Infoboekje 2012 -2013

53

description

infoboekje vrije basisschool de stip

Transcript of Infoboekje 2012 -2013

Page 1: Infoboekje 2012 -2013
Page 2: Infoboekje 2012 -2013

2

Via deze brochure willen wij u laten kennismaken met het opvoedingsproject en het schoolreglement. Op deze manier krijgt u een beeld van de werking van onze school en de sfeer die er heerst. We brengen u ook op de hoogte van alle wettelijke regelgeving. U kunt deze brochure ook terugvinden op onze website: www.vrijebasisschooldestip.be Mocht u nog vragen hebben, aarzel niet om ons te contacteren. Als u uw kind inschrijft in onze school, vragen wij u het document voor kennisname en akkoord van het schoolreglement in te vullen. U krijgt dit schoolreglement éénmalig bij inschrijving van uw kind (eren). Indien er wijzigingen gebeuren, bezorgen wij U deze met de melding welke bladzijde moet vervangen worden.

Onze school draagt de naam:

Ieder kind is een stip in de grote wereld, in de school, in de klas. Iedere stip is anders. Ieder kind is uniek. Samen vormen al deze stippen een grote stip. Samen vormen wij één grote scholengemeenschap. SAMEN: samen leven, samen leren, samen spelen…. Samen kunnen we er iets moois van maken. Deze grote stippen krijgen verschillende kleuren naargelang de kleine stippen. Iedere stip is daarin belangrijk om een kleurrijk geheel te vormen. Ieder kind is belangrijk om onze school op te bouwen.

Page 3: Infoboekje 2012 -2013

3

INHOUDSTAFEL Duiding naam p. 02

Inhoudstafel p. 03

A. WELKOM. p. 05

B. STRUCTUUR VAN ONZE SCHOOL. p. 05

ADRES, TELEFOONNUMMERS, NIVEAUS VAN DE VERSCHILLENDE VESTIGINGSPLAATSEN.

C. ONS OPVOEDINGSPROJECT. p. 06

CHRISTELIJKE IDENTITEIT. p. 06 GEMEENSCHAP EN ORGANISATIE. p. 07 DEGELIJK AANBOD. p. 08 DOELTREFFENDE AANPAK. p. 09 STIMULEREND OPVOEDINGSKLIMAAT. p. 09 BREDE ZORG. p. 10

D. ALGEMENE INFORMATIE. p. 11 1. WIE IS WIE ? p. 11 A. Het schoolbestuur. p. 11

B. Directie. p. 11 C. Klassenraad. p. 11 D. Schoolraad p. 11 E. LOP p. 12 F. Scholengemeenschap. p. 12 G. Onderwijzend personeel. p. 13 H. Administratief personeel. p. 13 I. Onderhoudspersoneel. p. 13 J. Voor- en naschoolse opvang. p. 14

K. Technische assistentie. p. 14 L. Kinderparlement. p. 14 L. Ouders op school. p. 14 2. ONZE SAMENWERKING MET HET CLB. p. 15 3. INSCHRIJVEN VAN LEERLINGEN. p. 18 4. OMGAAN MET LEERLINGENGEGEVENS. p. 21 5. WELZIJNSBELEID . p. 21 A. Leefmilieu p. 21 B Veiligheid en Verkeer p. 22 C. Gezondheid p. 23 .

Page 4: Infoboekje 2012 -2013

4

E. SCHOOLREGELEMENT (AFSPRAKEN). p. 25

1. ORGANISATIE VAN DE SCHOOLUREN. p. 25 2. VOOR - EN NASCHOOLS TOEZICHT. p. 26 3. ENGAGEMENTSVERKLARING p. 27 A. Oudercontact p. 27 B. Aanwezigheden p. 27 C. Individuele leerlingenbegeleiding p. 28 D. Onderwijstaal p. 28 4. AGENDA, LESSEN, HUISTAKEN. p. 29 5. RAPPORT. p. 29 6. SPORT OP SCHOOL. p. 29 7. EEN- OF MEERDAAGSE SCHOOLUITSTAPPEN. p. 30 8. COMPUTERKLAS. p. 30 9. WEBSITE. p. 31 10. WARME MAALTIJD. p. 31 11. TUSSENDOORTJE EN LUNCHPAKKETTEN. p. 31 12. SNOEP – JARIGEN – GESCHENKEN. p. 32 13. ACTIVITEITENKALENDER. p. 32 14. ECHTSCHEIDING p. 32 15. REVALIDATIE/LOGOPEDIE p. 32 16. ADRES – EN/OF TELEFOONWIJZIGING. p. 33 17. LEVENSSTIJL OP SCHOOL p. 33

F. SCHOOLREGLEMENT (REGELGEVING). p. 35

1. AFWEZIGHEDEN. p. 35 2. ONDERWIJS AAN HUIS. p. 38 3. GETUIGSCHRIFT BASISONDERWIJS. p. 39 4. ZITTENBLIJVEN/LEERLINGENGROEPEN. p. 39 5. ORDE - EN TUCHTMAATREGELEN. p. 40 6. RECLAME EN SPONSORBELEID p. 41 7. ONGEVALLEN EN DE SCHOOLVERZEKERING. p. 42 8. BIJDRAGEREGELING. p. 43 A. Kosteloos materiaal p. 43 B. Activiteiten of verplichte materialen p. 43 C. Niet verplicht aanbod p. 44 D. Meerdaagse extra-muros p. 45 9. WIJZE VAN BETALEN p. 45 A. Facturatie p. 45 B. Conflictbeheer p. 45 C. Kansenpas p. 46 10. SCHOOLTOELAGEN p. 46

Page 5: Infoboekje 2012 -2013

5

A. WELKOM.

Beste ouders, Het verheugt ons dat u voor het onderwijs en de opvoeding van uw kind op onze school een beroep doet. Wij zijn blij u en uw kind te mogen verwelkomen en danken u voor het vertrouwen. U mag van ons, directie, leerkrachten en personeelsleden degelijk onderwijs, een passend onderwijsklimaat en een christelijk geïnspireerde en eigentijdse opvoeding verwachten. Wij hopen goed met u te kunnen samenwerken. Bij vragen en problemen staan wij klaar om samen naar een oplossing te zoeken. Wij hopen dat u uw kind aanmoedigt de doelstellingen van onze school en de afspraken na te leven.

Dag nieuwe leerling, Van harte welkom! Ben je ingeschreven in de kleuterklas, dan gaat er een toffe wereld voor je open. Kom je in de lagere school, dan zal je nieuwe werelden ontdekken en samen met de andere kinderen heel wat boeiende dingen leren. Als je nieuw bent in onze school zal dat wat aanpassing vragen. Maar wij willen je daar zeker bij helpen. Wij wensen je alvast een fijn schooljaar toe.

Dag vriend, Ook jou heten we van harte welkom. Jij bent al op de hoogte van het reilen en zeilen in onze school. Wij hopen dat je de nieuwe medeleerlingen mee op weg wilt helpen. Wij wensen alle kleuters en leerlingen een goede start, een boeiend schooljaar en veel vriendschap.

Directie en leerkrachten

B. STRUCTUUR VAN ONZE SCHOOL. Hoofdschool Termurenlaan 24 9320 Erembodegem. 053/70 22 14 0494/30 41 76 E-mail: [email protected] Web: http://www.vrijebasisschooldestip.be Kleuterschool en lagere school

Vestigingsplaats:

Dom Modest Van Asschelaan 22 9320 Erembodegem 053/42 03 60 Kleuterschool en 1ste en 2de leerjaar

Page 6: Infoboekje 2012 -2013

6

C. ONS OPVOEDINGSPROJECT.

De uitgangspunten van onze christelijke identiteit.

Wij zijn een katholieke school, opgebouwd door de zusters van de congregatie van Sint Franciscus. We willen een pedagogisch verantwoord onderwijs en een kwaliteitsvolle opvoeding aanbieden. Onze inspiratie vinden wij in het evangelie, in de katholieke traditie en in de basisideeën rond de figuur van Franciscus.

Wie is Franciscus? (Naar: “Franciscus van Assisi. Een profeet voor onze tijd.” “Ik Franciscus.”) ‘Franciscus’ is niet alleen profeet door zijn mystieke overgave aan God, hij heeft de mens ook liefgehad in oorspronkelijke, boeiende, soms aangrijpende vormen. Men hoeft zijn leven maar oppervlakkig door te lezen om te bemerken dat in zijn liefde juist dat naar voor kwam waarnaar het menselijk hart verlangt: eenvoud, warmte en stralende goedheid. Franciscus had een zeldzame visie: hij mocht helpen, hij mocht zich overgeven aan de mens waarvan hij altijd de mindere was. Het is die vorm van liefde waarnaar ieder mens verlangt. Zo iemand zou je om je heen willen hebben. Iemand bij wie je kan uitpraten, wanneer niemand je schijnt te begrijpen, aan wie je alles kan toevertrouwen wat je nooit aan iemand hebt verteld. Hij zou geen haast tonen, geen verveling of functionele vriendelijkheid, niet geprikkeld worden door je gebreken of iets eisen waaraan je niet toe bent. Dit is de waarachtige zin van het ‘mens zijn’, niet gebonden aan de vormen van een cultuur. Een cultuur stijgt niet automatisch met welvaart of techniek. Zij staat hoger of lager naarmate dit ‘mens-zijn’ daarin meer of minder zuiver wordt beleefd. Het zijn figuren als een Franciscus van Assisi.’ die dragers zijn van de beschaving. We gaan ervan uit dat je mens wordt in een verbondenheid met anderen, met de wereld en met jezelf. In deze verbondenheid ervaren wij God als dragende kracht. Vanuit ons christelijk geïnspireerd mensbeeld geven wij voorrang aan waarden als:

geloof in God

liefde voor ieder mens

openheid, respect en zorg voor mens en natuur

solidariteit voor de (kans)armen

verbondenheid

genieten en dankbaar zijn

eenvoud

zin voor vrede en verzoening

luisterbereidheid

verantwoordelijkheidszin

vertrouwen en hoop in het leven

geen haast, geen verveling

geen functionele vriendelijkheid.

Page 7: Infoboekje 2012 -2013

7

We bieden in onze school gevarieerde en zinvolle pastorale activiteiten aan. We nodigen alle leerlingen regelmatig uit op activiteiten die gericht zijn op:

de ontmoeting van elkaar in verbondenheid;

de verdieping in de Blijde Boodschap;

de dienstbare en solidaire inzet voor anderen dichtbij en veraf;

het vieren van belangrijke gebeurtenissen in het leven op school, in verbondenheid met elkaar en in verbondenheid met God.

In de godsdienstlessen, die door alle leerlingen verplicht gevolgd worden, komt de christelijke levensbeschouwing uitdrukkelijk ter sprake. De godsdienstlessen ondersteunen de levensbeschouwelijke ontwikkeling van de kinderen. We brengen kinderen thuis in de verhalen uit de christelijke godsdienst en de katholieke traditie en leren hen verbinding leggen tussen deze verhalen en de vragen van “het bestaan”, de grenservaringen uit het eigen leven en uit het leven van andere mensen. Dat veronderstelt communicatie. Het inzicht en de verankering van deze levensbeschouwelijke traditie vinden wij belangrijk. Het inzicht in de eigen traditie kan verdiept worden door de dialoog met andere levensvisies. We hebben eerbied voor de godsdienstige gezindheid van anderen zonder evenwel onze eigenheid prijs te geven.

Onze school als gemeenschap en als organisatie.

Wij streven, vanuit ons christelijk uitgangspunt “verbondenheid”, naar een hechte schoolgemeenschap. Onze school wordt gedragen door het hele team. We werken samen, overleggen en streven naar een voortdurende kwaliteitsbewaking en –verbetering. Wij besteden aandacht en tijd voor het verwezenlijken van positieve relaties tussen alle participanten. We delen onze zorg voor kwaliteitsvol onderwijs en opvoeding met:

de ouders als eerste verantwoordelijken voor de opvoeding van hun kinderen. Daarom streven we naar een goede communicatie en een zo groot mogelijke betrokkenheid van de ouders bij de school.

het schoolbestuur dat eindverantwoordelijke is voor het beleid van de school.

externe begeleiders die ons ondersteunen, vormen en ons helpen bij onze professionalisering.

de lokale kerkgemeenschap die verwijst naar traditie en het geloof van waaruit in onze school gewerkt wordt.

de lokale gemeenschap waarin we gestalte geven aan onze opvoeding- en onderwijsopdracht.

We respecteren ieders verantwoordelijkheid. We zorgen voor een goede organisatie.

Page 8: Infoboekje 2012 -2013

8

We zorgen voor een degelijk en samenhangend inhoudelijk aanbod. We staan stil bij wat kinderen moeten leren om op te groeien tot ‘goede’ mensen. Ons aanbod is gericht op de harmonische ontwikkeling van de totale persoon: hoofd, hart en handen. Hoofd : verstandelijke ontwikkeling Hart : sociale ontwikkeling Handen : creatieve ontwikkeling Doorheen ons aanbod brengen wij kinderen in contact met alle componenten van de cultuur:

- de wereld van taal en communicatie - de wereld van het muzische - de wereld van cijfers en feiten - de wereld van de techniek - de wereld van verleden en heden - de wereld van het samenleven - de wereld van het goede - de wereld van zingeving

Wij willen aandacht besteden aan de kwaliteit van ons onderwijs, rekening houdend met de ontwikkelingsdoelen, de eindtermen en de kernleerstof. In ons aanbod is een logische samenhang te vinden. We werken met leerlijnen waarin het ene logisch volgt uit het andere. We bouwen voort op wat kinderen reeds beheersen. We zorgen ervoor dat alles wat kinderen leren in de verschillende leergebieden en leerdomeinen zinvol samenhangt. Daarbij sluiten we zo realistisch mogelijk aan bij de leefwereld van het kind. We bieden hun zinvolle contexten aan, begeleiden interactie- processen, peilen naar vorderingen , helpen en coachen. Door nascholing en overleg willen wij werken aan de uitbouw en de optimalisering van de kwaliteit van ons onderwijs, zowel op cognitief, sportief, creatief en cultureel vlak. Wij willen een dynamische school zijn met degelijke infrastructuur en met aandacht voor deskundigheid en specifieke kwaliteiten.

Page 9: Infoboekje 2012 -2013

9

We kiezen voor een doeltreffende aanpak en een stimulerend opvoedingsklimaat. We willen met ons team zodanig leiding en begeleiding geven aan de ontwikkeling van de kinderen, dat zij, enerzijds als individu, anderzijds als sociaal wezen hun mogelijkheden en talenten optimaal kunnen ontplooien. We zoeken met ons team naar de beste aanpak om het leren van de kinderen te ondersteunen en te begeleiden. We nemen kinderen serieus. Kinderen staan positief tegenover het leven en de wereld. We willen aansluiten bij die positieve ingesteldheid. Kinderen moeten zelf actief betrokken zijn in het leren. Zij bouwen nieuwe kennis, inzichten en vaardigheden op, bouwen voort op wat ze reeds kennen en kunnen. We willen dat wat kinderen leren, deel wordt van hun zijn, van hun persoon. Het is niet voldoende dat kinderen beschikken over een aantal weetjes of dat ze een aantal vaardigheden kunnen toepassen. Waar het uiteindelijk op aan komt, is dat kinderen leren met het oog op het leven, dat ze de dingen die ze leren kunnen plaatsen en gebruiken in hun leven. Dat is leren dat zin heeft en zin geeft. Belangrijke waarden hierbij uit ons opvoedingsproject:

“ De uniekheid van ieder kind”: “Wie niet in het kind het wonder ziet, die snapt het hele liedje niet.” (Toon Hermans). De uniekheid van elk kind staat voorop. Wij stemmen ons aanbod en het leerproces zoveel mogelijk af op de ontwikkeling van ieder kind.

“ Verbondenheid”: Leren is een sociaal gebeuren. Leren is ‘samen’ leren, leren van elkaar, een wederzijdse verrijking.

“ Vertrouwen, hoop”: Wij hebben een optimistische visie op de ontwikkeling van kinderen. Wij geloven in de groeikansen van kinderen: dat ze, ondanks hun grenzen en hun beperkingen, toch kansen hebben en begeleid kunnen worden in hun groei.

“ Zorgzame nabijheid”: Onderwijs en opvoeding afstemmen op de mogelijkheden van kinderen vraagt geduld. Elk kind krijgt bij ons de nodige aandacht en begeleiding. Het is belangrijk dat het kind zich goed voelt en zich betrokken voelt bij het schoolgebeuren. Elk kind moet zich kunnen ontplooien volgens zijn eigen mogelijkheden.

Page 10: Infoboekje 2012 -2013

10

We werken aan de ontplooiing van elk kind vanuit die brede zorg. Eén van de belangrijkste facetten in ons onderwijs is:

“ZORG VOOR ELK KIND” Onze school voert een zorgbeleid. Dit houdt ondermeer in dat we gericht de evolutie van uw kind volgen. Dit doen we door te werken met een leerlingvolgsysteem. We hebben daarbij aandacht voor het welbevinden en de betrokkenheid van de kinderen, de leervorderingen; het sociaal-emotionele, de leef- en leerhouding. Zo krijgen wij de kans om bij eventuele problemen en tekorten bij te sturen en preventief te werken. Hier neemt het zorgteam, bestaande uit de zorgcoördinatoren en de zorgleerkrachten hun taak op. We hebben aandacht voor de gewone zorgvragen van alle kinderen. Ieder kind is anders, is uniek en heeft eigen vragen, noden, problemen en mag daarvoor aanspraak maken op de nodige zorg. We worden uitgedaagd om het onderwijs zoveel mogelijk af te stemmen op de noden van de kinderen door :

leerlingen heel intensief te volgen en te begeleiden in het reken-, lees-, schrijf- en leerproces.

individuele hulp te bieden in de klas waar nodig.

te differentiëren binnen de klas: - werken in kleine groepjes; - aanbieden van basisleerstof, herhalingsleerstof en verdiepingsleerstof naar de mogelijkheden van elk kind; - aanbieden van aangepast hulpmateriaal. - aanbieden van uitdagende leerstof voor hoger begaafde kinderen.

het inrichten van een zorgklas waar leerlingen, die ten gevolge van ziekte, lichte leermoeilijkheden of andere omstandigheden een schoolse achterstand voor taal en wiskunde hebben opgelopen, worden geholpen.

leestraining op eigen niveau.

leerbedreigde kinderen te observeren, hun problemen te analyseren en hen individueel of in kleinere groepen te helpen.

We verbreden onze zorgen voor kinderen van wie de ontwikkeling anders verloopt dan verwacht (sneller, trager). Hier stoten we op de bijzondere zorgvragen. Voor deze bijzondere zorgvragen werken wij als school samen met de ouders, het CLB, gespecialiseerde centra….

Page 11: Infoboekje 2012 -2013

11

D. ALGEMENE INFORMATIE.

1. WIE IS WIE? A. HET SCHOOLBESTUUR VAN ONZE SCHOOL. Het schoolbestuur is de eigenlijke organisator van het onderwijs in onze school. Zij is verantwoordelijk voor het beleid en de beleidsvorming en schept de noodzakelijke voorwaarden voor een goed verloop van het onderwijs. V.Z.W. Katholieke scholen Regio Erembodegem Termurenlaan 24 9320 Erembodegem André De Bruyne: voorzitter Berte De Knijf: ondervoorzitter Geert Van Vaerenbergh: penningmeester Wim Beazar: secretaris Zuster Nicole Baeyens E.H. Frans Van Peteghem

B. DIRECTIE. De directie staat in voor de dagelijkse leiding van de school. Directie : Annemie De Vadder Claudia Parewyck

C. KLASSENRAAD. De klassenraad bestaat uit de directie en de leerkrachten van de betrokken leerlingengroep. Zij geeft advies bij: tuchtmaatregelen, het overzitten van een leerjaar, het verblijven van een achtste jaar in het lager onderwijs, het al dan niet toekennen van het getuigschrift basisonderwijs.

D. SCHOOLRAAD. De schoolraad is samengesteld uit vertegenwoordigers van de personeelsleden, de ouders en de lokale gemeenschap. Personeel: Bea Galle Stijn Jansegers Ouders: Wim Van Vaerenbergh Inge Bogaert Lokale gemeenschap: Hedwig De Bolster Johan De Sadeleer De heer Wim Van Vaerenbergh is voorzitter.

De leden kunnen informatie vragen en adviezen formuleren over het dagelijkse onderwijsgebeuren van de school. Voor sommige materies wordt overleg gepleegd om tot een akkoord te komen. Elk met hun eigen inbreng, komen zij samen op voor de christelijke opvoeding van de leerlingen. Ze vergaderen drie maal per jaar.

Page 12: Infoboekje 2012 -2013

12

E. LOP. Onze school maakt deel uit van het Lokaal Overlegplatform (gemeente Aalst). Het contactadres van het LOP is: Annemie Hayemal Raspaillebosstraat 43 9506 Grimminge

F. DE SCHOLENGEMEENSCHAP UNIKA. Wij vormen met negen vrije basisscholen uit de regio Aalst een scholengemeenschap:

- Sint-Jozefscollege – Basisschool Geraardsbergsestraat Aalst

- Sint-Jozefscollege – Lagere school Pontstraat te Aalst

- Sint-Jozefscollege – Lagere school Capucijnenlaan te Aalst

- Vrije basisschool ‘De Stip’ te Erembodegem, - Vrije basisschool ‘De Luchtballon’ te

Erembodegem-Terjoden, - Sint-Vincentius – Basisschool te Gijzegem, - Vrije school te Herdersem, - Vrije basisschool ‘De Vlieger’ te Hofstade. - DVM Kleuter en lagere school

Sint-Martensplein te Aalst

De naam UNIKA is een letterwoord dat staat voor ‘Unie van Katholieke Scholen Aalst’, negen basisscholen uniek in kwaliteit en zorg. Een unicum is iets unieks, iets enigs en zo zijn alle scholen in ons samenwerkingsverband. Ook alle leerlingen in die scholen zijn uniek. In onze scholengemeenschap willen wij loyaal samenwerken met respect voor ieders eigenheid. In onze scholengemeenschap overleggen directies en schoolbesturen onder andere over het personeelsbeleid, het zorgbeleid en het gebruik van informatica in onze scholen. De coördinerend directeur is de heer Jacques Zaman. De heer Eugène De Varé is voorzitter van het Comité van afgevaardigden van de schoolbesturen van de scholengemeenschap (CASS). De heer Wim Beazar vertegenwoordigt onze school binnen het CASS.

Page 13: Infoboekje 2012 -2013

13

G. ONDERWIJZEND PERSONEEL. Kleuterleidsters: Cindy Van Der Gucht Bea Galle Veroniek De Cock Caroline Slagmulder Mitja Huylebroeck Karolien Van Nuffel Valerie Perdaens Kinderverzorgster: Anja Coppens Leerkrachten lager: Annelies Colson Griet Boeykens Marleen Daelman Nele De Decker Nele Van Paemel Goedele Vaneessen Hilde Van Caekenberghe Kurt Devrieze Claudia Parewyck Tim Van De Sype Marianne Impens Greet Van Vaerenbergh Iris De Lil Lien Van Hover Leerkracht Lich. Opv. : Kleuter: Ruud De Rybel Lager: Koen Motte ICT-coördinator: Kurt Devrieze Hendrik Heirman Zorgteam: Christoph De Smedt Stijn Jansegers Greet Van Vaerenbergh

H. HET ADMINISTRATIEF PERSONEEL. Het administratief personeel staat de directeur bij in het administratief beheer van de school: Lea Van Der Schueren.

I. ONDERHOUDSPERSONEEL. Linda Baeyens Paula Arys

Page 14: Infoboekje 2012 -2013

14

J. VOOR- EN NASCHOOLSE OPVANG. Linda Baeyens Paola Schelck Paula Arys Sandra Noël

K. TECHNISCHE ASSISTENTIE. Ondersteuning door de mensen van de Loods.

L. KINDERPARLEMENT. In de loop van de maand oktober wordt elk jaar een kinderparlement samengesteld. Uit elke klas van het lager onderwijs worden twee afgevaardigden gekozen. Zij denken samen met de kinderen van hun klas na over het schoolleven en komen met hun vragen en ideeën naar het kinderparlement. In overleg met de verantwoordelijke leerkrachten wordt besproken welke ideeën al dan niet verwezenlijkt kunnen worden.

M. OUDERS OP SCHOOL. De ouderraad bestaat uit vrijwillige ouders. De doelstelling kunnen wij kort samenvatten: - Zorg om de kinderen en de bereidheid om samen met de directie en de leerkrachten zoveel mogelijk samen te werken rond en na te denken over de vragen en noden die in onze school leven. - Vormingsavonden organiseren ter ondersteuning van de ouders in hun opdracht en verantwoordelijkheid van begeleider van een zich ontwikkelend kind. - Actief meewerken aan allerhande activiteiten. - Organiseren van activiteiten zoals het koffieonthaal op de eerste schooldag, een ontbijtwandeling, de stipquiz, wafel- en truffelverkoop, een sportieve activiteit, een vormingsavond, sterzingen …. De ouderraad vergadert zo’n acht keer per jaar. De voorzitter is Adelbrecht Vanheusden, de schatbewaarder Lesley Lievens, de secretaris Ingrid Cammu. Voor inlichtingen kan je steeds bij hen terecht. Buiten de ouderraad is er ook nog een hulpgroep. Dit is een groep mensen die een handje toesteekt bij activiteiten. Daarnaast hebben we ook nog een klusjesploeg bestaande uit ouders die handig zijn in herstellen, schilderen, tuinieren en opknappen van allerlei karweitjes in onze school. Er is ook een computergroep die helpt bij het onderhouden van de website, het herstellen van computers,… Wij schakelen ook ouders in om een handje te helpen bij muzo-namiddagen e.d.. Ouders begeleiden onze kinderen ook bij schooluitstappen. Voor leerlingenvervoer vragen wij eerst aan de ouders het rijbewijs, verzekeringsattest en keuringsbewijs ter inzage. Bij het begin van het schooljaar worden alle ouders door het bestuur van de ouderraad verwelkomd. Geïnteresseerden kunnen zich dan opgeven als medewerker van de ouderraad, hulpgroep, klusjesgroep, computergroep of suggesties doen om de werking te bevorderen.

Page 15: Infoboekje 2012 -2013

15

2. ONZE SAMENWERKING MET HET CLB. Het CLB is een Centrum voor LeerlingenBegeleiding dat de school ondersteunt in haar begeleidingsopdracht en ingaat op vragen van ouders en leerlingen. Onze school werkt samen met het Vrij Centrum voor Leerlingenbegeleiding van Aalst.

Adres: Vrij CLB Aalst Tel.: 053/78 85 10 Langestraat 12 Fax.: 053/78 55 97 9300 Aalst [email protected] www.vclbaalst.be

Directeur: Dhr. André Cochez

Coördinator Basisonderwijs: Dhr. Jo Van Vaerenbergh

Aan iedere school zijn 4 CLB-medewerkers verbonden: een arts, een maatschappelijk assistent, een psycholoog of pedagoog en een verpleegkundige.

De medewerkers voor onze school zijn: Arts: Dokter Lieven Cleemput Verpleegkundige: Mevr. Katrien Valck Logopediste: Mevr. Rita Desmet Psycho-pedagogisch werkster: Mevr. Katrien Van Laar Maatschappelijk werkster: Mevr. Kerlijne De Coster Je kan rechtstreeks contact opnemen met een CLB-medewerker of dit via de school aanvragen. Hun persoonlijke contactgegevens vind je terug op de website van het CLB.

Het CLB is open: Elke werkdag van 8.30 u tot 12 u en van 13.00 u tot 16.30 u. Maandag tot 19.00 u op afspraak.

Het CLB is gesloten:

- Tijdens de kerstvakantie (met uitzondering van twee dagen die u na telefonisch contact met het CLB kunnen worden meegedeeld).

- Tijdens de paasvakantie. - Tijdens de zomervakantie: gesloten van 15 juli tot en met 15 augustus.

Het CLB is er voor leerlingen, ouders en school. Gratis. Ze werken op verschillende vlakken samen met de school, maar behoren er niet toe. Je kan dus gerust onafhankelijk van de school bij hen terecht. Je kan alleen terecht bij het CLB dat samenwerkt met de school waar je kind ingeschreven is.

Page 16: Infoboekje 2012 -2013

16

Waarvoor kan je bij het CLB terecht?

Je kan naar het CLB...

als je kind ergens mee zit of zich niet goed in zijn vel voelt;

je kind moeite heeft met leren; voor studie- en beroepskeuzehulp; met vragen over gezondheid; met vragen over seksualiteit,

vriendschap en verliefdheid; voor inentingen.

Je moet naar het CLB...

op medisch onderzoek; als je te vaak afwezig bent op school

(leerplicht); voor een overstap naar het

buitengewoon onderwijs; om vroeger of net later aan de lagere

school te beginnen; bij een niet zo voor de hand liggende

instap in het eerste leerjaar A of B van het secundair onderwijs.

Bij de CLB-arts Elke leerling moet verschillende keren op onderzoek bij de CLB-arts en verpleegkundige. Die onderzoeken zijn verplicht. In het gewoon onderwijs is dat in vaste leerjaren. De algemene consulten gaan door in het gezondheidscentrum, Langestraat 12 in Aalst, als uw kind in de 2de kleuterklas (4/5 jaar) en in het 5de leerjaar (10/11 jaar) zit. De gerichte consulten zijn consulten die gericht zijn op een bepaald gezondheidsaspect. Het CLB voert deze consulten uit bij de kinderen uit: de 1ste kleuterklas (3/4 jaar), het 1ste leerjaar (6/7 jaar) en het 3de leerjaar (8/9 jaar). Zij gaan door op school. Je mag de onderzoeken door een andere arts laten uitvoeren. Dat kan een andere arts van hetzelfde CLB zijn of van een ander CLB. Let op: je moet dit vooraf met een aangetekende brief aanvragen. Die stuur je naar de CLB-directeur. De onderzoeken moeten gebeuren binnen de 90 dagen en de arts moet het ‘verslagmodel’ invullen dat je krijgt van het CLB.

Inentingen

Komt je kind op medisch consult, dan kijkt de dokter na welke inentingen het al gekregen heeft en welke het nog kan krijgen. Daarbij volgt het CLB het ‘vaccinatieprogramma’ dat door de overheid is aanbevolen. De inentingen zijn gratis, maar om ze te krijgen moeten de ouders toestemming geven. Je kan ook beslissen om de inentingen door je huisarts te laten geven. Dit is niet gratis. Welke inentingen kan je krijgen? 1e lagere school 6/7 jaar Polio (Kinderverlamming), Difterie (Kroep), Tetanus (Klem), Kinkhoest

5e lagere school 10/11 jaar Mazelen, Bof (Dikoor), Rubella (Rode hond)

Page 17: Infoboekje 2012 -2013

17

CLB-dossier Gaat je kind voor begeleiding naar het CLB, dan maken zij een dossier op. Zij houden zich uiteraard aan enkele regels:

In het dossier komen enkel gegevens die nodig zijn voor de begeleiding. Zij behandelen de gegevens met de nodige discretie en zorgvuldigheid. Zij houden zich aan het beroepsgeheim en het ‘decreet rechtspositie minderjarige’.

Het dossier inkijken?

Van leerlingen jonger dan 12 jaar mogen de ouders het dossier inkijken. Dat geldt wel niet altijd en ook niet voor het volledige dossier. Voor gezondheidsgegevens in het dossier beslist de arts. Je kan een kopie vragen van de gegevens die je mag inkijken. Inkijken gebeurt altijd samen met een gesprek om uitleg te geven. De kopie is erg vertrouwelijk en mag niet voor iets anders dienen dan jeugdhulp. Gegevens over je kind mag je laten verbeteren en aanvullen. Je kan vragen om sommige gegevens niet in het dossier op te nemen. Daarvoor moet je wel een ernstige reden hebben. Het mag bovendien niet gaan om gegevens die het CLB verplicht verwerkt, zoals de resultaten van de medische onderzoeken en de leerplichtbegeleiding

Naar een andere school

Als een kind van school verandert, gaat het dossier naar het CLB waar die school mee samenwerkt. Je kan je daartegen verzetten, maar sommige gegevens moet het CLB verplicht doorgeven. Dat kan je niet weigeren:

identificatiegegevens inentingen gegevens over leerplicht medisch onderzoek en de opvolging hiervan

Wil je niet dat het hele dossier naar het nieuwe CLB gaat, dan kan je verzet aantekenen binnen de 10 dagen bij het CLB, dat verbonden was aan de vorige school. Je kan daar een formulier van “verzet tegen de overdracht” bekomen.

En later?

Het CLB houdt het dossier van uw kind minstens 10 jaar bij, te tellen vanaf het laatste medisch consult.

Klachtenprocedure:

Een klacht is een duidelijke uiting van ongenoegen of ontevredenheid m.b.t. handelingen die door een CLB medewerker zijn gesteld. Een klacht wordt bij voorkeur op een informele manier behandeld. Pas wanneer dit geen bevredigend resultaat oplevert kan de formele procedure worden gestart. En dit door een schriftelijke klacht (brief / fax / e-mail) te richten aan de directie van het CLB op het adres: Vrij CLB Aalst t.a.v. De Heer André Cochez Langestraat 12 9300 Aalst. Fax: 053/78 55 97 Email: andré[email protected]

Page 18: Infoboekje 2012 -2013

18

3. INSCHRIJVEN VAN LEERLINGEN. Inschrijvingsperiode: Inschrijven kan elke schooldag, liefst na afspraak. Tijdens de zomervakantie lopen de inschrijvingen van 1 tot en met 5 juli en vanaf 26 augustus tot en met 30 augustus elke werkdag van 10.00 uur tot 12.00 u en van 14.00 u tot 16.00 u of ’s avonds na afspraak (0494/30 41 76). De school is gesloten van 10 juli tot en met 15 augustus. Een inschrijving kan pas ingaan na instemming met het schoolreglement en het pedagogisch project van de school. Er is een nieuw inschrijvingsbeleid in voege voor het schooljaar 2013-2014 en de volgende schooljaren. De definitieve beslissingen in verband met het inschrijvingsbeleid, de inschrijvingsperiodes en de voorrangsperiodes voor het schooljaar 2013-2014 verneem je via een nieuwsbrief en op de website. Bij de inschrijving dient een officieel document te worden voorgelegd dat de identiteit van het kind bevestigt en de verwantschap aantoont. (de SIS-kaart, het trouwboekje, het geboortebewijs of een identiteitsstuk van het kind zoals een bewijs van inschrijving in het vreemdelingenregister, een reispas). Het rijksregisternummer dient ook opgegeven te worden. Dit nummer vindt u in de rechterbovenhoek van de SIS-kaart van uw kind. De inschrijving van een leerling geldt voor de duur van de hele schoolloopbaan in de school. Een kleuter die nog geen 2 jaar en 6 maand is, kan ingeschreven worden. Maar pas wanneer de kleuter voldoet aan de toelatingsvoorwaarde (2,5 jaar zijn) wordt de kleuter opgenomen in het stamboekregister. Vanaf de volgende instapdatum wordt de kleuter toegelaten in de school en wordt hij/ zij opgenomen in het aanwezigheidsregister van de klas. Kleuters zijn niet leerplichtig. Kleuters vanaf 2,5 tot 3 jaar mogen in het kleuteronderwijs aanwezig zijn op de volgende instapdata: - de eerste schooldag na de zomervakantie. - de eerste schooldag na de herfstvakantie. - de eerste schooldag na de kerstvakantie. - de eerste schooldag van februari. - de eerste schooldag na de krokusvakantie. - de eerste schooldag na de paasvakantie. - de eerste schooldag na Hemelvaartsdag.

Page 19: Infoboekje 2012 -2013

19

Voor het lager onderwijs geldt onderstaande regeling: Om toegelaten te worden tot het gewoon lager onderwijs moet een leerling zes jaar zijn voor 1 januari van het lopende schooljaar. Als hij nog niet de leeftijd van zeven jaar heeft bereikt of zal bereiken voor 1 januari van het lopende schooljaar, moet hij bovendien aan een van de volgende voorwaarden voldoen:

1° het voorgaande schooljaar ingeschreven zijn geweest in een door de Vlaamse Gemeenschap erkende Nederlandstalige school voor kleuteronderwijs en gedurende die periode gedurende ten minste 220 halve dagen aanwezig zijn geweest;

2° voldoen aan een proef die de kennis van het Nederlands, nodig om het lager onderwijs aan te vatten, peilt. De Vlaamse Regering legt de inhoud van die taalproef vast. Het CLB waarmee de school waar de betrokken leerling zich aanbiedt een beleidscontract heeft, is bevoegd die taalproef af te nemen;

3° beschikken over een bewijs dat hij het voorafgaande schooljaar onderwijs heeft genoten in een Nederlandstalige onderwijsinstelling uit een lidstaat van de Nederlandse Taalunie.

Met uitzondering van de leeftijdsvereiste is deze regeling niet van toepassing op leerlingen die worden ingeschreven in Franstalige scholen in de rand- en taalgrensgemeenten die deel uitmaken van het Nederlandse taalgebied.

Een leerling die 5 jaar wordt vóór 1 januari van het lopende schooljaar kan in het lager onderwijs ingeschreven worden, op voorwaarde dat hij tijdens het voorafgaande schooljaar was ingeschreven in een door de Vlaamse Gemeenschap erkende Nederlandstalige school voor kleuteronderwijs en gedurende die periode ten minste 185 halve dagen aanwezig was geweest.

Een leerling die 5 jaar wordt vóór 1 januari van het lopende schooljaar en die tijdens het voorafgaande schooljaar niet was ingeschreven in een door de Vlaamse Gemeenschap erkende Nederlandstalige school voor kleuteronderwijs, kan in het lager onderwijs worden ingeschreven op basis van een taalproef.

Leerplicht. In september van het jaar dat uw kind 6 jaar wordt, is het leerplichtig en wettelijk verplicht om les te volgen. Ook wanneer het op die leeftijd nog in het kleuteronderwijs blijft, is het net als elk ander leerplichtig kind onderworpen aan de controle op het regelmatig schoolbezoek.

Een jaar langer in de kleuterschool doorbrengen, vervroegd naar de lagere school komen en een achtste jaar in de lagere school verblijven kan enkel na kennisgeving van en toelichting bij het advies van de klassenraad en van het CLB-centrum. De ouders nemen de uiteindelijke beslissing.

In het gewoon onderwijs kan een leerling minimum 4 jaar en maximum 8 jaar in het lager onderwijs doorbrengen, met dien verstande dat een leerling, die 15 jaar wordt voor 1 januari, geen lager onderwijs meer kan volgen. De leerlingen zijn verplicht om alle lessen en activiteiten van hun leerlingengroep te volgen. Om gezondheidsredenen kunnen er, in samenspraak met de directeur, eventueel aanpassingen gebeuren.

Page 20: Infoboekje 2012 -2013

20

Weigering van inschrijving. Ouders hebben het recht om hun kind in te schrijven in de school van hun keuze. Toch kan de school een leerling weigeren onder bepaalde omstandigheden. a) Het schoolbestuur weigert de inschrijving van de betrokken leerling die het vorige of het daaraan voorafgaande schooljaar door een tuchtmaatregel definitief werd uitgesloten in de school. b) Kinderen kunnen specifieke noden hebben. Van ouders wordt verwacht dat zij dit meedelen aan de school. De school zal bij leerlingen met een inschrijvingsverslag voor het buitengewoon onderwijs, type 8 uitgezonderd, onderzoeken of haar draagkracht voldoende groot is om het kind de nodige ondersteuning te geven op het vlak van onderwijs, therapie en verzorging. Het onderzoek kan enkele weken duren. Indien de ouders bij inschrijving nalaten om mee te delen dat hun kind een attest buitengewoon onderwijs heeft en er de eerste weken na inschrijving een vermoeden is van specifieke noden, zal de school haar draagkracht alsnog onderzoeken. Bij het onderzoek naar de draagkracht houdt de school, in overleg met de ouders en het CLB rekening met:

* De verwachtingen van de ouders ten aanzien van het kind en de school. * De concrete ondersteuningsnoden van de leerling op het vlak van leergebieden, sociaal functioneren, communicatie en mobiliteit. * Een inschatting van het regulier aanwezig draagvlak van de school inzake zorg. * De beschikbare ondersteunende maatregelen binnen én buiten het onderwijs. * Het intensief betrekken van de ouders bij de verschillende fasen van het overleg- en beslissingsproces.

Het kind wordt ingeschreven onder de ontbindende voorwaarde van het aantonen van onvoldoende draagkracht. c) Het schoolbestuur kan omwille van materiële omstandigheden een maximumcapaciteit invoeren. Wanneer deze maximumcapaciteit overschreden wordt, moet de school de leerling weigeren. De beslissing tot weigering wordt binnen vier kalenderdagen (eventueel na onderzoek van de draagkracht van de school) bij aangetekend schrijven of tegen afgiftebewijs aan de ouders van de leerling bezorgd. Ouders krijgen toelichting bij de beslissing van het schoolbestuur. Bij weigering op draagkracht wordt door het Lokaal Overlegplatform (LOP) onmiddellijk, en zonder te wachten op vraag van de ouders, een bemiddelingsprocedure opgestart. Bij weigering op basis van de andere redenen start het LOP alleen een bemiddeling wanneer de ouders er uitdrukkelijk om verzoeken. Na bemiddeling door het LOP kunnen ouders alsnog klacht indienen bij de commissie inzake Leerlingenrechten. Vanaf het schooljaar 2013-2014 gaat een nieuw inschrijvingsbeleid in voege. De volledige info hierover zal u ontvangen via een nieuwsbrief en op de website.

Page 21: Infoboekje 2012 -2013

21

4. OMGAAN MET LEERLINGENGEGEVENS. De school houdt rekening met de privacywetgeving. Ouders krijgen de garantie dat alle persoonlijke gegevens enkel door de directie aangewend worden onder de toepassing van de wet ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer. De school verwerkt persoonsgegevens van alle leerlingen met behulp van de computer. Dat is nodig om de leerlingenadministratie en de leerlingenbegeleiding efficiënt te organiseren. Om gepast te kunnen optreden bij risicosituaties verwerkt de school ook gegevens betreffende de gezondheidstoestand van sommige leerlingen, maar dat gebeurt enkel met schriftelijke toestemming van de ouders. Ouders hebben het recht te weten welke gegevens de school verwerkt en het recht deze gegevens zo nodig te laten verbeteren als ze fout zijn of ze te laten verwijderen als ze niet ter zake dienend zijn. Ook kan er in overleg met de school en met respect voor de privacy van het gezin een persoonlijk document opgemaakt worden om de overgang naar een andere school, een ander niveau optimaal te laten verlopen. Dit document kan relevante informatie bevatten over de onderwijsloopbaan van het kind zoals bijvoorbeeld gegevens over onderwijsproblemen, leerstoornissen, belangrijke gegevens van medische aard, schoolrapporten, enz. Bij de overgang van het 6de leerjaar naar het secundair onderwijs wordt een overgangsdossier (de BaSo-fiche) opgesteld in samenwerking met de leerling en de ouders. Dit dossier krijgen de ouders op het einde van het schooljaar mee. Zij zijn vrij dit door te geven aan de instelling van het secundair onderwijs waar hun kind ingeschreven wordt.

5. WELZIJNSBELEID. A. Leefmilieu: Netheid en zorg voor het milieu is in de eerste instantie een opdracht van iedereen. Daar hechten wij in onze school heel veel belang aan. Wij zijn een MOSSCHOOL (MILIEU OP

SCHOOL). Daarom willen we werk maken van sorteren en recycleren. Op de speelplaats en in de klassen bevinden zich verschillende vuilnisbakken: Groen: GFT (groenten-, fruit-, en tuinafval) Blauw: PMD (plastiek, metaal en drankverpakkingen) Geel: restafval Zwart: papier De bedoeling is dat kinderen juist leren sorteren en zich deze attitude eigen maken. Maak uw kind er geregeld attent op niets achteloos weg te werpen. Kroonkurken, batterijen en inktpatronen worden in de school afzonderlijk verzameld voor recyclage. Het GFT wordt elke vrijdag naar onze composthoop gebracht.

Page 22: Infoboekje 2012 -2013

22

B. Veiligheid en verkeer: Wij proberen alles in het werk te stellen om de school voor uw kind zo veilig mogelijk te maken. Naar brandpreventie worden de nodige maatregelen getroffen om een maximale beveiliging te verwezenlijken. Elk jaar worden er evacuatieoefeningen gehouden met de leerlingen. De leerlingen van de lagere school die alleen naar school komen, nemen steeds de kortste en veiligste weg van en naar school. De kleuters worden tot op de kleuterspeelplaats begeleid. De leerlingen van de lagere school die gebracht worden, worden tot aan de poort begeleid. Alle kinderen worden afgehaald aan de poort. Mogen wij vragen de speelplaats daarna te verlaten zodat het toezicht correct kan uitgevoerd worden. Enkel wanneer de leerlingen voor 8.20 u op school komen worden zij begeleid tot het opvanglokaal. Controleer of ze dit lokaal binnengaan. Mogen wij vragen aan de ouders om de schoolpoort steeds te sluiten. Eens de leerlingen de schoolpoort binnengekomen zijn, mogen zij de school niet meer verlaten zonder toestemming van de directie. Tijdens het verblijf op school zijn de leerlingen aan het gezag van de directeur en aan dat van de leerkrachten en ander personeel onderworpen. Zij dienen zich aan bepaalde afspraken te houden. De kleuters die na de lessen in de opvang moeten blijven, worden door de kleuterleidster naar het opvanglokaal gebracht: 1ste en 2de kleuterklas gaan onmiddellijk bij Paula in het opvanglokaal in de kleuterblok. De kleuters van de 3de kleuterklas worden tot 17.00 uur opgevangen door Linda in de turnzaal, daarna sluiten ze aan bij de andere kleuters. De kleuters kunnen op elk moment afgehaald worden. Alle kinderen van de lagere school nemen eerst pauze op de speelplaats tot 16.00. Daarna gaan de kinderen van het 1ste , 2de leerjaar en 3de leerjaar tot 16.30 naar de studie (in de refter) om hun huistaak te maken onder toezicht van leerkrachten. Daarna gaan ze naar de opvang bij Linda. Zij kunnen tot 16.00 afgehaald worden en daarna vanaf 16.30. Zo willen we de kinderen de tijd geven om hun huistaak in alle rust te kunnen maken, zonder telkens gestoord te worden. De kinderen van het 4de, 5de, 6de leerjaar maken hun huistaak en leren hun lessen tot 17.00 uur (in de klas van Meester Tim) afwisselend onder toezicht van Meester Tim en Juf. Nele. Zij kunnen afgehaald worden voor 16.00 uur, om 16.30 en vanaf 17.00. Na 17.00 uur worden alle kinderen opgevangen door Paula. Na 17.00 uur kunnen ze op elk moment afgehaald worden. Ook op gebied van verkeersveiligheid willen wij onze kinderen het goede voorbeeld geven:

In de verkeerslessen worden kinderen opgeleid om zich veilig in het verkeer te bewegen. Er wordt zowel aandacht gegeven aan de wetgeving en veiligheidsafspraken, als aan de vaardigheid zich te voet en met de fiets in het verkeer te begeven.

Wij willen de kinderen stimuleren om zoveel mogelijk te voet of met de fiets naar school te komen. Aan de ouders willen wij vragen om ook mee te werken aan verkeerseducatie:

- Zoek samen met uw kind naar de veiligste weg van en naar de school. - Laat de kinderen uitstappen langs de kant van de stoep. - Stap uit je auto en kom de kinderen afhalen op de speelplaats. - Laat de kinderen zoveel mogelijk te voet of met de fiets naar school komen.

Om het verkeersituatie rondom de school veilig te houden vragen wij om uw wagen reglementair te parkeren. Aan de hoofdschool is er is een parkeerterrein naast de school waar je je wagen kwijt kan. Het is verboden zich op het terrein van het tehuis te begeven.

Page 23: Infoboekje 2012 -2013

23

C. Gezondheid: Signaleren van besmettelijke ziekten. Om te voorkomen dat besmettelijke ziekten uitbreiding vinden, zijn ouders verplicht deze ziekten te melden aan de directie, die op haar beurt het CLB hiervan op de hoogte brengt. De melding is verplicht als één van de gezinsleden aan de ziekte lijdt. Over welke ziekten gaat het? Buiktyfus, geelzucht, hersenvliesontsteking, kinderverlamming, kroep, roodvonk, besmettelijke tuberculose, besmettelijke diarree (waaronder Salmonella), kinkhoest, bof, mazelen, rode hond, schurft, windpokken, impetigo, bepaalde griepsoorten, schimmelinfecties van de huid en haren, parelwratjes en luizen .

Luizen. De laatste jaren komen luizen steeds meer voor. Daarom willen wij van bij het begin van het schooljaar alert blijven en preventief te werk gaan. Controleer uw kind geregeld en nauwkeurig op luizen en neten. Indien neten of luizen gevonden worden vragen wij om onmiddellijk de school te verwittigen en een efficiënte behandeling te starten. Vraag raad aan uw apotheker. De nat-kam-methode is één van de vele methodes en niet duur. Wanneer we merken dat de hoofdjes niet behandeld worden, zullen wij u daarover aanspreken en de nodige maatregelen treffen.

Medicatie / ziekte. Stuur uw kinderen niet ziek naar school. Zeker niet wanneer het koorts heeft. Medicijnen meegeven met uw kinderen is gevaarlijk. Het wordt daarom ook niet toegelaten. In uitzonderlijke gevallen kan een ouder aan de leerkracht vragen om medicatie toe te dienen aan een kind. Deze vraag moet bevestigd worden met een schriftelijk attest van de dokter met daarop vermeld de naam van het kind, datum, de naam van de medicijnen, de juiste dosering en toedieningswijze. In bijlage vindt u een voorbeeldattest. Wanneer een leerling ziek wordt op school, dan zal de school op eigen initiatief geen medicatie toedienen. Wel zullen de ouders of een ander opgegeven contactpersoon verwittigd worden en zal hen gevraagd worden de leerling op te halen. Wanneer dit niet mogelijk is, zal de school een arts om hulp verzoeken. Wanneer een leerling een ongeval heeft, contacteren wij de ouders of een ander opgegeven contactpersoon. Het kind wordt afgehaald of zo nodig gaan wij naar het gewenste ziekenhuis (in Aalst). In dringende gevallen worden de hulpdiensten verwittigd.

Voeding. We vragen om het tussendoortje en het lunchpakket dat je aan de kinderen meegeeft gezond te houden. We brengen geen snoep mee, liever fruit. Om de kinderen aan te zetten om meer fruit te eten, organiseren wij elke week een fruitdag. Op school worden enkel gezonde dranken aangeboden.

Page 24: Infoboekje 2012 -2013

24

Beweging. Wij vinden het belangrijk dat kinderen bewegen. De lessen L.O. en zwemmen dragen daar zeker hun steentje toe bij. Op de speelplaats werken wij met speelgoedkoffers die de kinderen aanzetten tot bewegen, tot sport en spel, maar zeker en vast ook tot samen spelen. Zij kunnen voetballen, basketballen, dansen, kringspelen, denkspelen, vaardigheidstraining….In de klas maken wij tijd voor bewegingstussendoortjes en op woensdagnamiddag nemen we vaak deel aan de SVS activiteiten.

Zindelijkheid. Wij vinden het fijn als kleuters reeds proper zijn als ze naar school komen. Is dat niet zo, dan zal zo vlug mogelijk in samenwerking met de ouders gestart worden met een zindelijkheidstraining, als de kleuter daar aan toe is. Intussen vragen wij om luiers, vochtige doekjes en reservekledij mee te geven. Een ongelukje kan steeds gebeuren. Indien je kleuter reservekledij van de school draagt, vragen we dit gewassen terug te bezorgen aan de leerkracht.

Rookverbod: Er geldt een algemeen rookverbod voor iedereen in alle gesloten ruimten op school. In open plaatsen geldt dit rookverbod op weekdagen tussen 6.30 u ’s morgens en 18.30 u ’s avonds. Tijdens extra-murosactiviteiten is het elke dag verboden te roken tussen 6.30 u ’s morgens en 18.30 u ’s avonds. Bij overtredingen van dit rookverbod kunnen er orde- en tuchtmaatregelen getroffen worden.

Page 25: Infoboekje 2012 -2013

25

E. SCHOOLREGELEMENT (AFSPRAKEN).

1. ORGANISATIE VAN DE SCHOOLUREN.

BEGIN EN EINDE VAN DE LESSEN. Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag: voormiddag van 08.45 u tot 12.00 u namiddag van 13.10 u tot 15.30 u

Woensdag: voormiddag van 08.30 u tot 12.05 u

DAGVERLOOP. 08.50 u - 10.30 u: les (woensdag van 8.30 u tot 10.10 u) 10.30 u - 10.45 u: speeltijd (woensdag van 10.10 u tot 10.25 u) 10.45 u - 12.00 u: les (woensdag van 10.25 u tot 12.05 u) 12.00 u - 13.15 u: middagpauze 13.15 u - 14.30 u: les 14.30 u - 14.40 u: speeltijd 14.40 u - 15.30 u: les

LESTIJDEN. Wij vragen de schooluren te respecteren. Alle kinderen, zowel kleuters als leerlingen van de lagere school, zijn tijdig op school. De kinderen wachten op de speelplaats tot het belsignaal. Het is niet toegelaten zich voor het belsignaal in de gangen of de klassen te begeven. Indien u een leerkracht wenst te spreken, wendt u zich eerst tot de directie. Gelieve de speelplaats zo vlug mogelijk te verlaten zodat de lessen onmiddellijk kunnen starten. Kinderen die over de middag op school blijven mogen in geen geval de school verlaten zonder schriftelijke aanvraag van de ouders aan de directie. Wanneer kinderen uitzonderlijk met een vriendje of een andere persoon naar huis moeten, wordt de directie daarvan verwittigd. Kinderen die over de middag naar huis gaan eten, komen pas ten vroegste op school terug om 12.45 u. De kleuters en de leerlingen mogen niet uit de klas gehaald worden tijdens de lesuren zonder schriftelijke aanvraag van de ouders aan de directie. Indien zij geen schriftelijke aanvraag indienden, zijn zij verplicht een documentje te ondertekenen wanneer zij de kinderen vervroegd uit de klas halen. Dit kan echter maar uitzonderlijk toegestaan worden. Tijdens de lesuren mogen de leerkrachten niet gestoord worden. Dit geldt eveneens voor de kleuterleidsters. Als u een leerkracht wenst te spreken, kan u een afspraak maken buiten de schooluren. De leerkracht zal u graag te woord staan.

IETS VERGETEN. Wanneer de leerlingen iets vergeten zijn, kunnen zij dit tot 17.00 u komen halen. Het mag echter geen gewoonte worden. Zij dienen zich eerst bij de directie te melden, anders kunnen zij opgesloten raken als niemand van hun aanwezigheid op de hoogte is.

Page 26: Infoboekje 2012 -2013

26

TE LAAT KOMEN. Te laat komen stoort het klasgebeuren. Zorg dat de kinderen steeds voor het belsignaal op school aanwezig zijn. Leerlingen die 10 minuten te laat zijn, melden zich vooraf bij de directie. Ouders worden verwittigd bij elke niet-gewettigde afwezigheid.

BRENGEN EN AFHALEN VAN DE LEERLINGEN. De peuters en de kleuters van de 1ste kleuterklas worden ’s morgens en ’s middags bij regenweer tot in de kleuterzaal gebracht, de kleuters van de 2de en 3de kleuterklas worden tot in de turnzaal gebracht. Bij goed weer tot op de kleuterspeelplaats. Als de kleuters buiten spelen, is het niet toegelaten dat ouders met hun kinderen in de speelzaal wachten. Het toezicht is daar niet verzekerd. Mogen wij vragen om na het afleveren van uw kleuters de speelplaats te verlaten. De kleuters worden op het einde van de lessen door de kleuterleidster tot aan het hek begeleid. Gelieve daar op uw kleuter te wachten. De kleuters worden in geen geval afgehaald in de klas.

TOEGANG TOT DE KLASLOKALEN. Tijdens de speeltijden, over de middag, voor en na school heeft niemand toegang tot de klaslokalen of tot de gangen. De kinderen gaan steeds onder begeleiding van hun klastitularis naar hun klaslokaal. De verdere afspraken rond het gebruik van de lokalen, speelplaats en toiletten voor de hoofdschool en de wijkschool wordt met de leerlingen besproken.

2. VOOR- EN NASCHOOLS TOEZICHT. In de hoofdschool is er voor- en naschoolse opvang. ‘s Morgens: van 07.00 u tot 08.00 u. ‘s Avonds: van 15.30 u tot 18.00 u. ’s Avonds is er voor de leerlingen van de lagere school studie van 16.00 u tot 17.00 u. De kinderen nemen eerst een pauze tot 16.00 u. Daarna kunnen zij in de studie hun huistaak maken en hun lessen leren. (zie afspraken blz 22) Woensdagnamiddag: van 12.05 u tot 18.00 u. In de Dom Modest van Asschelaan is er voor- en naschoolse opvang. ’s Morgens: van 07.00 u tot 08.00 u. ‘s Avonds: van 15.30 u tot 18.00 u. De prijs bedraagt: € 1 van 07.00 u tot 08.00 u. € 1 van 16.00 u tot 17.00 u. € 0,75 van 17.00 u tot 18.00 u. Woensdagnamiddag € 3 tot 16.00 u, € 5 tot 18.00 u. De rekeningen worden na elke maand vereffend. Wanneer er zich problemen rond opvang stellen, kunnen deze steeds voorgelegd worden aan de directie. In de mate van het mogelijke proberen wij een oplossing te vinden.

Page 27: Infoboekje 2012 -2013

27

3. ENGAGEMENTSVERKLARING.

A. Oudercontacten. Ouders hebben hoge verwachtingen van de school voor de opleiding en de opvoeding van hun kinderen. Onze school zet zich elke dag in om dit engagement waar te maken, maar in ruil verwachten we de volle steun van de ouders. Daarom maken we in onderstaande engagementsverklaring wederzijdse afspraken. Zo weten we duidelijk wat we van elkaar mogen verwachten. Onze school kiest voor een intense samenwerking met de ouders. We doen dat omdat we partners zijn in de opvoeding van uw kind. Het is goed dat u zicht hebt op de werking van de school. Daarvoor plannen we ieder jaar begin september een infoavond. De klastitularis legt dan uit waar dit jaar de accenten liggen, welke afspraken zij /hij met de kinderen maakt. Niet te missen! We willen u geregeld ook informeren over de evolutie van uw kind. We organiseren daarom individuele oudercontacten voor de kleuters en voor het lager: twee georganiseerde individuele oudercontacten in november en maart en één vrijblijvend oudercontact in juni. Voor de ouders van de leerlingen van het zesde leerjaar gaat ook een infoavond rond “de stap naar het secundair onderwijs”door. We verwachten dat u zich als ouder samen met ons engageert om nauw samen te werken rond de opvoeding van uw kind en steeds ingaat op onze uitnodigingen tot oudercontact. Wie niet op het oudercontact aanwezig kan zijn, kan een gesprek aanvragen op een ander moment. Wij engageren ons om steeds te zoeken naar een alternatief overlegmoment. Als u zich zorgen maakt over uw kind of vragen hebt over de aanpak dan kan u op elk moment zelf een gesprek aanvragen met de leerkracht van uw kind. Het is het makkelijkst als er een afspraak gemaakt wordt, mondeling, telefonisch of via de agenda. Tijdens de lesuren kunnen de leerkrachten niet gecontacteerd worden. De directie kan altijd worden aangesproken. Enkel voor dringende of ernstige aangelegenheden zijn directie en leerkrachten thuis te bereiken. Er worden regelmatig schriftelijke berichten meegegeven: per brief, in agenda, in het heen- en weerschriftje en op de website. Aan elke school hangt ook een infobord waarop informatie gegeven wordt. De betrokkenheid met de ouders binnen onze school vinden wij heel belangrijk. Daarom werken heel wat ouders mee aan de totale schoolorganisatie. (zie rubriek ouders op school)

Page 28: Infoboekje 2012 -2013

28

B. Aanwezigheden. Wij stellen het op prijs dat kinderen alle dagen en tijdig op school zijn. Enkel een geldige reden (zie afwezigheden) is aanvaardbaar. De aanwezigheid van uw kind op school heeft gevolgen voor het verkrijgen en behouden van de schooltoelage en voor de toelating tot het eerste leerjaar. Alle problematische afwezigheden van uw kind moeten doorgegeven worden aan het departement onderwijs en aan het CLB. (zie afwezigheden vanaf p.33)

C. Individuele leerlingenbegeleiding. Sommige kinderen hebben op bepaalde momenten nood aan gerichte individuele begeleiding. Andere kinderen hebben constant nood aan individuele zorg. We zullen in overleg met u als ouder vastleggen hoe de individuele begeleiding van uw kind zal georganiseerd worden. Daarbij zullen we aangeven wat u van de school kan verwachten en wat wij van u als ouder verwachten. We verwachten dat u ingaat op deze vraag tot overleg en de afspraken die we samen maken opvolgt en naleeft. (zie ook zorg p.10)

D. Positief engagement ten aanzien van de onderwijstaal. Onze school is een Nederlandstalige school. Niet alle ouders voeden hun kind op in het Nederlands. Dit kan ertoe leiden dat hun kind het wat moeilijker heeft bij het leren. Wij als school engageren er ons toe alle kinderen zo goed mogelijk te begeleiden bij hun taalontwikkeling. Wij verwachten van de ouders dat ze er alles aan doen om hun kind, ook in de vrije tijd, te stimuleren bij het leren van het Nederlands. Dit kan ondermeer door:

Zelf Nederlandse lessen te volgen. (zie folder: huis van het Nederlands)

Te zorgen voor een Nederlandstalige begeleiding van uw kind bij het maken van zijn huistaak, bij het leren van zijn lessen.

Uw kind te laten aansluiten bij een Nederlandstalige jeugdbeweging of sportclub.

Uw kind te laten aansluiten bij een Nederlandstalige academie (muziek, woord, plastische kunsten, …)

Uw kind naar Nederlandstalige tv-programma’s te laten kijken en naar Nederlandstalige radioprogramma’s te laten luisteren.

Elke avond voor te lezen uit een Nederlandstalig jeugdboek.

Geregeld Nederlandstalige boeken uit te lenen in de bibliotheek en er uit voor te lezen of ze uw kind zelf te laten lezen.

Binnen de school en bij elke schoolactiviteit Nederlands te praten met uw kind, met andere kinderen, met het schoolpersoneel en met andere ouders

Uw kind, in zijn vrije tijd, geregeld te laten spelen met zijn Nederlandstalige vriendjes.

Uw kind in te schrijven voor Nederlandstalige vakantieactiviteiten of taalkampen.

Page 29: Infoboekje 2012 -2013

29

4. AGENDA - LESSEN – HUISTAKEN. Voor de kleuters is er het heen- en weerschriftje. Daarin noteert de kleuterleidster rond welk thema zij die week werkt. Zij noteert ook berichtjes voor de ouders. Als ouder kan u ook via het heen- en weerschriftje een boodschap brengen aan de kleuterleidster. De agenda is een werkinstrument voor de leerlingen van de lagere school en een contactinstrument tussen leerkracht en ouders. Bepaalde dagen krijgen de leerlingen van de lagere school van hun klastitularissen een opdracht, een oefening, een huistaak. Ze hebben soms ook lessen in te oefenen of te herhalen. Ze plannen dit in hun agenda. De ouders kunnen bij middel van de schoolagenda de huistaken en lessen controleren. Wij vragen U dan ook de agenda dagelijks/ wekelijks te naamtekenen in afspraak met de leerkracht. De agenda kan ook gebruikt worden om berichten in te noteren.

5. RAPPORT. Vanaf het tweede leerjaar worden de uitslagen van peilproeven en de beoordeling van het dagelijks werk meegedeeld in het puntenrapport. Daarnaast krijgen zij ook een beoordeling op hun werkhouding, gedrag en inzet in de klas in een attituderapport. De leerlingen krijgen vijf maal een doelenrapport mee. In januari en juni zijn er herhalingstoetsen en in die maanden krijgen de kinderen een syntheserapport: een overzicht van respectievelijk het eerste en tweede semester. De leerlingen van het eerste leerjaar krijgen in het eerste semester een doelenrapport met kleuren en pas in het tweede semester een puntenrapport en syntheserapport. Wij gebruiken de computerrapporten van Informat. In september wordt het rapport verduidelijkt op de infoavond. Wij willen er wel op wijzen dat cijfers niet het belangrijkste zijn, maar dat een kind in zijn totaliteit moet bekeken worden. Opmerkingen over het rapport kunnen in de schoolagenda geschreven worden of met de leerkracht besproken worden.

6. SPORT OP SCHOOL. De lessen L.O. en zwemmen maken integraal deel uit van ons aanbod. Alle kinderen moeten eraan deelnemen. Elke week krijgen onze kinderen turnles. De kinderen kopen op school een turnbroek, een t-shirt en een turnzak om als schoolgroep herkenbaar te zijn. Indien uw kind één van deze wenst, gelieve dit op de intekenlijst begin schooljaar te noteren a.u.b.. Voor turnpantoffels en witte kousen zorgen de ouders zelf. Wanneer de turnkledij van uw kind te klein is, mag u dit aan de school geven om in het gratis circuit te brengen. Ouders kunnen dan zo’n turnpakje vragen zolang de voorraad strekt. Wij gaan zwemmen met de kleuters en het 1ste en 2de leerjaar in het zwembad van Liedekerke. De kleuters van het tweede en derde kleuterklasje gaan een achttal keer per jaar zwemmen. De leerlingen van het 1ste en 2de leerjaar gaan een tiental keer per jaar. De leerlingen van het 3de ,4de, gaan een achttal keer en 5 en 6 gaat een zestal keer zwemmen in het zwembad van Aalst.

Page 30: Infoboekje 2012 -2013

30

Indien de leerlingen niet actief kunnen deelnemen aan deze zwemles zijn zij verplicht een bewijs van de ouders aan de leerkracht L.O. te bezorgen. Indien zij een langere periode niet kunnen deelnemen is een doktersbewijs vereist. Door een beslissing van het departement Onderwijs wordt er één jaar gratis zwemonderricht verschaft aan de leerlingen van de lagere school: in onze school is dat het tweede leerjaar. Omdat de bussen voor een volledig schooljaar vastgelegd en berekend zijn voor de schoolpopulatie betalen leerlingen die niet mee gaan zwemmen toch de bus. We nemen met onze school op geregelde tijdstippen deel aan SVS activiteiten. Dit gebeurt zowel tijdens de lestijden als op woensdagnamiddag.

7. EEN- OF MEERDAAGSE SCHOOLUITSTAPPEN. Leeruitstappen maken het onderwijs boeiender en zinvoller. Leerlingen maken kennis met hun onmiddellijke omgeving. Regelmatig worden leeruitstappen gepland, zoals naar: de fruitwinkel, de bibliotheek, ons dorp Erembodegem, de stad Aalst, andere belangrijke steden, monumenten en bezienswaardigheden, het bos, de Gerstjens, het Osbroek ... Op cultureel vlak kunnen de kinderen genieten van een aantal toneel- en filmvoorstellingen. We gaan ook tweejaarlijks op openluchtklassen: - Boerderijklassen te Gijzenzele voor de leerlingen van het eerste en tweede leerjaar voor een periode van drie dagen. - Muzische bosklassen te Westmalle voor de leerlingen van het derde en vierde leerjaar voor een periode van vier dagen. - Zeeklassen te Sint-Idesbald voor de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar voor een periode van één week.

Bij een ééndaagse extra-muros activiteit geldt de ondertekening van dit schoolreglement als toestemming voor deelname. Indien de ouders de toestemming bij een ééndaagse extra-muros activiteit weigeren, dienen zij dat vooraf schriftelijk aan de school te melden. Bij een meerdaagse extra-muros activiteit is een afzonderlijke schriftelijke toestemming van de ouders vereist. Leerplichtige kinderen die niet deelnemen aan extra-muros activiteiten dienen op school aanwezig te zijn. We proberen de deelnameprijs telkens zo laag mogelijk te houden.

8. COMPUTERKLAS. Alle klassen zijn uitgerust met één of meerdere computers met internetverbinding. In onze school is ook een computerklas met internetverbinding, waar de leerlingen zich het gebruik van de computer eigen kunnen maken. Bij de kleuters ligt de nadruk vooral op het speelse element. In het lager leren ze tekstverwerking en gaan ze samen op zoek naar informatie op het internet. Ze leren ook een PowerPoint voorstelling maken.

Page 31: Infoboekje 2012 -2013

31

9. WEBSITE. Je kan het volledige infoboekje met het schoolreglement ook nalezen op onze website: www.vrijebasisschooldestip.be Je kan er ook volgen wat er zoal gebeurt en leeft binnen onze school. Regelmatig wordt er via deze website verslag uitgebracht van de voorbije activiteiten en feestelijkheden op school met tekst, foto’s en filmpjes.. Ook uw kind zal dan te zien zijn op de website. Voor de publicatie van niet-geposeerde spontane foto’s en sfeerbeelden geldt de ondertekening van dit schoolreglement als toestemming. Indien u, in het kader van de wet op de privacy, niet wenst dat er foto’s van uw kind op onze website komen, dient u dit schriftelijk kenbaar te maken aan de directie.

10. WARME MAALTIJD. Vanaf de vierde schooldag van september kunnen de kinderen in de hoofdschool (niet in DMA) op maandag-, dinsdag-, donderdag-, en vrijdagmiddag een warme maaltijd nuttigen. (niet op woensdag) De prijs voor de warme maaltijden bedraagt: € 2,80 voor een kleuter € 3,40 voor een leerling van de lagere school. Wie warme maaltijden wenst, krijgt elke maand de menu. Op die menu duidt u aan op welke dagen uw kind blijft eten. U bezorgt dit terug aan de klasleerkracht voor aanvang van de maand. Indien u dit intekenformulier niet terugbezorgd heeft, wordt voor uw kind geen warme maaltijd besteld. De warme maaltijden worden verrekend op het einde van de maand. Op de dag zelf kan geen warme maaltijd meer besteld worden. Wanneer uw kind ziek is, wordt de maaltijd in mindering gebracht, als u verwittigt voor 9.00 u. Gelieve uw betalingen stipt uit te voeren. Wanneer de rekeningen twee maanden niet betaald worden, zal uw kind niet langer kunnen genieten van een warme maaltijd.

11. TUSSENDOORTJES - LUNCHPAKKETTEN. Tijdens de speeltijden kunnen de kinderen hun eigen drankje (geen glazen verpakking, geen cola of limonade) uitdrinken en hun koekje, boterhammetje of stuk fruit opeten dat ze van thuis meebrengen. Wij vragen om onze kinderen gezonde tussendoortjes en drankjes mee te geven. Voor het middagmaal brengen de leerlingen hun lunchpakket mee in een genaamtekende brooddoos. Zo hoeven de kinderen onder de middag niet met zware boekentassen rond te lopen. Hun brooddoos kunnen zij na de maaltijd in de verzamelbox van hun klas deponeren. Dit zal ook de afvalberg van plastiek, papier en aluminiumfolie kleiner maken.

Page 32: Infoboekje 2012 -2013

32

Drank voor bij het middagmaal kan op school gekocht worden. Cola en limonade zijn niet gezond voor onze kinderen. Daarom mogen deze dranken niet meegebracht worden. Deze dranken worden ook niet verkocht op school. Er is in de hoofdschool keuze tussen soep, plat of bruisend water, chocomelk, fruitsap, appelsap. Op de wijkscholen is er keuze tussen chocomelk, fruitsap en appelsap. De prijs voor 10 drankbonnetjes is € 5. In de hoofdschool kan je deze bonnetjes kopen op het secretariaat, in de wijkscholen bij de juf. Omdat wij onze kinderen milieubewust willen maken, vragen wij om de drank onder de middag op school aan te kopen. Wij werken met retourflesjes en hopen zo de afvalberg te verkleinen. De kinderen kunnen ook werken met een drinkbus.

12. SNOEP – JARIGEN – GESCHENKEN. Kauwgom en snoep zijn verboden op school. Verjaardagen worden op een sobere wijze gevierd. Er worden geen pakjes meegebracht. Wij doen het echter wel met een lied, een lach en een kroontje. Bij de kleuters worden de jarigen van de maand samen gevierd in afspraak met de kleuterleidster. Er worden geen geschenken gegeven.

13. ACTIVITEITENKALENDER. Op de website vind je de geplande activiteiten. U wordt ook op de hoogte gebracht met een afzonderlijk berichtje, per brief, in het heen- en weerschriftje of in de agenda.

14. ECHTSCHEIDING. A. Zorg en aandacht voor het kind. Scheiden is een emotioneel proces. Voor kinderen die deze “verliessituatie” moeten verwerken, wil de school een luisterend oor, openheid, begrip en extra aandacht bieden.

B. Neutrale houding tegenover de ouders. De school is bij een echtscheiding geen betrokken partij. Beide ouders, samenlevend of niet, staan gezamenlijk in voor de opvoeding van hun kinderen. Wanneer de ouders niet meer samenleven, maakt de school met beide ouders afspraken over:

- de wijze van informatiedoorstroming (rapport, oudercontact, briefwisseling… - de manier waarop beslissingen over het kind worden genomen.

15. REVALIDATIE/ LOGOPEDIE. Revalidatie op initiatief van de ouders kan enkel tijdens de schooluren als er een gemotiveerd verslag is. De toestemming van de directie is verplicht. Logopedie kan niet tijdens de schooluren.

Page 33: Infoboekje 2012 -2013

33

16. ADRES/ TELEFOONNUMMERWIJZIGING. Elke verandering van adres of telefoonnummer (ook wijziging van noodtelefoonnummer) moet zo snel mogelijk (liefst schriftelijk) meegedeeld worden aan de leerkracht en directie.

17. LEVENSSTIJL OP SCHOOL. Al zijn wij voor vernieuwing in het onderwijs, toch willen wij alle traditionele waarden niet over boord gooien. We hechten zeer veel belang aan een fijne levensstijl op school. Tijdens het verblijf op school staan de leerlingen onder het toezicht van de directeur en het personeel. Voor een rustige en aangename schoolsfeer worden er school- en klasafspraken gemaakt. Deze afspraken gelden voor iedereen en moeten ook gevolgd worden om misverstanden te vermijden. Taal. Spreek Algemeen Nederlands op school en op weg van en naar de school. Een keurig verzorgde taal past overal. Het gebruik van scheldwoorden en ongepaste woordenschat kunnen wij niet toelaten. Kledij. De kledij dient aangepast te zijn aan de schoolse situatie. Jas (voorzien van een lus), muts en sjaal moeten genaamtekend zijn. Wij verzorgen onze kledij en dragen kousen (uitgezonderd bij warm weer). Laat uw kinderen liever geen juwelen dragen op school. Ze kunnen ze verliezen en wij zijn er niet verantwoordelijk voor. Eén paar sobere oorringen is toegestaan. Zichtbare tatoeages en piercings zijn niet toegelaten. Niet verwijderbare “versieringen” dienen te worden bedekt. Versieringen (ringen, halskettingen, armbanden, oorringen) mogen geen hinder of gevaar veroorzaken. Bij betwisting beslist de directie. Kinderen brengen geen speelgoed mee naar school, tenzij ze de lege speelgoedkoffer hebben. Het gebruik van GSM op school is verboden. Indien u, als ouder, uw kind dringend wil bereiken kan dat steeds via de directie of het secretariaat.

Houding. Wij vinden het fijn als kinderen spontaan en vrij met elkaar en met de leerkrachten kunnen omgaan. Toch letten wij steeds op een correcte en beleefde omgangsvorm. Daarom vragen wij onze kinderen: wees steeds beleefd, niet alleen ten opzichte van de directie, leerkrachten en personeel, maar ook tegen de andere kinderen. Een correcte houding in de school, tijdens de leeruitstappen en thuis stellen wij op prijs. Agressief gedrag, pesterijen, ruw spel kunnen wij niet dulden.

Page 34: Infoboekje 2012 -2013

34

Schoolmateriaal. Wij vragen: - Eerbied voor het eigen bezit. Zorg ervoor dat alle persoonlijke zaken met uw naam getekend zijn. Breng alleen het noodzakelijke mee. - Eerbied voor andermans bezit. De laatste jaren wordt heel wat geïnvesteerd in vernieuwing van materiaal, handboeken en inrichting van de lokalen. Nu het materiaal gratis aangeboden wordt aan de kinderen verwachten wij dat zij er zorg voor dragen. De afspraak is dat zij bij het begin van het schooljaar één gratis pakket schoolmateriaal ontvangen. Indien zij in de loop van het schooljaar, door onzorgvuldig gedrag, dit materiaal verliezen of stuk maken dienen zij zelf nieuw materiaal aan te schaffen. In de leerboeken wordt niet geschreven. Liefst zien wij een degelijke, stevige schooltas zodat alle boeken, schriften en kaften verzorgd kunnen worden opgeborgen. Wij houden ons aan de gemaakte afspraken in de computerklas en in de schoolbibliotheek. Opzettelijk toegebrachte schade aan gebouwen, meubilair, uitrusting of boeken van de school, zal op kosten van de leerling hersteld of vernieuwd worden.

Verloren voorwerpen. Ieder jaar houden wij een massa verloren voorwerpen over. Daarom durven wij erop aandringen om de kledij (vooral jassen, sjaals, mutsen, handschoenen, gilets) te naamtekenen. Zo kunnen wij verloren voorwerpen aan de eigenaar terug bezorgen. Verloren voorwerpen liggen in de mand in de hal of bij de directie. Aarzel niet om te vragen naar een verloren voorwerp of een kijkje te komen nemen in de mand. Op het einde van het schooljaar gaan de verloren voorwerpen, die niet afgehaald worden, naar een sociaal doel.

Page 35: Infoboekje 2012 -2013

35

F. SCHOOLREGLEMENT (REGELGEVING). 1. AFWEZIGHEDEN. De regelgeving op afwezigheden is van toepassing op leerplichtige kinderen in het gewoon basisonderwijs. De regelgeving is ook van toepassing op leerlingen die, wegens verlengd kleuterschoolbezoek, op zesjarige leeftijd nog in het kleuteronderwijs zitten. Zij zijn op basis van hun leeftijd leerplichtig. Ook leerlingen die reeds op vijfjarige leeftijd zijn overgestapt naar het lager onderwijs vallen onder de reglementering. Niet-leerplichtige leerlingen in het kleuteronderwijs kunnen niet onwettig afwezig zijn, aangezien ze niet onderworpen zijn aan de leerplicht en dus niet steeds op school moeten aanwezig zijn. Het is belangrijk dat kleuters regelmatig naar school komen. Kinderen die activiteiten missen lopen meer risico om te mislukken en raken minder goed geïntegreerd in de klasgroep. We verwachten dat de ouders ook de afwezigheden van hun kleuter onmiddellijk melden omwille van veiligheids-overwegingen. De aanwezigheid van uw kind op school is belangrijk en heeft gevolgen voor het behouden van de schooltoelage en voor de toelating tot het eerste leerjaar.

WELKE AFWEZIGHEDEN ZIJN GEWETTIGD? 1. ZIEKTE. Is uw kind meer dan drie opeenvolgende kalenderdagen ziek, dan is een medisch attest vereist. Dat attest kan afkomstig zijn van een geneesheer, een geneesheer-specialist, een psychiater, een tandarts, een orthodontist en de administratieve diensten van een ziekenhuis of een erkend labo. Consultaties (zoals bijvoorbeeld een bezoek aan de tandarts), moeten zo veel mogelijk buiten de schooluren plaatsvinden. Wanneer een kind een chronische ziekte heeft die leidt tot verschillende afwezigheden zonder dat er telkens een doktersconsultatie noodzakelijk is (bijv. astma, migraine,…) is het goed contact op te nemen met de school en het CLB. Het CLB kan dan een medisch attest opmaken dat de ziekte bevestigt. Wanneer het kind afwezig is voor die aandoening, volstaat dan een attest van de ouders. Een medisch attest wordt beschouwd als twijfelachtig als:

- het attest zelf de twijfel van de geneesheer aangeeft, wanneer deze schrijft “dixit patient”;

- het attest geantedateerd is of begin- en einddatum ogenschijnlijk vervalst zijn; - het attest een reden vermeldt die niets met de medische toestand van de leerling te

maken heeft zoals bijv.: ziekte van één van de ouders, hulp in het huishouden, … -

De school zal het CLB contacteren telkens als ze twijfels heeft over een medisch attest.

Page 36: Infoboekje 2012 -2013

36

Voor ziekte tot en met drie opeenvolgende kalenderdagen volstaat een briefje van de ouders of de personen die de leerling wettelijk of feitelijk onder hun bewaring hebben. In de info-brochure vindt u een aantal geijkte briefjes in bijlage. Dergelijk briefje kan slechts vier keer per schooljaar door de ouders of de personen die de leerlingen wettelijk of feitelijk onder hun bewaring hebben zelf geschreven worden voor een ziekteverlof van minder dan 4 dagen. Vanaf de vijfde keer is een medisch attest vereist. De ouders verwittigen de school zo vlug mogelijk (bijv. telefonisch) en bezorgen ook het attest zo vlug mogelijk.

2. VAN RECHTSWEGE GEWETTIGDE AFWEZIGHEDEN. In volgende situaties kan een kind gewettigd afwezig zijn. De ouders moeten een verklaring (6) of een document (1-5) kunnen voorleggen ter staving van de afwezigheid. Voor deze afwezigheden is geen voorafgaand akkoord van de directeur nodig. De ouders verwittigen de school vooraf van dergelijke afwezigheden.

1. Het bijwonen van een begrafenis- of huwelijks-plechtigheid van iemand die onder hetzelfde dak woont als het kind, of van een bloed- of aanverwant van het kind.

2. Het bijwonen van een familieraad. 3. De oproeping of dagvaarding voor de rechtbank. (bijv. wanneer het kind in het kader

van een echtscheiding moet verschijnen voor de jeugdrechtbank). 4. Het onderworpen worden aan maatregelen in het kader van de bijzondere jeugdzorg

(bijv. opname in een onthaal-, observatie- en oriëntatiecentrum). 5. Onbereikbaarheid of ontoegankelijkheid van de school door overmacht (bijv. door

staking van het openbaar vervoer, door overstroming,...). 6. Het beleven van feestdagen die inherent zijn aan de door de grondwet erkende

levensbeschouwelijke overtuiging van een leerling (anglicaanse, islamitische, joodse, katholieke, orthodoxe, protestantsevangelische godsdienst). Concreet gaat het over: - islamitische feesten: het Suikerfeest en het Offerfeest (telkens 1 dag). - joodse feesten: het Joods nieuwjaar (2 dagen), de Grote Verzoendag (1 dag), het Loofhuttenfeest (2 dagen), het Slotfeest (2 laatste dagen), de Kleine Verzoendag (1 dag), het feest van Esther (1 dag), het Paasfeest (4 dagen) en het Wekenfeest (2 dagen). - orthodoxe feesten:Kerstfeest (2 dagen), voor de jaren waarin het orthodox Kerstfeest niet samenvalt met het katholiek Kerstfeest, Paasmaandag, Hemelvaart en Pinksteren voor de jaren waarin het orthodox Paasfeest niet samenvalt met het katholiek Paasfeest.

De katholieke feestdagen zijn reeds vervat in de wettelijk vastgelegde vakanties. De protestant evangelische en de anglicaanse godsdienst hebben geen feestdagen die hiervan afwijken. Voor elke afwezigheid bezorgen de ouders zo vlug mogelijk een officieel document aan de school.

Page 37: Infoboekje 2012 -2013

37

3. AFWEZIGHEDEN WAARVOOR DE TOESTEMMING VAN DE DIRECTEUR NODIG IS. Deze categorie afwezigheden verleent de school autonomie om in te spelen op specifieke situaties die niet altijd door de regelgeving op te vangen zijn. Indien de directeur akkoord gaat en mits voorlegging van, naargelang het geval, een officieel document of een verklaring van de ouders, kan de leerling gewettigd afwezig zijn om één van de onderstaande redenen:

1. het overlijden van een persoon die onder hetzelfde dak woont als het kind of van een bloed- of aanverwant tot en met de tweede graad. Voor de dag van de begrafenis zelf is geen toestemming van de directeur nodig. Het gaat hier over een periode die het kind nodig heeft om emotioneel evenwicht terug te vinden (een rouwperiode). Mits toestemming van de directeur kan zo ook een begrafenis van een bloed- of aanverwant in het buitenland bijgewoond worden.

2. het actief deelnemen aan een culturele of sportieve manifestatie, indien het kind hiervoor als individu of als lid van een club geselecteerd is. Het bijwonen van trainingen komt niet in aanmerking, wel bijv. de deelname aan de kampioenschap/competitie. Het kind kan maximaal 10 halve schooldagen per schooljaar hiervoor afwezig zijn. (hetzij achtereenvolgend, hetzij gespreid over het schooljaar).

3. de deelname aan time-out projecten (code O) Deze afwezigheden komen in het basisonderwijs zelden voor, maar in situaties waarin voor een leerling een time-out project aangewezen is, is het in het belang van de leerling aangewezen om dit als een gewettigde afwezigheid te beschouwen.

4. in echt uitzonderlijke omstandigheden: afwezigheden om persoonlijke redenen. Voor deze afwezigheid moet de directeur op voorhand zijn akkoord verleend hebben. Het gaat om maximum 4 halve schooldagen per schooljaar (al dan niet gespreid).

5. afwezigheden wegens topsport voor de sporten, tennis, zwemmen en gymnastiek. Dit kan slechts toegestaan worden voor maximaal 6 lestijden per week, mits het vooraf indienen van een dossier met de volgende elementen: a) een gemotiveerde aanvraag van de ouders; b) een verklaring van een bij de Vlaamse sportfederatie aangesloten sportfederatie; c) een medisch attest van een sportarts verbonden aan een erkend keuringscentrum van de Vlaamse Gemeenschap; d) akkoord van de directie.

Deze vijf categorieën van afwezigheden zijn geen automatisme, geen recht dat ouders kunnen opeisen. Enkel de directeur kan autonoom beslissen om deze afwezigheden toe te staan. De directeur mag onder geen beding toestemming geven om vroeger op vakantie te vertrekken of later terug te keren. De leerplicht veronderstelt dat een kind op school is van 1 september tot en met 30 juni.

Page 38: Infoboekje 2012 -2013

38

4. AFWEZIGHEDEN VAN TREKKENDE BEVOLKING, IN ZEER UITZONDERLIJKE

OMSTANDIGHEDEN. De volgende regels zijn van toepassing op kinderen van binnenschippers, woonwagenbewoners, kermis- en circusexploitanten en artiesten. Ze zijn niet van toepassing op kinderen die behoren tot de trekkende bevolking maar die ter plaatse verblijven (bijv. in een woonwagenpark). Die kinderen moeten elke dag op school aanwezig zijn. Ouders, behorend tot die categorie trekkende bevolking die hun kind inschrijven in een school, moeten er – net als alle andere ouders- op toezien dat hun kind elke dag op school aanwezig is. In uitzonderlijke omstandigheden kunnen zich situaties voordoen waarbij het onvermijdelijk is dat het kind tijdelijk met de ouders meereist. Deze situaties moeten op voorhand goed met de school besproken worden. De ouders maken samen met de school duidelijke afspraken over hoe het kind in die periode met behulp van de school verder onderwijstaken zal vervullen (de school zorgt voor een vorm van onderwijs op afstand) en over hoe de ouders met de school in contact zullen blijven. Deze afspraken moeten in een overeenkomst tussen de ouders en de school neergeschreven worden. Enkel als de ouders hun engagementen naleven is het kind gewettigd afwezig.

5. PROBLEMATISCHE AFWEZIGHEDEN. Alle afwezigheden die niet opgesomd en gewettigd kunnen worden zoals hierboven beschreven, zijn te beschouwen als problematische afwezigheden. De school zal de ouders onmiddellijk contacteren bij elke problematische afwezigheid. Alle afwezigheden van uw kind moeten doorgegeven worden aan het departement onderwijs en aan het CLB. Van zodra het kind meer dan 10 halve schooldagen problematisch afwezig is, stelt de school samen met het CLB en in communicatie met de ouders een begeleidingsdossier op voor de betrokken ouders en hun kind. Dat dossier is ter inzage voor de verificateurs. U kan zich niet onttrekken aan deze begeleiding.

2. ONDERWIJS AAN HUIS. Leerlingen vanaf 5 jaar (d.w.z. die vijf jaar of ouder geworden zijn voor 1 januari van het lopende schooljaar) hebben recht op tijdelijk onderwijs aan huis indien volgende voorwaarden gelijktijdig zijn vervuld:

de leerling is meer dan 21 kalenderdagen ononderbroken afwezig wegens ziekte of ongeval (vakantieperiodes niet meegerekend).

de ouders hebben een schriftelijke aanvraag ingediend bij de directeur van de thuisschool. De aanvraag is vergezeld van een medisch attest waaruit blijkt dat het kind de school niet of minder dan halftijds kan bezoeken en dat het toch onderwijs mag volgen.

de afstand tussen de school en de verblijfplaats van de betrokken leerling bedraagt ten hoogste 10 km.

Specifieke situatie bij chronische ziekte (= ziekte die een continue of repetitieve behandeling van minstens 6 maanden noodzaakt):

- Voor chronisch zieke kinderen vervalt de wachttijd van 21 kalenderdagen. Deze kinderen hebben recht op 4 uur tijdelijk onderwijs aan huis na 9 halve schooldagen afwezigheid (moeten niet in een ononderbroken periode doorlopen). Telkens het kind daarop opnieuw 9 halve schooldagen afwezigheid heeft opgebouwd, heeft het opnieuw recht op 4 uur tijdelijk onderwijs aan huis.

Page 39: Infoboekje 2012 -2013

39

Voor chronisch zieke leerlingen moet bij de eerste aanvraag tijdens het betrokken schooljaar een medisch attest worden gevoegd, uitgereikt door een geneesheer-specialist, dat het chronisch ziektebeeld bevestigt en waaruit blijkt dat het kind onderwijs mag krijgen. Bij een nieuwe afwezigheid ten gevolge van deze chronische ziekte tijdens hetzelfde schooljaar is geen nieuw medisch attest vereist. Er dient wel een nieuwe aanvraag voor tijdelijk onderwijs aan huis ingediend te worden.

3. GETUIGSCHRIFT BASISONDERWIJS. Het schoolbestuur kan, op voordracht en na beslissing van de klassenraad, een getuigschrift basisonderwijs uitreiken aan een regelmatige leerling uit het gewoon lager onderwijs. De klassenraad oordeelt autonoom of een regelmatige leerling in voldoende mate de doelen, die in het leerplan zijn opgenomen, heeft bereikt om een getuigschrift basisonderwijs te bekomen. De klassenraad houdt rekening met onderstaande criteria:

- De schoolrapporten van het lopende en het voorgaande schooljaar. - De evaluaties van het lopende en het voorgaande schooljaar. - De gegevens van het LVS. - De gegevens van het sociaal-emotioneel functioneren van de leerling. - Het verslag van de leerkracht die tijdens het laatste schooljaar het hoogste aantal

lestijden heeft gegeven aan de leerling. De beslissing van de klassenraad is steeds het resultaat van een weloverwogen evaluatie in het belang van de leerling. Het is uitzonderlijk dat dergelijke beslissing door de ouders wordt aangevochten. In voorkomend geval verloopt de beroepsprocedure als volgt:

- De ouders kunnen binnen zeven kalenderdagen na ontvangst van de beslissing een beroep indienen bij de directie.

- De directie roept binnen drie werkdagen de klassenraad opnieuw bijeen. - De genomen beslissing wordt opnieuw bekeken. - De ouders worden schriftelijk op de hoogte gebracht van de nieuwe beslissing. - Als de betwisting blijft bestaan, kunnen de ouders binnen zeven kalenderdagen een

aangetekend beroep indienen bij de voorzitter van het schoolbestuur. - Het schoolbestuur beslist of de klassenraad opnieuw wordt samengeroepen. - De ouders worden schriftelijk op de hoogte gebracht.

De leerlingen die geen getuigschrift behalen, krijgen een attest met de vermelding dat ze het laatste jaar regelmatig de lessen hebben gevolgd. In dit attest geeft de klassenraad de motivatie waarom geen getuigschrift werd toegekend.

4. ZITTENBLIJVEN EN VORMEN VAN LEERLINGENGROEPEN. De klassenraad beslist, in overleg en in samenwerking met het CLB, dat onze school begeleidt, of een leerling kan overgaan naar een volgende leerlingengroep. Het is de klassenraad die beslist in welke leerlingengroep een leerling, die in de loop van zijn schoolloopbaan van school verandert, terechtkomt. Leerlingengroepen kunnen heringedeeld worden op basis van gewijzigde instroom. (bijv. na een instapdatum in het kleuteronderwijs).

Page 40: Infoboekje 2012 -2013

40

5. ORDE- EN TUCHTMAATREGELEN. Elke klastitularis stelt samen met zijn leerlingen een gedragscode op. Wanneer een leerling de goede werking van de school hindert of het lesverloop stoort, kan er door elk personeelslid van de school een ordemaatregel genomen worden. Mogelijke ordemaatregelen zijn: een verwittiging in de agenda een strafwerk een tijdelijke verwijdering uit de les met aanmelding bij de directie Voor kinderen waar ordemaatregelen geregeld voorkomen, wordt in overleg met de ouders en het CLB een begeleidingsplan opgemaakt. Wanneer het gedrag van de leerling, ook met een begeleidingsplan, een probleem wordt voor het verstrekken van onderwijs of om het opvoedingsproject te realiseren, kan er een tuchtmaatregel genomen worden. Mogelijke tuchtmaatregelen zijn:

- een schorsing van één of meerdere dagen. De gesanctioneerde leerling mag gedurende een bepaalde periode de lessen en activiteiten van zijn leerlingengroep niet volgen. De betrokkene moet echter wel op school aanwezig zijn.

- een uitsluiting. De gesanctioneerde leerling wordt definitief uit de school verwijderd op het moment dat deze leerling in een andere school is ingeschreven en uiterlijk één maand, vakantieperiode inbegrepen, na de schriftelijke kennisgeving van de beslissing tot uitsluiting. In afwachting daarvan moet de betrokkene op school aanwezig zijn.

Bij het nemen van een beslissing tot schorsing van meer dan één dag of een beslissing tot uitsluiting wordt de volgende procedure gevolgd:

- De directeur wint het advies van de klassenraad in en stelt een tuchtdossier samen. - De leerling en zijn ouders en eventueel een raadsman worden uitgenodigd voor een

gesprek met het schoolbestuur/ de directeur over de vastgestelde feiten. De uitnodiging moet minstens vijf werkdagen vooraf bezorgd worden aan de ouders.

- Intussen hebben de ouders en hun raadsman inzage in het tuchtdossier. - Na het gesprek neemt het schoolbestuur/de directeur een beslissing. Deze wordt

schriftelijk gemotiveerd en binnen een termijn van vijf werkdagen aangetekend aan de ouders van de betrokken leerling bezorgd.

Tegen tuchtmaatregelen is er geen beroep mogelijk, behalve tegen de uitsluiting.

- Binnen vijf werkdagen na ontvangst van de beslissing tot uitsluiting kunnen de ouders schriftelijk beroep indienen bij de voorzitter van de beroepscommissie. (contactadres LOP: zie wie is wie?)

- De beroepscommissie komt samen vijf werkdagen na ontvangst van het beroep. De leerling en de ouders worden opgeroepen om te verschijnen voor deze beroepscommissie.

- Intussen hebben de ouders inzage in het dossier. - De beroepscommissie brengt de ouders binnen vijf werkdagen per aangetekende brief

op de hoogte van haar gemotiveerde beslissing. Deze beslissing is bindend voor alle partijen.

Page 41: Infoboekje 2012 -2013

41

Een personeelslid van de school kan niet optreden als vertrouwenspersoon. Buitenstaanders mogen het tuchtdossier niet inzien, tenzij mits schriftelijke toestemming van de ouders. Als ouders geen inspanning doen om hun kind in en andere school in te schrijven, krijgt de uitsluiting effectief uitwerking na één maand (vakantiedagen niet meegerekend). Is het kind één maand na de schriftelijke kennisgeving nog niet in een andere school ingeschreven, dan is de oude school niet langer verantwoordelijk voor de opvang van de uitgesloten leerling. Het zijn de ouders die erop moeten toezien dat hun kind aan de leerplicht voldoet. Het CLB kan mee zoeken naar een oplossing. Ten gevolge van een definitieve uitsluiting het vorige of daaraan voorafgaande schooljaar kan het schoolbestuur de betrokken leerling weigeren terug in te schrijven.

6. RECLAME EN SPONSORBELEID. Bij sponsoring gaat het om geld, goederen of diensten die een sponsor verstrekt aan een schoolbestuur, directie, leraren, niet-onderwijzend personeel of leerlingen, waarvoor de sponsor een tegenprestatie verlangt in schoolverband. Tegenprestaties zijn bijvoorbeeld het noemen van de sponsor in de schoolkrant, op het schoolfeest…. Schenkingen, waar geen tegenprestatie tegenover staat, vallen dus niet onder het begrip sponsoring. Wanneer wij een sponsorovereenkomst afsluiten, gebruiken wij volgende regels als uitgangspunt:

- De verstrekte leermiddelen of verplichte activiteiten moeten vrij blijven van reclame. - Facultatieve activiteiten (bosklassen, schoolreis…) moeten vrij blijven van reclame, behalve wanneer die enkel verwijst naar het feit dat de activiteit of een gedeelte van de activiteit ingericht werd door middel van een gift, een schenking of een prestatie door een bij name genoemde natuurlijke persoon, rechtspersoon of een feitelijke vereniging. - Reclame en sponsoring mogen niet kennelijk onverenigbaar zijn met de pedagogische en onderwijskundige taken en doelstellingen van de school. Dit principe betekent dat er geen schade mag berokkend worden aan de geestelijke en/of lichamelijke gesteldheid van de leerlingen en dat sponsoring en reclame in overeenstemming moet zijn met de goede smaak en het fatsoen. - Reclame en sponsoring mogen de objectiviteit, de geloofwaardigheid, de betrouwbaarheid en de onafhankelijkheid van de school niet in het gedrang brengen. Het schoolbestuur is altijd verantwoordelijk voor wat er in schoolverband plaatsvindt. Zelfs als het gaat om bijvoorbeeld de oudervereniging die een sponsorovereenkomst aangaat waarbij een tegenprestatie wordt gevraagd waarmee leerlingen of ouders in schoolverband worden geconfronteerd. Het schoolbestuur moet ook in zulke gevallen beoordelen of de sponsorovereenkomst verantwoord is. Als ouders het niet eens zijn met beslissingen van de school over sponsoring, kunnen zij daarvoor een klacht indienen bij de Commissie Zorgvuldig Bestuur. Departement Onderwijs Kamer 5B25 Koning Albert II laan 15 1210 Brussel.

Page 42: Infoboekje 2012 -2013

42

7. ONGEVALLEN EN SCHOOLVERZEKERING. De schoolverzekering dekt elk ongeval dat de leerlingen overkomt:

- op de normale weg van en naar school - tijdens de lessen en activiteiten - tijdens de ontspanningsmomenten, bijschoolse activiteiten en alles wat in

schoolverband georganiseerd wordt. De stoffelijke schade (brillen, kledingsstukken) wordt niet gedekt door de verzekering. Bij stoffelijke schade vragen wij de ouders om dit onderling te regelen en eventueel beroep te doen op hun familiale verzekering. Alle lichamelijk letsels zijn gedekt.

Wat te doen bij een ongeval met lichamelijk letsel? Na het ongeval wordt onmiddellijk een aangifteformulier ingevuld: Blad 1 wordt in duplicaat ingevuld door de school. Blad 2 wordt ingevuld door de geneesheer. Deze 2 bladen worden van zodra ze ingevuld zijn onmiddellijk op school afgegeven, zodat het ongeval kan aangegeven worden aan de verzekeringsmaatschappij. Blad 3 is de uitgavenstaat en dient ingevuld te worden door de mutualiteit en door de ouders. Alle rekeningen worden eerst door de ouders betaald en aangeboden aan hun mutualiteit. De mutualiteit zal de nodige gegevens invullen op blad 3. Wat niet door de mutualiteit terugbetaald wordt, wordt uitgekeerd door de schoolverzekering via een overschrijving op bank- of postrekening. Daarom is het ook belangrijk het juiste rekeningnummer en uw handtekening te vermelden op de uitgavenstaat. Wanneer de uitgavenstaat volledig is ingevuld, kan je deze opsturen naar de verzekeringsmaatschappij, of aan de school terug bezorgen. Wij zorgen dan dat de uitgavenstaat bij de verzekeringsmaatschappij terecht komt.

Verzekering vrijwilligers. De school maakt bij de organisatie van verschillende activiteiten gebruik van vrijwilligers. De nieuwe wet van 3 juli 2005 betreffende de rechten van de vrijwilligers verplicht o.m. de scholen om de vrijwilligers te infomeren over een aantal elementen. Omdat elke ouder een schoolreglement ontvangt en voor akkoord ondertekent, kiest de school ervoor om de informatie betreffende de vrijwilligers in het schoolreglement op te nemen. Op die manier is elke ouder op de hoogte.

Verplichte verzekering. De school heeft een verzekeringscontract afgesloten tot dekking van de burgerlijke aansprakelijkheid, met uitzondering van de contractuele aansprakelijkheid, van de organisatie en de vrijwilligers. Het verzekeringscontract werd afgesloten bij IC – verzekeringen, Guimardstraat 1, 1040 Brussel. Polisnummer: 24000007

Vrije verzekeringen. De school heeft een verzekeringscontract afgesloten tot dekking van de lichamelijke schade die geleden is door vrijwilligers tijdens de uitvoering van het vrijwilligerswerk of op de weg naar- en van de activiteiten. Het verzekeringscontract werd afgesloten bij: IC verzekeringen Guimardstraat 1, 1040 Brussel. Polisnummer: 1086358. Tevens werd er een verzekering omnium opdrachten afgesloten voor vrijwilligers die met hun wagen een verplaatsing doen in opdracht van de school. Indien er bij een ongeval geen geïdentificeerde derde is bedraagt de franchise 620 euro, anders 370 euro (tenzij bij herhaling). De franchise is ten laste van de schadelijder. Het verzekeringscontract werd afgesloten bij IC verzekeringen, Guimardstraat 1, 1040 Brussel. Polisnummer: 6719728

Page 43: Infoboekje 2012 -2013

43

Vergoedingen. De activiteit wordt onbezoldigd en onverplicht verricht. De organisatie voorziet in geen enkele vergoeding voor de vrijwilligersactiviteiten. Aansprakelijkheid. De school is aansprakelijk voor de schade die de vrijwilliger aan derden veroorzaakt bij het verrichten van vrijwilligerswerk. Ingeval de vrijwilliger bij het verrichten van vrijwilligerswerk de school of derden schade berokkent, is hij enkel aansprakelijk voor zijn bedrog en zijn zware fout. Voor zijn lichte fout is hij enkel aansprakelijk als die hem eerder gewoonlijk dan toevallig voorkomt. Geheimhoudingsplicht. Het vrijwilligerswerk houdt in dat de vrijwilliger geheimen kan vernemen ten aanzien waarvan hij gehouden is tot geheimhoudingsplicht. Deze bepaling richt zich vooral tot vrijwilligers die actief zijn binnen telefonische hulpverlening zoals Tele-Onthaal, de zelfmoordlijn en andere vormen van hulpverlening waarbij vrijwilligers in contact komen met vertrouwelijke informatie. Op vrijwilligers die actief zijn binnen scholen is deze bepaling in beginsel niet van toepassing.

8. BIJDRAGEREGELING. Voor scholen van het gesubsidieerd onderwijs kan geen direct of indirect inschrijvingsgeld gevraagd worden. Evenmin kunnen er bijdragen gevraagd worden voor materialen die gebruikt worden om de eindtermen te realiseren of de ontwikkelingsdoelen na te streven. Het Vlaams Parlement heeft een lijst vastgelegd met materialen die kosteloos ter beschikking moeten worden gesteld om de eindtermen te realiseren of de ontwikkelingsdoelen na te streven.

A. KOSTELOOS MATERIAAL. Bewegingsmateriaal, constructiemateriaal, handboeken, schriften, werkboeken en –blaadjes, fotokopieën en software, ICT materiaal, informatiebronnen, kinderliteratuur, knutselmateriaal, leer- en ontwikkelingsmateriaal, meetmateriaal, multimediamateriaal, muziekinstrumenten, planningsmateriaal, schrijfgerief, tekengerief, atlas, globe, kaarten, kompas, passer, tweetalige alfabetische woordenlijst, zakrekenmachine.

B. ACTIVITEITEN OF VERPLICHTE MATERIALEN. Het schoolbestuur kan wel een bijdrage vragen voor activiteiten of verplichte materialen die niet noodzakelijk zijn voor de eindtermen en ontwikkelingsdoelen en waarvan de ouders het te besteden bedrag niet zelf kunnen bepalen. Voor deze categorie dient de school een maximumfactuur te respecteren. De maximumfactuur bedraagt : Voor de kleuters: Peuter en 1ste kleuterklas: € 25 2de kleuterklas: € 35 3de kleuterklas: € 40 Voor het lager: (per leerjaar) zwemmen, toneel- of filmvoorstellingen, sportdag, uitstappen, auteur in de klas, expert in de klas, gidsen, gastsprekers…maximum €70

Page 44: Infoboekje 2012 -2013

44

C. NIET VERPLICHT AANBOD. Diensten die de school aanbiedt zonder verplichting en die buiten de kosteloosheid en de maximumfacturen vallen. Warme maaltijd: Kleuter: € 2,80 Lager : € 3,40 Opvang: € 1 van 7.00 u tot 8.00 u € 1 van 16.00 u tot 17.00 u € 0.75 van 17.00 u tot 18.00 u Woensdagnamiddagopvang: € 3 tot 15.00 u € 5 tot 18.00 u Middagtoezichten: Voor het toezicht, de onderhoudskosten en de uitrusting van de refter vragen wij een bijdrage. Wie dagelijks blijft eten betaalt: € 8,00 voor het eerste trimester € 6,00 voor het tweede trimester € 5,50 voor het derde trimester Wie driemaal per week blijft eten betaalt: € 6,00 voor het eerste trimester € 4,50 voor het tweede trimester € 4,10 voor het tweede trimester Wie tweemaal per week blijft eten betaalt: € 4,00 voor het eerste trimester € 3,00 voor het tweede trimester € 2,70 voor het derde trimester Wie éénmaal per week blijft eten betaalt: € 2,00 voor het eerste trimester € 1,50 voor het tweede trimester € 1,35 voor het derde trimester Drank: € 5 voor 10 bonnetjes

Sport op school: Turnbroek: € 9 T-shirt € 8

Turnzakje € 4

Tijdschriften: Dit wordt u door de school aangeboden, u bent vrij om al dan niet op dit aanbod in te gaan. Uw kind zal de tijdschriften pas ontvangen nadat uw betaling gebeurd is. Deze tijdschriften bieden wij aan met een jaarabonnement. Averbode : JAARABONNEMENTEN

Dopido(1stekleuter), dokadi (2de kl) en doremi (3de kl): € 29 Zonnekind (1/2delj), zonnestraal (3de/4de lj.) en zonneland (5de/6de lj.): € 34

Leesknuffel (kleuter): voor 7 prentenboekjes + 1 luister CD € 33 Boekenboot (1ste en 2de lj): voor 9 boekjes € 23 Leeskriebel (3de en 4de lj): voor 9 boekjes € 23 Vlaams Filmpje (5de en 6de lj): € 30

Vakantieblaadjes 3de kleuter en lager: nog niet gekend

Nieuwjaarsbrieven: nog niet gekend

Page 45: Infoboekje 2012 -2013

45

D. MEERDAAGSE UITSTAPPEN.

Voor deze categorie dient de school de maximumfactuur van € 400 per kind voor de volledige loopbaan lager onderwijs te respecteren. Boerderijklassen voor het 1ste en 2de leerjaar: 3 dagen verblijf in Gijzenzele + vervoer+ georganiseerde activiteiten. € 100. Bosklassen voor het 3de en 4de leerjaar :4 dagen verblijf in Westmalle + vervoer+ georganiseerde activiteiten: € 140. Zeeklassen voor het 5de en 6de leerjaar: volledige week verblijf in Sint Idesbald + vervoer + georganiseerde activiteiten: € 160

9. WIJZE VAN BETALEN. A. FACTURATIE. In de agenda of via briefwisseling, website word je op de hoogte gebracht van de activiteiten die doorgaan in de klas van je kind. Dit zijn verplichte activiteiten. We vragen het maximumbedrag voor de kleuters in twee schijven: één in september en één in januari Peuters en 1ste kleuterklas: 1ste schijf: €12.5 / 2de schijf: €12.5 2de kleuterklas: . 1ste schijf: € 17.5 / 2de schijf: €17.5 3de kleuterklas: 1ste schijf: € 20 / 2de schijf: € 20 voor het lager (€70) in drie schijven: 1ste schijf: september € 30, 2de schijf: januari € 20, 3de schijf: april € 20. Op het einde van het schooljaar krijgt u een overzicht van alle activiteiten.. Indien het maximumbedrag niet werd bereikt zal het resterende bedrag teruggestort worden op uw rekening.

De opvang en de warme maaltijden en andere onkosten van het niet verplicht aanbod worden telkens bij het begin van de volgende maand afgerekend. U krijgt een factuur via uw kind. We vragen deze te betalen ten laatste 15 dagen na afgifte. Bij ziekte of afwezigheid van uw kind wordt dit, in de mate van het mogelijke, in mindering gebracht. Bij afwezigheden en annulatie kunnen kosten worden aangerekend. Dat gebeurt als de school zelf kosten heeft gemaakt en die niet kan recupereren. (bv. busvervoer, tickets…).

B. CONFLICTBEHEER. Ouders die problemen ondervinden met het betalen van de schoolrekening kunnen contact opnemen met de directie. Het is de bedoeling dat er afspraken gemaakt worden over een aangepaste betalingswijze. Wij verzekeren een discrete behandeling van uw vraag. Indien de schoolrekening geheel of gedeeltelijk onbetaald blijft zonder dat er financiële problemen zijn of omdat de gemaakte afspraken niet worden nageleefd, zal de school verdere stappen ondernemen. Ook dan zoeken we in eerste instantie in overleg naar een oplossing. Indien dit niet mogelijk blijkt, kunnen we overgaan tot het versturen van een aangetekende ingebrekestelling. Vanaf dat moment kunnen we maximaal de wettelijke intrestvoet aanrekenen op het verschuldigde bedrag.

Onze school beschikt over een sociaal fonds, dat gespijsd wordt met opbrengsten van schoolfeesten, vrijwillige bijdrage van de ouders en activiteiten georganiseerd door de ouderraad. De bedoeling van dit sociaal fonds is: - dat alle kinderen aan alle activiteiten kunnen deelnemen. - dat de kostprijs van activiteiten globaal verminderd wordt voor alle leerlingen. - dat er wekelijks een fruitdag georganiseerd wordt.

Page 46: Infoboekje 2012 -2013

46

C. KANSENPAS. Onze school doet mee met de actie “kansenpas” van de vierdewereldgroep “Mensen voor mensen”. Iedereen in Groot-Aalst, die een te klein inkomen heeft om ook nog eens een stuk van hun budget te besteden aan onderwijs, cultuur of sport, heeft recht op een kansenpas. Met een kansenpas betaal je voor een activiteit van een halve dag maximum €1,5 en voor een activiteit van een volledige dag maximum van € 3. Deze pas kan aangevraagd worden in de Vierdewereldgroep “Mensen voor mensen”, Sint Annalaan 41 te 9300 Aalst. (Tel.: 053/78 36 60).

10. SCHOOLTOELAGEN. Sedert 1 september 2008 zijn er nu ook schooltoelagen voor kleuter- en lager onderwijs. Er hebben meer mensen recht op een schooltoelage van de Vlaamse overheid dan u zou denken. Misschien ook u. Vraag gerust meer informatie op het secretariaat, bij het OCMW of bij de vakbond. U kan ook informatie vinden op de website: www.studietoelagen.be Of via het gratis nummer van de Vlaamse overheid 1700.

Tot slot: Hartelijk dank omdat u onze brochure met veel aandacht en interesse las. We wensen u al het beste en uw kinderen een prettige en leerrijke schoolloopbaan. Mogen wij vragen het bijgevoegde blad voor toestemming met het opvoedingsproject en het schoolreglement te ondertekenen en aan de school terug te bezorgen. Dan pas kan de inschrijving van uw kind op onze school ingaan. Met vriendelijke groeten, directie en schoolteam.

Page 47: Infoboekje 2012 -2013

47

Gesub. Vrije Basisschool De Stip Termurenlaan 24 Dom Modest van Asschelaan 22 9320 Erembodegem Tel./Fax : 053/70 22 14 E-mail: [email protected]

Web: www.vrijebasisschooldestip.be

Goedkeuring opvoedingsproject en schoolreglement.

SCHOOLJAAR 2012-2013

De ouders, voogd van ...........................................klas........... ……………………………….klas…….... ……………………………….klas……… verklaren dat zij instemmen met het opvoedingsproject en het schoolreglement van de:

Vrije Basisschool De Stip Termurenlaan 24

Dom Modest van Asschelaan 22 9320 Erembodegem

datum……………………………………………...………………….. Naam en handtekening Naam en handtekening Moeder Vader ………………………….. …………………………

Page 48: Infoboekje 2012 -2013

48

Page 49: Infoboekje 2012 -2013

49

VAKANTIEDAGEN LOKALE VERLOFDAGEN

PEDAGOGISCHE STUDIEDAGEN SCHOOLJAAR 2012-2013

1. BEGIN VAN HET SCHOOLJAAR EN HERVATTING VAN DE LESSEN: MAANDAG 3 SEPTEMBER 2012

2. VRIJE DAGEN VAN HET EERSTE TRIMESTER: LOKALE VERLOFDAG: VRIJDAG 5 OKTOBER 2012

HERFSTVAKANTIE: VAN MAANDAG 29 OKTOBER 2012 TOT EN MET ZONDAG 4 NOVEMBER 2012 WAPENSTILSTAND: ZONDAG 11 NOVEMBER 2012 PEDAGOGISCHE STUDIEDAG: 23 NOVEMBER 2012

3. KERSTVAKANTIE: VAN MAANDAG 24 DECEMBER 2012 TOT EN MET ZONDAG 6 JANUARI 2013

4. VRIJE DAGEN TIJDENS HET TWEEDE TRIMESTER: KROKUSVAKANTIE: VAN MAANDAG 11 FEBRUARI 2013 TOT EN MET ZONDAG 17 FEBRUARI 2013 PEDAGOGISCHE STUDIEDAG: 6 MAART 2013 LOKALE VERLOFDAG: MAANDAG 11 MAART 2013

5. PAASVAKANTIE: VAN MAANDAG 1 APRIL 2013 TOT EN MET ZONDAG 14 APRIL 2013

6. VRIJE DAGEN DERDE TRIMESTER: FEEST VAN DE ARBEID:WOENSDAG 1 MEI 2013: HEMELVAARTDAG: DONDERDAG 9 MEI 2013 BRUGDAG: VRIJDAG 10 MEI 2013

PINKSTERENMAANDAG: MAANDAG 20 MEI 2013

7. DE ZOMERVAKANTIE VANGT AAN OP MAANDAG 1 JULI 2013

Page 50: Infoboekje 2012 -2013

Gesub. Vrije Basisschool de stip

Termurenlaan 24

Dom Modest van Asschelaan 22

9320 Erembodegem

Naam leerling: ………………………………………………… Klas: ……………………………………………………………... Datum afwezigheid:…………………………………………… Reden afwezigheid:.…………………………………………. (kan enkel gewettigde reden zijn: zie info-brochure)

Dit briefje werd ingevuld door (vader, moeder, voogd,.) Naam:…….……………………………………………………… Datum:…………………………………………………………… Handtekening: …………………………………………………

Gesub. Vrije Basisschool de stip

Termurenlaan 24

Dom Modest van Asschelaan 22

9320 Erembodegem

Naam leerling: ………………………………………………… Klas: ……………………………………………………………... Datum afwezigheid:…………………………………………… Reden afwezigheid:.…………………………………………. (kan enkel gewettigde reden zijn: zie info-brochure)

Dit briefje werd ingevuld door (vader, moeder, voogd,.) Naam:…….……………………………………………………… Datum:…………………………………………………………… Handtekening: …………………………………………………

Gesub. Vrije Basisschool de stip

Termurenlaan 24

Dom Modest van Asschelaan 22

9320 Erembodegem

Naam leerling: ………………………………………………… Klas: ……………………………………………………………... Datum afwezigheid:…………………………………………… Reden afwezigheid:.…………………………………………. (kan enkel gewettigde reden zijn: zie info-brochure)

Dit briefje werd ingevuld door (vader, moeder, voogd,.) Naam:…….……………………………………………………… Datum:…………………………………………………………… Handtekening: …………………………………………………

Gesub. Vrije Basisschool de stip

Termurenlaan 24

Dom Modest van Asschelaan 22

9320 Erembodegem

Naam leerling: ………………………………………………… Klas: …………………………………………………………... Datum afwezigheid:…………………………………………… Reden afwezigheid:.…………………………………………. (kan enkel gewettigde reden zijn: zie info-brochure)

Dit briefje werd ingevuld door (vader, moeder, voogd,.) Naam:…….……………………………………………………… Datum:…………………………………………………………… Handtekening: …………………………………………………

Page 51: Infoboekje 2012 -2013

51

Page 52: Infoboekje 2012 -2013

52

Gesub. Vrije Basisschool de stip

Termurenlaan 24

Dom Modest van Asschelaan 22

9320 Erembodegem

ATTEST VAN DE BEHANDELENDE ARTS Te overhandigen aan de leerkracht/school

Naam leerling: ………………………………………………..…. Klas: ……………………………………………………………..... Naam medicatie: …………………………………………............ Dosis:…………………………………………………………….… Periode van toediening: Van ………..tot …..……………….. Tijdstip van toediening:..……………………………………….

Handtekening arts Handtekening ouders en stempel

Gesub. Vrije Basisschool de stip

Termurenlaan 24

Dom Modest van Asschelaan 22

9320 Erembodegem

ATTEST VAN DE BEHANDELENDE ARTS Te overhandigen aan de leerkracht/school

Naam leerling: ………………………………………………… Klas: …………………………………………………………...... Naam medicatie: ………………………………………….......... Dosis:…………………………………………………………….. Periode van toediening: Van ………..tot …..……………….... Tijdstip van toediening:..……………………………………..….

Handtekening arts Handtekening ouders en stempel

Gesub. Vrije Basisschool de stip

Termurenlaan 24

Dom Modest van Asschelaan 22

9320 Erembodegem

ATTEST VAN DE BEHANDELENDE ARTS Te overhandigen aan de leerkracht/school

Naam leerling: …………………………………………………… Klas: ……………………………………………………………...... Naam medicatie: ………………………………………………...... Dosis:…………………………………………………………….… Periode van toediening: Van ………..tot …..……………….….. Tijdstip van toediening:..………………………………………….

Handtekening arts Handtekening ouders en stempel

Gesub. Vrije Basisschool de stip

Termurenlaan 24

Dom Modest van Asschelaan 22

9320 Erembodegem

ATTEST VAN DE BEHANDELENDE ARTS Te overhandigen aan de leerkracht/school

Naam leerling: …………………………………………………… Klas: ………………………………………………………….......... Naam medicatie: …………………………………………............. Dosis:………………………………………………………………. Periode van toediening: Van ………..tot …..…………………… Tijdstip van toediening:..…………………………………….…….

Handtekening arts Handtekening ouders en stempel

Page 53: Infoboekje 2012 -2013