Interimpuls interim kompas: terugblik 2e helft 2011 en vooruitzichten 1e helft 2012

15
Interimpuls Interim Kompas De stand van zaken op de interim-markt: Terugblik 2 e helft 2011 en vooruitzichten 1 e helft 2012 29 februari, 2012

description

De Interimpuls Interim Kompas geeft halfjaarlijks de marktsituatie weer van zelfstandige interim professionals, actief in de zakelijke dienstverlening. Interimpuls presenteert de resultaten van de vierde grote enquête onder zelfstandige interim professionals over de 2e helft van 2011 en de verwachtingen voor 1e helft 2012. Er is onderzoek gedaan naar de omvang van de opdrachtenportefeuille, de hoogte van de tarieven en de bronnen van opdrachten van de zzp-ers. Dit onderzoek wordt elk half jaar herhaald. Naast de vaste elementen wordt er elk half jaar ook aandacht besteed aan een ander thema binnen de interim-markt. Zo is er in 2010 onderzoek gedaan naar de tijd die zzp-ers besteden aan opleidingen, in 2011 naar de marges die intermediairs hanteren en nu naar de financiële buffers en de politieke vertegenwoordiging van de zzp-er.

Transcript of Interimpuls interim kompas: terugblik 2e helft 2011 en vooruitzichten 1e helft 2012

Page 1: Interimpuls interim kompas: terugblik 2e helft 2011 en vooruitzichten 1e helft 2012

Interimpuls Interim Kompas

De stand van zaken op de interim-markt:

Terugblik 2e helft 2011 en

vooruitzichten 1e helft 2012

29 februari, 2012

Page 2: Interimpuls interim kompas: terugblik 2e helft 2011 en vooruitzichten 1e helft 2012

Interimpuls Interim Kompas Terugblik interim-markt 2e helft 2011 en vooruitzichten 1e helft 2012

  1 

1. VOORWOORD 2

2. OVER INTERIMPULS 2

3. MANAGEMENTSAMENVATTING 3

4. ALGEMEEN 4

5. OPDRACHTENPORTEFEUILLE 4

6. OPDRACHTENGEVERS 8

7. TARIEVEN 9

8. BRONNEN 11

9. ZZP-ER EN VAST DIENSTVERBAND 13

10. FINANCIËLE BUFFER 13

11. POLITIEKE VERTEGENWOORDIGING 13

12. TOT SLOT 14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt op welke wijze ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Interimpuls. Contact: [email protected].

Page 3: Interimpuls interim kompas: terugblik 2e helft 2011 en vooruitzichten 1e helft 2012

Interimpuls Interim Kompas Terugblik interim-markt 2e helft 2011 en vooruitzichten 1e helft 2012

  2 

1. Voorwoord  Geachte lezer, Graag presenteert Interimpuls de resultaten van de vierde grote enquête onder zelfstandige interim professionals over de 2e helft van 2011 en de verwachtingen voor 1e helft 2012. In deze enquête wordt onderzoek gedaan naar de omvang van de opdrachtenportefeuille, de hoogte van de tarieven en de bronnen van opdrachten van de zzp-ers. Dit onderzoek wordt elk half jaar herhaald. Naast de vaste elementen wordt er elk half jaar ook aandacht besteed aan een ander thema binnen de interim-markt. Zo is er in 2010 onderzoek gedaan naar de tijd die zzp-ers besteden aan opleidingen, in 2011 naar de marges die intermediairs hanteren en nu naar de financiële buffers en de politieke vertegenwoordiging van de zzp-er. De resultaten zijn vastgelegd in deze Interimpuls Interim Kompas. De Interimpuls Interim Kompas geeft de marktsituatie weer van zelfstandige interim professionals, actief in de zakelijke dienstverlening. Wilt u in medio 2012 ook deelnemen, laat dan uw gegevens achter op http://www.interimpuls.nl/interim-professionals/herinnering-enquete-marktsituatie.

2. Over Interimpuls Interimpuls is begin 2010 gestart door twee oud-interim professionals. Interimpuls faciliteert op professionele wijze direct contact tussen opdrachtgever en interim professional zonder prijsopdrijvende schakels. Interimpuls is de enige marktplaats waar geen opdrachten van pure intermediairs zijn te vinden; het betreft enkel opdrachten van de uiteindelijke opdrachtgever en gerenommeerde consultancy-organisaties. Interimpuls is meer dan een marktplaats / jobboard. Het stelt de opdrachtgever in staat om via een eigen online ‘control panel’ zijn gehele externe inhuur online te managen. De opdrachtgever kan eenvoudig zijn zoekopdracht plaatsen. Binnen 24 uur ontvangt de opdrachtgever de eerste reacties waarna selectie en afhandeling eenvoudig kan plaatsvinden. Verder biedt het platform de opdrachtgever en de interim professional om bijvoorbeeld online contracten te sluiten. Ook iedere interim professional heeft een eigen control panel met onder meer een eigen actuele persoonlijke marktanalyse. Er zijn voor de interim professionals geen kosten verbonden aan de dienstverlening van Interimpuls. Opdrachtgevers betalen een vast laag bedrag per jaar, ongeacht het aantal interim professionals dat zij inhuren, of een laag vast bedrag per match.

Page 4: Interimpuls interim kompas: terugblik 2e helft 2011 en vooruitzichten 1e helft 2012

Interimpuls Interim Kompas Terugblik interim-markt 2e helft 2011 en vooruitzichten 1e helft 2012

  3 

3. Managementsamenvatting Interimpuls heeft onderzoek gedaan naar de situatie van de interim-markt over de tweede helft van 2011 en de verwachtingen voor 2012. 634 hoger opgeleide zelfstandige interim professionals deden mee aan deze enquête. De respondenten konden reageren in de periode van begin januari 2012 tot medio februari 2012 via een online enquête. Deelnemers zijn benaderd via de eigen website en nieuwsbrief, social media zoals twitter en linkedin en de nieuwsbrief van NVIM. Opdrachtenportefeuille groeit licht, uurtarief daalt fors: omzet daalt De omvang van de opdrachtenportefeuille van de interim professional is in de 2e helft van 2011 met 3,5 % gegroeid. Ruim de helft van de tijd (59 %) had de interim professional een betaalde opdracht. De echte groei lijkt er uit - vorig half jaar was de groei nog 15 %.

Verwachting opdrachtportefeuille negatief De geënquêteerde zelfstandige verwachten, voor het eerst in twee jaar, een lichte daling van de opdrachtenportefeuille (van 59 % naar 57 %). In combinatie met een verdere verwachte tariefsdaling zal de omzet nog harder dalen.

Terugtredende overheid De publieke sector is duidelijk teruggetreden als grootste opdrachtgever voor de zelfstandige professional. Was de publieke sector eerst nog de grootste opdrachtgever, nu is zij de kleinste.

Forse daling tarieven De tarieven zijn in het 2e helft van 2011 fors gedaald met 9 %. De tarieven zijn daarmee op het laagste niveau in 2 jaar. Verwachting is dat de tarieven komende periode verder licht zullen dalen.

Eigen netwerk nog veruit grootste opdrachtgever De zzp-er regelt zijn opdrachten voornamelijk via het eigen netwerk. 63 % van de opdrachten komt via het eigen netwerk. Interimvacature-sites spelen nog steeds een beperkte rol maar het percentage is stabiel. Intermediairs zijn goed voor 26 %.

Vast dienstverband lonkt 35 % overwoog het afgelopen half jaar een vast dienstverband, een stijging van 16 %. Ongeveer 7 % heeft een parttime dienstverband naast de zzp-werkzaamheden.

Financiële buffers beperkt De zzp-er heeft gemiddeld een financiële buffer van ruim 8 maanden. Een kwart heeft slechts een financiële buffer van maximaal 3 maanden.

Grote leegte in politieke vertegenwoordiging van zzp‐ers 37% van de zelfstandige interim professionals is van mening dat er geen partij is die het beste opkomt voor hun belangen. 46 % is van mening dat de VVD hun belangen het best vertegenwoordigd.

Page 5: Interimpuls interim kompas: terugblik 2e helft 2011 en vooruitzichten 1e helft 2012

Interimpuls Interim Kompas Terugblik interim-markt 2e helft 2011 en vooruitzichten 1e helft 2012

  4 

4. Algemeen In totaal deden 634 zelfstandige interim professionals mee aan het onderzoek, allen actief in de zakelijke dienstverlening.

De meeste deelnemers zijn actief in de vakgebieden Algemeen Management, ICT en Financiën & Control (zie grafiek 1). De verdeling van interim professionals over de vakgebieden is licht verschoven.

Grafiek 1: Verdeling vakgebieden geënquêteerden 2e helft 2011.

94 % van de deelnemers heeft meer dan 10 jaar aan totale werkervaring (vorige enquête 93 %) en ongeveer 95 % heeft een opleidingsniveau van HBO of hoger (vorige enquête 98 %). De gemiddelde leeftijd in deze enquête is, net zoals in voorgaande enquête, 50 jaar.

De samenstelling van de geënquêteerde populatie wijkt ook deze enquête nauwelijks af van alle voorgaande edities van het Interimpuls Interim Kompas. De resultaten van deze enquête zijn daardoor wederom goed vergelijkbaar met de voorliggende periodes.

5. Opdrachtenportefeuille Eén van de belangrijkste onderdelen van het onderzoek is gericht op de omvang van de opdrachtenportefeuille; een belangrijke graadmeter voor de economische marktsituatie van de zelfstandige interim professional.

De opdrachtenportefeuille was het afgelopen half jaar gemiddeld voor 59 % gevuld - ten opzichte van 57 % voor de eerste helft van 2011. Er is hiermee sprake van een kleine groei van de opdrachtenportefeuille van 3,5 % ten opzichte van de 1e helft 2011. De groei was een jaar eerder nog 15 %.

De (lichte) groei gaat deze periode echter wel ten koste van het uurtarief (zie hoofdstuk 8); er is wel meer gewerkt maar dat maakt de daling in het uurtarief niet goed. De omzet is daardoor gedaald.

0% 5% 10% 15% 20% 25% 30%

Algemeen management Communicatie & PR

Facilitair Financien & Control

HRM ICT

Inkoop & Logisitiek Juridisch

Marketing & Sales Overig

Secretarieel Technisch

Page 6: Interimpuls interim kompas: terugblik 2e helft 2011 en vooruitzichten 1e helft 2012

Interimpuls Interim Kompas Terugblik interim-markt 2e helft 2011 en vooruitzichten 1e helft 2012

  5 

De respondenten gaven in de vorige enquête aan dat ze voor de 2e helft van 2011 een vollere opdrachtenportefeuille verwachtten, te weten 62 %. De positievere verwachtingen van de interim professionals zijn ook deze keer niet waar gemaakt. De trend dat de zzp-er de toekomst rooskleuriger ziet dan hij daadwerkelijk wordt, is constant.

Ruim 20 % had niet of nauwelijks werk (0 % tot 20 %) (zie grafiek 2). In de eerste helft van 2011 was dit nog bijna 23 %. Dit percentage is dus licht gedaald. Al met al stond de interim professional qua omvang van de opdrachtenportefeuille er licht beter voor.

Grafiek 2: Omvang opdrachtenportefeuille algemeen 2e helft 2011.

Er zijn aanzienlijke verschillen in de omvang van de opdrachtenportefeuille per vakgebied (zie grafiek 3). Inkoop & Logistiek en Juridisch doen het aanmerkelijk beter dan gemiddeld1.

Aanzienlijk lager dan het gemiddelde zijn de vakgebieden Algemeen management en HRM. HRM professionals hebben hun opdrachtenportefeuille fors zien dalen; van 64 % naar 47 %.

Communicatie & PR daarentegen heeft zich goed hersteld ten op zichte van de voorgaande periodes en heeft nu een gemiddelde opdrachtenportefeuille.  

Interim professionals in de vakgebieden Technisch, Marketing & Sales en ICT deden het ook beter dan voorgaande periode.

                                                        1 De vakgebieden Facilitair en Secretarieel zijn hier niet genoemd omdat het aantal geënquêteerden, actief in deze vakgebieden, te beperkt is om hier een uitspraak over te doen. Dit gold in de vorige enquêtes ook voor het vakgebied Juridisch en daarom is er geen historische data voor opgenomen voor het vakgebied Juridisch. 

0% 5% 10%

15% 20%

25%

0% 1% tot 20%

20% tot 40%

40% tot 60%

60% tot 80%

80% tot 99%

100%

Page 7: Interimpuls interim kompas: terugblik 2e helft 2011 en vooruitzichten 1e helft 2012

Interimpuls Interim Kompas Terugblik interim-markt 2e helft 2011 en vooruitzichten 1e helft 2012

  6 

Grafiek 3: Omvang opdrachtenportefeuille per vakgebied, 1e helft 2011 afgezet tegen 2e helft 2011.

Er zijn geen opvallende verschillen waargenomen in de omvang van de opdrachtenportefeuille gerelateerd naar jaren werkervaring en opleidingsniveau.

Vorige enquête is voor het eerst gevraagd naar de leeftijdscategorie van de geënquêteerde interim professionals. Ook nu is te constateren dat de interim professionals onder de 30 en boven de 50 jaar minder werk hebben dan de gemiddelde interim professional (zie grafiek 4). In de groep 60 jaar en ouder is ook een duidelijke oververtegenwoordiging van het vakgebied Algemeen Management, een vakgebied waar ook nu de klappen vallen.

Grafiek 4: Omvang opdrachtenportefeuille per vakgebied naar leeftijd, 2e helft 2011.

“Hoewel ik er geen vinger achter kan krijgen, heb ik het sterke vermoeden dat er in hoge mate sprake is van leeftijdsdiscriminatie. Interim vacatures waar ik (zeer) goed pas, krijg ik niet door allerlei kulredenen.”

Quote geënquêteerde

0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80%

Algemeen management Communicatie & PR Financien & Control

HRM ICT

Inkoop & Logisitiek Juridisch

Marketing & Sales Overig

Technisch

1e helft 2011

2e helft 2011

0%  10%  20%  30%  40%  50%  60%  70%  80%  90% 

Tot 30 jaar 

30 tot 40 jaar 

40 tot 50 jaar 

50 tot 60 jaar 

60 jaar of ouder 

Page 8: Interimpuls interim kompas: terugblik 2e helft 2011 en vooruitzichten 1e helft 2012

Interimpuls Interim Kompas Terugblik interim-markt 2e helft 2011 en vooruitzichten 1e helft 2012

  7 

De omvang van de opdrachtenportefeuille van de interim professional, actief in de zakelijke dienstverlening, is in de 2e1e helft van 2011 met 3,5 % gegroeid. Ruim de helft van de tijd (59 %) had de interim professional een betaalde opdracht. De echte groei lijkt er uit - vorig half jaar was de groei nog 15 %.

Er zijn wel verschillen in marktsituatie van de zelfstandige professional; zo doen oudere zzp-ers en zzp-ers actief in HRM en Algemeen Management het aanmerkelijk slechter dan gemiddeld.

Ook deze keer blijkt dat de verwachtingen van de zzp-er ten aanzien van zijn hoeveelheid werk niet uitkomen; de zzp-er is structureel positiever gestemd over de toekomst dan deze daadwerkelijk is.ting opdrachtenportefeuille 2e helft 2011

Wat zijn de verwachtingen ten aanzien van de eerste helft 2012? Voor het eerst, sinds het Kompas de verwachtingen meet, verwachten de interim professionals een daling van de opdrachtenportefeuille; 57 % van de tijd denken zij aan de slag te zijn (ten opzichte van 59 % voor het vorige half jaar).

Hoewel er niet direct een lijn is te constateren, zijn de verschillen in verwachtingen tussen de vakgebieden opvallend (zie grafiek 5). Voor de volgende enquête is het goed om te vragen waar men de verwachtingen op baseert.

Grafiek 5: Verwachte omvang opdrachtenportefeuille 1e helft 2012 irt werkelijke omvang 2e helft 2011 per vakgebied.

Binnen de verschillende opleidingniveau’s en werkervaring zijn geen noemenswaardige verschillen geconstateerd. Binnen de verschillende leeftijdscategorieën wel: 50-plussers en zzp-ers onder de 30 zijn het meest negatief.

De geënquêteerde zelfstandige verwachten, voor het eerst in twee jaar, een lichte daling van de opdrachtenportefeuille (van 59 % naar 57 %). In combinatie met een verdere verwachte tariefsdaling zal de omzet harder dalen.

0%  20%  40%  60%  80% 

Algemeen management Communica?e & PR Financien & Control 

HRM ICT 

Inkoop & Logisi?ek Juridisch 

Marke?ng & Sales Overig 

Technisch 

Verwach?ng 1e helR 2012 

Werkelijk 2e helR 2011 

Page 9: Interimpuls interim kompas: terugblik 2e helft 2011 en vooruitzichten 1e helft 2012

Interimpuls Interim Kompas Terugblik interim-markt 2e helft 2011 en vooruitzichten 1e helft 2012

  8 

6. Opdrachtengevers In tegenstelling tot de voorgaande enquêtes is de terugtredende overheid duidelijk zichtbaar. Was de publieke sector vorige keer met 33 % nog de grootste opdrachtgever, deze keer is zij met ruim 25 % de kleinste opdrachtgever.

Het MKB was goed voor ongeveer 31 % van de opdrachten en het grootbedrijf (>500 fte) met 33 % was de grootste opdrachtgever, vorige keer 26 % (zie grafiek 6).

Grafiek 6: Opdrachtgevers 1e helft 2011 afgezet tegen 2e helft 2011.

Financiën & Control, Inkoop & logistiek en ICT zijn oververtegenwoordigd bij het Grootbedrijf (zie grafiek 7). Juridisch is dat bij de Publieke Sector en Marketing & Sales en HRM bij het MKB.

Grafiek 7: Opdrachtgevers per vakgebied 2e helft 2011.

0%  10%  20%  30% 40% 

Publieke sector 

MKB 

Grootbedrijf 

1e helR 2011 

2e helR 2011 

0%  10%  20%  30%  40%  50%  60% 

Algemeen management Communica?e & PR Financien & Control 

HRM ICT 

Inkoop & Logisi?ek Juridisch 

Marke?ng & Sales Overig 

Technisch 

Grootbedrijf 

MKB 

Publieke Sector 

Page 10: Interimpuls interim kompas: terugblik 2e helft 2011 en vooruitzichten 1e helft 2012

Interimpuls Interim Kompas Terugblik interim-markt 2e helft 2011 en vooruitzichten 1e helft 2012

  9 

Dan nog wat cijfers over de tarieven die betaald worden in de drie verschillende segmenten2.

2e helft 2011 1e helft 2011 Daling

Grootbedrijf € 92,15 € 97,86 - 5,8 %

MKB € 82,13 € 92,01 - 10,7 %

Publieke Sector € 89,57 € 93,13 - 3,8 %

Tabel 1: Tarieven per soort opdrachtgever, 1e helft 2011 afgezet tegen 2e helft 2011.

Het Grootbedrijf betaalt de interim professional het beste. De publieke sector betaalt gemiddeld 3 % minder aan hun externen. Het MKB betaalt het laagste tarief. Ten op zichte van de vorige enquête zijn hier in de volgorde geen veranderingen opgetreden. De tarieven zijn wel verder gedaald.

De publieke sector is duidelijk teruggetreden als grootste opdrachtgever voor de zelfstandige professional. Was zij vorig jaar nog de grootste, dit jaar is zij de kleinste

Het grootbedrijf betaalt met € 92,15 de hoogste tarieven. De overheid betaalt 2,8 % lager en het MKB betaalt de laagste tarieven (ruim 10 % lager dan het grootbedrijf).

7. Tarieven In voorgaand hoofdstuk was al duidelijk dat de tarieven enorm onder druk staan. De tarieven zijn het afgelopen half jaar gedaald met € 8,38 ten opzichte van de 1e helft van 2011. Het gemiddelde gefactureerde tarief bedraagt € 86,60 per uur exclusief btw.

Een daling van ruim 9 % tegenover een stijging van ruim 6 % de vorige keer. Deze € 86,60 is het laagste niveau in twee jaar tijd.

De tarieven verschillen wederom sterk per vakgebied (zie grafiek 8).

Grafiek 8: Gemiddeld gefactureerde tarieven per vakgebied, 1e helft 2011 afgezet tegen 2e helft 2011.

                                                        2 Cijfers zijn gebaseerd op enquête-formulieren van interim professionals die meer dan 80 % actief zijn in 1 segment. 

 $‐    $20   $40   $60   $80   $100   $120  

Algemeen management Communica?e & PR Financien & Control 

HRM ICT 

Inkoop & Logisi?ek Juridisch 

Marke?ng & Sales Overig 

Technisch 

1e helR 2011 

2e helR 2011 

Page 11: Interimpuls interim kompas: terugblik 2e helft 2011 en vooruitzichten 1e helft 2012

Interimpuls Interim Kompas Terugblik interim-markt 2e helft 2011 en vooruitzichten 1e helft 2012

  10 

Binnen alle vakgebieden daalden de tarieven, uitgezonderd Technisch waar de tarieven stegen. Deze stijging is te verklaren door het hogere opleidingsniveau, hogere leeftijd en werkervaring binnen dit vakgebied in vergelijking met de vorige enquête.

Ook binnen deze enquête heeft het vakgebied Algemeen management, naast Juridisch, een van de hoogste tarieven. Dit is voor door het hoge opleidingsniveau binnen deze vakgebieden; 64 % respectievelijk 75 % heeft minimaal WO-opleiding (gemiddeld is dit 48 %).

Verder zijn er geen verrassingen binnen de tarieven. Over de hele linie geldt hoe meer werkervaring of hoe hoger het opleidingsniveau, hoe hoger de tarieven.

“Er is nu weinig aanbod en geboden tarieven zijn irreëel.”

Quote geënquêteerde

De verwachting voor het komende half jaar is dat het gemiddelde tarief verder met 1,7 % zal dalen naar € 85,11.

De meeste freelancers werken met deze tarieven niet voor het door hun gewenste tarief. Bijna 49 % van de zzp-ers heeft het afgelopen half jaar onder zijn eigen minimumtarief gewerkt. Vorige keer was dat 42 %; een aanzienlijke verslechtering die in lijn ligt met het lagere uurtarief. 21 % werkte voor het minimumtarief en de rest (30 %) daarboven (zie grafiek 9).

Grafiek 9: Gefactureerde tarief boven of onder eigen minimumtarief, 1e helft 2011 afgezet tegen 2e helft 2011.

Gemiddeld ontving de interim professional 7,1 % per uur minder dan het eigen minimumtarief3. Het gewenste minimumtarief zou hiermee uitkomen op € 92,75. In de eerste helft van 2011 werkte men nog 5,2 % onder het gewenste minimumtarief; dit zou neerkomen op een tarief van € 99,92. De interim professional heeft zijn tarieven en verwachtingen dus duidelijk naar beneden bijgesteld.

                                                        3 Voor de categorieën meer dan 30 % onder of boven mijn minimumtarief is een gemiddelde van respectievelijk -40 % en 40 % genomen. 

0%  5%  10% 15% 20% 25% 30% 

meer dan 30% onder mijn minimumtarief 

20% tot 30% onder mijn minimumtarief 

10% tot 20% onder mijn minimumtarief 

0% tot 10% onder mijn minimumtarief 

Dit is mijn minimumtarief 

0% tot 10% boven mijn minimumtarief 

10% tot 20% boven mijn minimumtarief 

20% tot 30% boven mijn minimumtarief 

meer dan 30% boven mijn minimumtarief 

1e helR 2011 

2e helR 2011 

Page 12: Interimpuls interim kompas: terugblik 2e helft 2011 en vooruitzichten 1e helft 2012

Interimpuls Interim Kompas Terugblik interim-markt 2e helft 2011 en vooruitzichten 1e helft 2012

  11 

Voor alle vakgebieden geldt dat zij onder hun minimumtarief werken. Inkoop & Logistiek en Technisch steken hier enigszins in positieve zin bovenuit doordat deze als enige vakgebieden minder onder hun minimumtarief werken dan voorgaande periode (zie grafiek 10)4. Communicatie & PR en Techniek werken wederom het meest onder hun minimumtarief (zie grafiek 10).

Grafiek 10: Boven of onder eigen minimumtarief per vakgebied 1e helft 2011 afgezet tegen 2e helft 2011.

Gemiddeld verwacht men 6,9 % in het komende half jaar onder het eigen minimumtarief te gaan werken5.

De tarieven zijn in het 2e helft van 2011 fors gedaald met 9 %. De tarieven zijn daarmee op het laagste niveau in 2 jaar. Verwachting is dat de tarieven komende periode verder licht zullen dalen.

8. Bronnen De zelfstandige professional regelt over het algemeen zijn opdrachten via zijn eigen netwerk: 63 % van de opdrachten komt via het eigen netwerk, ten opzichte van 65 % in de eerste helft van 2011 en 71 % het half jaar daarvoor.

Ruim 53 % genereert nagenoeg volledig (80 % tot 100 %) zijn eigen opdrachten (zie grafiek 11), in tegenstelling tot 56 % vorig jaar.

Er is geen verband geconstateerd tussen opleiding en de soort bron van opdrachten. Wel valt op dat hoe lager het aantal jaar werkervaring, hoe meer er gebruik wordt gemaakt van een intermediair. Dat lijkt logisch omdat er dan zeer waarschijnlijk ook een kleiner netwerk is.

                                                        4 De vakgebieden Facilitair en Secretarieel zijn hier niet genoemd omdat het aantal geënquêteerden, actief in deze vakgebieden, te beperkt is om hier een uitspraak over te doen. 5 De geënquêteerden die in de 2e helft van 2011 geen opdrachten hadden, zijn in dit percentage niet meegenomen om zo 1e helft 2011 en verwachtingen van 2e helft 2011 goed te kunnen vergelijken. Wanneer deze groep wel wordt meegenomen is het percentage 7,2 % onder het minimumtarief. 

‐20% ‐15% 

‐10% ‐5% 

0% 

Algemeen management 

Communica?e & PR 

Financien & Control 

HRM 

ICT 

Inkoop & Logisi?ek 

Juridisch 

Marke?ng & Sales 

Overig 

Technisch 

1e helR 2011 

2e helR 2011 

Page 13: Interimpuls interim kompas: terugblik 2e helft 2011 en vooruitzichten 1e helft 2012

Interimpuls Interim Kompas Terugblik interim-markt 2e helft 2011 en vooruitzichten 1e helft 2012

  12 

Grafiek 11: Percentage opdrachten vanuit het eigen netwerk 2e helft 2011.

Een kleine groep zzp-ers (17 %) is grotendeels afhankelijk (80 % tot 100 %) van het intermediair voor opdrachten (zie grafiek 12). Dit percentage is groter geworden (vorige keer 13,7 %). In deze groep zijn geen noemenswaardige afwijkingen ten opzichte van het gemiddelde in opleidingsniveau, werkervaring of een oververtegenwoordiging van een bepaald vakgebied die dit kan verklaren.

Gemiddeld zijn de intermediairs goed voor ruim 26 % van de opdrachten ten opzichte van bijna 22 % een half jaar eerder en 21 % een jaar eerder. Intermediairs lijken in een kleinere markt een belangrijkere rol te spelen. Een verklaring hiervoor kan liggen in de centralisering van de inhuur en de uitbesteding ervan via preferred suppliers.

Grafiek 12: Percentage opdrachten vanuit het intermediair 2e helft 2011.

Interimvacature-sites spelen nog een beperkte rol in het verkrijgen van opdrachten (zie grafiek 13). Ruim 96 % haalt geen of nauwelijks werk uit de Interimvacature-sites. Dat is gelijk aan het percentage een half jaar eerder.

0%  10%  20%  30%  40%  50%  60% 

0% 

1% tot 20% 

20% tot 40% 

40% tot 60% 

60% tot 80% 

80% tot 99% 

100% 

1e helR 2011 

2e helR 2011 

0%  20%  40% 60% 

80% 

0% 

1% tot 20% 

20% tot 40% 

40% tot 60% 

60% tot 80% 

80% tot 99% 

100% 

1e helR 2011 

2e helR 2011 

Page 14: Interimpuls interim kompas: terugblik 2e helft 2011 en vooruitzichten 1e helft 2012

Interimpuls Interim Kompas Terugblik interim-markt 2e helft 2011 en vooruitzichten 1e helft 2012

  13 

De zzp-er regelt zijn opdrachten voornamelijk via het eigen netwerk. 63 % van de opdrachten komt via het eigen netwerk. Interimvacature-sites spelen nog steeds een beperkte rol maar het percentage is stabiel. Intermediairs zijn goed voor 26 %.

9. ZZP‐er en vast dienstverband Ruim 93 % had geen (parttime) dienstverband ernaast. Een half jaar geleden was dit percentage 95 %. Met 93 % is het niveau weer terug op dat van een jaar geleden.

Op de vraag of er is overwogen om het afgelopen half jaar een vast dienstverband aan te gaan, antwoordde 35 % ‘Ja’. Vorige keer was dit nog 30 %. De stijging wordt breed gedragen. Alleen voor de vakgebieden ICT, Inkoop & Logistiek en Technisch was het percentage licht lager dan vorige enquête.

35 % overwoog het afgelopen half jaar een vast dienstverband, een stijging van 16 %. Ongeveer 7 % heeft een parttime dienstverband naast de zzp-werkzaamheden.

10. Financiële buffer Elke enquête wordt er aandacht geschonken aan een special thema. Dit keer is onder meer gevraagd naar de omvang van de financiële buffer. Gemiddeld heeft de zelfstandige interim professional een financiële buffer van 8,3 maanden6. Ruim een derde heeft voldoende financiële reserves om meer dan 12 maanden geen opdracht te vervullen (zie grafiek 13). Ruim een kwart houdt dit maar 3 maanden vol.

Grafiek 13: Percentages omvang financiële buffers 2e helft 2011.

De zzp-er heeft gemiddeld een financiële buffer van ruim 8 maanden. Een kwart heeft slechts een financiële buffer van maximaal 3 maanden

11. Politieke vertegenwoordiging Dit keer is ook gevraagd welke politieke partij het beste op komt voor de belangen van de (hogeropgeleide) zzp-er.

                                                        6 Voor de categorie meer dan 12 maanden is een gemiddelde van respectievelijk 15 maanden genomen. 

0%  5%  10%  15%  20%  25%  30%  35% 

Maximaal 3 maanden 

Maximaal 6 maanden 

Maximaal 9 maanden 

Maximaal 12 maanden 

Meer dan 12 maanden 

Page 15: Interimpuls interim kompas: terugblik 2e helft 2011 en vooruitzichten 1e helft 2012

Interimpuls Interim Kompas Terugblik interim-markt 2e helft 2011 en vooruitzichten 1e helft 2012

  14 

37 % van de geënquêteerden is van mening dat er geen partij is die het beste op komt voor hun belangen. Bijna 46 % vindt dat de VVD het beste op komt voor de (hogeropgeleide) zzp-er. Gevolgd op grote afstand door de D66 met 9,5 %. SP, Groenlinks en PvdA schommelen rond de 2 % (zie grafiek 14). PVV en Christenunie kregen geen stemmen. “Ik heb zelf onduidelijk inzicht in welke politieke partij mij het best vertegenwoordigt. Niettemin…….politieke partijen hebben volgens mij nog steeds onvoldoende oog voor de wankelijke positie van de meeste zzp-ers.

Quote geënquêteerde

Grafiek 14: partij die zzp-belangen het best vertegenwoordigt 2e helft 2011.

37% van de zelfstandige interim professionals is van mening dat er geen partij is die het beste opkomt voor hun belangen. 46% is van mening dat de VVD hun belangen het best vertegenwoordigd.

12. Tot slot Het lijkt erop dat het prille herstel alweer stagneert; de opdrachtenportefeuille is licht gegroeid maar het uurtarief is fors gekelderd. De verwachtingen zijn ook niet positief.

De marktsituatie van de interim professional is congruent aan de economische ontwikkelingen al zijn er specifieke groepen die hier boven uitsteken maar helaas zijn er ook groepen die er verder onder blijven..

Mogelijk kan het diegenen die op het punt staan voor zich zelf te beginnen, ondersteunen in de besluitvorming

Wij bedanken iedereen die heeft meegewerkt aan deze enquête.

Heeft u nog suggesties over deze enquête of onze dienstverlening in het algemeen, dan kunt u dat laten weten op [email protected].

0%  10%  20% 30% 

40% 50% 

Geen VVD SP 

CDA D66 

Groenlinks PvdA 

Par?j voor de Dieren SGP 

ChristenUnie PVV