Infoboekje 2016

36
Informatieboekje opleidingen seizoen 2016/2017 Iedereen kan goed leren schilderen! ®

description

Informatie over het opleidingen programma van Art Partout Academie voor Realistische Schilderkunst in Deventer.

Transcript of Infoboekje 2016

Page 1: Infoboekje 2016

Informatieboekjeopleidingen

seizoen 2016/2017

Iedereen kan goed leren schilderen! ®

Page 2: Infoboekje 2016

1 Voorpagina 2. Inhoud 3. Voorwoord4. Realistisch schilderen: een ambacht dat iedereen kan leren5. Opleidingsmogelijkheden realistisch schilderen6. - 1e jaar 3- jarige opleiding ( jaar, week, dagopleiding )7. - 2e jaar8. - 3e jaar 9. Tekenen ( 1e en 2e en portret )10. Specialisaties en masterclass11. - landschap12. - dier en natuur13. - portret en model14. - stilleven, 17e eeuwse technieken 15. - magisch- en hyperrealisme16. Werk van cursisten 17. Jong talent 18. Werk van cursisten 19. Kennismakingsworkshops en landelijke workshops 20. Werk van cursisten 21. 8 Daagse portretacademie 23. Events en teambuilding 24. Schildervakantie 25. Demonstraties, lezingen, facultatieve activiteiten26. Algemene voorwaarden 27. Algemeen ( nieuwsbrief, inhalen gemiste lessen, certificaten, materialen)28. Lesroosters jaaropleidingen, masterclass en specialisaties29. Lesroosters weekopleidingen en tekenen30. Lesroosters Dag/weekopleidingen 31. Lesroosters Dag/maandopleidingen32. Lesroosters specialisaties, mastergroep en jong talent33. Vrienden van Art Partout, open atelier34., 35. Tarieven36. Achterpagina; locatie, contactgegevens academie en teamfoto

Inhoud2

Foto omslag: een schilderij vervaardigd door bezoekers tijdens de expositie‘Werk van cursisten’ in de Lebuïnuskerk in Deventer van 27 mei t/m 4 juni 2016.

Page 3: Infoboekje 2016

3

Iemand met veel verbeeldingskracht die in staat is zijn ideeën vorm te geven in bij-voorbeeld een schilderij noemen we een kunstenaar. Om je eigen verbeelding te kun-nen weergeven op paneel of doek is kennis en kunde nodig. Je moet immers iets weten over kleuren, schildertechnieken en com-positie.

We leven in een driedimensionale wereld en we willen op een tweedimensionaal vlak een stuk ‘werkelijkheid’ verbeelden, al dan niet verrijkt met onze fantasie. In dit span-ningsveld gaan kunst en ambacht hand in hand. ‘Zonder ambacht geen kunst’. De oude meesters beschouwden schilderen als een ambacht, iets waar tegenwoordig vaak aan voorbij gegaan wordt. Pas als we geconfronteerd worden met ons onvermo-gen tot goed kijken en waarnemen en de weerbarstigheid van verf en penseel, besef-fen we dat voor het maken van een goed schilderij vakkennis noodzakelijk is. Toch is schilderen makkelijker dan de meeste men-sen denken.

Vaak zijn mensen in de veronderstelling dat schilderen alleen is weggelegd voor de kunstzinnige mens met ‘talent’. Echter het beheersen van het schilderen rust op drie pijlers; kennis, ervaring en inspiratie. Je hebt dan al de belangrijkste componenten voor ‘talent’ in handen.

De academie heeft in de loop van 16 jaar veel mensen opgeleid die aanvankelijk dachten geen of weinig talent te bezitten maar binnen een jaar toch in staat bleken om prachtige werken te creëren. Enerzijds heeft dit te maken met je eigen passie en bevlogenheid om bezig te zijn en je (verbor-gen) creativiteit te ontplooien. Anderzijds is het belangrijk de nodige instructies te ont-vangen om effectief en op de juiste manier een ontwikkeling door te maken. Art Partout heeft niet de pretentie cursisten op te leiden tot kunstenaars, dat zou ook niet mogelijk zijn. Elk individu bepaalt zelf welke stappen met de verworven ambachtelijke kennis gezet worden.

De lesmethode is zo ontwikkeld dat vak-kennis centraal staat, op zodanige wijze dat al schilderend stapsgewijs de technieken in een korte tijd eigen gemaakt kunnen worden. Deze opleiding is zowel bedoeld voor mensen die nog nooit een penseel in handen hebben gehad als voor de meer geoefende schilder die zijn of haar technie-ken wil uitbreiden of verfijnen. Voor de een is het een nieuwe betekenisvolle hobby met ongekende mogelijkheden, voor de ander een aanvulling van technische mogelijkhe-den voor meer inspiratie.

Tomas Nagy,directeur

Voorwoord

Page 4: Infoboekje 2016

4

In september 2000 is de school van start gegaan met een groepje van zes cursisten. Tomas Nagy, de oprichter van de school, zag de behoefte in de markt voor een klassieke schilderopleiding en ontwikkelde een lespro-gramma in de traditie van de klassieke tech-nieken. In tegenstelling tot de Belgische aca-demies waren in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw praktisch alle klassieke onderwijs-methoden op het gebied van realisme uit de Nederlandse academies ver-dwenen.

Art Partout Academie voor Realistische Schilderkunst heeft als doel om cursisten deze klassieke schildertechnieken te onder-richten. Kleurenleer, compositie, perspec-tief, toonwaarden, glaceren en diverse penseelvoeringen komen uitgebreid aan bod. Naast het aanleren van technieken van het fijnschilderen, die aan de basis ligt van de klassieke schilderkunst, komen ook de onderschildering en grisaille techniek aan de orde. Bij het portret- en modelschilderen wordt veel aandacht besteed aan anatomie. De uiteenlopende onderwerpen vormen de opleiding realistisch schilderen die in drie jaar afgerond kan worden.

De ontwikkelde lesstof en -methode van Art Partout sloeg zo goed aan dat het cur-sistenaantal uitgroeide tot ruim vierhonderd cursisten. De lessen worden gegeven in Deventer, de academie beschikt over vijf grote, lichte lokalen met uitstekende faci-liteiten, waaronder een groot assortiment rekwisieten, zodat men zelf composities kan maken om naar waarneming te kunnen schilderen.

De opleiding is bedoeld voor mensen die naast de ontspannen bezigheid ook goed en waarheidsgetrouw willen leren om realis-tisch werk te vervaardigen. Afhankelijk van inzet en tijd is het voor iedereen mogelijk, na betrekkelijk korte tijd, mooie en technisch verantwoorde werken te creëren. Naarmate de opleiding vordert zullen de werkstukken steeds gecompliceerder wor-den zodat de cursist permanent een pro-gressie in de ontwikkeling zal doormaken.Niet alleen beginners maar ook gevorderde schilders kunnen veel baat hebben bij de vele technieken .

Na de driejarige opleiding kan de cursist zich specialiseren in verschillende disciplines zoals stilleven/17e eeuwse technieken, land-schap, dieren/planten, magisch- en hyper-realisme en portret.

Een ambacht dat iedereen kan leren

Realistisch schilderen

Page 5: Infoboekje 2016

De volledige opleiding bestaat uit drie lesja-ren. In het eerste jaar worden de belangrijke fijnschilder-technieken behandeld. Na het afronden van elk jaar kan de cursist beslis-sen te stoppen of door te gaan naar een volgend lesjaar.

Lesmethode en lesboekHet lesprogramma is zodanig van opzet dat de cursisten zich de stof en de oefeningen zo snel mogelijk eigen kunnen maken. De technieken worden uitgelegd en voorge-daan, verder wordt waar nodig ondersteund middels DVD’s en PowerPoint presentaties.Van elk lesjaar is een uitgebreid lesboek met illustraties en voorbeelden, zodat de cursist een naslagwerk heeft om ook thuis aan het werk te gaan. De thema’s van elk jaar zijn zeer divers en met oplopende moeilijkheids-graad. Om iedereen maximaal aandacht te kunnen geven zijn de klassen niet groter dan tien personen. Gemiste lessen kunnen in overleg op een ander tijdstip ingehaald worden.

5

Wekelijks een dagdeel of één dag per maand oféén dag per week of een hele week + vier terugkomdagen

Opleidingsmogelijkheden realistisch schilderen

1. Jaaropleiding: Gedurende 30 weken een-maal per week 2.5 uur. De lessen worden op verschillende dagdelen, overdag en ‘s avonds, gegeven. Er zijn twee instroommo-menten; de 2e week van maart en de 3e week van september.

2. Weekopleiding: 9 volle dagen, waarvan een aaneengesloten week en vier terugkom-dagen. Voor de weekopledingen zijn op jaarba-sis diverse instapmogelijkheden.

3. Dag/weekopleiding: één dag in de week gedurende negen weken. Voor de dag/week opledingen zijn op jaarbasis diverse instapmo-gelijkheden.

4. Dag/maandopleiding: één dag in de maand gedurende negen maanden. Voor de dag/maand opledingen zijn op jaarbasis diverse instapmogelijkheden.

Instapmomenten week en dagopleidingenZie lesrooster op pagina 29-31 voor de verschillende startmomenten. LestijdenVoor de week- en dag opleiding zijn van 9.30 uur tot 17.00 uur. LunchTijdens de middagpauze wordt een uitgebreide lunch geserveerd (optioneel).

Lesaanbod in vier variantenOm de opleiding voor iedereen toegan-kelijk te maken worden de lessen in vier varianten aangeboden. De vier varianten bevatten dezelfde leerstof.

Page 6: Infoboekje 2016

1e Jaar

Het eerste jaar van de opleiding is voorna-melijk gericht op het aanleren van fijnschil-der-technieken en het goed leren waarne-men van vorm, verhoudingen, toonwaarden en kleur. In dit lesjaar komen alle relevante basistechnieken aan bod. De lessen worden klassikaal gegeven en elke cursist is bezig met hetzelfde onderwerp. De lessen zijn zo opgebouwd dat men bij vrijwel elk onder-werp kennis maakt met een nieuwe tech-niek die hoort bij dat specifieke onderwerp. Het aanbod van de lesstof gebeurt door uitleg en voordoen door de docent. Het les-programma wordt waar nodig ondersteund door DVD’s en PowerPoint.

Bij de opleiding hoort een uitgebreid les-boek met beschrijvingen en illustraties, dit vormt een naslagwerk ter ondersteu-ning wanneer u thuis aan het werk wilt. De onderwerpen zijn: stillevens, dieren, fruit en natuur. U leert in het eerste jaar alle belangrijke technieken zoals diverse penseelvoeringen, de uithaaltechniek, het schiften, tamponneren, withoging, grisaille schilderen, verdassen, glaceren, toonwaarden aanbrengen, stofuitdrukking, onderschildering en het mengen van verf. Er wordt geschilderd op krijtpaneel zodat het fijnschilderen in uiterste precisie tot haar recht kan komen. Naast het aanleren van schildervaardigheden worden een aantal

Deel opleidingHet eerste lesjaar kan men ook volgen in een verkorte vorm, d.w.z;- jaaropleiding in 15 dagdelen van 2,5 uur (ook in de avonduren),- weekopleiding in vijf aaneengesloten dagen,- dag/week opleidingen in vijf weken, - dag/maand opleiding in vijf maanden.

De deel opleiding behandelt een aantal basis technieken uit het eerste deel van de hele opleiding. De verkorte opleiding sluit aan op de tweede helft indien men besluit alsnog de hele opleiding van het eerste jaar te voltooien.

theoretische onderwerpen behandeld zoals materiaalkennis en kleurenleer. Het is goed om thuis te oefenen maar er zijn in de eerste helft van het lesjaar geen thuis-oefeningen. Het eerste lesjaar is te vol-gen in vier varianten: wekelijks op diverse dagdelen (ook in de avonduren), een hele week met terugkomdagen, eens per week een hele dag of eens per maand een hele dag (zie pagina 5). Bij succesvol afronden van het eerste jaar ontvangt de cursist een deelcertificaat. De cursist kan met de opge-dane kennis alleen verder of doorleren in het tweede lesjaar met nieuwe componenten.

Jaaropleiding6

Page 7: Infoboekje 2016

2e Jaar

Het tweede jaar van de opleiding realistisch schilderen is een verdieping van het eer-ste jaar. Waar in het eerste jaar naar foto’s wordt geschilderd, schildert u nu eigen composities en naar voorbeelden van mees-terschilders.De onderwerpen zijn groter van formaat, de composities complexer. Het accent ligt dit jaar vooral op methodes en het weergeven van diverse stofuitdrukkingen zoals hout, textiel, metaal en glas. Daarnaast komen tonatie, perspectief, compositieleer en kleu-ren mengen ruimschoots aan bod.

Met behulp van de vele rekwisieten van de academie leert u stillevencomposities samen te stellen, belichten en gebruik maken van een black box.De onderwerpen zijn zeer uiteenlopend, ook werken van hedendaagse realisten worden als voorbeeld gebruikt.

Het optisch mengen, glaceertechnieken, trompe l’oeil en clair-obscur schilderen zijn onderdelen van het programma in dit jaar.

DVD instructies en Power Point presentaties van een aantal theoretische onderwerpen maken eveneens deel uit van het program-ma. Het losbladig lesboek, verstrekt in het eerste jaar, wordt met suplementen van de onderwerpen van dit jaar uitgebreid.

Bij dit tweede jaar hoort een demonstratie portret-schilderen naar levend model en een boeiende lezing over compositieleer door docenten van de academie. Deze lezing en demonstratie zijn facultatief op een zaterdag, er zijn voor cursisten geen kosten aan verbonden.

Het jaar wordt afgesloten met een eindop-dracht en deelcertificaat. Na afronding kunt u besluiten door te gaan naar het derde lesjaar.

7Jaaropleiding

Het tweede jaar is op drie manieren te volgen n.l.; - jaaropleiding, - dag/weekopleiding,- dag/maandopleiding.

Page 8: Infoboekje 2016

Jaaropleiding

3e Jaar

Het derde jaar van de driejarige opleiding is een thema-jaar. In de twee voorafgaande jaren zijn veel technieken en methodes behandeld. Dit jaar is erop gericht kennis te maken met diverse disciplines binnen de schilderkunst en de daarbij behorende technieken. Zo krijgt de cursist inzicht om keuzes te kunnen maken en zich verder te ontwikkelen.

De thema’s dit jaar zijn: landschappen, zeegezichten, miniaturen in ei-tempera en portret. Onderdelen hierin zijn; wolken, golven, vuur, bomen, draperie en anatomie. Het thema portret wordt afgesloten met het schilderen naar levend model. Naast het maken van grotere werken op doek, al dan niet ‘alla prima’, wordt kennis gemaakt met uiterst klein werk, z.g. minia-tuurschilderen met ei tempera. Ter afsluiting van het jaar worden enige vernistechnieken en het zelf vervaardigen van diverse soorten medium en glacis behandeld. In het theore-tische gedeelte wordt ingegaan op het ont-

staan van de pigmenten en de historische achtergronden ervan. Het losbladig lesboek wordt uitgebreid met suplementen van de in dit jaar behandelde thema’s.

Na afronding wordt een eindcertificaat voor de driejarige opleiding verstrekt.Daarna kan de cursist zich eventueel gaan specialiseren in diverse disciplines zoals stil-levens, landschappen, dieren en planten of portretten. Of onder begeleiding vrij schilde-ren in de masterclass.

(Zie specialisaties van pagina 10 t/m 15.)

8

Het derde jaar is op drie manieren te volgen n.l.; - jaaropleiding, - dag/weekopleiding,- dag/maandopleiding.

Page 9: Infoboekje 2016

9

Tekenen is de oudste vorm van beeldende communicatie tussen mensen en na eeu-wen is het nog steeds actueel. Het blijft boeien om met lijnen op een tweedimen-sionaal vlak iets driedimensionaals weer te geven.Om goed te kunnen schilderen is tekenvaar-digheid niet persé nodig maar het heeft wel voordelen om een schilderij met tekenen te starten. Door te tekenen krijg je ook meer inzicht in de opbouw van een werkstuk, zonder afgeleid te worden door kleur.Iedereen kan leren tekenen, door goed waarnemen, construeren en meten leert u dingen natuurgetrouw en in de juiste proporties weer te geven. De klassikale tekenopleiding, begint met goed arceren, de basisvormen en uiteindelijk complexe tekeningen. Compositie, perspectief, stof-uitdrukkingen, licht/schaduw en toonwaar-den zijn de onderwerpen die steeds naar voren komen.

De thema’s zijn stillevens, bloemen, bomen, gebouwen, landschappen, dieren, ledema-ten en portretten, eenvoudig beginnend met een oplopende moeilijkheidsgraad. Maak kennis met verschillende materialen zoals houtskool, grafiet, conté, stift en pen-tekenen met Oost Indische inkt.

Tekenopleiding

Tekenen

Tekenen in de natuur en stadsgezichten op locatie zijn ook in het programma opge-nomen. Van elk lesonderdeel ontvangt u een beschrijving zodat u ook thuis kunt oefenen.

Vervolg opleiding tekenenIn de vervolgopleiding worden de onder-werpen complexer en er wordt dan ook met verschillende materialen gewerkt. Het zelf maken van composities en tekenen naar waarneming is de rode draad in de vervolg-opleiding.

Portret en modeltekenenIn dit tekenjaar wordt uitsluitend portret- en modelgetekend. Er wordt gestart met anatomie-studies en tekenen naar levend model.

Page 10: Infoboekje 2016

Specialisaties en masterclass

De driejarige opleiding is een afgerond geheel en er zijn veel verschillende onder-werpen behandeld, bedoeld om een cursist breed te oriënteren en ervaring op te doen. Maar het schildersvak is erg breed en het is goed om je te verdiepen en te bekwamen in een specifiek onderdeel. In de speci-alisaties wordt uitsluitend in het gekozen onderdeel les gegeven en dit wordt nog ver-der uitgediept dan in de driejarige opleiding mogelijk was.

Uitgerust met de bagage van de aange-leerde technieken kan de cursist zich geheel toeleggen op bijvoorbeeld landschappen/stadsgezichten, dieren/planten, stillevens/ 17e eeuwse technieken, portret- en model-schilderen of magisch- en hyperrealisme.

Daar waar in de driejarige opleiding naast het schilderen van mooie werken het accent meer lag op de leerprocessen en het bekwamen in de technieken, ligt bij de specialisatielessen het accent vooral op het vervaardigen van fraaie werken en ontwik-kelen van een eigen stijl.

Vervolg specialisatiesIn de vervolg-specialisaties kan de cursist zich verder bekwamen in de gekozen rich-ting.

Zie specialisaties op pagina 10 t/m 15.

10

Wat kun je doen ná de 3-jarige opleiding

MasterclassDe masterclass is bedoeld voor mensen die de driejarige opleiding hebben afgerond en daarna met regelmaat onder begeleiding van een docent vrij willen blijven schilderen.In de masterclass werkt iedereen aan zijn of haar eigen schilderij, er is geen vastom-lijnd programma. Wel zijn altijd één of twee docenten aanwezig om de cursist met raad en daad bij te staan. Iedereen is vrij om te schilderen met olieverf, acryl of tempera.

De masterclass is niet aan een bepaalde periode gebonden, je kunt zo lang als je wilt schilderen in de masterclass. De instapmo-menten zijn in maart en september. De schilderdag voor de masterclass is op donderdag van 10.00- 15.00 uur en dins-dagavond van 19.00- 21.30 uur.De cursist bepaalt zelf wanneer en hoe lang hij of zij aanwezig wil zijn. Er wordt gewerkt op basis van een uren knipkaart.

Page 11: Infoboekje 2016

11Specialisatie

In de specialisatie landschapschilderen wordt dieper ingegaan op de vele facetten die u als landschapschilder tegenkomt of in ieder geval moet begrijpen en beheersen. Belangrijke onderdelen zijn het kaderen, (atmosferisch ) perspectief, de compositie van het lijnenspel, vlakverdelingen en het bepalen van het zwaartepunt. Dit heeft alles te maken met het aanleren van een andere manier van kijken, het signaleren en uitbannen van aannames. Natuurlijk komen nieuwe penseelvoeringen aan bod voor een realistische weergave van het landschap. Verder maakt u kennis met het kleurpalet dat kenmerkend is voor landschapschil-ders. Een ander aspect is het bepalen welke elementen je weglaat of toevoegt in het belang van een evenwichtig schilderij. Bij stadsgezichten speelt het perspectief een bijzondere rol die vooral bij het schilderen op locatie van wezenlijk belang is.

In de meeste gevallen wordt geschilderd van een eigen foto. Ook het schilderen op locatie in de vrije natuur is in het program-ma opgenomen. In deze specialisatie worden technieken van diverse oude meesters geanalyseerd en behandeld. Er wordt geoefend met het twee- en driekleurenpalet en impressionis-tische technieken. Bij de opleiding hoort een aanvulling voor het lesboek.

Vervolgopleiding landschapDeze vervolg-specialisatie landschapschil-deren is een leerjaar waarin we nog dieper ingaan op specifieke onderdelen. Naast een goede uitvoering van het landschap wordt veel aandacht geschonken aan de ontwikkeling van een persoonlijke stijl.

Landschap - 19 lessen van 4 uur om de 14 dagen

Page 12: Infoboekje 2016

In de specialisatie dieren en natuur wordt ingegaan op de vele facetten bij het schil-deren van dieren en natuur. Allereerst met schetsen van de vormen van planten en de anatomie en houdingen van verschil-lende dieren. Dan volgt een verdieping in de verscheidenheid van textuurweergave van diverse soorten vacht en veren. Het schilde-ren van dieren in hun natuurlijke omgeving is een onderdeel waarbij veel aandacht is voor compositie, diepte, kleur en perspec-tief.De onderwerpen die aan bod komen zijn huisdieren, boerderijdieren, roofdieren, vogels, reptielen en insecten. Planten en bomen vragen om een andere benadering wat betreft textuur en kleurgebruik.

Er wordt kennis gemaakt met nieuwe tech-nieken en het penseelgebruik dat van speci-fiek belang is bij dieren en planten.

In het tweede gedeelte van de opleiding kiest de cursist zelf de onderwerpen. Na het volgen van de specialisatie dieren en natuur heeft u veel vaardigheden geleerd en ervaring opgedaan om op kundige wijze die-ren, bloemen en bomen te schilderen.

Vervolgopleiding specialisatie dier en plantIn de vervolgopleiding wordt specifiek inge-gaan op verschillende onderwerpen; dieren, planten, bomen en bloemen. Het maken van meer complexe werken zal in dit vervolgjaar een onder-deel zijn.

Dieren en natuur - 19 lessen van 4 uur om de 14 dagen

12 Specialisatie

Page 13: Infoboekje 2016

13Specialisatie

Binnen de schilderkunst is het menselijk portret één van de meest uitdagende disci-plines.Na de driejarige opleiding is er een gedegen ondergrond om de portret- en modelrichting in te slaan. In deze specialisatie wordt stap voor stap het portret- en modelschilderen behandeld. Gezien de complexiteit is een nauwgezette aanpak van groot belang. De eerste lessen zijn gewijd aan anatomiestu-dies waarbij getekend wordt met diverse materialen. Na deze tekensessies wordt er in grisaille naar gipsmodellen geschilderd. Uiteindelijk schildert u naar levend model.

Een gelijkend portret met de juiste uitdruk-king vraagt veel studie en ervaring, de basis hiervoor wordt in deze specialisatie gelegd.

In de tweede helft wordt overgestapt naar het schilderen van naakt naar levend model. De lessen worden gegeven door ervaren portrettisten.

Na deze klassieke aanpak is het moge-lijk een gelijkend portret en het menselijk lichaam in verschillende poses te schilde-ren. Bij de specialisatie portret- en model-schilderen hoort een lesboek met uitgebrei-de informatie, te gebruiken als naslagwerk.

Vervolgopleiding portret en modelIn deze vervolgopleiding gaan we dieper in op de materie. Door het vele oefenen onder begeleiding van een ervaren portrettist ontwikkelt de cursist meer uitdrukkings-vaardigheid.Naast een goede gelijkenis wordt aandacht geschonken aan de hele compositie en wordt u gestimuleerd om een eigen ‘hand-schrift’ te ontwikkelen.

Portret & model

Page 14: Infoboekje 2016

Specialisatie

In de specialisatie stilleven schilderen wordt ingegaan op de uitvoering van de diverse methodes uit het tweede en derde oplei-dingsjaar. Belangrijke onderdelen zijn 17e Eeuwse schildertechnieken, het optisch kleur mengen, een compositie opzetten en uitlichten naast het veelvuldig toepas-sen van contrast; toonwaarden, vormen en kleuren. Je leert welke elementen je weg-laat, toevoegt en waarom.

Eén stilleven ‘alla prima’ is onderdeel van de opleiding. In de meeste gevallen wordt geschilderd naar een eigen compositie. U leert kijken naar de mogelijkheden om het stilleven sterker in beeld te brengen door weglatingen, toevoegingen, contrast verho-gingen of verlagingen.

De cursist leert diverse penseelvoeringen om zo een sfeervol en realistisch stilleven te laten ontstaan. Er wordt gekeken naar oude meesters en hun specifieke aanpak. Textuur schilderen blijft een belangrijk onderdeel in deze specialisatie.

Vervolgopleiding specialisatie stillevenDe vervolg-specialisatie stilleven is een leer-jaar van veel oefenen, én het vervaardigen van meer complexe schilderstukken en het verder ontwikkelen van een eigen stijl.

Stilleven en 17e eeuwse technieken

14

Page 15: Infoboekje 2016

15Specialisatie

Het magisch realisme in de schilderkunst is niet nieuw of iets van de laatste eeuw. Jheronimus Bosch (Jheronimus van Aken geb. ca. 1450) was in de 15e eeuw met zijn bijzondere schilderijen en altaarstukken één van de eerste ‘magisch realistischen’.

Een ander bekend magisch realist is b.v. Carel Willink. De magische sfeer en drama-tiek die de compositie oproept is in deze stromig de rode draad.

Symboliek en metaforen In het magisch realisme wordt meestal gebruik gemaakt van symbolen en/of meta-foren. Het gebruik en toepassen hiervan en de wijze waarop e.e.a. wordt verbeeld vraagt een gedegen voorbereiding en studie. Tijdens deze specialisatie wordt je vooral creatief uitgedaagd en natuurlijk geholpen bij de uitvoering.

HyperrealismeHyperrealisme is een kunstvorm die het realisme overstijgt door het toepassen van extreme beeldweergave, waarbij onderde-len in close-ups hyper gedetailleerd worden weergegeven. De kunstenaar Sparnaay is hier een goed voorbeeld van.

Magisch- en hyperrealisme

Hyperrealisme

Magisch realisme

Page 16: Infoboekje 2016

Werk van cursisten16

Page 17: Infoboekje 2016

Jong talent

Art Partout Jong Talent

Evenals met sport en muziek kun je met kinderen niet vroeg genoeg erbij zijn om de talenten te stimuleren. Kinderen zijn vaak nog onbevangen en minder beïnvloed door allerlei indrukken, waardoor creativiteit nog in spontane vorm aanwezig is.

Sommige kinderen hebben een uitgesproken voorkeur om iets te creëren. Als ouders dit merken is het goed een kind de mogelijkheid te geven de aanwezige talenten verder te ontwikkelen.Er is een kleine klas voor kinderen vanaf 8 jaar op woensdagmiddagen. Het betreft 10 lesssen van twee uur. Er wordt getekend met (kleur-)potlood en geschilderd met waterverf en acrylverf voor kinderen. Uiteraard wordt rekening gehouden met de voorkeur van de kinderen maar er wordt wel een programma afgewerkt dat eenvoudig begint en telkens iets complexer wordt.Tussendoor worden verhalen verteld over kunst, kunstenaars en bijvoorbeeld het ontstaan van pigmenten en zelf verf maken. Vorm en kleur zijn de rode draad die door het programma loopt.

17

Page 18: Infoboekje 2016

18 Werk van cursisten

Page 19: Infoboekje 2016

Workshops

Een keuze maken kan lastig zijn als je niet weet wat de opleiding realistisch fijnschilde-ren inhoudt. ’Is deze opleiding wel iets voor mij?’ ‘Kan ik dit wel?’ Deze vragen kunnen een keuze in de weg staan.

De gratis kennismakingsworkshops van de Academie voor Realistische Schilderkunst, die meerdere keren per jaar worden aange-boden, zijn bedoeld om in de praktijk kennis te maken met realistisch fijnschilderen. Tijdens deze workshop schildert u met olieverf een klein stilleven dat u mee naar huis kunt nemen. Door een stap voor stap begeleiding maakt u kennis met het fijnschil-deren. U zult zien wanneer u de juiste weg bewandeltd u al na een paar uur een leuk schilderij heeft gemaakt. Tijdens deze workshop krijgt u alle relevante informatie over de opleiding en er is ruim-schoots gelegenheid om vragen te stellen.

De bedoeling is dat u na deze ervaring een beeld heeft gekregen van de opleiding zodat u een juiste beslissing kunt nemen. U hoeft geen materiaal mee te nemen, alles wat u nodig heeft is aanwezig.

Naast e 10,- voor materialen zijn aan deze workshop geen kosten verbonden. Koffie en thee zijn gratis.

Kennismaken met fijnschilderen

19

2016:vrijdag midd. 10 juni, zaterdag och. 11 juni zaterdag och. 18 junivrijdag midd. 26 aug., zaterdag och. 27 aug.vrijdag midd. 2 sept., zaterdag och. 3 sept.vrijdag midd. 9 sept. zaterdag och. 10 sept.

2017:vrijdag midd. 27 jan., zaterdag och. 28 jan. vrijdag midd. 3 febr., zaterdag och. 4 febr.vrijdag midd. 3 mrt., zaterdag och. 4 mrtvrijdag midd. 19 mei, zaterdag och. 20 meivrijdag midd. 2 juni, zaterdag och. 3 junivrijdag midd. 25 aug., zaterdag och. 26 aug.vrijdag midd. 1 sept., zaterdag och. 2 sept.vrijdag midd. 8 sept., zaterdag och. 9 sept.

Tijden; op vrijdagen van 12.30 - 15.00 u. en op zaterdagen van 9.30 uur - 13.00 u.

Landelijke workshopsIn het seizoen 2016- 2017 zullen in een acht-tal plaatsen in Nederland workshops worden georganiseerd. Het betreft telkens twee workshops, de een op vrijdag en de andere op zaterdag. Beide met een verschillend thema. De tijden zijn van 10.00 tot 15.00 uur. Plaatsen en tarieven zie onze website.

Page 20: Infoboekje 2016

20 Werk van cursisten

Page 21: Infoboekje 2016

21

De portretacademie bestaat uit een acht-daagse opleiding waarbij het portretschilde-ren, één van de moeilijkste maar ook boei-endste disciplines, uitvoerig wordt behan-deld. Het eerste gedeelte van de cursus is een aaneengesloten week van maandag tot en met vrijdag van 9.30 – 16.30 uur. Daarnaast zijn er drie terugkomdagen met thuisopdrachten. Het programma omvat twee dagen anatomie van het menselijk hoofd waarbij getekend wordt met potlood, houtskool en conté. De derde dag maakt u grisaille schilderijen van gipsmodellen. De vierde en vijfde dag wordt naar levend model geschilderd.De eerste terugkomdagen zijn twee dagen. Men maakt dan kleine schilderijen van de ‘onderdelen’ van het menselijk hoofd zoals ogen, mond, neus en oren. Verder wordt deze twee dagen ook naar levend model geschilderd waarbij de nadruk wordt gelegd op uitdrukking, gelaatstrekken en karakter van het model.

De thuisopdracht is een zelfportret, op de laatste terugkomdag wordt dit besproken. Deze achtdaagse cursus is bedoeld voor beginners en gevorderden. Het is een pré als de cursist tenminste het eerste jaar van de opleiding realistisch fijnschilderen heeft gevolgd aangezien in dat jaar veel basis-technieken worden behandeld die bij het

portretschilderen goed van pas komen. De lessen worden gegeven door ervaren portretschilders. Deze klassikale opleiding geeft een goede basis en stelt de cursist in staat een gelijkend portret te schilderen. Bij de opleiding hoort een boekje met uitge-breide informatie als handleiding. Na afron-ding ontvangt u een certificaat.

Tussen de middag wordt een lunch geser-veerd (optioneel). Een arrangement met overnachting is mogelijk.

Voor lesgeld en rooster zie pagina 34 t/m 35.

Portretacademie

Achtdaagse Portretopleiding

Page 22: Infoboekje 2016

Schildervakantie

ExcursiesElk jaar wordt op een zaterdag in mei een excursie georganiseerd door de academie naar een bekende, interessante expositie of een museum. De keuze valt vaak op solo exposities van gerenommeerde realisten c.q. fijnschilders. Door het kijken naar wer-ken van professionals kun je veel inspiratie, kennis en ideeën opdoen.

In de meeste gevallen zijn de kunstenaars in kwestie bereid te vertellen over hun werk-wijze en techniek. We vertrekken met een touringcar (max. 50 personen) om 08.00 uur en rond 18.00 uur zijn we weer in Deventer. Meestal doen we twee exposities aan.

Tussen de middag is er een lunch, bij aan-komst een kopje koffie of thee.Het arrangement is inclusief entreegelden, lunch en vervoerskosten.

Kosten:Afhankelijk van het aantal deelnemers en de afstand zijn de kosten rond de e 55,-.

22 Exposities

De meeste mensen die iets creëren hebben in meer of mindere mate behoefte dit ook aan anderen te laten zien. Een kunstwerk uitsluitend voor je zelf geeft toch minder bevrediging dan wanneer je je medemens er van kunt laten genieten. En het is dan helemaal prettig wanneer je de mening van mensen over je werk kunt vernemen en dat kennissen en vrienden je werken kunnen bekijken. Exposeren en je werk verkopen is voor velen een wens maar niet iedereen is in de gele-genheid zich bij een galerie aan te sluiten. Art Partout Academie voor Realistische Schilderkunst start binnenkort een online galerie uitsluitend voor haar cursisten en oud-cursisten en geeft hiermee de mogelijk-heid om werken te exposeren.

De cursist is vrij om werken te koop aan te bieden. Bij de gegevens van het schilderij wordt vermeld of het werk te koop wordt aan-geboden. Potentiële kopers worden met de schilder in contact gebracht en zij handelen de verkoop verder zelf af.Art Partout vraagt geen provisie over het ver-kochte werk, wel wordt een kleine bijdrage gevraagd voor het onderhoud van de website.

Eens per 3 jaar organiseert de academie een grote overzichtstentoonstelling van werk van cursisten.

Page 23: Infoboekje 2016

23Events & Teambuilding

Mensen leveren de beste prestaties als de stemming in een bedrijf goed is; onderling begrip en waardering voor elkaars werk maar ook de waardering van elkaars eigen-heid dragen hieraan bij.

Een positieve flow werkt als Haarlemmer olie en zorgt voor harmonie op de werkvloer, die op zijn beurt een rendement verhogend effect heeft. Wil je je omgeving positief beïn-vloeden dan kun je dit het beste doen door jezelf in een goede stemming te brengen. Luister naar opgewekte muziek, herinner je een mooie ervaring of kijk naar mooie foto’s. Het is gebleken dat creatief bezig zijn men-sen snel en langdurig in een positieve stem-ming brengt.

Een van de meest effectieve gymnastiek-oefeningen voor creativiteit is schilderen. Werken met kleuren, composities, stofuit-drukkingen en je emoties aan het doek toe-vertrouwen is een proces dat al je creatieve cellen in beroering brengt. Het creëren van een schilderij geeft mensen een positieve ‘boost’ en stimuleert de rechter hersenhelft, het creatieve deel van de hersenen, tot meer activiteit.Bedrijven steken veel geld en energie in technische, sociale en commerciële trainin-

gen maar vergeten soms dat het stimuleren van creativiteit zeker zo belangrijk is.Juist die technische, commerciële en sociale vaardigheden gecombineerd met creativiteit geven een meerwaarde waardoor het bedrijf zich kan onderscheiden in slagvaardig onderhandelen, het vinden van technische oplossingen of een beter relatiebeheer.

Samen met uw medewerkers een dag schil-deren is een ervaring waar uw medewerkers lang met plezier aan terug zullen denken.Een vakkundig docent geeft de nodige instructie zodat iedere deelnemer aan het eind van de dag met een mooi schilderij naar huis gaat.

Deze geheel verzorgde dag wordt aange-boden in onze academie of als incompany activiteit in uw bedrijf. Alle benodigde mate-rialen worden door de academie verstrekt en tussen de middag wordt een uitgebreide lunch geserveerd.

Groepsgrootte maximaal 18 personen.

Tarieven op aanvraag.

Page 24: Infoboekje 2016

Sinds 2003 organiseert Art Partout, Academie voor Realistische Schilderkunst, in de zomermaanden schildervakanties in Oost-Europa. De laatste jaren is het, in plaats van een vaste verblijfplaats, een rondreis langs mooie locaties. Tijdens deze tiendaag-se rondreis wordt op de fraaiste plekken in de vrije, vaak ongerepte natuur of pittoreske dorpjes geschilderd of getekend.

De groep bestaat uit maximaal 12 personen, er zijn steeds twee vakkundige docenten aanwezig voor een optimale begeleiding. Alle schildersattributen worden door de academie verstrekt, zodat u, naast uw per-soonlijke bagage, niets hoeft mee te nemen. Dit 10-daagse arrangement is geschikt voor beginners en gevorderden en is inclusief volpension en vliegticket. Naast het schilde-ren staan diverse culturele uitstapjes zoals bezoek aan musea en bezienswaardigheden op het programma.

24 Schildervakantie

Page 25: Infoboekje 2016

25

De academie verzorgt elk jaar diverse facultatieve activiteiten in de vorm van demonstraties, lezingen en workshops.

Voor eerstejaars cursisten is er een demonstratie land-schapschilderen. Tijdens deze drie uur durende demon-stratie laat een docent zien hoe een landschap wordt opgebouwd.

Voor tweedejaars cursisten is er een demonstratie portretschilderen, eveneens drie uur. Bij deze portret-demonstratie ziet u hoe de eerste aanzet van het gelaat vorm krijgt en hoe een portret langzaam, door de juiste verhoudingen en kleuren, gestalte krijgt.

Penselenfabrikant Da Vinci houdt een interessante lezing met videobeelden over penselenfabricage. Toegang voor alle klassen. Duur twee uur. Deze demon-straties en lezingen zijn meestal op een zaterdag en kosteloos.

Voor derdejaars cursisten is er een demonstratie verf maken verzorgd door Piet Kempenaar van Verfmolen ‘De Kat’ (Zaanse Schans). Kosten e 10,-. Duur 3 uur.

De workshop bladgoudvergulden is voor alle klassen. Tijdens deze workshop worden twee verguldmethodes behandeld. Duur 6 uur, kosten inclusief bladgoud en lunch e 75,-.

De workshop marmeren is gratis voor alle cursisten. Duur ca. 6 uur.

De cursus kunstbeschouwing bestaat uit 8 lessen elke week en begint op do. 20 oktober 2016 Kosten e 80,-. Duur ca. 6 uur p.d.

18 juni 2016 Vergulden17 juli, 12 en 13 aug. Open atelierdag20 okt. t/m 8 dec. Kunstbeschouwing

201720 febr. Lezing en demonstratie fabricage penselen (Bart Wanrooy Da Vinci) voor allen.11 maart Demonstratie landschapschilderen (Eric Prinsze)25 maart Workshop: Houtimitatie (Gertiene Post)1 april Introductie kunstgeschiedenis (Jutka Ritter)8 april Demonstratie Portretschilderen (Tair Zairov)13 mei Jaarlijkse excursie20 mei Buitenschilderen 3e jaars17 juni Workshop vergulden door firma Linova Zutphen

Inschrijving en info op de website!Kennismakingsworkshops zie pagina 19.

Vakanties en feestdagen2016Laatste lessen 17 juni 2016 (of i.o.m. docent) Zomervakantie 18 juni t/m 18 september Start lessen in de week van 19 septemberHerfstvakantie 15 oktober t/m 30 oktober 2016Kerstvakantie 24 december t/m 8 januari 20172017Voorjaarsvakantie 18 februari t/m 5 maart 2017Instroom maart v.a. 13 maart 20172e paasdag 17 april 2017 Koningsdag 27 april 2017Hemelvaart 25 mei 2017Meivakantie 22 april t/m 30 april 20172e Pinksterdag 5 juni 2017 Laatste lessen 12 juni 2017 (of i.o.m. docent)Zomervakantie 12 juli t/m 17 sept. 2017 Start lessen v.a. 18 september 2017Hefstvakantie 14 okt. t/m 29 okt. 2017Kerstvakantie 24 december t/m 2 januari 2018

ActiviteitenDemonstraties, lezingenen workshops

Page 26: Infoboekje 2016

26 Algemene voorwaarden

1. Lessen.Voor de jaaropleiding, specialisaties en tekenopleiding heeft cursist recht op 30 lessen per jaar van twee en een half uur. Voor de dag en weekopleiding zijn dat in totaal 9 dagen van 7.5 uur. Voor de master-class zijn variabele uren, door de cursist zelf te bepalen. Dagdeel en tijdstip van de lesuren zijn voor aanvang van het cursusjaar bekend. Inschrijving kan digitaal of middels een aangevraagde inschrijffor-mulier. Inschrijving is vooraf mogelijk, indeling van de klassen is op volgorde van binnenkomst met een maximum van tien personen per klas. Bij onvoldoende inschrijving voor een bepaald dagdeel heeft de academie het recht om dat betreffende dagdeel te schrappen. Indien cursist geen passend alternatief in een ander dagdeel kan vinden, heeft cursist het recht om van de reeds ingeschreven cursus af te zien, eventuele betalingen worden in dit geval gerestitueerd.

2. Duur opleidingDe totale opleiding realistisch fijnschilderen voor de jaaropleiding be-staat uit 3 periodes van 1 cursusjaar. Voor de weekopleiding 3 perio-des van 9 cursusdagen (1 aangesloten week 4 terugkomdagen). Voor de dagopleiding 3 periodes van 9 cursusmaanden (1 cursusdag per maand) Inschrijving voor de opleiding realistisch fijnschilderen geldt voor een opleiding van drie periodes/jaar. Indien men toch besluit niet te willen deelnemen aan een volgende cursusperiode, dient men dit bij de jaaropleiding tenminste twee maanden voor het einde van het lopend cursusjaar schriftelijk kenbaar te maken of bij de week- en dagopleiding de laatste lesdag van de lopende cursus. Bij niet tijdige afmelding is cursist automatisch ingeschreven voor volgende peri-ode. De tekenopleiding duurt één jaar met een eventuele vervolgjaar en een portretjaar. Masterclass is voor onbepaalde tijd. De speciali-saties duren één jaar met een eventuele vervolgjaar. 3. BetalingenHet lesgeld voor één cursusperiode dient vóór aanvang van de eerste les te zijn voldaan. Hiervoor ontvangt cursist een factuur. Bij betaling binnen 14 dagen van het totale factuurbedrag mag 3% betalingskor-ting in mindering worden gebracht. Er bestaat de mogelijkheid het lesgeld en materialen boven de e 100,- middels automatische incas-so in maximaal 12 maandelijkse termijnen te voldoen. Termijnbetaling is uitsluitend mogelijk middels een SEPA machtigingsformulier, deze wordt dan toegezonden. Materialen en facultatieve activiteiten zoals speciale workshops en excursies zijn niet in het cursusgeld opgeno-men. Rekeningen van materialen beneden de e100,-en facultatieve activiteiten kunnen niet in termijnen worden voldaan en moeten na ontvangst van de factuur binnen 14 dagen zijn voldaan. Ook hier bestaat de mogelijkheid tot automatische incasso.Cursist verplicht zich na inschrijving om het cursusjaar geheel af te ronden, voortijdig onderbreking van de lessen geeft geen recht op restitutie van het reeds betaalde cursusgeld. Indien het lesgeld in termijnen wordt voldaan, is cursist verplicht om betalingen te blij-

ven voldoen totdat het gehele bedrag van het lopend cursusjaar is voldaan. Bij het niet nakomen van de betalingsverplichting volgt een incasso procedure.

4. VerzuimIn geval van verzuim, door b.v. ziekte of anderzijds, wordt cursist de mogelijkheid geboden om de gemiste lessen, op een andere tijdstip c.q. bij een andere docent in te halen. Dit is alleen mogelijk als cursist telefonisch of per mail zijn of haar verhindering gemeld heeft. Het inhalen van gemiste lessen is uitsluitend mogelijk in overleg met de docent. Inhalen in een andere klas is mogelijk, indien het maximum aantal deelnemers niet wordt overschreden. Gemiste lessen kunnen uitsluitend worden ingehaald in het lesjaar waar men op dat moment zich in bevindt. Indien cursist door ziekte of ernstige familieomstandigheden tijdelijk niet in staat is om de les-sen te volgen, dan is het mogelijk de resterende cursus-delen, van het lopend cursusjaar, op een daarop volgend cursusjaar te volgen. Hiervoor worden geen kosten in rekening gebracht. Indien cursist niet meer in staat is om de cursussen te volgen dan kan op grond van een medisch verklaring het resterend cursusgeld gerestitueerd worden.

5. CertificaatIn het derde leerjaar krijgt de cursist een eindopdracht die uiterlijk op de 25e lesdag ingeleverd dient te worden. Door een onafhankelijke commissie wordt het werk beoordeeld op de volgende criteria; com-positie, kleurenkennis, stofuitdrukking en uitwerking van het schilde-rij. Verder zal door middel van een vragenlijst, cursist getoetst worden op algemene kennis over kleur, perspectief, compositie en materia-len. Cursist ontvangt een certificaat op basis van de resultaten. Indien een cursist op één van de onderdelen geen voldoende heeft behaald, bestaat de mogelijkheid om in het daarop volgend seizoen gratis een aantal lessen specifiek op die onderdelen te volgen, dit in overleg met de docent, om zodoende alsnog het eindcertificaat te behalen.

6. LesmateriaalOp al het lesmateriaal door de academie verstrekt, rust auteursrecht en copyright en mag uitsluitend voor eigen gebruik aangewend wor-den. Het is verboden om het te vermenigvuldigen en te verspreiden.

7. Privacy Door de cursist verstrekte informatie wordt uitsluitend door de aca-demie gebruikt en niet aan derden verstrekt.

8. EigendommenDoor de cursist vervaardigde werken tijdens de opleiding zijn eigen-dom van de cursist maar zal desgevraagd beschikbaar gesteld wor-den aan de academie voor promotiedoeleinden, zoals presentaties, media, drukwerk en exposities.

Algemene voorwaarden Art Partout Academie voor Realistisch Schilderkunst - 2016-2017

Page 27: Infoboekje 2016

27

Penselen: Wij gebruiken hoge kwaliteit Kolinsky marterharen penselen van top kwaliteit. Het eerste jaar heb je een aantal ‘kattentong’ penselen, ronde, platte en een waaier nodig. Het tweede jaar wordt dit uitgebreidt met een grotere kattentong- en plat penseel. Het derde jaar wordt op doek gewerkt waarvoor je een set varkensharen penselen nodig hebt. Penselen zijn niet goedkoop maar als je ze goed onderhoudt en op de juiste manier gebruikt kun je er jaren plezier van hebben.

Verf: Wij werken met olieverf met een zeer goede pigmentverhouding van de fabrikant Schmincke. Mocht u zelf al verf hebben (alleen Rembrandt van Talens, Oudt Holland en Winsor & Newton zijn geschikt voor fijnschilderen) dan kunt u dit gebruiken. De ontbrekende kleuren kunt u alsnog aan-schaffen.

Paneel: In het eerste en tweede jaar wordt op panelen geschilderd. Voor fijnschilderen is dit, mits goed afgewerkt, de ideale drager. U kunt deze net als alle andere materialen bij de academie aanschaffen. Tijdens de eerste lessen ontvangt u een beschrijving hoe u zelf panelen kunt maken.

Doek: In het derde jaar wordt ook op doek geschilderd, uitsluitend linnen, geen katoen.

Voor studie wordt, in verband met de kos-ten, ook op board geschilderd. In het derde jaar leert u ook hoe u zelf doek kunt opspan-nen. Mediums en glacis gaat u zelf maken.

Nieuwsbrief: Tenminste drie maal per jaar worden cursisten op de hoogte gehouden door een nieuwsbrief dat per e-mail wordt verzonden.

Inhalen van lessen: Gemiste lessen kunnen op andere tijdstippen worden ingehaald, zie hierover de algemene voorwaarden.

Lesboek: Bij de opleiding hoort een losbla-dig lesboek dat elk jaar met nieuwe suple-menten wordt aangevuld. Dit geldt ook voor tekenen en de specialisaties. Op het lesboek rust auteursrechtelijke bescherming en is uitsluitend voor eigen gebruik. Het is verbo-den om te kopieeren of anderszins te ver-menigvuldigen en/of voor cursusdoeleinden aan of voor derden aan te wenden.

Open atelierdagen: Vier maal per jaar zijn er open atelierdagen gepland van 10.00 tot 15.00 uur. Er wordt geen lesprogramma behandeld maar er zijn ter ondersteuning wel docenten aanwezig. Je kan dan werken afmaken of nieuw werk opzetten. Toegang gratis en maximaal 30 personen. Aanmlden via de website of op het mededelingenbord.

Algemeen

Page 28: Infoboekje 2016

28 Lesrooster 2016/2017

1e Jaars - start in september ‘16 start in maart ‘17

2e Jaars - start in september ‘16 start in maart ‘17

3e Jaars - start in september ‘16 start in maart ‘17

Maandag 9.30 - 12.00 uur 19.00 - 21.30 uurDinsdag: 19.00 - 21.30 uurWoensdag: 9.30 - 12.00 uur 12.30 - 15.00 uurDonderdag: 9.30 - 12.00 uur 19.00 - 21.30 uurVrijdag: 12.30 - 15.00 uur

Maandag 9.30 - 12.00 uurDinsdag: 19.00 - 21.30 uurWoensdag: 12.30 - 15.00 uur 19.00 - 21.30 uurDonderdag: 9.30 - 12.00 uur 12.30 - 15.00 uurVrijdag: 12.30 - 15.00 uur

Maandag 19.00 - 21.30 uurDinsdag: 9.30 - 12.00 uur 12.30 - 15.00 uurDonderdag: 9.30 - 12.00 uurVrijdag: 9.30 - 12.00 uur

Maandag 19.00 - 21.30 uurDinsdag: 9.30 - 12.00 uur 19.00 - 21.30 uurWoensdag: 12.30 - 15.00 uur

Maandag 9.30 - 12.00 uur

Dinsdag: 19.00 - 21.30 uur

Donderdag: 15.30 - 18.00 uur

Woensdag: 9.30 - 12.00 uur

Donderdag: 19.00 - 21.30 uur

Jaaropleidingen realistisch schilderen30 lessen van 2,5 uur

Kunstbeschouwing - 8 lessen van 2,5 uurde cursus bestaat uit 8 lessen per week

Van 20 oktober t/m 8 december elke donderdag.

Page 29: Infoboekje 2016

29

Weekopleidingen realistisch schilderen5 dagen aaneengesloten + 4 terugkomdagen

1e Jaars weekopleidingen 5 hele dagen aaneengesloten + 4 terugkomdagen

2e Jaars weekopleidingen hele 9 dagen

3e Jaars weekopleidingen hele 9 dagen

2016Groep W 24-1: ma. 11 juli t/m vr. 15 jul. ’16 + 4 terugkomdagen 9.30 - 16.30 uurGroep W 25-1: ma. 15 aug. t/m vr. 19 aug.’16 + 4 terugkomdagen 9.30 - 16.30 uur Groep W 26-1: ma. 21 nov. t/m vr. 2 5 nov.’16 + 4 terugkomdagen 9.30 - 16.30 uur 2017Groep W 27-1: ma. 20 maart t/m vr. 24 maart + 4 terugkomdagen 9.30 - 16.30 uur Groep W 28-1: ma. 19 juni t/m vr. 23 juni + 4 terugkomdagen 9.30 - 16.30 uur Groep W 29-1: ma. 16 oktober t/m vr. 20 oktober + 4 terugkomdagen 9.30 - 16.30 uur

Tekenen - 30 lessen van 2,5 uurBeginners - start in september ‘16

Portret tekenen - start in september ‘16

Dinsdag 12.30 - 15.00 uurDinsdag: 15.30 - 18.00 uurWoensdag: 19.00 - 21.30 uur

Dinsdag 12.30 - 15.00 uurDinsdag: 15.30 - 18.00 uurWoensdag: 19.00 - 21.30 uur

Dinsdag 15.30 - 18.00 uur

Gevorderden - start in september ‘16

2e Lesjaar is idem aan de dag/week en dag/maand opleidingen. Zie pagina 30 en 31.

3e Lesjaar is idem aan de dag/week en dag/maand opleidingen. Zie pagina 30 en 31.

Lesrooster 2016/2017

Page 30: Infoboekje 2016

Lesrooster 2016/201730

1e Jaars dag/weekopleidingen 9 x 1 hele dag in de week (de deelopleiding is 5 dagen)

2e Jaars dag/weekopleidingen 9 hele dagen over 9 weken verspreidt

2016Groep D/W01-1 - 2, 9, 16, 23, 30 juli, 20, 27 augustus en 3, 10 september 2016 9x op zaterdag Groep D/W02 -1 - 15, 22, 29 september, 6 oktober en 3, 10, 17, 24 november en 1 dec. 9x op donderdag

2017Groep D/W03 -1 - 6, 13, 20, 27 januari, 3 februari, 3, 10, 17, 24 maart 2017 9x op vrijdag Groep D/W04-1 - 10, 17, 24 april, 1, 8 mei, 5, 12, 19, 26 juni 2017 9x op maandag Groep D/W05-1 - 6, 13, 20, 27 juni, 4 juli, 5, 12, 19, 26 september 2017 9x op dinsdagGroep D/W06-1 - 30 augustus, 6, 13, 20, 27 september, 1, 8, 15, 22 november 2017 9x op woensdag

2016Groep D/W01-2 - 8, 22 december, 5, 19 januari, 2, 16 februari, 2, 15, 30 maart 2017 9x op donderdag

2017Groep D/W02-2 - 7, 21 april, 5, 19 mei, 2 juni, 1, 15, 29 september, 13 oktober 9x op vrijdagGroep D/W03-2 - 6, 20 december, 10, 24 jan. 2018, 7, 21 febr., 7, 21 maart, 4 april 2018 9x op woensdag

3e Jaars dag/weekopleidingen 9 hele dagen over 9 weken verspreidt

Dag/weekopleidingen realistisch schilderenéén hele dag gedurende 9 weken

2017 Groep D/W02-2 - 10, 24 november, 8, 22 december, 5, 19 januari, 2, 9, 23 februari 9x op vrijdag

Page 31: Infoboekje 2016

Lesrooster 2016/2017 31

1e Jaars maandopleidingen 9 x 1 dag in de maand (de deelopleiding is 5 dagen)

2e Jaars dag/maandopleidingen 9 dagen over 9 maanden verspreidt

3e Jaars dag/maandopleidingen 9 dagen over 9 maanden verspreidt

2016Groep DM 21-1: 9 zaterdagen op; 25/6, 23/7, 10/9, 22/10, 19/11, 17/12, 2017: 14/1, 18/2, 18/3Groep DM 22-1: 9 vrijdagen op; 9/9, 14/10, 18/11, 16/12, 2017: 13/1, 17/2, 17/3, 14/4, 19/5Groep DM 23-1: 9 zaterdagen op; 24/9, 22/10, 19/11, 17/12, 2017: 14/1, 16/2, 18/3, 15/4, 20/5Groep DM 24-1: 9 zaterdagen op; 29/10, 19/11, 17/12, 2017: 14/1, 18/2, 18/3, 15/4, 20/5, 17/6Groep DM 25-1: 9 vrijdagen op; 4/11, 2/12, 30/12, 2017: 27/1, 24/2, 24/3, 21/4, 26/5, 23/62017 Groep DM 26-1: 9 maandagen op; 13/2, 13/3, 10/4, 15/5, 12/6, 10/7, 11/9, 16/10, 13/11Groep DM 27-1: 9 vrijdagen op; 21/4, 26/5, 23/6, 8/9, 6/10, 10/11, 8/12, 2018: 12/1, 16/2Groep DM 28-1: 9 zaterdagen op; 13/5, 10/6, 8/7, 16/9, 7/10, 11/11, 9/12, 2018: 13/1, 17/2Groep DM 29-1: 9 vrijdagen op; 8/9, 6/10, 10/11, 8/12, 2018: 12/1, 9/2, 9/3, 6/4, 11/5

2016Groep DM07-2: 9 vrijdagen op; 24/6, 17/7, 16/9, 14/10, 25/11, 23/12, 2017: 20/1, 10/2, 10/3Groep DM08-2: 9 zaterdagen op; 17/9, 8/10, 5/11, 3/12, 2017: 7/1, 4/2, 4/3, 1/4, 6/52017 Groep DM09-2: 9 vrijdagen op; 20/1, 24/2, 24/3, 21/4, 26/5, 9/6, 7/7, 8/9, 6/10Groep DM 10-2: 9 zaterdagen op; 8/4, 13/5, 10/6, 8/7, 9/9, 7/10, 11/11, 9/12, 2018: 13/1Groep DM 11-2: 9 vrijdagen op; 9/6, 7/7, 8/9, 6/10, 10/11, 8/12, 2018: 12/1, 9/2, 9/3Groep DM 12-2: 9 zaterdagen op; 23/9, 21/10, 25/11, 16/12, 2018: 20/1, 17/2, 17/3, 21/4, 19/5 Groep DM 13-2: 9 maandag op; 4/12, 2018: 8/1, 5/2, 5/3, 9/4, 7/5, 4/6, 2/7, 3/0

2016Groep DM05-3: 9 zaterdagen op; 25/6, 23/7, 3/9, 22/10, 19/11, 3/12, 2017: 7/1, 4/2, 4/3Groep DM06-3: 9 vrijdagen op; 7/10, 18/11, 16/12, 2017: 13/1, 17/2, 17/3, 14/4, 19/5, 16/6Groep DM07-3: 9 zaterdagen op; 3/12, 2017: 14/1, 11/2, 11/3, 8/4, 13/5, 10/6, 8/7, 9/92017 Groep DM08-3: 9 zaterdagen op; 25/3, 22/4, 27/5, 24/6, 16/9, 14/10, 18/11, 16/12, 2018: 20/1Groep DM09-3: 9 vrijdagen op; 3/6, 1/7, 1/9, 6/10, 3/11, 1/12, 2018: 5/1, 2/2, 2/3

Dag/maandopleidingen realistisch schilderenéén hele dag gedurende 9 maanden

Page 32: Infoboekje 2016

Jong talent

Master groep

Specialisaties

Woensdag 14.00 - 16.00 uur

Donderdag: 10.00 - 15.00 uur

Lesrooster 2016/201732

Specialisatie: Portret & Model

Specialisatie: Landschap

Specialisatie: Stilleven

Specialisatie: Magisch- en hyperrealisme

Specialisatie: Dieren & Natuur

Dinsdag: 9.30 - 12.00 uur - 19 lessen van 4 uur om de 14 dagen* 19.00 - 21.30 uur - 30 lessen van 2,5 uur

Woensdag: 9.30 - 13.30 uur - 19 lessen van 4 uur om de 14 dagen*Woensdag: 19.00 - 21.30 uur - 30 lessen van 2,5 uur Vrijdag: 9.30 - 13.30 uur - 19 lessen van 4 uur om de 14 dagen*

Woensdag: 12.30 - 15.00 uur - 30 lessen van 2,5 uur Donderdag: 19.00 - 21.30 uur - 30 lessen van 2,5 uur

Woensdag: 12.30 - 15.00 uur - 30 lessen van 2,5 uur

Woensdag: 9.30 - 13.30 uur - 19 lessen van 4 uur om de 14 dagen*Vrijdag: 9.30 - 13.30 uur - 19 lessen van 4 uur om de 14 dagen*

Specialisaties/masters en jong talent

start van de lessen september ‘16 - 10 lessen

start van de lessen september ‘16

* Inclusief een zaterdag buitenschilderen op locatie of dierentuin bezoek met diermodelschetsen.

Page 33: Infoboekje 2016

33

Gratis gebruik van atelierruimteCursisten die thuis niet over een atelier of werkruimte beschikken hebben de moge-lijkheid kostenloos gebruik te maken van één lokaal van de academie. Het aantal uren dat men aanwezig wil zijn is vrij, mits het binnen de reguliere lestijden valt en een lokaal beschikbaar is. Het is dan mogelijk om onbegeleid te werken aan je schilderij en het kan zijn dat zo af en toe een docent een kijkje neemt en advies geeft.Deze service is uitsluitend bedoeld voor cursisten die nog lessen volgen bij de aca-demie.

Gratis overbruggingslessenCursisten die na een opleiding een specia-lisatie of tekenopleiding willen volgen maar dit door omstandigheden niet aansluitend

Meer met Art Partout

kunnen doen, mogen in de tussenliggende tijd maximaal vier keer vier uur aansluiten bij de masterclass. Hiervoor worden geen kosten berekend. Besluit de deelnemer de voorgenomen cursus niet te volgen dan worden de uren alsnog in rekening gebracht.

KunstbeschouwingNaast diverse workshops biedt de aca-demie ook een 8 daagse cursus kunstbe-schouwing waaraan iedereen kan deelne-men.

Vrienden van Art PartoutVoor cursisten die de driejarige opleiding hebben afgerond, al dan niet met een speciali-satie, is het mogelijk tegen een jaartarief van e 175,- ‘vrienden van Art Partout’ te worden. Hierdoor kun je gebruik maken van de volgende mogelijkheden;

• twee maal per jaar een dag open atelier (zaterdag van 10.00 – 15.00 uur). • gebruik maken (met een groep ) van een leslokaal zonder begeleiding.• deelnemen aan door Art Partout georganiseerde exposities.• activiteiten zoals workshops, demonstraties en lezingen.• digitale feedback op je werk. • korting op schildermaterialen.• deelname aan excursies.• advies omtrent verkoop van een schilderij.• twee maal per jaar de nieuwsbrief.

Page 34: Infoboekje 2016

Lesgeldtabel34

Opleiding aantal lessen start lestijden frequentie lesgeld in e opmerkingen

Jaar opleiding – 1e jrs 30 lessen maart/september 2,5 uur wekelijks 972,- (81,00 p.m.) excl.materiaal. Jaar opleiding - 1e jrs - Deel opleiding 15 lessen maart/september 2,5 uur wekelijks 540,- (45,00 p.m.) excl.materiaal.Jaar opleiding – 2e jrs 30 lessen maart/september 2,5 uur wekelijks 972,- (81,00 p.m.) excl.matetiaal.Jaar opleiding – 3e jrs 30 lessen maart/september 2,5 uur wekelijks 972,- (81,00 p.m.) excl.materiaal.

Weekopleiding – 1e jrs 9 dagen zie lesrooster 7,5 uur 1 week + 4 dg. 972,- (81,00 p.m.) excl. lunch a. e 10,- , excl.materiaal. Weekopleiding - 1e jrs - Deel opleiding 5 dagen zie lesrooster 7,5 uur 1 week 540,- (45,00 p.m.) excl. lunch a. e 10,- , excl.materiaal. Weekopleiding – 2e jrs 9 dagen zie lesrooster 7,5 uur 9 x 1dg. 972,- (81,00 p.m.) excl. lunch a. e 10,- , excl.materiaal. Weekopleiding – 3e jrs 9 dagen zie lesrooster 7,5 uur 9 x 1dg. 972,- (81,00 p.m.) excl. lunch a. e 10,- , excl.materiaal.

Dag/week - dag/mnd – 1e jrs 9 dagen zie lesrooster 7,5 uur 9 x 1dg. 972,- (81,00 p.m.) excl. lunch a. e 10,- , excl.materiaal. Dag/week - dag/mnd – 1e jrs - Deel opleiding 5 dagen zie lesrooster 7,5 uur 5 x 1dg. 540,- (45,00 p.m.) excl. lunch a. e 10,- , excl.materiaal. Dag/week - dag/mnd – 2e jrs 9 dagen zie lesrooster 7,5 uur 9 x 1dg. 972,- (81,00 p.m.) excl. lunch a. e 10,- , excl.materiaal. Dag/week - dag/mnd – 3e jrs 9 dagen zie lesrooster 7,5 uur 9 x 1dg. 972,- (81,00 p.m.) excl. lunch a. e 10,- , excl.materiaal.

Specialisaties (*) 30/19 lessen maart/september 2,5/4 uur wekelijks/14d. 870,- (72,50 p.m.) excl.materiaal. (Spec. portret e 910,- incl. model kstn.)Masterclass (*) variabel maart/september vrije keuze wekelijks 5,- per uur Starttarief 265,- p/jr. + 5 euro per lesuur.Tekenopleiding 30 lessen maart/september 2,5 uur wekelijks 870,- (72,50 p.m.) excl.materiaal.Portretacademie 8 dagen zie lesrooster 7,5 uur 1 week + 3 dg. 1017,- (91,15 p.m.) incl.model - excl. lunch a. e 10,- en materiaal. Jong talent 10 lessen zie lesrooster 2 uur 10 x 1 dagdeel 150,- incl. materiaal. Vrienden van Art Partout kalenderjaar 175,- per jaarKunstgeschiedenis 8 lessen start do. 20 okt. 2 uur wekelijks 85,-

Schildervakantie Hongarije 10 dagen juni/juli 2017 ca. 1250,- incl. vol pension, vliegreis en werkmateriaal.

Alle prijzen zijn inclusief 21% BTW. De opleidingen (ook de verkorte) en materialensets kunnen in 6 of 12 maandelijkse termijnen middels een automa-tische incasso worden voldaan. Bij betaling ineens kan 3% betalingskorting in mindering worden gebracht (geldt niet voor materialen) Bij een dubbele opleiding bijvoorbeeld een van de driejarige opleidingsjaren en tekenen, geldt voor het tekenen een korting van 15%.

Richtprijs materialensets per lesjaar1e jaar: 10 penselen in houder e 98,70, 9 tubes kwaliteits olieverf 35 ml. e 61,30 en 13 panelen over het jaar verdeeld e 85,-.2e jaar : 4 kolinsky marterharen penselen grote maten e 90,-, 7 tubes olieferf 35 ml.e 40,70 en 8 panelen (grote maten) e 78,-.3e jaar: 11 penselen e 49,50, 7 tubes olieverf 35 ml. e 45.50 en canvas board of schildersdoek ca. e 65,-.

Tijdens de reguliere school-vakanties is de academie gesloten, met uitzondering van de summerschool en open ate-lierdagen.

Page 35: Infoboekje 2016

35

Opleiding aantal lessen start lestijden frequentie lesgeld in e opmerkingen

Jaar opleiding – 1e jrs 30 lessen maart/september 2,5 uur wekelijks 972,- (81,00 p.m.) excl.materiaal. Jaar opleiding - 1e jrs - Deel opleiding 15 lessen maart/september 2,5 uur wekelijks 540,- (45,00 p.m.) excl.materiaal.Jaar opleiding – 2e jrs 30 lessen maart/september 2,5 uur wekelijks 972,- (81,00 p.m.) excl.matetiaal.Jaar opleiding – 3e jrs 30 lessen maart/september 2,5 uur wekelijks 972,- (81,00 p.m.) excl.materiaal.

Weekopleiding – 1e jrs 9 dagen zie lesrooster 7,5 uur 1 week + 4 dg. 972,- (81,00 p.m.) excl. lunch a. e 10,- , excl.materiaal. Weekopleiding - 1e jrs - Deel opleiding 5 dagen zie lesrooster 7,5 uur 1 week 540,- (45,00 p.m.) excl. lunch a. e 10,- , excl.materiaal. Weekopleiding – 2e jrs 9 dagen zie lesrooster 7,5 uur 9 x 1dg. 972,- (81,00 p.m.) excl. lunch a. e 10,- , excl.materiaal. Weekopleiding – 3e jrs 9 dagen zie lesrooster 7,5 uur 9 x 1dg. 972,- (81,00 p.m.) excl. lunch a. e 10,- , excl.materiaal.

Dag/week - dag/mnd – 1e jrs 9 dagen zie lesrooster 7,5 uur 9 x 1dg. 972,- (81,00 p.m.) excl. lunch a. e 10,- , excl.materiaal. Dag/week - dag/mnd – 1e jrs - Deel opleiding 5 dagen zie lesrooster 7,5 uur 5 x 1dg. 540,- (45,00 p.m.) excl. lunch a. e 10,- , excl.materiaal. Dag/week - dag/mnd – 2e jrs 9 dagen zie lesrooster 7,5 uur 9 x 1dg. 972,- (81,00 p.m.) excl. lunch a. e 10,- , excl.materiaal. Dag/week - dag/mnd – 3e jrs 9 dagen zie lesrooster 7,5 uur 9 x 1dg. 972,- (81,00 p.m.) excl. lunch a. e 10,- , excl.materiaal.

Specialisaties (*) 30/19 lessen maart/september 2,5/4 uur wekelijks/14d. 870,- (72,50 p.m.) excl.materiaal. (Spec. portret e 910,- incl. model kstn.)Masterclass (*) variabel maart/september vrije keuze wekelijks 5,- per uur Starttarief 265,- p/jr. + 5 euro per lesuur.Tekenopleiding 30 lessen maart/september 2,5 uur wekelijks 870,- (72,50 p.m.) excl.materiaal.Portretacademie 8 dagen zie lesrooster 7,5 uur 1 week + 3 dg. 1017,- (91,15 p.m.) incl.model - excl. lunch a. e 10,- en materiaal. Jong talent 10 lessen zie lesrooster 2 uur 10 x 1 dagdeel 150,- incl. materiaal. Vrienden van Art Partout kalenderjaar 175,- per jaarKunstgeschiedenis 8 lessen start do. 20 okt. 2 uur wekelijks 85,-

Schildervakantie Hongarije 10 dagen juni/juli 2017 ca. 1250,- incl. vol pension, vliegreis en werkmateriaal.

Alle prijzen zijn inclusief 21% BTW. De opleidingen (ook de verkorte) en materialensets kunnen in 6 of 12 maandelijkse termijnen middels een automa-tische incasso worden voldaan. Bij betaling ineens kan 3% betalingskorting in mindering worden gebracht (geldt niet voor materialen) Bij een dubbele opleiding bijvoorbeeld een van de driejarige opleidingsjaren en tekenen, geldt voor het tekenen een korting van 15%.

Richtprijs materialensets per lesjaar1e jaar: 10 penselen in houder e 98,70, 9 tubes kwaliteits olieverf 35 ml. e 61,30 en 13 panelen over het jaar verdeeld e 85,-.2e jaar : 4 kolinsky marterharen penselen grote maten e 90,-, 7 tubes olieferf 35 ml.e 40,70 en 8 panelen (grote maten) e 78,-.3e jaar: 11 penselen e 49,50, 7 tubes olieverf 35 ml. e 45.50 en canvas board of schildersdoek ca. e 65,-.

Deel opleidingHet eerste lesjaar kan men ook volgen in een verkorte vorm, d.w.z. de jaaroplei-ding in 15 dagdelen van 2,5 uur (ook in de avonduren), de week- en dagoplei-dingen in vijf dagen. De verkorte opleiding behandelt een belangrijk deel van de relevante technieken zodat men met dit gedeelte van de opleiding al een aardig resultaat kan behalen. De verkorte opleiding sluit aan op de tweede helft voor mensen die besluiten alsnog de hele opleiding van het eerste jaar te voltooien.

Page 36: Infoboekje 2016

Leslocatie:Van Hetenstraat 57/Meiboomstraat

7415 TT DeventerCorrespondentieadres:

Postbus 696 - 7400 AR Deventer

www.fijnschilderen.nl

Telefoon: 0573-45 90 85b.g.g.: 06-53265028e-mail : [email protected]. nr. 54000548Bank. NL45RABO 0377762253

Tomas Nagy Directie: [email protected] 06-53265028 Alice v.d. Werfhorst Docent [email protected] 06-20942793Annie v.d. Maten Docent [email protected] 06-29376356Hans Jansen Administratie: [email protected] 06-52053641Janneke Versluis huish.dienst [email protected] 06-27167887 Tair Zairov Docent [email protected] 06-44621551 Lys Vosselman Docent [email protected] 06-21248243Sylvano Martina Docent [email protected] 0575-564532 Annelies Nijntjes Docent [email protected] 06-18404891 Aimee Elzenga Docent [email protected] 06-52386726Gertine Post Docent [email protected] 06-10431886Gert Koetsier Docent [email protected] 06-57255407René Joosten Docent [email protected] 06-53223432Eric Prinsze Bedrijfsleiding [email protected] 06-43966778

v.l.n.r:

onder

Art Partout team