Insight magazine februari 2013

24

description

Insight magazine februari 2013

Transcript of Insight magazine februari 2013

Page 1: Insight magazine februari 2013

nsight

nsight Wat is sociaal

ondernemen?

Boedapest reisverslag Interview met: Lyobel

Tollenaar

Word bestuurlijk actief!

Sociaal ondernemen

Page 2: Insight magazine februari 2013

nsight

2

Beste lezer,

Allereerst willen wij de Insightcom-missie bedanken voor hun inzet bij de totstandkoming van de eerste Insight van het jaar 2012/2013.

Zoals jullie weten is HSE Faktor de studievereniging voor Bedrijfsecono-mie en Financial Services Manage-ment. Een vereniging die, op het moment van schrijven, 400 leden na-dert. Deze mijlpaal hebben wij voor-namelijk kunnen bereiken dankzij jou, lid van HSE Faktor. Hiervoor dank.

We schrijven inmiddels 2013. Ik hoop dat jullie allen het jaar 2012 goed zijn doorgekomen, goed hebben kunnen afsluiten en het jaar 2013 vol goede moed zijn ingegaan. Wij in ieder geval wel. Naast de drukbezochte borrels kunnen we spreken van een zeer succesvolle eerste workshop en een bijzonder gezellig kerstdiner. Een geslaagd eerste halfjaar dus.

Er staan met name het komende halfjaar tal van activiteiten voor ju-llie op het programma. De eerste borrels en de eerste workshop zijn inmiddels geweest, echter staat er ons nog genoeg te wachten. Zo participeert HSE Faktor ook dit jaar weer in de symposia Klaar voor de Start en Jij Succesvol. Daarnaast is er natuurlijk het gala, dat plaatsvindt op donderdag 7 maart. Komt allen, dit wordt het grootste feest van het jaar. Verder gaat HSE Faktor ook dit jaar op reis naar het buitenland. De buitenlandse reiscommissie is op dit moment ontzettend druk om deze prachtige reis naar Bratislavatot een waar succes te maken. Ten slotte zullen nog een aantal bedrijfs-bezoeken/workshops plaatsvinden en natuurlijk zijn er nog vele borrels.

Heb je vragen over je studie, stage, andere studiegerelateerde din-gen of wil je gewoon even gezel-lig praten? De deur van ons kan-

toor op de vierde verdieping van de toren (T4.04) staat altijd open en de koffie staat klaar. Schroom dus niet en kom vooral langs!Veel leesplezier gewenst!

Namens het 8e HSE Faktor-bestuur,Joren Prins – voorzitter ‘12-‘13

Page 3: Insight magazine februari 2013

nsight

3

\\INHOUD

\\AGENDA\\COLOFON

\\WAT IS SOCIAAL ONDERNEMEN?

\\KERSTMARKT 2012 \\COLUMN: DE SECRETARIS

\\INTERVIEW MET:LYOBEL TOLLENAAR

\\BOEDAPEST! \\SOCIAAL ONDERNEMEN VOLGENS JOCHEM

\\DOORSTUDEREN AAN DE RUG

\\SOCIAAL ONDERNEMEN VOLGENS LISETTE

\\INTERVIEW MET:JOCHEM VAN VLIET

\\WORD BESTUURLIJK ACTIEF!

\\KENNISMAKINGSDINER

\\SUDOKU & HOROSCOPEN

\\VOORUITBLIK VOLGENDE EDITIE

4 5 5 6

8 10 11 14

15

22

16 19 20

23

Page 4: Insight magazine februari 2013

nsight

4

\\AGENDA

\\MAART:

20 mrt Borrel25 mrt ALV27 mrt Jij Succesvol

\\APRIL:

22 apr Workshop22 apr Borrel29 apr Vertrek buitenlandse reis Bratislava

\\MEIi:3 mei Terugkomst buitenlandse reis Bratislava13 mei Workshop13 mei Borrel

\\JUNI:

3 juni Bedrijfsbezoek11 juni Borrel

Kijk voor meer info ook op www.hsefaktor.nl

\\COLOFON

\\EINDREDACTIEJochem van Vliet

\\REDACTIERichaidy AnsanoJochem van Vliet

\\VORMGEVINGLisette KruitRichaidy AnsanoJochem van Vliet

Page 5: Insight magazine februari 2013

nsight

5

\\WAT IS SOCIAAL ONDERNEMEN?

Als we aan ondernemen denken, gaat het meestal over veel winst maken. Het begrip sociaal kunnen we het best uitleggen als gevoel tonen voor de medeleden van de samenleving Het moeilijke eraan is, iedereen definieert het anders.

Het wordt wel eens uitgelegd als ondernemen op een manier waar-op de maatschappelijke proble-men zoals werkloosheid, armoede en milieuproblematiek kan worden aangepakt. Een andere manier van het verwoorden van dit fenomeen is ondernemen met als uitganspunst maatschappelijke vooruitgang en niet de financiele winst. Vrij tegen-strijdig eigenlijk. De gemiddelde ondernemer die denkt aan de winst en de winstmarge, vooral in een cri-sistijd.

In feite kunnen we zeggen dat so-ciaal ondernemen eigenlijk niets anders is dan ondernemen en re-

kening houden met milieu, mensen, natuur en cultuur. Ondernemen op een manier waarbij je niet alleen fi-nanciele voortgang boekt, maar ook maatschapelijke voortgang. Dit kan varieren van waterputten bouwen in Afrika tot vrijwilligerswerk doen bij een bejaarden tehuis.

Sociaal ondernemen is een hype die hopelijk blijvend zal zijn. Het is een opkomende trend die alle ondernemers in de toekomst hopeli-jk zullen volgen. We zien dat veel startende ondernemers in deze tijd op de een of andere manier sociaal ondernemen. Door middel van het product dat ze op de markt willen afzetten of door een dienst aan te bieden die maatschappelijk verant-woord is. Op die manier proberen ze moeder aarde bij te staan naast het geld verdienen.

Richaidy Ansano

\\KERSTMARKT 2012

Dit jaar is er door de Word Actief-commissie een kerstmarkt georgani-seerd. Het was de derde kerstmarkt voor deze commissie en de eerste waarop we maar één dag met activ-iteiten hadden gepland.Wel hebben we dit jaar vele malen groter uitgepakt in vergelijking met de voorgaande jaren. In samen-werking met HanzeCast hebben we een miniatuur versie van het glazen-huis neergezet. En hebben we alle studieverenigingen de kans geboden om op een originele manier geld te verzamelen voor het goede doel. Zo heeft HSE Faktor haar steentje ook bij mogen dragen.

Word Actief is een commissie van de Stichting Studenten Activiteiten en is in het leven geroepen om studenten actiever bij hun studie te betrekken. De commissie bestaat uit leden van verschillende studentenorganisaties. We organiseren dit jaar naast de

kerstmarkt ook een netwerkborrel en de Hanze Kick-Off.

De kerstmarkt was dit jaar amper te missen. Voor de Marie Kamphu-isBorg, de Van DoorenVeste en in het Atrium van de Van OlstToren stonden kraampjes waar eten en warm drinken werden verkocht. Maar de grootste attractie stond in het Atrium. Het glazenhuis waar de DJ’s van Happyhour FM van 12:00 tot 16:00 hebben gedraaid. Hier konden net als bij het echte glazenhuis in ruil voor donaties nummers worden aangevraagd. Daarnaast werden er door andere studieverenigingen ook activiteiten georganiseerd. Zo was er een loterij, een tosti restaurant, werd er gemasseerd, kon je een politieke wens in de kerstboom hangen, was er een debatclub en kon je op de foto met de kerstman.

Een zeer aangename verrassing was dat het College van Bestuur het in-gezamelde bedrag heeft verdubbeld.

Hierdoor komt het uiteindelijke opge-haalde bedrag op €4849,28 euro. Dit gaat de Word Actief commissie samen met HanzeCast aanbieden bij het glazenhuis in Enschede.

Voor vragen over de Word Actief-commissie kun je contact opnemen via [email protected]. En als je actief wil worden binnen HSE Faktor kun je contact opnemen via [email protected].

Rogier Koopmans

Page 6: Insight magazine februari 2013

nsight

6

\\DE SECRETARIS

Het leven van een bedrijfseconomie student gaat niet over rozen. Op een gemiddelde dag in Februari zoals deze, hebben wij studenten allerlei activiteiten. Critici hebben het over ‘’het luizenleventje’’ van een student. Wij weten wel beter. Studenten zijn managers. Eén van het drukste soort.De keuzes hé. Wordt het toch de sport, het baantje of het meisje? Het aantal activiteiten in de tijdsplanning van een doorsnee student, is groter dan de net gepubliceerde rondingen van Tatjana Simic. En die puilden al de Playboy uit rond kerst.Anyway. Als nieuwbakken secretaris heb ik mij te houden aan een aantal gedragsregels. Freestylen? Niet mo-gelijk. In deze functie wordt ik geacht serieus en actief te zijn. Mijn gemid-delde gezichtsuitdrukking is dan ook vooral één van gereserveerdheid. Chillen is er niet meer bij. Als secre-

taris van HSE Faktor is het keihard werken. Secretarissen zijn manag-ers.Secretarissen zijn nogal eens het toonbeeld van spot, en dat is naar mijn inziens onterecht. Afgelopen week kwam ik op de verjaardag van m’n oom, die weer eens ronduit vertelde over zijn nieuwe Audi Blah-Blah. Leeggelopen, richtte hij zijn blik op mij en werd ik lijdend voorw-erp. ‘’Zeghh. Ons Paulus. Wat doet jij nu voor één dienstbetrekking?’’. Mijn antwoord werd begeleid met hoongelach. Nee, mensen. Secre-taris zijn is niet makkelijk.Wij secre-tarissen worden als het uitschot van het bestuur beschouwd. Het afval-putje. Moet er iets gedaan worden wat anderen niet willen? Vraag de secretaris maar! Wij zijn net als de Turkse gastarbeiders in de jaren 70. Mijn voorstel om onder mijn gedruk-te functie op mijn shirt, ‘’vuilnisman’’ toe te voegen is helaas toch naar de prullenbak verwezen. Kinderachtig.

Waarom ik zo’n zuur, ongenuan-ceerd stuk schrijf met als enige be-doeling semi-grappig te zijn? Omdat ik altijd één van de critici was. Ook ík dacht dat dit wel het beeld van de secretaris moest zijn. Dit bleek ech-ter onzin. Absolute onzin.In ons bestuur krijg ik het gevoel ge-waardeerd te worden, niet het lulletje te zijn dat zo graag geschetst wordt. Wij gaan op een ontzettend prettige, open manier met elkaar om. Dát mo-ment, wanneer ik weer lach om een grap van Rogier, ik een sterk verhaal van Joren aanhoor of Lisette een stiekem knuffeltje geef. Zelfs wan-neer Terence zeurt over mijn ge-brekkige administratie in m’n hoofd, kan ik m’n lach niet onderdrukken. De mensen van HSE Faktor 2012-2013 zijn een topbestuur!Het enige wat mij nu rest is mijn emotionele gezicht weer in een plooi terugzetten. Mijn functie roept weer. Want mensen, ook de secretaris is maar een mens!

Paul Lips

Page 7: Insight magazine februari 2013

nsight

2

ADVERTEREN

Page 8: Insight magazine februari 2013

nsight

8

\\INTERVIEW

Wie is Lyobel Tollenaar en waar sta je voor?

Als BAE (Bachelor Art & Ecnomics, een studie aan de Hogeschool v/d Kunsten te Utrecht (HKU)) ben ik inmiddels al vele jaren actief in de muziekindustrie. Dit pad heb ik ge-kozen omdat ik vanaf mijn jongere jaren actief ben als Nederlandstalige vocalist en producer binnen verschil-lende muziekstijlen. Tientallen vo-calisten hebben muziek opgenomen in mijn studio waarvan ik de produc-tie realiseerde. Tevens hield ik me al snel bezig met procesmatige sturing (coaching) van verschillende rap-pers, zangeressen, danseressen en reggaeband District Lyons

Betreffende muziek is mijn insteek dat gevoel en positiviteit de lei-dende rol moeten hebben. Zodra deze twee elementen missen wordt het een verplichting: het blijft immers een kunstvorm. Motivatie, inspiratie en gevoel kunnen niet geforceerd worden, maar het moet vloeien. De commercialisatie van muziek zorgt dan ook voor veel, in mijn opinie, gevoelloze muziek.

De hitlijsten staan er vol mee! Wij proberen onderscheid te maken door het muzikale aspect weer een grote rol te laten spelen. Het is niet óf muziek óf entertainment, maar het kan evengoed een kwalitatieve combinatie van beide zijn. Voor ons staat kwaliteit ver boven kwantiteit. Belangrijk is dat het eindproduct daadwerkelijk goed aanvoelt voor de artiest. Naast muzikanten werk ik ook veel met ‘dwarsliggers’ (vroegti-jdig school- en of huisverlaters) die affiniteit met muziek hebben. Het uitschrijven en uitvoeren van talen-tontwikkelingstrajecten is één van de kerntaken betreffende dit aspect. De bedoeling van deze trajecten is dat de jongeren met behulp van muz-iek terug de maatschappij in worden gestuurd. In 2011 startte ik mijn bedrijf Realiteitpad Muziek: met oog op het continu werken naar een re-alistische toekomstvisie in de muz-ieksector.

Wat is Realiteitpad muziek?

Realiteitpad Muziek is als bedrijf een muziek- en evenementenmange-ment waarbij wordt gericht op arti-estenmanagement, evene menten-organisatie en talentontwikkeling van jongeren. Betreffende artiestenman-agement is Realiteitpad tevens een ‘movement’ van een zestal aan-

stormende talenten op weg naar hun doorbraak. Alle artiesten werken aan een individuele carriere, maar op projectbasis overlappen de wegen regelmatig. Op deze wijze krijgen zij de mogelijkheid om elkaars doel-groep op een gemakkelijke manier aan te spreken.

Bij de artiesten staan simpelgezegd drie dingen centraal: gevoel, positiv-iteit en een enorme ambitie. De acts hebben allemaal een reggae invloed en/of achter-grond: zowel persoonlijk als muzi-kaal. Innovatie is overigens ook een kernbegrip: de muziekstijlen worden op vernieuwende wijze gemixt met andere genres en verrassende invloeden.

Wat doet RPM op het gebied van talentontwikkeling?

Op gebied van talentontwikkeling werkt Realiteitpad veelal samen met jongerenorganisaties in Flevoland. Hierbij wordt er gericht op ‘dwarslig-gers’. Deze jongeren zijn meestal jongeren die thuis en/of niet goed functioneren volgens de maatstaven van de school. In de volksmond vaak ten onrechte ‘probleemjon-geren’ genoemd.

“Er zijn geen probleemjongeren, al-

Foto genomen door Bram Heeren

Page 9: Insight magazine februari 2013

nsight

9

leen jongeren met problemen.”, zei de (helaas overleden) Almeerse jongerenwerker René Kempenaar altijd. Met die filosofie schrijven wij ontwikkelingstrajecten op gebied van muziek en gaan we van het positieve in de jongeren uit.

We werken vanuit een aantal basis-principes met deze jongeren. Ten eerste zijn alle coaches en docenten ‘rolmodellen’. Het is namelijk van belang dat de jongeren zich kun-nen indentificeren in hun begelei-ders. Daarnaast is het belangrijk dat er in kleine groepen wordt gewerkt en er veel aandacht wordt besteed aan individuele begeleiding. Teveel klassikale les gaat vaak ten koste van hun motivatie.

Tot slot is nazorg mogelijk wel het meest belangrijk: het is immers de bedoeling dat het traject op lange termijn effect heeft.

Wat zijn de plannen voor de toe-komst?

In de komende periode zijn we samen met jongerenorganisatie Digg’Out bezig met Mash Up: een bandcompetitie gekoppeld aan een kort ontwikkelingstraject (www.masssh-up.com). Tevens werken we met meerdere andere organisaties, waaronder VVFlex, aan kleinere projecten ger-icht op jongeren in Flevoland. Wat betreft grotere projecten zijn er plan-nen voor een overal muziek ontwik-kelingstraject, maar dat is momen-teel nog in de ontwikkelingsfase. Naast deze trajecten geven de arti-esten van Realiteitpad regelmatig workshops door het hele land.

Wat betekent sociaal ondernemen voor jou en vind je jezelf een so-ciaal ondernemer?

Sociaal ondernemen is voor zover ik weet ‘het ondernemen met een maatschappelijke bijdrage’. Zelf werk ik niet zo snel met labels, waardoor ik de term eigen-lijk nooit gebruik. Elke ondernemer gebruikt principes van verschillende theorieen om hun doelen te be-reiken. In mijn geval komt sociaal ondernemen wat dat betreft wel ter-ug in mijn werkwijze, aangezien ik me richt op de ontwikkeling van jon-geren. Vanwege het feit dat we veelfocus leggen op individuele ontwik-keling, werken we op basis van kwaliteit en niet kwantiteit. Ons werk heeft dus wel degelijk maatschap-pelijke waarde, maar wel lokaal ger-icht. Wij helpen dan ook liever één jongere goed, dan een handvol jon-geren half.

WWW.REALITEITPAD.NL

“De commercialisatie van muziek zorgt dan ook voor veel, in mijn opinie, gevoelloze muziek.”

“Er zijn geen probleemjongeren, alleen jongeren met problemen.”

“Wij helpen dan ook liever één jongere goed, dan een handvol jongeren half.”

Richaidy Ansano

Page 10: Insight magazine februari 2013

nsight

10

\\BOEDAPEST!

Vorig jaar ging de buitenlandse reis van HSE Faktor naar Boedapest! De reis vond plaats in de meiva-kantie, net als de aankomende buitenlandse reis naar Bratislava! De reis duurde van zondag avond tot vrijdag nacht en kostte maar €150,- euro.

Zondagavond om 23:00 uur ver-zamelde iedereen zich bij het taxipunt op het centraal station in Groningen. De busjes en de Su-perB werden volgepakt en iedereen was klaar voor vertrek! De volgende dag, na een feestende heenreis, kwamen we rond een uur of 15:00 uur in Boedapest aan. In Boedapest was het heerlijk warm, gemiddeld 38 graden, dus we konden lekker in onze zomer kleding de stad door.

We liepen naar ons hostel om ons in te checken en iedereen ging op pad om de stad te verkennen. ‘s Avonds had iedereen de kans om op eigen gelegenheid ergens te eten. Na het eten ging iedereen een biertje doen in het door de hostel eigenaar aangeraden kroegje. Na hier een leuke feestje te hebben gebouwd ging iedereen terug naar de hostel.

De volgende dag was iedereen weer vrij en kon de stad in gaan. Een deel van de groep heeft met een touringbus de stad bekeken en in de middag een boot gehuurd om hier lekker in te kunnen rondvaren. Het andere deel van de groep ging die middag naar een formule

1 show. Hier kwam Jenson But-ton met zijn formule 1 auto een show geven. De groep kon onder het genot van een lekker biertje en goed gezelschap genieten van deze show.

’s Avonds ging iedereen de stad weer in om vervolgens laat het hos-tel en het bed weer te zien.

De volgende dag gingen we, eerder dan gepland, naar Friesland Campi-na. De buitenlandse reiscommissie van vorig jaar had een bedrijfsb-ezoek geregeld bij dit bedrijf en iedereen moest hier natuurlijk bij aanwezig zijn. Iedereen werd uit bed getrommeld en in het busje gezet op naar Friesland Campina. Bij Friesland Campina hebben we mogen genieten van een leerzame presentatie.

Ook werden we door het bedrijf goed verwend met allerlei lekkerni-jen en kwamen we in contact met de Nederlandse stagiair bij Fries-land Campina. Hij heeft ons nog een aantal uitgaanstips gegeven, en we gingen weer op pad de stad in. De avond zijn we gezamenlijk naar The Bubble, een grote uitgaansgel-egenheid in Boedapest waar we ons de hele avond vermaakt heb-ben.

De dag er na, donderdag hadden we ook weer een activiteit gepland. Een beetje brak ging iedereen te voet naar de medische universiteit van Boedapest. Hier wachtte weer een presentatie en rondleiding op ons. De Hongaren ontvingen ons hier met open armen en we heb-ben een zeer leerzame presentatie en leuke rondleiding gehad. Ook bood de universiteit ons een geheel verzorgde warme lunch aan.

Die middag ging iedereen nog even lekker genieten van de stad. Dit zou onze laatste avond al weer zijn in Boedapest. Helaas…’s Avonds gingen we, natuurlijk, nog even weer de stad in om de reis goed af te kunnen sluiten.

Vrijdag was onze laatste dag in Boedapest. Het was de bedoeling dat we rond 10:00 uur zouden vertrekken, dus iedereen ging voor vertrek nog even snel de stad in om de laatste dingen te halen.

Rond 10:00 uur vertrokken we weer in de busjes en SuperB om ver-volgens ’s nachts rond een uur of 3:00 in Groningen aan te komen. Iedereen was natuurlijk kapot van de lange reis en het weinige slaap dat iedereen heeft gekregen. Maar we kunnen spreken van een zeer geslaagde reis. Op naar Bratislava om daar weer een geweldige reis mee te maken!

Page 11: Insight magazine februari 2013

nsight

11

\\SOCIAAL ONDERNEMEN

Sociaal ondernemen, die term zoemt al een lange tijd door mijn hoofd. Toen er een onderwerp werd gezocht voor het magazine was dat voor mij de mogelijkheid om dit onderwerp eens naar voren te brengen. Niet perse omdat ik er zelf veel van af weet, integendeel juist, maar juist om te horen wat anderen er over te zeggen hebben. Wat de gedachtes zijn van andere mensen over dit onderwerp. Na een jaar in mijn hoofd te heb-ben gezeten moet ik nu wel een soort van antwoord vinden. Veel antwoorden worden misschien ook wel gegeven in dit magazine maar wat denk ik er nu zelf over? Het woord sociaal ondernemen kwam in mijn hoofd door een interview op radio1, het is crisis en hoe kunnen we elkaar nu een beetje helpen? Dat was de overkoepelende vraag die het interview leidde. Wie er nu precies geïnterviewd werd weet ik niet meer precies, eigenlijk

doet dat er ook niet echt toe. Waar het mij omging was het idee dat je als ondernemer een stap extra doet om bijvoorbeeld ondernemers waar het minder mee gaat te helpen. Want daar gaat het volgens mij om. Het gaat erom dat als je het kan ook wat extra’s doet. Er zijn zoveel ondernemers die het hoofd niet boven water kunnen houden dat zal niemand ontgaan zijn. Maar in het interview hoorde ik het verhaal van een groep ondernemers die de handen ineen had geslagen. Een groep van ongeveer 50 ondernem-ers had de afspraak gemaakt om elke maand een bedrag te storten op een gezamenlijke rekening. Als één van de ondernemers dan een slechte maand draaide kon hij uit het fonds wat dus was gecreëerd door zijn mede ondernemers een deel van zijn omzet aanvullen. Door de kleine groep en door regelmatige bijeenkomsten bleef de sociale con-trole hoog en bleef iedereen betrok-ken bij het project.En daar draait het volgens mij alle-

maal om. Elkaar helpen in moeilijke tijden. En als jij het minder moeilijk hebt dan een ander help kijk dan hoe je elkaar kan helpen. In deze context gaat het om bedrijven en ondernemingen maar eigenlijk is deze gedachte door te trekken naar veel alledaagse handelingen. Mijn boodschap is denk ik, help elkaar waar dat kan. Als iedereen een klein beetje helpt komen we een heel eind.

Jochem van vliet

Page 12: Insight magazine februari 2013

nsight

Page 13: Insight magazine februari 2013

nsight

Page 14: Insight magazine februari 2013

nsight\\DOORSTUDEREN AAN DE RUG

Na afronding van de vierjarige oplei-ding Bedrijfseconomie aan de Hanze-hogeschool Groningen in 2010 ben ik direct verder gaan studeren aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Ik ben begonnen met een Engelstalig Bedrijfskundig schakelprogramma Business Administration met de spe-cialisatie Organizational and Man-agement Control en momenteel ben ik slechts een masterscriptie van mijn master bul verwijderd.

Toen ik net aan de universiteit be-gon, had ik wel wat tijd nodig om te wennen aan de nieuwe situatie. Dit omdat ik aardig wat significante ver-schillen heb ervaren tussen het stu-deren aan het hbo en het studeren aan het wo. Zo is het studeren aan het wo bijvoorbeeld veel massaler, het studieprogramma is (in mijn geval) Engelstalig, er zijn minder

contacturen, er wordt meer zelf-standigheid van je verwacht en de verhouding tussen de hoeveelheid studietijd en de hoeveelheid stof is zeker niet te vergelijken met wat er op het hbo wordt gehanteerd. Door de hoeveelheid stof en de beschik-bare tijd die ervoor staat, is het be-langrijk dat alles wordt bijgehouden, doe je dit namelijk niet dan is de kans groot dat je niet meer in staat bent om alles bij te benen. Na en-kele weken had ik de smaak te pak-ken en ging alles eigenlijk van een leien dakje. Nadat ik alle punten van de pre-master en mastervakken bin-nen had gehaald, ben ik op eigen in-itiatief een meeloopstage gaan doen bij een consulting bureau in Utrecht. Dit heb ik gedaan omdat ik het cur-riculum van het wo te theoriegericht vond en toch graag wat meer van de praktijk wilde zien en ervaren. Na afronding van de stage ben ik met mijn masterscriptie begonnen waar ik momenteel nog mee bezig ben. Daarnaast vervul ik nog een studen-

tassistentschap bij de Career Office van de Rijksuniversiteit Groningen. Al met al is het studeren aan de universiteit (naar mijn mening) dus erg goed te doen, mits je je er hele-maal voor inzet. In het begin is het even wennen, maar na verloop van tijd wen je aan de situatie en is de manier van werken en leren vrij van-zelfsprekend.

Yea Chyn Ooi

14

Page 15: Insight magazine februari 2013

nsight \\SOCIAAL ONDERNEMEN

Dit begrip kan heel breed worden opgevat. Ik zal in dit artikel de ver-schillende aspecten van dit begrip naar voren brengen.

Als je sociaal ondernemen in Goog-le intypt is het eerste wat je te zien krijgt het “elkaar helpen in barre ti-jden”. Nou, in die barre tijden leven wij nu. Werknemers worden minder snel ontslagen. Alle medewerkers leveren een deel van hun uren in om met dezelfde groep werknemers te kunnen blijven werken. Zo behoudt iedereen, wel in mindere mate, zijn baan en inkomen. Een poosje ver-lies draaien met de hoop dat het weer beter wordt gebeurt ook. Dit allemaal onder het motto elkaar te kunnen helpen.

Daarnaast is winst minder belan-grijk. Er wordt meer gekeken naar of er een probleem wordt opgelost. Als ondernemer zorg jij voor de op-lossing. Ook wordt er gekeken naar de duurzaamheid van de oploss-ing. Daarbij wordt er onderscheid gemaakt tussen Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen(MVO) en sociaal ondernemen. Mensen die een bedrijf opstarten om een maatschappelijk probleem op te los-sen is heel wat anders dan bedrijven die rekening houden met people en planet. Een derde optie onder het begrip so-ciaal ondernemen is het helpen van derde wereld landen. Tegenwoordig is het heel normaal dat bedrijven do-neren aan het goede doel. 59% van de Nederlandse bedrijven heeft de afgelopen drie jaar gedoneerd aan een goed doel bleek uit onderzoek. Ook werd er gekeken naar de re-den van het doneren aan een goed doel. Je zou hier verwachten dat een bedrijf geld geeft aan een goed doel ter verbetering van haar imago. Dit blijkt niet zo te zijn. 84% van de bedrijven die aan goede doelen geeft blijkt te geven “om het goede doel zelf”. 9% geeft aan dit te doen omdat de concurrentie dit ook doet,

15

en 8% van de bedrijven doet dit om-dat de werknemers dit willen. (bron: infonu.nl, 2013)

Een andere vorm van sociaal ondernemen is het verlenen van mi-crokrediet. Door kleine leningen te verstrekken aan mensen in derde wereld landen kun je hun een hele-boel helpen. Er ontstaan stichtingen die geld uitlenen aan particulieren om een fiets te kopen om toeris-ten te vervoeren of schoenpoets om de schoenen van voorbijgangers te kunnen poetsen.

Toch gebeurt dit niet alleen in het minder welvarende buitenland. Westerse landen gebeurt dit ook. In Engeland bestaat een website waar mensen geld kunnen doneren aan een bepaald project. Zo wil een bandje graag uitbreken door een concert te geven, of een schrijver zijn boek laten vertalen maar beide hebben ze hier geen geld voor. Door op deze website het idee te beschri-jven en medestanders te winnen is het mogelijk dat er genoeg geld wordt bijeengeraapt om het project

uit te kunnen voeren. Dit zelfde geld voor bedrijven die graag willen start-en, maar te weinig starterskapitaal hebben.

Weer een hele andere kant van so-ciaal ondernemen is het op de juiste wijze gebruiken van sociale media. Het idee er achter is voordeel win-nen ten opzichte van de concur-rentie. Je wilt vertrouwen winnen en vriendelijk over komen naar de klanten en ze op deze manier voor jou bedrijf te laten kiezen. Je komt op deze manier socialer over dan de anderen.

Sociaal ondernemen is dus een heel breed begrip. In de toekomst zal dit ook steeds belangrijker worden. Al helemaal als we het financieel iets zwaarder hebben zouden mensen elkaar moeten helpen om er samen door te komen. Sociaal ondernemen, het is een mooi streven.

Lisette Kruit

Page 16: Insight magazine februari 2013

nsight//INTERVIEW

Jochem van Vliet, een interview met jezelf. Wat vind je daar nou van?

Eerlijk gezegd had ik nooit gedacht dat het nog zover zou komen. Het voelt eigenlijk wel een beetje als een eer om dat te mogen doen. En al helemaal voor deze eerste uitgave van Insight magazine sinds een tijdje.

Om daar meteen maar op in te haken, wat was de reden om weer een magazine te maken? Er bestaan toch genoeg tijdschrif-ten binnen de Hanze om je op de hoogte te houden?

Ja, dat klopt, het begon eigenlijk al-lemaal met Lisette Kruit, onze Coör-dinator Intern van HSE Faktor. Zij kwam naar me toe of ik het leuk zou vinden om een magazine te maken voor HSE Faktor.

Wacht even, waarom kwam ze naar jou toe?

Dat kwam omdat ze via via gehoord had dat ik vóór mijn studie bedrijf-seconomie een andere studie had gedaan, dat was namelijk commu-nicatiesystemen. Op deze opleiding had ik enige ervaring opgedaan met de programma’s als Adobe Photo-shop, Indesign en Illustrator. Omdat dat programma’s zijn waar je een magazine maakt kwam ze bij mij terecht.

Ok duidelijk vertel maar verder.

Dank je, nou toen ze dat aan mij vroeg was ik best wel nieuwsgierig een magazine maken is namelijk best wel een klus maar,tegelijkertijd, erg leuk. Vooral omdat ik iets kon maken wat ik zelf ook tof vond. Nog verbaasder was ik toen ik hoorde dat ik de eerste persoon was die gevraagd was gevraagd voor het

16

magazine. Ik was enthousiast en zag het zitten.

Helemaal geen twijfel?

Nee, dat is niet waar, ik had natu-urlijk ook nog mijn studie waar ik aandacht aan moest besteden. En een tijdschrift te maken vanaf 0 is zoals ik al zei echt een behoorlijke opdracht. De deadline was in februari. Dat was op dat moment nog ongeveer vier maanden verder. Naar mijn idee een prima deadline en mede daarom durfde ik het aan.

Maar je hebt het toch niet in je eentje gemaakt?

Er zijn best wel wat mensen bereid geweest om te zorgen voor leuke en interessante stukken voor in het tijd-schrift. Richaidy heeft een prachtig interview gehouden met Lyobel Tol-lenaar en een stuk geschreven met haar visie op het thema sociaal ondernemen. Daarnaast zijn we mijn zijn drieën (Lisette, Richaidy en ik) verantwoordelijk voor het uiterlijk en de invulling van het blad.

Oh ja het thema, sociaal ondernemen, hoe ben je daar bij gekomen?

Als je wilt weten hoe ik daar bij ge-komen ben kun je beter het stuk

lezen dat halverwege staat.

Sorry, ik wist niet dat je boos werd.

Ik ben niet boos. Ik dacht alleen een dergelijk interviewer leest zich even in.

Je hebt gelijk, ik dacht misschien is het leuk als het nog eens naar vor-en komt in het interview met jezelf.

Nee.

Ok, duidelijk. Sociaal ondernemen is dus het thema, het lijkt miss-chien zelfs een tegenstelling, poli-tiek gezien. Hoe denk jij daarover?

Goede vraag!

Dank je.

In eerste instantie zag ik ook de te-genstelling. Ondernemers zijn toch van wat rechtser misschien zelfs individualistisch. Terwijl het woord sociaal juist een vrij links woord is en vooral saamhorigheid oproept. Ik denk dat juist de laatste tijd die keuzes van links of recht steeds minder belangrijker worden. Dat is misschien niet helemaal waar maar mijn mening is dat juist die extremen niets oplossen en dat het misschien

Page 17: Insight magazine februari 2013

nsight wat minder belangrijker zou moeten worden. Politiek gezien ben ik miss-chien wat minder onderbouwd dan sommige lezers dus ik zal er niet te diep op ingaan. Mijn mening is dat de sociale gedachte op links en de wat meer kapitalistische gedachte op rechts elkaar prima kunnen ver-sterken.

Ben je zelf ook sociaal?

Wat bedoel je met sociaal? Dat is een erg breed begrip.

Laat ik beginnen met sociaal voor je medemens?

Ik probeer als ik het kan mensen te helpen waar ik kan. Dat wordt de laatste tijd steeds sterker merk ik. Het kan indirect zo heb ik toen het zo gesneeuwd had een sneeuwschep gekocht en heb ik een half uurtje mijn stoep en de stoepen voor mijn buren schoongemaakt. Niemand die het gezien heeft denk ik maar er zijn vast mensen langs gelopen die dachten; “Ah wat relaxed dat hier geen sneeuw op de stoep ligt!” Daar doe je het dan toch een beetje voor.

Zelf ben ik nog geen ondernemer maar leer ik op mijn opleiding wat het allemaal inhoud om ondernem-er te zijn. Van een beginnende

17

ondernemer tot een ondernemer die erover nadenkt om te gaan stoppen of wil gaan uitbreiden. Als ik dat zie kan ik heel erg goed begrijpen dat je als (zelfstandig) ondernemer zoi-ets hebt van; “Ja, ik werk zo hard om alles draaiende te krijgen en te houden waarom zou ik mensen helpen waarbij het allemaal niet zo gaat. Bij mij is het ook niet vanzelf gekomen.” En misschien is het juist daarom ook zo bijzonder dat er dus wel ondernemers zijn die net dat ex-tra stapje doen om deze samenlev-ing een stukje prettiger maken. De ene keer voor ondernemers onder elkaar, de andere keer voor een groter doel.

Ja, nu heb je mijn tweede vraag ook al beantwoord.

Wat was die vraag dan?

Hoe jij sociaal ondernemen voor je ziet in het bedrijfsleven.

Ja, dat heb ik inderdaad al uitgelegd.

Precies. Wil je misschien nog ie-mand de groeten doen of bedank-en?

Ja! Natuurlijk de groeten aan alle bekenden en vrienden die dit lezen, maar vooral bedankt aan iedereen die mee heeft geholpen aan dit ti-jdschrift. Het is natuurlijk al een tijd geleden dat dit is gedaan maar ik denk echt dat dit de basis gaat vor-men voor een hele hoop jaargangen van Insight magazine!Speciale dank aan Lisette en Ri-chaidy voor alle input en hulp. In mijn eentje had het blad er nooit zo uitgezien als dat het er nu uit ziet! Bedankt!

Beetje zwijmelig vind je niet?

Vind je?

Ja.

Dat is jouw mening.

Bedankt voor het interview!

Jij ook bedankt voor het idee van het interview.

Graag Gedaan.

Jochem van Vlietnsight

Page 18: Insight magazine februari 2013

nsightPOSTER

Page 19: Insight magazine februari 2013

nsight \\WORD BESTUURLIJK ACTIEF!

Daar begint het dan, een nieuwe periode van je leven, althans wel voor mij. Toen ik begon met mijn studie Bedrijfseconomie wist ik nog lang niet wat er allemaal speelt bin-nen zo’n hogeschool. Wat ik wel wist was dat het instituut FEM voor Fi-nancieel Economisch Management stond. Na vele lange collegeweken en veel reizen ben ik met mijn oud-ers in overleg gegaan over het “op kamers gaan”. Mijn verzoek werd gehonoreerd. Ik kreeg mijn plekje in het sympathieke Groningen. Daarna kwam het grootste avontuur….

Een projectgenoot vroeg aan mij of ik in de buitenlandse reis commis-sie van studievereniging HSE Fak-tor wou. Ik ben hierop ingegaan. We mochten zelf bepalen waar de reis naar toe ging. Er moesten wel twee bedrijfsbezoeken en een universitei-tsbezoek georganiseerd worden. Na heel veel telefoontjes en mails en onderhandelingsgesprekken verder

hadden we een reis neergezet voor ± 35 studenten. De reis verliep vlek-keloos.

Als ik terugkijk op deze reis kan ik zeggen dat ik erg veel mensen heb leren kennen. Via deze mensen ben ik in het bestuur van HSE Faktor gerold. Hier ben ik een jaar voor-zitter geweest. Ik heb mij met vier andere bestuursleden voor de volle 100% ingezet om voor de leden leuke activiteiten neer te zetten. Dit was erg leerzaam en vooraal aan-vullend voor mijn curriculum vitae. Ik kan dan ook iedereen aanraden om actief te worden.

Waarom? (bestuurlijk) actief worden naast je studie geeft je als het ware extra onderwijs. Je communicatieve vaardigheden worden vele malen beter. Het gevolg van het actief zijn is dat je erg veel contacten over houd, denk hierbij aan bedrijven, do-centen, medewerkers van de Hanze, enz. Daarnaast is het actief zijn een aanvulling op je curriculum Vi-tae. Bedrijven vragen regelmatig aan nieuwe sollicitanten of ze naast hun

studie actief zijn geweest. Ook geeft het actief zijn net die extra motivatie voor de recruiter om jou aan te ne-men in plaats van die andere vijftien sollicitanten.

Kortom, ben jij gemotiveerd en wil jij genieten van je studietijd en daar-naast veel contacten overhouden en erg veel leren, Word Actief!

Michel Huiting

19

Page 20: Insight magazine februari 2013

nsight\\KENNISMAKINGSDINER

11 december 2012 hebben de nieuwe commissies elkaar beter kunnen leren kennen onder het genot van een hapje en een drankje. Na de leerzame work-shop van Manpower zijn het bestuur en de commissies naar eetcafé De Eerste Kamer geweest en hebben daar een overheerlijk drie gangen menu gehad. Naderhand hebben we in onze vaste borrel kroeg, Partycafé De Doos, kun-nen genieten van een lekker drankje. Een goede manier om deze leuke en leerzame dag af te sluiten.

Voor de mensen die onze commissies niet kennen:

Feest commissie:Enirco SmildaWildrik PeppingKoen van der Laan.

Promotie commissie:Tim van der WindtEwout VlugLeonie RodenburgAnouk Houwers

Insight commissie:Jochem van VlietRichaidy Ansano

Congres commissie: Stefan van de GroepNiels SmakmanEsmee WiendelsSimon Schuring.

Buitenlandse reis commissie:Michael WeimaAlex AltugZyar SalehIskander Al-SarayfiRichard Ansano.

Lijkt het jou nog leuk onze commissies te komen versterken? Stuur dan een mailtje naar [email protected].

20

Page 21: Insight magazine februari 2013

nsight

21

Page 22: Insight magazine februari 2013

nsight\\SPELLETJE EN HOROSCOPEN

Wat is een magazine nu zonder een pagina met jouw horoscoop en een heerlijke sudoku?Juist, helemaal niets. Daarom speciaal voor jullie deze pagina waar je helemaal los kunt gaan met de sudoku en het ad-vies uit de sterren in de vorm van een horoscoop! Veel plezier ermee!

\\STEENBOKDe Steenbok houdt zich in 2013 meer bezig met de spirituele kant van het leven waardoor u uw carrière even minder belangrijk vindt.De Steenbok moet dit jaar niet rekenen op veel veranderingen op het werk, wel dient zich een nieuwe collega aan waarmee u in de loop van 2013 een hechte band zult krijgen.

\\VISSENOp het gebied van werk moet u opkomen voor uzelf.U hebt lang genoeg laten zien wat u kunt en verlangt hiervoor waardering in de zin van geld.Doordat u weet wat u waard bent en u dit goed kunt beargumenteren zult u zien dat halver-wege het jaar de gevraagde beloning krijgt.U bent hier content mee en uw motivatie zal stijgen.

\\TWEELINGENOp het gebied van werk zal 2013 niet een jaar zijn van veel verandering voor u.U geniet van uw stabiele situatie en vind het allemaal wel best op het werk.Let op..blijf wel gemotiveerd en pro-ductief want er zijn kapers op de kust…2013 is een jaar waarin u zich-zelf de tijd gunt te genieten van elke dag, zowel op het werk als privé.Halverwege het jaar kan het zo zijn dat u een promotie door de neus geboord wordt en uw collega hiermee wegloopt, laat u niet deprimeren hierover en geniet van alle din-gen zoals ze zijn, uw tijd komt nog wel..

\\KREEFTUw werk van het afgelopen jaar zal beloond worden in de zin van een loonsverhoging,promotie of onverwachte bonus.Uw motivatie zal hierdoor nog verder om-hoog gaan en u voelt zich goed in balans.Voor de kreeft geldt wel, niet lui worden omdat het nu voorspoedig gaat, dit zal bestraft worden.Werk uzelf niet over de kop en geef duideli-jk uw grenzen aan, het wordt gezien dat u uw best doet en de waardering komt er.

\\LEEUWHoewel u van nature de drang heeft om snel te presteren en daar snel voor te worden be-loond, is het voor de leeuw van belang wel in de gaten te houden dat dit niet zo werkt.

U moet zich volledig inzetten en geduld hebben.Tegen het einde van het jaar zal zich een kans voordoen op het werk, be-nut deze kans en wees geduldig.

\\WEEGSCHAALHet gaat goed met de weegschaal op het gebied van werk, u bent tevreden en wordt goed beloont voor uw inzet.Het is waarschijnlijk dat u een ex-tra stimulans zult krijgen door de komst van een nieuwe collega.2013 is geen jaar waarin u op uw lu-ieren kunt gaan rusten, maar u geni-et van uw werk en heeft volop energie.

\\BOOGSCHUTTER2012 was een jaar waarin er enkele ve-randeringen hebben plaats gevonden in de carrière van de boogschutter.2013 borduurt verder op deze verand-ering en zorgt voor wat meer werkdruk.De boogschutter weet inmiddels hoe hier het beste mee omgegaan kan worden, waar-door deze verandering aan het eind van 2013 voor aangename verassingen leidt.

\\WATERMAN2013 is dus het jaar waarin de Waterman gepromoveerd zal worden, daardoor wordt uw werk een stuk interessanter voor u.U leert nieuwe ontwikkelingen tot stand te brengen en wordt alom geprezen hiervoor.Kortom met uw carrière zit het goed in 2013.

\\RAMU staat aan de vooravond van een dras-tische verandering op het gebied van werk.2013 is het jaar waarin u niet langer meegaat in de stroom waar u het af-gelopen jaar in bent meegevoerd.U heeft behoefte aan verandering, uit-

daging en u voelt zich sterker dan ooit.2013 is het jaar voor u om uw eigen weg te gaan en uw gevoel te volgen.Het is tijd voor u eindelijk die sprong in het diepe te nemen en de sleur van u af te werpen.2013 zal een zeer vruchtbaar jaar worden waarin u uzelf terug zult vinden en in balans komt werken en ontspanning.Uw spiritualiteit speelt hierin een belangrijke rol, houdt het getal 32 in de gaten dit is uw ge-luksgetal dit jaar en zal steeds weer opduiken.

\\STIERFinancieel gaat het prima, dit heeft u te danken aan u getoonde inzet en motivatie op het werk.U hebt in 2013 een reële kans op promotie en die verdient u.2013 zal ook enige veranderingen op de werkvloer brengen, denk daarbij aan ver-trekkende collega’s en reorganisatie.Dit kan enige schommelingen veroor-zaken in u stabiele situatie maar wees niet bang, u zult buiten schot blijven.

\\MAAGDIn je carriere gaat het in 2013 een jaar worden van grote stappen.De afgelopen jaren heeft de maagd zich van zijn beste kant laten zien, maar niet ter-uggekregen waar de maagd behoefte aan had.2013 is het jaar waarin u daar verandering in zult krijgen, denk aan veranderen van baan, een studie of een totaal andere functie inhoud.

\\SCHORPIOENOp het gebied van werk zal het een en ander gaan veranderen, het af-gelopen jaar was een jaar waarin u zich heeft laten leiden door het werk.2013 wordt een jaar waarin u de bal-ans tussen werk en privé zal hervin-den en dat werkt een stuk prettiger.22

Page 23: Insight magazine februari 2013

nsight \\IN DE VOLGENDE EDITIE

Economische zomer

\\Een prachtig reisverslag van de Bratislava reis

\\Een verslag van de reis naar Brugge

\\De netwerkborrel van Word Actief!

Page 24: Insight magazine februari 2013

nsight