inzoomen mei 2010

28
inZOOMen op de mei 2010 4

description

inzoomen mei 2010

Transcript of inzoomen mei 2010

Page 1: inzoomen mei 2010

inZOOMenop de

mei

201

0

4

Page 2: inzoomen mei 2010

Van de redactieOnze werkwijze

Bij het samenstellen van elke nieuwe aflevering van inZOOMen proberen wij het nét weer even beter te doen dan de vorige keer. Dat trachten we te bereiken door heel kritisch te kijken naar de vorige uitgave. We vragen ons dan af of artikelen te lang of misschien te kort zijn, of de illustraties bij de inhoud van het artikel passen waar ze bij geplaatst zijn, of een artikel van belang is voor de hele parochie of juist alleen voor een bepaalde geloofsgemeenschap en of we bepaalde artikelen mogelijk beter bij elkaar kunnen zetten. Op die manier is de verhouding tussen meer algemene artikelen en specifiek nieuws voor de afzonderlijke geloofsgemeenschappen gedurende het afgelopen jaar toch veranderd in een richting die past bij een blad zoals ons dat van het begin af aan voor ogen heeft gestaan: een parochieblad dat voor alle parochianen van jong tot oud interessant is om te lezen.

Voorts zijn we artikelen die met elkaar samenhangen gaan bundelen in min of meer vaste rubrieken, wat de herkenbaarheid sterk bevordert. Zo vindt u de pastorale artikelen – waaronder ‘Pastors aan tafel’ – altijd vooraan; in de Activiteitenkalender kunt u snel opzoeken of de komende tijd iets bijzonders voor u te bieden heeft en ook de jongeren hebben hun vaste rubriek gekregen.Deze werkwijze brengt wel met zich mee dat inzenders soms hun artikel op een andere plaats aantreffen dan zij zelf gedacht hadden of dat het artikel wat ingekort blijkt te zijn. Is de redactie dan zo eigenwijs dat zij denkt alles beter te weten? Zeker niet: de meeste verbeteringen komen voort uit reacties van u! Gaat u daar vooral mee door!

Adriaan van Roode

ColofonJaargang 2, nummer 4, 2010Dit blad is een uitgave van de Lievevrouweparochie te Bergen op Zoom en verschijnt vijf keer per jaar in een oplage van 15.000 stuks.

Eindredactie:Eugenie Daniels-Klep, Corrie Hamers, Adriaan van Roode, Ton Segers, Rud Smit, Lucie Venmans en Ward Warmoeskerken

Correspondenten:Gertrudis: Adriaan van Roode;[email protected]; tel. 244 954 (privé)OLV van Lourdes: Tilly Meijer;[email protected]; tel. 234 867 (secretariaat)Goddelijke Voorzienigheid: Corrie Hamers;[email protected]; tel. 236 371 (secretariaat)H. Hart: Lucie Venmans; [email protected]; tel. 234 069 (secretariaat)

Redactieadres:Burgemeester Stulemeijerlaan 84611 EE Bergen op Zoom; tel. 233 [email protected]

Parochiecentrum Lievevrouweparochie:Burgemeester Stulemeijerlaan 84611 EE Bergen op Zoom; tel. 233 574Bankrek. nr. parochiebijdrage: 10.61.05.183t.n.v. RK Lievevrouweparochie

Het komende juni-nummer is een themanummer ‘Maria Ommegang’.Kopij voor het daarop volgend nummer dient uiterlijk 3 september 2010 te worden aangeleverd.Kopij naar: [email protected]

Page 3: inzoomen mei 2010

3

Pinksteren Pinksteren komt van het Griekse woord pentèkostè, dat ‘de vijftigste dag’ betekent. Bedoeld wordt de vijftigste dag van Pasen.We dienen dus de Geest te verbinden met de verrezen Heer die zijn kerk een helper heeft beloofd. Die helper noemen we de Heilige Geest of Dynamiek in de kerk van Jezus, Geestkracht die ons in vuur en vlam zet om zijn werk hier voort te zetten.

Als we in de Geest van Jezus kerk willen zijn, dan betekent dat allereerst dat we zijn Evangelie van bevrijding en de waarden ervan voor ons leven, serieus nemen. Dat we dus willen leven uit zijn boodschap: werken aan een wereld van liefde, vrede en gerechtigheid. Vaak zal dat inhouden dat we opkomen voor allen die het in het leven niet zo best getroffen hebben, zowel hier als veraf. De boodschap van Jezus is wereldwijd en zijn altaar of tafel is dat ook.

Elke keer als we de Eucharistie vieren, komt de verrezen Heer onze wereld binnen om ons te bemoedigen bij het voortzetten van zijn werk. De Geest zweeft dus niet in de bomen, maar zit via de verrezen Heer in ons omdat wij zijn handen en voeten zijn en zijn Geest doorgeven. De Geest heeft alles te maken met onze dagelijkse werkelijkheid: hoe we daar met elkaar omgaan en elkaar warm maken voor zijn idealen, hoe ons leven gevuld is met liefde, met barmhartigheid, met geduld en begrip.Dat die goede Geest ons in vuur en vlam zet voor alles waar Hij voor staat. Blussen we die Geest niet uit.Goede Pinksterdagen gewenst!

Ben Riesewijk, pastor

Inhoudsopgave• Hoofdartikel: Pinksteren 3• Pastors aan tafel 4• Meimaand – Mariamaand 4• Activiteitenkalender mei-juni 5• Pinksterketen 6• Van Parochiesynode naar Parochieplan 7• Een vrijwilliger in actie 8• Een vrijwilliger in actie 8• Even voorstellen 9• Verbeeld geloven 10• Parochiebijdrage 11• Ledenadministratie 12• Hoekje Caritas 13• Voor onze jongeren 13 Tieners en jongeren 13 Leiderschaptraining Jongkatholiek 14 Palmzondag 14 Vormselproject 2009-2010 15 Jongerenband ‘The Commitment’ 16• 20e Ravelijndag 17• Inspeling Rogier-orgel 17• Bijzondere concerten 19• H. Gertrudis 20• OLV van Lourdes 22• H. Hart van Jezus 24• Goddelijke Voorzienigheid 26

Page 4: inzoomen mei 2010

4

Pastors aan tafelAls we met de leden van het pastoraal team aan tafel zitten gaat het meestal over Bergen op Zoom. Over de ene Lievevrouweparochie en over de vier kerken en geloofsgemeenschappen. En over de stad: de bouwplannen en omleidingen, de politiek en het verenigingsleven, het ziekenhuis en de zorgcentra waar we regelmatig komen. En over de evenementen, die steeds weer allerlei mensen op de been brengen. Maar niet alleen dat. Want al zijn we plaatselijk gericht, met onze geest zijn we tegelijk op allerlei andere plaatsen. De kerk is wereldwijd, met Pinksteren vieren we dat weer: dat we als plaatselijke kerk deel zijn van een veel groter geheel. En dat overal Gods Geest waait.

Natuurlijk hebben we het vaak over paus en bisschoppen: ieder heeft over hen zo zijn eigen denkbeelden en koestert de eigen ervaringen. Ik zelf bijvoorbeeld was jaren in Rome en kom aan het woord als er weer van alles over het Vaticaan in het nieuws is. Ik voel op afstand het Romeinse kreunen en zuchten over wat er wereldwijd naar boven is gekomen: dat priesters en religieuzen veel minder heilig en moreel hoogstaand zijn dan het in de mooie toespraken en documenten geschilderd wordt. Anderen rond de tafel zijn minder pausgericht, maar kennen van binnenuit de schaduwkanten van de religieuze ordes en congregaties en hoe gemakkelijk ook daar voor de schone schijn wordt gekozen. Geen samenkomst waarin we het daar niet over hebben: over de manifeste crisis in geloofwaardigheid, waar de kerk wereldwijd mee worstelt.

Maar er is nog meer om over te mopperen: die onverwachte aanval op dierbaar geworden kerkliederen met daarbij een bisschoppelijk ruzie over wie eigenlijk wat mag verbieden. En dat er allerlei moois wordt bedacht, maar dat wel mooi drukwerk oplevert, maar toch velen niet raakt. Pinksteren zou ons allen nieuwe geestkracht moeten geven, maar het lijkt toch niet de tijd om opgewekt de verjaardag van de kerk te vieren. Liever daarom maar niet binnen het kerkhuis blijven, maar de deuren opengooien

en de apostelen achterna gaan: de wijde wereld in. Want met Pinksteren is de jaarlijkse collecte voor hen die met een missie hier zijn weggetrokken en het is goed hen te volgen en met hen mee te leven. Dus vertelt Paula over de medezusters in Kenia en de strijd tegen de aids, spreekt Ben weer over die Bergse die in Zuid-Afrika ging werken en over het Filippijnenproject van collega Ton Willemsen, heeft Theresia verhalen over de broeders en zusters van Taizé die op allerlei plekken in de wereld zitten en vertel ik weer over mijn broer in Semarang en dat ik me erover verheug dat hij in de Pinksterweek weer even bij ons is. Als we het over hen mogen hebben, gaat het ons weer goed en getuigen we weer van een levende en vitale kerk. Dat de Heilige Geest ons mag raken en vernieuwen.

Rud Smit

Meimaand – MariamaandIn de meimaand staan wij meer dan in andere maanden bewust stil bij Maria. En dat is goed, want Maria is een vrouw zoals wij. Haar leven is voor ieder van ons een inspirerend voorbeeld op onze levensreis, een voorbeeld van vervuld vrouw-zijn, een moeder en zuster die we kunnen navolgen en die ons vergezelt, dé vrouw die openstaat voor anderen en die zichzelf volledig, zonder reserve, gaf aan God.

Maria: het concrete beeld voor ons allen, zij die onze problemen en zorgen kent. Samen met haar mogen wij in ons leven naar oplossingen zoeken, haar aanroepen en tot haar bidden om steun en inzicht. Maria: enerzijds een heel gewone vrouw zoals wij, maar tegelijkertijd de gezegende onder de vrouwen en volstrekt uniek omdat God haar tot moeder van zijn Zoon heeft uitverkoren. Laten wij Maria als voorbeeld blijven nemen op onze tocht door het leven door net als zij gelovig en dienstbaar in het leven te staan.Maria mogen we als een warme moeder en vrouw overal bij betrekken Daarom ook bidden wij in deze maand vaak tot haar en zijn er iedere

Page 5: inzoomen mei 2010

5

week overal Maria-bijeenkomsten. Zo komen wekelijks mensen bij elkaar voor het rozenkransgebed: dinsdag om 16.00 uur in de kapel van het Markiezenhof; woensdag om 19.00 uur bij de grot in de Lourdeskerk en in de H. Hartkerk en op vrijdag om 14.00 uur in de kapel van de vroegere Antonius-Abtkerk. Voor het geval u daartoe niet in de gelegenheid bent, wil ik u het volgende gebed aanreiken:

Maria, moeder van Jezus, in U zien wij haarscherp hoe God ons allen bedoeld heeft:om elkaar te dragen het leven in, het leven uit,naar het volle leven bij Hem. Het opent voor ons de hoopdat ons leven nooit voor niets moet zijn,dat wij – net zoals U dat deed – kunnen delen in het verlossingswerk van Jezus. Dat wij Uw Zoon dichter brengenbij de mensen die wij op onze levensweg ontmoeten.Wij vragen U, Maria:neem ons daartoe bij de handvandaag en alle dagen van ons leventot in eeuwigheid. Amen.

Zr. Paula Friskes

Activiteitenkalendermei - juniWeekend 8 / 9 mei: 6e Zondag van PasenEvangelielezing over de Helper, de heilige Geest, die de Heer zal zenden.Moederdag

Donderdag 13 mei: HemelvaartDe diensten zijn als op zondag.

Weekend 15 / 16 mei: 7e Zondag van PasenEvangelielezing: Jezus bidt voor eenheid onder zijn leerlingen.Op zondagmiddag 14.30 uur: Concert in Lourdeskerk voor de kerkrestauratie (zie elders in dit blad bij ‘Bijzondere concerten’)

Maandag 17 t/m vrijdag 23 mei: PinksterketenDe Raad van Kerken verzorgt een week lang telkens om 19.00 uur ’s avonds een oecumenische gebedsdienst. Vijf diensten dus, op verschillende locaties, met verschillende voorgangers en koren. Zie elders in dit blad voor meer.

Weekend 22 / 23 mei: PinksterenEvangelielezing: Komst van de Geest, verschijning aan de apostelen.De vieringen zijn op de gewone tijden. Pinkstercollecte voor de Nederlandse Missionarissen

Maandag 24 mei: Tweede Pinksterdag.De stad in het geel wegens doortocht Roparun.Eucharistieviering om 9.30 uur in Catharinakapel.

Woensdag 26 mei t/m zondag 30 meiJazzfestival

Vrijdag 28 mei: Afsluiting VormselTerugkombijeenkomst vormelingen vanaf 19.00 uur in de Burg. Stulemeijerlaan

Page 6: inzoomen mei 2010

6

Weekend 29 / 30 mei: Hoogfeest van de Heilige Drie-eenheidJazzdienst zondag 30 mei, Gertrudiskerk 11.00 uur. Thema: ‘Elke stem telt’

Zaterdag 5 juni 19.00 uur: Jongerendienst in de LourdeskerkGeorganiseerd door jongerengroep en de band Commitment

Zaterdag 5 en zondag 6 juni:Culinair Evenement Proefmei

Weekend 5/ 6 juni: Hoogfeest van het H. SacramentEvangelielezing over de vijf broden en twee vissenTerugkomstdiensten voor de kinderen die hun Eerste Communie dedenZondag van de Diaconie: caritascollecte voor de diaconale ondersteuning

Woensdag 9 juniVerkiezingen voor de Tweede Kamer

Weekend 12 / 13 juni: 11de Zondag door het jaar en feest H. HartEvangelielezing over de boetvaardige zondares

Zondag 13 juni: 20ste Ravelijndag vanaf 13.00 uurZie artikel elders in dit blad.

Woensdag 16 juni: Gemeenschappelijke ZiekenzalvingIn de H. Hartkerk aan de Kastanjelaan ’s avonds om 19.00 uur

Weekend 19 / 20 juni: 12de Zondag door het jaarEvangelielezing over de openbaring van Jezus als Mensenzoon aan zijn leerlingen

Woensdag 23 juni: busreis naar heiligdom van Peerke Donders in TilburgGeorganiseerd door de Bezoekersgroep Goddelijke VoorzienigheidZie artikel bij de betreffende geloofsgemeenschap.

Weekend 26 / 27 juni: 13de Zondag door het jaarEvangelielezing over ontmoetingen van Jezus op zijn weg naar Jeruzalem

Zondag 27 juni 10.00 uur: Pontificale Mis in Gertrudiskerk vanwege Maria OmmegangVoorganger: Mgr. Johan Bonny, bisschop van Antwerpen

Zondag 27 juni 15.00 uur: 66e Maria OmmegangThema: Maria, Mantel der Liefde

PinksterketenVan maandag 17 mei tot en met zaterdag 22 mei wordt voor de dertigste keer de Pinksterketen gevierd in Bergen op Zoom.

Gestart als jubileumcadeau aan monseigneur Ernst, toen bisschop van het bisdom Breda, heeft de viering van de Pinksterketen in Bergen op Zoom steeds meer een oecumenisch karakter gekregen. Al heel wat jaren is dan ook de Raad van Kerken in Bergen op Zoom de initiatiefneemster en organisator. Het boek Jona: ‘Nieuwe kansen’In de aanloop naar het Pinksterfeest lezen we dit jaar iedere avond een hoofdstuk uit het boek Jona. Hierin maakt God ons met humor en wijsheid duidelijk dat we nieuwe kansen krijgen in het leven. Kansen om voor God en elkaar iets zichtbaar te maken van waar het God om te doen is: vrede en rechtvaardigheid. Jona probeert er onderuit te komen, maar wordt toch weer ingeschakeld om deze bekering te bewerken. Nadat hij zelf bekeerd is van zijn poging voor Gods opdracht weg te vluchten, maakt God hem duidelijk dat bekering in de

6

Page 7: inzoomen mei 2010

7

eerste plaats jezelf betreft. Een verrassend actueel thema voor de kerk. Pinksteren is de viering van het uitstorten van Gods Geest: God inspireert mensen om nieuwe kansen te benutten om vrede en rechtvaardigheid te brengen. Elke avond in de week voor Pinksteren worden we, ondanks wat wij als mensen en kerken van de opdracht maken, aangespoord om hierop door te denken.

Een spiegel trekt als symbool de hele week met ons mee.Wij houden ons en elkaar een spiegel voor.

Iedere avond in de Pinksterketen, zes dagen lang, is er een gebeds-dienst om 19.00 uur.Telkens in een andere kerk of andere plaats met een religieuze achtergrond. Iedere avond met andere voorgangers en muzikale begeleiding, een koor of anderszins.Graag nodigen wij u uit om met ons mee te trekken, zes avonden om uit te komen bij Pinksteren.

De locaties zijn:

Maandag 17 mei De Ark op het terrein van GGZWNB, VrederustDinsdag 18 mei Gertrudiskapel aan de BoulevardWoensdag 19 mei Recreatieruimte van het ABG, waar de laatste vieringen worden gehouden voordat er gesloopt wordt.Donderdag 20 mei Mariakapel van het MarkiezenhofVrijdag 21 mei Ontmoetingskerk met koorgroep MenoraZaterdag 22 mei Afsluitende viering bij het monument op het Thaliaplein

Van Parochiesynodenaar Parochieplan Pinksteren 2009: het parochiedocument ‘Parochie als mozaïek’ wordt gepresenteerd aan ieder die het lezen wil. Richtinggevend voor de verdere ontwikkeling van de parochie en oriëntatiepunten biedend voor het toekomstige beleidsplan, zo wordt in het voorwoord aangegeven.

Pinksteren 2010: ligt het document in de la of op een bureau ondergesneeuwd onder allerlei andere verslagen en brochures? Wat is er afgelopen jaar mee gedaan?Wij kunnen u zeggen dat er hard gewerkt is. Misschien niet voor iedereen zichtbaar of hoorbaar, maar we hebben niet stil gezeten.Het bisdom hielp ons een handje daarbij. In een aantal bisdom-magazines, die u in de kerk hebt kunnen zien liggen, hebt ook u kunnen lezen over het diocesane beleid en de concretisering hiervan.

7

Page 8: inzoomen mei 2010

8

Beleid maken in en voor alle samenwerkingsverbanden in de verschillende gevormde en nog te vormen parochieregio’s in het bisdom Breda.Ook ontvingen we vanuit het bisdom een aantal hulpmiddelen in brochurevorm en een ‘routeplanner’. Begonnen moest worden met een kwantitatieve inventarisatie. Inventarisatielijsten werden ons vanuit het bisdom (digitaal) aangeboden. Wat hebben we in huis, wat gebeurt er allemaal. Hoe zit het met de centen. Hoe zit het met de beschikbare man / vrouwkracht, betaald, maar ook wat betreft de vrijwilligers. Kortom een pak met papieren om te inventariseren.Daarna komt de kwaliteitstoets. Aan de hand van een kwaliteitsmodel vindt zelfevaluatie plaats en worden verschillende onderdelen beoordeeld en getoetst. Van hieruit zullen de beleidskeuzes in een parochieplan kunnen worden neergelegd. Vanuit het bisdom worden we gevolgd en zij begeleiden het hele traject.

Hoe ver zijn wij nu in dit traject in de Lievevrouweparochie?Een projectgroep is samengesteld en bestaat uit zes personen. Iedere twee weken komen wij bij elkaar op de dinsdagmorgen. De kwantitatieve inventarisatie is afgerond als u dit leest. Alle getallen en gegevens zijn verzameld in een dik pak papier. Zo hebben we een goed overzicht gekregen wat we allemaal in huis hebben in de Lievevrouweparochie. Diverse mensen binnen de geloofsgemeenschappen hebben ons hierbij geholpen.En nu zijn we gestart met de kwaliteitstoets. In week 26 willen we een parochieavond plannen om ook u hierbij te betrekken. De datum en de uitnodiging zullen u via andere kanalen gaan bereiken. Het is een hele klus, maar met Pinksteren 2011 hopen we alles afgerond te hebben. Dit is niet alleen een proces van getallen, wegen en meten, beoordelen en toetsen. Voortdurend dienen we ons ervan bewust te zijn dat het geloof voorop staat. En dit zal zichtbaar moeten zijn en blijven in ons samen-kerk-zijn. Dus in onze activiteiten, in onze keuzes, in ons beleid, in onze weg de toekomst in.

Namens de projectgroep PG 1000Corrie Hamers

Een vrijwilliger in actieDeze keer zijn Anky van Geel en Anneke van der Grinten aan het woord. Zij zijn al jarenlang samen met enkele anderen betrokken bij de Kinderwoorddienst van de H. Hartgeloofsgemeenschap. Enthousiast vertellen zij over het verloop van de bijeenkomsten en wat hen nog meer bezig houdt.

Aan het begin van de eucharistieviering gaan de kinderen naar de dagkerk. Daar aangekomen vertellen de kinderen hoe ze heten. Daarna wordt verteld over het project van die periode en wordt het bijpassende bijbelverhaal voorgelezen. De verwerking vindt plaats door een gesprekje, gebedje of liedje en een doe-activiteit. (knutselen, toneelspelen, spelletje). De groteren gaan voor de Communie terug naar de kerk. Het stoort de viering niet omdat het kerkvolk dan ook al loopt. In stilte gaan ze naar de pastorie waar ze samen het Onze Vader bidden. Daarna gaan ze terug naar de dagkerk om nog een laatste hand te kunnen leggen aan hun knutselwerkje. Als de viering is afgelopen, gaan de kinderen terug naar hun (groot)ouders. De werkjes worden op de panelen bij de koffiehoek opgehangen, vaak met begeleidende tekst. Zo kan iedereen zien wat er zich in de dagkerk heeft afgespeeld. Een project wordt meestal afgesloten met een gezinsmis, die ook door

Page 9: inzoomen mei 2010

9

de leden van de groep Kinderwoorddiensten wordt verzorgd. Tot Pinksteren wordt aan een project over Mozes gewerkt.

Anky en Anneke benadrukken dat de Kinderwoorddienst beslist geen crèche is, maar een waardevolle besteding van de zondagochtend, die wekelijks door zo’n 15 kinderen wordt bezocht. In de schoolvakanties is er geen aparte dienst voor de kinderen. Dat is ook niet geval als er een gezinsmis of een presentatieviering voor Communicanten of Vormelingen is. De herfst- , Advent- (=sint), Kerst- en carnavalsvieringen zijn in heel de stad bekend.

Het valt de dames op dat de kinderen die de Kinderwoorddienst hebben bezocht later niet meer gezien worden bij de gewone vieringen. Dit is enigszins te begrijpen omdat de vieringen niet kindgericht zijn. De tijdgeest is ook veranderd vergeleken met de periode dat zij zelf nog naar school gingen. De school was meer verbonden met de kerk en je zag je klasgenootjes terug bij de H. Mis. Nu zit een kind meestal bij oma en opa in de kerk, en er zijn geen leeftijdgenootjes……….

Door het vertrek van Wout en de ziekte van Alida is de voeding vanuit het pastorale team minder geworden, zoals praktische ondersteuning en tips. Dit wordt als een gemis ervaren. Gelukkig hebben deze vrijwilligers veel kennis en ervaring opgedaan. Anneke heeft de Pastorale School gevolgd en was lid van de Diocesane Schoolraad. Momenteel is ze betrokken bij de Kidskerk en is ze deelraadlid. Anky is al 32 jaar lector in Hoogerheide.

De medewerkers van groep Kinderwoorddiensten komen één keer per vier weken op een avond bij elkaar om het programma te bespreken en de taken te verdelen. Er wordt gewerkt met de boeken van Bonnefooi. Het is gezellig en zinvol om op deze manier met de jeugd bezig te zijn.

Deze vrijwilligsters vinden inZOOMen een aanwinst voor de parochie. Het boekje blijft langer binnen handbereik liggen en het is fijn dat er nieuws in staat van alle parochies. Verder wordt van deze gelegenheid dankbaar gebruik om versterking voor de groep te vragen. Alle hulp is welkom, zoals het meehelpen op

de zondagochtend of het meedenken met de voorbereiding van de bijeenkomsten. Ze staan open voor nieuwe ideeën. Ieder die belangstelling heeft, kan contact met hen opnemen. Telefonisch zijn Anky en Anneke respectievelijk te bereiken op: 0164- 245 124 en 0164-245 610. E-mailen kan ook: [email protected] en [email protected].

Anky en Anneke, bedankt voor alles wat jullie verteld hebben. Veel succes met dit belangrijke werk, want: Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.

Lucie Venmans

Even voorstellenMarcel van Westen en Janno den Engelsman, beiden toegetreden tot de muzikale crew van de Lievevrouweparochie in Bergen op Zoom.

Marcel van Westen geboren 1978 in Kapelle - Zeeland. Schoolgegaan op het Buys-Ballotcollege in Goes. Heeft in die plaats de muziekschool bezocht en hij volgde later orgellessen bij Kees van Eersel, de organist van de protestantse Maria Magdalenakerk in Goes. Daarna heeft hij gekozen voor het Conservatorium in Utrecht, om zich te bekwamen in het orgelspel en in kerkmuziek. De kerkmuzikale vakken liturgiek, cantoraat, hymologie, zang, gregoriaans en dirigeertechniek zijn daar allemaal langs gekomen. Aan de katholieke H. Maria Magdalenakerk is hij directeur van de Zeeuwse Koorschool geweest. Marcel heeft zich bij Hans Smout verder bekwaamd in zang en koordirectie.

Terzijde, organisten zijn vaak “allround musici”, te vergelijken met schaatsers, die zetten zich ook in voor meer dan één afstand.

Janno den Engelsman, geboren in 1972 te Bergen op Zoom is schoolgegaan op de Rijksscholengemeenschap en heeft zijn

Page 10: inzoomen mei 2010

10

eerste muzikale stappen gezet op de Gemeentelijke Muziek- en Balletschool (tegenwoordig Centrum voor de Kunsten) in Bergen op Zoom.Daarna heeft hij de HAVO voor Muziek en Dans in Rotterdam gevolgd om tenslotte op het Utrechts Conservatorium te belanden om daar orgel, klavecimbel en kerkmuziek te gaan studeren. Na zijn afstuderen in 1998 kreeg hij vrij snel een aanstelling als dirigent-organist in de Michael- en Laurensparochie in De Bilt.Vanaf zijn studietijd woont hij in Utrecht, waar hij privé-orgellessen geeft en regelmatig koren en orkesten begeleidt.Vanaf zijn 16e jaar is Janno lid van Hortus Musicus Religiosus. Hij heeft daar toen al orgel gespeeld en bij Hans Smout volgde hij een cursus koordirectie. Momenteel is hij ook verbonden aan het Centrum voor de Kunsten in Bergen op Zoom.

Er is hier veel aandacht voor muziek, vooral ook voor religieuze muziek. De combinatie van lesgeven, les krijgen, spelen en vooral de kennisoverdracht die hier uit voortvloeit, stimuleert enorm en heeft ook grote invloed op je eigen spel. Janno was en is nog steeds onder de indruk van het Ibachorgel. Hij verheugt zich op de dag dat het orgel er weer staat en hij er weer zijn favorieten op kan spelen.

Wat beide heren zo bijzonder aangenaam getroffen heeft in de parochie en in Bergen op Zoom zijn de orgels en de grandeur van de grote kerk, de koorgroepen, de kerkmuzikale praktijk, de groep kosters, de vele vrijwilligers in en rondom de kerk en in de stad.Heel bijzonder is ook het feit dat, in het kerkelijk Nederland van nu, twee kerkmusici zijn aangesteld. Waarvan akte! Eugenie Daniels-Klep

Verbeeld gelovenMet enige regelmaat, om de vijf à zes weken, gaan we met een clubje mensen van de Lievevrouweparochie een kerk bezoeken. We kijken dan met gelovige ogen naar afbeeldingen uit het Oude en Nieuwe Testament.

We “lezen” als het ware interieurs van kerken en of kapellen op hun iconografie van beelden, schilderijen en fresco’s. Zo kunnen we heiligen in beelden herkennen aan voorwerpen die ze bij zich hebben en leren waarom dit zo verbeeld wordt.Het is verbazend wat een mooie kunst vaak in kerken en kapellen aanwezig is, gelovige kunst, waaraan men soms achteloos voorbijgaat.Zo hebben we onder de bezielende leiding van onder meer pastor Rud Smit en mevrouw Margit Kaspers al diverse gebedsruimtes bezocht. Om er enkele te noemen: de katholieke kerk van de stad Tholen, de Quirinuskerk in Halsteren, de Sint Gummarus in Steenbergen en de basiliek van Oudenbosch. Maar ook buiten de regio keken we naar uitzonderlijke evenementen, zoals de altaarstukken van Rubens en Quinten Matsijs in de kathedraal van Antwerpen en voorwerpen in het bisschoppelijk museum te Breda. Kort geleden bezochten we in Goes de katholieke H. Maria-Magdalenakerk en haar protestantse tegenhanger, de Grote of Maria Magdalenakerk.Het is heel verhelderend en inspirerend om op deze manier onder goede begeleiding een bezoek te brengen aan kerken en kapellen. Het is zeker aan te bevelen om ook eens mee te gaan.

Rinus Verhees

Grote of Maria Magdalenakerk, Goes

Page 11: inzoomen mei 2010

11

Parochiebijdrageen vergoedingen voor diensten

Waarom een bijdrage voor de parochie?In onze parochie wordt zeven dagen per week veel werk verricht, zowel pastoraal als bestuurlijk. Gelukkig zijn er veel vrijwilligers, die een groot deel van dit werk voor hun rekening nemen.Voor de uitvoering van sommige taken is echter speciaal opgeleid personeel nodig, zoals priesters, pastorale werkers, parochieassistenten, kerkmusici, huishoudelijk en administratief personeel. Daarnaast zijn kerkgebouwen nodig voor kerkdiensten en weer andere gebouwen voor huisvesting van pastores, voor het geven van cursussen, voor bijeenkomsten en voor het uitvoeren van administratieve taken. Het personeel heeft recht op een eerlijke beloning, terwijl alle gebouwen verwarmd, verlicht en onderhouden moeten worden.De hoge kosten van dit alles komen volledig voor rekening van de parochie.

Parochiebijdrage – vergoedingen

Om het mogelijk te maken dat de parochies al deze taken kunnen blijven uitvoeren, heeft de Nederlandse kerkprovincie begin jaren zestig het parochiefonds geïntroduceerd. Iedereen die jaarlijks een financiële bijdrage aan de parochie overmaakt, is daardoor lid van dit parochiefonds.Van de parochianen wordt geen vast bedrag gevraagd, maar een bijdrage naar draagkracht: 1% van het netto inkomen. Zonder deze bijdrage is het onmogelijk om een parochie in stand te houden.Grote of Maria Magdalenakerk, Goes

Page 12: inzoomen mei 2010

12

De parochianen zijn dus direct verantwoordelijk voor het voortbestaan van hun eigen parochie. De actie Kerkbalans brengt dit aan het begin van ieder jaar weer onder de aandacht.

Het zijn de leden van het parochiefonds die het voortbestaan van de parochie mogelijk maken en ervoor zorgen dat zij haar taken naar behoren kan uitvoeren. Daarom heeft het Bisdom Breda besloten dat voor die leden de kerkelijke diensten bij huwelijken, uitvaarten, jubileumvieringen, dopen, eerste communie en vormsel gratis zijn, mits zij in voldoende mate bijdragen.

Dankzij de leden van het parochiefonds kunnen dus alle parochianen gebruik maken van de diensten van de parochie, maar een gratis gebruik van deze diensten voor iedereen zou oneerlijk zijn. Daarom moet door diegenen die geen lid zijn van het parochiefonds betaald worden voor de diensten die zij van de parochie verlangen.De tarieven die de parochies voor de diensten in rekening moeten brengen worden jaarlijks door het Bisdom vastgesteld. Voor alle duidelijkheid, het betalen voor een door de parochie verleende dienst maakt u dus niet automatisch lid van het parochiefonds. Daarvan wordt u lid door uw jaarlijkse bijdrage.

Eén bankrekeningnummer Om het werk van de vele vrijwilligers te verlichten heeft de parochie de bestanden van de verschillende geloofsgemeenschappen samengevoegd tot een groot ledenbestand, waarin het toch mogelijk blijft om de leden van de verschillende geloofsgemeenschappen te blijven selecteren. Daardoor kunt u gewoon uw zaken blijven regelen op het u vertrouwde secretariaat van uw eigen geloofsgemeenschap.

Na het ontstaan van de Lievevrouweparochie bleven de bankrekeningen van de vroegere parochies, de huidige geloofsgemeenschappen, gewoon bestaan. Sommige geloofsgemeenschappen hebben zelfs meerdere rekeningen! Ook dat brengt voor de vrijwilligers onnodig veel extra werk met zich mee. Daarom heeft het parochiebestuur besloten één bankrekening te openen waarop alle bijdragen van

parochianen op gestort kunnen worden. Alleen dit rekeningnummer wordt voortaan vermeld bij de gegevens van de parochie en van de geloofsgemeenschappen.

De parochianen die hun jaarlijkse bijdrage automatisch laten afschrijven zullen merken dat deze voorlopig nog op het ‘oude’ rekeningnummer worden gestort. Maakt u zich daar niet ongerust over, want het parochiebestuur zal deze rekeningen voorlopig nog aanhouden. Al deze parochianen zullen bericht ontvangen hoe zij hun bank opdracht kunnen geven het rekeningnummer te wijzigen. U zult begrijpen dat ook dit een heel karwei wordt voor onze vrijwilligers. Vandaar dat voor deze operatie ruim de tijd genomen moet worden, zodat het nog best enige tijd kan duren voordat u bericht ontvangt. Alle eenmalige bijdragen kunnen vanaf nu overgemaakt worden op rekening nr. 10.61.05.183 ten name van Lievevrouweparochie te Bergen op Zoom.

Toine Asselbergs, penningmeester

LedenadminstratieOnze medewerkers van de ledenadministratie hebben een flinke klus geklaard. De administratie van vijf geloofsgemeenschappen zijn samengevoegd tot één ledenadministratie, maar dit had heel wat voeten in de aarde. In 2007 zijn we overgestapt van het programma Kerkhulp naar Navision. Dit Microsoft-programma is door de Nederlandse bisschoppen gekozen voor alle parochies. De omzetting (conversie) van het ene programma naar het andere duurde bijna een half jaar. In die periode kon er dus niets geadministreerd worden. Veel moest er dus worden ingehaald in juli 2007, toen de conversie terugkwam. Wekelijks kwamen en komen de medewerkers van de vier geloofsgemeenschappen op dinsdagmiddag op het Parochiecentrum bij elkaar om samen het nieuwe programma te leren kennen.

Toen in 2008 de Lievevrouweparochie een feit werd, was het wenselijk dat de vijf aparte administraties in elkaar gevoegd

Page 13: inzoomen mei 2010

13

werden, terwijl het toch mogelijk moest blijven dat parochianen gewoon bij het secretariaat van hun eigen geloofsgemeenschap terecht konden. Het Bisdom koos de geloofsgemeenschappen van de Lievevrouweparochie uit om te fungeren als pilot project (proefproject). Daarom konden we rekenen op verdere begeleiding gedurende dit proces. We moesten ervoor zorgen dat de vrijwilligerscodes gelijk afgestemd werden. De wijknummers moesten ongenummerd worden. We praten hier over ongeveer 25.000 records die nagekeken moesten worden.

Begin januari 2010 is de administratie in elkaar geschoven. Maar nu kwamen er ook andere problemen aan het licht in de administratie. Vele parochianen bleken dubbel in de administratie te zitten. Mensen die bv. bij de Gertrudis horen, maar ook ingeschreven staan bij de Lourdeskerk omdat ze daar vrijwilligerswerk verrichten.

Of parochianen die geografisch bij een geloofsgemeenschap thuis horen, maar hun bijdrage betalen aan een andere geloofsgemeenschap. Al deze zaken moeten nu eerst gecorrigeerd worden, voordat de medewerkers van de ledenadministratie een begin kunnen maken met het verwerken van de bankafschriften van 2010. Maar we gaan door en hopen binnen niet al te lange tijd ook dit karwei te kunnen klaren.

namens de Leden- en Bijdrageadministratie,Josephine de Laat-Davelaar

Hoekje CaritasPinkstercollecte voor de Nederlandse MissionarissenVan 13 t/m 24 mei is het de Week van de Nederlandse missionaris. De Week Nederlandse Missionaris steunt het werk van missiona-rissen en missionair werkers, die zich inzetten voor groepen mensen die dreigen uitgesloten te worden van de maatschappij, zoals kindsoldaten, straatkinderen en inheemse volken. Het is van groot belang dat iedereen een plek heeft in de samenleving, alleen dan kunnen armoede en conflicten worden tegengegaan. In het Pinksterweekend wordt er in alle vieringen uw financiële steun voor hen gevraagd. Helpt u hen?

Zondag van de Diaconie in het weekend van 5/6 juniDe caritascollecte in het weekend van 5 en 6 juni is bestemd voor medefinanciering van het werk van de diocesane diaconale werkers van het bisdom Breda. Zij ondersteunen met hun deskundigheid de diaconale vrijwilligers in het bisdom.

Voor onze jongerenTieners en jongeren

Zoals de meesten wel zullen weten, wordt er vanuit de werkgroep Tieners & jongeren binnen de Lievevrouweparochie in Bergen op Zoom een aantal leuke programma’s en activiteiten aangeboden aan de tieners & jongeren variërend van leeftijd 11 tot en met 25. Op dit moment hebben we twee groepen die we een programma aanbieden. Voor de jongste tieners (11 tot 14) maken we gebruik van het programma “Rock Solid” en voor de wat oudere tieners (14 tot 17) maken we gebruik van het programma “Solid Friends”.Deze programma’s zijn door de christelijke jongerenorganisatie “Youth For Christ” geschreven speciaal voor tieners & jongeren. De programma’s worden als super leuk en leerzaam ervaren door onze eigen tieners & jongeren.

Page 14: inzoomen mei 2010

14

We bieden de tieners & jongeren ook verschillende activiteiten aan. We openen het seizoen altijd met een zelf georganiseerde openingsactiviteit voor alle tieners, en eindigen met een slotactiviteit. Daarnaast gaan we met z`n allen naar de landelijke Katholieke Jongerendag, doen we mee met Theater in de kerk en andere activiteiten georganiseerd door het Bisdom Breda. Ook gaan we naar tienerkampen georganiseerd door de Katholieke Charismatische Vernieuwing (KCV), of de broedergemeenschap Taizé.We hebben een eigen tienerband, en proberen zoveel mogelijk jongerenvieringen te organiseren.Niet de vaak als saai ervaren zondagsviering, maar een leuke, swingende, speciaal op jongeren gerichte viering.Om alle activiteiten goed te kunnen organiseren hebben we regelmatig vergaderingen en bidden we tot Onze Lieve Heer. Verder zijn er veel vrijwilligers nodig. We merken dat het aantal vrijwilligers flink is teruggelopen. Het organiseren en instandhouden van de programma’s en activiteiten worden daardoor steeds lastiger. Iedere keer merken we dat het aantal tieners dat komt, en het aantal vrijwilligers dat meehelpt met elkaar in verband staan.

Wanneer we veel vrijwilligers hebben, komen er veel tieners, en wanneer we weinig vrijwilligers hebben komen er weinig tieners. God geeft ons niet meer dan wat we aankunnen, en dat ervaren we echt zo. We merken dat God het tiener- & jongerenwerk enorm wil zegenen in Bergen op Zoom. Waar het kan worden we enorm gesteund door het pastoresteam. Maar wanneer we met z’n allen willen dat het tiener- & jongerenwerk in de Lievevrouweparochie kan blijven groeien, hebben we heel veel gebed nodig en enthousiaste vrijwilligers met een hart voor de jeugd.

Lijkt het je leuk om te helpen met het tiener- & jongerenwerk, meld je dan aan door een e-mail te sturen naar [email protected].

Namens de werkgroep tieners & jongerenSjors vd Zande

Leiderschapstraining Jongkatholiek

Op een dag kreeg de werkgroep Tieners & jongeren een mailtje binnen vanuit het bisdom: of we mee wilden doen aan een leiderschapstraining georganiseerd door Jongkatholiek, want: “Het lijkt me wel iets voor jullie.” We waren meteen enthousiast, en we kregen vanuit de parochie meteen de steun om hieraan mee te gaan doen. Vol goede moed trokken wij (Isabella, Sjors en Nancy) het eerste weekend naar een bezinningscentrum in Helvoirt. Gedurende drie weekends leerden we van alles over “dienend leiderschap”; leiden vanuit je geloof. Tijdens het eerste weekend leerden we onszelf kennen. Door middel van een persoonlijkheidstest kwamen we erachter wat onze sterke en zwakke punten zijn, hoe we kunnen reageren, en dat er verschillende typen mensen zijn. We leerden elkaar hierdoor ook een stuk beter kennen, en we kregen meer begrip voor elkaar. Tijdens het tweede weekend leerden we onze leiderschapssterkten kennen: hoe ben jij als leider, wat zijn je sterke punten, waar liggen je leerpunten? Wat zijn je grootste angsten? En tijdens het laatste weekend gingen we een team bouwen. Er zijn verschillende teamrollen en die ontdekten we gedurende allerlei leuke spellen. Zelfs gingen we wandklimmen, om zo te leren te vertrouwen op de ander!

Deze drie weekends vonden allemaal plaats in het bezinnings-centrum. Het was een mooie combinatie tussen theorie, praktijk en eigen ontwikkeling. Zo had iedere deelgroep zijn eigen coach. Ook hadden we iedere dag op vaste tijdstippen bezinningsmomenten en vierden we de eucharistie. Aan het einde zijn we als leiders ingezegend door hulpbisschop De Jong.

Al met al waren het supermooie weekends. Met ongeveer 30 jonge leiders vanuit het gehele land kwamen we deze drie weekends bij elkaar. Er is een heel mooi groepsgevoel ontstaan tussen deze mensen. Het feit alleen al dat we allemaal ons inzetten voor de tieners en jongeren van Nederland schept een band. Ook hebben we heel veel lol gehad en hadden we op het laatst echt wel het gevoel dat dit nog veel langer door had mogen gaan! We hebben al veel van het geleerde kunnen toepassen in de praktijk, dus de training heeft zeker heel veel zin gehad!

Page 15: inzoomen mei 2010

15

Bedankt voor deze kans!

Namens Werkgroep tieners & jongerenNancy van der Zande

Palmzondagaftrap voorbereiding Wereldjongerendagen Madrid

Zondag 28 maart was het Palmzondag. Traditiegetrouw is deze dag Wereldjongerendag! Tijd om met een aantal mensen uit de Lievevrouweparochie naar Breda af te reizen voor een echte Spaanse middag! Geheel in stijl van de locatie van de Wereldjongerendagen van 2011: Madrid SPANJE! Tijdens deze middag hebben we veel informatie gekregen over de reis naar Madrid, die door het bisdom georganiseerd wordt. We zagen foto’s en het zag er allemaal erg leuk uit! Leuk ook om te zien dat ze in Madrid al volop bezig zijn met de voorbereidingen op onze komst! Ook werd onze kennis van Spanje getest, door een echt “Spanje-spel”. De punten werden verkregen in de vorm van paaseitjes, dus dat was extra lekker! De bisschop heeft vervolgens de brief van de paus aan de jongeren uitgelegd, waarna het tijd was om in kleine groepjes hierover na te praten. Daarna was het tijd voor een viering in de kapel van een begijnhof van Breda. Dit was een erg mooie, intieme viering. Ter afsluiting was er een Spaanse maaltijd voor ons klaargemaakt, met typisch Spaanse gerechtjes! Een erg lekkere afsluiting van een leuke dag! We zijn in ieder geval enthousiast om mee naar Madrid te gaan!

Ben jij tussen de 16 en 30 jaar, en wil je de Wereldjongerendagen mee gaan maken volgend jaar in Madrid? Neem dan contact met ons op, dan houden wij je op de hoogte!!!! Stuur een mail naar [email protected].

Werkgroep tieners & jongeren

Vormselproject 2009-2010

De voorbereidingen op het vormsel lopen ten einde. Alle vormelingen hebben in hun eigen kerk bekend gemaakt dat zij het zijn die in op 23 en 24 april gevormd gaan worden door de bisschop.En we hebben op 24 februari, de eerste dag van de vastenestafette in onze parochie, zelfs kennis gemaakt met de bisschop. We vonden hem een heel aardige man. Nadat we met alle vormelingen en de bisschop soep en brood hadden gegeten, toonde hij veel aandacht voor de vragen die we hem stelden. We vroegen hem bijvoorbeeld hoe je bisschop wordt en waarom je bisschop wordt. Waarom hij die dag niet de mooie mijter droeg, dat hadden sommigen van ons wel verwacht.Via via hebben we inmiddels gehoord dat de kennismaking met ons bij de bisschop goed is bevallen. Dat vinden we leuk om te weten! Na de maaltijd en het gesprek met de bisschop hebben we samen de jongerenviering bijgewoond. Daar was ook een band, The Commitment. Heel cool om zulke muziek eens in de kerk te horen! De viering ging over het zaaien en de aandacht waarmee je dat zou kunnen doen en wat het dan oplevert. Natuurlijk mooie planten en bloemetjes, maar we dachten nog een beetje verder. Dat het ook een fijne vriendschap of zelfs een beetje mooiere wereld kan brengen. Tot slot luisterden we die avond ook nog naar verhalen over Malawi, verteld door Rob van Uden.

Page 16: inzoomen mei 2010

16

Niet zomaar luisteren, door de foto’s en de spannende inhoud werd het een echte belevenis.

Daarna hebben we nog de laatste werkavonden gehad. We hebben gesproken over het vuur, misschien maar een klein vlammetje, maar het kan best vuurwerk zijn dat bij ons van binnen zit. Dit vuur, het vuur van de Heilige Geest, proberen we te herkennen als een inspirator om over ons geloof aan anderen te vertellen. De Werken van barmhartigheid leerden ons hoe we zelf nog meer bijdrage kunnen leveren aan het bouwen aan het Rijk van God. Foto C14 Stedelijk Vormselproject

Jongerenband ‘The Commitment’

De vastenviering was heel leuk om te doen, vooral omdat er zoveel jongeren in de kerk zaten. (maar natuurlijk zijn we ook heel blij met de ouderen, hoor ) Maar geen tijd om stil te staan, we zijn alweer volop bezig met nieuw repertoire. In juni willen we immers alweer een jongerenviering doen in de Lourdeskerk.Gelukkig beschikken we tegenwoordig over een eigen oefenruimte waar we iedere maandagavond repeteren. Onze band bestaat inmiddels uit zeven man;Joey op de drum, Iris en Danitsja zang, Veerle zang/keyboard, Tom basgitaar, Dirk slaggitaar en natuurlijk onze bandleider Richard op de sologitaar. Mocht je interesse hebben in de band, bel of mail ons dan eens of laat een krabbel achter op onze eigen Hyves The Commitment.

Verder zoeken we eigenlijk ook nog iemand voor transport. Wie heeft er een busje en tijd en zin om onze spullen te vervoeren bij jongerenvieringen of andere kerkelijke activiteiten?

Info: Yvonne Fehr (tel 241 873) of [email protected]

16

Page 17: inzoomen mei 2010

17

20-ste RavelijndagOp zondag 13 juni 2010 viert de Oecumenische Werkgroep Conciliair Proces haar 4de lustrum door voor de 20ste keer de Ravelijndag te organiseren.

Deze Werkgroep bestaat uit leden van de rooms-katholieke kerk, de protestantse gemeente, de Ulu moskee, de stichting Tekev (Turkse stichting voor welzijn, educatie, recreatie en integratie), het Marokkaans comité, de stichting Surinaamse en Antilliaanse activiteiten, en de Bosnische cultuurvereniging Sevdah.Uiteraard willen wij deze 20ste keer op bijzondere wijze vieren en proberen een aantal extra activiteiten van muziek- en dansoptredens te organiseren. Daarnaast zullen op het Ravelijn natuurlijk ook weer vele kraampjes aanwezig zijn met informatie en lekkere hapjes uit andere delen van de wereld. Dus een uitstekende gelegenheid om mensen met andere culturele en godsdienstige achtergronden te ontmoeten en te leren kennen. Deze manier van elkaar ontmoeten draagt bij aan het leefbaar houden van onze huidige samenleving!

Noteert u deze middagbijeenkomst alvast in uw agenda? De aanvangstijd is waarschijnlijk 13.00 uur, maar zal nog bekendgemaakt worden.

Werkgroep Conciliair ProcesJo Staps, voorzitterJan Hille, secretaris / penningmeester

Inspeling Rogier-orgelOp zondagmiddag 14 maart j.l. is in de Gertrudiskerk het Rogier-orgel, afkomstig uit de inmiddels gesloten Evangelisch-Lutherse Kerk, feestelijk ingespeeld door onze nieuwe kerkmusici Janno den Engelsman en Marcel van Westen én door Piet van Kalmthout, nazaat in directe lijn van de orgelbouwer Rogier.

Als eerste was er een woord van welkom door Louis van Egeraat, voorzitter van het NKC, voluit: Stichting Nationaal Kerkmuziekcentrum Gertrudiskerk. Vervolgens werd het orgel door mevr. E. Meinen, oud-voorzitter van de Lutherse Gemeente van Bergen op Zoom, overgedragen aan het NKC en daarna werd het instrument door Ds. F. Kalis, oud-consulent van de Lutherse Gemeente, met een passend gebed in gebruik gegeven.Het orgel is een rijksmonument, in 1857 gebouwd door de Bergse orgelbouwer Cornelis Johannes Rogier (1805-1886). Het is zijn best bewaard gebleven orgel en nog steeds geheel in de oorspronkelijke staat. In 1980-1981 werd het instrument gerestaureerd. Nu, bijna 30 jaar later, waren evenwel enkele onderdelen (o.a. de grote blaasbalg) aan een flinke opknapbeurt toe en die is bij de overplaatsing tegelijk ook uitgevoerd.

“Wat moeten ze in de Gertrudiskerk nu met nòg al een orgel?”, hoor ik sommige lezers al denken! Een heel begrijpelijke reactie natuurlijk, want het is inderdaad pure luxe. Maar toch: wat zijn we er blij mee en wat zijn we er trots op dat het orgel voor gebruik in de liturgie, voor concerten en voor educatieve doeleinden in gebruik is gegeven aan het NKC. De Evangelisch Lutherse Gemeente en de Gemeente Bergen op Zoom wilden beide graag dit kostbaar religieus en cultureel erfgoed voor de stad bewaren. Daarom bekostigde de burgerlijke Gemeente dan ook bijna de helft van de overplaatsing naar “de stadskerk”, maar ook de Lutherse Gemeente droeg bij, evenals het bisdom, nazaten van de orgelbouwer, de Rijksscholengemeenschap (die het Lutherse kerkgebouw kocht) en diverse fondsen.

Page 18: inzoomen mei 2010

18

Het Rogier-orgel vormt een prachtig contrast met het andere historische orgel in het koor: ons eigen, begin-18e eeuwse Vlaamse koororgel. Het groter ogende Rogier-orgel, meer dan een eeuw jonger, telt 460 pijpen, en wie kan vermoeden dat er in het wat betreft afmeting kleinere Vlaamse orgel maar liefst 577 pijpen en pijpjes staan opgesteld! Beide orgels stammen uit verschillende tijden, klinken anders, hebben een andere stemming, hadden destijds een verschillend gebruiksdoel en zijn voor andere muziekstijlen gebouwd.De plaatsing van het Rogier-orgel vormde de opmaat van het jaar waarvan de finale gevormd gaat worden door de ingebruikname van het gerestaureerde Ibach-orgel in december. Straks drie monumentale orgels in een ook wat instrumenten betreft waar kerkmuziekcentrum!

Behalve het Rogier-orgel staat ook de oude Lutherse altaartafel uit 1854 tussen onze grote 18e eeuwse koperen kandelaars in de sluiting van het koor opgesteld. Bovendien zal t.z.t. ook het overige rijke religieuze Lutherse erfgoed (avondmaalszilver, bijbel, lezenaar, e.d.) hier een plaats krijgen, merendeels in vitrines in het tweede transept-zuid. Het verhaal dat de Gertrudiskerk met haar bewogen geschiedenis als stadskerk vertelt, zal met betrekking tot oecumene dus nog een verder vervolg krijgen!

Hans Smout

Page 19: inzoomen mei 2010

19

Bijzondere Concerten Benefietconcert voor de restauratie van de LourdeskerkOp zondag 16 mei geeft het Borgvliets Gemengd Koor een voorjaarsconcert in de kerk van Onze Lieve Vrouw van Lourdes. Verder werken de volgende koren aan dit concert mee: Sunflowers, Sugar en Spice en Con Grazia. De aanvang van het concert is 14.30 uur. De toegangsprijs is € 5,– voor volwassenen en voor kinderen tot 12 jaar € 2,50. Dit is inclusief een consumptie in de pauze.De gehele opbrengst is voor de restauratie van de Lourdeskerk. We rekenen op een groot aantal bezoekers want we hebben nog steeds een flink bedrag nodig voor we kunnen gaan restaureren. Laten we hier een steentje aan bijdragen.

Concerten in de GertrudiskerkHet wordt zo langzamerhand traditie dat in de vakantieperiode de Gertrudiskerk een podium biedt voor buitenlandse koren en orkesten die dan een rondreis maken door Europa.Wij kunnen dan genieten van concerten op hoog muzikaal niveau, uitgevoerd door geselecteerde talentvolle en enthousiaste jonge mensen onder professionele leiding.Ook dit jaar heeft een tweetal muziekgezelschappen aan het Nationaal Kerkmuziekcentrum te Bergen op Zoom gevraagd of zij in de Gertrudiskerk konden musiceren. Zij geven de volgende concerten en uitvoeringen:

Zaterdag 10 juli20.00 uur – GertrudiskerkConcert door het Magdalen College Chapel Choir (Oxford University)

Zondag 11 juli10.00 uur – GertrudiskerkEucharistieviering, muzikaal verzorgd door het Magdalen College Chapel Choir

Zaterdag 31 juli20.00 uur – GertrudiskerkConcert door het Suffolk Youth Orchestra of EnglandProgramma:M. Arnold Ouverture Tam O’ShanterG. Gershwin Cuban OuvertureS.W. Rachmaninoff Symphony no 2

Suffolk Youth Orchestra

Page 20: inzoomen mei 2010

20

H. GertrudisAdres:Burg. Stulemeijerlaan 8,4611 EE Bergen op Zoomtel. 0164 - 233 574e-mail: [email protected]: www.rkboz.nl

Misintenties / Parochiebijdrage:bankrek. nr. 10.61.05.183t.n.v. RK Lievevrouweparochie

Bereikbaarheid secretariaat:elke werkdag tussen 9.00 en 12.00 uurtel. 0164 - 233 574.

Contactpastor:pastor Rud Smit, tel. 0164 - 233 574

Weekendvieringen:zaterdag 17.30 uurGertrudiskerk, dagkerk(ingang Grote Markt)zondag 10.00 uur

Door de week:Kapel van huize St. Catharina (Catharinaplein 25)dagelijks om 9.15 uur. Maandag, dinsdag en vrijdag: eucharistie. Woensdag en donderdag: woord- en communieviering.Dagkapel van de Gertrudiskerk (ingang Grote Markt), maandag tot en met vrijdag om 12.15 uur middaggebed.

Familieberichten

Gedoopt:Clifton ZengerinckJannick WierckxPetrus GlerumIsabella IstasGuiliano JansenMichiel VerbogtSteijn VerbogtPepijn SitsenMatthijs ManderslootLara Bilogrevic

Overleden:Peer Hoekstra 67 jaarTheo Kemperman 61 jaarCornelis Jansen 69 jaarSebastiaan Sebregts 77 jaar

Eerste-Communicantjes 2010Op zondag 25 april hebben de volgende kinderen tijdens mooie vieringen hun Eerste Communie gedaan:

Djuna Pellis, Tomislav Gavran, Stijn de Roon, Bart van Broekhoven, Noa Bilogrevic, Chimène Torenbos, Sandra Janse, Nikola Gavran, Richard Abdullah, Sofie Grosveld, Max van Eester, Zoë Berkhout, Sam van de Watering, Maurits Grosveld, Melissa van Hooydonk, Mischa Mens, Lorna Gelic, Gerardo Castaldo, Nika Haisch, Irene van de Noort, Kirsten Bout, Storm van Hulst, Michiel Verbogt, Devon Funk, Romy Vissers, Romy Oosting, Kevin Pollemans, Dieuwertje Verbeem, Wout Franken, Lieke de Kock, Liam Goddrie, Daan Nuijten, Jynte Dijkstra, Linda Quintus, Bas Doggen, Isa Loos

Page 21: inzoomen mei 2010

21

Pinksteren met de Krönungsmesse

Tijdens het Hoogfeest van Pinksteren op 23 mei zal in de Gertrudiskerk de Krönungsmesse van Mozart klinken. Eén van zijn meest beroemde werken uit zijn periode in Salzburg zal worden uitgevoerd door de vocalisten en instrumentalisten van Hortus Musicus Religiosus. De titel “Krönungsmesse” is ontstaan nadat Salieri er de uitvoering van had gedirigeerd bij de kroning van Leopold II in 1791(het sterfjaar van Mozart) in Praag. Sindsdien staat het werk in hofkringen bekend als de Krönungsmesse.De mis kent prachtige solo’s voor instrumentalisten en solisten, mooie melodieën die een ieder nog lang zullen bijblijven . Naast dit werk van Mozart worden enkele motetten gezongen en de wisselende gregoriaanse gezangen van Pinksteren.eventueel plaatje D1 Pinksteren

Op zondag 6 mei, Proefmei, zingt HMR o.a. de “Mass of the Holy Ghost” van Herman Strategier.Een grote sprong in de muziekgeschiedenis. Herman Strategier, Nederlands componist in de 20ste eeuw, heeft veel kerkmuziek geschreven. De stijl van Strategier is geïnspireerd door de Franse Laat-Romantische componisten en Nederlandse componisten als Hendrik Andriessen. Ook deze muziek komt in de Gertrudiskerk uitstekend tot zijn recht. Zondag 27 juni, Maria Ommegang, zal de feestelijke Mis in Bes van Antonio Caldara voor koor en strijkinstrumenten worden uitgevoerd.

Tot ziens in de Gertrudiskerk!

Marcel van Westen,Kerkmusicus Lievevrouweparochie

Bedevaart naar Meerseldreef

De werkgroep Ouderenpastoraat Gertrudis onderneemt op een middag in de maand juli een kleine bedevaartreis naar Meerseldreef.

Meerseldreef ligt in België, kort over de grens, aan de weg tussen Breda en Hoogstraten en is bekend om zijn beeldentuin ‘Klein Lourdes’.De werkgroep nodigt de ouderen van de Gertrudisgemeenschap uit om op dinsdag 20 juli een middag mee op reis te gaan. Deze bedevaart in juli gaat de viering met ontmoeting in september vervangen. De bus vertrekt om 13.00 uur vanaf de Burgemeester Stulemeijerlaan. In Meerseldreef wordt om 14.30 uur een eucharistieviering gehouden in de open lucht, of, bij regenachtig weer, in de kloosterkerk. Daarna is er koffie en gebak en gelegenheid om in de tuin rond te kijken. De bus vertrekt weer tegen 17.00 uur en ieder is dan om 18.00 uur weer thuis. Opgave en nadere inlichtingen bij de dames van de werkgroep (Maria-Luz de Krom (299 000) en Riet van Broekhoven 251 112) of op het parochiecentrum (233 574).

Page 22: inzoomen mei 2010

����

Onze Lieve Vrouw van LourdesAdres:Pr. Bernhardlaan 834615 BB, Bergen op Zoomtel. 0164 - 234 867tel. praathuis/kerk 0164 - 235 106fax 0164 - 251 530E-mail: [email protected]: www.rkboz.nl.

Misintenties / Parochiebijdrage:bankrek. nr. 10.61.05.183t.n.v. RK Lievevrouweparochie

Bereikbaarheid secretariaat:elke werkdag van 09.30 tot 11.30 uur;tel: 0164 - 234 867

Contactpastor:pastor Ben Riesewijkbereikbaar via de administratiem.u.v. dinsdag (in dringende gevallenprivé: tel: 0164 - 233 276)

Weekendvieringen:zaterdag 19.00 uur, Lourdesgrotzondag 09.30 uur.

Door de week:dinsdag 09.00 uur, LourdesgrotIn de maanden mei en oktober:woensdagavond 19.00 uur rozenhoedje in de Lourdesgrot

Familieberichten Gedoopt: Max van Lare Jade Oerlemans Tim van Loon Britt de Groen Overleden:Nel Verdult - Plompen. 81 jaar Cor van der Horst bijgenaamd: Linders - Buijs 74 jaar Jozephine Hillebrandt - Jansen. 84 jaar Maria Langen - Schoonen 71 jaarArnold Gijzen 88 jaar

Eerste Communie

Na weken van voorbereiden hebben de kinderen zondag 11 april de laatste thema-ochtend gehad op Lodijke. Vijf zondagochten-den hebben we gezongen, geknutseld, verhalen gelezen en in groepjes met elkaar samengewerkt. Komende week oefenen we in de kerk voor de grote dag. Want zondag 18 april hebben 42 kinderen in de Lourdeskerk hun Eerste Communie gedaan in twee communievieringen. De eerste was om 10.00 uur met 22 communicantjes en de tweede viering om 13.00 uur met 20 jongens en meisjes. We hopen dat het een stralende dag is geweest met twee mooie vieringen en daarna voor iedere communicant een fijn feest.Namens de Communiewerkgroep hebben wij alle communicantjes en hun families een mooie dag toegewenst.

Page 23: inzoomen mei 2010

23

Zilveren jubileum

De Heer Wim Donders, 25 jaar dirigent van het Kerkkoor Onze Lieve Vrouw van Lourdes, Lourdeskerk op ‘t Fort.

Zondag 20 juni aanstaande wordt dit bijzondere gegeven feestelijk gevierd en herdacht tijdens de plechtige gezongen eucharistieviering van 09.30 uur. Gedurende deze viering zullen de afgelopen 25 jaar ongetwijfeld de gedachten van vele mensen passeren, waaronder uiteraard van Wim zelf, zijn vrouw en kinderen, en al ‘zijn’ koorleden. Nu, na 25 jaar, weet Wim Donders nog steeds hoe hij het koor goed en mooi kan laten zingen. Het klinkt nog steeds bezielend en overtuigend en daar mogen we dankbaar voor zijn. Die dankbaarheid gaan we dan uitzingen tijdens genoemde viering op zondag 20 juni 2010. Aansluitend aan de viering is er in de kerk een receptie en kunt u een kop koffie/thee drinken in de koffiehoek en er is tevens gelegenheid om het glas te heffen.

Iedereen is welkom!!

Namens bestuur en leden,Jan de Boer, secretaris Kerkkoor O.L.Vr. v. Lourdes.

Boekenmarkt

Voor de restauratie van onze kerk houden we op zaterdag 3 juli van 10.00 tot 15.00 uur nog een boekenmarkt in de kerk van Onze Lieve Vrouw van Lourdes. We hebben een uitgebreid assortiment en zo net voor de vakantie zit er voor elk wat wils tussen. Kom dus lekker snuffelen. Aangezien onze opslagruimte vol zit met boeken, kunt u uw overtollige boeken niet meer afgeven.

Wij gaan naar Rome

Van maandag 20 september tot en met woensdag 29 september (10 dagen) gaan we (als er voldoende deelnemers zijn) met de bus naar Rome. We vertrekken vanaf de Lourdeskerk, en via Zuid-Duitsland en het Gardameer bereiken we Rome. Voor Rome hebben we een mooi programma samengesteld met bezoeken aan Vaticaanstad, de St. Jan van Lateranen en het Tivoli. De terugreis gaat via Florence (met een rondleiding), Zwitserland en Zuid-Duitsland.De reissom bedraagt € 550,– per persoon op basis van halfpension en een 2-persoons kamer. De toeslag voor de 1-persoons kamer is € 135,– per persoon.Voor verdere informatie kunt u zich wenden tot de administratie van de geloofsgemeenschap, Prins Bernhardlaan 83. Op werkdagen te bereiken van 09.30 uur tot 11.30 uur. Tel. 0164-234 867.

namens de organisatieTilly Meijer

Page 24: inzoomen mei 2010

2424

Heilig Hart van JezusAdres:Kastanjelaan 160, 4621 HK Bergen op Zoomtelefoon pastorie: 0164 - 234 069e-mail: [email protected] website: www.rkboz.nl

Misintenties / Parochiebijdrage:bankrek. nr. 10.61.05.183t.n.v. RK Lievevrouweparochie

Secretariaat:spreekuur: werkdagen 09.00 - 10.00 uurtel. 0164 – 234 069

Contactpastor:zr. Paula Friskes tel. 06 309 28 750

Weekendvieringen:zaterdag: 19.00 uur (dagkerk)zondag: 11.00 uur met kinderwoorddienst

Door de week:in de maanden mei en oktober:woensdagavond rozenhoedje (dagkerk)

Familieberichten

Gedoopt:Sjenna AbdelahRonald NuijtenFrederieke Henst

Overleden:Henk van Heijningen 83 jaarTine Neervoort-Meijssen 84 jaarHenricus Schoutens 85 jaarAloysius Kramer 85 jaar

Op 25 april deden in onze kerk hun Eerste H. Communie:Nikki de Deugd, Ana da Silva, Marieke Jansen, Vicky Schijven, Remco Hooijschuur, Shauni uit den Bosch, Jeffrey van der Mark, Dirk Hugens, Manuel Mullenberg, Jasey Mullenberg, Misa Nguyen Truong, Soraya Broeders

Eerste Communie

Mijn naam is Nikki de Deugd, ik ben 7 jaar en ik heb op zondag 25 april mijn eerste communie gedaan. Ons thema was samen aan tafel. We hebben veel leuke dingen gedaan, zoals een tafelkleed kleuren, bordjes versieren met een mooie wens erop. We hebben ook nog een bezoekje gebracht aan de molen en hebben iets gemaakt van brooddeeg. We zijn ook eerst al een paar keer samen naar de kerk geweest. We zijn voorgesteld in de kerk, onze silhouetten hangen er en met palmpasen liepen we met mooi zelf versierde palmpasentakken door de kerk.We hebben ook ieder een mooie communiemap. Hier werken we thuis in of met zijn allen tijdens een kerkles. Ook waren we druk aan het oefenen met de liedjes die we hebben gezongen tijdens onze communie.Ik had er erg veel zin in en ik heb er erg naar uitgezien.Groetjes, Nikki

Presentatieviering vormelingen

Sinds september vorig jaar werken we met de vormelingen aan de voorbereiding op het vormsel.

Op 24 april worden we gevormd in de Lourdeskerk door de bisschop; dit zal een stedelijke vormselviering zijn. Daarom was het op 7 maart wel eens tijd om onszelf te laten zien aan de mensen uit onze eigen geloofsgemeenschap. Samen met pastor Willemsen hadden we de viering voorbereid. In de laatste werkavond hadden we er uitgebreid bij stilgestaan, dat je ook zelf een steentje kunt bijdragen aan het bouwen aan het Rijk van God. De werken van Barmhartigheid stonden daarbij centraal, we leerden ze kennen als de werken van Warmhartigheid.

Page 25: inzoomen mei 2010

25

Bij binnenkomst in de kerk hadden we onze eigen bouwsteen meegenomen, daarop schreven we een bijdrage aan het Rijk van God die we zelf van plan zijn om uit te (gaan) voeren. Bij een van de werkavonden hebben we ook een e-mail naar God geschreven, om hem te vragen ons te steunen of om hem dankjewel te zeggen. Of ….. met God kun je van alles bespreken. Het bleef tussen ons en God, niemand heeft de e-mails gelezen. We hebben ze in een mooie doos gedaan en die hebben we onder de aandacht gebracht tijdens de voorbeden. Onverwacht was de dienst in het Latijn, best moeilijk om dan alles te kunnen volgen en te herkennen. Maar het was leuk ons te presenteren aan alle mensen in de kerk. Kennen jullie onze namen nog??!!

Stefanie Abdullah, Tom Ackermann, Rodney den Broeder, Ilse Franken, Myrthe Franken, Daan van der Grinten, Rick Heijmans, Jacob Koevoets, Maikel Meesters, Eliane Mortiers, Maxime Nuijtemans, Liezelot Oostelbos, Hilde de Vos, Sanne de Vos, Joost de Wit.

Middag 55+ in de Goede Week

Op dinsdag 23 maart j.l. hebben wij onze 55+ bijenkomst gehad. We zijn deze keer wat vroeger begonnen om vooraf eerst een kop soep met een broodje te gebruiken. Daarna gingen we over tot het behandelen van het gekozen thema. Het thema was: Waar,

in wie vinden wij ons zelf terug in Jezus’ lijden? Enkele figuren uit het lijdensverhaal zijn er uitgelicht te weten : Pilatus, Barabbas, Petrus, Simon van Cyrene, Veronica en Maria. Samen met Zr. Paula hebben we geprobeerd deze figuren naar ons eigen leven terug te brengen om dan te zien hoe wij zouden handelen. In de discussie hebben we toch een en ander van elkaar opgestoken en was het weer een sfeervolle middag. Met deze gedachte kijken we alweer uit naar de volgende bijeenkomst.

Namens de werkgroep Riet Meesters

In het licht van Pasen

Als iemand met een warm hart voor de H. Hartgeloofsgemeenschap heb ik van heel dichtbij de voorbereidingen mogen meemaken voor de Goede Week en het grote Paasfeest. Zo goed als alle werkgroepen zijn in actie geweest voor dit hoogtepunt in ons kerkelijk jaar.

Een groot compliment en een nog groter dankjewel voor de mooie bloemen en het versieren van de kerk daarmee. De mannen die het grote kruis weer opgezet hebben, de poetsers in de kerk, de boekjesmakers, de ziekenbezoekers die een bloemetje bezorgd hebben bij diegenen die het even moeilijk hebben. De koren, die de diensten muzikaal ondersteunden en stijlvol gekleed waren. De acolieten, die er steeds waren, de kosters, die zorgden dat alles tip top in orde was vóór de diensten begonnen, de lectoren, die de verhalen heel duidelijk hebben gelezen, de collectanten, die met schaal en mandje rondgingen, de werkgroep Kinderwoorddienst. De voorgangers, die hun diensten goed voorbereid hadden, waardoor er een fijne sfeer heerste in de kerk.

Als laatste onze kerkgangers. Bedankt dat jullie er waren tijdens alle diensten. Bedankt voor de volle solidariteitsmandjes en de goed gevulde open schalen. Wij mogen best trots zijn op onze H. Hartgeloofsgemeenschap!!!

Een trouwe kerkganger

Page 26: inzoomen mei 2010

26

Goddelijke VoorzienigheidAdres:Van Heelulaan 73, 4624 BL Bergen op Zoomtel. 0164 - 236 371e-mail: [email protected]: www.rkboz.nl.

Misintenties / Parochiebijdrage:bankrek. nr. 10.61.05.183t.n.v. RK Lievevrouweparochie

Secretariaat:elke werkdag van 9.00 tot 12.00 uurtel. 0164 - 236 371

Contactpastor:Theresia de Meijer, tel. 06 579 444 35 of bereikbaar via de administratie

Weekendvieringen:zaterdag 17.00 uur (dagkerk)zondag 09.30 uur

Door de week:woensdag 09.00 uurGemeenschapshuis Eigen HaardPieter Breughelstraat 23

Familieberichten

Overleden:Petrus van Loon Cornelia van Ravels-van Eekelen Hendrikus de Graaf Elisabeth Hermans-Verburgt Elisabeth Lint-van Eekelen Catharina Hoppenbrouwers-Pelle

Eerste Communie

Het was een koude maar toch een mooie dag. De elf communicantjes hebben een leuke viering meegemaakt.De viering stond in het teken van het delen. Natuurlijk van het brood van het laatste avondmaal, want daar ging het allemaal om. Het evangelie was het delen van de vijf broden en twee broden aan de vijfduizend mensen aan de oever van het meer.

Page 27: inzoomen mei 2010

27

En de eerste lezing ging over een vis in de zee die zijn mooie glinsterende schubben aan de andere visjes uit ging delen, zodat hij weer allemaal vriendjes had. Na de viering ging natuurlijk ieder weer zijn weg, en hadden ze thuis, naar ze zeggen, nog een mooie feestelijke dag.

Op woensdag 14 april kwamen de communicantjes nog een keertje bij elkaar. Zij hebben toen met zijn allen nog een keer de tafel gedekt zoals we dat zondag tijdens de viering ook hebben gedaan. De kleedjes, de kaarsen, de bloemen en natuurlijk was er volop te eten en te drinken. Zij mochten toen vertellen wat ze vonden van de hele periode van voorbereiding en de afsluiting met een communieviering. Na heel wat geroep en door elkaar praten, mogen wij ervan uitgaan dat alles zeer geslaagd was.

De eerste communicantjes van dit jaar zien we graag weer terug tijdens de terugkomviering voor communicantjes en dat is dit jaar op zondag 6 juni. Deze zondag wordt dan Sacramentsdag gevierd. Ze mogen dan allemaal weer hun mooie kleren aan.Dan kunnen jullie weer zien wat onze communicantjes aanhadden en hoe mooi ze er allemaal uitzagen.

Hopelijk hebben we volgend jaar weer zo’n gezellige groep.

Petra Reijnders

Busreis naar Peerke Donders

Het jaarlijkse busreisje in juni gaat dit jaar naar Peerke Donders in Tilburg en wel op woensdag 23 juni. Peerke Donders was een weverszoon, geboren in 1809 in het huidige Tilburg-Noord. Peerke trad toe tot de Orde der Redemptoristen en werd uitgezonden naar Suriname. Zijn missie was om daar het

geloof te prediken en de melaatsen te verzorgen. Tot aan zijn dood verbleef hij op zijn missiepost Batavia. In 1887 overleed hij en werd hij begraven in Suriname. Peerke werd in 1982 zalig verklaard en leeft nog altijd voort in de harten ven vele gelovigen.In de loop der jaren is het geboortehuis van Peerke Donders in Tilburg-Noord uitgegroeid tot een bedevaartplaats. En deze bedevaartsplaats bezoeken we op 23 juni. We zien daar het geboortehuis, een kruiswegpark, een klein museum en drinken er koffie of thee. In de kapel houden we een korte gebedsdienst.

We vertrekken om 13.00 uur vanaf het kerkplein van de Goddelijke Voorzienigheid en zijn rond 18.00 uur weer terug. Uitnodigingen worden verspreid onder hen die de afgelopen jaren aan deze busreis deelnamen. Maar iedereen mag mee. Opgeven kan via de uitnodiging die u vindt bij de uitgangen in de kerk of telefonisch op werkdagen tussen 9.00 en 12.00 uur op de administratie tel. 236 371. U kunt zich opgeven tot de bus vol is.De kosten zullen rond de € 12.– bedragen, alles inbegrepen. De organisatie is in handen van de bezoekersgroep (mw. M. van den Broek-Theuns tel. 241 306) en Corrie Hamers (tel. 244 983). Voor informatie kunt u daar terecht.

Page 28: inzoomen mei 2010

Parochiecentrum LievevrouweparochieBurgemeester Stulemeijerlaan 84611 EE Bergen op Zoomtel. 0164-233 [email protected] www.rkboz.nlBankrek. nr. parochiebijdrage: 10.61.05.183