Infokrant oktober 2015

8
1 Bib aan Huis Woont u in Nazareth en kan u zich niet zelfstandig naar de bibliotheek verplaatsen? En u wil toch genieten van een goed boek, mooie muziek of een tijdschrift? Dan komt de bib graag bij u langs. De bibliotheek van Nazareth bevat een schat aan boeken, dvd’s en andere materialen. Maar helaas kan niet iedereen zelfstandig naar de bib komen. Daarom start de bib in november 2015 met een nieuwe dienstverlening: ‘Bib aan Huis’. Voor wie? Deze dienstverlening is voor elke inwoner die tijdelijk of langdurig minder mobiel is en op niemand een beroep kan doen om zich naar de bibliotheek te verplaatsen. De gemeenteraad heeft op maandag 14 september 2015 het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) ‘Robert Orlentvijver’ definitief vastgesteld. De belangrijkste doelstellingen zijn het toelaten van permanente bewoning en het behouden van open ruimte en gerichte natuurontwikkeling. Het dossier is ter goedkeuring opgestuurd naar de deputatie van de Provincie Oost- Vlaanderen. Het is tegelijk bezorgd aan de bevoegde planologische ambtenaar en het departement Ruimte Vlaanderen. RUP ROBERT ORLENTVIJVER BESCHERM U TEGEN GRIEP ! Elke winter krijgen 1 op de 10 mensen griep. Behoort u tot een risicogroep? Bescherm u dan tegen de ziekte, want als u de griep krijgt, loopt u een groter risico op complicaties. Voor wie is een griepprik aanbevolen? 65-plussers Zwangere vrouwen Mensen met gezondheidsproblemen zoals diabetes, een ziekte van longen, hart, lever of nieren. 26e jaargang nr. 9 / Maandelijkse uitgave van de gemeente Nazareth /Afgiftekantoor Gent X OKTOBER 2015 De bib komt met plezier bij u thuis RELATIES, HSP EN MAKKELIJK LEZEN IN DE BIB > 2-3 INBRAKEN? EEN DAG NIET TIPS VAN DE POLITIE > 4 FAIRTRADEGEMEENTE EN 11.11.11 > UITNEEMBAAR KIES UIT ONZE COLLECTIE • Verschillende genres van romans: historisch, waargebeurd, biografieën, romantisch, spannend … Informatieve boeken: over gezondheid, lifestyle, wetenschap, natuur ... Groteletterboeken: voor wie de kleine lettertjes vermoeiend zijn Luisterboeken: het verhaal staat op een cd Tijdschriften • Cd’s: pop, klassiek, filmmuziek, jazz … • Dvd’s: speelfilms en documentaires Hoe werkt het? Eerst maken we een afspraak. Op een moment dat het u past, komen een bibmedewerker en een vrijwillger bij u thuis om kennis te maken. Daarna komt de vrijwilliger maandelijks langs met materialen die aansluiten bij uw interesses en wensen. Elk pakketje bestaat uit maximaal 10 stuks uit de volledige collectie: boeken, tijdschriften, cd’s, dvd’s, strips … Hoeveel kost het? U kan alle materialen uit de collectie helemaal gratis lenen. Verder gelden de normale tarieven voor reserveringen, schade enzovoort. Hebt u vragen of wil u een afspraak maken? Neem vrijblijvend contact op met een bibmedewerker via het telefoonnummer T 09 382 82 92 of het e-mailadres [email protected]. © HANS MORTELMANS Vanaf half oktober 2015 is de griepprik beschikbaar. Meer weten? Ga langs bij uw huisarts of surf naar www.griepvaccinatie.be

description

Bibliotheek Nazareth heeft alweer een nieuwe dienstverlening: Bib aan Huis. En u bent welkom op de vele vormingsavonden van de bib.

Transcript of Infokrant oktober 2015

1

Bib aan HuisWoont u in Nazareth en kan u zich niet zelfstandig naar de bibliotheek verplaatsen? En u wil toch genieten van een goed boek, mooie muziek of een tijdschrift? Dan komt de bib graag bij u langs.

De bibliotheek van Nazareth bevat een schat aan boeken, dvd’s en andere materialen. Maar helaas kan niet iedereen zelfstandig naar de bib komen.

Daarom start de bib in november 2015 met een nieuwe dienstverlening: ‘Bib aan Huis’.

Voor wie?Deze dienstverlening is voor elke inwoner die tijdelijk of langdurig minder mobiel is en op niemand een beroep kan doen om zich naar de bibliotheek te verplaatsen.

De gemeenteraad heeft op maandag 14 september 2015 het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) ‘Robert Orlentvijver’ definitief vastgesteld. De belangrijkste doelstellingen zijn het toelaten van permanente bewoning en het behouden van open ruimte en gerichte

natuurontwikkeling. Het dossier is ter goedkeuring opgestuurd naar de deputatie van de Provincie Oost-Vlaanderen. Het is tegelijk bezorgd aan de bevoegde planologische ambtenaar en het departement Ruimte Vlaanderen.

RUP RoBeRt oRlentVijVeR

BescHeRm U tegen gRieP

!

Elke winter krijgen 1 op de 10 mensen griep. Behoort u tot een risicogroep? Bescherm u dan tegen de ziekte, want als u de griep krijgt, loopt u een groter risico op complicaties.

Voor wie is een griepprik aanbevolen?• 65-plussers• Zwangere vrouwen• Mensen met gezondheidsproblemen zoals diabetes, een

ziekte van longen, hart, lever of nieren.

26e

jaar

gang

nr.

9 / M

aand

elijk

se u

itgav

e va

n de

gem

eent

e N

azar

eth

/Afg

iftek

anto

or G

ent X

OK

TOB

ER 2

015

De bib komt met plezier bij u thuisRELATIES, HSP EN MAKKELIJK LEZEN IN DE BIB > 2-3

INBRAKEN? EEN DAG NIETTIPS VAN DE POLITIE > 4

FAIRTRADEGEMEENTE EN 11.11.11 > UITNEEMBAAR

Kies Uit onze collectie• Verschillende genres van romans: historisch, waargebeurd, biografieën,

romantisch, spannend … • Informatieve boeken: over gezondheid, lifestyle, wetenschap, natuur ... • Groteletterboeken: voor wie de kleine lettertjes vermoeiend zijn • Luisterboeken: het verhaal staat op een cd • Tijdschriften • Cd’s: pop, klassiek, filmmuziek, jazz … • Dvd’s: speelfilms en documentaires

Hoe werkt het?Eerst maken we een afspraak. Op een moment dat het u past, komen een bibmedewerker en een vrijwillger bij u thuis om kennis te maken.

Daarna komt de vrijwilliger maandelijks langs met materialen die aansluiten bij uw interesses en wensen. Elk pakketje bestaat uit maximaal 10 stuks uit de volledige collectie: boeken, tijdschriften, cd’s, dvd’s, strips …

Hoeveel kost het?U kan alle materialen uit de collectie helemaal gratis lenen. Verder gelden de normale tarieven voor reserveringen, schade enzovoort.

Hebt u vragen of wil u een afspraak maken? Neem vrijblijvend contact op met een bibmedewerker via het telefoonnummer T 09 382 82 92 of het e-mailadres [email protected].

© H

AN

s M

OR

TELM

AN

s

Vanaf half oktober 2015 is de griepprik beschikbaar. Meer weten? Ga langs bij uw huisarts of surf naar www.griepvaccinatie.be

2 Gemeentelijk nieuws

We besluiten ‘20 jaar Bib’ met een feestweekend vol activiteiten. We starten op zaterdag 14 november 2015 met de jaarlijkse boekenverkoop en gaan verder op zondag 15 november 2015 met:• Creatieve workshop door Nette Mortelmans

voor kinderen van het 1e, 2e en 3e leerjaar• Workshop over 20 jaar Bib door ‘Leesmeermin’

sabine Hoosemans voor kinderen van het 4e, 5e en 6e leerjaar.

• Korte voorlees-en vertelsessies in de Luisterlezerbus voor alle kinderen en hun ouders.

• sprankelende familievoorstelling ‘Prinsesje Ondersteboven’ door de familie Missorten

• Bijzondere boekenverkoop: 1 + 1 gratis• Koffie en gebak • Vleugje muziek van Hans Mortelmans

Hechtingsstijlen in relatiesWaarom trekken tegenpolen elkaar aan, maar stoten ze elkaar na een tijdje ook weer af? Waarom kiezen veel mensen telkens weer voor een ‘foute’ partner? En waarom is ruzie en strijd dikwijls een verborgen kreet om meer intimiteit?

In haar succesboek ‘Blijf bij mij’ legt Rika Ponnet de dieperliggende oorzaak van relatieproblemen bloot. Ze toont hoe hechtingsstijlen hierbij aan de basis kunnen liggen.

Rika Ponnet illustreert haar lezing met voorbeelden uit de praktijk en maakt gebruik van sprekende fragmenten uit Vlaamse filmseries, die meer dan woorden tonen hoe we ons in relaties verhouden en hoe we erin vastlopen. Tot slot

suggereert ze ook een mogelijke, betere aanpak.

Rika Ponnet is germaniste en seksuologe. Zij leidt al jaren, samen met haar man Mark Boeykens (psycholoog), het relatiebemiddelingsbureau Duet. Ze verzorgt regelmatig lezingen en van haar boek ‘Blijf bij mij’ zijn intussen meer dan 32.000 exemplaren verkocht.

■Donderdag 15 oktober 2015, 19u30, cc Nova, gratis toegangInschrijven: in de bib, T 09 382 82 92, [email protected]

WoRKsHoP oVeR HoogsensitiViteit Bij VolWassenen

els Verhavert: ‘gevoelig anders’Steeds meer mensen ontdekken dat ze hoogsensitief of hooggevoelig zijn, vaak na een lange weg van ontkenning en onbegrip. De herkenning van hoogsensitiveit is voor de meesten een verademing, omdat ze hun leven eens vanuit een ander standpunt leren bekijken.

Els Verhavert is licentiate klinische psychologie en creatief therapeut. Zij vertelt wat hooggevoeligheid precies inhoudt en geeft tips om er (beter) mee om te gaan. Bovendien is het deugddoend en ondersteunend om andere mensen met deze eigenschap te ontmoeten. Een inspirerende avond voor iedereen die vermoedt, weet, hoopt of vreest hooggevoelig te zijn.

■Dinsdag 20 oktober 2015, 19u30, Bibliotheek, gratis toegangInschrijven: in de bib, T 09 382 82 92, [email protected]

Rika Ponnet is een veel gevraagd relatie-experte in de media, met een vaste rubriek in Het nieuwsblad magazine, libelle en Psychologies. U zag haar afgelopen zomer op eén, als bemiddelaar en experte in ‘Vind je lief ’.

RiKa Ponnet ‘BlijF Bij mij’

FeestWeeKenD 20 jaaR BiB

LEZING OVER MINDFuLNESS BIJ KINDEREN

Miep Van Der Haegen: ‘Ik ben OK’

Mindfulness is: met uw volle aandacht in het ‘nu’ aanwezig zijn en accepteren wat er is. Daarbij hoort ook het voelen van uw emoties.

Miep Van Der Haegen stelt haar boek ‘Ik ben OK’ voor, met mindfulnesstips voor grote en kleine mensen. Ouders en leerkrachten vernemen hoe mindfulness voor kleine kinderen nuttig kan zijn en ontdekken hoe ze ‘mindful’ kunnen zijn in de opvoeding van hun kinderen.

Met haar tips leert u op speelse wijze mindfulness met kinderen te beoefenen én u traint zichzelf. Een aanrader!

Miep Van der Haegen woont in Nazareth en geeft les in het secundair onderwijs. Daarnaast is ze consulente voor jongeren in emotionele crisis. Ze is gespecialiseerd in echtscheidingsproblematiek, pestgedrag, concentratiestoornissen en faalangst, en geeft rouwbegeleiding bij kinderen.

Miep is officieel gecertificeerd mindfulness-kindertrainer en volgde een masterclass in mindfulness.

■Donderdag 22 oktober 2015, 19u30, cc NovaGratis toegang, inschrijven: in de bib, T 09 382 82 92, [email protected]

3GEMEENTELIJK NIEUWS

maKKelijK lezen in De BiBDe jeugdafdeling van de bib heeft een nieuw, rood rek. In dit rek staan alleen maar leuke, toegankelijke boeken. Ze staan met de cover naar voren, zodat de kinderen gemakkelijk een boek kunnen uitkiezen.

Welke boeken en luisterboeken staan er in het rode rek?• Boeken die speciaal geschreven zijn voor kinderen met

leesmoeilijkheden:• Makkelijk leesbare, aantrekkelijke, spannende ontroerende

jeugdverhalen, korte teksten, eenvoudige verhaallijn, een pakkend begin, niet te dik …

• Verfilmde jeugdboeken• Weetjesboeken in een eenvoudige taal en met veel prenten

en illustraties• Luisterboeken en daisyboeken (een daisyspeler kan u

lenen in de bib)

Voor wie installeerden we het rek?Het rek is er speciaal voor kinderen van 8 tot 12 jaar die om welke reden dan ook moeite hebben met lezen (dyslexie, adhd, taalachterstand, niet graag lezen, …) én voor hun ouders, leerkrachten, logopedisten ...

INFOAVOND VOOR OuDERS EN PROFESSIONELEN DIE KINDEREN VAN 8 TOT 12 JAAR OP EEN SPEELSE MANIER wILLEN LEREN LEZEN.

Mien Desmet: ‘Als lezen niet vanzelf gaat’Kinderen leren lezen in het eerste leerjaar en op korte tijd moeten ze alle letters en eenvoudige boekjes kunnen lezen. soms verloopt dit niet zo vanzelfsprekend. Of misschien gaat het leren lezen wél vlot, maar stelt het probleem zich later, bij het begrijpend en studerend lezen.

Hoe helpen we leerlingen van 8 tot 12 jaar op een leuke manier? Welke aanpak is het efficiëntst?

Als remedial teacher helpt Mien Desmet dagelijks kinderen met leerproblemen. In deze lezing geeft ze waardevolle tips en trics voor wie zijn/haar kind met leesmoeilijkheden op een speelse manier wil helpen bij het lezen.

■Donderdag 5 november 2015, 19u30 Bibliotheek, gratis toegang, inschrijven: in de bib, T 09 382 82 92, [email protected]

©

KleUteR zizoDe verhalen en weetjesboeken voor jonge kinderen (0 tot 6 jaar) zijn nu thematisch gerangschikt, volgens het systeem van ‘Kleuter ZIZO’. Deze peuter- en kleuterboeken hebben duidelijke pictogrammen in kleur, waardoor jonge kinderen de thema’s gemakkelijk herkennen. Gedichten, sprookjes en voorleesverhalen staan niet in deze grabbelbakken, maar wel in de rekken, met een eigen pictogram.

De grabbelbakken en pictogrammen maken het mogelijk om sneller boekjes rond een bepaald thema te vinden in het ruime aanbod aan prentenboeken. Ook ideaal voor kleuterleid(st)ers!

BUnDels Vol FUn nU ooK oP UW taBletDe Fundels verankeren nog meer in de digitale collectie van de bibliotheek. Binnenkort hoeft u geen boekje en reader meer te lenen, want de fundels zullen beschikbaar zijn via de fundel-app voor iOS en Android. Bent u al lid van de bib? Dan krijgt u via uw persoonlijke MijnBibliotheek-account toegang tot de Fundels op uw tablet.

De Fundels met reader zijn nog beschikbaar tot eind december 2015.

VeRBoRgen PaRels Ontdek vanaf 1 oktober 2015 de ‘Top-25 verborgen parels’ op www.verborgenparels.be. Op deze website zet Bibnet 25 Nederlandstalige titels in de kijker, omdat ze onterecht onder de radar bleven.

Van 1 tot en met 18 oktober 2015 kan u stemmen voor uw favoriete boek, ook als u het boek niet hebt gelezen. U kan op twee manieren stemmen: ‘Dit boek zou ik willen lezen’ of ‘Dit boek is een aanrader’. Een ‘Best Of’ van de top-25 verschijnt vanaf eind oktober 2015 in een gratis app, gedurende drie maanden. > www.verborgenparels.be

sinds kort vinden kinderen extra gemakkelijk een boek dat bij hen past. Kleuters kunnen terecht

bij de grabbelbakken, leerlingen met leesmoeilijkheden vinden hun gading in het rode rek ‘makkelijk lezen’.

Bibliotheek vernieuwt permanent

© ELs VERBEKE

Bibliothecaris ann Van De Vijver: ‘alle kinderen hebben het recht om met plezier te lezen. Daarom presenteren we onze boeken en strips zo aantrekkelijk mogelijk.’

4 Goed om weten

WensmUUR maaKt mensen Blij

De komende weken en maanden zal u op heel wat Nazarethse evenementen een mobiele wensmuur zien staan. U bent van harte uitgenodigd om uw positieve boodschap op deze wensmuur te noteren.

Waar kan u de wensmuur vinden? Tijdens verschillende evenementen zal u de wensmuur aantreffen, bijvoorbeeld in de Nazarethse scholen, de culturele centra, de woonzorgcentra, het gemeentehuis en uiteraard op de nieuwjaarsreceptie begin januari 2016, om uw wensen voor het nieuwe jaar te noteren.

Deze actie past in de campagne ‘Fit in je hoofd’ van Logo Gezond Plus in samenwerking met gemeente Nazareth. www.fitinjehoofd.be

mijn DRoomHUis is ...

… niet meer wakker liggen van energiekosten!

Meer comfort in uw huis, minder betalen voor verwarming en wonen in een gezonde omgeving: dát is duurzaam bouwen. Laat u nu adviseren en beleef er jarenlang plezier aan. Bij het Oost-Vlaamse steunpunt ‘Duurzaam wonen en bouwen’ kan u altijd terecht voor informatie over premies, isolatie, zonne-energie enzovoort. > www.bouwwijs.be

GRATIS ADVIES TIJDENS BOuw- EN IMMOSALONOp de BIs-beurs van 3 tot 11 oktober 2015 krijgt u bij het ‘steunpunt Duurzaam wonen en bouwen’ gratis duurzaam bouwadvies gedurende 20 minuten. schrijf u tijdig in en breng uw plannen mee! www.bisbeurs.be > bezoekers > advies@bis > duurzaam bouwadvies

‘Voor ik naar een architect en aannemer stapte, wilde ik een onafhankelijke mening. Want zo’n investering doe je maar één keer in je leven. Dankzij het bouwadvies namen we de beslissing om zeer energiezuinig te bouwen. nu zijn we bijna onafhankelijk van energie en daar ben ik best trots op.’ – familie meersman uit ninove

EcOBOuwERS OPENDEuRVan 7 tot 15 november 2015 kan u (in de weekends en op 11 november) energievriendelijke en duurzame woningen bezoeken, een organisatie van Bond Beter Leefmilieu. Tijdens een rondleiding delen de huizeneigenaars hun ervaringen met u. Hoe gingen ze te werk? Welke financiële keuzes hebben ze gemaakt? Over welke partners zijn ze tevreden? Welke technieken kozen ze? Schrijf u gratis in via www.ecobouwers.be/opendeur.

inBRaKen in Woningen? 1 Dag niet

Donkere dagen, wees alertZoals elk jaar in de herfst, besteedt de politie extra aandacht aan inbraakpreventie. Op 13 november 2015 is er zelfs een nationale actiedag tegen inbraken: www.1dagniet.be. Inbrekers breken in wanneer het hen makkelijk wordt gemaakt. Ze slaan hun slag meestal als er niemand thuis is, vaak in de vooravond, als de meeste mensen nog op het werk zijn en de woning een onbewoonde indruk geeft. Net op die momenten vergeet men de juiste maatregelen te treffen. Nochtans kunnen eenvoudige veiligheidstips al veel verhelpen: lees de 7 tips hierboven.

Bel 101Ziet u iets verdacht of voelt u aan dat er iets niet klopt? Een auto die niet in uw straat hoort te zijn, een persoon die

BlijF Fit in UW HooFDtiP 6. ga eRVooRPak uit met uw talent. Breek uit uzelf. En blijf positief denken. Doe het gewoon. Zoek het niet te ver: help een minder mobiele buur bij het onderhoud van de tuin of beoefen een nieuwe sport of hobby. Laat de wereld niet aan u voorbij gaan. Wees betrokken bij de gebeurtenissen rondom u. Ga in het verenigingsleven, doe vrijwilligerswerk … Kies iets waarvoor u zich wilt inzetten. Als u zich verantwoordelijk voelt, dan gaat uw aandacht naar positieve zaken. Inspiratie nodig? Neem eens een kijkje op deze websites: www.sociaalcultureel.be - www.wordwatjewil.be - www.prettiggeleerd.be - www.vormingplus.be - www.vrijwilligerswerk.be

zich vreemd gedraagt? Aarzel nooit en bel 101! Alleen dan kunnen de interventieploegen snel genoeg ter plaatse zijn.

sluit aan bij Bin nazarethSinds vorig jaar is er een BIN voor elke straat in Nazareth. U kan zich op elk moment aansluiten bij het Buurt-Informatie-Netwerk van uw wijk. Wanneer de politie het nuttig vindt, waarschuwt ze de BIN-leden dat er een verdachte persoon in de buurt is. Zo bent u extra waakzaam, voor uw eigen veiligheid en de veiligheid van uw buren.

Meer weten? Surf naar onze website of neem contact op met de hoofdcoördinator Jozef Mees.

Inschrijvingsformulier BIN: www.nazareth.be/BIN Contact: Jozef Mees, T 0477 63 03 45, [email protected]

een BloemBol Kan BijenleVens ReDDen De Provincie Oost-Vlaanderen roept haar inwoners op de bijen in hun voortbestaan te helpen en biedt gratis zakjes krokusbollen aan via de steden en gemeenten. Draagt u ook uw steentje bij? Vanaf maandag 5 oktober 2015 kan u een gratis zakje bloembollen afhalen aan het milieuloket in het gemeentehuis. Op maandag is het gemeentehuis open van 9u tot 12u en van 14u tot 18u30. Houd er rekening mee dat het aanbod beperkt is … Vorig jaar waren alle zakjes in één dag uitgedeeld. Plant de bollen in het najaar, zodat de krokussen in het vroege voorjaar bloeien.

Ook Jan Brijs, onze jongste zwerfvuilpeter, gaat ervoor!

Doe iK Het goeD?Wat doet u met gebruikte frituurvetten en -oliën?

goedU giet het vet of de olie in plastic flessen (bijvoorbeeld de originele verpakking) en brengt ze naar het recyclagepark of een inzameling van ‘klein gevaarlijk afval’.

FoutGiet ze niet weg in het rioolputje. Anders brengt u de waterzuivering in het gedrang en veroorzaakt u misschien een verstopping.

Gooi de vetten en oliën niet weg in de restafvalzak, want ze zijn recycleerbaar. Bovendien kan de zak scheuren en zo de ophalers, de wagen en de openbare weg bevuilen.

www.valorfrit.be

Maak uw huis goed zichtbaar door goede binnen- en buitenverlichting en een laag gesnoeide voortuin.

Vergeet de zij- en achterkant niet, want daar slaan ongewenste gasten bij voorkeur toe.

Help de inbreker niet ... Berg ladder en tuingereedschap goed op.

Leg waardevolle voorwerpen uit het zicht. Berg ze op, registreer en fotografeer.

Geef uw huis bij afwezigheid een bewoonde indruk. Vermijd dus een volle brievenbus of briefje op de deur en maak goede afspraken met de buren.

Sluit altijd alle ramen en deuren ... maar ook de garage, het tuinhuis en het kelderraam, zelfs al bent u maar enkele minuten weg.

Beheer uw sleutels goed ... en dus niet onder de deurmat of in de bloembak.

5activiteitenkalender

VooR ieDeReen

Wil u het huis extra griezelig decoreren voor Halloween? In de herfstvakantie kunnen kinderen van 7 tot 12 jaar spannend knutselen onder leiding van Kevin Van Wonterghem, bekend van het wekelijkse Kunstatelier.

In vier uren tijd werken de kinderen met vier verschillende materialen : gips, klei, inkt en schrinkelpapier. Het resultaat? Een mummie in een graftombe, vol waardevolle sieraden en amuletten! Natuurlijk nemen ze hun werkje mee naar huis. Breng mee: een schort, kledij die vuil mag worden en een doos om het kunstwerk in te steken.

■Donderdag 5 november 2015, 13u-17u, cc De ZwaanGemeentebestuur Nazareth, € 10Inschrijven: www.nazareth.be/webshopjeugd of aan het loket, Dorp 1Info: [email protected], T 09 382 82 62

Kerstfuif, zoektocht, fietsworkshop, crea ...

Ook al benieuwd naar Swap in december? We hebben maar liefst zeven activiteiten in de eerste week van de kerstvakantie! Vraag ernaar in het gemeentehuis of surf naar www.uitinnazareth.be.

mummies, kisten en amuletten Knutselen met swap

oKtoBeR 2015

in nazareth

VooR ieDeReen

Maak onder professionele begeleiding een schatkamer van mummies, kisten en amuletten. Een griezelige start van een leuke herfstvakantie.

mummies en amuletten

Boerderij & ViltenEen halve dag boerderijMaandag 2 november 2015, 13u30-18u Kalfjes en konijnen knuffelen en voeren, vilten en vetbolletjes maken, koeien uit de wei halen, snelcursus koeien melken€ 20 (6 tot 12 jaar)

Mosmannetjes viltenVrijdag 6 november 2015, 13u30-17u30€ 25 euro (8 tot 14 jaar)

Kerstbomen vilten Zaterdag 5 december 2015, 14u-17u30Prijs voor boom 1, 50 cm hoog: 33,90 euro (ca. 2 uur viltwerk)Prijs voor boom 2, 35 cm hoog: 25,95 euro (ca. 1 uur viltwerk)

■Hof ter Zickele, Beenstraat 41, www.hofterzickele.beSchrijf in: Els Lietaert, [email protected], T 04 73 18 25 44

De vlieg van UiT wijst u de weg naar activiteiten voor kinderen tot 12 jaar.

Voor kinderen van 7 tot 12 jaar

Gezinsbond Nazareth leert kinderen kennismaken met de programmeertaal Scratch. Met Scratch maken ze allerlei leuke programmaatjes, zoals interactieve strips en spelletjes. Ze mogen zelf ook veel spelenderwijs uitproberen

■Zaterdag 17 en 24 oktober 2015, 15u-17u, Bondslokaal, Drapstraat 16Voor 9 tot 14 jaar, eigen laptop nodigGezinsbond Nazareth, € 15 (€ 8 leden)

spelletjes programmeren in scratch 9 tot 10 jaar

Zondag 11 oktober 2015, 14u-16u, grasplein SterrenbosInfo: T 09 382 82 61, [email protected]

scholencross

Beweeg- en sportplatformNazareth organiseert zijn tweede beweeg- en sportplatform. Iedereen is welkom, want:

•Het platform vraagt uw mening, uw suggesties voor het beleid.

•Het platform informeert: de vorige keer gaf Nick Audooren een workshop, voor de tweede editie wisten we weer een grote naam te strikken: Thomas Van der Plaetsen.

•Het platform brengt samen: iedereen met interesse voor beweging en sport krijgt ruim de gelegenheid om bij te praten.

Programma op 13 oktober 201519u00 Onthaal19u30 Formeel gedeelte•Verdeling van de subsidies

voor de sportverenigingen•Opvolging van de ideeën en

acties uit het 1e Beweeg- en sportplatform

20u30 Thomas Van der Plaetsen22u-23u Netwerkmoment

■Dinsdag 13 oktober 2015, cc De Zwaa, gratis toegangInschrijven is niet nodig.

economisch Forum Econa vzw nodigt Patrick Lips, commercieel directeur KAA Gent, uit naar cc Nova. Hij geeft een toelichting bij het opmerkelijke parcours van KAA Gent. Tips en tricks op marketing, communicatie, pr, sales en organisatorisch vlak zullen bedrijfsleiders ongetwijfeld inspireren. Voetbal is meer dan ooit business! Het Forum staat open voor bedrijfsleiders van bedrijven die in Nazareth gevestigd zijn.

■Woensdag 14 oktober 2015, 19u30, cc Nova, org. EconaInschrijven (max. 3 personen per bedrijf) tot 5/10: [email protected]

5e econa jobbeurs Zoekt u een witte raaf voor uw bedrijf? Neem dan gratis deel aan de 5e Econa Jobbeurs. Bent u op zoek naar een nieuwe, uitdagende job in de buurt? Kom dan naar de Econa Jobbeurs om kennis te maken met ondernemers uit Nazareth en omgeving.

■Vrijdag 30 oktober 2015, 14u-17u, cc De BrouwerijInschrijven als standhouder tot 1/10: vraag het inschrijvingsformulier via [email protected]

Fiesta de la noche Zaterdag 3 oktober 2015, 21u, cc Nova Eke KSA Nazareth, info: facebookpagina ‘Fiesta de la Noche’

Wekelijks squashen

Op zoek naar een sportieve uitdaging? U kan bij squashclub sQuen terecht voor uw wekelijkse activiteit, recreatief of competitief. Als inwoner van Nazareth betaalt u slechts € 130 in plaats van € 150 tot en met juni 2016 (inclusief lidmaatschap Vlaamse Squashfederatie en verzekering). Interesse? Ga eens langs in de sporthal van Nazareth op dinsdagavond tussen 19u30 en 21u30 of op vrijdagavond tussen 19u30 en 22u30. Info: www.squen.be

6 ACTIVITEITENKALENDER

VooR ieDeReen

Nazareths cultuurseizoen start met een jubileumconcert. Derek viert zijn 25-jarige carrière op de planken: van rock en blues over Frans chanson naar een groeiend authentiek Nederlandstalig repertoire, waarvan ‘Onder de wolken’ ook alweer de vijfde cd is.

■Vrijdag 2 oktober 2015, 20u, cc Nova € 15, Org. Gemeente NazarethReserveren: loket vrije tijd, www.nazareth.be/webshopcultuur

25 jaar Derek

Het lortchersyndroom

scala & Kolacny Brothers

Het Gemeenschapscentrum koos als tweede voorstelling van het seizoen een aangrijpend familieportret, gebracht door Dimitri Leue en warre Borgmans. Peer Lortcher is een gevierd componist en hij heeft de ziekte. Net als zijn vader en zijn ooms. Alzheimer. Hij vergeet zijn leven. Samen met zijn zoon Marcel probeert hij zijn geheugen terug te vinden, door te luisteren naar muziek die hijzelf geschreven heeft. Derde speler op scène is pianist Antoon Offeciers. Hij speelt de rol van een voormalige muziekleerling. Scène na scène gaan we dichter naar Peers jeugd.

‘Het Lortcher-syndroom’ is geschreven door Dimitri Leue. Dit is het eerste deel van zijn trilogie over de psyche. De andere delen - ‘De diepte van het dal’ en ‘vanbinnen BANG vanbuiten’ - zijn in 2013 en 2015 gecreëerd. Omdat de trilogie zoveel bijval kreeg, spelen Dimitri Leue en warre Borgmans nu opnieuw het eerste deel.

■Zaterdag 24 oktober 2015, 20, cc Nova€ 19, org. Gemeente Nazareth, reserveren: loket vrije tijd, www.nazareth.be/webshopcultuur

Dagboek van een soigneur

Sint-Cecilia Eke bestaat 150 jaar en nodigt het wereldberoemde vrouwenkoor ‘Scala & Kolacny Brothers’ uit in de parochiekerk Sint-Amandus (Eke). U mag een overweldigend, twee uur durend concert met zang, dans en een spectaculair klank- en lichtspel verwachten. Een viparrangement met ‘meet & greet’ is mogelijk op aanvraag.

■Zaterdag 24 oktober 2015, 20u, Sint-Amanduskerk Eke € 35, org. KKC Sint-Cecilia Eke vzwKaarten: T 0495 54 42 36, www.StCeciliaEke.be

©

Een verhaal over een onvoorwaardelijk geloof in het wielrennen, en het verlies daarvan. Jos Verbist (Quiz Me Quick) en Lucas Van den Eynde (Het Eiland, Aspe, In De Gloria …) schitteren als twee broers die ondanks alles veroordeeld lijken tot elkaar. De één trekt van parochiecentrum naar polyvalente zaal, om over zijn jaren als soigneur te vertellen. De ander moet zijn broer begeleiden, naar lezingen

over wat hij liever zou vergeten. ‘Dagboek van een soigneur’ vertelt ook iets over de huidige maatschappij. Want net als in het wielrennen wordt de race daar al te vaak gewonnen door hij die zich het meest uit de wind kan laten zetten.

■Zaterdag 17 oktober 2015, 20u15 (19u30 deuren open), cc Nova€ 15, org. Popallure, reserveren: www.popallure.be

Bezoek aan Bpost

Gezinsbond Nazareth geeft u de unieke gelegenheid om binnen te kijken in het postsorteercentrum in Wondelgem.

■Donderdag 8 oktober 2015, 17u15, Industrieweg 30, WondelgemGezinsbond Nazareth, deelname is gratis, www.gezinsbond.be/NazarethInschrijven: T 0495 63 02 48, [email protected]

Verkenning in oudenaarde

Pasar neemt u mee op een vrije of gegidste natuur-cultuur-wandeling: Sint-Walburgakerk, Pamelekerk, O.L.V.-hospitaal, bisschopskwartier, Abdij Maagdendale, Zwart Zusterklooster, begijnhof ...

■Zondag 11 oktober 2015, € 6 (leden € 4, -12 jaar gratis)Pasar Nazareth-Eke, T 09 385 54 68

ontbijtzwemmen

Gezinsbond Nazareth verwelkomt u op zondagochtend om eerst een uurtje te zwemmen en daarna een heerlijk ontbijt van koffiekoeken te nuttigen, met koffie of chocolademelk.

■Zondag 18 oktober 2015, 8u30, Palaestra, DeinzeGezinsbond Nazareth, € 5 (€ 2 leden, gratis t/m 12 jaar)Inschrijven tot 14/10 bij Prosper De Lepeleire, T 09 386 53 79

Herfstfeest

Ziekenzorg Nazareth nodigt iedereen van harte uit voor het Herfstfeest. Met een koffietafel en ontspanning viert u mee de ‘Dag van de chronisch zieke mensen’.

■Donderdag 8 oktober 2015, 14u, Parochiaal centrumInschrijven: T 09 385 50 69, [email protected]

ladies evening: feestelijke selfcooking in ierse stijl

Vrijdag 9 oktober 2015, 19u30, cc De Brouwerij, € 25 (€ 20 leden), KVLV Eke, T 09 384 47 44, [email protected]

turkse avond

Zaterdag 10 oktober 2015, 18u, cc Nova, € 30, Pasar, inschr. voor 5/10, T 09 385 54 68

15 jaar laurel & Hardy

Zondag 11 oktober 2015, carpoolen naar ICC GentCurieus, T 0477 44 34 49, [email protected]

eetfestijn acV

Zondag 11 oktober 2015, 11u30, Parochiaal Centrum, inschr. tot 8/10: T 09 384 36 35

Bloemschikken: herfstcreatie

Donderdag 1 oktober 2015, 19u30, cc Brouwerij, € 4 (les + materiaal),KVLV Eke, inschr. T 09 385 60 84

BBQ lg-Klj-KVlV nazareth

Zondag 4 oktober 2015, 11u30, Parochiaal Centrum€ 15 (€ 8 tot 12 jaar, gratis -6 jaar)

‘Burn-out’: christelle Breemeersch

Woensdag 7 oktober 2015, 20u, cc De ZwaanMarkant: T 09 385 48 74, [email protected]

Werelddierendag, op stap met de hondjes

Zondag 4 oktober 2015, 14u, Hospicebos, Curieus Nazareth-Eke, T 0477 44 34 49, [email protected]

museum

• Museum Scheldeveld: zaterdag 3 oktober 2015, 14u-17u Groepen en scholen gratis na afspraak, T 09 282 70 42

• Oorlogsmuseum (altijd 2 gidsen): 1e zaterdag v.d. maand, 14u-19u en op afspraak voor scholen en groepen, T 09 380 30 35

Drapstraat 16, toegang gratis

Kennismakingsavond

Gezinsbond Eke zoekt extra bestuursleden. Bent u ook voorstander van een bloeiend verenigingsleven? U bent welkom op hun open vergadering. Of neem eens contact op.

■Maandag 19 oktober 2015, 20u, cc De Brouwerij, Gezinsbond [email protected], T 0479 56 40 29

Bezoek aan expo Fremdkörper van jean De groote

Zaterdag 24 oktober 2015, carpoolen naar Galerie S&H De Buck, GentCurieus, T 0477 21 21 10

7activiteitenkalender

De Vlaamse harmonie Sint-cecilia en het waalse En Avant zijn allebei geselecteerd voor de grote Europese finale. Wanneer de solist van Sint-Cecilia dood neerstort op het podium heeft Elke, dochter van dirigent Jozef, een idee om alsnog hun finale te redden: de fantastische trompettist Hugues weghalen bij de walen. Brabançonne is een muzikale romantische komedie, waarin geen middel wordt geschuwd om elkaar de loef af te steken: list en bedrog, solo’s en duetten en ja, zelfs de liefde. Vincent Bal en Pierre De clercq schreven het scenario van deze Belgische film (2014).

■Maandag 12 oktober 2015, 14u30, cc Nova € 4 (incl. consumptie), een deel van de opbrengst gaat naar vzw De Kruk Org. Ouderenadviesraad, iedereen welkom, reserveren niet nodig

‘Weet je nog wel die avond in de regen’, ‘Witte rozen’, ‘Sophietje’, ‘Margrietje’ ... Frank Cools zingt deze oude liedjes zoals bijna niemand ze zingen kan. Met ukulele. Deze muziekvoorstelling is een feest van herkenning.

■Maandag 30 november 2015, 14u€10,kopjekoffieoftheeeneenstukje cake inbegrepenInschrijven: vrijetijdsloket of www.nazareth.be/webshopcultuur

Medewerkers van de CM geven een presentatie over de mogelijkheden om thuiszorg haalbaar en betaalbaar te maken. Denk hierbij aan verpleegkundige hulp, poetshulp, gezinszorg, hulpmiddelen … Welk aanbod hebben de diverse diensten, welke taken kunnen ze (niet) opnemen en hoeveel kosten ze?

■Dinsdag 13 oktober 2015, 14u-16u, Thuiszorgwinkel, Drapstraat 111 aGratis, org. CM Midden-Vlaanderen Thuiszorgcentrum, reserveren: [email protected]

Frank cools ‘oud goud’

thuis in thuiszorg

Kind en Gezin organiseert samen met het Huis van het Kind een infoavond voor ouders ouders met kinderen van 18 maanden tot 2 jaar uit de regio Deinze.

Uw baby verandert stap voor stap in een zelfstandige, eigenwijze peuter. Deze ontwikkeling kan veel vragen oproepen. Op de infoavond leert u verbanden leggen tussen het gedrag van uw peuter en zijn/haar ontwikkeling. Zo weet u wat normaal peutergedrag is en hoe u daar het best mee omgaat. U praat ook met de andere ouders over alledaagse opvoedingsvragen.

■Dinsdag 3 november 2015, 19u30, Huis van het Kind, Drapstraat 49Org. Kind en Gezin regioteam Deinze en Huis van het KindInschrijven: T 078 150 100 (Kind en Gezin, iedere werkdag 8u-20u)

Peuters, lief maar soms lastig

‘Brabançonne’

De Dienst voor Onthaalouders Zingem-Nazareth nodigen u samen met het Huis van het Kind uit voor een infoavond over agressie bij baby’s en peuters. An Coetsiers, lesgeefster bij vzw Komma, legt uit hoe agressie past in de ontwikkeling van het jonge kind. Ze wijst op de belangrijkste oorzaken en vertelt hoe we ermee kunnen omgaan. Hoe voorkomen we agressie bij baby’s en peuters en hoe reageren we erop? Deze avond is voor ouders en grootouders en voor personen die professioneel met kinderen werken.

■Dinsdag 27 oktober 2015, 19u30, cc De ZwaanDienst voor Onthaalouders Zingem-Nazareth i.s.m. Huis van het KindInschrijven tot 23/10: [email protected], T 09 389 68 12

agressie bij baby’s en peuters

Feest voor 50-, 60- en 65-jarigen

U wordt dit jaar 50, 60 of 65 jaar en u hebt een nauwe band met Nazareth (u woont hier, u hebt hier gewoond, u hebt hier school gelopen)? Dan bent u welkom op een reünie in cc De Zwaan. Normaal kreeg u een persoonlijke uitnodiging. Zo niet, neem dan gerust contact op met de contactpersoon van elk feestcomité:

• Feest 60-jarigen, 3 oktober 2015 Willy Verstaen, T 0470 84 54 75

• Feest 50-jarigen, 17 oktober 2015 Johan Cremery, T 0473 68 68 83, [email protected]

• Feest 65-jarigen, 21 november 2015 Martin Lamont, T 0473 22 32 01, [email protected]

Pasar, KWB, en Landelijke Gilde Eke organiseren een ludieke avondwandeling met schrikeffecten in de Nazarethse bossen. U vertrekt vanaf 19u op het landbouwbedrijf Sticheldreef 3, in groepjes van ongeveer 12 personen. Er zijn 12 verrassende schrikelementen tijdens de 8 km lange wandeling en twee stops om de opgedane emoties door te spoelen. Bij aankomst krijgt u een hapje en drankje. Wie verkleed komt, maakt kans op een prijs.

■Zaterdag 17 oktober 2015, inschrijven: € 8 (leden € 6, -12 jaar € 3)• KWB, [email protected], T 0485 49 28 44• LG Eke, [email protected], T 0472 45 88 15• Pasar, [email protected], T 09 385 73 80

schrik-avondwandeling

Bevallen, natuurlijk?!

Dinsdag 6 oktober 2015, 19u-21u30, Huis van het Kind, Drapstraat 49Gratis, org. OCMW Nazareth, zie vorige Infokrant pagina 6Inschrijven: [email protected], T 09 387 72 50

okra nazareth

• Crea en kaarten: dinsdag 6 en 20 oktober 2015, 14u cc De Zwaan• Petanque: dinsdag 6 en 20 oktober 2015, 14u, sporthal• Fietsen: donderdag 8 oktober 2015, 14u, P.C.• Lijndans: maandag 12/10, 9u30-11u30, 26/10, 14u, cc De Zwaan• Wandelen: donderdag 29/10/2015, 14u, café De Haan, Vossenholstr.Info: T 09 385 53 71, [email protected]

eetfestijn open VlD

Zondag 11 oktober 2015, 11u30, restaurant Makroinschrijven: T 0475 65 39 11

Hobbyclub

Dinsdag 13 oktober 2015, 14u, Parochiaal centrumZiekenzorg Nazareth, T 09 385 64 23

eetfestijn school van morgen

Zaterdag 17 oktober 2015, 18u of 20u, inschrijven voor 5/10, T 09 385 44 52

eetfestijn sp.a

Zaterdag 17 oktober 2015, 11u30 of 19u, cc De BrouwerijT 0477 21 21 10, T 0477 44 34 49, [email protected]

opendeur kleuterklas school van morgen

Vrijdag 23 oktober 2015, 14u-16u, Stropstraat 21Info: T 09 385 44 52

Pastafestijn gemeenteschool ‘De Vlinderboom’

Vrijdag 23 oktober 2015, 18u of 20u, cc De BrouwerijInschrijven: T 09 385 48 28

eetfestijn Vrije basisschool nazareth

Zaterdag 24 oktober 2015, 18u15, zondag 25 oktober 2015, 11u15, Dorp 10, kaarten: T 09 385 42 88, [email protected]

algemene kennisquiz

Zaterdag 24 oktober 2015, cc De Brouwerij, 19u30, € 20 per ploeg van 4 personen, Volleybal-club Isorex Navok Ladies, [email protected]

Vogelshow Het sijsje

Zaterdag en zondag 24 en 25 oktober 2015, 9u-19u, cc De Zwaan, gratis toegang, Het Sijsje geeft gepensioneerde inwoners op zaterdagvoormiddag gratis eenkopkoffie.

Yve Vanhouche: Wat kleur met je doet

Donderdag 29 oktober 2015, 20u, cc De De Brouwerij,Markant: T 09 385 68 05, [email protected]

Kennismaking peuters Vrije basisschool nazareth

Vrijdag 30 oktober 2015, 13u-16u, Dorp 10, T 09 385 42 88

8 ACTIVITEITENKALENDER

Trio Lami brengt voor u ‘Babel’, een programma waarin verschillende muzikale talen en stijlen versmelten tot die ene taal, die iedereen begrijpt. composities van Osama Abdulrasol worden afgewisseld door klassieke Franse melodieën of traditionele stukken. Een muzikale wereld waarin iedereen zich graag laat onderdompelen.

Wereldcafé

VooR ieDeReen

KVLV Eke biedt een bijzondere kookles aan. Uit gewoonte gooien we veel weg, terwijl dit niet altijd nodig is. Chips van aardappelschillen, quacamole van broccolistelen en soep van wortelloof zijn overheerlijk. Ook radijsjesloof, bietloof, bloemkoolbladeren en preigroen zijn ontzettend smaakvol.

■oktober 2015, 19u30, cc De Zwaan, € 10 (€ 6 leden)KVLV Eke, inschr. T 09 385 46 98, [email protected]

geestig leuk: pompoensnijden voor Halloween

Woensdag 7 oktober 2015, 19u30, familie De Boever, Ouwegemsesteenweg 20, Zingem, € 8 (leden € 5)KWB Nazareth-Eke, inschr. T 09 385 44 60, [email protected]

Kookles: koken met restjes

Elke vrijdag tussen 10u en 11u is er in de sporthal van Nazareth een recreatieve badmintonstrijd tussen tien badmintonners. Eerst oefenen ze de techniek en tactiek van het enkel- en het dubbelspel, daarna houden ze onderling korte wedstrijdjes. Voelt u zich ook geroepen om een pluimpje te slaan? Ga zeker eens langs! Op de foto ziet u het grootste deel van de enthousiaste bende die er altijd is.

Badmintonnen doet u met een tienbeurtenkaart, te koop in het gemeentehuis en de sporthal. Het tarief varieert van 25 tot 40 euro, afhankelijk van uw leeftijd en woonplaats. Een proefles kost 4 euro.

Met de sportkaart kan u ook deelnemen aan tai chi (maandag, woensdag, donderdag), aquagym (woensdag) en aerobic (dinsdag). Al deze activiteiten voor volwassenen worden georganiseerd door de afdeling vrije tijd, Dorp 1, T 09 382 82 62, [email protected].

Badminton op vrijdag: goed bezig!

We zijn Fairtradegemeente!

BRIEFwISSELING NAAR GEMEENTEBESTuuRCollege van burgemeester en schepenenDorp 1, 9810 NazarethT 09 382 82 82, [email protected]

OPENINGSuRENGemeente (09 382 82 82), sociaal huis (09 382 81 10)ma 8u30-12u 14u-18u30di 8u30-12u 14u-16u enkel telefonisch bereikbaarwo 8u30-12u 14u-16u30do 8u30-12u 14u-16u enkel telefonisch bereikbaarvr 8u30-12u

Bibliotheek (09 382 82 92)maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag: 14u-19udonderdag en zaterdag: 9u-12u

POLITIE ScHELDE-LEIEWijkcommissariaat, Dorp 3, T 09 382 82 02Ziet u een verdachte of gevaarlijke situatie? Bel 101!

MEDIScHE wAcHTDIENSTENwww.huisarts.be, T 09 280 08 80www.apotheek.be, T 0903 99 000 (€ 1,50/minuut)www.tandarts.be, T 0903 399 69

DEADLINES INFOKRANTVrijdag 2 oktober 2015 voor editie november (verschijnt 28/10)Vrijdag 23 oktober 2015 voor editie december (verschijnt 27/11)Vermeld titel, datum, uur, plaats, prijs, telefoon, organisator.Mail naar [email protected]

Eindredactie, vormgeving: Els Verbeke m.m.v. Martine Walraeve Druk: Drukkerij schaubroeck / Bedeling: Bpost, T 02 201 23 45

V.U. Burgemeester Danny Claeys, Dorp 1, 9810 Nazarethschepenen: Thomas Van Ongeval, Christiaan Van herzeele, Luc Deschamps, Viviane De Preester, Ivan schaubroeck, Annemie De Gussem, secretaris: Patricia Dhondt

Gouden jubileumAntoon Verzele en Rosa Vincke 27 juli 1965-2015

PRoFiciat

Laat u meevoeren door het virtuoze spel van de Gentse Cultuurprijswinnaar Osama Abdulrasol op de qanun (schootharp). Met de snaren van dit fascinerende instrument weet hij telkens weer de sfeer uit 1001 Nacht op te roepen.

Zangeres Helena Schoeters wiegt u nu eens in slaap met haar zachte warme stem, dan weer haalt ze onverwacht uit met ongenadige hoogten. In het Frans en het Spaans vertaalt ze feilloos de muzikale verhalen uit de composities van Osama Abdulrasol.

Cellist Lode Vercampt houdt ervan de muzikale grenzen van zijn instrument op te zoeken en tovert steeds weer nieuwe kleuren en emoties uit zijn cello.

Samen weven deze topmuzikanten een klanktapijt, nu eens ingetogen, dan weer uitbundig, waar oost en west ragfijn in elkaar overlopen. Geniet ervan in cc Nova, voor de gelegenheid ingericht als gezellig wereldcafé.

trio lami: ‘Babel’Na het concert van Trio Lami krijgt Nazareth plechtig de titel ‘Nazareth FairTradeGemeente’ uitgereikt.

Om dat te vieren, kan u voor een kleine bijdrage genieten van een kleine (h)eerlijke maaltijd, bereid door enkele vrijwilligers van Oxfam Wereldwinkel. We sluiten ons café omstreeks 13u30.

Wereldcafé met trio lami & Fairtradegemeente

Zondag 18 oktober 2015, 10u30, cc Nova€ 10, org. Gemeente NazarethReserveren: loket vrije tijd, www.nazareth.be/webshopcultuur

Dag van De KringwinkelOp de feestelijke opendeurdag van De Kringwinkel geven de medewerkers het beste van zichzelf. Er zijn acties, themaverkopen en leuke extra’s.

•10u-17u doorlopend open•10u-12u: ballonplooien voor kinderen•Themaverkoop: Babydroomwereld en Brocante•Kledijactie: 2 kopen + 1 gratis•Staat u aan de kassa als de ‘weldoener’ belt? Dan krijgt u

uw aankopen gratis mee naar huis! ■

Zaterdag 17 oktober 2015, ‘s Gravenstraat 134, T 09 224 07 15Openingsuren: maandag tot vrijdag 10u-18u / zaterdag 10u-17u

elektroschroot-ophaling bij bedrijven

In elke onderneming staan oude elektro-apparaten die niemand nog gebruikt. Computers, printers, kopieerapparaten ... vaak zijn ze hopeloos verouderd of functioneren ze niet meer. Reden genoeg voor Econa vzw om opnieuw een ophaling te organiseren.

■Woensdag 25 november 2015, gratis ophaling bij de bedrijvenInschrijven tot 1/11: [email protected]

Kruidencosmetica

Woensdagen 21 en 28 oktober 2015, 19u30, cc De Zwaan, € 20 (lid € 15), Velt, T 09 385 60 03, [email protected]