Initiatief eigen zorg koppelt patiënt en thuisverzorger

of 2 /2
Visma HRM Kennisbank Het platform voor de nieuwe generatie HR-professionals dat inspireert en informeert. Vernieuwend, innovatief en actueel. Rob van Loenen Marketing Manager Oplossingen op het gebied van: Enterprise Resource Management Logistics Project Management Human Resource Management Planning Branches en toepassingen: Zorg Woningcorporaties Transport Handel en Industrie Visma Software | www.vismasoftware.nl | [email protected] | +31 33 4545111 01 Blog HRM Kennisbank Nieuw initiatief Eigen Zorg koppelt patiënt en thuisverzorger In onze reeks blogs wijden wij ook uit over nieuwe initiatieven in de Zorg. In mei hebben we aandacht besteed aan Zorg on Demand: het wereldwijde primeur in Amsterdam waarmee ouderen met één druk op de knop zorg kunnen bestellen. Lees dat artikel hier. In deze nieuwe blog besteden we aandacht aan een ander zeer aansprekend concept onder de naam ‘Eigen Zorg’. In 2013 ging deze nieuwe vorm van Zorg aan Huis van start, waarbij de patiënten zelf de afspraken maken met de thuisverzorger. Het idee is glashelder: als patiënt is het veel prettiger om zelf één of twee personen te kiezen die voor hem/haar zorgen, dan steeds weer verschillende mensen over de vloer te krijgen die de patiënt niet persoonlijk kent. Transparantie in vraag en aanbod Tot nu toe worden patiënten met een zorgbehoefte bediend door thuisverzorgers die hij of zij niet zelf hebben uitgezocht. Dat kan tot gevolg hebben dat beiden niet gelukkig zijn met hun situatie. De patiënt kan niet kiezen wie er bij hem over de vloer komt en heeft geen grip op het zorgmoment en de thuisverzorger heeft geen vrijheid van werken. Online platform met eigen online profielen Eigenlijk is het heel logisch. Een kapper wordt ook zelfstandig gekozen. Waarom zou dat bij Zorg aan Huis niet zo kunnen zijn? De patiënt kiest iemand uit die hem/haar aanspreekt, bijvoorbeeld iemand met dezelfde interesses of achtergrond. Op de website (een online platform) is van alle verzorgenden en patiënten die zich hebben aangemeld een foto en een korte biografie te zien. De patiënt kan zelf via de site contact opnemen met een thuis- verzorger om elkaar te leren kennen. Doordat de patiënt en de verzorgende elkaar goed leren kennen, is de communicatie beter en kunnen er heldere afspraken worden gemaakt. Ook de flexibiliteit is prettig. Samen met de eigen verzorger bepaalt de patiënt hoe laat zij bijvoorbeeld naar bed wilt gaan.

Embed Size (px)

description

Als patiënt is het veel prettiger om zelf één of twee personen te kiezen die voor hem/haar zorgen, dan steeds weer verschillende mensen over de vloer te krijgen die de patiënt niet persoonlijk kent. Het initiatief eigen zorg koppelt patiënt en thuisverzorger.

Transcript of Initiatief eigen zorg koppelt patiënt en thuisverzorger

Page 1: Initiatief eigen zorg koppelt patiënt en thuisverzorger

Visma HRM KennisbankHet platform voor de nieuwe generatie HR-professionals dat inspireert en informeert. Vernieuwend, innovatief en actueel.

Rob van LoenenMarketing Manager

Oplossingen op het gebied van: Enterprise Resource ManagementLogisticsProject ManagementHuman Resource ManagementPlanning

Branches en toepassingen:ZorgWoningcorporatiesTransportHandel en Industrie

Visma Software | www.vismasoftware.nl | [email protected] | +31 33 4545111 01

Blog HRM Kennisbank

Nieuw initiatief Eigen Zorg koppelt patiënt en thuisverzorger In onze reeks blogs wijden wij ook uit over nieuwe initiatieven in de Zorg. In mei hebben we aandacht besteed aan Zorg on Demand: het wereldwijde primeur in Amsterdam waarmee ouderen met één druk op de knop zorg kunnen bestellen. Lees dat artikel hier.In deze nieuwe blog besteden we aandacht aan een ander zeer aansprekend concept onder de naam ‘Eigen Zorg’. In 2013 ging deze nieuwe vorm van Zorg aan Huis van start, waarbij de patiënten zelf de afspraken maken met de thuisverzorger. Het idee is glashelder: als patiënt is het veel prettiger om zelf één of twee personen te kiezen die voor hem/haar zorgen, dan steeds weer verschillende mensen over de vloer te krijgen die de patiënt niet persoonlijk kent.

Transparantie in vraag en aanbodTot nu toe worden patiënten met een zorgbehoefte bediend door thuisverzorgers die hij of zij niet zelf hebben uitgezocht. Dat kan tot gevolg hebben dat beiden niet gelukkig zijn met hun situatie. De patiënt kan niet kiezen wie er bij hem over de vloer komt en heeft geen grip op het zorgmoment en de thuisverzorger heeft geen vrijheid van werken.

Online platform met eigen online profielenEigenlijk is het heel logisch. Een kapper wordt ook zelfstandig gekozen. Waarom zou dat bij Zorg aan Huis niet zo kunnen zijn? De patiënt kiest iemand uit die hem/haar aanspreekt, bijvoorbeeld iemand met dezelfde interesses of achtergrond. Op de website (een online platform) is van alle verzorgenden en patiënten die zich hebben aangemeld een foto en een korte biografie te zien.De patiënt kan zelf via de site contact opnemen met een thuis- verzorger om elkaar te leren kennen. Doordat de patiënt en de verzorgende elkaar goed leren kennen, is de communicatie beter en kunnen er heldere afspraken worden gemaakt. Ook de flexibiliteit is prettig. Samen met de eigen verzorger bepaalt de patiënt hoe laat zij bijvoorbeeld naar bed wilt gaan.

Page 2: Initiatief eigen zorg koppelt patiënt en thuisverzorger

Visma Software | www.vismasoftware.nl | [email protected] | +31 33 4545111 02

Eigen tijd indelenDe eerste ervaringen zijn positief. Zo zeggen patiënten heel blij te zijn met het feit dat zij nu altijd dezelfde persoon zien. Daarbij kan de verzorgende nu ook zelf beter eigen werktijden inplannen. Handig, wanneer hij of zij bijvoorbeeld schoolgaande kinderen heeft.

Mooi toekomstperspectiefWe denken dat Eigen Zorg meer vertrouwen geeft en daarmee angst bij de patiënt reduceert. Daarnaast zorgt het concept er ook voor dat we van een aanbod gestuurd systeem naar een vraag gestuurd systeem gaan, waarbij patiënt en thuisverzorger zelf afspraken maken over het invullen van de zorgwens. Dat betekent: blije gezichten bij zowel de klant als de verzorger. Daarnaast past het concept ook in de overheidsopdracht om mensen langer zelfstandig en onafhankelijk thuis te laten wonen. We zijn reuze benieuwd naar de ontwikkelingen en we houden het zeker in de gaten.

Ook grote voordelen voor HRWanneer we dit onderwerp terugbrengen naar HR doet HR er in alle opzichten verstandig aan de organisatie en medewerkers klaar te stomen voor de toekomst van zelfsturende teams. Iedere organisatie heeft immers baat bij verbetering van de werksfeer door capaciteiten en talenten effectiever in te zetten.

Maar ook de extra werkzaamheden die niet direct gekoppeld zijn aan de zorg voor de patiënt zijn vaak voordeliger en efficiënter extern in te kopen dan ze zelf in huis te halen. Door bijvoorbeeld de invoering van een modern e-HRM systeem kunnen thuisverzorgers veel efficiënter hun eigen administratie organiseren en hier een aanzienlijke besparing in tijd en geld realiseren.

In alle opzichten doet HR er dus verstandig aan de organisatie en medewerkers klaar te stomen voor de toekomst van zelfsturende teams!

Amersfoort, oktober 2014

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom HRM & Salaris?

Volg @VismaHRMnieuws op Twitter!

Wilt u meer blogs lezen over e-HRM? Bezoek onze website of kijk op onze Slideshare. Volg ons op: