Intrans December 2004

12
InTrans Jaargang 5 – Editie 1 – december 2004 Van de redactie Een nieuwe Intrans onder de bezielende leiding van een nieuwe redactie. De nieuwe redactie bestaat uit Bianca Dumay, Gerben Kooman en Jeroen Klijs. Bianca is vijfdejaars economiestudent en dobbert daarnaast dagelijks rond op de Rotte in een roeiboot geleend van de plaatselijke A.R.S.R. Gerben loopt al vier jaar rond in Rotterdam met zijn blik gericht op transport. Om de dagelijkse beslommeringen even naast zich neer te leggen, speelt hij voetbal op een (heel) laag niveau. Ook Jeroen vertoeft al een aantal jaartjes op onze universiteit en is de enige regionaal econoom in de redactie. Elke vrijdagavond probeert hij een badmintonshuttle over een net te krijgen en hij mag zich graag creatief uitleven met potlood en papier. Hoewel het bijeenkomen van deze redactie niet echt vlekkeloos verlopen is ligt hier voor u dan toch de Intrans. Ondanks de zeer krappe deadline is het ons toch gelukt om mooie artikelen te verzamelen en we willen de diverse auteurs dan ook hartelijk danken voor hun snelle reactie. In deze Intrans stelt het nieuwe bestuur zich voor en vindt u verslagen van de diverse excursies die de afgelopen tijd hebben plaatsgevonden. Ook zijn de vaste rubrieken weer vertegenwoordigd; Van het Front en het artikel van Maarten van der Westen. Tenslotte willen we de lezers al vast hele fijne kerstdagen en een zeer voorspoedig nieuwjaar te wensen. Een voorstel voor een goed voornemen: om zo veel mogelijk bijdragen te leveren voor de Intrans. Bianca Dumay Gerben Kooman Jeroen Klijs Oude redactie … Van het bestuur Gewaardeerde leden, De eerste keer… Voorstellen in de InTrans, bedoel ik daarmee! Hoewel velen van jullie mij misschien al kennen als ‘uw voorzitter,’ kan het wellicht geen kwaad mij nader te introduceren. Inmiddels studeer ik, 23 winters oud, al weer vijf jaar aan de Erasmus en ben sinds 2002 lid van onze mooie vereniging. Sinds dat jaar heb ik aan een aantal activiteiten deelgenomen zoals een KiVI-lezing en de succesvolle studiereis naar Shanghai. Door deze, en andere, activiteiten hebben er mij er mede toe aangezet om te informeren of Transito behoefte had aan nieuwe bestuurders. Misschien wel net zo belangrijk waren de mooie en enthousiaste woorden van de toenmalige bestuurders. Dat bleek zo en mijn stoutste dromen werden waarheid: het komende jaar zal “voorzitter” mijn functie zijn. InTrans 1 InTrans Studievereniging Transito Pagina 1: Van de redactie Van het bestuur Pagina verwijzing body tekst 2 Pagina verwijzing body tekst 2 Pagina verwijzing body tekst 2 Pagina verwijzing body tekst 2 Pagina Van het bestuur

description

intrans, transito

Transcript of Intrans December 2004

Page 1: Intrans December 2004

InTrans Jaargang 5 – Editie 1 – december 2004

Van de redactie

Een nieuwe Intrans onder de bezielende leiding van een nieuwe redactie. De nieuwe redactie bestaat uit Bianca Dumay, Gerben Kooman en Jeroen Klijs. Bianca is vijfdejaars economiestudent en dobbert daarnaast dagelijks rond op de Rotte in een roeiboot geleend van de plaatselijke A.R.S.R. Gerben loopt al vier jaar rond in Rotterdam met zijn blik gericht op transport. Om de dagelijkse beslommeringen even naast zich neer te leggen, speelt hij voetbal op een (heel) laag niveau. Ook Jeroen vertoeft al een aantal jaartjes op onze universiteit en is de enige regionaal econoom in de redactie. Elke vrijdagavond probeert hij een badmintonshuttle over een net te krijgen en hij mag zich graag creatief uitleven met potlood en papier.

Hoewel het bijeenkomen van deze redactie niet echt vlekkeloos verlopen is ligt hier voor u dan toch de Intrans. Ondanks de zeer krappe deadline is het ons toch gelukt om mooie artikelen te verzamelen en we willen de diverse auteurs dan ook hartelijk danken voor hun snelle reactie.

In deze Intrans stelt het nieuwe bestuur zich voor en vindt u verslagen van de diverse excursies die de afgelopen tijd hebben plaatsgevonden. Ook zijn de vaste rubrieken weer vertegenwoordigd; Van het Front en het artikel van Maarten van der Westen.

Tenslotte willen we de lezers al vast hele fijne kerstdagen en een zeer voorspoedig nieuwjaar te wensen. Een voorstel voor een goed voornemen: om zo veel mogelijk bijdragen te leveren voor de Intrans.

Bianca DumayGerben Kooman

Jeroen Klijs

Oude redactie …

Van het bestuurGewaardeerde leden,

De eerste keer… Voorstellen in de InTrans, bedoel ik daarmee! Hoewel velen van jullie mij misschien al kennen als ‘uw voorzitter,’ kan het wellicht geen kwaad mij nader te introduceren.

Inmiddels studeer ik, 23 winters oud, al weer vijf jaar aan de Erasmus en ben sinds 2002 lid van onze mooie vereniging. Sinds dat jaar heb ik aan een aantal activiteiten deelgenomen zoals een KiVI-lezing en de succesvolle studiereis naar Shanghai. Door deze, en andere, activiteiten hebben er mij er mede toe aangezet om te informeren of Transito behoefte had aan nieuwe bestuurders. Misschien wel net zo belangrijk waren de mooie en enthousiaste woorden van de toenmalige bestuurders. Dat bleek zo en mijn stoutste dromen werden waarheid: het komende jaar zal “voorzitter” mijn functie zijn.

Het begin is in elk geval geslaagd met de tweede inhousedag bij Vopak, de lezing van dhr. Baseler van Boeing. Twee voorbeelden van activiteiten voornamelijk gericht op de vervoerseconomen. Momenteel zijn we hard bezig de komende maanden een interessante invulling te geven. Het zal niemand ontgaan zijn dat Transito tegenwoordig dé studievereniging voor regionale en vervoerseconomie is. Vanuit dat perspectief zijn we dan ook bezig om het aanbod van activiteiten naar deze tak van economie te verbreden. Verder vindt er een inventarisatie plaats naar een geschikte invulling en spannende bestemming voor een nieuwe studiereis.

Als bestuur zijn we er voor jullie, dat betekent onder andere dat jullie altijd welkom zijn met ideeën, vragen of gewoon voor de gezelligheid. Niet dat we zelf geen ideeën genoeg hebben. Integendeel: het is omdat we jullie graag activiteiten bieden die jullie interessant, nuttig en leuk vinden. Dus, kom eens lang op H6-10!

InTrans 1

InTransStudievereniging Transito

Pagina 1:Van de redactieVan het bestuur

Pagina

verwijzingbody tekst 2

Pagina

verwijzingbody tekst 2

Pagina

verwijzingbody tekst 2

Pagina

verwijzingbody tekst 2

Pagina

Van het bestuur

Page 2: Intrans December 2004

InTrans Jaargang 5 – Editie 1 – december 2004

Tot slot wens ik een ieder een fijne kerstvakantie toe, met deze InTrans en de Masterclass Port Finance in het vooruitzicht moet dat zeker lukken.

Robert OssevoortVoorzitter Transito

Geachte leden,

Mijn naam is Nancy Addo Daaku. Ik ben 5e jaarsstudent aan de EUR en op dit moment volg ik de masteropleiding Urban, Port & Transport Economics met een voorkeur voor regionale en stedelijke economie.

Het komende jaar zal ik de functie van secretaris gaan vervullen. Ik zal dan zorgdragen voor o.a. het ledenbeheer. Naast het ondersteunen van mijn medebestuursgenoten wil ik me graag inzetten om het aanbod van activiteiten op voornamelijk het gebied van regionaal en stedelijke economie gaan vergroten.

Ik hoop u het komende jaar op een van onze vele activiteiten te kunnen begroeten

Nancy Addo DaakuSecretaris Transito

Beste Transitoleden,

Na lang twijfelen heb ik besloten om bestuurslid van Transito te worden. Ik stoeide met bekende vragen als: “Kost het bestuur niet te veel tijd?” en “Bestuur, is dat wel iets voor mij?” Ik ben nu een klein maandje actief en kan u nu al vermelden dat het allemaal meevalt. Uiteraard gaat er

wel tijd in zitten, maar dit is in mijn ogen geen verplichting, maar juist een hele leuke en leerzame tijd. Bovendien ontvang ik veel steun, niet alleen van mijn huidige bestuursgenoten, maar ook van vorige besturen.

Maar nu zal ik mij eerst even voorstellen als penningmeester van de vereniging, want dat is het doel van dit artikel. Ik ben Erwin van Tuijl, 22 jaar en eerstejaars Master student Regionale en Vervoerseconomie (ofwel vierdejaars Economie student). In mijn vrije tijd drink ik graag een biertje met mijn vrienden of trap ik een balletje op het veld van de plaatselijke vv. Als penningmeester heb ik als doel om de vereniging financieel gezond te houden, iets dat niet mee zal vallen in deze economisch lastige tijden. Naast mijn “dagelijkse” werk als penningmeester wil ik helpen om het regionale deel van de vereniging te versterken. Dit moet zich gaan uiten in een aantal activiteiten op regionaal vlak.

Tenslotte wil ik iedereen een heel fijn en succesvol jaar toewensen en hoop ik jullie te mogen begroeten bij de Transito activiteiten.

Erwin van TuijlPenningmeester Transito

Beste leden,

Mijn naam is Steven Aalten en ik vervul dit jaar de functie van commissaris activiteiten van deze mooie studievereniging. Ik ben benaderd door Robert Ossevoort om dit jaar deze functie te vervullen. Dit leek mij erg leuk, omdat ik op deze manier meer betrokken raak bij de

studierichting vervoer en regionale economie.

Mijn interesses liggen voornamelijk bij de vervoerskant van de economie. Oorspronkelijk lagen mijn interesses op een heel ander vakgebied. Na het behalen van mijn VWO diploma, was ik vastbesloten om de studie tandheelkunde te volgen. Doordat ik was uitgeloot en geen tweede studiekeuze had, ben ik een jaar gaan werken bij een distributiecentrum. Hier ben ik in gaan zien dat de vervoerkant van de economie, met name de logistiek, zeer interessant is.

Ten slotte hoop ik dit jaar, als commissaris activiteiten, mijn steentje bij te dragen voor de studievereniging Transito. Ik verwacht dat het een leerzaam en vooral gezellig jaar gaat worden.

Steven AaltenCommissaris activiteiten

Oude bestuur …

Van het frontAardolieprijzen

De steeds stijgende prijzen voor ruwe aardolie gedurende de afgelopen maanden bezorgen velen kopzorgen. Er heerst grote onzekerheid op markten die rechtstreeks te maken hebben met het wel en wee op de aardoliemarkten. De luchtvaart bijvoorbeeld ziet zich geconfronteerd met sterk stijgende kosten. Deels

kunnen die stijgingen worden verhaald op de gebruikers via brandstoftoeslagen. Onlangs is er in de Verenigde Staten een discussie ontstaan over de vraag of en in hoeverre de beweeglijkheid van de aardolieprijzen en de benzineprijzen ook het gevolg zouden kunnen zijn van het gedurende vele jaren gedurig afstoten en afbreken van opslagruimte voor deze goederen. De veronderstelling is dat het aanhouden van voorraden op verschillende plaatsen in de keten een dempende werking heeft op de

InTrans 2

Page 3: Intrans December 2004

InTrans Jaargang 5 – Editie 1 – december 2004

prijsbewegingen van de producten. Er wordt met name gewezen op de situatie in de staat California. Vanuit Europees perspectief zijn wij gewend om met name te letten op de invloed van politieke omstandigheden in het Midden Oosten en het stijgende verbruik dat China laat zien. Het is dan ook weer eens goed om te letten op de vragen die onze Amerikaanse collegae bezighouden. Ook in Europa is op grote schaal opslagruimte voor aardolie en aardolieproducten afgestoten. Enerzijds is dat gebeurd omdat de milieuwetgeving in veel Europese landen uitermate streng is geworden en anderzijds is de sluiting bevorderd door de prijsvorming in de opslagmarkten zelf. Lage tarieven zorgen als het ware voor een trend naar schaalvergroting in de opslag. Er is inmiddels relatief veel opslagcapaciteit in de mainports van Europa gelokaliseerd. Met het recente stijgen van olieprijzen is de prijs voor opslagruimte ook explosief gestegen. Handelaren zoeken naarstig naar opslagcapaciteit en die is in Europa moeilijk te vinden.

Het voorraadmanagement van de handelaren in ruwe aardolie en downstream produkten vormt nu het onderzoekterrein bij uitstek. In het algemeen kan men zeggen dat hun voorraadmanagement niet beantwoordt aan de veronderstellingen die achter het EOQ-model liggen. De handel gaat juist meer voorraad houden als de prijzen stijgen en minder als de prijzen dalen. Maar de centrale vraag in de Verenigde Staten is of de omvang der tankopslagparken aan de prijsfluctuaties een extra stimulans geven. Econometrisch onderzoek heeft nog geen definitief uitsluitsel gegeven maar het vraagstuk blijft niet alleen de theoretici boeien maar ook de politici zullen er mee worden geconfronteerd. Hun restrictieve politiek met betrekking tot de vestiging van tankopslagparken zou wellicht een steen des aanstoots in de publieke opinie kunnen worden.

Prof. dr. H. B. Roos

Van de ledenTransito goes Nijmegen!

Al jaren en jaren richt Transito zich op de meest ingewikkelde, innovatieve en interessante vervoers- en logistieke zaken. Lezingen en bezoeken, colleges en reizen; alle mogelijke manieren om praktijk en theorie uit te diepen en bij elkaar te brengen worden benut. Dit jaar echter gaan we terug naar de basis: vervoer te voet!

In de week van 18 tot en met 22 juli zal een Rotterdamse afvaardiging de 89e Vierdaagse van Nijmegen onveilig maken: tweehonderd kilometer (dames 160) vol gezang, blaren en zweet! In de eerste plaats lopen we voor onze eigen genoegdoening, maar bij voldoende interesse is het de bedoeling om de lopers te laten sponsoren en zodoende geld op te halen voor onze vereniging en een goed doel.

Voor aanmeldingen om mee te lopen, sponsorideeën of ondersteuning anderszins (zoals overnachtingsmogelijk-heden of morele support onderweg): neem voor februari contact op met Martijn of Remco. Zie e-mail adressen onderaan dit stuk. Overigens, iedereen is welkom, dus ook niet-leden-wandelaars. Voor algemene informatie zie [email protected][email protected]

Martijn Bos

Schiphol excursie,

Op 27 oktober was het een drukte van jewelste op onze grootste nationale luchthaven. Veel leden van Transito en deelnemers van het werkcollege van Prof. dr. Roos waren op Schiphol bijeengekomen om deel te nemen aan de ‘Schiphol excursie’. De afkomst van de deelnemers was zeer divers te noemen. Het afvinken van de namenlijst bezorgde de heer de Bruijn dan ook wat moeilijke momenten. De 3 heren die de rondleiding voor hun rekening namen, zagen wat voor vlees ze in de kuip hadden en wisten dat deze groep studenten na de lange reis naar het verre ‘noorden van Rotterdam’ behoefte hadden aan een goede bak koffie.(Waarvoor hulde).

De gidsen hebben ons eerst voorzien van een lange inleiding in het reilen en zeilen van de cargo afdeling van KLM op Schiphol. Na deze inleiding zijn wij naar de grote hallen gewandeld. In deze enorme hallen worden de goederen bijeengepakt en op pallets geladen en de papieren voor de vlucht in gereedheid gebracht. We hebben een kijkje mogen nemen in de controlekamer (waar op dat moment de geest aangescherpt werd door de nodige cafeïne). Deze controlekamer was vooral gericht op de geautomatiseerde buffer. In deze buffer worden de al klaargemaakte pallets tijdelijk opgeslagen tot ze aan boord van het vliegtuig kunnen. Gedurende de barre tocht door de gigantische KLM Cargo hallen werden we ingewijd in de dynamische wereld waarin de KLM Cargo werknemers werkzaam zijn. De diversiteit aan werkzaamheden creëerde een zeer boeiend werkklimaat. De laatste afdeling waar wij om de hoek mochten gluren was het dierenhotel. In dit dierenhotel waren wij in staat menig exotisch dier te aanschouwen. Hierbij moet u denken aan olifanten, kamelen en groengestreepte Zuid-Afrikaanse nijlpaarden. Diverse deelnemers beweren alleen een aantal paarden en een hond gezien te hebben….Wellicht is dit terug te herleiden op hun beperkte fantasie en inlevingsvermogen.

De dag eindige met een mooie groepsfoto en natuurlijk een klein gebaar richting de 3 gepensioneerde heren die ons met veel enthousiasme hebben rondgeleid.

Bernard HardyBianca Dumay

InTrans 3

Page 4: Intrans December 2004

InTrans Jaargang 5 – Editie 1 – december 2004

ALV

Op maandagavond 1 november 2004 vond de ALV van de studievereniging Transito plaats in de bar van het DWL gebouw van Stadswonen. De ALV stond voor de vroege avond gepland, met als gevolg dat enkele leden die avond verstek moesten laten gaan of ruim verlaat de vergadering binnen kwamen. Maar toch was er een aanzienlijk groepje ‘Die Hards’die college, sport, werk, sociaal leven op de achtergrond hadden geschoven om toch op één van de belangrijkste avonden voor de vereniging aanwezig te kunnen zijn. Het enthousiasme van die trouwe leden en intieme sfeer van de DWL bar waren ruimschoots voldoende om van die avond een buitengewoon succes te maken. Niet alleen werd die avond Prof. dr. Roos voor de tweede keer in zijn leven tot erelid bekroond, maar voor het eerst in Transito geschiedenis werd er tijdens een ALV warme hapjes geserveerd, die telkens weer voor een prettige onderbreking van de vergadering zorgde.

Een belangrijk onderdeel van de vergadering was de verantwoording van het Transito bestuur 2003-2004, bestaande uit voorzitter: Christian de Bruijn, penningmeester /vice-voorzitter: Menno Koorn, secretaris: Jolle Jansma en commissaris activiteiten: Bernard Hardy, over het gevoerde beleid. Na vele kritische, spitsvondige en soms ook wel belachelijke vragen en opmerking vanuit de ALV werd het bestuur van 2003-2004 onder luid applaus van de aanwezige leden gedechargeerd

Toen was het de buurt aan het nieuwe bestuur 2004-2005. Onder invloed van drank en nog in een roes van de overheerlijke bitterballetjes was de sfeer in de ALV dusdanig rumoerig geworden dat er van de vergadering niet veel meer van terecht zou komen. Nadat de vergadering al ruimschoots was uitgelopen, had het bestuur besloten om de vergadering naar een andere dag te verzetten. Terwijl er in de bar een zeer gezellige feestsfeer was uitgebroken, moest dit bestuurslid flink haast maken om nog de laatste metro naar Rotterdam CS te kunnen halen, om vervolgens haar reis naar Den Haag te vervolgen. Wat een persoon wel niet allemaal over heeft voor een verenging.

Op donderdag 11 november even na 9 uur in de morgen was de ALV hervat. Toen waren er slecht een handjevol leden aanwezig die bereid waren geweest om zo vroeg al op de universiteit aanwezig te zijn. Snel werden de nog openstaande punten behandeld en diezelfde dag nog was het bestuur nog overgegaan met het dagelijkse bestuur van de vereniging.

Ik hoop dat dit verhaal jullie overtuigd om zeker nog een keer op de ALV te komen. De eerste volgende ALV is de halfjaarlijkse ALV en ik heb er alle vertrouwen in dat die vergadering net zo leuk en gezellig wordt als deze.

Nancy Addo Daaku

Symposium over Defensielogistiek

Afgeladen vertrok donderdag 11 november jongstleden de Mazda van Bernard richting Breda. Breda was deze donderdag het middelpunt van logistiek. In de klassieke gebouwen van de Koninklijk Militaire Academie werd het symposium Leren van Defensielogistiek georganiseerd. Kopstukken uit het wetenschappenlijke logistieke vakgebied ontmoetten professionals uit het veld. De leiding van dit symposium was in handen van dhr. Ploos van Amstel. Als vooraanstaande studievereniging was het logisch dat prof. Ploos van Amstel ons even persoonlijk de hand kwam schudden en een praatje maakte. Verreweg het merendeel van de aanwezige droeg een blauw, groen of bruin kostuum met het liefst zo veel mogelijk medailles en glimmend goed op de meest opvallende plaatsen. Wij burgers vielen wat dat betreft behoorlijk op met een jasje-dasje combinatie, wat binnen de civiele wereld gewoon wel geaccepteerd is.Dat logistiek binnen de militaire wereld een essentiële rol speelt is waarschijnlijk voor de meeste wel duidelijk. Het huidige vakgebied Logistiek zoals we dat nu kennen vindt z’n oorspong dan in de militaire wereld. De opzet van deze dag was dan ook hoe de civiele wereld kon leren van de toepassing van logistiek binnen de militaire wereld en vice versa.Net als binnen de civiele wereld geldt ook voor logistiek binnen de militaire wereld dat deze onderhevig is aan vele externe ontwikkelingen waarop gereageerd en bij voorkeur op geanticipeerd dient te worden. Toepassen van ICT-ontwikkelingen en samenwerking, beide teneinde een grotere transparantie te creëren, bleken de rode draad de vormen door de verschillende presentaties heen. Met name voorraadregistratie middels RFID-systemen en tracking-and-tracingssystemen, die binnen de alledaagse logistiek behoorlijk ingeburgerd zijn, bieden grote kansen binnen de militaire wereld.Met name het gesprek tussen een generaal en de logistiek hoogleraar Vermunt sprak tot de verbeelding. Daar waar de generaal onder de indruk was van de door de hoogleraar aangedragen mogelijkheden, was een aanwezige in de zaal zo scherp op te merken, dat de ideeën veel mogelijkheden bieden. Echter, met één niet te onderschatten factor was geen rekening gehouden: de vijand¸ een niet onbelangrijke factor, want zonder vijand geen defensie, zeg ik altijd maar. Aardig is te zien, hoe inderdaad beide werelden, de militaire en de civiele inderdaad van elkaar kunnen leren.

Christian de Bruijn

Havendebat

Men neme een aantal enthousiaste leden van Transito, een flink aantal andere geïnteresseerden in de haven en een klein aantal wetenschappers. Breng ze allemaal samen in de hoofdzaal van Off_Corso en debateren maar! Dat is de kern van het Rotterdamse Havendebat. Dit jaar voor de vierde keer, de laatste keer voor prof. Harry Welters – inderdaad onze eigen!

InTrans 4

Page 5: Intrans December 2004

InTrans Jaargang 5 – Editie 1 – december 2004

De start van het debat stond gepland om 9 uur, er bestond dus de mogelijkheid om te ontbijten. Dit was helaas nogal karig, vooral als je nagaat dat de aanwezigen zo’n € 60 hebben moeten neertellen voor een kaartje. Gelukkig had Transito een aanzienlijke korting bedongen, want € 60… da’s een kwart van je maandelijkse studiefinanciering!

De inhoudelijke punten waren dit jaar ondermeer de haven als cluster en 10 punten voor versterking van de haven. De haven als cluster is natuurlijk hét onderwerp van Peter de Langen, hij maakte dan ook zijn debuut op dit jaarlijkse festijn. Voor de Transitoleden eigenlijk al gesneden koek. De discussies over het Rotterdamse cluster werden, gelukkig, verbreed naar Amsterdam en Antwerpen. De ervaringen van de mensen uit de praktijk gaf zo nu en dan een nieuwe aanvulling aan het geheel.

Zoals gezegd, dit Havendebat was het laatste debat voor prof. Welters. Hij deponeerde een tiental stellingen om de haven meer succesvol te maken. Een interessante was “een status aparte” voor havengebieden. Wellicht kunnen de regionaal-economen hier eens uitgebreid op ingaan? In elk geval, ik kan me herinneren dat de stadsprovincie Rotterdam-Rijnmond niet zo heel lang geleden is afgeschoten door de bevolking van de regio?Na deze zware stof werd de ochtend afgesloten met onvervalste Limburgse humor. Een ‘collega’ van prof. Welters kwam een boekje opendoen over deze man uit Limburg. Het was een zeer welkome afsluiting.

Met spanning wacht ik, en de andere bezoekers van het debat, af hoe het volgend jaar zal zijn. Professor Welters is immers gestopt met werken en zal er volgend jaar niet bij zijn als debater. Wellicht dat we Peter de Langen volgend jaar terug zien als sparringpartner Victor Deconinck en het publiek?

Inhousedag Vopak

Vrijdag 19 november 2004 stond de leerzame inhousedag bij Vopak op het programma. Samen met onze collega’s van de studievereniging Top-Down uit Tilburg hadden we ons ’s ochtends verzameld bij de Europoort terminal van Vopak. Na een korte verwelkoming met koffie en thee begon de dag.

De inhousedag begon met een presentatie over het bedrijf zelf. Vopak is wereldwijd marktleider als aanbieder van onafhankelijke tankterminal capaciteit voor opslag van vloeibare chemische producten en olieproducten ten behoeve van de chemische en olie industrie. De terminal op de Europoort richt zich op de olie industrie.Na deze presentatie kregen we een korte introductie op de businesscase. De case betrof een congestievraagstuk. De tankerschepen ondervonden extra wachttijd, doordat de capaciteit voor het laden en lossen van de tankers te beperkt was. Aangezien

wachttijden tot hoge kosten leiden, moest dit probleem worden opgelost.De aanwezige deelnemers werden vervolgens in twee groepen ingedeeld om het probleem op te lossen en het uiteindelijke resultaat te presenteren. Voordat hieraan werd gewerkt, was het tijd om te lunchen in de kantine. Tijdens het nuttigen van de lunch was het tevens de gelegenheid om met de medewerkers van Vopak te praten.Na de lunch mochten de deelnemers de case uitwerken en presenteren, die aanvankelijk moeilijker leek dan die daadwerkelijk was. Beide groepen kwamen met een vrijwel identieke oplossing voor het vraagstuk. Het was noodzakelijk in deze case om de capaciteit te vergroten door te investeren in extra laad- en losplaatsen, genaamd de vingerpieren. Tijdens de rondleiding op het bedrijfsterrein werd dit duidelijk. Helaas zat het weer niet mee en konden we niet lang het bedrijfsterrein verkennen. Echter hebben we wel een goede indruk kunnen krijgen van Vopak.

Tot slot wil ik graag mijn dank betuigen aan de medewerkers van Vopak die deze zeer geslaagde dag georganiseerd hebben, aan het bestuur van studievereniging Top-Down te Tilburg en natuurlijk aan het Transito bestuur 2003/2004.

Steven Aalten

Boeing versus Airbus: 7E7 or A380?

On Tuesday, December 7th, students association Transito had the pleasure to welcome Mr Randy Baseler, Vice President of Marketing for Boeing Commercial Airplanes, to give a very interesting presentation at the Erasmus University in Rotterdam. The presentation was attended by economy students, MBA students and Prof. dr. H.B. Roos. After all participants had their coffee, tea and biscuits, professor Roos gave everybody a hearty welcome, after which he announced Mr. Baseler, who then gave his exceptional presentation.

The topic of the presentation was the difference in view between Boeing and Airbus upon the way the airline market - especially the market for airplanes - will develop. As you will probably know, Airbus will be launching its new A380 airplane, which has larger seating capacity than the Boeing 747-400. Boeing on the other hand has decided to develop an airplane with a smaller capacity, the new 7E7. During the presentation Mr. Baseler gave several reasons why Boeing thinks the market will develop towards the trend of using smaller airplanes, like the 7E7. And that is opposite to the view of Airbus that thinks the future use of larger airplanes will increase.

The main reasons why Boeing thinks smaller aircraft will be more favourable in future, are as follows. For every participant in the airline industry, it is clear that the demands of travellers are rising. They nowadays expect a safer and more reliable service rate, more non stop travel services and lower fares.

InTrans 5

Page 6: Intrans December 2004

InTrans Jaargang 5 – Editie 1 – december 2004

Air travel growth is increasing. It is even so that after the 9/11 2001 crisis, the growth rate has (almost) returned to its original (pre 9/11-) level. Boeing has also seen a rise in the number of non stop markets. Boeing thinks this number will keep rising in future. This idea is different from the idea Airbus has. Airbus thinks that the traditional links between cities will remain the same and that the current capacity of that network has reached its top. So in the opinion of Airbus, the only way to keep up with the growth in worldwide air travel is to build larger airplanes, like their A380. According to Boeing, on the other hand, networks will change. Traditional multi stop flights will disappear and will be replaced by new one stop routes. To serve travellers better Airlines favour higher frequencies on each route. According to Boeing, this means that that mid sized airplanes like the 7E7 are needed, in stead of the A380-size airplanes.

Mr. Baseler showed us a nice example of the increasing number of airplanes that by-pass mega hubs: the role of London-Heathrow airport as a mega hub is declining, resulting in lower growth rates on London related flights. This results in less growth and a decreased need for very large airplanes. Fragmentation is happening on these routes, not consolidation. This is the major difference in assumptions behind the Boeing forecast and the Airbus forecast. This is also why Boeing predicts that the world needs only a small number of very large airplanes and not the 1163 passenger airplanes that Airbus predicts.

Single aisle and twin aisle aircraft, which the new 7E7 belongs to, is predicted by Boeing to represent 84% of total revenue of the airplanes sold worldwide during the next twenty years. For the A380-size airplanes, it is expected that 3% of total worldwide sales will be this type, representing 11% of total revenue. So, although there appears to be a market for A380-size airplanes, Boeing expects that total revenue in the 7E7 market (single and two aisle airplanes) will be significantly larger, as the numbers show. Furthermore, Boeing expects that larger airplane sizes will not be the solution to reduce airport congestion. The data Mr. Baseler showed us reveal that 83% of the airplane departures are below 300 seats and 68% of the airplane departures are below 200 seats.

Furthermore, Mr. Baseler talked about the major advantages of the 7E7 design. The 7E7 is significantly lighter, consumes less fuel, requires less maintenance and has more operational days than the airplanes it replaces. Also, the 7E7 will have a wider fuselage, as a result of which each seat can be 3 centimetres wider and an inside climate which better approaches the outdoor climate at ground level in terms of humidity and air pressure. Moreover, thanks to the design features and the lower fuel consumption, it can fly further distances than competing airplane designs. The Boeing 7E7 is much more flexible concerning possible

cargo loads too. The amount of cargo that can be carried depends on the amount of fuel that is needed. Fuel has to be replaced by cargo, and vice versa, if an airline wants to ship more cargo and that will lower the possible range an airplane can fly. By using the 7E7, more cargo can be taken, since the airplane is more fuel efficient.

All in all, the presentation was very interesting. There was a pleasant and involved atmosphere and there were no distracting conversations. Mr. Baseler was very receptive for questions, which resulted in a large interactivity. The interaction was instructive for both listeners and Mr. Baseler himself. Students, as he said, have an open and impartial view on issues, which provides new insights to matters of discussion. In my opinion, it would be very nice if Mr. Baseler would take part in a debate with a representative of Airbus. The debate would definitely produce interesting contrasts. If there will ever be such a debate, I would certainly like to know.

Martijn Wagner

Dode hoek: een doodernstig probleem,

Een tijd geleden zat ik in een vrachtwagen als bijrijder. De chauffeur reed langzaam en keek goed om zich heen. Hij stuurde de truck met gemak door redelijk smalle straatjes. We stopten voor een kruising en lieten twee auto’s die voorrang hadden, voorgaan. De chauffeur trok op. Ineens trapt hij hard op de rem, waardoor ik in de gordels hing. Geschrokken keek ik de chauffeur aan. “Sorry, ik zag hem echt niet!” zei hij, met angst in zijn ogen.

De dode hoek is al jaren een groot probleem in het wegtransport. Een chauffeur kan nog zo goed kijken en opletten, er zijn relatief grote gebieden rondom zijn vrachtwagen, die de chauffeur met geen mogelijkheid

kan zien. Met name rechts naast de vrachtwagen is er een groot gebied dat de chauffeur niet kan zien vanuit zijn cabine.

In de afbeelding is de dode hoek nr. 4. Nr. 1 is het zicht door de zijspiegel, nr. 2 door de trottoirspiegel, nr. 3 het zicht voor de voor- en zijruit.

Jaarlijks vallen er ongeveer 15 doden en 45 gewonden door ongevallen met vrachtwagens, door de dode

hoek. Dit zijn met name fietsers, die onder de vrachtwagen komen als deze rechtsaf slaat.

InTrans 6

Page 7: Intrans December 2004

InTrans Jaargang 5 – Editie 1 – december 2004

Spiegel of camera?

Sinds 1 januari 2003 is een dode-hoekspiegel verplicht op elke Nederlandse vrachtwagen. Met dit extra spiegeltje, ook wel Dobli-spiegel genoemd, ziet de chauffeur een extra gebied naast de vrachtwagen, daar waar fietsers zich vaak bevinden.

De dode-hoekspiegel helpt, maar is niet voldoende. Er is nog steeds een forse dode hoek. Ook staat een dode-hoekspiegel vaak niet goed afgesteld. Daarbij zijn de spiegels meestal niet verwarmd (waardoor je in de winter niet veel ziet) en worden ze snel vies. Bovendien zijn ze niet erg mooi en niet aerodynamisch.

Om deze redenen monteren steeds meer bedrijven camera’s op de vrachtwagen in plaats van een dode-hoekspiegel. De dode-hoekcamera is dan wel duurder, maar werkt ook beter. De camera wordt gemonteerd op de opstaptreden aan de bijrijderskant en bestrijkt daardoor een groot gebied. De chauffeur krijgt een klein monitortje in de cabine, dat in het gezichtsveld van de chauffeur staat als hij in zijn rechterspiegel kijkt.

Steeds meer worden camera’s op de vrachtwagen gemonteerd, niet alleen voor de dode hoek, maar ook achterop de vrachtwagen, om het achteruitrijden te vergemakkelijken en veiliger te maken. Het kan zo ingesteld zijn, dat het beeld van de dode-hoekcamera automatisch omschakeld naar het beeld van de achteruitrij-camera als de truck achteruit rijdt. Nieuw is een camera op de rechterbovenhoek van de vrachtwagen, die niet alleen de dode-hoekcamera vervangt, maar ook de trottoirspiegel overbodig maakt en de dode hoek direct voor de cabine van de vrachtwagen bestrijkt.

Wat te doen tegen de dode hoek?Hoewel er veel gedaan wordt om de dode hoek te verkleinen, verdwijnen zal hij nooit helemaal. Daarom zal het altijd een taak van andere medewerkers zijn om op te letten. De belangrijkste tip is altijd: zorg dat je de chauffeur ziet. Als jij via de spiegels van de vrachtwagen de chauffeur kan zien, dan kan hij jou ook zien. Het klinkt heel simpel, maar let maar eens op hoe vaak je (ja, jij!) als fietser of automobilist buiten het gezichtsveld van de chauffeur rijdt. Oftewel, in de dode hoek.

Sinds jaar en dag zijn er vrijwilligers die met de vrachtwagen naar basisscholen gaan om de kinderen uit te leggen wat de dode hoek is en om uit te leggen wat ze kunnen doen om uit de dode hoek te blijven. Zo mogen ze zelf achter het stuur van de vrachtwagen zitten om er vervolgens achter te komen dat ze hun complete klas, die naast de vrachtwagen staat, niet kunnen zien. De kinderen leren hierdoor bijvoorbeeld om nooit naast een vrachtwagen te gaan staan.

Bij dezen raad ik jullie aan om eens een bezoekje te brengen aan de website van het ministerie van verkeer en waterstaat over de dode hoek bij vrachtwagens, www.dodehoek.nl. Lees de tips en kijk eens of je wel vaak genoeg stilstaat bij de dode hoek. Wie weet, misschien voorkom je nog eens een ongeluk…

Maarten van der Westen

De geest van de revolutie waart door Europa

Europa, de eerste wereldoorlog is net afgelopen. De oude orde is aan het vallen. De Duitse keizer treedt en Duitsland wordt hervormd, het Habsburgse rijk zinkt om nooit weer te herrijzen. In Rusland wordt bruut een einde gemaakt aan de twee eeuwen oude heerschappij van de Tsaristische familie en in Turkije wordt de sultan door Atatürk aan de kant geschoven. Er ontstaat een nieuwe orde. De orde van het volk, het communisme is geboren! Leve de arbeiders! Weg met het grootkapitaal.Het moet een spannende tijd zijn geweest, revoluties alom! Iedereen die met zijn hoofd uit het maaiveld stak werd letterlijk een kop kleiner gemaakt.

Het streng gelovige Nederland trotseerde de stormen. De eerste wereldoorlog en de consequenties van de revoluties troffen ons land voornamelijk in economische zin. Het vorstenhuis bleef overeind en er vonden geen noemenswaardige politieke verschuivingen plaats.

De afloop van de tweede wereldoorlog bracht wederom revoluties in Europa teweeg, al waren deze minder spontaan dan de eerdere golf. Deze golf van revoluties werd vooral geïnitieerd door de ‘kameraden’ van het rode leger die met hun tanks door de straten van Oost- en centraal Europa reden. Nederland werd met één pennenstreek teruggebracht tot het kleine onbenullige stukje aarde in Europa met als grootste rijkdommen het uitgeputte Suriname en enkele knullige stukjes aarde in de West. Niet langer waren we het grootste moslimrijk ter wereld, niet langer waren we een koloniale grootmacht. Wat bleef was de saamhorigheid. Met elkaar werd het land opgebouwd en voor de smerige karweitjes werden Italianen, Turken en Marokkanen gehaald. Hadden we in ieder geval nog een beetje macht over de Islam! Ruim vijftig jaar later echter is Nederland verworden tot een kapitalistische varkensstaat bijeengehouden door corrupte ambtenaren en schijnheilige gelovigen die hun eigen God als de ware zien. De moord op Pim Fortuyn en later op Theo van Gogh en onlangs de verkiezing van Pim tot ‘grootste Nederlander’ maakt duidelijk dat Nederland is afgezakt tot de laagste treden van kapitalistische onverdraagzaamheid. Waar is de geest van de revolutie? Waar is de strijd voor een betere, wellicht utopische maatschappij?

Ondanks de uitwassen die in naam van de Communistische heilstaat plaatsvonden, met de minachting van de Angka voor haar eigen achterban als dieptepunt, is er een element dat telkens weer

InTrans 7

Page 8: Intrans December 2004

InTrans Jaargang 5 – Editie 1 – december 2004

aangehaald wordt, namelijk de normen en waarden die de samenleving beheersten. Al dan niet door de partij bij de arme burgers door de strot geduwd was het ondenkbaar dat op de staatstelevisie braakneigende programma’s gemaakt door kameraden als John de Mol verschenen. Wat is er met Nederland gebeurd als zelfs onze staatstelevisie de burgers onderschat met programma’s als ‘de grootste Nederlander’? Waarom verlangen veel Oost-Duitsers terug naar de tijd van de DDR? Simpelweg omdat tijdens het bewind van Honnecker ondenkbaar was dat de straten waren gevuld met torenhoog opgetaste drugsslachtoffers en ziekenhuizen vol met zwangere twaalfjarigen.Broeders, gooi uw boeken neer en trek op naar de politieke centra! De vrije man aan de macht! Leve de revolutie! Laten we de revolutie uitdragen en Europa bevrijden van de gevestigde doctrine, weg met de aantasting van onze cultuur door EndeMol!Hierbij draag ik mezelf voor als eerste leider. Ten slotte weet ik wat goed voor de mens is. Dan wil ik me tevens voordragen als de grootste Nederlander aller tijden, o nee, maak daar maar van ‘grootste Europeaan’.

Jolle Jansma

Kop 3Tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst. Kop 4 Tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst. Tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst. Kop 4Tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst.

Auteur

InTrans 8

Kop 5

Page 9: Intrans December 2004

InTrans Jaargang 5 – Editie 1 – december 2004

InTrans 9

ColofonRedactieGerben KoomanBianca DumayJeroen Klijs

BezoekadresErasmus Universiteit RotterdamKamer H06-10Burgemeester Oudlaan 50

PostadresStudieverniging TransitoErasmus Universiteit RotterdamKamer H12-07Postbus 17383000 DR Rotterdam

Tel: 010-4082070Fax: 010-4089156E-mail: [email protected]: www.transito.nu

Oplage160