Ivn laarbeek Infoblad juli 2009

40
VERENIGING VOOR NATUUR- EN MILIEUEDUCATIE AFDELING LAARBEEK JAARGANG 32 NR.2 Juli 2009

description

Jaragang 32 uitgave 2

Transcript of Ivn laarbeek Infoblad juli 2009

Page 1: Ivn laarbeek Infoblad juli 2009

VERENIGING VOOR NATUUR- EN

MILIEUEDUCATIE

AFDELING LAARBEEK

JAARGANG 32 NR.2 Juli 2009

Page 2: Ivn laarbeek Infoblad juli 2009

Het IVN staat voor Vereniging voor natuur- en milieu-educatie en bestaat al sinds 1960. Door educatieve activiteiten wil het IVN met U de natuur ingaan om door kijken, luisteren, ontdekken en vooral genieten tot meer kennis en begrip te komen van deze natuur, waarvan wij zelf ook deel uitmaken. Het IVN bestaat uit een aantal plaatselijke afdelingen, die op hun eigen manier deze doel-stelling nastreven, daarbij inspelend op de plaatselijke mogelijkheden. In Aarle-Rixtel, Beek en Donk en Lieshout is sinds 1977 zo'n afdeling ontstaan. Deze is inmid-dels uitgegroeid tot het IVN afdeling Laarbeek. IVN afdeling Laarbeek zoekt haar doelgroep niet alleen onder haar leden maar vooral ook daarbuiten. Wilt U graag lid worden of meer weten over de activiteiten neem dan contact op met het be-stuur. De adressen staan achter in dit blad. Het IVN Infoblad is het informatieblad voor de leden van het IVN afdeling Laarbeek en verschijnt drie tot vier keer per jaar.

Redactie IVN Infoblad: Jowan Iven

Kopie inleveren bij: Jowan Iven

Schoolstraat 41 5741 CT Beek en Donk e-mail: [email protected]

Page 3: Ivn laarbeek Infoblad juli 2009

INFOBLAD IVN – LAARBEEK

-3-

IIInnnhhhooouuudddsssooopppgggaaavvveee

VVVAAANNN DDDEEE RRREEEDDDAAACCCTTTIIIEEE 2

HHHUUUIIISSSZZZWWWAAALLLUUUWWWTTTIIILLL 3

NNNOOOTTTUUULLLEEENNN JJJAAAAAARRRVVVEEERRRGGGAAADDDEEERRRIIINNNGGG IIIVVVNNN LLLAAAAAARRRBBBEEEEEEKKK 5

EEEVVVEEENNN VVVOOOOOORRRSSSTTTEEELLLLLLEEENNN ……… 18

NNNAAATTTUUUUUURRR OOOPPP DDDEEE SSSTTTAAATTTEEERRR 20

NNNIIIEEEUUUWWWEEE VVVIIISSSSSSOOOOOORRRTTT OOONNNTTTDDDEEEKKKTTT IIINNN NNNEEEDDDEEERRRLLLAAANNNDDD!!! 21

WWWEEEIIIDDDEEEVVVOOOGGGEEELLLBBBEEESSSCCCHHHEEERRRMMMIIINNNGGG::: HHHOOOEEE WWWOOORRRDDDEEENNN DDDEEE LLLEEEGGGSSSEEELLLSSS GGGEEEVVVOOONNNDDDEEENNN??? 22

PPPOOOLLLIIITTTIIIEEEKKK MMMAAANNNIIIFFFEEESSSTTT 23

WWWAAATTTEEERRRWWWEEERRRKKKGGGRRROOOEEEPPP--- IIIVVVNNN---CCCLLLEEERRRXXXSSSBBBOOOSSS---222000000999... 27

HHHEEEIIIKKKIIIKKKKKKEEERRR 31

DDDEEE TTTUUUIIINNN VVVAAANNN DDDEEE BBBIIIMMMDDD 33

WWWAAAAAARRRNNNEEEMMMIIINNNGGGEEENNN 34

JJJJJJJJJJJJEEEEEEEEEEEEUUUUUUUUUUUUGGGGGGGGGGGGDDDDDDDDDDDD IIIIIIIIIIII VVVVVVVVVVVVNNNNNNNNNNNN 35

EEEAAARRRTTTHHH WWWAAALLLKKKSSS 35

EEEDDDUUUCCCAAATTTIIIEEESSSCCCHHHIIIPPP """DDDEEE WWWAAATTTEEERRRVVVLLLOOO""" 36

Page 4: Ivn laarbeek Infoblad juli 2009

INFOBLAD IVN – LAARBEEK

-2-

VVVaaannn dddeee rrreeedddaaaccctttiiieee

Emailwijziging van infoblad Deze keer een mededeling van huishoudelijke aard. Vanwege het overstappen van internetprovider ben ik genoodzaakt om een ander emailadres te kiezen voor het infoblad. Het is niet ondenkbeeldig dat er in de verre toekomst nogmaals van provider gewisseld gaat worden of dat er iemand het stokje van de redactie over gaat nemen. Daarom heb ik gekozen voor een emailadres dat minder aan verandering onderhevig is en dat terzijnertijd ook overgedragen kan worden aan een nieuwe redactie. Vanwege persoonlijke ervaring is er gekozen voor het concept van Google; Gmail genaamd. Daar is het mogelijk om met meerdere personen de mailbox te beheren. En kunnen er documenten en foto’s gedeeld worden. Al is er wel een bepaalde limiet aan de bestandsgrootte, de emailbox kan nooit vol raken, volgens Google. Zodoende zijn we beter in staat om op toekomstige veranderingen in te spelen. Het nieuwe adres voor jullie bijdrages, waarnemingen, opmerkingen etcetera is voortaan

[email protected]

De redactie

SVP volgende inzendingen IVN-infoblad voor 30 oktober 2009 insturen

Jullie inzendingen zijn van harte welkom op het volgende emailadres [email protected]

Veel plezier met de nieuwste editie van het IVN Infoblad.

Jowan Iven

Page 5: Ivn laarbeek Infoblad juli 2009

INFOBLAD IVN – LAARBEEK

-3-

HHHuuuiiissszzzwwwaaallluuuwwwtttiiilll

Zwaluwtil helpt woningnood huiszwaluw oplossen. Het gaat niet goed met de huiszwaluw in Nederland. Op veel plaatsen zijn de vrolijk kwetterende zwart-witte vogeltjes uit dorps- en stadsbeeld verdwenen. Dat komt, omdat de huiszwaluwen steeds meer moeite hebben om een plekje te vinden, waar ze kunnen nestelen. Ze wonen hier meestal onder witte overstekken en dakgoten. Nieuwe woningen hebben vaak geen overstek meer. Soms worden er nesten verwijderd vanwege mestoverlast. Ook is er sprake van een tekort aan voedsel (insecten) en een gebrek aan nestmateriaal (modderpoeltjes). Om de woningnood van de huiszwaluw te helpen oplossen is in Duitsland de huiszwaluwtil ontwikkeld. Inmiddels zijn er ook al een paar in Nederland geplaatst. In Strijp te Aarle-Rixtel heeft vogelwerkgroep de Ortolaan van IVN Laarbeek de eerste huiszwaluwtil van Zuid-Oost Brabant gebouwd.

De huiszwaluwtil bestaat uit een zeshoekig puntdak van ruim 2,5 meter doorsnede. Dit dak is op een 5 meter hoge mast geplaatst. De onderzijde van het dak heeft rondom een soort overstek met twee etages van opstaande randen. Dit alles is afgewerkt met een soort wit pleisterwerk. Omdat huiszwaluwen in kolonies broeden, is er ruimte gecreëerd voor circa 60 huiszwaluwnesten. Om de huiszwaluw wat te helpen maar ook om ze te lokken heeft de vogelwerkgroep onder het dak alvast een aantal hele en halve nestkommetjes geplaatst. Het is wel de bedoeling, dat de vogeltjes zoveel mogelijk zelf de nesten gaan bouwen.

De huiszwaluwtil staat op een prachtige locatie tussen kasteel Croy en de nieuwe woonwijk Strijp in Aarle-Rixtel. In dit mooie natuurgebied liggen meerdere amfibiepoelen en een grote vijver. De huiszwaluw kan er gemakkelijk aan nestmateriaal en voedsel komen. Kortom, aantrekkelijke uitgangspunten om er te gaan wonen. Of het dit jaar al gaat lukken is nog de vraag, maar we hebben hoge verwachtingen voor de toekomst.

Page 6: Ivn laarbeek Infoblad juli 2009

INFOBLAD IVN – LAARBEEK

-4-

Laten we hopen dat de huiszwaluwtil een succes wordt en daadwerkelijk helpt de woningnood van de huiszwaluw op te lossen. Niemand wil immers toch een stil en kleurloos landschap zonder dit karakteristieke vogeltje.

De vogelwerkgroep heeft voor het realiseren van de huiszwaluwtil financiële bijdrage ontvangen van Vogelbescherming Nederland, de Provincie Noord-Brabant mogelijk gemaakt door Reconstructiecommissie De Peel en de gemeente Laarbeek. Wilt u zich ook inzetten voor vogels, of bent u zomaar geïnteresseerd, neem dan eens contact op met vogelwerkgroep de Ortolaan van IVN Laarbeek (telefoon 0492-462460) of kijk op www.ortolaan.tk .

Foto’s : Leo van de Heuvel

Page 7: Ivn laarbeek Infoblad juli 2009

INFOBLAD IVN – LAARBEEK

-5-

NNNoootttuuullleeennn JJJaaaaaarrrvvveeerrrgggaaadddeeerrriiinnnggg IIIVVVNNN LLLaaaaaarrrbbbeeeeeekkk

111666 mmmaaaaaarrrttt 222000000999

1 Welkom door de voorzitter De voorzitter verwelkomt de aanwezigen. Van de 142 volwassen leden die IVN Laarbeek telt waren er 38 aanwezig. Bericht van afmelding werd ontvangen van : Hans Vereijken, Martien van Loon, Jowan Iven, Marc Verbeeten, Arjan Jeurgens, Marijke Brouwers

2 Goedkeuring jaarverslag De notulen van het jaarverslag 2008 staan vermeld in het boekje van IVN Laarbeek van december 2008. Het verslag werd zonder opmerkingen goedgekeurd.

3 Korte terugblik op de activiteiten 3.1 Distributie: ( Coördinator Hetty Lemmens) Distributie van het boekje en eventuele andere post voor alle leden vindt plaats door de werkgroep. In Aarle-Rixtel vindt distributie plaats door: Hetty Lemmens, Francine Janssen, Nellie Strijbosch (60 leden). Per post worden nog 13 boekjes naar leden buiten Laarbeek verzonden. In Mariahout door: Jan Bijnen ( 6 leden), in Lieshout Hr. Van de Kam (15 leden) en in Beek en Donk door José Vereijken en Betsy Meulendijks (49 leden) . In bijzondere gevallen, waarbij snelheid van berichtgeving belangrijk is worden meer mensen ingeschakeld. Ook het verzenden van informatie via email gebeurt steeds meer. IVN afdelingen om ons heen zijn reeds geheel overgeschakeld op e-berichtgeving waarbij het boekje of per email verstuurd wordt of dat men een bericht krijgt waar men het van het web kan halen. Onze afdeling is daar nog niet aan toe omdat we nog geen website hebben en er veel leden geen emailadres hebben of hebben doorgegeven. Tijdens de terugblik is de aanwezigen gevraagd of zij liever het boekje via email wilden ontvangen. Vanuit de vergadering kwam duidelijk naar voren dat men het boekje gewoon op papier wil ontvangen. Hiermede komt het voorstel om het boekje via email te ontvangen te vervallen. Wel zal het op de website www.ivn.nl/laarbeek geplaatst worden.

Page 8: Ivn laarbeek Infoblad juli 2009

INFOBLAD IVN – LAARBEEK

-6-

3.2 Interieurverzorging: (coördinator Tonny van Noordwijk) Tonny heeft de coördinatie hiervan. Het gebeurt in het ritme waarin het gebouw gebruikt wordt. Ook zorgt Tonny er voor dat voor elke publieksbijeenkomst de tafels versierd zijn met een bloemetje wat een bijzonder gezellige aanblik geeft. Er zit een beetje sleet op het opruimen van het gebouw na gebruik en het invullen van het logboek. 3.3 Gebruik gebouw ( Coördinatie Hetty Lemmens) • Contactavonden: Er waren in 2008 tien contactavonden gepland hiervan zouden er negen plaatsvinden in het IVN gebouw en een fietstocht. • Jaarvergadering: Tijdens de jaarvergadering waren er 35 personen aanwezig. • Jeugd-IVN: Er zijn 33 bijeenkomsten gereserveerd voor het jeugd-IVN in en rond het gebouw. In het logboek zijn er 17 vermeld. • Eigen en andere organisaties: (lezingen, educatie, vergaderingen) Het gebouw is 101 keer in gebruik geweest. Een aantal organisaties en groepen hebben energiekosten betaald. Daarnaast zijn er vergaderingen geweest door diverse groepen (bestuur, IVN werkgroepen, fotografen, e.d.) en is het gebouw gebruikt tijdens tuin- en gebouwonderhoud waarbij geen energiekosten gerekend zijn. Het gebouw is gemiddeld twee keer per week bezet wat goed te noemen is. Ook voor het gebruik van het gebouw is te merken dat er slordigheden optreden bij het invullen van het logboek. Slechts zelden wordt het volledig ingevuld zijnde: Naam van de aanvrager, onderwerp, datum en tijd, aantal personen. Eventueel gebruik van koffie enz. Het bestuur verzoekt met klem gebruikers van het gebouw dit ordelijk achter te laten en het logboek in te vullen met de volgende gegevens: Naam organisatie, soort activiteit, trekker van de activiteit, tijd, aantal personen. 3.4 Catering: ( Coördinator Hetty Lemmens) Hetty Lemmens, Nellie Strijbosch, Francine Janssen, Dieny van den Heuvel en Jo Kuijpers Ook dit jaar heeft de catering weer goed gedraaid dat wil zeggen dat we kunnen sluiten met een positief saldo en een afdracht aan de penningmeester. Er zijn minder bezoekers geweest tijdens de contactavonden die na de lezingen nog wat wilden gebruiken dus daar hebben we wat minder overgehouden. Wel zijn er enkele lezingen geweest voor verenigingen die daarbij ook koffie gebruikt hebben en bovendien een paar bijeenkomsten van andere organisaties die ook weer wat opgebracht hebben zodat we alles bij elkaar zeker niet mogen klagen over dit onderdeel van het IVN. We hopen ook in 2009 dit zo voort te kunnen zetten en zullen daarvoor ons best doen.

Page 9: Ivn laarbeek Infoblad juli 2009

INFOBLAD IVN – LAARBEEK

-7-

3.5 Onderhoud gebouw: ( Coördinator Ben van Noordwijk) Het gebouw is gereed maar vraagt enig onderhoud. Daar Ben vaak voor zijn werk in het buitenland zit zou het wenselijk zijn nog enkele “handige” leden achter de hand te hebben die karweitjes kunnen oppakken. Het is jammer genoeg in 2008 weer niet gelukt enkele leden te vinden voor onderhoud aan het gebouw. 3.6 Onderhoud tuin: ( Coördinator Adrie Beekmans) De tuin heeft er in 2008 weer zeer goed bijgelegen. Het grasveld is regelmatig bijgehouden. Het snoeihout in de hoek achter zou nog gestapeld kunnen worden. De slootkant is voor een groot gedeelte geschoond. Het ooievaarsnest stond wederom in de belangstelling van een paar nijlganzen die er enkele jongen in hebben groot gebracht. De besdragende struiken groeien goed en het onderhoud hierop zou wat meer mogen. Ook voor onderhoud van de tuin zijn we nog op zoek naar een paar krachten die regelmatig wat onderhoud aan de tuin willen verrichten. Er wordt een poging ondernomen om elke tweede zaterdag van de maand van 9.00 uur tot 13.00 uur in de tuin te werken. Reeds enkele jaren wordt geprobeerd mensen te enthousiasmeren voor werkzaamheden aan gebouw en tuin. De conclusie is dat via mail of het IVN boekje zich niemand geroepen voelt om zich hiervoor in te zetten. Ook het vermelden op de jaarvergadering levert weinig op. Een persoonlijke benadering van mogelijke kandidaten lijkt de enige mogelijkheid om dit ingevuld te krijgen. Men moet dat wel willen doen. 3.7 Contactavonden ( Coördinator Jo Kuijpers) De contactavonden worden getrokken door Jo Kuijpers en Hetty Lemmens. Er waren in 2008 tien contactavonden gepland hiervan hebben er negen plaatsgevonden in het IVN gebouw en een buitenactiviteit. Deze buitenactiviteit, een fietstocht, is verregend en de deelnemers zijn druipnat teruggekeerd naar het IVN gebouw alwaar met koffie e.d. de evaluatie plaats vond. Het gemiddelde aantal personen op de contactavonden was 23. Het maximum was 40 en het minimum 7. Dit is eenzelfde score als in 2007 waar we een gemiddelde scoorden van 23 personen per contactavond. In 2006 was het gemiddelde per contactavond 28 personen en in 2005 20 personen We vertrouwen erop dat de werkgroep interessante programma’s blijft vinden voor een breed scala belangstellenden en dat de aankondigingen zo mogen doorgaan waardoor we naast onze eigen leden ook niet-leden zo veel mogelijk bereiken. Met dank aan Jo Kuijpers en Cor Peters die de publicaties hiervoor verzorgen.

Page 10: Ivn laarbeek Infoblad juli 2009

INFOBLAD IVN – LAARBEEK

-8-

De activiteit wordt gaande gehouden door leden die al verschillende activiteiten trekken. Er is dringend behoefte aan extra hulp. Ook hiervoor zullen mogelijk alleen door persoonlijke benadering, mensen gevonden kunnen worden. Het bestuur wordt verzocht hiervoor mensen te werven. 3.8 Publiekswandelingen (coördinator Ria Nooijen/ Frank van Bakel. Aangevraagde wandelingen Jo Kuijpers) In 2008 zijn 13 publiekswandelingen en 10 aangevraagde wandelingen gegeven. Gezamenlijk trokken deze 716 personen waarvan 268 kinderen, een gemiddelde van 31 personen per wandeling. Voor de publiekswandelingen alleen was dit: 271 personen met een gemiddelde van 20 personen. De wandeling op de Mosbulten met 73 personen en Eijckenlust hebben er dit jaar sterk toe bijgedragen dit gemiddelde te halen. In tabelvorm:

Jaar 2008 2007 2006 2005

Gem. aantal personen per wandeling 20 25 30 43

Het bezoekersaantal neemt gestaag af. Er zal meer aandacht besteed moeten worden aan de kwaliteit van de wandelingen om deze voor het publiek zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Bijscholing van gidsen, het zoeken naar nieuwe gebieden en wijze van presenteren blijven dan ook een must als men publiekswandelingen als een kernactiviteit wil blijven beschouwen 3.9 Ledenwandelingen Het aantal ledenwandeling in 2008 was 6. Het geschatte gemiddelde aantal leden wat mee ging was 7. Er zijn geen gegevens door de trekkers bijgehouden. De groep bestaat inmiddels uit een vaste kern waar weinig mensen afgaan of bijkomen. Voor 2009 zijn negen ledenwandelingen gepland om toch meer continuïteit te brengen en op verzoek van de vaste kern. 3.10 Bijscholing Voor de gidsen waren de volgende drie bijscholingen georganiseerd: grassen, mossen, landschap. De opkomst hiervoor was dermate gering dat er voor 2009 afgezien wordt van dit soort sessies. Dit is op zich bijzonder jammer omdat het juist hierdoor mogelijk is de gidsen bij te spijkeren waardoor de verhalen aantrekkelijk blijven voor publiek.

Page 11: Ivn laarbeek Infoblad juli 2009

INFOBLAD IVN – LAARBEEK

-9-

Naast bijscholing van de gidsen zijn andere gebieden en andere verhalen noodzakelijk om het publiek vast te houden en bewust te maken van natuur en milieu. Kan de gidsenwerkgroep met een voorstel komen om meer gidsen te boeien dan de huidige manier van bijscholing? 3.11 Werkgroep water: (Coördinator Lars Leenders) Evenals voorgaande jaren zijn we in 2008 weer verschillende keren met de waterwerkgroep onderweg geweest. De samenstelling van de groep kwam daarbij wisselend uit de volgende mensen. Hetty, Judith, Paul, Martien, Jac, Kees en Lars, ondersteund door RAVON lid Jan Constant. In 2005 zijn wij gestart met het inventariseren van de poelen en lopen in Laarbeek. Dit rondje Laarbeek hebben wij in 2007 afgerond. Door Jan is met medewerking van Hetty en Kees een verslag uitgewerkt van deze inventarisaties. Dit jaar zat er minder structuur in de poelen die bezocht zijn. Door de aanwezigen werd vaak op het laatste moment pas bekeken waar we naar toe zouden gaan. Het plezier van het buiten zijn en lekker te prutten in sloten en poelen is daarbij het belangrijkste. Voor de inventarisaties gaan wij iedere 2 weken zaterdag ’s middags op pad. Op zaterdag 12 april zijn we dit jaar voor het eerst op pad geweest. Op 29 november hebben wij samen met de jeugdleden het onderhoud aangepakt van de kleine poel naast het pad naar het IVN gebouw. Dit onderhoud bestond dit jaar voornamelijk uit het verwijderen van de takken van een omgewaaide populier, die precies midden over de poel lag. Het Laarbeeks Landschap heeft aangegeven interesse te hebben voor onderhoudswerk aan poelen. Wij zullen proberen hen van informatie te voorzien. Het gaat dan met name om de vraag welke poelen hiervoor in aanmerking komen en waar bij de werkzaamheden op gelet moet worden. Vroeg in het voorjaar 2009 zullen wij weer starten met een nieuwe inventarisatieronde langs de poelen en lopen van Laarbeek. Iedereen die geïnteresseerd is, is daarbij welkom. 3.12 Werkgroep publicaties: (coördinatie IVN Boekje Jowan Iven, Cor Peters dag/weekbladen) In deze werkgroep verzorgen Jowan Iven en Kees Burghouts het IVN boekje. Cor Peters en Jo Kuijpers nemen de publicaties van activiteiten naar dag- en weekbladen voor hun rekening. Hieronder vallen de Laarbeeker, Eindhovens Dagblad, Radio Kontakt en Omroep Brabant, Gemeenschapsblad en blad de Loop. Ook zullen de activiteiten op de evenementensite van de gemeente Laarbeek komen.

Page 12: Ivn laarbeek Infoblad juli 2009

INFOBLAD IVN – LAARBEEK

-10-

IVN Info-blad Inhoud en Vormgeving: Over de inhoud en opzet van het boekje ontvangt de redactie vanuit de vereniging geen commentaar. De vormgeving blijft ongewijzigd. Wat betreft de inhoud zouden sommige werkgroepen meer mogen aandragen. De rubriek waarnemingen wordt wel regelmatig van informatie voorzien.Ook nemen enkele leden de moeite om foto’s aan te dragen voor het boekje. Wanneer deze niet direct geplaatst kunnen worden zullen ze in een archief geplaatst worden en gebruikt worden wanneer er behoefte aan is. Jaarprogramma: Met de totstandkoming en opmaak van het jaarprogramma 2009 is helaas iets misgegaan. Het bestuur heeft besloten om de oplage gedeeltelijk opnieuw te laten drukken. Sponsoring: Totstandkoming van het boekje gebeurt zonder reclameboodschappen in het infoblad. Drukkerij: Er is afgelopen jaar een keer uitgeweken naar een andere drukker. Dit is naar tevredenheid verlopen en heeft verder geen verstoringen met zich meegebracht. Verspreiding: Coördinatie van de verspreiding van het boekje loopt niet via de redactie maar via Bert en Hetty Lemmens. Mochten er leden zijn die een digitale versie van het boekje op prijs stellen (versie met kleurenfoto’s in PDF vorm) dan zou dit makkelijk te realiseren zijn. Zowel de digitale versie als het boekje zullen dan aan de leden verstrekt worden die daar prijs op stellen. Jeugd-IVN: Het Jeugd IVN heeft een vaste rubriek achter in het boekje. Deels wordt die gevuld met eigen inzendingen vanuit het Jeugd-IVN. Doel blijft om de inhoud van deze rubriek nog beter af te stemmen op het programma van het Jeugd-IVN. Werkgroepen: Behalve van “vwg De Ortolaan” komt er zelden iets binnen van de andere werkgroepen. Om de diversiteit in het blad hoog te houden wordt aan de werkgroepen verzocht om af en toe iets te schrijven voor het infoblad. De samenstellers van het IVN boekje vragen dringend de leden om meer kopij aan te leveren. Elk verhaal vanuit de leden is welkom. Wat betreft het stuk over publicaties in dag en weekbladen is er bijna niets gewijzigd. De aankondigingen voor de publieksactiviteiten van het IVN naar de Laarbeeker, het Eindhovens Dagblad (in casu correspondente Mayke van Dommelen), Radio Kontakt en Omroep Brabant worden door Cor Peters verzorgd. De gegevens van de contactavonden worden steeds door Jo Kuypers aan Cor Peters geleverd. Jo Kuypers zorgde zelf voor publicaties in het Gemeenschapsblad Aarle-Rixtel. De aankondigingen worden niet meer naar de Loop verstuurd, omdat het een blad is wat niet door geheel Laarbeek

Page 13: Ivn laarbeek Infoblad juli 2009

INFOBLAD IVN – LAARBEEK

-11-

verspreid wordt. In plaats daarvan zou men beter kunnen publiceren in het Gemerts Nieuwsblad omdat er regelmatig mensen uit Gemert op wandelingen aanwezig zijn. 3.13 Werkgroep de ortolaan ( Coördinator Antoon Verhoeven) De vogelwerkgroep heeft in 2008 de bevolking weer regelmatig over vogels geïnformeerd d.m.v. publiekswandelingen en krantenartikelen. Ook werden leden van de vogelwerkgroep vaak benaderd met allerlei vragen over vogels. Voor het tweede jaar hebben we in Aarle-Rixtel en Beek en Donk inventarisatiewerkzaamheden uitgevoerd voor het MUS (Meetnet Urbane Soorten) project. Dit is een landelijk project van de SOVON, waarbij onderzoek wordt verricht naar de vogelstand in de bebouwde kom van dorpen en steden. Het uilenproject telt 30 kerkuilenkasten en 39 steenuilenkasten. Bij de kastcontroles bleek er in 10 kerkuilenkasten en 7 steenuilenkasten gebroed te worden. Ten opzichte van 2007 zijn er in 2008 echter aanzienlijk minder jonge kerkuilen uitgevlogen. Er was een geringer voedselaanbod (muizen). Tijdens de telling eind juni werd vastgesteld dat de gierzwaluw bij de pastorie van de Beekse kerk weer volop gebroed heeft. Van de 61 nestkasten waren er 41 bezet. In het voorjaar is onderhoud gepleegd aan de oeverzwaluwwand. Bij de telling in juli bleken er 41 nestholtes te zijn, waarvan zeker 27 nestholtes bezet waren. De oeverzwaluwkolonie wordt hier steeds groter. In Lieshout werden 70 broedsels van huiszwaluwen geteld. Buiten Lieshout broeden er in Laarbeek nauwelijks huiszwaluwen. Met het plaatsen van een huiszwaluwtil probeert de vogelwerkgroep dit te verbeteren. Verwacht wordt dat de huiszwaluwtil er medio 2009 zal staan. Als plaats is Laag Strijp in Aarle-Rixtel gekozen. Het inzamelen van plastic statiegeldflessen voor het plaatsen van een ooievaarsnest bij supermarkt Jan Linders in Beek en Donk heeft ruim € 600,00 opgeleverd. Dit bedrag is nog onvoldoende voor het realiseren van een ooievaarsnest. We proberen hiervoor nog meer financiële middelen te vinden. Ook mogen we het ingezamelde geld besteden aan ’n ander nuttig vogelproject. Bij het inventariseren van patrijzen in 16 kilometerhokken in de gemeente Laarbeek is vastgesteld, dat deze Rode Lijst soort steeds verder achteruit gaat. Per 100 ha werd 1 paartje aangetroffen. Het gaat in heel Europa niet goed met de akkervogels. Vandaar, dat men probeert het tij te keren door randen van percelen in te zaaien met voedselrijke akkerkruiden. Interesse in de vogelwerkgroep??? Neem dan contact op met 0492-462460 Antoon Verhoeven.

Page 14: Ivn laarbeek Infoblad juli 2009

INFOBLAD IVN – LAARBEEK

-12-

3.14 Werkgroep weidevogelbescherming ( Projectleider Jaap Wijdenes) De groep Vrijwillige Weidevogelbescherming Laarbeek is een onderdeel van het Laarbeeks Landschap. Met zo’n 40 vrijwilligers komen ze bij ca 45 boeren om op hun percelen te tellen. De onderstaande tabel laat het verloop over de afgelopen vier jaar zien. Voor alle vogels is een daling te zien in het percentage van het aantal uitgekomen nesten. Redenen waarom zijn niet bekend.

Daarnaast zijn door Jaap over het weidevogelproject in 2008 10 lezingen verzorgd waarbij totaal ca. 250 mensen aanwezig waren. Op de Kunstmarkt op Croy in Aarle Rixtel waar ongeveer 1500 mensen een bezoek brachten was ook een zeer grote belangstelling van het publiek voor het weidevogelproject. 3.15 Werkgroep ledenweekend en ledendag (coördinatoren: geen meer) In 2008 is er geen ledendag of ledenweekend geweest. Dit enerzijds door weinig belangstelling en anderzijds doordat de trekkers daarvan vol zaten met andere activiteiten bij het IVN. De activiteit wordt alleen dan weer opgestart wanneer er meer leden zich actief voor deze activiteit willen inzetten. De werkgroep ledendag/leden weekend is “slapende” Er is een inventarisatie nodig om te peilen of er nog voldoende belangstelling is voor het organiseren van een jaarlijkse ledendag en/of leden weeken. Pas wanneer er werkelijk voldoende belangstelling is heeft het zin om deze activiteit weer te activeren. Leden die zich hiervoor willen inzetten kunnen contact opnemen met het bestuur. 3.16 Werkgroep jeugd (Jeugdbegeleiding: Dieny van de Heuvel/ Martien van Loon, Hans Kempe, Marcel van de Kerkhof, Judith van Duppen/ Wilma van de Tillaart, Bernard Engels)

Aantal uitgekomen nesten

% Uitgekomen nesten Soort vogel

Tot. nesten 2008

Tot. nesten 2007

Tot. nesten 2006

Tot. nesten 2005

2008 2007 2006 2008 2007 2006

Grutto 8 5 5 2 2 4 4 25 80 80

Kievit 325 313 312 310 212 208 224 65 66 72 Scholekster 13 17 20 20 9 15 15 69 88 75

Wulp 13 12 9 3 8 9 5 62 75 56

Totaal 360 347 349 339 232 236 251 64 68 72

Page 15: Ivn laarbeek Infoblad juli 2009

INFOBLAD IVN – LAARBEEK

-13-

Van 2007-2008 werkten we met 16 tot 18 kinderen, vanaf augustus 2008 tot heden met 24 kinderen. Een flinke aanwas dus. We hebben een grote groep, mag ik wel zeggen. In 2007-2008 met Dieny van den Heuvel, Martien van Loon en assistentie van Wilma van de Tillaart. Wilma is overgestapt naar jeugdgroep met Judith, omdat ook daar flinke groei in zat. Wij kregen versterking van Marcel van de Kerkhof. En vanaf september 2008 van Hans Kempe, bijkomend voordeel: iemand uit Lieshout erbij! Het zijn bijna allemaal kinderen uit Aarle Rixtel, slechts twee deelnemers komen uit Beek en Donk. Niemand uit Lieshout of Mariahout. Zolang het te doen is in de Bimd, en zeker omdat wij vooral op donderdagavond actief zijn, zal daar ook geen verbetering/verandering in optreden. Misschien kan bestuur bekijken of er eventueel een alternatief te vinden is in Beek en Donk of Lieshout, maar zolang we niet meer leiding hebben, is dat ook weer moeilijk. Naast de donderdagavond, waarbij we vooral in de wintermaanden, en dat zijn er veel, een binnenprogramma moeten draaien, gaan we ook een aantal keren per jaar op zaterdagmorgen of middag eropuit. En dat is voor veel van onze jeugdleden het beste. Wat hebben we zoal gedaan: vogelzaadkokosnoten voor in de wintermaanden, Poelopschoning, o.a. Jeugd-IVN-poel, poel Koude Maas, en de grote vijver bij de Bimd. Wilgetakken schillen om een wandelstok te maken. Opbouw boomstam in theorie en de praktijk behandeld. Uileballen pluizen. Insektenflats gemaakt met houtboren. Diersporen in de winter gezocht in de Ruweeuwsels. Diverse puzzels en raadselspelletjes over de natuur. Vlinders, zowel theorie als mislukte praktijk. (Nachtvlinders) Dat kan dus nu beter. Vlindervoederplaats gemaakt met figuurzagen en schilderen. Slootje prutten, salamanders, vissen , kikkers, kevers etc. Bottenexpositie bezocht in Aarle Rixtel. Regenworm. Bladeren in de herfst, ook via een soort herbarium. Paddestoelen, theorie en praktijk in Grotels hof. GPS nachtwandeling in Grotels hof. Kogels zoeken op de Oirschotse hei. (waarbij we midden in een nest nachtzwaluwen terechtkwamen). Mierenleeuwen bekeken in Grotels hof. We zijn nu dus met 4 man begeleiding, en dat gaat goed. Wel zou het leuk zijn als er nog een vrouwelijke leidster bij zou komen. We volgen nu met alle 4 (en ook Judith en Wilma) de schoolgidsencursus in Asten, zeer intensief, elke 14 dagen met veel excursies op zaterdagen. Gaat tot nu toe goed.

Page 16: Ivn laarbeek Infoblad juli 2009

INFOBLAD IVN – LAARBEEK

-14-

3.17 Werkgroep RNM (Momenteel geen coördinator) Door gebrek aan actieve leden voor deze werkgroep kunnen geen initiatieven vanuit het IVN opgezet worden. In 2008 heeft een her-inventarisatie van de waardevolle bomenlijst plaats gevonden maar de administratieve afwerking hiervan met de gemeente blijft wegens gebrek aan tijd liggen. Met de Gemeente is op het gebied van boombeleid en kapvergunningen een aantal malen overleg geweest. Hoewel er nog steeds onnodig veel bomen gekapt worden is het overleg met de Gemeente t.a.v. het kapbeleid steeds beter aan het worden. De Groene Long heeft zeer veel tijd en energie gekost en zal dat de komende tijd nog kosten. Dank zij de economische crisis staat er nog geen sporthal in de Groene Long maar waakzaamheid blijft geboden. Er wordt steeds weer wat afgeknabbeld. Bij de herinrichting van het gedeelte van de Groene Long in het roekenbos zijn we op positieve wijze door de gemeente betrokken. Met behulp van het waterschap en de reconstructie commissie proberen we fondsen te vinden om de Trekgraaf boven de grond te halen om op deze wijze de Groene Long ook voor planten en dieren meer aantrekkelijk te maken. Het is de bedoeling om een in 2009 een manifest te maken wat aan alle politieke partijen wordt aangeboden met de vraag wat zij in de nieuwe periode na de verkiezingen op het gebied van ruimtelijke ordening, natuur en milieu willen gaan doen. Met betrekking tot het beheer van de natuurgebiedjes die de Gemeente heeft, is op uitnodiging van de Gemeente samen met de Heemkundekringen, het Laarbeeks Landschap, werkgroep natuurbeheer Lieshout-Mariahout, de Stichting Middengebied en het IVN, een schouw gemaakt waarbij alle partijen hun visie mochten inbrengen. Momenteel worden de beheerplannen afgerond. Het bestemmingsplan buitengebied en bebouwingsconcentraties hebben in januari 2009 ter inzage gelegen. Het IVN heeft enkele zienswijzen ingediend. Of deze ontvankelijk worden verklaard zal later blijken. De contacten met het Waterschap lopen steeds beter. Er wordt echter wel van het IVN gevraagd om niet alleen kritiek te hebben op het maai- en waterbeleid maar het Waterschap behulpzaam te zijn met het aanleveren van inventarisatiegegevens waardoor het voor hen ook makkelijker is om met de “groenen” in debat te gaan om tot een gezamenlijke oplossing te komen. De werkgroep RNM is dringend op zoek naar IVNers met een groen hart die zich willen bekwamen in beleidsbeïnvloeding waardoor we een groene milieuvriendelijke gemeente krijgen.

Page 17: Ivn laarbeek Infoblad juli 2009

INFOBLAD IVN – LAARBEEK

-15-

4 Komend jaar 4.1 Geplande activiteiten 2009 • Op 3 maart is met 17 personen een cursus planteninventarisatie gestart. Het is de bedoeling dat na de cursus een werkgroep start die volgens Floron/Ravon normen inventariseert. Deze gegevens gaan naar het Floron en Ravon maar zullen ook direct naar overheden worden gestuurd. • Er zijn, door de werkgroep de Ortolaan, voldoende fondsen geworven om een huiszwaluwentil te bouwen. Deze zal op Strijp in Aarle-Rixtel geplaatst worden. • In het najaar zal de poel op het IVN terrein worden opgeschoond. Het is de bedoeling om de cultuurplanten er uit te halen en te vervangen door wilde planten die hier oorspronkelijk voor kwamen waardoor de vijver ook meer voor educatieve doeleinden geschikt is. • Er zal een 10-punten manifest geschreven worden wat naar alle politieke partijen gezonden zal worden met de vraag hoe hun partij daar, na de volgende verkiezingen invulling aan wil geven. De antwoorden zullen medebepalend zijn voor het stemgedrag van “groene” inwoners van Laarbeek. (ZIE MANIFEST vanaf blz 23 in dit infoblad) • Het is de bedoeling dat het IVN samen met andere verenigingen of organisaties gaat deelnemen in de aanleg van ommetjes (Mariahout) en educatief informatiemateriaal voor de omgeving van Croy. 4.2 Wensen voor 2009 • Trekgraaf boven de grond in de Groene Long • Eijckenlust verbonden met de kern van Beek en Donk via een verbinding over de nieuwe sluis • De Roek als Ambassadeursoort voor Laarbeek. Vrijwel elke gemeente heeft bij het tekenen van countdown 2010 een plant of diersoort genomen die extra aandacht (leefgebied ) krijgt. De gemeente Laarbeek heeft hier niet aan meegedaan. • Realisatie nestkasten, door de vogelwerkgroep, voor de Grote gele

kwikstaart in Laarbeek. • Parel van poelen tussen Ruweeuwsels en Torreven. • Permanente begeleiding voor jeugdgemeenteraad. • Bij voldoende belangstelling, werkgroep IVNdag/weekend

Page 18: Ivn laarbeek Infoblad juli 2009

INFOBLAD IVN – LAARBEEK

-16-

5 Financiën 5.1 Financieel verslag 2008 + begroting 2009 Het financieel verslag en de begroting was bij de penningmeester aan te vragen en werd tijdens de vergadering uitgedeeld. Door de penningmeester is tijdens de vergadering hierover uitleg gegeven. Zijn uitleg was duidelijk. Er werden geen vragen meer gesteld.

6. Dechargeren penningmeester De kascommisie, bestaande uit Frank van Bakel en Jowan Iven, hebben de kas gecontroleerd en goed bevonden. De penningmeester is gedechargeerd voor 2008 en kreeg een applaus voor het goede werk dat hij heeft verricht.

7. Benoeming kascommissie. Jowan Iven is aftredend in de kas- commissie. Hij wordt opgevolgd door José Vereijken die in 2009 samen met Frank van Bakel de kascommissie vormt. Jo Kicken heeft zich als reserve voor de kascommissie aangemeld. Hij zal in 2009 Frank van Bakel opvolgen.

8. Aftreden bestuursleden. Bernard Engels en Bert Lemmens. Bert Lemmens treedt regulier af en is niet herkiesbaar. Bernard treedt af wegens verhuizing. Ralph Wilbers is bereid gevonden om het secretariaat over te nemen. Voor de penningmeester is nog geen kandidaat gevonden. De voorzitter vraagt en krijgt het mandaat van de aanwezigen om zonder extra vergadering een penningmeester te benoemen. Kees Burghouts, de voorzitter, sprak een woordje tot beide vertrekkende bestuursleden. Bernard heeft in de vijf jaren dat hij penningmeester was IVN Laarbeek financieel weer gezond gemaakt, introduceerde automatische afschrijving en wist tijdig subsidies los te krijgen voor diverse projecten. In vergaderingen wist hij altijd op rustige manier zijn mening te geven die door iedereen gewaardeerd werd en waardoor de vergaderingen ook goed verliepen. Bert neemt na zijn periode van zes jaar secretaris hiervan afscheid maar blijft binnen het IVN wel actief.

Page 19: Ivn laarbeek Infoblad juli 2009

INFOBLAD IVN – LAARBEEK

-17-

Door het secretariaat en het digitale tijdperk werd Bert wel het gezicht van het IVN waar velen aanklopten en waardoor het werk dat dat met zich meebracht wel eens te veel werd. In deze periode werd het secretariaat geprofessionaliseerd en werden er veel nieuwe activiteiten gestart. De volgorde van aftreden is als volgt vastgelegd: penningmeester + lid 1 in 2008, secretaris en lid 2 in 2009, voorzitter + lid 3 in 2010. Dit ritme wordt aangehouden. Bij eventuele vervanging van het dagelijks bestuur neemt de opvolger de plaats over van degene die hij vervangt.

9. Intermezzo Tijdens dit intermezzo worden leden die zich het afgelopen jaar bijzonder hebben ingezet of gestopt zijn met bepaalde werkzaamheden bedankt voor hun inzet en even in het zonnetje gezet. Dit jaar was dat onze voorzitter Kees Burghouts die als enige van de vier leden die dit jaar vijfentwintig jaar lid zijn door zijn activiteiten voor een speldje in aanmerking kwam. Hij kreeg dit dan ook onder een dankwoordje van de scheidende secretaris uitgereikt.

10. Rondvraag/sluiting Er werden geen vragen meer gesteld. Hierna sloot de voorzitter de vergadering. Tijdens de pauze werden door de dames lotjes verkocht. Na een pauze werd de avond afgesloten met een prachtige presentatie van Henk van Beek over Croy waarbij cultuurhistorie en natuur ruim aan bod kwamen. Na zijn lezing volgde de loterij die door de vele geschonken prijzen weer een aardig bedrag in de kas bracht. De avond eindigde met een neut en noot in de late uurtjes.

Foto: Ben van Noordwijk

Page 20: Ivn laarbeek Infoblad juli 2009

INFOBLAD IVN – LAARBEEK

-18-

EEEvvveeennn vvvoooooorrrsssttteeelllllleeennn ……… Beste IVN-ers Op de jaarvergadering 2009 in maart hebben we als leden van IVN Laarbeek de benoeming van Ralph Wilbers tot secretaris op voordracht van het bestuur, geaccordeerd. Tijdens deze vergadering heeft het bestuur ook mandaat gevraagd en gekregen om zonder extra ledenvergadering een penningmeester te benoemen, c.q. de vacatures in het dagelijks bestuur in te vullen . Met het vertrek, n.a.v. zijn verhuizing, van Bernard Engels ontstond er ook een vacature voor penningmeester van het IVN Laarbeek. Graag willen wij jullie bij deze op de hoogte brengen dat het dagelijks bestuur van IVN Laarbeek vanaf heden op volledige sterkte is. We hebben Marleen Verboven gevraagd en bereid gevonden om het secretariaat van Ralph Wilbers over te nemen en tegelijkertijd Ralph bereid gevonden om het penningmeesterschap van Bernard over te nemen. Het dagelijks bestuur wordt ondersteund door de bestuursleden Ben van Noordwijk en Jan Bijnen. Marleen is bereikbaar onder het volgende mailadres: [email protected] haar adres is p/a IVN Laarbeek : Marleen Verboven

Trentstraat 23 5741ST Beek en Donk Wij hopen dat we het door jullie verstrekte vertrouwen zullen gaan invullen bestuur IVN Laarbeek

Page 21: Ivn laarbeek Infoblad juli 2009

INFOBLAD IVN – LAARBEEK

-19-

Nadat Ralph zich in de vorige editie van ons IVN blad heeft voorgesteld Introduceert Marleen zich nu als onze nieuwe secretaresse Hoi, Via de vrijwilligerscentrale van Laarbeek ben ik in contact gekomen met het IVN. Het IVN zocht een secretaris of penningmeester. Ik zocht een secretaris functie, omdat ik zo toch vrijwilligerswerk kon doen, maar wel op tijden zoals het mijzelf uitkomt. Aangezien ik vanaf kinds tot leiding aan toe bij de scouting heb vertoefd, leek mij het IVN een interessante organisatie om deze functie daar in te vullen. Na een enkele vergadering is dat inmiddels ook zo gebleken. Sinds 2002 woon ik in Beek en Donk, samen met mijn man. We hebben twee kinderen, een poes, twee geitjes en een paar kippen, waar we enorm van genieten. Wij zijn uit Geldrop gekomen waar ik enige tijd Penningmeester/Secretarisschap voor de stichting Jeugdbelangen Geldrop Centrum vervulde. Wij zijn naar Beek en Donk verhuist omdat we hier een huis uit 1930, wat nog de karakteristieke sfeer uit ademt, konden kopen met een mooie grote tuin. Beek en Donk kent gezellige mensen en we hebben een gezellige buurt. Naast mama zijn, werk ik als Technical Engineer bij AtosOrigin. Sinds 2 jaar werk ik bij het Identity Management team en wij beheren de systemen voor klanten – op zoek naar mijn identiteit J -. Het valt me altijd moeilijk om uit te leggen wat dat dan precies inhoud, dus laat ik het hier maar fijn bij. Ik hoop hier en daar ook nog wat dingen op te steken van de natuur wanneer ik mijn secretarisschap bij het IVN vervul. Mijn dochter Eline heeft bij het kikkerconcert het enorm naar haar zin gehad, en zij heeft ook al wat opgestoken. Groetjes Marleen Verboven-Wijnen

Page 22: Ivn laarbeek Infoblad juli 2009

INFOBLAD IVN – LAARBEEK

-20-

Foto: J.Iven

NNNaaatttuuuuuurrr oooppp dddeee SSStttaaattteeerrr Vanmorgen was ik ruim anderhalf uur op de Stater en omgeving, dat wil zeggen het terrein in Lieshout dat omsloten wordt door Beekseweg, Goorloop, Wilhelminakanaal en Provinciale Weg. Op dit industrieterrein of zeer naaste omgeving ( andere zijde Goorloop) zag en/of hoorde ik blauwe reiger, brandgans, nijlgans, wilde eend, fazant, waterhoen, meerkoet, scholekster, kleine plevier, kievit, boerenzwaluw, witte kwikstaart, spreeuw, zwarte kraai, winterkoning, kleine karekiet of bosrietzanger ( kon zowel op gezicht als op geluid niet tot een keuze komen), tjiftjaf, grasmus, vink, zwartkop, tapuit, zwarte roodstaart. Tapuit zowel bij de zandhopen aan de achterkant van het grote nog onbebouwde grasveld van Bavaria, waar in augustus het grote popfestival gaat plaatsvinden, als ook op een paal aan de andere zijde van de Goorloop, dus beide buiten bereik van de loslopende honden die er soms zijn. Ik trof ook een kievit met afgebeten kop. Gelukkig is de andere zijde van de Goorloop niet zo toegankelijk, en is een groot deel van het gebied afgesloten door Bavaria. Daar kunnen in elk geval geen honden komen. Zwarte roodstaarten zaten op enkele industriegebouwen. Anneke heeft bij de Stater ook nog rietgors en kneu waargenomen, dus een nogal gevarieerde vogelbevolking hier. Toch leuk dat de gemeente hier zo’n terrein heeft aangelegd, hoor ik U denken. Wat ik mij ervan herinner, is dit echter enkel aan hogere overheden te danken. In de tijd dat Lieshout nog gemeente Lieshout was, vóór 1997 dus, werd al de beslissing genomen voor dit industriegebied. De uitbreiding werd onder meer alleen maar toegestaan, als er een extra brede natuurstrook langs de Goorloop zou komen. Dat was ’n harde voorwaarde van de provincie. De natuurstrook die het Waterschap hier toch al van plan was aan te leggen, zou extra breed moeten worden. Dus ook deze natuurstrook is geen gevolg van directe actie van de gemeente Laarbeek. Het politiek manifest is dan ook nodig. Het zou leuk zijn, als de gemeente eens helemaal uit eigen initiatief wat meer zou doen. Cor Peters en Anny Bekkers

Page 23: Ivn laarbeek Infoblad juli 2009

INFOBLAD IVN – LAARBEEK

-21-

NNNiiieeeuuuwwweee vvviiissssssoooooorrrttt ooonnntttdddeeekkkttt iiinnn NNNeeedddeeerrrlllaaannnddd!!! Medewerkers van bureau Natuurbalans en Stichting RAVON hebben op 11 maart 2009 in de Waal, ter hoogte van de energiecentrale bij Nijmegen, een nieuwe vissoort ontdekt: de Pontische stroomgrondel (Neogobius fluviatilis). De grondel, een soort uit de familie van de Gobiidae, is aangetroffen tijdens de uitvoering van de Actieve Vismonitoring Zoete Rijkswateren van Rijkswaterstaat Waterdienst. Van nature komt de Pontische stroomgrondel voor in de rivieren rond de Zwarte Zee. Door de aanleg van het Main-Donau kanaal tussen de Donau en de Rijn heeft de soort zich kunnen uitbreiden naar het stroomgebied van de Rijn. In 2008 is de Pontische stroomgrondel voor het eerst in het Duitse deel van het Rijnsysteem gezien en nu is dus ook het voorkomen in het Nederlandse deel van de Rijn vastgesteld. De Pontische stroomgrondel bereikt een lengte van ongeveer 20 cm en valt op door de zuignap, gevormd door aaneengegroeide buikvinnen. Meer informatie en een volledig overzicht van de herkenningspunten van de stroomgrondel is te vinden op www.ravon.nl .

foto: Jelger Herder

Page 24: Ivn laarbeek Infoblad juli 2009

INFOBLAD IVN – LAARBEEK

-22-

WWWeeeiiidddeeevvvooogggeeelllbbbeeesssccchhheeerrrmmmiiinnnggg::: HHHoooeee wwwooorrrdddeeennn dddeee llleeegggssseeelllsss gggeeevvvooonnndddeeennn???

Hoe worden de legsels gevonden?? Eens per week (van eind maart tot half mei) gaat een groepje het veld in. Ze lopen met de markeerstokken in de hand in stroken over het weiland gespannen turend naar de grond. “Ja, hier een drietje” hoor je dan en een kievitslegsel met drie eieren is gevonden. Het wordt gemarkeerd, genoteerd en verder gaat het. Dan is het bouwland aan de beurt. Kort geleden geïnjecteerd met mest en erg hobbelig. Dat loopt moeilijk en zwaar, maar ook hier is resultaat. De boer wordt geïnformeerd en volgens afspraak zal hij ons bellen als hij gaat werken op de percelen. Vaak doet hij dat zelf en dat tekent de betrokkenheid. De wulp laat zich veel moeilijker vinden. Het aflopen van een weiland met al wat hoger gras is ondoenlijk. Hier komt het op waarneming en ervaring aan. Wordt er achter de kraaien aangegaan dan is dat een duidelijke indicatie dat er iets te verdedigen is.

Een nest, en waar??? Daarvoor moet je vroeg of laat in de auto daar gaan staan waar je denkt dat er iets is en kijken, ja soms heel lang wachten. Langzaam perk je het gebied in waar het legsel zou kunnen liggen. Een wulp gaat heel snel van het nest af en het duurt lang voor hij of zij terugkomt. Maar dan eindelijk (als je geluk hebt!!) zie je de wulp komen en uiteindelijk naar het nest toe lopen. Dan is het slechts een kwestie van er heen lopen en het nest is gevonden. Een

enorme voldoening geeft dat want wulpen misleiden je op een geweldige manier. Bij de grutto gaat het ongeveer net zo, maar die komt wat eerder terug na het verlaten van het nest. Dat nest is dan nog heel erg moeilijk te vinden, want het is van boven geheel dichtgevouwen. Vind dan maar eens in het hogere gras zo’n verstopt legsel. Voor de kenner is de andere structuur van het gras bij het nest een duidelijke aanwijzing soms met wat loopsporen. Het vinden van zo’n legsel geeft je werkelijk een enorme kick. Weidevogelbescherming: Prachtig werk, genieten en het kost niets!!

Jaap Wijdenes

Foto: Jaap Wijdenes

Page 25: Ivn laarbeek Infoblad juli 2009

INFOBLAD IVN – LAARBEEK

-23-

PPPooollliiitttiiieeekkk MMMaaannniiifffeeesssttt Aan de besturen van de politieke partijen in Laarbeek. Datum: 10 mei 2009 Onderwerp: Politiek Manifest gemeenteraadsverkiezingen 2010 Geachte bestuursleden, Het IVN draagt bij aan een duurzame samenleving door mensen te betrekken bij natuur, milieu, landschap en leefomgeving. Dit doen we door samenwerking, educatie en communicatie. In het kader van de gemeenteraadsverkiezingen 2010 heeft IVN Laarbeek bijgaand Politiek Manifest opgesteld. Dit om de politieke partijen duidelijk te maken waar we voor staan en welke zaken op het gebied van natuur-, milieu- en landschapsbeleid voor onze gemeente van groot belang zijn. Het Politiek Manifest behandelt de volgende onderwerpen en geeft hierbij nader aan hoe en waarom deze dienen te worden gerealiseerd. • De gemeente en de politiek dienen zich meer in te spannen voor een beter natuur- en milieubeleid. • Kleinschalige landschapselementen mogen niet verder worden aangetast. • Aanleg van nieuwe natuur voor het behoud en herstel van de biodiversiteit. • Het verbeteren van de leefbaarheid in de woonkernen door het goed onderhouden en in stand houden van de groenvoorzieningen. • De natuurwaarde vergroten en toegankelijkheid verbeteren van de openbare zandwegen. Wij vragen de politiek partijen van Laarbeek zich hiervoor de komende jaren extra in te spannen en dit duidelijk in hun verkiezingsprogramma aan te geven. Het IVN zal de kiezers in onze gemeente regelmatig informeren over het belang en de noodzaak van een goed toekomstig natuur-, milieu- en landschapsbeleid. In dit verband zullen we voor de kiezer inzichtelijk maken wat de verschillende partijen hierover in hun verkiezingsprogramma hebben opgenomen en waar ze de komende vier jaar in onze gemeente voor staan.

Page 26: Ivn laarbeek Infoblad juli 2009

INFOBLAD IVN – LAARBEEK

-24-

De groene economie is in opkomst. Wij hopen, dat ook uw partij hieraan wil meewerken . Met vriendelijke groeten, Namens IVN Laarbeek Kees Burghouts, voorzitter.

PPPOOOLLLIIITTTIIIEEEKKK MMMAAANNNIIIFFFEEESSSTTT gggeeemmmeeeeeennnttteeerrraaaaaadddsssvvveeerrrkkkiiieeezzziiinnngggeeennn 222000111000

1) De gemeente en de politiek dienen zich meer in te spannen voor

een beter natuur- en milieubeleid. a) Meer initiatieven op het gebied van natuur en milieu ontwikkelen en

hiervoor voldoende financiële middelen beschikbaar stellen. Dit in de begroting nader specificeren.

b) Jaarlijks verantwoorden hoe de natuur zich in Laarbeek heeft ontwikkeld en of de beschikbare financiële middelen hiervoor doelmatig zijn ingezet. Dit inzichtelijk weergeven in de jaarrekening.

c) Bevolking uitgebreider en vaker informeren over natuur- en milieuzaken.

d) Natuurorganisaties meer bij dit beleid betrekken. e) Optreden tegen en consequent beboeten van motorcrossers in

natuurgebieden en personen die hond(en) niet aangelijnd uitlaten.

Waarom: • Het beschermen van natuur en milieu dient voor de politici evenveel

voldoening te geven dan uitsluitend economische projecten te bevorderen.

• Voor onze welvaart hebben we een hoge prijs betaald: een aanslag op het milieu, een verschraling van de natuur, een verlies aan rust en ruimte.

• Er dient een betere balans te worden gevonden in het natuurbeleid tussen ecologie en economie. Landschap en natuur worden te gemakkelijk opgeofferd aan commerciële kortetermijnbelangen.

• Het op verantwoorde wijze omgaan met natuur en milieu zorgt voor een duurzame welvaart ook voor volgende generaties.

• De groene economie is in opkomst en hoeft voor bedrijven (ook agrariërs) geen bedreiging te zijn. Integendeel het biedt ook grote kansen.

Page 27: Ivn laarbeek Infoblad juli 2009

INFOBLAD IVN – LAARBEEK

-25-

2) Kleinschalige landschapselementen mogen niet verder worden aangetast.

a) Er mogen geen kleinschalige landschapselementen meer

verdwijnen. Karakteristieke landschappen moeten worden behouden, bv. waar SRE een nieuwe verbindingsweg langs het Wilhelminakanaal heeft gepland.

b) Kleinschalige landschapselementen dienen in het veranderende landschap. (woonwijken / industriegebieden / buitengebieden) te worden ingepast.

c) Meer en beter onderhoud van kleine landschapselementen, waaronder bosjes, houtwallen, hagen, wegbermen en poelen.

d) Betere handhaving m.b.t. kapbeleid en boombescherming. De boetes bij overtredingen verhogen en openbaar maken.

Waarom: • Aan de ene kant wordt er door de overheid miljoenen geïnvesteerd

in de aankoop van gronden voor aanleg van nieuwe natuur, maar aan de andere kant wordt er door de gemeente van de natuur steeds weer kleine of wat grotere stukjes afgeknabbeld.

• De vitaliteit en diversiteit van kleine landschapselementen moeten worden behouden en waar mogelijk worden verbeterd.

• Ook uit cultuurhistorisch perspectief is het behoud van kleine landschapselementen belangrijk.

3) Aanleg van nieuwe natuur voor het behoud en herstel van de

biodiversiteit. a) Natuurontwikkeling bevorderen in potentieel waardevolle gebieden. b) Natuur die verloren gaat altijd minimaal met factor 2 compenseren

binnen Laarbeek. c) Het versnellen van de reconstructie met veel aandacht voor het

herstellen en versterken van landschappelijke waarden. d) Het inzaaien van akkerranden met kruiden, het realiseren van

bloemrijke wegbermen en het aanleggen van houtwallen en hagen. Dit ook en vooral op gemeentegronden, zoals aangekochte gronden voor nieuwe bestemmingsplannen die voorlopig toch niet bebouwd gaan worden.

e) Aanleg en onderhoud van ecologische verbindingszones.

Page 28: Ivn laarbeek Infoblad juli 2009

INFOBLAD IVN – LAARBEEK

-26-

Waarom: • De teruggang van het aantal planten en diersoorten (biodiversiteit)

moet worden tegengegaan. De verschraling van de natuur moet gekeerd worden. Daarom nieuwe natuur ontwikkelen.

• Bij nieuwe bouwplannen gaat vaak natuur verloren. Dit moet worden gecompenseerd met nieuwe natuur. Maar niet eerst bouwen en daarna maar afwachten of de verloren natuur elders wordt gecompenseerd. Zonder compensatie geen bouw!

• Met name akker- en weidevogels gaan in aantal snel achteruit, daarom akkerranden inzaaien met kruiden en gemeentegronden met graan. Niemand wil toch een stil en kleurloos platteland zonder al die karakteristieke vogels.

• Veel mensen maken zich in Laarbeek terecht zorgen over de toekomst van ons buitengebied. Te veel glastuinbouw, te veel verspreide bio-industrie.

• Behoud voor natuur en natuurontwikkeling van voormalig MOB complex in Mariahout.

4) Het verbeteren van de leefbaarheid in de woonkernen door het

goed onderhouden en in stand houden van de groenvoorzieningen.

a) Aanleg van groenvoorzieningen in nieuwe woonwijken en

industriegebieden natuurlijk inrichten. b) Het niet bouwen in en goed onderhouden van de bestaande

groenvoorzieningen en parken, zoals de Groene Long in Beek en Donk.

c) Het bestemmingsplan rondom het zwembad in Beek en Donk aanpassen om in de toekomst ongewenste bebouwing tegen te gaan.

d) De Groene Long in Beek en Donk de status van beschermde EVZ geven.

e) Landgoed Eijckenlust rechtstreeks toegankelijk maken vanuit de Groene Long.

Waarom:

• Inwoners van Laarbeek moeten voldoende groen in hun directe omgeving hebben om te kunnen recreëren en te genieten van de rust. Dit zorgt ook voor waardevolle natuur in en om de dorpen.

• Recentelijk onderzoek heeft opnieuw aangetoond, dat de natuur bijdraagt aan een betere gezondheid.

Page 29: Ivn laarbeek Infoblad juli 2009

INFOBLAD IVN – LAARBEEK

-27-

5) De natuurwaarde vergroten en toegankelijkheid verbeteren van de openbare zandwegen.

a) De openbaarheid van zandwegen dient altijd te worden

gehandhaafd. b) Een aantal oude zandpaden weer herstellen en ommetjes creëren. c) Zorgen voor zo breed mogelijke wegbermen met hoge

natuurwaarde. d) Waar mogelijk houtwallen en hagen langs zandpaden aanplanten. e) Vooral bij toeristisch gelegen zandwegen de wandel-fietspaden

scheiden van het landbouwverkeer d.m.v. van greppels of palen.

Waarom: • Vroeger hadden vele zandwegen bloemrijke bermen met hagen en

houtwallen er langs. De natuurwaarde ervan was hoog. Door ruilverkavelingen zijn veel zandwegen verdwenen en is veel natuur verloren gegaan.

• Door een goed beheer van zandwegen kan relatief goedkope en aantrekkelijke natuur worden gecreëerd.

• Door intensieve landbouw- en tuinbouwactiviteiten zijn vele zandwegen slecht toegankelijk om er te wandelen en fietsen, vooral voor ouderen en gehandicapten.

• Ook rondom het kasteel Croy kan men nauwelijks goed en veilig wandelen en genieten van natuur en landschap.

WWWaaattteeerrrwwweeerrrkkkgggrrroooeeeppp---IIIVVVNNN---CCCllleeerrrxxxsssbbbooosss---222000000999... Datum: 06-06-2009 Hetty Lemmens, Kees Burghouts, Jac Musters, Luc Musters, Rens Musters, Maarten van Geel, Martien van Loon. Afgemeld: Lars Leenders. Jan Constant was er niet, wellicht op vakantie? Na een visuele inschatting vanuit de auto vanaf de Liesdijk door Kees, Hetty en Martien van de fysieke mogelijkheid om poel 89 te bereiken, en ook omdat de blik vanuit de verte erop weer aan een verlande poel deed denken, besloten we dat later op de dag nog maar eens te bezien. (Beide inschattingen waren zoals later bleek verkeerd, maar verklaarbaar!)

Page 30: Ivn laarbeek Infoblad juli 2009

INFOBLAD IVN – LAARBEEK

-28-

Poeletje 90 aan het voorste deel van Clerxsbos was geheel verdwenen, verland, niet te vinden, onzichtbaar, compleet verriet, (dwz door riet doorgegroeid) zoals tijdens de voorschouwing al was gebleken. We begonnen bij de sloot op het einde van de Liesdijk, een aftakking van de Snelle Loop, zoals door ons werd ingeschat. Dieren: Erwtenmossel, Posthoornslak, Schijfslak, Gewone diepslak, Paddenlarven, Bruine kikkerlarven, Zoetwaterpissebed, Larven gegroefde watertor, Larven geelgerande watertor, Vrouwtje geelgerande watertor, 3 soorten vissen: 10-doornig stekelbaarsje, misschien een elrits? misschien een vetje of misschien een voorntje? (hier wordt Jan Constant nog node gemist…) Planten: Waterweegbree, Fonteinkruid, Wespenorchis, Holpijp, Poelruit, Valeriaan. Vervolgens begaven we ons naar een fraaie poel, waarbij we de moeilijk toegankelijke ervoor liggende poel, die overigens op de kaart ook geen nummer draagt, maar links lieten liggen. (mijn voorstel: we spreken voortaan van poel 91-b) Letterlijk. Wellicht durven we over een paar jaren de uitdaging wel aan. Op de terugweg lieten we hem rechts liggen. Poel 91. (voortaan poel 91-a te noemen, als we de voorliggende poel ook gaan bezoeken, dat wordt dan poel 91-b, dit is dus de poel bij het hondenafrichtcentrum) Ph 6 (een fraai gelegen exemplaar, dat roept om een picknicktafeltje) Planten: Waterranonkel, Blaaszegge Dieren: Veel Bruine kikkers, veel Bruine kikkerlarven, veel Poelslakken, veel Ruggenzwemmers of bootsmannetjes, veel Larven platbuiklibellen, Een aantal Larven watersalamanders (dankzij onze jeugdige scheppers Maarten, Rens en Luc.) Oeverspin, Larven spinnende watertor, door Hetty en Martien toch maar daaronder vernoemd, hoewel de zwarte kleur ons doet twijfelen, maar het woeste uiterlijk was onmiskenbaar. Dit moeten we nog maar eens verder uitzoeken. (en nog veel meer…) Libel: rombout, Kleine waterkever, Geelgors. (met dank aan Kees.) In het gras zag ik bij de voorschouwing een jonge ree, en een moederdier. Ook zagen we diverse libellen en juffers vliegen. Luc slaagde erin een nog niet geheel uitgekleurde libel in zijn schepnet te vangen. Hulde. Kortom: een zeer veelbelovende poel!

Page 31: Ivn laarbeek Infoblad juli 2009

INFOBLAD IVN – LAARBEEK

-29-

Poel 92. Ph iets meer dan 6, maar minder dan 7. Een kleiner doch ook veelbelovend exemplaar, dat dringend aan opschoning toe is. Planten: Een rose exemplaar van de waterlelie. Dieren: Ree, veel Weidebeekjuffers, Poelslak, Posthorenslak, veel Libellelarven, veel Groene kikkers, 10-doornige stekelbaars, Bruine kikkers, veel Geelgerande waterroofkevers, Waterwanten, Waterschorpioenen, Kleine water- salamander, dankzij Kees.. (dus toch..), Tjiftjaf Omdat het enthousiasme groot was, en we nog wat tijd over hadden, besloten we dan toch maar om poel 89 te visiteren. Het kostte vooral Martien en Hetty de nodige moeite om de diepe sloot te overwinnen, die tussen de Liesdijk en het maïsveld lag, maar dankzij de onvermoede krachten van Kees Burghouts en het niet aflatende enthousiasme van Luc Musters slaagden ook beiden erin de hindernis uiteindelijk te nemen. Onze Grote Dank. Want het was zeker de moeite waard. Hieruit blijkt maar weer dat een visuele afwijzing op het eerste gezicht, zie begin van dit verslag, soms totaal verkeerd kan zijn. Het is nl. een prachtige, doch ook vrij diepe poel. Tijdens ons onderzoek worden we bezocht door een enorme hond, een Deense Dog, en de eigenaresse van hond en poel, Anja Rovers, ofwel sinds haar huwelijk Anja van Berlo Rovers, Vonderweg Oost nr. 2, die geen enkele moeite met ons onderzoek blijkt te hebben, maar het wel op prijs stelt als we ons een volgende keer eerst melden. Uiteraard. Onze veronderstelling dat de poel bij het Clerxsbos hoort, is dus onjuist. Poel 89. Ph 6 ½ Ook weer een prachtige poel met potentie. Planten: Blaaszegge, Waterzuring, Wilde roos (minstens twee fraaie exemplaren.) Dieren: Bruine kikkers en larven bruine kikkers, Groene kikkers en kikkerdril groene kikker, Paddenlarven, Bloedzuigers, zo te zien twee verschillende soorten, maar in ieder geval de onechte paardenbloedzuigers, zeer grote exemplaren. 10-doornige stekelbaars, Staafwantsen, Larven juffers, we moeten dit toch eens verder gaan uitwerken. Organisatie qua tijd? Larven libellen, we moeten dit ook verder gaan bekijken, Pakketjes slakkeneitjes, Poelslakken, Duikerwantsen, Vrouwtje geelgerande waterroofkever, Spinnende watertorren, 2 larven spinnende watertorren Waterwants, Gaasvlieglarve, Ree, die aanvankelijk in het riet verscholen bleef, maar daarna vol in de kijker van Hetty en Luc de bosrand ging opzoeken.

Page 32: Ivn laarbeek Infoblad juli 2009

INFOBLAD IVN – LAARBEEK

-30-

Kortom: een buitengewoon succesvolle middag, en door de vondsten, en door het enthousiasme van onze scheppers, én door de aanwezigheid van maar liefst 3 jeugd-IVN-ers met potentie! Aandachtspunten: de meter die Kees en Lars van Jan Constant hebben overgenomen: wat kun je ermee meten, en breng dat ding eens mee. Zuurgraadmeting: gelukkig had Hetty nog een rol bij zich, want ik (Martien) was weer eens vergeten zo’n doosje aan te schaffen. Hetty en Martien (of ook andere liefhebbers als Jac of Lars) moeten een manier vinden om de libellenlarven, kevers en bloedzuigers en wat dies meer zij, ook wat beter of gerichter op naam te brengen, als we met zijn tweeën zijn en alle tijd van de wereld hebben, lukt dat wel eens, maar qua organisatie tijdens het scheppen valt dat niet mee (wel tegen…). We moeten dus ook meer goed materiaal in de vorm van boeken en tabellen aanschaffen. Jac had bijv. een prachtig keverboek bij zich, maar nu zaten we juist met de larven ervan. Idem dito voor libellen, juffers etc…. We weten allen wel dat we het nooit allemaal te weten zullen komen, maar nu we enkele jaren bezig zijn, willen de meesten van ons toch wat dieper duiken. We hebben ook met de plantencursus gemerkt dat dat niet meevalt… Misschien moeten we het daar samen eens over hebben, zeker ook om gericht goed materiaal aan te schaffen. Ook de viswijzers werden node gemist, en de kennis van Jan Constant op dat gebied. Niettemin: een prachtige succesvolle middag in een voor velen onbekende uithoek van Laarbeek. Martien van Loon Ps. In mijn tuintje zit een egel met op de stekels op zijn kop en rug veel slijmsporen van segerijnslakken, wat moet ik met zo’n beest? Als je het niet gelooft, mag je komen kijken.

Foto: Jowan Iven

Page 33: Ivn laarbeek Infoblad juli 2009

INFOBLAD IVN – LAARBEEK

-31-

HHHeeeiiikkkiiikkkkkkeeerrr De blauwe brigade is weer aangetreden! Laarbeekse waarneming van de Heikikker. Waterwerkgroeplid Martien van IVN Laarbeek stond na 5 jaar volharden dan eindelijk in levende lijve voor de heikikker. Eenvoudig is deze waarneming niet daar een blauwe heikikker (mannetje) maar een paar dagen per jaar te zien is. En wanneer is onduidelijk en erg afhankelijk van het weer. Als dit dan eindelijk lukt, dan laat het een onvergetelijke indruk na. Te meer daar Martien er niet één maar wel 100 tot 150 exemplaren telde. Deze ontmoeting vond plaats bij het Kamerven in week 300912. De waarneming van Martien vond dus net over de grens met Helmond plaats maar we mogen dit toch een beetje een unieke Laarbeekse waarneming beschouwen. Voor wat meer begrip van de heikikker is hieronder een beschrijving weergegeven van het RAVON.

Bericht uitgegeven door RAVON op zondag 22 maart 2009

Een paar dagen per jaar kunnen we, met een beetje mazzel, een bijzonder fenomeen waarnemen: de mannetjes van de streng beschermde heikikker worden blauw. Zoals bij veel dieren dit jaar duurde het even voor de paringsdrift op gang kwam, maar afgelopen week zijn op een aantal plaatsen in Nederland de eerste blauwe heikikkers dan toch echt gezien! De heikikker is een middelgrote kikker met een iets spitse snuit. Verreweg het grootste deel van het jaar hebben alle heikikkers een geel- tot rood/groenbruine rug, waarover vaak een lichte lengtestreep loopt. Tijdens de paartijd (meestal rond eind februari) kleuren de mannetjes echter licht- tot fel blauw. Deze kleur is maar enkele dagen aanwezig en het is voor veel liefhebbers dan ook elk jaar weer een sport de blauwe mannen voor de lens te krijgen. Met de exotische kleur hebben de mannetjes maar één doel voor ogen: de vrouwtjes lokken.

Page 34: Ivn laarbeek Infoblad juli 2009

INFOBLAD IVN – LAARBEEK

-32-

Ook hun ietwat aparte geroep, dat voor hetzelfde doel wordt ingezet, is weer gehoord. Volgens sommigen lijkt het geluid dat de kikkers maken op dat van ontsnappende lucht uit een onderwater gedompelde fles. Anderen vergelijken het echter ook vaak met een op afstand blaffende kleine hond. Bij het roepen zitten de mannetjes rechtop in ondiep water of op drijvende waterplanten. De mannetjes zitten meestal dicht bij elkaar en roepen in koor. Op zonnige dagen is het geroep rond het middaguur goed te horen, maar de meeste activiteit vindt normaal gesproken aan het begin van de avond plaats. De afgelopen week was het op dat tijdstip echter opvallend stil. Misschien dat de kou hen toch nog parten speelt? Het heeft de heikikker er gelukkig niet van weerhouden om voor nageslacht te zorgen, want er zijn ook weer veel eiklompen geteld. Net als de bruine kikker produceert de heikikker een grote klomp kikkerdril; vaak in grote velden bij elkaar, in het ondiepe water van de oeverzone of op drijvende vegetatie. Het wachten is nu op de eerste kikkervisjes, die enkele weken na het leggen van de eieren tevoorschijn komen. RAVON

Foto: Jarno van Bussel

Page 35: Ivn laarbeek Infoblad juli 2009

INFOBLAD IVN – LAARBEEK

-33-

DDDeee tttuuuiiinnn vvvaaannn dddeee BBBiiimmmddd

TUINDAGEN

VANAF JANUARI:

ELKE TWEEDE ZATERDAG VAN DE MAAND EEN TUINDAG. VAN 9.00 UUR TOT 13.00 UUR

HEB JE MINDER TIJD DAN KOM JE GEWOON HELPEN ZOLANG JE TIJD HEBT. VOOR

KOFFIE EN IETS LEKKERS WORDT NATUURLIJK GEZORGD.

WE HEBBEN VANALLES TE DOEN. VAN ZWAAR TOT HEEL LICHT WERK.

JE MAG TUINGEREEDSCHAP ZOALS SCHOFFEL, HARK EN SCHOP MEENEMEN, WANT

WE HEBBEN NIET ZOVEEL.

KLEIN GEREEDSCHAP IS ER WEL.

11 JULI 8 AUGUSTUS

12 SEPTEMBER 10 OKTOBER 7 NOVEMBER 12 DECEMBER

IK HOOP EEN AANTAL MENSEN TE ZIEN OP DEZE DAGEN Voor info bellen naar 06-54248591 Adrie Beekmans

Page 36: Ivn laarbeek Infoblad juli 2009

INFOBLAD IVN – LAARBEEK

-34-

WWWaaaaaarrrnnneeemmmiiinnngggeeennn Deze rubriek is bedoeld voor zeldzame, aparte of gewoon leuke waarnemingen in en rond de natuur van Laarbeek. Dat kan gaan over zeldzame vogels, vlinders, bloemen planten, etc. Maar ook over bijzondere gebeurtenissen in het veld. Heb je iets gezien in het veld dat je wilt delen met anderen? Beschrijf het voorval kort in je eigen bewoordingen en stuur je inzending naar [email protected] onder vernoeming van ‘waarneming’. Waarnemingen van de afgelopen tijd:

2009 Massaal bloeiende slanke sleutelbloemen gezien tijdens ledenwandeling van IVN Laarbeek in Wijboschbroek (Schijndel) op 5 april. Van diverse andere waarnemingen is een uitgebreid verslag te lezen in dit infoblad. Waarnemingen ingezonden door: Kees Burghouts, Cor Peters, Anny Bekkers, Martien van Loon

Tot op heden heeft er niemand een waarneming van een IJsvogel ingestuurd, ondanks de oproep van vorige keer. Zou het na de afgelopen winter zo slecht met de IJsvogel zijn vergaan? Wie meldt de eerste IJsvogel? De redactie.

Foto: Marcel van de Kerkhof

Page 37: Ivn laarbeek Infoblad juli 2009

INFOBLAD IVN – LAARBEEK

-35-

JJJJJJJJJJJJeeeeeeeeeeeeuuuuuuuuuuuuggggggggggggdddddddddddd IIIIIIIIIIIIVVVVVVVVVVVVNNNNNNNNNNNN

EEEAAARRRTTTHHH WWWAAALLLKKKSSS

Tijdens de schoolgidsencursus die ik aan het volgen ben bij de afdeling Asten/Someren heb ik onlangs kennis gemaakt met Earth Education. Earth Education is een proces waarin mensen worden geholpen meer in harmonie met de natuurlijke wereld te leven en daar meer plezier aan te beleven.

Waarom? Wat? Hoe? Biodiversiteit bewaren Begrijpen(hoofd) Structureren Voeden Voelen(hart) Onderdompelen Trainen Handelen(handen) Verbinden Een aardewandeling is een luchtige, verfrissende aanraking met de natuur gericht op plezier, verwantschap, eerbied en liefde voor de aarde en haar bewoners. Ik beschrijf twee voorbeelden om de sfeer tijdens een wandeling te proeven.

“Hemelogen” Een spiegel onder je neus zorgt voor een “oog op je hoofd”. Met behulp van dit oog, het “hemeloog”, loop je als het ware door de toppen van de bomen waardoor je de meest grillige takken ziet of nesten van vogels ontdekt. De spiegel onder je neus zorgt er ook voor dat je de grond voor je voeten niet kunt zien. Je merkt dat je voeten daardoor de variatie van de ondergrond beter gaan voelen. Hemel en aarde. Twee uiterst bijzondere ervaringen.

“Het lied van de natuur” Luisterend naar de muziek van de natuur, de stilte, de wind en de wisselende geluiden die aanwezig zijn, is een aangename en rustgevende bezigheid. Om goed te kunnen luisteren zoek je je eigen plekje. Luisteren naar het lied van de natuur is niet het enige wat je kunt doen, je kunt ook het lied registeren door de geluiden te noteren op een kaart. De winde kan steeds harder blazen of wegvallen, een vogel kan hoge geluiden voortbrengen of een paar punten kunnen aangeven dat er bladeren naast je op de grond gevallen zijn. Judith van Schijndel

Page 38: Ivn laarbeek Infoblad juli 2009

INFOBLAD IVN – LAARBEEK

-36-

EEEddduuucccaaatttiiieeesssccchhhiiippp """DDDeee WWWaaattteeerrrvvvlllooo"""

Educatieschip "De Watervlo" In juni hebben we met het jeugd IVN het 50 mtr lange blauwe schip bezocht, dat voor een week aangelegd had in Laarbeek. Op het schip kregen de kinderen een spetterende les over water, verpakt als spannend avontuur. Ze beleefden op het schip hoe mooi, leuk, interessant en wonderlijk water is. Dit schip is een initiatief van Stichting Reinwater. Dit is een landelijke milieuorganisatie die zich inzet voor schone en natuurlijke watersystemen. Door een bezoek aan "De Watervlo" worden de kinderen bewust van het belang van schoon water. We leerden ook de volgende 'waterweetjes':

• We gebruiken in Nederland per persoon gemiddeld 13 emmers water per dag!

• De mensen in de Verenigde staten gebruiken 70 keer zoveel water als in Ghana (Afrika)!

• Het afvalwater dat je thuis wegspoelt gaat via het riool naar de Riool Water Zuivering Installatie. Daar kunnen ze bijna 98% van het afval uit het water halen. Chloor en schoonmaakmiddelen helaas niet!

• Om 1 kilo zeezout te maken moet je 30 liter zeewater laten verdampen. Het zout dat achterblijft, kun je gewoon opeten!

• Het grondwater onder de Sahara, één van de droogste plekken op aarde, is wel een miljoen jaar oud!

• In Nederland is het grondwater tussen 10 en 45000 jaar oud!

• De zalm is de snelste vis in Nederland. Die kan maar liefst 15 kilometer per uur zwemmen. Net zo snel als je normaal fietst!

• Als je alle drinkwaterbuizen van Nederland achter elkaar zou leggen, dan zou je een buis krijgen die je bijna 3 keer om de hele aarde kan leggen!

• Een grote boom kan via zijn bladeren wel 200 liter per dag verdampen. Dat is wel 20 volle emmers!

• Op de natste plek ter aarde, een berg op het eiland Hawaï, valt bijna 15 keer zoveel regen als in Nederland!

Judith van Schijndel Bron: OBS De Driehoek

Page 39: Ivn laarbeek Infoblad juli 2009

INFOBLAD IVN – LAARBEEK

-37-

PPPuuubbbllliiieeekkkssswwwaaannndddeeellliiinnngggeeennn

Zondag 20 september - 14.00-16.00 u - Koeienpad, Gulden Aa, Bakelse Aa. Een splinternieuwe wandeling, we laten ons verrassen. Vertrek vanaf de brug in Aarle-Rixtel. Zondag 18 oktober – 14.00-16.00 uur – Mosbulten. Een vrijwel nieuwe wandeling: Watervogels, wintergasten en waterhuishouding. Vertrek vanaf parkeerplaats Mosbulten. Vanuit Lieshout richting Son en Breugel, voorbij de scherpe bocht verharde weg aan rechterkant naar parkeerplaats de Mosbulten. Zondag 25 oktober – 14.00-16.00 uur – Esperloop en Grotels Bos of Heide. Paddenstoelen en herfstwandeling in een fraai veranderend landschap. Vertrek vanaf parkeerplaats voorbij /achter het Grotels Hof, Aarle-Rixtel . Zondag 15 november - 14.00-16.00 uur – De Biezen. Landschapswandeling: waterhuishouding en beheer. Vertrek vanaf boswachterwoning De Biezen, Aarle-Rixtel. Zondag 20 december– 14.00-16.00 uur - De Groene Long in Beek en Donk. Ook in de winter: Uniek dorpspark dankzij de Trekgraaf. Vertrek vanaf zwembad, Koppelstraat in Beek en Donk.

CCCooonnntttaaaccctttaaavvvooonnndddeeennn

17 sep Hein de Koning "Reis door Nederland" 15 okt Theo Nooyen Wichelroede 19 nov Piet Tutelear Spinnen van bos en hei 17 dec Judith van Duppen Kerstactiviteit

De contactavonden vinden altijd plaats op de derde donderdag van de maand in het IVN gebouw “De Bimd” aan de Beekseweg in Aarle-Rixtel (nabij het volkstuinencomplex). Ze beginnen altijd om 20.00 uur.

LLLeeedddeeennnwwwaaannndddeeellliiinnngggeeennn 6 september Schuitwater Broekhuizen Piet Segeren 4 oktober Dal van de Tongelreep, Valkenswaard Kees Burghouts

24 oktober Nacht van de nacht (zaterdag) Ria Nooijen. 1 november Sarsven/De Banen,Nederweert-eind Kees Burghouts

• Deze wandelingen zijn voor leden

• Vertrek stipt om 8.30 uur

• Vertrek altijd vanuit de Bimd in Aarle-Rixtel

• De genoemde gids is de coördinator van de wandeling

Page 40: Ivn laarbeek Infoblad juli 2009

REKENINGNUMMER: Rabobank Laarbeek 12.89.16.907 CONTACT: [email protected] VOORZITTER Kees Burghouts Molenstraat 19 5735 BJ Aarle-Rixtel tel. 0492-382998

SECRETARIS Marleen Verboven Trentstraat 23 5741ST Beek en Donk tel. 0492-381165

PENNINGMEESTER Ralph Wilbers Klokkengietersstraat 6 5735 EH Aarle-Rixtel Tel. 06-52317948

ONDERHOUD/BEHEER GEBOUW Ben van Noordwijk (bestuurslid) Helmondseweg 29 5735 RA Aarle-Rixtel tel. 0492-383491

EXTERNE CONTACTEN Jan Bijnen (bestuurslid) Bernadettestraat 18 5738 AX Mariahout tel. 0499-423736

JEUGD-IVN. Dieny van de Heuvel Klokkengieterstraat 7 5735 EH Aarle-Rixtel Tel. 0492-381983 VOGELWERKGROEP Antoon Verhoeven 't Hof 24 5741 ED Beek en Donk tel. 0492-462460

IVN INFOBLAD Jowan Iven Schoolstraat 41 5741 CT Beek en Donk [email protected]

WANDELINGEN EN NATUURGIDSEN Jo Kuypers Pater Vogelstraat 5 5741JE Beek en Donk tel. 0492-464404

WATERWERKGROEP Lars Leenders Dorpsstraat 85 5735 EC Aarle-Rixtel Tel. 0492-383895 ONDERHOUD IVN-TUIN Adrie Beekmans Mgr Verhagenstraat 35 5741 EH Beek en Donk tel. 0492-450421

IVN-WINKEL Dilia Verhoeven 't Hof 24 5741 ED Beek en Donk tel. 0492-462460

WERKGROEP DISTRIBUTIE IVN-BLAD EN CATERING Hetty Lemmens Phaffstraat 28 5735 CN Aarle-Rixtel tel. 0492-381303

WERKGROEP CONTACTAVONDEN Judith van Duppen Helmondseweg 4 5735 RB Aarle-Rixtel tel. 0492-381009

WERKGROEP INTERIEURVERZORGING Tonnie van Noordwijk Helmondseweg 29 5735 RA Aarle-Rixtel tel. 0492-383491