Infoblad juli 2010

28
Juli 2010 40ste jaargang - nr. 7 Afgiftekantoor, 2550 Kontich Verant. uitgever: Secretaris, L. Dom, Gemeenteplein 1 Gemeentebestuur Kontich, Gemeenteplein 1, 2550 Kontich Tel. 03 450 78 40, Fax 03 458 31 39 E-mail [email protected], www.kontich.be DE ZOMERNACHTEN 2010 IN HET GEMEENTEPARK Vrijdag 6 augustus: THE INTERNATIONALS Hoogstaand ska- en balorkest dat pretentieloze dansmuziek brengt. Blijven stilstaan wordt een opgave! Voorprogramma: winnaar rockrally Vrijdag 13 augustus: PIETER EMBRECHTS & THE NEW RADIO KINGS Naast bigband classics van Sammy Davis Junior en Frank Sinatra brengen The New Radio Kings, 50's-bewerkingen van iconen als Jimi Hendrix en The Beatles. Maar ook hedendaagse en zelfs Nederlandstalige hits worden aangepakt: Madonna, Doe Maar, The Foo Fighters, U2, … allemaal overgoten met een authentieke bigband-saus. Voorprogramma: winnaar rockrally Vrijdag 20 augustus: SOCIÉTÉ ANONYME Het basisrecept: een rijke vocale soulsaus gedresseerd op een bedje van strakke funkritmes, gebracht door o.a. ex-leden van Orange Black. Op een zwoele zomeravond in openlucht komt Société Anonyme volledig tot z’n recht. Voorprogramma: Jan Glimlach en winnaar rockrally De Zomernachten zoekt jonge regisseurs en fotografen! (meer info pag. 8) www.dezomernachten.be PROGRAMMA 11 JULI-VIERING VRIJDAG 9 JULI: Academische zitting in Cultuurpunt Altena (kapel) met optreden van De Vaganten. ZONDAG 11 JULI: Volksfeest, Gemeentepark met optredens van Hans Van Cauwenberghe en Els De Schepper Meer info op pag. 9

description

Infoblad juli 2010

Transcript of Infoblad juli 2010

Page 1: Infoblad juli 2010

Juli 201040ste jaargang - nr. 7Afgiftekantoor, 2550 KontichVerant. uitgever: Secretaris, L. Dom, Gemeenteplein 1

Gemeentebestuur Kontich,Gemeenteplein 1, 2550 KontichTel. 03 450 78 40, Fax 03 458 31 39E-mail [email protected], www.kontich.be

DE ZOMERNACHTEN 2010 IN HET GEMEENTEPARK

Vrijdag 6 augustus:

THE INTERNATIONALS Hoogstaand ska- en balorkest datpretentieloze dansmuziek brengt. Blijven stilstaan wordt een opgave!Voorprogramma: winnaar rockrally

Vrijdag 13 augustus:

PIETER EMBRECHTS& THE NEW RADIOKINGS Naast bigband classics van SammyDavis Junior en Frank Sinatrabrengen The New Radio Kings,50's-bewerkingen van iconen alsJimi Hendrix en The Beatles. Maar ook hedendaagse en zelfsNederlandstalige hits wordenaangepakt: Madonna,Doe Maar, The Foo Fighters, U2,… allemaal overgoten met eenauthentieke bigband-saus.Voorprogramma: winnaarrockrally

Vrijdag 20 augustus:

SOCIÉTÉ ANONYME Het basisrecept: een rijke vocale soulsaus gedresseerd op een bedje van strakkefunkritmes, gebracht door o.a. ex-leden van Orange Black. Op een zwoelezomeravond in openlucht komt Société Anonyme volledig tot z’n recht.Voorprogramma: Jan Glimlach en winnaar rockrally

De Zomernachten zoekt jonge regisseurs en fotografen! (meer info pag. 8)

www.dezomernachten.bePR

OG

RA

MM

A 1

1 JU

LI-

VIE

RIN

GV

RIJ

DA

G 9

JU

LI:

A

cad

emis

che

zitt

ing

in C

ultu

urpu

nt A

lten

a (k

apel

) met

opt

red

en v

an D

e V

agan

ten.

ZO

ND

AG

11

JUL

I:V

olks

fees

t, G

emee

ntep

ark

met

opt

red

ens

van

Han

s V

an C

auw

enbe

rghe

en

Els

De

Sche

pper

Mee

r in

fo o

p pa

g. 9

Page 2: Infoblad juli 2010

SLUITINGSDAGEN GEMEENTEDIENSTENMaandag 12 juli (kermis)Dinsdag 13 juli (kermis)

Woensdag 21 juli (nationale feestdag)

2

MEDEDELINGEN VAN HET GEMEENTEBESTUUR

Na een tussentijdse evaluatie van het ingevoerde verkeerscirculatieplanbesliste het schepencollege o.a. om de rijrichting in de Drabstraat en deKruisschanslei terug om te wisselen.Deze aanpassingen worden uitgevoerd in de nacht van 7 op 8 augustus.Meer info hierover volgt in een extra editie van ons infoblad.

AANPASSINGEN VCP

Het College vanburgemeester enschepenen stelde zijn‘Jaarverslag 2009’ voor.In dit werkingsverslagkom je te weten watonze diensten in 2009realiseerden opgemeentelijk vlak,evenals of onsbevolkingsaantalgroeide, hoeveelinterventies debrandweer uitvoerde, welke nieuwe projectengerealiseerd werden of welke activiteiten in het oogsprongen. Wie geïnteresseerd is in dit jaarverslag,kan het bekomen op de gemeentelijke infodienst(gemeentehuis, 1ste verdieping), tel. 03 450 78 54 ofvia [email protected] en dit zolang devoorraad strekt.

JAARVERSLAG 2009

Wegens het grote succes van de feestmarkt vorig jaar, naar aanleiding van25 jaar wekelijkse markt te Kontich, organiseren we ook dit jaar een feestmarkt.Deze vindt plaats op zaterdag 11 september 2010.

Animatie:- Peter Pocus met straatanimatie en figuren plooien met ballonnen- Snoepbedeling aan de kinderen- Uitdeling van aankoopbons aan de marktbezoekers.Iedereen is van harte welkom op onze feestmarkt!

FEESTMARKT TE KONTICH

ZITDAGEN RIJKSDIENSTVOOR PENSIOENEN

De Rijksdienst voor Pensioenenorganiseert maandelijks een zitdag inonze gemeente. Deze zitdag vindttelkens plaats op de 4de woensdagvan de maand, van 13 tot 15 uur, in de collegezaal(2de verdieping van het gemeentehuis).Eerstkomende zitdagen zijn : 23 juni, 28 juli,25 augustus en 22 september 2010.

SENIORENFEEST

Op donderdag 23 september 2010 vindt het jaarlijkseseniorenfeest plaats in de tent aan de sporthal. Volgendeartiesten treden vanaf 14 u. voor u op: Christoff &Lindsay, Dirk van Vooren en het showballet GenerationNext. Presentatie door Eddy Herman. Ondanks de werken aan de Duffelsesteenweg zal defeesttent bereikbaar zijn. Verdere info (o.a. busregeling) kan u lezen in hetinformatieblad van september.

VOOR ONZE SENIOREN

Page 3: Infoblad juli 2010

3

De provincie Antwerpen legt eennoord-zuidfietsverbinding aan vanEssen tot MechelenIn 2013 zullen twee heuse fiets-o-strades 12 gemeenten verbindenvanaf het noorden tot in het zuidenvan de provincie. Een eerste loopt

van Essen tot Antwerpen langs spoorlijn 12 en een tweedevan Antwerpen tot Mechelen langs spoorlijn 25/27.

Waarom de aanleg van fiets-o-strades?Fiets-o-strades in het algemeen vormen de ruggengraatvan het provinciale netwerk dat is uitgetekend voorfunctioneel fietsverkeer (gebruik van de fiets in woon-werk-, woon-school- en woon-winkelverkeer). Het zijnlangeafstandsroutes, soms ook non-stoproutes offietssnelwegen genoemd, die de fietser zo snel mogelijknaar hun bestemming willen brengen. Ze zijn nuttig tegebruiken voor zowel de korte als de lange afstanden.De andere routes van het netwerk zorgen voor vlotteaansluitingen naar lokale bestemmingen zoalsbedrijvencentra, scholen, stadscentra.De reeds gerealiseerde stukkenvan de uitgetekende fiets-o-strades worden dan ook druk enenthousiast befietst doorscholieren en pendelaars tijdensde spits.Vaak situeren de fiets-o-stradeszich naast een spoorlijn of eenkanaal, omdat die routes al eenrechtlijnige koers volgen en duskorte afstanden garanderen.Op deze trajecten verloopt hetfietsverkeer automatischafgescheiden van hetautoverkeer, nog een belangrijkvoordeel. Naast de spoorlijnpasseert de fiets-o-strade langsde treinstations, handig voor alwie zijn fiets in combinatie metde trein gebruikt. Op de fiets-o-strades zijn er zoveel mogelijk conflictvrijekruispunten, zodat de fietserveilig en zo ongestoord mogelijkkan doorrijden. In de praktijkbetekent dit dat er op sommigeplaatsen een fietsbrug of een fietstunnel moet komen.Ook qua comfort moet de fiets-o-strade aan de hoogsteeisen voldoen: een degelijke verharding, verlichting eneen goed onderhoud moeten de fietser een zo aangenaammogelijke verplaatsing bieden.

Waarom Essen-Antwerpen en Antwerpen-Mechelen?De betrokken gemeentebesturen en andere actoren zijnvragende partij voor dergelijke verbinding. De provinciekoos specifiek voor deze noord-zuidverbinding omdat zijbinnen de provincie de hoogste potentie aan gebruikersbiedt: het verkeer van en naar de grootstad Antwerpen én

het verkeer tussen 12 gemeenten en districten.Bovendien zijn al een relatief groot aantal stukken van dezefiets-o-strades gerealiseerd door gemeenten en districten,de provincie Antwerpen en de Vlaamse overheid.

Een staaltje van samenwerkingDe provincie Antwerpen legt deze fiets-o-strades aan inzeer nauwe samenwerking met de betrokkengemeentebesturen, Infrabel/NMBS-Holding,nutsbedrijven zoals Eandis en de Fietsersbond.Hiervoor zijn de nodige samenwerkingsovereenkomstenondertekend.

Hoever staan we?Sommige stukken van de fiets-o-strades zijn algerealiseerd. De provincie zal de andere stukken in dekomende vier jaar aanleggen. Op sommige plaatsen zijn eral werken bezig, zoals de drie fietsbruggen in Duffel.Op andere plaatsen moeten we het juiste traject nogvastleggen. Op de provinciale websitewww.provant.be/fiets-o-strades kun je de stand vanzaken raadplegen.

Waar kun je al fietsen?Op www.provant.be/fiets-o-strades vind je een kaartwaarop staat aangeduid waar je al kunt fietsen.Welkom voor meer informatie op deinwonersvergaderingDe provincie en het gemeentebestuur organiseren eeninwonersvergadering om het project op Kontichsgrondgebied verder toe te lichten. Alle inwoners zijnwelkom!

Wanneer: dinsdag 21 september om 19.30 uurWaar: Zaal Pronkenborg, Kontich-Kazerne.

FIETS-O-STRADE IN KONTICH

Page 4: Infoblad juli 2010

4

ONTVANGEN IN HET GEMEENTEHUIS

Op 25 april werd het echtpaarVan Dessel-Van Es tergelegenheid van hunhuwelijksverjaardagontvangen in hetgemeentehuis.

Ter gelegenheid van hunhuwelijksverjaardag werden

op 2 mei de echtparenLammens-De Messemaeker,

Taeymans-Buys, Alpaerts-Manders, Somers-Butzen,

Bervoets-Boschmans enBirchen-Selfslag ontvangendoor het gemeentebestuur.

Op 16 mei werden deechtparen Heeren-Laureyn,Groffi-Van der Auwera,Goemans-Swerts, Verhoye-Anthonissen, Berghmans-VanOlmen, Wouters-Rauws enWijckmans-Belis tergelegenheid van hunhuwelijksverjaardagontvangen in hetgemeentehuis.

Ter gelegenheid van hunhuwelijksverjaardag werden

de echtparen Liekens-Voet en Van den Eynde-Lauwereys op

23 mei ontvangen door hetgemeentebestuur.

Page 5: Infoblad juli 2010

5

Op 30 mei werden deechtparen Lamot-D’Huyvetter, Patteet-Boels enNauwelaers-Steenackers tergelegenheid van hunhuwelijksverjaardagontvangen in hetgemeentehuis.

GOUDEN HUWELIJK

- LAMMENS Hugo - DE MESSEMAEKER ClaraKauwlei 38 - Huwelijk : 18/04/1960

- TAEYMANS Paul - BUYS EmmaMechelsesteenweg 265/1stL - Huwelijk : 21/04/1960

- SOMERS Franciscus - BUTZEN MariaSteenakker 15- Huwelijk : 23/04/1960

- BERVOETS Karel - BOSCHMANS JennyAlbertlei 84/1stR - Huwelijk : 30/04/1960

- BIRCHEN Jules - SELFSLAG BettyVitsenveld 56 - Huwelijk : 30/04/1960

- VAN DESSEL Lodewijk - VAN ES MariaFerdinand Maesstraat 72 - Huwelijk : 23/04/1960

- HEEREN Christian - LAUREYN HelenaAltenastraat 31 - Huwelijk : 03/05/1960

- GROFFI Ernest - VAN DER AUWERA AnnHoge Akker 81/A00 - Huwelijk : 04/05/1960

- GOEMANS Johan - SWERTS MariaNakkersgoed 25 - Huwelijk : 04/05/1960

- DEMEESTER Gerardus - ROOSE MoniqueLeopoldstraat 20/1ste - Huwelijk : 07/05/1960

- VERHOYE Roger - ANTHONISSEN MariaHolle Eikaard 33 - Huwelijk : 07/05/1960

- BERGHMANS Henricus - VAN OLMEN MarietteKonijnenveld 45 - Huwelijk : 11/05/1960

- WOUTERS Frans - RAUWS IréneKosterijstraat 22 - Huwelijk : 12/05/1960

- WIJCKMANS Joseph - Belis IvonneAbelenlaan 13 - Huwelijk : 14/05/1960

- RILLAERS Guy - VAN SWIETEN AnneBiesaard 10 - Huwelijk : 28/05/1960

- PATTEET Franciscus - BOELS JosephinaMolenstraat 12/1stL - Huwelijk : 28/05/1960

- BORGMANS Joannes - JANSSENS TheresiaNachtegaalstraat 50 - Huwelijk : 28/05/1960

- NAUWELAERS René - STEENACKERS MarthaReepkenslei 29 - Huwelijk : 28/05/1960

- GEENS Jozef - CRIEL Anita’s Herenlei 57/0001 - Huwelijk : 01/06/1960

- MICHIELS Gerard - D’HOEY JeannieHoogbunderlaan 36 - Huwelijk : 11/06/1960

- DAELEMANS Albertus - WILLEMS MariaKeizershoek 138 - Huwelijk : 18/06/1960

- VERHAEREN Tony - VERMEIREN JeannineVredestraat 189 - Huwelijk : 25/06/1960

- LIEKENS Edward - VOET MariaJan Baptist Van der Auweralaan 2 - Huwelijk : 21/05/1960

DIAMANTEN HUWELIJK

- HAELEWAETERS Frans - RONGE AnnaHofstraat 8/1stL - Huwelijk : 27/05/1950

- VERSCHUEREN Hendrik - BLOCK FranciscaRubenstraat 71 - Huwelijk : 31/05/1950

- VAN DEN EYNDE Leonardus - LAUWEREYS IrmaKeizerenberg 19 - Huwelijk : 03/05/1950

BRILJANTEN HUWELIJK

- VAN SANTFOORT Frans - PEETERS MariettaWitvrouwenveldstraat 12 - Huwelijk : 18/04/1945

- LAMOT Luciaan - D’HUYVETTER MariaAltenastraat 5 - Huwelijk : 26/05/1945

De volgende echtparen vierden hun huwelijksjubileum waarbij wij hen van harte feliciteren.

JUBILEA

Page 6: Infoblad juli 2010

6

De gemeente is verplichtom te voorzien in eenhuis-aan-huisophalingvan papier en kartonéénmaal per maand.

Daarom organiseert de intercommunale IgeanMilieu en Veiligheid naast de papierslagen doorde (jeugd)verenigingen aangesloten bij ditsysteem, tussentijds soms extra ophalingen.Hieronder treft u alle data aan voor de komendemaanden. U vindt ze ook op uw afvalkalender ofop de gemeentelijke website.

Zet oud papier en karton (enkel uit gezinsgebruik,géén bedrijfsafval) op deze dagen goed zichtbaarop de stoep. Zorg ervoor dat geen hinder ontstaatvoor voetgangers of verkeer. Lege kartonnendozen moet u samenvouwen. Het pakket bindt u met natuurtouw stevig samen, of biedt u in een kartonnen doos ofsterke papieren zak aan, draagbaar door één persoon. Plasticzakken, piepschuimdozen of te grote pakken nemen deverenigingen niet meer mee!

Plaats uw papier en karton a.u.b. tijdig buiten (voor 7.30 u. ’s ochtends). Het is niet omdat de papierslag door eenvereniging gebeurt, dat deze regel niet geldt. De vuilniswagen passeert ook maar éénmaal; zo moet ook de vereniging inprincipe slechts één keer door elke straat rijden.

U kan natuurlijk ook altijd permanent sparen op volgend adres (enkel oud papier en karton!):HolleWeg Chirolokalen Chiro Koka

Respecteer de opgegeven uren en laat nooit zomaar papier of ander afval achter bij een container, ook niet als die al volis. Dit is sluikstorten!Voor vragen of opmerkingen bij het gecoördineerd papierslagsysteem kan u altijd terecht bij de GemeentelijkeJeugddienst (Parklokaal Antwerpsesteenweg), tel. & fax 03 457 27 14, [email protected].

PAPIERSLAGSYSTEEM

JEUGDDIENST

Kontich-Centrum Kontich-Kazerne Waarloos

do. 8 juliIGEAN

zo. 18 juliChiro Koka

zo. 18 juliChiro Waarloos

do. 5 augustusIGEAN

do. 19 augustusIGEAN

do. 19 augustusIGEAN

zo. 12 septemberGidsen

do. 23 septemberIGEAN

do. 23 septemberIGEAN

za. 9 oktoberAVKA

zo. 24 oktoberScouting Kokaz

zo. 24 oktoberChiro Waarloos

za. 13 novemberKSJ

zo. 21 novemberChiro Koka

zo. 21 novemberChiro Waarloos

zo. 12 decemberScouts

do. 23 decemberIGEAN

do. 23 decemberIGEAN

Begin juni kreeg elk gezin met leerlingenin de Kontichse basisscholen een tweede,superdikke Grabbelpasbrochure met dekantonnale programmatie voor de zomervoor de 3 tot12-jarigen. Er is zeker ookeen activiteit naar jouw gading!Ook al is de

vakantie al bezig, het loont nogaltijd de moeite je zo’nGrabbelpas aan te schaffen.Voor een pasfoto en 3 euromaken we op de jeugddienst jepersoonlijke pas aan. En denk eraan, ook buiten devakanties blijft de Grabbelpastot eind 2010 geldig voor denationale kortingen uit debijhorende Grabbelaar !

GRABBELPAS : ACTIVITEITEN ENKORTINGEN VOOR 3 T.E.M. 11-JARIGEN

Ook voor de tienersstoomden we weer eenbruisend zomerprogrammaklaar. Met je SWAP-paskrijg je een gigantisch

aanbod voorgeschoteld. Niet alleen SWAP-activiteiten ineigen streek, ook kortingenoveral te lande! Je SWAP-pas2010 kan je op de jeugddienstnog altijd kopen voor 3 euro.Het SWAP-programma vanonze regio voor deze zomerbalden we samen in eenhandige pocket.

SWAP : ACTIVITEITEN EN KORTINGENVOOR 12 T.E.M. 15-JARIGEN

Page 7: Infoblad juli 2010

7

Nog de hele zomervakantie organiseren Jeugddiensten Jeugdraad een dagelijksevakantiespeelpleinwerking voor 6-12-jarigen vanuitde A.Hansschool (Schoolstraat). Je vindt alle info inde brochure ‘Jeugdig Kontich zomert’.

VAKANTIESPEELPLEINWERKING 2010

De zesde editie van deze gids, die het volledigevakantie-aanbod voor de 2,5 tot 15-jarigen in Kontichsamenvat, kreeg je half mei in de brievenbus.

JEUGDIG KONTICH ZOMERT!

ALS EEN VAN DEZE BOEKJESJE TOCH ZOU ONTGAANZIJN, OF ALS JE GEWOONMEER INLICHTINGEN WIL,KAN JE NATUURLIJKLANGSKOMEN OP DEGEMEENTELIJKEJEUGDDIENST (PARKLOKAALANTWERPSESTEENWEG),OF JE BELT 03 457 27 14,MAILT [email protected] SURFT NAARWWW.KONTICH.BE!

Alle kinderen die in Kontich wonen of er school lopen,kunnen in de zomervakantie genieten van 5 gratiszwembeurten in ons gemeentelijk zwembad (niet opzondag). De zwemkaarten zijn verspreid via debasisscholen, en als je niet in Kontich naar school gaatmaar er toch woont, kan je ze komen afhalen op dejeugddienst in het Parklokaal.

GRATIS ZWEMBEURTEN3 TOT 12-JARIGEN

U heeft ze hopelijk al terug opgemerkt, en anders springenze binnenkort zeker ook bij u in het oog: de borden‘Vakantietijd = Speeltijd’. Met een ontwerp in eenopvallende signaalkleur, vragen deze borden van deautomobilisten verscherpte aandacht voor de jongeweggebruikers. Tijdens de vakantieperiodes ontmoeten wein het straatbeeld immers meer spelende kinderen.Een kind, zeker als het opgaat in het spel, blijft altijdonberekenbaar. Daarom rekenen wij ook op uwverantwoordelijkheidszin om, met de borden alsgeheugensteun, uw snelheid te verlagen en uwwaakzaamheid te verhogen. U verwacht dat toch ook vandie andere weggebruiker, als het om uw kind gaat?Met deze jaarlijkse campagne willen we natuurlijk nietbedoelen dat u uw goede gewoonten na de vakantietijdweer voor een jaar moet opbergen. Zeker ook bij het beginvan een schooljaar, wanneer vele weggebruikers - jong enouder - voor het eerst bepaalde trajecten afleggen, wordtvan de doorgewinterde bestuurders wat geduld verwacht.

BORDEN VAKANTIETIJD - SPEELTIJD

Het recentste nummer van de Kontichse jeugdkrant iszopas van de persen gerold. We verspreiden hetdoelgericht via jeugdwerkers, jeugdhuizen, openbaregebouwen en de jongeren die het strookje ingevuldhebben. Ben je daar niet bij, dan kan je jouw exemplaar opde jeugddienst afhalen of je meteen laten bijschrijven op deadressenlijst. Of lees de jeugdkrant via www.kontich.be!

JEUGDKRANT

JEUGDRAAD

Na een periode die voor vele kinderen en jongeren een beetje lastig geweest is (proefwerken ofexamens, weet je wel), breekt nu een veel rooskleurigere tijd aan. Hopelijk zal dezomervakantie iedereen de nodige rust en ontspanning bieden. We wensen dejeugdverenigingen en hun leden een schitterend en zonovergoten kamp of bivak toe enmisschien brengen we hen vanuit de Jeugdraad wel een bezoekje.

Uiteraard vergeten we ook de thuisblijvers niet. We zijn ervan overtuigd dat hetvakantiespeelpleinaanbod en de activiteiten van de jeugddienst hen de nodige ontspanning zullen bieden.Intussen gaan we dapper door met het jeugdraadwerk. De eerstvolgende Algemene Vergadering van de Jeugdraad vindtplaats op 15 september in de chirolokalen van Kontich-Kazerne (Montfortstraat). Wil je graag met ons meedenken,of gewoon meer informatie krijgen? Bel de jeugddienst op tel. 03 457 27 14 of de voorzitter op tel. 0494 23 71 54 of mail naar [email protected]!

Page 8: Infoblad juli 2010

8

Sinds eind 2008 zijn in onze gemeente op 9 plaatsenplakzuilen voorzien.Bedoeling was onze plaatselijke verenigingen demogelijkheid te bieden hun activiteiten op een legalemanier via affiches kenbaar te maken.Al snel bleek echter dat deze van weinig nut waren voorons eigen verenigingsleven, omdat ze ingepalmd werdendoor grote commerciële afficheurs.Het gemeentebestuur ging dan ook aan het werk omhierrond een reglementering uit te werken met inspraakvan de cultuurraad en de jeugdraad.Het heeft misschien even geduurd, maar we kunnen julliemelden dat vanaf 1 juli 2010 deze regeling ook effectief zalgehandhaafd worden.

Concreet betekent dit dat op alle zuilen bordjes bevestigdzijn waarop de regels kort worden toegelicht:Plakken is toegelaten tussen 7 en 21 uurUitsluitend affiches voor tijdelijke socio-cultureleevenementenDus GEEN affiches van politieke aard of publiciteit voorcommerciële activiteitenNiet meer dan de helft van het aantal affiches overplakkenvan een andere activiteit die nog niet heeft plaatsgevondenZondigen tegen deze regels wordt bestraft met eenadministratieve geldboeteDeze sanctie wordt toegepast per locatie waar deovertreding wordt vastgesteldDe boete wordt opgelegd aan de verantwoordelijkeuitgever van de affiche of bij gebrek daaraan aan deorganisator van de aangekondigde activiteit of dienscontactpersoon

De eerste maal dat je betrapt wordt, blijft het bij eenwaarschuwing, maar daarna lopen de boetebedragen snelop. We hopen natuurlijk vooral hiermee de commerciëleafficheurs eindelijk van onze zuilen te weren, zodat dezeopnieuw vrijkomen voor onze verenigingen.

PLAKZUILEN

Zoals u eerder in dit infoblad kon lezen, bereidt hetAutonoom Gemeentebedrijf Kontich (AGB) momenteel debouw voor van een polyvalente zaal op derecreatiegronden naast sporthal De Nachtegaal.

Deze zou geschikt moeten zijn voor uiteenlopendeactiviteiten (toneel, optredens, concerten, fuiven, bals,seniorenmiddagen, ziekenzorgdagen, …), zoals reedsdecennia lang gevraagd door de Kontichse verenigingenen adviesraden.Het gaat dus niet om een jeugdhuis of een grootschaligeevenementenhal. De zaal is bestemd voor alledoelgroepen of verenigingen. Momenteel loopt deprocedure tot aanstelling van een ontwerper.

Wanneer een concreet ontwerp voorligt, zullen dewettelijk voorziene raadplegingen, zoals een openbaaronderzoek, gebeuren, zodat alle opmerkingen mogelijkblijven.Wel kunnen we nu al zeggen dat het gebouw vollediggeluidsdicht zal moeten zijn, zodat de omwonenden zoweinig mogelijk overlast kunnen hebben.

Alvorens deze locatie te kiezen, zijn talloze mogelijkealternatieven onderzocht, maar die voldeden niet omwillevan minder gunstige bereikbaarheid, veiligheid, socialecontrole of kostprijs. Het klopt dus niet dat die locatiesdoor eventueel burenprotest zouden zijn afgevallen, zoalsin de pers te lezen was.

POLYVALENTE ZAAL

Op 6, 13 en 20 augustus zijn er weer ‘Zomernachten’ in hetgemeentepark.Naast de concerten worden er ook dit jaar kortfilmsgeprojecteerd en is er een fototentoonstelling in debibliotheek. Wil je graag jouw kortfilm laten projecterenop groot scherm tijdens ‘De Zomernachten’ of een maandlang jouw foto’s tentoongesteld zien in de bibliotheek?Laat ons iets weten!

Deelnemers kunnen een DVD/fotomateriaal opsturen naar:De Zomernachten, Ooststatiestraat 151/1, 2550 Kontich,of een link met film/foto’s doorgeven [email protected] genres en thema’s zijn toegelaten (zowel fictie,animatie als documentaire en andere).

www.dezomernachten.be

DE ZOMERNACHTEN ZOEKT...... JONGE REGISSEURS EN FOTOGRAFEN!

Page 9: Infoblad juli 2010

9

‘INITIATIEF VOOR HET FEESTVAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP’

VRIJDAG 9 JULI - 20 u. Academische zitting in Cultuurpunt Altena, kapel - Antwerpsesteenweg 79

De Vaganten komen nog altijd op voor rechtvaardigheid en menselijkheid. Ze vechten op hun manier tegen vervlakkingen onrecht. Ze doen ons nadenken, lachen en verdrietig zijn door ons een spiegel voor te houden.

Vandaag klinken ze als nooit voordien en brengen ze een mooi,poëtisch programma in een ontspannen en opgewekte sfeer, metfive-string banjo, gitaar, viool, basgitaar, dwarsfluit enaccordeon.Vele nieuwe nummers, zoals “Ik min je meer en meer”, “Balladevan de blauwe orchidee”, “Als ik wijzer was”, “Wie zingt blijftlanger jong” en “Boegbeeld” worden afgewisseld met enkeleijzersterke bekende nummers van vroeger, waaronder “Hier isons vaderland”, “Dinska Bronska” en “Voor Lily en mij”.

Gratis inkom !

ZONDAG 11 JULI VANAF 19.30 u.Volksfeest, Gemeentepark, Antwerpsesteenweg

19.30 u. HANS VAN CAUWENBERGHE en groep Drie mensen die hun ziel op tafel leggen.Vol levensvreugde en liefde voor de muziek brengen zeeerlijke Nederlandstalige liedjes recht uit het hart en debuik. Ongekunsteld. Men zegt dat ze kleinkunst zijn, datze theatraal zijn, maar eigenlijk doen ze gewoon hun ding:warmte geven, armen geven, kletsen geven en blijvengeven. Alano Gruarin : piano, slagwerk, melodica,mondharmonica, klokkenspel zang en dans.Peter Verhaegen : contrabas, tamboerijn, koe-bel, fluit, zang en dans.Hans Van Cauwenberghe : gitaar, klokkenspel, zang en dans.

20.45 u. : ELS DE SCHEPPER LIVE ELS DE SCHEPPER in concert : Nederlandstalige meezingers en eigen werk

Met haar 5-koppige band brengt Els Nederlandstalige bekende nummers. Endat op een manier zoals we het van haar gewoon zijn: anders dan anders,stomend en ontroerend ! Bedoeling: het publiek te laten meebrullen, ze teontroeren, ze te laten dansen en ze met de grootste glimlach naar huis testuren na een avond vol energie en echtheid. Met andere woorden: Els tenvoeten uit, maar dan voor één keer in een unieke aaneenschakeling van defijnste interpretaties van haar eigen muziek en die van al haar muzikalevoorgangers. Een avond die je je zal blijven herinneren!

Gratis inkom !

Org.: Gemeentelijke Cultuurraad onderauspiciën van het gemeentebestuur

CULTUUR

Page 10: Infoblad juli 2010

10

ORGELCONCERTEN IN SINT-MARTINUSKERK

Het unieke Feugèreorgel is maandelijks te beluisteren in kleine concerten, georganiseerd insamenwerking met Calcant vzw.

ORGELCONCERTENzondag telkens om 11 u.

18 juli Suzanne Veerman & Wim Does (4-handig orgel)15 augustus Bert Wisgerhof GRATIS INKOM.

TENTOONSTELLINGEN

STAF VAN ELZENJORIS OLYSLAEGERS IN BEELD5 - 30 SEPTEMBER 2010Kapel, Cultuurpunt Altena,Antwerpsesteenweg 79, 2550 Kontich

Woensdag: van 14 tot 18 uurDonderdag: nocturne van 18 tot 21 uurVrijdag, zaterdag en zondag: van 14 tot 18 uurMaandag en dinsdag gesloten.

De tentoonstelling Staf Van Elzen - Joris Olyslaegers INBEELD is een eerbetoon aan twee markante Kontichsekunstenaars. Staf en Joris hebben in het leven van menigKontichnaar heel wat culturele aspiraties opgewekt enkunstenaars geïnspireerd. Ze zijn onmiskenbaarvoortrekkers geweest in het culturele leven van Kontich.De werken van beide kunstenaars zullen ieder van onsbeslist aanzetten tot een verder denken, een verpozen in eenandere wereld, waarbij nieuwe beelden kunnen ontstaan.

Vervolgtentoonstelling in 2011

Op deze inspiratie willen wij inpikken en we nodigeniedere kunstenaar, amateur of professioneel uit zichcreatief beeldend te uiten in reflectie of refererend naar de

hier tentoongestelde kunstwerken.Doel is het creëren van een eigen nieuw beeldend werk,geïnspireerd door en als eerbetoon aan Staf Van Elzen enJoris Olyslaegers. Het is dus geen wedstrijd. De techniek istotaal vrij.Een tentoonstelling van deze “reflectie”-werken wordt in2011 ingericht eveneens in de kapel van CultuurpuntAltena onder de titel: STAF VAN ELZEN - JORISOLYSLAEGERS IN REFLECTIE

Geïnteresseerden die wensen mee te doen aan dezevervolgtentoonstelling kunnen hun deelname bevestigenbij de cultuurdienst, Sint-Jansplein 8 te Kontich (2deverdieping), telefonisch via 03 450 78 39 of via [email protected]. Deelname is gratis.

EEN BUURT- OF STRAATFEEST ORGANISEREN?

De gemeente steekt een handje of centje toe.

De gemeenteraad keurde in mei een reglement goed waarbij de organisatoren vanbuurt- of straatfeesten een toelage tot maximum 150 euro kunnen aanvragen.Er zijn wel enkele voorwaarden. Zo moet het feest minimum toegankelijk zijn vooralle bewoners van een buurt of straat. Het feest wordt georganiseerd doortenminste 3 volwassen organisatoren die elk op een ander adres wonen in deorganiserende buurt of straat.De toelage is bedoeld voor zaken als promotie, versieringen, optredens vanmuziekgroepjes, kinderanimatie, Sabam en Billijke Vergoeding, stoelen en tafels,… Als je al een subsidie ontvangt in het kader van het Feest van de VlaamseGemeenschap (enkel voor een feest tussen 1 en 11 juli), kan je geen subsidie aanvragen. Heb je nog deze zomer een buurtfeest? Dan is er haast bij: de aanvraag moetminimum 1 maand voor de activiteit gebeuren.

Meer weten? Cultuurdienst, [email protected], tel. 03 450 78 39

Page 11: Infoblad juli 2010

U kan nog steeds inschrijven voor onze sportkampen: omnisport, kleuters, pony, ski, crea, watersport (zeilen,windsurfen, kajak), kampen voor licht mentaalgehandicapten, dans, ...

Inschrijven voor de "ZOMERKAMPEN 2010" kan enkel:- maandag 9 - 12 u. - donderdag 13 - 16 u. - andere uren op afspraak

SPORTKAMPEN ZOMER

Wij willen jou erbij ! Ontdek je sportplek.www.weekvandesportclub.be.Verschillende clubs zetten hun deuren open.Een activiteitenoverzicht kan u bekomen bij desportdienst.

WEEK VAN DE SPORTCLUB11 TOT 19 SEPTEMBER

Veel plezier en sport in en rond de tent op de parking vanhet Sportcentrum "De Nachtegaal".Sporten : wandelen, fietsen, zwemmen, petanque, gym,curvebowls,….Een organisatie van enkele Kontichse sportverenigingenen de gemeentelijke sportdienst. (sport + koffie +broodjesmaaltijd + vlaai + verzekering )Prijs : 8 euro (vooraf in te schrijven)

SENIORENSPORTDAG21 SEPTEMBER

11

SPORT

JULI-AUGUSTUS Zomersportkampen

SEPTEMBER 6 De Gordel11-19 Week van de Sportclub

22 Seniorensportdag29 Senior Games (bus vanuit Kontich-parking Peking Wok)

OKTOBER 2 Loopcross AVKA9 Start cursus aspirant-initiator paardrijden

23 Scholenveldrit

30ste editie van dit uitgesproken Vlaams, sportief,familiaal en muzikaal evenement.Inschrijven bij de sportdienst www.bloso.be.

DE GORDEL - 5 SEPT."DE BLOSO KLASSIEKER"

ACTIVITEITEN SPORTIEVE GEMEENTE 2010

Sportelen « Beweeg zoals je bent ». Het Vlaamse sporttreffen voor actieve 50-plussers.Er vertrekt een bus vanuit Kontich op de parking van Peking Wok.Info: www.seniorgames.be of folder te verkrijgen bij de sportdienst.Prijs: 12 euro (met busvervoer)

SENIOR GAMES TE BLANKENBERGE 28 SEPTEMBER

Page 12: Infoblad juli 2010

12

Het opleidingsstramien omvat 16 uren, 1 module en 8 vakken:- Verzorging en gezondheid van het paard- Optoming- Paard leiden en correct vastbinden- Op- en afstijgen- Spel- en oefenvormen paardrijden- Differentiatie: longeren- Na verzorging- Wegwijs in literatuur en CD-rom interactief paardrijden.

(Als je slaagt in deze cursus, ben je vrijgesteld voor enkeleuren op het initiatorniveau -twee jaar geldig)

Data :- zaterdag 9 oktober 9 - 13 u. en zaterdag 16 oktober 9 - 13 u.- zaterdag 30 oktober 9 - 13 u. en zaterdag 13 november 9 - 13 u.

Cursusplaats : Ruiterterrein LRV Kontich“ Rijbaan Boutersem”, Meylweg 41 - 2550 Kontich

Cursusgeld 40 euro (te storten op rek nr. 001-0750775-71)Met vermelding: naam + AI paardrijden KontichOf te betalen aan de kassa van het zwembad

Info + inschrijvingen: Sportdienst Kontich Ten laatste op 10 september

Toelatingsvoorwaarden :- Minstens 16 jaar worden in de loop van het kalenderjaar

waarin de cursus start.- Sporttechnische voorwaarde: de sport beheersen.- Het cursusgeld betaald hebben.- Eigen paard is niet noodzakelijk

CURSUS ASPIRANT-INITIATOR PAARDRIJDEN

Op 11 oktober richten sportdienst - sportraad enbrandweer Kontich samen een workshop in voor allejeugdsportbegeleiders van de Kontichse clubs metjeugdwerking.Het thema is «EHBO in de ruime zin» en bevat 3onderwerpen, nl.: reanimatie, kwetsuren algemeen enkleine blusmiddelen.

Er wordt per onderwerp een deel theorie gegeven maarhet is vooral praktijkgericht.Plaats : brandweerkazerne Kontich -WitvrouwenveldstraatUur : 19.30 tot 22 u.Prijs : gratisInschrijven voor 20 september

DAG VAN DE JEUGDSPORTBEGELEIDER11 OKTOBER

Leren afstandzwemmen of gewoon baantjeszwemmen.maandag 12 - 13 u. en 21.30 - 22.30 u. NIEUWwoensdag 13 - 14 u. en 20.30 - 21.30 u.Donderdag 16.30 - 17.30 u.Vrijdag 12 - 13 u. en 16.30 - 17.30 u.Deelnameprijs : 2 euro/beurt of 1euro met kaart

BAANTJESZWEMMEN

Naar jaarlijkse traditie brengt het gemeentebestuur, insamenwerking met de sportdienst en sportraad, hulde aande inwoners en clubs die in één of andere sporttak eenbijzondere prestatie behaalden. Een prestatie behaald? Breng dan voor 20 september uwinformatie binnen op de sportdienst

KAMPIOENENVIERING - 17 DECEMBER

Inlichtingen en inschrijvingen:Sportcentrum "De Nachtegaal"

Duffelsesteenweg 145 - 2550 KontichTel. 03 880 12 32 - Fax 03 457 96 34

[email protected]

Openingsuren sportdienst :ma-woe-vr: 9-12 u.

di-do: 13-16 u.

Page 13: Infoblad juli 2010

MILIEUDIENST

13

ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

Tijdens de week van 3 tot 6 mei 2010 beleefden 270.000mensen van 800 bedrijven, besturen en organisaties een(h)eerlijk Fairtrademoment.Deze actie van Fairtradegemeenten houdt in dat er overalin het land, in bedrijven, scholen, verenigingen, … actiesworden georganiseerd om Fairtrade en zijn productenkenbaar te maken bij het personeel.Op dinsdag 4 mei 2010 werd het personeel van hetgemeentehuis en de technische dienst uitgenodigd op eenbroodmaaltijd met (h)eerlijke producten zoals koffie, thee,fruitsap, chocomelk, chocola, honing, confituur en nogandere lekkernijen.De andere gemeentediensten zullen uiteraard nietvergeten worden en mogen zich nog dit jaar verheugen opeen (h)eerlijke broodmaaltijd.De Kontichse fairtradetrekkersgroep is momenteel bezigmet het bezoeken van winkels, cafés en restaurants om ookde handelaars te laten kennismaken met de producten

SENIORENRAAD

Bestemming: ViroinvalWe worden om 10 u. ontvangen in een taverne in Nismes en maken daar een rondvaart in elektrisch gestuurde bootjes.Na het middagmaal in een restaurant in Viroinval bezoeken we het stoomtreinmuseum en maken we een rondrit doorheende vallei van de Viroin. Om de dag af te sluiten, bezoeken we een brouwerij waar ook het avondmaal voorzien is.Vertrek aan de St-Martinuskerk om 7.30u.Prijs: 40 euro (drank niet inbegrepen).Inschrijven: dinsdag 13 juli om 14 u. in “De Arend”, Magdalenastraat.

DAGUITSTAPPEN OP 15, 16 EN 17 SEPTEMBER.

zodat we binnenkort ook in de Kontichse handelszakeneerlijke producten vinden.

Mensen die nog willen meewerken aan deze actie, kunnensteeds een mailtje sturen naar de dienst voorontwikkelingssamenwerking ([email protected]).Je kan ook eens binnenspringen.

- Ventilatiesysteem met warmterecuperatie(150 euro per adres);

- Het bouwen van een energiezuinige woning met eenE- peil kleiner dan 70 (750 euro per adres).

Voor meer informatie over deze subsidies of voor hetinvullen van een aanvraagformulier, kan u terecht oponze website www.kontich.be, telefonisch op het nummer03 450 78 69 of via e-mail [email protected].

Naast de gemeentelijke subsidies zijn er nog premies teverkrijgen voor energiebesparende maatregelen via denetbeheerder eandis en de Vlaamse- of federale overheid.Hiervoor kan je terecht via de websitewww.energiesparen.be, of via de milieudienst van degemeente op het nummer 03 450 78 69 of via [email protected].

Sinds januari 2010 geeft de gemeente Kontich ook eensubsidie voor het laten uitvoeren van een energie-audit.Een energie-audit is een advies op maat voor eigenaarsvan bestaande woningen om energie te besparen.De premie bedraagt 150 euro en mag enkel door een VEAerkend energiedeskundige (type B) uitgevoerd worden.Het adviesrapport moet opgemaakt worden aan de handvan de EAP software.

Naast de premie voor het laten uitvoeren van een energie-audit geeft de gemeente Kontich ook subsidies voor hetplaatsen van:- Thermische zonne-installatie (15% op de kostprijs incl.

plaatsing en BTW met een maximum van 500 euro peradres);

- Warmtepompsystemen (500 euro per adres voorwoningverwarming, 10% op de kostprijs incl. plaatsingen BTW voor verwarming van sanitair water met eenmax. van 400 euro per adres en 750 euro per adres vooreen combi- waterpompsysteem);

GEMEENTELIJKE SUBSIDIES VOOR ENERGIEBESPARENDE MAATREGELEN

Page 14: Infoblad juli 2010

14

Zaterdag 5 en zondag 6 juni stelden drie tuineigenaarshun tuin open voor publiek. Diverse verenigingen zoals ATB de Natuurvrienden, deKontichse wijnmakersgilde, de bijentelersvereniging, Velten de compostmeesters zetten hun schouders onder hetevenement met een enorm succes als resultaat! Tevensvoerden we promotie voor bioproducten met hapjes endrankjes.Mede dankzij het prachtige weer konden de drie tuinensamen rekenen op meer dan 1000 bezoekers. Hopelijk is,mede door het enthousiasme van de bereidwilligeeigenaars, de vonk voor de ecologische tuin, hetcomposteren, en alles daarrond, overgeslagen.

ECOTUINWEEKEND - GRANDIOOS SUCCES!

Je bent een dierenvriend en uiteraard hou je heel veelvan je kat. Dan kan je ook via jouw spinnendehuisgenoot meehelpen aan een beter lot voor anderekatten. Er zijn immers te veel katten, en er komen ersteeds meer bij. Dierenasielen kunnen de voortdurendetoevloed van jonge katjes niet aan. Vorig jaar kwamen inBelgië alleen 27.000 katten in reeds overvolle asielenterecht. Meer dan 13.000, of bijna 1 kat op twee, moestengedood worden. Een dagdagelijks drama!

Hoe het probleem aanpakken?Om het probleem bij de wortel aan te pakken, moeten dehuiskatten onvruchtbaar worden gemaakt. Het probleembegint al bij ons! Heel wat mensen laten nog altijd denatuur haar gang gaan, met alle gevolgen vandien. Vooral die kleintjes vindt het baasje al snel geen goede thuismeer. De ‘overtollige’ katjes belanden in de al overvolleasielen. Andere katjes worden aan hun lot overgelatenonder het mom van ‘een kat trekt haar plan wel’. Zoontstaat er een zwerfkattenprobleem. Weet je dat jouw poes twee, drie nestjes per jaar kankrijgen? Weet je dat een nest gemiddeld uit vier tot zeskittens bestaat? Weet je dat dierenasielen één op de twee

katten moeten doden omdat er veel te veel zijn en teweinig adoptanten? Weet je ook dat jij daarverantwoordelijkheid voor draagt?

Wat zijn de gevolgen van een sterilisatie?Het belangrijkste gevolg is natuurlijk dat jouw poes zichniet meer zal voortplanten. Maar er is meer... eengesteriliseerde poes heeft minder kans op de ontwikkelingvan kwaadaardige melkkliertumoren en etterigebaarmoederontstekingen. Katers vertonen minderzwerfgedrag, vechten minder en hebben niet meer debehoefte hun territorium te markeren door overal tesproeien. Rustige poezen die minder zwerven, hebben ookminder kans op verkeersongevallen of besmettelijkeziektes zoals kattenaids en leucose.Ook voor de woonbuurt wordt het aangenamer:gesteriliseerde katten geven immers geen nachtconcerten,veroorzaken minder stank in de buurt en vallen de poesvan de buur niet meer lastig.

En de gemeente? Opstart van een zwerfkattenbeid!

De gemeente Kontich heeft zich voorgenomen om eeneffectief zwerfkattenbeleid uit te stippelen.

Stap 1: gezocht: vrijwilligersIn deze eerste fase gaat het bestuur op zoek naarvrijwilligers die willen meewerken aan de uitvoering vandat beleid. Het gaat om mensen die bereid zijn om insamenwerking met het bestuur de actie te doen welslagen.De vrijwilligers krijgen materiaal ter beschikking(waaronder een vangkooi) om op de plaatsen waarzwerfkatten werden gemeld, ze te vangen, over tebrengen naar de dierenarts en vervolgens ook terug uit tezetten.

Stap 2: overeenkomst met dierenartsen (lopende)De gemeente maakt een overeenkomst met één of meerderedierenartsen en draagt de kosten voor de ingreep.

JE BENT EEN DIERENVRIEND EN HOUDT VAN POEZEN?

Page 15: Infoblad juli 2010

Unieke natuurgebieden en nationale parken scoren hoog ophet verlanglijstje van reizigers en sinds de discussie overklimaatverandering volop losgebarsten is, krijgenmilieuvriendelijke vormen van reizen steeds meer aandacht. Voor locale gemeenschappen is ecotoerisme dan weer eenmiddel om inkomsten te genereren en tezelfdertijd hunnatuurlijke omgeving intact te houden. Met al dieverschillende spelers op het veld is het duidelijk datecotoerisme heel diverse vormen kan aannemen. Eenprecieze definitie is dan ook moeilijk al gelden wel devolgende basisregels: natuurbeleving staat centraal en dereis minimaliseert de impact van de toerist op de natuurlijkeomgeving.

Ecotoerisme ondersteunt de bescherming vannatuurgebieden of nationale parken en sensibiliseertzowel de locale bevolking als de toerist voor het belangvan natuurbescherming. Ecotoerisme streeft eenevenwicht na tussen de belangen van natuur, lokalebevolking en reiziger.

Voor meer informatie kan je terecht op volgende links:Eceat www.eceat.nl, Natuurvrienden www.nfi.at,Trees for Travel www.treesfortravel.be,International Ecotourism Society www.ecotourism.org,Ecologische voetafdruk: www.voetafdruk.be enwww.vakantievoetafdruk.nl.

ECOTOERISME, IETS VOOR JOU?

ONDERWIJS

Tel. 03 457 06 04Fax 03 458 28 51E-mail: [email protected]/ahansschoolIngang Schoolstraat (park)

15

INSCHRIJVINGEN:juli en augustus

1-2-5 juli 2010 (9 tot 12 u.)24-25-26-27-28-31 augustus(14 tot 16 u. en 18 tot 20 u.)

ABRAHAM HANSSCHOOL

WELKOM INONZE SCHOOL

Page 16: Infoblad juli 2010

16

Hé, jij! Ooit al gedroomd?Om een muziekinstrument te bespelen?Om samen met vrienden muziek te maken?Om mooi te leren praten?Om met vrienden toneeltjes in elkaar steken?Grijp nu je kans!

In september starten we met een 1ste jaar voor kinderenvanaf 8 jaar. De lessen vinden plaats in de AbrahamHansschool, op maandag van 16.30 tot 17.30 u. én opwoensdag van 13.30 tot 15 u. We zingen heel veel liedjes,spelen op blokfluit en slaginstrumenten. Na het 1ste jaar kan je een muziekinstrument kiezen.Eén keer per jaar maken we een grote voorstelling.

Nieuw! Voor het eerst starten we ook met een cursus voorjongeren tussen 12 en 16 jaar. Eén keer per weekgroepsles, op woensdag (18.15 tot 20.45 u.), één keer perweek instrumentles.

We sprokkelden enkele reacties bij onze leerlingen:

Elke donderdag en zaterdag ga ik naar de muziekschool.Hier leer ik noten lezen. Dit gaat al vrij goed. Samen metmijn vriendjes zingen, vind ik leuk. Ik ben altijdnieuwsgierig naar mijn rapport. Robbe, 1 AMV, 8jDoe muziekschool, en lees partituren.Zo zit je achter je instrument uren en uren... Océane, 12j, 1 AMVIk vind mijn instrument, saxofoon, heel erg leuk!En samen zingen dan, da’s pas tof! Soms treden we zelfsop, voor heel veel mensen. Er zijn natuurlijk erg veelleuke juffen en meesters! Nelle, 2 AMV, 10j

Ook voor WOORD kan je bij ons terecht.Je kan starten vanaf 8 jaar.Deze lessen vinden plaats in cultuurpunt Altena.

ACADEMIE MUZIEK WOORD DANS MORTSEL - AFDELING KONTICH

Ben je een taterwater of juist een verlegen ziel…Iedereen kan beter leren praten.Podiumbeest of podiumvrezer, er is voor elk wat wils.Articulatie, podiumpresence, toneel, teksten… er valtveeeel te beleven. Speels opgevatte lessen met geregeld dekans om op te treden.

Voor inlichtingen: Tel. 03 449 72 77 (secretariaat te Mortsel)Tel. 03 457 68 47 (secretariaat te Kontich, spreek uwboodschap in op het antwoordapparaat)Tel. 03 455 38 83 (leerkracht AMV)Tel. 0496 17 28 97 (leerkracht woord)Bekijk ook onze website:http://www.academie-mwd-mortsel.be

Inschrijvingen: In Kontich: Schoolstraat, in lokaal 4(achterste gebouw, eerste verdieping)Voorlaatste week van juni: maandag 21/06 t.e.m. donderdag 24/06 van 17.30 tot 18.30 u.zaterdag 26/06 van 10 tot 11 u.

Van 1 tot en met 15 september 2010 maandag, dinsdag en donderdag van 16.30 tot 17.30 u.woensdag van 13.30 tot 20 u.

In Mortsel: Eggestraat 13Voorlaatste week van juni: maandag 21/06 t/m vrijdag 25/06 van 16 tot 18 u. zaterdag 26/06 van 10 tot 12 u. Van 23/08 t/m 27/08 van 10 tot 12 u. Van 1 tot en met 15 september 2010 maandag tot vrijdag van 16 tot 18 u. zaterdag van 10 tot 12 u.

GASK

Page 17: Infoblad juli 2010

Hoofdbibliotheek Kontich CentrumSint-Jansplein 8

maandag 15.30 - 20.30 u.dinsdag 15.30 - 19.30 u.woensdag 10.30 - 12.30 u.

13.30 - 17.30 u.donderdag 15.30 - 19.30 u.zaterdag 9.30 - 12.30 u.

Filiaal Kontich KazerneMontfortstraat 2

maandag 15 - 17 u.woensdag 14 - 16 u.vrijdag 18 - 20 u.zondag 10 - 12 u.

Uitleenpost WaarloosFerdinand Maesstraat 90b

woensdag 18 - 20 u.zondag 10 - 12 u.

gesloten op (alle vestigingen)zaterdag 10 juli t.e.m. dinsdag 14 juliwoensdag 21 julizaterdag 14 augustuszondag 15 augustus

OPENINGSUREN ENSLUITINGSDAGEN

Op zoek naar een spannend boek voor op reis? Of heb jeliever ontspannend romantisch, maar toch een beetjestout leesvoer? In de bibliotheek hebben wij een keuze uitde thrillers en chicklit gemaakt. Tijdens de komendevakantiemaanden vind je steeds een selectie op onzeboekentafels. Of je nu op reis gaat of lekker thuis blijft,met de bib zit je nooit zonder een goed boek!

ZOMER VAN HET SPANNENDE BOEK& CHICKLIT

Salvatore Adamo, Jacques Brel, Rocco Granata, HelmutLotti, Vaya Con Dios, Axelle Red, Bobbejaan Schoepen ennog vele anderen verkochten, volgens de InternationaleFederatie van Muziekproducenten, reeds meer dan5 miljoen geluidsdragers. Deus, Clouseau, Hooverphonic, Milow, Zap Mama, TootsThielemans,...overschreden de kaap van 1 miljoenverkochte geluidsdragers. We kunnen dus wel degelijktrots zijn op de Belgische muziekcultuur!

MUZIEK VAN EIGEN BODEM :LUISTERTIPS VAN DE BIB

Ook deze vakantie is weer van de partij in debib. Wat meer is, ze daagt jullie zelfs uit. Wanneer je injuli en augustus de bib bezoekt voor jouwvakantieboeken, krijg je van de bib een spaarkaart. 4 boeken lezen tijdens de zomervakantie, dat is deuitdaging. Daar gaan we voor!

Hoe gaat het in z’n werk?Voor elk boek of stripverhaal dat je leest tijdens de zomervakantie krijg jeeen mooie sticker op jouw spaarkaart. Die kaart ziet er niet toevallig uit alseen schattenkaart. De hele zomervakantie lang is er immers een schatverborgen in de bib.

De eerste sticker krijg je door de schat te vinden in de bib: met eencodekraker die je daarna mag houden, kun je de code kraken. Vul je diecode in op www.uitmetvlieg.be, dan maak je kans op mooie prijzen.

De 4 andere stickers verzamel je door 4 boeken of strips te lezen. Is je datgelukt, dan heb je een schat aan verhalen gelezen en ben je geslaagd in deuitdaging. Er wacht een extra verrassing op jou in de bib.

We zouden ook graag zien dat je tijdens de vakantie een mooie tekeningmaakt over één van de boeken die je gelezen hebt. Op het einde van devakantie worden alle tekeningen als een echte vlieger in de bib opgehangen.Weet je niet zomaar wat kiezen in de bib? Geen probleem, we hebben onzefijnste leestips voor jou verzameld wanneer je op bezoek komt.

De mama’s en papa’s die graag voorlezen aan de kinderen, kunnenuiteraard ook sparen voor een volle spaarkaart.Meer informatie over onze zomeractie vind je in de bib.

Alvast een zzzzzzuper en welverdiende vakantie! Tot binnenkort! Tot !

VLIEG DAAGT JE UIT !

BIBLIOTHEEK

De vakantieperiode komt er aan! Van 1 juli tot 31 augustus kan je weer volopgenieten van het bib-vakantiereglement: - De eerste uitleentermijn van alle materialen wordt automatisch 5 weken.

Let op! Deze uitzonderingen gelden niet voor weekbladen.- De maximale leenperiode voor materiaal blijft steeds 9 weken. Als je dus na

de volle 5 weken van de eerste leenperiode de uitleentermijn wil verlengen,kan deze nog met maximum 4 weken worden verlengd.

VAKANTIEREGLEMENT

17

Page 18: Infoblad juli 2010

18

GOED DAT ER POLITIE IS

Insluipers zijn vaker actief bij mooi weer …Bewoners zetten bij mooi weer ramen en deuren wijd open om de woning te verluchten.Dat is geen enkel probleem, maar alleen als u toezicht houdt. Want mooi weer kent ook zijnschaduwzijde. Insluipers maken op zo'n moment vaak gebruik van deze openstaande deurenen ramen.Gaat u een boodschap doen of op de eerste verdieping stofzuigen, sluit dan alle ramen endeuren, zeker op de begane grond, goed af! Daarmee voorkomt u dat u verrast wordt dooreen insluiper of door de ontdekking dat uw portemonnee niet meer op tafel ligt. Eeninsluiping duurt minder dan 30 seconden.Let ook op bij het organiseren van een bbq. De meeste feestelijkheden en bbq’s vindenplaats achteraan in de tuin. Verlies de losstaande voordeur of openstaande ramen aan destraatzijde niet uit het oog, want ook van deze feestelijkheden maken insluipers maar al tegraag misbruik.Verdachte situatie: bel 101Ziet u iets vreemds of verdachts, let dan op het signalement van de persoon, bijzonderekledingkenmerken, eventueel vervoermiddel (kleur, merk, type, nummerplaat) en bel hetnummer voor dringende politiehulp 101. Deze informatie is van groot belang voor devaststelling van de identiteit van de verdachten en voor hun opsporing. Door alert enwaakzaam te zijn, kunt u een bijdrage leveren aan de veiligheid in uw buurt.

PAS OP VOOR INSLUIPERS!

POLITIEPOST KONTICH 03 444 00 13

ALARMNUMMER 101

Inbrekers maken van een vakantieperiode nog wel eensmisbruik om inbraken te plegen. Het wordt hen soms ookwel erg gemakkelijk gemaakt als duidelijk zichtbaar is datde bewoner niet thuis is of voor langere tijd afwezig is.Naast goed hang-en sluitwerk zijn er een aantal handigetips waarmee het inbraakrisico verkleind kan worden.

Denk in ieder geval aan het volgende als u op vakantie gaat:

- Controleer hang- en sluitwerk op defecten en sluitramen en deuren goed af. Een klein raampje boven eendeur of draairaam wordt tijdens de vakantie wel eensopengezet om het huis te ventileren. Inbrekers kunnenhiervan gebruik maken.

- Laat geen sleutels aan de binnenzijde van sloten zitten. - Laat niet zien dat u weg bent. Plak geen briefjes op de

deur voor de buren of derden.- Sluit geen overgordijnen en haal geen planten voor de

ramen weg. - Laat de brievenbus regelmatig ledigen en laat de post

neerleggen op plaatsen waar deze van buitenaf nietzichtbaar is.

- Met behulp van een tijdsklok kunt u lampen tijdens uwafwezigheid aan- en uitschakelen.

- Laat iemand voor u het gras maaien.

TIPS VOOR EEN ONBEZORGDE VAKANTIE

- Laat de buren weten dat u weg bent en waar u tebereiken bent. Vraag de buren ook een oogje in het zeilte houden tijdens uw afwezigheid.

- Ruim ladders, vuilcontainers en andere materialen waarop geklommen kan worden op of zet ze binnen.

- Plaats LCD-schermen, computer/laptops en anderewaardevolle spullen zoveel mogelijk - van buitenafbekeken - uit het zicht.

- Laat geen geld, waardevolle papieren en/of sieradenthuis achter. In de kluis bij de bank is het veilig!

- Sluit binnendeuren en deuren/laden van kasten niet af.Extra schade wordt voorkomen als deze tijdens eeninbraak ook worden opengebroken.

- Sla uw persoonlijke bestanden in de computer op enkopieer deze naar een USB-stick, CD, DVD of schijf die uveilig opbergt. Hiermee voorkomt u dat u bij diefstal vanuw computer ook uw persoonlijke bestanden kwijt bent.

Verdachte situatie?Ziet u een woninginbraak gebeuren of bent u getuige vaneen verdachte situatie en is de dader nog in de buurt?Bel dan de politie via het alarmnummer 101!Noteer bijzondere kenmerken en/of het kenteken van deverdachte. Aan elke verdachte situatie wordt zo snelmogelijk het gepaste gevolg gegeven.

Page 19: Infoblad juli 2010

19

OCMWAntwerpsesteenweg 62, tel. 03 451 14 30, [email protected]

Openingsuren Sociaal HuisMaandag 9-12 u. / 18-20 u. Dinsdag 9-12 u. / 14-16 u.Woensdag 9-12 u. / 14-16 u.Donderdag 9-12 u. / 14-16 u.Vrijdag 9-12 u.

Je factuur van water en elektriciteit kan omlaag! Hoe danwel? Heel eenvoudig: je kan je laten inschrijven bij hetOCMW om een gratis energiescan van je huis te latenuitvoeren. Wel moet je een het OMNIO statuut hebben bijje mutualiteit.Bij een energiescan komt iemand bij je thuis kijken waar je kan besparen: verwarming, sanitair, warm water, verlichting, elektrische apparaten, isolatie, … Als resultaat van deze scan krijgt de bewoner een verslag met gebruiktips en vrijblijvende maatregelenom energie te besparen.Bovenop de gratis scan is er voor elke deelnemendewoning een budget voorzien van 20 euro voor het meteenuitvoeren van enkele kleine energiebesparendemaatregelen zoals: het plaatsen van spaarlampen,

GRATIS ENERGIESCANS VOOR INWONERS VAN KONTICH MET HET OMNIO STATUUT !

radiatorfolie, spaardouchekop en het plaatsen vanbuisisolatie. Volledig gratis voor de bewoner!

Wie betaalt dit allemaal: de distributienetbeheerders

Waarom: naar aanleiding van de kyotonorm en destijgende energieprijzen heeft de overheid dedistributienetbeheerders de verplichting opgelegd haarklanten in te lichten over hoe je thuis verstandig kanomspringen met energie.

Schrijf je snel in en bespaar geld en energie!

Inschrijven kan elke maandagavond tussen 18 en 20 u.bij het OCMW van Kontich (Antwerpsesteenweg 62 -2550 Kontich), of na afspraak met de sociale dienst(03 451 14 30 of [email protected]).

Het Sociaal Huis aan de Antwerpsesteenweg 62 is nietalleen het gebouw waar het OCMW en Gezel (Gezondheiden Eerstelijnssamenwerking) en het kinderdagverblijf’t Brugske gevestigd zijn. Ook de zuigelingenraadplegingvan Kind & Gezin en het medisch schooltoezicht van CLBhebben hier hun vaste stek.Bovendien kan elke Kontichnaar in het Sociaal Huis terechtvoor informatie en advies over alle welzijnsonderwerpen.Het Sociaal Huis wil bewust een laagdrempelig huis zijnwaar elke inwoner van Kontich - jong of oud, bemiddeldof arm - geholpen wordt. Met het initiatief “Kunst in hetSociaal Huis” nodigen wij ook alle andere bezoekers uit -kunstkenners, kunstliefhebbers of gewoon al wie interesseheeft - eens een kijkje te komen nemen.We vormden de gangen van het Sociaal Huis om tot eenpermanente kunstgalerij.Kontichse kunstenaars krijgen er de mogelijkheid omgedurende een periode van zes maanden hun werkententoon te stellen. Voor elke bezoeker ligt een brochureover de tentoongestelde werken en de kunstenaar(s) terbeschikking.

KUNST IN HET SOCIAAL HUIS

Van 15 mei tot 14 november 2010 loopt een tentoonstellingmet kunstwerken van Gaby Lambrechts. Alle bezoekers die de “Kunst in het Sociaal Huis” willenkomen smaken zijn welkom: tijdens de openingsuren vanhet sociaal huis kan de expositie vrij bezocht worden.

Page 20: Infoblad juli 2010

20

HET MUSEUM VOOR HEEM- EN OUDHEIDKUNDE STELT VOOR …

Geloven en offeren zijn twee begrippen die al in het OudeTestament nauw met elkaar verbonden waren. Denk maaraan het verhaal van Abraham en Isaak in het boek Genesis.Offeren zit als het ware in het menselijk bloed. Sommigevolkeren gebruikten er zelfs het menselijke bloed voor.Want we offeren de meest bizarre zaken voor de meestuiteenlopende gelegenheden. En vaak is de grens tussengeloof en bijgeloof erg dun. Je moet geen verstoktekatholiek zijn om toch maar die eieren naar de clarissen tebrengen in de hoop dat je mooi weer hebt met hettrouwfeest van je dochter, bijvoorbeeld.Offeren kan echter ook een veel ernstigere kant hebben.Bijvoorbeeld omdat je een belofte hebt gedaan. Of omdat jeeen gunst hebt verkregen. Niet omwille van enkel maargoed weer op een feest, maar omdat je ernstig ziek bentgeweest. Door heel het Vlaamse land vind je daarduizenden en duizenden voorbeelden van terug. In devorm van ex voto’s. De synoniemen votief- of wijbeeldenhelpen ons hier niet veel verder. Ex voto is enigszins eenexotisch woord dat Van Dale omschrijft als eenvoorwerp dat men in een kerk of kapel opsteltof ophangt ingevolge een gedane belofte of uitdankbaarheid voor een gebedsverhoring, m.n.een marmeren plaat met een dankbetuigingaan een heilige of de afbeelding van eengenezen lichaamsdeel, vooral inbedevaartsoorden.En toch is het eenvoudiger dan het lijkt.Het woord ex voto komt zoals verwacht uit hetLatijn. Votum betekent gelofte en ex votobetekent dus letterlijk volgens gelofte.Het offervoorwerp krijgt hier dus de naam vande belofte.

Ex voto’s zijn dus offervoorwerpen die je in allevormen en in alle materialen terugvindt.Het kan gaan om kostbare materialen, maarevenzeer om zeer gewone

EX VOTO: VAN GELOOF TOT VOLKSGELOOF

(wegwerp)materialen, zoals was. Het voorwerp heeft echterhaast altijd een onmiddellijke band met de belofte of deverkregen wens. Bijvoorbeeld een arm(pje) in was vooriemand met een reumatisch aandoening in zijn arm.Of het gips dat rond een gebroken been zat. Of de wassenafbeelding van (zelfs) een koe, omdat het dier na een ziektemisschien weer melk geeft. En wie in kerken aan zee isgeweest, zal ook al wel een vissersschip gezien hebben.In heel Europa zijn er heel wat kerken in vissersdorpen,waar er een scheepsmodel in de middenbeuk van de kerkhangt. Met een dubbele functie: als bedanking ofherinnering voor wat is geweest (reddingen of verganeschepen), maar tevens als een soort bescherming tegentoekomstige gevaren op zee.Heel vaak gaat het ook om tegeltjes waarop een tekstje ofeen dankwoord geschreven staat. We hoeven eigenlijkhelemaal niet ver te gaan om daar voorbeelden van tevinden. In ons dorp kan je terecht in de kerk van Sint-Rita.Het hoeft geen betoog dat deze typische volksheilige,

We rekenen energie voor verwarming, verlichting enhuishoudtoestellen tot onze basisbehoeften.Elke Vlaming kan kiezen bij welke leverancier hij aardgas,stookolie of elektriciteit aankoopt. De netbeheerders vanhet elektriciteits- en aardgasnetwerk zorgen dag en nachtvia hun distributienetten voor een probleemloze leveringaan huis en correcte metingen van het verbruik.De energiekosten die samenhangen met ons basiscomfortmaken onderdeel uit van elk huishoudbudget.Voor heel wat gezinnen wegen deze kosten echter serieusdoor. Een koude winter doet de facturen verder oplopen. Iedere Vlaming heeft recht op een gratis hoeveelheidelektriciteit. Bepaalde categorieën van afnemers genieten

NIEUWE BROCHURE: WEGWIJS IN DE SOCIALE MAATREGELEN VOOR ENERGIE

van lagere energieprijzen, de “sociale maximumprijzen”,naast andere voordelen. Ook zijn er vaste procedures(herinneringsbrieven, vastgelegde betaaltermijnen…)en maatregelen zoals de budgetmeters die voorkomen datwie problemen heeft met het betalen van zijn elektriciteits-en/of gasfacturen schulden gaat opbouwen of afgeslotenwordt.

Wil je meer weten over deze maatregelen, surf dan naarwww.energiesparen.be/publicaties en download debrochure. Of bestel uw exemplaar via het gratis nummer1700. U kan ook een brochure afhalen in het Sociaal Huis,Antwerpsesteenweg 62, 2550 Kontich.

Page 21: Infoblad juli 2010

“patrones van hopeloze gevallen”, op datgebied heel veel bijval genoot en nog steedsgeniet. Zelfs hopeloze gevallen worden somsopgelost en dan zijn kaarsen een goedeoplossing. Maar ook de talloze plaatjes, somsinclusief foto. Het loont de moeite om je eensnaar de Pierstraat te begeven en je ervan tevergewissen hoeveel mensen er zich tot deheilige Rita hebben gewend om genezing teverkrijgen of een belofte na te komen.

Hetzelfde zie je in de kerk van Kontich-Kazerne ter ere van de heilige (Louis-Marie de)Montfort. Weliswaar in veel mindere mate.Rita is nu eenmaal een stuk populairder, leesletterlijk volkser, dan Montfort.

Maar verder willen we het hier hebben over een heelspeciale collectie ex voto’s. Het gaat om een collectiezilveren plaatjes die zijn samengebracht in een kader metex voto’s die stammen uit de Reepkapel, de vroegerepestkapel aan de rand van het toenmalige Kontich(nu Mechelsesteenweg). De 24 plaatjes zijn 18e-19e-eeuwsen hebben toch een bijzondere volksculturele waarde.Ze geven namelijk een mooi beeld van alle mogelijkebeloftes en wensen die de bevolking in ex voto’s uitdrukte.

Zo zien we er o.a. twee afbeeldingen van een rund en eenvan een paard. Dat lijkt misschien merkwaardig, maarlaten we vooral niet vergeten dat die dieren in gezondetoestand vaak het verschil konden betekenen tussen eeniets beter leven en een leven in armoede. Koeien zorgdenvoor de noodzakelijke melk, stieren voor de voortplantingen samen met het paard voor de werkzaamheden op deakkers. De overige plaatjes hebben vooral met mensen temaken. We zien er o.a. twee gebusselde baby’s (busselszijn de voorlopers van onze huidige pampers, zeovertroffen die zelfs, want de complete baby werdingewikkeld). Zoals bij de andere plaatjes is het niet altijdduidelijk waarom we die twee baby’s zien.Gaat het om ernstig zieke kindjes die toch genezen zijn?Of een herinnering aan te vroeg gestorven kinderen?We hebben er eigenlijk het raden naar.Lichaamsdelen maken echter het grootste gedeelte van hetpalet wijbeelden uit. We tellen vijf armen en vier benen,verder nog een oor en nog eens twee keer een koppel ogen.Bij deze afbeeldingen kunnen we er met een grotezekerheid vanuit gaan dat het hier gaat om een bekomen

Museum voor Heem- en Oudheidkunde in Kontich,Sint-Jansplein (naast bibliotheek)

Elke zondag geopend van 14 tot 17u.,gratis toegang, gidsen zijn aanwezig

genezing van het betreffende lichaamsdeel. Eigenlijk is diteen perfecte afspiegeling van wat we meestal inVlaanderen vinden.

Verder vinden we nog vijf afbeeldingen van biddendevrouwen. Het gaat hier om vrouwen die iets (genezing)wensen te bekomen. En ook een vlammend hart met eenMariamonogram. Datzelfde monogram vinden we terug inhet midden van de collectie. Het is afgebeeld in eenstralenkrans en omgeven door een sterrenreeks.Dit monogram is een stilistische verwerking van de lettersM en R, die staan voor Regina (koningin) Maria.Deze unieke collectie bevindt zich nu in ons Kontichsemuseum. Bij velen zal dit de vraag doen rijzen waarom wede ex voto’s niet meer op hun originele plaats, deReepkapel, bewaren. Het antwoord hierop is eveneenvoudig als spijtig. Het gaat hier om de veiligheid vanons cultureel erfgoed. Jammer dat we het voorwerpmoeten losmaken van zijn natuurlijke locatie, maar da’snog altijd beter dan de melding van diefstal van religieuserfgoed ergens in een berichtje van een plaatselijke krant.

Nu kun je de ex voto’s volop bewonderen in het museum.Ze bevinden zich in gezelschap van twee 17e eeuwsebeelden uit dezelfde Reepkapel. De houten heiligeRochus, vergezeld van hond en engel, stelt de patroon vande pestlijders voor. Het andere is eveneens van hout enstelt Franciscus van Assisi voor met stigmata (de wondenvan de gekruisigde Christus). In sommige landen wordtook hij tegen de pest aanbeden. Om die reden is ook hijwaarschijnlijk in de Reepkapel terechtgekomen. Een mooiecultuurschat uit ons rijk verleden.

Deze ex voto’s zijn slechts een klein onderdeel van de rijkeschat aan cultureel erfgoed uit het volksgeloof. Het loontdaarom alleen al de moeite om het museum eens tebezoeken.

Paul Catteeuw

21

Page 22: Infoblad juli 2010

VRIJDAG 9 JULI

18 - 21.30 u. 47ste ST. MARTINUSPRIJS :Individuele tijdrit juniorenVertrek en aankomst Ferd. Maesstraat

20 u. VLAANDEREN FEEST ACADEMISCHE ZITTING Cultuurpunt Altena, kapel, met optreden van De Vaganten

ZATERDAG 10 JULI

9 - 13 u. WEKELIJKSE MARKTop de Antwerpsesteenweg

14.30 - 18 u. 47ste ST. MARTINUSPRIJSRit in lijn junioren Vertrek Gemeenteplein en aankomst Molenstraat

20 u. KERMISCONCERTdoor Koninklijke Harmonie Vrede en Vermaak en het Jeugdorkest(parking naast het gemeentehuis)

20.30 u. DANSAVOND met live muziek “Enjoy”gratis inkomCafé De Reisduif, Drabstraat 105

JULI

4 Doortocht Ronde van Frankrijkmet groot volksfeestCentrum Kontich en Gemeenteplein

Smeeractie t.v.v. HaïtiTijdens doortocht Ronde van FrankrijkViva-Svv

11 Fietstocht PoppelSint Martinusplein, 8.30 u.Turftrappers

18 RommelmarktParochiecentrum, 9 tot 16 u.KWB St Martinus

Vierhandige orgelbespelingSt Martinuskerk, 10.50 u.

FietstochtZaal De Roos, 13 u.S-Sport

28-29 ZomerspelenOkra Kontich-centrum

ACTIVITEITENKALENDER (met uitzondering van de kermisfeestwijzers)

AUGUSTUS

Rood aperitiefZaal De RoosViva-SVV

12 Doortocht wielerwedstrijd“Ronde van de Provincie Antwerpen”Waarloos, 13 - 16 u.

22 MinivoetbaltornooiPauwhoeve, 10 u.KWB St-Martinus

25 MoederfeestOkra Kontich-centrum

22

FEESTWIJZER GROTE KERMIS KONTICH - CENTRUM JULI 2010

Verenigingen die hun activiteiten, die in Kontichplaatsvinden, en die voor iedereen toegankelijk

zijn, willen laten opnamen in de kalender,kunnen deze melden op de gemeentelijkeInfodienst of telefonisch op het nummer

03 450 78 54 of per e-mail: [email protected].

Page 23: Infoblad juli 2010

23

ZONDAG 11 JULI

7 - 18 u. ROMMELMARKTMagdalenastraat, Varkensmarkt en Ooststatiestraatinfo 03 458 40 80

10.30 - 13 u. 47ste ST. MARTINUSPRIJS :Ploegentijdrit juniorenVertrek Singel 2, aankomst Antwerpsesteenweg

16 - 19 u. 47ste ST.-MARTINUSPRIJS :Rit in lijn juniorenVertrek Gemeenteplein - aankomst Antwerpsesteenweg

19.30 u. VOLKSFEEST n.a.v. VLAAMSE FEESTDAGGratis optreden van Hans Van Cauwenberghe en Els De SchepperGemeentepark

23 u. VUURWERK :Centrum - Gemeenteplein

MAANDAG 12 JULI

12.30 - 16 u. 47ste ST.-MARTINUSPRIJS :Rit in lijnVertrek en aankomst Molenstraat

DINSDAG 13 JULI

GROTE JAARMARKT op het Gemeentepleinen Mechelsesteenweg - Molenstraat

9.30 u. GROTE VEEPRIJSKAMPEN op de Expresweg tussen de Molenstraat ende Edegemsesteenweg

7 - 18 u. ROMMELMARKT - Magdalenastraat,Varkensmarkt en Ooststatiestraat Info: 03 458 40 80

14.30 u. GROTE PAARDENKOERSEN voor vluchters, dravers en pony’smet medewerking van “Landelijke Draf- en Ponyclub vzwop de renbaan aan de Groeningenlei

ZONDAG 18 JULI

10 - 17 u. 9ste GROTE ROMMELMARKTMagdalenastraat en Magdalenazaal: inrichting KWB Sint-Martinus Voetbal

10.50 u Vierhandige orgelbespeling doorSuzanne Veerman en Wim Does in de St-Martinuskerk.

Door de kermisactiviteiten zijn tijdelijk 9 plaatsen voor mindervaliden onbeschikbaar.Daarom voorzien we tijdens de kermisdagen tijdelijk op de parkings van de Spoorwegstraat, Noordstraat en aan hetgemeentehuis telkens 3 plaatsen.

Page 24: Infoblad juli 2010

VERKEERSMAATREGELEN N.A.V. WIELERWEDSTRIJDEN

Om tijdens de wielerwedstrijden de veiligheid voor zowel de renners en volgers als de inwoners van onze gemeente tegaranderen, zijn er bijzondere verkeersmaatregelen nodig. Hieronder zijn eerst enkele algemene richtlijnen weergegevendie voor alle wedstrijden gelden. Nadien wordt per wedstrijd gespecifieerd welke bijkomende maatregelen van kracht zijn.

Algemene bepalingen die voor ALLE wielerwedstrijden gelden :a) Het parkeren van voertuigen wordt verboden op sommige delen van het traject van de omloop.

Het parkeerverbod is van kracht van wanneer de borden geplaatst zijn en volgens de betreffende onderschriften.(Zorg er dus voor dat uw wagen tijdig een goede parkeerplaats krijgt)

b) Op het traject van de omloop, wordt slechts verkeer toegelaten in de rijrichting van de wielerwedstrijd,na het passeren van de volgwagen met de groene vlag. In sommige straten die toegang tot het traject verlenen,zal eenrichtingsverkeer gelden. Het eenrichtingsverkeer is van kracht van wanneer de borden geplaatst zijn envolgens de betreffende onderschriften.

c) Volg steeds de richtlijnen van de seingevers.

VRIJDAG 9 JULI 2010 :47STE ST. MARTINUSPRIJS UCI, INDIVIDUELE TIJDRIT JUNIOREN

Beschrijving van de omloop :De wielerwedstrijd wordt op de volgende wegen gereden van 18 - 21.30 u. : vertrek Ferd. Maesstraat - Oude Baan - Wildemansstraat - Kriekelaarstraat -Babbelkroonstraat - Duffelsesteenweg - naar grondgebied Duffel en terugnaar Kontich via Bosstraat - Oude Waarloossteenweg - Keizerenberg -Ferd. Maesstraat - aankomst Ferd. Maesstraat.

Verkeers- en ordemaatregelen :- De bij de algemene bepalingen opgesomde maatregelen worden

tijdelijk van kracht- De renners starten met een minuut tussen en zijn vergezeld van een

motorrijder

ZATERDAG 10 JULI 2010 :47STE ST. MARTINUSPRIJS UCI, RIT IN LIJN JUNIOREN

Beschrijving van de omloop :De wielerwedstrijd wordt op de volgende wegen gereden van 14.30 - 18 u. : Vertrek Gemeenteplein - Antwerpsesteenweg - Hofstraat - Ooststatiestraat - Kon. Astridlaan - Mechelsesteenweg - Grote Steenweg - Ferd. Maesstraat - naar grondgebied Duffel tot Putte en terug naar Kontich langs Duffelsesteenweg -Pauwhoevestraat - Wildemansstraat - Oude Baan - F. Maesstraat - Valveken - M. Geysemansstraat - Grote steenweg -Mechelsesteenweg - Gemeenteplein - Molenstraat - Expressweg - De Villermontstraat - Edegemsesteenweg - Altenastraat -Antwerpsesteenweg - Hofstraat - Ooststatiestraat - Stationsplein - Lintsesteenweg - Duffelshoek - Groene Wandeling -Duffelshoek - Duffelsesteenweg - Singel - Neerveld - Mechelsesteenweg - Gemeenteplein - Molenstraat waarna 3plaatselijke ronden - aankomst Molenstraat

Verkeers- en ordemaatregelen :De bij de algemene bepalingen opgesomde maatregelen worden tijdelijk van kracht

ZONDAG 11 JULI 2010 :47STE ST. MARTINUSPRIJS UCI, PLOEGENTIJDRIT

Beschrijving van de omloop :De wielerwedstrijd wordt op de volgende wegen gereden van 10.30 - 13 u. : Vertrek Singel - Duffelsesteenweg - naar grondgebied Duffel en via grondgebied Rumst naar Kontich via Reetsestraat - Keizershoek - Kruisschanslei -Mechelsesteenweg - Gemeenteplein - Antwerpsesteenweg - aankomst Antwerpsesteenweg.

Verkeers- en ordemaatregelen :De bij de algemene bepalingen opgesomde maatregelen worden tijdelijk van kracht.

24

Page 25: Infoblad juli 2010

25

ZONDAG 11 JULI 2010 :47STE ST. MARTINUSPRIJS UCI, RIT IN LIJN

Beschrijving van de omloop :De wielerwedstrijd wordt op de volgende wegen gereden van 16 - 19 u. : De wedstrijd bestaat uit 1 grote ronde en 7 kleine ronden. Vertrek Gemeenteplein

Traject van een grote ronde (1 x) : Gemeenteplein - Antwerpsesteenweg - Edegemsesteenweg - via grondgebied Edegemen van grondgebied Duffel naar Kontich via Klokkestraat - Duffelsesteenweg - Pauwhoevestraat - Wildemansstraat -Oude Baan - Ferdinand Maesstraat - Keizerenberg - via grondgebied Rumst terug naar Kontich via Steenweg opWaarloos - Valveken - Oude Lei - Reepkenslei - Mechelsesteenweg - Gemeenteplein - Antwerpsesteenweg

Traject van een kleine ronde (7x): Antwerpsesteenweg - Hofstraat - Ooststatiestraat - Stationsplein - Lintsesteenweg -Duffelshoek - Groene Wandeling - Duffelshoek - Pauwhoevestraat - Wildemansstraat - Oude Baan - Ferd. Maesstraat -M. Geysemansstraat - Oude Lei - Reepkenslei - Mechelsesteenweg - Gemeenteplein - Antwerpsesteenweg - aankomstAntwerpsesteenweg

Verkeers- en ordemaatregelen :De bij de algemene bepalingen opgesomde maatregelen worden tijdelijk van kracht.

MAANDAG 12 JULI 2010 :47STE ST. MARTINUSPRIJS UCI, RIT IN LIJN

Beschrijving van de omloop :De wielerwedstrijd wordt op de volgende wegen gereden van 12.30 - 16 u.: Vertrek Gemeenteplein - Mechelsesteenweg - Grote Steenweg -M. Geysemansstraat - Valveken - naar grondgebied Rumst en naarKontich via Pierstraat - Pierstraat - Oever - naar grondgebied Aartselaaren naar Kontich via Kontichsesteenweg - Groeningenlei - Molenstraat -aankomst Molenstraat en dit voor 7 ronden.

Verkeers- en ordemaatregelen :De bij de algemene bepalingen opgesomde maatregelen worden tijdelijkvan kracht

DONDERDAG 12 AUGUSTUS 2010 :DOORTOCHT RONDE V.D. PROV. ANTWERPEN

Beschrijving van de omloop :De wielerwedstrijd wordt op de volgende wegen gereden, vermoedelijktussen 13 en 16.30 u.Van grondgebied Rumst naar Kontich - Valveken - M. Geysemansstraat -Grote Steenweg naar grondgebied Rumst

Verkeers- en ordemaatregelen :De bij de algemene bepalingen opgesomde maatregelen worden tijdelijkvan kracht

ZONDAG 15 AUGUSTUS 2010 :DOORTOCHT IN LIJN ELITE ZONDER CONTRACT EN BELOFTEN

Beschrijving van de omloop :De wielerwedstrijd wordt op de volgende wegen gereden, vermoedelijk tussen 13.30 en 17.45 u. Potaardestraat - Keizerenberg - Oude Waarloossteenweg - Beekboshoek - Oude Waarloossteenweg - naar grondgebiedDuffel.

Verkeers- en ordemaatregelen :De bij de algemene bepalingen opgesomde maatregelen worden tijdelijk van kracht

Page 26: Infoblad juli 2010

ZONDAG 29 AUGUSTUS 2010 :ING FAMILY CYCLING TOUR

Beschrijving van de omloop :Deze fietstocht wordt op de volgende wegen gereden, vermoedelijk tussen 9.45 en 12 u. Van grondgebied Lint naar Kontich - Mortelstuk - Liersebaan - Kauwlei - Ooststatiestraat - Koningin Astridlaan -Bautersemstraat - Beukendreef - Vredestraat - Eikenstraat - naar grondgebied Lint en dit voor 11 maal.

Verkeers- en ordemaatregelen :De bij de algemene bepalingen opgesomde maatregelen worden tijdelijk van kracht

ZONDAG 29 AUGUSTUS 2010 :DOORTOCHT STER DER BELOFTEN (HOVE)

Beschrijving van de omloop :De wielerwedstrijd wordt op de volgende wegen gereden, vermoedelijk tussen 16 en 18 u. Van grondgebied Lint naar Kontich - Mortelstuk - Liersebaan - Kauwlei - Ooststatiestraat - Koningin Astridlaan -Bautersemstraat - Beukendreef - Vredestraat - Eikenstraat - naar grondgebied Lint en dit voor 11 maal.

Verkeers- en ordemaatregelen :De bij de algemene bepalingen opgesomde maatregelen worden tijdelijk van kracht

ZONDAG 29 AUGUSTUS 2010 :5DE VLAAMSE PIJL DERNIEUWELINGEN

Beschrijving van de omloop :De wielerwedstrijd wordt op de volgende wegengereden, vermoedelijk tussen 12.30 en 14 u. Van grondgebied Lint naar Kontich - Mortelstuk -Kauwlei - Ooststatiestraat - Koningin Astridlaan -Bautersemstraat - Beukendreef - Vredestraat -Eikenstraat - naar grondgebied Lint en dit voor 6 maal.

Verkeers- en ordemaatregelen :De bij de algemene bepalingen opgesomde

maatregelen worden tijdelijk van kracht

WOENSDAG 8 SEPTEMBER 2010 :MEMORIAL RIK VAN STEENBERGEN

Beschrijving van de omloop :De wielerwedstrijd wordt op de volgende wegen gereden, vermoedelijk tussen 11.15 u. en 17 u. ; Eerste doortocht na het vertrek via Reet op grondgebied Kontich - Valveken - M. Geysemansstraat - F. Maesstraat naarDuffel.Vanaf 15 u. voor 5 ronden via Aartselaar naar grondgebied Kontich - Oever - Pierstraat en vervolgens terug naarAartselaar.

Verkeers- en ordemaatregelen :De bij de algemene bepalingen opgesomde maatregelen worden tijdelijk van kracht.

Volg steeds de richtlijnen van de seingevers. Zij zorgen immers zowel voor uw veiligheid als deze van de renners.

26

Page 27: Infoblad juli 2010

27

Het gemeentebestuur is niet verantwoordelijk voor ongevallen die zouden kunnen gebeuren ter gelegeheid vandeze feestelijkheden.

Namens het gemeentelijk feestcomité Namens het college van burgemeester en schepenen

P. Wegge L. Hellemans L. Dom L. BlommaertsSecretaris Voorzitter Secretaris Burgemeester

Door de aanwezigheid van de kermis en de verschillende activiteiten worden de trajecten van delijnbussen aangepast.

Bij het ter perse gaan van dit infoblad kon De Lijn nog niet opgeven welke aanpassingen er vankracht worden. Zij maken aan de betrokken halteplaatsen de wijziging aan de dienstregelingbekend

Feesttent achter de kerk, met doorlopend Berenkermis

VRIJDAG 20 AUGUSTUS

Retrofuif met muziek van de jaren ’60, ’70 en ’80.

ZATERDAG 21 AUGUSTUS

Optredens vanJohan Van Mechelen - Lisa Del Bo -Luc Steeno - Willy Sommers - Snazz en X-Session

ZONDAG 23 AUGUSTUS

Familie- en eetmiddagmet Rommelmarkt - Braderij en Ambachten - Berenspringkasteel - Conkaz Café - Rommelmarkt - Berenworp van op de ladderwagen van deGem. Vrijwillige Brandweer

FEESTWIJZER KERMIS KONTICH KAZERNE AUGUSTUS 2010

AANPASSINGEN VAN DE LIJN

Page 28: Infoblad juli 2010

28

BAKKERSKontich CentrumCroissy, St-Martinusplein 2De Jonghe, Mechelsesteenweg 25De Oude Ambacht, Mechelsesteenweg 175Elly, Molenstraat 43Luverco, Spoorwegstraat 1-3De Vloere Pistolée, Sint-Jansplein 18Sint-Rita, Pierstraat 22Vanessa, Mechelsesteenweg 9

Kontich KazerneMylemans, Kapelstraat 3Peeters, Dorre Eikstraat 54De Vloere Pistolée, Stationsplein 16

WaarloosDom, Ferd. Maesstraat 62Elly, Ferd. Maesstraat 30

BEENHOUWERSKontich CentrumFierens, Mechelsesteenweg 48t Sleuteltje, Mechelsesteenweg 63

Kontich KazerneVan Geyte, Stationsplein 15

Het gemeentebestuur is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen.

SLUITINGS- EN VAKANTIEDAGEN BAKKERS EN BEENHOUWERS

VAKANTIEZAVRDOWODIMA

9/8 t.e.m. 22/8nog niet bekend

GEEN VAKANTIE22/6 t.e.m. 13/7

GEEN VAKANTIE31/7 t.e.m. 24/8

ZOGEEN VAKANTIE

10/7 t.e.m. 2/8

VAKANTIEZAVRDOWODIMA24/8 t.e.m. 14/917/7 t.e.m. 23/7

GEEN VAKANTIE

ZO

VAKANTIEZAVRDOWODIMA13/8 t.e.m. 7/9

GEEN VAKANTIE

ZO

VAKANTIEZAVRDOWODIMA12/7 t.e.m. 2/89/8 t.e.m. 30/8

ZO

VAKANTIEZAVRDOWODIMA9/8 t.e.m. 3/9

ZO