Infobrochure toelatingsexamen arts en tandarts 2015

22
Vlaanderen is onderwijs en vorming Toelatingsexamen arts en tandarts Infobrochure 2015 Agentschap voor kwaliteitszorg in Onderwijs en Vorming ond.vlaanderen.be/toelatingsexamen

description

Slagen voor het toelatingsexamen is een toelatingsvoorwaarde voor de opleidingen tot arts en tandarts aan de Vlaamse universiteiten. De brochure bevat alle informatie voor de kandidaten die willen deelnemen aan het examen 2015.

Transcript of Infobrochure toelatingsexamen arts en tandarts 2015

Page 1: Infobrochure toelatingsexamen arts en tandarts 2015

Vlaanderen is onderwijs en vorming

Toelatingsexamen arts en tandartsInfobrochure 2015

Agentschapvoor kwaliteitszorgin Onderwijs en Vorming ond.vlaanderen.be/toelatingsexamen

Page 2: Infobrochure toelatingsexamen arts en tandarts 2015

Wil je starten met de opleiding tot arts of tandarts aan een Vlaam-se universiteit? Dan moet je eerst slagen in het toelatingsexamen.

Sinds 1997 is slagen voor het examen een bijkomende voor-waarde om toegelaten te worden tot de opleidingen tot arts en tandarts.

Wil je deelnemen aan het toelatingsexamen? Neem deze brochure dan grondig door zodat je je goed kan voor-bereiden.

Meer informatie over het toelatingsexamen vind je op: www.ond.vlaanderen.be/toelatingsexamen

Het Toelatingsexamen

Page 3: Infobrochure toelatingsexamen arts en tandarts 2015

3

Inhoudstafel1. Waarom is er een toelatingsexamen? 42. Wie moet het toelatingsexamen afleggen? 53. Waar en wanneer vindt het toelatingsexamen plaats? 64. Hoe en wanneer kan ik me inschrijven? 65. Hoeveel kost het om deel te nemen aan het examen? 76. Hoe verloopt het examen? 87. Wat moet ik kennen en kunnen voor het examen? 108. Hoe kan ik me voorbereiden op het examen? 159. Kan ik vrijstellingen krijgen? 1610. Ik denk dat ik door een functiebeperking niet volwaardig kan deelnemen. Wat moet ik doen? 1711. Hoe word ik beoordeeld? 1812. Wanneer en hoe krijg ik mijn resultaat? 2013. Kan ik mijn examen inkijken? 20

Nog vragen? 21Colofon 21

Page 4: Infobrochure toelatingsexamen arts en tandarts 2015

4

1. Waarom is er een toelatingsexamen?

De federale overheid beperkt per gemeenschap de toegang van artsen en tandartsen tot het systeem van de sociale ze-kerheid.

De verhouding van het aantal zorgverstrekkers tot de be-hoeften van een maatschappij of het aantal inwoners van een land of regio beïnvloedt de volksgezondheid. De over-heid wil ervoor zorgen dat die verhouding in evenwicht blijft.

Daarom organiseert Vlaanderen sinds 1997 een toelatingsexa-men dat het aantal kandidaten voor de opleidingen van arts en tandarts beperkt op basis van een kwalitatieve selectie-procedure. Het toelatingsexamen toetst de bekwaamheid van studenten om een geneeskundige of tandheelkundige opleiding met succes te volgen.

Sinds de invoering van het examen hebben ongeveer 41.000 kandidaten deelgenomen. Gemiddeld slaagt 45 procent, soms na herhaalde pogingen.

Sinds het toelatingsexamen plaatsvindt, zijn de slaagper-centages in het eerste jaar van de opleidingen van arts en tandarts ongeveer verdubbeld aan alle universiteiten van de Vlaamse Gemeenschap. In de daaropvolgende opleidings-jaren ligt het slaagpercentage nog hoger.

Page 5: Infobrochure toelatingsexamen arts en tandarts 2015

5

2. Wie moet het toelatingsexamen afleggen?

Voor wie?Iedereen die zich wil inschrijven voor de opleiding tot arts of tandarts, of voor een opleidingsonderdeel ervan, moet geslaagd zijn voor het examen.

Dat geldt ook als je die opleidingen wil volgen op basis van een examencontract. Daarnaast moet je ook voldoen aan de gewone toelatingsvoorwaarden voor de opleidingen.

Voor wie niet? » Als je al vóór 2015 geslaagd bent voor het toela-

tingsexamen én uiterlijk op 31 december van het jaar waarin je geslaagd bent, het diploma secun-dair onderwijs hebt behaald.

» Als je in het buitenland het diploma van arts of tandarts hebt behaald en de toelating hebt om je aan een universiteit van de Vlaamse Gemeenschap in te schrijven voor een masteropleiding in het studiegebied geneeskunde of tandheelkunde.

Twijfel je?Stel je concrete vraag per e-mail of per brief aan de exa-mencommissie. Vragen worden niet telefonisch behandeld.

Alleen het schriftelijke antwoord van de examencommissie per e-mail of per brief geldt als definitief uitsluitsel.

Het examen is alleen bedoeld voor kandidaten die oprecht de intentie hebben de opleiding tot arts of tandarts aan te vatten.

Het examen is geen globale geschiktheidsproef voor academisch onderwijs. Het is een zeer specifieke geschiktheidsproef voor de opleidingen tot arts en tandarts.

Het inschrijvingsgeld dekt slechts een fractie van de reële kost. Daarom is deelname aan het toelatingsexamen om jezelf te testen of voor andere oneigenlijke doeleinden maatschappelijk niet aanvaardbaar.

Opgelet!

Page 6: Infobrochure toelatingsexamen arts en tandarts 2015

6

4. Hoe en wanneer kan ik me inschrijven?

3. Waar en wanneer vindt het toelatingsexamen plaats?

Er is één toelatingsexamen per jaar met twee onafhan-kelijke examenmomenten: één in juli en één in augustus.

Het toelatingsexamen duurt een hele dag en wordt op één plaats voor alle kandidaten tegelijk georganiseerd.

Examendata

1e examenmoment 2e examenmomentdinsdag 7 juli 2015 dinsdag 25 augustus 2015

Het examen vindt plaats in Brussels Expo, Belgiëplein 1, 1020 Brussel. Alle informatie over de bereikbaarheid vind je op de website van Brussels Expo: www.brusselsexpo.be

Inschrijven doe je online via de website van het toelatings-examen. Je meldt je aan met een persoonlijk e-mailadres. Daarna ontvang je een wachtwoord dat je kan aanpassen. Hou dat wachtwoord zorgvuldig bij.

Hou rekening met de inschrijfdata en schrijf je tijdig in. Na deze data worden geen inschrijvingen meer aanvaard!

Start inschrijvingen Stop inschrijvingen

1e examenmoment 2 maart 2015 18 mei 2015 - 14.00u2e examenmoment 15 juli 2015 3 augustus 2015 - 14.00u

Je kan je niet tegelijk voor twee examenmomenten inschrijven.

Wie niet geslaagd is in juli, kan zich opnieuw inschrijven voor het examen in augustus.

Het is niet verplicht in te schrijven voor het examen van juli om in augustus te kunnen deelnemen.

Opgelet!

Page 7: Infobrochure toelatingsexamen arts en tandarts 2015

7

5. Hoeveel kost het om deel te nemen aan het examen?

Het inschrijvingsgeld bedraagt 34 euro per examenmo-ment. Dit bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd.

Nadat je je hebt geregistreerd via de website, krijg je een e-mail om het inschrijvingsgeld te betalen met vermelding van een gestructureerde mededeling.

Zorg ervoor dat je het inschrijvingsgeld op tijd betaalt en bewaar het betalingsbewijs. De examencommissie moet het inschrijvingsgeld netto ontvangen.

Als je niet op tijd hebt betaald, ben je niet ingeschreven!

Uiterste betaaldata

1e examenmoment 2e examenmoment25 mei 2015 4 augustus 2015

Je kan het betaalde inschrijvingsgeld niet terugvorderen, ook niet als je niet deelneemt of om één of andere reden verhinderd bent.

Je kan het inschrijvingsgeld niet doorschuiven naar een volgend examenmoment. Je kan je inschrijving niet doorgeven aan een andere kandidaat.

Opgelet!

Page 8: Infobrochure toelatingsexamen arts en tandarts 2015

8

6. Hoe verloopt het examen?

Het toelatingsexamen is een massa-event. In 2014 namen 5110 kandidaten in juli deel en 3331 in augustus. Wees daarop voorbereid.

Het examen neemt een volledige dag in beslag. Alleen wie het volledige examen aflegt, krijgt een geldig resultaat. Als je opgeeft tijdens het examen, is je deelname ongeldig.

Twee weken voor het examen ontvang je praktische infor-matie over het verloop van het examen en gedetailleerde examenrichtlijnen. Als je die informatie niet ontvangt, neem je via de website contact op met de helpdesk.

Breng een afdruk van je uitnodigingsbrief en je geldige identiteitskaart of (internationaal) paspoort mee naar het examen. Zonder deze documenten kan je niet aan het exa-men deelnemen. Alle andere identificatiedocumenten zijn niet geldig.

Het examen bestaat uit twee delen: » Kennis en Inzicht in de Wetenschappen (KIW);

» Informatie Verwerven en Verwerken (IVV).

In beide delen toetst het examen je inzicht, redeneervermo-gen en assimilatiecapaciteit. Het examen toetst dus niet al-leen je wetenschappelijke competenties, maar ook je contac-tuele eigenschappen en redeneervermogen. Alle vragen van het toelatingsexamen zijn meerkeuzevra-gen. In de regel krijg je meerdere mogelijke antwoorden aan-geboden waarvan slechts één juist is. Het komt er dus op aan elke vraag aandachtig te bestuderen en heel nauwkeurig de instructies te volgen. Op het examen krijg je per onderdeel een werkboek en een antwoordblad. Je kan de antwoorden eerst aanduiden in de werkboekjes. Nadien breng je ze over op het definitieve antwoordblad.

Page 9: Infobrochure toelatingsexamen arts en tandarts 2015

Gebruik de linkerkolom als klad voor je de eigenlijke ant-woordcirkeltjes aanstipt. Die antwoordcirkeltjes zijn de enige geldige antwoordkeuzes.

Werkboeken en de linkerkolom van het antwoordblad wor-den niet verbeterd.

Hou tijdens het examen de looptijd van de examenonder-delen goed in de gaten. Je bent immers zelf verantwoor-delijk om de antwoordcirkeltjes tijdig en correct aan te stippen op de definitieve antwoordbladen.

Als je het antwoordblad eenmaal hebt ingeleverd, kan je geen enkele wijziging meer aanbrengen.

TipBekijk de videobeelden op de website waarin wordt getoond hoe je de antwoordbladen correct kan invullen.

9

Page 10: Infobrochure toelatingsexamen arts en tandarts 2015

10

7. Wat moet ik kennen en kunnen voor het examen?

Kennis en inzicht in de wetenschappen (KIW)Dit examengedeelte peilt je kennis en inzicht in de we-tenschappen, toegespitst op de vakken biologie, fysica, chemie en wiskunde.

De examencommissie bakent voor elk vak afzonderlijk een leerstofinhoud af. Het niveau van de vragen is afgestemd op wat op redelijkerwijze verwacht wordt als het gemiddelde van de leerplannen van de derde graad van het algemeen secundair onderwijs (aso).

Niet alleen de leerstof van de derde graad is bij dit on-derdeel belangrijk, ook een stevig inzicht in de leer-stof van voorafgaande jaren kan noodzakelijk zijn.

Het gaat niet louter om kennis, maar vooral om inzicht. Elk wetenschapsonderdeel omvat evenveel meerkeuzevragen. Die peilen niet naar bewijzen of zuiver theoretische aflei-dingen.

Op basis van een aantal gegevens moet je afleidingen kunnen maken om tot het juiste resultaat te komen. Een vraagstelling kan ook gebaseerd zijn op grafische gegevens. Grafieken kunnen analyseren is dus een belangrijke vaardig-heid.

Behalve de vaardigheid in het analyseren van een probleem en de mogelijkheid om snel een nieuw begrip te assimileren en op te nemen in de al verworven kennis, is de gedreven-heid om een probleem op te lossen een belangrijke troef om te slagen in de verdere opleiding.

Laat je dus niet te snel afschrikken! Dat geldt in de eerste plaats voor vragen waarbij wat rekenwerk gevraagd wordt, al is dat rekenwerk vrij beperkt en zo eenvoudig mogelijk gehouden.

Page 11: Infobrochure toelatingsexamen arts en tandarts 2015

11

Het is niet toegestaan om elektronische rekentoestellen of andere hulpmiddelen te gebruiken.

Grootheden, symbolen en eenheden worden gebruikt vol-gens de geldende SI-normen. Als dat zinvol is, worden syno-niemen vermeld en wetmatigheden verduidelijkt.

Indien nodig krijg je tabellen met nuttige constanten, loga-ritmen, kwadraten, goniometrische getallen en formules ter beschikking.

Leerstofoverzicht KIW

Het definitieve leerstofoverzicht wordt vóór 31 januari 2015 op de website van het toelatingsexamen bekend gemaakt.

De te kennen leerstof komt in grote lijnen overeen met de leerstof van de voorbije jaren. Er zullen in elk geval geen grote toevoegingen gebeuren.

Page 12: Infobrochure toelatingsexamen arts en tandarts 2015

12

7. Wat moet ik kennen en kunnen voor het examen?

Informatie verwerven en verwerken (IVV)Dit examengedeelte peilt naar je vermogen om informatie adequaat op te nemen én om die informatie te verwer-ken, zodat je ze nuttig kan aanwenden.

Dat is niet alleen relevant om in de toekomst te functione-ren als arts of tandarts, maar het bepaalt ook je kansen op succes in de opleiding. IVV peilt in eerste instantie naar je studeerpotentieel.

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat een hoge score voor dit onderdeel gepaard gaat met betere studiere-sultaten tijdens de opleiding zelf.

Het examengedeelte IVV bestaat uit twee onderdelen: een communicatieproef en een stilleestekstproef.

COMMUNICATIEPROEF

De communicatieproef peilt naar je persoonlijke, interper-soonlijke en communicatieve competenties.

Daarbij gaat het niet alleen om kennis, maar ook om at-titudes en vaardigheden die voor een arts van belang zijn.

De volgende dimensies worden getoetst:

» goede luisterhouding, de mogelijkheid om per-soonlijke aandacht te geven aan de ander, respect-vol met elkaar omgaan;

» empathie of het vermogen om je in te leven in de situatie en in de belevingswereld van de ander;

» (familie)relaties begrijpen en een open en con-structief gesprek aangaan waarin loyaliteit en waardigheid bewaard blijven en je samen de beste keuze maakt;

Page 13: Infobrochure toelatingsexamen arts en tandarts 2015

13

7. Wat moet ik kennen en kunnen voor het examen?

» de vaardigheid om gedrag en emoties correct te interpreteren, waarbij je verschillende interpreta-ties kan onderkennen en de bruikbaarheid ervan voor bepaalde doeleinden kan beoordelen;

» een constructieve houding aannemen in conflict-situaties en in individuele of collectieve situaties met hevige emoties of uitzichtloosheid;

» zelfreflectie of het kunnen inschatten van de gevolgen van je eigen gedrag in een relationele situatie met kwetsbare burgers, collega’s en andere betrokkenen.

De vaardigheden worden getoetst via casussen. De casussen hebben betrekking op zorgsituaties en andere maatschappe-lijke situaties waarmee een 18-jarige in aanraking zou kun-nen komen in familie- of vriendenkring of in de context van een stage of een studentenjob.

Voor elke casus worden verschillende reactiemogelijkheden gegeven, en wordt er gevraagd de reactie aan te duiden die getuigt van de aanwezigheid van de gewenste communica-tieve vaardigheid.

Soms krijg je een korte situatie voorgelegd waaraan één vraag gekoppeld is, soms krijg je langere situaties waarbij je verschillende meerkeuzevragen moet beantwoorden.

Als je de indruk hebt dat verschillende alternatieven juist kunnen zijn, kies je het alternatief dat jij het beste vindt. Er is slechts één juist antwoord per vraag mogelijk.

Page 14: Infobrochure toelatingsexamen arts en tandarts 2015

14

STILLEESTEKSTPROEF

Dit examenonderdeel test je inzicht en assimilatievermo-gen.

Je moet in staat zijn om vragen te beantwoorden over een aantal korte wetenschappelijke teksten die verschillende as-pecten van dezelfde problematiek beschrijven. Elke tekst be-staat uit ongeveer één pagina, al dan niet geïllustreerd met figuren.

Over deze teksten worden meerkeuzevragen gesteld. Je be-antwoordt de vragen op basis van informatie die in de tek-sten en eventueel in bijbehorende schema’s, figuren, tabellen … wordt aangereikt. Je kan de teksten zo vaak als nodig her-lezen en je kan ze continu raadplegen.

Vervolgens worden alle documenten opgehaald en krijg je een nieuwe set met meerkeuzevragen. Die vragen moet je beantwoorden zonder dat je de informatie uit de teksten kan raadplegen.

Eventueel worden er een aantal schema’s of figuren uit de teksten ter beschikking gesteld. Je beantwoordt de vragen op basis van de informatie die je je herinnert of die je ver-werkt hebt uit de teksten, schema’s en figuren.

Je mag geen informatie uit de originele teksten noteren om tijdens het tweede deel van de proef te gebruiken. Als je dat toch doet, zal de examencommissie sancties treffen.

Page 15: Infobrochure toelatingsexamen arts en tandarts 2015

15

8. Hoe kan ik me voorbereiden op het examen?

Om je voor te bereiden is het essentieel dat je deze bro-chure en de website van het toelatingsexamen grondig doorneemt.

Het examen is opgesteld om de kandidaten voor de op-leidingen te selecteren, daardoor kan je je er maar in beperkte mate op trainen. Je leerkrachten van het se-cundair onderwijs en het centrum voor leerlingen-begeleiding in je buurt kunnen beoordelen of je een reële kans hebt om te slagen.

Zijn er voorbeeldvragen?Op de website van het toelatingsexamen vind je verschillen-de voorbeeldvragen. Die geven je een idee van de wijze van examineren. Andere examenvragen worden niet vrijgegeven.

Noch de examencommissie, noch de overheid verstrekt ander voorbereidingsmateriaal of beveelt dat materiaal aan.

De examencommissie draagt geen enkele verantwoordelijk-heid voor informatie die wordt verspreid via andere ka-nalen, zoals niet-officiële websites en trainingssessies.

Informatie uitwisselen met vrienden die het examen al heb-ben afgelegd, kan je slaagkansen verhogen. Volgens onder-zoek is het effect daarvan groter dan (betalende) websites of trainingscursussen.

Page 16: Infobrochure toelatingsexamen arts en tandarts 2015

16

9. Kan ik vrijstellingen krijgen?

Nee, er kunnen geen vrijstellingen aangevraagd worden, noch van één examen naar een ander, noch op grond van reeds gevolgde opleidingen of specifieke werkervaring.

Kandidaten die eerst een andere opleiding hebben gevolgd en willen overstappen naar de opleiding arts of tandarts, zijn niet vrijgesteld van het toelatingsexamen.

Het meest voorkomende voorbeeld is dat van de “omweg” via de opleiding biomedische wetenschappen. Die opleiding heeft echter eigen doelstellingen en is niet noodzakelijk de ideale voorbereiding op een studie in de geneeskunde of tandheelkunde. Als je geslaagd bent voor de opleiding biomedische wetenschappen, garandeert dat niet dat je zult slagen voor het toelatingsexamen.

Hetzelfde geldt als je eerst een deel van de opleiding in de Franse Gemeenschap of in het buitenland hebt gevolgd.

Elk verzoek om vrijstelling van bepaalde onderdelen van het toelatingsexamen is dus nutteloos.

Page 17: Infobrochure toelatingsexamen arts en tandarts 2015

17

10. Ik denk dat ik door een functiebeperking niet volwaardig kan deelnemen. Wat moet ik doen?

De examencommissie streeft ernaar om kandidaten in opti-male omstandigheden aan het examen te laten deelnemen.

De examencommissie biedt aan personen met een functie-beperking (bv. dyslexie, dyscalculie,…) specifieke ondersteu-nende maatregelen.

Je kan ondersteunende maatregelen aanvragen via de web-site van het toelatingsexamen onder het luik ‘functiebeper-kingen’.

Een functiebeperking is elke langdurige fysieke, mentale, verstandelijke of zintuiglijke beperking die je in wisselwer-king met diverse drempels kan beletten volledig, daadwerke-lijk en op voet van gelijkheid met anderen te participeren in de samenleving.

Om ervoor te zorgen dat de examencommissie de nodige voorbereidingen kan treffen, is het belangrijk je aanvraag op tijd te doen. Hou rekening met de volgende data:

UITERSTE AANVRAAGDATA ONDERSTEUNENDE MAATREGELEN

1e examenmoment 2e examenmoment

25 mei 2015 4 augustus 2015

Meldingen die te laat gedaan worden, kunnen niet worden verwerkt. De examencommissie kent geen ondersteunende maatregelen toe op basis van laattijdige aanvragen.

Je moet voor elk examenmoment een nieuwe aanvraag indienen, ook als je al in 2013, 2014 of in juli 2015 deelnam aan het examen met een goedgekeurde aanvraag voor ondersteunende maatregelen.

Het medisch verslag moet je niet opnieuw toevoegen aan je aanvraag.

Opgelet

Page 18: Infobrochure toelatingsexamen arts en tandarts 2015

18

11. Hoe word ik beoordeeld?

De Vlaamse Regering legt vooraf niet vast hoeveel kandida-ten mogen slagen. Er is dus geen numerus fixus voor de opleiding tot arts of tandarts ingesteld.

Puntenverdeling Het examen staat op veertig punten.

Het onderdeel KIW bestaat uit een gelijk aantal meerkeuze-vragen per discipline: biologie, fysica, chemie en wiskunde. Elk van de vier disciplines staat op vijf punten op een totaal van twintig punten. Het geheel wordt beoordeeld. Je moet dus geen minimale score halen op elk wetenschapsgebied afzonderlijk.

Het onderdeel IVV staat op 20 punten De communicatie-proef omvat een aantal meerkeuzevragen en staat op zes punten. De stilleestekstproef bestaat uit twee delen met meerkeuzevragen. De stilleestekstproef deel 1 (open boek) en deel 2 (gesloten boek) staan telkens op zeven punten. Ook hier wordt het geheel beoordeeld. Je moet dus geen mini-male score halen op elk deel afzonderlijk.

Concrete informatie over het aantal vragen per onderdeel KIW en IVV verschijnt op de website van het toelatings-examen, ten laatste bij de start van de eerste inschrijvings-periode op 2 maart 2015.

GiscorrectieDe examencommissie past een giscorrectie toe.

Als een meerkeuzevraag vier antwoordalternatieven heeft, is slechts één ervan het juiste antwoord. De andere drie zijn fout en hebben alleen tot doel je af te leiden.

Het juiste antwoord levert één punt op. Een fout antwoord levert negatieve punten op. Het is dus af te raden naar het juiste antwoord te gissen.

De examencommissie zal op voorhand de grootte van de gis-correctie aangeven en deze communiceren via de website.

Page 19: Infobrochure toelatingsexamen arts en tandarts 2015

19

Voorwaarden om te slagenElke kandidaat moet aan de volgende drie voorwaarden voldoen om te slagen voor het examen:

» ten minste 10 op 20 behalen voor het examenge-deelte Kennis en inzicht in de wetenschappen;

» ten minste 10 op 20 behalen voor het examenge-deelte Informatie verwerven en verwerken;

» ten minste 22 op 40 behalen op het geheel (als som) van beide examengedeelten.

Bij de deliberatie houdt de examencommissie geen rekening met persoonlijke omstandigheden, zoals familiale omstan-digheden, het doorlopen studietraject of eerder behaalde resultaten.

Als je geslaagd bent, mag je je inschrijven voor de op-leiding tot arts of tandarts aan een universiteit binnen de Vlaamse Gemeenschap.

Opgelet met antwoordstrategieën! Wees voorzichtig met het hanteren van antwoordstrategieën waarbij je beoogt nipt te slagen.

De examencommissie analyseert de resultaten na afloop van het examen. De examencommissie kan na itemanalyse en bij een manifest slechte itemrespons besluiten om de positieve en negatieve punten van dit item in de scores van alle kandidaten te verwijderen.

De overblijvende items worden dan herrekend naar het vastgelegde puntengewicht per examenonderdeel.

Je moet tijdig in het bezit zijn van een diploma secundair onderwijs. Als je geslaagd bent voor het toelatingsexamen, heeft dat geen enkele waarde als je geen diploma secundair onderwijs kan voorleggen bij je inschrijving aan de universiteit van je keuze.

Je moet je diploma secundair onderwijs behaald hebben uiterlijk op het einde van het kalenderjaar waarin je voor het toelatingsexamen geslaagd bent.

Als je aan die voorwaarde voldoet, blijft het slagen voor het toelatingsexamen onbeperkt geldig in de tijd. Je hoeft je dus niet onmiddellijk in te schrijven voor de opleiding tot arts of tandarts.

Page 20: Infobrochure toelatingsexamen arts en tandarts 2015

20

13. Kan ik mijn examen inkijken?

12. Wanneer en hoe krijg ik mijn resultaat?

De eerste dinsdag na het toelatingsexamen kan je vanaf 14 uur een gedetailleerd overzicht van je resultaat via de website bekijken.

Inloggen doe je met je wachtwoord dat je hebt gekregen bij je inschrijving. Als je je wachtwoord niet meer weet, kan je een nieuw wachtwoord aanvragen. Hou er wel rekening mee dat dit enige verwerkingstijd kost.

Enkele dagen later krijg je een e-mail waarin je resultaat officieel meegedeeld wordt. Als je geslaagd bent, geldt het e-maildocument als het formele bewijsstuk dat je moet voor-leggen bij je inschrijving aan de universiteit van je keuze.

Ja, maar je kan geen didactische feedback krijgen over je geleverde prestatie. De inzage laat je toe na te gaan of er geen vergissing is gemaakt bij je beoordeling.

Aangezien er per jaar slechts één toelatingsexamen is (ook al zijn er twee examenmomenten), is de inzage in de examen-documenten alleen mogelijk na afloop van het examenmo-ment in augustus.

De inzagemomenten worden ingepland na de bekendma-king van de resultaten van het tweede examenmoment.

Je kan een inzage elektronisch aanvragen tussen 2 en 6 september 2015. De nodige informatie vind je na het exa-menmoment in augustus op de website. Je kan slechts één-maal je examen inkijken.

Page 21: Infobrochure toelatingsexamen arts en tandarts 2015

21

ColofonMeer informatie vind je op de officiële website van het toe-latingsexamen:

» www.ond.vlaanderen.be/toelatingsexamen

Bel gratis naar de Vlaamse infolijn op het nummer 1700, elke werkdag van 9 tot 19 uur.

Alle briefwisseling richt je aan de examencommissie » ofwel per e-mail:

[email protected]

» ofwel per aangetekend schrijven: Agentschap voor Kwaliteitszorg in Onderwijs en Vorming - Toelatingsexamen arts en tandarts Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL

Elke andere vorm van briefwisseling wordt niet beantwoord en is niet rechtsgeldig.

SAMENSTELLING:

Vlaams Ministerie van Onderwijs en VormingAgentschap voor Kwaliteitszorg in Onderwijs en VormingExamencommissie Toelatingsexamen arts en tandarts

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER:

Ann Verhaegen, administrateur-generaalAgentschap voor Kwaliteitszorg in Onderwijs en VormingKoning Albert II-laan 15, 1210 Brussel

FOTO’S

Thinkstock | iStockphoto | Examencommissie

DEPOTNUMMER

December 2014D/2014/3241/342

Nog vragen?

Page 22: Infobrochure toelatingsexamen arts en tandarts 2015

Koning Albert II-laan 151210 BRUSSELwww.akov.bewww.ond.vlaanderen.be/toelatingsexamen BEL 1700

Agentschapvoor kwaliteitszorgin Onderwijs en Vorming