infokrant november 2008

19
Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans Olmstraat 25 – 8790 Waregem tel. 056/60.09.18 – fax 056/60.09.87 www.academiewaregem.be _________________________________________________________ verschijnt driemaandelijks jaargang 6 nr.20 okt-nov-dec 2008 met de steun van Jeugd & Muziek Waregem v.z.w. in dit nummer o.m. aandacht voor: - pianodag op 15 november - concertweek 2008 - met de bus naar de academie!

description

Infokrant "Lopend Vuur" eerste trimester schooljaar 2008-2009

Transcript of infokrant november 2008

Page 1: infokrant november 2008

Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans

Olmstraat 25 – 8790 Waregem

tel. 056/60.09.18 – fax 056/60.09.87

www.academiewaregem.be

_________________________________________________________

verschijnt driemaandelijks

jaargang 6 nr.20

okt-nov-dec 2008

met de steun van Jeugd & Muziek Waregem v.z.w.

in dit nummer o.m. aandacht voor: - pianodag op 15 november - concertweek 2008

- met de bus naar de academie!

Page 2: infokrant november 2008

inhoud

Voorwoord van de directeur p 3-4

Terugblik op de inschrijvingen p 5

Volwassenen en opleidingscheques p 5

Met de bus naar de academie p 6

Schoolkalender eerste trimester p 7

Telex p 7

Veiligheid en preventie op de academie p 8

Pianodag p 9

Concertweek 2008 p 10-11-12-13

Muzikanten en hersenen p 14

Ondertussen bij de buren p 15

Prijsuitreiking afgestudeerden p 15

Koffieconcert met Nederlandse toets p 16

Muziekpuzzel p 17

Kleurplaat p 18

Week van de Smaak 2008-11-05 p 19

vormgeving infokrant : Kurt Debrouwer

verantwoordelijke uitgever : Luc Dumoulin, J. Boschstraat 4 8510 Marke

Teksten, concertaankondigingen, weetjes, ideeën, suggesties voor de volgende infokrant te

bezorgen vóór eind januari 2009 a.u.b.

Bezorg ons Uw berichtjes via de klasleraar of deponeer ze in de brievenbus bij het

secretariaat van de hoofdschool of stuur ze op naar de academie :

Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans, Olmstraat 25 - 8790 Waregem

onder vermelding : "infokrant" of via [email protected]

Page 3: infokrant november 2008

3

voorwoord Geachte lezer(es) Het kalenderjaar loopt op zijn einde en de natuur gaat haar rustperiode in. In dit cyclisch principe heeft ook onze kunstacademie en haar schoolcultuur een plaats. De nieuwe leerlingen zijn nu al een beetje vertrouwd met het eigene van het kunstonderwijs. In de dansafdeling zoeken ze naar het juiste lichamelijke evenwicht, anderen worden ingewijd in de geheime taal van de muzieknoten en met de klinkers en medeklinkers wordt er gegoocheld in de woordafdeling. Welkom aan de nieuwe leerlingen en we hopen dat zij hier mogen open- bloeien. Andere leerlingen hebben nu de eerste klanken uit hun instrument gekregen en beginnen nu aan de lange weg om de technische beheersing en de muzikaliteit tot één geheel te brengen. Maar vergeet niet, er zijn maar twaalf muzieknoten en die moet je heel voorzichtig behandelen! Ik raad de leerlingen dan ook aan om dagelijks te oefenen zodat ze deze eenheid vlug mogen bereiken. Vele leerlingen bekwamen zich hier in de podiumkunsten en ontdekken hierdoor zichzelf. Hun artistieke ontwikkeling in het woord, de dans en in de muziek wordt nauwlettend opgevolgd door hun leerkrachten. Zij projecteren hun kennis over op hun leerlingen en dit met een eigen persoonlijke visie. Dit fenomeen is enig aan het kunstonderwijs en heel verrijkend voor de leerlingen. Dit alles brengt met zich mee, dat het academieleven nu niet in een rustperiode gaat zoals in de natuur. Optredens worden er gepland voor en met de leerlingen zoals de voorbije succesvolle Gitaardag en de Pianodag volgende week. De leerkrachten treden zelf op in de Concertweek van 17 november en nieuwe horizonten worden opgezocht. Sommige klassen samenspel zijn in samenwerking met de lokale muziekverenigingen op muzikaal weekend geweest als voorbereiding tot hun concert. Ook het Klarinettenchoir zonderde zich een weekend af, met concerten te Wervik en te Diksmuide, en dit als inzet tot hun deelname aan het European Festival for Clarinet Ensembles te Gent. Aan andere culturele manifestaties wordt nog druk gewerkt zoals de uitstap naar Amsterdam, de Klarinetdag, de deelname van de strijkerensembles op de nationale strijkersdagen en de artistieke invulling van de uitreiking van de

Page 4: infokrant november 2008

4

Georges Leroy prijs in cc De Schakel. Ook op buitenlands niveau willen we ons profileren met de deelname van de koorklas “Par Choeur” aan de internationale wedstrijd te Maribor (Slovenië) en een concertreis met het Klarinettenchoir in Parubice (Tjechië) Al deze elementen dragen bewust bij tot de ontwikkeling van onze leerlingen als individu en als lid van een sociale gemeenschap. Dit gebeurt via een artistiek gevormde visie. Deze zienswijze kan alleen maar tot stand komen dank zij de inzet van alle personeelsleden van de academie. Een van deze belangrijke bouwstenen was de stichter en het afdelingshoofd van Desselgem, Herman Van Houcke. Als onderwijzer en toezichter heeft Herman een heel belangrijke bijdrage geleverd tot de ontwikkeling van zijn afdeling te Desselgem. Zijn projecten als “Dag Jan” en “De vlucht van de Kleine Do en SoloSol” blijven in het geheugen gegrift van vele kinderen. Naast zijn educatief werk mochten we altijd rekenen op zijn werklust en zijn prachtige ideeën. Spijtig genoeg heeft het noodlot toegeslagen en is hij veel te vroeg van ons heen gegaan maar het licht in zijn zelfgemaakte glaswerken blijft hier wel verder schijnen. De eeuwige rustperiode van het universeel cyclisch principe is voor Herman te haastig gekomen. Hij zal steeds hier bij ons een speciale plaats innemen. Luc Dumoulin Directeur

Page 5: infokrant november 2008

5

tevreden terugblik op de afgelopen inschrijvingen De inschrijvingen starten elk jaar rond 20 juni en worden afgesloten op 30 september. Daarna duurt het zeker nog tot half november vooraleer ook de administratieve afwikkeling achter de rug is. Zowel de medewerkers in de afdelingen als de medewerkers in de hoofd-school spannen zich elk jaar opnieuw in om zo veel mogelijk kinderen in te schrijven en zo met ons type onderwijs kennis te laten maken.

De teller is dit schooljaar blijven staan op 2453 leerlingen. Dat zijn er opnieuw 12 meer dan vorig schooljaar. 99 leerlingen studeerden met succes af.

positieve evolutie: steeds meer volwassenen vragen tijdens verlof opleidingscheques aan. Onze sensibilisering op dit vlak begint zijn vruchten af te werpen. Steeds meer volwassenen bestellen nog voor het eind van het schooljaar of tijdens de vakantie hun opleidingscheques. Het grote voordeel hiervan is dat ze meteen hun cheques als betaalmiddel kunnen afgeven. Wie pas in september inschrijft en dan zijn opleidingscheques aanvraagt, moet het inschrijvingsgeld eerst voorschieten.

Page 6: infokrant november 2008

6

met de bus naar de academie... waarom niet? Op het vlak van openbaar vervoer zijn we aan de hoofdschool van de academie behoorlijk verwend. Er is een bushalte pal aan de school en er is een tweede halte recht tegenover het Heilig-Hart College in de Stationsstraat. Deze halte wordt bediend door maar liefst 10 verschillende buslijnen. Op onze vraag heeft De Lijn folders en boekjes met de dienstregelingen bezorgd. Die liggen gratis ter beschikking in de inkomhal van de hoofdschool. In de afdelingen kunt u zich tot het afdelingshoofd wenden. Hieronder een overzicht van alle lijnen. www.delijn.be

Page 7: infokrant november 2008

7

schoolkalender eerste trimester wapenstilstand 11/11/08 (dinsdag) concertweek week van 17/11/08 pedagogische studiedag woensdag 10/12/08 kerstvakantie van 22/12/08 t.e.m. 04/01/09

telex.... .... De afdeling Beveren-Leie startte het schooljaar meteen met een hoogtepunt op donderdag 9 oktober met de opvoering van de leerlingenauditie “Stad”. .... De eerste editie van de gitaardag op zaterdag 25 oktober was een voltreffer. Het gitaarensemble Alegria en het gitaarensemble uit het Duitse Rheine zorgden voor een mooi afsluitend concert. ..... Het Waregems Klarinetchoir neemt op zaterdag 8 november deel aan het European Festival for Clarinet Ensembles te Gent (meer info op: http://www.the-conservatory.be)

Page 8: infokrant november 2008

8

Wat zijn nooduitgangen? In principe zijn dit deuren en trappen die naar buiten leiden. De nooduitgangen of de verwijzing ernaar zijn aangeduid door overeenkomstige groenwitte pictogrammen.

Dit pictogram is voorbehouden voor een geldige nooduitgang die tegelijkertijd dient als gewone uitgang. Een belangrijk criterium voor een reglementaire nooduitgang is dat de deur naar buiten draait en altijd te openen is.

Een uitgang die niet voldoet aan de eisen van een nooduitgang mag niet worden aangeduid met een pictogram in de reddingskleuren (groen–wit), wel met het zwart–wit aanwijzingspictogram. Zo moet dit pictogram gebruikt worden voor deuren die naar binnen toe draaien. Soms wordt echter ook geopteerd om toch een groen pictogram te gebruiken, dit om verwarring tussen beide borden te voorkomen. Voorwaarde is wel dat dan een bijkomende instructie wordt geplaatst met de vermelding “trekken”.

Deze pictogrammen worden gebruikt bij een geldige nooduitgang als de deur alleen maar een noodfunctie heeft en geen “dagelijkse” uitgang is. Het eerste geeft de plaats weer van een nooduitgang (of de doorgang naar een nooduitgang), de twee andere de te volgen richting.

Pictogram om de vluchtweg naar een trap aan te duiden

Kijk eens rond in de academie of in de afdeling. Herken je de bordjes en weet je nu wat die betekenen?

veiligheid en preventie op de academie: pictogrammen begrijpen In nauw overleg met het stadsbestuur en de preventieambtenaar proberen wij een gedegen veiligheidsbeleid uit te werken. Later dit schooljaar zullen wij zeker een aantal evacuatieoefeningen organiseren. Hou daar nu al rekening mee. Ondertussen laten we u kennismaken met een aantal belangrijke pictogrammen en hun betekenis.

Page 9: infokrant november 2008

9

De leerlingen piano van alle leerkrachten en alle afdelingen bereiden zich volop voor op de eerste editie van de pianodag. Een dag gevuld met workshops en nog veel meer voor iedereen die houdt van pianospelen... Het afsluitend concert om 19.30 uur is een samenwerking met Jeugd & Muziek Waregem. Op het programma staat: Sirius – Jan Van der Roost Concerto en Ré mineur pour 2 pianos et orchestre – Francis Poulenc Symfonie nr 4 in D – Antonin Dvorak Solisten op piano: Luc Devos en Catherine Mertens Losse kaarten: € 6 (-18) / € 8 (+18) met abonnement Jeugd & Muziek: gratis Oblatenauditorium hoofdschool

Page 10: infokrant november 2008

10

Page 11: infokrant november 2008

11

Concertweek 2008

In de week van 17 tot en met 21 november organiseert de academie elke avond een concert, telkens van 19.30 tot 20.30 uur. Op woensdagmiddag is er een verhaal voor kinderen tot 10 jaar.. De bedoeling is dat de leraren optreden voor de leerlingen en dit geheel gratis. Reservatie is wel verplicht!!! De concerten staan in het teken van de film: net als in de film�dit betekent dat het gaat om klassieke muziek die in films wordt gebruikt om de beelden meer kracht bij te zetten of om muziek die speciaal voor een film is gecomponeerd.

Op maandag zijn alle pianoleraren te

zien en te horen op het podium. Zij zullen werken spelen voor 4-handig piano, maar ook werken voor 2 piano’s, zelfs voor 8 handen en als slot een stunt met een werk voor 120 vingers. Hoe dat werkt kan men komen bekijken en beluisteren.

Op dinsdag zijn het traditioneel de collega’s van de

Jazzafdeling die een uur lang muziek uit films zullen spelen.

Op woensdagnamiddag brengen Els

Peeters, Eef Opsomer, Tine Vyncke en Lore Waignein het verhaal van “Lodewijk de koningspinguin” naar het boek van Dimitri Leleu. Aanvang is 14.30 uur. Aanrader voor kinderen! (Zie ook verder.)

Page 12: infokrant november 2008

12

Het concert op woensdagavond

wordt iets grootser opgevatMeen orkest zal niet alleen filmmuziek spelen maar zal ook Pat Mechele en Saskia Debaere begeleiden die M.jawelMzullen zingenM.bekende songs uit bekende filmsM o.a. Alladin, Sister Act, Pearl HarborMen instrumentale nummers uit o.a. The MissionM.The Pink PantherM

Het donderdagavondconcert brengt opnieuw muziek uit films met een extraatjeMvoor dat laatste moet men komen kijken en luisterenMTijdens deze avond worden er bekende werken gespeeld uit wat men noemt: de Klassieke MuziekMde muziek die men hoort op KlaraMen waarvoor velen nogal beducht zijnMhier kan men horen hoe klassieke muziek een duidelijke ondersteuning is bij de beeldvormingMdaarnaast kan men ook luisteren naar filmmuziek, muziek die voor één bepaalde film is gecomponeerd. Men kan luisteren naar kleinere ensembles: een gitaarkwintet, een duo fluit-piano, een strijkkwintet met klarinet, hobo en pianoM

Het afsluitend concert op vrijdag gaat door in de kerkMiedereen in paniekMin een kerk filmmuziek? Men kan daar luisteren naar werken voor orgel-solo, dans en orgel, blokfluit-solo, saxofoon en orgel, cello en orgel en dat allemaal aan elkaar gepraat door orgelcollega Joost Prové. Een week dus om niet te missenMmuziek en film, een schitterende combinatieMDeze concertweek

wordt muzikaal verzorgt door een 40-tal collega’sMIedereen van harte welkom1 en niet vergeten te reserveren!

Page 13: infokrant november 2008

13

Inge Umans van pluizuit.be over Lodewijk de koningspinguin Lodewijk is een koningspinguïn die door zijn eeuwige getwijfel en gewaggel verwarring zaait bij de andere pinguïns. Hij is een vogel en vogels kunnen vliegenM Er is de oude, mopperende Filemon die zich schor staat te schreeuwen dat pinguïns niet kunnen vliegen. Maar er is ook de jonge, intelligente Madeleine, die vindt dat Lodewijk het op zijn minst toch mag proberenM Filemon en Madeleine krijgen allebei aanhangers; voor- en tegenstanders van Lodewijk. Tot de koning der koningspinguïns zich op een dag met de zaak bemoeitM Een zeer ontroerend boek over een pinguïn die niet als de andere pinguïns in het rijtje waggelt. Hij denkt en twijfelt, twijfelt en denkt. Hij is een wat naïeve romanticus die denkt dat hij kan vliegen. Hij krijgt vrienden en vijanden, zonder het zelf te willen. Korte hoofdstukken, uitbundig geïllustreerd, volgen elkaar snel op. Dimitri Leue creëert nieuwe woorden en begrippen die zo goed passen bij de pinguïnwereld die hij schetst. De illustraties zijn breekbaar mooi en ademen dezelfde sfeer uit als het verhaal. Een boek voor dromers en twijfelaars, voor jong én oud. Een absolute aanrader! woensdag 19/11 om 14.30 uur Lisztauditorium verteld door Els, Eef, Tine en Lore reserveren verplicht

nieuwsbrief per email Regelmatig stuurt de academie een electronische nieuwsbrief naar alle leerlingen die bij de inschrijving hun emailadres opgegeven hebben. Ontvangt u momenteel niks maar zou u toch graag aan de mailinglijst toegevoegd worden? Stuur dan een kort bericht naar [email protected]

Page 14: infokrant november 2008

14

Muzikant maakt efficiënter gebruik van hersenen. Mensen die een muziekinstrument bespelen, maken efficiënter gebruik van hun hersenen en zijn beter in staat tot creatief denken dan niet-muzikale personen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse Vanderbilt University. De onderzoekers stelden vast dat proefpersonen met een muzikale opleiding bij het uitvoeren van creatieve opdrachten en woordspelletjes met meer en fantasievollere oplossingen kwamen dan respondenten zonder muzikale achtergrond. De onderzoekers stelden verder dat mensen met een muzikale opleiding ook een hoger intelligentie-quotiënt bleken te hebben. "De muzikanten waren niet alleen vindingrijker, ze overdachten informatie ook op een kwalitatief betere manier," voert hoofdonderzoeker Bradley Folley aan. "We zagen veel meer activiteit in zowel hun linker- als hun rechterhersenhelft." Volgens de onderzoekers werken de hersenen van muzikale mensen mogelijk efficiënter, omdat bij het bespelen van een instrument verschillende delen van het brein worden getraind. Mensen die een instrument bespelen, moeten bijvoorbeeld vaak met twee handen twee verschillende melodieën integreren in één muziekstuk. Folley wijst er daarbij op dat muzikanten erg goed moeten zijn in het lezen van muzikale symbolen, wat voornamelijk met de linkerhersenhelft gebeurt. "Maar tegelijkertijd geven ze vaak hun eigen interpretatie aan de muziek, wat vooral een taak is van de rechterhersenhelft," benadrukt hij. "Misschien zijn ze door die training beter in staat om informatie met beide hersenhelften te verwerken en uit te wisselen." Het effectieve denkproces van muzikanten heeft volgens de wetenschappers ook invloed op hun intellectuele prestaties en leidt tot een hoger intelligentiequotiënt. (via express.be)

Page 15: infokrant november 2008

15

Ondertussen bij de buren...

In Zaal 29 loopt nog t.e.m. 10 december 2008 de tentoonstelling:

Genetic Failures

werken in zeefdruk van Patrick Braemscheute

The Margins of Memory

werken in porselein en andere media van Trees De Mits Stedelijke Academie voor Beeldende Vorming open elke weekdag van 13.30 tot 17.30 uur op zaterdag van 8.30 tot 17 uur.

Prijsuitreiking voor de H3’s schooljaar 2007-2008 Schrijf nu reeds in je agenda: de uitreiking van de getuigschriften van de leerlingen die het afgelopen schooljaar afstudeerden gaat door op zondag 14 december in de raadzaal van het stadhuis te Waregem. Aanvang om 10 uur.

Page 16: infokrant november 2008

16

zondag 9 november koffieconcert met Nederlandse toets

Op zondag 9 november 2008 om 15 uur vindt er een koffieconcert plaats in het Oblatenauditorium van de Academie voor Muziek, Woord en Dans te Waregem. Het gaat om een samenwerking tussen Camera Musicorum Bredana, strijkorkest van “Nieuwe Veste”, instituut voor de Kunsten uit Breda, en de “GeVoelige Snaar”, strijkorkest (samenspel voor Volwassenen) van de Waregemse Academie. Zij brengen samen het werk “The Stone of Destiny” van Norbert Goddaer dat in 2007 werd gecomponeerd door deze Belgische componist en arrangeur. Daarnaast kan U luisteren naar de bekende Belgische sopraan Hilde Coppé en de Belgische harpiste Lakshmi Matthieu die net haar eerste solo-CD

uitbracht. Hilde Coppé zingt samen met Camera Musicorum Bredana de slotaria uit Dido and Aeneas (Purcell), 2 delen uit Exsultate Jubilate (Mozart) en 4 songs: Summertime (G. Gershwin), I could have danced all night (Fr. Loewe), Tonight en I feel Pretty (L. Bernstein). Met Lakshmi Matthieu concerteert de Camera in 3 Ierse dansen van de Nederlandse componist N. Brandon en in de “Aria in Classic Style” van Marcel Grandjany. De concertmeester, Gaby Verhagen en Paul De Meyer soleren in het eerste deel van het dubbelconcerto van J.S. Bach. Naast de Sarabande uit de Simple Symphony (B. Britten) kan u ook nog luisteren naar “Jig”uit de St. Paul’s Suite (G. Holst). De toegangsprijs bedraagt 5 € voor volwassenen en 2,5 € voor leerlingen van de Waregemse Academie. In de pauze is er gratis koffie en thee. Reservaties via onthaal academie 056 60 09 18 of via Paul De Meyer 0497 30 65 99.

Page 17: infokrant november 2008

17

muziekpuzzel

In de letterbrij hierboven zitten twintig verschillende muziekinstrumenten verstopt. De woorden kronkelen alle kanten op. Ze gaan alleen niet diagonaal. Welke instrumenten het zijn, zul je zelf moeten ontdekken. Streep ze alle negentien weg en zet vervolgens de negen letters die overblijven achter elkaar. Deze letters vormen het 21e muziekinstrument. Vind je het?

Page 18: infokrant november 2008

18

kleurplaat!

Page 19: infokrant november 2008

19

Week van de Smaak 2008 Musique à la carte @ CVO.DKO.Waregem

met medewerking van de academie

De cursisten van de volwassenenafdeling van de Waregemse academie brengen aangename jazz- en accordeonmuziek. De afdeling Woord brengt samen met de CVO-cursisten (Frans) culinair geïnspireerde Franse teksten. Alles wordt aangenaam opgefleurd met Franse wijn en hapjes bereid door de kookcursisten van het CVO.

Organisator

CVO Sint-Paulus

I.s.m. Academie voor muziek, woord en dans Waregem

Plaats

CVO Sint-Paulus Toekomststraat 75 8790 Waregem (Waregem)

hapjes en eerste glas wijn gratis, daarna aan democratische prijzen

Voor meer informatie

Tel : 0475/744306 E-mail : [email protected] http://www.cvowaregem.be

Openingsuren

17 november 2008: 19:00 - 22:00