Info'zine maart 2016

20
Wijziging poetsdienst ocmw 3 Lekkers uit Hoogstraten nieuwe streekproducten maart 2016 Vakantie in Hoogstraten 8 10 Jobstudenten gezocht

description

 

Transcript of Info'zine maart 2016

Wijzigingpoetsdienst ocmw

3

Lekkers uit Hoogstratennieuwe streekproducten

maart 2016

Vakantiein Hoogstraten

8 10Jobstudentengezocht

100%

ger

ecyc

leer

d pa

pier

Beste lezer,

Regelmatig plaatst het stadsbestuur de lo-kale economie in de schijnwerpers. In 2016 is het de beurt aan de bouwsector van de regio Noorderkempen. Hiervoor organiseren we meerdere evenementen onder de verza-melnaam BIM, wat staat voor bouw, innova-tie en maatschappij. Naast lokale onderne-mers, zetten ook de belangenverenigingen Voka, de Vlaamse Confederatie Bouw en de Bouwunie hun schouders mee onder het project. Met het VITO als partner bereiken we ook onze toekomstige generatie (bouw)ondernemers.

Het kick off evenement, het netwerkmoment van donderdag 28 januari was meteen een succes. We konden rekenen op meer dan 300 aanwezigen, leerrijke sprekers en pa-nelgesprekken en achteraf een interessante nabespreking tijdens een receptie.

Benieuwd naar de volgende activiteiten? Volg BIM op http://facebook.be/bouw2016.

Verder in dit info’zine lanceren we een aan-tal oproepen. Om te beginnen is het Raad-huis van Meerle op zoek naar een enthou-siaste ondernemer. Misschien heeft u wel zin om dit historisch pand om te dopen tot een gezellige horecagelegenheid? Of een praktijkruimte? Laat het ons zeker weten en

wie weet is het mooie Raadhuis van Meerle binnenkort uw nieuwe werkplek? Maakt u zelf juwelen? Of wilt u een lekker zelf ge-brouwen biertje laten proeven? Dan bent u de geknipte persoon om deel te nemen aan de kunst- en ambachtenmarkt van zondag 24 april! Lees er meer over berichten.

Wist u dat wij héél aangename ‘vliegjes’ hebben in Hoogstraten? Om de vakanties voor u en uw kinderen zo aangenaam moge-lijk te maken organiseert het stadsbestuur verschillende activiteiten onder de noemer ‘Vakantie in Hoogstraten’. Dit jaar steken we een aantal zaken in een nieuw jasje. De al-oud bekende ‘Grabbelpas’ blaast de aftocht en we introduceren de nieuwe ‘Vlieg-uit pas’. Alle nieuwigheden staan omschreven in dit info’zine. Moest het toch niet helemaal duidelijk zijn voor u, contacteer dan zeker onze jeugddienst, zij staan u met plezier bij met raad en daad! Alvast veel ‘vlieg-plezier’ in de paasvakantie!

Veel leesplezier

Uw burgemeester,Tinne Rombouts

Voorwoord...

Een proper huisAanpassingen binnen de poetsdienst van het OCMWEen grondig gereinigd huis dat heerlijk ruikt: daar voelt u zich pas echt thuis. Al meer dan 20 jaar zorgt de poetsdienst van het OCMW dat meer dan 100 gezinnen genieten van een proper huis.

Onze poetsdienst biedt:- Personeeldat affiniteit enervaringheeft

met de doelgroep- Gespecialiseerde opvolging door de ver-

antwoordelijke van de poetsdienst- Hulp door poetshulpen die heel goed Ne-

derlands spreken- Wekelijks onderhoud van de woning (geen

dakgoten uitkuisen.)- Directe link naar andere diensten van het

OCMW

- Een maandelijkse factuur- Sociale controle: de hulp wordt aangebo-

den wanneer de mensen thuis zijn

In verschillende gemeenten wordt deze dienst niet langer door het OCMW aangebo-den omwille van budgettaire moeilijkheden. Ook in Hoogstraten weegt de poetsdienst op het budget. De poetsdienst kost aan het OCMW meer dan 23 euro per gepresteerd uur. De bijdrage die de gebruiker betaalt,

3ocmw

Agnes Verhoeven aan de slag. De beperking van de doelgroep tot zeer kwetsbare mensen wordt een hele uitdaging voor het personeel van de poetsdienst.

4 ocmw

Een paar aanpassingen waren noodzakelijk om de hoge kostprijs te blijven verantwoorden:

- Een prijsverhoging van 0,5 euro per uur vanaf november 2015 met een automatische jaarlijkse indexatie.

- Strengere voorwaarden om in aanmerking te komen. Er moet sprake zijn van een ‘multi-problematiek’. De verantwoorde-lijke van de poetsdienst bepaalt na een sociaal onderzoek of iemand in aanmerking komt.

- Om de continuïteit te verhogen werd een collectieve slui-tingsweek tussen Kerstmis en Nieuwjaar opgelegd en wordt er ingezet op verlofspreiding.

Meer info | sociale dienst ocmw | 03 340 16 01

is hier niet in rekening gebracht. Bovendien is er de laatste jaren een groot aanbod van dienstenchequebedrijven.

Deze bedrijven bieden poetsdiensten aan die betaald worden met dienstencheques van9europeruur.Nafiscaleinbrengkomtde kostprijs op 6,30 euro per uur voor de ge-bruiker.

Als er een volwaardig alternatief be-staat op de markt en de eigen poets-dienst van het OCMW kost zo veel geld voor het OCMW waarom blijft de poetsdienst dan nog bestaan?Ondanks de hoge kostprijs voor het OCMW en het aanbod van dienstenchequebedrij-ven blijft het OCMW ervan overtuigd dat onze poetsdienst belangrijk is. Er blijft een groep mensen voor wie het moeilijk is om met dienstencheques te werken. Er zijn mensen die echt nood hebben aan de ex-tra ondersteuning en service die geboden wordt door de poetsdienst.

De poetsdienst richtte zich altijd al op kwetsbare mensen: ouderen en mensen met een beperking. In 2015 werd de doel-groep nog meer beperkt. Alleen wie echt nood heeft aan de dienstverlening geboden door de poetsdienst van het OCMW komt in aanmerking. Mensen met een hoge zorg-graad, mensen die sociaal geïsoleerd leven, mensen met dementie, mensen met een ver-slavingsproblematiek, etc. Wie oud is, komt dus niet automatisch in aanmerking. De ver-antwoordelijke van de poetsdienst bepaalt, na een sociaal onderzoek, wie gebruik kan maken van de poetsdienst van het OCMW.

Door de doelgroep te beperken tot de meest kwetsbaren, die niet gemakkelijk ergens an-ders terecht kunnen, is het verantwoord dat de dienst geld kost aan het OCMW.

5berichten

Gemeentelijke sociale toelagen Het stadsbestuur voorziet jaarlijks een Mantelzorgpremie aan inwoners die de verzorging op zich nemen van zorgbehoe-vende bejaarden, gehandicapten of zieken. Zowel de zorgver-strekker als de zorgbehoevende moeten woonachtig zijn in onze gemeente.

De toelage wordt bepaald door de graad van zelfredzaam-heid (minstens 9 punten) van de zorgbehoevende. Deze graad wordt vastgesteld door de F.O.D.-Sociale Zekerheid in Brussel. De vermindering van zelfredzaamheid van 9 punten komt over-een met 25 euro per maand. 12 Punten komt overeen met 50 euro per maand.

Bovendien moet aan volgende voorwaarden voldaan worden:- de zorgbehoevende moet thuis verzorgd worden;- per zorgbehoevende kan er slechts één aanvraag inge-

diend worden;- de zorgverstrekker kan geen hulpbehoevende zijn;- de zorgbehoevende bejaarde moet de leeftijd van 65 jaar

bereikt hebben;- de zorgbehoevende zieke of gehandicapte moet minstens

25 jaar oud zijn;- de aanvraag vergezeld van het attest afgeleverd door de

F.O.D.-Sociale Zaken moet worden ingediend bij het stads-bestuur ten laatste op 01.12.2016.

Meer info | Dienst Bevolking (loket 3) | 03 340 19 34 | [email protected]

Het Raadhuis in Meerle zoekt een ambitieuze ondernemerIn het kader van het participatietraject ‘Meerle Ons Dorp’ gaat het stadsbestuur op zoek naar een nieuwe invulling van het oude raadhuis in Meerle. Gezien de historie en de centrale ligging in de dorpskern genieten (semi-) publieke functies de voorkeur van het stadsbestuur. Het pand leent zich voor een unieke horeca-zaak, galerij, praktijkruimte of andere com-merciële activiteit. Voor het raadhuis be-vindt zich een ruime parking. Het gebouw is een geklasseerd monument en te restaure-ren. De wijze van renovatie en voorwaarden van zakelijk recht zijn overeen te komen.

Geïnteresseerd? Het dossier over de marktbevraging kan op-gevraagd worden via [email protected]. Er gaat een eerste rond-gang door in het gebouw op zaterdag 12 maart om 13u. Meer info | 03 340 19 40 [email protected] |

6 berichten

Nieuw onderwijsaanbod in HoogstratenVanaf 1 september 2016 starten de secundaire scholen van de scholengemeenschap Markdal Hoogstraten met een nieuw aanbod in het eerste jaar.

De vier Hoogstraatse secundaire scholen slaan de handen in elkaar. Ze willen de door de minister aangekondigde her-vorming niet langer afwachten en breiden daarom hun stu-dieaanbod in het eerste jaar gevoelig uit.

Leerlingen kunnen voortaan ook in Hoogstraten terecht voor STEM, STEM + Sport en Taal en Cultuur. Uiteraard kunnen toekomstige leerlingen nog steeds kiezen voor agrarische technieken, algemene vakken, het eerste leerjaar B, handel, hotel, Latijn, sociale en technische vorming en wetenschap en techniek. Alles samen vormt dit een brede waaier aan at-tractieve en uitdagende richtingen waarin elke leerling zijn talenten kan ontplooien.

Specifieke informatieoverhetverschillendestudieaanbodvan de afzonderlijke scholen vindt u op de websites van VITO, VTI Spijker, ASO Spijker en Klein Seminarie. Het aan-bod van scholengemeenschap Markdal wordt vervolledigd met de richtingen buitengewoon onderwijs van Berkenbeek in Wuustwezel.

Meer info | Scholengemeenschap Markdal – Philippe D’hulst 03 320 81 16

De kringloop-krachten zijn er weer!Wat dacht u ervan om dit jaar te starten om al uw tuinafval zelf te verwerken? Geen ritten meer met snoeihout naar het containerpark of een hoge Diftar-rekening door een over-volle GFT-container… Het kan: thuiscompos-teren is de oplossing!

Compostvragen? Weetjes over kringloop-tuinieren? Op zoek naar het composteer-systeem dat het beste bij uw tuin past? De kringloopkrachten weten het u te vertellen. Ze staan vanaf maart weer elke tweede za-terdag van de maand van 10u tot 12u op de demonstratieplaats op het containerpark.

Meer info | Milieudienst [email protected] | 03 340 19 19

Jobstudent Stedelijk MuseumToezichterOm tijdens de openingsuren op zaterdag en zondag toezicht te houden en het uitvoeren van licht administratief werk.

Vereisten:- 18 jaar oud zijn of worden in 2016- Klantvriendelijk zijn- Zelfstandig kunnen werken- Beschikken over de nodige verantwoorde-

lijkheidszin- Interesse hebben in kunst/cultuur/erf-

goed.

Solliciteren kan u door een brief met curricu-lum vitae te sturen voor 28 maart naar:College van burgemeester en schepenen, Vrijheid 149 te 2320 Hoogstraten.

foto: GvA

7berichten

Doe een gooi naar glorie op de intergemeentelijke

DJ-contestDe intergemeentelijke muziekwed-strijd Kamp Noord is uitgegroeid tot de ideale springplank voor jong geweld in de Noorderkempen. 2016 Wordt hét jaar van de dansmuziek want we gaan op zoek naar de beste dj van de Noorderkempen. In 2014 won Notoir de wedstrijd. Intussen draaide deze jonge dj op zowat alle lokale festivals.

Vindt u dj’en meer dan een gemak-kelijke manier om van de grond te komen? Surf dan als de bliksem naar www.kampnoord.be en schrijf u in. Het is wel noodzakelijk dat u of ie-mand van uw collectief zijn of haar domicilie heeft in Brasschaat, Brecht, Essen, Hoogstraten, Stabroek, Kalmt-hout, Kapellen, Rijkevorsel of Wuust-wezel. Andere voorwaarde is dat de (gemiddelde) leeftijd van de dj(’s)maximum dertig jaar is. Het inschrijf-formulier en het deelnamereglement kan u downloaden via www.kamp-noord.be. Dat stuurt u ten laatste op 4 maart 2016 naar [email protected].

Meer info | Jeugddienst | [email protected] | 03 340 19 52

Kunsten- en ambachtenmarktOp zondag 24 april 2016 organiseert het stadsbestuur Hoog-straten een kunsten- en ambachtenmarkt in het kader van de Week van de Amateurkunsten en de opening van het toeristisch seizoen. Een soort Montmartre aan de Mark, zeg maar. Maakt u zelf juwelen? Wilt u uw schilderkunsten tonen? Een lekker zelf gebrouwen biertje laten proeven? Of misschien maakt u wel de beste artisanale taarten?Het concept is eenvoudig. U schrijft u gratis in voor de markt die plaatsvindt op zondag 24 april van 10 tot 17 uur. Op de dag zelf bent u vrij om uw werk te tonen en/of te verkopen. We vra-gen wel dat u uw kunst ook ter plaatse beoefent.Aanmelden doet u eenvoudigweg door het deelnameformulier op te vragen en ingevuld terug te bezorgen aan de cultuur-dienst.

PraktischZondag 24 april 2016 van 10u00 tot 17u00 (opbouw vanaf 8u00 ’s morgens) op het Begijnhof te Hoogstraten. Inschrijven voor 1 april 2016 bij de cultuurdienst van Hoogstraten.

Meer info | Dienst cultuur | [email protected] 340 19 57 of 03 340 19 84

Ruilverkaveling ZondereigenHet ruilverkavelingscomité Zondereigen heeft na de behandeling vandebezwarendetoedelingendezakelijkerechtendefinitiefvast-gesteld. De definitief vastgestelde toedeling en zakelijke rechtenworden vanaf maandag 15 februari 2016 neergelegd in het gemeen-tehuis van Merksplas, dienst Ruimtelijke Ordening. Iedere belang-hebbende kan er inzage van nemen.

In de tweede helft van de maand april 2016 wordt door de Afdeling Vastgoedtransacties van de Vlaamse overheid de ruilverkavelings-akte verleden. Alle eigendommen en gebruikspercelen gaan dan overopdedefinitieveeigenaarsengebruikers.

Meer info | Vlaamse Landmaatschappij | [email protected] 014 25 84 01

foto: GvA

jeugd8

Vanaf 2016 steken we een aantal zaken in een nieuw jasje en stellen we u graag een paar nieuwigheden voor:

Grabbelpas wordt Vlieg-Uit!We vliegen er samen op uit om nieuwe din-gen te ontdekken en te beleven. Spel en ple-zier staan steeds centraal.

Aan de hand van een gevarieerd aanbod kunnen kinderen en jongeren van 2,5 tot 15 jaar kiezen uit een aanvullend gemeentelijk vrijetijdsaanbod, afgestemd op het aanbod van Stekelbees en met extra aandacht voor sport, cultuur, mondiale ontwikkeling, natuur – en plattelandsbeleving.

Daarnaast kunnen erkende Hoogstraatse verenigingen hun activiteiten extra in de kijker zetten door het inrichten van een ini-tiatieles voor kinderen en/ of jongeren.

Kampen in de spotlightSinds 2016 zetten we onze kampen extra in de kijker en krijgen zij een apart hoofdstuk in onze folder ‘Vakantie in Hoogstraten’. Daarnaast plannen we in de zomervakantie 3 extra omni-sport kampen in samenwer-king met ProgressSports (16 tot 19 augus-tus, 22 tot 26 augustus en 29 tot 31 augus-tus).

Vakantie in HoogstratenVlieg er op uitIn de folder ‘Vakantie in Hoogstraten’ groeperen we alle vakantie-initiatie-ven voor kinderen en jongeren tussen 2,5 en 15 jaar, die georganiseerd wor-den door of in samenwerking met het stadsbestuur Hoogstraten tijdens de Paas- en zomervakantie.

Vlieg-Uit

- Leeftijd: 2012-2001- Activiteiten en initiaties (isw verenigingen)- Nieuwe dingen ontdekken en beleven - Oude grabbelpas activiteiten

Speelplein

(enkel zomer)- Leeftijd: 2010-2004- Spelen staat centraal- Vrij spel of geleide activiteit- Voor – naopvang via Stekelbees

kampen

- Leeftijd: 2009-2004- Sport, crea, … activiteiten - Min 2 dagen

Stekelbees

- Leeftijd: 2013 - 2004- Tijdens speelplein enkel voor

2013 tot 2008- Erkenning Kind en Gezin

Andere initiatieven

- Kinderopvang en ander aanbod op zelfstandige basis

Inschrijving via Ticket Gang met VLIEG-pas

Inschrijven via de organisatie

jeugd 9

Vlieg-pas: online inschrijven, betalen en beheer van uw eigen account voor Vlieg-Uit, speelplein en kampen

Maak eenmalig een gezinsaccount aan. 1 Ga naar http://hoogstraten.ticketgang.eu2 Maak uw gezin-account aan:

a. Klik op de knop b. Kies een login en paswoordc. Vul de gegevens van uw account ind. Vink aan dat u akkoord gaat met de Algemene voorwaarden

Uw gezin-account is aangemaakt!

3 Registreer de kinderen van uw gezin:a. Registreer uw kind(eren) door te klik-

ken op de knop (rechts op het scherm).b. Vul voornaam, familienaam en geboortedatum in. c. U kan “Aandachtspunten van het kind”

invullen die zullen meegedeeld worden aan de animatoren.

d. Vink het antwoord op enkele vragen aan voor uw kind.

e. Herhaal deze stappen voor elk kind van uw gezin.

Uw kinderen zijn geregistreerd onder de gezin-account.

Inschrijven: Vlieg-Uit, Speelplein en Kampen: maandag 7 maart vanaf 18u.via http://hoogstraten.ticketgang.eu

Stekelbees: maandag 29 februari vanaf 20u.

Let op!

Registreer als gezin

Speelplein nu ook voor kinderen die in september naar het eerste leerjaar gaanOok het speelplein stelt in de zomervakan-tie weer zijn speelhoeken op gedurende vier weken. (4 tot 15 juli en 1 tot 12 aug). Tijdens deze vier weken kunnen enkel de kinde-ren, die geboren zijn tussen 2013 en 2007 terecht voor dagopvang bij Stekelbees. De andere zijn meer dan welkom op ons speel-plein tussen 8u30 en 17u, voor – en naop-vang is nog steeds mogelijk bij Stekelbees Hoogstraten.

Het grabbelpas-pasje verdwijnt, de Vlieg-Pas komt tevoorschijnVan zodra u een gezinsaccount hebt aange-maakt bij TicketGang, ontvangt u per kind een persoonlijke Vlieg-pas met een unieke barcode. De Vlieg-pas dient als toegangs-bewijs bij de start van de Vlieg – Uit activi-teiten, Speelpleinwerking en kampen. De Vlieg-pas is gratis en blijft geldig tot en met het jaar dat uw kind 15 jaar wordt.

Moeilijkheden of vragenWij helpen u graag verder aan onze ont-haalbalie Vrije Tijd (historisch stadhuis Vrijheid 149, Hoogstraten of via 03 340 19 52

vacature10

Recreatiecentrum De MostenRedder / EHBOKandidaten redder bezitten het diploma Hoger Redder en een bewijs dat zij het voorbije jaar de verplichte bij-scholing hebben gevolgd.

Kandidaten EHBO die een medische studierichting (ver-pleegkunde, geneeskunde) volgen, krijgen voorkeur. Ook houders van een brevet(ten), uitgereikt door het Vlaamse Rode Kruis komen in aanmerking. Kandidaten redder zijn ook steeds inzetbaar voor EHBO.

OnderhoudVoordezetakenisgeenspecifiekattestvereist.Wezoe-ken kandidaten voor het voorseizoen (mei en juni) en de zomermaanden (juli, augustus en september).

Vereisten:- 18 jaar oud zijn of worden in 2016.- in aanmerking komen om te werken met een arbeids-

overeenkomst voor studenten (maximaal 50 werkda-gen per jaar).

- aanwezig zijn op het selectiegesprek op vrijdag 4 april 2016 om 20u in het stadhuis van Hoogstraten

SportdienstSportmonitor taalsportkamp Nederlands voor anderstaligenVan 8 tot 19 augustus 2016 vindt in ........ op werkdagen een taalsportkamp Nederlands plaats. Voor het uitwer-ken en begeleiden van de sportieve activiteiten zijn we op zoek naar een gemotiveerde sportmonitor.

Vereisten:- 18 jaar oud zijn of worden in 2016- Beschikbaar zijn in de periode 8 tot 19 augustus 2016

(werkdagen)- Student (minimaal 2de jaar) of afgestudeerd in de

richting bachelor of master lichamelijke opvoeding / bewegingswetenschappen

- Pluspunt: ervaring in begeleiden, organiseren van sportactiviteiten

Aanstelling gebeurt in het statuut van tijdelijke tewerk-stelling in de sociaal-culturele sector.

JeugddienstVlieg-Uit en speelpleinwerkingHoofdanimatorenVoor het uitwerken van de praktische organisatie en de coördinatie van de begeleiding van de Vlieg-UIT activi-teiten en speelpleinwerking gedurende de maanden juli en augustus zoeken wij hoofdanimatoren.

Vereisten:- 18 jaar oud zijn of worden in 2016.- houder zijn van het attest animator in het jeugdwerk.

Houders van het attest van hoofdanimator en kan-didaten met ervaring als hoofdmonitor hebben een streepje voor.

Aanstelling gebeurt in het statuut van tijdelijke tewerk-stelling in de sociaal-culturele sector.

Animatoren Voor de begeleiding van Vlieg-Uit activiteiten en speel-pleinwerking in de zomervakantie (met wisselende groe-pen kinderen van 2,5 tot 15 jaar) zoeken wij vrijwilligers.

Vereisten:- 16 jaar oud zijn of worden in 2016- Pluspunt: actief zijn in een jeugdbeweging of houder

zijn van het attest van animator in het jeugdwerk. Ani-matoren krijgen een kostenvergoeding per gepres-teerd dagdeel. U kan zich kandidaat stellen voor één of meerdere weken via het inschrijvingsblad.

GroendienstOnderhoud parken & plantsoenenGedurende de maanden juli, augustus en september zoeken we jobstudenten die de arbeiders van de groen-dienst helpen met allerlei werkzaamheden zoals het on-kruid wieden, snoeiwerken of het zwerfvuil opruimen.

Vereisten:- 16 jaar oud zijn of worden in 2016.- in aanmerking komen om te werken met een arbeids-

overeenkomst voor studenten.

Schrijf in voor 28 maart 2016 Via www.hoogstraten.be in de rubriek ‘vacatures’ vindt u de nodige sollicitatieformulieren. Duid zeker de functie aan waarvoor u solliciteert en de periode die u beschikbaar bent om te werken. Indien nodig voegt u een attest of brevet toe. Stuur alles naar ‘college van burgemeester en schepenen’, Vrijheid 149, Hoogstraten of geef het af op de personeels-dienst.

Aan de slag als jobstudent

toerisme 11

Bont DikkopjeBont Dikkopje, een jonge graanjenever, is de nieuwste creatie van Natuurpunt Markvallei.Indeflesziteenstengelvaneen pijpenstrootje uit Wortel-Kolonie. De helder geelgroene drank geurt licht naar bloemen met een lichte toets van gras.

De smaak is rond, zacht en heeft een afdronk die aan het bos doet denken.Bont Dikkopje, genoemd naar het gelijknamige vlindertje datrondfladdertinWortel-Kolonie,iseendrankjevoordeechteje-neverliefhebber.

>>>ToerismeHoogstratenverkooptBontDikkopjeinflesjesvan20cleningroteflessenvan70cl.

Advocaat De BouwhoeveIJsboerderij De Bouwhoeve produceert ook 100% ambachtelijke advocaat met eieren van het eigen bedrijf. Deze ‘ei-erlikeur’ is in verschillende smaken te verkrijgen. Naast de traditionele na-tuursmaak, maakt De Bouwhoeve ook

advocaat van Amaretto, mokka en boerenjongens.

>>>Toerisme Hoogstraten verkoopt advocaat zowel in verschillende smaken als in verschillende formaten.

HoningDe Hoogstraatse Imkersvereniging Sint-Ambrosiusgilde bestaat al méér dan 60 jaar. In het bevruchtigingsstation De Raam in Achtel worden, in samenwer-king met Proefcentrum Hoogstraten, bijenkoninginnen gekweekt die brood-nodig zijn voor de bestuiving. De ho-ning wordt koud geslingerd en u krijgt dus gegarandeerd zuivere inlandse bijenhoning. De honing voldoet zowel aan de Vlaamse als Europese kwaliteitsnormen.

>>> Toerisme Hoogstraten verkoopt de honing in potten van ½ kg.

Sint-Katharina ElixirSint-Katharina Elixir is een elixir waarin de Hoog-straatse aardbei en chocolade een hoofdrol spe-len. De aardbeien voegen een subtiel, fris aroma toe aan de zachte cacao. Het geheel wordt in balans gebracht met een toets van noten en een subtiel vleugje van verschillende kruiden.

>>>Toerisme Hoogstraten verkoopt Sint-Kathari-naElixirinflesjesvan10cl.

Lekkers uit HoogstratenExclusieve pralines, wereldberoemde aardbeien en pittig streekbier zijn slechts een greep uit de waaier van producten die er voor zorgen dat Hoog-straten haar plekje op de streekspecia-liteitenkaart verdient. De Hoogstraatse producenten staan garant voor vakman-schap en kwaliteit van eigen bodem. U proeft de liefde voor het product bij elke hap of slok. Stadsbestuur Hoogstraten steunt en promoot haar Hoogstraatse producenten dan ook voor de volle hon-derd procent.

Bovendien blijft het aanbod nog steeds groeien. Bij Toerisme Hoogstraten kunt u vanaf nu terecht voor enkele nieuwe specialiteiten.

Nog op zoek naar een origineel cadeau voor Vaderdag? Vul een geschenkbox met de lekkerste Hoogstraatse produc-ten naargelang eigen smaak en budget. Ongetwijfeld een schot in de roos.

milieu12

Regenwater moet terug in de grond, niet naar een zuiveringsinstallatie. In de Minderhoutsestraat wordt dit jaar een gescheiden riolering aangelegd. De nieuwe riolering zorgt ervoor dat vuil water en re-genwater terecht komt waar het hoort. Vuil huishoudelijk water wordt via de riolering afgevoerd naar de zuiveringsinstallatie in Minderhout. Het regenwater wordt via een aparte leiding afgevoerd naar rivier de Mark, waar het water terug in de normale waterkringloop terecht komt. Waar vroeger dus vuil water en proper regenwater samen in de riolering verdwenen, zal dat vanaf dit jaar gescheiden gebeuren. En dat betekent eenflinkewinst.

Waarom een gescheiden riolering?1. Een gescheiden afvoer geeft minder kans

op overstroming van de riolering bij hevi-ge regenval. Bij hevige regenval is er dus ook minder kans op overloop van huishou-delijk afvalwater naar de sloten. Dit zorgt voor meer zuivere waterlopen.

2. Proper hemelwater gaat niet meer als sto-rende ballast naar de zuiveringsinstalla-tie. De zuiveringsinstallatie werkt immers hetmeestefficiëntophuishoudelijkafval-water alleen.

3.De aanleg vanmeer infiltratievoorzienin-gen, zoals extra buffergrachten, houden het hemelwater langer bij. Het water kan zolangzaamindegrondinfiltreren.Doorhet aanvullen van het grondwater, worden lange periodes van droogte beter opge-vangen.

Investeren in waterkwaliteit en kwantiteitOverstromingen, wateroverlast,… U krijgt er in de actualiteit steeds vaker over te horen. We bebouwen en verharden onze woonomgeving en door klimaatverandering ontstaan er steeds hevigere pieken in de regenval. Dit zorgt ervoor dat we meer perioden krijgen waarin water te weinig of te veel aanwezig is. Hoe gaan we daar in Hoogstraten mee om en hoe proberen we hinder te voorkomen?

In een uitgestrekte landelijke gemeente is een goed waterbeheer niet evident. Samen met de partners investeert het stadsbestuur in betere waterkwaliteit en –hoeveelheid, door een optimale waterafvoer en -zuivering. In dit artikel tonen we u enkele investeringen die het stadsbestuur neemt voor meer zuiver water, zowel hier als elders in de wereld. Helpt u ook mee? Onderaan dit artikel krijgt u enkele tips.

Hoo

gstr

aten

Na de werken lozen zo’n 240 huishoudens hun afvalwater via een gescheiden riolering. In een latere fase krijgen de meeste woningen in de omgeving van Aard / Heistraat ook gescheiden riolering aan huis. De betrokken gezinnen kunnen rekenen op begeleiding doorpidpa. Heeft u nog vragen? Neem contact op via [email protected] of 0800 90300.

milieu 13

Wat doet u? Hoewel wij het niet merken, is zuiver drinkwa-ter schaars. Duurzaam met water omgaan is de boodschap. - Wees zuiniger met uw leidingwater: uw ge-

drag aanpassen kost niets en heeft een groot effect.

- Drink kraantjeswater. Goedkoop en even ge-zond(ofzelfsbeter)danflessenwater.

- We gebruiken meer dan 1/3de van het wa-ter om het toilet te spoelen en voor de was. Plaats een hemelwaterinstallatie en doe dit met regenwater.

- Gebruik zo weinig mogelijk schadelijke pro-ducten voor de was, schoonmaak en de tuin.

Een toilet gebruiken

zonder water?Klassieke toiletten verbruiken veel water en moeten aangesloten worden op het rioleringsnet. Dit is niet overal voor handen. De kinderen die in Za-Kpota in Benin naar school gaan, be-schikken niet over voldoende hygiënisch sanitair. Composttoiletten bieden een oplossing. Ze hebben geen water of lozingspunt nodig. Er is geen kostbaar water nodig om het toilet te spoe-len. De inhoud van het toilet wordt gecomposteerd en gebruikt als bodemverbeteringsmiddel. Hoogstraten investeerde mee in de composttoiletten en zorgt voor begeleiding en opleiding van de plaatselijke bevolking.

Ste

denb

andp

artn

er Z

a-kp

ota

Thui

s

Met de campagne “Vriend van den tap” over-tuigt de provincie zoveel mogelijk mensen om over te stappen van flessenwater naar kraan-tjeswater. Beter voor het milieu, en beter voor de portefeuille!

wonen14

Gratis verzekering onder voorwaardenDe verzekering is volledig gratis want de Vlaamse overheid draagt de verzekeringskosten. Als aanvrager betaalt u dus geen bijdrage. U moet wel minstens 50.000 euro lenen om een woning te bouwen of te kopen (al dan niet met renovatie), of 25.000 euro als u enkel renoveert. Daarnaast moet u de aanvraag voor de verzekering ten laatste 1 jaar na de eerste kapitaalsopname van uw lening hebben ingediend.

Eenleningdiebedoeldisvoordefinancieringvaneenbouwgrondkan enkel in aanmerking komen in combinatie met een lening voor de bouwwerken. De eerste opname in het totale krediet (grond + bouwwerken) mag in dat geval niet langer dan 1 jaar geleden plaats-gevonden hebben. Gebeurde de eerste opname in de lening voor de grond toch langer dan een jaar voor de aanvraag, dan komt ook de lening voor de bouwwerken niet meer in aanmerking als die deel uitmaakt van dezelfde kredietopening.De woning waarvoor u leent moet in het Vlaamse Gewest gelegen zijn en is uw enige eigen woning zijn. De waarde van de woning mag door de kredietinstelling ook niet hoger zijn geschat dan 320.000 euro.

Meer informatieOp de website van Wonen-Vlaanderen staat gedetailleerde informa-tie en een aanvraagformulier:www.wonenvlaanderen.beWoonloket – [email protected] – 03 340 19 19

Hetbouwenofkopenvaneenwoningvergteengrotefi-nanciële inspanning. De meeste mensen lenen hiervoor een aanzienlijk bedrag, om dit vervolgens gespreid over vele jaren terug te betalen. Als u tijdens deze afbeta-lingsperiode arbeidsongeschikt of onvrijwillig werkloos wordt en hierdoor (een deel van) uw inkomen verliest, kan het afbetalen van zo’n hypothecaire lening zeer zwaar gaan doorwegen. Door het aangaan van een gratis Verzekering Gewaarborgd Wonen van de Vlaamse Over-heid kan u meer zekerheid inbouwen.

Op welke tegemoetkoming tegen inkomensverlies kan ik rekenen?

De verzekering loopt over 10 jaar. Als u in die periode onvrijwillig werk-loos of arbeidsongeschikt wordt, kan u na een wachttijd van 3 maan-den een tegemoetkoming krijgen in deaflossingvanuwhypothecairele-ning. Die tegemoetkoming bedraagt maximaal 600 euro per maand. Bij arbeidsongeschiktheid zal de ver-zekeringsmaatschappij (Ethias) ge-durende maximaal 36 maanden aan een stuk tussenkomen, bij onvrijwil-lige werkloosheid is dat maximaal 18 opeenvolgende maanden. Voor een nieuwe tussenkomst moet u aantonen dat u tussenin minstens 3 maanden opnieuw hebt gewerkt.

Het bedrag dat u effectief krijgt, is afhankelijk van de maandelijkse af-betaling van uw lening, het geleden inkomensverlies en de duur van de periode dat u beroep doet op de te-gemoetkoming. De tegemoetkoming wordt maandelijks aan uw krediet-verstrekker uitbetaald.

Speel op veilig met de

Verzekering Gewaarborgd Wonen

gezondheid 15

In 2014 heeft maar liefst 50,3% van de Vla-mingen die in 2014 een brief met afnameset ontvingen, een staal opgestuurd naar het labo. In totaal werden er 331.117 stalen on-derzocht. Het Centrum voor Kankeropspo-ring en de Vlaamse Overheid streven naar een deelname van 60% in 2020. In Hoog-straten nam 54,6% deel aan dit bevolkings-onderzoek (mannen 53.2 % en vrouwen 56,2 %) en zo scoren we hoger dan de respons-graad voor Vlaanderen en de provincie Ant-werpen (51.3 %).

Om tegen 2020 het streefcijfer van 60% te behalen is er nog werk voor de boeg in onze gemeente. Vooral mannen blijven achter op het streefdoel. Laat u niet kennen, heren.

Wat kan je zelf doen om dikkedarm-kanker vroegtijdig op te sporen?Doe mee aan dit bevolkingsonderzoek in-dien je een uitnodiging ontvangt. In 2016 krijgen alle pare leeftijden van 56 t.e.m. 74 jaar (56-58-60-62-64-66-68-70-72-74 jari-gen) met de post een gratis afnameset om

thuis een staal van de stoelgang te nemen en op te sturen naar het labo. Daar wordt de hoeveelheid bloed in de stoelgang gemeten. Binnen de twee weken ontvangt de deelne-mer en zijn/haar (huis)arts het resultaat. Is er te veel bloed aanwezig, is het aangera-den een kijkonderzoek (coloscopie) te laten uitvoeren. Als alles in orde is, ontvangt de deelnemer na 2 jaar een opnieuw een uitno-diging en een afnameset.

Vragen?Heb je vragen over je persoonlijke medische situatie, neem contact op met je huisarts!

Vragen over het bevolkingsonderzoek?Surf naar www.bevolkingsonderzoek.be, stuur een e-mail naar [email protected] of bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op 0800 60 16 0tus-sen 9 en 12 uur en 13 en 16 uur.Bekijkookhetanimatiefilmpjeoverhetbe-volkingsonderzoek naar dikkedarmkanker-via www.bevolkingsonderzoek.be/dikkedarmkanker/bevolkingsonderzoek .

Vroegtijdige opsporing van dikkedarmkanker

verhoogt uw kans op genezingMaart is de internationale maand van de dikke darmkanker. Wij informeren u graag over de gratis screening. In hetbevolkingsonderzoek naar dikkedarm-kankerworden alle 56 tot en met 74-jarigen in Vlaanderen uitgenodigd om een staal van de stoelgang op te sturen om dikkedarmkanker en voorlopers ervan (poliepen) tijdig op te sporen. Dit nog voor er klachten zijn. Vroegtij-dige opsporing verhoogt immers sterk de kans op genezing.

artikel komt van Logo Kempen vzw

16 bib

FundelsKleuters zijn verzot op prentenboeken. Ze worden meegesleept

door de grappige, spannende of mooie verhalen en genieten van de prachtige, grote tekeningen. Het is ook mogelijk om die boeken

digitaal, op tablet of computer, te lezen. We noemen ze dan fundels. Het verhaal wordt voorgelezen, begeleid door bewegende beelden. De kinderen kunnen ook allerlei spelletjes spelen, puzzels oplossen

en tekeningen maken over het boek.

Hoe kan u fundels lenen? U meldt zich aan op http://mijn.bibliotheek.be. Aan de linkerkant klikt u op ‘Fundels prentenboeken’. Daar kan u de app voor iOS of

Android of het programma voor Windows downloaden. De volgende keer opent u de app of het programma en meldt u zich met uw

Mijn-Bibliotheekaccount aan. U kiest uit de catalogus de fundel die u wil lenen. Als u die gedownload heeft, kan u de fundel ook zonder

internetverbinding lezen. Jaarlijks kan u 7 fundels gratis lenen, telkens voor een periode van 4 weken.

IBLInterbibliothecair leenverkeer Wist u dat het mogelijk is om in BiB Hoogstraten boeken van een an-dere Vlaamse bibliotheek te lenen? Dit systeem heet IBL, interbiblio-thecair leenverkeer.

Hoe werkt het? Als u in de Hoogstraatse catalogus http://hoogstraten.bibliotheek.be een boek opzoekt en het niet vindt, krijgt u een link om verder te zoeken in de catalogus van provincie Antwerpen. Eventueel kan u zelfs in de Vlaamse catalogus zoeken. Als het boek in een andere bibliotheek aanwezig is, vraagt u de bibmedewerker aan de balie om een aanvraag te plaatsen. Het leveren van een materiaal duurt een kleine week. Zodra het boek in BiB Hoogstraten aangekomen is, wordt u verwittigd. U heeft 2 weken om het boek af te halen.

Welke materialen kan ik aanvragen?In principe kan u elk materiaal aanvragen behalve courante werken, werken van de laatste 2 jaar en niet-uitleenbare werken.

Hoeveel kost een IBL-aanvraag?Door het wegvallen van de provinciale subsidie betaalt u vanaf februari 5 euro per aangevraagd werk.

JEUGDBOEKENWEEK: “Weg van de stad”Woont u graag op het platteland, weg van de stad? Of bent u een grote liefhebber van het drukke leven? Misschien verkiest u iets tussen beide mogelijkheden in. Iedereen heeft zijn eigen voorkeur. Daarom kan u dit jaar met het thema van de Jeugdboekenweek alle richtingen uit. De kinderen van het tweede leer-jaar zorgen voor een gepaste versie-ring van de hoofdbibliotheek en de uitleenposten. Zij maakten allerlei soorten bootjes want tijdens het toneelstuk ‘Boot’ trokken zij samen met Gert Boeckx eropuit.

De leerlingen van het derde leerjaar leren tijdens deze feestelijke perio-de de BiB beter kennen aan de hand van het ganzenbord. Zij leren boe-ken vinden in het rek en via de ca-talogus. Hun opdrachten staan na-tuurlijk in het teken van ‘Weg van de stad’. Bent u nog op zoek naar lees-tips voor uw kinderen? Neem eens een kijkje op www.jeugdboeken-week.be of laat u inspireren door de themastand in de hoofdbibliotheek. De kinderen zullen weg zijn van de avontuurlijke, grappige en ontroe-rende verhalen over de stad en het platteland. De Jeugdboekenweek loopt dit jaar van 5 tot 20 maart.

Week van

de vrijwilligerGoe bezigVrijwilligerswerk in HoogstratenVan 27 februari tot 6 maart 2016 is het de ‘week van de vrijwilliger’. Ook in Hoogstraten zijn er heel wat vrijwilligers actief. Zonder hun inzet zouden veel initiatieven en activiteiten niet mogelijk zijn. Het stadsbestuur waardeert elke vorm van vrijwil-ligerswerk. In het bijzonder willen we iedereen danken die zich het voorbije jaar heeft ingezet voor initiatieven vanuit of in samenwerking met de gemeente of het OCMW.

zwerfvuilactie

BiB voorleesuurtje

woonzorgcentrum

dienstencentrum Stede Akkers

Hoogstraten in Bloemen & Groenten

Speelplein

terugblikterugblik

De BiB start 2016 energievolDe BiB is 2016 alvast vol energie begonnen. 107 leerlingen van het eerste leerjaar verkenden samen met hun ouders de hoofdbibliotheek of een van de uitleenposten tijdens Touwtje trek. In de cursus kal-ligrafieleren11enthousiastelingenmooischrijveninHumanistisch Cursief. Eerst leerden ze het alfabet in kleine letters en hoofdletters. Daarna gingen ze cre-atief aan de slag op wenskaarten. Tijdens de Poëzie-week eind januari-begin februari stonden gedichten in de kijker. Slam dichter Simon ‘Mon’ Den Haerynck gaf twee dynamische lezingen voor 160 personen, vooral scholieren van het 5de jaar secundair onder-wijs.

CultuurprijsOp vrijdag 29 januari reikt de cultuurraad (ism stadsbestuur) de cultuurprijs 2015 uit. De Hoog-straatse Maand, laureaat voor uitzonderlijke verdienste, mocht de cultuurprijs 2015 mee naar huis nemen. Het evenement ‘OrganmeetsBrass’ van brassband Borderbrass (ism Mixtuur) was laureaat evenement van het jaar. De kunstzinnige kapel van het Klein Seminarie was laureaat vernieuwend initiatief. Het Piuskoor tot slot mocht met de publieksprijs naar huis: de gouden cactus.

Touwtje trek

Touwtje trek

Kalligrafie

terugblik

Een uitgave van stadsbestuur Hoogstraten

Werkten mee Redactie: T. Rombouts, R. Van Aperen R. Pijpers, J. Cools, I. Brosens, J. Verlinden, H. Goossens, L. Martens, J. Desoete, P. Van

Dijck, P. Van Deun, J. Paulussen, C. Van den Bogaert en K. Koyen.

V.U. : T. Rombouts, R. Van Aperen

NoodhulpBrand/Dringend ziekenvervoer 100/112Politie 101Politie administratie 03 340 88 00 Brandweerkazerne (noodhulp) 03 314 42 43- Niet-dringend ziekenvervoer en administratie 03 314 32 11Hidrosan (riolering) 0800 90 300 Anti-gifcentrum 070 245 245Rode Kruis Hoogstraten 03 482 46 06

WachtdienstenDokters 014 410 410Tandartsen(weekends en feestdagen) 0903 39 969 Apothekers 0903 99 000

Zitdagen- Huisbezoekenteam - medewerker ouderen:

elke maandag van 13.30 tot 15 uur en elke 1ste maandag van de maand van 18 tot 19.30 uur. Ze is te bereiken op GSM 0474 47 11 44 of via e-mail [email protected]

- Ministerie van Sociale Voorzorg: 2de donderdag van de maand van 09.30

uur tot 10.30 uur

VragenAdministratief CentrumVrijheid 149 03 340 19 [email protected]

In dit nummer

3 ocmw

5 berichten

8 jeugd

10 vacatures

11 toerisme

12 milieu

14 wonen

15 gezondheid

16 BiB

17 goe bezig

18 terugblik

20 meldingsblad

CultuurprijsOp vrijdag 29 januari reikt de cultuurraad (ism stadsbestuur) de cultuurprijs 2015 uit. De Hoog-straatse Maand, laureaat voor uitzonderlijke verdienste, mocht de cultuurprijs 2015 mee naar huis nemen. Het evenement ‘OrganmeetsBrass’ van brassband Borderbrass (ism Mixtuur) was laureaat evenement van het jaar. De kunstzinnige kapel van het Klein Seminarie was laureaat vernieuwend initiatief. Het Piuskoor tot slot mocht met de publieksprijs naar huis: de gouden cactus.

BIMOp donderdag 28 januari ging het kick off evenement van BIM, wat staat voor bouw innovatie en maatschap-pij, door. In 2016 wil stad Hoogstra-ten, samen met Rijkevorsel, Merks-plas en Baarle Hertog de bouwsector van de Noorderkempen in de schijn-werpers zetten. Hiervoor organiseren we meerdere evenementen onder de verzamelnaam BIM. Het startevene-ment was alvast een succes!

20 meldingsblad

Winnaar fotowedstrijdJos De Loose uit Minderhout heeft gezien dat boven-staande foto getrokken is van de kapel de Heilige Jozef aan de Meerseweg.

Waar in Hoogstraten is volgende foto genomen? Stuur uw antwoord voor 14 maart naar de dienst communicatie: - [email protected] Dienst communicatie, Vrijheid 149, Hoogstraten U mag maximum één mail of brief per gezin insturen. Uit de juiste antwoorden trekt een onschuldige had één winnaar. De winnaar van deze maand krijgt twee tickets voor de voorstelling van Raf Walschaert van zaterdag 2 april.

Wedstrijd

NIEUWE

FOTO

Dit formulier is ontworpen voor het door-geven van technische mankementen aan wegen, verlichting, riolering, enzovoort. De melding wordt onderzocht door de diensten. Als er op korte termijn een oplossing kan gegeven worden, binnen de normale werk-planning, ontvangt u geen antwoord. In alle andere gevallen wel.

Meldingsblad

uw naam en adres:

................................................................................................................

................................................................................................................

................................................................................................................

uw telefoonnummer:

................................................................................................................

(Uw melding wordt enkel behandeld als deze gegevens zijn ingevuld)

• plaats waarop de melding betrekking heeft (straat, nummer, gemeente)

................................................................................................................

................................................................................................................

• aard van de melding

................................................................................................................

................................................................................................................

................................................................................................................

................................................................................................................

vak voorbehouden voor administratie

Melding via O telefoon O vergadering O postO balie O e-mail O andere

nummer opvolging

Versturen naar: Stadsbestuur Hoogstraten | Vrijheid 149 | 2320 Hoogstratenof vul het formulier in via www.hoogstraten.be/publieksloket.