Jaarbericht 2008

32
Jaarbericht 2008

description

Jaarbericht van het Havenziekenhuis over 2008.

Transcript of Jaarbericht 2008

Page 1: Jaarbericht 2008

Jaarbericht 2009Jaarbericht 2008

Page 2: Jaarbericht 2008
Page 3: Jaarbericht 2008

3

Terugblik op een bijzonder jaar

Voor u ligt het jaarbericht van 2008: een jaar waarin op alle fronten vooruitgang is geboekt als het gaat om de ambities van het Havenziekenhuis. Als opvolger van drs. Peter Holland – die onder veel dank afscheid nam – heb ik in 2008 kennis mogen maken met een enthousiaste ziekenhuisgemeenschap. Een gemeenschap die, onder bezielende leiding van directeur Johan Dorresteijn en stafvoorzitter Ineke Leenders, het ziekenhuis en de dienstverlening aanpast aan de eisen die patiënten vandaag en morgen aan een klein stadsziekenhuis stellen. Bijzonder interessant en belangrijk voor patiënten en verwijzers is, dat die aanpassingen kunnen worden ontwikkeld in nauwe en warme samenwerking met het Erasmus MC.

Het Havenziekenhuis heeft in 2008 op relatief soepele wijze een belangrijke reorganisatie afgerond die het ziekenhuis, ook door de bestuurlijke participatie van medisch specialisten, slagvaardiger heeft gemaakt.Verder is het ziekenhuis voortgegaan met de noodzakelijke, maar voor de lopende dienstverlening ingrijpende, bouwkundige renovaties. Veel patiënten hebben al kennis mogen maken met de nieuwe gastvrije verpleegafdelingen.

De zorg zelf heeft veel aandacht gekregen. Nieuwe producten en diensten zijn opgezet. Er is veel aandacht voor kwalitatief goede en veilige zorg, ook lerend van fouten die niet mogen gebeuren maar die, zoals uit het verslagjaar blijkt, ons toch soms opschrikken.

Marktwerking in de zorg is een feit. Aan de basis daarvan staat dat patiënten kunnen kiezen op basis van goede informatie over de kwaliteit van de zorg. Die kwaliteit vraagt om professionaliteit van de zorgverleners. In deze tijd betekent dat vooral ook teamwork: samenwerken. Met elkaar en met andere zorgverleners, bij onze partner het Erasmus MC en met het Sint Franciscus Gasthuis, Zorggroep Rijnmond en last but not least, de huisartsen en andere verwijzers in ons verzorgingsgebied. Verheugd zijn wij ook over de intensivering van het overleg met de Cliëntenraad. Het Havenziekenhuis mag, door de bewonderenswaardige inspanningen van haar medewerkers, de toekomst met vertrouwen tegemoet zien. Niet alleen als thuishaven voor wereldburgers, Rotterdammers, zeelieden en binnenschippers, maar vooral als veilige haven voor alle patiënten in de regio die zich voor zorg tot ons richten.

Zorg met aandacht, dat is waar het Havenziekenhuis goed in is en bekend om staat. De Raad van Commissarissen spreekt zijn waardering daarvoor uit. Van harte willen wij directie, medische staf, medewerkers en vrijwilligers bedanken voor hun niet aflatende inzet en betrokkenheid.

In dit jaarbericht leest u welke activiteiten het Havenziekenhuis in 2008 heeft ondernomen. Ik wens u veel leesplezier.

Dr. G.A. (Bert) Kool, voorzitterNamens de Raad van Commissarissen

Voorwoord

Page 4: Jaarbericht 2008
Page 5: Jaarbericht 2008

5

Missie van het Havenziekenhuis blz 4

Een bewogen jaar blz 5

Zorg met aandacht blz 7

Belangrijkste thema’s blz 9

Maandoverzicht blz 13

Personalia blz 27

Financiële gegevens blz 28

Inhoud

ColofonTeksten: Danne Communicatie, Communicatie & Marketing

Eindredactie: Communicatie & Marketing

Fotografie: Rick Keus Fotografie, Communicatie & Marketing

Vormgeving: De Jongens Ronner, Rotterdam – Groningen

Uitgave: Juni 2009

Page 6: Jaarbericht 2008

6

Het Havenziekenhuis en Instituut voor Tropische Ziekten B.V. is een thuishaven voor wereld-burgers, Rotterdammers, zeelieden en binnenschippers. Het is een klein algemeen ziekenhuis, dat behalve goede medische zorg ook persoonlijke aandacht in een gastvrije omgeving biedt. Patiënten kunnen snel bij ons terecht voor onderzoek en behandeling.

Het Havenziekenhuis is een zelfstandige dochter van het Erasmus MC en heeft daardoor een directe lijn met de medisch specialisten van dit universitair medisch centrum.

Al sinds de oprichting in 1927 is het Havenziekenhuis marktleider op het gebied van Tropengeneeskunde en Reizigersziekten. Wereldreizigers zijn bij ons aan het goede adres voor deskundige adviezen vóór, tijdens en na een verblijf in het buitenland.

Een andere specialisatie van het Havenziekenhuis is de Ouderengeneeskunde. Goede multi-disciplinaire samenwerking tussen medisch specialisten, verpleegkundigen en andere zorgverleners in combinatie met persoonlijke aandacht en betrokkenheid waarborgen daarbij de menselijke maat.

De missie van het Havenziekenhuis

Page 7: Jaarbericht 2008

7

Een bewogen jaar

Een terugblik op het jaar 2008Het jaar 2008 begon met een hoogtepunt waarop we nog steeds trots zijn: de uitreiking van onze NIAZ-accreditatie. Een duidelijk tastbare beloning voor al onze inspanningen voor het leveren van goede patiëntenzorg.

We mochten dit jaar veel nieuwe patiënten verwelkomen, niet alleen uit Rotterdam, maar ook van buiten onze regio. Voor met name ons specialisme reizigersziekten wisten mensen uit heel Nederland ons te vinden. We sloten het jaar af met een positief financieel resultaat.

InfectiecalamiteitOndanks het NIAZ-kwaliteitskeurmerk trof ons in september een ronduit schokkende calamiteit op de operatiekamers. Zeven patiënten raakten ernstig geïnfecteerd door een verontreinigd anesthesiemiddel. Hierbij konden we alleen onze oprechte verontschuldigingen aanbieden. We begeleidden deze patiënten zo goed wij konden, inclusief de afhandeling van de schade.

Vanzelfsprekend pasten we – samen met andere ziekenhuizen in Nederland – onze procedures aan om herhaling te voorkomen. Het onderwerp veiligheid houdt permanent onze meest zorgvuldige aandacht. De steun in deze periode van het Erasmus MC, het Sint Franciscus Gasthuis en Vopak (onze partner in veiligheid) was bijzonder goed.

Kwaliteit en veiligheid door samenwerkingOm onze patiënten van dienst te kunnen zijn, kozen we voor samenwerking met externe partijen. Dat deden we bijvoorbeeld steeds intensiever met onze moederorganisatie, het Erasmus MC. In februari kreeg ons eerste gemeenschappelijke project gestalte. Samen met de medische top van het Erasmus MC-Sofia Kinderziekenhuis openden we KinderHaven: een polikliniek waar kinderen met astma, allergie, eczeem of neurologische problemen multidisciplinair behandeld kunnen worden. Ook werden steeds meer laboratoria ondergebracht bij het Erasmus MC.

De verpleeg- en verzorgingshuizen en het Havenziekenhuis vullen elkaars zorgaanbod uitstekend aan. Een mooi voorbeeld daarvan was de opening van ons Steunpunt in Krimpen aan den IJssel, in woonzorgcentrum Tiendhove. Patiënten kunnen hier sinds september 2008 terecht, in hun eigen omgeving, voor een geriatrisch spreekuur en voor echografisch onderzoek.

Daarnaast hebben we hard gewerkt aan de verdere verbetering van onze samenwerking en communicatie met huisartsen en andere verwijzers.

Operatie VerbouwingOnze eerste compleet gerenoveerde verpleegafdelingen van Neurologie en Geriatrie werden opgeleverd in het voorjaar van 2008. De kamers zijn een stuk ruimer, er is per afdeling een eigen restaurant in de sfeer van een grand café en de service is persoonlijker dan voorheen. Patiënten zijn enthousiast over het resultaat.

Omdat steeds meer behandelingen poliklinisch plaatsvinden, breiden we onze poliklinieken uit naar twee locaties. Naast de Travel Clinic en de vaccinatieafdeling op het Haringvliet, zullen de poliklinieken Interne Geneeskunde, Dermatologie, Kaakchirurgie en Oogheelkunde daar in 2009 ook worden gevestigd. De naam van dit gebouw is inmiddels Buitenhaven.

Page 8: Jaarbericht 2008

8

Meer handen aan het bedSpecialismen en vakgroepen worden vanaf 2009 aangestuurd door medisch coördinatoren en een bedrijfsleider. Zij zijn duaal verantwoordelijk. Dit is het eindresultaat van de reorganisatie van 2008. De Ondernemingsraad, de medische staf en de Cliëntenraad adviseerden positief over de plannen voor de reorganisatie. Het doel van deze verandering is verbetering van de interne communicatie, de patiëntenlogistiek en de ruimte om op afdelingsniveau echt te kunnen sturen op onderdelen als productie, ziekteverzuim, klachten, complimenten, vacatures en financiën.

De afdeling Personeelszaken professionaliseerde zich in korte tijd. Dat was onder andere te merken aan de deskundige aanpak van de werving en selectie, de jaargesprekken en de verslaglegging. Hetzelfde geldt voor de afdeling Communicatie & Marketing. Daar was eveneens sprake van zo’n verbeterslag en kwaliteitsimpuls. In korte tijd kregen wij onder meer een volledig nieuwe huisstijl en een website met een uitstraling waarin wij onze kwaliteit en unieke karakter herkennen.

Hart voor de zaakDe Stichting Vrienden van het Havenziekenhuis en de Junior Kamer Rotterdam Haven organiseerden in 2008 de succesvolle Haven Sloepenrace. Met de opbrengst van dit evenement konden wij ons Patiënten Service Bureau renoveren.

In 2008 mochten we acht Gouden Boeien uitreiken aan mensen die 25 jaar bij ons in dienst waren. Die inzet en loyaliteit hebben we overigens ook mogen vaststellen bij de andere medewerkers. Rondom de operatiekamer calamiteit bleek bijvoorbeeld hoe betrokken iedereen is en hoezeer wij met zijn allen hart voor ons ziekenhuis hebben.

Page 9: Jaarbericht 2008

9

Een vooruitblik op 2009 en verder…Wat we doen, doen we goed. Dat houdt in dat we ons blijven focussen op de drie aandachtsgebieden: reizigersziekten, ouderengeneeskunde en algemene basiszorg. Daarbij willen we groei realiseren om de noodzakelijke verbouwingen en investeringen te bekostigen. Patiënten kunnen vertrouwen op goede veilige zorg met aandacht in het Havenziekenhuis.

Verbouwen en verhuizenWe blijven bouwen, ook in letterlijke zin. Begin 2009 worden de nieuwe afdeling Chirurgie / Orthopedie aan de Maaszijde op de derde verdieping opgeleverd. We starten met de verhuizing van de poliklinieken van Interne Geneeskunde, Dermatologie, Kaakchirurgie en Oogheelkunde naar Buitenhaven en in het najaar zal de tweede verdieping klaar zijn. De renovatie gaat door tot 2011.

Gezamenlijke zorgOnze samenwerking met het Erasmus MC levert veel voordeel op, met name voor onze patiënten. We willen deze samenwerking dan ook verder ontwikkelen. Bijvoorbeeld door een nauwere samenwerking met de chirurgen en het streven gezamenlijk te excelleren op een aantal gebieden, zoals op het gebied van goedaardige darmaandoeningen.

In het belang van onze patiënten willen we ook de samenwerking met andere partijen, zoals de verpleeg- en verzorgingshuizen van Zorggroep Rijnmond, intensiveren. Vanaf 2009 voegen we ook nieuwe specialismen toe aan ons steunpunt in Krimpen aan den IJssel, zoals Urologie, Cardiologie, Interne Geneeskunde, diabeteszorg en hartfalen.

Organiseren en investerenHet duale management (medisch coördinatoren en bedrijfsleiders) krijgt het komende jaar steeds meer inhoud. Zij nemen zelfstandig, in overleg met hun collega’s, beslissingen die in het belang zijn van de kwaliteit en productiviteit van zorg binnen hun eigen specialisme.

We blijven fors investeren in kwaliteit en veiligheid en hebben hiervoor speciale medewerkers in dienst. Van belangrijke toegevoegde waarde zijn onze voedingsassistentes, die het probleem van ondervoeding mee oplossen en bijdragen aan een voorspoediger herstel van onze patiënten.Een andere investering is die in de opleiding voor arts-assistenten in opleiding tot internist.

Ons doel is om deze investeringen te compenseren met een groei in opnames van minimaal 4%; het streven is 6%. Daarnaast kijken we uiteraard gezamenlijk op welke fronten we kunnen besparen op onze kosten.

Gemeenschappelijk vertrekpunt voor al ons werk wordt het thema ‘Zorg met aandacht’. Uit onderzoek blijkt dat onze patiënten tevreden zijn over de bejegening van onze artsen en verpleegkundigen. We krijgen een 8,1 van onze patiënten: een mooi cijfer. Ook onze medewerkers zijn tevreden over het Havenziekenhuis. Vooral de manier waarop wij onze patiëntenzorg inrichten en de integere en respectvolle manier waarop wij omgaan met onze patiënten spreekt aan.

Dat vervult ons met trots. We spreken onze dank uit aan iedereen die energie heeft gestoken in dit mooie resultaat en hebben vertrouwen in de toekomst...

Johan Dorresteijn Ineke LeendersDirecteur Voorzitter Bestuur Medische Staf

Zorg met aandacht

Page 10: Jaarbericht 2008
Page 11: Jaarbericht 2008

11

De belangrijkste thema’s van 2008

Dit jaarbericht kijkt terug op het veelbewogen jaar 2008. Kwaliteit, veiligheid en samenwerking lopen als een rode draad door al ons denken en werken heen. Hierna volgt een maandoverzicht, met de meest kenmerkende en gedenkwaardige gebeurtenissen van het jaar 2008.

Kwaliteit & VeiligheidKwalitatief hoogwaardige zorg in een veilige omgeving, dat is ons streven op alle gebieden. We hebben laten zien dat we een NIAZ-accreditatie waardig zijn en zullen dat blijven bewijzen en waarmaken.

De kwaliteit van onze zorg is gebaseerd op het gedrag en de deskundigheid van onze medewerkers, het stellen van de juiste diagnoses en het succes van de behandelingen. Onze resultaten in dit opzicht mogen er zijn en we werken van harte mee aan de toenemende transparantie in de zorg voor patiënten, verwijzers en verzekeraars.

Veilig werkenVeiligheid kan altijd beter en het onderwerp moet 24 uur per dag leven in ons ziekenhuis. Mochten zich incidenten voordoen, dan stimuleren we iedereen om die te melden. Dit kan, ook anoniem, via het VIM-systeem (Veilig Incidenten Melden). In 2008 hebben we op deze manier maar liefst duizend ideeën verzameld om nog veiliger te werken. Afdelingsgebonden en centrale commissies stellen vast welke van deze meldingen om structurele maatregelen vragen. Voorbeelden hiervan zijn een verandering in een protocol, een bouwkundige aanpassing op de operatiekamer, of een betere scheiding van afval.

Een andere manier om de veiligheid te bevorderen, is onze zogenaamde sirene-actie. Deze vindt maandelijks op de eerste maandag van de maand plaats om 12.00 uur, wanneer buiten de landelijke sirenetest klinkt. Op hetzelfde moment krijgen onze medewerkers de opdracht om te rapporteren over telkens een ander veiligheidsaspect. Bijvoorbeeld: hebben alle patiënten polsbandjes om, zijn de brandgangen vrij en is de medicijnkast op slot?

Samen met externe partijenExtern benutten we evenzeer de mogelijkheden om nog veiliger te werken. Zo hebben we in 2008 contact gezocht met acht andere ziekenhuizen in de regio om gezamenlijk tot een reductie van vermijdbare schade te komen.We hebben dit jaar het niveau en de veiligheid van onze Intensive Care op een nog hoger peil gebracht door samen te werken met de intensivisten van het Sint Franciscus Gasthuis. We kunnen hierdoor buiten kantoortijden een beroep doen op de inzet van deze specialisten.Om te kunnen leren van andere sectoren en de jarenlange ervaring die daar is opgedaan, heeft het Havenziekenhuis een samenwerkingsverband met Vopak (opslag en vervoer van risicovolle gassen en vloeistoffen). Het Havenziekenhuis en Vopak versterken elkaar op het gebied van Veiligheid en Gezondheid, ieder met zijn eigen expertise.

CliëntenraadVoor de Cliëntenraad is 2008 het jaar geweest van de doorstart. Na een relatief stille periode, van maart tot september, werd de raad opnieuw samengesteld en heeft zij haar werk hervat. Aan het eind van het jaar droeg mevrouw I. Kranenburg het voorzitterschap over aan de heer J. van Peet. Zij is lid gebleven van de Cliëntenraad.

Oud-voorzitter mevrouw Kranenburg: ‘Ik ben zonder meer positief over onze samenwerking binnen het Havenziekenhuis. Directeur Johan Dorresteijn belde mij vaak voor overleg. Een mooi voorbeeld daarvan is de kwestie rondom de naamgeving van het huidige Maasstad Ziekenhuis. Wij hebben toen gezamenlijk kunnen optrekken om te voorkomen dat er een nieuwe naam gevoerd zou worden, die verwarrend kon zijn voor patiënten.’

Page 12: Jaarbericht 2008

12

De heer Van Peet, voorzitter Cliëntenraad sinds januari 2009: ‘We hebben bijna allemaal nieuwe leden, die op dit moment goed op elkaar ingespeeld zijn en een geolied team vormen. Ik vind het erg leuk om mij in te zetten voor het Havenziekenhuis, dat om twee redenen uniek is. Allereerst vanwege haar toch wat nostalgische rol in de haven en in de tweede plaats vanwege haar kleine schaal. Al met al zitten we op dit moment zonder meer in een interessante fase. Het is de kunst om te midden van de grote ziekenhuizen om ons heen, toegevoegde waarde te houden. Juist daarom is een duidelijke focus op een aantal onderdelen belangrijk. Het Havenziekenhuis moet op die gebieden kwalitatief koploper blijven en dat herkenbaar maken voor haar patiënten.’

CommunicatieDe kwaliteit die we met elkaar leveren willen we ook laten zien. Dit komt tot uiting in onze communicatie.

Hoewel het Erasmus MC onze moederorganisatie is, behouden we onze eigen identiteit. Dit was aanleiding om onze nieuwe huisstijl breed en herkenbaar door te voeren. De Travel Clinic is hierin meegenomen, om duidelijk te maken dat het Havenziekenhuis en de Travel Clinic een eenheid vormen.

Het oude logo werd gestileerd, er werden nieuwe kleurstellingen gekozen en we maakten afspraken over de vormgeving van al onze uitingen. Dit brengt eenheid in de boodschappen die we intern en extern verspreiden. Ons professionele imago wordt daardoor ondersteund en we versterken daarmee ons profiel.

‘Zorg met aandacht’ doen we ook door te communiceren met aandacht. We houden van klare taal in onze boodschappen naar patiënten en naar elkaar. Dat werd in 2008 steeds meer duidelijk, in onze patiëntenfolders, nieuwsbrieven, het kwartaalblad ‘Op Koers’ en op de website van het Havenziekenhuis.

AutomatiseringOmdat het enige tijd onbekend was hoe onze samenwerking met het Erasmus MC ingevuld zou worden, werden grote investeringen in automatisering uitgesteld. Daardoor moesten we in 2008 een inhaalslag leveren. Dit bood voordelen, gezien de snelle ontwikkelingen op dit gebied. Zo hebben we inmiddels de meest geavanceerde versie van het systeem voor digitale röntgenfoto’s PACS. Met deze versie van PACS is het mogelijk om beelden op een veilige manier uit te wisselen met een andere locatie. Dat is zonder meer gunstig binnen onze samenwerking met het Erasmus MC. De foto’s die daar gezien worden, kunnen onze specialisten eenvoudig op hun eigen beeldscherm zien en vice versa. Dat vereenvoudigt onze uitwisseling van kennis en het draagt bij aan de beste diagnoses. De toegang tot het intranet en de medische bibliotheek van het Erasmus MC, die we sinds september hebben spelen daarbij ook een belangrijke rol.

Sinds juni 2008 maken de internisten voor de verslaglegging en registratie van alle endoscopische ingrepen gebruik van Endobase. Daardoor wordt de endoscopieverslaggeving verrijkt met foto’s en anatomische tekeningen. De uitslag wordt zo beter inzichtelijk. Endobase is gekoppeld aan Endoscan waardoor alle reinigings- en desinfectie processen worden gevalideerd en gedocumenteerd. Dit alles draagt bij aan de veiligheid van onze patiënten. Het systeem is ook bruikbaar voor wetenschappelijke doeleinden en registratie van aantallen verrichtingen en diagnoses.

Page 13: Jaarbericht 2008

13

Operatie VerbouwingWe zijn gastvrij en brengen dat op alle fronten tot uitdrukking, dus ook als het gaat om een omgeving die het verblijf zo plezierig mogelijk maakt. De verpleegafdelingen werden daarom volledig vernieuwd en kregen elk hun eigen restaurant in de sfeer van een grand café. De eerste nieuwe verpleegafdelingen van Neurologie en Geriatrie werden opgeleverd in 2008.

De verpleegafdelingen op de derde verdieping kregen in dit jaar dezelfde grondige renovatie. Oplevering vond plaats in december, waarna begin 2009 de afdeling Chirurgie/Orthopedie haar intrek kon nemen.

Een ander onderdeel van het bouwproject vormt de verhuizing van een aantal poliklinieken naar Buitenhaven aan het Haringvliet. De voorbereidingen hiervoor startten aan het einde van 2008.

Medische ontwikkelingenDe belangrijkste medische ontwikkelingen in 2008 zagen we binnen onze Kindergeneeskunde op het gebied van astma, allergie en neurologische problemen, in de vorm van de oprichting van onze polikliniek KinderHaven. Maar ook andere initiatieven vonden plaats.

Onze analyse en behandeling van slaapstoornissen door de longartsen werd verder ontwikkeld. Bij de behandeling van een patiënt met slaapapneu zijn verschillende disciplines betrokken. De longarts, KNO-arts, neuroloog, OSAS-verpleegkundige, diëtist en leverancier van CPAP-apparatuur werken nauw met elkaar samen. Onze inspanningen werden beloond, want wij ontvingen twee sterren van de ApneuVereniging, de nationale patiëntenvereniging voor mensen met slaapapneu. Het Havenziekenhuis Rotterdam werd uitgeroepen tot Topkliniek en liet daarmee alle andere ziekenhuizen in Zuid-Holland achter zich.

Het Havenziekenhuis heeft een zeer professionele pijnpoli. Patiënten kunnen hier terecht voor de behandeling van nekpijn en lage rugpijn. De behandeling en nazorg gebeuren onder de verantwoordelijkheid van anesthesioloog dr. Huygen van het Pijnbehandelcentrum van het Erasmus MC. De samenwerking tussen beide ziekenhuizen biedt de mogelijkheid om eenvoudige pijnbehandelingen uit te voeren op de pijnpoli van het Havenziekenhuis, terwijl de complexe behandelingen in het Erasmus MC plaatsvinden.

In 2008 is gestart met de spataderstraat. Een hele vooruitgang voor onze patiënten met spataderen (varices), want ze hoeven voor onderzoek van aderen in de benen (veneus duplexonderzoek) niet meer uit te wijken naar een vaatlaboratorium elders. Dit gebeurt nu aansluitend aan het intakegesprek op de polikliniek zelf. De behandelmethoden werden eveneens uitgebreid.

In december vond de eerste operatie voor een ‘rug-hernia’ plaats. De operatie werd uitgevoerd door neurochirurg prof. dr. C.M.F. Dirven, van het Erasmus MC. De operatie verliep succesvol en de logistiek alsmede de begeleiding en verzorging door de fysiotherapeut en de verpleegkundigen verliepen naar ieders volle tevredenheid. Het belangrijkste daarbij was dat de patiënt na de operatie geen pijn meer had en zeer tevreden was over de behandeling.

Page 14: Jaarbericht 2008
Page 15: Jaarbericht 2008

15

Maandoverzicht

Page 16: Jaarbericht 2008

16

JanuariUitreiking NIAZ-keurmerkHet Nederlands Instituut voor Accreditatie van Ziekenhuizen (NIAZ) reikte ons het felbegeerde kwaliteitskeurmerk uit. Het toont aan dat we veilige en goede patiëntenzorg leveren volgens de laatste inzichten en dat onze bedrijfsvoering goed op orde is. Het keurmerk geldt voor vier jaar. De commissie houdt daarbij voortdurend een vinger aan de pols met blijvende controles, om vast te stellen of we het hoge kwaliteitsniveau kunnen vasthouden.

Start no-show servicePatiënten die een afspraak hebben bij Interne Geneeskunde krijgen voortaan een paar dagen van tevoren een telefonische herinnering van ons. Dit gebeurt met een computer gestuurde stem, die de datum en de tijd van de afspraak vermeldt. Patiënten krijgen zo nodig informatie over bijvoorbeeld papieren die ze mee moeten nemen, of de noodzaak om nuchter te zijn. Met de toetsen van de telefoon is het mogelijk om de afspraak te bevestigen, of eventueel te annuleren.

Deze telefonische herinnering is een extra service voor patiënten, die ons bovendien helpt om nog efficiënter te werken. Zo kunnen we nieuwe afspraken inplannen wanneer er één vervalt. Daarmee besparen we kosten, verkorten we de wachtlijsten en kunnen we meer patiënten van dienst zijn. Ook KinderHaven startte in de loop van 2008 met deze zogenaamde ‘no-show’ service.

Samenwerking Sint Franciscus Gasthuis voor Intensive CareOm optimale veiligheid voor onze patiënten te garanderen, zochten we samenwerking met het Sint Franciscus Gasthuis (SFG) op het gebied van Intensive Care. Naast onze eigen gespecialiseerde IC-arts (intensivist), kunnen we daardoor buiten kantooruren en in het weekend de intensivisten van het SFG raadplegen.Mocht het nodig zijn om een patiënt over te plaatsen, dan zorgt het SFG voor een verantwoorde overname of voor een alternatief. Dit geldt niet bij een medische indicatie waarvoor overplaatsing naar het Erasmus MC nodig is.

Zorg met aandacht is …

‘Alle verpleegsters waren dag en nacht voor mij in de weer. Na mijn ontslag hebben ze alle moeite gedaan voor goed vervoer naar huis. Toen dat niet lukte, heeft één van hen mij naar het openbaar vervoer geholpen!’

JANUARI 2008 Uitreiking van de NIAZ -accreditatie

Page 17: Jaarbericht 2008

17

FebruariFeestelijke opening KinderHavenSamen met een aantal artsen van het Kinderziekenhuis Erasmus MC-Sophia openden we onze nieuwe polikliniek KinderHaven. Kinderen tot achttien jaar krijgen hier topzorg op een toplocatie. Ze kunnen terecht met astma, allergie/eczeem of neurologische problemen, zoals gedragsproblemen of hoofdpijn. Professor Plons van het Maritiem Museum en Feyenoordvoetballers Patrick Lodewijks en Jonathan de Guzman luisterden deze feestelijke opening op met hun aanwezigheid.

Laboratorium Erasmus MCOns laboratorium ging nog intensiever samenwerken met de afdelingen Microbiologie en Virologie van het Erasmus MC. Het Erasmus MC voert voortaan onze microbiologische bepalingen uit. Andersom nemen wij het grootste deel van de parasitologische bepalingen van het Erasmus MC voor onze rekening. Zo werken we effectief samen. Vanwege de extra werkbelasting voor ons laboratorium, krijgen we hulp van medewerkers van het Erasmus MC.

Overeenkomst Openbaar Ministerie en RegiopolitieIn de regio Rijnmond komen helaas regelmatig incidenten voor met geweld. Daarbij krijgen wij als ziekenhuis soms te maken met het Openbaar Ministerie (OM) en met de politie. Vanwege ons beroepsgeheim kunnen wij hen niet altijd de informatie geven die zij voor hun onderzoek nodig hebben. Al onze patiënten moeten erop kunnen vertrouwen dat wij geen informatie verstrekken over hun aanwezigheid en hun medische gegevens.

Daarom sloot de Stichting Samenwerkende Rijnmond Ziekenhuizen (SRZ) – mede namens ons – een overeenkomst met het OM en de Regiopolitie. In deze overeenkomst werd vastgelegd wat wij van elkaar kunnen verwachten in zo’n situatie, zodat we soepel kunnen samenwerken.

Bezoek Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen Mevrouw Leemhuis-Stout, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en voormalig Commissaris van de Koningin, bracht ons een werkbezoek. We kregen de gelegenheid om onder meer de financiële nadelen van de huidige overheidsplannen voor een klein ziekenhuis als het onze, onder haar aandacht te brengen. Alle partijen ervaren het als een uiterst nuttig en plezierig bezoek ervaren.

FEBRUARI 2008

Zorg met aandacht is …‘In het Rotterdamse Havenziekenhuis ben je als patiënt nog mens en zeker geen nummer. Waar je ook vandaan komt en wie je ook bent, of je nu meegaand bent of eigenwijs...’

Kindvriendelijke ontvangst bij KinderHaven

Page 18: Jaarbericht 2008

18

MaartUitbreiding locatie BuitenhavenNaast de Travel Clinic, KinderHaven en de kantoorruimte op de derde etage, huurden we vanaf maart ook de begane grond in Buitenhaven. Hierdoor kunnen we uitbreiden en ontstaat de mogelijkheid om de poliklinieken van Interne Geneeskunde, Dermatologie, Oogheelkunde en Kaakchirurgie te verplaatsen.

Project Zichtbare Zorg ZiekenhuizenPatiënten, verzekeraars, de inspectie en de overheid hebben – terecht – steeds meer behoefte aan transparantie binnen de zorg. De kwaliteit van onze zorg moet duidelijk zijn en goed vergelijkbaar met die van anderen. Wij werken daar graag aan mee.

Met nog ruim dertig andere ziekenhuizen doen we mee aan het project Zichtbare Zorg Ziekenhuizen. Hierin brengen we in eerste instantie van tien aandoeningen de kwaliteit van onze zorg in kaart. Deze zijn: urine incontinentie van de vrouw, borstkanker, knie/heupoperaties, diabetes, liesbreuk, rughernia, spataderen, amandelen knippen, blaaskanker en staar.

Kort geding Medisch Centrum Rijnmond ZuidHet Medisch Centrum Rijnmond Zuid (MCRZ) wilde haar naam wijzigen in ‘Ziekenhuis Rotterdam’. Samen met het Erasmus MC, het Oogziekenhuis Rotterdam, cliëntenraden en patiëntenverenigingen vreesden wij dat dit verwarring zou opleveren bij onze patiënten. In alle gevallen en zeker in acute situaties, moet duidelijk zijn in welk ziekenhuis iemand is opgenomen. De algemene naam ‘Ziekenhuis Rotterdam’ onderscheidt zich daarvoor te weinig van de andere ziekenhuizen. Omdat persoonlijk overleg hierover helaas geen resultaat had, waren we gedwongen een kort geding aan te spannen. Later dat jaar zou blijken dat de rechtbank ons gelijk gaf en dat MCRZ een andere naam moest kiezen.

Samenwerking verpleeghuis PniëlGoede revalidatie is belangrijk voor mensen die een hersenbloeding hebben gehad. Verpleeghuis Pniël, onderdeel van Zorggroep Rijnmond, heeft hiervoor uitstekende mogelijkheden. Door nu officieel met deze partij samen te werken, verlopen de behandelingen voorspoediger en kunnen wij nog meer patiënten helpen, vanwege de snellere doorstroom.

MAART 2008

Zorg met aandacht is …‘Ik ben zeer tevreden over alles en ook over de liefde van de broeders en zusters. Want die heb je toch een beetje nodig als je ziek wordt.’

Buitenhaven gaat polikliniekenhuisvesten

Page 19: Jaarbericht 2008

19

AprilEchografie binnen twee werkdagenHet maken van een echo is vooral bekend bij zwangerschapscontroles. Maar het onderzoek wordt ook gedaan om andere organen en bijvoorbeeld de bloedvaten in de buik te bekijken. Vanaf april konden patiënten sneller terecht voor een echo-onderzoek. Vaak is dat nog dezelfde middag of de volgende werkdag. Mocht daarna nog bloedafname of urineonderzoek nodig zijn, dan kan dat iedere werkdag zonder afspraak bij het laboratorium. De huisarts ontvangt nog dezelfde dag, elektronisch, de uitslag.

Afspraken over toegang voor spoedIn sommige acute situaties is het nodig om te kijken welk ziekenhuis een bed beschikbaar heeft. Maar wat is de definitie van een ‘beschikbaar’ bed? Niet alle ziekenhuizen bleken daarvoor dezelfde definitie te gebruiken. Dat is wel nodig willen wij samen verantwoordelijkheid nemen.We maakten daarom met de andere Rotterdamse ziekenhuizen concrete afspraken over dit onderwerp. We gebruiken nu een gezamenlijke definitie van een beschikbaar bed. Verder spraken we af dat acute zorg, binnen bepaalde spelregels, altijd voorrang krijgt boven zogenaamde planbare zorg. Daarbij dragen we ieder verantwoordelijkheid voor de acute zorg binnen de eigen regio.

Festival Motel MozaïqueWe willen dat ons ziekenhuis een beetje meer thuis en een beetje minder ziekenhuis wordt. De kans om mee te doen aan het jaarlijkse festival Motel Mozaïque, met dit jaar als thema ‘gezondheidszorg’, grepen wij daarom graag aan. Festivalbezoekers kregen een rondleiding en sommigen bleven zelfs overnachten. Daarnaast haalden we theateracts en muziekoptredens in huis. De afsluiting van het festival vond plaats in ons ziekenhuis, samen met bezoekers, omwonenden, patiënten, vrijwilligers en medewerkers.

APRIL 2008

Zorg met aandacht is …‘De neusamandelen van mijn dochter moesten worden verwijderd. Er was een leuke voorlichtingsmiddag over dit onderwerp voor ouders en kinderen. Mijn dochtertje was totaal niet bang voor de operatie, mede dankzij de goede uitleg!’

Festivalbezoekers van Motel Mozaïque genieten van het uitzicht

Page 20: Jaarbericht 2008

20

MeiEerste verpleegafdelingen volledig vernieuwdDe verpleegafdelingen van Neurologie en Geriatrie werden als eerste volledig vernieuwd. De patiëntenkamers werden een stuk ruimer. Er zijn geen zespersoonskamers meer, maar alleen nog maar kamers voor één, twee en vier personen. Ieder bed heeft gratis radio en televisie.

De afdeling kreeg een restaurant in de sfeer van een grand café. Patiënten kunnen daar ontbijten op een tijdstip dat hun het beste uitkomt, tussen de middag warm eten en ‘s avonds gebruik maken van een broodbuffet. Uiteraard blijft er ook een service aan bed. Er is een gastvrouw aanwezig die bezoekers en patiënten te woord staat en zo nodig verder helpt.

25.900 euro dankzij de Rotterdamse Haven Sloepenrace De Junior Kamer Rotterdam Haven is een organisatie van jonge leiders en ambitieuze mensen die zich inzetten voor de maatschappij. Zij organiseerden voor de Stichting Vrienden van het Havenziekenhuis een sloepenrace om geld in te zamelen voor ons ziekenhuis. Onze eigen deelnemers vielen helaas niet in de prijzen met de race. Maar het weer was heerlijk, honderden toeschouwers juichten op de kade en het gezang van shantykoren maakte de sfeer compleet.

De race leverde uiteindelijk maar liefst 25.900 euro voor ons op, die we onder andere zouden besteden aan het opknappen van het Patiënten Service Bureau.

Zorg met aandacht is …‘Ik was op de eerste hulp. Een week later zag dezelfde arts mij hier in het ziekenhuis en hij herkende mij direct! Hij nam ook uitgebreid de tijd om te vragen hoe het met me ging. Dat deed me echt goed.’

MEI 2008 Eten in een warme, gezellige omgeving

Page 21: Jaarbericht 2008

21

JuniErasmus MC stuurt slaapapneu patiënten doorMensen met slaapapneu nemen vaak adempauzes tijdens het slapen. Gebeurt dit meer dan tien tot vijftien keer per nacht, dan spreekt men van het Obstructief Slaapapneu Syndroom (OSAS). Het is een levensbedreigende aandoening die tot veel medische problemen kan leiden. Vanwege onze gespecialiseerde kennis hierover besloot Longgeneeskunde van het Erasmus MC, al haar patiënten met slaapapneu naar ons door te verwijzen.

Nieuwe huisstijlBinnen twee dagen voerden we met een grootschalige operatie onze compleet vernieuwde huisstijl in. Deze brengt ons gastvrije karakter goed tot uitdrukking en zorgt voor meer eenheid in onze communicatie. Het vertrouwde logo werd gestileerd en de kleuren en lettertypes werden vriendelijker. Alles waarop een logo staat, kwam aan de beurt, van folders tot geveldoek, van bedrijfskleding tot onze website.

Website vernieuwdTegelijk met de vernieuwde huisstijl, ging onze aangepaste website de lucht in. De site sluit aan bij het karakter van het Havenziekenhuis, waarbij een foto van de Willemsbrug natuurlijk niet mag ontbreken. Niet alleen kunnen bezoekers van de site meer informatie vinden over ons ziekenhuis, de vormgeving is eveneens aangepast. De website is ontworpen vanuit de gebruiker. Patiënten, bezoekers en professionals krijgen hierdoor informatie op maat.

Zorg met aandacht is …‘Ondanks de verbouwing heb ik een positief gevoel overgehouden aan mijn verblijf. Ik vond het erg prettig dat de arts en de verpleging me thuis belden, nadat ik met ontslag was.’

JUNI 2008 Website Havenziekenhuis in de nieuwe huisstijl

Page 22: Jaarbericht 2008

22

JuliOpnieuw goede score in onderzoek ElsevierHet tijdschrift Elsevier publiceert jaarlijks een onderzoek naar de beste specialisten van Nederland. Net als voorgaande jaren scoorden we goed. Voor de regio Rotterdam, benoorden Maas, geeft het onderzoek een score per specialisme voor vijf ziekenhuizen. Onze Interne Geneeskunde en KNO stonden hierbij op één. Cardiologie, Longziekten, Neurologie, Orthopedie en Urologie stonden op de tweede plaats.Naast de score per regio, stelt het blad een landelijke top-10 vast. Onze afdelingen Geriatrie en Interne Geneeskunde kregen hierin beide een derde plaats. Ons KNO-specialisme stond op nummer negen. Ook op de bejegening van onze patiënten scoorden we goed. Respect, integriteit en inlevingsvermogen spelen een belangrijke rol bij de patiëntenzorg in het Havenziekenhuis. De waardering daarvoor is niet in de laatste plaats te danken aan de inzet van de vaste groep enthousiaste vrijwilligers.

Afscheid aantal gynaecologenDe maatschap Gynaecologie Havenziekenhuis – Ikazia concentreerde haar werkzaamheden bij het Ikazia ziekenhuis. Hiermee kwam een einde aan een zeer gewaardeerde samenwerking. In goede samenspraak met deze maatschap namen de heer dr. J. de Graaf, mevrouw dr. A. Prinsen en dr. L. Pijpers de gynaecologische zorg bij ons over.

JULI 2008

Zorg met aandacht is … ‘We wilden voetbal kijken op onze kamer, maar daar was een decoder voor nodig. Die hebben ze, samen met een televisie, speciaal voor ons geregeld op die avond. Echt, geen moeite is hier teveel.’

Vrijwilligers dragen bij aan net dat beetje extra ‘zorg met aandacht’. Op de foto: vrijwilliger Leon Hueting

Page 23: Jaarbericht 2008

23

AugustusTiende verjaardag afdeling GeriatrieIn tien jaar tijd is onze afdeling Geriatrie uitgegroeid tot een volwaardige afdeling. Een multi-disciplinair team staat hier klaar voor mensen, die te maken krijgen met de lasten van de ouderdom. Een belangrijk doel daarbij is het behouden en verbeteren van hun zelfstandigheid en kwaliteit van leven. De afdeling werkt nauw samen met verschillende partners op het gebied van ouderenzorg in de regio. Geriatrie vierde haar tienjarig jubileum samen met patiënten, mantelzorgers en medewerkers.

Direct toegang tot POP-poliPatiënten die een operatie moeten ondergaan, komen vooraf voor een onderzoek naar de afdeling Anesthesiologie op de zogenaamde POP-poli (Pre-Operatie-Polikliniek). Hier bespreekt de anesthesioloog de beste vorm van verdoving en kunnen patiënten vragen stellen of eventuele zorgen bespreken. Verder neemt de specialist een lijst door met vragen over de gezondheid en voert hij lichamelijk onderzoek uit, zoals het beluisteren van het hart en de longen. Soms zijn aanvullende onderzoeken nodig, zoals een hartfilmpje of bloedonderzoek.

Patiënten hoeven voor deze polikliniek geen afspraak meer te maken: ze kunnen zo terecht. Hierdoor kunnen we de meeste patiënten ook sneller inplannen voor hun operatie. Mocht iemand liever wel een afspraak maken, om eventueel wachten te voorkomen, dan is dat nog steeds mogelijk.

Zorg met aandacht is … ‘Menig ziekenhuis mag een voorbeeld nemen aan jullie omgang met patiënten. Houd dit vast, want het is zeer belangrijk voor een patiënt die nooit voor zijn lol naar het ziekenhuis gaat!’

AUGUSTUS 2008 10 jaar Geriatrie in het Havenziekenhuis

Page 24: Jaarbericht 2008

24

Opening van Steunpunt Krimpen

SeptemberInfectiecalamiteitWe werden geschokt door een infectiecalamiteit, waardoor zeven patiënten werden getroffen.De infectie was ontstaan door een bacterie in een anesthesiemiddel. We sloten onmiddellijk de operatiekamers en stelden een interne- en externe onderzoekscommissie in. Daarnaast informeerden we alle Nederlandse ziekenhuizen, om herhaling hiervan elders te voorkomen.We pasten de OK-procedures en richtlijnen aan en gaven trainingen voor een veilige herstart. Ondertussen kregen we hulp van onze collega’s van onder andere het Erasmus MC, het Sint Franciscus Gasthuis en Vopak. Onze werkgroep nazorg hielp de betreffende patiënten met hun schadeclaim. De inspectie stelde later vast dat we ondanks de door ons veroorzaakte infectie, alert hadden gereageerd op de calamiteit.

Aandacht voor ondervoedingUit onderzoek blijkt dat maar liefst 25 tot 40% van de patiënten in Nederlandse ziekenhuizen ondervoed is. Reden om extra aandacht te besteden aan dit onderwerp. We begonnen hiermee op de afdelingen Chirurgie en Interne Geneeskunde. Later volgden de Pre-Operatie-Polikliniek en de overige verpleegafdelingen.Tijdens het opnamegesprek vullen we een vragenlijst in, samen met de patiënt. Als blijkt dat sprake is van ondervoeding, bieden we zorgvuldig geselecteerde voeding aan. Door deze aandacht voor goede voeding kunnen patiënten voorspoediger herstellen.

Captains DinnerBij ons 80-jarige bestaan in 2007 werd een oude traditie in ere hersteld: het Captains Dinner. Onze medische staf en directie ontmoetten tijdens dit diner huisartsen en andere verwijzers. Ze maakten persoonlijk kennis en konden door te netwerken de onderlinge communicatie verder verbeteren. We gaven in 2008 een vervolg aan dit geslaagde initiatief. Gastspreker Ton Dorresteijn, directeur van Diergaarde Blijdorp, gaf een levendige presentatie over de ontwikkeling van zijn dierentuin en trok daarbij een parallel naar onze zorgsector.

Opening Steunpunt Krimpen aan den IJsselWe openden een nieuwe polikliniek in woonzorgcentrum Tiendhove in Krimpen aan den IJssel, onderdeel van Zorggroep Rijnmond. Zo kunnen onze patiënten uit dit gebied dicht bij huis terecht bij hun eigen specialist, voor zorg op maat. De polikliniek startte met een geriatrisch spreekuur en een spreekuur voor echografisch onderzoek. Inmiddels zijn er spreekuren voor Cardiologie, hartfalen en diabetes bijgekomen. Het is een mooi voorbeeld van samenwerking tussen een ziekenhuis en een woonzorgcentrum.

Zorg met aandacht is …‘Als ik ’s nachts op het belletje druk, hoef je hier niet lang te wachten. Er komt direct iemand kijken.’

SEPTEMBER 2008

Page 25: Jaarbericht 2008

25

OktoberNieuwe voorzitter Raad van CommissarissenWe kregen een nieuwe voorzitter van de Raad van Commissarissen: de heer dr. G.A. Kool. Hij heeft uitgebreide bestuurlijke ervaring in de gezondheidszorg, onder andere bij de Gelre Ziekenhuizen, Medisch Centrum Alkmaar en het Albert Schweitzer Ziekenhuis. De heer drs. P.C.H.M. Holland nam afscheid van ons in zijn rol als voorzitter van de Raad van Commissarissen.

Zorgpad COPDLonggeneeskunde startte in oktober met het zorgpad COPD (chronische bronchitis en longemfyseem). Hierin maken zorgverleners duidelijke afspraken met elkaar rondom de opname van patiënten. Het pad bestaat in principe uit een opname van zes dagen; het streven is om de patiënt op deze laatste dag te kunnen ontslaan. Patiënten weten zo vooraf waar ze aan toe zijn en welke onderzoeken en behandelingen gepland zijn.

Nieuwe samenstelling CliëntenraadOnze Cliëntenraad hield zich – inmiddels al twee jaar – bezig met de belangen van onze patiënten. Dat doet zij door gevraagd en ongevraagd advies uit te brengen aan de directie, over bijvoorbeeld de reorganisatie, de verbouwing en patiëntenvoorlichting. We installeerden een aantal nieuwe leden die graag meedenken over onderwerpen die voor patiënten belangrijk zijn. Naast de voorzitter en secretaris heeft de raad acht leden.

Regionaal Veiligheidsnetwerk RijnmondVeiligheid, zowel voor patiënten als voor medewerkers, is en blijft een belangrijk thema binnen de gezondheidszorg. Met acht andere ziekenhuizen uit de regio Rijnmond spraken we af om kennis en ervaring op dit gebied uit te wisselen. Het doel hiervan is reductie van vermijdbare schade. Ook gaan we een zogenaamd veiligheidsmanagement systeem (VMS) implementeren. Het programma duurt in totaal vier jaar. Voorzitter van dit Regionale Veiligheidsnetwerk Rijnmond is onze directeur Johan Dorresteijn.

Algemene arbeidsinspectie: positief resultaatWe kregen bezoek van de arbeidsinspectie, die rapporteert aan de Tweede Kamer over onze arbeidsomstandigheden. De inspecteur was positief over onze zorgvuldige inzet op dit gebied.

OKTOBER 2008

Zorg met aandacht is …‘Ik heb zes dagen op de Intensive Care gelegen en ik geef er een uitmuntend voor. Niets was te veel!’

De nieuwe Cliëntenraad

Page 26: Jaarbericht 2008

26

NovemberBezoek arbeidsinspectie RadiologieDe arbeidsinspectie bezocht onze afdeling Radiologie. We voerden een gesprek met de inspecteur, die de locaties bezocht waar we röntgentoestellen gebruiken. Onze stralings-hygiëne en de stralingsbescherming bleken dik in orde.

Samenwerking chirurgen Erasmus MCOnze chirurgen ondertekenden een voorlopige overeenkomst om samen te werken met de afdeling Chirurgie van het Erasmus MC. Het gaat daarbij om algemene chirurgie. Daarnaast besteden beide partijen extra aandacht aan de behandeling van borstkanker en colorectale aandoeningen (aandoeningen in de darmen).

Record deelnemers 21ste Havensymposium ‘Tropen aan de Maas’ De Travel Clinic organiseerde haar jaarlijkse symposium over reizigersadvisering en (tropische) ziekten. Meer dan zevenhonderd professionals uit de reisadvieswereld namen deel. Het symposium vond plaats in het Beurs - World Trade Center. Gastspreker was dé autoriteit op het gebied van reizigersdiarree, de heer Herbert Dupont uit Houston. Verder kwamen onderwerpen aan bod als malaria, tuberculose, cruise geneeskunde, psychiatrische problemen op reis, seksueel overdraagbare aandoeningen, rabiës en nieuwe virussen.

Week van de patiëntveiligheidOm steeds veiliger te kunnen werken, moeten we leren van onze fouten. Daarvoor is openheid nodig en de ‘durf’ om incidenten te melden. We stimuleren onze patiënten ons daarmee te helpen. In het kader van de ‘Week van de patiëntveiligheid’ kregen zij een pleisterdoosje met een tekst over dit onderwerp. Verder gaven we aan hoe patiënten zélf een bijdrage kunnen leveren aan veilige zorg.

Bezoek van SinterklaasOmdat we zo mooi op de route lagen, brachten de Goedheiligman en zijn Pieterbazen opnieuw een persoonlijk bezoek aan ons ziekenhuis. Maar liefst tachtig kinderen van onze medewerkers mochten hen ontmoeten en gingen na een gezellige dag met mooie cadeaus weer naar huis.

Zorg met aandacht is …‘Ik heb uw nieuwe verpleegafdeling mogen bezichtigen en daar neem ik mijn hoed drie keer voor af!’

NOVEMBER 2008 Tropen aan de MaasHavensymposium

Page 27: Jaarbericht 2008

27

DecemberPathologisch laboratorium PathanWe hebben jarenlang plezierig samengewerkt met het pathologisch laboratorium Pathan in het Sint Franciscus Gasthuis. Hieraan kwam in deze maand een einde vanwege onze steeds intensievere samenwerking met het Erasmus MC op het gebied van chirurgie. Vanaf 2009 werken we met het pathologisch laboratorium van het Erasmus MC samen.

Rughernia operaties in het HavenziekenhuisVanaf december hoefden patiënten met een rughernia of wervelkanaalvernauwing niet langer naar een ander ziekenhuis voor een operatie. Neurochirurg prof. dr. C.M.F. Dirven van het Erasmus MC heeft bij ons poliklinisch spreekuur en voert hier de operaties uit. De eerste patiënt had na de operatie geen pijn meer en was zeer tevreden over zijn behandeling.

Bijeenkomst nieuwe organisatiestructuurIn de nieuwe organisatiestructuur vormen medisch coördinatoren samen met bedrijfsleiders het zogenaamde duale management van een afdeling. Samen met de ondersteunende staf gaan zij bovendien de directie adviseren over ziekenhuisbrede onderwerpen. In een constructieve startbijeenkomst voor deze partijen liepen we alvast vooruit op deze nieuwe structuur. We bespraken de reden voor de voorgenomen wijziging en gaven een toelichting met praktijkvoorbeelden. Onderwerpen zoals kwaliteit, productieafspraken en personeelscapaciteit kwamen eveneens aan bod.

Modernste versie PACSSamen met het Erasmus MC ondertekenden we een contract voor het iSite PACS van Philips. Het systeem vervangt bestaande röntgenfoto’s door digitale versies, die in principe op elke computer in het ziekenhuis te raadplegen zijn.

Bezoek Inspectie GezondheidszorgDe Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bracht haar jaarlijkse bezoek. Ze nam de voortgang van een aantal verbeteringen door en we lichtten de ontwikkelingen binnen ons ziekenhuis toe. Hierbij kwamen onderwerpen aan de orde als meldingen en calamiteiten bij de IGZ, prestatie-indicatoren, het veiligheidsmanagement, toezicht op het operatief proces en minimaal invasieve chirurgie. De Inspectie concludeerde dat zij onze toekomstige ontwikkeling met vertrouwen tegemoet ziet.

Zorg met aandacht is …‘Toen ik geopereerd was, mocht mijn meisje na afloop gewoon met mij mee-eten. Ook mijn familie krijgt een kop koffie als ze hier op bezoek komen. Als ik ooit weer wat krijg, ga ik echt weer naar dit ziekenhuis.’

DECEMBER 2008 De beste wensen voor het nieuwe jaar, ook via het geveldoek

Page 28: Jaarbericht 2008
Page 29: Jaarbericht 2008

29

Raad van CommissarissenDe heer drs. P.C.H.M. Holland, voorzitter tot 26-09-‘08

De heer dr. G.A. Kool, voorzitter sinds 26-09-‘08

De heer dr. R.M. Valentijn, lid

Mevrouw mr. C.M. Insinger MBA, lid

De heer J.M. Vervat, lid

DirectieDe heer drs. J.J. Dorresteijn, directeur

ManagementteamDe heer drs. J.J. Dorresteijn, directeur

De heer H. Joosten, manager Facilitair Bedrijf, tot 01-09-‘08

De heer drs. M.G. van Schadewijk, algemeen manager

Mevrouw drs. C.M. Leenders, cardioloog en voorzitter van het

Bestuur Medische Staf

Bestuur Medische StafMevrouw drs. C.M. Leenders, cardioloog, voorzitter

De heer drs. G.J. Collet, chirurg, lid tot 01-09-’08.

Mevrouw drs. R.M. Teeuw, KNO-arts, lid tot 01-12-‘08

De heer dr. S.M. Haensel, uroloog, lid sinds 01-09-‘08

De heer dr. G. Ziere, klinisch geriater, lid sinds 01-12-‘08

Personalia

Cliëntenraad

Tot 13-10-‘08:

Mevrouw I.E.M. Kranenburg, voorzitter

Mevrouw C. van Bavel-Groenendaal, lid

Mevrouw S. Ruíz, lid

De heer M. Halacoglu, lid

Sinds 13-10-‘08:

Mevrouw I.E.M. Kranenburg, voorzitter tot 01-01-‘09

De heer drs. J. van Peet, lid, sinds 01-01-‘09 voorzitter

De heer J.F. de Jong, secretaris

Mevrouw S. Ruíz, lid

De heer mr. R.M. Keyser, lid

De heer C. Willemse, lid

Mevrouw K.L. Ran-Visser, lid

Mevrouw A. Groeneveld, lid

De heer H. Claassen, lid

De heer J. Thomasse, lid

Page 30: Jaarbericht 2008

30

Verkorte balans per 31 december 2008 x 1.000,- euro 2008 2007 Vaste activa 28.497 22.207 Vlottende activa 16.997 22.194 Totaal activa 45.494 44.401

Eigen Vermogen 3.616 2.903

Voorzieningen 122 156

Langlopende schulden 7.639 8.705

Kortlopende schulden en overige passiva 34.117 32.637 (inclusief financieringsoverschot) Totaal passiva 45.494 44.401

Verkorte resultatenrekening over 2008 x 1.000,- euro 2008 2007

Wettelijk budget aanvaardbare kosten 32.424 36.049

Omzet B-segment 8.372 3.693

Overige bedrijfsopbrengsten 7.384 5.695 Totaal bedrijfsopbrengsten 48.180 45.437

Personeelskosten 30.503 27.586

Afschrijvingskosten 2.479 2.362

Overige bedrijfskosten 14.400 14.073 Totaal bedrijfskosten 47.382 44.021

Bedrijfsresultaat 798 1.416

Financiële baten en lasten 66 142

Resultaat uit gewone bedrijfsvoering 732 1.274

Buitengewone baten en lasten 19 270

Resultaat 713 1.004

Financiële gegevens

Page 31: Jaarbericht 2008
Page 32: Jaarbericht 2008

POSTADRES

Postbus 700313000 LN Rotterdam

BEZOEKADRES

HoofdgebouwHaringvliet 2

TELEFOON

010 - 404 33 00010 - 412 15 17

www.havenziekenhuis.nl