Informatieblad gemeente kontich editie mei juni 2015

36
Feest Vlaamse Gemeenschap 5/7 Informatieblad van de gemeente Kontich www.kontich.be Mei 2015 | 45 ste jaargang - nr. 5 Gemeentebestuur Kontich Gemeenteplein 1 | 2550 Kontich | Tel 03 450 78 40 | Fax 03 458 31 39 [email protected] G-sport 14/6 Zone Rand © Kathleen Michiels

description

 

Transcript of Informatieblad gemeente kontich editie mei juni 2015

Page 1: Informatieblad gemeente kontich editie mei juni 2015

Feest VlaamseGemeenschap

5/7

Informatieblad van de gemeente Kontich www.kontich.be Mei 2015 | 45 ste jaargang - nr. 5

Gemeentebestuur Kontich Gemeenteplein 1 | 2550 Kontich | Tel 03 450 78 40 | Fax 03 458 31 39 [email protected]

G-sport14/6 Zone Rand ©

Kat

hlee

n M

ichi

els

Page 2: Informatieblad gemeente kontich editie mei juni 2015

2 | Informatieblad Kontich

p. 6

p. 9

p. 19

Inhoudstafel

Kort nieuws De vrijetijdsdienst 3 Mooiste voortuin van Kontich-Kazerne ICT-dienst gemeentebestuur en OCMW Fietsgemeente 2015 Infoavond Parkwijk Groeningen Laat je reispas tijdig nakijken! 50 jaar Academie Kontich | Eco- en Boerenmarkt

Cultuur Orgelfietstocht 7 Feest van de Vlaamse Gemeenschap Jeugd Gemeentelijke jeugdraad 8

Grabbelpas | SWAP en swapXL

Sociaal Loket Kinderopvang Kontich 9 Medico-pedagogische toelage

Uitgelezen Geuren & kleuren | Bereid je reis of uitstap voor 10 Zonder zorgen op reis

Noord-Zuid Brunch in het park 11 Fair Trade Ecocyclo-fietstocht

Sport G-Sportdag | Zomersportkampen 12 Kontich Fietst en Kontich Zingt Overzicht gemeentelijk vakantieaanbod

Veilig Brandweer Zone Rand 16

Om te leren Het gala van de gouden A 17

Milieu Met Belgerinkel naar de Winkel 18 Ecotuinweekend | Leer je dak isoleren Oude stookolietanks | Asbest? Niet al te best!

Feestwijzer Meifeesten Kontich Kazerne 21

Geflitst Moestuin | Tekenmarathon 22 Opening Het Halfdiep | Poëzieweek Jeugdboekenweek | Dag van de Jeugd Plusbus | Buitenspeeldag | Sneeuwklassen

Erfgoed Hernieuwd Museum gooit zijn deuren open 28

Vroeger en nu Meisjesschool Waarloos 30

Kalender 31

Info Gemeentediensten 35

CommunicatiedienstGemeenteplein 12550 [email protected]. 03 450 78 54 of 96Maki-PrintMaco silk houtvrij

L. Dom, Gemeenteplein 1

Page 3: Informatieblad gemeente kontich editie mei juni 2015

VrijetijdsdienstSint-Jansplein 8tel. 03 450 78 [email protected]

Informatieblad Kontich | 3

Kort nIeuws

de achterzijde van het gebouw op het belletje. We komen dan de deur achteraan het gebouw openen, zodat je met de lift tot bij ons geraakt.

Het oud gemeentehuis is voor de vrijetijdsdienst echter maar een tussenhalte, want in een volgende fase verhuizen we naar het gebouw van de bibliotheek en Cultuurpunt Sint-Jan aan het Sint-Jansplein. Daar wordt de UiT-winkel een echte UiT-balie, waar je ‘zonder drempel’ terechtkan. Ook de collega’s van de sportdienst komen daar de vrijetijdsdienst vervoegen. De definitieve datum van die verhuis staat nog niet vast maar natuurlijk informeren we je daar ten gepaste tijden over via onze website en de sociale media. Je kan met je vragen nog steeds gewoon terecht op de bestaande mailadressen en telefoonnummers.

Sinds enige tijd werken we aan de integratie van een aantal diensten tot één vrijetijdsdienst, die zich bovendien op één locatie bevindt.

Zo kon je al merken dat er enkele nieuwe gezichten in de UiT-winkel in het oud gemeentehuis opdoken. Ze zorgen ervoor dat je cultuurtickets kan aanschaffen, kan inschrijven voor cursussen, zalen kan huren of toeristische kaarten kan kopen. De medewerkers die de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking, de seniorenraad, de cultuurraad, de jeugdraad en de erfgoedraad ondersteunen, vind je er allemaal bij elkaar. Ook de collega’s van de jeugddienst zitten in het oud gemeentehuis. Je kan er nu dus ook terecht voor al je jeugdige vragen, om een grabbelpas aan te schaffen of om in te schrijven voor jeugdactiviteiten.

Kom je hier naartoe met een kinderwagen, of heb je een beperking waardoor je de trappen niet op geraakt?Druk dan onderaan de trap of aan

Nieuw: de vrijetijdsdienst!

Het Wijkoverleg Kontich-Kazerne organiseert een verkiezing van de mooiste voortuin van Kontich-Kazerne. Bewoners kunnen tot en met 15 juni een top 3 opsturen naar [email protected] of hun lijstje droppen in de brievenbus van de bibliotheek van Kontich-Kazerne.Graag het adres van de tuinen vermelden en eventueel een motivatie.Een jury kiest uit de genomineerde tuinen.De winnaars worden bekendgemaakt op het wijkoverleg van22 september 2015.

Wie heeft de mooiste voortuin van Kontich-Kazerne?

Tegen 2017 moeten het gemeentebestuur en het OCMW integreren. Met deze integratie wordt een sterker sociaal beleid voor de inwoners nagestreefd. De samenvoeging heeft tot gevolg dat ook enkele gemeente- en OCMW-diensten worden verenigd.Zo realiseerden we al één gezamenlijke ICT-dienst, gevestigd op het gelijkvloers van het gemeentehuis.

Één ICT-dienst voor het gemeentebestuur en OCMW

Page 4: Informatieblad gemeente kontich editie mei juni 2015

Kort nIeuws

4 | Informatieblad Kontich

Op 23 juni maakt Vlaams minister Weyts bekend welke steden en gemeenten zich Fietsgemeente/Fietsstad 2015 mogen noemen.

Naast de publieksprijs kent de VSV ook een subsidie toe van 50.000 euro, die de winnende gemeente kan investeren in fietsvoorzieningen.In onze gemeente zouden we die subsidie kunnen gebruiken voor verschillende projecten die in de pijplijn zitten. Zo komt er dit jaar nog een fietspad aan twee kanten in de Ooststatiestraat (Stationsplein - Kauwlei) en fietspaden in de Keizershoek (brug E19 - Expresweg).Verder worden de fietspaden tussen de Kauwlei en N1 opnieuw aangelegd in 2016.

Nog op de N1 (Antwerpsesteenweg - Duffelsesteenweg) komen in 2016 - 2017 fietspaden aan beide kanten en ook in de Edegemsesteenweg wordt volgend jaar begonnen aan een volledige heraanleg, met inbegrip van de fietspaden.Tot slot wordt het dossier opgestart om ook in de Duffelsesteenweg fietspaden aan twee kanten aan te leggen.

Kontich is genomineerd voor de titel van Fietsgemeente 2015. Fietsgemeente/Fietsstad 2015 is een initiatief van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV), waarbij alle Vlaamse steden en gemeenten zich afgelopen najaar kandidaat konden stellen.

Met het initiatief wil de VSV lokale overheden aansporen om een goed fietsbeleid te voeren. De jury nomineerde Kontich in de categorie voor gemeenten en steden met 20.000 tot 50.000 inwoners. Nog tot 21 juni kan je op www.fietsgemeente2015.bestemmen welke gemeente deze publieksprijs in de wacht sleept. Draag jij je steentje bij om de fietsvriendelijkheid van onze gemeente in de verf te zetten?

Stem Kontich naar de titel van

Fietsgemeente 2015

Page 5: Informatieblad gemeente kontich editie mei juni 2015

Informatieblad Kontich | 5

van de gronden van Groeningen, op enkele strategische gronden na. Deze zijn eigendom van de gemeente Kontich en het OCMW van Kontich. Voor de gemeente Kontich is dit de uitgelezen kans om een visie op te maken voor het volledige plangebied en ook gemeentelijke voorzieningen te integreren in deze nieuwe ontwikkeling.

Zo is Groeningen een privaat project van publiek belang. Met nieuwe woningen, nieuwe voorzieningen en een groot park anticipeert Groeningen niet enkel op het huidige tekort aan groen en voorzieningen in de buurt, maar ook op de verwachte bevolkingsaangroei in de komende 15 jaar.

Op een terrein van ongeveer 25 hectare worden ongeveer 650 wooneenheden voorzien, met een mix van woningen en appartementen.Meer dan 1/3 van het gebied wordt ingericht als een parkzone/groengebied dat het groen van de oude spoorwegbedding versterkt.

De infoavond vindt plaats op donderdag 4 juni om 20 u.in de Feestzaal van hetSint-Ritacollege, Pierstraat 1.

Het gemeentebestuur plant een infoavond over het project Groeningen. Op deze infoavond zorgen het gemeentebestuur en Stramien voor een algemene toelichting over het masterplan. Daarna kunnen deelnemers verschillende info-standen bezoeken. Deze standen behandelen verschillende thema’s die in het project aan bod komen, zoals geluid (Technum), fijn stof (VITO), mobiliteit (Vectris), water (ARA), energie (Cenergie), groen en woningtypologie (Stramien).

Groeningen is de projectnaam voor het gebied gelegen tussen de E19, de Pierstraat, de Expresweg, de oude spoorwegbedding en de Groeningenlei. Sinds enkele jaren is de private ontwikkelaar Extensa eigenaar van het grootste deel

Infoavond 4 juniParkwijk Groeningen

Ruimtelijke OntwikkelingGemeentehuis, tweede verdiepingtel. 03 450 78 [email protected]

Gaat je met vakantie naar het buitenland? Kijk dan op tijd na of jeidentiteitskaart, kids-id of reispas nog geldig is. Voor de aanvraag van eennieuwe identiteitskaart/kids-id moet je rekening houden met een leverings-termijn van twee weken. Voor een reispas is dit acht werkdagen.Er bestaat wel een spoedprocedure om alles in orde te maken, maar dat iserg duur. Door tijdig alles na te kijken, kan je dus heel wat centjes uitsparen!

Ga je op reis?Laat je reispas tijdig nakijken!

Dienst BevolkingGemeentehuis, gelijkvloerstel. 03 450 78 [email protected]

Page 6: Informatieblad gemeente kontich editie mei juni 2015

Zo zijn we op zoek naar verhalen en anekdotes die te maken hebben met onze Academie.Korte of langere momentopnames, grappige weetjes, goed bewaarde

geheimen,... We willen het allemaal weten. Ken je mensen die de Academie van zeer dichtbij hebben gekend maar wellicht niet voorkomen in ons adressenbestand? Of ben je zelf zo iemand? Geef het ons door!

We verzamelen alle info tot eind maart 2016 in onze ‘VERHALENBUS’ op het secretariaat van de Academie,via de websitewww.academiekontich.be en via mail: [email protected]. Wij rekenen op jouw positieve en enthousiaste reactie.

Meer info over de verschillende feestelijke activiteiten vind je binnenkort op onze website.

Volgend schooljaar viert de Academie haar 50-jarig bestaan. We zijn dan ook volop bezig met voorbereidingen en hebben daarbij jouw hulp nodig!

50 jaar Academie Kontich

Kort nIeuws

of ecologisch verantwoorde activiteiten organiseren. Heb je zelf interesse om als standhouder deel te nemen aan de Eco- en Boerenmarkt 2015? Vul dan snel het inschrijvingsformulier opwww.gros-kontich.be in en bezorg het ons zo spoedig mogelijk terug. Inschrijven kan tot en met 29 mei. Standhouders betalen geen standgeld en mogen verkopen voor

eigen rekening.

Op deze markt laten we de mensen graag kennis maken met allerhande duurzame en ecologische initiatieven uit de ruime omgeving van Kontich.Er is dus ook plaats voor ecologische infostands of animatie. Er worden traditioneel ook verschillende ecologisch getinte proevertjes aangeboden.

Het is dus niet enkel een groentemarkt, maar een heuse ecologische belevingsmarkt met een boodschap!

Op zondag 30 augustus organiseren de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking (GROS), de Fairtrade-werkgroep en de gemeentelijke vrijetijdsdienst opnieuw de jaarlijkse Eco- en Boerenmarkt in Waarloos.Om van deze markt opnieuw een groot succes te maken, zoeken we nog standhouders die duurzame, lokale producten aanbieden

Jouw lokaal product oponze Eco- en Boerenmarkt?

4 | Informatieblad Kontich

VrijetijdsdienstSint-Jansplein 8tel. 03 450 78 [email protected]

Page 7: Informatieblad gemeente kontich editie mei juni 2015

Informatieblad Kontich | 7

Cultuur

Een rustige fietstocht (±30 km)door verrassend groene landschappen in de zuidrand van Antwerpen, en als verpozing enkele concertjes op merkwaardige historische orgels.Dat is wat de orgelfietstocht op 17 mei te bieden heeft. We fietsen o.a. langs Kontich, Boom en Klein-Willebroek. Vertrek om 13.30 u. Je kan je vooraf aanmelden in het portaal van deSint-Martinuskerk van Kontich.Het einde is voorzien rond 18 uur.

Deelnemen kost 5 euro. Inschrijven vooraf is wel gewenst en doe je via de vrijetijdsdienst (Tel. 03 450 78 86 - [email protected]).

Kom zondag 5 juli mee vieren in het Gemeentepark. Muzikaal wordt het alvast een topeditie, met deze optredens:

19.30 u. - Jean & les FlamandsJean & Les Flamands brengt uitsluitend oerdegelijke Vlaamse en Nederlandstalige songs die in het collectief geheugen gegraveerd staan. Hun missie: leer het volk terug hun eigen mooie liedjes zingen.

21.15 u. - Koen De Graeve & De Post(met o.a. Sam Vloemans en Charlotte Vandermeersch)Nederlandstalige poprock, disco, technoballades, …Met trompetgeschal. Droefenis in synthesizers. Overmoed op diepe beats. Meerdere songs. Evenveel stijlen. Dat is wat De Post brengt. Lekker ophitsende pop of zwaar melancholische ‘liefdesliedekijns’. Van alles teveel en nooit genoeg.

GRATIS INKOM!Organisatie: GemeentelijkeCultuurraad, in samenwerkingmet het gemeentebestuur.

ORGELFIETSTOCHT - 17 mei

FEEST VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP - 5 juLI

VrijetijdsdienstSint-Jansplein 8tel. 03 450 78 [email protected]

© K

athl

een

Mic

hiel

s

Page 8: Informatieblad gemeente kontich editie mei juni 2015

8 | Informatieblad Kontich

Jeugd

De jeugdraad was weer actief de laatste twee maanden. Wanneer je dit leest, hebben ze een geslaagde Kroegentocht, Instuif, Jeugdraadfuif en Algemene Vergadering achter de rug. Alle Kontichse jongeren tussen 16 en 35 jaar blijven van harte welkom op de Algemene Vergaderingenvan de jeugdraad. Je kan er meedenken over alle aspecten van het Kontichse jeugdbeleid.De activiteiten van de jeugdraad kan je volgen op facebook.com/jeugdraadkontich. De volgende Algemene Vergadering vindt plaats op 8 mei, om 18.30 u. in de Raadzaal van het Gemeentehuis.

Vanaf 10 jaar kan je deelnemen aan SWAP,de opvolger van grabbelpas voor tieners.

Vanaf 13 jaar kan je dan weer terecht bij swapXL,een specifiek aanbod voor jongeren.

De programma’s kreeg je op school of kan je downloaden via www.kontich.be.De bijhorende pasjes (niet verplicht, maar ze geven wel korting) koop je voor 3 euro op de vrijetijdsdienst.

Gemeentelijk jeugdraad

Ben je tussen 4 en 10 jaar oud?Dan kan je in de zomervakantieweer volop grabbelpassen!Grabbelpas omvat knotsgekkeactiviteiten tijdens de school-vakanties, ingedeeld in 3leeftijdscategorieën:4 - 5, 6 - 7 en 8 - 9 - jarigen.

Om deel te nemen aan de meeste grabbelpasactiviteiten, is de aankoop van een grabbelpas niet echt nodig, maar het geeft je wel een fikse korting op de activiteiten.Zo’n pasje koop je voor 3 euro op de vrijetijdsdienst. De activiteiten van onze regio vind je op www.kontich.be.

GRABBELPAS

SWAP& swapXL

VrijetijdsdienstSint-Jansplein 8tel. 03 457 27 [email protected]

Page 9: Informatieblad gemeente kontich editie mei juni 2015

Informatieblad Kontich | 9

Of je recht hebt op een medico-pedagogische toelage, hangt er onder andere van af of je in het bezit bent van een attest invaliditeit (minimum 66% of 9 punten), je belastbaar gezinsinkomen (kleiner dan 26.155,68 + 3.140,77 euro per persoonin het gezin), of je maximum1 eigendom bezit, …

Hoe aanvragen? Je vraagt deze toelage steeds aan op de sociale dienst van het OCMW (Antwerpsesteenweg 62).Je brengt het meest recente aanslagbiljet personenbelasting en je attest invaliditeit mee.Een medewerker vult dan samen met jou een aanvraagformulier in.Nadien houden we je verder op de hoogte.

Voldoe je aan de voorwaarden?Dan heb je jaarlijks recht op een medico-pedagogische toelage van 125 euro.

Zoek je •opvangvooreenbaby,eenpeuterofgaatjekindalnaarschool?•opvangvooreenkinddatmeerzorgnodigheeft?•opvangtijdensdedag,voorennaschooltijdofindevakantie?•voltijdse,deeltijdseopvangofeencombinatiemetopvangdoorfamilie?•tijdelijke of dringende opvang of opvang voor één of twee dagen per week?•opvangingroep(kinderdagverblijf)ofgezinsopvang(onthaalouder)?•opvang met een prijs op basis van je inkomen of opvang met een vaste prijs?•opvangmetflexibeleopvangurenendagen?•opvangvooralsjewerkgevondenhebtofeencursuswilgaanvolgen?•opvangoptermijn,maardurfjedestapnogniettezettenofdenkjedat

je nergens terecht kan?•opvangomdatjehetevenmoeilijkhebtenhetjezouhelpenalsjede

zorg even tijdelijk kan delen?

Kontich heeft een brede waaier aan kwalitatieve kinderopvangvoorzieningen die samenwerken met het Loket kinderopvang en een vergunning hebben van Kind en Gezin. Het loket geeft je informatie, zoekt samen met jou naar open kinderopvangplaatsen en brengt je met die kinderopvang in contact. Heb je specifiekere opvang nodig? Dan zoekt het loket ook mee naar kinderopvang buiten Kontich.

Wil je een persoonlijk gesprek, een klankbord met iemand met jarenlange ervaring in de kinderopvang? Dan ben je altijd welkom tijdens de openingsuren van het loket of op afspraak.Heb je weinig tijd? Geen probleem, we helpen je ook graag verder in een telefoongesprek of per mail.

Voldoe jij aan de voorwaarde voor een medico-pedagogische toelage ?

Loket Kinderopvang Kontich:eén informatiepunt over kinderopvang in Kontich

soCIaal

OCMW KontichAntwerpsesteenweg 62tel. 03 451 14 [email protected]

Loket kinderopvang KontichAntwerpsesteenweg 62Open van maandag tot en met donderdag van 9 tot 12 u.Tel. 03 451 14 58 [email protected], www.ocmwkontich.be, www.kindengezin.be

Page 10: Informatieblad gemeente kontich editie mei juni 2015

10 | Informatieblad Kontich

MIlIeuuItgelezen

Bij het aanbreken van de lente stellen we een selectie voor van romans vol woorden die een parfum dragen.

We kozen onder meer voor ‘Geuren’, een verhalenbundel van Philippe Claudel, vol geurige jeugdherinneringen. De auteur lijkt hier wel een echte beroepssnuffelaar.Hij vertelt ons hoe we scherp moeten ruiken. Alsof hij in de leer ging bij Jean-Baptiste Grenouille, de hoofdfiguur uit Patrick Süskinds bestseller ‘Het parfum’.

Daarnaast vind je bij onze suggesties romans waarin de lof gezongen wordt van de natuur in al zijn glorie en ook reisverhalen, barstensvol geuren en kleuren. Nestel je in je favoriete zetelen neem deze zinnelijke lectuur stukje bij beetje tot jou!

Geuren &kleurenin de bib

Let op: de maximum uitleentermijn van 9 weken(12 weken voor leners met een extra abonnement) kan je natuurlijk niet overschrijden. Hou er ook rekening mee dat je de uitleentermijn van sprinters, weekbladen en gereserveerde materialen niet kan verlengen.

Reis geboekt? We willen je er nog even aan herinneren dat je de termijn van de bibliotheekmaterialen onlinekan verlengen, viakontich.bibliotheek.be en ook telefonisch. Wil je echt helemaal zorgeloos zijn tijdens je reis, dan kan je voor 0,50 euro een vakantie-leentermijn van vijf weken aanvragen voor al de materialen in je bezit.

Vakantiekriebels? Plan je een reis of ga je liever dicht bij huis op verkenning? De bib heeft voor elk wat wils! Zoek in de catalogus naar ‘reisgidsen’ en maak je keuze uit diverse reeksen. Inspiratie vind je ook op onze Pinterestpagina: www.pinterest.com/Kontichbib.

Bereid jereis of

uitstap voor met

de bib!

Bibliotheek:Sint-Jansplein 8tel. 03 450 78 [email protected]

op reis met de bib! Zonder zorgen

Page 11: Informatieblad gemeente kontich editie mei juni 2015

MIlIeunoord - zuId

Op zondag 31 mei organiseren onze vrijetijdsdienst, de milieudienst en de fairtradewerkgroep een gezonde en (h)eerlijke Fairtradebrunch in het park van de Academie, Mechelsesteenweg 140.

De brunch gaat door van 10 tot 14 u. Kom smullen van zelfbereide gerechten met producten van deplaatselijke handelaars, landbouwers en de Wereldwinkel.

Inschrijven kan via [email protected] of bij de vrijetijdsdienst, ten laatste op 21 mei 2015.

Volwassenen & Veggie: 12 euroKinderen: 5 euro

Brunchin het park

Informatieblad Kontich | 11

www.dagvanhetpark.be

ZONDAG 31 MEI 2015

V.U

.: M

arle

en E

vene

poel

, Kon

ing

Albe

rt II

-laan

20

bus

8, 1

000

Brus

sel

DVHP_2015_A3 affiche.indd 1 02/02/15 11:37

dag de fietstocht starten vanuit het verzamelpunt aan het gemeentehuis van Hove.

Daar krijg je de gratis fietsbrochure en de nodige informatie over de fietstocht. Starten kan je ook van bij je thuis en stop onderweg in het gemeentepark van Hove, voor een verfrissend drankje in ons ‘Fairtrade Café’ of voor een gezellige picknick in het park. Vanaf dinsdag 5 mei kan je de gratis fietsbrochure ook afhalen op de vrijetijdsdienst.

Er zijn twee fietslussen: Boechout-Hove-Waarloos (Kontich) (38km) en Mortsel-Hove-Kontich (22km).De fietstocht kwam tot stand in samenwerking met de provincie Antwerpen envzw De Natuurvrienden.

Kontich, Boechout, Hove en Mortsel maken werk van Fairtrade! Daarom ontwikkelden ze samen de gloednieuwe fietstocht Ecocyclo. Deze tocht neemt je, grotendeels via de fietsknooppunten, mee naar(h)eerlijke en duurzame plekjes in deze FairTradeGemeenten.

We rijden de fietstocht in op zondag 10 mei tussen 10 en 16 uur. Kom mee fietsen en proef onderweg op verschillende plekjes van de lokale, bio- of fairtradeproducten die we je gratis aanbieden. Je kan die

Fair Trade Ecocyclo-fietstocht:openingsrit zondag 10 mei

Dienst ontwikkelingssamenwerkingSint-Jansplein 8tel. 03 450 78 [email protected]

Page 12: Informatieblad gemeente kontich editie mei juni 2015

sport

We zetten volop in op G-sport.14 juni wordt dan ook de sportdag bij uitstek voor personen met een beperking. Maar het draait niet alleen om sport. De ‘G’ staat ook voor gewoon, geïntegreerd, gelijkwaardig, goesting, grensverleggend, en vooral ook… genieten!

De G-sportdag wordt georganiseerd in samenwerking met KVG. De prijs bedraagt 5 euro. Je moet je wel vooraf inschrijven bij de vrijetijdsdienst, tel. 03 880 12 32 [email protected].

Zoals elk jaar organiseert de vrijetijdsdienst sportkampen tijdens de zomervakantie, in en om sporthal “De Nachtegaal”.

Je kan je uitleven in tal van activiteiten. Zo bieden we volgende kampen aan: omnisport, kleuterkampen, pony, ski, crea, muziek, watersport (zeilen, windsurfen ,kajak), kampen voor licht mentaal gehandicapten, dans, dierengewenning, ...

De volledige infobrochure vindje op www.kontich.be.Inschrijven doe je via de website, of kom even langs de vrijetijdsdienst.

G-SPORTDAG 14 juNI

12 | Informatieblad Kontich

Schrijf je in voor de zomersportkampen

Page 13: Informatieblad gemeente kontich editie mei juni 2015

Kontich leeft en dat zal je op28 juni geweten hebben!Hou deze datum in elk geval vrij want het belooft weer een fijne happening te worden.Kom met heel je klas, gezin, sportvereniging of jeugdbeweging fietsen, zingen en feestvieren.

Om 14 u. vertrekken we voor een fietstocht (±30 km). Kontich Zingt start om 17 u.

Zorg dat je erbij bent!

KONTICH FIETST& KONTICH ZINGT

Informatieblad Kontich | 13

28 juNI

VrijetijdsdienstSint-Jansplein 8tel. 03 880 12 [email protected]

Page 14: Informatieblad gemeente kontich editie mei juni 2015

WAT?

KOSTPRIJS?

Opvang en activiteitenvoor kleuters

0-3 u.: 3,75 euro3-6 u.: 5,70 euro> 6 u.: 11,40 euro

(niet-Kontich: +15%)Gelijktijdige aanwezigheid

kinderen van een zelfdegezin: -25%

Activiteiten van eenpaar uur tot een

volledige dag

Prijs afhankelijk van activiteit(zie aparte folder)

Korting met Grabbelpas(3 euro)

Activiteiten van eenpaar uur tot een

volledige dag

Prijs afhankelijk van activiteit(zie aparte folder)

Korting met SWAP/swapXL-pas(3 euro)

sport

14 | Informatieblad Kontich

OVERZICHT GEMEENTELIJKVAKANTIEAANBOD VOOR KINDERENEN JONGEREN

INSCHRIJVEN VERPLICHT?

FOLDER/INFORMATIE

VOOR WIE?

WAAR?

WANNEER?

MEER INFO EN INSCHRIJVING

KLEUTEROPVANG

JA

Info:www.kontich.be

Geboortejaar2009-2012

Kinderclub KOKON, Molenstraat 28

(Ingang via Schoolstraat)

1 juli t.e.m. 28 augustus,elke werkdag van 7-18 u.

(behalve 6 t.e.m. 10 juli, 21 juli). Middagvervoer van/naar sport-kamp mogelijk mits reservatie

Gemeentelijk IBOKinderclub KOKON

Molenstraat 2803 459 90 64

[email protected]

GRABBELPAS

JA

JAzie ook www.kontich.be

Geboortejaar2005-2010

Locatie afhankelijk van activiteit (zie aparte folder)

Datum en uurafhankelijk van activiteit

(zie aparte folder)

VrijetijdsdienstSint-Jansplein 803 457 27 14

[email protected]

SWAP / swapXL

JA

JAzie ook www.kontich.be

Geboortejaar 2002-2004 / 1999-2001

Locatie afhankelijk van activiteit (zie aparte folder)

Datum en uurafhankelijk van activiteit

(zie aparte folder)

VrijetijdsdienstSint-Jansplein 803 457 27 14

[email protected]

Page 15: Informatieblad gemeente kontich editie mei juni 2015

Sportweken in verschillende disciplines en combinaties.

Mogelijkheid voor- ennaopvang bij de sportkampen

van 8 tot 17.30 u.

Prijs afhankelijk vansportdiscipline

(zie aparte folder)

Een hele dag spelen, sporten,knutselen en nog veel meer.

Mogelijkheid voor- ennaopvang bij de speelplein-werking van 8 tot 17.30 u.

5 euro/dag (niet-Kontich:6 euro/dag);

vanaf het tweede kindvan eenzelfde gezin:

respectievelijk 4 en 5 euro

Informatieblad Kontich | 15

Eind februari kregen de kinderen van onze Kontichse scholen de brochure Sportkampen 2015 mee, ondertussen zijn er hier en daar nog enkele plaatsen vrij.Binnenkort krijgt u de poster ‘Jeugdig Kontich zomert!’ in de bus, waarop we een overzicht bieden van het vakantieaanbod voor de kinderen en jongeren van 2,5 t.e.m. 15 jaar. Daarnaast verschijnen begin juni nog aparte brochures voor Grabbelpas, SWAP en swapXL. Hier bieden we u alvast een bondig maar volledig voorsmaakje.

SPORTKAMPEN

JA

JAzie ook www.kontich.be

Geboortejaar2000-2011

Locatie afhankelijk vanactiviteit (zie aparte folder)

1 juli t.e.m. 28 augustus,elke werkdag van 9-12 u.

of 13-16 u. of 9-16 u.(behalve 7-11 juli)

VrijetijdsdienstSint-Jansplein 803 880 12 32

[email protected]

VAKANTIESPEEL-PLEINWERKING

NEEN

Info:www.kontich.be

Geboortejaar2003-2008

Gemeentelijke BasisschoolAbraham Hans(Schoolstraat)

1 juli t.e.m. 26 augustus,elke werkdag van 9 tot 16 u.

(behalve 6, 7 en 21 juli)

VrijetijdsdienstSint-Jansplein 803 457 27 14

[email protected]

Page 16: Informatieblad gemeente kontich editie mei juni 2015

16 | Informatieblad Kontich

VeIlIg

Aan de dienstverlening verandert op zich niets. Integendeel: die zal alleen maar beter worden!

De schaalvergroting kwam er na de gasramp in Gellingen in 2004. Concreet draait de hervorming hierom: een optimale reorganisatie van de hulpverlening aan de bevolking, de vergroting van de veiligheid van de burger en het personeel op het terrein en de uitbouw van een beter werkkader aan de leden van de hulpdiensten. Onze Zone Rand is één van de ondertussen 35 zones in ons land. In de provincie Antwerpen zijn er

5 zones: Antwerpen-Zwijndrecht, Rivierenland, Kempen, Taxandria en Rand.

brandweer blijft gratisDe hulp van de brandweer inroepen bij noodsituaties blijft uiteraard gratis, maar omdat er voordien in de gemeentelijke brandweerkorpsen op verschillende manier werd gefactureerd voor bepaalde niet-dringende interventies, werd nu één reglement vastgelegd.

Dat reglement kan je raadplegen via de website www.zonerand.be.

Sinds 1 januari smolten de gemeentelijke brandweerkorpsen in de regio samen tot één grote hulpverleningszone. Die zone kreeg de naam ‘Brandweer Zone Rand’ en omvat 21 gemeenten in de rand van Antwerpen, goed voor een grondgebied van meer dan 720 km² en ruim 418.000 inwoners.

Gemeentelijk brandweerkorps

opgenomen in Brandweer Zone Rand

BrandweerZone Rand - Post KontichWitvrouwenveldstraat 32tel. 03 457 82 [email protected]

Page 17: Informatieblad gemeente kontich editie mei juni 2015

Informatieblad Kontich | 17

oM te leren

‘Het gala van de gouden A’ kozen we dan ook doelbewust om samen met onze kleuters en leerlingen van de lagere school te verkennen en vorm te geven. Op onze affiche prijken dus enkel grote namen van echte kleine artiesten.Pablo Picasso schreef ooit “alle kinderen worden als artiest geboren, de kunst is artiest te blijven als we opgroeien.”Daar maken we met dit muzisch schoolfeest alvast werk van. Die dag staat er ook iets heel speciaal op het programma!

De nieuwe weg die de school heeft ingeslagen, is gegroeid vanuit een duidelijke visie op onderwijs.In september gaan we concreet van start met deze nieuwe uitdaging.

Ben je benieuwd? Kom dan zeker kijken op 30 mei, wanneer we na het optreden van onze kinderen de nieuwe slogan van de Abraham Hansschool officieel en feestelijk bekend maken!

Elk jaar kijken leerlingen, leerkrachten, ouders en grootouders uit naar een mooi en origineel schoolfeest.Voor de editie van dit jaar, die plaats vindt op 30 mei, begonnen alvast de voorbereidingen. En ook dat is intensief leren!

Goed onderwijs biedt aan alle leerlingen de kans om zich breed te ontplooien. Muzische vorming is het leergebied bij uitstek waarin kinderen tot expressie kunnen komen en eigen talenten mogen ervaren. Gelukkige en gemotiveerde kinderen zijn ons doel!

Abraham Hansschool zet het podium voor

‘Het gala van de gouden A!’

A. HansschoolMolenstraat 3203 457 06 04 of 0473 30 11 [email protected]

Page 18: Informatieblad gemeente kontich editie mei juni 2015

18 | Informatieblad Kontich

MIlIeu

Met deze campagne moedigen we klanten van de handelszaken in Kontich aan om vaker met de fiets of te voet boodschappen te doen. De campagne motiveert inwoners bovendien om meer bij detailhandels te winkelen.Zo draagt de campagne op diverse domeinen bij aan de leefbaarheid van onze gemeente.De handelaars belonen de klanten die te voet of met de fiets winkelen met een Belgerinkel-sticker met unieke code. Na registratie van deze code via www.belgerinkel.be maak je binnen de 24 uur kans op een Belgerinkel-prijs.

Nog tot 30 mei organiseert de gemeente Kontich in samenwerking met de Bond Beter Leefmilieu, Gezinsbond en Unizo opnieuw de campagne “Met Belgerinkel naar de Winkel”.

Tijdens het Ecotuinweekend op zaterdag 6 en zondag 7 juni stellen we de Natuur- en Museumtuin, in de Duivenstraat 22, open voor het publiek. Het gemeentebestuur, de kringloopkrachten, de Velt afdeling Netevallei, VLACO en de samentuiners werken actief samen aan een ‘plezant én interessant’ weekend! Je ziet voorbeelden van een kruidentuin, bloei- en soortenrijk grasland, fruitbomen, een takkenril, een wilgentent, een plas-draszone en een wilde bijenkast. Je kan hier tevens terecht voor informatie over composteringssystemen en gebruik van compost en groenafval.

Het Ecotuinweekend valt mee onder ‘juni-kringloopmaand’ en dit jaar wordt in heel Vlaanderen de biologische kringloop in de kijker gezet met de slogan ‘Red de Restjes’. Tijdens het Ecotuinweekend krijg je leuke verrassingen en tevens de kans om deel te nemen aan een kringloopwedstrijd. Kom zeker eens langs!

Neem in 2015 opnieuw deel aan‘Met Belgerinkel naar de Winkel’

Ecotuin-wEEkEnd

Deelnemers die het moeilijk hebben om via het internet te registreren, kunnen de stickers op een spaarkaart kleven en deze deponeren in de spaardozen in de postbus aan de ingang van het gemeentehuis, Gemeenteplein 1.Deze inwoners maken dan kans op de prijzenpot exclusief voorbehouden voor de inwoners van Kontich.

Om het gebruik van de fiets te promoten, werd het afgelopen jaar op verschillende plekken fietsenstallingen bijgeplaatst.Zo kwamen er extra stallingen in de Drabstraat, aan het bushokje aan het oud gemeentehuis en in de Magdalenastraat.

6 & 7 juni

Page 19: Informatieblad gemeente kontich editie mei juni 2015

bouwknopen of koudebruggen.Dakisolatie is één van de interessantste investeringen die je kunt doen aan je woning. Er zijn bovendien erg veel mogelijkheden, ook voor wie denkt dat er ingrijpende werken nodig zijn.

Door je goed te informeren laat je je dus niet afschrikken door indianenverhalen, vermijd je verrassingen, doorprik je verkooppraatjes en maak je betere keuzes. Tegelijk zorg je voor een lagere energiefactuur en een beter wooncomfort. Schrijf je dus zo snel mogelijk in. De Energiefit-avond is gratis.

Wacht niet te lang, want het aantal plaatsen is beperkt.

De Energiefit-avond Dakisolatie, in samenwerking met de gemeentes Kontich, Edegem, Hove en de stad Mortsel heeft plaats op maandag 4 mei in de Kapel Cultuurpunt Altena, Antwerpsesteenweg 79, van 19 tot 20.30 uur. Inschrijven kan bij de milieudienst, op de tweede verdieping van het gemeentehuis, of via de website www.eandis.be/energiefit.

Op deze website vind je bovendien nog data van andere infosessie over bouwen en isoleren.

Schrijf je in voor onze gratis Energiefit-avond in Kontich. Eandis en architectenvereniging NAV ontwikkelden deze avondsessie, waarmee je alle informatie meekrijgt die je nodig hebt over dakisolatie. Voorkennis is niet nodig. Technische aspecten worden in mensentaal meegegeven door een ervaren architect.

Hij geeft je onafhankelijk advies over de voor- en nadelen van materialen en technieken, illustreert alles met zowel goede als slechte praktijkvoorbeelden en verduidelijkt typische bouwproblemen zoals

Energiefit-avond: 4 mei

leer je dak isoleren

MilieudienstGemeentehuis, tweede verdiepingtel. 03 450 78 [email protected]

Informatieblad Kontich | 19

Page 20: Informatieblad gemeente kontich editie mei juni 2015

MilieudienstGemeentehuis,tweede verdiepingtel. 03 450 78 [email protected]

Vroeger werd asbestproductieafval van voormalige asbestverwerkende bedrijven regelmatig gebruikt als ophogings- of verhardingsmateriaal voor opritten, bermen, veldwegen,…Ook in Kontich gebeurde dat.

In de periode 2004-2011voerde de OVAM reeds twee omvangrijke projecten uit waarbij bewoners het vermoeden van de aanwezigheid van asbestdraailingen konden aanmelden, waarna de OVAM het terrein onderzocht en eventueel saneerde.

Nu wil de OVAM een nieuwe grootschalige inventarisatie opstarten naar de resterende terreinen waarop asbestproductieafval zou kunnen voorkomen.Alle eigenaars of bewoners kunnen de terreinen waarvan geweten is of een vermoeden bestaat van aanwezigheid van een homogene ophooglaag met productieafval aanmelden via de gemeentelijke milieudienst.

Daar ligt een uitgebreide brochure ter beschikking en zijn aanmeldingsformulieren beschikbaar. Je vindt de informatie op www.ovam.be/asbestproductieafval.

Heb je een onder- of bovengrondse stookolietank die je niet meer gebruikt? Lees dan zeker verder! Oude stookolietanks vormen een bedreiging voor het milieu. Zeker als ze in de grond liggen te roesten. Vroeg of laat komt die olie in de bodem terecht, met ernstige gevolgen voor ons milieu. Daarom legt de milieuwetgeving op dat je elke tank die definitief buiten gebruik wordt gesteld, eerst moet ledigen en reinigen en vervolgens verwijderen of opvullen.

Om jou te helpen, slagen IGEAN en de gemeente de handen in elkaar. IGEAN ging in 2007 op zoek naar een erkende firma die tegen de meest voordelige voorwaarden jouw oude stookolietank saneert. Hierdoor kan de gemeente aan haar inwoners de voordelen van deze gemeenschappelijke actie aanbieden.

Hoe werkt het? 1. Je stelt je kandidaat bij IGEAN

voor het Project Tankslag (telefonisch of via e-mail).

2. Je krijgt een invulformulier met handleiding toegestuurd, waarop je de gegevens over de stookolietank invult. Dit formulier vind je ook terug op www.igean.be onder de rubriek “Nieuws”.

3. Via de post of per mail ([email protected]) bezorg je het invulformulier aan IGEAN.

4. Met de informatie van het invulformulier maakt IGEAN een order op, dat je bij de firma Mourik indient om de werken definitief aan te vragen.

5. een firma opent, ledigt, reinigt en verwijdert of vult de oude stookolietank overeenkomstig de voorwaarden van het order.

Deelnemen kan tot en met 15 juni. Vul het formulier in via www.igean.beof geef je naam en adres door aan IGEAN, zodat wij u het invulformulierper post bezorgen.Heb je nog vragen? Neem dan contactop met Peter Vernimmen van IGEAN,Doornaardstraat 60, 2160 Wommelgem(tel. 03 350 08 29 of [email protected]),met vermelding van “Tankslag 2015”.

Asbest?Niet al te best!Laat jouw terrein inventariseren.

Oude stookolietanks: wij pakken ze aan!

20 | Informatieblad Kontich

MIlIeu

Page 21: Informatieblad gemeente kontich editie mei juni 2015

feestwIJzer MeIfeesten KontICh Kazerne

donderdag 14 mei

9.30 u Plechtige Eucharistieviering in de O.LV.-kerk t.g.v. O.H. Hemelvaart en de aanvang van de Meifeesten, opgeluisterd door de Koninklijke Harmonie Vrede & Vermaak Kontich Aansluitend Aperitiefbar in en om de tent voor de kerk

20 u Concert in de O.L.V.-kerk Kamerkoor CANTABILE Ziel en Zaligheid Aansluitend nagenieten in Ontmoetingscentrum Pronkenborg

vrijdag 15 mei

20 u De Plezante Meifeesten Quiz zaal Pronkenborg (aanvang 20 uur - deuren: 19.30 uur). Inschrijven met ploegnaam (4 pers. - 16) op www.meifeestenkokaz.be info: 03 457 56 57 of [email protected]

zaterdag 16 mei

9 u - 17 u Rommelmarkt Een eigen stand? Of een eigen hobbystand? Info via [email protected], via Leo Nauwelaerts, 0468 18 93 96 of via www.mei feestenkokaz.be

Parochiestand Heb je nog verkoopbare spullen en kon je ze niet binnenbrengen tijdens de inzamel-momenten? Neem contact op met Lea Dockx: 03 290 67 81.

vanaf 11 u Feest op en rond het Phil Bosmansplein

Soep langs de stoep

Lentejogging Bloemendekor info: users.telenet.be/ksahatletiek of [email protected]

14 - 17 u Podiumactiviteiten Jeugdorkest Vrede en Vermaak Ba Non wedstrijd t.v.v. Casa di Mauro Mega-Muurschildering en Prijzenrad Kinderdisco met Clowns Vlekos en Pepsi Grime en Happy Hair Oscare stand (brandwonden preventie) met olifantje FLAMIO Lokale verenigingen: OKRA - Natuurpunt Kringloopkrachten - Pasar Dranktent hotdogs - broodjes - smoutebollen - ijsjes Springkasteel & rodeostier Eendjesvissen - ponyrijden

vanaf 17 u BBQ op het kerkplein

Zondag 17 mei

10 uur: Wandeling Natuur tussen Kontich - Kazerne en Waarloos

12 tot 14u Feestrestaurant in feestzaal Pronkenborg

Informatieblad Kontich | 21

Page 22: Informatieblad gemeente kontich editie mei juni 2015

Tekenmarathon

Dinsdag 31 maart organiseerde deAcademie een tekenmarathon in onze nieuwepolyvalente zaal Het Halfdiep. Van 9 tot 21 u. liet iedereen zijn inspiratie de vrije loop.

geflItst

Moestuin

De kleuters van de Abraham Hansschool hebben op de speelplaats een nieuwe mini-moestuin, waar ze elke woensdag in werken. Lekker!

22 | Informatieblad Kontich

Page 23: Informatieblad gemeente kontich editie mei juni 2015

Opening Het Halfdiep

Op dinsdag 24 maart openden we onze nieuw polyvalentezaal Het Halfdiep feestelijk. Plan jij er binnenkort ookeen activiteit?

Informatieblad Kontich | 23

Page 24: Informatieblad gemeente kontich editie mei juni 2015

geflItst

24 | Informatieblad Kontich

Poëzieweek

Jeugdboekenweek

Een terugblik op de poëzieweek in de bib.De groep Pia Donnae zorgde voor eenhemels sfeertje met hun poëtische liederen.

Tijdens de jeugdboekenweek is de lachmicrobe een stevig kereltje geworden, dankzij de hulp van de leerlingen van de Kontichse lagere scholen!

Page 25: Informatieblad gemeente kontich editie mei juni 2015

Plusbus

De gemeenten Kontich, Boechout, Borsbeek, Edegem, Hove, Mortsel, Wommelgem en Wijnegem hielden samen met de provincie Antwerpen de PlusBus boven het doopvont. De PlusBus brengt personen met een mobiliteitsbeperking, die geen beroep kunnen doen op andere vormen van vervoer, naar hun bestemming. Tel. 03 230 02 [email protected].

Informatieblad Kontich | 25

Dag van de Jeugd

Niets dan vrolijke gezichten tijdens de Instuif - Dag van de Jeugd op 22 maart.

Page 26: Informatieblad gemeente kontich editie mei juni 2015

geflItst

26 | Informatieblad Kontich

Buitenspeeldag

1 april was de dag bij uitstek om buitente spelen. Alle jongerenzenders gingenop zwart en op vier locaties in onzegemeente kon je naar hartenlust ravotten!

Page 27: Informatieblad gemeente kontich editie mei juni 2015

Informatieblad Kontich | 27

Alle foto’s van deze activiteiten kan je bekijken in hetfotoalbum opwww.kontich.be.

Sneeuwklassen

Sneeuwklassen in deA. Hansschool: Sneeuw voor groot en klein?Da’s super fijn!

Page 28: Informatieblad gemeente kontich editie mei juni 2015

erfgoed

De laatste opstelling heeft dus zestien jaar standgehouden, het was tijd voor een nieuwe presentatie. Schepen Seldeslachts had het vooral over de waarde van het erfgoed en het belang van ons Kontichs patrimonium.En de herschikking van het museum toont dat dit in goede handen is.

Dit erfgoed is van onze Kontichse gemeenschap. Daarom is het ook belangrijk dat we het zo

duidelijk mogelijk en in de beste omstandigheden aan onze gemeenschap tonen. Tot op heden bezocht minder dan 10% van de Kontichse bevolking het museum. Dat is eigenlijk te weinig. Met deze heropening mikt de heemkundige kring op minstens een verdubbeling. Een bezoek aan het museum zou in feite een vanzelfsprekendheid moeten zijn voor elke inwoner van Kontich en Waarloos die wil meespreken over de cultuur en het verleden van zijn dorp. De lagere scholen hebben in ieder geval al de weg gevonden.

Een korte rondgang van het museum leert ons in elk geval de nieuwe opstelling kennen. In de eerste zaal maakt de bezoeker kennis met onze “wereldcollectie” textiel. Voor wie dit nog niet mocht weten, van heinde en ver komen er bezoekers onze merklappencollectie bewonderen. De collectie als dusdanig veranderde niet veel, maar de doeken werden een voor een opgenaaid, zodat ze beter de tand des tijds kunnen doorstaan.

Daarna “duiken” we in de afdeling geologie-paleontologie, met een overzicht van de geschiedenis van de Kontichse ondergrond. Tientallen miljoenen jaren was ons grondgebied door zeebedekt.Daarinfloreerdenwalvissen, dolfijnen, haaien… en op de bodem leefden slakken, schelpdieren, krabben… Na hun dood werden de harde resten (beenderen, tanden, slakkenhuizen, …) bedekt door klei- en zandlagen die op de zeebodem werden

In ieder geval: de belangstelling was groot op die dertiende maart. Voorzitter Frank Hellemans en schepen Bart Seldeslachts verzorgden het officiële gedeelte. Eerstgenoemde belichtte kort het ontstaan en de geschiedenis van het museum: van de Molenstraat in 1959 (Jozef Van Herck en Joris Olyslaegers) naar het oud gemeentehuis in 1985 (Joris Olyslaegers en Guido Theys) en naar zijn huidige locatie in 1999 (Guido Theys en Paul Catteeuw).

hernieuwd museum gooit zijn deuren open

Het lijkt om moeilijkheden vragen. Wie houdt er nu een officiële opening op vrijdag de dertiende? De Koninklijke Kring voor Heemkunde koos echter voor die symbolische datum en hoopte juist op een grote belangstelling voor de heropening van zijn vernieuwd museum.Haast twee jaar werkte conservator Guido Theys met zijn assistenten Wim Van Craenenbroeck en Guido Pede aan de invulling van het gemeentelijke museum. En dat mag een huzarenstukje heten, als je weet hoe lang musea hun deuren sluiten wanneer ze hun collectie herschikken.

Page 29: Informatieblad gemeente kontich editie mei juni 2015

Informatieblad Kontich | 29

Deze bijdrage werdverzorgd doorPaul Catteeuw vande Heemkundige Kring

Archeologie) zijn wij het enige museum in onze provincie dat archeologische vondsten tentoonstelt. En daar zijn we terecht trots op.

Het derde gedeelte van het museum is van volksculturele aard. In deze sectie vind je alle mogelijke spullen uit het dagelijkse leven. Zo is er onder andere een overzicht van aardewerk dat van de Egyptenaren over de Grieken en Romeinen (terra sigillata) naar het Antwerpse plateel, (voorloper van) het Delfts blauw, Raerener en Siegburger aardewerk en hedendaagse toepassingen voert. En vaak stel je vast dat er ondanks alle variatie ook door de vele eeuwen heen veel eenheid is.

Een belangrijk deel is gewijd aan meten en wegen. Een uitgebreide collectie die aantoont hoe onze maatschappij altijd een kwantitatieve samenleving was.De mens wou duidelijk weten wat hij in handen had.

Ook bij de sectie verlichting passeren vele eeuwen (van Griekse olielampjes tot oorlogse knijpkatten) de revue. Andere afdelingen belichten het speelgoed van vroeger. Of toch tenminste het speelgoed van de rijkere klasse, want de minder begoeden

speelden met wegwerpmaterialen. Waardeloos, dus zelden voor het nageslacht bewaard.

In de andere secties vind je taferelen uit het Kontichse volksleven. De school, het gildewezen en de vele cafés doen ons mijmeren over een dorp dat ooit is geweest en nooit meer zal zijn.

Het moge duidelijk zijn dat het hernieuwde museum voor iedereen wel wat in petto heeft en dat ook de vaste bezoeker aan zijn trekken zal komen. Het komt er nu op aan om die stap te zetten en daadwerkelijk het museum te bezoeken!

Praktische gegevensMuseum voor Heem-en Oudheidkunde,Sint-Jansplein 8, KontichElke zondag van 14 tot 17 u., behalve op feestdagen.Voor meer gegevens:www.museumkontich.beRolstoelgebruikers welkom

afgezet, en nu als fossielen worden teruggevonden bij grote graafwerken in en rond Kontich. Twee vitrines bevatten een selectie van wat er zoal gevonden is. Pronkstukken zijn de reuzenhaaientanden (gevonden in de omgeving van de Astridlaan) en een stuk waarvoor menig fossielenjager zijn ziel zou verkopen: de schedel van een spitsneusdolfijn, opgegraven in de Wipstraat.

In de loop der tijd trok de zee zich geleidelijk terug naar het Noorden en kwam Kontich op “het droge” te liggen. Tijdens die laatste paar miljoen jaar traden meerdere ijstijden op, waarbij het klimaat en het landschap hier wel met Siberië of Lapland te vergelijken waren. Een evocatie van deze periode, landschap en fauna, is te vinden in een derde vitrine, met als blikvangers de schedel van een wolharige neushoorn en twee mammoettanden.

En zo belanden we in de prehistorie, het Steentijdperk, waarin de eerste menselijke bewoners opduiken in onze streken. Van deze oudste mensen zijn er stenen werktuigen (bijlen en pijlpunten) gevonden.

Dat Kontich een oud dorp is, weet ondertussen wel elke inwoner.Dat het ouder is dan Antwerpen blijft in ‘t stad een heikel punt dat ze slechts node toegeven.Maar de waarheid heeft zijn rechten. Die Kontichse geschiedenis wordt uit de doeken gedaan in de sectie van de Gallo-Romeinen. Met duidelijke pancarten die je terugvoeren naar een tijd die toch nog heel wat geheimen voor ons in pacht heeft. Sporadische opgravingen (zoals onlangs bij de uitbreiding van de LIDL aan de Groeningelei) brengen steeds weer nieuwe vondsten aan de oppervlakte. Volgens de AVRA (Antwerpse Vereniging voor Romeinse

Page 30: Informatieblad gemeente kontich editie mei juni 2015

Vroeger en nu

Meisjesschool Waarloos

Op 1 oktober 1879 begonnen de zusters van Vorselaar met de bouw van dit klooster met school, gelegen aan de huidige Ferdinand Maesstraat, toen nog Dorpsstraat geheten, op grond die hen door de familie della Faille was geschonken. In meer dan honderd jaar is aan het uitzicht niet veel veranderd. Op de foto’s zie je dat eigenlijk alleen het kappellentorentje en de ramen van de kapel werden verbouwd en dat het lage muurtje verdwenen is.

30 | Informatieblad Kontich

Page 31: Informatieblad gemeente kontich editie mei juni 2015

Kalender

zo 3/5/15 van 10 tot 17 u.

Kunstenaarswandeling - WaK - Kontich• Organisatie: Cultuurraad Kontich • Locatie: Cultuurraad Kontich Sint-Jansplein 8• 03 450 78 86 •[email protected]• www.kontich.be

zo 3/5/15 om 10.30 u.

Voorleesuurtje in de bib (Kontich-Kazerne)• Organisatie: Bibliotheek• Locatie: Bibliotheek Montfortstraat 2• 03 450 78 30 •[email protected]• www.kontich.be

ma 4/5/2015 om 14 u.

Voorlezen voor senioren • Organisatie: Bibliotheek & Lokaal Dienstencentrum De Wilg• Locatie: Lokaal Dienstencentrum De Wilg Witvrouwenveldstraat 1• 03 450 82 82 •[email protected]• www.dehazelaar.be

ma 4/5/15 om 14 u.

Vertelnamiddag• Organisatie: Lokaal Dienstencentrum De Wilg• Locatie: Lokaal Dienstencentrum De Wilg Witvrouwenveldstraat 1• 03 450 82 82 •[email protected]• www.dehazelaar.be

ma 4/5/15 om 14 u.

Schoenenverkoop• Organisatie: Lokaal Dienstencentrum De Wilg• Locatie: Lokaal Dienstencentrum De Wilg Witvrouwenveldstraat 1• 03 450 82 82 •[email protected]• www.dehazelaar.be

ma 4/5/2015 om 19 u.

energiefit-avond • Organisatie: Eandis i.s.m. gemeente Kontich• Locatie: Kapel Cultuurpunt Altena Antwerpsesteenweg 79, 2550 Kontich• Gratis Inschrijven kan via de website www.eandis.be/energiefit of bij de milieudienst in het gemeentehuis.

woe 6/5/15 om 14 u.

bingo• Organisatie: Lokaal Dienstencentrum De Wilg• Locatie: Lokaal Dienstencentrum De Wilg Witvrouwenveldstraat 1• 03 450 82 82 •[email protected]• www.dehazelaar.be

za 9/5/15 om 10.30 u.

Voorleesuurtje met creatief ateliervoor kinderen van 4-7 jaar• Organisatie: Bibliotheek• Locatie: Bibliotheek Sint Jansplein 8• 03 450 78 30 •[email protected]• www.kontich.be

woe 13/5/15 om 14 u.

Petanque• Organisatie: Lokaal Dienstencentrum De Wilg• Locatie: Lokaal Dienstencentrum De Wilg Witvrouwenveldstraat 1• 03 450 82 82 •[email protected]• www.dehazelaar.be

zo 17/5/15 om 11 u.

Voorleesuurtje in de bib (Waarloos)• Organisatie: Bibliotheek• Locatie: Bibliotheek Ferdinand Maesstraat 90b• 03 450 78 30 •[email protected]• www.kontich.be

Informatieblad Kontich | 31

Page 32: Informatieblad gemeente kontich editie mei juni 2015

zo 17/5/2015 vertrek om 13.30 u.

orgelfietstocht Een rustige fietstocht (±30 km) door verrassend groene landschappen in de Antwerpse zuidrand, en als verpozing enkele concertjes op merkwaardige historische orgels.• Deelnemen kost 5 euro.• Vertrek aan de Sint-Martinuskerk• Organisatie: Vrijetijdsdienst• 03 450 78 86 •[email protected]

ma 18/5/15 om 14 u.

Zang• Organisatie: Lokaal Dienstencentrum De Wilg• Locatie: Lokaal Dienstencentrum De Wilg Witvrouwenveldstraat 1• 03 450 82 82 •[email protected]• www.dehazelaar.be

woe 20/5/15 om 9 u.

ontbijt in bits n bites• Organisatie: Lokaal Dienstencentrum De Wilg• Locatie: Lokaal Dienstencentrum De Wilg Witvrouwenveldstraat 1• 03 450 82 82 •[email protected]• www.dehazelaar.be

do 21/5/15 om 20 u.

Leeskring Kontich:een (literaire) wereld gaat voor je open• Organisatie: Bibliotheek• Locatie: Bibliotheek Sint Jansplein 8• 03 450 78 30 •[email protected]• www.kontich.be

do 21/5/2015 om 20 u.

Milieuraad • Organisatie: Milieuraad• Locatie: Raadzaal gemeentehuis Gemeenteplein 1• 03 450 78 68/69 •[email protected]• Vergaderingen van de milieuraad kunnen vrij worden bijgewoond

woe 27/5/15 om 14 u.

Voorleesuurtje in de bib (Kontich-centrum)• Organisatie: Bibliotheek• Locatie: Bibliotheek Sint Jansplein 8• 03 450 78 30 •[email protected]• www.kontich.be

zo 31/5/2015 van 10 tot 14 u.

dag van het Park - Fairtrade brunch in het Park• Organisatie: Vrijetijdsdienst & Milieudienst• Locatie: het park van de GASK Mechelsesteenweg 140• Inschrijven via [email protected] of op de Vrijetijdsdienst, Oud-Gemeentehuis, Gemeenteplein, ten laatste op 21 mei 2015.

ma 1/6/15 om 14 u.

Vertelnamiddag• Organisatie: Lokaal Dienstencentrum De Wilg• Locatie: Lokaal Dienstencentrum De Wilg Witvrouwenveldstraat 1• 03 450 82 82 •[email protected]• www.dehazelaar.be

ma 1/6/2015 om 14 u.

Voorlezen voor senioren • Organisatie: Bibliotheek & Lokaal Dienstencentrum De Wilg• Locatie: Lokaal Dienstencentrum De Wilg Witvrouwenveldstraat 1• 03 450 82 82 •[email protected]• www.dehazelaar.be

www.dagvanhetpark.be

ZONDAG 31 MEI 2015

V.U

.: M

arle

en E

vene

poel

, Kon

ing

Albe

rt II

-laan

20

bus

8, 1

000

Brus

sel

DVHP_2015_A3 affiche.indd 1 02/02/15 11:37

Kalender

32 | Informatieblad Kontich

Page 33: Informatieblad gemeente kontich editie mei juni 2015

Informatieblad Kontich | 33

woe 3/6/15 om 14 u.

bingo• Organisatie: Lokaal Dienstencentrum De Wilg• Locatie: Lokaal Dienstencentrum De Wilg Witvrouwenveldstraat 1• 03 450 82 82 •[email protected]• www.dehazelaar.be

do 4/6/15 om 8.30 u.

oostende• Organisatie: Lokaal Dienstencentrum De Wilg• Locatie: Lokaal Dienstencentrum De Wilg Witvrouwenveldstraat 1• 03 450 82 82 •[email protected]• www.dehazelaar.be

za 6/6 en zo 7/6/2015

ecotuinweekend• Organisatie: De kringloopkrachten, gemeente Kontich, Velt, VLACO en de Samentuiners• Locatie: Natuur- en Museumtuin Duivenstraat 22• 03 450 78 69 •[email protected]

zo 7/6/15 om 10.30 u.

Voorleesuurtje in de bib (Kontich-Kazerne)• Organisatie: Bibliotheek• Locatie: Bibliotheek Montfortstraat 2• 03 450 78 30 •[email protected]• www.kontich.be

vrij 12/6/15 om 9.30 u.

Uitstap naar Planckendael• Organisatie: Lokaal Dienstencentrum De Wilg• Locatie: Lokaal Dienstencentrum De Wilg Witvrouwenveldstraat 1• 03 450 82 82 •[email protected]• www.dehazelaar.be

za 13/6/15 om 10.30 u.

Voorleesuurtje met creatief ateliervoor kinderen van 4-7 jaar• Organisatie: Bibliotheek• Locatie: Bibliotheek Sint Jansplein 8• 03 450 78 30 •[email protected]• www.kontich.be

za 13/6/2015 van 14 tot 20 u.

Schoolfeest basisschool de Schans• Organisatie: Basisschool De Schans• Locatie: Kruisschanslei 42• 03 457 32 73 •[email protected]

zo 14/6/2015 om 14 u.

g-sportdag• Organisatie: Sportdienst in samenwerking met KVG• Locatie: Sportcentrum De Nachtegaal Duffelsesteenweg 145, 2550 Kontich• 03 880 12 32 •[email protected]• Prijs: 5 euro. Inschrijven verplicht.

Page 34: Informatieblad gemeente kontich editie mei juni 2015

Kalender

een activiteit van je vereniging laten opnemen in onze kalender? dat kan!registreer je op onze website via “Mijn Kontich”.

je kan daar je vereniging beheren en activiteiten laten opnemen in de kalender.Zowel op de website als in het infoblad.

zo 21/6/15 om 11 u.

Voorleesuurtje in de bib (Waarloos)• Organisatie: Bibliotheek• Locatie: Bibliotheek Ferdinand Maesstraat 90b• 03 450 78 30 •[email protected]• www.kontich.be

woe 24/6/15 om 14 u.

Voorleesuurtje in de bib (Kontich-centrum)• Organisatie: Bibliotheek• Locatie: Bibliotheek Sint Jansplein 8• 03 450 78 30 •[email protected]• www.kontich.be

do 25/6/2015 om 19.30 u.

Milieuraad • Organisatie: Milieuraad• Locatie: Raadzaal gemeentehuis Gemeenteplein 1• 03 450 78 68/69 •[email protected]• Vergaderingen van de milieuraad kunnen vrij worden bijgewoond

za 27/6/15 om 16 u.

barbecue• Organisatie: Lokaal Dienstencentrum De Wilg• Locatie: Lokaal Dienstencentrum De Wilg Witvrouwenveldstraat 1• 03 450 82 82 •[email protected]• www.dehazelaar.be

zo 28/6/2015 vanaf 14 u.

Kontich Fietst & Kontich Zingt • Organisatie: Sportdienst, Bibliotheek & Lokaal Dienstencentrum De Wilg• 03 880 12 32 •[email protected]

ma 29/6/15 om 14 u.

Zang• Organisatie: Lokaal Dienstencentrum De Wilg• Locatie: Lokaal Dienstencentrum De Wilg Witvrouwenveldstraat 1• 03 450 82 82 •[email protected]• www.dehazelaar.be

Nog tot 26/6/15 ma, vrij van 13 tot 16.30 uur(zo, di, woe, do, za gesloten)

Kaarten• Organisatie: Lokaal Dienstencentrum De Wilg• Locatie: Lokaal Dienstencentrum De Wilg Witvrouwenveldstraat 1• 03 450 82 82 •[email protected]• www.dehazelaar.be-

34 | Informatieblad Kontich

Page 35: Informatieblad gemeente kontich editie mei juni 2015

Informatieblad Kontich | 25

Info geMeentedIensten

Sociaal Huis - OCMW

• Antwerpsesteenweg 62 - Tel. 03 451 14 30 [email protected]• alle werkdagen 9 - 12 u. maandag 18 - 20 u. dinsdag t/m donderdag 14 - 16 u.

Technische dienst

• Blauwesteenstraat 81a - Tel. 03 451 92 80 [email protected]• maandag t/m donderdag 8 - 12 u. en 13 - 16.30 u. vrijdag 8 - 11.30 u.

Zwembad en sporthal

• Sportcentrum De Nachtegaal• Duffelsesteenweg 145 - Tel. 03 880 12 30 Zwembad tijdelijk gesloten

Buitenschoolse kinderopvang Kokon

• Molenstraat 28-30 - Tel. 03 459 90 64• Ferdinand Maesstraat 86a - Tel. 015 32 37 67 [email protected]• alle werkdagen: 7 u. - begin schooltijd einde schooltijd - 18 u. woensdag 12 - 18 u. schoolvrije dagen 7 - 18 u. vakantie 7 - 18 u.

Containerpark

• Blauwesteenstraat 81b - Tel. 03 457 51 02• Dinsdag en woensdag 9 - 12 u. en 13 - 17u. donderdag 13 - 19 u. vrijdag 13 - 17 u. zaterdag 9 - 16 u.

Lokale politie

• Antwerpsesteenweg 2 - Tel. 03 444 00 13 [email protected] • maandag 8 - 20 u. dinsdag tot vrijdag 8 - 16.30 u. zaterdag 8 - 14 u.

De gemeentediensten zijn gesloten op1 mei (Feest van de arbeid),14 mei (OLH Hemelvaart),15 mei (brugdag) en25 mei (Pinkstermaandag).

Administratieve diensten gemeentehuis

• Gemeenteplein 1 - Tel. 03 450 78 40 [email protected] • Alle werkdagen 9 - 12.30 u. maandag 17.30 - 20.15 u. maandag t/m donderdag 14 - 16 u. Gemeentehuis tijdens alle schoolvakanties gesloten in de namiddag

Bibliotheek

Hoofdbibliotheek• Sint-Jansplein 8 - Tel. 03 450 78 30 [email protected]• maandag 15.30 - 20 u. dinsdag 15.30 - 19 u. woensdag 10 - 12 u. en 13.30 - 17 u. donderdag 15.30 - 19 u. zaterdag 9.30 - 12.30 u.

Filiaal Kontich-Kazerne• Montfortstraat 2 - Tel. 03 458 08 38 [email protected]• maandag 15 - 17 u. woensdag 14 - 16 u. vrijdag 18 - 20 u. zondag 10 - 12 u.

Uitleenpost Waarloos• Ferdinand Maesstraat 90b - Tel. 015 32 14 14 [email protected]• woensdag 18 - 20 u. zondag 10 - 12 u.

Vrijetijdsdienst

• Sint-Jansplein 8 Tel. 03 450 78 86 [email protected]• alle werkdagen 9 - 12 u. en 14 - 16u. maandag 18 - 20.15 u. Deze dienst omvat:- Uitwinkel - Cultuurtickets en inschrijvingen activiteiten vrijetijd - Zaalverhuur - Toeristische info en kaarten- Sport- Cultuur- Erfgoed- Toerisme- Jeugd- Senioren- Ontwikkelingssamenwerking

Page 36: Informatieblad gemeente kontich editie mei juni 2015

Winkel van 25 april tot 30 mei 2015 met de fiets of te voet

bij deelnemende handelaren, en vraag een Belgerinkelsticker.

Hiermee maak je kans op mooie prijzen, waaronder 200 Minerva fietsen!

Meer info op www.belgerinkel.be.

V.U

. Dan

ny J

aco

bs, B

BL

, Tw

eeke

rken

stra

at 4

7, 1

00

0 B

russ

el

Een initiatief van: in samenwerking met Met de steun van:

Winkel van 25 april tot 30 mei 2015 met de fiets of te voet

bij deelnemende handelaren, en vraag een Belgerinkelsticker.

Hiermee maak je kans op mooie prijzen, waaronder 200 Minerva fietsen!

Meer info op www.belgerinkel.be.

V.U

. Dan

ny J

aco

bs, B

BL

, Tw

eeke

rken

stra

at 4

7, 1

00

0 B

russ

el

Een initiatief van: in samenwerking met Met de steun van: