr. van Albert REUDINK en Willemina HUISKERS.

Generatie III4 Gerrit Willem ten DONKELAAR, geb. Goor 23-07-1831, overl. Lonneker 18-05-1894, tr. Goor 07-09-18585 Wilhelmina Catharina BROERS, geb. Deventer 29-12-1835, overl. Lonneker 24-12-1910, dr. van Bouwe BROERS en Wilhelmina Catharina PORL.

Generatie IV8 Jan ten DONKELAAR, geb. Goor 09-03-1795, ged. Markelo 22-03-1795, overl. Goor 15-09-1887, tr. (2) Goor 30-12-1837 Hendrika MEYERS, geb. Holten ca 1809, tr. (1) Goor 19-04-18169 Willemina SCHRIJVER, ged. Rijssen 03-08-1788, overl. Goor 07-06-1830, dr. van Henricus SCHRIJVER en Maria (Van LOSSER?)

Generatie V16 Gerrit ten DONKELAAR, ged. Goor 29-07-1759, overl. Goor 14-06-1833, tr.17 Janna BEUMERS, geb. ca 1765, overl. Goor 06-03-1842, dr. van Jan BEUMERS en Janna WASSINK.

Zie verder Stamreeks 98-03-S hiervoor!

VRAGENRUBRIEK

F.C. WalhofDeze vragenrubriek staat open voor alle leden van de NGV.Wij verwachten wel dat u uw vraag pas inzendt als u, min of meer, vastgelopen bent, dus de normale bronnen, zoals bevolkingsregister, register BS en DTB hebt geraadpleegd. Stuurt u uw antwoord a.u.b. aan de redactie, zodat het in TG kan worden opgenomen.

Vraag 98/4Wie kent de samenstellers van de stamboom van Wernerus TER HAAR, die rond 1650 in Azelo geboren werd?Mevr. Pont-Ter Haar, Raalte

5

Page 33: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 2 (1998)

Vraag 98/5Wie weet waar de naam PRINS vandaan komt? Op 5 februari 1761 huwt Hendrik PRINSEN j.m. wonende te Hessem, met Gerritje JAMSEN j.d. in Lente. In het doopregister van Dalfsen komt op 19 november 1735 HENRIKUS soon van Hendrik HENDRIKS en Derkien HENDRIX in Dalfsen voor. Hendrik PRINSEN moet omstreeks 1735 zijn gedoopt. Mogelijk is dit dezelfde maar waarom dan PRINSEN?H.A. Hendriks, Arnhem.

Vraag 98/6Wie kent de familierelaties tussen (misschien naamsveranderingen) de families BARTELINK, TER HAAR, WILMINK en OLTHOF die rond 1700 in Hertme woonden? De voornamen Wolter, Werner en Jodocus komen vooral in deze families voor.F.C. Walhof, Hengelo

Vraag 98/7Arend BOONK werd volgens overlijdensacte rond 1791 te Hengelo geboren en hij overleed volgens deze acte ongehuwd te Hengelo op 14-1-1848. Hij was een zoon van Jan BOONK of BOOIJNK en Johanna WELBERG. Hij trouwde wel degelijk te Gronau op 15-4-1822 met Geertruid TEN VOORDE. Gevraagd wordt nu de doopdatum van Arend.F.C. Walhof, Hengelo

Vraag 98/8Uit het huwelijk van Arend BOONK en Geertruid TEN VOORDE werd o.a. Gesina BOONK (doopinschrijving te Enschede als BOOM) geboren. Zij staat niet in de geboorteacten van de B.S. van de gemeenten Enschede of Lonneker. Wel werd ze in het doopboek van de St. Jacobuskerk in Enschede genoteerd en wel onder de datum 14-4-1823 (get. Henricus BOOM en Aleida VERGERS). Nadien ontbreekt elk spoor van haar. Waar is ze opgedoken?F.C. Walhof, Hengelo

Antwoord 97/1Een Michel LAUTENBACH heb ik niet kunnen vinden. Wel heb ik een afstammingslijst van een familie LAUTENBACH, die in Friesland woonde. De stamreeks begint met Jacobus LAUTENBACH die op 24-3-1612 te Leeuwarden overlijdt. Hij was Gerechtsholt des Fries Nassouschen Regiment. Hij is vermoedelijk als officier met de vorsten van Nassau naar Friesland gekomen.J.H. Bijlsma, Hengelo

Antwoord 97/3 (gedeeltelijk)De laatste persoon genoemd in deze vraag was Bartolt Uttenhuijs, die in de periode vóór 1478 de boerderij Slakhorst in Beuningen had gekocht. Na veel zoekwerk is mij gebleken, dat dit moet zijn Bartolt OTTENHUIJS, boer op erve Otman in Berghum, buurtschap Denekamp. Bertolt OTTING, ongetwij-feld dezelfde, wordt zelfs bij naam genoemd in het Schattingsregister van Twente 1475 [1]. Over deze vondst zal over enkele maanden een artikel[3] verschijnen. Dit stuk vormt een vervolg op een reeds eerder verschenen artikel[2] over de kate (kleinere, ongewaarde boerderij) de Slakhorst in Beuningen.F.L. Scholten, ApeldoornBronnen[1] "Het Verpondingsregister van Twente van 1601", uitgave Vereniging Oudheidkamer Twente, Elderinkshuis, Enschede (1985).[2] Scholten F.L., "Het raadsel van de Slakhorst", in "'n Hoesbreef", 4, nr. 2, (1997), blz.2-11.[3] Scholten F.L., "Nogmaals: de Slakhorst in Beuningen", te verschijnen in: "'n Hoesbreef", 5, nr. 2, (1998).

6

Page 34: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 2 (1998)

Antwoord 98/2Volgens de VT 1748 (gericht Kedingen, buurtschap Notter) bevindt zich daar 'De cater Telgte, bewoner TELGTJAN', kinderen Catharina en Jenneke (beiden ouder dan 10 jr.) en Hinderic en Fenneken (onder de 10 jr.). TELGTJAN ging te Rijssen in ondertrouw (otr.boek Rijssen nr. 370, blz. 84, nr. 454) op 19-2-1735. Jan CROMMENDAM, j.m., z.v. Garrit CROMMENDAM en Berendine N.N. en Leene GIJSBERT, wed. KUNINKS, beijde wonende op den Huize Grimberg. In deze periode worden te Rijssen 9 kinderen gedoopt. Leene overlijdt en Jan Garritz KROMMENDAM hertrouwt Rijssen 29-10-1748 Fenneken CLAASEN. Of er uit dit huwelijk kinderen geboren zijn is nog niet bekend.T. van Megen-Krommedam, Wijchen

Op de volgende vragen uit vorige TG's is nog geen antwoord gekomen - Vraag 97-5 (TG97-2) Wie kent de plaatsnaam Alberdessn?- Vraag 97-6 (TG97-3) Informatie gevraagd over de families CONRADES, VRI(J)DAGH, VAN ESSCHENDARPE en BOZEMAN.- Vraag 97/8 (TG97-4) Wie weet er meer over over o.a. Jannes OUDE VELD alias MEINDERS en Geertruid OUDE VELD?- Vraag 98-1 (TG98-1) Wie kent Seine MOLLENHORST, geb. Hardenberg?- Vraag 98-3 (TG98-3) Waar en wanneer huwde Maria Gerdina (Gerritdina) ten Donkelaar en Hendrik HUISMAN?

VERSLAGEN AFDELINGSBIJEENKOMSTEN

F.C. Walhof

Zaterdag 8 november 1997De heer Snel van het Amsterdams Gemeentearchief kwam ons iets vertellen over de immigratie naar Amsterdam, waarbij hij zijn lezing in twee delen splitste. Voor de pauze vertelde hij over de herkomst en de redenen voor de trek naar Amsterdam en daarna over de mensen uit onze regio en de bronnen binnen het Gemeentearchief.De redenen van de komst naar Amsterdam zijn vooral religieus en economisch getint. Amsterdam was rond 1550 nog maar een klein stadje. De werkkrachten kwamen toen nog uit de nabije omgeving zoals de Zaanstreek. Dordrecht, Hoorn en Enkhuizen waren belangrijker en groter. Het economische zwaartepunt in Nederland verplaatste zich echter rond 1600 naar Amsterdam. De stad telde rond 1600 zo'n 60.000 inwoners. Dit was sinds 1550 bijna een verdubbeling. Door de val van Antwerpen in 1585 (een stad met toen 100.000 inwoners) kwam er een grote trek van vooral protestanten vanuit Vlaanderen naar de stad. Ook Haarlem en Leiden profiteerden van deze toeloop van vooral rijke kooplui en handwerkslieden. De volgende rijke groep mensen die kwam waren de Portugese Joden die op de vlucht waren voor de Inquisitie. In 1598 arriveerde het eerste schip in Amsterdam. Ze waren niet alleen rijk, maar ze hadden ook goede contacten met het Middellandse Zee gebied en met West-Indië. Door hun status konden ze ook eisen stellen aan de raad van Amsterdam m.b.t. hun rechten en om b.v. toestemming tot de bouw van een synagoge te krijgen. Deze twee groepen waren een aanzet tot de start van de Gouden Eeuw in Nederland. In 1602 volgde de oprichting van de V.O.C. Opmerkelijk was dat er maar een paar echt Amsterdamse families in de V.O.C. vertegenwoordigd waren. Rond 1622 had de stad 105.000 inwoners. Behalve Nederlanders ook veel Skandinaviërs (Bergen N), Duitsers en Friezen. Het erfsysteem in Skandinavië en Duitsland, waarbij de oudste zoon alles erft, zorgde voor een uittocht richting

7

Page 35: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 2 (1998)

Amsterdam waar velen emplooi vonden in de scheepvaart. Maar ook de opkomende industrie (linnenblekerijen, moddermolens, loodwitmolens en de huizenbouw) trok veel nieuwe mensen. In de tweede helft van de 17e eeuw waren het vooral Westfalen. Uit onderzoek blijkt dat van de 650.000 personen die tussen 1578 en 1811 voor de eerste keer trouwden er 180.000 uit het buitenland kwamen. Daarvan kwamen er 80.000 uit Westfalen en het huidige Nedersaksen. Rond 1648 kwamen de eerste Hoogduitse Joden naar Amsterdam. Anders dan hun Portugese geloofsgenoten waren zij vaak arm en daarom niet zo welkom. De Portugese gemeenschap ondersteunde hen echter. Na 1720 werd deze groep door de aanhoudende Pogroms in Polen steeds groter.De vele oorlogen in die tijd zorgde ook voor een groot leger aan mannen uit heel Europa die over het hele continent trokken. Vooral Hessen trokken na hun diensttijd naar Amsterdam, dat zelf geen garnizoensstad was. Na de opheffing van het Edict van Nantes aan het einde van de 17e eeuw kwamen veel Franse protestanten (Hugenoten) naar Nederland. Er ontstonden Waalse gemeenten in Leiden, Delft, Haarlem en Amsterdam. Zij brachten veel technische vernieuwingen naar de hoofdstad. Ook de productie van luxe goederen kwam bijna geheel bij deze groep te liggen. Zijdeproductie, kammenmakerijen en de productie van waaiers waren in de stad nog niet bekend. Opvallend voor de 18e eeuw is de trek van vooral meisjes uit Gelderland, Overijssel en Drenthe naar Amsterdam. Zij werkten daar vooral als dienstbode. Andere beroepen en beroepssectoren waarin vrouwen sterk vertegenwoordigd waren, waren de textiel, turfvulsters en -tentsters en de vishandel. Ook Duitsers kwamen nog veel naar Amsterdam. Zij waren vooral landarbeiders en werkten in de tuinbouw (warmoezeniers en tuiniers) rond de stad. Buitengewoon is ook dat in de 18e eeuw drie kwart van de bakkers uit het Hannoverse kwam. In 1670 was het aantal inwoners gegroeid tot 200.000. Daarna ging de groei langzamer om aan het eind van de 18e eeuw uit te komen op ca. 220.000.In de 18e eeuw werd het aantal immigranten geringer, maar de herkomst diverser. In Danzig ging het slecht door de slechte graanprijzen in Polen. Vele families, die al generaties geleden vanuit Amsterdam waren geëmigreerd, trokken terug naar de stad. Na 1750 kwamen Armeniërs (vervolging in het Turkse Rijk), Grieken (idem, zij bouwden ook hun eigen Grieks-Orthodoxe kerk), Italië/Lombardije (kooplui), grensgebied Italië en Zwitserland (schoorsteenvegers), Luik (muzikanten en strohoedmakers), Frankrijk (ambtenaren in de Franse tijd). In de 19e eeuw Württemberg (Lutheranen die vaak varkensslager waren), Hessen-Waldeck (suiker- en banketbakkers) en rond 1825 Italianen (blaasbalgen, barometers en pleisterwerk). De meesten bleven hangen en trouwden hier. Om alle rechten te kunnen krijgen, zoals het lidmaatschap van een gilde, moest men over het Poorterschap beschikken. Vanaf 1650 moest men ƒ 50,- betalen om dit burgerschap te kunnen verkrijgen. Het huwelijk met een Amsterdamse was lucratief, omdat men dan geen geld hoefde te betalen. Eventuele kinderen konden, indien ze wees werden, aanspraak maken op opname in het Burgerweeshuis. Dit was vaak beter dan de weeshuizen die door de kerken werden beheerd.In het proefschrift van Simon Hart (Schrift en Getal) heeft deze de herkomstplaats, de beroepen en het wel of niet kunnen schrijven en lezen onderzocht van alle gehuwden in de periode 1575 tot 1811. Hij berekende tevens de sexratio. Dit is de verhouding van het aantal vrouwen t.o.v. het aantal mannen uit een bepaalde stad/streek die trouwen. Voor Overijssel is het aantal vrouwen dat in Amsterdam trouwt groter dan het aantal mannen. In enkele periodes zelfs twee maal zo groot. De herkomstfiches die Hart gemaakt heeft liggen op het Gemeentearchief ter inzage. Van een aantal gemeenten in Twente had de heer Snel enige cijfers van huwelijkspartners in Amsterdam. Almelo 324(m)/778(vr), Enschede 165/304, Hengelo 78/142, Oldenzaal 655/792, Vriezenveen 92/62 en Ootmarsum 451/619.

8

Page 36: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 2 (1998)

De toegang op het Notarieel Archief (3,5 km) op naam en plaats is niet volledig. Van de 17 eeuw (1,2 km) is al wel veel geklapperd. Verdere bronnen zijn de lidmaatregisters (geref. vanaf 1750) en attestatieregisters (vanaf 1740, alleen in chron. volgorde). De katholieken hielden geen registratie van nieuwe parochianen bij. Voor Lutheranen kunt u de klappers, die door dhr. Voortman zijn gemaakt, raadplegen. De Doopsgezinden hebben eveneens geen centrale registratie.Verkopen (=kwijtscheldingen) leveren interessant materiaal. Bij verkoop moesten de erfgenamen aanwezig zijn. Vaak kon dat niet en gaf men een machtiging. Deze zijn bewaard gebleven in de Procuratiën (ingekomen, voor mensen van buiten, en uitgaande) die door de schepenen werden bijgehouden. Ook de registers van de Wees- en Bejaardenhuizen zijn een mooie bron voor onderzoek. Deze huizen zijn verdeeld in huizen voor poorters, huizen voor mensen die lid zijn van een kerkgenootschap en de Aalmoezeniers-weeshuizen voor kinderen die geen poorter als ouder hadden of aangesloten waren bij een kerk (b.v. vondelingen).Als u het gemeentearchief in Amsterdam wilt bezoeken is dit mogelijk op maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Het archief is gevestigd aan de Amsteldijk 67 (bij de Berlagebrug). Met de auto rijdt u via de A1 naar Amsterdam en rijdt in deze plaats tot de Amstelstraat en bij de brug is het rechtsaf. Achter het archief (Tolstraat) staat het NINT-gebouw met parkeerplaatsen (ƒ 5,- p.d.). Vanaf CS neemt u tramlijn 4, halte Lutmastraat of de metro (tegenwoordig volgens dhr. Snel weer veilig en schoon), halte Wibautstraat. De eerste keer hoeft u zich in het archief nog niet te legitimeren. Bij het tweede bezoek krijgt u een pasje met foto (wordt ter plekke gemaakt) en moet u een paspoort/rijbewijs tonen en een recent bank- of giroafschrift (max 3 maanden oud) i.v.m. uw adres.

E.J. ten Donkelaar

zaterdag 10 januari 1998Het is bekend dat velen van ons één of meer Duitse voorouders hebben. Een duidelijk bewijs hiervoor leverde de lezing door mw. Paetzel-Veenstra uit Rijssen over 'Genealogisch onderzoek in Duitsland'. Meer dan 80 leden bezochten de bijeenkomst, zodat er stoelen bijgeplaatst moesten worden.Een wellicht bij weinigen bekend feit is, dat mw. Paetzel degene is die de naam van ons afdelings-contactblad 'Twente Genealogisch' heeft bedacht. Dit gebeurde tijdens een 'brainstorming' door de toenmalige redactie, waarvan zij ook deel uitmaakte. Vanaf het nummer 1 van jaargang 4 (1985) kreeg het tot dan naamloze blad de huidige naam. Over het onderzoek in Duitsland is veel te vertellen en mw. Paetzel was bereid er voor TG een samenvatting van te maken, die hieronder volgt:

G.H. Paetzel-Veenstra, Rijssen

Vrijwel iedere Nederlander heeft wel Duitse voorouders. Wat is Duitsland? Het huidige Duitsland is ontstaan uit een lappendeken van kleinere en grotere rijken. Momenteel is het verdeeld in deelstaten. Van Duitsland hebben nog andere gebieden deel uitgemaakt, die nu b.v. bij Polen horen. men moet dus goed weten waar men moet zoeken. Een onmisbare gids daarbij is het Postleitzahlbuch van de Duitse Posterijen én een goede wegenatlas.Onze voorouders kwamen naar hier omdat in hun land grote armoede heerste of omdat er oorlog was, vanwege godsdienstvervolging of wegens het erfrecht: de oudste zoon erfde de boerderij. Veel mensen kwamen hier als seizoenarbeider, bij voorbeeld de grasmaaiers, turfmakers, steenbakkers. Zij kwamen veelal uit Westfalen, Niedersachsen en Lippe. Anderen bleven hier langer, dat waren de ambachtslieden -slagers, suikerbakkers, timmerlui-, de kooplieden, vooral uit Osnabrück -kiepkerels,

9

Page 37: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 2 (1998)

fijndoekspoepen-, de huursoldaten uit Hessen, Silezië, Baden-Württemberg, Zwitserland, de zeelieden die in groten getale bij de VOC dienden en de dienstbodes.Begint men met het onderzoek in de tijd van de burgerlijke stand, dan is het zaak zoveel mogelijk gegevens uit de huwelijkse bijlagen te halen. Voor de 17de en 18de eeuw is men aangewezen op DTB-boeken, militaire stam-boeken, VOC-archief.Problemen die zich nogal eens kunnen voordoen, zijn de verbastering van namen -men schreef vaak fonetisch-, het meerdere malen voorkomen van een plaatsnaam of het door de immigrant opgeven van een bekende plaatsnaam terwijl hij uit eeen klein dorpje kwam. Een ander struikelblok is het Duitse schrift en het gebruik van heiligennamen bij de kalender.Een eerste onderzoek kan soms al plaatsvinden via de verzamelingen micro-fiches bij de 'Mormonen', CBG, NGV, rijksarchieven in de grensprovincies. Veel bibliotheken hebben boeken die achtergrondinformatie bieden over gezochte streken of plaatsen. Het aanschrijven van de plaatselijke VVV -het Fremdenverkehrsamt- geeft vaak al interessante informatie en mogelijk het adres van een plaatselijke historische vereniging.Verder in Duitsland: een genealogische vereniging in de gezochte streek helpt u graag op weg hoe verder te handelen. Vanf 1875 bestaat er in Duitsland een burgerlijke stand, ondergebracht bij de gemeenten. Daarvoor hielden de kerken de bewonersadministratie bij. De bewaarplaatsen van de kerkenboeken zijn echter heel verschillend en moet nagevraagd worden. In stads-, streek- en staatsarchieven vindt men aanvullende collecties als belastingregisters en notariële archieven. In de deelstaat Noordrijn-Westfalen zijn twee "Personenstandsarchive', in Brühl en Detmold. Hier worden de dubbelen van de kerkboeken en het 'Personenstands-register' bewaard. Beide archieven kan men zonder afspraak vooraf bezoeken. Andere vindplaatsen zijn privéarchieven, bibliotheken, gespecialiseerde uitgeverijen en particulieren, die vaak boeken van een bepaalde kerk beheren. Een goede methode is contact te leggen met naamgenoten van wie men adressen in telefoon-boeken kan vinden.

De problematiek bij genealogisch onderzoek in Duitsland is de reden dat dertig jaar geleden de WGOD werd opgericht, de Werkgroep Genealogisch Onderzoek Duitsland. Doel was het uitwisselen van kennis en gegevens met betrekking tot dit onderzoek. In de loop der jaren heeft dat geresulteerd tot enkele uitgaven. Ook dit jaar zal een lustrumboek verschijnen, een uitgebreid adressenboek. Voor niet-leden zal het te koop zijn.De WGOD is een zelfstandige vereniging. Tweemaal per jaar is er een bijeen-komst in Utrecht, waar ook Duitse sprekers worden uitgenodigd. Viermaal per jaar verschijnt het blad Gens Germana en daarbij Familienkundliche Nachrichten, een genealogisch advertentieblad. De gegevens van de leden worden ondergebracht in de cartotheek die aan ieder lid wordt toegezonden. Verder beschikt de WGOD over een informatiedienst en een bibliotheek. Betrekkelijk nieuw is het werken in Postleitzahl-groepjes, samenwerken van leden in eenzelfde onderzoeksgebied. Eenmaal per maand wordt zo mogelijk een excursie georganiseerd. De WGOD is aangesloten bij de DAGV, Deutsche Arbeitsgemeinschaft Genealogischer Verbände. Deze overkoepelende organisatie behartigt de belangen van de genealogen en onderhoudt contacten met diverse archiefinstellingen. Zij geeft een tijdschrift uit en organiseert jaarlijks een congres. Veel matriaal wordt door hen verzameld via de computer en de gegevens van de WGOD worden in dit grote verband opgenomen. De contributie van de werkgroep bedraagt f. 35,- per jaar.

Aanbevolen regels voor onderzoek in Duitsland1. Bereid uw onderzoek grondig voor in Nederland.2. Maak voor een bezoek altijd een afspraak.

10

Page 38: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 2 (1998)

3. Sluit bij schriftelijke vragen antwoordporto (Duits) bij, liefst metgeadresseerde envelop.4. Wees beleefd; u hebt geen récht op informatie (wegens een andere Archiefwet dan in Nederland).5. Stel uw vragen kort en duidelijk.6. Heb veel geduld; antwoord laat soms lang op zich wachten.7. Heeft u bruikbaar materiaal ontvangen, stuur even een bedankje.8. Gaat u in zee met een plaatselijke genealoog, maak dan duidelijke afspraken.9. Bedenk dat genealogie voor veel Duitsers een beladen hobby is.

Naslagwerken voor hulp bij onderzoek in Duitsland- J.G.J. van Booma: Genealogisch onderzoek in Duitsland, uitgave CBG den Haag, 1987- J.H.M. Putman: De Gids, deel 2, literatuur die te vinden is bij Nederlands instanties, uitgave WGOD, 1982- Familienforschung im deutschem Grenzraum zu den Niederlanden, jubileumuitgaven van de WGOD, 1992- J. Lucassen: Naar de kusten van de Noordzee; trekarbeid in Europees perspektief, eigen uitgave- Werken over de grens; 350 jaar geld verdienen in het buitenland. Catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling, gehouden in 1993/94 te Assen, Cloppenburg, Hoorn en Lingen- K. Mulder: Hannekemaaiers en kiepkerels, uitgave Knoop & Niemeijer, Haren 1971- Das Postleitzahlbuch, uitgave Duitse posterijen- H. Ringoir: De Nederlandse Infanterie, uitg. C.A.J. van Dishoeck, 1967- H. Ringoir: Vredesgarnizoenen van 1715 tot 1795 en 1815 tot 1940, uitgave Sectie Militaire Geschiedenis, 1980- J.H. Kompagnie: POP-gids, personen op papier, uitgave Algemeen Rijksarchief, 1997- S. Hart: Geschrift en getal, lijst van verbasteringen van persoons- en plaatsnamen, Gemeentearchief Amsterdam- Verder:telefoonboeken in Duitsland, diverse Duitse tijdschriften, aanwezig bij de NGV te Naarden, Gens Germana, Familienkundliche Nachrichten, Duitse 'Ortsverzeichnisse', plaatsnamenregisters aanwezig in archieven en bibliotheken.

F.C. Walhof (met dank aan Yvette Hoitink)

Zaterdag 14 februari 1998

Na afloop van de jaarvergadering hield ons lid Yvette Hoitink een voordracht over 'Genealogie en Internet'. Yvette is bijna afgestudeerd aan de faculteit informatica van de Universiteit Twente. Vanuit deze faculteit kreeg zij de beschikking over internetfaciliteiten, waarvan ze dankbaar gebruik heeft gemaakt voor haar grootste hobby: genealogie. In haar verhaal ging Yvette in op de voor genealogen interes-sante onderdelen van het Internet: het World Wide Web, e-mail en Newsgroups. Het World Wide Web is het meest bekende onderdeel van het Internet. Het bestaat uit pagina's over allerlei onderwerpen die naar elkaar kunnen verwijzen. Voor genealogen zijn er verschillende soorten pagina's interessant, waaronder uiteraard die van archieven. Helaas zitten er nog niet veel archieven op het Internet. Sommige archieven zijn slechts vertegenwoordigd met een pagina die te vergelijken is met een folder: echte informatie over archiefstukken staat er niet op. Een goed voorbeeld van een archief dat wel vertegenwoordigd is met

11

Page 39: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 2 (1998)

informatie over archiefstukken is het Rijksarchief in Overijssel (adres http://obd-server.nl/www-data/instel/arch/rkarch.htm). Via deze pagina is het archievenoverzicht te bekijken, terwijl er zelfs bronnen digitaal beschikbaar zijn gesteld, zoals de overlijdensaktes van Delden. Een mooi voorbeeld van een archief in de toekomst is het gemeentearchief Tilburg, te bereiken vanuit http://www.tilburg.nl. Het archief is als het ware nagebouwd op het Internet, inclusief de studiezaal, de archieven-overzichten en zelfs de medewerker waaraan u vragen kunt stellen!Een ander belangrijk onderdeel van het Internet is e-mail. E-mail wordt gebruikt voor persoonlijk contact tussen twee mensen op het Internet. Het is te vergelijken met post: er is wel een adres nodig. Een voorbeeld is het adres van Yvette: [email protected]. Net als bij gewone post kun je met e-mail bestanden meesturen. In plaats van een diskette mee te sturen wordt er nu als het ware een bestand aan het bericht geplakt. Mede door het bestaan van internationale afspraken over genealogische bestanden (zoals het GED-COM formaat dat de meeste genea-logische computerprogramma's ondersteunen) kunnen genealogen over de hele wereld gegevens uitwisselen via e-mail.Het derde en laatste onderdeel van het Internet dat behandeld werd vormen de newsgroups. Newsgroups zijn te vergelijken met een prikbord. Mensen kunnen hier berichten op achterlaten over verschillende onderwerpen die door anderen gelezen kunnen worden. Ook kunnen anderen hier op reageren waardoor interessante discussies ontstaan. Om het geheel overzichtelijk te houden zijn er newsgroups voor verschillende onderwerpen. Voor genealogie bestaan er diverse newsgroups. Voor genealogen in Nederland is vooral de Benelux-newsgroup erg interessant. Het adres hiervan is: news://soc.genealogy.benelux. Andere genealogische newsgroups behandelen onderwerpen zoals computergenealogie, genealogie in de Middeleeuwen en achternamen. In deze laatste newsgroup staan alleen maar oproepjes van mensen die op zoek zijn naar een bepaalde naam in een bepaald gebied. Ter afsluiting van haar lezing gaf Yvette nog haar visie op de toekomst van het Internet voor genealogen. Zij verwacht niet, dat het ooit zo zal worden dat genealogen 'met één druk op de knop' al hun voorouders zullen kunnen opzoeken via het Internet. Hoewel er steeds meer bronnen elektronisch beschikbaar zullen worden, blijft het interpreteren en aan elkaar koppelen van de gevonden gegevens toch echt de taak van de genealoog. In de toekomst zal het Internet echter wel een belangrijk publicatiemedium worden voor genealogen. Er hoeft immers niet geïnvesteerd te worden in een uitgave van een familieboek. Vanuit de meeste genealogische programma's kunnen internetpagina's gemaakt worden van genea-logische overzichten. Door deze wat te verfraaien met afbeeldingen en eventueel zelfs geluids- of video-fragmenten kan een 'digitaal familieboek' gemaakt worden. Het Internet kan dus zowel in de onderzoeks- als in de publicatiefase een nuttig hulpmiddel zijn voor de genealoog.

Workshop 'Genealogie en Internet'Tijdens mijn lezing op 14 februari jl. over 'Genealogie en Internet' is gebleken dat er een grote belangstelling bestaat voor het houden van een workshop over dit onderwerp. Het plan is opgevat om in het komende win-terseizoen één of meerdere van deze workshops te organiseren, afhankelijk van de belangstelling. Er hebben zich op dit moment al voldoende belangstellenden gemeld om een doorgang van de workshop te kunnen garanderen.De nadruk van de workshop zal liggen op het zelf kennis leren maken met de mogelijkheden die het Internet biedt voor genealogen. Naast uitleg over de voor genealogen interessantste onderdelen van het Internet (World Wide Web en Newsgroups) zal er dan ook ruimschoots de tijd zijn om hiermee zelf te experimenteren. De workshop zal één dagdeel (ochtend, middag of avond) in beslag nemen en zal gehouden worden in het DaVinci centrum nabij de Universiteit Twente. De kosten

12

Page 40: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 2 (1998)

van de workshop zullen f. 75,- bedragen, inclusief het cursus-materiaal en BTW. Wat betreft het tijdstip van de workshop zijn er verschillende mogelijkheden: op maandag overdag, maandag t/m vrijdag 's avonds of op zaterdagochtend.Indien u belangstelling heeft voor het volgen van deze workshop kunt u dit voor 1 juni 1998 aan mij laten weten. U kunt hierbij aangeven of u een voorkeur heeft voor een bepaald dagdeel. Het adres is:

H&H IT-Solutions v.o.f.t.a.v. Yvette HoitinkSchipbeekstraat 807523 PT Enschede

Adres Internetpagina over genealogieZoals beloofd tijdens mijn lezing op 14 februari jl. volgt hier het adres van Yvette's Dutch Genealogy Homepage: http://www.poboxes.com/DutchGen Vanuit deze pagina zijn diverse andere pagina's over genealogie in Nederland te bezoeken.

DE OBD EN DE GENEALOOG

Maria Vörding, Hengelo

Wat de Overijsselse Bibliotheekdienst (OBD) de genealoog kan bieden

Tijdens de maandelijkse bijeenkomsten van de NGV afd. Twente blijkt uit gesprekken met andere leden, dat er een zekere behoefte bestaat aan informatie over de Overijssel-collectie van de OBD. Wat kan de genealoog er zo al vinden? Verscheidene mensen kwamen vroeger naar de Provinciale Bibliotheek Centrale Overijssel-Oost in Borne. De drie delen Scripta's Transisalana waren een bekend hulpmiddel.Maar de tijden veranderen. Na de fusie met onze West-Overijsselse collega's, zijn we nu gevestigd in Nijverdal. Ook de automatisering deed zijn intrede, evenals Internet, waarop onze catalogus raadpleegbaar is.Zelf werkzaam bij de OBD -o.a. met de Overijssel-collectie- schrijf ik dit artikel vanuit dié invalshoek. Mede door mijn eigen, soms zeer verrassende vondsten bij het stamboomonderzoek, wil ik graag anderen attenderen op de mogelijkheden.Verschillende uitgaves zijn ongetwijfeld ook in andere (grotere) bibliotheken en/of archieven aanwezig. De OBD heeft als verzorgingsgebied de dorpen en de stadjes tot ± 30.000 inwoners. Daarnaast een ondersteunende functie voor de zelfstandige bibliotheken. Indien iets niet aanwezig is in uw eigen bibliotheek, is het aan te vragen bij de OBD. Wat niet uitleenbaar is, kan in Nijverdal ingezien worden.De grote kracht van de OBD zit in de aanwezigheid van oude kranten, deels op microfiches en van oude tijdschriften (zie aldaar), die vanwege het formaat en de kwetsbaarheid niet uitgeleend worden.Daarnaast is er een collectie wel uitleenbare (Overijsselse) genealogieën en publicaties over de regionale en plaatselijke geschiedenis.Gezamenlijk zijn ze een rijke bron aan informatie bij het aankleden van de genealogie: waar heeft een voorvader gewerkt, onder welke omstandigheden hebben de gezinnen geleefd, wat voor gebeurtenissen hebben hun leven bepaald (b.v. de stadsbrand van Enschede), wat waren de godsdienstige invloeden, welke betekenis heeft een voorvader gehad voor dorp of stad, heeft hij in een maatschappelijke

13

Page 41: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 2 (1998)

organisatie gezeten, etc. Velen hebben hun oorsprong op een 'erf'. Ook daar is het één en ander over te vinden. Onder welke Marke viel het, waar lag het erf, en bestaat het nu nog? Historische kaarten kunnen daarbij helpen. Voor echt gedetailleerde vragen zijn we op archieven zoals het RAO en het Van Deinse Instituut aangewezen.Door toekomstige samenwerking met het RAO zullen de echte 'oudjes' naar het RAO verhuizen, mede vanwege een betere klimaatbeheersing aldaar.Wat kunnen we nu zoal bij de OBD vinden? Ondanks de beperkte ruimte waag ik een poging om tot een zo breed mogelijk scala te komen. De collectie is globaal onder te verdelen in:

A. Algemeen. Publicaties die de gehele provincie of regio omvatten, op allerlei gebied.Speciaal om erven te traceren:- Schattingsregister van Twenthe 1475. Uitg. door A.L. Hulshof.- Verpondingsregister van Twente 1601- Slicher van Bath, B.H., Mensch en land in de Middeleeuwen, 2 dln.Wanneer de (katholieke) kerk een rol speelt:- Röring, W.G.A.J., Kerkelijk en wereldlijk Twente- Geerdink, J., Eenige bijdragen tot de geschiedenis van het archidiaconaat en Aartspriesterschap Twenthe (een onuitputtelijke bron over priesters met hun levensloop)- Hagens, J., Molens, Mulders, Meesters (veel namen van molenaars).- Alle publicaties, door het RAO uitgegeven- Verslagen en mededelingen van het Overijssels Regt en Geschiedenis (VORG). Een grote variatie aan achtergrondartikelen én exacte gegevens, 1860-1978. Vanaf 1979 voortgezet als:- Overijsselse historische bijdragen, 1979-..- Jaarboek Twente 1962-..- Overijsselse Almanak voor Oudheid en letteren, 1836-1855.- Textiel-historische bijdragen 1959 (Jaarverslag van de Stichting Textiel- geschiedenis, Enschede)Voor degenen die reeds vér in de tijd terug gekomen zijn:- Muller, S., Rekeningen van den Drost van Twenthe over 1336-1339.- Muller, S., Regesten van het Archief der Bisschoppen van Utrecht, 722-1528, 3 dln.- Soest, M.J. van, Regesten van het archief der Bisschoppen van Utrecht, 722-1528. Indices (sluit dus aan op het vorige).- Registers en rekeningen van het Bisdom Utrecht 1325-1336, 3 dln.- Regesten van Oorkonden betreffende de Bisschoppen van Utrecht uit de jaren 1301-1340.- Kuile, G.J. ter, Oorkondenboek van Overijssel, 6 dln. Regesten 797-1350.

B. Publicaties, ingedeeld naar Gemeente.Daarbinnen rubrieksgewijs. De revue passeren het kerkelijk enmaatschappelijk leven, het onderwijs, eventuele industrieën, het agrarisch bestaan, de sport, de oorlog, jubileumboeken, biografieën, toeristische informatie (b.v. oude gidsjes met adressen en prijzen).Bovendien geven heel wat historische verenigingen een blad uit.

C. Genealogie. Weer onder te verdelen in:1. Naslagwerken.- Berensteyn, E.A. van, Genealogisch Repertorium, 5 dln.- Nederlands Patriciaat, en Het Nederlands Adelsboekje.

14

Page 42: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 2 (1998)

- Repertorium van Genealogische, heraldische en geschiedkundige publicaties en bronnen, 1992-... Dl 1-... Het laatst verschenen dl. 17 eindigt met Nijmegen. Zo zullen er nog vele delen volgen.- Rietstap, J.B., Wapenboek van de Nederlandse adel, 2 dln.- Vorsterman van Oijen, Stam en Wapenboek, 3 dln.- Rietstap, J.B., L' amorial general.- Rolland, V., Planches de l'Amorial général de J.B. Rietstap (wapens)- Bloys van Treslong Prins, P.C., Genealogische en heraldische gedenkwaardigheden in en uit kerken der Provincie Overijssel.- Nederlands Repertorium van familieleden, 14 dln.2 Tijdschriften: Gens Nostra, Navorscher, Algemeen Nederlands Familieblad, jrg. 1, 1883-jrg.11; jrg. 15 en 16.Wapenheraut, Nederlandsche Leeuw, Jaarboek van het CBG, Genealogie, Twente Genealogisch.3 De eigenlijke genealogieën, toegespitst op Overijssel. Producten van mede-genealogen: we houden ons aanbevolen!

Deel 2 volgt in TG 98/3, beginnend met D. Kranten en Tijdschriften.Hierbij wordt een complete opsomming gegeven van alle kranten (vanaf 1867) en tijdschriften bij de OBD aanwezig.

WESTFAALSE GENEALOGIE

F.C. Walhof

Emigranten uit Westfalen.

In de "Beiträge zur westfälischen Familienforschung" Band 22-24 van de jaren 1964-1966 is een lijst opgenomen van de Westfaalse emigranten die tussen ca. 1820 en 1850 uit dit aan Twente grenzende deel van Duitsland vertrokken.Het grootste deel vertrok naar de V.S. (Baltimore, Cincinatti, New Orleans, New York, Missouri en Saint Louis). Een aanzienlijk deel vertrok echter ook naar Nederland. Amsterdam trok daarbij de meeste emigranten. Een groot aantal gaf bij het vertrek alleen Holland als plaats van vestiging aan. Soms bleef men, maar soms vertrok men vanuit Nederland verder naar de U.S.A.Al voor 1800 trokken vele "Duitsers" naar Nederland. De economische groei in Nederland was groter dan in het aangrenzende Duitsland. De textielindustrie, de landbouw (grasmaaien in Friesland, tuinbouw in Holland), de aanleg van kanalen, het ontginnen van turfgebieden, maar ook de visvangst (haring en walvis) waren aantrekkelijk voor de overtollige arbeidskrachten uit de Duitse staten. Vanuit het Sauerland kwamen marskramers met hun ijzerwaren naar ons land en de kramers met textiel kwamen voornamelijk uit het Emsland en het noorden van Westfalen (de Tödden). Ook de angst voor de dienstplicht, die Frederik de Grote van Pruissen had ingevoerd, zorgde voor een emigratie naar het nabije Nederland. Vanuit de graafschap Tecklenburg vluchtten jaarlijks enkele honderden mannen.Na de Franse tijd in 1815 kreeg Pruissen weer zeggenschap over Westfalen. De emigratie nam toen duidelijk toe. Emigranten moesten toen toestemming vragen om te mogen emigreren. Opvallend in de dertiger jaren zijn de exotische bestemmingen van de Westfalen. Jamaica en Brazilië waren toen populair. Vanuit de Regierungsbezirk Münster is Anton Mensink uit Oeding de eerste die zich in 1829 liet registreren om naar Amerika te emigreren.Behalve de legale emigratie bestond er ook een illegale emigratie naar vooral Nederland. Vooral jonge mannen, die de dienstplicht wilden ontlopen, meldden

15

Page 43: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 2 (1998)

zich niet om legaal te kunnen emigreren. Naar schatting 190.000 mensen emigreerden in de 19e eeuw vanuit Westfalen en volgens de auteurs van het artikel en de lijst is dit een lage schatting. Vanuit Pruissen en z'n opvolger het Duitse Rijk vertrokken tussen 1845 en 1900 meer dan 4 miljoen burgers het land. De statistieken van de V.S. laten tussen 1820 en 1892 een totaal van 4.794.179 Duitse immigranten zien.De oorzaak voor deze emigratie ligt, net als voor 1800, in de economische situatie en de dienstplicht. Daarbij komen nog de verdeling van de grond, die de kleine boertjes en de landarbeiders niets opleverde, het erfrecht, de misoogsten etc. die ervoor zorgden dat een deel van de bevolking z'n heil in het buitenland zocht.Lijst van Westfaalse emigranten die naar Nederland vertrokken. Alleen van de emigranten die naar Twente vertrokken, zijn alle gegevens opgenomen. De plaatsnamen zijn opgenomen zoals ze in het boek zijn opgenomen. De nummers verwijzen naar de lijsten in het boek van de Westfälische Gesellschaft.

Dit artikel met de lijst wordt vervolgd in TG 98/3

INITIALEN EN NAMEN OP NIEUWJAARSKOEKENIJZERS

Dr. Everhard Jans, Enschede

Reeds enige tijd ben ik bezig met de voorbereiding van een boek over Nieuwjaarskoekenijzers in Oost-Nederland en aangrenzend Nederduits gebied. Daarbij wordt ik geassisteerd door drie Oldenzaalse dames, te weten drs. Loes van Eenennaam (museum Palthehuis) en Els Marijnissen plus haar dochter Yvette (met veel digitale ervaring). Toch ben ik ondanks het nodige veldwerk en objecten uit musea, die via foto of afwrijven gedocumenteerd zijn, nog steeds geïnteresseerd in bij particulieren aanwezige exemplaren, afkomstig uit het Euregiogebied of daarbuiten.Dr. Catharina van de Graft is in Nederland het meest intensief met historie en achtergronden van de Nieuwjaarskoekenijzers bezig geweest. Op het platteland trokken knechten en meiden vroeger tegen Oudjaar naar de ouderlijke boerderij, om daar van allerlei lekkernijen te genieten. Daartoe behoorden dan ook de Nieuwjaarskoeken, ook wel kniepertjes genaamd.Bij de naobers van de boerderij ging men dan op 1 januari Nieuwjaar wensen, waarbij ook de kniepertjes de ronde deden.Met het door de smid vervaardigde nieuwjaarsijzer werden de wafels gebakken, waarna deze rond een stokje werden opgerold en zo de vorm van een sigaar kregen. In Holland noemde men deze koeken oublies. Het scharnierende ijzer werd door een plaatselijke smidse aangeleverd, inclusief de gegraveerde voorstellingen.Persoonlijk interesseren mij de illustratieve voorstellingen het meest, zoals een Agnus Dei, Kerstscene te Bethlehem, paard en wagen met boer en boerin etc.Voor genealogen zijn boeiend de initialen en namen van de echtelieden, welke de plaats van herkomst kunnen aangeven.Daarom roep ik iedereen op die een antiek Nieuwjaarskoekenijzer uit de Euregio, Drente of Groningerland bezit, om dit bij mij te melden, zodat het komende boek ook voor stamboomonderzoek de moeite waard zal zijn. De publicatie zal het licht zien bij uitgeverij van de Berg/Witkam te Enschede, met een voorwoord van Thea Kroese.U kunt bellen of schrijven naar: E. Jans, Van Deinse Instituut,De Klomp 35, 7511 DG Enschede, tel. 053-433 45 77.

16

Page 44: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 2 (1998)

NIEUWE PUBLICATIES

F.C. Walhof

Het onderwijs in Delden en omgeving voor 1900Onder deze titel verscheen in november 1997 dit boek van de hand van dhr. J.W. Hakstegen, het vroegere hoofd van de Nutsschool in Stad-Delden. Hij behandelt in dit fraai opgezette boek het onderwijs in de vorige eeuwen en de bemoeienis van de overheid (in de persoon van de kerk en de plaatselijke heer/vrouwe) met het onderwijs. Daarna gaat hij verder met een beschrijving van de historie van de scholen in Stad-Delden waarna vervolgens de Markeschooltjes van Azelo, Wiene, Bentelo, Hengevelde, Deldeneresch, Deldenerbroek, Beckum, Woolde en Oele de revue passeren. Dat hij de laatste drie marken ook opneemt is niet zo vreemd. Tot 1811 behoorden Beckum, Woolde en Oele tot het Schoutambt Delden. Nadien werden ze aan de gemeente Hengelo toegevoegd. Het boek is verlucht met diverse foto's en copien van acten uit vroegere eeuwen en wordt afgesloten met een chronologische lijst van schoolmeesters en hoofdonderwijzers. Uit het boek bleek dat mijn voorvader Johannes Veldhuis uit Azelo maar liefst 38 jaar (1808-1846) voor de klas had gestaan; een tijd die zijn achterachterkleinzoon wel niet zal halen. Het boek met veel informatie en een bronvermelding kost ƒ 32,50 en telt 184 pagina's.

Goor gisterenDe Stichting Goors Historie geeft sinds 1982 goed verzorgde boeken over de geschiedenis van Goor uit. Na 'Goor de eeuwen door', 'Goor, dat is mien plaetske', 'Sprokkelen in Goors verleden' en 'Verhalen rond de Goorse Bandijk' kwam eind 1997 'Goor Gisteren' op de markt. Op 320 pagina's wordt in 34 artikelen Goor gisteren beschreven. De onderwerpen zijn: de Goorse Bandijk, Goor en het water, Goors onderwijs in de 19e eeuw, de Goorse bewaarschool, de Malberg, de NH-kerk, de RK-kerk, het sociale leven van Goor in de 19e eeuw, Goors 19e eeuws boerenleven, Goor en de crisis in de dertiger jaren, Gymnastiekvereniging Excelsior, de schaakclub, scouting, de VARA, Goor tijdens de Belgische revolutie, de Tweede Wereldoorlog, de NV Katoenfabrieken, de Groote Sociëteit, het monument voor Thomas Ainsworth, Kunstboterfabriek Muller, textiel aan de Regge, de gasfabriek, het postkantoor, de gemeentelijke herindeling, gebiedsuitbreiding sinds 1850, Abraham Lobstein, de familie Haanstra, de familie Gies, het Goorse School- en Volksfeest in de jaren dertig, Goor en Oranje, Buitenhagen, archeologische opgravingen, de winkel van Oosterbaan en Goor en zijn straatnamen. Zoals altijd is het boek voorzien van vele foto's, kaarten en afdrukken van aktes en advertenties. Hopelijk is het niet het laatste boek in deze serie en het kan als voorbeeld voor andere verenigingen dienen. U kunt dit boek voor ƒ 35,- bij de VVV (gevestigd in het station) in Goor verkrijgen.

Stamboom der Jansen'sDe heer Jansen uit Utrecht heeft in twee delen (deel 1 + deel IIa+b) zijn familiegeschiedenis uitgerafeld. De familie stamt oorspronkelijk (?) uit Deventer, waar Willem Wessels, weduwnaar van Steventjen Wessels, op 31-10-1762 met Lamberdina Hendriks huwt. Hun nakomelingen trekken naar het oosten, waar ze woningen betrekken in Hellendoorn, Wierden, Zenderen en Borne.

17

Page 45: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 2 (1998)

Het eerste deel gaat vooral over het dagelijkse leven in de loop van zo'n twee eeuwen, terwijl het tweede deel op de verschillende families ingaat (zie schenkingslijst GIT). De familie Jansen heeft bij het maken van de boeken in ringband gekozen voor fotokopieën. Jammer genoeg heeft dit een erg nadelige invloed op de kwaliteit van de vele foto's die in de boeken zijn opgenomen. Verder zijn in het boek vele kaarten, plattegronden, oude en nieuwe acten e.d. opgenomen. Het boek beschikt niet over een index. Voor informatie over het boek kunt u terecht bij de schrijver of diens dochter (Mevr. M. Jansen, Boerkamp 47, 9431 HT Westerbork).

Huls(t) OnthuldOns lid dhr. F.G.B.A. Roeloffzen uit Enschede heeft een eerste aanzet gegeven om te komen tot een boek over de familienaam van zijn moeder P.T.M. Roeloffzen-Holst. De schrijver behandelt eerst de katholieke familie Huls die zich later Holst gaan noemen. Een naam die in Losser en Enschede zeker niet onbekend is. Het tweede deel gaat over de protestantse familie Holts. Deze familie staat gedeeltelijk al beschreven in het Nederlands Patriciaat. De eerste naamgever Hermen Holse/Holsken kocht in 1601 het burgerrecht van Ootmarsum. Een derde familie heeft als stamvader Gerdt? ten Hulshuiss. Mogelijk is hij de voorvader van de eerder genoemde families. Het boekje bevat een index op familienaam en een uitgebreide bronvermelding. Omdat dhr. Roelloffzen zijn genealogie over de familie Holst nog niet compleet heeft, is elke ondersteuning welkom. Bidprentjes, levensbeschrijvingen, foto's etc. zijn welkom bij de auteur. Deze zaken ontbreken daarom in de voorlopige genealogie van de familie. Bij mijn eigen Walhofs vond ik de aantekening: Willemina Walhof, geb. ca. 1769, d.v. Gerrit Walhof en Wilhelmina Wilthuis, tr. Oldenzaal 16-9-1815, Joannes Bethlehem, w.v. Janna Holst, geb. ca. 1753, z.v. Lammert Bethlehem en Ale Bethlehem.

HoltkampDe geschiedenis van de familie Holtkamp over de laatste 250 jaar is de ondertitel van een boek van de hand van ons lid G.E. Spies. Het werk bestaat uit twee delen. Het eerste deel is een uitgebreide stamreeks in verhaalvorm. Het tweede deel is een genealogie van Hermannus Holtkamp en Gesina Belt. De auteur is er zich van bewust dat de hele genealogie nog niet compleet is. Ongetwijfeld zal hij aanvullingen derhalve op prijs stellen. Deze familie Holtkamp stamt uit Bornerbroek waar het gezin Holtkamp-Belt in 1748 de halve katerstede Belt bewoonde. Na 1750 trekt het gezin naar de huidige gemeente Ambt-Delden waar ze ook Markslag wordt genoemd. Het boek is voorzien van foto's, kaarten en kopieën van akten. Jammer genoeg is er geen index toegevoegd.

BESTUURSMEDEDELINGEN

F.J.M. Agterbosch

Boeken van de OBD bij lezingen

Mw. M. Vörding, genealoge en werkzaam bij de Overijsselse Bibliotheek Dienst (OBD) in Nijverdal, heeft aangeboden om telkens bij een lezing boeken, die betrekking hebben op de lezing van die middag, mee te nemen en ter inzage te leggen. Ook is het mogelijk met haar een afspraak te maken over een eventueel te lenen boek van de OBD. Het bestuur vindt dit een goed initiatief.

18

Page 46: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 2 (1998)

GENSDATA ALMELO-BBS

E.J. ten Donkelaar

Vanaf 1 januari 1998 is in Almelo het vijfde officiële NGV-BBS actief.Het BBS met Eric Strunk als sysop is te bereiken via een PC met modem onder 0546 - 85 24 83 en 45 59 54. Het BBS biedt een schat aan genealo-gische gegevens. Waarom nog een BBS nu er Internet is? Lees dit in TG98/3 of kijk alvast op http://www.globalxs.nl/home/n/ngvcg/welcome.htm

GENEALOGISCHE DATABANK TWENTE (GDT)

M.F.A. Mentink

Onze Genealogische Databank heeft veel gegevens die veelal zijn aangeleverd door de eigen leden. Derhalve hebben we dan ook veel gegevens over onderzoek, dat in Twente is gedaan. Deze databank is ter inzage in het Elderinkshuis, De Klomp 35 te Enschede.Het bestuur zou het zeer op prijs stellen dat een ieder die onderzoek doet in Twente de resultaten beschikbaar stelt aan de databank.Indien u zelf gegevens uit de databank wilt verkrijgen, dan kunt u deze schriftelijk aanvragen bij de databankbeheerder (voor adres zie binnenzijde voorblad). Hiertoe dient u een aan u zelf geadresseerde envelop (A5) met 2 keer 80 cent aan postzegels op te sturen. Het bestuur gaat er van uit, dat u door te vragen naar informatie uit deze databank, het belang ervan onderschrijft.NIEUW: de databank is recentelijk in het bezit gekomen van de dubbel CD-ROM waarop de 50 jaargangen (1946-1995) van Gens Nostra staan. Het is echter een programma, dat onder Windows draait en nogal wat eisen stelt aan de prestatie van de computer (voor geïnteresseerden: een 486 DX/66 met 8 Mb intern geheugen). We zullen dus naarstig op zoek gaan naar zo'n exemplaar, zodat de bezoekers ook gebruik kunnen maken van deze bron van informatie.

GENEALOGISCHE WERKGROEP TWENTE (GWT)

F.J.M. Agterbosch

Publicaties.

Nummer Omschrijving1 Trouwboek Haaksbergen (RK) 1732-1808. Transcriptie en Index.2 Doop- en Trouwboek Geesteren (O) (RK) 1768-1834. Gezinslijsten en indexen.3 Volkstelling Oldenzaal Stad 1748. Transcriptie en index.4 Volkstelling Oldenzaal Ambt 1748. Transcriptie en index.5 Doopboek Losser (RK) 1e Helft 1716 - 1765. Transcriptie en index op dopelingen, hun ouders en getuigen.

19

Page 47: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 2 (1998)

6 Doopboek Losser (RK) 2e Helft 1766 - 1812. Transcriptie en index op dopelingen, hun ouders en getuigen.7 Doopboek De Lutte (RK) 1799 - 1812. Transcriptie en index op dopelingen, hun ouders en getuigen.8 Registre Civique Stad- en Land-Gericht Enschede 1812. Transcriptie en index.9 Index Notarissen Enschede 1812 - 1835. Transcriptie en index.10 Doopboek (NG) Hengelo (O) 1643 - 1708 1e deel van 3 delen. Transcriptie en index.11 Doopboek (NG) Hengelo (O) 1709 - 1752 2e deel van 3 delen. Transcriptie en index.12 Doopboek (NG) Hengelo (O) 1753 - 1811 3e deel van 3 delen. Transcriptie en index.13 Volkstelling Stad en Gerigt Delden 1748. Transcriptie en index.14 (Nieuw) Volkstelling Ootmarsum Stad en Gerigt 1748. Deel 1 van 2 delen. Transcriptie en index.15 (Nieuw) Volkstelling Ootmarsum Stad en Gerigt 1748. Deel 1 van 2 delen. Transcriptie en index.

Publicatie 1 t/m 15 = ƒ 25,00 excl. verzendkosten ƒ 7,50.Diskette nummers 1 t/m/ 15 = ƒ 20,00 excl. verzendkosten ƒ 7,50.Indien een publicatie en een diskette tegelijk besteld worden, zijn de verzendkosten eveneens ƒ 7,50. Bij het bestellen van meerdere diskettes tegelijk zijn de verzendkosten ook ƒ 7,50. Op de diskette staat de transcriptie in de vorm van een elektronisch boekje en is zo direct te raadplegen.Aanvragen kunnen worden gedaan via een bestelbiljet. Dit bestelbiljet is te verkrijgen op onze bijeenkomsten of aan te vragen (s.v.p. retourpostzegel insluiten) bij: A.P.C. Kwaaitaal Dennenbosweg 17, 7556 CB Hengelo (O), tel. 074 - 243 40 02. Op dit telefoonnummer zijn de uitgaven ook telefonisch te bestellen. U kunt uiteraard ook de boeken/diskettes zonder verzendkosten afhalen op de bijeenkomsten of bij de heer A.P.C. Kwaaitaal.

Attentie: Er zijn twee nieuwe publicaties. Zie de nummers 14 en 15.De volkstelling Ootmarsum Stad en Gerigt 1748. Transcriptie en index.In deze transcriptie, bestaande uit twee delen, is de bevolking van de volgende plaatsen en buurtschappen opgenomen: Ootmarsum, Nutter, Oud Ootmarsum, Agelo, Vasse, Hesinge, Breccklenkamp, Lattrop, Tilligte, Reutem, Denekamp, Noorddeurningen, Mander, Geesteren, Fleringen, Albergen en Tubbergen.Algemene Publicaties van de NGV afdeling Twente.

-Twente Genealogisch (TG) 1985 t/m 1994 = ƒ 3,00 per los nummer en ƒ 10,00 per jaargang van 4 boekjes elk, excl. verzendkosten van ƒ 2,50.-Twente Genealogisch (TG) 1995 en 1996 = ƒ 4,00 per los nummer en ƒ 15,00 per jaargang van 4 boekjes elk, excl. verzendkosten van ƒ 2,50.-Register op TG 1985 t/m 1990 = ƒ 3,00, excl. verzendkosten van ƒ 2,50.-Register op TG 1991 t/m 1995 = ƒ 3,00, excl. verzendkosten van ƒ 2,50.De algemene publicaties zijn te bestellen bij de redactie van Twente Genealogisch. Adres: zie binnenzijde van het voorblad.

20

Page 48: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 2 (1998)

LAATSTE WOORD VAN TOON

Ton Kwaaitaal

Bij mijn dagelijkse 'hobby', het in de computer opnemen van ontvangen bidprentjes, lees ik af en toe wel eens een tekst. Waarbij het normaal is dat er alleen goede mensen doodgaan.De tekst die ik deze week aantrof steekt daar een beetje de draak mee en ik vond dat ik u deze tekst niet mocht onthouden.

Laatste woord van 'Toon''t Birprentjen

Nog nen zucht; dan heur'j gewoonDat 't of e loop'n is met Toon

Schriewt ze op 'n prentjen; mer as loonDa'k 't zo best; zo good heb e daon.

Och wat aorig schriewt ze dan't Allermooiste haalt ze anJammer leêz'n kan'k dan nich

'k Kolveer oew; zo mooi was 't nich.

Almaol wete wiej wal wat 't isBirprentjes hebt 't vake mis

Vaak genog komme wiej dat teeg'nOk met teks'n kuj wal leeg'n.

NGV TWENTE OP INTERNET

E.J. ten Donkelaar

Zoals in TG98/1 vermeld, heeft onze afdeling een Internet-homepage via de OBD, adres: http://www.obd.nl/instel/gen/twente/index.htmDe OBD onderzoekt momenteel hoe ze diverse archiefbestanden (o.a. RAO en NGV Twente) een zo duidelijk mogelijk gezicht kan geven. Ook wordt er onderzocht welke software er aangeschaft moet worden om zoekacties in grote bestanden zo goed mogelijk te laten verlopen. Lees verder op blz. 69!

21

Page 49: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 2 (1998)

GENEALOGISCH INFORMATIECENTRUM TWENTE (GIT)

J.H. Borgman

SchenkingenTen behoeve van de GIT-Bibliotheek ontvingen wij wederom enkele schenkingen:1. Mevr. M. Jansen in Westerbork schonk ons: (zie ook TG98/1)a. Stamboom Snuverink op Bongertb. Stamboom Geuvers op Schildshoeve - Wooldec. Stamboom Ter Braak op Buren - Woolde en Veldkampd. Stamboom Spalink te West-Geesterene. Stamboom Ter Keurs op Beerthuis en Erve Bruggeman te Zenderenf. De familie Bruyns, waarin ook de familie Witteveeng. Stamboom Nijhuis op Schildshoeve - Woolde2. Van mevr. Betsy Hammink in Hengelo kregen wij het boek:"Onderneming en Famililisme", door dr. A.L. van Schelven3. De "Datenbank" van de Arbeitskreis Familienforschung der Emslän- dischen Landschaft in Nordhorn heeft ons de volgende boekwerken geschonken:a. Nordhorn: dopen 1692-1800, huwelijken en begravingen 1747-1800b. Nordhorn: dopen 1800-1850, huwelijken en begravingen 1800-1850c. Brandlecht: dopen, huwelijken en begravingen 1658-1814d. Bentheim: dopen 1592-1852, huwelijken 1594-1875 en begravingen 1594-1852, indexene. Bentheim: dopen, huwelijken en begravingen 1590-1763f. Emlichheim: indexen dopen 1664-1882, huwelijken 1692-1882 en begravingen 1810-1882g. Gildehaus: dopen 1664-1753 en huwelijken 1664-1810h. Ohne: dopen, huwelijken en begravingen 1694-1821i. Uelsen: index dopen 1725-1785j. Wilsum: index dopen, huwelijken en begravingen 1703-1905k. Wietmarschen: index dopen en huwelijken (RK) 1657-1794l. Veldhausen: indexen dopen 1663-1852, huwelijken 1660-1875 en begravingen 1660-1852m. Ev. ref. Kirchspiel Laar: indexen dopen 1755-1907, huwelijken 1756- 1907 en begravingen 1853-1907n. Ev. ref. Kirchspiel Uelsen: indexen dopen 1725-1875, huwelijken 1720- 1880 en begravingen 1725-1876o. Ev. ref. Kirchspiel Bentheim: index Konfirmanden 1647-1700, 1731- 1783 en 1784-1884.Deze boeken zijn eveneens te koop bij de heer Th. Davina in Nordhorn.4. De codelijst op "Het Centraal Naamregister" in het Verenigingscentrum van de NGV te Naarden werd ons geschonken door dhr. A.P.C. Kwaaitaal te Hengelo.5. Van de heer T.G.B.A. Roeloffzen in Enschede ontvingen wij het door hem geschreven boek "Huls(t) onthuld".6. De heer J. Goolkate in Enschede schonk ons een kopie van het "Repertorium op de leenprotocollen van het Huis Heeckeren (bij Goor)", 1647-1797, uitgaven V.O.R.G. en bewerkt door dhr. mr. A. Haga.7. Van de heer J.M. Gerritsen in Boekelo mochten wij de Registers van Lidmaten van de Hervormde Gemeenten van Hellendoorn (1657-1778) ontvangen.8. Het Rijksarchief in Overijssel schonk ons het boekje "Een schatkist voor Overijssel" door Jhr. A.J. Gevers en A.J. Mensema.

22

Page 50: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 2 (1998)

9. Van de heer F.J.M. Agterbosch in Hengelo ontvingen wij de "Gids voor Enschede en Omgeving", met de daarbij behorende wandelkaart; oor- spronkelijke uitgave 1889.De schenk(st)ers van al deze boekwerken zeggen wij graag heel hartelijk dank.Sluiting GITHet GIT is op de vrijdag na Hemelvaart (22/5) gesloten!

CONTACTDIENST J.L. Verschuur

Wat doet de CALS?

Komt het door het CALS-tekstje in de vorige TG? In ieder geval zijn er de afgelopen maanden veel groene contactdienstformulieren ingeleverd.Ga zo door, het landelijk bestand kan alleen nuttig zijn voor iedereen als er regelmatig nieuwe namen in verschijnen. Indien u namen uit de z.g. witte boeken haalt -in het GIT of tijdens de maandelijkse bijeenkomsten- realiseert u zich dan dat de gegevens in die witte boeken van april 1996 dateren. Dat betekent dat u contact zou kunnen zoeken met inzenders die geen lid meer zijn, of erger, die overleden zijn. Informeert u voor de zekerheid altijd even bij de CALS alvorens u contact zoekt met de inzenders: de CALS beschikt over de meest recente gegevens. Voor het telefoonnummer of e-mailadres zie binnenzijde voorblad.

UIT ANDERE PERIODIEKEN

F.C. Walhof

In 'Genealogica', het kwartaalblad van de NGV afd. Flevoland, troffen wij een bijdrage aan met de merkwaardige kop 'Mijn zoon is familie'. Uit de loop van het verhaal zal de titel duidelijk worden en daar het vrijwel uitsluitend om personen uit Twente gaat, nemen wij het voor u in z'n geheel over.

MIJN ZOON IS FAMILIEHelen Kooreman-Toenbreker, Lelystad

Barend KRABBENBOS (grootvader van Helena TOENBREKER) is de achterachter-kleinzoon van Hendricus Stevensen KRABBENBOS (kleinzoon van Hendrik KRABBENBOS.

I Helena TOENBREKER, geb. Amsterdam 21-10-1928, tr. Amsterdam 16-07-1954 (1) (gesch. Amsterdam 16-09-1971) Gerrit NIJHOFF, geb. Almelo 26-07-1925, zn. van Gijsbert Diederik NIJHOFF en Aaltje Johanna TIMMERMAN

II Bernardina Jacoba KRABBENBOS, geb. Nijmegen 18-01-1897, ovl.Amsterdam 29-12-1980, tr. Amsterdam 18-02-1920 Johannes Petrus TOENBREKER, geb. Amsterdam 10-07-1885, ovl. Woerden 08-10-1960, zn. van Johannes Petrus TOENBREKER en Maria Elisabeth VOS

23

Page 51: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 2 (1998)

III Barend KRABBENBOS, geb. Almelo 01-10-1855, ovl. Den Bosch 14-04-1941, tr. Nijmegen 05-05-1911 Kaatje ZWAGER, geb. Beerta 18-08-1866, ovl. Amsterdam 26-01-1922, dr. van Jan ZWAGER en Jeltje DE WIT

IV Barend KRABBENBOS, geb. Almelo 27-04-1827, ovl. Almelo 11-08-1884, tr. Almelo 09-06-1855 Willemina DE RUITER, geb. Zwolle 01-02-1822, ovl. Almelo 10-09-1901, dr. van Jannes DE RUITER en Maria KROLS

V Barend KRABBENBOS, geb. Almelo 10-11-1797, ovl. Ambt Almelo 11-04-1871, tr. Almelo 13-07-1820 Grietjen SCHOTVELD, geb. Ambt Almelo 17-05-1795, dr. van Gerrit SCHOTVELD en Maria TEN HOVE

VI Berend KRABBENBOS, ged. Almelo 14-06-1772, ovl. Almelo 17-08-1851, tr. ca. 1794 Hendrica KERKVELD, ged. Borne 02-02-1762, ovl. Almelo 19-11-1819, dr. van Joannis EBBINCK KERKVELD en Elisabeth NN

VII Hendricus Stevensen KRABBENBOS, geb. ca. 1734, ovl. Almelo 07-08-1811, tr. voor 09-1751 Berendina TEN HAGE, ged. Delden 06-09-1733, dr. van Barent TEN HAGE en Janna BERENTSEN

VIII Steven Hendriksen KRABBENBOS, ged. Hengelo Ov. 29-10-1693, tr./otr. Hengelo Ov. 29-05-1717/17-06-1717 Janna Teunisen KLUMPER, ged. Borne

IX Hendrik KRABBENBOS, geb. voor 1663, tr. Delden 25-02-1683 Elisabeth TEN LAERHUIJS

Gijsbert Diederik NIJHOFF (grootvader van Gijsbert Diederik NIJHOFF), is de achterachterkleinzoon van Abraham Janszn NIJHOFF (achterkleinzoon van Hendrik KRABBENBOS)

I Gijsbert Diederik NIJHOFF, geb. Amsterdam 21-06-1960, tr. (1) Lelystad 10-09-1984 (gesch. 09-1993) Annemarie Louise DE WAARD, geb. Haarlem 10-06-1964, dr. van Teun Frederik DE WAARD en Yvonne Annemarie VOS, tr. (2) Broek in Waterland 18-08-1995 Saskia ALDERLIESTE, geb. Amsterdam 12-10-1960, dr. van Jan ALDERLIESTE en Aaltje PUT

II Gerrit NIJHOFF, geb. Almelo 26-07-1925, tr. (1) Amsterdam 16-07-1954 (gesch. Amsterdam 16-09-1971) Helena TOENBREKER, geb. Amsterdam 21-10-1928, dr. van Johannes Petrus TOENBREKER en Bernardina Jacoba KRABBENBOS

III Gijsbert Diederik NIJHOFF, geb. Almelo 30-12-1898, ovl. Almelo 06-02-1959, tr. Almelo 16-08-1924 Aaltje Johanna TIMMERMAN, geb. Almelo 25-05-1901, ovl. Hellendoorn 08-10-1970, dr. van Jan Hendrik TIMMERMAN en Hillegien MASTEBROEK

IV Gerrit NIJHOFF, geb. Ambt Almelo 03-10-1859, ovl. Almelo 13-01-1926, tr. Almelo 13-08-1885 Gezina BONVANIE, geb. Ambt Almelo 19-11-1857, ovl. Almelo 27-11-1924, dr. van Gerrit Jan BONVANIE en Gezina KNOOP

V Gerrit NIJHOFF, geb. Hengelo Ov. 27-09-1815, ovl. Almelo 02-09-1880, tr. Almelo 09-05-1846 Maria Appollonia VAN DEN ELST, geb. Almelo 06-05-1823, ovl. Almelo 29-02-1892, dr. van Hendrikus VAN DEN ELST en Johanna Maria Costers

24

Page 52: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 2 (1998)

VI Jan NIJHOFF, geb. Hengelo Ov. 04-11-1777, ovl. Hengelo Ov. 14-05-1838, tr.(1) Hengelo Ov. 02-11-1803 Zwaantje Elisabeth NIJHOF, otr. (2) Hengelo Ov. 10-04-1807 Janna TEN HOVE, otr. (3) Hengelo Ov. 07-10-1809 Dina Fenneken Nieuwenhuis, ged. Hengelo Ov. 15-12-1786, dr. van Laurens NIEUWENHUIS en Geertruid MENSINCK

VII Abraham Janszn NIJHOFF, ged. Hengelo Ov. 01-04-1740, tr. Hengelo Ov. 07-04-1769 Maryken WILMINK, ged. Hengelo Ov. 30-04-1747, dr. van Derk WILMINK en Jenneken BENNINK

VIII Elisabeth BRUINS, geb. Hengelo Ov. 30-12-1712, ovl. 1751/1752, tr. Hengelo Ov. 18-05-1739 Jan Wilmszn NIJHOFF, ged. Hengelo Ov. 17-02-1715, zn. van Willem NIJHOFF en Anna Willems VAN DIEPENHEIM

IX Fenneken KRABBENBOS, geb. Woolde, ged. Hengelo Ov. 18-01-1691, tr. Hengelo Ov. 18-10-1711 Hendrik BRUINS, geb. Hengelo Ov. 08-06-1685, zn. van Jacob BRUINS en Aaltje NN

X Hendrik KRABBENBOS, geb. voor 1663, tr. Delden 25-02-1683 Elisabeth TEN LAERHUIJS

NGV TWENTE OP INTERNET (vervolg van blz. 64)

Een aantal leden van onze afdeling 'zit' op Internet, sommigen hebben al een homepage. Aanvullingen op de lijst? Email gegevens naar [email protected] Plaats email-adres homepage http://W.M. Beudeker Enschede [email protected]. Davina Nordhorn [email protected]. Geerdink Borne [email protected]. Hemmelder Hengelo [email protected]. Moers Oldenzaal [email protected]. de Vries Delden [email protected]. Scholten Apeldoorn [email protected]. de Jongeburcht Almelo [email protected]. Boerrigter Geleen [email protected] www.worldaccess.nl/~boerrigt/J.H. Wissink Vl'dingen [email protected] web.inter.nl.net/hcc/wissink/

ACTIVITEITEN-AGENDA

J.H. ElfersDe (reguliere) lezingen beginnen om 14.00 uur in het Parkhotel Hengelosestraat 200 Enschede.Vanaf 13.00 uur is de Genealogische Databank Twente, de NGV contactdienst, de Dienst Informatie en Promotie (DIP) van de NGV en de leestafel (met veel geschreven tekst en bronnen uit ons gebied) aanwezig.Tevens is voor een ieder de mogelijkheid haar/zijn gegevens te presenteren.

25

Page 53: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 2 (1998)

Zaterdagmiddag 11 april 1998

GENEALOGISCHE WORKSHOPGenealogische workshop door de heer Verstraete, bestuurslid van de afd. Drenthe.Wat is een `workshop'?Kort samengevat: een soort cursus/lezing met inspraak van u, de toehoorder.Voor wie bestemd?Voor iedereen, voor een beginner, maar zeker ook een uitdaging voor een gevorderde genealoog.Hoe gaat dat dan?Aan de hand van praktijkvoorbeelden hopen we (kleine) problemen op te lossen. De workshop-leider legt via de projector een probleemgeval aan u voor. Hij zal u vragen hoe u dit zou oplossen. U begrijpt dat daar makkelijke vragen en ook hele moeilijke vragen bij kunnen zitten. U bent natuurlijk niet verplicht om mee te denken. U mag ook alleen komen luisteren.

U zult zien dat u vaak veel verder kunt komen met uw voorouderonderzoek dan u denkt. Aan de hand van voorbeelden wordt u meegenomen om onbekende deuren te openen. In de archieven ligt veel meer opgeslagen dan doop- en trouwboeken. Moeilijk te vinden? Kom luisteren, kom meepraten.

Zaterdagmiddag 9 mei 1998

CONTACTMIDDAGOp deze middag houden we weer onze bekende contactmiddag in het gebouw `de Spil', Deldenerstraat 84 te Borne. Neem ook u eigen onderzoek mee en laat het aan de andere leden zien. Misschien bent u niet de enige die op zoek is naar die ene voorouder of die ene doop.

AANKONDIGINGEN

In deze rubriek wordt beknopt aangegeven of er in en om ons werkgebied voor genealogen interessante aankondigingen aanwezig zijn. Ieder kan haar/zijn verslag voor deze rubriek inleveren bij de redactie.- Op 21 maart 1998 houdt de afd. IJsselland een Sallandse ontmoetingsdag vanaf 10.00 uur in Urbana te Zwolle. Inlichtingen op 038-454 79 60.- Eveneens op 21 maart wordt de vierde Genealogische Contactdag Midden-Nederland gehouden te Laren (NH). Inlichtingen: http://candl.let.ruu.nl/ngv/ en via 030-261 06 33 of 030-662 22 19.- Op 31 maart Gemeentearchief Deventer, lezing: 'Bidprentjes als genealogische bron' door drs. J.C.G.W. Coenen, aanvang 19.30 uur. Inlichtingen 038 454 79 60.- De Pro-Gen Gebruikersgroep houdt op 4 april van 11.00 tot 16.00 uur een Regiodag in het Hervormd Centrum te Ommen.- Eveneens op 4 april: Genealogische Duitsland-contactmiddag van 14.00 tot 16.30 uur in 'De Aanleg' te Deurze (a.d. weg Assen-Rolde). O.a. lezing: 'Onderzoek in Duitsland'.- De afdeling Drenthe organiseert op 4 april om 10.00 uur een bezoek aan de museumboerderij te Ruinen, aansluitend is er een contactmiddag. Inlichtingen 0591-38 14 91. Ook organiseert dezelfde afdeling op 2 mei een bezoek aan Gieten

26

Page 54: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 2 (1998)

- Op 18 april 1998 lezing door dhr. Dr. J.B. Berns van het Meertensinstituut over naamgeving in het algemeen. Plaats: Dorpscentrum Vorden, aanvang 14.00 uur.- De werkgroep 'Maas en Waalse Geslachten' organiseert op 25 april 1998 haar genealogische contactdag. Plaats: Streekdocumentatiecentrumvan van de Historische Vereniging Tweestromenland te Wijchen. Info: 024-641 30 12 en 024-641 62 47.- Op dinsdagavond 28 april om 19.30 uur lezing in het RAO te Zwolle: 'Migratie en immigratie' door dhr. H.J.W. Snel van het Gemeente Archief Amsterdam.- De genealogische dag van de afd. Flevoland op 9 mei 1998 gaat niet door.- Op 6 juni 1998 is er een genealogische dag te Gorssel van 10.00 tot 16.00 uur. Plaats: Richterhuus, Hulstweg 7 te Harfsen. Organisatie: Oudheidkundige Vereniging 'De Elf Marken'. Inlichtingen: 0573-22 13 17

LEDENMUTATIES

ADRESWIJZIGINGEN/CORRECTIES:111983 mw. G.A.M. Buursen De Marke 27 7641 BZ Wierden116749 mw. R. Oude Middendorp-Schabbink Keizershof 11 7468 CR Enter116738 dhr. B.J.M. Reinders Postbus 25 7447 ZG Hellendoorn124842 dhr. H.A.M. Sanders Rozette Koekoekstraat 4 7854 PC Aalden124595 mw. F.A. Eleveld-Oving Jac. Israël de Haanstr. 4 9745 DK Groningen

NIEUWE LEDEN:125773 dhr. G.H. Zweers Kamerkamp 14 1991 DA Velserbroek125772 mw. H.J.A. van den Berg-Catsburg Spoelsterstraat 31 7481 KD Haaksbergen125770 dhr. P.M. Stegeman Roomweg 201 7523 BN Enschede125771 mw. A.H. Korsman-Hundman Kuipersdijk 1-44 7512 CA Enschede

125873 dhr. E. Soepenberg Vosseboerweg 8 7683 SH Den Ham125899 dhr. A.A. Broeze Graeshoek 2 7546 HL Enschede125910 dhr. J.A. Mensink Stuthoflanden 1 7542 DD Enschede125911 dhr. J.H.M. Knippers De Grevelink 21 7591 DS Denekamp125929 dhr. F.W. van Wijk Borg Piloursema 5 7608 EX Almelo125205 mw. T. Huyskes-Buygers Schubertlaan 25 7522 JP Enschede125305 mw. M. Vörding Mesdagstraat 4 7556 VN Hengelo

BIJKOMENDE NIEUWE LEDEN:125643 dhr. A.J. Voshaar Bakenbergseweg 202 6814 MS Arnhem119308 dhr. F.P.A. Steijnen Dillenburg 86 7242 BD Lochem125928 dhr. A.H.M. Pepers Jules Breukerstraat 18 5981 TL Panningen115239 dhr. E. Stapelveld Kievitsbloem 2 8141 DV Heino

OVER NAAR ANDERE AFDELING:125085 dhr. R. Pelle Meidoornstraat 5-a 7151 ZW Eibergen

OVERLEDEN:116430 dhr. J.G.G. Uitzetter Sluiskade NZ 64 7602 HT Almelo124403 dhr. B.J.J. Engbers Kampioenstraat 8 7535 BJ Enschede

LIDMAATSCHAP BEEINDIGD:115729 dhr. H.J. Alberts Trompstraat 98 2266 KL Leidschendam116082 mw. B.M.J. Schoemaker-Wolbers Valkenier 57 3772 WK Barneveld114106 mw. T.J. Adolfsen-Frieswijk Alleeweg 44 7573 EJ Oldenzaal

27

Page 55: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 2 (1998)

120349 dhr. G.K. Bloemendaal Meybreestraat 113 7573 EW Oldenzaal121493 mw. J. van Doorn-Mens Weldinkhorst 24 7531 ER Enschede123306 dhr. G.H. Geerlings Cramerstraat 21 7491 DM Delden117411 dhr. J.W.H. Helsloot De Jachtvalk 64 7609 JA Almelo120803 dhr. B.G. Kuipers Voormors 66 7468 HC Enter104749 dhr. A.J. Lammertink Holterweg 18 7475 AW Markelo124009 mw. G. van Marle Ravenhorsthoek 44 7546 EB Enschede112339 mw. G. van der Meer-Douma Weldinkhorst 20 7531 EK Enschede122348 mw. M.A. Nijerees-Maas Windslaan 17 7607 PB Almelo113598 mw. C. Nijman-Moerman Irisstraat 30 7641 VT Wierden116301 dhr. P.S.J.H. Oosten Peperkampweg 8 7491 GC Delden122627 mw. N. Rijnhart-Froeling Asterstraat 19 7701 ET Dedemsvaart124257 dhr. H.M. Groen Holthuizenbrink 64 7544 MZ Enschede124484 dhr. M.A.E. Groothuis Marshallplein 48 2286 LN Rijswijk115383 dhr. G. Rutgers Route du Grand-Lancy 23 Grand-Lancy Zwitserland

Ledenstand per 31 december 1997:Leden: 413 Bijkomende leden: 75

AAN DIT NUMMER WERKTEN MEE:

Mw. M. Vörding Mesdagstraat 4 7556 VN HengeloMw. G.H. Paetzel-Veenstra Dr. P. Oosthoekstraat 51 7462 JR RijssenF.L. Scholten Anna Bijnsring 182 7321 HJ Apeldoorn

Zie voor adressen van bestuurs- en redactieleden de binnenzijde van het voorblad.

INHOUD VAN DIT NUMMER:

VAN HET BESTUUR 37NIEUWE LEDEN STELLEN ZICH VOOR 38ALGEMENE INFORMATIE 39LANDVERKOOP MANDER 40GENEALOGISCHE PUBLICATIES 40STAMREEKS JAN TEN DONKELAAR (98-03-S) 40STAMREEKS GERRIT WILLEM TEN DONKELAAR (98-04-S) 43VRAGENRUBRIEK 44VERSLAGEN AFDELINGSBIJEENKOMSTEN 46DE OBD EN DE GENEALOOG 53WESTFAALSE GENEALOGIE 56INITIALEN EN NAMEN OPNIEUWJAARSKOEKENIJZERS 57NIEUWE PUBLICATIES 59BESTUURSMEDEDELINGEN 61GENSDATA ALMELO-BBS 61GENEALOGISCHE DATABANK TWENTE (GDT). 62GENEALOGISCHE WERKGROEP TWENTE (GWT). 62LAATSTE WOORD VAN TOON 64NGV TWENTE OP INTERNET 64

28

Page 56: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 2 (1998)

GENEALOGISCH INFORMATIECENTRUM TWENTE (GIT). 65CONTACTDIENST 66UIT ANDERE PERIODIEKEN 67ACTIVITEITEN-AGENDA 70AANKONDIGINGEN 71LEDENMUTATIES 71AAN DIT NUMMER WERKTEN MEE 72

29

Page 57: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 3 (juni '98)

CONTACTBLAD VOOR DE AFDELINGTWENTEVAN DE NEDERLANDSEGENEALOGISCHE VERENIGING

VAN HET BESTUUR

J.H. Borgman

Vakantietijd is genealogietijd. Vaak hoorde ik al zeggen, dat het bezoeken van een archief op een wat grotere afstand wordt uitgesteld tot de vakantietijd. Men kiest dan een vakantiebestemming in (de buurt van) de plaats waar zich het bewuste archief bevindt om zo het een met het ander te combineren. Die keuze zal meestal worden gemaakt door hen die vanwege een werkkring op andere tijden niet zo goed de gelegenheid hebben om een of meer dagen uit te trekken voor archiefonderzoek elders.Als men, bijvoorbeeld tijdens NGV-bijeenkomsten, eens wat om zich heen kijkt, moet men toch tot de conclusie komen dat dit verschijnsel geen grote omvang kan hebben. Heel veel mensen immers beginnen eerst met hun hobby genealogie nadat zij door VUT of pensionering wat meer vrije tijd hebben gekregen en de (geschatte) leeftijden van de daar aanwezige genealogen wijst daar ook op. Genealogie wordt, zo te zien, vooral bedreven door "jonge ouderen".Het wil nog wel eens gebeuren dat men in zo'n archief-op-afstand informatie aantreft die ook voor anderen interessant kan zijn. Het is dan vaak een kleine moeite om daarvan een notitie te maken en die vervolgens te publiceren in Twente Genealogisch. De redactie van TG zal zulke vondsten graag in het blad opnemen en zij wil de inzenders daarvoor graag bij voorbaat hartelijk bedanken.

Luxeprobleem: door de verheugend grote hoeveelheid kopy moesten enkele artikelen tot het volgende nummer van TG blijven staan. In TG98/4 derhal- ve meer over BBS-Almelo, Westfaalse genealogie (naamlijst), kwartier- staat Bekkernens, Index Calendarium St. Plechelmi en heraldiek.

NIEUWE LEDEN STELLEN ZICH VOOR

J.H. BorgmanIn deze rubriek maken wij kennis met nieuwe leden, die zich onlangs hebben aangemeld of die zich van een andere afdeling naar de onze hebben laten overschrijven. Zoeken zij naar families die ook belangstelling hebben van andere leden? Is hun zoekgebied hetzelfde als dat van één of meer andere leden, zodat wellicht werkafspraken te maken zijn? Zo ja, dan willen deze nieuwe leden daarover graag met anderen in contact komen.

- De heer F. Lunenborg in Losser (053-538 77 31) zoekt gegevens over de families LUNENBORG (Drenthe, ca. 1600), VAN ELBURG (Ommen, ca. 1715) en SCHENK (Aalten).- De heer T. Oenema in Hengelo (074-242 54 55) zoekt naar de familie OENEMA in Joure e.o. (ca. 1640).- De heer G. D. Speekhout in Mantgum F (058-250 11 88) zoekt gegevens over de families BORNERBROEK (Twekkelo, ca. 1695), TEN C(K)ATE (Borne en Enschede), en

1

Page 58: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 3 (juni '98)

HEUTINK en AGTERHUIS (Enschede ca. 1760). Wie weet iets over de naamswijziging van WILDERINK in KRABBENBOS in Hengelo omstreeks 1750?- De heer G.J. Mengerink in Enschede (053-477 03 06) heeft speciale interesse in de herkomst en betekenis van zijn familienaam MENGERINK en in de historie van de voormalige boerderij de Menger in Neede en hij wil graag contacten over dat onderwerp.- De heer W. Kamps in Nijverdal (0548-62 07 21 wil graag meer weten over de families KAMPS (Z.O. Drenthe), REINDERS (Z.O. Drenthe en Gieten) en LEMMERS (Raalte), maar zijn speciale belangstelling gaat uit naar de familie WI(E)GMANNINK (Holten e.o.).De heer H.A.M. Woolderink in Borne (074-266 37 44) wil graag contacten over de families WOOLDERINK (Rectum), GIERVELD (Wierden) en VAN HET BOLSCHER (Ambt Delden); hij is bezig met het schrijven van een kroniek over de familie Woolderink.- De heer J.A.P. Oude Nijhuis in Oldenzaal (0541-51 88 91) is bezig met de samenstelling van een kwartierstaat voor de familie OUDE NIJHUIS (Gammelke) en hij zoekt daarom gegevens over de families STEGHUIS en OUDE LOHUIS (beide gemeente Losser).

Wij moeten er een eer instellen het erfgoed van hen, die ons zijn voorgegaan, vermeerderd en verbeterd over te dragen aan de geslachten, die na ons komen. (Gambetta).

ALGEMENE INFORMATIE

Redactie

Bezorging, adreswijziging en bestellingenVoor klachten over de bezorging en het bestellen van oude TG's s.v.p. schriftelijk contact opnemen met Freddy Walhof, Arubastraat 16, 7556 TN HENGELO. Adreswijzigingen, opgave nieuwe leden en opzeggingen uitsluitend naar de NGV, Postbus 976, 1000 AZ Amsterdam.

Openingstijden Streekarchief DeldenWegens de grote belangstelling is het Streekarchief behalve op dinsdag- en vrijdagmiddag en -avond (zie TG98/2) ook als proef op de zaterdag-ochtenden in de maanden juni en juli van 10.30 tot 13.00 uur geopend.Hier zijn ook de publicaties van de GWT in te zien en te koop.Jubileumboek NGV afd. KennemerlandDe NGV afdeling Kennemerland bestaat 50 jaar en geeft ter gelegenheid hiervan een jubileumboek uit. Het 300 pagina's tellende boek gaat o.a. over de migratie naar het Kennemerland en het bevat 100 kwartierstaten, genealo-gieën, stamreeksen en parentelen. Het boek kan besteld worden door over-making van f. 38,50 (leden) en f. 43,50 (niet-leden), excl. f. 11,50 verzendkosten, op giro 6065512 t.n.v. NGV afd. Kennemerland. De voor-inschrijving sluit op 1.9.98. Inlichtingen: 023-527 22 15.

Cursus stamboomonderzoek voor beginnersHet Rijksarchief in Zwolle start in het najaar van 1998 een cursus 'Stamboomonderzoek voor beginners'.

2

Page 59: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 3 (juni '98)

Deze cursus is bedoeld voor mensen die nog niet of nauwelijks ervaring met genealogisch onderzoek hebben en richt zich voornamelijk op onderzoek in de burgerlijke stand, het bevolkingsregister en de kerkelijke doop-, trouw- en begraafboeken. Ook worden aanwijzingen gegeven voor het opzetten van een stamboom, een kwartierstaat en een familiegeschiedenis. Er zal voor-namelijk worden gewerkt aan de hand van archivalia die in het Rijksarchief van Overijssel beschikbaar zijn.Docent is drs. J. ten Hove, die als correspondent genealogie werkzaam is bij het Rijksarchief. De cursus wordt gegeven in het Rijksarchief op zes zaterdagen. Bij voldoende belangstelling zal er zowel 's ochtends (van 10.15 tot 12.15 uur) als 's middags (van 13.30 tot 15.30) gelegenheid zijn de cursus te volgen.De cursusdata zijn: 3, 7 en 31 oktober, 14 en 28 november en 12 december 1998. De kosten bedragen fl. 125,-.U kunt zich uitsluitend schriftelijk opgeven bij: drs. J. ten Hove, p/a Rijksarchief in Overijssel, Eikenstraat 20, 8021 WX Zwolle.S.v.p. vermelden of u de cursus 's ochtends of 's middags wilt volgen. Enkele weken voor het begin van de cursus ontvangt u meer informatie.

Cursus GenealogieDe Volksuniversiteit 'Het Iemenschoer' in Haaksbergen organiseert vanaf 26-10-1998 een 9-weekse cursus genealogie op maandagmiddag en/of avond. Behalve aan stamboom, kwartierstaat, bevolkingsregister, burgerlijke stand en huwelijksbijlagen wordt ook aandacht geschonken aan doop-, trouw- en begraafboeken, onderzoek in het buitenland, oud geld, memories van successie en notariële archieven. De cursist wordt vertrouwd gemaakt met de basiskennis van oud schrift door cursusleider G.J.L. Wiegerink.De kosten zijn f. 126,- + f. 30,- voor een cursusboek.Inlichtingen en inschrijving: V.U. Stichting 't Iemenschoer t.a.v. mw. H. Ensink, Sterrebosstraat 2, 7481 DD Haaksbergen, tel. 053-572 35 05.

Herhaling TeleaccursusDe Teleaccursus 'Voorouders in beeld' wordt herhaald. Heruitzending vindt plaats vanaf 2 augustus, op zes zondagavonden, van 18.05 tot 18.30 uur op TV 2. Het cursusboek is verkrijgbaar bij het CBG, Teleac en de boekhandel.

Boek 'Stamboomonderzoek voor beginners'Eind juni verschijnt als deel 16 in de CB-reeks 'Stamboomonderzoek voor beginners', geschreven door Rob van Drie. Het 148 pagina's tellend boek kost f. 22,50 (voor vrienden van het CBG f. 19,50). Het kan besteld worden bij het CBG in Den Haag.

'Stambomen' op Radio OostIn juni is voor het derde jaar het programma 'Stambomen' gestart met medewerking van het RAO en de NGV-afdelingen IJssellanden en Twente.De uitzendingen zijn donderdags van 11 tot 12 uur tot eind augustus.

U kunt weer stamreeksen, kwartierstaten en genealogieën insturenU kunt ons weer bovengenoemde resultaten van uw onderzoek sturen, liefst zoveel mogelijk in de TG-opmaak. U kunt insturen op diskette, graag in WP 5.1 of .txt-formaat, of als attach per email. Wij gaan er wel vanuit, dat u de uit de burgerlijke stand te verkrijgen gegevens zoveel mogelijk compleet hebt vermeld.

3

Page 60: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 3 (juni '98)

BOEREN UIT MANDER AANGEKLAAGD

Frans Scholten, Apeldoorn

In de protocollen van het Landgericht Oldenzaal worden begin 1697 diverse boeren uit Gammelke genoemd:

6 feb. 1697. Namens d' weduwe van wijlen Jacob Groothuis in Gamlicke wordt voorgedragen[1], dat Jan Weerninck, Geerdt Encschinck, Hermen Vastert, Jan Kosterinck, Aelbert Lansinck, Derck Hollinck en Joan d' Wilde, alle tsaemen buermannen van Gamlicke volgens handschrift van 2 feb. 1675 aen haer wijlen eheman schuldig sijn geworden 100 carolus guldens, die zij al op St. Jacob (25 juli) zouden restitueren.Op dezelfde dag is er nog een vermelding van deze zaak.

Dat er sprake is van een "handschrift" betekent waarschijnlijk, dat het hier niet gaat om een officiële, gerechtelijk vastgelegde obligatie, maar vermoedelijk om een briefje met (meestal) de "handmerken" (een kruisje of ander teken) van de boermannen. Als het toch om een officiële obligatie zou gaan, is de vastlegging daarvan mogelijk te vinden in de Protocollen van de Vrijwillige Zaken[2].Bronnen.[1] Rijksarchief in Overijssel te Zwolle, Landgericht Oldenzaal, toegang 66.1., Protocollen Contentieuse Zaken, inv. nummers 31-88 (op datum).[2] Rijksarchief in Overijssel te Zwolle, Landgericht Oldenzaal, toegang 66.1., Protocollen Vrijwillige Zaken, inv. nummers 5 t/m 15 (op datum).

HULST OF HOLST UIT LOSSER

Frans Scholten, Apeldoorn

12 sept. 1666. Compareert[1] Huls Berent tot Losser ende bekent deuchdelijcken schult opgenomen ende ontfangen te hebben van Hermen Lambertsen tot Wormer in Hollant (!) eene somme van 100 rijxdlr., beloevende deselve jaerlijx te verrenten ad 5 per cento tot die aflosse, tot onderpande stellende sijn huijs ende 2 stucken lants gelegen in den Voswinckel int kerspel Losser des Landtgerichts Oldensel, waeraen rentheffer altoos sijn guarrant cost en schaedeloes sal moegen verhalen.

14 aug. 1680. Daniel Robertsen, Geert Plechems Holst en Jan Luttichuijs constitueren[1] Frans Aubel (procureur in Oldenzaal) tot haeren volmr, om uijt haeren namen te ageren tegens Geesken Nilandts ende Lubbert Lambertsen, woonachtich tot Losser, wegens schultvorderinge off actie ingevolge testamentaire dispositie van wijlen Hermen Lamberts tot Wormer, op comparanten gedevolveert, ende vorders 't geene sij mogen op anderen hebben te praetenderen, ende alsoo Geert Plechems Holst ende Jan Luttichuijs momboiren versocht hebben over haere kinderen, wegen de goederen bij testamente van Derck Roberts ende Swaentjen Lamberts op haer vervallen, sijn bij desen genomineert ende gestelt

4

Page 61: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 3 (juni '98)

Aelberts Engbers ende Geerlich Lippinckhoff, omme daerin te handelen als trouwe momberen behoiren te doen ende sullen haer verders reguleren na 't Landtrecht.Bron.[1] Protocollen van het Landgericht Oldenzaal, Vrijwillige Zaken, RAO te Zwolle, toegang 66.1, inv. nr. 10.

GENEALOGISCHE PUBLICATIES De publicatie van kwartierstaten, stamreeksen, genealogieën en parentelen.

U kunt kwartierstaten, stamreeksen, genealogieën en parentelen inzenden. Er zijn geen tijds-restricties. Denkt u echter wel aan de privacy van nog levende personen. U mag alle relevante opmerkingen vermelden. Onderstaande publicaties worden onder de volledige verantwoordelijkheid van de indiener geplaatst. De redactie zorgt alleen voor eenheid in presentatie. Indien u gebruik wil maken van de gegevens is het sterk aan te bevelen dat u de bron raadpleegt. Deze bron is zeer waarschijnlijk in te zien bij de indiener van de desbetreffende kwartierstaat. Stuurt u eventuele aanvullingen en/of opmerkingen op de gepubliceerde kwartierstaten ook op naar de redactie, zodat de redactie deze in een komende Twente Genealogisch kan opnemen. Bij voorbaat hartelijk dank.

GENEALOGIE HOFSTEE V (98-04-G)H.A.G.M. Hofstee, Lattrop

(De hierna volgende genealogie is de vijfde -en recent bijgewerkte- in de reeks genealogieën Hofstee, waarvan de eerste vier verschenen in TG 95/3. De genealogie Hofstee V geeft nog weer eens een duidelijk voorbeeld van de in Oost-Nederland veel voorkomende naamswisseling via introuwen van de man bij zijn schoonouders. We zien hier bij 'Hofstee V' dat de naam LOIJNCK/TEN LOOHUIS ofwel LOOHUIJS/LOHUIS eerst verandert in LEVERINK/LEFERINK om daarna uit te komen op HOFSTEE. En één HOFSTEE keert later terug naar LEEFERINK, nu met dubbel 'e'. Red.)

I. Jan LOIJNCK, geb. Groot-Agelo ca. 1645, ged.(rk) Ootmarsum 1645, landbouwer op Lohuis, overl. Groot-Agelo voor 20-12-1675, tr. Ootmarsum 28-4-1667 Jenneken TEN MOLLEN geb. Volthe ca.1650, landbouwster op Lohuis. Jenneken hertrouwt 03-01-1676 Albert WENNEGERINCK uit Vasse; kinderen: Jan, Egbert, Egbert en Gerrit LOOHUISUit dit 1e huwelijk:1. Hermannus (Harmen) TEN LOOHUIJS volgt IIa.

IIa. Hermannus (Harmen) TEN LOOHUIJS geboren tussen 1667 en 1675 (begin doopboek 1676), geb. Groot-Agelo ca. 1670, ged.(rk) Ootmarsum 1670, landbouwer op Loohuis, tr. Ootmarsum 7-11-1697 Fenne LEUSSINCK, geb./ged.(rk) Vasse/Ootmarsum 1-4-1678,landbouwster op Loohuis, dr. van Berend LEUSINCK en Fenne WENNEGRINCK te Vasse.Uit dit huwelijk:1. Joannes (Jan) LOHUIJS, geb. Groot-Agelo ca. 1700, landbouwer op Lohuis, erfopvolger op het erve Lohuis, tr. Ootmarsum 27-03-1729 Aeltjen BRAMAHINCK, kinderen:Euphemia, Joanna, Hermannus, Lambertus en Gesina2. Berent LOHUIS, geb. Groot-Agelo ca. 1705, volgt IIIa.

5

Page 62: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 3 (juni '98)

IIIa. Berent LOHUIS, na huwelijk Leferink genoemd, geb. Groot-Agelo ca. 1705, landbouwer op Leverink, overl. Lattrop voor 1795, tr.(l) Ootmarsum 28-8-1734 Gesina/Geesjen LEVERINK/LEEFERINCK, geb. Lattrop/ged.(rk) Ootmarsum 20-1-1704, landbouwster op Leverink, overl. Lattrop voor 8-2-1746, dr. van Jan LEVERINK/LEFERINCK en Jenneken TEN DASSELER, weduwe van Jan STOKKE (tr. 15-06-1732, kind: Joanna geb. 20-05-1733)Adres erve Leverink te Lattrop.Uit dit huwelijk:1. Joannes LEVERINK, geb. Lattrop/ged.(rk) Ootmarsum 7-5-1735, volgt IVa.2. Hermannus LEVERINK, geb. Lattrop, ged.(rk) Ootmarsum 21-6-1737, overl. Lattrop voor 1748.3. Euphemia LEVERINK, geb. Lattrop/ged.(rk) Ootmarsum 8-7-1739.4. Bernardus LEVERINK, geb. Lattrop/ged.(rk) Ootmarsum 21-8-1741.

5. Joanna LEVERINK, geb. Lattrop/ged.(rk) Ootmarsum 31-8-1743, landbouwster op Beernink, overl. Lattrop ca. 1780, tr. Ootmarsum 17-11-1765 Jan BEERNINK, zoon van Hermen BEERNINCK en Hermina RUPE of LUPINCK te Lattrop, geb. Lattrop 1738, landbouwer op Beernink, overl. Lattrop ca. 1800, kinderen Joannes, Gesina, Joanna en Hermina BEERNINK. Adres erve Beernink te Lattrop.

IIIa Berent LOHUIS, tr.(2) Ootmarsum 8-2-1746Joanna AANINK, geb. Nordhorn ca. 1720, ged.(rk) Nordhorn 1720, landbouwster op Leverink, overl. Lattrop voor 1795, weduwnaar van Geesjen Leeferinck. Adres erve Leverink te Lattrop.Uit dit huwelijk:1. Gerardus LEVERINK, geb. Lattrop/ged.(rk) Ootmarsum 15-12-1746, overl. Lattrop voor 1759.2. Getruda LEVERINK, geb. Lattrop/ged.(rk) Ootmarsum 23-1-1748.3. Gesina LEVERINK, geb. Lattrop/ged.(rk) Ootmarsum 1-10-1749.4. Hermannus LEVERINK, na huwelijk HORSTHUIS, geb. Lattrop/ged.(rk) Ootmarsum 30-6-1751, landbouwer op Horsthuis, overl. Lattrop 13-4-1818, tr. Ootmarsum 28-11-1779 Joanna HORSTHUIS, dr. van Gerardus Joannes HORSTHUIS, geb. KAPTEIN en Joanna HORSTHUIS, landbouwers op Horsthuis te Lattrop, geb. Lattrop/ged.(rk) Ootmarsum 23-9-1754, landbouwster op Horsthuis, overl. Lattrop 19-2-1815, kinderen Joanna, Hermannus, Bernardus Joannes, Joannes en Joannes Henricus HORSTHUIS.Adres kottersplaats Horsthuis te Lattrop.5. Euphemia LEVERINK, geb. Lattrop/ged.(rk) Ootmarsum 6-3-1755.6. Helena LEVERINK, geb. Lattrop/ged.(rk) Ootmarsum 21-5-1757.7. Gerardus LEVERINK, geb. Lattrop/ged.(rk) Ootmarsum 10-12-1759.

IVa Joannes LEVERINK, geb. Lattrop/ged.(rk) Ootmarsum 7-5-1735,landbouwer op Leferink, overl. Lattrop voor 1812, tr. Ootmarsum 25-9-1769 Getrudis DETERINCK, landbouwster op Leferink, overl. Lattrop tussen 1799 en 1812. Adres erve Leferink te Lattrop.

6

Page 63: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 3 (juni '98)

Uit dit huwelijk:1. Hermannus, geb. Lattrop/ged.(rk) Ootmarsum 9-9-1770, landbouwer op Leferink, overl. Lattrop voor 1850.2. Jan Hendrik, volgt Va.3. Gerardus Joannes (Jan), geb. Lattrop/ged.(rk) Ootmarsum 6-8-1773, volgt Vb, erfopvolger.

Va. Jan Hendrik LEVERINK, na huwelijk HOFSTEE genoemd, geb. Lattrop/ged.(rk) Ootmarsum 16-11-1771, landbouwer op Hofstee, overl. Lattrop 28-2-1814, tr. Ootmarsum 20-5-1793 Getrudis (Geertruij) HOFSTEE, geb. Lattrop/ged.(rk) Ootmarsum 19-7-1765, landbouwster op Hofstee, overl. Lattrop (gem. Denekamp) 23-11-1823, dr. van Gerrit EPPINK en Elisabeth SCHULTE PROBSTING, erflinge. Adres erve Hofstee Lattrop.Uit dit huwelijk:1. Gerardus (Gerrit) HOFSTEE, volgt VIa.2. Joannes Bernardus (Jan Berend) HOFSTEE geb. Lattrop/ged.(rk) Ootmarsum 6-6-1796, landbouwer op Oude Boomhuis, overl. Lattrop 1-12-1866, tr. Denekamp 9-6-1832 Joanna TIJINK, dr. van Joannes TIJINK en Martha KOK, landlieden te Denekamp, ged.(rk) Denekamp 12-6-1798, spinster/ huisvrouw, overl. Lattrop 13-6-1845, kinderloos. Adres na 1850 Wijk Lattrop 54. Voor 1850 Oude Boomhuis.3. Joannes Henricus (Jan Hendrik) HOFSTEE geb. Lattrop/ged.(rk) Ootmarsum 24-9-1798.4. Joannes (Jan) HOFSTEE, volgt VIb.5. Joannes (Jannes) HOFSTEE, geb. Lattrop/ged.(rk) Ootmarsum 12-2-1804, boerenknecht op Reerink, overl. Lattrop 29-1-1865.

VIa Gerardus (Gerrit) HOFSTEE, geb. Lattrop/ged.(rk) Ootmarsum 23-3-1794, landbouwer op Hofstee, overl. Lattrop 16-1-1861, tr. Ootmarsum 4-11-1814 Euphemia REERINK, dr. van Joannes REERINK en Maria Aleijdis HEILE, landbouwers op Reerink te Lattrop, geb. Lattrop/ged.(rk) Ootmarsum 27-8-1794, huisvrouw, overl. Lattrop 3-12-1856. Adres Wijk Lattrop 8Uit dit huwelijk:1. Johanna, geb. Lattrop 2-10-1816, spinster/weefster, overl. Lattrop 28-8-1870.2. Joannes (Jannes), geb. Lattrop 11-4-1819, landbouwer op Hofstee, overl. Lattrop 20-12-1893, erfling.3. Gerardus, geb. Lattrop 4-2-1822, overl. Lattrop 13-3-1828.4. Maria, geb. Lattrop 12-4-1824, overl. Lattrop 13-4-1824.5. Jan, volgt VIIA.6. Maria Geziena (Maria), geb. Lattrop 13-11-1827, dienstbode/pastoorsmeid, overl. Ootmarsum 2-1-1891.Adres Ootmarsum 62, na 1880, K92 Ootmarsum.7. Gerardus, geb. Lattrop 11-3-1830, wever/wieldraaijer, overl. Ootmarsum 4-2-1875, tr. Ootmarsum 23-2-1870 Elizabeth VISSCHEDIJK, dr. van Berend VISSCHEDIJK en Gesina GEERDINK te Delden, weduwe van Johannes Rudolphus WEUSTINK te Ootmarsum, geb. Delden 17-6-1813, huisvrouw, overl. Ootmarsum. Adres Ootmarsum 968. Johannes Bernardus, volgt VIIB.9. Euphemia Geziena, geb. Lattrop 27-11-1835, huisvrouw, ovl. Breklenkamp 28-12-1896, tr. Denekamp 27-5-1863 Gerardus HUISKEN, zn van Albertus HUISKEN en Aleida REERINK landbouwers op Huisken te Breklenkamp., geb. Breklenkamp 10-2-1835, overl. Breklenkamp 1-12-1885, kinderen: Maria Aleida en Gerardus Johannes.

7

Page 64: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 3 (juni '98)

VIIa Jan HOFSTEE, geb. Lattrop 6-8-1825, wever/kuipermaker/ huisschilder, overl. Borne 11-5-1905, tr. Borne 27-8-1858 Susanna Maria SCHRAER dr. van Butter Bernhard SCHRAER en Elisabeth DULLE, landbouwers te Brandlecht, graafschap Bentheim, Pruisen (D), weduwe van Wessel ENSINK te Borne, geb. Brandlecht 2-3-1828, weefster/huisvrouw, overl. Borne 30-1-1910. Adres Jurrienstraat 49 Borne.Uit dit huwelijk:1. Euphemia (Feem), geb. Borne 25-12-1859, weefster/huisvrouw, overl. Borne 12-9-1932, buitenechtelijk kind: Johannes Marinus HOFSTEE, geb. 25-11-1880, woonde bij haar in op het ouderlijk huis aan de Jurrienstraat te Borne.2. Regina Wilhelmina, geb. Borne 24-11-1861, Borne, weefster, overl. Borne 10-11-1906.3. Maria Elisabeth, geb. Borne 23-12-1863, overl. Borne 28-10-1871.4. Gradus Martinus, geb. Borne 11-11-1865, overl. Borne 12-12-1871.5. Susanna Maria, geb. Borne 5-7-1867, overl. Borne 17-1-1888.6. Johannes Bernardus (Jan), volgt VIIIA.7. Gerardus Johannes, geb. Borne 21-1-1874, overl. Borne 28-5-1874.

VIIIa Johannes Bernardus (Jan) HOFSTEE, geb./ged.(rk) Borne 6/7-9-1870, huisschilder, overl. Borne 26-4-1952, tr. Borne 24-2-1905 Antonnetta BROK dr. van Johannes Hendrikus BROK en Geertruida Johanna TEN ASBROEK, geb. Borne 23-10-1880, huisvrouw, overl. Borne 30-1-1956.Adres voor 1910 Jurrienstraat, na 1910 Koppelsbrink.

VIIb Johannes Bernardus HOFSTEE, geb. Lattrop 14-12-1832, landbouwer op Hofstee, overl. Lattrop 7-6-1899, tr. Denekamp 10-1-1882 Geertruida WOLBERS dr. van Hermannes WOLBERS en Geziena Johanna EPPINK te Denekamp, geb. Denekamp 6-1-1850, huisvrouw, overl. Lattrop 28-4-1933, tweede erfling.Adres Lattrop 42.Uit dit huwelijk:1. Franciscus Johannes (Hannes), geb. Lattrop 14-1-1883, volgt VIIIB.2. Euphemia Maria (Feem), geb. Lattrop 14-8-1884, huisvrouw, overl. Noord Deurningen 11-1-1968, tr. Denekamp 28-1-1909Bernardus Franciscus HORSTHUIS, zn van Gerardus HORSTHUIS en Johanna KOEHORST te Lattrop, geb. Lattrop 19-10-1878, landbouwer op het Kukkert, overl. Noord Deurningen 22-2-1962.

VIIIb Franciscus Johannes (Hannes) HOFSTEE, geb. Lattrop 14-1-1883, landbouwer op Hofstee, overl. Lattrop 14-10-1938, tr. Denekamp 11-4-1913 Susanna Geziena (Siena) ARENS dr. van Joannes ARENS en Maria BORGREVE op Bergsmid te Lattrop., geb. Lattrop 3-6-1891, huisvrouw, overl. Lattrop 22-3-1975.Adres Lattrop 42/44VIb Joannes (Jan) HOFSTEE, noemt zich na huwelijk LEEFERINK, geb. Lattrop/ged.(rk) Ootmarsum 14-1-1801, kuipermaker/ landbouwer, overl. Lattrop 11-4-1861, tr. Denekamp 2-5-1837 Euphemia Adelheid RACKERS dr. van Gerhard Jozeph RACKERS, geb. SCHULTE en Catharina Adelheid RACKERS, landlieden te Wietmarsum, Graafschap Bentheim, Pruissen (D), geb. Wietmarsum/ged.(rk) Wietmarsum 20-12-1801, huisvrouw/spinster, overl. Lattrop 10-3-1881. Adres Wijk Lattrop 94 De Waterkuiper. Na het huwelijk wordt de naam Leeferink aangehouden.(Nazaten 'Leeferink' wonen nu in Tilligte en zijn in rechte lijn familie)

8

Page 65: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 3 (juni '98)

VRAGENRUBRIEK

F.C. WalhofDeze vragenrubriek staat open voor alle leden van de NGV.Wij verwachten wel dat u uw vraag pas inzendt als u, min of meer, vastgelopen bent, dus de normale bronnen, zoals bevolkingsregister, register BS en DTB hebt geraadpleegd. Stuurt u uw antwoord a.u.b. aan de redactie, zodat het in TG kan worden opgenomen.

Vraag 98/9Bij mijn onderzoek ben ik tweemaal het schip 'Pacificateur' tegengekomen en wel:a) In de huwelijksbijlagen d.d. Lonneker 18-5-1818 van mijn voorouders Gerhardus Johannes LIPPER alias Jan LIPPER (ged. Enschede 2/5/1788) en Hermina OLDE HENGEL. Hierin is vermeld, dat hij niet aan de loting voor de Nationale Militie op 9-6-1814 kon deelnemen, omdat hij toen in dienst was op bovengenoemd schip.b) In de overlijdensacte Lonneker 1812 no. 52, waarin genoteerd is dat volgens een "missive van de Adjunkt Maire van Antwerpen" op 3-5-1812 is overleden Jan ROBERS, oud 23 jaren, van beroep 'parrenti marin' aan boord van het schip Pacificateur, geboren in de gemeente Lonneker als zoon van Jan en Maria ROBERS. Daar in 1813 de Fransen uit Twente door de kozakken zijn verdreven, zullen beide waarschijnlijk in Franse militaire dienst opgeroepen zijn geweest. Wie is er bij haar of zijn onderzoek ook dit schip tegengekomen en in welk archief zou ik meer te weten kunnen komen over de 'Pacificateur'?J.G. Lippers, Enschede

Vraag 98/10Op 16-11-1828 overleed te Voorhout (ZH) Andreas (Andries) FULKERS. Uit de overlijdensakte blijkt dat hij omstreeks 1753 te Borculo was geboren als zoon van Pieter Fulkers en Maria Stroeken. Dit laatste kan een vergissing van de aangevers zijn gweweest, omdat Andries' eerste vrouw, die al meer dan 20 jaar eerder was overleden, ook Stroeken heette. Andries was RK. In het RAG was onder Borculo de doop niet te vinden en ook de achternaam als zodanig kwam daar niet voor. De verwijzing dat rooms katholieken zich ook te Goor in Overijssel lieten dopen leverde ook geen resultaat op. Wie kan mij aan meer gegevens over deze mensen helpen?J.M.C. Koolloos, Heerenveen

Antwoord 97/5Misschien wordt met Alberdessen het plaatsje Halbetzen bedoeld. Deze plaats ligt 20 km ten zuiden van Bremen. Een andere mogelijke plaats is Abbadesse, westelijk van het Italiaanse Ravenna.J.B.A. Gloerich, Driebergen

Op de volgende vragen uit vorige TG's is nog geen antwoord gekomen-- Vraag 97/6 (TG97/3) Informatie gevraagd over de familie CONRADES, VRIJDAGH, VAN ESSCHENDARPE en BOZEMAN. - Vraag 97/8 (TG97-4) Wie weet er meer over over o.a. Jannes OUDE VELD alias MEINDERS en Geertruid OUDE VELD?- Vraag 98-1 (TG98-1) Wie kent Seine MOLLENHORST, geb. Hardenberg?- Vraag 98-3 (TG98-1). Waar en wanneer huwde Maria Gerdina (Gerritdina) ten Donkelaar en Hendrik HUISMAN?- Vraag 98/4 (TG98/2) Wie kent samenstellers stamboom Wernerus TER HAAR?- Vraag 98/5 (TG98/2) Wie weet waar de naam PRINS vandaan komt?

9

Page 66: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 3 (juni '98)

- Vraag 98/6 (TG98/2) Wie kent familierelaties BARTELINK,TER HAAR, WILMINKen OLTHOF rond 1700 in Hertme?- Vraag 98/7 (TG98/2) Doopdatum Arend BOONK rond 1791 in Hengelo?- Vraag 98/8 (TG98/2) Waar bleef Gesina BOONK alias BOOM?

VERSLAGEN AFDELINGSBIJEENKOMSTEN

F.C. Walhof

Zaterdag 11 april 1998In het algemeen bestaan onze bijeenkomsten uit lezingen. Een gastspreker wordt uitgenodigd om over een bepaald onderwerp te spreken en de bezoe-kers luisteren en kunnen aan het eind van de lezing vragen stellen. Op 11 april hebben we de rollen eens omgedraaid. De heer Verstraete, bestuurslid van de afd. Drenthe hield een genealogische workshop. De bedoeling was dat de aanwezigen antwoorden probeerden te vinden op problemen die dhr. Ver-straete tijdens zijn genealogische zoektocht tegen was gekomen. Vermiste personen, onbekende geboorte-, trouw- en overlijdensdata, buitenlandse namen die vernederlandst werden (Büter wordt Buiter en Stöcky wordt Stokje) passeerden de revue. Deze opzet van vraag en antwoord slaagde volkomen. Ook voor al gevorderde genealogen kwamen er nog nieuwe ge-zichtspunten. Onbekende of niet zo bekende archieven, zoals de Momber-kamer in Overijssel of het archief in Parijs, waar gegevens over gesneuvelde soldaten uit de Napoleontische tijd liggen (zie ook de bijdrage 'CHATEAU VINCENNES te PARIJS' van Hennie Scholten in deze TG) werden tijdens de antwoorden genoemd. Dit zorgde er zeker voor dat menigeen nieuwe aan-knopingspunten vond voor verder onderzoek. Dit alles maakte deze middag tot een uiterst geslaagde middag, die zeker voor herhaling vatbaar is.

CHATEAU VINCENNES TE PARIJS

Hennie Scholten, Nijverdal

In 1809 werd de Bataafse Republiek ingelijfd bij Frankrijk. De oude Republiek der Verenigde Nederlanden kreeg voor het eerst sinds Philips II in 1555 een koning aan het roer: een broer van de grote keizer Napoleon: Lodewijk Napoleon.Ogenschijnlijk ging het leven gewoon verder voor de burgers. De Fransen waren al jaren lang de baas in de Nederlanden. Maar er veranderde heel veel: de burgerlijke stand werd ingevoerd, de rechterlijke macht werd opnieuw georganiseerd.Een van de ingrijpendste zaken voor de burger was de invoering van de dienstplicht. Napoleon had veel soldaten nodig op zijn lange tochten door Europa en Afrika. Nederland had nooit een dienstplicht gekend. Oorlogen werden uitgevochten door huurlegers. De dienstplicht was iets nieuws, maar er bestond de mogelijkheid een vervanger te zoeken, een zgn. remplaçant, maar daar moest wel voor betaald worden.Honderden Nederlandse jongemannen zijn noodgedwongen meegetrokken in de legers van Napoleon: naar Spanje, Egypte en vooral naar Rusland, in 1811/1812. De meesten kwamen niet terug.De weinigen, die de terugtocht uit de hel van kou en sneeuw overleefden, 'deserteerden' in Polen. Daar werd vernomen dat de Prins van Oranje, de latere

10

Page 67: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 3 (juni '98)

Willem I, een leger samenstelde om de strijd aan te binden met Napoleon in samenwerking met andere landen.Veel genealogen merken dat ze voorouders en voorfamilie 'kwijt' zijn, juist omstreeks het begin van de vorige eeuw. Jongens geboren tussen 1780 tot 1795, zijn verdwenen en nergens is een overlijden te vinden. Vaak waren ze niet getrouwd en we missen ze omdat we hun broers en zusters als voorouders gaan zoeken. We nemen dan gemakshalve maar aan dat die kinderen voor 1811 zijn overleden, want begrafenisboeken werden slecht bijgehouden.Er is echter een kans dat hij, als gewoon boerenknecht, opgeroepen werd voor de legers van Napoleon en de meesten van ons hebben met die mogelijkheid rekening gehouden. Omgekomen waarschijnlijk in Rusland, denken we dan maar. Tenslotte had Napoleon 10.000 Nederlandse jongens opgeroepen, waarvan er ca 1000 zijn teruggekeerd.Maar waar vinden we die gegevens? Zijn die gegevens er wel? Niet op het Rijksarchief in Den Haag waar veel militaire gegevens liggen en waar we nog wel eens wat te weten kunnen komen over de 'Indiëgangers.'Die gevens zijn er inderdaad, maar niet in Nederland. Zoals gezegd; Nederland was in de jaren 1809 tot 1813 ingelijfd bij Frankrijk en de militaire gegevens van de dienstplichtigen uit de legers van Napoleon liggen in Frankrijk.Het bekende en aloude kasteel Vincennes vlak bij Parijs werd vele jaren geleden ingericht als militair archief. Niet alleen de "Napoleontische' archieven liggen er, maar ook de militaire gegevens van de eerste wereldoorlog: van de slag bij Verdun en de loopgravenoorlog in Noord- Frankrijk, waar vele duizenden zijn omgekomen.Het archief is geopend voor bezoekers. U komt er met de metro (RER).Het kasteel en de bossen er om heen zijn ook nog bekend uit een andere bron: in oktober 1917 werd Mata Hari hier doodgeschoten vanwege haar spionage-activiteiten voor de Duitsers.U kunt ook schrijven en u krijgt antwoord, al kan het even duren. Het adres:Ministere de la Defense, Armee de Terre, Service Historique de l'Armee, Vincennes, Paris, Frankrijk.U dient dan wel te weten bij welk onderdeel en bij voorkeur ook nog bij welke compagnie de gezochte heeft gediend.Mocht u die gegevens niet hebben, wel als u dan toch eens een keer in Parijs bent...

DE OBD EN DE GENEALOOG (II)

Maria Vörding, Hengelo

Wat de Overijsselse Bibliotheekdienst (OBD) de genealoog kan bieden

In TG98/2 hebt u kunnen lezen wat de OBD de genealoog zoal te bieden heeft. De onder A, B en C vermelde groepen lieten ons zien dat een gang naar de OBD in Nijverdal vrijwel altijd wat opleveren kan. In deze TG volgt het tweede en laatste deel:

D. Kranten en Tijdschriften.Met name oude kranten en tijdschriften zijn de specialiteit van de OBD. In Nijverdal zijn ze ingebonden in te zien. De meer recente jaargangen staan op microfiche.

11

Page 68: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 3 (juni '98)

LIJST VAN OVERIJSSELSE KRANTEN EN WEEKBLADEN AANWEZIG BIJ DE OBD

Or.: in originele staat aanwezigMf.: op microficheFc.: fotokopie aanwezig

Almelo's Dagblad Mf.: 1-11-1933 t/m 17-9-1937

Bornse CourantOr.: Jrg. 85 (1987) t/m jrg. 86(1988)

Dagblad van het OostenMf.: 5-10-1937 t/m 30-6-1944, 1-2-1946 t/m 31-12-1949, 1950 t/m 1961, 1979 t/m 1982- Editie: Vriezenveen/Den Ham/Tubbergen:Or.: 1983 t/m 1988- Alle edities:Mf.: 1988 t/m 17-4-1993Vanaf 19-4-1993 Dagblad Tubantia

Delden's WeekbladFc.: Jrg.1 (1939) t/m jrg.3 (1941)Or.: Jrg.48 (1988)

Enschedeesche CourantOr.: Jrg. 13 (1867) t/m jrg. 21(1875), jrg.23(?) (1876)

Groot-Twente: geillustreerdfamiliebladFc.: Jrg,.1,no.1 (juli 1939) t/mjrg.1, no.36 (maart 1940)

Haaksberger KoerierOr.: 1988

Hengelo's DagbladAlle edities:Mf.: 1988 t/m 30-1-1993Vanaf 1-2-1993 Dagblad Tubantia

Nieuwe Coevorder CourantMf.: 14-4-1945 t/m 6-9-1947

Nieuwe Hengelosche CourantMf.: 1886 t/m 1945Lijst van ontbrekende nummersaanwezigOr.: 4-11-1941 t/m 15-7-1942 (nietgeheel compleet)

Nieuwsblad van het Oosten

Voortzetting van: TwentschZondagsbladMf.: 16-9-1933 t/m 30-6-1944

Het ParoolEditie: TwenteOr.: 2-4-1945 t/m 31-12-1945 (niet geheel volledig)

TrouwEditie: TwenteOr.: 6-4-1945 t/m 3-9-1945 (niet geheel volledig)

TubantiaOok verschenen als 'Twentsch Dagblad Tubantia' en 'Dagblad Tubantia'

Editie: EnschedeOr.: Jra. 6 (1877) t/m jrg. 113 (1987)Ontbreekt: le halfjaar 1921Niet verschenen: 28 maart 1945 tot 14 september 1946

Editie: OldenzaalOr.: januari 1988 t/m oktober1989

Editie: Tubbergen/VriezenveenOr.: 1987 t/m 1989 (onvolledig)

Alle edities:Mf.: november 1987 t/m heden

Twentsch VolksbladOr.: Jrg. 1 (1900) t/m jrg.38 (1938), 1940 t/m 1942, 1947 t/m 1956, 1960 (jan-sept),1961 (mrt-dec), 1962, 1963, 1964 (jan-jun), 1966

Twentsch ZondagsbladVoortgezet als: Nieuwsblad van het OostenMf.: 7-1-1883 t/m 13-9-1933

Twentsche CourantOr.: Jrg.99, no. 2-5 (13 t/m 19 april 1945); jrg. 99, no. 9-146(24 april t/m 9 oktober 1945)

12

Page 69: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 3 (juni '98)

Editie: HengeloOr.: 1983- t/m oktober 1989

Alle edities:Mf.: 1991 t/m heden

Van Eigen Erf: geïllustreerd familieweekblad voor Overijssel en Drenthe.Ook verschenen als 'Eigen Erf'.Per 1 januari 1942 opgegaan in 'De Week in Beeld'.Or.: Jrg.2 (1926-'27) no.1-4,6-10,14,16,19-23,26,28,30-32,34-44,46-52Jrg.3 (1927-'28) compleetJrg.4 (1928-'29) no.28,29,36-39,41-52Jrg.5 (1929-'30) no. 1-13,15-28,30,32-40,42-52

Jrg.6 (1930-31) no.1-4,7,9,11,13-15,17-21,24-32,50Jrg.7 (1931-'32) no.3,6-8,12,15-24,26-29,31,37,38,41-43,48,49Jrg.8 (1932-'33) no.5-13,15,16,18-30,37-52Jrg.9 (1933-'34) no. l- 14Jrg.11 (1935-'36) no.8Jrg.12 (1936-'37) no.42-52Jrg.13 t/m 16 (1937-'41) compleetJrg.17 (1941) no. l-15

Het Vrije VolkEditie: TwenteOr.: 3-4-1945 t/m 29-12-1945 (niet geheel volledig)

De WaarheidEditie: TwenteOr.: 3-4-1945 t/m 28-12-1945 (niet geheel volledig)

INITIALEN EN NAMEN OP NIEUWJAARSKOEKENIJZERS (II)

Els Marijnissen, Oldenzaal

Zoals u in de vorige Twente Genealogisch heeft kunnen lezen zijn wij (Everhard Jans, Loes van Eenennaam, Yvette Hoitink en ik) bezig met een onderzoek naar deze koekijzers. Als enthousiast amateur-genealoog ben ik natuurlijk het meest geïnteresseerd in de persoonsgegevens die op de ijzers voorkomen. Soms is het natuurlijk zoeken naar een speld in een hooiberg. Vooral als er alleen maar initialen en een jaartal bekend zijn. Ik hoop dat er onder de lezers mensen zijn, die mij meer kunnen vertellen over de volgende namen en/of initialen, allemaal uit Twente afkomstig. Alle inlichtingen zijn welkom.H.J. Degener, 1831B.B.M. en G.A., 1729Lambertus Johannes Nienhues (pastoor van Ootmarsum), 1736Heer Nienhues (pristeer in de marke Oldenzaal) anno 3 febr. 1738Monogram IHS, randschrift: Hindric Kienhorst 1700Wapenschild met letters AK en SK, 1774 Wapenschild met letters FIG rond huismerk (zandloper), 1648Berend Bakker en Venne Brookman geboren te Breklenkamp, echtelieden 1871 (1781?)G.T.A. en A.T.A., 1761HVA of AVH, 1747 met RD of DRGeerd Commer en Jenne Evers, 1861Frans Husem, 1575Harm Bartels en Fenne Awiend; Harm Bartels en Fenne NiersHarm Tibben en Fenne Bentems zijn huisvrouw, 1848Twee wapenschilden met ET en AH, verder ds. anno 1712 GBD

Heeft u bij uw stamboom een boedelbeschrijving waarin een koekijzer wordt genoemd, dan ben ik ook hierin geïnteresseerd: 0541-51 62 73.

13

Page 70: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 3 (juni '98)

Het GIT bezit een uitgebreide collectie fiches van de Mormonen van geheel Nederland en Duitsland! Openingstijden GIT: vrijdags van 13-17 uur.

NIEUWE PUBLICATIES

F.C. Walhof

Nu eens een boek van 'awer 'n poal':

Status Animorum 1749In de 'Beiträge zur Emsländischen und Bentheimer Familieforschung' van de Emsländischer Heimatbund e.V. verscheen in 1995 de Status Animorum van 1749. Dit werk bestaat uit 3 delen. In band 1 staat de Status Animorum van Meppen, Hesepe, Haren, Haselünne, Herzlake, Holte, Bokeloh en Berßen, in band 2 Aschendorf, Heede, Rhede, Lathen, Sögel, Börger, Werlte, Lorup en Papenburg en in band 3 Emsbüren, Salzbergen en Schepsdorf. Waar geen gegevens uit 1749 aanwezig waren werd geprobeerd oudere "volkstellingen" te publiceren (1709, 1715, 1740 en van latere datum 1751). Alles is makkelijk terug te vinden door een personen- en plaatsnamen register. De Latijnse begrippen zijn geen probleem, doordat men een Latijns-Duitse woordenlijst heeft toegevoegd.Wat kan men nu in een dergelijke Status vinden. Van alle inwoners werd genoteerd of men gevormd was, of men ter communie ging en of men kennis had van de sacramenten en kerkelijke vragen. Bij de Status Animorum 1749 van Salzbergen werd eveneens een deel van een trouw-, doop- en over-lijdensboek uit 1749 getranscribeerd. Het boek kost rond de DM. 35,-(In TG98/3 volgt een bespreking van 'Emsländische Geschichten Band 3').

BESTUURSMEDEDELINGEN

C. van Hoogmoed

Verslag Algemene Jaarvergadering NGV

Het volgende heeft uw afgevaardigde opgetekend van de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Nederlandse Genealogische Vereniging van zaterdag 25 april 1998:* Het Hoofdbestuur stelt een commissie van Goede Diensten in, die als taak heeft uit te zoeken wat er mogelijk misgegaan is bij het het tot standkomen van de Gens Nostra CD-ROM. Onder andere met betrekking tot de commu-nicatie tussen het Dienstencentrum, de afdeling Computergenealogie en het hoofdbestuur.* Het hoofdbestuur gaat een stichting in het leven roepen in verband met het huren of kopen van een ander verenigingsgebouw. Als de statuten zijn vast-gesteld zal het hoofdbestuur de vergadering nader informeren.Achteraf kunnen dan altijd de statuten nog worden gewijzigd. We zijn dan in ieder geval goed voorbereid wanneer zich plotseling een goede huur- of koopsituatie voordoet.

14

Page 71: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 3 (juni '98)

* Naar aanleiding van het nieuwe onderkomen zal het hoofdbestuur ook aan fondsenwerving gaan doen, onder andere om kosten van verhuizing en inrich-ting te kunnen dekken.* De heer M.J. IJzerman van de Adviescommissie biedt de rapportage van deze commissie aan de NGV-voorzitter aan. De commissie oogst een com-pliment voor de fraaie uitvoering en de uitvoerigheid van het rapport. De rapporten zullen worden rondgestuurd.* Het bestuur deelt mee dat in de vacature voor Hoofd Dienst Informatie en Promotie is voorzien door mevrouw Lemmens. Tevens is de heer Lomeijer als Hoofd van de Dienst Documentatie en Informatie gekozen.

GENEALOGISCHE DATABANK TWENTE (GDT)

M.F.A. Mentink

Naar aanleiding van mijn ietwat bedekte oproep voor een snellere computer voor het GIT, hebben we via een gulle gever in bruikleen de beschikking gekregen over een geschikte pc waarop we in het Elderinkshuis de 50 jaargangen van Gens Nostra kunnen raadplegen. Ik ben de pc nu aan het optuigen en tegen de zomervakantie zal hij klaarstaan voor gebruik.Tegen die tijd hoop ik ook een nieuwe versie van alle tekstbestanden te kunnen aanleveren met uiteraard de daarbij behorende stambomen die door onze leden (u dus!) zijn aangeleverd.Die versies zullen ook beschermd zijn tegen het ongewenst printen van complete stambomen. Het is jammer dat sommige mensen daar nu misbruik van maken. Alleen een schermafdruk is toegestaan; verder niet! We hebben onze internetpagina's ook enigszins bijgewerkt: ook homepages en e-mail-adressen van onze leden staan er nu vermeld evenals overig afdelingsnieuws. Neem een kijkje! NB: er is ook een 'link' naar ons via de homepage van de NGV (www.ngv.nl).Verder blijft onze oproep van kracht: we vragen een ieder die onderzoek doet in Twente om de resultaten daarvan aan ons (en dus aan anderen) beschikbaar te stellen.Hebt u zelf vragen: stuur in een envelop aan de databankbeheerder (voor adres zie binnenzijde omslag) uw vragen en doe daar een aan u zelf gerichte gefrankeerde A5 envelop (met 2x 80 cent) bij.

GENEALOGISCHE WERKGROEP TWENTE (GWT)

F.J.M. Agterbosch

Publicaties.

Nummer Omschrijving1 Trouwboek Haaksbergen (RK) 1732-1808. Transcriptie en index.2 Doop- en Trouwboek Geesteren (O) (RK) 1768-1834. Gezinslijsten en indexen.3 Volkstelling Oldenzaal Stad 1748. Transcriptie en index.4 Volkstelling Oldenzaal Ambt 1748. Transcriptie en index.5 Doopboek Losser (RK) 1e Helft 1716 - 1765. Transcriptie en index op dopelingen, hun ouders en getuigen.

15

Page 72: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 3 (juni '98)

6 Doopboek Losser (RK) 2e Helft 1766 - 1812. Transcriptie en index op dopelingen, hun ouders en getuigen.7 Doopboek De Lutte (RK) 1799 - 1812. Transcriptie en index op dopelingen, hun ouders en getuigen.8 Registre Civique Stad- en Land-Gericht Enschede 1812. Transcriptie en index.9 Index Notarissen Enschede 1812 - 1835. Transcriptie en index.10 Doopboek (NG) Hengelo (O) 1643 - 1708 1e deel van 3 dln. Transcriptie en index.11 Doopboek (NG) Hengelo (O) 1709 - 1752 2e deel van 3 dln. Transcriptie en index.12 Doopboek (NG) Hengelo (O) 1753 - 1811 3e deel van 3 dln. Transcriptie en index.13 Volkstelling Stad en Gerigt Delden 1748. Transcriptie en index.14 Volkstelling Ootmarsum Stad en Gerigt 1748. Deel 1 van 2 dln. Transcriptie + index. 15 Volkstelling Ootmarsum Stad en Gerigt 1748. Deel 2 van 2 dln. Transcriptie + index. 16 (Nieuw) Reconstructie RK-doopboek en Doodboek Enschede/Lonneker vóór 1812. Reconstructie via de huwelijksbijlagen op diverse sorteringen.

Publicatie 1 t/m 16 = ƒ 25,00 excl. verzendkosten.Diskette nummers 1 t/m/ 12 = ƒ 20,00 excl. verzendkosten.Per publicatie en/of diskette zijn de verzendkosten ƒ 7,50. Bij het bestellen van meerdere diskettes tegelijk zijn de verzendkosten ook ƒ 7,50.Op de diskette staat de publicatie in de vorm van een elektronisch boekje en is zo direct te raadplegen. Ook afdrukken, zoeken en bladeren is mogelijk.

Aanvragen kunnen worden gedaan via een bestelbiljet. Dit bestelbiljet is te verkrijgen op onze bijeenkomsten, via onze Internetpagina (www.obd.nl/instel/gen/twente/index.htm) of aan te vragen (insluiten retour postzegel) bij: A.P.C. Kwaaitaal Dennenbosweg 17, 7556 CB Hengelo (O) tel. 074 - 243 40 02. Op dit telefoonnummer zijn de uitgaven ook telefonisch te bestellen. U kunt uiteraard ook de boeken/diskettes zonder verzendkosten afhalen op de bijeenkomsten of bij de heer A.P.C. Kwaaitaal.

Algemene Publicaties van de NGV afdeling Twente.Twente Genealogisch (TG) 1985 t/m 1994 = ƒ 3,00 los nummer, ƒ 10,00 jaargang(4)Twente Genealogisch (TG) 1995 t/m 1997 = ƒ 4,00 los nummer, ƒ 15,00 jaargang(4) Register op TG 1985 t/m 1990 = ƒ 3,00Register op TG 1991 t/m 1995 = ƒ 3,00Verzendkosten per eenheid ƒ 2,50.

Hernieuwde uitgave trouwboek RK Haaksbergen 1732 - 1808 GWT-uitgave nummer 1De Genealogische Werkgroep Twente heeft een geheel herziene versie van het eerste uitgebrachte boek het trouwboek RK Haaksbergen 1732 - 1808 uitgebracht. Op basis van opmerkingen en ten gevolge van een veel grotere ervaring, zijn een aantal verkeerde tekst-interpretaties aangepast.Iedereen die dit boek heeft aangeschaft kan deze herziene uitgave verkrijgen met een reductie van 10 gulden, hierbij moet u het oude boek laten zien. De normale prijs van het boek is 25 gulden. Neem, indien u voor deze nieuwe versie belangstelling heeft, contact op met onze penningmeester dhr. Ton Kwaaitaal. Voor adres zie de binnenzijde van het voorblad.

16

Page 73: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 3 (juni '98)

Attentie: Reconstructie RK-doopboek en doodboek Enschede GWT-uitgave nummer 16 Een aantal medewerk(st)ers van de genealogische Werkgroep Twente heeft de laatste jaren gewerkt aan de reconstructie van het RK doopboek van Enschede/Lonneker. In Enschede/Lonneker zijn geen RK doopboeken vóór 1812. Deze boeken waren oorspronkelijk wel aanwezig, maar zijn bij de brand van Enschede in 1862 verbrand. De reconstructie is vervaardigd uit de extracten van de doopboeken. Deze extracten moesten worden ingebracht bij het huwelijk van de dopeling. Dit waren onderdelen van de zogenaamde huwelijksbijlagen.In genoemde huwelijksbijlagen (1812 - 1845) waren vaak ook de extracten van de overleden ouders en soms grootouders aanwezig. Hieruit is een doodboek van Enschede/Lonneker gereconstrueerd. Het Doopboek beschrijft circa 1000 personen, waarbij moet worden opge-merkt dat uiteraard de ongehuwd gebleven kinderen niet zijn opgenomen. Het Doodboek beschrijft circa 1000 personen. In totaal zijn er circa 4700 personen in familieverband in dit boek opgenomen.Deze nieuwe uitgave, zoals gezegd bestaande uit het RK-doopboek en het doodboek van Enschede/Lonneker, is als index samengesteld met meerdere sorteringen. Hierdoor komen alle betrokken personen in een index voor. Het boek is nu gereed en wordt door de Genealogische Werkgroep Twente uit-gegeven onder nummer 16 van de serie Twentse genealogische en historische bronnen. Zie voor aanschaf het hiervoor vermelde overzicht van de uitgaven van de GWT.

Uitgave transcriptie Markeboek Lonneker.

De Genealogische Werkgroep Twente heeft na circa 4 jaar werken de totale transcriptie van het markeboek Lonneker, nagenoeg klaar. Er is door diverse mensen van de werkgroep veel werk verzet. Met name de onderzoek- en transscriptiewerkzaamheden van dhr. dr. L.G.Chr. Grabandt mogen hier niet onvermeld blijven. De marke is vooral in het oosten van ons land de voorganger van de huidige gemeente. Het was een verband van meestal boerenbedrijven die een groot deel van de grond van de marke gezamenlijk beheerden. Voor het uitvoeren van deze taak werden er bijeenkomsten gehouden en afspraken vastgelegd. Ook de praktische en financiële bijdrage aan de algemene taken van de Marke, werden in het markeboek opgenomen. Hierdoor komen in dit boek veel namen van erven, en de daarop wonende personen, voor. De marke Lonneker besloeg globaal het noordelijke deel van de huidige gemeente Enschede.Het markeboek beslaat de periode tussen 1545 en 1756 en zal ruim 200 bladzijden krijgen. Het is een transcriptie van alle nu bekende stukken. Het boek bevat een index op achter-, boerderij- en plaatsnamen. Tevens is er een uitgebreide woordenlijst aanwezig met verklaringen van nagenoeg alle mogelijk onbekende woorden die in de transcriptie voorkomen. Vooral voor genealogen, die in de voormalige marke Lonneker zoeken, is dit markeboek een aanbeveling. Ook de algemene historie van de marke Lonneker is door bestudering van deze transcriptie toegankelijker geworden en kan op eenvoudiger wijze een nadere invulling krijgen. Het boek wordt uitgebracht in de serie Twentse genealogische en historische bronnen als nummer 20.Om zeker te zijn dat het uitgeven geen onoverkomelijke financiële problemen voor de werkgroep met zich mee brengt, willen wij u vragen om in te schrijven op deze uitgave. Uw naam zal dan worden opgenomen in een bijlage in het markeboek. Het boek zal bij voorinschrijving ƒ. 37,50 gaan kosten. Na het uitkomen kost het ƒ. 42,50, beide bedragen excl. ƒ. 10,- verzendkosten. De voorinschrijving loopt af op 1 oktober. Het boek zal uiterlijk 1 december worden uitgebracht. Inschrijving

17

Page 74: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 3 (juni '98)

kan geschieden door het inschrijfformulier in te zenden naar het aangegeven adres. Indien het boek niet voor genoemde datum wordt uitgebracht zal per omgaande het geld worden teruggestort. Als u een kopie van dit inschrijfformulier hierna maakt wordt TG niet beschadigd.

Inschrijfformulier Transcriptie markeboek Lonneker.

Opsturen naar: dhr. A.P.C. Kwaaitaal, Dennenbosweg 17, 7556 CD Hengelo (O).

Hierbij bestel ik de transcriptie van het markeboek Lonneker. Ik zal per omgaande de kosten van het boek (indien van toepassing incl. verzendkosten), overmaken op onderstaande rekening.

VOORLETTER(S) EN ACHTERNAAM ............................................................

STRAAT .......................................... POSTCODE .................................

WOONPLAATS ................................ HANDTEKENING ........................

Ik haal het boek af: bij de penningmeester van de afdeling Twente van de NGV of Ja/Nee* bij een lezing van de afd. Twente van de Nederlandse Genealogische Vereniging of Ja/Nee*Ik stel het op prijs dat mijn naam in het boek wordt opgenomen Ja/Nee*

* Doorhalen wat niet van toepassing isOvermaking van ƒ. 37,50 en, indien van toepassing, ƒ. 10,- op girorekening 55 82 643 t.n.v. penningmeester NGV afd. Twente te Hengelo, onder vermelding van 'markeboek'.

KOHIER ALMELO 1907 A.F. de Jongeburcht, Almelo

Kohier van den Hoofdelijken Omslag over 1907 Der Gemeente Stad Almelo

Zooals dit door den Raad is vastgesteldEnige jaren terug kwam ik in het bezit van een uittreksel uit het boven-staande kohier van den hoofdelijken omslag. Met verbazing constateerde ik een grote hoeveelheid voor genealogen belangrijke informatie. Laat ik eerst voor degenen, die niet weten waar dit kohier voor diende, uitleg geven.De hoofdelijke omslag was een belasting die werd geheven door een gemeente als de inkomsten van de gemeente en de bijdrage uit de rijkskas de uitgaven van de gemeente niet dekten. Als dit zich voordeed werden alle bewoners hoofdelijk naar welstand aangeslagen. Uit deze kohieren kunt u de welstand van uw voorouders bepalen. Deze belasting werd geheven in de periode tussen 1851 en 1922.Wat is er in het register te vinden? Ten eerste het volgnummer van de persoon, ten tweede de namen en voorlet-ters der belastingschuidigen, ten derde de woonplaats, wijk en huisnummer, ten vierde de straat, ten vijfde het zuiver inkomen en ten zesde de aanslag. Het kohier bevat circa 1060 verschillende belastingplichtigen.Laten we eens een drietal namen als voorbeeld bekijken:Volgnummer 41, J.R. van Wulfften Palthe, Wijk A nr. 48, Wierdensestraat, had een zuiver inkomen van f. 45000,- de aanslag was f. 1856,40.Volgnummer 184, J.H. ten Hove, Wijk B nr. 167, Poulinkstraat, had een zuiver inkomen van f. 600,- de aanslag was f. 3,57Volgnummer 771, Mej. M.C.H. Gielen, Wijk 1 nr. 133, Boddenstraat, had een zuiver inkomen van f. 650,- de aanslag was f. 5,95

18

Page 75: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 3 (juni '98)

Het bovenstaand kohier is ter inzage in het GIT aanwezig.

Zelf heb ik nog enkele kopieën van het kohier voor belangstellenden beschikbaar. Na overmaking van ƒ. 5,00 op postgiro 1563624 t.n.v. A.F.de Jongeburcht, De Houtduif 3, 7609 ED Almelo, ondervermelding 'Kohier', zal ik u een exemplaar toesturen.

CONTACTDIENST

J.L. Verschuur

'Help mee het landelijke bestand van de contactdienst zo uitgebreid mogelijk te houden, lever zo veel mogelijk familienamen in die in uw onderzoek voorkomen. Die namen komen onder ogen van vele genealogen in het gehele land. Wellicht zoeken die contact met u........'Met deze zin beëindig ik tegenwoordig de brieven of e-mailtjes aan personen, die informatie bij mij vragen over en uit het landelijk contactdienstbestand. Ik beschik over de meest recente versie van dat bestand en ook over de laatste versie van het ledenbestand van de NGV. Aangezien er elke maand vele mutaties plaatsvinden kunt u dus niet zonder meer afgaan op de (begin 1996) uitgeprinte versie van het bestand zoals dit ter inzage ligt tijdens de maandelijkse bijeenkomst op de CALStafel. Overtuigt u zich er bij mij van dat de adressen van personen met wie u contact wilt zoeken, nog juist zijn. De informatie is gratis, ik bijt niet, en veelal zijn juist de familienamen die in de jaren 1996, -97 en -98 zijn ingebracht afkomstig van genealogen die nu, met de nadruk op nu, actief bezig zijn met hun hobby. Aarzel dus niet: bel of schrijf mij, of stuur een groen contactdienstformulier in (te verkrijgen bij mij of in het GIT) of mail mij, de gegevens vindt u aan de binnenzijde van het voorblad.

NGV TWENTE OP INTERNET (http://www.obd.nl/instel/gen/twente/index.htm)

E.J. ten Donkelaar

In TG98/2 hebben we een oproep gedaan aan onze 'leden op Internet' aan de redactie hun email-adres en eventuele homepage te melden. Deze adressen worden ook op de homepage van NGV afd. Twente opgenomen, evenals nieuws. Verscheidene lezers reageerden met aanvullingen en correcties en in onze genealogische omgeving signaleren wij toenemend emailverkeer, ook richting redactie ([email protected]). Ziehier de nieuwe lijst:

Naam Plaats Email-adresW.M. Beudeker Enschede [email protected]. Boerrigter Geleen [email protected] homepage: home.wxs.nl/~boerrigt/Th. Davina Nordhorn [email protected]. Even Borne [email protected]. Geerdink Borne [email protected]. Gloerich Driebergen [email protected]. van der Graaf Delft [email protected]

19

Page 76: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 3 (juni '98)

G. Hemmelder Hengelo [email protected]. de Jongeburcht Almelo [email protected]. Moers Oldenzaal [email protected]. Scholten Apeldoorn [email protected]. Vörding Hengelo [email protected]. de Vries Delden vriesdej@worldonlineR. Wessels Lelystad [email protected]. Wissink Vl'dingen [email protected]: web.inter.nl.net/hcc/wissink/H.J.M. Wijers Eindhoven [email protected] bestuursleden: zie binnenzijde voorblad.

GENEALOGISCH INFORMATIECENTRUM TWENTE (GIT)

J.H. Borgman

SchenkingenTen behoeve van de GIT-Bibliotheek ontvingen wij in de afgelopen tijd de volgende schenkingen:1. De heer A. Buter in Neede schonk ons het boekwerk: 'Van handschrift tot handtekening. De familienaam Buter door drs. G. Buter.2. Van mevrouw Betsy Hammink in Hengelo kregen wij het Jaarboek Twente 1992.3. De 'Datenbank' van de Arbeitskreis Familienforschung der Emsländischen Landschaft in Nordhorn heeft ons de volgende boekwerken geschonken:a. Uelsen-Ev.-ref., Trauungen 1720-1800 en Index Verstorbene 1725- 1876b. Lage, Ev.-ref., Index und Kirchenbuchtexte Taufen 1689-1901 en Heiraten 1694-1902Deze boekwerken zijn te koop bij de heer Th. Davina in Nordhorn4. Een kopie van het 'Kohier van den Hoofdelijken Omslag over 1907 der Gemeente Stad Almelo' werd ons geschonken door de heer A. F. deJongeburcht in Almelo.

De schenk(st)ers van al deze boekwerken zeggen wij heel hartelijk dank.

HET STAMBOEK VAN JANNES SPIELE

J.M.S. Küpers-Oude Kempers, Overdinkel

Tot zijn dood in 1987 verzamelde pastoor Brouwer van Losser jarenlang vele familiegegevens van mensen uit Losser. De gegevens liet hij door anderen uitwerken, zodat er na zijn dood in 1987, een enorme genealogische verzameling ontstaan was. Voor veel Lossernaren, of voor hen die hun wortels in deze gemeente hebben, is dit een belangrijke bron geworden. In samenwerking met de HISTORISCHE KRING LOSSER ben ik toen begon-nen om alles in de computer op te slaan.Zo vond ik ook het onderstaande Stamboekje van Jannes Spiele, dat ik getranscribeerd heb.

20

Page 77: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 3 (juni '98)

STAMBOEK Jannes SPIELE en Enne SCHOUWINK op nieuw opgeschreven en aangetekend door Berend SPIELE wonende te Losser en gedaan in het jaar 1845 de 10 junij

1772 den 11 february is Enne SCHOUWINK geboren 1774 den 21 juny is Jannes SPIELE geboren1795 is Jannes SPIELE en Enne SCHOUWINK getrouwd1796 den 26 mey is Janna SPIELE geboren1798 den 6 maart is Willemina SPIELE geboren1799 is Geze BRINKMAN den 7 Augustus geboren1800 den 10 september is Jenneke SPIELE geboren1802 is Berend SPIELE geboren den 19 september1804 den 11 september is Gerritdina SPIELE geboren1806 den 14 novemberis Gerrit SPIELE geboren1809 den 10 maart is Geziena SPIELE geboren1812 den 21 november is Willem SPIELE geboren1825 den 4 september is Berend SPIELE en Geze BRINKMAN getrouwd1826 den 24 january is Jan SPIELE geboren1827 den 18 augustus is Geziena SPIELE geboren1828 den 24 october is Gerrit SPIELE geboren1831 den 1 augustus is Janna SPIELE geboren1834 den 14 september is Willem SPIELE geboren1837 den 30 april zijn geboren Engelbert en Gradus SPIELE zijnde tweelingen.1838 is Engelbert SPIELE overleden op den 20 April1840 den 7 february zijn geboren Engelina en Engelbert SPIELE zijnde tweelingen1840 den 30 april is Engelina SPIELE oud 7 weken en 3 dagen op den 2 April is dezelfs broeder ook overleden oud zeven weken en 6 dagen 1843 den 22 November is overleden Jannes SPIELE oud 69 jaar en 5 maanden1846 is Geziena SPIELE en Hermannus KWEKKEBOOM getrouwd op den 8 Februarij. En op den 13 dito is haar zoontje Jan KWEKKEBOOM geboren1848 op den 7den maart was Jan SPIELE met Diegre SCHEPERS tot het Huwelijk ingeschreven om op den 8ste verkondigd te worden, maar dien zelfden dag kreeg hij orders om tot zijn Regiment op te komen om op den 13 af te marseeren na Borden (?) Zoo dat men hem drie dagen ophield om dit Huwelijk te vol trekken het welk ook gelukt is op den 12 zijn zij getroud op den 13 moesten deze jong gehuwd van elkander scheiden Dit is het hardste stuk dat ik in mijne dagen beleefd hebbe om dat men niet wist wanneer dat hij weer om kwam dat de Fransen den Koning weggejaagd hadden en nu wapenden zig alle Koningen1848 den 28 julii is Bernardus SPIELE geboren en den 30 gedoopt1848 is Janna SPIELE overleden op den 28 Augustus bijna anderd half jaar met eene teerziekte gekweld oud 17 jaren en 27 dagen zijnde net te voorderste op den nieuwen kerkhof zederd een jaar January 1849 Gerrit Jan Lasonder is de laatste geweest op den ouden kerkhofden 7 April is Bernardus SPIELE overleden oud 36 weken en een dag.Jan SPIELE is met het halve jaar weer terug gekomen.1850 is Bernardus SPIELE geboren den 25 mei.1852 den 6 November is Willem SPIELE geboren. En 1855 op Paasdag morgen Heer HOLSLAG overleden oud ruim twee en een half jaar aan de hals kroep1856 den 13 maart overleden Enneken SCHOUWINK Moeder van alle deze boven gemelde, nagelaten 66 kinderen Die nog in leven zijn en 30 overleden met de stamgehuwden zijn er nog 91 die Moeder en Groot Moeder, En over Grootmoeder moet zeggen oud 84 en 38 dagen1858 is Gerhard SPIELE geboren den 12 November1858 is Diena SCHEEPER vrouw van Jan SPIELE overvallen van Eenen in val waar aan zij tien weken Droevig geleden alzoo overleeden den 22 january vrij 1859den 10 September 1859 is Jan SPIELE en Gese SCHEEPER getrouwdDiena SPIELE geboren den 21 November 1860

21

Page 78: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 3 (juni '98)

Siena SPIELE geboren den 15 November 1864Hanna SPIELE geboren den 30 January 18681869 den 29 augustus is Berend SPIELE overleden oud 66 jaar en 9 maand.1871 is Willemiena SPIELE geboren den 2 September1872 den 1 meij is Gese BRINKMAN overleden in na Ennetianta Licht voor (?) dagen oud 73 jaar 7 maand en 23 dagenBernardus SPIELE en Johanna WILMINK gehuwdGesiena SPIELE en Hermen Hendrik SCHUTTER gehuwdDiena SPIELE en Willem LUTKEL ACHTERHUIS geHuwd alhierWiilem SPIELE en Jenneken JACOP gehuwd den 12 December1895 Jenneken JACOB geboren 15 july 1864 te Delden1896 den 7 juny geboren Jan SPIELE1897 den 29 augustus geboren Derk SPIELE1899 den 1 juny geboren Gerrit Diederich SPIELE1901 den 20 meij geboren Jenneken Wilhelmina SPIELE1904 25 Mei geboren Diederich Gerrit SPIELE1904 Den eerste September schoot Domene Jonkheer VAN DER GEER zijn gewezen knecht Jan POSTUMUS dood: en dadelijk zich zelf, wat de reden tot dit drama is geweest is een duister heid1904 is een buitengewoon droog jaar geweest van juni tot 13 September heeft het bijna niet geregend zoo dat er geen knollen of spurri voor het vee is geweest. Wij hebben aan het vee geen hand vol spurri kunnen geven en het grasland was zoo rood of de brand er over was gegaan, er was groot gebrek aan waterDen 14 September 1904 is overleden Jan SPIELE Echtgenote van Geze SCHEPER in den ouderdom van 78 jaar en 7 maand.

Door deze gegevens ben ik verder gegaan om de belangrijkste gegevens van de stamreeks van deze familie Spiele uit Losser uit te zoeken.

STAMREEKS SPIELE (98-05-S) Generatie IJan SPIELE geb. ca. 1725 tr. ca. 1745 Berendina ROKKERINK (ROCKERS), geb. ca. 1725Uit dit huwelijk:1. Hendrina SPIELE, geb. Lonneker 17482. Jan SPIELE, ged. Losser 2-8-17503. Albert SPIELE, ged. Losser 7-2-1753

Generatie llJan SPIELE, ged. Losser 2-8-1750, tr. ca. 1770 Jenneken WALHOF geb. ca. 1750. (Jan SPIELE overlijdt te Lonneker (Esmarke) voor 5-6-1789, omdat er op die dag een boedelscheiding plaatsvindt (Landgericht Enschede nr. 86, blz. 482) FCW)Uit dit huwelijk:1. Jannes SPIELE, geb. Lonneker/ged. Enschede 25-10-17722. Joannes SPIELE geb. Lonneker 21-06-1774/ged. Enschede 3-7-17743. Gerardus SPIELE geb. Lonneker/ged. Enschede 1-9-17764. Janna SPIELE, geb. Lonneker/ged. Enschede 9-9-17815. Jan SPIELE, geb. Lonneker/ged. Enschede 25-9-1785

Generatie lllJoannes SPIELE, ged. Lonneker 21-06-1774, overl. Losser 22-11-1843 te Losser, tr. Lonneker ca. 1795 Enneken SCHOUWINK, ged. Lonneker 11-02-1772, overl. Losser 12-03-1856. Dit gezin komt op 1-9-1804 vanuit Lonneker naar Losser.

22

Page 79: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 3 (juni '98)

Uit dit huwelijk:1. Janna SPIELE, ged. Lonneker 26-5-1796 Lonneker2. Willemina SPIELE, ged. Lonneker 6-3-1798 Lonneker3. Jenneken SPIELE, ged. Lonneker 10-9-1800 Lonneker4. Berend SPIELE, ged. Lonneker 19-9-1802 Lonneker5. Gerhardina SPIELE, ged. Losser 30-8-1804, tr. Losser 6-10-1826 Gradus REEKERS6. Gerrit SPIELE, ged. Losser 21-11-1806, overl. Losser 20-4-18137. Gesina SPIELE, ged. Losser 26-2-18108. Willem SPIELE, ged. Losser 21-11-1812

Generatie lVBerend SPIELE, ged. Lonneker 19-9-1802, overl. Losser 29-8-1869, tr. burg. Losser 1-9-1825 en kerk Losser 4-9-1825, Gesina BRINKMAN geb. 7-8-1799 te Schüttorf (Graafschap Bentheim), overl. Losser 30-4-1872Uit dit huwelijk:1. Jan SPIELE, geb. Losser 24-6-18262. Geziena SPIELE, geb. Losser 18-8-1827, tr. Losser 8-2-1846 Hermannus KWEKKEBOOM3. Gerrit SPIELE, geb. Losser 24-10-1828, overl. Losser 24-1-1872 tr. Losser 11-10-1862 Aaltjen ter HEEGE geb. Lonneker 20-11-1822. Ze krijgen een dochter Berendina Johanna SPIELE geb. Losser 26-9-18634. Janna SPIELE, geb. Losser 1-8-1831 overl. Losser 28-8-18485. Willem SPIELE, geb. Losser 14-9-1834, tr. Losser 4-12-1858 Zwenne SCHUTTE6. Engelbert SPIELE, geb. Losser 30-4-1837, overl. Losser 20-4-18387. Gradus SPIELE, geb. Losser 30-4-18378. Engelina SPIELE, geb. Losser 7-2-1840 overl. Losser 30-4-1840 9. Engelbert SPIELE, geb. Losser 7-2-1840 overl. Losser 1-4-1840

Generatie VJan SPIELE (de schrijver van het Dagboekje), geb. Losser 24-6-1826, overl. Losser 14-9-1904, tr. Losser 24-4-1850 Dina SCHEPERS geb. Gildehaus ca. 1823, overl. Losser 22-1-1859Uit dit huwelijk:1. Bernardus SPIELE, geb. Losser 25-5-18502. Willem SPIELE, geb. Losser 6-12-1852 overl. Losser 8-4-18553. Willem SPIELE, geb. Losser 26-10-18554. Gerhard SPIELE, geb. Losser 12-11-1858

Als Dina komt te overlijden tr. Jan SPIELE, Losser 10-09-1859 met de zus van Dina, Gese SCHEPERS, geb. Gildehaus 28-03-1830 Uit dit huwelijk:5. Diena SPIELE, geb. Losser 21-11-1860, tr. Losser 27-10-1893 Willem Carel OLTHUIS6. Gesina SPIELE, geb. Losser 15-11-18647. Johanna SPIELE, geb. Losser 30-1-1868, tr. Losser 12-5-1897 Herman Hendrik ZIEGLER 8. Wilhelmina SPIELE, geb. Losser 2-9-1871

Generatie VIWillem SPIELE, geb. Losser 26-10-1855, overl. Losser 14-10-1931, tr. Losser 12-12-1895 Jenneken JACOBS, geb. Delden 15-07-1864Uit dit huwelijk:1. Jan SPIELE, geb. Losser 17-6-1896 Losser

23

Page 80: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 3 (juni '98)

2. Dirk SPIELE, geb. Losser 29-8-18973. Gerrit Diederich SPIELE, geb. Losser 1-6-18994. Jenny Wilhelmina SPIELE, geb. Losser 20-5-19015. Diederich Gerrit SPIELE, geb. Losser 25-5-19046. Theodora Alida SPIELE, geb. Losser 25-10-1906

ACTIVITEITEN-AGENDA

J.H. Elfers

De (reguliere) lezingen beginnen om 14.00 uur in het Parkhotel Hengelosestraat 200 Enschede. Vanaf 13.00 uur is de Genealogische Databank Twente, de NGV contactdienst, de Dienst Informatie en Promotie (DIP) van de NGV en de leestafel (met veel geschreven tekst en bronnen uit ons gebied) aanwezig.Tevens is voor een ieder de mogelijkheid haar/zijn gegevens te presenteren.

WoensdagAVOND 16 september 1998 (Aanvang 20.00 uur, zaal open 19.00 uur)

DE BURGERLIJKE STAND(vroeger, nu en in de toekomst)

Lezing door de heer W.D. Zondag. De burgerlijke stand is in ons land door de Franse overheersers (Napoleon) in 1811/1812 ingevoerd en sindsdien een overheidstaak geworden. Daarvoor werden geboorten en huwelijken bijgehouden in de kerkelijk registers en overlijdens door de beheerders van de begraafplaatsen. Aan de hand van voorbeelden zal een overzicht worden gegeven van de verschillende geboorteakten, huwelijksakten etc. vanaf ca. 1800 tot heden.

Voorts zal het een en ander verteld worden over de voornamen, de mogelijkheden om de naam te wijzigen en de naamgeving van de in ons land wonende buitenlanders. Ook het nieuwe naamrecht, de registratie van partnerschappen vanaf 1 januari 1998 zullen worden toegelicht en tot slot wordt nog even stilgestaan bij het nieuwe afstammingsrecht.

Zaterdagmiddag 10 oktober 1998

MISDAAD EN STRAF IN TWENTELezing door de heer D(ick) Schlüter. De toepassing van het strafrecht in Twente van de 15e tot en met de 20e eeuw. De rol van de pijnbank, de doodstraf, de ligging van de galgenbelten en gerechts-plaatsen komen o.a. aan de orde evenals voorbeelden van rechtspraak in de verschillende eeuwen. Tevens zal de spreker ingaan op relevante bronnen voor genealogisch onderzoek.

24

Page 81: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 3 (juni '98)

Zaterdagmiddag 14 november 1998

CONTACTMIDDAGContactmiddag voor en door ledenOp deze middag houden we weer onze bekende contactmiddag. Neem ook uw eigen onderzoek mee en laat het aan de andere aanwezigen zien. Misschien bent u niet de enige die op zoek is naar die ene voorouder of die ene doop.

Zaterdagmiddag 12 december 1998

AUDIOVISUELE MIDDELEN BIJ GENEALOGISCH ONDERZOEKLezing door de heer L. Lemmens. Het gebruik van audio-visuele middelen ter ondersteuning van genealogisch onderzoek. Veel genealogen zijn bij hun onderzoek vooral gericht op schriftelijke bronnen.Foto's, geluidsopnamen en video zijn helaas nog weinig gebruikte middelen bij het samenstellen van een familiegeschiedenis. In de lezing wordt aan de hand van dia's getoond wat er op het gebied van audiovisuele middelen mogelijk is.

- Het programma voor de lezingen van 9 januari, 13 februari (gecombineerd met de Afdelingsjaarvergadering), 10 april en 8 mei 1999 volgt in TG98/4.- Onze tweejaarlijkse informatiedag vindt plaats op 13 maart 1999 in De Bijenkorf te Borne:

Twentse VoorouderDagzaterdag 13 maart 1999

van 10 tot 16 uurin de Bijenkorf

te Borne

AANKONDIGINGEN

In deze rubriek wordt beknopt aangegeven of er in en om ons werkgebied voor genealogen interessante aankondigingen aanwezig zijn. Ieder kan haar/zijn verslag voor deze rubriek inleveren bij de redactie.- In Bredevoort is op zaterdag 11 juli 1998 de Boekenmarkt Particulierenverkoop (in 1997 185 deelnemers), inlichtingen: 0543-45 23 80.- Op zaterdag 18 juli 1998 in Bredevoort de 'derde zaterdag' boekenmarkt (ca. 25 kramen).- Zondag 3 augustus 1998: in de straten van Deventer wordt vanaf 10 uur de grootste boekenmarkt van Europa gehouden.- Op 15 augustus 1998 in Bredevoort de 'derde zaterdag'-boekenmarkt (ca. 25 kramen).- Op 5 september 1998 is er een Vooroudermarkt te Meppel, aanvang 10 uur. Plaats: zaal Ogterop, Zuideinde 70. Organisatie: NGV Drente. Inlichtingen: 0591-37 16 05- In de boekenstad Bredevoort is er op zaterdag 19 september de Regionale Contactdag 1998 voor Familie-, Boerderij- en Streekgeschiedenis in Oost-

25

Page 82: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 3 (juni '98)

Gelderland. Plaats: Dorpshuis 'Ons Huis', Kruittorenstraat, aanvang 10 uur. Inlichtingen: 0543-45 10 85 en 053-435 25 14.

LEDENMUTATIES

Vanaf deze uitgave van TG zullen geen ledenmutaties meer worden op-genomen, daar deze ook vermeld worden in Gens Nostra, het verenigings-orgaan, dat alle NGV-leden krijgen.Ledenstand per 31 mei 1998: 498, incl. bijkomende leden.(per 31 december 1997: 488).

AAN DIT NUMMER WERKTEN MEE:

Mw. M. Vörding Mesdagstraat 4 7556 VN HengeloMw. H.M.J. Scholten Rijssensestraat 118 7441 AK NijverdalMw. J.M.S. Küpers-Oude Kempers Kerkhofweg 162 7586 AN OverdinkelH.A.G.M. Hofstee Dorpsstraat 14 7635 NC LattropF.L. Scholten Anna Bijnsring 182 7321 HJ Apeldoorn

Zie voor adressen van bestuurs- en redactieleden de binnenzijde van het voorblad.

INHOUD VAN DIT NUMMER:

VAN HET BESTUUR 73NIEUWE LEDEN STELLEN ZICH VOOR 74ALGEMENE INFORMATIE 75BOEREN UIT MANDER AANGEKLAAGD 77HULST OF HOLST UIT LOSSER 77GENEALOGISCHE PUBLICATIES 78GENEALOGIE HOFSTEE V (98-04-G) 78VRAGENRUBRIEK 84VERSLAGEN AFDELINGSBIJEENKOMSTEN 85CHATEAU VINCENNES TE PARIJS 86DE OBD EN DE GENEALOOG (II) 87INITIALEN EN NAMEN OPNIEUWJAARSKOEKENIJZERS (II) 90NIEUWE PUBLICATIES 92BESTUURSMEDEDELINGEN 92GENEALOGISCHE DATABANK TWENTE (GDT). 93GENEALOGISCHE WERKGROEP TWENTE (GWT). 94KOHIER ALMELO 1907 97CONTACTDIENST 98NGV TWENTE OP INTERNET 99GENEALOGISCH INFORMATIECENTRUM TWENTE (GIT). 100HET STAMBOEK VAN JANNES SPIELE 100STAMREEKS SPIELE (98-05-S) 104

26

Page 83: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 3 (juni '98)

ACTIVITEITEN-AGENDA 106AANKONDIGINGEN 108LEDENMUTATIES 108AAN DIT NUMMER WERKTEN MEE 108

27

Page 84: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 4 (oktober '98)

NEDERLANDSE GENEALOGISCHE VERENIGING. Opgericht 1944 Correspondentieadres: Postbus 976, 1000 AZ AmsterdamBibliotheek en andere diensten: Adriaan Dortsmanplein 3a, 1411 RC Naarden.Geopend donderdag van 19.30 - 22.00 en zaterdag van 11.00 - 16.00 uur, alleen voor leden.

AFDELING TWENTE . Opgericht 1984. De afdeling bevat de volgende 26 gemeenten: Almelo, Ambt-Delden, Avereest, Borne, Denekamp, Den Ham, Diepenheim, Enschede, Gramsbergen, Goor, Haaksbergen, Hardenberg, Hellendoorn, Hengelo, Holten, Losser, Markelo, Oldenzaal, Ommen, Ootmarsum, Rijssen, Stad-Delden, Tubbergen, Vriezenveen, Weerselo en Wierden.

Genealogisch Informatiecentrum Twente (GIT):- Elderinkshuis : De Klomp 35 7511 DG Enschede 053 - 433 45 77Geopend vrijdag van 13.30 - 17.00 uur

Bestuur van de afdeling:- F.J.M. Agterbosch : Enschedesestraat 146 7552 CK Hengelo (O) 074 - 291 57 59e-mail : [email protected] - werkgroep-leider Genealogische Werkgroep Twente - computerzaken - plaatsverv. afgevaardigde- J.H. Borgman : De Alerdink 20 7591 DZ Denekamp 0541 - 35 22 80Vice-voorzitter - Genealogisch Informatiecentrum Twente (GIT)- J.H. Elfers : Varsseveldseweg 11 7131 BG Lichtenvoorde 0544 - 37 78 06e-mail : [email protected] - ledenadministratie - 2e penningmeester - contact gastsprekers- A.P.C. Kwaaitaal : Dennenbosweg 17 7556 CB Hengelo (O) 074 - 243 40 02Penningmeester - 2e secr. - penningmeester Genealogische Werkgroep Twente (GWT)/Genealogisch Informatiecentrum Twente (GIT)- E.J. ten Donkelaar : Spreeuwenstraat 3 7557 AJ Hengelo (O) 074 - 291 88 98Lid - redactie en drukklaar maken Contactblad (TG) - Dienst Informatie en Promotie (DIP)e-mail : [email protected] - M.F.A. Mentink : Libellestraat 28 7559 BS Hengelo (O) 074 - 278 06 66Lid - databankbeheerder Genealogische Databank Twente (GDT) - computerzakene-mail : [email protected] F.C. Walhof : Arubastraat 16 7556 TN Hengelo (O) 074 - 250 44 22Lid - eindredactie, druk en verzending Contactblad (TG) - contact gastsprekerse-mail : [email protected]

Afgevaardigde Algemene Ledenvergadering NGV:- C.A. v. Hoogmoed : Steenbokstraat 24 7557 LG Hengelo(O) 074 - 291 38 12e-mail : [email protected]ördinator Afdelings Leden Service CALS (Contactdienst):- J.L. Verschuur : Pastoor Geerdinkstr. 2 7587 AR De Lutte 0541 - 55 26 77e-mail : [email protected]

NGV-BBS Almelo : 0546-85 24 83 0546-45 59 54

Dit mededelingenblad wordt gratis toegezonden aan de leden van de NGV-afdeling Twente en aan de NGV-leden van de andere afdelingen, die een bijkomend lidmaatschap zijn aangegaan.Abonnementen op dit blad kunnen worden aangegaan door overmaking van ƒ 15,= uitsluitend op girorekening 5582643 t.n.v. penningmeester NGV te Hengelo.Het in dit contactblad gepubliceerde mag slechts worden overgenomen onder nadrukkelijke verwijzing naar deze bron.

ISSN 1380-0787. Vormgeving F.J.M. Agterbosch.Voorblad: Nicolaasmolen te Denekamp (foto: F.C. Walhof)

1

Page 85: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 4 (oktober '98)

CONTACTBLADVOOR DE AFDELINGTWENTEVAN DE NEDERLANDSEGENEALOGISCHE VERENIGING

VAN HET BESTUUR

E.J. ten Donkelaar

Voor u ligt al weer het vierde en laatste nummer van deze jaargang van TG. Met veel genoegen werkt de redactie aan de productie van uw verenigingsblad. De -overigens nogal wat tijd vragende- werkzaamheden zijn des te prettiger, omdat we momenteel gelukkig uit een redelijk aanbod aan kopy kunnen kiezen. We weten echter niet of onze lezers misschien graag onderwerpen zouden lezen, welke tot dusver niet aan bod gekomen zijn. Is dat het geval: laat het ons weten!En bent u bij uw genealogisch onderzoek iets tegen gekomen, dat u zelf erg boeide en wat wellicht voor de TG-lezers ook interessant kan zijn, klim in de pen of ga achter de PC zitten!Een tweetal vragen onzerzijds: de tot nu toe door ons gepubliceerde stamreeksen betroffen vrijwel altijd de stamreeks in mannelijke ofwel patriarchale lijn. Maar een stamreeks in vrouwelijke of matriarchale lijn kan zeker net zo interessant zijn. Wie stuurt ons dus eens een stamreeks in vrouwelijke lijn, die zoveel mogelijk generaties bevat? We zijn benieuwd!

De tweede vraag: bij genealogisch onderzoek overkomt het velen onder ons dat om een of andere reden een voorouder ons tijdens het onderzoek bijzonder gaat boeien en na aan het hart komt te liggen. Kortom: onze favoriete voorouder! Enkele jaren geleden riep de redactie van Gens Nostra de lezers met veel succes op hun favoriete voorouder te beschrijven. Hetzelfde doen wij dus nu, met dit verschil: uw favoriete voorouder moet wel een Twentse voorouder zijn.In de volgende TG beginnen we met de favoriete voorouder van eind-redacteur Freddy Walhof. We hopen in de komende jaargang ook interessante zaken over UW favoriete voorouder te lezen....

NIEUWE LEDEN STELLEN ZICH VOOR

J.H. BorgmanIn deze rubriek maken wij kennis met nieuwe leden, die zich onlangs hebben aangemeld of die zich van een andere afdeling naar de onze hebben laten overschrijven. Zoeken zij naar families die ook belangstelling hebben van andere leden? Is hun zoekgebied hetzelfde als dat van één of meer andere leden, zodat wellicht werkafspraken te maken zijn? Zo ja, dan willen deze nieuwe leden daarover graag met anderen in contact komen.

- De heer J.A. Mensink in Enschede (053-476 71 85) zoekt gegevens over de families MENSINK en BOLSCHER (beide gemeente Tubbergen)

- De heer G.H. Zweers in Velserbroek (023-537 61 85) zoekt naar de families ZWEERS in Hardenberg (ca. 1680), DE VRIES in Amsterdam (ca. 1820) en DE VRIES in Wieren Fr. (ca. 1770)

2

Page 86: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 4 (oktober '98)

- De heer E. Soepenberg in Den Ham (0546-67 14 72) zoekt gegevens over de families SOEPENBERG en NAGEL (Hellendoorn), BOLMAN (Daarle), REUVERS (Den Ham) en SMEIJERS (Notter)

- De heer M.B.H.J. Waanders in Enschede (053-476 30 74) heeft speciale interesse in de families WAANDERS (prot. tak; Weerselo), NOORDKAMP en SASBRINK (Hellendoorn) en VAN DIJK (Opsterholte Fr.)

- De heer J.H. Bijlsma in Hengelo (074-291 64 35) wil graag meer weten over de families KNOL (Staphorst) en KNOLL (Meppel en N.W. Overijssel)

- De heer E. Stapelveld in Heino (0572-39 47 25) wil graag contacten over de familiesSTAPELVELD (Amsterdam), BOS (Kampen), TEN TIJE (Twente), GAALMAN (Salland) enRENGERS HORA SICCAMA (Groningen)

- De heer J.H.M. Knippers in Denekamp (tel. 0541-35 44 11) zoekt naar de familie KNIPPERS in Denekamp, Groot Agelo en Veldhausen D (1650-1750) en naar naamdragers KNIPPERS met de voornamen Thomas en Lodewijk in Gelderland, Utrecht en/of Noord-Holland

- Mevrouw A.H. Korsman-Hundman in Enschede (053-432 31 72) zoekt gegevens over de families KORSMAN (Noord-Holland), HUNDMAN/HÜNDJANS (Wettringen D), ASSIES (Rhede D), HAKE (Emsland D) en GEWALT/WALD (Groningen).

Welke taak kan grootser en heerlijker zijn, dan het leven van zovele doden, die herinnering aan zovele vergetenen, en het licht aan velerlei wat in het duister verscholen bleef, terug te geven. (Hieronymus de Sosa)

ALGEMENE INFORMATIE

Redactie

Bezorging, adreswijziging en bestellingenVoor klachten over de bezorging en het bestellen van oude TG's s.v.p. schriftelijk contact opnemen met Freddy Walhof, Arubastraat 16, 7556 TN HENGELO. Adreswijzigingen, opgave nieuwe leden en opzeggingen uitsluitend naar de NGV, Postbus 976, 1000 AZ Amsterdam.

Momberkamer in Overijssel?Naar aanleiding van een opmerking in de vorige Twente Genealogisch over het bestaan van een Momberkamer in onze provincie, moet ik u helaas meedelen dat deze instelling voor Overijssel jammer genoeg niet bestaat. Tijdens de bijeenkomst kwam dit onderwerp ter sprake. Omdat ik het bestaan ervan ook niet kende ben ik bij de persoon die naast mij zat te rade gegaan. Deze bevestigde het bestaan van een dergelijke instelling die voor Noord-Holland, en waarschijnlijk ook voor andere provincies, inderdaad wel bestaat.

Bij navraag in het Rijksarchief in Overijssel bleek echter dat zo'n instantie in Overijssel niet bestond. Een medewerker van het Rijksarchief in Overijssel heeft me echter wel meegedeeld waar men meer over momberstellingen kan vinden. Zoekt u in Deventer, Zwolle, Kampen of Enschede, dan zult u in de gemeentearchieven van de desbetreffende gemeenten moeten zoeken. Het rechterlijk-archief biedt u de mogelijkheid te zoeken naar momberstellingen. In de inventaris wordt dit ook

3

Page 87: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 4 (oktober '98)

vaak aangegeven. Indien het niet apart vermeld staat zal men het rechterlijk archief geheel door moeten nemen. Voor de overige gemeenten in Overijssel kan men terecht in het Rijksarchief in Zwolle en moet men op dezelfde manier te werk gaan.

Nogmaals: de OBD en de genealoogIn TG 98/2 en TG 98/3 hebben we u een opsomming gegeven van de vele materialen die de OBD in huis heeft voor de genealoog: variërend van een reeks van boeken en publicaties tot een lijst van kranten en tijdschriften.Helaas hebben we het adres er niet bij vermeld, wat we hier goedmaken:Overijsselse Bibliotheekdienst, Van Alphenstraat 11, P.O.Box 228, 7440 AE Nijverdal, Tel. 0548-63 44 44, fax 0548-61 91 54, e-mail: [email protected] Internet: www.obd.nl

Cursusoverzicht 1998/1999 Geschiedbeoefening & MuseaOok dit jaar is er weer een overzicht verschenen van het cursusaanbod voor museummedewerkers en amateurhistorici in Gelderland, Overijssel, Drente, Friesland, Groningen en Drente. In dit hele gebied worden 33 cursussen verzorgd. Het overzicht is aan te vragen bij het Gelders Oudheidkundig Contact, Postbus 4040, 7200 BA Zutphen (0575 - 54 32 23). Een exemplaar zal ook op onze lezingen ter inzage liggen.

Cursusprogramma Rijksarchief/Gemeentearchief te ZwolleBehalve de in de vorige TG aangekondigde cursus 'Stamboomonderzoek voor beginners' in het RAO, organiseert het Rijksarchief -voor het eerst in samenwerking met het Zwolse Gemeentearchief- een reeks Themacursussen, die op dinsdagochtend van 10.15-12.15 uur gegeven worden.

datum onderwerp1. 06.10. Inleiding in archiefonderzoek2. 13.10 Genealogisch onderzoek in vrijwillige akten in de oud- rechterlijke archieven vóór 18113. 27.10 Genealogisch onderzoek in belastingregisters voor 17954. 03.11 Kerkelijke archieven als bron voor genealogisch onderzoek5. 10.11 Genealogisch onderzoek in de Overijsselse Leenkamers6. 17.11 Genealogie en Internet7. 24.11 Genealogisch onderzoek in de memories van successie na 18178. 01.12 Genealogisch onderzoek in de notariele archieven na 18119. 08.12 Genealogisch onderzoek in het kadaster van 183210 15.12 Genealogisch onderzoek in de faillissementsdossiers na 183611 05.01 Genealogisch onderzoek in de gevangenisarchieven sedert 181112 12.01 Topografisch-historisch beeldmateriaal ter ondersteuning van historisch onderzoek13 19.01 Genealogisch onderzoek in het bevolkingsregister sedert 185014 26.01 Onderzoek naar familiewapens15 02.02 Genealogische bronnen in het Zwols stadsarchief voor 1881

Prijs: per cursus f. 25,-, cursus 6 echter f. 45,-.Docenten: A.J. Gevers (cursus 1), Js Mooijweer (2 en 3), J.J. Seekles (4 en 15), A.J. Mensema (5 en 14), Mw. Y. Hoitink (6), J. ten Hove (7, 9 en 10), J.L. Admiraal (8), G.L. Lasee (11), Mw. M.J.C. Otten (12) en W.A. Huismans (13).Plaats: De cursussen 4, 8, 12, 13 en 15 worden in het Gemeentearchief Zwolle gehouden, de overige in het Rijksarchief.Informatie: RAO, tel. 038-454 07 22, e-mail: [email protected]

4

Page 88: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 4 (oktober '98)

Cursusprogramma Van Deinse InstituutIn dit programma zijn enkele cursussen opgenomen, welke ook voor genealogen interessant zijn:-'Oud schrift voor beginners' op 6 woensdagavonden vanaf 30.09.98 van 19.30-21.00 uur, kosten f. 80,- (leden) resp. f. 105,- (niet-leden), docent Mw. A.B. van 't Wel-Nieman. -'Oud schrift voor gevorderden', als boven, echter start op 13.01.99, docent A.M. Roding.-'Kaarten en Historie', op 9 avonden/ochtenden, beginnend op 6.10.98.Onderwerpen: landmeten, cartografie vanaf de 16e eeuw tot eerste helft 20e eeuw, lezen en gebruiken van kadastrale kaarten (in het RAO), oude kaarten van Overijssel, Mercator en zijn kaarten, kaart en landschap, kaart en stad en een excursie (niet in de prijs begrepen). Kosten f.140,-/f.165,-De cursus wordt gegeven door een zevental docenten.-'Hoe kreeg men zijn recht in Twente in de tijd van de Republiek?'Op vier dinsdagavonden van 19.30-21.30 uur, vanaf 19.01.99 wordt aandacht gegeven aan de diverse rechtssystemen. Docent mr. R.Rorink.Inlichtingen over alle cursussen bij dhr. Feringa, tel. 053-477 45 95.

Emotie & GeschiedenisOp zaterdag 27 maart 1999 organiseert de Stichting IJsselacademie i.s.m. het GA Zwolle, het RAO, het Van Deinse Instituut en de VORG in Windesheim een studiedag getiteld:'Emotie & Geschiedenis. Stads- en Dorpsgeschiedenis in Overijssel'. De lokale- en regionale geschiedenis van Overijssel wordt dan nader onder de loep genomen. In andere delen van Nederland zijn al steden (Haarlem, Dordrecht) en dorpjes (Graft, Jorwerd) bestudeerd en beschreven. Voor Overijssel zou deze studiedag een aanzet kunnen zijn voor nader onderzoek naar de lokale- en regionale geschiedenis. Hebt u interesse? Neem dan contact op met: St. IJsselacademie, Postbus 244, 8260 AE Kampen (038 - 331 05 74 mevr. Van de Streek).

Jaarboek Twente 1999Voor de 38e keer verschijnt dit najaar het Jaarboek Twente 1999. Dit jaar staat Oldenzaal centraal. De onderwerpen die dit keer aan bod komen zijn o.a.: Oldenzaal sleutelt opgewekt aan verleden en toekomst, het Beuninger Achterveld en Lutterzand, het Orkest van het Oosten, klooster Maria ad Fontes in Ootmarsum, een 17e eeuws gedicht in het Latijn dat in Oldenzaal werd geschreven, een historisch pand in de binnenstad van Almelo en de Enschedese fotokring "De Zoeker". U kunt het boek bestellen bij de administratie van het Jaarboek Twente. De administratie is gevestigd in het Van Deinse Instituut, De Klomp 35, 7511 DG Enschede (053 - 435 46 79). Het boek kost f. 24,50 (bij voorinschrijving f. 22,-).

Familievereniging Ten Tije en afgeleide schrijfwijzen der naamDe heer C.W. ten Teije uit Zoetermeer is op zoek naar Twentenaren die deze naam dragen of mensen die al onderzoek naar deze naam in Twente hebben verricht. Uit onderzoek van de heren Hollander (Zevenaar) en Ten Teije (Nijmegen) is gebleken, dat de wortels van deze familie in Twente liggen en dat deze naam hier voor 1800 in vooral Delden en Goor voorkomt. De familievereniging wil daarom graag contact hebben met onderzoekers/ 'familieleden' die al onderzoek hebben gedaan naar Ten Tije. Daarvoor kunt u contact opnemen met dhr. Ten Teije (Hildebrandhove 3, 2726 AP Zoetermeer, 079 - 352 19 91).

Nieuw kwartierstatenboek IJssellandenTer gelegenheid van het 40-jarig bestaan heeft de NGV afd. IJssellanden een kwartierstatenboek '40 jaar - 40 kwartieren' uitgegeven. Het boek kan besteld worden door overmaking van f. 17,50 plus f. 7,50 verzendkosten op girorekening 3913760 t.n.v. NGV afd. IJssellanden. Ook is bestellen mogelijk bij de

5

Page 89: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 4 (oktober '98)

secretaris a.i. Theo van Reijn, Toon Slurinkhof 79, 8264 DH Kampen, tel. 038-333 16 20, fax 038-333 16 28, email [email protected] komt er begin 1999 een kopie uit van het eerste kwartierstatenboek 'Boeren, Burgers en Buitenlui'. Bestelling is alleen mogelijk door vóór 1.1.99 f. 25,- plus f. 7,50 verzendkosten over te maken op giro 3913760.

Kwartierstatenboek AmsterdamOok Amsterdam jubileerde en deze afdeling gaf het '4e kwartierstatenboek' uit. Het bevat 250 pagina's en de volgende kwartierstaten komen er in voor:Baars/Bessierre; Van Berkel/Scholte; Brinkman/Vogelzang; Burgers/Cligge; Fredriks/Hald; Helmers/Blauw; Van het Groenewoud/Peeters; Keijser/Süss; Van der Made/Van de Vusse; Van Merkstein/Ottings; Paternotte/Visser; Horst/Schulte; Persoon/Winkel; Post/Engelbart; Van der Roest/Wijnands; Röling/Mourits; Schneider/Van der Graft; Vrees/De Reus; De Vries/Van Doorn; De Zoete/Koene. Bij afhaling kost het boek f. 25,-; als u het per post wilt ontvangen graag f. 32,- overmaken naar giro 6809451 of bankrekening 54 51 24 875 t.n.v. NGV afd. Amsterdam o.v.v. 'kwartierstatenboek 4'

Heraldische kalender 1999Ter gelegenheid van het eerste lustrum van de NGV-afdeling Heraldiek verschijnt binnenkort een ringgebonden omslagkalender met afwisselend afbeeldingen en teksten. Het thema is Nederlandse heraldiek.Bij voorintekening (tot 1.11.98) is de prijs f. 19,50 voor NGV-leden, niet-leden betalen f. 24,50. Na verschijnen in november f. 29,-.Bestellen kan via girorekening 4000271 t.n.v. NGV afd. Heraldiek onder vermelding van lidnummer. Inlichtingen: 030-271 01 80.

'Stambomen' op Radio OostIn de afgelopen drie zomermaanden werden weer een dertiental Overijsselse families onder de loep genomen. De NGV afd. IJssellanden onderzocht de familienamen BISSCHOP, KIJK IN DE VEGTE, VAGEVUUR, HOLSAPPEL, VLOEDGRAVEN en EEKTIMMERMAN; voor de afd. Twente haalden Riet van Haaren-Hoebe, Jan Geerdink en Jan ten Donkelaar zo veel mogelijk van de Twentse familienamen HONDEBRINK, GOORHUIS OUDE SANDERINK, HOBBELINK, DIEPENMAAT, MORSINK, WATERINK en BOSSINK boven water. De boekwerkjes over al deze families (ook die van voorgaande jaren) zijn aanwezig in het Rijksarchief, die van Twente bovendien in het GIT en in het Streekarchief Delden. De Genealogische Databank Twente bevat inmiddels ook de bestanden van deze de Twentse familienamen.

Genealogie op teletekst RTV OostDe wat sluimerende pagina 380 van RTV Oost is nieuw leven ingeblazen! U kunt er nu behalve vragen op genealogisch gebied ook aankondigingen van de NGV afdelingen IJssellanden en Twente aantreffen. Behalve in uw eigen TG kunt u dus met uw vragen ook op teletekst RTV Oost terecht. De vraag moet echter wel gaan over personen/zaken uit Overijssel. Als u uw vraag geplaatst wilt hebben kunt u contact opnemen met Theo van Reijn, Toon Slurinkhof 79, 8264 DH Kampen, tel. 038-333 16 20, fax 038-333 16 28, email: [email protected]

U kunt weer stamreeksen, kwartierstaten en genealogieën insturenU kunt ons weer bovengenoemde resultaten van uw onderzoek sturen, liefst zoveel mogelijk in de TG-opmaak. U kunt insturen op diskette, graag in WP 5.1 of .txt-formaat, of als attach per email. Wij gaan er wel vanuit, dat u de uit de burgerlijke stand te verkrijgen gegevens zoveel mogelijk compleet hebt vermeld. Zie ook de oproep op pagina 109.

6

Page 90: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 4 (oktober '98)

GENEALOGISCHE PUBLICATIES De publicatie van kwartierstaten, stamreeksen, genealogieën en parentelen.

U kunt kwartierstaten, stamreeksen, genealogieën en parentelen inzenden. Er zijn geen tijds-restricties. Denkt u echter wel aan de privacy van nog levende personen. U mag alle relevante opmerkingen vermelden. Onderstaande publicaties worden onder de volledige verantwoordelijkheid van de indiener geplaatst. De redactie zorgt alleen voor eenheid in presentatie. Indien u gebruik wilt maken van de gegevens is het sterk aan te bevelen dat u de bron raadpleegt. Deze bron is zeer waarschijnlijk in te zien bij de indiener van de desbetreffende kwartierstaat. Stuurt u eventuele aanvullingen en/of opmerkingen op de gepubliceerde kwartierstaten ook op naar de redactie, zodat de redactie deze in een komende Twente Genealogisch kan opnemen. Bij voorbaat hartelijk dank.

KWARTIERSTAAT ALBERT BEKKERNENS(98-06-K)Enno N.M. van der Graaf, Delft

Generatie I1 Albert BEKKERNENS, geb. Holten 27-09-1885, landbouwer, overl. Holten 21-12-1979, begr. Holten 27-12-1979, tr. Holten 18-05-1912 Jkvr. Johanna VAN COEVERDEN, geb. Holten 22-07-1892, overl. Holten 26-01-1985, begr. Holten 31-01-1985, dochter van Jhr. Fredrik Willem Wolter Hendrik VAN COEVERDEN en Gerritdina NIJENHUIS.

Generatie II2 Hendrik BEKKERNENS, geb. Holten 22-03-1854, boerenknecht, landbouwer, overl. Holten 07-04-1933, tr. Holten 20-06-1885.3 Zwaantje PREUTER, geb. Holten 13-09-1867, overl. Holten 11-08-1949.

Generatie III4 Gerrit BEKKERNENS, geb. Holten 01-12-1809, ged. Holten 10-12-1809 (op "Oud Vennekamp"), landbouwer, boerwerker, wever, overl. Holten 23-01-1881, tr. (1) Holten 24-08-1844 Tonia JANSEN, geb. Holten 28-10-1818, ged. Holten 01-11-1818, overl. Holten 16-04-1845.Tr. (2) Holten 16-05-1846 5 Jenneken JANSEN, geb. Holten 03-12-1821, ged. Holten 23-12-1821, boerwerkster, overl. Holten 06-01-1894.6 Albert PREUTER, geb. Holten 02-10-1839, landbouwer, overl. Holten 28-02-1882, tr. (2) Holten 30-10-1872 Hendrika FLIERMAN, geb. Gorssel 02-06-1830, overl. Holten 07-03-1903. Tr. (1) Holten 28-03-18597 Janna FLIERMAN, geb. Gorssel 22-03-1833, overl. Holten 08-02-1872.

Generatie IV8 Jan Gerritsz SANDVOORD OF (BEKKERNEN(K)S), geb. Holten 05-02-1775, ged. Holten 12-02-1775, boerwerker, overl. Holten 27-07-1846, otr. Holten 03-05-1800, tr. Holten 02-06-1800.9 Janna (Hendriksdr) SCHOLTEN, geb. Bathmen 08-02-1778, overl. Holten 12-01-1842.10 Willem Gerritsz JANSEN, ged. Raalte 08-03-1778 ("aan 't Ymenschot onder Wijhe"), bouwman, dagloner, overl. Holten 04-07-1838, tr. Holten 11-04-1815.11 Hendrika Willemzen BIESTERS, geb. Holten 03-03-1787, ged. Holten 04-03-1787, dienstmeid, boerwerkster, overl. Holten 20-11-1861.12 Dries Driessen PREUTER, geb. Holten 15-01-1796, ged. Holten 17-01-1796 (aan Langestraat), bouwman aan de Langstraat onder Holten, overl. Holten 16-02-1860,

7

Page 91: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 4 (oktober '98)

tr. (1) Holten 02-10-1826 Geertrui HENDRIKS, geb. Holten 07-12-1798, dienstbaar, overl. Holten 17-01-1830.Tr. (2) Holten 03-02-1831 13 Henders Stegink, geb. Bathmen 25-05-1799, ged. Bathmen 02-06-1799 (getuige : Fredrika STEGINK), landbouwster, overl. Holten 26-04-1859.14 Wolter FLIERMAN, geb. Essen 03-04-1793, ged. Diepenveen 07-04-1793 (gedoopt aan de Hölle), landbouwer/akkerbouwer te Gorssel, overl. Gorssel 12-05-1872, tr. Gorssel 15-06-1829.15 Zwaantjen STEGINK, geb. Bathmen 01-08-1801, ged. Bathmen 09-08-1801 (getuige : Harmina KRIEKKELANDS), landbouwster te Gorssel, overl. Gorssel 30-05-1872.

Generatie V16 Gerrit Jansz ZANDVOORT OF (BEKKER ENK), ged. Holten 29-05-1746, bouwman, overl. na 1811, otr. Holten 04-04-1772, tr. Holten 03-05-1772.17 Fenneken ALBERTS (BEKKERENK) (BAKKUS), ged. Holten 06-10-1748, overl. na 18-08-1811.18 Hendrik SCHOLTEN, overl. na 1778.19 Maria TEUNISSEN, overl. na 1800.20 Jan GERRITSZ, overl. voor 1815. 21 Teuntjen HENDRICUS (Teune), ged. Raalte ca. 1750, overl. Holten 15-02-1817.22 Teunis WILLEMZEN (BIESTERS), ged. Holten ca. 1759, bouwman, overl. Holten 26-01-1836, otr. Holten 12-05-1782, tr. Holten 09-06-1782.23 Jenneken HENDRIKZEN, ged. Holten ca. 1761, bouwvrouw, overl. Holten 23-06-1817.24 Albert DRIESSEN (AAN PREUTERS), geb. onder Harfsen, ged. Almen 13-04-1766, bouwman aan Preuters op de Haspe op de Langestraat, overl. Holten 16-10-1827, otr. Holten 17-10-1794, tr. Holten 16-11-1794.25 Geertruid GERRITS, geb. Markelo 29-09-1772, overl. Holten 30-07-1845.26 Derk DERKSZ (OP STEEGINK), ged. Bathmen 08-03-1759, bouwman op Stegink in het buurtschap Dortherhoek onder Bathmen, overl. Bathmen 04-04-1844, tr. Bathmen 17-05-1789.27 Eliezabeth (Liesbeth, Lisabeth) KLAASSEN RATTINK, geb. Colmschate, ged. Diepenveen 1764, bouwvrouw onder Bathmen, overl. Bathmen 10-05-1845.28 Jan FLIERMAN, geb. Holten ca. 1759, landbouwer aan de Ossen in Essen en later te Gorssel, overl. Gorssel 19-01-1837, otr. Diepenveen 13-05-1791, tr. Essen onder Colmschate 05-06-1791.29 Henders TEN DAMME, geb. Diepenveen ca. 1765, overl. Gorssel 03-01-1848.30 = 26 Derk DERKSZ (OP STEEGINK).31 = 27 Eliezabeth (Liesbeth, Lisabeth) KLAASSEN RATTINK.

Generatie VI32 Jan Egbertsz ZANTVOORT, geb. voor 01-05-1706, bouwman aan Zantvoort in de Beuseberg onder Holten, overl. na 29-08-1749. Otr. Holten 02-10-1729.33 Hendrine Jansen TYSSELINK, geb. voor 01-05-1706, overl. na 24-08-1748 .34 Albert GERRITSZ, ged. Holten 15-09-1709, overl. na 1748, otr. Holten 10-09-1741, tr. Holten 22-10-1741.35 Geesken GERRITSDR, ged. Holten 03-04-1712, overl. na 1748.42 Hendrikus IJMENSCHOT, overl. voor 1817, tr.43 Willemina IJMENSCHOT, overl. voor 1817.48 Dries (Andries) JANSEN , ged. Gorssel 19-10-1738 ("in Epse"), overl. voor 21-10-1795, otr. Bathmen 18-11-1764, tr. Bathmen 09-12-1764.49 Janna Alberts BOSMAN50 Gerrit Berents KEUTERS51 Jenneken MEESTERBERENTS52 Derk HENDRIKSZ (OP STEEGINK), ged. Bathmen 14-02-1723, landbouwer op Stegink in den Dortherhoek onder Bathmen, begr. Bathmen 18-05-1789, otr. Bathmen 17-07-1745, tr. Bathmen 15-08-1745.53 Henders TEUNISSEN, ged. Bathmen ca. 1720, overl. tussen 1765 en 1844.

8

Page 92: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 4 (oktober '98)

54 Klaas RATTINK.55 Willemina BELTMAN.56 Albert JANSZ (FLIERMAN).57 Everdina HENDRIKSDR (GRAVEN).58 Arend TEN DAM.59 Jenneken SCHURING.60 = 52 Derk HENDRIKSZ (OP STEEGINK).61 = 53 Henders TEUNISSEN.62 = 54 Klaas RATTINK.63 = 55 Willemina BELTMAN.

Generatie VII64 Egbert Jansen ZANTVOORT, bouwman aan Zantvoort in de Beuseberg, overl. na 25-06-173066 Jan Egbertsz TYSSELINK, bouwman aan Tysselink in de Beuseberg, overl. na 24-08-174867 Berendjen LIESEBOS, overl. na 24-08-1748 .68 Gerrit HARMSZ, Bekker aen den Enk in het Dorp, overl. na 01-05-1724.70 Gerrit GERRITSZ, overl. na 23-08-1748.71 ..... TEUNISDR, overl. na 23-08-1748.96 Jan LAMBERTSZ, overl. voor 18-11-176497 Harmken JANSZEN.98 Albert BOSCHMAN, overl. na 18-11-1764.100 Berent HENDRIKSZ, overl. voor 05-04-1750, otr. Holten 02-12-1725.101 Mette Willemsdr LEUSMAN.102 (Meester) Gerrit Berents TIMMERMAN, overl. na 24-08-1748, otr. Holten 18-12-1712.103 Willemine DRIESSEN, overl. voor 24-08-1748.104 Hendrik Arentsz OP OVERVELT, ged. Almen 06-08-1682, tr. Bathmen 02-06-1720.105 Anneken Derksdr WIJERS.106 Tonis (Teunis?) STEGINK, overl. na 1745.114 Hendrik ARENTS VULGO DE GRAVE, otr. Holten 25-02-1714.115 Aaltjen HENDRIKSDR.120 = 104 Hendrik Arentsz OP OVERVELT.121 = 105 Anneken Derksdr WIJERS.122 = 106 Tonis (Teunis?) STEGINK.

Generatie VIII208 Arent Dercks OP OVERVELT, geb. Harfsen ca. 1655, tr. Almen 27-10-1678.209 Jenneken WILLEMSEN, ged. Almen ca. 1656, overl. Almen 13-11-1747.

Voor correcties, aanvullingen, of verwijzingen houdt de samensteller zich aanbevolen.email : [email protected]

VRAGENRUBRIEK

F.C. WalhofDeze vragenrubriek staat open voor alle leden van de NGV.Wij verwachten wel dat u uw vraag pas inzendt als u, min of meer, vastgelopen bent, dus de normale bronnen, zoals bevolkingsregister, register BS en DTB hebt geraadpleegd. Stuurt u uw antwoord a.u.b. aan de redactie, zodat het in TG kan worden opgenomen.

9

Page 93: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 4 (oktober '98)

Vraag 98/11In 1751 trouwt Gerrit RAKERS met Anna (Enneke) BEUMERS in Denekamp en in 1752 worden uit dit huwelijk Gerardus Augustinus en in 1755 Johannes Henricus RAKERS geboren. In 1765 en in 1768 worden uit de ouders Jan KNIPPERS en Anna (Enneken) BEUMERS resp. Johannes Lukas en Gerardus Augustinus geboren, die bij de geboorteaangifte KNIPPERS heten, maar later ook RAKERS genoemd worden. Een huwelijk tussen Jan KNIPPERS en Anna (Enneken) BEUMERS is niet bekend.In 1769 huwt Jan KNIPPERS met Anna BUDDEN, waaruit vanaf 1770 nog acht kinderen worden geboren, soms met de naam KNIPPERS, soms RAKERS, soms KNIPPERS OF RAKERS. Wie heeft informatie over een huwelijk van Jan KNIPPERS met Anna (Enneken) BEUMERS?J.H.M. Knippers, Denekamp

Vraag 98/12Op 27-12-1815 overlijdt te Markelo (Elsen) Jan Hendrik KAMPHUIS, w.v. Aaltjen VRERIKSEN, z.v. wijlen Gerrit KAMPHUIS en van wijlen Geesken TEN BRINKE. Jan Hendrik KAMPHUIS is op 18-5-1787 met Aaltjen FRERIKSEN getrouwd. Hij heet dan Joannes Henricus BRINKHUIS uit Wiene. Deze Jan Hendrik KAMPHUIS/BRINKHUIS heeft in zijn jonge jaren nog een derde naam gehad. Bij zijn doop op 29-11-1757 in Delden noteert de pastoor: gedoopt Joannes Henricus HEERBARTWONNER, de ouders heten Geradus en Gesina (otr./tr. NH Delden 12-3/19-4-1741). Ze zijn gehuwd als Gerrit TER BEKE op HEERBAART en Gese JANSEN LONINK. Gerrit was toen de weduw-naar van Eelken JANSEN MORSCH. Uit dat eerste huwelijk zijn drie zoons gedoopt met de naam Joannes. De eerste met de familienaam KAMPHUIS bij den HEERBAART en de andere twee als HEERBAART de Wonner. De moeder heet dan Electa (= Eelken). Wie heeft gegevens over Gerrit TER BEKE/KAMPHUIS/HEERBAARTWONNER, Eelken/Electa JANSEN MORSCH en waarom verandert de naam van Gese JANSEN LONINK in Geesken TEN BRINKE?Th.J. Kamphuis, Enschede

Vraag 98/13In 1738 trouwt Gerrit BEKKENKAMP/BEEKENKAMP te 's Gravenhage als j.m. uit Overijssel. Volgens een kwartierstaat in de familie zou deze Gerrit uit Diepenheim komen, maar dat is nog niet bewezen. Daarom is alle informatie over BEKKENKAMP/BEEKENKAMP welkom.P.A. Schelling, Rijswijk ZH

Vraag 98/14Op 22 maart 1717 sluit Wolter BOSSINK uit Lutkenaagd (Klein-Agelo) een pachtverdrag met 'Sijn Excellentie, de H(eer) Johann Sigismund, Vrij-Heer van Heiden, Heere des Huyses Ootmarssen, der Rooms-Kaiserl. en Koninkl. Pruisz. Mayest. resp. Veld-Maréchal-Lieutenant, generaal van de Infanterie, Ridder van de ordre St. Joan, etc.etc.etc.', dat hem -Wolter- pachter maakt van de watermolens, bestaande uit twee korenmolens en een oliemolen, van het Huis van Ootmarsum.In het boek 'Molens, Mulders en Meesters' van H. Hagens en in het artikel 'Mühlen und Bleiche in Ootmarsum' door H. Klopmeijer (Bentheimer Jahrbuch 1957) wordt een aantal bepalingen vermeld van de door Wolter BOSSINK (BUSSINK) aangegane pachtovereenkomst.Wie weet waar zich deze pachtovereenkomst bevindt?B. Bossink, Zwolle

Op de volgende vragen uit vorige TG's is nog geen antwoord gekomen-- Vraag 97/8 (TG97-4) Wie weet er meer over over o.a. Jannes OUDE VELD alias MEINDERS en Geertruid OUDE VELD?- Vraag 98-1 (TG98-1) Wie kent Seine MOLLENHORST, geb. Hardenberg?- Vraag 98-3 (TG98-1). Waar en wanneer huwde Maria Gerdina (Gerritdina) TEN DONKELAAR en Hendrik HUISMAN?- Vraag 98/4 (TG98/2) Wie kent samenstellers stamboom Wernerus TER HAAR?

10

Page 94: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 4 (oktober '98)

- Vraag 98/5 (TG98/2) Wie weet waar de naam PRINS vandaan komt?- Vraag 98/6 (TG98/2) Wie kent familierelaties BARTELINK,TER HAAR, WILMINK en OLTHOF rond 1700 in Hertme?- Vraag 98/7 (TG98/2) Doopdatum Arend BOONK rond 1791 in Hengelo?- Vraag 98/8 (TG98/2) Waar bleef Gesina BOONK alias BOOM?- Vraag 98/9 (TG98/3) Wie kent het schip 'Pacificateur'?- Vraag 98/10(TG98/3) Gegevens gevraagd over FULKERS en STROEKEN.

VERSLAGEN AFDELINGSBIJEENKOMSTEN

F.C. Walhof

Zaterdag 14 maart 1998 (nagekomen verslag)

Op 14 maart was dhr. Jacobi, conservator van het Koninklijk Penningkabinet te Leiden, onze spreker. Geld en koopkracht tussen 1500 en 1900 was het onderwerp waarover hij die middag sprak. Bij de zoektocht in het verleden komt geld al snel ter sprake. In het Penningkabinet niet alleen op papier maar ook in stoffelijke vorm door een grote collectie van munten. Verstopt door mensen in oorlogstijd, vergeten en tijdens renovatie of sloop van panden weer aan het daglicht gekomen of na eeuwen op de bodem van de zee te hebben gelegen door onderwaterarcheologen of duikers weer aan land gebracht. Deze vondsten bieden de onderzoekers de kans de geschiedenis van het muntwezen te bestuderen. Tegenwoordig hebben de meeste mensen alleen maar guldens in hun portemonnee (en misschien enkele marken om even in Duitsland te tanken). In vroeger tijden kon het voorkomen dat men diverse valuta in z'n beurs had. Niet alleen uit de verschillende Nederlandse provincies maar ook uit verschillende staten (Duitsland, Frankrijk, Vlaanderen, Oostenrijk, Engeland en Spanje). Om nu de waarde te kunnen bepalen en of de afmetingen goed waren had men speciale boeken met afbeeldingen van de verschillende munten. Deze boeken dienen nu ook als bron voor de studie naar het geldwezen in vorige eeuwen. Om te zien of een munt goed was hoefde de ontvanger alleen de munt op de afbeelding te leggen om te zien of de munt van de goede grootte was (het afvijlen van het zilver van de munten was toen heel gewoon). Tevens werd in de boeken de waarde, het gewicht en de onderverdeling van de munten vermeld. De productie van de munten is natuurlijk ook drastisch veranderd. Tegenwoordig machinaal, vroeger met de hand en later met primitieve machines. Uit houtsnedes is bekend hoe munten werden gemaakt. Op het vuur stonden kroezen van grafiet met daarin zilver en goud. Was de inhoud vloeibaar, dan werd dit in een vorm gegoten. Een smid hamerde de "munt" op dikte en daarna werd de munt geknipt. Was hij goed van gewicht en afmeting, dan kwam hij in de "muntmachine". Deze machine bestond uit een muntstok met een stempel en een stuk staal met een bovenstempel. Een klein jongetje legde het muntje op de onderstempel en met veel kracht werd daarna op de munt geslagen. Naar voorbeeld van Franse muntmeesters werd later de schroefpers ingevoerd. Dat dit werk niet geheel van gevaren ontbloot waren, bleek wel uit het feit dat veel muntmakers op hun vingers niet meer tot tien konden tellen.De munt als rekenkundige eenheid ligt moeilijker. Wat is nu de waarde van een munt? Al vroeg hadden de kooplui koerslijsten voor de meest gangbare Europese munten. De onderverdeling in kleinere munten leverde veel rekenwerk op. Een pond was niet altijd gelijk aan een ander pond. Bestond het pond uit 30 groten of 15 stuivers en hoe berekende je het aantal schellingen en penningen? Karel V voerde in 1521 een munt in van 10 stuivers om de omrekening te vergemakkelijken. Dit was ook als concurrent gedacht voor de zilveren daalder (de z.g. Joachimsthaler). Jammer genoeg was de invoering van een eenheidsmunt geen succes beschoren. Kijkt men naar rekeningen uit die tijd wordt het geld meestal over

11

Page 95: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 4 (oktober '98)

drie kolommen verdeeld. De eerste kolom is voor de guldens, de tweede voor de stuivers (= 16 penningen) en de laatste voor de penningen. Af en toe kom je echter voor de laatste kolom ook duiten tegen (1 duit = 2 penningen).Wat konden onze voorouders met hun geld doen? Uit rekeningen of loonstaten kun je wel iets opmaken. In de 17e eeuw was er al sprake van een soort minimumloon voor arbeiders. Voor ongeschoolde arbeiders gold in 1626 een bedrag van 12 stuivers p.d. Een meester timmerman uit Alkmaar verdiende in 1608 16 stuivers. Door de inflatie was dit in 1636 opgelopen tot 25 stuivers. 140 jaar later bedroeg dit 28 stuivers en in 1866 29 stuivers. In de Tilburgse textielindustrie verdiende een man in 1830 50-80 ct., een vrouw 30-40 ct. en een kind 15-20 ct.Wilt u meer weten over de waarde van uw geld en het geld in vroeger tijden dan kunt u zich altijd wenden tot het Koninklijk Penningenkabinet, Rapenburg 28 te Leiden (071 - 512 07 48). Het museum is van dinsdag t/m vrijdag tussen 10.00 en 17.00 geopend.

WESTFAALSE GENEALOGIE

F.C. Walhof

Emigranten uit Westfalen (vervolg op TG98/2)Lijst van Westfaalse emigranten die naar Nederland vertrokken. Alleen van de emigranten die naar Twente vertrokken, zijn alle gegevens opgenomen. De plaatsnamen zijn opgenomen zoals ze in het boek zijn opgenomen. De nummers verwijzen naar de lijsten in het boek van de Westfälische Gesellschaft.

Amersfoort4035 KAMPERT, AdolphAmsterdam2135 RACK, Bernh. Theodor Jos.3773 KANSTEIN, Salomon3774 LENSING, Fr. Carl3992 BRUMMER, Wilh.3996 VIELHABER, Joh. Bern.4009 JANSEN, Wilh.4010 KLEIMANN, Bernh. Heinr.4016 MICKLINGHOFF, Heinr.4018 SPITZENBERG, Adam4032 BONSE, Bern. Theodor4039 RICHTER, Theodor Henr.4040 DALDRUP, Anton4041 HAGEDORN, Franz Jos.4054 FORSTMANN, Wilh.4655 ENGEL genannt MERTENS,Herm. Heinr.4698 MÜSCHER, Joh. Wilh.4838 SCHÄPERKÖTTER, Bernh.4844 DUETZ, Bernh. Wilh.5060 WULFF, Wilh.5097 HACKENFORT, Heinr. Stephan5123 CLAUSHUES, Bernh. Herm.5130 EBBINGHOFF, Wilh. Jos Anton5226 WESTHOFF alias SCHULZEWESTHOFF, Theodor5363 DUETZ, Bern.5367 FRYE, Joh. Heinr.

5429 BÖCKENFELD, Joh. Bern.Donatus5458 BRUNE, Steffen Heinr. 5577 ROSE, Joh. Georg Fr. Wilh.5718 DEPENDENER, Joh. Fr.6078 WELP, Joh. Fr. Wilh.6124 MEESE, Joh. Georg6408 HACKMANN, Herm. Fr.6409 RODERT, Joh. Fr.6421 SCHRÖER, Herm. Heinr. Fr.6423 DIETZ, Bern.6437 SCHNEIDER, Joh. Bern.Assen4667 SCHÜRMANN, Moritz Fr.Averrest4837 SCHULTE, Joh. Heinr.Baak2080 ROXEL, Bernh. vanBatavia158 MICHAELI, Heinr.1374 DEBRYN, Constantin4013 BRAUNS, Jos.4560 KRÖGER, Joh. Theodor4753 WEGHAKE, Joh. Bern. Franz5392 ERFTENBECK, Franz Jos.Bolsward6145 LAMPE, BenedictDelden4512 SCHMÄING, Joh. Jacob, geb.Ksp. Stadtlohn 7-8-1813, Delden 1834

12

Page 96: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 4 (oktober '98)

Delft4775 HUNGERMANN, Bernh. Heinr.6445 WEYER, Bernh. Heinr.

Denekamp2223 STRIEDELMEIJER, Friedr. Wil helm uit Denekamp, geb. Lengerich 14-12-1814, Denekamp 1846Deventer4580 STOVER, Joh. Bernh, Heinr. Jos.6410 SCHÜRING, Wilh. AntonDidam3997 LINNENBANCK, Heinr.Dingsperloo5300 HAFKENSCHEID, Joh.Doesburg5241 MAILAND, Theodor5327 TEKAMPE, PhilippEibergen5125 SCHEUING, Herm. Bern.Enschede4015 SAMSON, Anschel uitHerbern, koopman, geb.plaatsonbekend, Enschede 18404037 ECHTERMEIJER, Carl uit Ochtrup,Havixbeck 19-8-1812, Enschede1841 Gendringen1031 KRUSE, Wilh. Joh.1225 DÜCKING, Joh. Heinr.3549 FISCHER, Carl Eberhard TheodorFranz4815 TIGGELOVEN, ArnoldGroeningen4884 VERLAGE, Christian Bernh.Groote Veen4467 SCHULTE, Jos.Haaksbergen6416 BOLSTER, Bern. Herm.,Wennewick Ksp. Vreden21-8-1815, z.v. Joh. en Maria Cath. HESSELING, Haaks bergen 1836, is door Nederland uitgeleverd (mil.dienst)Hardenberg4476 LINDBERTS, Joh. Died., Schale 28-12-1813, Hollandgänger, Marg. Adelheid LINDBERTS, Hardenberg/Holland 1833

Hardewijk4088 STÜCKER, Jacob SimonHarlingen5109 LICHTENDAHL, Henr. Jos.Holland1339 TENBENSEL, Joh. Wilh.2275 SCHLÜTER, Joh. Jos.2645 ROHREY, Heinr.3080 KLEINE-UEBBING, Herm.

3285 HELMKEN, Joh. Bern.Jos.3525 VÖLKER, Joh. Bern.3661 ELFERING, Joh. Theodor3666 HASSELS, Joh. Herm.3970 HABERING, H.A.3971 ELLINGHORST, H.A.3987 KERCKHOFF, Bern.3991 BEERENBROCK, Franz Bern.3993 PRINZMEIER, Joh. Bern.3994 BABELIOWSKY, Florenz4007 KRIETER, Theodor4008 BOLECK, Peter4011 HOPPMANN, Christoph4012 BOHLENSCHMIDT, Joh. Bern.4014 FORSTHÖVEL, Franz Jos.4022 DALDRUP, Joh. Wilh.4023 KÜCKING, Theodor Heinr.4024 SCHNEIDER, Joh. Bern.4031 SPITZENBERG, Franz4046 VOSS genannt CLEVORN, Bernh.4051 HOLTMANN, Joh. Theodor4055 ZURLOH, Bern. Herm.4057 HERMES, ?4059 KLEINE, August4060 HERMELER, Joh. Bern.Jos.4062 HOLTHAUS, Christoph4063 HOLTHAUS, Franz Anton4066 DÜCKER, ?4067 BRUNING, Heinr. Hubert4075 BRACHTESENDE, Bern. Heinr. Julius4076 HÜNEMEYER, Heinr.4077 DRUNTMANN, Bern. Hubert4078 VERDELMANN, Gerh.4079 WELLER, Jos. Eugenius4080 FLACKE, Joh. Heinr.4089 BREWE, Heinr. Rudolph4090 BIERMANN, Anton4506 WILLECKE, Jos.4516 WEIKAMP, Joh. Gerh.4518 PRIOR, Joh. Adolph4532 KRÄMER, Heinr. Adolph4536 TELGEMEYER, Joh. Heinr.4540 HÜSER, Joh. Heinr.4541 RÖWEKÄMPER, Bernd. Carl4542 KÖSTERS, Gerh. Jos.4543 BERLAGE, Joh. Herm.4544 BRUNS, Gerh. Theodor4546 KLAVERKAMP, Gerh. Heinr.4567 BAUMEISTER, Theodor Herm.4581 SAERBECK, Bern.4618 LANDWEHR, Herm. Heinr.4619 BERGESCH, Joh. Heinr.4622 HOLSTEIN, Carl Benedict4624 DETERMANN, Georg Jos.4625 JOHANNING, Franz Georg4626 NIENTIEDT, Joh. Gerh.4629 ELFERING, Lambert Heinr.4631 LANDWEHR, Joh. Heinr.4642 JANSEN, Joh. Wilh.

13

Page 97: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 4 (oktober '98)

4650 BECKER, Joh. Heinr.4654 DIECKMANN, Herm. Heinr.4663 IMSICKE, Heinr. W.4666 WESTKAMP, Joh. Gerd.Bernh.4690 WIECK, Herm. Jos von4691 BERGER, Joh. Jos.4692 REHRING, Herm. Anton4694 SCHILDKAMP, Joh. Herm.4695 BAAKE, Joh. Lambert Melchior4703 HILDEBRAND, Fr. Adolph4713 PILZ, Joh. Heinr.4727 FELDHUES, Joh.4762 SCHULTE, Joh. Died.4763 BÜSSCHER, Steffen Heinr.4764 EISMANN, Herm. Heinr.4765 STIEGEMEYER, Joh. Heinr.4766 WITTE, Gerh. Heinr.4767 POHLMANN, Joh. Heinr.4768 HORST, Gerh. Heinr.Wilh.4773 BÜSSCHER, Fr. Adolph4774 SANDHERM, Bernh. Died.4782 JANZEN, Joh. Heinr.4784 STEINLAGE, Herm. Franz4785 BOSSE, Bernh. Jacob4793 STRAATEN, Joh. Gerd4794 NÄHRING, Bernh. Theodor4834 BROCKRIEDE, Joh. Heinr.Wilh.4836 SCHMIDTS, Joh. Gerh. Georg5056 HELM, Joh. Heinr.5057 HEITPASS, Joh. Heinr.5065 FÖCKING, Bernd Heinr.5070 ESSELING, Joh. Bernd5076 LÖSING, Anton5078 CREMER, Gerh. Henr.Bern.5079 HOLLWEG, Henr. Herm.5080 HEUKER, Franz5081 DÜRING, Bern. Henr5084 WIELENS, Joh. Herm.5085 VOSS, Gerh. Heinr.5105 EFFING, Joh. Theodor5115 WERMERS, Joh. Fr.5117 AGTEN, Gerh. Herm.5119 AGTEN, Gerh. Joh.5126 DEITERS, Theodor Heinr.5127 AGTEN, Gerh. Joh.5136 BURRIGTER (alias TITTHOFF), ern. Herm.5150 SCHILDKAMP, Wilh. Heinr.5168 WIGGERS, Herm. Heinr.5174 SCHWERING,, Joh. Heinr.5189 TEUWSEN, Wilh.5200 LUTTERBECK, Joh. Heinr.5203 JACKENKROLL, Heinr.5204 RENFERT, Died. Henr.5210 NABER, Heinr.5214 WIRXEL, Franz Anton5215 EUSTERGERLING, Christian5216 EUSTERGERLING, Everhard5217 HABROCK, Anton

5223 SCHÖPENER, Joh. Heinr.5224 SCHÖPENER, Jos.5228 BÄCKER, Heinr.5238 RECKING, Herm.5240 WEWERS, Theodor5251 HAFKENSCHEID, Wilh.5296 FINKENVLÖGEL, Bernh.5297 AHOLT, Herm.5331 OSTERHOLT, Gerh. Herm.Martin5332 HAWERKAMP, Gerh. Heinr.5387 SMIES, Herm. Ignatz5406 HEUVING genannt WEUSTER, Joh. Heinr. Jos.5408 BRINCKHAUS, Theodor Henr.5438 VELTMANN, Ernst Louis5439 VELTMANN, Anton Ludwig5443 HÄLKER, Joh. Bern.5451 BECKER, Aegidius Herm.5459 WOLTERING, Bernh.Heinr.5460 VOGT, Franz Heinr.5461 STEGEMANN, Joh. Heinr.5466 REINECKE, Joh. Bern. Andreas5468 GAARFRERICKS, Bernh.5474 HÖVEMEYER, Fr. Wilh.5483 STRAATEN, Joh. Herm.5484 HEGGE, Herm. Gerh.5485 SCHRAMEYER genannt GER-DESHERMES, Bernh. Jos.5506 TWENTE, Everhard Heinr.5544 DAHLHOFF, Joh. Heinr.5546 DRIEHAUS, Bernh. Heinr.5548 GREWING, Gerh. Heinr.5710 JANZEN, Gerh. Heinr.5855 WINKELER, Jos.6073 PRIGGE, Fr. Bernh.6143 BRÜGGE, Gerd Wessel6144 BRINK, Joh. Heinr.6162 KERSTEN, Joh. Heinr.6165 KUHLMANN, Fr. Wilh.6330 SCHÜTZ, Joh. Heinr.ErnstIllegaal vertrokken en teruggekeerd6405 ROREY, Joh. Herm (uitgeleverd)6407 BOLSTER, Joh. Heinr.6411 WELP, Ludwig6412 ROTTHOFF, Franz Ludwig (uitge leverd)6418 MEYER, Fr. Wilh.6419 FREESE, Steffen Heinr.6426 GRIERING, Bern. Wilh.6427 WULFEMEYER, SteffenHeinr. Philipp6428 LANGENHORST, Ernst Alexander (uitgeleverd)6429 HEMKER, Gerh.6430 SALOMON, Jos. (uitgeleverd)6432 KRUSE, Bern. Jos. Christian6435 OHLMEYER, Georg6438 SCHLOTBOOM, Theodor6439 COEVERDEN, Joh. von

14

Page 98: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 4 (oktober '98)

6440 NIESING, Joh.6441 MOELMANN, Joh. Gerh.6442 BAUMHÖFER, Joh. Gerh.6443 ROERS, Herbert Anton(uitgeleverd)6444 MEINERS, Gerh. Lambert6451 SCHROLL, Franz (uitgeleverd)Langedijk6422 KOLLMEYER, Heinr.Leeuwarden3775 NIEHUES, Bernh. Heinr.5463 HEEGER, Heinr. Eduard5470 LEWEDAG, Bernh.6146 DRONTMANN, MoritzLeiden4058 BERTELS, IgnatzLeuven/Leeuwen657 HUTMACHTER, Anton GodfriedMaastricht318 HANGE, Ludwig JacobMedemblik4835 HUESMANN, ClemensOhee5165 STAGGEMEYER, ?Ootmarsum4047 WIENTJES, Egidius GeorgiusAntonius uit Saerbeck, Ibbenbüren 1-1-1821, z.v. Joh. EgidiusWIENTJES, Ootmarsum 1845,woont sinds jeugd in OotmarsumOstindien172 DIEDERICK, Franz173 NAGEL, Bernh.174 GOERDEL, Gottfried1710 OTTO, Wilh. Gustav1994 ROTTMANN, Peter Jos.3998 HAACKE-STEENHARD, Joh.Abraham5469 DOE, Fr. Wilh.Overijsel3448 TEBBE, Gerh. Clemens, turfsteker en arbeider, Halverde 26-5-1820,Overijssel 1848Rotterdam4617 KOLKMEYER, Steffen Heinr.4657 KAEFRIG, Jürgen Heinr.4796 STÖPPEL, Joh. Heinr.5227 ZURHORST, Christian6114 WINKELMANN, Bernh. Heinr.6115 SANDHERMANN, Heinr. Adolph6116 BEIDERWELLEN, Bernh. Heinr.6117 BÜSSCHER, Fr. Adolph6118 TERMÖLEN, Fr. Adolph6120 SCHABERG, Heinr. Adolph6121 DANNEBROCK, Heinr. Adolph6122 TOBÜREN, Fr. Adolph6420 MÖLLENKAMP, Joh. Fr.Schiedam5218 HESSLING, Joh. Henr. Jos.

5368 KRIETER, Fr.5404 HIPPMANN, Franz5479 AHAUS, Joh. Heinr.5480 DETERMANN, Gerh. Heinr.Suriname171 GUILLEAUME, Fr. Wilh. AntonTexel6406 HEILEN, Joh. Herm. Heinr.Westindien4575 VÖLKER, Joh. Bern. Heinr.Zoetermeer5454 OETTKER, Joh. Bernh.Zutphen4586 MESSING, Bern.Zwolle4621 KÖSTER, Gerh. Heinr.5242 TEPASSE, FranzPlaats van herkomst van de emigranten.Amsterdam1435 VOOTS alias VOTH, Joh., gehuwdmet Maria RAVIS, geb. Amster- dam 1-11-1793 Delden1765 RIETFORT, Joh. uit Ammeloe Ksp. Vreden, akkerman, Delden 6-3-1792, huwt Euphemia Robert, geb. 1791, kinderen: Anton (22-9-1822), Anna Maria (22-5-1825), Joh. Herm.(25-8-1826, Heinr. (16-11-1833),Noord-Amerika 18452802 SIEVERING, Joh. Heinr. uit Heek, klompenmaker, Delden 27-4-1815, huwt Elisabeth Farnsbach, geb. 15-3-1819, Amerika 18472804 SIEFERING, Gerh. uit Heek,Delden 25-7-1805, tr. Anna Maria WESSLING, Borghorst 7-8-1808, kinderen: Theodor (11-11-1833),Franziska (12-10-1835), Amerika 1847Dingsperloo1874 GEURING, Joh.3573 GEURING, Gerh. Wilh.Enschede5144 DORENBUSCH, Joh. uit Alstätte,Enschede 1828, Amerika 1847/48Gendringen1874 VERHOLT, Catharina e.v.GEURING, Joh.Groenloo2786 GEHLING, Bern.Haaksbergen2315 BRÖMMELHAUS, Joh. uitVelen, dagloner, Haaksbergen 1-7-1801, huwt WIGGERS, Adel-heid, geb. 15-9-1799, kinderen:Maria Catharina (5-3-1828), Heinr. (8-1-1836), Noord-Amerika 1846

15

Page 99: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 4 (oktober '98)

5098 BLOMENDAHL, Wolf uit Otten-stein, Haaksbergen 1811, z.v.Isaack BLOMENDAHL en SibillaBENJAMIN, onbekend 1820Holland3963 OLDENKOTT, Wilh.Lonneker2599 SCHILDKAMP, Gerh. uit Epe, wever, Lonneker 12-11-1820,Amerika 18463143 ENGBERS, Joh. Herm., Epe,Leibzüchter?, Lonneker 7-4-1790, huwt Catharina KERNEBECK, geb.7-1-1792, kinderen: Bern. (9-12-1827), Wilh. (16-7-1831), Amerika 1847Oldenzaal

979 WESSELS, Wilh. uit Metelen, Schönfärber, Oldenzaal 33 jaar oud,huwt Gertrud HERDERING, 29jaar oud, kinderen: Jos. (18-11-1837), Melchior (28-4-1841), Noord-Amerika 18423109 BEVERBORG, Gerh. uit Epe, knecht, Oldenzaal 8-8-1807, Amerika 1847Silvolde1422 SPIECK, Gertrud, e.v. GESING, Heinr. Wilh. JanuariusUtrecht3542 EICK, FranzWinterswijk1455 TERWEY, Maria, e.v.ROBBERS, Joh.

INITIALEN EN NAMEN OP NIEUWJAARSKOEKENIJZERS (III)

Els Marijnissen, Oldenzaal

Op het artikel in de vorige TG, met verscheidene namen, die op koekenijzers voorkomen, heb ik helaas weinig respons gekregen.Inmiddels zijn er nog meer namen op koekenijzers boven water gekomen en ik hoop dat er lezers zijn die mij over de volgende namen meer informatie kunnen geven:Jan Harm Bartels en Jenne ArendsB.Mighelt Kovoet en Anna MorsmanDark Berens en Jans OlthofEgbert Rottmann en Jenne LahuisHinrick Binckhorst, 1700Albert Sloot en Anna BerensLubbe Schothast syn huisfrou op het teesinkveld 1760Geert Boers x Janna BoersHarm Stroot en Jenne RotgersM.Haumann x H. Bertze?Hendrik van Witmarschen x Anna VerwikEvert Kosters en Gerrit Kosters

Verder ben ik geïnteresseerd in de familierelaties tussen de volgende Oldenzaalse personen die op koekijzers voorkomen:Frederik Kuitenbrouwer, tr. 1655 Enneken Gerritsen, tr. 1679 Swaentien MeilincksHendrik Jannink tr. 1722 Theodora KuitenbrouwerJan Hampsink tr. 1729 Janna KuitenbrouwerHerman Davina tr. 1713 Catharina HamsinkWat is de relatie tussen de drie personen met de naam Kuitenbrouwer? Was Gerrit Hampsink, de vader van Jan Hampsink, dezelfde als Gerrit Hamsink, de vader van Catharina?

Graag uw reacties (tel. 0541-51 62 73) vóór 5 oktober, daar het boek medio oktober naar de uitgever moet. Bij voorbaat dank!

16

Page 100: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 4 (oktober '98)

NIEUWE PUBLICATIES

F.C. Walhof

Nadat in TG98/3 'Status Animorum' besproken werd, volgt hier nog een bespreking van een boek van 'awer 'n poal':

Emsländische Geschichte, Band 3Sinds enkele jaren verschijnt bij de Edition Temmen in Bremen de Emsländische Geschichte van de Studiengesellschaft für Emsländische Regionalgeschichte. Om u een indruk te geven van de artikelen die men publiceert geef ik u een overzicht van de inhoudsopgave van Band 3 die in 1993 verscheen. Het boek is te koop voor DM 25,-.- Schiffahrts- und Wirtschaftsgeschichte sowie Soziologie Papenburgs im Spiegel der Export-Import-Bilanz von 1771-1773. In dit artikel is tevens een lijst van 253 namen van bezitters (+ "Plaatze"-nummer) van schepen opgenomen.- Papenburger Plaatzen und Familien von den Anfängen bis 1700. Dit artikel gaat over de Plaatzen en hun bewoners in de 16e eeuw. De Plaatzen waren de percelen grond die voor bewoning en ontginning (o.a. turf) dienden. Waar mogelijk zijn van de bewoners tevens de huwelijksdatum, doopdata van kinderen en afstamming opgenomen. In dit artikel staan ook mensen die connecties naar Nederland hebben, b.v. Christian Albers, ged. Papenburg 5-9-1694, z.v. Lubbert Jansen Albers en Margarethe Christians Roskam, die als smid naar Groningen vertrok, Loleke Lols die rond 1639 in Papenburg woonde en uit Pekela kwam en het echtpaar Rieke-Jacobs ex patria groningensi (Wildervank).- Liebesbriefe aus dem ländlichen Biedermeier. Een artikel waarin de liefdesbrieven die Anna Maria Angela Schulte-Brockgerten uit Groß Dohren (Kreis Herzlake) en Tamme Jürgens Meijer uit Norden elkaar schreven centraal staan. Een katholieke vrouw die al op 17-jarige leeftijd in 1815 trouwde, moeder werd en rond 1820 een romance had met een lutherse Kürasier die op de grote boerderij ingekwartierd werd.- Wahlen und Wahlergebnisse in Haselünne von der Weimarer Zeit bis zur Bundesrepublik. Onderzocht werden de uitslagen van zo'n 15 verkiezingen tussen 1871 en 1955.- Zum Konflikt zwischen Nationalsozialismus und Kirche im Emsland bis zur Lingener Blockhütten-Affäre 1935. Het conflict tussen de katholieke Lingener Ortsgruppe "Machurius" en de Hitlerjugend.- Hermann Fenslage und Frau Gesina aus Hebelermeer genannt der rote Herm und Goose-Sienke. Dit echtpaar heeft behoorlijk wat op z'n kerfstok gehad. Gesine verzweeg haar tweede zwangerschap en vermoordde haar baby. Dit feit kwam in het openbaar, nadat Gesine tot driemaal toe had geprobeerd om brand te stichten. Bij de derde keer lukte het en 22 huizen en 12 bijgebouwen gingen in vlammen op. Het echtpaar werd gearresteerd en in Meppen opgesloten. Gesine werd ter dood veroordeeld en op 10-4-1807 tussen Fullen en Meppen onthoofd. Haar lichaam werd daarop verbrand. Haar man werd tot 30 jaar veroordeeld.- Het Einwohnerverzeichnis der Stadt Meppen is het onderwerp van het zevende artikel. De auteur gaat in op de bewoningsgeschiedenis van de verschillende panden in het centrum van Meppen tussen 1591 en 1993.- Het laatste artikel behandelt "Das älteste Taufbuch der katholischen Propsteigemeinde in Meppen". In dit derde deel gaat het over de Bauerschaft Geeste tussen 1649 en 1686 (In de eerste twee delen werd het oudste doopboek van de St. Vitusparochie in Meppen besproken). Bij alle artikelen is een uitgebreide bronvermelding aanwezig.

G. Spenkelink

17

Page 101: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 4 (oktober '98)

Die Westmünsterländischen Hof- und Familiennamen des späten 15. und frühen 16. Jahrhunderts

Een relatie tussen Twentse en Duitse namen ?

De bekende auteur B.J. Hekket heeft in zijn boeken 'Oostnederlandse familienamen' gewezen op de herkomst van vele Twentse namen, voortvloeiende uit erfnamen in ons gebied en knoopt daar vaak oudsaksische voornamen aan als verklaring van de betekenis. In de inleiding in zijn boeken wijst hij er op, dat de Saksen rond 400 naar Twente kwamen en dus uit Duitsland afkomstig zijn. De eveneens bekende schrijver J.J.Kokhuis veronderstelt, dat de Saksen zich mengden met de oorspronkelijke oer-Twentenaren, waardoor de "Mengtubanten" ontstonden, maar dit laatste idee is misschien geboren na een zware maaltijd.Verder hebben enkelen van ons al eens ontdekt, dat in Westfalen een aantal streek-(plaats)namen uit Twente terug te vinden is, b.v. Stockum, Büren, Beckum en ik meen ook Delden, waarmee dus gesteld zou kunnen worden, dat de Saksen hun streeknamen met zich meebrachten. De vraag rijst dan, hoe het met de familienamen zit. Zouden in Westfalen en verder, ook boeren- en boerderijnamen terug te vinden zijn, die bij ons voorkomen?Voor dit onderzoek is een pas verschenen boek van belang, uitgegeven door Het Landeskundliches Institut Westmünsterland te Vreden met de titel 'Die Westmünsterländischen Hof- und Familiennamen des späten 15. und frühen 16. Jahrhunderts' ABBENHUES-ZYBELDYNCK, ISBN 3-927851-87-6. Het boek bevat de erfnamen uit de registers: Willkommenschatzung 1498/99 en Erbenschatzung 1535 van het Bistum Münster. Het is duidelijk vergelijkbaar met o.a. het Schattingsregister van Twente van 1475. Het is echt opvallend hoeveel erf- en familienamen in het Münsterland ook in ons gebied voorkomen. Aangezien ook plaats- en streeknamen vermeld zijn, is voor de liefhebbers een speurtocht in de Middeleeuwen mogelijk om daarna een theorie over onze 'Saksische voorouders' op te stellen. Het boek is uitgegeven in 1997 en is verkrijgbaar in de Nederlandse boekhandel (ƒ 52,50 of DM 35,-). Het is ook aanwezig in het Streekarchief Delden.

BESTUURSMEDEDELINGEN

F.J.M. Agterbosch

Het afdelingsbestuur heeft middels een delegatie de afgelopen tijd gesprekken gevoerd met zowel het bestuur van het Van Deinse Instituut i.v.m. de aanwezigheid van het GIT in dit instituut en met het bestuur van het Streekarchief Delden over intensivering van de samenwerking.

Bericht voor de abonnees van Twente Genealogisch!De penningmeester vraagt de abonnees (niet-leden) vóór 1.12.1998 het abonnementsgeld ad f. 15,- voor de volgende jaargang over te maken op postgirorekening 5582643 t.n.v. penningmeester NGV afd. Twente onder vermelding 'abonnement TG'.

18

Page 102: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 4 (oktober '98)

GENEALOGISCHE DATABANK TWENTE (GDT)

M.F.A. Mentink

In het Elderinkshuis staan momenteel drie computers voor gebruik tijdens de openingsuren van het GIT op vrijdagmiddag. 't Is er misschien een beetje krap door geworden.......Op alle drie computers kunnen de tekstbestanden doorzocht worden, op twee computers staan de stambomen, die de basis voor de tekstbestanden vormen. Op één computer kunnen de 50 jaargangen van Gens Nostra geraadpleegd worden. Niet alleen zoeken in de indexen, maar ook daadwerkelijk inzien van deze op CD-ROM geplaatste tijdschriften.Gegevens uit de databank kunnen zowel schriftelijk (met een aan u zelf gerichte envelop formaat A5 + twee postzegels van 80 cent daarop) als electronisch (email: [email protected] (geen postzegels nodig)) opgevraagd worden.

Hebt u al eens gegevens aangeleverd, maar bent u ondertussen al weer heel veel nieuwe gegevens op het spoor gekomen? Stuur dan een nieuwe versie daarvan naar ons op per 3,5 inch floppy (adres zie binnenzijde voorblad) of per email (zie hierboven).

GENEALOGISCHE WERKGROEP TWENTE (GWT)

F.J.M. Agterbosch

Algemene vergadering van de Genealogische Werkgroep Twente op zaterdag 3 oktober om 14.00 uur in de Spil, Deldenerstraat 84 in Borne. Leden van de werkgroep hebben persoonlijk een uitnodiging ontvangen, maar iederéén is welkom.

Publicaties.

Nummer Omschrijving

1 Trouwboek Haaksbergen (RK) 1732-1808 Transcriptie en Index.2 Doop- en Trouwboek Geesteren (O) (RK) 1768-1834 Gezinslijsten en indexen.3 Volkstelling Oldenzaal Stad 1748 Transcriptie en index.4 Volkstelling Oldenzaal Ambt 1748 Transcriptie en index.5 Doopboek Losser (RK) 1e Helft 1716 - 1765 Transcriptie en index op dopelingen,hun ouders en getuigen.6 Doopboek Losser (RK) 2e Helft 1766 - 1812 Transcriptie en index op dopelingen,hun ouders en getuigen.7 Doopboek De Lutte (RK) 1799 - 1812 Transcriptie en index op dopelingen, hun ouders en getuigen.8 Registre Civique Stad- en Land-Gericht Enschede 1812. Transcriptie en index.9 Index Notarissen Enschede 1812 - 1835. Transcriptie en index.10 Doopboek (NG) Hengelo (O) 1643 - 1708 1e deel van 3 delen. Transcriptie en index.11 Doopboek (NG) Hengelo (O) 1709 - 1752 2e deel van 3 delen. Transcriptie en index.12 Doopboek (NG) Hengelo (O) 1753 - 1811 3e deel van 3 delen. Transcriptie en index.13 Volkstelling Delden Stad en Gerigt 1748. Transcriptie en index.

19

Page 103: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 4 (oktober '98)

14 Volkstelling Ootmarsum Stad en Gerigt 1748. Deel 1 van 2 dln. Transcriptie+index. 15 Volkstelling Ootmarsum Stad en Gerigt 1748. Deel 2 van 2 dln. Transcriptie+index. 16 Reconstructie RK-doopboek en Doodboek Enschede/Lonneker vóór 1812. Reconstructie via de huwelijksbijlagen op diverse sorteringen.

Publicatie 1 t/m 16 = ƒ 25,00 excl. verzendkosten ƒ 7,50Diskette nummers 1 t/m/ 12 = ƒ 20,00 excl. verzendkosten ƒ 7,50Indien een publicatie en een diskette tegelijk besteld worden, zijn de totale verzendkosten ƒ 7,50. Bij het bestellen van meerdere diskettes tegelijk zijn de verzendkosten ook ƒ 7,50.Op de diskette staat de publicatie in de vorm van een elektronisch boekje en is zo direct te raadplegen. Ook afdrukken, zoeken en bladeren is mogelijk.

Aanvragen kunnen worden gedaan via een bestelbiljet. Dit bestelbiljet is te verkrijgen op onze bijeenkomsten, via Internetpagina (www.obd.nl/instel/gen/twente/index.htm) of aan te vragen (retourpostzegel insluiten) bij: dhr. A.P.C. Kwaaitaal Dennenbosweg 17, 7556 CB Hengelo (O), tel. 074 - 243 40 02. Op dit telefoonnummer kunnen de uitgaven ook telefonisch besteld worden. U kunt uiteraard ook de boeken/diskettes zonder verzendkosten afhalen op de bijeenkomsten of bij dhr. A.P.C. Kwaaitaal.

Uitgave transcriptie Markeboek LonnekerIn de vorige TG is een omschrijving gegeven van deze uitgave. Hierin is o.a. vermeld dat de voorinschrijving afloopt op 1 oktober. Door goede afspraken met de uitgever is deze termijn met een maand verlengd.De voorinschrijving voor de transcriptie Markeboek Lonneker loopt dus af op 1 november 1998.

Het Markeboek beslaat de periode tussen 1545 en 1756 en zal ruim 200 bladzijden krijgen. Het is een transcriptie van alle nu bekende stukken. Het boek bevat een index op achter-, boerderij- en plaatsnamen. Tevens is er een uitgebreide woordenlijst aanwezig met verklaringen van nagenoeg alle mogelijk onbekende woorden die in de transcriptie voorkomen. Het boek wordt uitgebracht in de serie Twentse genealogische en historische bronnen als nr. 20.Om zeker te zijn dat het uitgeven geen onoverkomelijke financiële problemen voor de werkgroep met zich mee brengt, willen wij u vragen om in te schrijven op deze uitgave. Uw naam zal dan worden opgenomen in een bijlage in het markeboek. Het boek zal bij voorinschrijving ƒ. 37,50 gaan kosten. Na het uitkomen kost het ƒ. 42,50, beide bedragen excl. ƒ. 10,- verzendkosten. De termijn van voorinschrijving loopt af op 1 november. Het boek zal uiterlijk 1 december worden uitgebracht. Inschrijving kan geschieden door het inschrijfformulier in te zenden naar het aangegeven adres. Indien het boek niet voor genoemde datum wordt uitgebracht zal per omgaande het geld worden teruggestort. Als u een kopie van dit inschrijfformulier hierna maakt wordt TG niet beschadigd.

20

Page 104: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 4 (oktober '98)

Inschrijfformulier Transcriptie markeboek Lonneker.

Opsturen naar: dhr. A.P.C. Kwaaitaal, Dennenbosweg 17, 7556 CD Hengelo (O).

Hierbij bestel ik de transcriptie van het markeboek Lonneker. Ik zal per omgaande de kosten van het boek (indien van toepassing incl. verzendkosten), overmaken op onderstaande rekening.

VOORLETTER(S) EN ACHTERNAAM ............................................................

STRAAT .......................................... POSTCODE .................................

WOONPLAATS ................................ HANDTEKENING ........................

Ik haal het boek af: bij de penningmeester van de afdeling Twente van de NGV of Ja/Nee* bij een lezing van de afd. Twente van de Nederlandse Genealogische Vereniging of Ja/Nee*Ik stel het op prijs dat mijn naam in het boek wordt opgenomen Ja/Nee*

* Doorhalen wat niet van toepassing isOvermaking van ƒ. 37,50 en, indien van toepassing, ƒ. 10,- op girorekening 55 82 643 t.n.v. penningmeester NGV afd. Twente te Hengelo, onder vermelding van 'markeboek'.

CALENDARIUM ST. PLECHELMI OLDENZAAL

Paul Smellink, Oldenzaal

Voor de historische vereniging 'De Dree Marken'uit De Lutte had ik de taak uit het Calendarium de gegevens te verzamelen, die betrekking hadden op de marke Beuningen. Omdat dit een enorm gezoek zou worden, heb ik voor het gemak maar alle gegevens genoteerd en er een index op gemaakt.Het resultaat is een klein boekje met de gegevens van het Calendarium uit omstreeks 1618. Voor genealogen kan dit boekje belangrijk zijn, omdat het de eigenaren/inbrengers vermeldt van de boerenerven, die goederen moesten leveren aan het Kapittel van Oldenzaal. Dit waren in het algemeen adellijke families. Per erf is vermeld, wie de eigenaar/inbrenger was.Als men deze gegevens eenmaal heeft, kan in de archieven van deze adellijke families gezocht worden naar verdere gegevens.

Het Calendarium is een boek dat de kerkelijke feestdagen en tevens de memorie vermeldt. Memoriën zijn de herdenkingsdiensten in de kerk voor overleden personen. De kerk vroeg voor deze herdenkingsdiensten voor mensen van adel een bijdrage in rogge/geld of een deel van de tiende van een erf. Deze bijdragen werden betaald door de boerenerven, die in bezit waren bij de adel. De gegevens zijn in het latijn geschreven.Zo kan men b.v. van het erve Molthof in de Lutte bepalen dat vóór 1618 de adellijke familie De Karsem de eigemaar was van dit erf. Deze familie heeft het in de loop der tijd geschonken aan het Kapittel van Oldenzaal.In het boekwerkje vindt men:- Inleiding en uitleg van het Calendarium- Overzicht gegevens van het Calendarium op volgorde van maand/datum- Index erven op alfabetische volgorde en per streeknaam- Kaart van Twente met daarop de streeknamen vermeld- Lijst van de meest gebruikte latijnse woorden- Overzicht adellijke geslachten in Twente omstreeks 1400/1500

21

Page 105: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 4 (oktober '98)

Het 45 pagina's tellende boekje is te koop voor f. 15,- (excl. verzendkosten),bij Paul Smellink, Bisschopstr. 17, 7571 CX Oldenzaal, tel. 0541-51 78 61

CONTACTDIENST

J.L. Verschuur

In de afgelopen nummers van TG heb ik de lezers steeds aangespoord de familienamen uit hun stamboom ter beschikking te stellen van de contactdienst d.m.v. het groene contactdienstformulier.Dit geldt nog steeds en ik mag me dan ook verheugen in een groeiend aantal ingevulde formulieren.Echter, lezers die hun gegevens in een computer hebben opgeslagen, kunnen die ook op een andere manier indienen. Zij sturen dan een schone diskette met een aan henzelf geadresseerde en met fl. 1,60 gefrankeerde enveloppe naar de CALS, waarop zij zonder verdere kosten de beschikking krijgen over het contactdienstprogramma GCI en over een handleiding. Met GCI wordt een hoop schrijfwerk voorkomen en de uitwisseling met het landelijke familienamenbestand verloopt ook veel sneller. De uitvoer vanuit Pro-Gen, maar ook vanuit andere genealogieprogramma's naar GCI is voor iedereen goed te doen. Opname van uw gegevens in het landelijke bestand kost u verder niets en het kan leiden tot interessante contacten....De gegevens van uw CALS vindt u op de binnenzijde van het voorblad.

NGV TWENTE OP INTERNET (http://www.obd.nl/instel/gen/twente/index.htm)

E.J. ten Donkelaar

Na de vermeldingen in TG98/2 en 3 hebben we weer enkele nieuwe adressen gekregen evenals een paar correcties. Deze zijn opgenomen in onderstaande lijst. Nieuwe opgaven graag aan de redactie: [email protected].

Naam Plaats Email-adresW.M. Beudeker Enschede [email protected]. Boerrigter Geleen [email protected]. Breukink Groningen [email protected]: home.wxs.nl/~boerrigt/Th. Davina Nordhorn [email protected]. Even Borne [email protected]. Geerdink Borne [email protected]. Gloerich Driebergen [email protected]. van der Graaf Delft [email protected]. Hemmelder Hengelo [email protected]. de Jongeburcht Almelo [email protected]. Moers Oldenzaal [email protected]. Schelling Rijswijk ZH [email protected]: www.doge.nl/~schellinF.L. Scholten Apeldoorn [email protected]. Vörding Hengelo [email protected]. de Vries Delden [email protected]. Wessels Lelystad [email protected]

22

Page 106: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 4 (oktober '98)

A.W.M. Wissink Enschede [email protected]. Wissink Vl'dingen [email protected]: web.inter.nl.net/hcc/wissink/H.J.M. Wijers Eindhoven [email protected] bestuursleden: zie binnenzijde voorblad.

GENEALOGISCH INFORMATIECENTRUM TWENTE (GIT)

J.H. Borgman

SchenkingenTen behoeve van de GIT-Bibliotheek ontvingen wij in de afgelopen tijd de volgende schenkingen van de heer T. Boswerger uit Loosdrecht:1. Het boekwerk Genealogie Boswerger-Leussink-Werger.2. Twee boekwerken met gegevens over Geesteren.De gever zeggen wij graag hartelijk dank!

GENSDATA BBS ALMELO

E.J. ten Donkelaar

In TG 98/2 berichtten we u kort over het per 1 januari 1998 in Almelo als vijfde NGV-BBS gestarte BBS in Almelo. Een Bulletin Board System is een soort elektronisch prikbord waarop berichten 'geprikt' en opgehaald kunnen worden. En dat met behulp van de computer, een modem en een telefoon.We wilden wel eens wat meer weten van dit Twentse BBS en spraken met de systeembeheerder ofwel 'sysop' Eric Strunk. Via stamboomonderzoek (oudst bekende voorvader: Zwolle ca. 1624) kwam Eric in contact met de NGV afd. Twente. Door z'n andere hobby (computers) kwam hij in contact met het eerste genealogisch BBS in Brabant, waar hij later PVT (uitleg hierna) werd. Mede door het vrijwel steeds in gesprek zijn van dat BBS begon de Almeloër met een eigen BBS in 1995, dat dus begin dit jaar de officiële NGV-status kreeg. Een felicitatie waard en voor Twentse genealogen een goede zaak. In de 'operating room' draaien twee PC's (een Pentium 200 en een 120 Mhz, harde schijven 4,3 resp. 1,2 Gb), die via een netwerk gekoppeld zijn. Via twee externe modems lopen de verbindingen. Wat moet een nieuwsgierige genealoog nu doen om op een BBS binnen te komen?Een computer (reeds vanaf een 20286), een modem, een eenvoudig communicatieprogramma en een telefoonaansluiting. De minimum aanbevolen snelheid voor een modem is 14k4, om telefoonkosten te besparen.En als u helemaal niets van een PC, modem en BBS weet en er toch alles alles van wilt weten, kunt u de 'Handleiding voor GENSDATA-BBS' bij de Dienst Bestellingen NGV bestellen, Adriaan Dortsmanplein 3a, 1411 RC Naarden. Prijs f. 15,-(leden) of f.17,50 (niet-leden). De prijs is excl. verzendkosten en de levertijd bedraagt een maand. Wat is er zoal op een GensData BBS te vinden? Er zijn * Berichtengebieden voor uitwisseling van vragen op genealogisch gebied in:- Nederland- Benelux- Duitsland- Europa alg.- landen als Canada, Australië, Nw-Zeeland, Amerika etc.- Internetgebieden

23

Page 107: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 4 (oktober '98)

- Joods berichtengebied- Specifiek historisch gebied- Heraldiek- Software-gebieden (ook voor vragen)- VerenigingsnieuwsBerichtengebieden zijn vaak een belangrijke mogelijkheid voor het vinden van familieleden, die soms via archieven niet te vinden zijn.* Genealogische bronnen:- Genealogie/kwartierstaten zoekprogramma- Bronscan- Contactdienst NGV- Genealogieën en kwartierstaten- Tiny tafels- Familie-annonces

Maar er is ook de volgende informatie:-Genealogie/kwartierstaat zoekprogramma geeft u de mogelijkheid om on-line na te gaan of voor u van belang zijnde namen voorkomen in de gegevens van het BBS. U kunt deze gegevens dan meestal via de telefoonlijn naar uw computer halen ofwel 'downloaden'.-Bronscan is een groot databestand met ruim 1000 bronbestanden uit binnen- en buitenland, waarin u eenvoudig door het intypen van de te zoeken naam kunt nagaan of in één van de bestanden de gezochte naam voorkomt. Daarna kunt u het gewenste bestand raadplegen, echter niet printen!Wilt u nog meer profijt van een BBS? Word dan PVT (private node). U krijgt dan voor f. 40,- per jaar een eigen postbus. Voor info kunt u Eric hierover op bellen: 0546-45 52 91, e-mailadres: [email protected] Het BBS bereikt u via 0546-85 24 83 en 0546-45 59 54.

ACTIVITEITEN-AGENDA

J.H. Elfers

De (reguliere) lezingen beginnen om 14.00 uur in het Parkhotel Hengelosestraat 200 Enschede. Vanaf 13.00 uur is de Genealogische Databank Twente, de NGV contactdienst, de Dienst Informatie en Promotie (DIP) van de NGV en de leestafel (met veel geschreven tekst en bronnen uit ons gebied) aanwezig.Tevens is voor een ieder de mogelijkheid haar/zijn gegevens te presenteren.

Zaterdagmiddag 10 oktober 1998

MISDAAD EN STRAF IN TWENTELezing door de heer D(ick) Schlüter. De toepassing van het strafrecht in Twente van de 15e tot en met de 20e eeuw. De rol van de pijnbank, de doodstraf, de ligging van de galgenbelten en gerechts-plaatsen komen o.a. aan de orde evenals voorbeelden van rechtspraak in de verschillende eeuwen. Tevens zal de spreker ingaan op relevante bronnen voor genealogisch onderzoek.

24

Page 108: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 4 (oktober '98)

Zaterdagmiddag 14 november 1998

CONTACTMIDDAGContactmiddag voor en door ledenOp deze middag houden we weer onze bekende contactmiddag. Neem ook uw eigen onderzoek mee en laat het aan de andere aanwezigen zien. Misschien bent u niet de enige die op zoek is naar die ene voorouder of die ene doop.

Zaterdagmiddag 12 december 1998

AUDIOVISUELE MIDDELEN BIJ GENEALOGISCH ONDERZOEKLezing door de heer L. Lemmens. Het gebruik van audio-visuele middelen ter ondersteuning van genealogisch onderzoek. Veel genealogen zijn bij hun onderzoek vooral gericht op schriftelijke bronnen.Foto's, geluidsopnamen en video zijn helaas nog weinig gebruikte middelen bij het samenstellen van een familiegeschiedenis. In de lezing wordt aan de hand van dia's getoond wat er op het gebied van audiovisuele middelen mogelijk is.

Zaterdagmiddag 9 januari 1999

BRONNEN VOOR GENEALOGISCH ONDERZOEK IN HET LAND VAN KLEEFLezing door de heer L.W.A. BerenbroekDe heer Berenbroek is onder andere voorzitter van de Westdeutsche Gesellschaft für Familienkunde. Tijdens zijn lezing geeft de heer Berenbroek tal van korte en praktische tips voor het genealogisch onderzoek in het Land van Kleef. Zijn aanwijzingen zijn echter ook bruikbaar bij genealogisch onderzoek in andere streken in Duitsland. Na de pauze zal de heer Berenbroek gerichte vragen beantwoorden met betrekking tot bronnen voor genealogisch onderzoek in het Land van Kleef. Zend uw vragen uiterlijk 1 december in naar de secretaris (adres: zie binnenzijde voorblad). Deze zal zorgen voor doorzending naar de heer Berenbroek.

Zaterdagmiddag 13 februari 1999

TWENTSE ZOUAVENLezing door de heer J.H.R. Wiefker

Lotgevallen van ongeveer 65 Twentse jongemannen, die omstreeks 1867 de Paus in Rome hielpen bij de verdediging van de Kerkelijke Staat en die als zouaven de geschiedenis zijn ingegaan. Er zal ook een aantal foto's getoond worden.- Het programma voor de lezingen van 10 april en 8 mei 1999 volgt in TG99/1, dat in de tweede helft van december verschijnt.

AANKONDIGINGENIn deze rubriek wordt beknopt aangegeven of er in en om ons werkgebied voor genealogen interessante aankondigingen zijn. Ieder kan haar/zijn bericht voor deze rubriek inleveren bij de redactie.- Op 26 september 1998 viert de afdeling IJssellanden het 40-jarig bestaan in het RAO.- De GWT houdt op 3 oktober om 14.00 uur de Algemene vergadering in de Spil te Borne. Iedereen is welkom.- Verenigingscentrum Naarden op 1 oktober open van 11-17 en 19.30-22 uur.

25

Page 109: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 4 (oktober '98)

- De afd. IJssellanden organiseert op 20 oktober in het Gemeentearchief te Deventer een lezing over Boedelinventarissen door mw. drs. E. Doelman, Aanvang 19.30 uur.- De Pro-Gen gebruikersgroep regio 3/4 organiseert op 14 november een regionale bijeenkomst te Assen. - In het Expocenter te Hengelo wordt van 13 t/m 15 november een seniorenbeurs (50+ beurs) gehouden. Hieraan wordt ook deelgenomen door het Rijksarchief Zwolle met assistentie van de NGV afd. Twente- Verenigingscentrum Naarden, op 19 november open van 11-17 en 19.30-22 uur- In het RAO organiseert de afd. IJssellanden op 21 november een Micro-ontmoetingsdag van 10-12 uur; vanaf 13 uur 'Computertoepassingen in de genealogie' door dhr. F.P.M. Goedemondt. Info: 038-454 79 60.

Twentse VoorouderDagzaterdag 13 maart 1999

van 10 tot 16 uurin de Bijenkorf

te Borne

LEDENMUTATIES

In TG zullen geen ledenmutaties meer worden opgenomen, daar deze ook vermeld worden in Gens Nostra, het verenigingsorgaan, dat alle NGV-leden krijgen.Ledenstand afd. Twente per 31 augustus 1998: 500, incl. bijkomende leden.(per 31 december 1997: 488).

Op het bereiken van het 500e lid komen we in de volgende TG terug!

AAN DIT NUMMER WERKTEN MEE:

Enno N.M. van der Graaf Derde Werelddreef 126 2622 HH Delft(reacties liefst per email: [email protected])Mw. C.A.M. Marijnissen W. Dingeldeinstraat 115 7576 TV OldenzaalG.H.J. Spenkelink Rachmaninoffstraat 11 7558 DN HengeloP. Smellink Bisschopstraat 17 7571 CX Oldenzaal

Zie voor adressen van bestuurs- en redactieleden de binnenzijde van het voorblad.

INHOUD VEERTIENDE JAARGANG (1998): (144 blz.)

Artikelen:Nogmaals Alink, F.L. Scholten. . . . . . . .4Vloedbeld in Almelo, F.J.M. Agterbosch . . . . . . 17Westfaalse genealogie, F.C. Walhof . . . . . . . . . . . . . 18, 56, 123

26

Page 110: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 4 (oktober '98)

Nieuw NGV-BBS/GensData BBS Almelo, E.J. ten Donkelaar 28, 139Landverkoop Mander, F.L. Scholten. . . . . . . 40De OBD en genealoog, M. Vörding. . . . . . . . 53, 87Initialen en namen op nieuwjaarskoekenijzers, E. Jans/E.Marijnissen 57, 90, 128Laatste woord van Toon, T. Kwaaitaal 64NGV Twente op Internet, E.J. ten Donkelaar 64, 99, 138Boeren uit Mander aangeklaagd, F.L. Scholten . . . . . . . . . . . . . 77Chateau Vincennes te Parijs, H. Scholten . . . . . . . . . 86Kohier Almelo 1907, A.F. de Jongeburcht 97Het Stamboek van Jannes Spiele, J.M.S. Küpers-Oude Kempers 100Calendarium St. Plechelmi Oldenzaal, P. Smellink 136

Verslagen van bijeenkomsten:Tijdrekenkunde, van 't Wel. . . . . . . . . . . . 12Militaire onderscheidingen, Kisman. . . . . 14(Im)migratie: Gemeentearchief Amsterdam, Snel 46Genealogisch onderzoek in Duitsland, Paetzel-Veenstra 48Internet en de genealoog, Hoitink 51Genealogische Workshop, Verstraete 85Geld en koopkracht 1500-1900, Jacobi 121

Vaste rubrieken:Van het bestuur 1, 37, 73, 109Uit andere periodieken/bladen 67Aankondigingen 35, 71, 108, 142Nieuwe publikaties 22, 59, 92, 131Algemene informatie 3, 39, 75, 111Genealogische werkgroep Twente 30, 62, 94, 134Bestuursmededelingen 23, 61, 92, 133Activiteiten-agenda 34, 70, 106, 141Genealogische Databank Twente 29, 62, 93, 133Genealogisch Informatiecentrum Twente 35, 65, 100, 139Contactdienst . 3, 66, 98, 137Vragenrubriek 11, 44, 84, 119Nieuwe leden stellen zich voor 2, 38, 74, 110

Kwartierstaten, Stamreeksen, genealogieën en parentelen:Kwartierstaat Ten Bruggencate (98-01-K), G. de Voer 5Kwartierstaat Diena Maria Slot (98-02-K), F.J.M. Agterbosch 46Stamreeks Jan ten Donkelaar (98-03-S), E.J. ten Donkelaar 71Stamreeks Gerrit Willem ten Donkelaar (98-04-S), E.J. ten Donkelaar 105Genealogie Hofstee (98-04-G), H.A.G.M. Hofstee 109Stamreeks Spiele (98-05-S), J.M.S. Küpers-Oude Kempers 113Kwartierstaat Albert Bekkernens (98-06-K), E.N.M. van der Graaf 116

INHOUD VAN DIT NUMMER:

VAN HET BESTUUR 109NIEUWE LEDEN STELLEN ZICH VOOR 110ALGEMENE INFORMATIE 111GENEALOGISCHE PUBLICATIES 116KWARTIERSTAAT ALBERT BEKKERNENS (98-06-K) 116VRAGENRUBRIEK 119

27

Page 111: jaargang 1998

'Twente Genealogisch' nr. 4 (oktober '98)

VERSLAGEN AFDELINGSBIJEENKOMSTEN 121WESTFAALSE GENEALOGIE 123INITIALEN EN NAMEN OPNIEUWJAARSKOEKENIJZERS (III) 128NIEUWE PUBLICATIES 131BESTUURSMEDEDELINGEN 133GENEALOGISCHE DATABANK TWENTE (GDT). 133GENEALOGISCHE WERKGROEP TWENTE (GWT). 134CONTACTDIENST 137GENEALOGISCH INFORMATIECENTRUM TWENTE (GIT). 139GENSDATA BBS ALMELO 139ACTIVITEITEN-AGENDA 141AANKONDIGINGEN 142LEDENMUTATIES 143AAN DIT NUMMER WERKTEN MEE 143INHOUD VEERTIENDE JAARGANG (1998): 144

Het volgende nummer van Twente Genealogisch zal medio december 1998 verschijnen. Kopij, liefst in WP 5.1 of als platte tekst .txt op diskette of per e-mail (in alle gevallen zonder opmaakcodes!) s.v.p. indienen vóór 15 november 1998. Voor het adres van de redactie, zie binnenzijde voorblad van deze TG.

ARUBASTRAAT 167556 TN HENGELO (O)

28