Izine 2014/03

44
Izine is het officiële stadsmagazine van de stad Izegem, verschijnt tweemaandelijks en wordt gratis aangeboden. MEI - JUNI 2014 IN DE KIJKER: CHRIST VANDOMMELE // 8 DE BATJES // 11 IZEGEM ZOMERT // 25

description

Mei - juni 2014

Transcript of Izine 2014/03

Page 1: Izine 2014/03

Izine is het officiële stadsmagazine van de stad Izegem, verschijnt tweemaandelijks en wordt gratis aangeboden.

MEI - JUNI 2014

IN DE KIJKER: CHRIST VANDOMMELE // 8

DE BATJES // 11

IZEGEM ZOMERT // 25

Page 2: Izine 2014/03

6 // Klantvriendelijkheid troef in de bib.

De bibliotheek staat niet stil. Het hele instituut maakt zich momenteel klaar om zijn dienst- verlening een gigantische facelift te geven…

8 // In de kijker.Christ Vandommele geeft ‘zijn’ zwembad straks uit handen.

11 // De Batjes.Méér dan alleen maar ‘dingen-kopen’.

12 // Alice Traen.We moeten úitpakken met onze troeven!

17 // Ladies Night.Vrouwen straks weer baas in het sportcentrum.

Op donderdag 12 juni zwaaien de dames de plak over sportcentrum de Krekel. Rechtstreekse aanleiding daartoe is de jaarlijkse ‘ladies night’, een perfecte kruisbestuiving tussen sport en amusement…

COLOFON Izine IzegemRedactieadres: Dienst Communicatie - Korenmarkt 10 - 8870 Izegem - [email protected] - http://izine.izegem.beVerantwoordelijke uitgever: Bert Maertens - Korenmarkt 10 - 8870 IzegemOntwerp: Reclamebureau Visual - Pieter Baesstraat 5 - 8870 Izegem - www.visual.beDrukkerij: Drukta - Foto’s: Frank Meurisse - Stefaan Vandorpe - Renaat Bourgeois - Piet Van Coillie e.a.

in dit nummerMEI - JUNI 2014

11

161612 17

2 // Izine Izegem

Page 3: Izine 2014/03

INHOUD

20 // Izegem voetbalgek!‘Street soccer’-tornooi, pannavoetbalen WK op groot scherm

26 // De Leest prikkelt.Tillo de Backstagekabouter klapt uit de biecht…

Diep achterin de Leest, ver voorbij het podium en de kleedkamers van de artiesten, staat een kapelletje. Nee – daarin huist deze keer geen lichtgevend Mariabeeldje. Maar wel een guitige, gepuntmutste kleine vriend met een heel eigen taak: de artiesten beschermen en verwennen…

28 // Vakantiewerking: zomer 2014.Een nieuwe start voor speelplein de Tuinwijk.

Deze zomer is er op speelplein de Tuinwijk weer leven in de brouwerij! Er is een gloednieuwe speelpleinwerking met een gloednieuwe hoofd-animator…

34 // Eigen Emelgemse kweek.Volkstuintjes klaar tegen volgend voorjaar.26

en verder4. In ’t kort. // 13. Netwerkavond van de Economische Raad. // 14. Update openbare werken. // 15. Museumstuk in de kijker. // 15. Wedstrijd Bebat. Samen voor een nieuw speelplein… // 18. Sportkampen tijdens de zomervakantie. // 18. De Gordelster. // 19. De nieuwe tarieven en openingsuren van het zwembad. // 21. Nieuw: de pamperbank. // 22. ’t Klikt. // 25. Izegem Zomert straks weer. // 30. Vakantiewerking zomer 2014. // 33. Buitenspeeldag: Allemaal ballen! // 33. Jeugdige wist-je-datjes. // 35. Uit de archieven: verkeersveiligheid anno 1932. // 35. Vroeger en nu. // 36. De SAMW: een wondere wereld van woord en muziek. // 38. Agenda.

20

mei - juni 2014 //3

Page 4: Izine 2014/03

Ook in 2014 wordt je groenafval van april tot oktober tweewekelijks aan huis opgehaald in papieren, composteerbare tuinafvalzakken. Nieuw is echter dat je deze keer prijzen kunt winnen door de composteerbare zakken te gebruiken. Want wie in april en mei een composteerbare zak koopt, krijgt er meteen een genummerd strookje bij. Hoe meer zakken, hoe meer strookjes. Op de zaterdagmarkt van 7 juni tussen 10 en 11 uur kun je die strookjes dumpen in een urne op de Grote Markt.Om 11.15 uur verloot de stad dan een aantal mooie prijzen onder de deelnemers.

Composteerbare tuinafvalzakken – ook in 2014

Blijkbaar bestaat er nogal wat twijfel over de precieze uitspraak van ‘Izine’. Kwestie van geen Babylonische spraak-verwarringen te creëren: ‘IZINE’ spreek je uit zoals ‘magazine’... Met dat verschil dat je de ‘maga-‘ gewoon vervangt door ‘i-‘. Of, voor wie zich de lessen fonetisch schrift van lang geleden nog zou her-inneren: [i’zinə]. Het staat de Anglofielen onder ons natuurlijk vrij om daar een Engelse draai aan te geven, maarofficieel houden we het op de Neder-landstalige variant. ;-)

‘Izine’. En hoe het uit te spreken.

Als je je tussen 26 april en 31 mei al fietsbellenrinkelend of te voet naar de winkel begeeft (en ondertussen natuurlijk ook de nodige stempels verzamelt), kun je weer mooie prijzen winnen. Wie weet, misschien schiet je zelfs de hoofdvogel af: een prachtige vintage-fiets van het merk Achielle!

Rinkeldie bellen!

een prachtige vintage-fiets van het merk Achielle!

4 // Izine Izegem

Page 5: Izine 2014/03

IN ’T KORT

Binnenkort wordt het allemaal perfect mogelijk. Het stadsbestuur gaat namelijk van start met gerichte dienstverlening per sms en e-mail. We willen snel en heel gericht communiceren en daarbij zo kort mogelijk op de bal spelen.

Maar dat kunnen we natuurlijk alleen maar doen als we beschikken over de nodige GSM-nummers en e-mailadressen. Daarom: ben je geïnteresseerd in deze vorm van dienstverlening? Bezorg ons dan je gegevens via de knop op www.izegem.be. Hartelijk bedankt alvast. En wees gerust: we gebruiken deze informatie enkel voor gerichte communicatie.

GEZOCHT: GSM-nummers en e-mailadressen!

Vragen over composteren? Stel ze gerust aan de Izegemse Compostmeesters.Je vindt hen op 26 april op de Grote Markt (n.a.v. het Kippenproject), op 18 mei(Dag van het Park) in domein Wallemote, en op 14 en 15 juni op de Batjes.

Een sms’je of mailtje als jouw reispas of identiteitskaart klaarligt op het stadhuis? Of als er een straat afgesloten wordt in jouw buurt? Of als de uitleentermijn van je bibliotheekboek binnenkort verstrijkt? Of krijg je graag een herinnering voor een activiteit van de jeugddienst? Of een verwittiging als het verkeer op de Rijksweg N36 helemaal dicht staat? Of…

Het CAW (Centrum Algemeen Welzijns-werk) biedt vertrouwelijke hulpverlening aan mensen met problemen van allerlei slag of stoot. De werking van het centrum draait eigenlijk voor een groot stuk op vrijwilligers. Die gaan dan samen met de bezoekers op zoek naar oplossingen voor hun problemen. Het CAW is nu op zoek naar nieuwe onthaalvrijwilligers. Kun je je een halve dag per week vrij maken? Kun

je respect opnemen voor mensen met uiteenlopende ideeën, overtuigingen en culturen? Kun je vlot samenwerken? Neem dan ‘ns contact op en wie weet, misschien kun je het CAW-team straks versterken.

JE VINDT HET CAW IN DE KREKELSTRAAT 56

Contact kan ook via 051/33.78.78 [email protected]

CAW zoekt vrijwilligers

YFU zoekt gemotiveerde gastgezinnen om een internationale student op te vangen tijdens het schooljaar 2014-2015. YFU-studenten zijn jongeren tussen 15 en 19 jaar, zij gaan naar een middelbare school in de buurt van hun gastgezin. Voor deze jongeren is dit een ideale kans om onze taal en cultuur te leren kennen. Het is een unieke belevenis voor de student maar het is zeker ook een onvergetelijke ervaring voor het gastgezin.

Interesse om één van deze jongeren voor een jaar (of semester) in je huis en hart te sluiten? Neem vrijblijvend contact op met ons kantoor via [email protected]. Ook op onze website www.yfu.be vind je meer informatie over onze werking.

De wereld kloptaan je deur,word gastgezin!

Compostmeesters in actie

mei - juni 2014 //5

Page 6: Izine 2014/03

precies wat je wil? Zoek je een gedicht om voor te lezen op een begrafenisplechtigheid? Wil je wat weten over muziek? Klassiek, jazz of pop? Of heb je een vraag over geschiedenis, techniek of natuur? Het bibliotheekpersoneel zal graag samen met jou op zoek gaan naar antwoorden en oplossingen. Maar let wel: op vragen als ‘Wat is de zin van het leven?’ zullen zélfs wij geen pasklaar antwoord kunnen formuleren”, lacht Nicolas.

Gebruiksvriendelijke zelfbedieningDit systeem van werken brengt met zich mee dat de bibmedewerkers véél meer tijd zullen besteden aan deskundige klanten-service. En die tijd zullen ze kunnen vrij-maken omdat er een nieuw systeem van scannen geïnstalleerd zal worden. “De centrale balie zal vervangen worden door een aantal zelfbedieningsbalies. Alle bibliotheekproducten zullen voorzien worden van een chip. En door die chips te scannen, zullen de bezoekers zelfstandig materialen kunnen ontlenen, inleveren, verlengen… Dit nieuwe systeem garandeert bovendien meer privacy en het zal heel gebruiksvriendelijk zijn”, weet Nicolas. De omschakeling is voorzien voor komend najaar.

De bib zal dit jaar nog omschakelen van een ‘aanbodgerichte’ naar een ‘vraaggerichte’ werking. Klinkt verwarrend? Bibliothecaris Nicolas Cappelle geeft graag de nodige uitleg. “Vroeger had de doorsnee bibliotheek maar één belangrijke taak: boeken aanbieden. Maar tegenwoordig is dat wel even anders”, legt hij uit. “Bibliotheken zijn echte laag-drempelige kenniscentra geworden. Mensen komen bij ons terecht met heel specifieke vragen waarop ze snel een hapklaar antwoord willen. Daarnaast zijn de bibliotheken meer dan ooit ontmoetingsplekken geworden. We maken het publiek warm voor cultuur en we stimuleren het ‘levenslang leren’. De bib doet met andere woorden véél meer dan alleen maar wat boeken ontlenen. En net die bijkomende taken willen we de komende jaren meer zuurstof geven.”

De zin van het leven?“Als we zeggen ‘vraaggericht werken’, dan bedoelen we dat heel letterlijk”, gaat Nicolas verder. “Onze medewerkers zullen veel dichter bij het publiek staan en echte aanspreekpunten worden. Bedoeling is dat ze de bezoekers van heel dicht bijstaan op hun zoektocht naar informatie. Ben je op zoek naar een boek maar weet je niet

Wat ‘bibliografisch’ cijfermateriaaluit 2013

Aantal uitleningen boeken 197.835

Uitleningen volwassenen 93.560

Uitleningen jeugd 104.275

Uitleningen beelddvd/blu-ray

11.077

Uitleningen muziek-cd’s 14.409

Andere uitleningen,o.a. taalcursussen

1.456

Aantal uitleningen totaal 224.777

Aantal leners 7.137

Aantal bezoekers per maand 7.855

Totaal aantal boeken 95.301

Totaal aantal muziek-cd’s 26.400

De bibliotheek staat niet stil. Het hele instituut maakt zich momenteel klaar om zijn dienstverlening een gigantische facelift te geven. De grootste verandering wordt dat de bezoekers zelf hun materialen zullen kunnen scannen… En dat de medewerkers daardoor veel meer tijd zullen hebben om allerlei vragen van bezoekers te beantwoorden.

Openbare bibliotheek // nieuwe vorm van dienstverlening

Klantvriendelijkheid troef in de bib

MEER INFO? Bibliotheek Izegem - Grote Markt 20 - 051/30.18.68 Of online natuurlijk, op www.bibliotheek.izegem.be

of www.bibliotheekizegem.blogspot.com E-mail mag naar [email protected]

6 // Izine Izegem

Page 7: Izine 2014/03

CULTUUR

Klantvriendelijkheid troef in de bib

Lezen is voor heel wat mensen een aangename en boeiende hobby. Maar niet iedereen stapt zomaar naar de bibliotheek. Veel ouderen, zieken of mensen met een beperking kunnen hun woning niet of nauwelijks verlaten. Precies voor die doel-groep werd de gratis boekendienst-aan-huis in het leven geroepen. Voor de kennismaking komen er een bibliotheek-medewerker en een vrijwilliger bij jou over de vloer. Zij peilen naar je interesses. Daarna neemt de vrijwilliger het over: hij of zij komt maandelijks langs met een boeken-pakket waaruit je je keuze kunt maken. En de boeken die je uitgelezen hebt, die geef je gewoon terug mee. Wie slechtziend is of door een fysische oorzaak geen gewone boeken kan vasthouden, kan trouwens gebruik maken van een Daisy-speler. Met dit speciaal ontworpen toestel kan je een Daisy-boek hanteren als een gewoonboek.

Boekbaby’s: want je kunt er niet vroeg genoeg bij zijnDe boekendienst-aan-huis:dienstverlening op maat

op te halen. Opnieuw gratis voor hen, want deze keer worden de boekjes betaald door de stad. Kinderen die al vroeg kennismaken met boeken blijken taalvaardiger, kunnen sneller lezen en beter rekenen. Samen in een boekje kijken, plaatjes aanwijzen en benoemen, versjes leren, verhaaltjes vertellen en beluisteren haalt bovendien de band tussen ouders en kinderen aan. Het is ‘quality time’, goed voor een levenslange herinnering aan warme momenten en geborgenheid.

De bibliotheek is ondertussen ingestapt in het Boekbaby’s-project. Dat project moet enerzijds de ouders wijzen op het belang van voorlezen. En anderzijds de kinderen warm maken voor boekjes en taal. Je kunt er nooit vroeg genoeg bij zijn, en daarom krijgen de ouders al een eerste babypakketje aan-geboden via Kind & Gezin. De provincie West-Vlaanderen neemt deze kost voor haar rekening. Later worden de ouders uitgenodigd om in de Izegemse bib een peuter-pakket

mei - juni 2014 //7

Page 8: Izine 2014/03

Waarschijnlijk heb je in de loop van de voorbije veertig jaar wel ‘ns een duik genomen in het zwembad aan de H. Hartstraat. Of heb je, al dan niet in clubverband, een balletje getrapt ergens op het sportcentrum. Wedden dat het water van het zwembad niet ijskoud was? En dat de infrastructuur van het voetbalveld er keurig bij lag? De kans is groot dat je dat dan te danken had aan Christ Vandommele. De man is een monument in en rond het sport-centrum, maar gaat straks in pensioen. Tijd voor een terugblik.En een welgemeende ‘dankjewel’!

Onder het sportcentrum steekt een gigantische labyrint barstensvol buizen,

hoogtechnologische snufjes, waterfilters en andere apparatuur. Christ Vandommele (62) kent die kelder als zijn broekzak. Hij zorgt er al veertig jaar voor dat het hart van het sport-centrum trouw blijft kloppen. Toen hij in oktober 1974 in het zwembad aan de slag ging, zag één en ander er weliswaar nog heel anders uit. “Op dat moment was er nog geen sprake van een ‘sportinfrastructuur’. Enkel het zwembad stond hier. En vrachtwagens kwamen nog afval deponeren in ‘Putjes putten’ naast de deur”, herinnert Christ zich. Ook de sportdienst stond nog in haar kinderschoenen. “We waren toen met drie: een barman, een sportfunctionaris en ikzelf als redder. Maar die term mag je heel breed interpreteren. Want ik was ook verantwoor-delijk voor de techniek, ik hielp poetsen, ik opende en sloot de deuren, enzovoort.”

Rode ogen en een draai om de orenGewoonten en gebruiken veranderen door de jaren heen. En voor redders aan de kant

van het zwembad is dat niet anders.“Jonge gasten die het te bont maakten, kregen wel eens een bescheiden draai om hun oren. Tegenwoordig kan dat natuurlijk niet meer”, glimlacht Christ. “Vroeger was de samenstelling van het water ook compleet anders. Zo zat er bijvoorbeeld veel meer chloor in. Dan zag je wel eens mensen vertrekken met twee knalrode ogen. De technologie is echter al zodanig geëvolueerd dat dat allemaal niet meer nodig is.”

Promotie naar de kelder“Het kwam er de voorbije vier decennia vooral op aan om flexibel te zijn”, zegt Christ. “De hele zuiveringsinstallatie werd hier destijds geïnstalleerd door een stel Friezen. Natuurlijk verstonden wij maar weinig of niets van het taaltje van die lui. Toen ze weg waren, was het aan ons om uit te vissen hoe we het hele zaakje draaiende konden houden. Maar dat is toch aardig gelukt. Sindsdien zijn de wetten en de installaties dikwijls veranderd. In 2006

is er bijvoorbeeld een nieuwe VLAREM-wetgeving gekomen die veel strenger was. Sindsdien ben ik me voltijds gaan focussen op de installaties. In dat jaar heb ik kortom mijn officiële promotie gemaakt naar de kelder”, lacht Christ.

Veertig jaar een tweede thuisMaar aan alles komt een einde, en dusook aan de loopbaan van Christ. In september gaat de man in pensioen.“Het zwembad is een kindje dat ik moetverlaten, maar gelukkig kan ik dat met een gerust hart. Ik heb namelijk tweefantastische opvolgers: Lieven Willaert en Ronald Verbeke”, klinkt het. Voor Christ zal het raar doen om straks de deur van de zwembadkelder achter zich dicht te trekken. “Dit is tenslotte veertig jaar mijn tweede thuis geweest. Mijn werk werd altijd geapprecieerd en ik heb in al die tijd met niemand ruzie gehad. Weet je, ik heb eigenlijk maar van één ding spijt. En datis dat die veertig jaar zo enorm snel gepasseerd zijn.”

Christ Vandommelegeeft ‘zijn’ zwembadstraks uit handen

In de kijker // Christ Vandommele

8 // Izine Izegem

Page 9: Izine 2014/03

IN DE KIJKER

13.00u Net zoals vanmorgen, meet ik de samenstelling van het water.

13.30u Ik werk klusjes af in de sportinfrastructuur over de hele stad. Ik repareer de verwarming of elek-triciteitsinstallaties, hang nieuwe netten in de voetbaldoelen, controleer douches, enzovoort.

16.45u We laten niets aan het toeval over, en ik controleer voor de laatste keer de samen-stelling van het water.

17.15u De dagtaak zit erop. Ik keer huiswaarts. Of ik rijrichting de brandweerkazerne, waar ik nog regelmatig bijspring.

06.30u Wekker!

07.15u Ik ben present in de kelder onder het zwembad. Ik meet de samenstelling van het water op volgens de VLAREM-normen en eik daarna de computers.

07.30u Ik doe mijn ronde in de kelder en vul waar nodig chloor, zout en andere producten bij.

08.00u Ik ben druk bezig in en rond het zwembad.’s Zomers ledig ik de vuilnisbakken aan het buitenzwembad, stel ik de installaties af, leg ik de materialen voor de zwemmers klaar en hou ik het hele systeem draaiende.

Een dag uit het leven...

ChristVandommele

4APRIL 2014

VRIJDAG

mei - juni 2014 //9

Page 10: Izine 2014/03

Grote Markt 9 - 8870 Izegem - 051/30.25.98 - www.verso-izegem.beGrote Markt 9 - 8870 Izegem - 051/30.25.98 - www.verso-izegem.be

STOCKVERKOOP ZOMER VRIJDAG 9 EN ZATERDAG 10 MEI

DOORLOPEND OPEN:

VRIJDAG VAN 9-19U - ZATERDAG 9-18U

Actie pakket Heren McGregor

-30%2 POLO’S

€ 99,90 € 79,90

POLO € 69,95+ SHORT € 79,95

= € 149,90€ 99,90

Volg ons op facebook

POLO € 69,95+ SHORT € 79,95

= € 149,90€ 99,90

2 POLO’S€ 99,90 € 79,90

3641 VERSO IZEGEM ADVERT IZINE.indd 1 14/04/14 11:47

Page 11: Izine 2014/03

De Batjes: meer danalleen maar ‘dingen-kopen’!De Batjes zijn een klassieker in onze Pekkersstad. En van 13 tot 15 juni is het weer van dattum: gonzende centrumstraten, gezellige drukte en dito terrasjes, oude vrienden tegen het lijf lopen, winkeliers en marktkramers in hun element… En natuurlijk de nodige animatie. Hier alvast een greep uit het aanbod.

Open deur in de museaen schoentjesworpOok de musea laten zich niet onbetuigd. Op Batjeszondag is er van 14 tot 18 uur gratis open deur in het Borstelmuseum aan de Baron de Pélichystraat 5. Een gids zal daar een demonstratie geven van het oude ambacht pekken en trekken. Om 16 uur vindt dan de traditionele schoentjesworp plaats in de Nieuwstraat. Iedereen die een schoentje vangt, heeft prijs. De prijzen zijn vanaf16.15 uur op te halen in het Borstelmuseum.

Vlaams Kampioenschapvoor StraatmuzikantenIn heel wat steden worden straatmuzikanten verguisd… Maar in Izegem gooit Unizo naar aanleiding van de Batjes de stok in het muzikale hoenderhok. Op 15 juni zijn alle straatmuzikanten (in de brede zin van het woord) welkom om deel te nemen aan het eerste Vlaams Kampioenschap voor Straatmuzikanten. Langs het parcours zullen muzikale eilanden voorzien worden waarop de deelnemers het beste van zichzelf kunnen geven. Een bekwamejury mengt zich tussen het publiek en quoteert. De finale vindt plaats om 18 uur. En daarna wordt de ruime prijzenpot verdeeld.

Alle info en reglement zijn eenvoudig aan te vragen bij Unizo op [email protected].

Europees Dorp

Het hele Batjesweekend lang baat het Comité Externe Relaties het Europees Dorp uit op het Bad Zwischenahnplein (naast Borstelmuseum) . Het programma zit ook dit jaar weer eivol. Op vrijdagavond 13 juni verzorgt onze Waalse partnerstad Hotton een echte Ardeense barbecue. Een uurtje later bestijgen ‘Les Tripes’ het podium voor een avondje Franse chansons. Op zaterdag begint om 14 uur de streekbiernamiddag, opgefleurd met muziek van ‘De Kozientjes’. ’s Avonds is er een kaas-met-streekbieren-avond en de ‘Heren van Pittem’ zorgen daarbij voor het muzikale spektakel.Op zondag 15 juni vindt van 10 tot 14 uur de allereerste Kasteelbierkaarting plaats.’s Namiddags bieden de verschillende partnersteden lokale specialiteiten aan in het Europees dorp.

Vragen of inschrijven? Eén adres: [email protected] of 051/33.73.75.

ECONOMIE

Vlaams Kampioenschap voor Straatmuzikanten

Grote Markt 9 - 8870 Izegem - 051/30.25.98 - www.verso-izegem.beGrote Markt 9 - 8870 Izegem - 051/30.25.98 - www.verso-izegem.be

STOCKVERKOOP ZOMER VRIJDAG 9 EN ZATERDAG 10 MEI

DOORLOPEND OPEN:

VRIJDAG VAN 9-19U - ZATERDAG 9-18U

Actie pakket Heren McGregor

-30%2 POLO’S

€ 99,90 € 79,90

POLO € 69,95+ SHORT € 79,95

= € 149,90€ 99,90

Volg ons op facebook

POLO € 69,95+ SHORT € 79,95

= € 149,90€ 99,90

2 POLO’S€ 99,90 € 79,90

3641 VERSO IZEGEM ADVERT IZINE.indd 1 14/04/14 11:47

mei - juni 2014 //11

Page 12: Izine 2014/03

Alice Traen: “We moetenúitpakken met onze troeven!”

Nieuw: projectleider lokale economie // begin mei voltijds in dienst

daardoor natuurlijk niet goed maar het beeld dat ik had, was echt wel positief. Izegem maakte meteen een erg levendige en ondernemende indruk op mij.”

Ondertussen heb je ongetwijfeld al een duidelijker beeld van Izegem.Wat is volgens jou onze grootste economische troef?

Dag Alice, welkom in Izegem! Kun je jezelf even kort voorstellen?Alice: “Mijn naam is Alice Traen, ik ben 29 jaar oud en woon met mijn man en kersvers zoontje Kamiel in Assebroek. Ik werkte tot voor kort bij Unizo, waar ik adviseur was voor starters en het ondernemersloket in goede banen hielp leiden. Vooral dankzij dat loket kwam ik vrijwel dagelijks in contact met ondernemers uit alle mogelijke sectoren en van allerlei formaten. Er zaten echter enkele veranderingen aan te komen bij Unizo, de vacature bij stad Izegem leek me enorm interessant, en zo is de bal aan het rollen gegaan.”

Kende je onze stad eigenlijk al?Alice: “Toen ik aan de KULAK studeerde, was mijn beste vriend afkomstig van Izegem. En daardoor ben ik hier vroeger al een paar keer geweest. Ik kende de stad

De stad schakelt een versnelling hoger op het vlak van lokale economie. Eind vorig ging er namelijk een vacature de deur uit voor een voltijdse ‘project-leider lokale economie’. En na een lange selectieprocedure eindigde de Brugse Alice Traen als beste kandidaat. Begin mei gaat ze aan de slag en van zodra het Eperon d’Or-gebouw klaar is, zal ze daar haar intrek nemen in het Huis van de Economie.

Ik wil de ondernemers ook wijzen op een aantal interessante mogelijk-heden waaraan zedikwijls zelf geenaandacht besteden.

12 // Izine Izegem

Page 13: Izine 2014/03

Alice: “Het beschikbare aanbod. Op het vlak van horeca is er voor elk wat wils, van een sterrenrestaurant tot gezellige dorpscafés. We beschikken over een breed winkelaanbod en een aantal heel specifieke trekkers.En de openbare infrastructuur is ook niet van de minste. Al die factoren zorgen ervoor dat Izegem misschien geen grote, maar wel een charmánte stad is.”

Je komt straks in dienst om de Izegemse economie een boost te geven. Waar zullen de prioriteiten liggen, denk je?Alice: “De eerstkomende weken en maanden zal ik het werkterrein natuurlijk goed moeten leren kennen. En pas daarna zal ik duidelijke prioriteiten en concrete acties kunnen opstellen. Maar mijn buikgevoel zegt me dat we toch meteen veel aandacht zullen moeten besteden aan het bestrijden van de leegstand. Daarnaast vind ik dat we via city marketing en centrum management de Izegemse trekpleisters meer in de verf moeten zetten. We hebben het er al over gehad: de stad heeft heel wat troeven achter de hand en we moeten daar meer mee durven uitpakken. Ook het Eperon d’Orproject en de kruisbestuiving tussen economie en toerisme lijken me erg waardevol.”

In 2015 neem je je intrek in het Huis van de Economie. Hoe wil je de dienstverlening daar uitbouwen?Alice: “Het Huis moet een klaar en duidelijk aanspreekpunt worden voor ondernemers, handelaars en landbouwers. Zowel voor starters als voor ervaren zelfstandigen. Als ze langskomen met een vraag, moeten ze snel een duidelijk antwoord kunnen krijgen. Zonder dat ze van het kastje naar de muur gestuurd worden. Ik wil de ondernemers ook wijzen op een aantal interessante mogelijkheden waaraan ze dikwijls zelf geen aandacht besteden. Bijvoorbeeld op het feit dat ze hun gegevens zelf kunnen aanpassen in de Kruispuntbank Onder-nemingen, en dat dat belangrijk én meestal gratis is. Of dat ze best eerst zorgen voor een goede zichtbaarheid in Google voordat ze met een webwinkel beginnen. Kleine maar belangrijke weetjes, dus. Het hoeft niet altijd te gaan over grote projecten.”

HEB JE EEN VRAAG VOOR ALICE? Richt ze gerust aan [email protected]!

ECONOMIE

Hoe pakken we dat aan?

19.30u Deuren open.

20.00u Verwelkoming met voorstelling van nieuwe projectleider lokale economie.

20.20u Voordracht door Hans Martens, directeur-generaal van VOKA West-Vlaanderen. De heer Martens zal het onder meer hebben over het nut van een ‘Huis van de Economie’ en een projectleider lokale economie voor een stad als Izegem.

20.50u Rondetafelgesprekken. Hoe moet het Huis van de Economie volgens jou uitgebouwd worden? En hoe kunnen we Izegem economisch beter op de kaart zetten?

21.30u Netwerkmoment.

Netwerkavondvan de Economische Raad

Het uitgelezen moment om van gedachten te wisselen met collega’s uit jouw sector. Of om interessante contacten te leggen met vertegenwoordigers uit een compleet andere sector. Of, gewoon: om gezellig een glas te drinken en een broodje te knabbelen samen met tientallen andere Izegemse ondernemers. ‘Ondernemers’ in de brede zin van het woord: industriëlen, winkeliers, land- en tuinbouwers: iedereen is hartelijk welkom!

dinsdag 13 mei - zaal Ter Maerel - Abelestraat 36

ZIN OM LANGS TE KOMEN? Schrijf dan vóór 6 mei 10 euro per persoon over op rekeningnummer BE05 4650 1944 3175 en

geef een seintje aan de dienst Lokale Economie op [email protected] of 051/33.73.12. De opbrengst van de avond wordt integraal geschonken aan een Izegemse middelbare school.

mei - juni 2014 //13

Page 14: Izine 2014/03

A17

E403

N37

N36

R32

8

9

6

RINGLAAN R. DEPAEPE

OOSTLAAN

PITTEMSESTRAAT

RIJKSWEG

TIELTSTRAAT

ROESELAARSESTRAATRO

ES

ELA

RE

-BE

VE

RE

N

8

A17

RO

ES

ELA

RE

-BE

VE

RE

N

R32

RIJKSWEG

N36

N36

6E

403

N36

N50

N35

N37

N50D

N357

N36B

N399

7

N35C

N35E

DE

RIN

G

IZEGEM

SES

TRA

AT

PITTEM

STR

AAT

RANDWEG

N382

ROESELAARSESTRAAT

PRINS ALBERTLAAN

N382C

GRAANKAAI

NOORDKAAI

MEU

LEBEK

ESTR

AAT

KO

RTR

IJKS

TRA

AT

SIN

T-ELO

OIS

-WIN

KE

LSE

STR

AAT

OU

DE

HE

IRW

EG

AR

DO

OIS

ES

TRA

AT

LEE

NS

TRA

AT

HEIRW

EG

STAT

ION

SSTR

AAT

BR

UG

GE

STE

EN

WE

G

EGEM

STRAAT

BEVERENSESTRAAT

POSTERIJLAAN

TIELTSTRAAT

WESTSTRAAT

BR

UG

GE

STR

AAT

WINKELSESTRAAT

MANESTRAAT

AMBACHTENSTRAAT

LICHTERVELDSESTRAAT

PO

TAA

RD

ES

TRA

AT

MEENSESTE

ENWEG

IZEGEMSTRAAT

JOOS DE TER BEERSTLAAN

N305

OOSTROZEBEKESTRAAT

ELF

JU

LI S

ING

EL

GROTE ROESELARESTRAAT

BEVERSESTEENWEG

LODEWIJK DE RAETLAAN

TIELTSESTRAAT

OE

KE

NS

ES

TRA

AT

GENTSEHEERWEG

BARONSTRAAT

RHODESSTRAAT

LICHTERVELDESTRAAT

BRUGSTRAAT

KR

EKEL

MO

TES

TRA

AT

BR

UG

SE

STE

EN

WE

G

ASTRIDLAAN

ITA

LIA

NE

NLA

AN

VLIE

TMA

NS

TRA

AT

STATIO

NS

PLEIN

STATIO

NS

TRA

AT

GENTS

TRAAT

KO

RTR

IJKS

ES

TRA

AT

HE

ULS

ES

TRA

AT

VELDSTRAAT

KASTEELSTRAAT

KACHTEMSESTRAAT

VIJ

FWE

GE

NS

TRA

AT

SA

SB

RU

G

BARNUMSTRAAT

GENTSESTRAAT

ZANDSTR

AAT

RUMBEEKSESTRAAT

NIEUWSTRAAT

INGELMUNSTERSESTRAAT

WANTESTRAAT

BU

RG

EMEE

STE

R V

AN

DEN

BO

GA

ERD

ELA

AN

ZWEVEZEELSESTR

AAT

MA

ND

ELS

TRA

AT

OU

DE

ARD

OO

ISES

TRAA

TK

OR

ENM

AR

KT

BINNENSTRAAT

MARKT

WA

RA

ND

ES

TRA

AT

PLAATS

VERB

IESTS

TRA

AT

VIJFS

TRA

AT

DO

ELS

TRA

AT

KE

RK

STR

AAT

KACHTEMSESTRAAT

BR

UG

SE

STE

EN

WE

G

RA

ND

WE

G

N357

DE RING

N50

IZEGEMSESTRAAT

N305

BR

UG

GE

STR

AAT

N35

OO

STR

OZEB

EKES

TRA

AT

N50

GENTSEHEERWEG

N357

MEE

NSEST

EENW

EG

OOSTROZEBEKESTRAAT

BR

UG

SES

TEENW

EG

GENTSTRAAT

N357

N50

STAT

ION

SPLE

IN

VIJFWEG

ENSTR

AAT

STATIONSSTRAAT

N382C

KO

RTR

IJK

SE

STR

AAT

MEU

LEBEK

ESTR

AAT

NIEUWSTRAAT

IZEG

EMSE

STRA

AT

N38

2C

DE RIN

G

KACHTEMSESTRAAT

ROES

ELAA

RSEST

RAAT

N357

7

N399

AR

DO

OIS

ESTR

AAT

STATIONSSTRAAT

BARONSTRAAT

N382C

MEU

LEBEK

ESTR

AAT

GENTSTRAAT

N50

N39

9

IZE

GE

MS

ES

TRA

AT

LODEWIJK DE RAETLAAN

NOORDKAAI

NOORDKAAI

ARDOOIE

PITTEM

MEULEBEKE

INGELMUNSTER

ROESELARE

LENDELEDE

HARELBEKE

LEDEGEM

LICHTERVELDE

OOSTROZEBEKE

Een woordjeover ‘de werken’Je kunt er moeilijk naast kijken: er wordt hard aan de wegen-infrastructuur gewerkt op Izegems grondgebied. De werken zijn complex, maar we geven toch graag wat duiding over twee dossiers.

Noordkaai. Het verkeer dat uit de richting van de E403 komt, kan wel gewoon de Lodewijk de Raetlaan in- en uitrijden.

Fase 2A - legende kaart: ■■■Daarna gaat fase 2A van start, aan het kruispunt van de Noordkaai met de Lodewijk de Raetlaan en de insteek van de Lodewijk de Raetlaan naar de Sasbrug. Die zal duren tot half juni. Verkeer zal kunnen passeren over de Noordkaai en via de Lieven Gevaertlaan naar de Lodewijk de Raetlaan.

Buurtbewoners en betrokkenen worden maximaal geïnformeerd via werfvergaderingen en infoavonden. Je kunt het verloop van het project ook volgen op www.aquafi n.be. En vragen kun je steeds richten aan het Aquafi n-contactcenter op 03/450.45.45 of contact@aquafi n.be. In Izine 4 belichten we de verdere fases van dit werk.

Op 22 april is Aquafin ondertussen ook van start gegaan met de grote rioleringswerken in de zone Noordmandel. Met deze werken wil Aquafin het afvalwater van een drieduizend Kachtemnaren, dat nu nog in de omliggende waterlopen belandt, opvangen in het rioleringsnet. Om de bedrijven, de bewoners én het verkeer zo weinig mogelijk overlast te bezorgen, worden de werken uitgevoerd in ver-schillende fasen. Het hele project, dusalle fasen samen, zal zo’n 2 jaar duren.

Fase 1 - legende kaart: ■■■In fase 1 van de werken voert de aannemer een dwarsing uit van de Noordkaai, ter hoogte van het kruispunt met de Lodewijk de Raetlaan. Deze fase zal 2 weken duren. Verkeer kan niet doorrijden naar de

Zone NoordmandelRijksweg N36 Op de Rijksweg N36 zijn de herinrichting van het op- en afrittencomplex en de aanleg van een fietserstunnel volop bezig. Deze werken worden uitgevoerd in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). Vooral tijdens de begindagen zorgde het project voor nogal wat verkeersoverlast. Na een aantal ingrepen verbeterde de situatie echter gevoelig. En op vandaag is er toch weer relatief vlot verkeer mogelijk. De tweede fase van dit grote werk begint na het bouwverlof. In Izine 4 volgt daarover een uitgebreide uitleg, compleet met plannetjes.

Wie vragen heeft over dit project, kan daarvoor altijd terecht bij bereikbaarheidsadviseur Jochen Goekint op 0471/12.49.04 of [email protected].

14 // Izine Izegem

Page 15: Izine 2014/03

museumstukIN DE KIJKER

Aan de pekpot!

IN DE KIJKER

Aan de pekpot!

want de borstel ‘mocht zijn haar niet verliezen’. Bovendien moesten de bundeltjes mooi rond gezet zijn en wijd uitgespreid aan het

‘Pekken’ is voor velen een geliefde bezigheid. We denken onmiddellijk aan terrasjesweer. Aan gezellig keuvelen met een drankje bij de hand. En dat kunnen we zo uren vol houden.

Maar vroeger betekende ‘pekken’ wel iets anders. De borstelmaker pekte zijn borstels: met hete pek kleefde hij elk bundeltje haar stuk per stuk in de geboorde houten montuur. Het was een werk dat enige finesse behoefde. De bundeltjes moesten namelijk goed kleven

Wist je dat Izegem een speelplein ter waarde van 25.000 euro kan winnen? Bebat organiseert dit jaar een wedstrijd waarbij de gemeente die het grootst aantal lege batterijen per inwoner inzamelt, een op maat gemaakt milieuvriendelijk speelplein wint. Een extra speelruimte voor de kinderen is altijd welkom, dus daarom roepen we iedereen op om zoveel mogelijk lege batterijen, zaklampen en accupacks binnen te brengen in het stadhuis (Korenmarkt 10), de jeugddienst (Krekelstraat 167) of in één van de Bebat-inzamelpunten. Ook batterijen van vorkheftrucks zijn welkom! Elke batterij, zaklamp of accupack kan het verschil betekenen… Dus hoe meer, hoe beter! Alvast bedankt voor jouw medewerking!

INFO? Voor meer info kun je altijd terecht bij de jeugddienst: - 051/30.85.06 - [email protected] of bij de milieudienst: - 051/33.73.20 - [email protected]

Samen voor een nieuw speelplein

uiteinde, want dat maakte een borstel goed of juist niet. En toch moest het werk snel gebeuren. Het bundeltje ‘doppen’ in de hete pek kon dus niet zo nauwkeurig gebeuren. Vele vingertoppen verschroeiden en maakten die gevoelloos.

Een gepekte borstel was wel een kwaliteits-borstel. Met mooi lang haar of met stevige plantaardige vezels. Een gebruiksvoorwerp om zorg voor te dragen dus.

De nieuwste museumaanwinst is een ‘industriële’ pekpot, iets wat in Izegem nooit gebruikt werd. Hij is afkomstig van het borstel-bedrijf Verachert in Lier. Daar hoopte men de gepekte borstels sneller te kunnen maken. De industriële pekpot is een stuk groter dan ‘onze’ pekpot. Men heeft er een kraantje op gemonteerd om de hete pek rechtstreeks in de gaatjes van de houten montuur te laten lopen. Pas daarna plantte men de grondstof in de volgelopen gaatjes. Het begin van seriewerk dus. Misschien was deze pot al een antwoord op het machinewerk dat begin de twintigste eeuw op kwam?

mei - juni 2014 //15

Page 16: Izine 2014/03
Page 17: Izine 2014/03

SPORT

Vrouwen straks weer baas in het sportcentrum

Ladies Night // donderdag 12 juni 2014

Eerlijk is eerlijk: sporten is tof maar wat daarna komt, is misschien nog toffer. “We kijken er toch altijd naar uit om samen te gaan tafelen. Daar wordt er nog lang doorgepraat. Meestal over het feit dat we ons niet schuldig moeten voelen dat we veel eten, omdat we net twee sporten hebben beoefend”, knipoogt Fien.

Goed gevoelHet mag duidelijk zijn: de Izegemse is een uitgelezen ambassadeur voor de ladies night. “Ik kan iedereen inderdaad aanraden om ‘ns deel te nemen. Je komt gegarandeerd met een goed gevoel thuis en achteraf wordt er nog dikwijls over gepraat onder de vriendinnen. Want er is altijd wel één iemand die ergens een flater begaat!”, lacht Fien.

HEEL PRAKTISCH Na de massa-opwarming kunnen de deelneem-

sters twee sportieve sessies kiezen. De nadruk daarbij ligt op dans en muziek. In het aanbod steken de klassiekers (zumba, bokwa…) maar ook een aantal nieuwigheden. Dans je niet graag? Geen nood – er zijn ook een aantal sportieve keuzesessies zonder muziek. Een overzicht van het aanbod vind je terug op www.sportkrekel.be. Na het sportieve luik krijgen de deelneemsters een glas cava aangeboden. En wie dat wil, kan daarna de voeten onder tafel steken voor een maaltijd.

TIJDSCHEMA - 19 tot 19.30 uur: onthaal - Iets voor 20 uur: massa-opwarming - 20 tot 21 uur: eerste keuzesessie - 21 tot 22 uur: tweede keuzesessie - Vanaf 22 uur: cava en een hapje

INSCHRIJVING De prijs voor de sportsessies-met-cava bedraagt

15 euro. Wie achteraf nog een hapje wil eten, betaalt een extraatje. Betalen kan via een overschrijvingsformulier dat je opgestuurd krijgt na je inschrijving. Inschrijven kan vanaf 12 mei bij [email protected] of 051/33.20.74. Ook alle verdere info is te verkrijgen bij Joke.

Fien Bartsoen is Izegemse en overtuigd fan van de ladies night. Straks trekt ze er al voor de vierde keer naartoe. “Ik ben erin gerold via een vriendin. Onze eerste deelname is destijds zó goed meegevallen, dat de ladies night al gauw een vaste jaarlijkse traditie werd. Door de jaren heen heb ik tal van sporten geprobeerd: trampoturnen, jazz-dans, zumba, pilates, clipdance, enzovoort”, zegt Fien.

Sporten en tafelen“Je bent op schok met je vriendinnen, dus is het sowieso leuk om te sporten en te dansen. De sfeer is ook altijd erg los. Niemand zal je scheef bekijken als je ‘ns een pasje verkeerd zet. Of als je opeens overenthousiast meedoet. Iedereen is er per slot van rekening om zich te amuseren!”

Op donderdag 12 juni zwaaien de dames de plak over sportcentrum de Krekel. Rechtstreekse aanleiding daartoe is de jaarlijkse ‘ladies night’, een perfecte kruisbestuiving tussen sport en amusement.Of zoals Fien Bartsoen het zegt: “Samen sporten, samen eten, samen babbelen – vrouwen doen niets liever!”

Inschrijven voor de ladies night kan vanaf 12 mei

mei - juni 2014 //17

Page 18: Izine 2014/03

30 juni - 4 juli

Allemaal beestjes 3 - 6 j. € 59

WK Koorts 7 - 13 j. € 59

Creacocktail 7 - 13 j. € 59

Sportsnacks 7 - 13 j. € 59

Olympische held 10 - 13 j. € 69

7 juli - 10 juli

Piraterij 3 - 6 j. € 50

Sportreis 7 - 10 j. € 50

Sportrodeo 7 - 13 j. € 50

Explore! 10 - 13 j. € 50

14 juli - 18 juli

Sprookjesbos 3 - 6 j. € 59

American Games 7 - 13 j. € 59

11 augustus - 14 augustus

Leeuwenkoning 3 - 6 j. € 50

Team spirit 7 - 13 j. € 50

18 augustus - 22 augustus

Brandweerkamp 3 - 6 j. € 69

Sportreis 10 - 13 j. € 69

25 augustus - 29 augustus

Rikkie en z’n vriendjes 3 - 6 j. € 59

Funtastisch 7 - 13 j. € 59

Artistiko 7 - 13 j. € 59

Alle kampen duren van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16 uur. Er is opvang voorzien van 8 tot 9 uur en van 16 tot 18 uur. De locatie is het sportcentrum aan de H. Hartstraat 15. Meer info kun je nalezen op www.tsjaka.be. En ook Annelies Schelpe van de sportdienst helpt je graag verder. Je kunt haar bereiken op [email protected] of 051/33.20.73.

In de vorige editie van Izine hebben we het al uitgebreid gehad over de nieuwe formule van de Izegemse Gordelster. Wel: op 20 mei trappen we de competitie offi cieel af met de ‘Avond van de Trainer’.

Izegemse Gordelster van start:

‘De Avond van de Trainer’

Het basisgegeven van de Izegemse Gordelster is eenvoudig: verenigingen kunnen punten scoren als hun leden deelnemen aan sportieve activiteiten. Elke deelname levert één ster op. De vereniging die op het einde van de rit het grootst aantal sterren gescoord heeft, is de winnaar en krijgt de hoogste geldprijs.

De eerste sterren vallen te rapen tijdens de ‘Avond van de Trainer’ op 20 mei. Dit info-evenement staat open voor de trainers en bestuursleden van alle Izegemse sportclubs. Iedereen is welkom vanaf 18.30 uur. Na een algemeen gedeelte kunnen de aanwezigen kiezen uit drie workshops:- ‘Van gecoachte tot coach’. Een inspirerende lezing door Sabine

Appelmans.

- ‘Blessurepreventie d.m.v. core stability’. Actieve workshop van Beweegpunt Izegem.

- ‘Leren levens redden binnen de 3 minuten’. Over AER, reanimatie en wondverzorging.

Vanaf 21 uur kan iedereen gezellig nakeuvelen op een uitgebreide receptie.

De Avond van de Trainer vindt plaats in het sportcentrum en is helemaal gratis.

INSCHRIJVEN: [email protected]. Alle verdere info staat na te lezen op www.sportkrekel.be.

LATERE AFSPRAKEN VOOR DE IZEGEMSE GORDELSTER:

- 17 augustus: à la carte-triatlon - 24 augustus: Sneukelstadwandeling

Spetterendesportkampen!

18 // Izine Izegem

Page 19: Izine 2014/03

SPORT

Nieuwe zwembadtarievenVanaf 1 mei 2014 worden een aantal tarieven van het zwembad aangepast. Hieronder een overzichtje.

- Bespaar via beurten- en abonnementenkaarten (5 euro waarborg). - Vrijetijdspas Izegem: 50% korting enkel op toegangstickets.- Vrijetijdscheques Izegem: jaarabonnementen en beurtenkaart.

Ook de openingsuren worden licht aangepast- Op woensdag kunnen er tussen 12 en 13 uur ook baantjes

getrokken worden (met uitzondering van de zomervakantie).- Op zondag (buiten de zomervakantie) zal het zwembad open zijn

van 9 tot 13 uur, maar niet meer in de namiddag. Tijdens de zomervakantie blijven de binnen- en buitenbaden gewoon open van 14 tot 19.45 uur.

- Het buitenbad wordt opengesteld vanaf 15 mei en niet meer in september.

- Er komen drie sluitingsdagen bij: paasmaandag, pinkstermaandag en 15 augustus.

Een volledig overzicht van de tarieven, openingsuren en sluitingsdagen kun je nalezen op www.sportkrekel.be.

tarieven - gans jaar geldig

jaarabonnement Izegemnaren € 75

jaarabonnement niet-Izegemnaren € 100

tarieven - niet geldig in zomervakantie

toegangsticket € 3

10-beurtenkaart Izegemnaren € 20

10-beurtenkaart niet-Izegemnaren € 27

groepen - jeugdbewegingen * € 1 p.p.

kinderen jonger dan 5 jaar ** gratis

tarieven zomervakantie

toegangsticket Izegemnaren € 4

toegangsticket niet-Izegemnaren € 6

3-beurtenkaart Izegemnaren € 10

3-beurtenkaart niet-Izegemnaren € 16

5-beurtenkaart Izegemnaren € 16

5-beurtenkaart niet-Izegemnaren € 25

groepen / jeugdbewegingen Izegemnaren * € 2 p.p.

groepen / jeugdbewegingen niet-Izegemnaren * € 3 p.p.

kinderen jonger dan 5 jaar ** gratis

* vanaf 15 personen, 1 begeleider per 15 personen noodzakelijk en gratis.

** Enkel onder begeleiding van een volwassene.

mei - juni 2014 //19

Page 20: Izine 2014/03

Woensdag 30 april:‘street soccer’-tornooi!Helemaal gratis en toegankelijk voor jongeren van 7 tot 18 jaar. We spelen in groepjes van drie, inschrijven kan op voorhand ([email protected] of 0476/18.33.86) of de dag zelf tussen 13.30 en 14 uur. Plaats van de afspraak is de Blauwe Kooi op het speelplein aan de Tulpenlaan. Er komt een DJ plaatjes draaien, je kunt een hamburger ‘stekken’ en je kunt zelfs een initiatie pannavoetbal volgen. Dit tornooi mag je gerust beschouwen als een training voor 22 juni…

De hele wereld wordt binnenkort voetbalgek… En wie zijn wij, Izegemnaren, om daaraan te weerstaan? Vandaar:

Izegem voetbalgek!

Zondag 22 juni:WK op groot scherm en panna- en street soccer-duel!Vanaf 13.30 uur wordt de Grote Markt omgetoverd tot een voetbal-hemel. Er vindt een panna-knock out-duel plaats en de finales van het street soccer-tornooi worden beslecht. Compleet met een set van DJ Audiophonic… En om 18 uur kun je de WK-wedstrijd België – Rusland bekijken op een groot scherm centraal op de Markt. Ambiance verzekerd!

WABLIEFT? PANNAVOETBAL?! Pannavoetbal is een vorm van straatvoetbal die gespeeld wordt in een

‘pannakooi’ en 1 tegen 1 of 2 tegen 2. Bedoeling is om met behendige voetbal-trucs je tegenstander af te troeven en te scoren. Bij een ‘panna’ (het door de benen spelen van je tegenstander waarbij je in balbezit blijft) is de wedstrijd onmiddellijk afgelopen. De panna mag zowel voorwaarts, zijwaarts als achterwaarts uitgevoerd worden. Als er geen panna uitgevoerd wordt tijdens de wedstrijd, telt de eindscore van de beide ploegen.

EN WAT ZIJN DE REGELS?- De wedstrijd duurt 3 minuten. Wie de toss wint, mag beginnen.- Na 3 minuten telt het doelsaldo. Bij gelijkstand volgt een verlenging van 30 seconden.- Wie een ‘panna’ scoort bij zijn tegenstander, is onmiddellijk de winnaar.- Vrije trappen moeten binnen de 3 seconden genomen worden.- Er is slechts beperkt lichamelijk contact toegestaan. Gevaarlijk spel is al helemaal niet

toegestaan.- Respect voor de tegenstander en fair play zijn essentieel.

20 // Izine Izegem

Page 21: Izine 2014/03

Luiers over?Breng ze naar de ‘Pamperbank’Als je zelf belhamels hebt rondlopen, zul je het wel weten: luiers zijn duur. En voor wie moet leven met een beperkt budget, kan de constante nood aan luiers een zware last zijn. De ‘Pamperbank’ kan echter soelaas brengen. Via dit gloednieuwe initiatief kun je vanaf september namelijk pakketjes van 25 luiers kopen voor slechts 1 euro.

“Weet je dat een kind gemiddeld 5.000 luiers nodig heeft totdat het zindelijk is? Eén pak luiers kan tot 25 euro kosten. En aan-gezien luiers geen luxeproduct zijn, neemt de aankoop noodzakelijkerwijs echt een flinke hap uit het gezinsbudget. Wie over een ruim budget beschikt, kan daar wel weg mee. Maar voor wie het financieel wat moeilijker heeft, ligt de aankoop van luiers niet altijd voor de hand”, weet Inge Rots, diensthoofd Gezins- en Seniorenzorg van het OCMW. “Om die mensen te helpen, werd er nu ook in Izegem een ‘Pamperbank’ op-gericht.”

Het principe van de Pamperbank is simpel. Wie overschotjes van luiers heeft, kan die

deponeren bij een aantal inzamelpunten. De luiers worden verzameld en gesorteerd volgens maat. Daarna worden er opnieuw pakketjes samengesteld. Eén pakket bevat 25 luiers van verschillende merken, maar wel allemaal in dezelfde maat. Die pakketjes worden vanaf september verkocht voor slechts 1 euro per stuk. “We zorgen ervoor dat de luiers terechtkomen bij de doelgroep”, weet Inge Rots. “Onze maatschappelijke werkers leiden de verdeling in goede banen. En we werken ook nauw samen met ver-enigingen zoals ’t Koeterke en ’t Kringske.” Je kunt de Pamperbank ook steunen door een ‘Pamperkaart’ van 5 euro te kopen. Met dat geld kopen de organisatoren dan zelf luiers aan die ze opnieuw verdelen over de

pakketjes. Want hoewel de meeste aan-geleverde luiers maten 1 en 2 zijn, is er toch vooral nood aan maten 3 tot 5.

“Je zou natuurlijk kunnen denken dat iedereen die luiers over heeft, die wel zal schenken aan vrienden of familieleden. Maar wij vinden het warm water niet uit.Er zijn al soortgelijke Pamperbanken in 19 gemeenten. Daar loopt het initiatief overal goed, dus waarom zou dat in Izegem anders zijn?”, vraagt Inge zich af. “Dit is eigenlijk een echt feelgood-project. We zorgen ervoor dat datgene wat bepaalde mensen niet meer nodig hebben, terechtkomt op de juiste plaats. En daar kan volgens mij niemand iets op tegen hebben.”

SOCIAAL

WAAR KUN JE JE OVERTOLLIGE LUIERS BINNEN BRENGEN?

Sociaal huis ’t Antwoord Dorpshuis Emelgem Consultatiebureau K&G Lokale opvanggezinnen Sint-Jorisstraat 60 Emelgemseplein 1 Ommegangstraat 41 (ziekenhuis) info bij LOK Izegem of ‘t Antwoord

Nieuw project // ondersteun gezinnen uit kansengroepen

mei - juni 2014 //21

Page 22: Izine 2014/03

Heb je onlangs een paar mooie foto’s genomen tijdens een wandeling in Kachtem? Heb je beelden die de sfeer van één of ander evenement perfect vatten? Of heb je gewoon een tof, ouderwets Izegems plaatje geschoten zonder al te veel overbodige poespas? Stuur je beeldmateriaal dan zeker binnen op [email protected].

Instagrammen en Facebooken kan ook. Als je de hashtag #in_izegem gebruikt, geef je aan dat we je foto’s mogen gebruiken voor Izine.

Hierbij een aantal foto’s die ons de voor-bije twee maanden bereikt hebben.Al deze foto’s staan ondertussen op de officiële Facebook-pagina van Izegem: www.facebook.com/stad.izegem.Op die pagina kun je stemmen voor de leukste foto. En de maker van die foto, die krijgt een jaarabonnement op het zwembad ter waarde van 70 euro.

In Izine 2 scoorde Isabelle Deveughele het best met haar sneeuwpret-foto. Daar komt straks dus veel zwembad-pret van.

Wil je ook je kans wagen? Stuur dan zeker je foto door. En als vanzelf-sprekend hoef je helemaal geen gediplomeerd fotograaf te zijn…Alle beelden zijn welkom!

www.facebook.com/stad.izegem

WEDSTRIJD

JOUWFOTOIN IZINE?

Doe mee en maak kans op een jaarabonnement

van zwembad De Krekel ter waarde van 70 euro!

© Stefaan Vandorpe // Freddy Devadder

Dag van het kind

© Margot // Running with a view

© Julie Maertens

© Ann Lesage // KIZ-wandeling Bosmolens

22 // Izine Izegem

Page 23: Izine 2014/03

’T KLIKT

© Andy Vandaele // Eperon d’Or

© Saskia Wullaert © Jan Huysentruyt // De ronde passeert

© José Biesbrouck // Bosmolens

© Ann Lesage // KIZ-wandeling Bosmolens

© Valérie Meert // Buitenspeeldag

mei - juni 2014 //23

Page 24: Izine 2014/03

Korenmarkt 14 - 8870 Izegem - 051/301986

Foto

grafi

e: B

uyck

& D

ousy

OptiekZonnebrillen

LenzenLapperre hoortoestellen

gratis oogtest en gehoortest

Page 25: Izine 2014/03

ont

wer

p: y

ves@

aaiv

zz.b

e

Page 26: Izine 2014/03

Diep achterin de Leest, ver voorbij het podium en de kleedkamers van de artiesten, staat een kapelletje. Nee – daarin huist deze keer geen lichtgevend Mariabeeldje. Maar wel een guitige, gepuntmutste kleine vriend met een heel eigen taak: de artiesten beschermen en verwennen. De avonturen van Tillo de Backstagekabouter kun je volgen op de website van De Leest en op Facebook. Maar wij konden onze kleurrijke vriend strikken voor een zeldzaam diepte-interview.

Wat is jouw taak binnen Cultuurhuis De Leest eigenlijk?Tillo: “Ik ben de mascotte van De Leest en maak deel uit van het fantastisch team hier. Ik onthaal alle artiesten backstage en probeer hen te entertainen met mijn ludieke visie op het cultuurverhaal.”

Hoe voelt het om zo dicht bij de artiesten te komen?Tillo: “Het is voor mij een unieke kans om met elke artiest in contact te komen. Ik draag persoonlijk contact dan ook hoog in het vaandel. En ik probeer altijd mijn beste puntmuts voor te zetten om een goede indruk te maken op de artiesten.”

Ik kan me voorstellen dat je bij heel wat culturele iconen op de schoot hebt gezeten. Wie heeft de voorbije jaren het meest indruk op jou gemaakt? Tillo: “Goh... dat is moeilijk te zeggen. Maar ik herinner me nog goed dat ik even heb

vertoefd heb in de decolleté van Hannelore Bedert. Dat was ongetwijfeld mijn warmste ervaring (knipoogt). Maar ook van de hypnose van Patrick Picart was ik enorm van de plank. Daarnaast vloog ik samen met Kamagurka ‘in den drank’, werd ik ontvoerd door Sien Eggers, zong ik slaap-liedjes met Wim Opbrouck en Herman Van Veen, zat ik op de schoot bij Chris Lomme, zong ik ‘Malle Babbe’ met Rob De Nijs en stak Stijn Meuris me in de microgolfoven.”

Mogen we de backstagekabouter in de volgende jaren misschien eens zelf op de planken verwachten?Tillo: “De uitdrukking luidt: ‘Zeg nooit nooit’. Het zou alleszins een hele eer zijn om in één of ander ballet een gastrolletje te mogen dansen. Maar daarvoor zal ik nog heel wat pirouettes moeten leren draaien hier in de kapel. En zeg nu zelf, het backstageverhaal van De Leest… Dat is al een avontuur op zich!”

Tillo de Backstagekabouterklapt uit de biecht…

Om zeker te zijn dat je op tijd je kaartjes kunt reserveren voor je favoriete voorstellingen, organiseert cultuurhuis De Leest opnieuw een startdag voorverkoop. Tijdens deze dag kun je enkel aan onze balie kaartjes komen kopen. Wij zullen lange wachtrijen proberen vermijden door de foyer in te richten als ‘grand café’, een nummertjes-systeem te voorzien en je eventuele

wachttijd te verlichten met muziek. Voor alle duidelijkheid: die dag nemen we geen telefoon op, de mailbox blijft gesloten en ook via de site kun je nog geen tickets bestellen.

Startdag voorverkoop: zaterdag 17 mei doorlopend van 9 uur tot 13 uur Vanaf maandag 19 mei kun je dan zoals voorheen

terecht op [email protected], www.deleest.be of telefonisch op 051/33.76.10.

De Leest prikkelt // najaarsprogrammatie

Startdag voorverkoop: zaterdag 17 mei

26 // Izine Izegem

Page 27: Izine 2014/03

CULTUUR

DO13 NOVEMBER

Nieuwe Theatershow Gili

DO23 OKTOBER

Het Prethuis:

De Latste Kanse

WO3 DECEMBER

Willem Vermandere

VR10 OKTOBER

Josef Spacek:

Tsjechische dromen

De favoriete najaars-prikkels van Tillo

ZO14 DECEMBER

Klaas Vaak:

Eftelingtheater

VR17 OKTOBER

Ritmo Latino

en Buscemi

DO27 NOVEMBER

Raf Walschaerts:

Jongen toch

DO11 DECEMBER

Bent Van Looy:

Round the bend

VR26 DECEMBER

Aspe

WO5 NOVEMBER

Theater Antigone:

Dagboek van een soigneur

DO2 OKTOBER

Joost Van Hyfte:

Gastroseksueel

mei - juni 2014 //27

Page 28: Izine 2014/03

Een nieuwe startvoor speelpleinde Tuinwijk

Speelpleinwerking // Tuinwijk

Deze zomer is er op speelplein de Tuinwijk weer leven in de brouwerij! Er is een gloednieuwe speelpleinwerking met een gloednieuwe hoofdanimator, en die kan twee maand terecht in het gloednieuwe heem van de Chiromeisjes. En op het gloed-nieuwe speelterrein. Alles gloednieuw. Jeukt het bij jullie ook al? Op maandag 30 juni zijn alle kinderen, hun ouders en de buren tussen 7.30 en 9.30 uur alvast welkom op een feestelijk ontbijt. Kwestie van de vakantie op een toffe manier in te zetten!

Tevreden dat er terug speelpleinwerking komt in Emelgem?Jonathan: “Ik zal pas ná de vakantie kunnen zeggen of ik echt tevreden ben (lacht). In het begin had ik het wel moeilijk met de keuze om de speelpleinwerking weer te decentraliseren. Vooral omdat de animatorenploeg in het JOC zo hecht is. Maar alle animatoren zullen zowel actief zijn in Emelgem als aan het JOC, dus verliezen we elkaar niet uit het oog. Voor de Emelgemse kinderen en ouders is het natuurlijk super dat er zo dichtbij weer een speelpleinwerking is. Ik hoop dat we veel

nieuwe kinderen een supertoffe vakantie kunnen bezorgen.”

Je wordt een zomer langhoofd-animator in Emelgem.Een uitdaging?Jonathan: “Zeker! De werking is nieuw en ik zal een grotere verantwoordelijkheid moeten dragen. In het JOC kun je gemakkelijk met een vraag naar de jeugddienst, en nu zal dat moeilijker zijn. Maar ik ben erg enthousiast en we hebben de sterkste animatorenploeg in jaren. Dus kan het eigenlijk niet mislukken!”

Inderdaad: tegen de zomervakantie zul je het speelplein aan de Tuinwijk niet meer herkennen. Er komt namelijk een avontuurlijk terrein met speelelementen in een heuvelachtig decor met veel groen. Het zal toffe plek zijn voor zowel kinderen, jongeren, (groot-) ouders als buurtbewoners. De inrichting van het speelplein werd ontworpen door het Duitse bedrijf Krambamboul.

Stevig aan het roer: Jonathan DepootJonathan Depoot is al sinds 2008 animator op het speelplein aan het JOC. Deze zomer krijgt hij een nieuwe uitdaging: hij wordt twee maanden hoofdanimator op de Emelgemse speelpleinwerking.

28 // Izine Izegem

Page 29: Izine 2014/03

JEUGD

Onderdak in het nieuwe Chiro-heem

2350 Ytong-stenen; 2250 kg lijm voor die stenen; één 20.000-liter-waterput; 46,5 m² glas-oppervlak; 388 m² chape en 8,3 ton pleister en cement.”

Hoe zie jij de toekomst voor speelplein de Tuinwijk?Dries: “Wel, als je me als idealist een beetje laat dromen… Dan stel ik me het speelplein voor als een aangename plek waar jong en oud graag vertoeven. Ik geloof graag dat de speelpleinwerking in de zomervakanties een groot aantal kinderen kan aantrekken. Dat zou een beetje zijn zoals ‘in de goeie oude tijd’, want de Tuinwijk heeft wel een mooie traditie van speelplein-activiteit. Ik hoop ook dat de buren van de omliggende wijken er graag even halt houden voor een klapke of zelfs een bescheiden roddelke. En dat het nieuwe heem voor de Chiromeisjes een dynamiek mag creëren voor alle Emelgemse jongeren.”

De bouw van zo’n heem mag je ongetwijfeld niet onderschatten.Wie helpt er zoal mee? Dries: “Vzw ’t Huzeke heeft zich georgani-seerd in verschillende werkgroepen. De werkgroep ‘Funding’ bestaat uit ouders en oud-leiders en richt zich vooral op het organiseren van geldacties. De werkgroep ‘Bouwers’ komt vrijwel elke zaterdag samen om de handen uit de mouwen te steken. Die bouwers zijn vaders van Chiro-meisjes, (oud-) leidsters en sympathisanten met het hart op de juiste plaats. Elke werkdag is er ook een moeder die zorgt voor soep en koffie. En daarnaast is er nog het dagelijks bestuur, met vertegenwoordigers uit elke werkgroep en uit de Chiroleiding. In totaal steken een dertigtal personen van ver of dichtbij hun schouders onder het project.”

Weet je ongeveer hoeveel materiaal er in het gebouw is gekropen?Dries: “Jazeker. 950 kg mortel; 6,5 m³ hout voor ramen; 358 meter PVC-buizen;

Geen speelpleinwerking zonder een keurig onderdak. En op dat vlak zullen ze op de Tuinwijk niets tekort komen. Centraal op het speelplein trekken de Chiromeisjes Emelgem namelijk een gloed-nieuw heem op. En de speelpleinwerking mag daar gedurende de zomermaanden een gebruik van maken. Dries Verstraete is de voorzitter van vzw ‘t Huzeke, die zich al sinds 2007 voor het nieuwe gebouw inzet.

Henk vandekerckhove, Filip Huwaert, Jan Vanwelsenaers, Patrick Decleer en Dries Verstraete

mei - juni 2014 //29

Page 30: Izine 2014/03

02.

PLAY-MOBIELvoor kinderen tussen5 en 12 jaar

01.

SPEELPLEIN-WERKINGJOC EN EMELGEM

voor kinderen tussen 3 jaar (pampervrij) en 12 jaar (nog geen middelbaar)

Waar?

JOC: Krekelstraat 167.Emelgem:Graaf de Montblanclaan 20/1.

Speelpleinen:Haverhof, Masteneiken Bosmolens.

Jeugdhuis De Tunne:Krekelstraat 167.

Lokalen Chiro St.-Jan Kachtem:Hogestraat 10.

Wanneer?

Van maandag tot vrijdag.Werking: 8u30 - 17uVooropvang: 7u30 - 8u30Na-opvang: 17u - 18u

Heel de zomervakantie, behalve:21 juli15 augustus29 augustus

Van maandag tot vrijdag,Telkens van 13u30 - 16u30.

Haverhof: 30 juni - 4 juli 22 - 25 juli 11 - 14 augustus

Masteneik: 7 - 10 juli 28 juli - 1 augustus 18 - 22 augustus

Bosmolens: 14 - 18 juli 4 - 8 augustus 25 - 27 augustus

Woensdagen.Heel de zomervakantie.

13u30 - 17u

Van maandag tot vrijdag.Werking: 9u - 16u.Vooropvang: 8u - 9u.Na-opvang: 16u - 17u.

30 juni - 4 juli7 - 11 juli18 - 22 augustus25 - 29 augustus

Prijs?

€ 5 (contant, enkel bancontact in het JOC)

gratis € 2 (contant) €5 (contant)

Prijs speciale activiteiten?

Zwemmen: €1 extra.Uitstap: max. €15 extra.

nvt Zwemmen: €1 extra.Uitstap: max. €15 extra.

nvt

Inschrijven werking?

Ter plaatse op de dag zelf.Voormiddag: 7u30 - 9u30Namiddag: 13u - 13u30

Ter plaatse op de dag zelf. Ter plaatse op de dag zelf. Inschrijven op voorhand vanaf22 april via [email protected] 051/30.85.06. Maximum 15 plaatsen per dag.

Inschrijven speciale activiteiten?

Op voorhand. Zie ook website. nvt Op voorhand. Zie ook website. nvt

Als het kriebelt moet je… spelen!

Vakantiewerking // zomer 2014

Op maandag 30 juni begint de zomervakantie. De jeugddienst en de animatoren zijn er klaar voor. Van kleuters tot tieners – niemand hoeft zich te vervelen. Deze zomer wordt het weer knallen!

03.

TIENER-WERKINGvoor jongeren van12 jaar (1° middelbaar)tot en met 16 jaar(4° middelbaar)

03.

BABBELOE

voor jongeren van12 jaar (1° middelbaar) tot en met 16 jaar(4° middelbaar)

SPEELJETONS Op de speelpleinwerking werken we met speeljetons. Eén jeton is € 5,00 waard en

hiermee kan je kind een dag naar de speelpleinwerking komen. De speeljetons kan je doorheen het jaar kopen op de jeugddienst en blijven onbeperkt geldig.

OPGELET Vanaf deze zomer is er geen vakantiewerking meer op de laatste vakantiedag

wegens het verhuizen van materiaal en de grote opkuis.

INFOMOMENT Op zaterdag 28 juni tussen 10 en 12

uur kan je op de speelpleinwerking in het JOC of Emelgem terecht met al je vragen over de vakantiewer-kingen, kan je speeljetons kopen, kan je de infofi che invullen…

MEER INFO Jeugddienst Izegem Liesbeth Theunynck Krekelstraat 167 051/30.85.06 of 0473/57.36.06 [email protected] http://jeugd.izegem.be

30 // Izine Izegem

Page 31: Izine 2014/03

JEUGD

Kleur deze plaat monsterachtig leuk in, en breng ze mee naar de eerste speelpleindag (30 juni) op speelplein Tuinwijk. Wie per leeftijdscategorie (3 - 5 jaar, 6 - 8 jaar en 9 - 12 jaar) de mooiste tekening inlevert, krijgt een prijs!

mei - juni 2014 //31

Page 32: Izine 2014/03

gentsestraat 2a

8870 izegem

0475 52 15 63

www.janbalcaen.be

ad_JanBalcaen_1113.indd 1 27/11/13 13:48

Page 33: Izine 2014/03

JEUGD

Allemaal ballen! Woensdag 2 april was buiten-speeldag. Het thema was ‘Allemaal ballen’ en het weer en de sfeer waren super.

WIE ER NIET BIJ WAS, HAD ONGELIJK… MAAR KAN ZICH VOLGEND JAAR GELUKKIG HERPAKKEN!

WIST JE DAT…

… de mama’s op Moederdag (zondag 11 mei) extra in de watten worden gelegd door de diensten sport en jeugd?

… de jeugddienst en de bibliotheek de blokkende student tijdens de eerste twee weken van juni extra zullen verwennen met blok@bib?

… alle vrijwilligers van de jeugddienst zich mogen verlekkeren op een bedankingsbarbecue op donderdag 26 juni?

… het dienstencentrum en de jeugddienst op donderdag 17 juli een ijsjessalon organiseren, aangevuld met een toffe activiteit voor jong en oud?

… Izegemse verenigingen en scholen het springkasteel van de jeugddienst kunnen huren?

… je alle details over deze wist-je-datjes zult kunnen terugvinden op http://jeugd.izegem.be?

gentsestraat 2a

8870 izegem

0475 52 15 63

www.janbalcaen.be

ad_JanBalcaen_1113.indd 1 27/11/13 13:48

mei - juni 2014 //33

Page 34: Izine 2014/03

Het 2000 m2-grote terrein tussen de Prinsessestraat en Wandel op de

Mandel ligt ondertussen al klaar om de volkstuintjes te verwelkomen. De site zal plaats bieden aan 12 perceeltjes dieverhuurd zullen worden aan evenveel Izegemnaren met groene vingers. Er wordt ook een ruime parking voorzien. En bij ieder tuintje hoort een handige opbergruimte voor tuinmateriaal allerhande. Je merkt het al: op de volkstuintjes zullen niet alleen

tomaten en wortelen groeien… Maar er zullen ongetwijfeld ook tal van nieuwe vriendschaps-banden ontkiemen.

Wie graag zo’n tuintje zou bewerken, kan tussen 16 en 29 juni zijn of haar kandidatuur indienen bij de milieudienst. De perceeltjes worden toegewezen na onderzoek van de verschillende kandidaturen. Wie indient op 16 juni maakt dus niet meer kans dan iemand die indient op 29 juni.

Eigen Emelgemse kweekJe hebt zelf geen tuintje, maar het jeukt om worteltjes te zaaien? Of je hebt zin in frietjes van zelf geplante aardappelen? Of om te pronken met zelfgekweekte radijsjes? Dan kun je vanaf volgend voorjaar misschien aan de slag op één van de volkstuintjes in Emelgem.

VRAGEN? Geef gerust een seintje aan de milieudienst op

[email protected] of 051/33.73.20.

INFOAVOND OP 12 JUNI Geïnteresseerd in dit project? En zin om eventueel

zelf een tuintje te bewerken? Kom dan zeker naar de infoavond op donderdagavond 12 juni, om 19 uur in het oud gemeentehuis van Emelgem.

DE ZOEKTOCHT NAAR EEN NAAM… De Izegemse volkstuintjes hebben nog een naam

en een logo nodig. Borrelt de inspiratie spontaan bij jou op? Speel je voorstellen dan zeker door aan de milieudienst. Als je dat doet vóór 1 augustus 2014, maak je zelfs kans op een mand biogroenten of -fruit.

Als je volgende zomer van een lekker slaatje smult met zelf geteelde groentjes,

denk dan even aan de leerlingen van het VTI. Want zij zullen straks eigenhandig al de nodige infrastructuur aanmaken. “De leerlingen van de afdeling Bouw zullen het betonnen plateau gieten”, weet Peter Goethals, technisch adviseur bij het VTI. “Maar vooral de afdeling Hout zal de tuintjes een gezicht geven. De leerlingen van het vierde jaar Hout maken de tuinpoortjes.

Het vijfde jaar levert de 12 opbergruimtes. En de gasten van het zevende jaar Bijzondere Schrijnwerkconstructies zullen een brugje maken dat de achterliggende sloot zal overspannen. Voor onze school zijn dit natuurlijk erg waardevolle en aangename projecten. Onze leerlingen werken graag aan zulke zaken. En als ze over tien jaar aan de volkstuintjes zullen passeren, zullen ze ongetwijfeld nog steeds een beetje trots zijn.”

Het VTI steekt de handenuit de mouwen!

Volkstuintjes // klaar tegen volgend voorjaar

34 // Izine Izegem

Page 35: Izine 2014/03

Vroeger en nu…

ARCHIEF

De tijd vliegt… …en ook in de Emelgemse Prinsessestraat is er op dik honderd jaar heel wat veranderd.

Heemkring Ten Mandere // uit de archieven

In de jaren 1930 en 1931 gebeurde er geen enkel ongeval. Maar in 1932 sloeg de vlam

in de pijp. Met een monsterscore van maar liefst 10 ongevallen. Er werd gebotst aan de tramstatie van de Krekelstraat (hoek met de Burg. Vanden Bogaerdelaan), de steenweg naar Lendelede, de hoek van de Zottinnestraat (Hallestraat) met de Grote Markt, de Roese-laarsestraat, de Gentsestraat en aan de Steendam (ook Gentsestraat). In de Mandel-

bode van 5 maart 1932 staat het volgende bericht te lezen: “Donderdag had er aan de post eene botsing plaats tussen de auto van M. Gerome Vanlaecken uit Moorslede en deze van M. Windels, fabrikant uit stad. De auto komende uit de Roeselaarsestraat werd nog al erg beschadigd.” Dat een auto-ongeval anno 1932 een ware happening was, kunnen de foto’s hiernaast bewijzen.

Verkeersveiligheid anno 1932… Het allereerste Izegemse auto-ongeval dateert uit november 1929. In De Mandelbode van 16 november van dat jaar lezen we: “Dinsdagavond rond 6 uur reed een onbekend iemand (uit Bovekerke) zonder lichten tegen zijn auto (aan de Abeele). De chauffeur was dronken.” ‘Zijn’ slaat op Paul Depoortere, de latere oorlogsburgemeester van Izegem.

Wie meer historische weetjes wenst te lezen over onze stad, kan zich gratis abonneren op de nieuwsbrief van Ten Mandere: www.tenmandere.be.

Blijkbaar ging men in 1932 ook op kerstnacht al uit met de wagen. “Op kerstnacht is een auto in volle geweld komende uit de richting van Ingelmunster, gebotst tegen het huis bewoond door M. Henri Missiaen aan de Steendam, juist in ‘t binnenkomen der stad. Aan de muur is er wat schade, Wat er van den auto en zijn geleider is heeft men niets vernomen.” (De Mandelbode, 31/12/1932). Strakke journalistiek.

mei - juni 2014 //35

Page 36: Izine 2014/03

De wondere wereldvan woord en muziek“Weggaan van de grootstad Gent, waar ik 8 jaar directeur was van Academie de Kunstbrug, naar het kleinere Izegem, was een keuze om terug te keren naar de roots. Om te kunnen werken in een kleiner team waarmee ik toch een grotere impact kon hebben op het plaatselijke culturele leven. Maar er was ook een gewone, menselijke reden: Ik voel me terug ‘thuis’. Eens Izegemnaar…”Wim Belaen (46) is de nieuwe directeur van de Academie. En zijn enthousiasme werkt aanstekelijk.

Ik ben vroeger leerling én leraar geweest in de Academie van Izegem, en heb de

stad en de Academie nooit echt losgelaten”, vertelt Wim. “Mijn ouders wonen nog in Izegem. Ik kwam hier dus nog regelmatig en volgde het reilen en zeilen van de Academie altijd op. Toen de kandidatuur voor directeur opengesteld werd, kon ik het uiteindelijk niet laten mij kandidaat te stellen.” Wim haalde de job binnen en is ondertussen al goed ingewerkt. En hij heeft het naar zijn zin, daar in de Kruisstraat. “De personeelsgroep beschikt over een enorm enthousiasme, veel artistieke kwaliteiten en een grote beroepsernst”, klinkt het.

“Van poetsvrouwen, over het secretariaat tot de leerkrachten: we zijn allemaal begaan met onze Academie en de leerlingen. En ook die leerlingen vallen me bijzonder goed mee. Er is grote kwaliteit, mede dankzij het uit-stekende verenigingsleven, en ik voel het bruisende enthousiasme van zowel personeel als leerlingen en ouders dagelijks in de Academie.“

De komende jaren zit er heel wat in de pijplijn. Vooral de oprichting van de ‘Kunstacademie’ wordt een heel belangrijk dossier. “Bedoeling is dat de Beeldende Kunst in onze Academie opgenomen wordt”, licht Wim toe. “Er is dit

jaar trouwens al een project waarbij leer-krachten van onze afdeling Woord samen-werken met leerkrachten Beeld van het Izegemse filiaal van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten Roeselare (SASK). Ik moet zeggen dat de eerste kennismaking met de leerkrachten en collega-directeur Carl Segaert van SASK me bijzonder bevallen is. En dat zowel op menselijk als op artistiek vlak.”

VRAGEN? EÉN ADRES: Stedelijke Academie voor Muziek en Woord Kruisstraat 13 - 8870 Izegem 051/30.34.35 http://samw.izegem.be

De Stedelijke Academie voor Muziek en Woord // een kijkje achter de schermen

36 // Izine Izegem

Page 37: Izine 2014/03

VRIJDAG 16 MEI

fluit, saxofoon, klarinet en euphoniumom 19.30 uur - auditorium van de Academie

ZATERDAG 17 MEI

gitaar, viool en pianoom 19.30 uur - auditorium van de Academie

ZATERDAG 24 MEI

bugel, trompet, sax, slagwerk en euphoniumom 19.30 uur - auditorium van de Academie

WOENSDAG 25 JUNI

Optredens, inschrijvingen, info, drank en versnaperingen.

Iedereen is hartelijk welkom in de Academie om ’ns te komen proeven van ons aanbod!

De wondere wereldvan woord en muziek

CULTUUR

Muziek belevenmet goesting !Creatieve muziekopleiding

Spreekangst overwin je met veel goesting !Creatieve woordopleiding

Weet je wat de grootste angst is die mensen kunnen hebben? Vliegangst? Parachute-springen? Diepzeeduiken? Nee hoor: spreek-angst! Echt waar! Bij ons leer je heel wat meer dan alleen maar een tekstje voordragen of een toneeltje spelen. Je leert hoe je voor een groep mensen staat. Je leert je duidelijk en klaar uitdrukken. Weg met die vervelende trillende handen, die knikkende knieën en die rode kop.

De Academie heeft al jaren een bloeiende afdeling Woord. Vanaf 8 jaar (derde leerjaar) kun je al instappen. Maar dat kan natuurlijk ook vanaf 12 jaar, 14 jaar, 16 jaar of zelfs als volwassene. Je krijgt sowieso een programma op maat aangeboden. Want naast allerlei spreek- en ademtechnieken, kan je er ook leren toneelspelen, vertellen, gedichten zeggen, presenteren, enzovoort. Met andere woorden: alles wat met het gesproken woord als podiumkunst te maken heeft.

De Academie heeft in de muziekafdeling voor elk wat wils. Wil je een instrument leren? Wil je spelen in een harmonie, fanfare of strijk-orkest? Zingen in een koor? Of liever in een popgroep? Jazz? Ga je graag naar concerten en optredens? Hou je gewoon van muziek zonder een instrument te willen leren? Onze Academie biedt je al die kansen en uitdagingen om de wondere wereld van de muziek te leren kennen: noten lezen, ritmes en grooves ontdekken, een instrument beheersen…Je leert optreden, samenspelen en samen-werken. Van kindsbeen af ontdek je bij ons wat het betekent om op een podium voor een publiek te staan. Als dát geen kans is voor het latere dagelijkse en professionele leven!

Ook als volwassene kan je in onze Academie dezelfde uitdagingen ervaren. Maar kies je ervoor om in de luwte – zonder stress en drukte – je hobby uit te oefenen, ook dan is er voor jou een plaatsje vrij bij ons. Kind, jongere of volwassene: we tekenen graag met jou samen je ideale parcours uit.

03. MUZIEK

01. HAPPENING

AGENDA 02. WOORDZONDAG 18 MEI

Theaterfestivalvan 10 tot 19 uurin Cultuurhuis De Leest

ZONDAG 1 JUNI

Woordfestivalvan 10 tot 18 uurin Cultuurhuis De Leest

Directeur Wim Belaen: vanuit Gent terug naarde Izegemse roots

mei - juni 2014 //37

Page 38: Izine 2014/03

EXPO

WAK-kunstroute

ZA 26 APRILZO 27 APRILZA 3 MEIZO 4 MEI

OKRAFietsennaar Roeselare

MA 5 MEI

MUZIEK

Stef Bos:‘Lente’

DO 8 MEI

VLAAMSE ACTIEVE SENIORENFietsenin het Meetjesland

DI 27 MEI

KVLVKACHTEMFietstocht naar Sint-Eloois-Winkel

ZO 15 JUNI

AGENDAmei - juni2014

BATJESmet Europees dorp, Vlaams Kampioen-schap voor Straat-muzikanten…VR 13 JUNIZA 14 JUNIZO 15 JUNI

38 // Izine Izegem

Page 39: Izine 2014/03

AGENDA

EXPO

ZATERDAG 26 APRIL ZONDAG 27 APRIL ZATERDAG 3 MEI ZONDAG 4 MEI HAPPENING // WAK-KUNSTROUTEDe kunstroute is een echte kunsthappening over 10 locaties: Kokelarestraat 85, Esdoornstraat 42, Noordkaai 31, Ardooisestraat 124, Emelgemse-plein 1, Kasteelstraat 24, Gentsestraat 6, Zwingelaarsstraat 35, Meensesteenweg 74. Je leert wat bij over ‘Izegem in oorlogstijd’ en er zijn korte dans- en theatervoorstellingen. Je kan de route zowel met de fiets als met de auto doen. Het weekend van 26 en 27 april kadert in de Erfgoeddag.10 tot 18 uur

waar: Domein Wallemote en elders

meer info: www.izegem.be

ORG: Cultuurdienst stad Izegem

ZATERDAG 21 JUNI ZONDAG 22 JUNIEXPO // Tentoonstelling Kunstacademie In de kunstacademie volgen zowel kinderen, jongeren als volwassenen les. Deze tentoonstelling toont een overzicht van hun werk van het afgelopen schooljaar.10 tot 17 uur

waar: Kunstacademie Izegem, Wijngaardstraat 7

meer info: 051/20.30.29

[email protected]

www.saskroeselare.be

ORG: Stedelijke Academie voor Schone Kunsten

ZONDAG 4 MEIHAPPENING // BEELDENFIETSROUTEStart aan het stadhuis. Met een gids rij je langs een twaalftal beelden op pleinen of straten. Bij elk beeld krijg je deskundige uitleg en weetjes. Onderweg voorzien we uiteraard weer een versnapering. Deelnameprijs: 2,5 euro.Graag inschrijven vooraf bij dienst Musea & Toerisme 10 tot 12 uur

meer info: http://musea.izegem.be - 051/31.64.46

ORG: Dienst Musea & Toerisme

VARIA

DONDERDAG 1 MEI ZATERDAG 10 MEI ZONDAG 25 MEI DONDERDAG 5 JUNI MAANDAG 9 JUNI ZATERDAG 14 JUNI VINKENZETTINGtelkens vanaf 7.30 tot 11.30 uur

waar: café Quicky - Ingelmunstersestraat 13

meer info: 051/30.23.91

ORG: Kon. Lustige Zangers Emelgem

MUZIEK / DANS

DONDERDAG 8 MEIMUZIEK // STEF BOS: ‘LENTE’Daar is de lente, daar is Stef Bos. Zijn dichterlijke, filosofische instelling levert keer op keer prachtige, poëtische nummers op. Stef Bos heeft een bijzondere plaats veroverd in de kleinkunstwereld. Komend seizoen toert hij langs de theaters met ‘Lente’, een voorstelling waarin hij op zoek gaat naar iets groots. Het begin van een cyclus.20.30 uur

waar: Cultuurhuis De Leest

meer info: [email protected] - www.deleest.be

ORG: Cultuurhuis De leest

ZATERDAG 17 MEIMUZIEK // UNIVERZ FESTIVALA place where magic happens!3 stages, MASSIVE LINE UP!Yellow Claw, Ahzee, The Oddword, 2 Fabiola, Dimaro & Little D, Davidov, Les Mecs Eclectics, Erwin De Nul, Sven Ornelis, Dennis Cartier, Allstarz, Lewis V, Wesley vs Stef, DJ Lipns, Frontliner, Isaac, Tatanka, Digital Punk, Mark With a K…12 tot 1 uur

waar: Terrein Sabbe - Dubaere, Prins Albertlaan 60

meer info: www.univerzfestival.be

in Izegemwww.uitinizegem.be

Deze agenda wordt samengesteld op basis van www.uitdatabank.be. Wie zijn of haar evenement gepubliceerd wil zien in Izine, moet het invoeren in de databank. Let wel: naargelang de beschikbare plaats, behoudt de redactie zich het recht voor om een selectie door te voeren. Het totale aanbod is sowieso altijd te bekijken via www.izegem.be. Bepaalde activiteiten mogen niet ingevoerd worden in de databank.Het gaat onder meer over politieke en religieuze boodschappen, commerciële aanbiedingen en activiteiten voor bedrijven. Meer info hierover vind je ook op www.uitdatabank.be.

mei - juni 2014 //39

Page 40: Izine 2014/03

DINSDAG 6 MEI DINSDAG 13 MEICURSUS BABYMASSAGEIn twee bijeenkomsten van anderhalf uur ontdek je samen met je baby op een speelse manier de voordelen van babymassage. Je leert er hoe je baby te masseren, in te bakeren, te dragen en om te gaan met buikkrampen en een huilende baby.telkens van 14 tot 15.30 uur

waar: CM-regiokantoor - Dirk Martenslaan 11

meer info: 051/26.53.00

[email protected]

ORG: CM Roeselare-Tielt en Thuiszorgcentrum

DONDERDAG 8 - 15 - 22 MEI 5 - 12 - 19 - 26 JUNI 3 JULICURSUS ZWANGERSCHAPSYOGAZwangerschapsyoga stimuleert actief de band tussen moeder en baby. In de lessen leggen we de klemtoon op meditatie en oefeningen die aangepast zijn aan zwangere vrouwen. We besteden aandacht aan het lichaam dat verandert, de baby in de buik en eventuele kwaaltjes (vermoeidheid, bekkenin-stabiliteit, rugpijn...). Ook ademhalingsoefeningen en houdingen komen aan bod.20.15 tot 21.15 uur

waar: CM-regiokantoor - Dirk Martenslaan 11

meer info: 051/26.53.00

[email protected]

ORG: Gezondheidspromotie CM Roeselare-Tielt

VRIJDAG 9 MEIKROEGENTOCHT25ste editie van de klassieke Izegemse Pekkers-kroegentocht. 11 cafés en evenveel bands.21 tot 1 uur

waar: stadscentrum

meer info: www.kmd.be

ZATERDAG 10 MEIWORKSHOPS PEUTERBEWEGENDe peuterperiode is een niet te onderschatten mijlpaal in de ontwikkeling van kinderen. Tussen één en drie jaar is spelen, lopen, springen, dansen – kortom ‘bewegen’ hun belangrijkste bezigheid.In de workshop Peuterbewegen ontdek je op een speelse manier nieuwe activiteiten en bewegingen die je samen met je (klein-) kind kan doen.10 tot 11 uur

waar: CM-regiokantoor - Dirk Martenslaan 11

meer info: 051/26.53.00

[email protected]

ORG: Gezondheidspromotie CM Roeselare-Tielt

ZONDAG 11 MEIPRIKKELENDE NATUURKinderen spelen graag in de natuur. Ondanks computerspelletjes, i-pods en verleidelijke televisieprogramma’s. Je hebt niet veel nodig als je in de natuur wil spelen. Met gretigheid, verbeelding en enthousiasme kom je al een heel eind.14 tot 16 uur

waar: Provinciedomein Wallemote - Kokelarestraat

meer info: 051/27.55.50

[email protected]

www.west-vlaanderen.be/domeinen

MAANDAG 12 MEIMEDITATIE: OVERVLOED GELD(T) OOK VOOR JOUOp deze avond gaan we via geleide meditaties dieper kijken wat overvloed voor jou betekent. Je ziet ook de belemmeringen waardoor jij meer overvloed in jouw leven kan ervaren. De meditaties komen uit: ‘Overvloed geld(t) ook voor jou’ van Orin.19.30 uur

waar: Jezelf-Zijn, Ardooisestraat 8/7

meer info: http://[email protected]

ORG: Tania Van Assche

Andere meditatie-avonden van Tania Van Assche:

- ‘Wat met al die gedachten?’ (14/05),

- ‘Wat met al die emoties?’ (11/06),

- ‘Leven in vreugde’ (15/05, 29/05, 12/06)

DINSDAG 13 MEICONFITUUR MAKEN MET NATUURLIJKE SUIKERS14 uur

waar: Plantijnzaal van de stedelijke bibliotheek - Wolvestraat 1

meer info: 051/30.73.26

[email protected]

http://markantvzw.be/izegem

ORG: Markant Izegem

DINSDAG 13 MEI DINSDAG 10 JUNIDIGITAAL ‘KLEINBEELD’ VERGADERINGENBespreken en beoordelen van het werk van de leden, met bijzondere aandacht voor de moderne technieken. Samenstellen van reeksen.19 uur

waar: Parochiaal Centrum ’t Kartouchke - Ingelmunstersestraat 8

meer info: 051/30.86.17

VARIA

ZONDAG 4 MEI ZONDAG 8 JUNIPOSTZEGELVERGADERINGBijeenkomst met ruiling, aanbod leden aan leden, aanwezigheidstombola, betalende tombola, vorming en/of spreekbeurt en/of tentoonstelling.10 tot 11.30 uur

waar: Vergaderzaal Brandweerkazerne - Dirk Martenslaan 15

meer info: 0475/53.11.57 - www.kvbpizegem.be

ORG: KVBP Izegem, de Izegemse Postzegelclub

ZONDAG 4 MEI ZONDAG 1 JUNINUMISMATISCHE BEURS MET VORMINGEN TENTOONSTELLINGNumismatische beurs waar enkel numismatisch materiaal aangeboden wordt, zoals munten, medailles, jetons, penningen, biljetten, numismati-sche literatuur. Er wordt tijdens de vergadering ook determinatie gedaan en er worden regelmatig tentoonstellingen ingericht. waar: ‘t Kartouchke - Ingelmunstersestraat 8

meer info: 0473/92.05.06

MAANDAG 5 MEIFIETSEN NAAR ROESELAREFietstocht van een 35 km naar Roeselare, met tussenstop.14 tot 17 uur

waar: start aan het Goederenstation - Dirk Martenslaan 3

meer info: 0475/72.48.36

[email protected]

www.okra.be/trefpunt-izegem

ORG: OKRA - Trefpunt Izegem

Andere OKRA-fi etstochten: 12, 19 en 26 mei.

40 // Izine Izegem

Page 41: Izine 2014/03

AGENDA

MAANDAG 19 MEIDE KRACHT VAN INTENTIE - WAYNE DYEREen film met en door auteur en wereldleraar Wayne Dyer. ‘De Kracht van Intentie’ neemt de kijker mee op reis vanuit onze oorsprong naar ons bestaan in het dagelijkse leven. Wayne Dyer legt uit wat intentie is en waarom het zo belangrijk is om ermee in verbinding te staan. We krijgen handvatten aangereikt om te kunnen leven vanuit onze oorsprong en te leren omgaan met ons ego.20 tot 22 uur

waar: Healinglightcoach, Krekelmotestraat 70

meer info: http://www.healinglightcoach.be

Andere activiteiten vzw Healing Light:

‘Mediteren op kosmische tijdstippen’ - ‘Vollemaanmeditaties’

DIN. 20 - 27 MEI DIN. 3 - 10 - 17 JUNIDE KRACHT VAN DE ADEMHALINGAdemen is leven. Een mens kan weken leven zonder te eten, dagen zonder te drinken maar slechts enkele minuten zonder te ademen. Tijdens een reeks van 5 sessies leer je via ademhalings-oefeningen en chanting om dieper en krachtiger met je lichaam te ademen. Je lichaam vult/voedt zich met zuurstof en je stem brengt je in contact met je innerlijke kracht.19.15 tot 20.15 uur

waar: Kineko - Ardooisestraat 143

meer info: 051/30.33.79 - http://www.kineko.be

ORG: Koen Margo - Andere activiteiten Koen Margo:

Bodyfun - leven in je buik (10 en 24 mei)

DINSDAG 20 MEILINUXBABBELWe trachten iedereen te helpen en te informeren aangaande diverse computer materies. Bij voorkeur gratis en/of opensource software. Er zijn ook diverse hardwareprojecten.19 uur

waar: Cultuurhuis De Leest - Sint-Jorisstraat 62

meer info: www.facebook.com/linuxbabbel

ORG: Linuxbabbel

WOENSDAG 21 MEI DINSDAG 24 JUNIRAAD EN DRAAD: NAAI- EN CREASALONHeb jij ook zin om te haken, te breien, met parels te werken of gewoon zin om iets anders creatiefs te doen? Dan heeft ons Naai- en creasalon jou zeker iets te bieden. Iedereen werkt aan zijn eigen project. We geven elkaar raad en wisselen ideeën uit. Heb je leuke pa-tronen, ideeën en voorbeelden? Breng ze gerust mee.19.30 tot 22 uur

waar: CM-regiokantoor - Dirk Martenslaan 11

meer info: 0472/573644 - [email protected]

ZONDAG 18 MEIKINDERHOOGDAGGratis kinderanimatie met veel aandacht voor voeding en beweging. Fietsparcours, reuzenbow-ling, giga-mikado, workshops gezond koken, enzovoort.14 tot 17 uur

waar: parking achter CAW - Krekelstraat 56

meer info: 051/33.73.75 - [email protected]

Meer info over andere activiteiten tijdens de Week van de

Opvoeding, vind je terug op www.izegem.be.

ZONDAG 18 MEIWIELERWEDSTRIJDENTweede grote prijs J-P. Vertente. Vier wielerwed-strijden voor miniemen, start om 14 uur in de Heilig Hartstraat. Omloop via de Heilig Hartstraat, de Bellevuestraat, de Beukendreef en de Krekelmotestraat.10 tot 21 uur

waar: Feesttent Bellevuestraat

meer info: 0493/75.46.41

[email protected]

ORG: Izegemse Sportvrienden

ZONDAG 18 MEIVROEGE MORGENWANDELINGGids van dienst is Piet Desmet. We verzamelen om 5 uur op de parking van het domein in de Rhodesstraat. Na de wandeling biedt de Milieuraad je een ontbijt aan met fair trade-producten. Inschrijven kan tot 12 mei bij de Milieudienst. Laarzen en warme kledij zijn aanbevolen.5 tot 7.45 uur

waar: domein Rhodesgoed - Rhodesstraat 1

meer info: [email protected]

051/33.37.20.

ZONDAG 18 MEI TUIN & SFEERPlantenbeurs op het kasteeldomein. 10 tot 18 uur

meer info: [email protected]

www.vvpv.be

ORG: Vlaamse Vasteplantenvereniging

afdeling Zuid-West-Vlaanderen

MAANDAG 26 MEIBEZOEK SCHRIJNWERKERIJMUSEUM14 tot 17 uur

waar: Schrijnwerkerijmuseum Pierre Vangroenweghe

O.L.Vrouwstraat 12

meer info: 051/30.73.26

[email protected]

http://markantvzw.be/izegem

ORG: Markant Izegem

DINSDAG 27 MEIFIETSTOCHTFietsdagtocht van 65 km naar het Krekengebied en Aardenburg in Meetjesland. 8.30 uur

waar: Start op de parking van zaal Iso, Sint-Jorisstraat 60

meer info: 051/ 31.86.33, [email protected]

ORG: Vlaamse actieve senioren Izegem

Andere fi etstochten Vlaamse Actieve Senioren:

13 mei, 10 en 24 juni

ZONDAG 1 JUNIPATERSMARKT 29e rommel-, antiek-, brocante-, curiosa-jaarmarkt. Twee kilometer parcours in rechte lijn, 320 stand-houders, 20.000 bezoekers. Doorlopend animatie.6 tot 18 uur

waar: Roeselaarsestraat

meer info: 0478/53.13.98

[email protected]

www.patersmarkt.be

ORG: vzw Patersmarkt

ZONDAG 8 JUNIDIEREN ZOEKEN EN LOKKEN IN PARK EN TUINHet van dichtbij observeren van wilde dieren is een onvergetelijke ervaring. Als je weet hoe je je tuin meer diervriendelijk kunt inrichten en als je een beetje geduld aan de dag weet te leggen, lukt dat wel regelmatig. Op deze wandeling leer je de kneepjes van het vak en krijg je gouden tips om je nooit meer alleen te voelen in tuin of park.14 tot 16 uur

waar: Provinciedomein Wallemote - Kokelarestraat

meer info: 051/27 55 50

[email protected]

www.west-vlaanderen.be/domeinen

mei - juni 2014 //41

Page 42: Izine 2014/03

Van boer tot bord en van land tot klant. Dat is de belofte die speciaalzaak De Moestuin uit Izegem dag na dag voor u nakomt. U vindt bij ons natuurlijk kraakverse groenten en overheerlijk fruit uit eigen streek. Maar daarnaast bieden we u ook frisse fruitsalades, smakelijke soepen, gesneden groenten,… rechtstreeks uit onze eigen keuken. Alles bereid met liefde voor het product. Door dagelijkse aanvoer en directe aankoop, garandeert De Moestuin u het hele jaar door een uiterst gevarieerd en altijd vers aanbod. Bovendien vergasten we u ook iedere dag op tal van lekkere acties

en extraatjes. De Moestuin, da’s puur voor de smaak!

Meensesteenweg 151 - 8870 Izegem - Meer info via www.demoestuin.be of 051 31 81 25

VOOR DE

De-Moesstuin-Ad-210x297mm.indd 1 13-02-14 17:18

Page 43: Izine 2014/03

AGENDA

PERIODIEK

ZUMBA@NOON // ALTIJD OPENSo-Fit, Roeselaarsestraat 102/1Heb je weinig tijd om te sporten ? Geraak je er ‘s avonds niet ? Kom dan sporten in je middagpauze! Van 12.15 tot 13 uur bieden wij een les Zumba aan op een pittig niveau zodat je toch een volwaardig les hebt. Niet tijdens de schoolvakanties.Andere activiteiten in So-Fit: easy spinning, verantwoord sporten bij overgewicht, yoga…Sophie Decoutere

meer info: 051/31.19.99 - info@so-fi t.be - www.so-fi t.be

ORG: So-Fit

HET KAPSALON // ALTIJD OPEN Geniet in het beeldhouwatelier ‘Het Kapsalon’ en 10.000 m² natuur van tuinbeelden en sculpturen. Je bezoek wordt met aangepaste teksten begeleid. Reservatie vooraf gewenst. waar: Het Kapsalon - Ardooisestraat 124

meer info: [email protected] - www.duthoit.be

HOBBYWERKING // ELKE EERSTE MAANDAGVAN DE MAAND telkens om 14 uur

waar: ’t Kartouchke - Ingelmunstersestraat 8

meer info: 051/30.52.63

ORG: Club 3 OKra Emelgem

MEDITATIE IN BEWEGING -SACRALE DANSREEKS // ELKE MAANDAGAVOND 20 tot 21.30 uur - tot 16 juni

Meditatie in beweging of sacrale dans of helende dans. Dansend ontdekken wie je in wezen bent. Lichaam, geest en ziel verbinden, één worden. We dansen op klassieke, New Age, folklore, religieuze muziek. De dansen zijn zowel rustig, naar binnegekeerd als uitbundig. Er is geen danservaring vereist. Wat je beleeft in de dans staat centraal. Tot in de kring? Van harte welkomwaar: Het Oneindige vzw - Geitestraat 25

meer info: 051/316391 - 0479/647239

[email protected] - www.hetoneindige.be

ORG: Het Oneindige vzw

Andere activiteiten Het Oneindige:

Meivuur en meditatie in beweging - Reiki oefenavonden

VARIA

VRIJDAG 13 JUNI ZATERDAG 14 JUNI DINSDAG 24 JUNIBATJESKoopjes, kraampjes, animatie, Europees dorp, Vlaams Kampioenschap voor Straatmuzikanten, enzovoort. Meer info op pagina 13 van dit Izine.waar: stadscentrum

meer info: [email protected]

ZONDAG 15 JUNIFIETSTOCHT NAAR SINT-ELOOIS-WINKEL14 tot 17 uur, voor gans het gezin

waar: start aan de kerk van Kachtem

meer info: 0478/44.35.83

ORG: KVLV Kachtem

WOENDAG 18 JUNIAQUAGYMeen uurtje sportieve ontspanning20 tot 21 uur

waar: zwembad de Krekel - Heilig Hartstraat 15

meer info: 051/30.73.26 - [email protected]

http://markantvzw.be/izegem

ZONDAG 29 JUNIBELGIAN BOWL XXVIINationale finale American Football. Een leuke namiddag voor de hele familie, met live muziek, dansers, American Football-merchandise, kinder-grime, springkastelen, prijzen, doorlopend burgers/hotdogs/bieren en frisdranken… en natuurlijk een knalharde American Football-wedstrijd.11 tot 19 uur

waar: Stedelijk Sportstadion - terrein 1 - Sint-Jorisstraat 62

meer info: www.belgianbowl.be

www.facebook.com/belgianbowl

ORG: B.B.O.C. vzw

ZONDAG 29 JUNI BUURTRECEPTIE BOSMOLENS11 tot 15 uur

waar: Kasteeldomein Wallemote-Wolvenhof - Kokelarestraat 85

ORG: Buurtcomité Bosmolens

ZONDAG 29 JUNIWIJKONTBIJT WIJK CENTRUM WEST Zoals ieder jaar kunnen de aanwezigen terug genie-ten van een verzorgd en uitgebreid ontbijt. Met voor iedereen wat wils.8 tot 10.30 uur

waar: Boerepoort / de Stamper - Roeselaarsestraat 293

meer info: 0478/26.64.97

ORG: Centrum West

PETANQUE // ELKE DINSDAGElke dinsdag om 14 uur in competitieverband. Elke vierde dinsdag van de maand om 14 uur Meli-Melo voor iedereen. waar: Terreinen PC De Mol - Kastanjestraat

meer info: 051/30.84.94

ORG: Petanqueclub ‘De Mol’

FILM IN DE LEEST // ELKE DINSDAGAVOND- 6 mei Like Father, Like Son

- 13 mei: Frances Ha

- 20 mei The Lunchbox

- 27 mei: Night Train To Lisbon

waar: De Leest

SCRABBELEN IN GROEPSVERBAND // IEDERE TWEEDE VRIJDAG VAN DE MAANDwaar: Stedelijk Sportcentrum De Krekel - vergaderzaal

Heilig Hartstraat 15

meer info: 0473/53.61.18 - http://sport.izegem.be

ORG: Scrabbleclub Syllabe

GLUREN IN DE SCHOENENKAST VAN... // DINSDAG - WOENSDAG - DONDERDAG - VRIJDAG - ZATERDAGWie wil er niet eens in de schoenen staan van… Het moet ook leuk zijn om in de schoenenkast van een ander te kijken. Schoenen vertellen iets over je karakter, vertellen waar je mee bezig bent, wat je graag doet… Naar de schoenen kijken van iemand anders is ook een beetje kijken in de ziel van iemand anders. Voor deze tijdelijke tentoonstellingen lieten een 15-tal meer of minder bekende dames lieten in hun ziel kijken.waar: Nationaal Schoeiselmuseum - Wijngaardstraat 9

ORG: Stedelijke Musea

Van boer tot bord en van land tot klant. Dat is de belofte die speciaalzaak De Moestuin uit Izegem dag na dag voor u nakomt. U vindt bij ons natuurlijk kraakverse groenten en overheerlijk fruit uit eigen streek. Maar daarnaast bieden we u ook frisse fruitsalades, smakelijke soepen, gesneden groenten,… rechtstreeks uit onze eigen keuken. Alles bereid met liefde voor het product. Door dagelijkse aanvoer en directe aankoop, garandeert De Moestuin u het hele jaar door een uiterst gevarieerd en altijd vers aanbod. Bovendien vergasten we u ook iedere dag op tal van lekkere acties

en extraatjes. De Moestuin, da’s puur voor de smaak!

Meensesteenweg 151 - 8870 Izegem - Meer info via www.demoestuin.be of 051 31 81 25

VOOR DE

De-Moesstuin-Ad-210x297mm.indd 1 13-02-14 17:18

mei - juni 2014 //43

Page 44: Izine 2014/03

Thuishulp met de glimlach

Charis, collega sinds 2007

051 200 259bel naar

poetsen · strijken · koken · boodschappen

Meer tijd nodig voor je gezin? Behoefte aan huishoudhulp? Maak gebruik van dienstencheques. Met 23 kantoren en meer dan 1900 medewerkers is Dienstenaanhuis een betrouwbare partner. Meer info op www.dienstenaanhuis.be

Dienstenaanhuis nu ook in IzegemV o o r h e e n D C I - D i e n s t e n c h e q u e s I z e g e mKasteelstraat 13 8870 Izegem - [email protected]

Ben je een gemotiveerde huishoudhulp op zoek naar een betrouwbare werkgever met een goede werksfeer en uitstekende verloningsvoorwaarden, inclusief maaltijd-cheques? Bel of mail ons voor een afspraak.

adA4_Izegem_20140414.indd 1 14/04/14 15:50