Issuu book wave

44
Wave Citygames Tim van Dongen & Freek van Oorschot

description

Herkansing periode 3

Transcript of Issuu book wave

Wave Citygames

Tim van Dongen & Freek van Oorschot

InhoudVoorwoord

Wave CitygamesKernwaardenConceptboom

Analyse / ToolsProbleemanalyseDoelgroepMarktverkenningTrendsValuefit

Visie

ConceptDragers

BijlageInterviewUitwerking toolsBronnenlijst

VoorwoordWelkom bij Wave Citygames.

Dit is het issuuboek wat wij hebben gemaakt.Wij hebben ons verdiept in de bedrijfsorganisatie Wave Citygames.Het begin bestond uit een interview met Toon Verbraak, directeur en eigenaar van Wave Citygames. Verder is er gekeken naar de structuur van de organisatie.We hebben eerst onderzocht wat het probleem van Wave is en daarnaast zijn er bepaalde tools gebruikt om de doelgroep, de markt en de trends in kaart te brengen.Hieruit is een valuefit gekomen en met behulp van deze valuefit is een visie geformuleerd. Bij deze visie is een concept ontwikkeld met bijpassende conceptdragers.

Wij wensen u veel leesplezier!

Wave Citygames …

Geen fratsen, gewoon Wave!

Wave is een bedrijf in Roosendaal wat “citygames” organiseert. Heel bot gezegd, spelletjes in verschillende

steden waarbij teambuilding en gezelligheid voorop staat. Gezellig, teambuilding en toegankelijk, dat zijn toch wel 3 erg belangrijke kernwaarden.

Geen onnodige fratsen, gewoon Wave!

KernwaardenVoor ons concept hebben we desk- en fieldresearch gedaan. Door het gebruik van verschillende tools kwamen de waarden van de organisatie, doelgroep en trends

duidelijk naar voren.

De 3 belangrijkste waarden zijn Teambuilding, Avontuurlijk en Gezellig.

Met deze waarden zijn verschillende value fits gemaakt en hieruit is de visie geformuleerd.

Er was eens een conceptboom...Identiteit

Wave Citygames is een betrouwbare en persoonlijke evenementenorganisatie op

het gebied van Bourgondische bedrijfsuitjes

Missie

Wave Citygames zorgt voor de leukste werkdag van het

jaar

Visie

‘Je gaat nooit alleen op avontuur’

Communicatiedoelstelling

Het doel is om een positieve

naamsbekendheid te creëren bij de huidige

doelgroep door middel van social media en beurzen in

2014/2015

ProbleemverkenningTool Zoek verder!

Allereerst ga je het probleem vaststellen. Dit hebben we aan de hand van deze tool gedaan. Wat is nu daadwerkelijk het probleem van Wave Citygames? Door de voor en nadelen met elkaar te vergelijken kom je al aardig ver. Vervolgens wordt er gezocht waarom dit een probleem is, maar je gaat het nog niet proberen op te lossen.

DoelgroepTool 1 is een dag uit het leven van...

Met behulp van deze tool zijn we in de huid van iemand die perfect inde doelgroep van Wave Citygames past. Door deze tool te gebruiken, hebben we meer inzicht gekregen in hoe de doelgroep denkt en doet. Waar houdt de doelgroep van? Wat drijft hem/haar? U kunt het allemaal lezen in de bijlage.

Tool 2 is de 5 vragen methode

Deze zelfverzonnen tool hebben we gekozen, omdat het een duidelijke en overzichtelijke tool is, die zaken op orde stelt. De eenvoudigheid van deze tool biedt duidelijkheid tot wie de doelgroep is. Deze 5 vragen methode is terug te vinden in de bijlage.

MarktverkenningTool 1 is Wat als..

Interne informatie is belangrijk, maar externe informatie over de markt is net zo belangrijk. Met deze tool is de markt waarin Wave Citygames zicht bevindt onderzocht. Wart speelt er allemaal in de markt. Waar kan Wave van leren? De gedetailleerde marktverkenning is in de bijlage te vinden.

Tool 2 is het Model van Porter.

Het 5 krachtenmodel van Porter is een van de middelen die gebruikt kan worden om de markt in kaart te brengen. Stap voor stap komt de belangrijkste informatie naar voren. Door middel van deze zelfgekozen tool komen alle belanghebbende factoren aan bod. Een erg handig model om de markt te verkennen.

TrendonderzoekTool 1 is het intuïtief trendonderzoek.

Met behulp van deze tool hebben we combinaties gemaakt van bestaande trends. Door te combineren, uit elkaar te halen en te creeëren hebben we ons breder verdiept in de trends van de evenementenbranche.

We hebben niet alleen gekeken naar de directe concurrenten maar ook naar bedrijven die indirect concurrent zijn van Wave Citygames.Dit hebben we gedaan om het onderzoeksveld zo breed mogelijk te houden. Meer over de uitleg en toepassen van deze tool kunt u vinden in de bijlage.

TrendlijstTool 2 is de Trendlijst

We hebben voor deze tool gekozen om de trends te vinden die momenteel een rol spelen binnen de evenementenbranche.

Trends als rethink en storytelling zijn de belangrijke trends voor Wave. Verdere uitleg over en toepassing van de trends is in de bijlage te vinden.

Valuefit

Hierboven staat de definitieve valuefit. Deze valuefit is uit de waarden van Wave Citygames opgebouwd. Zoals te zien is, zijn er meerder lijnen getrokken. Deze lijnen laten de mogelijke combinaties zien die bij Wave van toepassing zijn.

Valuefit 1

Hierboven staat de eerste versie van de valuefit. Hier was het nog vrij veel puzzelen en aanpassen. We hebben meerdere combinaties gemaakt, zodat er veel ruimte was voor verbetering. We hielden de opties open.

Valuefit 1

VisieWij zien dat de wereld verindividualiseert

Wij vinden dat samenwerking centraal moet staan

Een avontuur maak je nooit alleen mee. De meerwaarde zit in het samen delen van een avontuur. De spanning, plezier, het onbekende ontdekken samen met anderen, dat zorgt voor een beleving. Ervaringen delen, met

mensen om ons heen, is wat we allemaal graag doen.

Je gaat nooit alleen op avontuur

Tone of voiceVriendelijk – Klant is koning bij Wave. Er zal door Wave alles worden gedaan om aan de wensen van de klanten te voldoen en zal hierbij altijd vriendelijk zijn.

Open – Verder is Wave ook open en toegankelijk. Zo is er direct de mogelijkheid om met de directeur van Wave te “chatten” als je de website opent. Mensen van alle leeftijden kunnen bij Wave terecht voor een leuk dagje uit.

Informeel – De relatie tussen de klanten en Wave is als informeel te beschrijven. Er is geen duidelijke hiërarchische volgorde. Zo heeft de directeur van Wave, Toon Verbraak, contact met iedereen. Van klanten tot personeel en van stakeholders tot partners.

ConceptNa lang brainstormen hebben we een passende conceptnaam verzonnen. We zaten eerst te denken aan Dreamteam, maar het is uiteindelijk Adventurus (leterlijk vertaald ‘avontuur ons’) geworden.

Adventurus is de uiteindelijke naam van het concept. Binnen het concept staat avontuur en samenwerking centraal. De bedrijfsuitjes van Wave bevatten veel avontuurlijke elementen. Binnen de uitjes sta-at samenwerken centraal, want zonder samenwerken kom je niet waar je wil zijn.

Het concept houdt dus in dat door samenwerken een avontuur kan worden aangegaan. Door alle elementen samen te voegen door middel van teamwork, kan het avontuur beginnen. Het concept is doorvertaald in twee conceptdragers. Éen van de dragers is een communicatiedrager, de andere drager is een conceptdrager. hierover leest u meer op de volgende pagina’s.

Communicatiedrager De communicatiedragers worden ingezet door middel van crossmedia concepting. De verschillende soorten dragers zoals onder anderen visitekaartjes, briefpapier en de app bieden ieder apart een boodschap. Echter kunnen deze dragers samen een verborgen boodschap bevatten. Door op maat gemaakte communicatiedragers creëert Wave crossmediale communicatie. De concument ontdekt verborgen berichten binnen deze dragers en deelt deze informatie met zijn of haar collega’s. Door de dragers samen te brengen, ontstaat er een boodschap met daarin gegevens die de sluitel vormen tot het avontuur.

De app bevat een code systeem, dat gebaseerd is op de gebruiker van de app. De app gaat een band aan met de gebruiker gedurende het productproces. Tijdens het gebruik van de app kunnen er foto’s met hints worden opgeslagen op het toestel waarop de app wordt gebruikt. Alles kan gedeeld worden met collega’s die mee doen met het bedrijfsuitje.

Door samen te werken kunnen alle bruikbare gegevens wordensamengevoegd. De offline communicatiedragers bevatten op hun beurt verborgen boodschappen die verwerkt zijn in het watermerk, de tekst of op andere manieren. De verborgen boodschappen worden ontdekt en bevatten informatie die nodig kan zijn tijdens de bedrijfsuitjes.

Hoe werkt het?

Conceptdrager “Waar is de Mol?” is een avontuurlijk spel waarin alle waarden en de visie van Wave Citygames naar voren komen. Bij dit spel is het de be-doeling dat de Mol wordt gevonden, maar het is anders dan bij de TV show. De Mol bevindt zich niet in de groep, maar in het centrum van de stad. Het is een avontuurlijk spel waarbij samenwerking centraal staat. Daarom gaat u samen de uitdaging aan om de Mol te vinden.

De informatie om de Mol te vinden, krijgt u door opdrachten en vra-gen juist uit te voeren. Samenwerken is hierbij erg belangrijk. De informatie die u tijdens dit avontuur krijgt, kan u leiden naar de juiste locatie van de Mol. Door middel van samenwerken wordt u langs karakteristieke en toeristische plaatsen geleid die uiteindelijk leiden naar de vindplaats van de Mol.

Als de Mol uiteindelijk is gevonden, wordt er nog gezellig afgesloten met de gehele groep in een café in het centrum onder het genot van een hapje en een drankje.

BijlageInterview met Toon Verbraak, directeur van Wave Citygames

Wie ben je en wat je doet voor werk?Ik ben Toon Verbraak en ik ben 59 jaar jong. Ik heb 4 kinderen, 2 tweelingen. Ik heb eerst in het onderwijs gestaan voor ongeveer 26 jaar. Daarna ben ik begonnen met Wave events. Dit bedrijf had ik eigenlijk al toen ik in het onderwijs stond, maar op een gegeven moment werd het steeds succesvoller en ben ik verder gegaan met Wave Events. Dat was een grote stap en ik heb er geen seconde spijt van gehad. Ik heb de afgelopen 10 jaar full time aan Wave Events gewerkt en opgebouwd. Over het bedrijf zelf, het bestaat nu ongeveer 22 jaar. In eerste instantie deden wij allerlei buiten activiteiten zoals in de Ardenne, op sportvelden activiteiten als survival en advenger games. Ook zes-kampen, grotten bezoeken en naar het strand in Scheveningen. De afgelopen 7 a 8 jaar zijn we alleen verder gegaan met de city games. Het sterke punt was vooral gezellig en interactief met elkaar bezig zijn, samenwerken, lachen en natuurlijk lekker eten en drinken. Het nadeel van die advenger activiteiten was altijd dat er mensen niet mee konden of wilden of durfden. Aangezien de eisen van de opdrachtgever vaak waren dat de hele groep mee moest doen, was dit concept niet meer goed om te doen. Op deze manier hebben we wat dingen verzonnen die leuk in zijn voor iedereen. In eerste instantie was dat voor ons een beetje soft, een beetje saai. Met een sportleraren achtergrond op zowel basisschool niveau als middelbaar school niveau ben je wel van sportieve en actieve dingen. Dat was een beetje jammer, maar er was wel veel vraag naar. Na een tijdje moet je niet meer alleen kijken naar wat je zelf leuk vindt, maar ook wat de markt en klanten leuk vinden. Uiteindelijk gaat het om de klant, maar het moet natuurlijk wel een beetje bij je passen. Dat was wel de reden dat we de switch hebben gemaakt van sportieve en actieve buitenactiviteiten naar de interactieve city games. We zijn begonnen in de steden zoals Bergen op Zoom, Den Bosch en Antwerpen en op dit moment hebben we iets van 10 verschillende programma’s in 22 verschillende steden. Zowel in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Spanje en in Italië. Toevallig gaan we over een paar weken naar Rome om daar een programma te ontwikkelen voor een bedrijf die erg geïnteresseerd is in het maffia spel. Helaas zijn we dus genoodzaakt om over 3 weken naar Rome te moeten. Erg vervelend hoor! (sarcastisch).

Hoe ziet een gemiddelde dag eruit bij wave events?Bijna geen dag is hetzelfde. Er zitten dagen bij waar ik alleen op kantoor zit en voorbereidingen tref, PR behandel, social media, telefoontjes en emails beantwoord. Ook zijn er ook dagen dat ik met een mede collega op pad ben naar een stad om een activiteit te doen.

Kantoordagen zijn meestal van 9 uur tot 5 uur, maar soms blijf ik wat langer om zaken af te ronden. Ik ben op kantoor vooral bezig met nieuwe klanten werven, sociaal betrokken zijn bij grote evenementen en op zoeksites. Je moet up-to-date blijven. Zo ziet een normale dag eruit. Een dag op pad houdt voornamelijk in; s’ochtends uit bed en klaar maken voor de dag. Dan moet je bijvoorbeeld om 9 uur in Antwerpen staan. Om 10 uur ontvang je de groep. Vervolgens gaan ze op pad. Dan gaan we lunchen. Daarna het tweede deel van het programma dan de prijsuitreiking (die overigens altijd uitloopt). Dan ben je om half 5 pas klaar en dan spullen weer op kantoor afgooien en naar huis. Zo zie je dan een dag op weg geen relaxte dag is. Veel moeite en energie kost het wel, maar de waardering en erkenning is groot. De dagindeling is ook wel eens heel anders, denk aan van half 8 savonds kroegentocht doen in brugge en vervolgens om half 2 snachts thuis komen. Er is geen 9 tot 5 mentaliteit bij Wave Events. Daar zoeken wij ook niet naar. Het gevoel dat het geeft als de klant je bedankt, wanneer je leuke gesprekken hebt met de mensen en met de locatie eigenaren. Dat alles geen een goed gevoel, dat gevoel kreeg ik vroeger niet toen ik voor de klas stond voor gym. De voldoening is zeer groot. Wat voor mij ook belangrijk was is dat ik mijn eigen keuzen nu kan maken. Onderwijs is simpelweg voorgekauwd en daar zijn hele voorbereidingen voor je gedaan. Dat is puur uitvoeren. Veranderingen die meestal niet gewenst waren moest je dan toch doorvoeren en uitvoeren. Bij Wave kan ik mijn eigen keuzes maken. Het is kei hard werken in de evenementenbranche, maar ik ben maar half zo moe als dat ik in het onderwijs stond.

Wat zijn de toekomstplannen voor het bedrijf?

De toekomstplannen zijn niet heel spannend. Ik ben bijna 60 dus heel veel toekomst kan ik er niet meer aan geven. Mijn plan voor de komende jaren is het standhouden en behouden van het bedrijf. Ik wil de rest van mijn tijd bij Wave op een leuke manier doorbrengen. Lekker doorgaan met waar ik nu mee bezig ben. Gezond blijven is natuurlijk ook heel belangrijk. Samen met mijn vrouw Carina wil ik het bedrijf, als het kan, een beetje uitbouwen. Mocht het zover groeien dat we het niet meer aankunnen, dan geven we het uit handen. Waarschijnlijk gaat het niet lukken om het heel erg groot te laten uitbouwen. We proberen het te stabiliseren en alles nog efficiënter te maken. Het is een moeilijke tijd in de evenementen branche. Dit moment is eigenlijk een tijd van het hoofd boven water houden. Er zijn genoeg plannen voor de toekomst in ons achterhoofd, maar in deze tijd moet je realistisch blijven en zorgen dat je aan je klanten komt. We werken wel nieuwe ideeën uit. Hiervoor hebben we ook stagiaires. Drastische veranderingen kunnen we in deze tijd niet waarmaken. We blijven als het ware up-to-date. We moeten kunnen concurreren met andere bedrijven. Mijn uiteindelijke droom is om met pensioen te gaan binnen Wave. Wanneer mijn pensioen nadert, zal ik gaan minderen in het werk. Toch zal ik dit werk blijven doen. Ik wil blijven doorgaan. Leuke dingen blijven doen hoort bij mijn droom. Het plan is dus gewoon om op een leuke manier te blijven werken, het hoofd boven water te houden, up-to-date te blijven en wanneer de markt aantrekt er werk van maken en wanneer mijn tijd van werken voorbij is om dan ook rustiger aan te doen. Maar uiteindelijk wel door blijven gaan.

Wat zijn de negatieve kanten aan uw baan?

Je werkt vaak met onregelmatige tijden. Ik werk vaak in het weekend en s’avonds. Dit vind ik niet altijd handig. Het is verder nog een moeilijke branche. We hebben veel tegenslagen meegemaakt. Als kleine zelfstandige moet je zelf alles regelen. Je bent als klein bedrijf een heel klein persoontje in een super grote markt. We moeten letterlijk ons hoofd boven water houden. Je moet altijd in je achterhoofd houden dat je als klein bedrijf in deze branche veel concurrentie hebt, en ook echt serieuze concurrentie. Ik moet voor mijn eigen pensioen zorgen. Dat is niet heel makkelijk. Als ik ziek ben, moet ik mensen inhuren. Dat kost veel geld. Hetzelfde werkt zo met een vriendendienst. Mensen vragen vaak om een vriendendienst. Het is juist vriendelijk om mij als directeur meer te geven, want nu moet ik korting gaan geven.

Een ander nadeel, dat ik zelf niet altijd als nadeel zie, is dat je heel hard moet werken en dat alles om je hoofd boven water te houden. Als het allemaal goed gaat, ja prima. Als het moeilijk gaat, dan is het niet leuk. Wanneer je in de evenementenbranche gaat werken, vooral met je eigen bedrijf, moet je je realiseren dat het een hele kluif zal worden. Dit kan een nadeel zijn. Het kan een probleem opleveren. Je moet het wel accepteren dat het moeilijk is en dat het minder goed gaat. We houden dan ook niet van zeurende mensen. we zeuren zelf niet wanneer het minder gaat. Net zoals boeren die zeuren wanneer hun oogst minder is dan het voorafgaande jaar.

Toon: even nog iets over de evenementenbranche..

Wat wij doen bij Wave, is echt maar een heel klein stukje van de evenementen branche. We organiseren kleine activiteiten in verschillende steden. Dat is natuurlijk maar iets heel kleins. Het is zo ongelooflijk groot. We maken maar een klein deel uit van iets enorms. Festivals, locatie verhuur, artiesten en ga zo maar door. Dat behoort allemaal bij de evenementenbranche. De zakelijke evenementenbranche groeit steeds meer en meer. Zoals business fairs en dat soort dingen.

Je hebt bijvoorbeeld een groep van 30 man, die een heel weekend onder de pannen moeten zijn. Dat kost per persoon zo’n 5000 euro. Dat zijn wel extreme bedragen, maar het komt voor. Voor zo’n weekend regelen wij meestal alleen een dag of zelf een dagdeel. Meestal krijgen wij een mailtje of telefoontje over een groep mensen die een weekendje of dagje weg wil-len. Deze mails en telefoontjes krijgen we vaak van grote touroperators zoals Oad reizen (die nu failliet is). Dat zijn de grote opdrachten voor ons. Via onze site krijgen wij ongeveer 40 % van de aanvragen binnen. We bevinden ons echt in een niche markt. Vrij klein, maar daar hebben we zelf voor gekozen.

Na een tijdje nadenken ga je je afvragen hoe je je als bedrijf kan onderscheiden van de rest. We kijken naar wat we goed kun-nen, wat we leuk vinden om te doen en wie onze doelgroep is. We kwamen vervolgens bij citygames uit. Dat kunnen we goed en vinden we allemaal heel leuk om te doen. Lekker interactief bezig zijn, niet te lang en niet te intensief. We hebben ons dus onderscheiden in iets heel kleins. Dit is tevens onze USP.

We hebben bewust gekozen om ons klein te houden en met specifieke dingen bezig te houden. Want wanneer je elke keer weer iets erbij pakt, iets anders aanbied, kan je het na een tijdje niet meer aan. De kans op fouten maken tijdens zo’n andere activiteit is fataal. Je moet doen wat je leuk vind en waar je goed in bent.

Wat zijn de laatste trends binnen de branche van het bedrijf?

Steeds meer samenwerking met bedrijven. Samen bereik je veel meer dan in je eentje en dan de kosten en winst delen is geen probleem. Op deze manier blijf je overeind staan. Het is wel een hele moeilijke vraag, want er zijn elk jaar weer nieuwe trends. Maar wie beslist die nieuwe trends? Komen deze trends wel uit? Dat zijn belangrijke vragen. Duurzaamheid is een trends binnen de branche. Ook steeds minder papier werk. Social media bijvoorbeeld, is een goede trend binnen de branche. Heel veel interactie via twitter bijvoorbeeld. Net als virtuele aanwezigheid. Meedoen zonder er daadwerkelijk te zijn.

De smartphones zijn een hele grote trend. We werken nu zelf met smartphones en dat pakt goed uit. De digitalisering helpt enorm met trendontwikkeling. Je maakt dingen mogelijk die er eerst niet waren.

DoelgroepTool 1, “Een dag uit het leven van”.

Stap 1.Doelgroep: Bedrijven & particulieren in Nederland in de vorm van een groep (min 20 personen) actief op elk werkgebied/branche. Over het algemeen toegankelijke bedrijven, hebben een Bourgondische levensstijl en zijn wel in voor een actief uitje. De doelgroep houdt van gezelligheid en is avontuurlijk. De leeftijd verschilt van 20 tot en met 65 jaar (de gemiddelde leeftijd van de doelgroep)

Denk hierbij aan de leidinggevende tot aan de productiemedewerkers.

Stap 2. De vraag is of de doelgroep kan participeren in de co-creation die Wave kan gaan toepassen. De doelgroep kan worden geobserveerd op plekken waar hun kwaliteiten goed te zien zijn. Denk hierbij aan doe-het-zelfzaken en winkelcentra etc. kijken hoe de doelgroep handelt en doet.

Stap 3. We hebben mensen uit de doelgroep geobserveerd.Daaruit is gekomen dat dit vooral gezellige mensen zijn. Spontane sociale mensen met gevoel voor humor.

De doelgroep bestaat uit zowel mannen als vrouwen. De doelgroep reageert open en positief op ons=ze aanwezigheid. Ze zijn nieuwsgierig en bereid om mee te werken aan wat dan ook. Zowel verbaal als non-verbaal zijn de reacties positief. Levendige reacties zoals lachen en handgebaren waren veel te zien.

We hebben de doelgroep geen specifieke vragen gesteld zoals in een enquête. We waren puur op de reacties uit.

Tool 2, De 5 vragen methode

1) Wie is je doelgroep? De hoofddoelgroep ligt in Nederland en dan vooral in een straal van 50 kilometer omtrent Roosendaal, maar de subdoelgroep ligt buiten de straal van 50 kilometer en zelfs in het buitenland. De doelgroep bestaat uit zowel mannen als vrouwen van een leeftijd van 20 jaar tot en met 60 jaar. Zij zijn gehuwd of ongehuwd en hebben het opleidingsniveau gevarieerd van MBO tot een universitaire opleiding.

2) Wat is hun levensstijl? De doelgroep geniet van het leven en is erg avontuurlijk. Ze houden ervan om er op uit te gaan. In hun vrije tijd gaan ze graag sporten en activiteiten doen. Het is niet het type wat het liefst binnen blijft. Hun levensstijl is samen te vatten door één woord: “genieters”.

3) Waar zijn je klanten? Zoals hierboven al is benoemd, zit de hoofddoelgroep van Wave in een straal van 50 kilometer rondom Roosendaal, de stad waar Wave is gevestigd. Verder is het ook belangrijk om te weten waar ze naar informatie zoeken. Dit doet de doelgroep te-genwoordig op het internet, en vooral in het specifiek op social media. Voor ontspanning gaan ze wandelingen maken of met vrienden om, zowel doordeweeks als in het weekend.

4) Waar zoeken ze naar?De doelgroep zoekt naar bedrijfsuitjes waar ze meer krijgen dan het standaard “drank en hapjes feest”. Zij willen eropuit gaan, activiteiten doen, iets beleven. Ze zoeken een bedrijfsuitje wat ze over een aantal jaar nog zullen herinneren.

5) Wat heb je hen te bieden?Wave heeft de doelgroep bedrijfsuitjes te bieden in allerlei soorten en maten. Er is erg veel mogelijk bij Wave, van 10 personen tot en met 50 personen. Bedrijfsuitjes worden handmatig aangepast naar de hoeveelheid personen, en het bedrijfsuitje wat wordt gespeeld kan worden gekozen door de afnemer zelf. Kortom, bij Wave worden bedrijfsuitjes met de hand gemaakt voor de actieve mens. (Nisandeh, 2015)

MarktverkenningTool 1, “Wat als…?Stap 1.Evenementenbranche

Stap 2.- Horeca- Entertainment- Radio & tv- Festivalbranche- Sport en recreatie

Stap 3.Wat als je op weg bent met je bedrijf naar een bedrijfsuitje en er is niks geregeld? Waar ga je dan naartoe en waarom?Wat als je een dagje weg mag met je familie. Waar zou je dan naartoe gaan en wat als dat niet mogelijk is?Wat als de evenementenbranche helemaal niet bestond? Wat zou je dan doen?Wat als Wave Citygames ineens een cafe blijkt te zijn? Zou je er dan nog naartoe gaan?

Stap 4. Wave Citygames kan leren van cafés, andere evenementenbranches en vrijetijdsbestedingen zoals bioscopen en pretparken. Deze bedrijven gebruiken veel story telling en hebben een vrij breed aanbod van producten en diensten. Denk hierbij aan de Efteling, bioscopen van Pathé, plaatselijke cafés en restaurants.

Stap 5.

Tool 2, Model van PorterDe onderhandelingsmacht van de leveranciersWave heeft eigenlijk geen tot nauwelijks last van de onderhandelingsmacht van hun leveranciers. Wave levert namelijk zelf de bedrijfsuitjes die ze aanbieden en er wordt niet gewerkt met leveranciers van buiten. Daarom is de onderhandelingsmacht van de leveranciers niet aan de orde voor Wave. Echter is het wel zo dat voor de buitenlandse bedrijfsuitjes van Wave meerdere factoren invloed kunnen hebben. Als bijvoorbeeld een busorganisatie besluit te staken, kan Wave geen bedrijfsuitjes organiseren in het buitenland. Dit is echter wel een extreem geval, en het is niet erg waarschijnlijk dat dit vaak zal voorkomen. De onderhandelingsmacht van de leveranciers is dus erg laag.

De onderhandelingskracht van hun afnemersDe afnemers van de bedrijfsuitjes van Wave daarentegen hebben een stevigere voet om op te staan. Zo kan er vaak een betere prijs worden afgedwongen bij een bedrijfsuitje met veel personen. Daarnaast is het zo dat het voor de afnemer niet veel uit-maakt bij welk bureau zij het bedrijfsuitje bestellen. De drempel is erg laag om naar de goedkoopste aanbieder te gaan. Ook is het voor de afnemer zelf mogelijk om een bedrijfsuitje te organiseren. Dit is wel erg moeilijk en zal tijdrovend zijn. Er zijn dus meerdere aspecten waaruit de goede onderhandelingskracht blijkt van de afnemers.

De dreiging van nieuwe toetreders op de marktDe drempel om een bureau te beginnen wat bedrijfsuitjes organiseert, is redelijk hoog. Zo moet er een flink startkapitaal zijn om überhaupt een bureau op te kunnen starten. Om meerdere bedrijfsuitjes te kunnen organiseren, is het noodzakelijk om personeel te hebben. Wat ook erg belangrijk is, is om een goed netwerk te hebben. Voor zowel potentiële klanten als de plaats waar er wordt geluncht en pauze wordt gehouden, want er is niet overal zomaar plek voor een groep van tientallen personen. De markt van bedrijfsuitjes bestaan uit veel gevestigde namen. Als nieuw bureau is het erg moeilijk om daar tussen te komen, laat staan er mee te concurreren. De dreiging van nieuwe toetreders is dus redelijk laag.

De dreiging van substituten op de marktEr zijn erg veel substituten op de markt. Zo kan er naast een bedrijfsuitje iets heel anders worden georganiseerd, zoals een barbecue of knutselmiddag. Als dit substituut een duidelijk betere prijs-prestatieverhouding met zich meebrengt, is het een serieuze bedreiging. Echter is dit niet zo het geval wat betreft bedrijfsuitjes, omdat die prijs-prestatieverhouding erg goed is.

De mate van rivaliteit van de concurrenten onderlingBinnen de markt van bedrijfsuitjes is er veel concurrentie. Er zijn erg veel bureaus die bedrijfsuitjes organiseren en dat betek-ent ook dat ze dus in hetzelfde vaarwater varen. Ze maken dus aanspraak op elkaars doelgroep. Daarom is de concurrentie in deze markt hevig. De mate van rivaliteit van de concurrenten onderling is daarom redelijk hoog. (Intermarketing, 2015)

TrendonderzoekTool 1, intuïtief trendonderzoekStap 1. - Event15 (evenementenbeurs)- Efteling (storytelling)- BeleefBreda (concurrent van Wave Citygames)- Tomorrowland (storytelling)- Apple Store

Stap 2.- Plaatselijke cafés- Bioscopen- Wijksupermarkten- Bibliotheken

Stap 3. Conclusie van bezochte plekken:Producten die op de bovenstaande plekken te vinden zijn over het algemeen dagelijkse producten. Het zijn producten en diensten die mensen dagelijks of wekelijks aanschaffen. De doelgroep staat niet ver van zichzelf en herkent zich in de pro-ducten. De communicatie is op middelmatig niveau. De boodschap die wordt overgebracht komt perfect aan bij de doelgroep. Het zijn geen hoogwaardige manieren van communiceren. Denk hierbij aan tv spotjes, posters en radiofragmenten over alledaagse goederen. De fysieke omgeving is toegankelijk. Denk hierbij aan supermarkten, openbare plekken en cafés. De doelgroep heeft een band met deze plekken. Merktrouw en gewoonte spelen hierbij een rol.

Stap 5. Alledaags – gewoonte: versterkt elkaar. Dit kan een trend worden die het alledaagse in een gewoonte omzet waardoor de pro-ducten/diensten die eraan hangen toegankelijker worden voor consumenten. (Ordinairisation, 2015)

Gewoonte – beleving: spreekt elkaar tegen. Het spreekt elkaar tegen maar wat als we van een gewoonte een beleving kunnen maken die elke keer weer voor een euforisch moment zorgt? Behoefte van mensen kunnen worden verwezenlijkt, maar je kunt ze ook net niet verwezenlijken. Dit zorgt voor een constante drang naar verwezenlijking, de vraag die eigenlijk nooit helemaal beantwoord wordt. (Habiterience, 2015)

Stap 6

Koffie drinken is iets alledaags. Voor sommige mensen is het niet de gewoonte om koffie te drinken. Wat nou als je de beleving van koffie drinken een gewoonte laat worden. Dan gaan meer mensen koffie drinken, op verschillende plekken en met verschillende gedachtegangen erachter. Doordat het een gewoonte wordt, valt het niet meer op als uitgave. Bedrijven kunnen hierop inspelen. (Ordinairisation)

Uit eten gaan is een behoefte die bijna iedereen wel heeft. Of het nu speciaal moet zijn of niet. Door de behoefte van uit eten aan de ene kant toegankelijker te maken wordt het aantrekkelijker om het vaker te doen. Als hier een belevenis aan wordt gekoppeld die net niet alle zintuigen prikkelt, kan het aanzetten tot een behoefte om nog een keer te gaan. Wanneer je vaker gaat, wordt het een gewoonte om uit eten te gaan. Toch wordt die gewoonte dan beladen met een belevenis waardoor het toch elke keer weer leuk blijft.

Tool 2, Trendlijst

1. Doelgroep: Bedrijven & particulieren in Nederland in de vorm van een groep (min 20 personen) actief op elk werkgebied/branche. Over het algemeen toegankelijke bedrijven, hebben een Bourgondische levensstijl en zijn wel in voor een actief uitje. De doelgroep houdt van gezelligheid en is avontuurlijk. De leeftijd verschilt van 20 tot en met 65 jaar (de gemiddelde leeftijd van de doelgroep)

Organisatie: Wave Citygames is een open, innovatieve organisatie die totaalbelevenis hoog in het vaandel heeft staan. Het bedrijf is redelijk klein maar heeft grootse plannen voor de toekomst.

2. Relevante trends:- Storytelling- Mobile society- Co-creation- Rethink (anders denken anders doen)

Rethink:Trends anders denken en doenDaar staan we dan. Een failliete economie, een uitgewerkt politiek systeem, een doorgedraaide consumptiemaatschappij. Wie om zich heen kijkt en de balans opmaakt, heeft alle reden om somber te zijn. De conclusie kan niet anders zijn dan dat het nodig is om ons wereldbeeld te herzien. Liefst met de frisse blik van dwarse denkers en doeners. Zijn onze ingesleten patronen en scheve verhoudingen wel de juiste? Zouden we de dingen niet in een ander, beter perspectief moeten plaatsen? Zou het omgekeerde, waarde is winst, schaarste is overvloed, crisis is kans, niet net zo goed waar kunnen zijn?

Trendslations Andersom ondernemenAnders denken, omgekeerd denken. Wie van perspectief veranderd en zijn beeld van de wereld durft om te keren, komt tot geheel andere inzichten. Door afstand te nemen van het bestaande kunnen we ruimte maken voor vernieuwing: creatieve destructie! Radicaal is het woord dat steeds vaker wordt gehoord. Radicaal de regels veranderen, radicale innovatie. Als de wereld op zijn kop kan, kunnen verdienmodellen en distributiesystemen dat ook. Zo vindt er een ommekeer plaats van produ-cent naar consument, van schaarste naar overvloed en van bezit naar gebruik.

Storytelling Verhalen passen bij ons breinUit breinonderzoek blijkt bovendien steeds overtuigender dat onze hersenen niet functioneren als een schoenendoos waarin je losse feiten, cijfers en gegevens opbergt tot je ze nodig hebt. Om informatie te kunnen opslaan en onthouden zijn onze hersenen steeds op zoek naar samenhang tussen informatie-eenheden. Dat is precies wat verhalen doen: ze presenteren geb-eurtenissen in samenhang. Daardoor kunnen we verhalen veel gemakkelijker onthouden dan losse uitspraken, feiten en cijfers. Verhalen sluiten naadloos aan bij de manier waarop wij informatie verwerken.

Verhalen helpen ons om besluiten te nemenBovendien gaan verhalen altijd over emoties. Ons emotionele brein is bepalend voor de meeste beslissingen die we nemen. Daniel Kahneman kreeg de Nobelprijs toegekend, omdat hij zorgde voor een paradigmashift in de sociale wetenschappen. Hij stelde vast dat wij beslissingen nemen op basis van systemen. Systeem 1 is ons associatieve, automatische, snelle, willekeurige en emotionele systeem. Systeem 2 is ons logische, bewuste, kritische en rationele systeem is sterk geneigd om mee te gaan in het oordeel van systeem 2. Systeem 2 corrigeert onze cognitieve illusies en vooroordelen van systeem 1, zoals Kahneman ze noemt, zelden en pas met moeite. Wij nemen onze beslissingen dus op basis van emoties, indrukken, ervaringen. Zij zoeken daar later de rationele argumentatie bij. Dat verklaart waardoor bijvoorbeeld rationele presentaties ons nauwelijks kunnen inspireren, maar verhalen wel.

Stap 5

Bronnenlijst

Intermarketing. (sd). Porter vijfkrachtenmodel. Opgeroepen op april 2, 2015, van Intermarketing: http://www.intemarketing.nl/marketing/modellen/porter-vijfkrachtenmodel

Nisandeh. (sd). je doelgroep bepalen. Opgeroepen op April 2, 2015, van opencircles: http://www.opencircles.nl/vraag/je-doel-groep-bepalen

Verbraak, T. (sd). Activiteiten overzicht. Opgeroepen op april 2, 2015, van Wave Citygames: http://www.wave-citygames.nl/ac-tiviteiten-overzicht/

Verbraak, T. (sd). Twitter. Opgeroepen op april 2, 2015, van Wave Citygames: https://twitter.com/wavecitygames

Wave Citygames. (sd). Facebook. Opgeroepen op april 2, 2015, van Wave events bedrijfsuitjes: https://www.facebook.com/waveeventsbedrijfsuitjes

Wave Citygames. (sd). home. Opgeroepen op april 2, 2015, van Wave Citygames: http://www.wave-citygames.nl/

Wave Citygames. (sd). Wie of waar is de mol. Opgeroepen op april 2, 2015, van Wave Citygames: http://www.wave-citygames.nl/activiteiten-overzicht/wie-of-waar-is-de-mol/