Infoboekje 2014 2015

16
A Jaar bestuur in de cultuur? Informatieboekje

description

De brochure met informatie over het Dagelijks Bestuur van Cultureel Studentencentrum Usva.

Transcript of Infoboekje 2014 2015

Page 1: Infoboekje 2014 2015

A

Jaar bestuur in de cultuur?

Informatieboekje

Page 2: Infoboekje 2014 2015

1

C u l t u r e e l studentencentrum

u s v a

Usva is hét cultureel studentencentrum van Groningen. Usva biedt studenten in Groningen de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier kennis te maken met en zich te verdiepen in cultuur, voor een lage prijs. Denk hierbij aan cursussen, theatervoorstellingen en evenementen. Cultuur betekent bij Usva meer dan de traditionele disciplines muziek, theater en beeldende kunst. Ook op het gebied van dans, film, fotografie, literatuur, mode, grafische vormgeving en body & mind is Usva actief.

1 . w a t i s U s v a ?

2 . W a t d o e t U s v a ?

De missie van Usva is om studenten in Groningen te stimuleren zich te ontwikkelen op het gebied van en te laten inspireren door kunst en cultuur. Usva biedt cursussen aan, verstrekt subsidies, organiseert evenementen en biedt studenten de kans om zich in te zetten als crewmember door in commissies plaats te nemen en evenementen te organiseren. Samen met Hanze CAST is Usva overkoepelend voor 25 culturele studentenorganisaties uit de stad Groningen. De studenten Cultuurkoepel van Groninger stimuleert samenwerking en onderlinge verbondenheid.

Het Dagelijks Bestuur (DB) staat midden in de studentenwereld en het culturele werkveld van Groningen. Samen met je bestuursgenoten bepaal je het beleid van Usva, de inhoud van cursussen, theaterprogrammering en de evenementen die worden georganiseerd. Je hebt de leiding over tien verschillende commissies. Daarnaast heb je als DB’er de mogelijkheid je eigen creativiteit in te zetten om nieuwe initiatieven te ontwikkelen. Speerpunten voor de komende jaren zijn de kwaliteit van Usva handhaven en verbeteren, versterking van de Studenten Cultuurkoepel en intensieve samenwerking met HanzeCAST en externe partijen om de student in de Stad in contact te brengen met kunst en cultuur.

Page 3: Infoboekje 2014 2015

2

2 . 1 C u r s u s s e n

Per jaar worden er door Usva ongeveer zeventig verschillende cursussen aangeboden in de disciplines dans, muziek, theater, woord, beeldend, film & fotografie, mode & vormgeving en body & mind. De cursussen worden gegeven door ervaren docenten. In groepsverband volgen cursisten in een ontspannen sfeer les. Bij sommige cursussen werken de cursisten toe naar een cursuspresentatie.

2 . 2 T h e a t e r

Usva heeft een eigen theater in haar pand. In dit theater worden verschillende activiteiten georganiseerd, namelijk:

CursuspresentatiesSommige cursussen, vooral in de disciplines muziek, dans en theater, werken toe naar een cursuspresentatie. De cursisten laten hierin zien wat ze tijdens hun cursus geleerd.

Voorstellingen/evenementen van culturele studentenorganisatiesVoor veel culturele studentenorganisaties is het theater van Usva de locatie van hun voorstelling.

Eigen voorstellingen/evenementenUsva organiseert verschillende evenementen (zie 2.5).

Randprogrammering rondom voorstellingen van professionele partnersSamen met professionele organisaties (o.a. het NNT en NNO) worden activiteiten georganiseerd die aansluiten op hun programmering en interessant zijn voor studenten.

VerhuuractiviteitenHet theater en andere zalen zijn te huur voor voorstellingen, lezingen, algemene ledenvergaderingen, etc.

Als Dagelijks Bestuur bepaal je hoe het cursusaanbod van Usva in het volgende collegejaar eruit ziet.

Als Dagelijks Bestuur programmeer je de activiteiten in het theater, organiseer je samen met het Artistiek Team randprogrammering bij voorstellingen van professionele partners en organiseer je in samenwerking met crewmembers de Usva-evenementen. De theatertechniek wordt verzorgd door professionele technici en techniekvrijwilligers.

Page 4: Infoboekje 2014 2015

3

2 . 3 S t u d e n t e n C u l t u u r k o e p e l

Usva fungeert samen met HanzeCAST als overkoepelend orgaan voor culturele studentenorganisaties. De Studenten Cultuurkoepel is het samenwerkings- en overlegorgaan voor al deze organisaties. De Studenten Cultuurkoepel stimuleert onderlinge verbondenheid en samenwerking. Bijvoorbeeld tijdens de KEI-week, Cultuurnacht of andere gezamenlijke evenementen. Waar nodig vertegenwoordigt Usva de culturele studentenorganisaties naar buiten toe.

2 . 4 S u b s i d i e s

Usva verleent subsidies aan culturele studenteninitiatieven. Studenten kunnen subsidies aanvragen voor projecten als festivals, voorstellingen of concerten. Daarnaast is het mogelijk om facilitaire subsidies aan te vragen voor o.a. het theater, vergaderruimtes of kantoorruimte in het pand. Ook culturele organisaties als koren en theatergezelschappen kunnen subsidie aanvragen.

Als Dagelijks Bestuur beslis je welke organisaties subsidie ontvangen en help je organisaties met hun subsidieaanvraag.

Als Dagelijks Bestuur ben je het aanspreekpunt voor culturele studentorganisaties en inventariseer en voorzie je in behoeftes die leven onder de CSO’s.

Page 5: Infoboekje 2014 2015

4

Usva organiseert jaarlijks vijf evenementen van culturele aard die een groot publiek met cultuur kennis laten maken

Flicks Film FestivalHet Flicks International Student Short Film Festival laat drie dagen lang korte films van filmstudenten van de hele wereld zien. Het festival wordt georganiseerd in samenwerking met ESN Groningen en trekt veel internationale studenten.

NootuitgangDeze singer-songwritercontest is de plek voor singer-songwriters die hun werk aan een groot publiek ten gehore willen brengen. Zowel het publiek als een vakkundige jury kiest een winnaar die opnametijd in een studio krijgt aangeboden.

KunststipendiumHet Kunststipendium is een prijs van €2.500,- voor de student met het beste voorstel voor een kunstproject. Het Stipendium wordt georganiseerd in samenwerking met HanzeCAST en staat open voor alle studenten in de stad Groningen.

KEI-weekTijdens de KEI-week presenteert Usva zich actief aan de nieuwe studenten met een gevarieerd programma. Er overnachten zelfs 80 KEI-lopers in het Usva-pand.

Usva @ the ParkIn 2013 vond de eerste editie plaats in het Noorderplantsoen. Een gevarieerd aanbod van onze cursussen en andere activiteiten wordt op een laagdrempelige wijze getoond aan een breed publiek in een ontspannen setting in het park.

2 . 5 E v e n e m e n t e n

Usva heeft een eigen galerie in het pand. De galerie wordt gebruikt als expositieruimte voor werk van studenten en cursisten van Usva. Studenten kunnen eigen werk tentoonstellen in de galerie. Daarnaast worden cursisten van beeldende cursussen uitgenodigd om hun beste werk te laten zien aan het eind van iedere cursusperiode.

2 . 6 G a l e r i e

Alle evenementen worden door commissies, bestaande uit studenten, georganiseerd. De commissies worden samengesteld en begeleid door het Dagelijks Bestuur. Daarnaast besluit je als bestuur welke evenementen doorgaan en of er nieuwe evenementen geïnitieerd kunnen worden.

Page 6: Infoboekje 2014 2015

5

3 . s t r u k t u u r v a n u s v a

Usva bestaat uit twee organisaties: Stichting Usva en het USCC. Stichting Usva bepaalt het beleid op het gebied van kunst en cultuur en wordt door studenten bestuurd. USCC staat voor Universitair Studentencultuurcentrum en is de afdeling binnen de RUG die Usva faciliteert en ondersteunt bij haar activiteiten. Het USCC draagt bijvoorbeeld zorg voor het pand, het personeel en de financiële administratie. Bij het USCC werken zes mensen, die ook allemaal in het Usva-pand werken. In de praktijk werken beide organisaties samen als één organisatie met hetzelfde doel, maar elk met haar eigen taken. Als Dagelijks Bestuur zie je de medewerkers van het USCC dan ook dagelijks en werk je veel met ze samen. Usva en het USCC hebben één begroting, die samen door de coördinator Financiële Zaken uit het Dagelijks Bestuur en het hoofd van het USCC wordt opgesteld.

3 . 1 s t t i c h t i n g u s v a e n h e t u s c c

Page 7: Infoboekje 2014 2015

6

3 . 2 d e r a a d v a n a d v i e s

De Raad van Advies (RvA) komt bij elkaar wanneer het Dagelijks Bestuur advies nodig heeft over beleidsmatige zaken. Leden van de Raad van Advies zijn veelal professionals die werkzaam zijn in het culturele en/of universitaire veld van Groningen. Deze experts zijn daarom handig om advies te geven en vragen van het Dagelijks Bestuur te beantwoorden.

3 . 3 H e t A l g e m e e n b e s t u u r

Stichting Usva bestaat uit twee onderdelen, namelijk het Algemeen Bestuur en het Dagelijks Bestuur. Het Algemeen Bestuur (AB) is het hoogste orgaan binnen Stichting Usva en controleert het beleid van het Dagelijks Bestuur. In maandelijkse vergaderingen met het AB en het DB worden beleidszaken besproken. Tijdens deze vergadering wordt de begroting behandeld en moeten grote beleidsmatige beslissingen worden goedgekeurd. Het Algemeen Bestuur heeft tien leden, waarvan acht studentleden. Het Algemeen Bestuur heeft een eigen voorzitter en vicevoorzitter die de vergaderingen tussen DB en AB voorzitten.

3 . 4 H e t D a g e l i j k s b e s t u u r

Het Dagelijks Bestuur van Usva bestaat uit zeven studenten die zich een jaar lang fulltime inzetten voor Usva. Het Dagelijks Bestuur maakt het beleid voor Stichting Usva. Ieder bestuurslid heeft zijn eigen beleidsterrein, maar grote beslissingen worden samen genomen. Één keer per week wordt er met het DB vergaderd over lopende zaken. Algemene taken van elk Dagelijks Bestuurslid zijn:

- Bijwonen DB-vergaderingen- Ontwikkelen, ondersteunen en evalueren van (nieuwe) initiatieven op het terrein waarop Usva actief is (theater, cursussen, projecten, workshops e.d.)- Schrijven van een jaarplan in het kader van het meerjarenplan- Bijwonen van de vergaderingen van het Algemeen Bestuur- Contact onderhouden met de medewerkers en crewmembers- Gastheer/vrouw zijn bij activiteiten in het Usva-theater- Het representeren van Usva naar buiten toe en contact onderhouden met de studentenwereld- Deelnemen aan activiteiten binnen en buiten Usva, zoals voorstellingen, cursussen en activiteiten van koepelorganisaties- Bezoeken van borrels van externe organisaties (constitutieborrels)- Waarnemen van taken van collega Dagelijks Bestuurders in geval van onevenwichtige werkbelasting- Meedraaien in de baliediensten die overdag plaatsvinden- Schrijven van het jaarverslag

Daarnaast zijn er meer functie-specifieke taken.

Page 8: Infoboekje 2014 2015

7

- Verantwoordelijk voor goede uitvoering van taken van het Dagelijks Bestuur- Voorzitten vergaderingen Dagelijks Bestuur- Voorbereiden vergaderingen van het Algemeen Bestuur (in samenwerking met voorzitter van het Algemeen Bestuur): agenda opstellen, stukken verzamelen en versturen- Als woordvoerder namens het DB fungeren bij vergaderingen van het Algemeen Bestuur- Bijwonen werkoverleg (tweewekelijks met medewerkers van het USCC)- Wekelijks overleg met het Hoofd USCC- Bijeenkomsten met de Raad van Advies plannen en voorbereiden

V o o r z i t t e r

- Notuleren tijdens de DB-vergaderingen, deze notulen uitwerken en verspreiden- Vergaderingen van het Algemeen Bestuur, de Studenten Cultuurkoepel en Raad van Advies notuleren en uitwerken.- Algemene post en e-mails voor en van het Dagelijks Bestuur afhandelen- Bijhouden van het archief van het Dagelijks Bestuur- Organiseren van de constitutieborrel, kerstborrel en crewmembersactiviteiten- Bepalen van het cursusaanbod en cursusbeleid (in samenwerking met coördinator Financiële Zaken en het USCC)- Beleid rondom commissies bepalen en uitvoeren, zoals het onderhouden van contact met commissieleden en het organiseren van crewmembersactiviteiten

S e c r e t a r i s

- Voorzitten van de Cultuurkoepel en samen met de coördinator Interne Relaties verantwoordelijk voor het beleid omtrent de Cultuurkoepel- Samen met de coördinator Interne Relaties en de CAST het initiatief nemen in het organiseren van een evenement met organisaties uit de Cultuurkoepel- Contact onderhouden met de RUG, het CUOS, de Universiteitsraad, gemeente Groningen, de Hanzehogeschool Groningen en de Hanze-CAST- Algemene externe contacten onderhouden

- Commissieleden werven in samenwerking met de Eventmanager - Maandelijks interne nieuwsbrief versturen- Smoelenboek maken en bijhouden- Alumnibeleid bepalen en uitvoeren

Page 9: Infoboekje 2014 2015

8

F i n a n c i e l e Z a k e n

- In overleg met het Dagelijks Bestuur en het USCC de begroting opstellen en bewaken- Financiële verantwoording afleggen aan het CUOS en het Algemeen Bestuur- Het helpen opstellen en monitoren van (deel-) begrotingen waar het Dagelijks Bestuur en crewmembers mee te maken hebben, waarin de inkomsten en uitgaven met betrekking tot publieks- en cursusactiviteiten zijn beschreven - Wekelijks overleg met het Hoofd USCC over financiën- Fungeren als vraagbaak op financieel gebied voor het Dagelijks Bestuur, crewmembers, subsidieaanvragers en culturele studentenorganisaties - Financieel vertegenwoordigen van de stichting tegenover derden- Verantwoordelijk voor de correspondentie met de subsidieaanvragers en fungeren als eerste aanspreekpunt- Verantwoordelijk voor de voorbereiding van de

- Het uitstippelen en bewaken van het beleid van de Usva-theateractiviteiten- Bijhouden van een jaaroverzicht van de activiteiten van culturele studentenorganisaties in Usva- Regelmatig aanwezig zijn bij activiteiten in het theater als toeschouwer of als gastheer/ vrouw - Contact onderhouden met artiesten en groepen die in de theaters optreden- Contact onderhouden met de theatertechnici, de Zakelijk Artistiek Adviseur en de pandbeheerder- Contact onderhouden met Groningse culturele studentenorganisaties en adviseren op productioneel en artistiek gebied- Samen met de voorzitter 5 keer per jaar de Cultuurkoepelvergaderingen organiseren- Bemiddelen tussen professionele culturele organisaties en Groningse culturele studentenverenigingen samen met de coördinator Externe Relaties- Coördineren van exposities en openingen in de Usva-galerie

I n t e r n e r e l a t i e s

besluitvorming betreffende subsidieaanvragen, de definitieve toekenning van subsidies en de controle van de financiële evaluatie van projecten. Zorgdragen voor het overmaken van de voorschotten en de uiteindelijke subsidies- Monitoren en eventueel aanpassen/ aanscherpen van het subsidiebeleid- Het bepalen en bewaken van het cursusbeleid in samenwerking met de Secretaris- Coördineren van het Acquisitieteam in samenwerking met de coördinator Externe Relaties- Aanschrijven van potentiële sponsoren en fondsen, het verkopen van advertentieruimte en het maken van sponsordeals in samenwerking met de coördinator Externe Relaties- Begeleiden van acquisitiecoördinatoren van de commissies in samenwerking met de coördinator Externe Relaties

Page 10: Infoboekje 2014 2015

9

e x t e r n e r e l a t i e s

- Artistiek beleid van Usva bepalen en bewaken- Relaties met professionele culturele organisaties in de stad aangaan en onderhouden- Bemiddelen tussen professionele culturele organisaties en Groningse culturele studentenverenigingen in samenwerking met Coördinator Interne Relaties- Het Artistiek Team samenstellen en begeleiden, en alle vergaderingen hiervan voorzitten- Coördineren van het Acquisitieteam met de coördinator Financiële Zaken- Fungeren als aanspreekpunt voor professionele culturele organisaties, externe relaties, adverteerders en sponsoren- Contacten leggen en onderhouden met het bedrijfsleven van Groningen- Aanschrijven van potentiële sponsoren en fondsen, het verkopen van advertentieruimte en het maken van sponsordeals in samenwerking met de coördinator Financiële Zaken- Begeleiden acquisitiecoördinatoren van de commissies in samenwerking met de coördinator Financiële Zaken

M a r k e t i n g

- Hoofdredactie van het Usva Magazine; verantwoordelijk voor de inhoud en het contact met de designer. - Perscontacten onderhouden, advertenties plaatsen in (studenten-)kranten- Coördineren van het Designteam en het Publiciteitsteam- Zorgdragen voor algemene Usva-promotie - Verantwoordelijk voor de uitvoering van algemene marketingtaken- Vaste promotieplekken van Usva altijd up-to- date houden- Eindverantwoordelijk voor al het gedrukte promotiemateriaal- De online activiteiten (website, nieuwsbrief, Twitter-, Facebook- en blogaccount) van Usva bijhouden- De online kaartverkoop regelen- Onderzoeken van nieuwe mogelijkheden op het gebied van online marketing

- Beleid rondom commissies bepalen en uitvoeren- Contacten met alle commissieleden goed onderhouden- Commissieleden werven in samenwerking met de Secretaris- Coördineren van alle evenementen die door het jaar heen zijn gepland: Cardozo Awards, Nootuitgang, Usva @ the Park, Kunststipendium, Flicks en KEI-week.- Bewaken van de artistieke inhoud van de evenementen- Onderzoeken van de mogelijkheden voor nieuwe evenementen en deze ontwikkelen

E v e n e m e n t e n

Page 11: Infoboekje 2014 2015

10

A s t r i d S c h r a g e , V o o r z i t t e r D B 2 0 1 3 - 2 0 1 4

“Als voorzitter van het Dagelijks Bestuur van

Usva heb je een van de meest dynamische functies binnen de organisatie te pakken. Naast dat je als voorzitter veel vergaderingen zal voorzitten (en bijwoont) mag je je overal mee bemoeien. Vooral veel vragen stellen, observeren, evalueren, samenwerken en nieuwe initiatieven bedenken en uitvoeren. Het is een sociale functie waarin je veel contacten onderhoudt, overlegt en in samenwerking met anderen activiteiten en evenementen opzet. Zowel binnen de eigen organisatie als daarbuiten. Hierdoor leer je veel mensen kennen binnen de Universiteit en werk je aan je netwerk in het culturele landschap van Groningen. Daarnaast is een belangrijke functie van de voorzitter zorg dragen voor een goede uitvoering van de taken van het Dagelijks Bestuur. Een ontspannen sfeer binnen het Dagelijks Bestuur is erg belangrijk, immers samen stel je het beleid op van Usva en voer je deze uit. Als voorzitter is het aan jou om de groep te stimuleren, ondersteunen en met elkaar de voortgang te evalueren. Samen sta je sterk!

Een bestuursjaar is een jaar waarin je veel kan ontwikkelen en op persoonlijk vlak groeit. Voor mij is het een jaar waarin ik mijzelf de tijd gun om nieuwe vaardigheden op te doen, zoals leiding geven, groepsprocessen opzetten en het organiseren van evenementen. Vooral sollicitatie gesprekken voeren, een evenement structureren, bestuursgenoten stimuleren, een brainstorm leiden en meedenken in oplossingen op welk gebied dan ook vind ik erg interessant! Elke dag is anders en er komt altijd iets nieuws op je pad. Usva is daarom de ideale omgeving om een jaartje werkervaring op te doen. En in de functie van voorzitter perfect om je sociale, organisatorische en leidinggevende vaardigheden te ontwikkelen.

Ik heb zelf lange tijd getwijfeld voordat ik definitief een jaar bestuur aandurfde. Nu ik op die onzekere periode terugkijk is een jaar Usva bestuur een van de beste keuzes die ik gemaakt heb naast mijn studie! Ik leer hier ontzettend veel, heb een afwisselende functie met veel gezelligheid, toffe voorstellingen, maar bovenal leuke mensen om mij heen!”

P e r s o o n l i j k e e r v a r i n g e n v a n h e t h u i d i g e D a g e l i j k s B e s t u u r

Page 12: Infoboekje 2014 2015

11

G e e r t j e P o s t m a , P e n n i n g m e e s t e r D B 2 0 1 3 - 2 0 1 4 :

“Doordat het Dagelijks Bestuur van Usva dit jaar uit zes personen bestond in plaats van zeven, had ik

dit jaar twee functies. De functie van secretaris is erg uitgekleed en verdeeld over verschillende functies en daardoor was dit prima te doen. Als secretaris was ik verantwoordelijk voor het notuleren van de DB-vergaderingen, de AB-vergaderingen en de vergaderingen van de Cultuurkoepel, maar ook voor het contact met de crewmembers en het organiseren van de constitutieborrel en de kerstborrel. Binnen deze functie werk je veel samen en bespreek je veel met andere bestuurs- en USCC-leden. Je bent verantwoordelijk voor het cursusbeleid, zoals het bedenken van nieuwe cursussen en beslissen of cursussen door kunnen gaan of niet. Daarnaast is de Secretaris verantwoordelijk voor de crewmembers. Je zoekt nieuwe crewmembers en onderhoudt contact met crewmembers. Naast de functie van secretaris was ik ook verantwoordelijk voor de Offline Marketing. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in reclame en in het culturele veld. Tijdens mijn studies Communicatie en later Kunst, Cultuur en Media heb ik veel geleerd over beide werelden en dit jaar heb ik mijn kennis om kunnen zetten in praktijk. Als Coördinator Marketing Offline bij

“Toen ik op Facebook langs zag komen dat

Usva op zoek was naar een penningmeester in het Dagelijks Bestuur heb ik de stoute schoenen aangetrokken en hier kijk ik met een tevreden gevoel op terug. Je houdt je als penningmeester bezig met alles wat binnen Usva gebeurt op financieel gebied. Je stelt verschillende begrotingen op in overleg met het Dagelijks Bestuur, het hoofd USCC of met commissieleden en

bewaakt deze. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor de financiële verantwoording van Usva. In deze functie krijg je met verschillende mensen te maken, zowel intern als extern, van commissies binnen Usva tot culturele studentenorganisaties die subsidie aan willen vragen. Naast de cijfers hou je je ook bezig met het subsidiebeleid. Alle aanvragen voor subsidies komen bij jou binnen, jij bent verantwoordelijk voor de correspondentie met de aanvragers en de voorbereiding van de besluitvorming. Ook hoort het cursusbeleid tot een van jou taken. Dit jaar was dit in mijn functie wat groter dan afgelopen jaren, ik heb me niet alleen bezig gehouden met het financiële deel van de

B i a n c a B u r e m a , S e c r e t a r i s e n C o ö r d i n a t o r M a r k e t i n g O f f l i n e D B 2 0 1 3 - 2 0 1 4

Usva houd je je bezig met het coördineren van het promotiemateriaal dat voor de voorstellingen in en evenementen van Usva gemaakt wordt. Hierbij word je ondersteund door de enthousiaste crewmembers van het Design- en Publiciteitsteam. Daarnaast ben ik dit jaar ook bezig geweest met leuke projecten zoals de vernieuwing van het enige echte Usva Magazine. Hiervoor heb ik nauw samengewerkt met een designer en heb ik de eindverantwoordelijkheid gehad als hoofdredacteur. Samen met de Voorzitter van het DB en het Designteam heb ik een huisstijl ontwikkeld en deze vastgelegd in een huisstijlhandboek waar jij volgend jaar mee aan de slag kan. Ook ben ik een aantal keer op de radio en televisie geweest om Usva te promoten. Dat was iets wat ik in het begin heel erg eng vond, maar waarvan ik heb ontdekt dat ik dat eigenlijk heel erg leuk vind. Je zult jezelf heel erg leren kennen tijdens een bestuursjaar en je zult achter dingen komen die je nooit wist van jezelf. “

Page 13: Infoboekje 2014 2015

12

G i j s k e M e l s , A r t i s t i e k I n t e r n e n E v e n e m e n t e n D B 2 0 1 3 - 2 0 1 4

“Als Coördinator Artistiek intern ben je

verantwoordelijk voor alle studentenproducties in het Usva-theater. Samen met de Coördinator Artistiek extern bepaal je het artistieke beleid van Usva. Wat ik erg leuk vond aan mijn functie is dat je midden in het culturele studentenleven van Groningen staat. Je hebt contact met vele verschillende (culturele) studenten- en studieverenigingen en leert daarmee veel nieuwe mensen kennen. Op deze manier ben je betrokken bij uiteenlopende culturele studentenprojecten. Elk project of voorstelling is anders en dat maakt de functie erg afwisselend.

Je werkt niet alleen samen met leeftijdsgenoten uit het Dagelijks Bestuur of andere studentenbesturen, maar ook met de theatertechnici en de Zakelijk Artistiek Adviseur. Dit zijn vaste medewerkers waar je veel van kunt leren. Dankzij hun krijg je een kijkje achter de schermen van het theaterleven, zowel letterlijk als figuurlijk.

Ik heb geen moment spijt gehad van mijn keuze voor een bestuursjaar bij Usva. Dankzij mijn jaar bestuur heb ik veel bijgeleerd over de culturele sector in de praktijk. Ik heb ervaringen opgedaan waar ik de rest van mijn leven wat aan zal hebben, niet alleen binnen de culturele sector, maar ook op vele andere gebieden. Naast de werkervaring die je opdoet, mag je een jaar lang aan het hoofd staan van een grote organisatie samen met een gezellige groep andere studenten. Ik kan niet anders dan een jaar bestuur bij Usva van harte aanraden!”

L y s a n n e J a n s e n , A r t i s t i e k E x t e r n e n A c q u i s i t i e D B 2 0 1 3 - 2 0 1 4

“Als Coördinator Extern ontwikkel en onderhoudt

je de relaties van Usva met externe partijen. Het is een functie waarbij je op bezoek mag bij organisaties waar je normaal niet snel zult komen, zoals het Groninger Museum, De Oosterpoort en het

Noorderzon Performing Arts Festival. Samen met de Coördinator Intern ben je verantwoordelijk voor het artistieke beleid. In de praktijk uit zich dit in het ontwikkelingen van samenwerkingen tussen studentenorganisaties en professionele culturele organisaties. Doordat jij weet wat er speelt bij andere organisaties, ben je ook een goede ondersteuning voor de Coördinator Financiële Zaken op het gebied van sponsoring.

cursussen maar ook het opzetten van workshops en het kijken naar nieuwe cursussen. Je bent dus niet de hele dag alleen maar bezig met cijfertjes maar de functie heeft juist ook een sociale en inhoudelijke kant. Een bestuursjaar bij Usva is wat mij betreft zeker aan te raden, je doet ervaring op, leert veel, ziet nieuwe dingen, ervaart gezelligheid en bouwt een hechtte band op met je bestuursgenoten.”

Page 14: Infoboekje 2014 2015

13

“Tijdens mijn studie ging ik regelmatig naar Usva voor

zangles, een oefenpiano en een wekelijkse portie yoga. Toen ik vorig jaar mijn bachelor Communicatie- & Informatiewetenschappen aan het afronden was besefte ik dat ik iets miste aan mijn studietijd. Naast alle boeken, colleges en tentamens wilde ik graag werkervaring opdoen, en daar is Usva de perfecte plek voor! Tijdens een bestuursjaar bij Usva krijg je veel verantwoordelijkheden, meer dan bij een stage. De marketing ligt ineens volledig in jouw handen, waardoor je al je creativiteit en kennis kunt inzetten maar wel kunt terugvallen op de begeleiding door professionals. Daarnaast mocht ik regelmatig achter m’n computer vandaan kruipen om commissies te begeleiden en evenementen en activiteiten te organiseren. Genoeg afwisseling, variatie en mogelijkheden in zo’n jaar; voor je het weet zit je met de Rector Magnificus te ontbijten. Al met al leer je heel veel over alle uiteenlopende zaken die komen kijken bij werken voor zo’n grote organisatie. Een jaar bestuur in de cultuur bleek voor mij de perfecte mix te zijn van een gezellige en creatieve omgeving en een werkplek met verantwoordelijkheden om jezelf te ontwikkelen en heel veel te leren.”

S i e t s k e N e d e r h o f f , C o ö r d i n a t o r M a r k e t i n g O n l i n e e n

E v e n e m e n t e n D B 2 0 1 3 - 2 0 1 4

In dit jaar heb ik de ruimte gekregen om initiatief te (leren) nemen. Op mensen af durven te stappen is iets wat ik wel kon, maar door dit jaar kan ik nog makkelijker contact zoeken met externe relaties en deze ook goed onderhouden. Je leert op een leuke en tegelijkertijd ook zakelijke manier om te gaan met anderen. Dit bestuursjaar heeft mij veel ervaring en zelfvertrouwen gegeven. Je komt binnen een organisatie als Usva met veel mensen in contact die je bewust of onbewust aan het denken zetten. Ik heb veel geleerd, niet alleen over de culturele sector, maar ook over mijzelf. Ik weet nu beter wat mij interesseert, wat mijn sterke punten zijn en welke kant ik op wil na mijn studententijd.”

Page 15: Infoboekje 2014 2015

14

Heb je interesse in een bestuursfunctie bij Cultureel Studentencentrum Usva? Mail dan je CV en je motivatiebrief voor 1 mei 2014 naar Bianca Burema, Secretaris ([email protected]), o.v.v. ‘Sollicitatie Dagelijks Bestuur’.

Heb je na het lezen van deze brochure nog vragen over Usva of het Dagelijks Bestuur? Schroom dan niet contact met ons op te nemen. Meer informatie over Usva vind je ook op www.usva.nl. Daarnaast is er op donderdag 20 maart en op dinsdag 22 april om 17 uur een voorlichtingsbijeenkomst in het Usva-café. Hier kun je de huidige bestuursleden spreken over Usva en het bestuursleven.

4 . s o l l i c i d a t i e p r o c e d u r e

17.00 uur voorlichtingsbijeenkomst in het Usva-café

Sollicitatiedeadline (CV + motivatie naar [email protected])SollicitatiegesprekkenBekendmaking van Usva Dagelijks Bestuur 2014-2015InwerkperiodeAB vergaderingUsva gesloten (zomerstop)InwerkperiodeKEI-week 2014OverdrachtsweekendOverdrachtsborrel: bestuurswissel

D A T A O M R E K E N I N G M E E T E H O U D E N A L S J E

S O L L I C I T E E R T

22 april 1 mei

7 t/m 16 mei 22 mei

22 mei - 4 juli 17 juni

4 juli - 31 juli1 - 31 augustus

11 - 15 augustus22 - 24 augustus

29 augustus

Page 16: Infoboekje 2014 2015

A

@usva_cultuur

www.facebook.com/cultureelstudentencentrumusva

Cultureel Studentencentrum UsvaMunnekeholm 109711 JA Groningen

T: 050363 4659E: [email protected]

c o n t a c t g e g e v e n s