IZEN Magazine najaar 2013

36
IEDEREEN ECO! FRANCESCA VANTHIELEN JA, ELEKTRISCH RIJDEN IS VOOR MORGEN FREYA VINDT ZONNEPANELEN NOG STEEDS RENDABEL TECHNOPOLIS XPLORA: BETER DAN PLAYSTATION FUTUREPROOFED TEST DE TOEKOMST BOUWEN OF VERBOUWEN? BEIDE KUNNEN EVEN GROEN! ENERGIETIPS VOOR EEN WARME WINTER VERBETER DE WERELD, VERWEN JEZELF IZEN Magazine najaar 2013

description

Eco Lifestyle magazine met energietips voor de winter, Futureproofed test de toekomst, interview met Freya Van den Bossche, elektrisch rijden, Technopolis Xplora, interview met Francesca Vanthielen, de zoektocht naar het groene geld en veel meer!

Transcript of IZEN Magazine najaar 2013

Page 1: IZEN Magazine najaar 2013

1

Iedereen eco!

FrAnceScA VAnTHIeLen

jA, eLeKTrIScH rIjden IS Voor

MorGen

FreyA VIndT zonnepAneLen

noG STeedS rendAbeL

TecHnopoLISxpLorA:

beTer dAn pLAySTATIon

FuTureprooFed TeST de ToeKoMST

bouwen oF Verbouwen? beIde Kunnen eVen Groen!

enerGIeTIpS Voor een wArMe wInTer

VerbeTer de wereLd, Verwen jezeLF

izenMagazine

najaar 2013

Page 2: IZEN Magazine najaar 2013

2

energy systems

Partners:

Beleef Open Bedrijvendag vanaf 10u op het Energie Innovatie Festival! - Wetenschapsshow door Technopolis- Rij met een kleine elektrische wagen- Drink jenever bij -10°C en kijk hoe een warmtepomp werkt bij die temperatuur- Zet zelf een kleine zonne-installatie in elkaar- Hoe word je energie-onafhankelijk?- Muziek, djembé, kinderanimatie & eco marktje- Win tickets voor de film Marina!- Win een vlucht in de IZEN luchtballon

energy systems

Adres: IZEN energy systems, Hoeksken 56, 2275 Lille, [email protected]

WIN en stijg ‘s avonds op

Wetenschapsshow door Technopolis!

Test zelf!

Energieneutraalgebouw

Page 3: IZEN Magazine najaar 2013

3

Beste zonneklopper,

De strijd is gestreden! Groene stroom is vandaag echt onze energie. De afgelopen jaren zijn groene technologieën zo geëvolueerd dat alles mogelijk is geworden. Massapro-ductie heeft zonnepanelen bovendien betaalbaar gemaakt, waardoor mensen massaal gekozen hebben voor eigen groene stroom. Kijk naar Nederland, daar zijn zonder subsi-dies 90 000 zonne-installaties geplaatst op minder dan 12 maanden - én met een hoger rendement dan een klassiek spaarboekje.

De democratisering van energie is dus eindelijk ingezet. Iedereen kan nu de controle krijgen over zijn energiefactuur, en zelfs energieonafhankelijk worden. Natuurlijk brengt dat families geld op, maar het maakt van mensen in de eerste plaats weer de stuurman-nen en -vrouwen van hun gezin. Stuurlui die zelf beslissen hoeveel hun energie kost en hun verbruik oploopt.

En er komt nog veel meer aan. Het domino-effect van nieuwe ideeën is enorm. Elek-trisch rijden is geen verre toekomstdroom meer, wordt binnen enkele pagina’s beloofd. Woningverwarming doorgaat een hele metamorfose. Binnenkort houden onze warmtere-gelaars rekening met de weersvoorspelling. En verwarmen we 100 % elektrisch, met een warmtepomp die vier keer efficiënter is – en dat zowel in oude als in gloednieuwe huizen. En onze kinderen? Die gaan pas helemaal anders naar duurzaamheid kijken, zo leert onze reportage in Technopolis.

Ere wie ere toekomt, deze groene shift was in het begin enkel mogelijk door een on-dersteuningsmechanisme van de overheid en een duidelijk Europese doelstelling. Het maakte Europa op 10 jaar tijd tot de groene koploper van de wereld, met een groeiende tewerkstelling in een nieuwe economie. Dat de Vlaamse en Europese overheden nu dan ook beslist hebben om zonnepanelen in de schaduw te zetten is een choquerende beslis-sing, waar we in dit magazine uitgebreid op terug komen.

Maar eerlijk, wij maken ons niet al te veel zorgen. De groene big bang gaat volgens ons gewoon door. Lees er de interviews met groene denkers als Futureproofed en Fran-cesca Vanthielen maar op na. Kijk enkele pagina’s verder naar hoe crowdfunding en zelfs groene banken de taak van de overheid aan het overnemen zijn. Of kom het op ons Energie Innovatie Festival aan de lijve ondervinden. Aan groene stroom is geen stoppen meer aan.

Zonnige groeten,

PieterHead of PR and Marketing

Welkom

Colofon

Verantwoordelijk uitgever: Gie Verbunt Hoeksken 56, 2275 Lille

Coördinatie: Jelle Henneman

Redactie:Joke LammensMaarten GilisPieter Callebaut Jolien Lynen

Vormgeving:Joke Lammens

fotografie:Jolien LynenMaarten GilisJoke Lammens

Contact:IZEN, Hoeksken 56, 2275 [email protected] - www.IZEN.eu0032 (0)14 55 83 19

energy systems

Partners:

Beleef Open Bedrijvendag vanaf 10u op het Energie Innovatie Festival! - Wetenschapsshow door Technopolis- Rij met een kleine elektrische wagen- Drink jenever bij -10°C en kijk hoe een warmtepomp werkt bij die temperatuur- Zet zelf een kleine zonne-installatie in elkaar- Hoe word je energie-onafhankelijk?- Muziek, djembé, kinderanimatie & eco marktje- Win tickets voor de film Marina!- Win een vlucht in de IZEN luchtballon

energy systems

Adres: IZEN energy systems, Hoeksken 56, 2275 Lille, [email protected]

WIN en stijg ‘s avonds op

Wetenschapsshow door Technopolis!

Test zelf!

Energieneutraalgebouw

Page 4: IZEN Magazine najaar 2013

4

of experience

Page 5: IZEN Magazine najaar 2013

5

of experience

energietips

klimaatmakers

verWen jezelf

IZEN NEtwErk

BEtEr daN PlaystatIoN

hEt goEdE groENE lEvEN

francesca

elektrisch rijden

croWdfunding

futureproofed

groen (ver)bouWen

freya van den bossche

IEdErEEN Eco!

sNEllEr daN jE dENkt

ZoEktocht Naar hEt groENE gEld

vErgéét groENE ProductEN

NIEuwBouw EN rENovatIE

ZoNNEPaNElEN Nog rENdaBEl

6

14

24

10

16

28

13

20

32

inhoud

Page 6: IZEN Magazine najaar 2013

6

Page 7: IZEN Magazine najaar 2013

7

“vergéét groene producten”“cut the crap”, zou een goede baseline zijn voor de duurzame consultants van Futureproofed. Geen halve maatregelen of gemakkelijke groene voornemens voor hen, zij willen doortastend te werk gaan om de klimaat-revolutie te bereiken. een resem topbedrijven is alvast aan boord.

Future-proofed test de toekomst

Page 8: IZEN Magazine najaar 2013

8

“Een groen bedrijf, dat is geen onder-neming die met het stukje overblijvende winst nog wat led-lampen installeert in de kantoren.” Steven Van Praet grijnst breed, iets wat hij het hele gesprek zal doen, telkens hij iets uitlegt wat voor hem de evidentie zelve is. Van Praet is vennoot bij Futureproofed, een con-sultancybedrijf dat ondernemingen en overheden op het duurzame pad begeleidt. Klimaatadviseur en Al Gore’s Belgische rechterhand Serge de Ghel-dere is er de stichter. “Althans, zulke maatregelen zouden wij niet genoeg vinden voor onze klanten. Wat wij bij be-drijven willen doen, is de kernactiviteit duurzaam maken. Niet de details.”

Hoe doet u dat?“Eerst berekenen we de CO2-uitstoot van het bedrijf, maar dan helemaal. Niet alleen de uitstoot van hun dage-lijkse werking, maar ook die van de producten die ze kopen en verkopen. Bij een supermarkt, bijvoorbeeld, gaat het niet enkel over hun winkels, maar ook om het vlees dat ze verkopen. Vervolgens gaan we kijken hoe we dat kunnen oplossen. En dat doen we niet door gewoon de uitstoot te verkleinen, maar door oplossingen te bedenken die geld opbrengen terwijl ze datzelfde doel bereiken. In ons voorbeeld kan je vlees maar tot op bepaalde hoogte duurzaam maken. Maar je kan ook investeren in een eigen veggie-lijn, omdat je weet dat mensen steeds gezonder willen eten. Zo beperk je de uitstoot van het vlees door het te vervangen, én je verdient eraan. Dàt zijn de zakenmodellen van de toekomst.”

Groene producten?“Géén groene producten! De grote mas-sa consumenten is niet geïnteresseerd in groene producten. Die worden gezien als duur, niet kwalitatief genoeg, … Wij noemen veel van die groene produc-ten “oplossingen die op zoek zijn naar een probleem”. Terwijl je het net moet omkeren. Je moet oplossingen bieden aan de problemen van je klanten. Onze voeding kost ons steeds meer, onze energie ook, de overheid doet ons meer betalen voor wat we verbruiken, … Dat zijn onze problemen, denken we. Niet het klimaat. Maar als je goed kijkt, dan zie je dat die problemen door een gebrek aan duurzaamheid zijn inge-geven, natuurlijk. Maar dat komt bij klanten niet op de eerste plaats. Ik geef een voorbeeld: een Tesla. Een luxewa-gen die er prachtig uitziet, waarmee je levenslang gratis kan ‘tanken’ bij Tesla-

stations en die bovendien fantastisch rijdt. Ah ja, en hij is ook groen, want hij rijdt volledig elektrisch, tot 500km ver. Je koopt een Tesla om zijn superieure kwaliteiten — beste wagen ooit getest door de Amerikaanse tegenhanger van Test-Aankoop; beste crashtest-score ooit gemeten door de Amerikaanse overheid — en niet als een groen pro-duct. Maar zijn succes is wel degelijk duurzaam.”

Een Tesla is een nieuwe wagen. Hoeveel bedrijven kunnen heel hun werking omgooien om aan zulke eisen te voldoen?“Heel wat. Een bedrijf als Deceuninck, dat ramen en deuren maakt, recy-cleert nu de pvc van oude ramen…voor nieuwe. Reken dat eens uit, zo worden ze een stuk minder afhankelijk van de kost van olie. Patagonia, bekend om zijn trekkerskleren als fleeces, heeft op acht jaar 56,5 ton aan kleding gerecy-cleerd in nieuwe Patagonia-kleren. Ook Nike is daar volop mee bezig, of ons eigen Umicore. Dat zijn eigenlijk eco-systemen. Dat zeggen wij ook telkens aan klanten: dat ecosysteem van onze planeet, dat werkt al een paar miljoen jaar. Maak dat gewoon na!”

Bedrijven zijn mee, zo lijkt het?“Heel wat niet, maar velen wel. Onder onze klanten zitten heel wat grote organisaties: Tessenderlo Chemie, Colruyt, JBC, ING, Deme, Nike, Euro-pees Parlement, Recticel, Schoenen Torfs, … Zeker ceo’s zijn vaak behoor-lijk visionaire mensen, die het belang van duurzaamheid inzien. Het is op de lagere echelons in een bedrijf dat we veel meer weerstand tegenkomen. De ceo’s hebben door dat het niet gaat om een groen marketingverhaal of om goodwill, maar om het overleven van hun bedrijf. Opnieuw: duurzaamheid is geen bijkomstigheid, het gebrek eraan is een probleem voor de werking van elk bedrijf. Zeker op langere termijn.”

Is dat geen goed nieuws? Als grote bedrijven de noodzaak beseffen, kan nieuwe technologie de klimaatramp afwenden.“Ik vrees ervoor. Ik ben een ingenieur, en die gaan af op cijfers. Ondanks alle geweldige duurzame initiatieven we-reldwijd neemt de globale uitstoot van CO2 nog elk jaar toe, met ongeveer 3 procent. Terwijl we elk jaar 6% minder moeten uitstoten om een kans te heb-ben de onomkeerbaarheid van klimaat-verandering af te wenden. Dat zegt veel

vergeet groene

producten

Page 9: IZEN Magazine najaar 2013

9

over onze toekomst, geruststellend is het niet. Pas op, ik geloof best dat slimme duurzame businessmodellen ons kunnen helpen. Dat we dingen zul-len uitvinden die CO2-neutraal zijn en ons onafhankelijk maken van grond-stoffen. Het probleem is tijd. Het komt waarschijnlijk nooit meer op tijd.”

Hoezo?“2030 is volgens heel wat wetenschap-pers een omslagpunt. We kennen sinds kort ons “CO2-budget”: 560 gigaton CO2. Dat lijkt abstract, maar dat is de hoeveelheid waar we onder moeten blijven als we willen vermijden dat klimaatverandering zichzelf gaat ver-sterken en in een soort vicieuze cirkel terechtkomt. Als we verder blijven gaan zoals vandaag, 31 gigaton per jaar uit-stoten, dan hebben we dat punt bereikt in 2030.

Gaan we verder, dan smelt onder andere de permafrost in de ijsgebieden, waardoor de vrijgekomen gassen het proces van klimaatopwarming versnel-len. Op dat ogenblik wordt het een onomkeerbaar proces. Volgens James Hansen, de wereldberoemde NASA-

professor die de klimaatopwarming al tientallen jaren aanklaagt, komt dat punt er zelfs al aan in 2017. Dan zou je kunnen zeggen, we hebben nog tot 2030. Alleen leren cijfers dat een vijfvoud van die 560 gigaton nu al in de startblokken staat. Bekijk je de vooruitzichten van de olie-industrie, gebaseerd op de bewezen reserves, dan hebben ze nu al plannen voor installa-ties, gefinancierd en al, die dat vijfvoud zullen uitstoten. Voor 20.000 miljard euro staat dat in de boeken. Stel, het lukt je om dat tegen te houden, dan zit je met een financiële crisis die tien keer zo groot is als degene die we net achter de rug hebben. Want dat zijn opbreng-sten waar financiers, en dus heel wat banken, op rekenen.”

U klinkt niet bijzonder hoopvol.“Ik bekijk dat nogal filosofisch, inder-daad, ik doe dat door te aanvaarden wat is. Kijk eens naar buiten, uit dit raam. Al die oude huizenwijken daar, dat is één van de grote uitdagingen. Wat je nu ziet - het gebrek aan isolatie, aan energie-zuinigheid – dat is fataal. Dat weten we. We moeten oplossingen bedenken om zulke huizen duurzaam te maken. Punt

is: we kunnen die oplossing best wel vinden, door bijvoorbeeld ons spaargeld dat vandaag niets opbrengt te investe-ren in energierenovatie van deze huizen aan een mooi rendement. Dat is een hele economie. Ik begrijp het niet. Er ligt een enorme kans voor ons, daar, bij die huizen. Maar deze samenleving lijkt die niet te nemen. We gaan demonstre-ren omdat Opel sluit, terwijl we zouden moeten demonstreren om Opel te vervangen door iets dat echt toekomst heeft. De overheid moet haar rol van stok spelen in dit proces, van dwang-middel. Denemarken heeft op 1 januari van dit jaar alle centrale verwarmin-gen op basis van fossiele energie voor nieuwbouw gewoon verboden. Simpel. Maar de stok en de politiek lijkt niet samen te gaan. Terwijl de klimaatop-warming een heel objectief risico is en een fataliteit in zich draagt voor de hele bevolking. Een risico analyse die de politiek niet maakt. In Nederland heeft advocaat Roger Cox de staat om die reden een proces aangedaan, omdat het aan haar rol van beschermer niet voldoet. Misschien moeten we dat hier ook maar doen.”#

(jh)

Serge de Gheldere - oprichter en CEO Futureproofed

Page 10: IZEN Magazine najaar 2013

10

Francesca Vanthielen

Page 11: IZEN Magazine najaar 2013

11

iedereen eco!beauty en brains is een wel bijzonder afge-zaagde beschrijving. Maar wat met beauty en groen bewustzijn, én een ecologische visie? dan moet het wel over duizendpoot Francesca Vanthielen gaan. “Ik heb een enorm ecologisch schuldgevoel.”

Francesca Vanthielen

We ontmoeten Francesca Vanthielen in een koffiebar in de buurt van haar woonplaats in Antwerpen. Ze heeft niet stilgezeten de laatste jaren. Woordvoerster van de demo-cratische burgertop G1000. Een master vergelijkende en internationale politiek. Eén van de stemmen van Sing for the Climate. En ambassadrice van de Greenpeace actie ‘Save The Artic’. Toch betekenen die sociale en ecologische engage-menten niet dat Francesca zichzelf als een progressieve actievoerster ziet. “Ik zou mijn engagement zelfs eerder een conservatieve reflex noemen. We moeten behouden wat goed is aan onze planeet. Volgens wetenschappers hebben we het punt waarop de opwarming van de aarde onomkeerbaar is al bereikt. We kunnen het probleem enkel nog stabiliseren. Maar de schade herstellen die tot nu toe is aangericht, is onmogelijk geworden. Dat is wel even slikken.”

GEDRAG VS. TECHNOLOGIEIs het tijd voor de grote middelen?“Natuurlijk. Wie kan nu nog ontkennen dat we niets moe-

ten doen? Ik hoor soms zeggen dat het niet nodig is onze leefwijze te veranderen. Want dat zou betekenen dat je geen vertrouwen hebt in de technologie. Maar ik geloof niet dat de oplossing enkel en alleen uit nieuwe technologieën bestaat. Die zullen lang niet volstaan. Dé sleutel ligt bij een grondige gedragsverandering, niet bij de technologische vooruitgang. Maar het ene sluit het andere natuurlijk niet uit. Technolo-gieën zoals die van IZEN kunnen er voor zorgen dat we onze huidige levensstandaard kunnen aanhouden. In de eerste plaats moet ons gedrag veranderen, maar om dat doenbaar te maken, hebben we de nieuwe technologieën nodig. Beide gaan dus hand in hand.”

Ben je hoopvol?“Je mag niet vergeten dat onze mentaliteit al enorm veran-derd is. In de serie Mad Men, die zich afspeelt in de jaren ’60, zit een scène van een gezin dat picknickt in het park. Na afloop wordt het laken gewoon uitgeschud en belanden alle plastic verpakkingen en lege flessen in het gras. In die tijd werd daar niet van opgekeken. Nu is dat gelukkig niet meer

Page 12: IZEN Magazine najaar 2013

12

solar home parties

Ik ben grote voorstander van ‘de vervuiler betaalt’. je kosten moeten in lijn liggen met je gedrag en je levensstijl. de portefeuille blijft de meest efficiënte manier om het gedrag van mensen te veranderen.

denkbaar. Ook glas bijvoorbeeld, niemand gooit dat vandaag nog in de restvuilniszak. Bovendien zijn bedrijven er wel degelijk mee bezig. Ik geef regelmatig bedrijfspresentaties en merk dat de inspanningen die bedrijven leveren meer zijn dan enkel windowdressing. Het belang van duurzaamheid dringt echt door tot de bedrijfswereld. Een bedrijf dat naar de toekomst kijkt, kan gewoon niet anders dan er rekening mee houden.”

GeLd, GeLd, GeLd

Zo’n grondige gedragsverandering, dat klinkt mooi. Maar hoe zet je mensen aan hun levensstijl aan te passen? Ieder-een wil een groot huis, een auto, …“Ik ben grote voorstander van ‘de vervuiler betaalt’. Je kosten moeten in lijn liggen met je gedrag en je levensstijl. De portefeuille blijft de meest efficiënte manier om het gedrag van mensen te veranderen. Helaas is de klimaatopwarming een globaal probleem, dat maakt het enorm moeilijk aan te pakken. Er is geen overkoepelende overheid die verantwoor-delijk gesteld kan worden. Iedereen legt de oorzaak, en dus ook de oplossing, ergens anders. Ook in de politieke wereld wordt ecologie niet gezien als een prioriteit voor de toekomst. De crisis heeft er mee voor gezorgd dat het thema naar de achtergrond verdwenen is. Wanneer het moeilijker gaat, is het logisch dat er voorrang wordt gegeven aan gezondheids-zorg, werk, pensioenen, … Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de Europese Unie. Ecologie zou hét toekomstproject kunnen zijn waarmee Europa zich kan onderscheiden. Door conse-quent beleid zouden we echte koplopers kunnen worden. Maar net zo min als Europa een sociaal project heeft, heeft het geen ecologisch project. Europa heeft veel problemen en te weinig geld om écht een duidelijke toekomstvisie uit te dragen. Duurzaamheid is momenteel geen prioriteit. Kijk bijvoorbeeld naar het Europese onderzoeksgeld dat naar

hernieuwbare energie gaat. Dat is maar een fractie van wat er wordt geïnvesteerd in onderzoek naar kernenergie. Ik vind het enorm jammer dat er vandaag nog altijd zo sterk wordt ingezet op kernenergie. Als we dat budget zouden gebruiken voor hernieuwbare energie, zou onze groene productie een ongelofelijke boost krijgen.”

zwAAIende VInGerTje

Maar we kunnen zelf ook iets doen. Hoe rijm jij je ecologisch bewustzijn met je drukke leven?“In Antwerpen neem ik altijd de fiets, ik recycleer sterk, beperk het vliegen, … Maar eigenlijk heb ik nog altijd een enorm schuldgevoel. Bijvoorbeeld over de grote berg verpak-kingen die ik elke dag moet weggooien. Na het koken schrik ik steeds hoeveel afval ik overhoud. Wat ik tegenwoordig ook minder doe, is reizen. Het idee van massatoerisme is volgens mij niet langer houdbaar. Reizen wordt meestal gezien als een persoonlijke verrijking, in plaats van een wisselwerking. Dat is een heel egoïstische gedachte. Zowel ecologisch als cultureel kan toerisme heel wat schade aanrichten. Ik weet het, ik heb zelf een tijd lang een reisprogramma gepresen-teerd. Maar daardoor ben ik dat stilaan gaan beseffen. Ik geloof dat ik meer kan doen dan enkel mijn eigen impact beperken. Mijn gezicht is nu eenmaal bekend in Vlaanderen. Door die bekendheid in te zetten, zou ik graag ook bij andere mensen het bewustzijn wat aanwakkeren. Die persoon die met z’n vingertje staat te zwaaien als iemand energie ver-spilt? Dat ben ik. Als ik vrienden de auto zie nemen naar het fitnesscentrum, of met een 4x4 zie aankomen, kan ik moeilijk zwijgen. “Zo’n groot verbruik… Jij rijdt met twee auto’s te-gelijk!” Ik vind de klimaatopwarming gewoon een belangrijk probleem. Iedereen moet beseffen dat het menens is.”#

(jly)

Page 13: IZEN Magazine najaar 2013

13

…marina?De samenwerking tussen Eye-works en IZEN kwam vorig jaar tot stand bij de productie van de CO2-neutrale film ‘Tot Altijd’. Met ‘Marina’, de nieuwste prent van Stijn Coninx, wordt er een vervolg gebreid aan de financi-ele ondersteuning door IZEN. Op het Wereldfilmfestival van Montreal is ‘Marina’ door de grote poort naar binnen gestapt. De film, gebaseerd op het leven van Rocco Granata, werd er ge-selecteerd als onderdeel van het prestigieuze ‘World Greats’-pro-gramma. “Dat is een hele eer”, reageerde Coninx.

…kvc Westerlo?Vorig jaar maakte IZEN van ’t Kuipke in Westerlo het eer-ste groene voetbalstadion van België. Een promotie naar de hoogste voetbalafdeling zat er voor KVC Westerlo helaas niet

in. Toch blijven de Kemphanen strijdvaardig. Een mix van jonge spelers en gevestigde waarden moet ervoor zorgen dat er in het seizoen 2014 - 2015 opnieuw eersteklassevoetbal gespeeld wordt in het Westelse Kuipje.

… luca brecelAls vaste sponsor van Luca Bre-cel volgt IZEN de prestaties van het Belgische snookertalent op de voet. Door de uitmuntende prestaties van vorig jaar liggen de verwachtingen zeer hoog. Zijn manager, Lode Colson, ver-wacht een doorbraak binnen de 2 à 3 jaar. Al zette Luca ook dit jaar al enkele mooie prestaties neer. Daarnaast zet Luca zich in om snooker sterker op de Belgi-sche sportkaart te zetten. In september opent hij een eigen snookeracademy!

hoe zou het zijn met… energietips

Winter

VerlichtingVervang gloeilampen door energiezuinige spaar-lampen of LED-lampen. En nog belangrijker: zet de verlichting uit waar die niet moet branden.

SluipverbruikTot 10% van het elektriciteitsverbruik in je woning is te wijten aan stille verbruikers (lampjes, tijdsaandui-dingen,…) die dag en nacht wat energie nodig hebben. Zet deze apparaten zoveel mogelijk volledig uit met een aan/uit knop of via een stekkerdoos. Door het sluipverbruik in te perken, kan je tot 150 euro per jaar besparen!

Wassen, drogen en strijkenWassen op 30° levert zeer goede wasresultaten op en bespaart elektriciteit. De droogkast is een ware ener-gievreter. Ook buiten de zomermaanden kan de was vaak op een rekje of buiten gedroogd worden. Strijken is niet je favoriete bezigheid? Plooi je droge was dan onmiddellijk op.

Beperk het gebruik van dampkappenDampkappen zuigen niet alleen de slechte geurtjes en de overmatige damp weg, maar zuigen zo ook de warme lucht naar buiten. Zorg dus dat de dampkap niet langer dan nodig aan staat.

Isoleer je waterleidingenCV-leidingen geven onnodig veel warmte af. Door buisisolatie in onverwarmde ruimten (zoals de kruip-ruimte) bespaar je op je stookkosten. Isoleer ook de koudwater buitenleiding tegen bevriezing.

Veranderen van energie-leverancierDit is één van de eenvoudigste manieren om je factuur te verlagen. Zo kan je bij Lampiris tot 270 euro per jaar besparen, en dit met 100% groene energie!

Energie-auditWil je een energiepositieve woning? Dan moet je eerst een duidelijk beeld schetsen van je huidige situatie. Na een onafhankelijke analyse, kan je een gedetailleerd rapport krijgen van je huidige situatie. Via www.ecohometool.be kan je alvast een gratis voorproefje krijgen van de audit.

28-29 september 2013CEDUBO-beurs

http://www.cedubo.be

1 oktober 2013CEDUBO - infodag verwar-

ming en ventilatiehttp://www.cedubo.be

5 - 13 oktober 2013BIS-beurs - GENT

http://www.bisbeurs.be

6 oktober 2013Energie Innovatie Festival

Openbedrijvendaghttp://www.izen.eu/open-

bedrijvendag

26 oktober 2013EcoHome Infoavond

Belfius-klantenTechnopolis - Mechelen

http://www.ecohomeweb.be

1-3 november 20139-11 november 2013

Ecobouwers Opendeurhttp://www.ecobouwers.be

3-8 december 2013Aribex beurs

http://www.agribex+.be

events

Page 14: IZEN Magazine najaar 2013

14

“We zijn vertrokken vanuit het idee van een passief-bouw. Maar na het afwegen van de voor-en nadelen zijn we uiteindelijk bij een actieve woning uitgeko-men,” vertelt Bob. Een actieve woning wekt, dankzij hernieuwbare energietechnieken, zelf alle energie op die nodig is.

“Met de kosten die we uitspaarden door niet voor een passieve woning te kiezen, konden we investe-ren in een lucht/water warmtepomp en zonnepane-len. De warmtepomp zorgt zowel voor de verwar-ming van de woning als voor ons warme water. We hebben dus geen gas meer nodig. Op de technische ruimte na, ligt er vloerverwarming in elke kamer.”

“Maar ook bij het uittekenen van de woning is er uiteraard veel aandacht besteed aan energiezui-nigheid. Zo is de bouwschil zeer goed geïsoleerd. In plaats van de slaapkamers op de bovenste ver-dieping te maken, ligt ons slaapgedeelte helemaal onderaan. Door de slaapkamers 1,5 meter onder de grond te bouwen, profiteren we van het isolerende effect van de bodem. Onder de grond vriest het nooit, daardoor gaat er in de winter minder warmte verloren. In de zomer voelt onze slaapkamer dan weer veel frisser aan. Wanneer het buiten warm is, is het beneden meestal maar 18 à 20 graden.”

“We wonen nu meer dan een jaar in onze woning en hebben nog maar twee keer een factuur van €20 voor elektriciteit in de bus gehad. De elektriciteits-meter staat momenteel onder nul. Dat is hét bewijs dat dit woonconcept echt werkt. We hebben heel goed nagedacht over onze woning. Dat heeft duide-lijk geloond.”

Passief bouwen of niet? Dat

vroegen ook Bob en Nele zich

enkele jaren geleden af. Dat

hun nieuwe woning een lage

energiewoning zou worden,

stond vast. “We vonden het een

evidentie om, met het oog op

de toekomst, zo energiezuinig

mogelijk te bouwen”.

groen bouWen nieuW en oud

nIeuw-bouw

http://youtu.be/fa58n28qh1c

Page 15: IZEN Magazine najaar 2013

15

Om opnieuw controle te krijgen over het energie-verbruik in hun woning, besloten Lut en Fons een beroep te doen op het Ecohome concept van IZEN. “We wisten niet goed welke maatregelen het ver-schil zouden maken in onze woning en of we in aan-merking kwamen voor een warmtepomp. Daarom hebben we een energieaudit van EcoHome laten uit-voeren. Zo kregen we een volledig overzicht van hoe we van ons huis een lage energiewoning konden maken. Maar ook voor de maatregelen zelf konden we er terecht. We kregen een persoonlijke energie renovatie coach: Thomas.”

“Uit de analyse bleek dat het isoleren van ons dak en de spouwmuren onze energiekosten stevig zou verminderen. Daarnaast konden we een zonneboi-ler plaatsen en een paar zonnepanelen bijleggen om ons volledige verbruik te dekken. De isolatie is ondertussen al gebeurd, de zonneboiler en zonne-panelen laten we binnenkort plaatsen. Daarnaast wilden we graag afstappen van onze mazoutverwar-ming. Mazout wordt steeds duurder en het is niet meteen een milieuvriendelijke manier om je huis te verwarmen. Daarom hebben we beslist om een warmtepomp te laten installeren. Onze oude ma-zoutketel was zo zwaar dat hij, met de extra isolatie die nu gebeurd is, onze woning wel 3 keer zou kun-nen opwarmen. Je kan je inbeelden hoeveel energie we nu besparen! In totaal zal alles al binnen 7 jaar terugverdiend zijn, zo groot is het verschil in ener-giekosten.”#

(jly)

Bijna 60% van de Belgen woont

in een woning die ouder is dan

30 jaar. Er is in ons land nog heel

wat werk is op vlak van energie-

zuinigheid. Lut en Fons bouwden

in 1978 een woning die volledig

voldeed aan de normen van toen.

Vijfendertig jaar later stijgt hun

energiefactuur elk jaar.

groen bouWen nieuW en oud

renoVATIe

http://www.ecohomeweb.be

Page 16: IZEN Magazine najaar 2013

16

bluecorner en

Izengaan

samen- werken

bMw Vision

Page 17: IZEN Magazine najaar 2013

17

“ja, elektrisch rijden is voor morgen”Is elektrisch rijden verre toekomstmuziek? Volgens patrick Maquoi zullen we daar al over een jaar of drie helemaal anders over denken. Met zijn bedrijf blue corner strijdt hij mee om een plaats in een markt met een enorm potentieel. ‘Vergelijk het gerust met de opkomst van de telecom.’

“Het netwerk van laadpalen voor elek-trische wagens kan je vandaag verge-lijken met het zetten van zendmasten voor mobiele telefonie vroeger. De ope-ratoren waren die al aan het plaatsen voor mensen massaal gsm’s zijn gaan kopen. Nu is de gsm gemeengoed, net als mobiel internet, of internet en di-gitale televisie in je huis. En zo zal het ook zijn met elektrische wagens.

Maar daarom moeten we eerst een goede dekking hebben van laadpa-len over heel Vlaanderen, waar je met abonnementen je wagen, fiets of scooter kan opladen. Dat is wat Blue Corner doet. Een gigantische klus, net als pakweg het leggen van de internet-kabel – al is ook dat niet eens zo lang geleden.”

U spreekt erover als iets heel con-creets, terwijl elektrisch rijden bij de meeste mensen hoogst verre toe-komstmuziek is.

“Voor de hele sector is 2020 een schar-nierjaar, dat is geen verre toekomst. Dan moet elektro-mobiliteit dicht bij de doorbraak zitten. Dat is inderdaad snel, gezien we nu echt nog in de proeffase zitten. We zijn met Blue Corner nog maar drie jaar bezig, en zitten in één van de Vlaamse proeftuinen of inno-vatieplatformen van minister Ingrid Lieten. Maar je kan zelfs in deze fase al spreken van concurrentie. Er zijn al een aantal spelers op de markt, en al-lemaal willen we in pole position staan wanneer elektrisch rijden doorbreekt.”

Wat staat er nog in de weg van die doorbraak?

“Er zijn drie zogenaamde road blocks. De aankoopprijs van een elektrische wagen, de autonomie van de batterij, en het aantal laadpunten. Wat de bat-terij betreft, dat gaat heel erg snel. Opslag van elektriciteit is een heel complexe zaak, maar de grote jongens zijn er zich nu al een aantal jaren mee gaan bemoeien, en dat scheelt heel wat. Er wordt vandaag een berg geld geïnvesteerd in batterij-onderzoek. Niet alleen door de grote autocon-structeurs, maar ook bijvoorbeeld door gsm-producenten – opnieuw een gelij-kenis tussen de twee sectoren. Je ziet twee evoluties op dat vlak: de ene zorgt ervoor dat betere batterijen langer

Page 18: IZEN Magazine najaar 2013

18

“Wat kan ik doen om mijn energiefactuur onder controle te houden? Gaat het licht uit als de kerncentrales dicht gaan? Winnen bedrijven die inzetten op duurzaamheid? Gaat de energieprijs stijgen of dalen?”

Op die vragen willen we met onze presentatie een antwoord bieden. We hebben heel wat kennis verzameld rond duurzaam ondernemen en zijn tot interessante conclusies gekomen die bedrijven kunnen helpen hun kosten onder controle te houden én aan klantenbinding te doen.

Kris DuchesneHead of B2B DepartmentSpreker over duurzaamheid

PRESENTATIE

Duurzaamheid, geeft energie aan

je bedrijf

Duur: 30 minReservatie: [email protected]

Page 19: IZEN Magazine najaar 2013

19

2020 wordt een scharnierjaar voor elektrisch rijden

“Wat kan ik doen om mijn energiefactuur onder controle te houden? Gaat het licht uit als de kerncentrales dicht gaan? Winnen bedrijven die inzetten op duurzaamheid? Gaat de energieprijs stijgen of dalen?”

Op die vragen willen we met onze presentatie een antwoord bieden. We hebben heel wat kennis verzameld rond duurzaam ondernemen en zijn tot interessante conclusies gekomen die bedrijven kunnen helpen hun kosten onder controle te houden én aan klantenbinding te doen.

Kris DuchesneHead of B2B DepartmentSpreker over duurzaamheid

PRESENTATIE

Duurzaamheid, geeft energie aan

je bedrijf

Duur: 30 minReservatie: [email protected]

renault Twizypeugeot 609 concept car design

doen rijden, de andere dat een batterij op steeds kortere tijd opgeladen wordt. Zo komt er nu een Renault op de markt die je in 1,5 uur helemaal oplaadt. Een jaar geleden was dat nog acht uur. Zo snel gaat het dus.”

En hoe lang doe je daar dan mee? “Vandaag is een gemiddelde autono-mie 140 kilometer, maar een Tesla bijvoorbeeld doet al 300 kilometer. Nu, de meeste mensen doen heus geen 140 kilometer op een dag. En als laadpalen overal zijn ingeburgerd, kan je gerust even bijladen tijdens de lunch. Dat zal werken met abonnementen van verschillende laaddienst-aanbieders, zoals Blue Corner. Van wie de laadpaal zelf ook is, ook als je met je gsm op een ander netwerk zit, krijg je toch de factuur van je eigen aanbieder. Zo kan je nu al met het Blue Corner abonne-ment bijvoorbeeld perfect in Nederland, Duitsland en andere Europese landen terecht.”

Doet onze overheid genoeg om elektro-mobiliteit te stimuleren? “Er zijn wel beperkte stimuli, maar in de buurlanden gaat men toch verder. In Nederland zorgt de gemeente ervoor dat er een laadpaal komt, als een inwoner een elektrische wagen heeft gekocht - ‘Paal Volgt Auto’, heet dat daar. In Frankrijk krijg je een subsidie tot 7000 euro.”

“Nu, auto’s zijn een ding, maar een heel aantrekkelijke markt voor ons wordt ongetwijfeld die van de scooters. De abonnementsformules om met een elektrische scooter te rijden ligt echt heel laag. En bovendien trekt zo’n ding – scooter of wagen – veel sneller op dan hun tegenhangers met een klassieke motor. Het is ook de reden waarom de nieuwste elektrische wagens er uitzien als dure bolides. De tijd van de koeken-dozen is finaal voorbij.”

ecocoMpAny op MAAT VAn onderneMerS

Samen met IZEN werkt 4IS, een zusterbedrijf van Blue Corner, aan een partnership op maat van bedrij-ven. Onder de noemer EcoCompany kunnen ondernemers binnenkort vragen om hun bedrijf te vergroe-nen. Na een doorgedreven energie-audit, stelt 4IS een energierapport op. Daar wordt door IZEN een stap-penplan aan toegevoegd, waarbij ondernemers kunnen kiezen welke doelen ze zich stellen.

“Vandaag gaan we beginnen aan een pilootproject’ aldus Patrick Maquoi. ‘We gaan een bedrijf hele-maal vergroenen volgens dat stap-penplan, waardoor we het concept van EcoCompany op punt kunnen stellen.”

“De link tussen elektromobiliteit en groene energie is dan ook evident. Als je geen groene energie gebruikt voor je motor, dan haalt het niets uit, natuurlijk. Dan kan je het even-goed niet doen. En ook andersom kunnen de twee elkaar van dienst zijn. Zo kan het opladen van je wa-gen een perfecte oplossing zijn om de overtollige stroom van je zonne-panelen efficiënt te gebruiken.

Wie weet fungeert je auto ooit als een soort energieopslag voor je hele huis. Toekomstmuziek, dat zeker. Maar je ziet dat het snel kan gaan.”#

(jh)

Page 20: IZEN Magazine najaar 2013

20

beter dan play- station

Zelf een stad van energie voorzien, creatief recycleren of een vliegtuigje op zonne-energie doen werken. Techno-polis maakt kinderen al meer dan tien jaar warm voor wetenschap en techno-logie. Ook het klimaat en hernieuwbare energie spelen er een belangrijke rol. Onder andere in de Klimaatmaker, een spelopstelling waar IZEN aan mee-werkte. De Klimaatmaker maakt deel uit van de nieuwe zone Xplora, waar

jongeren de beroepen van de toekomst kunnen ontdekken. Zoals deze drie 13-jarige pubers in ons zog. Eerste vaststelling: Luiz, Ward en Pim lopen geïntrigeerd Technopolis door, op ontdekkingsreis van het ene naar het andere spel. Een vliegtuig besturen, een 3D foto maken, fietsen in de lucht, … “Hier komen we zeker nog eens terug!”Pim, Luiz en Ward

deKlimaat-

maker

Luiz, ward en pim liggen in de eerste plaats wakker van auto’s, hun nieuwe klas en het laatste playstation-spel-letje. niet van energie en elektriciteit. ‘dat komt toch gewoon uit de grond?’ Maar dan hadden ze de Klimaat-maker nog niet gezien, het nieuwe energiespel van Izen en Technopolis. ‘Ai, dit stoot veel te veel co2 uit!’

Page 21: IZEN Magazine najaar 2013

21

de nIeuwe weerMAnAangekomen bij de opstellingen van de Klimaatmaker vertelt Luiz enthousiast dat hij later weerman wil worden. En na de uren piloot. “Ik word de nieuwe Frank Deboosere! Aardrijkskunde was altijd al mijn beste vak, zeker de onderdelen over het weer.” Ward houdt het liever op ontwikkelaar van games of chirurg, terwijl Pim gewoon veel geld wil verdienen. Maar het weer presente-ren in Technopolis, daar zijn ze alle drie meteen voor gewonnen.

“Welkom beste kijkers. Vandaag passeert een orkaan over België. Alle windmolens zijn preventief stilgelegd. Blijf binnen en probeer kalm te blijven. Zo, morgen is het de beurt aan Sabine!” Op de ‘Technopo-lis weerkaart’ kies je zelf of er zon of wolken te zien zijn aan de hemel. Maar het weerbericht geeft ook een indicatie van de hernieuwbare ener-gie die daardoor opgewekt wordt.

Een stad van energie voorzien, het tweede deel van de Klimaatmaker, is een moeilijkere opdracht. Door de juiste energiebronnen op de juiste plaatsen op een scherm te zetten, moeten ze genoeg energie opwek-ken voor alle inwoners. Maar hun keuzes hebben ook gevolgen voor de CO2-uitstoot van de stad. Waar de elektriciteit bij hen thuis vandaan komt, daar denken de jongens niet echt over na. “Stroom komt gewoon uit de grond,” lacht Pim.

Beginnen doen ze met een kerncen-trale. “We zetten ze ver van de stad. Is het dan veilig?” De kerncentrale levert meteen voldoende energie voor alle inwoners, wat gevolgd

wordt door een “Yes” en “Laten we er nog een stuwdam, een gascen-trale en zonnepanelen aan toevoe-gen.” Hun resultaat? “We wekken 500% op van de energie die nodig is. Wat een topscore! Te veel energie? Dat is toch goed!” Wanneer ze een blik werpen op hun CO2-uitstoot, moeten ze even slikken. “Wat een lang getal.”

Bij hun tweede poging houden de jongens ook rekening met de ka-dertjes met voor-en nadelen die bij het plaatsen van elke energiebron verschijnen. Een kerncentrale pro-duceert nucleair afval, een stuwdam schaadt het ecosysteem, zonnepa-nelen kunnen enkel overdag energie

produceren, … Een moeilijke discussie. Uiteindelijk gaan ze voor een combinatie van windmolens, zonnepanelen en een stuwdam. Met 11,36 g CO2 per kWh elektriciteit als resultaat. “Dit is geen eenvoudig, maar wel een leerrijk spel,” vertelt Luiz. “Nu weet ik dat je niet te veel energie moet opwekken, maar ook niet te weinig. En dat een windmo-lenpark veel energie produceert,

terwijl een gascentrale een grote CO2-uitstoot heeft.”

Hoe zou in België de meeste elektri-citeit worden opgewekt, vragen de jongens zich af. “Met windmolens?” gokt Ward. Pim en Luiz denken dat de kerncentrales het grootste deel produceren. Correct! Maar het idee dat België ook energie koopt in het buitenland, vinden ze te gek voor woorden. “Hallo meneer, mag ik een beetje elektriciteit van u kopen?” Hilariteit.

Tijdens het laatste spel van de Klimaatmakers kunnen Luiz, Pim en Ward hun persoonlijke milieu-impact berekenen. Eet je elke dag

vlees? Drink je leidingwater? Hoeveel auto’s heb je thuis? Hoe vaak koop je een nieuwe gsm? Om een antwoord te geven moeten ze als een vogeltje naar het juiste nestkastje vliegen. “We zijn zeker niet elke dag met het milieu bezig, maar letten er wel op het licht uit te doen, afval te recycleren, enzovoort. Allemaal kleine dingen waarmee je toch veel energie kan besparen.”

De jongens zouden gerust meer-dere dagen kunnen ronddwalen in Technopolis zonder zich te ver-

velen. Elke installatie weet andere zintuigen te prikkelen en daagt hen uit nieuwe dingen te proberen. Wan-neer het tijd is voor de terugrit zijn ze op z’n minst een beetje geïnspi-reerd door de opstellingen rond energie. “Rijdt deze auto ook op zonne-energie,” vraagt Luiz. “Nee? Jammer!” Een zonneauto voor particulieren… Misschien kunnen de jongens dat zelf uitvinden?

Luiz de weerman

“Hallo me-neer, mag ik een beetje elektriciteit van u kopen?” Hilariteit.

Page 22: IZEN Magazine najaar 2013

22

Groen, Groener, GroenST

Dat Technopolis voor De Klimaatmaker in zee ging met IZEN, is geen toeval. Enkele jaren geleden plaatste IZEN 1.300 zonnepanelen op het dak van Technopolis. Die voorzien het doe-centrum voor één derde van energie. Al is dat maar een deel van de duurzaamheidsactie in Techno-polis. “We hebben geïnvesteerd in vuilnisbakken voor gescheiden afval, bewegingssensoren in plaats van lichtschakelaars, LED-verlichting …,’ vertelt gedelegeerd bestuurder van Technopolis Erik Jacquemyn. Voor die inspanningen ontving Technopolis zelfs De Groene Sleutel, een inter-nationaal label voor milieuvriendelijke toeristische attracties.

Izen en de KLIMAATMAKerS

Bij IZEN hoopt men dat de nieuwe opstellingen jongeren meer inzicht kun-nen geven in het klimaat. “Wie weet kunnen we hen warm maken voor een wetenschappelijke studierichting waarmee ze zelf een bijdrage kunnen leveren,” vertelt CEO Gie Verbunt. “Onze medewerkers hechten veel belang aan hoe zij in hun job het verschil kunnen maken. Onze ingenieurs zorgen er voor dat zonnepanelen zo veel mogelijk opbrengen. Onze energie-experts helpen gezinnen energie te besparen. Misschien komt één van de jonge klimaatmakers, later wel bij IZEN terecht.”

IZEN zonnepanelen

Page 23: IZEN Magazine najaar 2013

23

KonInKLIjKe openInG

Op 17 mei openden prins Filip en prinses Mathilde, ondertussen koning en koningin, het nieuwe deel van Technopolis. Door de uitbreiding werd Technopolis op slag ongeveer één derde groter. “Technopolis wordt in de eerste plaats niet groter, maar vooral anders. Nog meer gemaakt op maat van de bezoeker,” vertelde de voorzitter van Technopolis Luc Van den Brande. In de nieuwe ruimtes werd onder andere een kinderlab en de zone Xplora ondergebracht. Met Xplora wil Technopolis jongeren hel-pen bij het ontdekken van hun talenten, waarvan Klimaatmaker er één is. Ondanks de regen waagden ook Filip en Mathilde zich in Xplora aan het presenteren van het weer. Prinses Mathilde zei alvast te duimen voor beter weer voor de zonnepanelen op het dak van Technopolis. #

(jly)

http://www.youtube.com/ user/IZENGROUP

Page 24: IZEN Magazine najaar 2013

24

“natuurlijk zijn zonne-panelen nog rendabel”

Freyadient van antwoord

Page 25: IZEN Magazine najaar 2013

25

“Er wordt vandaag geen zonnepaneel meer verkocht in Vlaan-deren”, is een vaak gehoorde boutade in de sector van de groene energie. De cijfers van een niche die een jaar geleden nog een van de snelstgroeiende en meest beloftevolle secto-ren was, zijn dan ook allesbehalve goed. Enkel spelers die een breed gamma aanbieden aan duurzame energie-oplossingen, zoals IZEN, doen het nog goed. Als reden voor die bruuske omslag wordt steevast naar de overheid verwezen, die in re-cordtempo haar stimulansen voor deze sector terugschroef-de. Met bijkomende belastingen als een injectietarief, en ver-plichtingen voor dure verzekeringen, lijkt de overheid groene stroom zelfs uitdrukkelijk te viseren. Maar hoe denkt ze dan haar amitieuze klimaatdoelstel-lingen te kunnen bereiken? En zelfs al zijn ook velen in de sector het erover eens dat de vroegere subsidies, samen met de fiscale aftrek, overdreven waren, dan blijft dit toch een brute evolutie? Waarom is er niet geopteerd voor een tussenoplossing?

Freya Van den Bossche: “Ik blijf ervan overtuigd dat we voluit de kaart van de hernieuwbare ener-gie moeten trekken. Dat is de enige manier om onze energie-voorziening om langere termijn betaalbaar te houden. Alleen door te investeren in onze eigen, schone energievoorziening kunnen we onafhankelijk worden van fossiele brandstoffen, waarvan de voorraden beperkt zijn en de prijzen de komende decennia dus alleen maar kunnen stijgen. Bovendien is het de enige manier om onafhankelijk te worden van buitenlandse overheden en bedrijven. Maar dat betekent niet dat je overdreven subsidies in stand moet houden. Het hervormde steunmechanisme garandeert een jaarlijks rendement van vijf procent op een investering in zonnepanelen, en dat gedurende vijftien jaar. Dat is flink meer dan wat een spaarboekje opbrengt.

We moeten zoveel mogelijk hernieuwbare energie opwekken tegen de laagst mogelijke maatschappelijke kost. Iedereen weet dat de prijzen voor zonnepanelen de afgelopen jaren gi-gantisch gedaald zijn. Dan zou het onverantwoord zijn om de subsidies niet mee te laten zakken. Het nieuwe systeem zorgt ervoor dat dergelijke evoluties in de toekomst automatisch worden meegerekend bij het bepalen van de steun. Het ren-dement van 5 procent is het uitgangspunt. Wanneer de tech-nologie duurder of goedkoper wordt of wanneer de elektrici-teitsprijs verandert waardoor het voordeel van zonnepanelen groter of kleiner wordt, zal de steun automatisch worden aan-gepast. Op die manier zorgen we niet alleen voor een gezond

rendement voor wie nu zonnepane-len wil installeren, maar geven we de sector ook meer zekerheid.”

Het aanzienlijke jobverlies in die sector is daar vandaag alvast geen teken van.

Bedrijven die creatief zijn, vinden zeker oplossingen. We zien dat er sinds begin dit jaar massaal veel zonneboilers geplaatst worden. Ik ben er zeker van dat die evolu-tie deels komt doordat bedrijven die vroeger vooral op zonnepane-

len focusten, nu differentiëren en ook meer nadruk leggen op zonneboilers. Dat en het feit toen de federale regering de fiscale aftrek voor zonneboilers schrapte, ik de Vlaamse pre-mie verhoogd heb om een redelijke terugverdientijd te blijven garanderen. En wat zien we? Blijkbaar slaat die premie veel beter aan dan de belastingaftrek ooit heeft gedaan: wie een zonneboiler plaatst krijgt nog altijd evenveel als vroeger, maar hij hoeft wel niet meer te wachten op de afrekening van zijn belastingen. Hij krijgt de premie meteen.Vergeet ook niet dat iedere nieuwbouw vanaf volgend jaar ver-plicht een systeem van hernieuwbare energie-opwekking zal bevatten. Gezinnen die bouwen zullen onder andere kunnen

“de Vlaamse steun garandeert een jaarlijks rendement van vijf pro-cent op een investering in zonnepanelen, en dat gedurende vijftien jaar.”

de naam van Vlaams minister van energie Freya Van den bossche kan in de groenes-troomsector steevast op heel wat tanden-geknars rekenen. de kritiek op haar be-leid is niet min. onterecht, vindt ze. “er is nood aan rust. door alle commotie zijn mensen vergeten dat zonnepanelen wel de-gelijk nog rendabel zijn.”

Freyadient van antwoord

Page 26: IZEN Magazine najaar 2013

26

h���

Download gratis op www.EcoHomeTool.be

h��� h��� RapportPraktische tipsInleiding Bereken je besparing

BErEkEn jE BEsparIng

Met de EcoHome tool kan je in 2 stappen berekenen waar je

energie kan besparen.

MIjn wonIng

Type woning

Isolatiepeil dak

Isolatiepeil muren

Mijn ramen zijn

Bron verwarming

Bron verwarming sanitair warm water

VErBruIkspaTroon

Droogkast

Bereken besparing

word energieonafhankelijk in 2 stappen

De EcoHome tool is een handige applicatie die jou in een paar stappen een totaal over-zicht geeft van je huidig verbruik en mogelijke besparing. Met een slimme mix van be-sparende maatregelen en hernieuwbare technologieën maken we je gezin de komende 25 jaar onafhankelijk van energieprijsstijgingen. Ontdek snel de besparingsmogelijkhe-den voor jouw specifieke gezin!

Word energieonafhankelijk in 2 stappen

Download gratis op www.EcoHomeTool.be

kiezen voor een zonneboiler, zonnepanelen of een warmte-pomp. Ook die maatregel zal voor extra tewerkstelling in de sector zorgen. EN met een rendement van 5 procent voor zon-nepanelen moet je toch ook nog naar de consument kunnen stappen? Volgens mij zal de hernieuwbare energiesector in de toekomst dus nog steeds een van de belangrijkste sectoren in onze economie zijn.”

Dan moet de perceptie wel veranderen. De Vlaming lijkt veel vertrouwen verloren te hebben.

“Mij heb je de voorbije jaren nooit horen beweren dat zonne-panelen niet meer rendabel zouden zijn. Ik heb elke gelegen-heid aangegrepen om positief te communiceren over het nut van eigen, milieuvriendelijke energie-opwekking, onder meer met zonnepanelen. En ik heb ervoor gezorgd dat er nog steeds een mooi rendement gegarandeerd wordt voor wie er wil in investeren. Het is natuurlijk zo dat de sector - om heel begrij-pelijke redenen - heeft geprotesteerd tegen de steunverlaging met de boodschap dat het minder interessant zou zijn om te investeren in zonnepanelen. Daardoor is de boodschap dat de investering nog altijd een rendement van vijf procent oplevert

wat ondergesneeuwd geraakt. Ik ben daarom blij dat ik begin dit jaar samen met de sector een grootschalige communica-tiecampagne heb kunnen voorstellen om het belang van PV te onderstrepen.Ik denk dat er vooral nood is aan rust. Niemand vaart wel bij aanhoudende commotie. Het kader om een duurzame groei te realiseren is er. Als de sector daar verstandig mee omgaat, zal de consument opnieuw snel volgen.”

En wat met de toekomst? De volgende Vlaamse legislatuur krijgt de fiscale hefboom in handen. Mocht u minister blijven, hoe zou u die hefboom dan gebruiken om duurzame wonin-gen te promoten?

“Ik stel vast dat de zonneboiler pas een succes is geworden toen de fiscale aftrek vervangen is door een premie die onmid-dellijk uitbetaald wordt. Los daarvan ben ik het met u eens dat de staatshervorming ons heel wat mogelijkheden biedt op het vlak van woningfiscaliteit. Maar het is nog iets te vroeg om het over de concrete invulling daarvan te hebben.”#

(jh)

Page 27: IZEN Magazine najaar 2013

27

“In 2020 zal minstens 20,5% van onze energie hernieuwbaar zijn,” verkondigde de Vlaamse overheid een tijdje geleden trots. Een mooi idee, en een waar wij zeker ons steentje toe willen bijdragen. Maar is het de ministers wel menens? Want een aantal beslissingen gaan regelrecht in tegen onze groene ambitie.

Wat met het schouwspel van de afgelopen jaren in de Vlaamse regering bijvoorbeeld? “Subsidies voor zonnepanelen!” riep eerst een regeringslid met das. Het succes was groot. Té groot, blijkbaar. “Subsidies verminderen!,” keerde zijn vrouwelijke collega het stuur. Maar zelfs dan genoten mensen met zon-nepanelen nog altijd van goedkopere energie. “De oplossing is eenvoudig,” besloot nog een andere minister in maatpak. “Belastingen op de zon. Natuurlijk.”

Een belasting op zonne-energie? Dat zal de productie van hernieuwbare energie niet meteen aanmoedigen. Laat groene energie concurreren met andere elektriciteit, maar dan op een eerlijke manier. Calculeer de opslagkost van radioactief afval mee in de elektriciteitsprijs. Én de verzekeringspremie voor de kerncentrales die Electrabel niet betaalt. Én de kosten van de klimaatverandering door de CO2-uitstoot van steenkool- en gascentrales. Je zal merken, er zal geen schadelijke energie meer verkocht worden.

Maar dat heeft men ook in Europa duidelijk niet begrepen. “En wat als we Chinese zonnepanelen nu eens duurder ma-ken?”, bedachten ze daar deze zomer. “Wat een briljant idee!” In augustus dwong EU-Commissaris Karel De Gucht een hogere prijs af voor zonnepanelen uit China. Daarmee wou hij een handvol failliete Europese zonnepaneelproducenten redden. Geweldig voor het ego van Karel! Maar de Chinezen lachen zich te pletter.

Zij maken plotsklaps veel meer winst en wij moeten ineens veel meer betalen voor zonnepanelen. Dus worden er minder zonne-installaties geplaatst wat leidt tot minder tewerkstelling en minder verkoop voor de Europese producenten. Terwijl de regeling net voor hen bedoeld was. De hele groene economie is erop achteruit gegaan. Het moment waarop de prijs van

groene energie gelijk is aan die van bruine ener-gie, is voor minstens twee jaar uitgesteld. Dat kan tellen als groen signaal! Was een beetje financiële steun voor de Europese producenten zo’n on-denkbare oplossing voor de EU? Of is dit, behalve voor onze landbouw, in onze geglobaliseerde vrijhandelswereld taboe?

Onze overheden zijn in de war. Laten we hen daarom uit hun lijden verlossen: Hernieuwbare energie ís de enige oplossing voor onze energiebevoorrading. Geen twijfel mogelijk. Op lief-hebbers van kernafval na, wil iedereen meer groene energie. Maar hoe?

Moet dat via subsidies? Luid en duidelijk: nee! Ik ben tégen subsidies voor zonnepanelen. Mensen hebben het geld van de overheid niet nodig om die keuze te maken. Instaan voor je eigen energie, je eigen comfort. Dat is toch zalig? Controle van je eigen energiekosten en elke dag genieten van je eigen groene elektriciteit. Subsidies maken hernieuwbare energie alleen maar afhankelijk van grijze mannen en vrouwen in pak-ken.

Wat moet een slimme regering dan doen? Het nut van zonne-energie van de daken schreeuwen! Daken die ons onafhan-kelijk maken van fossiele brandstoffen. Een duidelijk signaal. Niet enkel woorden, maar ook daden. Dat hoeft niets te kos-ten. Leg zelf zonnepanelen op je overheidsgebouwen en betaal ze met de gerealiseerde besparing. Neem zélf eens initiatief voor televisiespotjes: ‘stroom van eigen kweek.’

Laten wij het heft ondertussen zélf in handen nemen. We zijn sterker dan we denken. Hernieuwbare energie is een positieve keuze. Choose life. Een leven vol schone energie. Onafhan-kelijk van onvoorspelbare energieprijzen, kernenergie en slinkende fossiele brandstoffen. Wij vechten vóór windmolens. Of, om het met de woorden van een goeie vriend te zeggen: “Power to the people!”

opinie

“Voor alle duidelijkheid: ik ben tégen subsidies voor zonnepanelen”

Gie Verbunt - CEO IZEN

DEOvERhEID lacht GROEN

Page 28: IZEN Magazine najaar 2013

28

financiering zonder

subsidies

Page 29: IZEN Magazine najaar 2013

29

In een dure residentiële wijk in Chicago, Oak Parks, zullen bewoners binnenkort genieten van een zogenaamde ‘smart grid’. Dat is een elektriciteitsnet dat de hele tijd monitort hoeveel stroom er verbruikt wordt en waar, en die elektri-citeit daar op de meest efficiënte ma-nier naartoe leidt. Het hele net is groen, voorzien van innovatieve batterijen en onafhankelijk van de grote stroomleve-ranciers.

En gratis.Gratis? Jawel. De bewoners van Oak Park hebben het Zuid-Koreaanse Smart Grid Institute aangeboden om de door hen ontwikkelde nieuwe installaties te

testen in de wijk, in ruil voor de helft van de 4 miljoen euro die het netwerk zal kosten. De andere helft zal komen van het International Institute for Sustaina-ble Design. Voor de twee instituten is het project interessant voor onderzoek, en de bewoners moeten zich geen zor-gen meer maken om hun energiefac-tuur. Met andere woorden: wie geen geld heeft om dure installaties te leggen, die moet vindingrijk zijn.Dat is een belangrijke regel in deze tij-den. Dan is groene stroom en duurzame energie eindelijk doorgebroken in het maatschappelijk debat, en dan trekt de overheid een groot deel van haar steun terug! Van de fiscale steun voor groene

investeringen blijft enkel die voor dak- isolatie over. Om vensters en oude stookketels te vervangen, of zonneboi-lers en zonnepanelen te installeren, zijn er nog premies, maar die zijn vaak teruggeschroefd. In Vlaanderen zijn de terugverdientijden voor zulke investe-ringen dan ook fors gestegen. Als je je daarbij neerlegt tenminste.

Groene bankenWant er zijn oplossingen. De eerste komt, misschien onverwacht, van één van de meest gecontesteerde secto-ren van de afgelopen jaren: de banken. Hen is het belang van duurzaamheid al-

net op het moment dat iedereen overtuigd geraakte van het nut van duurzame energie, heeft de overheid haar hulp ervoor fel teruggedraaid. Maar hebben groene (ver-)bouwers wel subsidies nodig? er is op meer plekken groen geld te vinden dan je denkt. bij Izen zelf bijvoorbeeld.

de zoek-tocht naar het groene geld

Page 30: IZEN Magazine najaar 2013

30

IZEN ZONNEbOIlER SINDS 1987

Het enige uit de jaren 80 dat nog hot is!

energy systems

26 jaar geleden werd de eerste IZEN zonneboiler geïnstalleerd. Vandaag produceert die nog altijd zalig, warm water. Dat bespaart heel wat energie. Van duurzaamheid gesproken!

Page 31: IZEN Magazine najaar 2013

31

lerminst ontgaan. En dus zetten ze het beleid van de overheid, met verlaagde rentevoeten voor groene kredietnemers gewoon voort. “Toen de overheidsstimuli nog groter waren, hadden wij al beslist om groene investeerders een extra zet te geven”, zegt Jan Waeterschoot, verantwoorde-lijk voor de groene consumentenkre-dieten bij Belfius. “We deden dat niet alleen via lagere rentevoeten, maar ook door onze mensen op te leiden, zodat ze klanten konden begeleiden in de wirwar van premies en regels. Dat was een succesverhaal. Maar toen het beleid veranderde, stortte het in elkaar. Er heerste een perceptie bij klanten dat groene investeringen niet meer interes-sant waren. Dat is niet zo, weten we. En dus zijn we, los van de overheid, ons beleid van groene, aantrekkelijke rente-voeten verder gaan zetten.”“Wat er dan interessant aan blijft voor mensen? Controle, zou ik zeggen. Een belangrijk punt dat wij altijd meegeven, is het belang van groene investeringen als pensioenplanning. We sparen al via drie pijlers voor ons pensioen, maar een eigen woning is voor ons zeker een ex-tra pijler. En dan vooral een duurzame eigen woning. Wie met pensioen gaat, verliest doorgaans een groot deel van zijn maandelijkse inkomen. Dat noe-men we de pensioenkloof. Wanneer iemand dan steeds meer moet betalen voor zijn of haar energie, en de energie-prijzen zullen blijven stijgen, dan wordt die pensioenkloof almaar groter. Ben je minstens voor een deel energie-onaf-hankelijk, dan hoef je daar al niet meer van wakker te liggen.”“Concreet hebben we aantrekkelijke krediettarieven voor mensen die met onze partners samenwerken, zoals IZEN. Maar ook anders hebben klan-ten die lenen voor groene investeringen een groot voordeel. Op een consumen-tenkrediet, bijvoorbeeld voor een re-novatie, scheelt het tot 1,5 procent in vergelijking met andere leningen. En bij een hypotheek houden we rekening met de extra koopkracht die iemand met een bijna energie-neutrale woning heeft, zodat die meer kan ontlenen dan een ander. We willen zulke verlaagde

tarieven ook uitbreiden naar mobiliteit, bijvoorbeeld voor elektrische wagens en met partners als Cambio. Waarom? Omdat we duurzaamheid belangrijk vinden. Maar ook omdat we merken dat groene ontleners betere kredietnemers zijn, die minder vaak hun schulden niet kunnen betalen. En hoe minder risico, hoe minder we aanrekenen.”

Geld van overalMaar geld verloopt vandaag al lang niet meer enkel via de geëigende ka-nalen zoals banken, en zeker groene stroomgeld niet. Het opwekken van ei-gen energie, en de stroomoverschotten die mensen op die manier produceren, betekende het startschot van een in-ternationale trend. In heel wat landen duiken vandaag platformen op waarop investeerders, van grote fondsen tot particulieren, hun geld kunnen steken in groene energieprojecten. Eigenlijk worden ze zo zelf een bank. Kijk op het Amerikaanse Joinmosaic.com, waar in-vesteerders al een kleine drie miljoen dollar staken in allerlei projecten – en de rente die ze daarvoor ontvingen voor de volle 100 procent op tijd kregen. Pro-jecten gaan van scholen over buurthui-zen tot de lokale McDonalds, allemaal groen en allemaal gefinancierd via het internet. Ook Lightsource in het Ver-enigd Koninkrijk zoekt mensen, boeren en ondernemers om hun velden en da-ken ter beschikking te stellen van door hen geplaatste panelen – in ruil voor propere stroom en een lagere factuur. Abundance is nog zo’n voorbeeld van de crowdfunding-trend die langzaam maar zeker rond groene energie ontstaat. En uiteraard kan Vlaanderen, of IZEN, in zo’n geval niet achterblijven.“Het is onze bedoeling om in Vlaanderen ook zo’n platform op te zetten”, beves-tigt Gie Verbunt, ceo van IZEN. “Een ve-hikel waar zowel grotere investeerders als particulieren die via crowdfunding geld willen steken in duurzame energie samenkomen, en waar anderen pro-jecten kunnen aanbieden. Ik denk aan scholen of buurtcentra die zonnepane-len of zonneboilers willen installeren, aan jeugdbewegingen die bijvoorbeeld samen een zonneboiler willen aanko-pen om op kamp hun water te verwar-men, … Waarom zouden die altijd via de normale financieringskanalen moeten passeren? Waarom zouden de ouders en de leerkrachten niet kunnen mee in-vesteren in de installatie van zonnepa-

nelen voor de school, en daar een kleine winst op maken? Door ze op die manier te organiseren kunnen zulke projecten loskomen van de eeuwige scheidsrech-ters die moeten beslissen of ze daarin willen investeren. We kunnen dat ook zelf, die controle nemen. Dat is het idee erachter, veel meer dan alleen centen.”

Vandaag werkt IZEN Invest al volgens een gelijkaardige methode. Voor or-ganisaties en ondernemingen die niet meteen zelf het geld hebben om een systeem voor groene warmte op te zet-ten, financiert IZEN de plaatsing en verkoopt het nadien de groene stroom. Zo geniet voetbalclub Westerlo van zon-ne-energie en –warmte met door IZEN betaalde panelen en boilers op het dak van het stadion. Maar dat systeem kan je opentrekken, tot veel meer mogelijke investeerders en projecten.“We willen een dynamiek op gang brengen rond het investeren in groene warmte”, aldus Gie Verbunt. “Het zijn grote plannen, maar we willen stap voor stap beginnen, van onderuit. Er moet nog veel beslist worden, want profes- sionaliteit moet eerst komen. We den-ken dan ook aan een jury van kritische specialisten uit de energie- en de fi-nanciële wereld, die projecten op hun waarde beoordeelt en zelfs begelei-ding biedt. Dat heeft nog wat voeten in de aarde, maar we gaan wel aantonen dat het kan. Volgend voorjaar hopen we klaar te zijn!”#

(jh)

financiering zonder subsidies

Groene leningen zijn tot 1,5 pro-cent goedkoper bij de bank

“wij willen een platform opzetten rond crowd- funding en grote investeerders”

Page 32: IZEN Magazine najaar 2013

32

TyVeKNiet alleen voor FedEx meer

Wikkel je voeten in Tyvek Civic Duty schoei-sel. Ze zijn gemaakt van een comfortabel, ademend materiaal, dat waterbestendig is en zeer duurzaam. Tyvek werd al lang ge-bruikt als dak- en gevelbescherming in de bouwsector. Of misschien ken je het van het materiaal dat gebruikt wordt in FedEx enve-loppen? Civic Duty ontdekte de kwaliteiten van de Tyvek en heeft er een creatieve sty-ling van gemaakt in 8 modieuze kleuren. De schoenen hebben een gerimpelde, versleten look. Het is normaal dat na verloop van tijd, de kleur van de schoen een beetje zal ver-vagen. De vintage look! Civic Duty schoenen zijn gemaakt met lijm en kleurstoffen die milieuvriendelijk zijn. De gestroomlijnde verpakking is gemaakt van gerecycleerde materialen. www.civicdutyshoes.com

eco-FASHIon IS TrendyToday Is A Good Day!

Stijlvolle hippe modezaak voor mannen en vrouwen! Alles is gemaakt met respect voor de natuur en de makers, ‘fair en eco’. Milieuvrien-delijke jeans en eco-schoenen zijn in opmars. ‘eco’ is niet meer ‘alternatief’ maar juist trendy. Het ‘geitenwollensokken’ imago is vervangen door een duurzaam maar vooral ook luxueus concept. Gezellig shoppen in Antwerpen en Gent of online via de e-shop. Je vind hier o.a. de merken: Nancy Dee, People Tree, Jux en Nudie Jeans. En nog een leuke tip, je kan er betalen met ecocheques!www.todayisagoodday.be

Het goede groene

leven

verbeter de WereldverWen jezelf

juST A wAy oF LIFe!Groen doen = eco logisch

Als je eigenaar bent van een MacBook, ben je waarschijnlijk op zoek naar de beste manier om dat kostbare stuk te beschermen tegen externe krachten. Silva ontworp deze design bamboe laptop case, het perfecte eco-accessoire in lijn met jouw moderne leven. Gemaakt van eco-vriendelijke bamboe, een gepolijste lederen riem, wollen voering en een gladde buitenkant.www.inhabitat.com

Page 33: IZEN Magazine najaar 2013

33

cAn wATcHStoer horloge van blik

Horloges van gerecycleerde frisdrank-blikjes. Hoe cool is dat? De Can Watch is niet voor niets winnaar van de best of the best Red Dot Design Award 2013! Een slim, basic en opvallend ontwerp en bovendien handgemaakt door mensen met een beperking. De stoere lederen banden van restleer comple-menteren de Can Watch tot een echte blikvanger. Dit duurzame horloge meet 6 cm en is 3 cm hoog, met eenvoudige zwarte wijzers onder een glazen wij-zerplaat. Kies voor een honingbruine of een groene lederen polsband. Naast de eerlijke beloning voor de mensen in de sociale werkplaatsen, laat Alchemist 5% van de winst weer terug vloeien naar deze instellingen..www.morethanhip.nl

Green enerGy SMooTHIeBeat the winterblues

Opkikkertje nodig? Neem je blender en op 10 minuten is je powershake klaar! Wat heb je nodig? 1-2 bananen,1 perzik, 1/2 mango en een paar blaadjes spina-zie, een paar schepjes Griekse yoghurt en wat ijs (indien gewenst). Alles wat je nodig hebt, is een basis van bananen, de vrucht van uw keuze en uw favoriete bladgroente of vers kruid (spi-nazie heeft een milde smaak die goed mengt). Voeg genoeg water toe om te mengen en dan genieten, dat is het!www.smoothierecepten.com

nITe IzebIocASeiPhone

De composteerbare en biologisch afbreekbare Nite Ize BioCase beschermt uw iPhone 4S, 4 en 5. Het respecteert het milieu en maakt een kleurrijk persoonlijk feit allemaal op hetzelfde moment. Als dat niet duur-zaam is?www.niteize.com

LAAT je AFSprAAK nIeT In HeT wATer VALLenWaterklok

Nooit meer de batterijen van je wek-ker vervangen? Dan ga je best voor een milieuvriendelijke klok die enkel en alleen op water werkt. Een galvanische cel in de klok produceert, door een chemische reactie, elektriciteit op als ze in contact komt met water. Om de twee weken ververs je best het water. Verder loopt de klok helemaal op eigen energie!

SunjArNeem de zon mee

In een bokaal kan je meer bewaren dan enkel confituur. De Sunjar vangt over-dag zonlicht op en geeft dat ’s nachts af. Zet de bokaal overdag buiten of voor het raam. Zodra het donker wordt, licht hij vanzelf op. In de Sunjar zit een zon-necel, die een kleine batterij oplaadt. Dankzij een lichtsensor weet hij wan-neer het donker is. Zo kan je ’s nachts toch nog genieten van de zon.www.izen.eu/shop

DIy kNUFFELhandgemaakt

Nog een eenzame handschoen lig-gen? Maak er een leuke knuffel van!www.pinterest.com

GroenTen bewArenVers aan de muur

Niet genoeg bergruimte om je groenten vers te houden? Het kan ook anders!www.pinterest.com

Page 34: IZEN Magazine najaar 2013

34

het goede groene leven

InSpIrATIe

pLAncKendAeLGroene neushoorns

Met hun indrukwekkende lichaam en opvallende hoorn, zijn de Indische neushoorns één van debekendste publiekstrekkers in dierenpark Planckendael. Hoewel hun pootafdruk naar mensenmaat gigantisch is, is IZEN erin geslaagd de ecologische voetafdruk van de dieren enorm te verkleinen. Dankzij een openluchtdouche op zonne-energie kunnen de neushoorns genieten van heerlijk warme en milieuneutrale douches. “Neushoorns zijn logge, maar gevoelige dieren. Een dagelijkse warme douche houdt hun huid in topconditie,” zegt Ilse Segers van Planckendael. Voor de met uitsterven bedreigde neushoorns zorgt de douche voor een spetterende ontspan-ning. Zin in een beestige uitstap? Ga zelf een kijkje nemen bij de neushoorns in Planckendael!www.planckendael.be

ScrooSerSteppen zonder spierpijn

Met zijn dikke banden surf je op de Scrooser al steppend door de straten. Met een beetje hulp van een elektromotor gaat dat lekker soepel. De Scrooser heeft de vetste banden ooit. Een voordeel daarvan is dat de e-scooter rechtop blijft staan. Voor luie of lange momenten is er wel een za-del aanwezig. Staand scooteren heeft een reden. De Scrooser heeft geen gashendel en ook geen gaspedaal. Hij gaat sneller als je met je voet een zet tegen het asfalt geeft. Net als bij een step, maar dan met elektrische hulpmotor. De Scrooser heeft op Kickstarter de drempel van 120 000 dollar gehaald. Oprichter Jens Thieme is blij: “Met dit kapitaal kunnen we onze innovatieve Impulse Drive ontwikkelen.” Naast de aandrijving is het alumi-nium frame bijzonder. “Het bestaat uit twee delen. Elke helft is uit één stuk gebogen via een proces dat ‘free form 3D bending’ heet. Frame en vork wegen maar 2,5 kilo. De kruising tussen scooter en cruiser heeft een topsnelheid van 25 km/uur. De 1000 watt elektromotor versnelt het achterwiel zonder tus-senkomst van kettingen en versnellingen. De accu is een lithium-ion batterij die 25 dagen energie vasthoudt en in drie uur oplaadt.www.scrooser.com

SeAFoodwATcH AppWeet wat je eet

85% van de zeeën en oceanen worden vandaag overbevist. Wat jij op je bord legt, heeft een grote impact op het ecosysteem. Door de juiste vissoorten uit de juiste regio’s te kiezen, kan je helpen de schade van overbevissing te stabili-seren of tegen te gaan. De Seafoodwatch App geeft je volledige controle over de ecologische voetafdruk van je vismenu. Geef de vis in die je wil klaarmaken of bestellen en de App toont welke soort een ‘goede keuze’, ‘een goed alter-natief’ of ‘te vermijden’ is. De ranking wordt be-paald op basis van wetenschappelijke artikels, aanbevelingen van de overheid en eigen on-derzoek. Helemaal gratis en inclusief handige informatie over verschillende vissoorten.www.seafoodwatch.com

Page 35: IZEN Magazine najaar 2013

35

SIT & HeAT Verwarmd schommelen

De Sit & Heat schommelbank is een energie-neutrale verwarmde bank, geschikt voor drie personen. Door middel van het zonnepaneel voorziet deze unieke verwarming in zijn eigen energie. De zonne-energie die overdag wordt verkregen, wordt in een accu opgeslagen, zodat deze ’s avonds beschikbaar is voor

het verwarmen van de kussens. Eén uur zon overdag is voldoende voor twee uur ver-warmd zitten met drie personen. De bank is voorzien van de unieke Sit & Heat loungekussens, waarvan je zelf de kleuren kunt bepalen en de warmte kunt regelen.www.zapnow.nl

De vzw Zevendonk voor Muco organi-seert elk jaar het evenement ‘Sporten voor Muco’ in Turnhout. IZEN steunt dit goede doel al enkele jaren. Doel is om geld in te zamelen om de strijd tegen mucoviscidose aan te gaan. Mucoviscidose, kortweg Muco, is een erfelijke ziekte die het ademhalings- en spijsverteringsstelsel aantast. ‘Spor-ten voor Muco’ gaat steeds door op de derde zondag van september. Elk jaar

wordt een project gekozen dat mu-copatiënten op één of andere manier helpt in hun gevecht. In 2013 is dit het MucoJOVOsportfonds, dat jaarlijks 100 jongeren en volwassenen met muco de nodige financiële steun wil geven om een aangepast sport- en bewegings-programma te kunnen uitvoeren. Door je in te schrijven voor de verschillende sporten, draag je je steentje bij. Je kan deelnemen aan loop-/wandelroutes,

fietsentochten of ritjes doorheen de Kempen met de motorfiets. Natuurlijk kan er ook gegeten en gedronken wor-den op het zonovergoten terras op het Zevendonksplein. IZEN vaardigt steeds een mooie delegatie aan deelnemers en vrijwilligers af. Meer informatie kan je vinden op www.zevendonkvoormuco.be of vindt ‘zevendonkvoormuco’ leuk op Facebook

SporTen Voor MucoMVO - IZEN

#(jly, jl en mg)

Ln beAnIeSMassaproductie is out!

Enkele jaren geleden begon de Belgische Ellen Kegels met het maken van mutsen en sjaals, nadat ze in het snowboard-milieu zag dat elke zelfbewuste sneeuwliefhebber de brei-naalden terug had bovengehaald. Haar job in de reclamesec-tor gaf ze op om zich voltijds aan haar knitwear avontuur te wijden. En het resultaat mag er zijn.

Alle stukken van LN Beanies zijn uniek, werden vervaardigd door de mama van Ellen en oma’s die ze online gevonden heeft om mee te werken. Daarnaast heeft ze ook een sub-lijn: LN Andes die vervaardigd werd uit 100% baby alpaca wol, rechtstreeks van de Peruviaanse Andes. In het LN Lab kan je terecht om je eigen muts samen te stellen.www.lnbeanies.com

Page 36: IZEN Magazine najaar 2013

36

IZEN energy systems nv - Hoeksken 56 - 2275 LilleTel: +32 14 55 83 19 - Fax:+32 14 55 83 17 - www.IZEN.eu

LOWCARBON

• IZEN energy systems •

You’re invited! No shoes required

GRATIS FEESTJE?Nu bij aankoop van een IZEN warmtepomp,

organiseren wij jouw housewarmingparty!

Voor meer informatie, kan je terecht

bij onze energie-experten.

izen Warmtepompthe most efficient houseWarming