(Interactieve) borden

of 27

 • date post

  10-Oct-2015
 • Category

  Documents

 • view

  496
 • download

  0

Embed Size (px)

description

Cursus over interactieve borden en Smart Notebook software

Transcript of (Interactieve) borden

 • (Interactieve) borden

  1 Algemeen ............................................................................................ 2

  2 Soorten borden ................................................................................... 2

  3 Didactisch gebruik ............................................................................. 5

  4 interactieve borden ............................................................................ 6

  5 Praktisch gebruik van een SMARTboard .......................................... 9

  6 Werken met SMART notebook ......................................................... 13

  7 Bordboeken ...................................................................................... 27

 • 2

  1 ALGEMEEN Het bord is een onderwijsmedium dat sinds jaar en dag een vaste plaats verworven heeft in het klaslokaal. Het is een medium dat tot de minimumuitrusting van een klas behoort. Het is tevens het meeste gebruikte medium in de lagere school. Iets wat veel gebruikt wordt, krijgt een centrale plaats. Meestal hangt het bord vooraan in het midden van de klas. Naast het klassieke schoolbord zijn er nog heel wat borden die functioneel gebruikt worden in de klas.

  Naargelang het type bord dat gebruikt wordt, zijn er ook meer of minder functies beschikbaar. Globaal gezien zijn borden op te splitsen in 3 grote groepen: schrijfborden, hechtborden en interactieve borden, waarbij er tussen de verschillende groepen overlappingen kunnen optreden.

  2 SOORTEN BORDEN

  2.1 SCHRIJFBORDEN

  2.1.1 Krijtbord Een klassiek groen krijtbord is meestal van hout of van metaal. De duurdere variant in metaal heeft als voordeel dat het bord magnetisch is en minder onderhoud vraagt. Naarmate de kostprijs is het bord al dan niet verplaatsbaar in hoogte. Dit is zeker een praktische en didactische meerwaarde. Het centrale bord is in veel gevallen een bord met een groot middenvalk en twee draaibare zijvlakken. Sommige borden zijn kleiner, maar tevens verplaatsbaar en kantelbaar.

  Meest gebruikt

  Centraal

  soorten

  functies

  3 groepen

  Varianten

  Hoogte variren

  vlakken

  Klein, flexibel

 • 3

  Het bord wordt beschreven met meerdere kleuren krijt. Tegenwoordig wordt stofarm krijt gebruikt. Krijt kan makkelijk afgeveegd worden met een bordwisser. Om het bord volledig proper te maken kan het afgewassen worden met een vochtige doek.

  2.1.2 Stiftenbord Een stiftenbord is qua gebruik vergelijkbaar met een krijtbord. Hier wordt gebruik gemaakt van uitwisbare whiteboardmarkers. Witte borden zijn in de regel altijd magnetisch. Ze bestaan ook in meerdere uitvoeringen.

  Stiften kunnen uitgewist worden met een doek of met een bordenwisser. Let op dat je niet met een alcoholstift op een whiteboard schrijft, want dit is heel moeilijk uitwisbaar.

  2.1.3 Flipover Soms wordt ook gebruik gemaakt van een klein bord waar beschrijfbare bladen ophangen, die wanneer ze vol geschreven staan kunnen overgedraaid worden. Leuk is dat je nog kan terugkeren naar een vorige notitie.

  Om de papieren op een flipover te beschrijven wordt meestal gebruik gemaakt van niet-uitwisbare alcoholstiften. OPDRACHT

  Aan welk schrijfbord geef jij de voorkeur?

  Welke eigenschappen moet het schrijfbord hebben.

  Krijt

  Whiteboardmarkers

  Geen alcoholstift

  Beschrijfbaar blad

  Niet uitwisbaar

 • 4

  2.2 HECHTBORDEN

  2.2.1 Magneetbord De meeste schrijfborden zijn tegenwoordig ook magneetborden. Door gebruik te maken van magneten kunnen afbeeldingen, kaarten, schemas, didactische platen tijdelijk aan het bord gehecht worden.

  2.2.2 Prikbord Een prikbord bestaat meestal uit zachte kurk. Door gebruik te maken van punaises, spelden en dergelijke worden fotos, schemas, brieven, op het bord bevestigt.

  2.2.3 Andere Andere vormen van hechtborden zijn flanelborden en nylonborden, waarbij de objecten die op het bord komen voorzien zijn van een hechtlaag die makkelijk aan te brengen is op en te verwijderen is van het bord. Een andere manier om kaartjes, fotos, tekeningen en dergelijke vast te hechten is aan een touw met wasknijpers. In dat geval spreken we uiteraard niet van een bord.

  OPDRACHT

  Geef 2 toepassingen voor het gebruik van een hechtbord.

  Tijdelijk hechten

  Punaises

  Flanelbord

  Waslijn

 • 5

  3 DIDACTISCH GEBRUIK

  3.1 BORD Het bord is een essentieel hulpmiddel om structuur aan te brengen in een les. Een centraal bord is een ideaal medium om geleidelijk aan een synthese van een les te op te bouwen. Het vooraf opstellen van een duidelijk bordschema is voor de meeste lessen in de lagere school een noodzaak. Een bord bevat meestal 6 werkvelden: het middenbord, het linker zijbord, het rechter zijbord en de 2 achterpanelen. Het middenbord wordt bij voorkeur ook in twee velden gesplitst. Het is aangewezen om je bordschemas ongeveer altijd op eenzelfde manier op te bouwen en de inhoud op een vergelijkbare manier te structureren. Een vaste manier van werken is handig voor jou als leerkracht en duidelijk voor de leerlingen. Naargelang het lesonderwerp kan dit uiteraard wat afwijken. Om tijdverlies te vermijden is het een meerwaarde om voor een les reeds bepaalde informatie aan te brengen op het bord (vb. oefeningen, tekening,). Zorg dat je niet de hele les aan het noteren bent. Dit veroorzaakt immers minder oogcontact en het stemgeluid wordt eveneens gedempt. Praat niet teveel als je aan het schrijven bent. Belangrijke dingen vertel je met oogcontact en volledig naar de klas gericht. Overdrijf niet met kleuren. Kleuren worden gebruikt om iets te beklemtonen of te onderscheiden. Beperk je tot een drietal kleuren. Andere manieren om items te beklemtonen zijn tekst onderlijnen en tekst omkaderen. Verzorg je bordschrift. Schrijf niet te groot en niet te klein. Het bord kan eveneens gebruikt worden als interactief instrument om de leerlingen actief te laten participeren aan de les. Je kan ze oefeningen laten oplossen of je kan een bordgesprek of brainstormsessie organiseren met de leerlingen. Informatie die gedurende een langere tijd zichtbaar moet zijn kan je best aanbrengen op een hechtbord of een kleiner bordje in de klas. Wanneer je deze informatie aanbrengt op je centraal schrijfbord verlies je immers gedurende lange tijd heel wat schrijfruimte.

  3.2 DIDACTISCHE PLATEN Een didactische plaat is een grote, tweedimensionale, van extra informatie voorziene voorstelling van de werkelijkheid. Er zijn didactische platen verkrijgbaar in de handel, maar een didactische plaat kan eveneens gecreerd worden door de leerkracht. Bij het evalueren of creren van een didactische plaat is het essentieel om ervoor te zorgen dat alles goed zichtbaar is tot achteraan in de klas. In leereenheid 6, verder in de cursus, maak je kennis met andere, modernere, opties om voorstellingen van de werkelijkheid uitvergroot en gedocumenteerd weer te geven.

  Les structureren

  Werkvelden

  Eenduidig

  Voorbereiden

  Spreken

  Kleuren

  Bordschrift

  Interactief

  Langdurig

  Wat

  Zichtbaarheid

  Projectiemiddelen

 • 6

  4 INTERACTIEVE BORDEN

  4.1 WAT Een interactief bord is een aanraakgevoelig bord dat aangesloten is op een computer die verbonden is met een projector. De projector geeft het beeld van de computer weer op het bord. Vervolgens kan de computer bestuurd worden via het interactief bord. Op het bord kan geschreven worden met speciale stiften. En van de doelen van het gebruik van interactieve borden in klaslokalen is toegang krijgen tot en gebruik maken van een breed arsenaal aan digitale bronnen. Bij het gebruik van een interactief bord treedt de leerkracht op als ontwerper van de leeromgeving en begeleider van het leerproces.

  Het gebruik van een interactief bord vormt een bundeling van allerlei voorgaande didactische technologien, zoals een krijtbord, een witbord, een televisie, een video, een overheadprojector, en computer en projectie met als toegevoegde waarde het aspect interactie. Twee vaak gebruikte borden in het Vlaamse onderwijs zijn SmartBoard en ActivBoard. De belangrijkste basisvaardigheden van een SmartBoard komen aan bod tijdens de lessen OMI2. In semester 3 wordt nog uitgebreider ingegaan op het praktisch en didactisch gebruik van een Smartboard en andere interactieve borden. OPDRACHT

  Verklaar: een interactief bord is een digitaal schrijf- en hechtbord.

  Digitaal

  Evolutie

  Smart & Activ

  Semester 3

 • 7

  4.2 VERSCHILLENDE TECHNOLOGIEN De meeste digitale schoolborden maken gebruik van n de van volgende technologien.

  4.2.1 Druksensitief

  Dit bord bestaat uit een indrukbare plastic toplaag en een harde achterlaag. Beide lagen zijn aan de binnenkant van het bord gecoat met een filmlaag. Tussen deze twee lagen zit een heel dun laagje lucht. Als je nu met de vinger of met een pen de toplaag indrukt raken de twee lagen elkaar en wordt dat door de computer geregistreerd als een commando.

  Voorbeeld: SMART board (http://www.smartboard.nl/)

  4.2.2 Elektromagnetisch Dit bord bestaat uit twee harde kunststof lagen met daar tussenin een kernlaag met daarin een gevoelig rooster. Je kan het bord bedienen met een speciale pen die contact maakt met het gevoelige rooster. Deze aanraking wordt door de computer geregistreerd als een muisbeweging. Voorbeeld: Activeboard (http://www.activboard.nl/)

  4.2.3 Infrarood, ultrasoon en laser

  Deze laatste categorie borden maakt gebruik van infrarood, ultrasoon, laser of een combinatie daarvan. Bij deze borden wordt de positie van de pen doorgegeven aan de