Introgids 2012/2013

16
Welkom op het Wartburg WARTBURG COLLEGE Introgids 2012 - 2013

description

Introgids voor ouders van nieuwe leerlingen.

Transcript of Introgids 2012/2013

Page 1: Introgids 2012/2013

Welkom op het Wartburg

WARTBURG COLLEGEIntrogids 2012 - 2013

Page 2: Introgids 2012/2013

Wartburg College | Introgids

Christelijk onderwijs op reformatorische grond-slag zien wij als een Goddelijke opdracht. We brengen dat tot uitdrukking in de missie van de school:

Het Wartburg College werkt op betrokken wijze aan de doelen die de overheid stelt voor de verschillende onderwijsprogramma’s. We wil-len bereiken dat onze leerlingen waardevolle burgers worden van onze samenleving. Toch is dit niet de diepste reden van ons bestaan. Die is gelegen in de ruime aandacht die we geven aan de vorming en toerusting van onze leerlingen vanuit de Bijbel en de belijdenisgeschriften. Het gaat er ons vóór alles om dat jongeren ook burgers worden van het Koninkrijk van de Heere Jezus Christus. Op christenjongeren rust de dure plicht om burgers van twee rijken te zijn, met als inhoud: “Gij zult de Heere, uw God, liefhebben uit geheel uw hart, en uit geheel uw ziel, en uit geheel uw verstand, en uit geheel uw kracht. Dit is het eerste gebod. En het tweede aan dit gelijk is dit: Gij zult uw naaste liefhebben als uzelf. Er is geen ander gebod, groter dan deze.” (Markus 12: 30- 31)

Onze identiteit krijgt inhoud door de momenten van gezamenlijk bidden, Bijbellezen en zingen tij-dens elke schooldag en op bijzondere momenten in het schooljaar. Aan het begin van het jaar en

op de christelijke feestdagen beleggen wij bijeen-komsten rond het Woord. Vrijwel alle leerlingen krijgen twee uur per week godsdienstonderwijs.

In het pedagogisch klimaat staan begrippen centraal als gezag, liefde, verantwoordelijkheid en persoonlijkheid. Opvoeders en leerlingen willen leven als ‘leerjongeren van Christus’. Er is daarom binnen onze school plaats voor het maken van fouten en voor vergeving.

We geven ook uitdrukking aan de identiteit in de leefregels en de leerstof. Leefregels ‘temperen’ de gevolgen van de zonde in de omgang tussen de mensen. Verder laten ze zien wat de dagelijk-se relevantie en heilzame uitwerking van de Tien Geboden is. Het is onze roeping dit te praktiseren vanuit de grondhouding zoals Jezus die heeft gegeven in de samenvatting van de Wet, die ook is opgenomen in onze missie. Volwassenen in de school leven ze voor en jongeren dienen deze na te leven.

Om invulling te geven aan onze identiteit zijn eigen reformatorische methoden gemaakt voor onder andere de vakken Nederlands, geschiede-nis en muziek.

Onze missie en visie

02

Page 3: Introgids 2012/2013

Wartburg College | Introgids

Het Wartburg College biedt alle schoolsoorten in het voorgezet onderwijs aan, verspreid over vier locaties. Uitgangspunt bij de verdeling van de onderwijstypen over de gebouwen is dat jonge leerlingen zo lang mogelijk dicht bij huis onder-wijs kunnen volgen. De meeste locaties hebben daarom een brede onderbouw. Gevolg is wel dat voor de overstap naar de bovenbouw leerlingen soms van locatie moeten wisselen. Het Wartburg College zorgt voor een goede doorstroom van deze leerlingen.

Alle typen voortgezet onderwijs

De locaties zijn:• Guido de Brès in Rotterdam-IJsselmonde• Marnix in Dordrecht• Revius in Rotterdam-Prins Alexander• De Swaef in Rotterdam-Zuid

In onderstaand schema wordt zichtbaar welke onderwijstypen een bepaalde locatie biedt en wanneer de eventuele doorstroom naar een andere locatie plaatsvindt.

6Locatie Guido de Brès

5

4

3

2

1

0VMBObk

VMBOgt(+lwoo)

HAVO ATH. GYMN.

6Locatie De Swaef

5

4

3

2

1

0VMBOb(+lwoo)

VMBObk(+lwoo)

VMBOg(+lwoo)

HAVO ATH. GYMN.

6Locatie Revius

5

4

3

2

1

0VMBObk(+lwoo)

VMBOgt(+lwoo)

HAVO ATH. GYMN.

locatie De Swaef

4

3

2

1

0VMBObk(+lwoo)

VMBOgt(+lwoo)

HAVO ATH. GYMN.PrO

locatie Guido de Brès

6Locatie Marnix

5

locatie De Swaef

03

Page 4: Introgids 2012/2013

Wartburg College | Introgids

Het vmbo lijkt één schoolsoort te zijn, maar er zijn vier varianten. Die vier varianten worden leerwegen genoemd. Algemene kenmerken van het vmbo zijn: aandacht voor brede ontwikkeling en vorming, nadruk op de eigen verantwoor-delijkheid van de leerling, aandacht voor het aanleren van vaardigheden, goede inhoudelijke aansluiting van onder- en bovenbouw en een betere aansluiting op het vervolgonderwijs.Nu kan dit wat verwarring opleveren, omdat het Wartburg College op verschillende locaties verschillende leerwegen aanbiedt. We hebben de afgelopen jaren gemerkt dat ouders soms geneigd zijn om in eerste instantie te kiezen voor een bepaalde locatie waar vmbo gevolgd kan worden. In de praktijk blijkt regelmatig dat een kind op een locatie zit met een leerweg die net iets te hoog gegrepen is. Dat heeft meestal tot gevolg dat een leerling nog in de loop van het schooljaar naar een andere locatie moet overstappen om een leerweg te volgen die beter bij hem/haar past.

Ons advies is om éérst te bepalen welke leerweg binnen het vmbo het beste past bij de leerstijl en het niveau van uw kind. Daarná volgt pas de keuze voor een bepaalde locatie.

De basisberoepsgerichte leerwegDe basisberoepsgerichte leerweg van het vmbo is uitstekend geschikt voor kinderen die graag met hun handen bezig zijn. Deze kinderen leren het best door eerst dingen zelf te doen en daarna pas het boek erbij te halen. In het eerste leerjaar krijgen zij veel doe-vakken zoals: tekenen/hand-vaardigheid, techniek, ICT, verzorging, muziek en lichamelijke opvoeding. Een derde van de schooltijd bestaat uit deze praktische vakken.Dezelfde vakken krijgen ze ook in het tweede leerjaar, maar dan komt Praktische Sectororiën-tatie (PSO) erbij. De leerlingen maken al kennis met de praktijk in de sectoren techniek, zorg & welzijn en economie. Zo nemen ze een kijkje bij een scheepswerf, een bouwbedrijf, in een autobedrijf of een zorginstelling om te ontdekken waar ze misschien later willen werken.

In het derde en vierde leerjaar krijgen ze naast de theoretische vakken 12 tot 16 uur praktijk. Met een diploma van de basisberoepsgerichte

leerweg leren ze verder in het middelbaar beroeps-onderwijs (mbo) op niveau 1 of 2.

De kaderberoepsgerichte leerwegIn het eerste leerjaar krijgen deze leerlingen dezelfde vakken als de leerlingen in de basisbe-roepsgerichte leerweg, maar wel op een iets ander niveau. In het tweede leerjaar komt Praktische Sectororiëntatie erbij in dezelfde opzet als bij de basisberoepsgerichte leerweg, terwijl techniek en verzorging dan niet meer worden gegeven.

In het derde en vierde leerjaar krijgen ze naast de theoretische vakken 12 of 13 uur praktijkvakken.De kaderberoepsgerichte leerweg is uitstekend ge-schikt voor kinderen die echte ‘doeners’ zijn, maar op een iets ander niveau leren dan bij de basisbe-roepsgerichte leerweg. Deze kinderen kunnen na het behalen van hun diploma verder leren in het mbo op niveau 2, 3 of 4.

VMBO

04

Page 5: Introgids 2012/2013

Wartburg College | Introgids

De leerwegen op De SwaefLocatie De Swaef is in het cursusjaar 2010-2011 gestart met het Beroepencollege. Per 1 augus-tus 2012 wordt het aanbod uitgebreid: Naast de reeds aanwezige leerwegen op basis- en kaderniveau starten we dan met de Gemengde Leerweg PLUS.

Het onderwijsaanbod van het Beroepencollege verschilt vooral in de onderbouw flink van de re-guliere g/t-leerweg op de andere locaties. Naast een appèl op de intellectuele capaciteiten van de leerlingen wordt veel aandacht besteed aan leren door doen, aan de toekomstige beroepswens en aan de leerstijl van de leerlingen. De belangrijk-ste verschillen met de leerwegen op de andere locaties zijn:

• leerlingen krijgen naast de theorievakken 8 uur per week de praktijklessen Mijn Beroep in de afdelingen van de sectoren Economie, Techniek en Zorg & Welzijn;• de oriëntatie op sectoren en beroepen vindt dus plaats in leerjaar 1;• leerlingen kunnen eind leerjaar 1 al kiezen voor een afdeling die hen voorbereidt op een goede en efficiënte doorstroom naar het MBO (van niveau BBL-2 tot en met BOL-4). • leerlingen behouden ook de mogelijkheid om hun keuze aan het begin van leerjaar 3 nog te herzien;

Vandaar dat we deze nieuwe gemengde leerweg binnen het Beroepencollege aanduiden met een PLUS: het biedt een praktijkgeoriënteerde route via MBO naar HBO voor slimme doeners. Omdat deze leerweg uniek is binnen het gehele Wart-burg College staat zij open voor leerlingen van het hele voedingsgebied van het Wartburg College en daarbuiten. Zie voor meer informatie pagina 14 en 15 in deze Introgids.

De gemengde leerwegDe gemengde leerweg sluit nauw aan bij de kaderberoepsgerichte leerweg. Leerlingen die vooral ‘leren door doen’ gaan naar de kaderberoepsgerichte leerweg. Leerlingen die liever de boeken wat langer open hebben, gaan naar de gemengde leerweg.

Met het vak technologie oriënteren zij zich op de verschillende sectoren. De leerlingen die de gemengde leerweg volgen, worden nog niet meteen opgeleid voor een beroep. Zij gaan door naar het vervolgonderwijs in het mbo op niveau 3 of 4.

De theoretische leerwegDe theoretische leerweg past goed bij de ‘denkertjes’: kinderen waarvoor het havo-niveau nog te hoog gegrepen is als ze naar de brugklas gaan. Met een diploma van de theoretische leerweg kunnen zij doorstromen naar niveau-4 van het mbo of de overstap maken naar leerjaar 4 van de havo.

Het vmbo en zijn afkortingen

De basisberoepsgerichte leerweg: vmbo-basis of vmbo-bDe kaderberoepsgerichte leerweg: vmbo-kader of vmbo-kDe gemengde leerweg: vmbo-gDe theoretische leerweg: vmbo-t

En dan zijn er ook nog combinatieklassen waarin leerlingen van twee nauw verwante leerwegen zitten: vmbo-bk of vmbo-gt. Op locatie Revius is er in de eerste klas nog een derde mogelijkheid: vmbo-gt/havo.

05

Page 6: Introgids 2012/2013

Wartburg College | Introgids

Praktijkonderwijs (PrO)Deze vorm van onderwijs, aangeboden op locatie Marnix, is voor leerlingen die ook met extra on-dersteuning geen vmbo-diploma kunnen halen.Er is veel aandacht voor sociale vaardigheden, voor het verkrijgen van een goede werkhouding en vanaf het tweede jaar wordt tijd ingeruimd voor uitgebreide stages.

De uitstroommogelijkheden zijn:• direct naar betaalde arbeid• vormen van beschermde arbeid• combinatie werken/leren, beroepsbegeleidende leerweg (BBL)• doorleren, beroepsopleidende leerweg (ROC-BOL)

Vanuit de opleiding wordt de leerling begeleid naar de arbeidsmarkt of een vervolgopleiding. Na het verlaten van de school wordt nazorg geboden.

Kinderen komen voor dit type onderwijs in aanmerking als ze een (nauw omschreven) leerachterstand hebben, gecombineerd met een IQ-score tussen 55 en 80.

Praktijkonderwijs is onderwijs op maat. We houden terdege rekening met de individuele mogelijkheden van de leerlingen. In overleg met hen èn met hun ouder(s)/verzorger(s) bespreken we de toekomstmogelijkheden en geven daar inhoud aan.

Voor sommige leerlingen is het mogelijk een opleiding op mbo-niveau 1 te volgen.

Leerweg ondersteunend onderwijs (lwoo) in het vmboLeerwegondersteuning is bedoeld voor leerlin-gen die een orthopedagogische en orthodidacti-sche benadering nodig hebben om een diploma te kunnen halen binnen één van de vier leer-wegen van het vmbo. Lwoo is dus géén aparte leerroute, maar een extra ondersteuning, meestal bij leerlingen in de basisberoepsgerichte leerweg.

Een onderzoek moet uitwijzen of een leerling een lwoo-indicatie krijgt.

PrO, lwoo en cluster 4

Op de locaties Marnix, Revius en De Swaef kun-nen leerlingen met een lwoo-indicatie worden geplaatst.In aanmerking komen leerlingen die voldoen aan één van de volgende criteria:• minimaal acht jaren basisonderwijs gehad en in elk geval groep 7 doorlopen;• afkomstig uit groep 8 en een extra steuntje in de rug nodig;• afkomstig uit het speciaal onderwijs (basis- of voortgezet).

SchakelklasNaast plaatsing in een basisklas met lwoo is het ook mogelijk kinderen in een schakelklas te plaatsen. Deze klas is bedoeld voor die leerlingen die op regulier niveau de (meeste) lessen moeten kunnen volgen, maar door leer- en/of leesmoei-lijkheden of door concentratie- of gedragsproble-men extra aandacht nodig hebben.

Door een maximale groepsgrootte van negentien leerlingen aan te houden, kunnen we een meer individuele benadering hanteren dan in de regu-liere vmbo-klassen. Na een jaar bekijken we of de leerling eraan toe is zijn leerweg te vervolgen in het vmbo. Plaatsing in een schakelklas is mogelijk op de locaties Marnix, Revius en De Swaef.

Cluster 4De doelgroep van deze voorziening betreft die leerlingen die een cluster 4-indicatie hebben en alleen in een kleine, gestructureerde setting (maximaal acht leerlingen) kunnen functioneren. Hierin is het advies van de basisschool van be-lang. Leerlingen die toegelaten worden tot onze voorziening worden geplaatst op het geadviseerde niveau. De overige leerlingen met een cluster 4-indicatie, kunnen zich gewoon bij de diverse locaties van het Wartburg College aan-melden. De voorziening is verbonden aan locatie Guido de Brès.

Aparte aanmeldingsprocedureVoor kinderen voor het Praktijkonderwijs, met een lwoo-indicatie of een cluster 4-indicatie geldt een uitgebreide aanmeldingsprocedure. Vraag de directeur van de basisschool van uw kind of kijk op www.wartburg.nl > wartburg college > aanmelden.

06

Page 7: Introgids 2012/2013

Wartburg College | Introgids

Havo Een havo-leerling heeft naast zijn intellectuele aanleg ook vaak een praktische inslag. Het onderwijs kenmerkt zich door leerstof van hoog niveau met toepassingsgerichte opdrachten. Deze vijfjarige opleiding is een goede voorbereiding op het Hoger Beroeps Onderwijs (HBO). Ook is overstappen naar vwo-6 een mogelijkheid. Uiteraard zijn motivatie en inzet ook op de havo van belang.

VwoDe zesjarige vwo-opleiding bereidt leerlingen voor op een studie op een universiteit. Uiteraard kun je met een vwo-diploma ook verder in het HBO. Een vwo-leerling is leergierig en op zoek naar diepere achtergronden van allerlei vraag-stukken. Er wordt naast de gebruikelijk inzet ook een duidelijk beroep gedaan op het inzicht van leerlingen. In de onderbouw van het vwo kunnen leerlingen klassieke talen kiezen. Latijn en Grieks zijn vakken, die meer inhouden dan je van een ‘dode taal’ zou verwachten. De verbanden met andere moderne vreemde talen worden door het volgen van deze vakken een stuk duidelijker. Ook dragen de klassieke talen bij aan een goed inzicht in de ontwikkelingsgeschiedenis van onze cultuur. Door hiervoor te kiezen ontvang je een gymnasiumdiploma.

ProfielkeuzeAan het eind van het derde leerjaar moeten zowel havo- als vwo-leerlingen kiezen uit vier profielen:• Cultuur en maatschappij• Economie en maatschappij• Natuur en gezondheid• Natuur en techniek

Havo en vwo

Het bovenbouwprogramma bestaat uit een algemeen deel, een profieldeel en een vrij deel. Daarnaast heeft de school een module apologe-tiek ingevoerd die de leerlingen voorbereidt op de maatschappij. Alle bovenbouwjaren zijn examenjaren. Dit betekent dat vanaf het vierde leerjaar alle cijfers meetellen voor het school-examen. Samen met het Centraal Examen moet dit het gewenste diploma opleveren.

Tweetalig Onderwijs (TTO)Leerlingen met een vwo-advies kunnen bij hun aanmelding aangeven dat zij in aanmerking wil-len komen voor plaatsing in een TTO-groep. TTO is een aparte ‘stream’ binnen het vwo en wordt alleen geboden op locatie Guido de Brès. De helft van de lesuren in een TTO-klas wordt in het Engels gegeven. Het gaat in de brugklas om de vakken aardrijkskunde, biologie, Engels, geschie-denis, godsdienst, gymnastiek en wiskunde.

Een speciale toetsingscommissie beoordeelt de aanmeldingen. De criteria zijn:• Citoscore van 545 of hoger • Een positief advies vanuit de basisschool• Een sterke motivatie van ouders en leerling

Op D.V. woensdag 8 februari 2012 is er voor ouders en leerlingen een speciale TTO voorlich-tingsavond met enkele korte lessen in het Engels. Omdat een goede motivatie voor TTO erg be-langrijk is, hebben we met alle toekomstige TTO leerlingen en hun ouders een intakegesprek op dinsdag(avond) 19 april 2012. Daarna besluit een toelatingscommissie over de toelating. Voor TTO geldt geen regiobeperking, omdat alleen op de locatie Guido de Brès TTO volgens de Europese standaard wordt gegeven.

Versterkend Talen Onderwijs (VéTO)In de onderbouw wordt op locaties Guido de Brès, Marnix en Revius een extra impuls gegeven aan het vak Engels. We noemen dit VéTO. Hier worden 2 à 4 vakken in het Engels gegeven. In feite heeft de leerling dan niet 3 uur Engels per week, maar vindt er een ‘onderdompeling’ plaats van zo’n 7 tot 9 uur per week.

07

Page 8: Introgids 2012/2013

Wartburg College | Introgids

Op locatie Guido de Brès kunnen leerlingen devolgende onderwijstypen volgen: gemengdeen theoretische leerweg van het vmbo, havo,atheneum en gymnasium. Ook de cluster 4 voor-ziening van het Wartburg College valt onder deze locatie. Guido de Brès telt ruim 1700 leerlingen.

Smeetslandseweg 127, 3079 CR Rotterdam-IJsselmonde

Inlichtingen:Telefoonnummer locatie Guido de Brès (010) 292 39 00

vmbo: dhr. A. Zonnenberg [email protected] havo: dhr. J. Troost [email protected]

vwo/gymnasium/TTO: dhr. A. [email protected]

Cluster 4: dhr. P.J. Kleinjan(010) 493 35 [email protected]

23 januari 2012 voorlichtingsbijeenkomst voor ouders van nieuwe brugklasleerlingen, 19.45 uur27 januari 2012 open avond, bestemd voor nieuwe leerlingen en hun ouders, 18.30-21.30 uur8 februari 2012 speciale TTO-avond voor nieuwe leerlingen enhun ouders, ook voor docenten basisonderwijs,19.30 uur13 juni 2012 kennismakingsmiddag nieuwe leerlingen,13.30 uur

Verbredend, verdiepend, veelzijdigDe locatie Guido de Brès is gevestigd in eenmodern gebouw vlak bij het station Lombardijen.Het grote schoolplein geeft zoveel ruimte aan de leerlingen dat de behoefte om de wijk in te gaan nauwelijks aanwezig is. In het gebouw hebben de drie sectoren een eigen ingang met een eigen conciërge. Verbredend, verdiepend en veelzijdig: kernwoorden die wij willen toepassen in een voor de leerling veilige maar ook uitdagende leeromgeving. Om de brugklasleerlingen in hun nieuwe omgeving te laten wennen, schakelen we juniormentoren in. Deze bovenbouwleerlin-gen helpen onder verantwoordelijkheid van de mentor de ‘bruggers’ (soms letterlijk) de weg te vinden op de Guido.

TTO en VéTOTweetalig Onderwijs (TTO) is een aparte ‘stream’binnen het atheneum. Ruim de helft van de les-uren wordt in het Engels gegeven. Aan het eindvan de derde klas leggen alle TTO leerlingen het Cambridge F.C.E examen af.Vanwege het succes met TTO geven we nu het Versterkend Talen Onderwijs (VéTO) in alle twee-de klassen van het atheneum en het gymnasium, in één tweede en derde klas van het havo en in één tweede en één derde klas van het vmbo.

De BreswekenDe Bresweken zijn typerend voor locatie Guidode Brès. Het cursusjaar bestaat uit vier aaneenge-sloten perioden waarin zo veel mogelijk volgenshet lesrooster wordt gewerkt. In deze perioden krijgen de leerlingen gewoon les, overhoringen en repetities. Na elke periode volgt één lesvrije week: de Bresweek. Daarin organiseren wij allerlei activiteiten om de leerstof nog dichter bij de leerling te brengen. Het gaat dan bijvoorbeeld om excursies, projecten en grotere vakopdrach-ten. Ook kunnen er in zo’n Bresweek repetities worden afgenomen. De laatste Bresweek benut-ten we om de eindtoetsen af te nemen.

Locatie Guido de Brès

08

Page 9: Introgids 2012/2013

Wartburg College | Introgids

De onderbouwklassen zijn niet alleen op school bezig, maar gaan ook buiten de school op zoek naar informatie. Zij bezoeken bijvoorbeeld diverse musea in Leiden, de slagvelden van Ieper, de Dom van Keulen, de havens van Rotterdam, gastgezinnen van allochtone Nederlanders, enz.De brugklassen en de tweede klassen gaan drie tot vijf keer per jaar op excursie. In klas 3 is er in de tweede bresweek veel aandacht voor loop-baanoriëntatie.

Havo-3 en vwo-4 hebben een beroepskeuze-programma. In vmbo, havo en vwo organiseren we naast beroepsstages ook maatschappelijke stages.

Tenslotte noemen we de excursieweken van de voor-examenklassen vmbo, havo en vwo. Vaak staan deze weken in het kader van het gekozen profiel of de gekozen sector. Deze reizen gaan naar binnenlandse en een aantal buitenlandse bestemmingen. In klas 3 is er in de tweede bres-week veel aandacht voor loopbaanoriëntatie.

Maatschappelijke stages De maatschappelijke stage heeft tot doel om leer-lingen verantwoordelijkheid voor de maatschap-pij bij te brengen. We beseffen heel goed dat ditniet zomaar in een korte stage vorm te geven is.Daarom geven wij onder andere ook binnen devakken en tijdens de Bresweken aandacht aan‘goed burgerschap’. Hulp en dienst aan de anderzijn belangrijke noties in het christelijk geloof.

Culturele activiteitenOp maandagmiddagen tussen de herfst- en dekerstvakantie worden in onze aula pauzeconcer-ten gegeven. We hebben een enthousiast schoolorkest, ‘La Réjouissance’ genaamd. Soms is er een schoolkoor dat medewerking verleentaan de kerst- en Paasbijeenkomsten. Er worden regelmatig thematische schoolavonden georga-niseerd.

MediatheekOnze mediatheek neemt een centrale plaats inop onze school. Behalve veel boeken zijn er inde mediatheek ook andere informatiebronnen: cd-roms, dvd’s, tijdschriften, kranten en het in-ternet. De mediatheek is niet alleen een informa-tiecentrum, maar ook een leercentrum. Er is een ruim aantal studieplekken, waarvan een aantal met computer. Verder staan in de mediatheek zitjes opgesteld waar de leerlingen bijvoorbeeld in groepen kunnen werken of een tijdschrift kunnen lezen.

LeerlingenzorgAls het op school niet goed gaat, zal de mentor daar aandacht aan besteden. Hij kan daarvoor naast het juniormentoraat ook de hulp inroepen van het zorgadviesteam dat begeleiding kan bie-den bij o.a. huiswerk, dyslexie, faalangst, SOVA. Ook zijn een schoolmaatschappelijk werker en een orthopedagoog aan het zorgteam verbon-den.

09

Page 10: Introgids 2012/2013

Wartburg College | Introgids

Locatie Marnix heeft een brede onderbouw: leerlingen van alle schooltypen kunnen instro-men. Na het doorlopen van de eerste twee leer-Locatie Marnix heeft een brede onderbouw: leerlingen van alle schooltypen kunnen instro-men. Na het doorlopen van de eerste twee leer-jaren kunnen vmbo-leerlingen bij ons onderwijs blijven volgen voor het behalen van een diploma in de gemengde en de theoretische leerweg.Voor een vmbo-diploma binnen de beroeps- gerichte leerwegen moeten de leerlingen hunschoolloopbaan voortzetten op locatie De Swaef.Voor een havo-, atheneum- en gymnasiumdiplo-ma vervolgen de leerlingen na het derde leerjaarhun schoolloopbaan op locatie Guido de Brès.Locatie Marnix telt 750 leerlingen.

Prof. Waterinklaan 41, 3312 KM Dordrecht

Inlichtingen?Vmbo: drs. A. van der Wulp (078) 639 28 00 [email protected]

Havo/vwo: drs. J. den [email protected] PrO: dhr. M. Goedegebuur (078) 639 28 00 [email protected]

24 januari 2012voorlichtingsbijeenkomst voor ouders vannieuwe brugklasleerlingen, 19.45 uur28 januari 2012open dag, bestemd voor nieuwe leerlingenen hun ouders, 9.30-12.30 uur6 juni 2012kennismakingsmiddag nieuwe leerlingen,13.30 uur

Peer supportOm de overstap naar het voortgezet onderwijs nog beter te laten verlopen, is enkele jaren geleden een project gestart onder de naam ‘peer support’. Een aantal leerlingen van onze school (nu in klas 3) is opgeleid tot ‘peer leader’. Een peer leader functioneert als een vraagbaak voor een groep van ongeveer acht brugklas-leerlingen. Hij of zij beantwoordt vragen over schoolzaken en huiswerk. De peer leaders helpen zo brugklasleerlingen zich snel thuis te voelen in onze school. Leerlingen die in de brugklas moeite blijken te hebben met een bepaald vak, kunnen daarin bijles krijgen van een ‘tutor’, dat is een leerling uit de derde klas, die daarvoor een speciale training heeft gehad.

HuiswerkbegeleidingHet eerste halfjaar hebben alle leerlingen van het vmbo o.l.v. hun mentor elke week een uur huiswerkbegeleiding. Om brugklasleerlingen te laten wennen aan de hoeveelheid huiswerk, zal er tijdens de eerste schoolweken aandacht gegeven worden aan een geleidelijke opbouw ervan. Ook zal er aandacht besteed worden aan de juiste manier van leren bij de diverse vakken.

Extra begeleidingOok al is de mentor spil van de begeleiding, erzijn toch leerlingen die extra begeleiding nodighebben. Op onze locatie zijn docenten, die zichhebben gespecialiseerd in de begeleiding vandyslectische leerlingen. Andere docenten verzor-gen trainingen m.b.t. faalangst, examenvrees ofsociale vaardigheden.

MeerbegaafdheidOp onze locatie bestaat er binnen het project ‘meerbegaafdheid ’aandacht voor de (meer-)begaafde leerling. Er vindt een groepsscreening plaats door middel van een intelligentietest van het Centrum voor Begaafdheidsonderzoek. Tevens wordt er een test afgenomen die ‘leergierigheid‘ toetst. Indien de uitslag van deze toetsen een meer dan gemiddelde score aangeeft, komen deze leerlingen in aanmerking voor een speciaal verrijkingstraject. In overleg en onder deskundige begeleiding kunnen deze leerlingen dan binnen de reguliere lessen aan dit traject deelnemen.

Locatie Marnix

10

Page 11: Introgids 2012/2013

Wartburg College | Introgids

Versterkend Talen Onderwijs (VéTO) en internationaliseringOm het niveau van het Engels te verbeteren volgen alle havo- en vwo-leerlingen in het eerste jaar een extra uur Engels en in het tweede en derde leerjaar minimaal twee (havo) of drie (vwo) vakken in het Engels (VéTO). Het gaat om de vakken godsdienst, wiskunde, natuur- /scheikunde, economie, tekenen en lichamelijke opvoeding. Vanaf cursusjaar 2012-2013 kunnen de leerlingen van leerjaar 2 starten met een cursus die hen op-leidt voor het Cambridge First Certificate examen. Dit jaar nemen 48 leerlingen, verdeeld over zes groepen, deel aan een studieweek aan de Good Hope School in Engeland. Sinds oktober 2009 is er een uitwisselingsproject met het Benkö István Református Álalános Iskola és Gimnazium in Boedapest.

Maatschappelijke stageTijdens hun maatschappelijke stage stellen alle leerlingen zich dienstbaar op aan de naaste om zo iets te betekenen voor de samenleving. Gedu-rende een aantal dagen zijn ze actief bezig met bijvoorbeeld bejaarden, gehandicapten of voor een milieuorganisatie. De school draagt zorg voor een goede organisatie en begeleiding.De leerlingen worden zo ook bewust gemaakt van de noodzaak en betekenis van vrijwilligers (werk) voor de maatschappij. Aan de hand van presentaties over hun stage leren ze te reflecte-ren op hun eigen inzet en activiteiten.

ProjectonderwijsBinnen onze activiteitenweken hebben alle klas-sen op onze school projectdagen, die o.a. bijdra-gen aan de bewustwording van jongeren, dat zij een taak hebben in de gemeenschap waarvan zij deel uitmaken. In veel gevallen gaan leerlingen ook op bezoek bij andere scholen, bedrijven en instellingen. Voorbeelden van projecten zijn ‘The Africa Project’(klas 3 vmbo-gt), ‘No Apologies’ (klas 2) en ‘Doe even gezond’ (klas 1).

Culturele activiteitenOp onze locatie worden jaarlijks diverse culturele activiteiten georganiseerd, zoals het Groot Marnix Dictee, een activiteitenweek met educatieve excursies, sporttoernooien en uitvoeringen van het Marnix ensemble.

11

Contacten met de buurt Locatie Marnix wil leerlingen meegeven dat ze iets kunnen betekenen voor de maatschappij. Om ze hiervan bewust te maken laten we de leerlingen regelmatig buurtactiviteiten ondernemen. Zo doen ze af en toe iets aan tuinonderhoud en verrichten ze karweitjes bij buurtbewoners thuis. De bewoners kunnen cursussen volgen op onze school. Wij nodigen ze uit bij lunchpauzeconcerten en bij de traditi-onele kerstmaaltijd. Ook nemen ze enthousiast deel aan het Groot Marnix Dictee of het Groot Leerpark Dictee, dat in 2009 voor het eerst op onze locatie werd gehouden. Op locatie Revius

beroepsgerichte leerwegen moeten de leerlingen hun schoolloopbaan voortzetten op locatie De Swaef. Revius telt 860 leerlingen.

Piccolo 50, 3068 HR Rotterdam-Zevenkampkunnen leerlingen vmbo, havo, atheneum en Op

Page 12: Introgids 2012/2013

Wartburg College | Introgids

Op locatie Revius kunnen leerlingen vmbo, havo, atheneum en gymnasium volgen. Na het doorlo-pen van de eerste twee leerjaren kunnen vmbo-leerlingen bij ons onderwijs blijven volgen voor het behalen van een diploma in de gemengde en de theoretische leerweg. Voor een vmbo-diploma binnen de beroepsgerichte leerwegen moeten de leerlingen hun schoolloopbaan voortzetten op locatie De Swaef. Revius telt 860 leerlingen.

Piccolo 50, 3068 HR Rotterdam-Zevenkamp

Inlichtingen?Vmbo: dhr. W. A. A. Mol (010) 286 60 [email protected]

Havo/vwo: dhr. W.M. van der Wilt(010) 286 60 [email protected]

[email protected]

24 januari 2012 voorlichtingsbijeenkomst voor ouders van nieuwe brugklasleerlingen, vanaf 19.45 uur 28 januari 2012 open dag, bestemd voor nieuwe leerlingen en hun ouders, 9.30-12.30 uur6 juni 2012 kennismakingsmiddag nieuwe leerlingen,

Mooie resultatenHoewel het eindexamen voor brugklassers nogheel ver weg lijkt, willen we toch meteen noemendat het Revius de laatste jaren steeds prachtigeeindexamenresultaten had. Met slagingspercen-tages van gemiddeld 97% procent horen wetot de top van de scholen uit onze regio. Wij bieden een breed aanbod in de onderbouw,variërend van LWOO tot en met gymnasium. We vinden dat leerlingen het maximale uit hun schooltijd moeten halen.

Daarom bieden wij veel extra vakken en modules aan: bijvoorbeeld 70% van onze vmbo-leerlingen volgt een zevende vak. Het extra vak technolo-gie geeft een bijzondere meerwaarde aan onze vmbo-opleiding door de praktische ondersteu-ning met ICT voor het toekomstige beroep.

Versterkend Talen OnderwijsDe leerlingen in de tweede en derde klas van havo en atheneum krijgen een aantal vakken in het Engels aangeboden. De havoleerlingen krijgen 4 uur Engelstalig onderwijs per week, terwijl de atheneumleerlingen 9 lesuren Engels-talig onderwijs per week hebben. Door deze aanpak worden de leerlingen ondergedompeld in de Engelse taal en verbetert hun spreek- en leesvaardigheid aanzienlijk. In het onderstaande schema kunt u zien welke vakken het betreft.

Locatie Revius

Godsdienst 2

2

3

7

2

2

4

2

2

3

9

2

2

2

3

9

2

Havo-2 Havo-3 Atheneum 2 Atheneum 3

Aardrijkskunde

Wiskunde

Biologie

Geschiedenis

Aantal lesurenper week

*Om eventuele negatieve effecten bij m.n. wiskunde te voorkomen, kunnen de leerlingen in 2-havo het hele jaar door bijles wiskunde volgen. In het derde jaar kan de havoleerling kiezen voor Engelstalige of Nederlandstalige wiskunde.

12

Page 13: Introgids 2012/2013

Wartburg College | Introgids

13

Anglia-projectNaast het Versterkend Talen Onderwijs heb-ben we het Anglia-project. De leerlingen in de onderbouw maken een test waarmee hun niveau voor het vak Engels wordt vastgesteld. Daarna oefenen ze gedurende het schooljaar op hun eigen niveau voor een internationaal examen. Het examen wordt gemaakt op de computer en in Engeland nagekeken. Na het behalen van een certificaat kan weer ingetekend worden voor een hoger niveau.

Rendement door goede roostersOmdat we het belangrijk vinden dat leerlingenmaximaal rendement halen uit hun tijd op school,werken wij met uitgekiende roosters, met heelweinig tussenuren voor de leerlingen. Valt er eenles uit, dan worden die tussenuren zo veel mogelijk opgevuld. Tijdens de strak opgezette zelfstudie-uren (Z-uren) in de bovenbouw havo/vwo maken leerlingen veel huiswerk op school.

Extra begeleidingVoor leerlingen die dat nodig hebben, is er altijdextra begeleiding beschikbaar. De mentor isnatuurlijk de spil in dit alles. Daarnaast hebben wij speciale aandacht voor rugzakleerlingen, leerlingen met faalangst, dyslexie of onvol-doende sociale vaardigheden, maar ook voor meerbegaafde leerlingen. Indien nodig bieden we huiswerkbegeleiding aan. De juniormentoren (oudere leerlingen die de jongere leerlingen hel-pen) geven een laagdrempelige ondersteuning, zodat de brugklassers zich snel thuis voelen.

Extra aandacht voor vmbo’ers Gemotiveerde vmbo-leerlingen kunnen vanaf klas 3 in de vmbo-t-extra groep geplaatst wor-den. Zij kunnen door extra inzet te leveren een betere uitgangspositie creëren voor de start in het mbo of in havo-4. Zij krijgen onder andere extra Engelse lessen, volgen het vak technologie, hebben een extra vak en kunnen een extra module wiskunde volgen. De stevige ondergrond kan leiden tot verkorting van het mbo-traject en vergroot de kansen voor het havo-traject.

Duidelijke identiteitWe hebben duidelijke regels, die jaarlijks in deleerlingagenda worden gepubliceerd. Vanuit dereformatorische identiteit rusten we leerlingentoe tot burger van twee werelden, van kerken maatschappij.

Goede sfeerWe vinden het belangrijk dat er een ontspannenomgeving is op school, waarin tijd is voor gezel-lige of leerzame activiteiten. Zo is er bijvoorbeeldelk jaar een rozenactie voor en door leerlingen.

Begin maart is de jaarlijkse schaatsdag een hoog-tepunt. Ook worden activiteiten georganiseerdnaast de lessen met een leerzaam en vrijwilligkarakter. De debatclub is er een voorbeeld van.Veel leerlingen genieten daar van en leren ervaardigheden die hen later goed van pas komen.

Page 14: Introgids 2012/2013

Wartburg College | Introgids

Op locatie De Swaef kunnen leerlingen onderwijs volgen in drie leerwegen van het vmbo: de basis-beroepsgerichte leerweg, de kaderberoepsgerichte leerweg en de gemengde leerweg (G-PLUS). De Swaef telt 560 leerlingen.

Carnissesingel 20, 3084 NARotterdam-Carnisse

Inlichtingen:dhr. C.J. [email protected](010) 480 14 22

17 januari 2012voorlichtingsbijeenkomst voor ouders van nieuwe brugklasleerlingen, vanaf 20.00 uur21 januari 2012open dag, bestemd voor nieuwe leerlingen en hun ouders, 9.30-12.30 uur20 juni 2012kennismakingsmiddag nieuwe brugklasleerlingen, 13.30 uur

BeroepencollegeMet het Beroepencollege onderscheiden we ons van andere reguliere vmbo-scholen. Door leer-lingen vanaf het begin van leerjaar 1 in aanraking te laten komen met de ‘echte’ praktijk in onze zeven afdelingen, starten we daadwerkelijk met de oriëntatie en voorbereiding op het toekom-stige beroep van onze leerlingen. De krachtige leeromgeving van leerjaar 3 en 4 wordt beschik-baar voor de leerlingen van leerjaar 1 en 2. Echte praktijk tijdens de les en oriëntatie door middel van excursies naar bedrijven en instellingen en kiezen op basis van ervaring in plaats van beel-den. Door intensievere samenwerking met het Hoornbeeck College hopen we in de toekomst leerlingen van het Beroepencollege een verkorte leerloopbaan te kunnen aanbieden, zodat zij eerder hun startkwalificatie niveau 2 behalen.

Op De Swaef bieden wij de volgende afdelingen aan: • Bouwtechniek;• Elektrotechniek;• Metaaltechniek;• Voertuigentechniek;• Administratie;• Handel & Verkoop;• Zorg & Welzijn.

BegeleidingDe Swaef heeft veel te bieden in het kader van zorg en begeleiding. In toenemende mate heb-ben we te maken met leerlingen die beperkingen hebben zoals ADHD, dyslexie en autisme. Om te voorkomen dat deze beperkingen het leerproces (teveel) belemmeren, bieden we verschillende vormen van begeleiding aan.

LesuitvalIedere school heeft in meer of mindere mate te maken met lesuitval. Dit kan komen door onder andere vergaderingen of ziekte van een leer-kracht. Leerlingen zijn echter gehecht aan struc-tuur. Het bestrijden van lesuitval is een speerpunt op locatie De Swaef. Diverse ouders hebben aangegeven dat zij dit als positief ervaren.

Maatschappelijke stageDeze stage is bedoeld om leerlingen bewust te maken van vrijwilligerswerk. Ze leren wat het is om zich belangeloos in te zetten voor de maatschappij. Voor het gehele vmbo is 30 uur

Locatie De Swaef

14

Page 15: Introgids 2012/2013

Wartburg College | Introgids

maatschappelijke stage verplicht. De tweede klas zal in de speciale lesweek voor de meivakantietwee dagen besteden aan deze stage. Op die twee dagen zullen de leerlingen onder begeleiding van de docenten kennis maken met het vrijwilligers-werk.

SnuffelstageNaast de maatschappelijke stage lopen leerlingen uit leerjaar 2 ook twee dagen ‘snuffelstage’. Deze stage is vooral oriënterend bedoeld. De bedoe-ling is dat leerlingen hun ervaringen vanuit het Beroepencollege toetsen in het bedrijfsleven en in instellingen. Voor deze stage moeten ouders, de stagegever en de school een stageovereenkomst tekenen. In leerjaar 3 en 4 zijn er (uitgebreidere) arbeids- en beroepsoriënterende stages.

Leerjaar 1: kampweekIn het eerste leerjaar gaan de leerlingen in okto-ber, in de week voor de herfstvakantie, drie dagen op kamp. Doel van deze driedaagse is om het proces van groepsvorming positief te beïnvloeden. Tijdens deze dagen staan de sociale processen centraal.

BBL-2 bouwtechniek en voertuigentechniekDoor een intensieve samenwerking met het Hoorn-beeck College is het mogelijk dat onze leerlingen van bouwtechniek de opleiding Timmerman en Metselaar niveau 2 van het mbo volgen op onze school. Per 1 augustus 2012 worden daar de oplei-dingen Autotechnicus en Bedrijfsautotechnicus van

voertuigentechniek aan toegevoegd.De voordelen hiervan zijn dat onze jongeren bin-nen de eigen identiteit hun opleiding voor Bouw-kunde of Voertuigentechniek kunnen vervolgen op MBO-niveau, dat ze de leerkrachten en me-deleerlingen kennen en dat er geen overlap in de lesstof is. In de komende jaren wordt onderzocht of het aanbod van BBL-2 opleidingen ook voor andere afdelingen mogelijk is.

G-PLUS: een nieuwe leerweg op het Beroepencollege met ingang van schooljaar 2012-2013!G-PLUS staat voor gemengde leerweg met een plus. Deze leerweg voegen we vanaf 1 augustus 2012 toe aan de bestaande leerwegen van het Beroepencollege. Wanneer leerlingen de G-PLUS volgen, krijgen ze alle theorievakken op het niveau van de gemengde leerweg. Daarnaast krijgen ze ook 8 uur praktijkvakken per week in de 7 afdelingen die het Beroepencollege te bieden heeft, bijv. administratie, elektrotechniek of zorg & welzijn. De G-PLUS is geschikt voor leerlingen die naast de theorie ook graag prak-tisch en concreet bezig zijn. Wanneer leerlingen nu al weten welk beroep ze later willen gaan doen, gaan ze daar vanaf begin leerjaar 2 al mee aan de slag. Met een diploma van de gemengde leerweg en veel praktijkkennis en ervaring zijn de leerlingen beter opgeleid voor een vervolg-opleiding op het MBO en vervolgens het HBO. Daarnaast hebben de leerlingen niet alleen theoretische kennis opgedaan vanuit een boek, maar hebben zij deze ook getoetst aan de praktijk.

Het BeroepencollegeLEREN

WERKt!

15

Page 16: Introgids 2012/2013

Introgids Wartburg College

Welkom op het Wartburg!Natuurlijk kunnen wij lange verhalen over het WartburgCollege houden. Over alle vier locaties zijn wij namelijkeven enthousiast! Wij laten u in deze brochure in vo-gelvlucht iets zien van de eigenheid van locatie Guido de Brès, Marnix, Revius en De Swaef. Maar… uit een brochure kunt u nooit ervaren hoe een school nu echt is.Daarom: Welkom op het Wartburg!

U bent van harte welkom om een kijkje te nemen op één(of alle) Wartburg locaties. Dan weet u als ouder/verzor-ger zeker dat u uw kind daar met een gerust hart heenkan laten gaan.

Dit zijn de open dagen/avonden en voorlichtingsbijeenkomsten:

Guido de Brès:23 januari 2012 voorlichtingsbijeenkomst, vanaf 19.45 uur27 januari 2012open avond, 18.30 - 21.30 uur8 februari 2012 speciale TTO-avond, 19.30 - 22.00 uur13 juni 2012 kennismakingsmiddag, 13.30 uur

Marnix:24 januari 2012 voorlichtingsbijeenkomst, 19.45 uur28 januari 2012 open dag, 9.30 - 12.30 uur6 juni 2012kennismakingsmiddag, 13.30 uur

Revius: 24 januari 2012voorlichtingsbijeenkomst, vanaf 19.45 uur28 januari 2012 open dag, 9.30 - 12.30 uur6 juni 2012 kennismakingsmiddag, 14.30 uur

De Swaef: 17 januari 2012voorlichtingsbijeenkomst, vanaf 20.00 uur21 januari 2012 open dag, 9.30 - 12.15 uur20 juni 2012 kennismakingsmiddag, vanaf 13.30 uur

Wij zien ernaar uit u en uw kind(eren) te ontmoeten!

Met vriendelijke groet,

W. Büdgenvoorzitter College van Bestuur

Meer weten?Kijk voor meer informatie over het Wartburg College en de vier schoollocaties op www.wartburg.nl.U kunt ook de schoolgids van het lopende cursusjaar opvragen bij de betreffende locatie.

Hoe meldt u uw kind aan?Meestal verzorgen de basisscholen de aanmelding van uw kind. Als dat niet zo is, kunt u een aanmel-dingsformulier aanvragen bij de administratie van de locatie waar u uw kind graag geplaatst wilt zien of deze downloaden van www.wartburg.nl > wartburg college > aanmelden.

Voor ouders: www.wartburg.nlVoor leerlingen van groep 8: Surf naar www.welkomophetwartburg.nl

Vormgeving: Sprékend communicatie & creatie, www.sprekend.comDrukwerk: Drukkerij De Groot, GoudriaanDecember 2011