Interviewverslag Sabine de Vrind

download Interviewverslag Sabine de Vrind

of 3

Embed Size (px)

Transcript of Interviewverslag Sabine de Vrind

STARS

I Am No Superhero Nee, maar Sabine de Vrind (25) is wel een barbie met danstalenten. Ook heeft ze een eigen dansschool Chand Sitare en heeft ze meegedaan aan een workshop van de beroemde Indiase choreografe Saroj Khan. Ben je benieuwd naar haar danservaringen en talenten? Lees dan gauw verder!

FactlifeNaam: Sabine de Vrind Bijnamen: Sabi Geboortedatum: 3 januari 1986 Geboorteplaats: Rotterdam, Nederland Sterrenbeeld: Steenbok Broers/zussen: 1 broer Favo eten: Rijst met groente Favo drink: Water en thee Favo game: Dance Central op kinect Favo websites: Google Favo stad: Rotterdam Favo zanger(es): Sabine de Vrind (moet nog doorbreken) Favo film: Taken Favo serie: Jersey Shore Favo candy: Chocolate Favo vakantieland: Suriname, India en Tunesi Favo uitspraak: Fucking hell! Hoe oud Favo superhero: was je toen je begon met dansen?Hoe Papa en mama

Hoe oud was je toen je begon met dansen? Ik was 4 jaar oud toen ik begon met dansen. Dat was klassieke e ballet. Dit heb ik tot mijn 10 e jaar gedaan. Vanaf mijn 10 ben ik begonnen met Indiase dans. Heb je op dansles gezeten? Zo ja, hoe combineerde je dit met school? Ja, ik heb op dansles gezeten. De danslessen waren altijd s avonds dus had ik overdag genoeg de tijd om naar school te gaan. Af en toe had ik het wel drukker in verband met huiswerk, maar ik zorgde er altijd voor dat ik in ieder geval klaar was voordat ik naar dansles ging.

ervoor om gratis les te krijgen. Wie niet! Toen dacht ik in 2007 Hoogvliet is ook een plaats waar veel Hindoestanen wonen, dus heb ik ervoor gekozen om daar te gaan kijken. Zo ben ik in 2007 begonnen met mijn dansschool Chand Sitare in Hoogvliet. Hoe ben je op de naam Chand Sitare gekomen? Dat ligt wat aan de filosofische kant. Ik begon met de dansschool en een dansschool moet natuurlijk ook een naam hebben. Ik zei tegen mijn moeder op een avondje van Ma, als mijn leerlingen ooit zullen optreden, zullen zij mijn sterren zijn die schitteren op het podium. Toen dacht ik aan de naam Sitare wat betekent sterren vertaald van het Hindi naar het Nederlands. Maar toen dacht ik ook, de sterren schitteren niet zonder de maan. De leerlingen, dus mijn sterren kunnen het niet aan zonder mij. Dus dan heb je toch een lerares nodig vandaar de naam Chand wat maan betekent. Zo de naam Chand Sitare. In wat voor dansstijl geef je les en waarom? In de Indiase dansstijl. De Indiase dansstijl heeft vele stijlen. Ik geef voornamelijk Bollywood, de filmdans. Ik probeer nu ook Klassieke stijlen te geven maar daarvan heb je ook veel Indiase dansstijlen dus geef ik de 3 belangrijkste stijlen. Dat zijn Kathak, Odissi en de Bharat Natyam stijl. In deze stijlen geef ik les aan mijn leerlingen en ook de Indiase volkdans.

Aan hoeveel leerlingen geeft u les? De allereerste dansles gaf ik les aan 2 leerlingen. Nu 4,5 jaar later is dit aantal gegroeid naar ongeveer 40 leerlingen. Hoeveel dagen en op welke dagen geef je les? Ik geef 2 dagen per week les. Op de woensdag en de donderdag. Op de woensdag geef ik les van half 7 tot en met 10 uur en donderdag van 6 tot en met 10 uur. Hoelang duurt een les? Dat is afhankelijk van de groep. Ik heb namelijk veel kinderen. Zij zijn verdeeld in 2 groepen. De kinderen krijgen 1 uur les. De leerlingen vanaf 14 jaar krijgen 1,5 uur les. Ook heb ik 1 jongen op de dansschool, hij krijgt 1 uur priv les. Is het geven van dansles te combineren met je privleven? De ene keer gaat het wat makkelijker dan de andere. Ik heb ook een fulltime baan hiernaast van 40 uur per week. Op de woensdag en donderdag ga ik gelijk vanuit werk naar dansles. De enige stimulatie wat ik op de woensdag en donderdag heb tijdens het werk is Ik ga zo meteen dansles geven en ik zie mijn kinderen weer! Zo kan ik er weer goed tegenaan. Voor welk cultuur is het dans bedoelt? In principe voor alle culturen. Bij ons is echt iedereen welkom.

Hoe kwam je op het idee om te gaan beginnen met dansen? Eigenlijk had ik geen keus. Als je 4 jaar bent heb je nog eigenlijk geen besef van wat je doet. Mijn ouders hadden me op klassieke ballet gezet. Blijkbaar vond ik het leuk, maar toen ik wat meer besef kreeg ben ik gestopt met ballet. Toen had ik zoiets van dat ik toch wel wil weten waar ik vandaag kom of tenminste waar mijn moeders cultuur oorspronkelijk vandaan komt en heb ik mijn ouders gevraagd of ze konden orinteren waar er Indiase dansles gegeven werd. Zodoende ben ik op mijn e 10 zelf op Indiase dansles gegaan.

Wanneer is je dansschool Chand Sitare opgericht? In 2005 ben ik eerst begonnen in Rotterdam-West maar dat ging gewoon niet, omdat er daar een Hindoestaanse basisschool is. Voor kinderen werd daar dan gratis les gegeven. Dus heel veel kinderen uit de buurt kozen

Zit dansen in je familie? Als je generaties voor gaat niet. Maar iedereen danst natuurlijk wel op feestjes en gaat los. In de familie ben ik eigenlijk de eerste die zich heeft verdiept in de Indiase dansstijlen. Wat vonden je ouders ervan dat je je zo in het dansen ging verdiepen? Ze gingen vanzelf mee en vonden het hartstikke leuk. Vooral mijn moeder, omdat ze het leuk vond dat ik iets deed aan mijn andere cultuur dan alleen de Nederlandse cultuur. Heb je hulp ontvangen van je dierbaren bij het opzetten van je dansschool? Ja, van alle familieleden eigenlijk wel. Zodra er een optreden volgde was mijn hele familie aanwezig. Mijn ouders en mijn broer hebben me het meest gesteund en ook in de moeilijke periodes. Hoeveel dansgroepen dansen er wanneer er optredens zijn? Dat is afhankelijk van de optreden. Als er optredens later in de avond zijn, vraag ik alleen de meiden die het aankunnen, dus vanaf 14 jaar. Is het een optreden in de middag dan zijn het de kleintjes. Wat voor soort kleding dragen de leerlingen tijdens dansles? Ze zijn verplicht een salwaar te dragen. Dat is een broek met een jurk en een bijbehorende sjaal. Ook zijn ze verplicht om ghungroos te dragen. Dat zijn belletjes die je om je voeten moet doen. Ghungroos geven de ritme aan van de bewegingen die je maakt bij de Klassieke Indiase dansstijlen.

In welke gebouw geef je les en waar? Ik geef in het wijkgebouw de Zevensprong les. Dit is gevestigd in Hoogvliet.

Sabines ervaring met Saroj KhanMet Saroj Khan was een leuke ervaring. Sowieso is het altijd leuk om een workshop te volgen van iemand die in India danst, maar iemand die de grootste choreograaf is van de Bollywood industrie is helemaal te gek! Ze was streng maar wel aardig. Omdat ze al een beetje op leeftijd is, had ze 2 assistenten bij haar, maar zodra zij het verkeerd deden kregen ook zij dit te horen. Verder was het eigenlijk niet iets speciaals. Ik heb de workshop met een trotse 10 afgerond en had de prijs gewonnen om naar India te gaan voor een cursus bij haar. Maar omdat er zoveel qua kosten bij kwamen kijken heb ik mijn prijs afgestaan.