Interview dirk medved wigwam

Click here to load reader

 • date post

  26-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  212
 • download

  0

Embed Size (px)

description

interview met dirk medved in wigwam

Transcript of Interview dirk medved wigwam

 • 7

  In de kijker

  Vanavond komt met Racing Genk een eerste topclub op bezoek in de Ghelamco Arena. Het wordt ongetwijfeld een speciale wedstrijd voor zowel AA Gent als Ilombe Mboyo, die in de voorbije transferperiode AA Gent verliet voor Racing Genk. 24 jaar geleden maakte Dirk Medved de omgekeerde beweging. Zijn transfer naar AA Gent betekende zijn absolute doorbraak in eerste klasse.

  Dirk Medved

  In 1989 slaagde AA Gent er, mede door een knotsgekke eindrondewedstrijd op het veld van Eeklo, in om na n seizoen het vagevuur van tweede klasse achter zich te laten en met ambitie terug aan te treden in de hoogste klas-se. Die ambitie leidde mee tot de transfer van een jonge Genkse verdediger, Dirk Medved.

  Ik kwam op mijn 19e bij AA Gent terecht, dat net terugkeerde naar eerste klasse. De club had net 11 nieuwe spelers gekocht en straalde heel veel wil en ambitie uit, zegt Medved. In die periode was Ren Vandereycken trainer. Dankzij hem en AA Gent heb ik mij kunnen ontplooien als voetballer. Ik herinner me dat we als stijger uit tweede klasse altijd meege-speeld hebben voor de top zes en het eerste jaar ook op de zesde plaats eindigden.

  SUCCESPERIODEHet seizoen erna brak een succesvolle peri-ode aan voor de Buffalos. Onder leiding van

  Ren Vandereycken draaide de ploeg het hele seizoen bovenin mee. Meer nog, tot op het einde van de competitie lag een allereerste landstitel voor het grijpen. Ik denk dat we op drie speeldagen van het einde nog aan de leiding stonden, herinnert Medved zich. Jammer genoeg liep het in die laatste drie wedstrijden nog fout, waardoor we nog der-de werden op zes punten van kampioen An-derlecht en op drie punten van KV Mechelen, dat tweede werd.

  Het mooie seizoen, waarin Erwin Vanden-bergh met 23 doelpunten de topschutterstitel wegkaapte, liep uit op een grote Gentse ont-goocheling. In plaats van de eerste Belgische club te worden in de vernieuwde Champions League, moesten de Buffalos zich tevreden stellen met een plaats in de Uefa Cup. Wat minder dan een jaar later n van de mooiste successen uit de clubgeschiedenis zou wor-den.

  Bij AA Gent werd ik een completere voetballer

  7

  01-Wigwam_2013-2014.indd 7 2/10/13 16:24

 • 9

  Het seizoen na onze mooie derde plaats mochten we aantreden in de Uefa Cup, ver-telt Medved. Die Uefa Cup werd een groot succes voor AA Gent. We speelden een su-percampagne, die eindigde in de kwartfinale tegen het Ajax van Louis Van Gaal. Een eervol verlies, want de Amsterdammers met Berg-kamp, Kluivert, Seedorf en andere vedettes zoals de gebroeders de Boer, wonnen dat sei-zoen de Uefa Cup. Het was de start van een gouden periode voor Ajax.

  RODE DUIVELSHet succesvolle seizoen 90-91 en de schitte-rende Europese campagne in 91-92 zorgden ervoor dat Medved opgeroepen werd voor de Rode Duivels, waar hij ploegmaats als Erwin Vandenbergh en Frank Dauwen tegenkwam. In totaal verzamelde hij 26 caps voor de na-tionale ploeg, waarmee hij in 1994 het WK speelde in de VS. Op dat WK werden we ten onrechte uitgeschakeld in de achtste finales tegen Duitsland. Toch hadden we toen een talentvolle en goede lichting. Al kan je die niet vergelijken met de huidige Rode Duivels. Dat is volgens mij de meest talentvolle ploeg die Belgi ooit gehad heeft. Als iedereen de hoofden in de juiste richting houdt, zullen de Rode Duivels nog hoge toppen scheren.

  PERIODE NA AA GENTOok voor de concurrentie bleven de goede prestaties van Medved niet onopgemerkt. Na het seizoen 92-93 verhuisde hij naar Club Brugge, waar hij in totaal vier jaar speelde.

  01-Wigwam_2013-2014.indd 9 2/10/13 16:24

 • 11

  Daarna kwam een periode bij Standard, waar hij door blessures niet veel aan spelen toe-kwam. Een infectie op mijn enkel na een operatie betekende op mijn 29e vroegtijdig het einde van mijn carrire, vertelt Medved. Nu baat ik sinds enkele jaren het themacaf van Racing Genk uit. Zo hou ik toch een beet-je contact met het voetbal.

  HUIDIGE MACHTSVERHOUDINGENZowel AA Gent als Racing Genk speelden en spelen nog altijd een belangrijke rol in het leven van Medved. Daarom is hij de geschikte persoon om de machtsverhoudingen tus-sen beide clubs te bespreken. Sinds ik bij AA Gent en Racing Genk speelde is er veel veranderd, zegt hij. Het Genk dat ik destijds verliet voor Gent is niet te vergelijken met het

  huidige Genk. In de jaren 80 was Genk een nieuwe fusieclub die met vallen en opstaan zijn plaats in eerste klasse probeerde te ver-overen. Genk was zeker nog niet de topclub die het nu is. Ook het toenmalige Gent valt moeilijk te vergelijken met de huidige kern. Zo speelden vele jongens destijds bij een na-tionale ploeg.

  Ikzelf, Frank Dauwen en Erwin Vandenbergh waren Rode Duivel. Eric Viscaal speelde voor Oranje en onze doelman Kazimierski was het sluitstuk van de Poolse nationale ploeg. We speelden ook met veel jonge Belgen. Iets wat nu veel minder voor de hand ligt, want de jonge Belgische talenten zetten nu veel snel-ler de stap naar het buitenland.Hoewel Genk momenteel de status van Belgi-sche topclub geniet en de Buffalos daar net onder gezien worden, blijft Medved voorzich-tig als het over het treffen tussen beide clubs gaat. Ik verwacht een moeilijke, gesloten wedstrijd. Gent speelt thuis en zal sowieso de eerste topper in het nieuwe stadion willen winnen. Ik gok op een 1-1 gelijkspel.

  Thomas Eeckhout

  01-Wigwam_2013-2014.indd 11 2/10/13 16:24