Infoblad januari februari 2016

32
januari - februari 2016 INFORMATIEBLAD Nieuwe renovatiepremie 5 van kracht Proef het nieuwe voedselteam! 9 Aquaponie op de 12 Gemeentelijke Basisschool

description

Het gemeentelijk informatieblad van Destelbergen, editie januari-februari 2016.

Transcript of Infoblad januari februari 2016

Page 1: Infoblad januari februari 2016

januari - februari 2016

INFORMATIEBLADNieuwe renovatiepremie 5 van krachtProef het nieuwe voedselteam! 9Aquaponie op de 12 Gemeentelijke Basisschool

Page 2: Infoblad januari februari 2016

Volg ons op FacebookDestelbergenSportdienstDestelbergenJeugddienstDestelbergencultuurdestelbergenbibliotheek.destelbergen

op Twitter@destelbergen

Dit infoblad is gedrukt op papier dat het keurmerk van de Forest Steward ship Council ® (FSC) draagt. Dit FSC®-label biedt u de garantie dat het gebruikte hout en papier enkel afkomstig zijn uit goed beheerde bossen.

5Nieuwe renovatiepremie van kracht

9Proef het nieuwe voedselteam!

12Aquaponie op de Gemeentelijke Basisschool

15Kijken & luisteren

20Doen

23Uit met kinderen

30Happening Bergenmeers

VERDERNieuws 3

Leen aan 2% voor 10 energiebesparende maatregelen

Paddenoverzetactie: help de 11 padden veilig naar de overkant

Reni: Waterbewust bouwen 14 dankzij regenwaterrecuperatie

COLOFONGemeentelijk informatiemagazine, verschijnt tweemaandelijks

Verantwoordelijke uitgeverBurgemeester Marc De PauwDendermondesteenweg 430,9070 Destelbergen

RedactieJan Van Hoecke, [email protected]

Lay-out en drukDie KeureKleine Pathoekeweg 38000 Brugge

© W

. De

Moo

r

2

Page 3: Infoblad januari februari 2016

Waardemedeburger,2015 was een zeer bewogen jaar. Een jaar waarin de “internationale” crisissen letterlijk aan onze deur kwamen kloppen. Door de terreuracties van IS in Parijs, maar ook in ons land, en door de massale stroom van vluchtelingen die op gang is gekomen, zaten we opeens midden in een groot probleem. Voorheen ongekende dreigingsniveau ’s werden een dagelijkse realiteit. Wat voordien slechts via TV beelden tot bij ons kwam, werd een onderdeel van het leven in West-Europa. De huidige generatie heeft zelden moeten strijden voor het behoud van de basisprincipes waarop onze maatschappij is gebouwd. Een vrij en voorspoedig leven in een democratische samenleving was als het ware een vanzelfsprekendheid. De gebeurtenissen in 2015 hebben ons deze illusie ontnomen.

Een tweede belangrijk feit dat 2015 heeft gekenmerkt, was de milieuconferentie in Parijs, op het einde van het jaar. Wat we reeds lang wisten, werd opnieuw bevestigd en vastgelegd in nieuwe internationale afspraken. Zonder ingrijpende maatregelen, kan onze wereld de fysieke druk van de mensen die er wonen niet lang meer aan. Of we dat nu graag horen of niet, ook wij zullen anders moeten gaan leven willen we de wereld voor ons ons nageslacht vrijwaren van rampspoed.

In de komende jaren zullen we op zoek moeten gaan naar nieuwe maatschappelijke inzichten en evenwichten. Niet enkel de internationale crisissen, maar ook de milieuproblematiek dwingen ons om na te denken over onze manier van leven. Op beide domeinen zijn eigen acties, gekoppeld aan een grotere internationale solidariteit nodig. Hoe dit te verzoenen met het behoud van de Westerse waarden en het vrijwaren van de essentie van ons dagelijks bestaan, is de kern van de opdracht. Dat dit veel tijd zal vragen lijkt evident, maar we moeten hiermee vandaag starten, willen we een kans op slagen maken.

Ook vanuit onze lokale leefgemeenschap kunnen en moeten we een bijdrage in deze opdrachten leveren. Vanuit een diep besef van betrokkenheid en eigen verantwoordelijkheid, kunnen we enkele bouwstenen aanleveren in het te voeren beleid. Naast de vele andere taken die wij, als lokale overheid moeten invullen, zal veel aandacht gaan naar de thema’s veiligheid, milieu en solidariteit. Onze lokale politie, het OCMW en de sociale- en milieudiensten zullen druk bevraagd worden in het formuleren en uitvoeren van beleidsmaatregelen. Alleen kunnen zij deze taken echter niet aan, vandaar ook mijn oproep naar u allen, gewaardeerde medeburgers, om samen te werken aan het behoud en de verbetering van onze samenleving.

Verder hoop ik dat 2016 voor u allen een gezond en voorspoedig jaarmag zijn.

Uw burgemeester,

Marc De Pauw

© W

. De

Moo

r

3

Page 4: Infoblad januari februari 2016

4

Page 5: Infoblad januari februari 2016

Nieuwe renovatiepremie van krachtHeb je plannen om je woning te renoveren? Sinds 1 december 2015 kan je de vernieuwde renovatie-premie aanvragen. Er komt een overgangsmaatregel voor wie voor 1 december 2014 een ondertekende offerte met een aannemer afsloot of bestellingen voor materialen heeft geplaatst. De overgangsregeling geldt tot 1 februari 2016.

De Vlaamse renovatiepremie blijft dus bestaan, maar de uitbetaling ervan wordt verdeeld over twee aanvra-gen. Bij een volledige woningrenova-tie moet je twee keer een aanvraag indienen. Zo heb je meer tijd voor een volledige renovatie van je woning.

Het maximale bedrag van de beide premies samen is nog steeds 10.000 euro, afhankelijk van je inkomen. Verhuur je jouw woning via het OCMW (SVK), dan geldt er geen inkomens-begrenzing. Je kunt maximaal twee aanvragen indienen in een periode van tien jaar, te rekenen vanaf de eerste aanvraagdatum. Tussen twee aanvragen moet minstens één jaar liggen en maximaal twee jaar. De facturen mogen op de aanvraag-datum niet ouder zijn dan twee jaar.

De werken worden vanaf nu gegroepeerd in vier categorieën:• Categorie 1. De structurele elemen-

ten van de woning: werken aan de funderingen, de muren, de draag-vloeren en de trappen.

• Categorie 2. Het dak: werken aan dakgebinte, dakbedekking, goten en afvoer.

• Categorie 3. Het buitenschrijnwerk: werken aan ramen en buitendeuren.

• Categorie 4. De technische instal-laties: werken aan de elektrische installatie, de sanitaire installatie in badkamer en toilet en de centrale verwarming.

Een aanvraag kan voor maximaal twee categorieën tegelijk. Voor elke cate-gorie kan je maar eenmaal een premie aanvragen. Wanneer je de woning verhuurt aan een sociaal verhuurkan-toor geldt een uitzonderingsmaatre-gel: je kunt dan de premie in één keer aanvragen voor werken van de vier categorieën samen.

Een aantal werken komt niet in aanmerking, we sommen er enkele op:• plafonds, wandtegels aan de binnen-

muren, dekvloeren, vloerbekleding, isolatie;

• verandadaken, afdaken, dakisolatie;• werken aan garagepoorten, werken

aan veranda’s, schilderen buiten-schrijnwerk, uitsluitend beglazing vernieuwen;

• individueel werkende verwarmings-toestellen;

• warmtepompen, warmtekrachtkop-pelingsinstallaties, fotovoltaïsche zonnepanelen, thermische zonnne-panelen, windturbines, mechanische verluchtingen;

• elektrische verwarming;• bubbelbaden, stoomdouches, badka-

meraccessoires, badkamermeubels;• tweede badkamer of toilet;• betegeling of decoratie van badka-

mer of toilet.

Voor meer details en voorwaarden, zoals de premie berekening, kan je te-recht bij Wonen Oost-Vlaanderen of op www.wonenvlaanderen.be > rubriek (Ver)bouwen > Renovatiepremie.

Meer info www.wonenvlaanderen.be Wonen Oost-Vlaanderen, tel. 09 267 25 00 [email protected]

Het maximale bedrag van de beide premies samen is nog steeds 10.000 euro, afhankelijk van je inkomen.

5

Page 6: Infoblad januari februari 2016

Erfgoedcel Viersprong lanceert nieuwe website

Bezoek www.erfgoedcelviersprong.be en maak kennis met het cultureel erfgoed uit de regio.

De erfgoedcel draagt niet alleen zorg voor dit erfgoed; zij maakt het erfgoed ook zichtbaar via diverse projecten. Op de vernieuwde website lees je alles over projecten zoals de tentoonstelling Tracé Travak, de erfgoedbank, de her-beleving van het vliegveld van Gontro-de en binnenkort ook het project rond het tuinbouwverleden.

Heb je zelf een idee voor een erfgoed-project? De erfgoedcel kan jou een financieel duwtje in de rug geven. Je leest er alles over op www.erfgoedcel-viersprong.be.

Gemeente- en OCMW-raadDe gemeenteraad van Destelbergen vergadert iedere derde donderdag van de maand (behalve in juli en augustus) om 19.30 u. in de raadzaal in het ge-meentehuis (Dendermondesteenweg 430). De OCMW-raad van Destelber-gen vergadert maandelijks, meestal op een donderdag, om 19.00 u. in het dagverzorgingscentrum De Triangel (Steenvoordestraat 36). Alle vergade-ringen zijn openbaar, tenzij het over personen gaat, want dan vergaderen de raadsleden achter gesloten deuren.

Data eerstvolgende gemeente- en OCMW-raden:• Gemeenteraad: donderdag 21 januari

om 19.30 u.• OCMW-raad: woensdag 27 januari

om 19.00 u.• Gemeenteraad: woensdag

24 februari om 19.30 u.

De agenda’s en verslagen kan je raadplegen op www.destelbergen.be en www.ocmw-destelbergen.be of opvragen bij het gemeente- of OCMW-bestuur.

Gezocht: foto’s en filmpjes van BergenkruisOp zondag 24 april vindt de volgende editie van de erfgoeddag plaats. Met dit jaar als thema ‘rituelen’. Destelber-gen selecteerde het bedevaartsoord Bergenkruis als ritueel. Heb je foto’s, filmpjes of andere materialen in ver-band met Bergenkruis en wil je graag helpen om van de erfgoeddag een succes te maken? Neem dan contact op met het gemeentelijk museum.

In Destelbergen is Hemelvaartsdag het synoniem voor de traditionele bede-vaart naar Bergenkruis. Weinig activi-teiten kunnen terugblikken op zo een lange traditie. In 1871 werd er voor het eerst een officiële bedevaart naar een van de groenste plekjes van Destel-bergen georganiseerd. De gebeurtenis gaat terug naar het begin van de elfde eeuw, toen de stoet monniken met de relikwieën van de Heilige Livinus, onderweg was naar Sint-Lievens-Hou-tem.

Info [email protected]

HuwelijksjubileaHet gemeentebestuur van Destel bergen feliciteert zijn huwelijks-jubilarissen.

Briljanten jubilea (65 jaar):• Hendrik Neyt– Georgette

Lambrechts (14 november 2015)Elk echtpaar ontving een waardebon van 185 euro.

Diamanten jubilea (60 jaar):• René Schutyser– Georgette

Moerenhout (1 oktober 2015)• Willy De Schuyter– Jeanine Janssens

(5 november 2015)Elk echtpaar ontving een waardebon van 125 euro.

Gouden huwelijksjubileum (50 jaar):• Herman Depouillon – Lisette Lamont

(9 november 2015)Elk echtpaar ontving een waardebon van 65 euro.

Nieuw politiereglement vanaf 1 januari voor horecazakenVanaf 1 januari 2016 is het nieuw politiereglement inzake preventie van brand en ontploffing van publiek toe-gankelijke inrichtingen (PTI) van kracht in Destelbergen en Heusden. Alle ei-genaren van een PTI hebben vanaf dan tot 3 maanden de tijd om zich in regel te stellen. Op 19 januari wordt er een infosessie georganiseerd.

Naargelang de startdatum van exploi-tatie en de totale publiek toegankelijke oppervlakte (kleiner of groter dan 100m²) hebben eigenaren of uitbaters meldingsplicht of een brandveilig-heidsattest nodig. Aan de hand van een folder kan elke eigenaar bepalen of hij meldingsplichtig is, of zijn huidig brandveiligheidsattest nog geldig blijft of dat hij een nieuw brandveiligheids-attest moet aanvragen.

Het nieuwe politiereglement kan je online raadplegen op brandweerzone-centrum.be/preventie. Het bevat twee bijlagen die de brandveiligheidseisen beschrijven waar elke eigenaar of uitbater van een publiek toegankelijke inrichting moet aan voldoen. Aan welke bijlage je moet voldoen wordt bepaald door het maximaal aantal toegelaten personen en de grootte van de publiek toegankelijke oppervlakte.

Infosessie nieuw politiereglement inzake brandpreventie publiek toegankelijke inrichtingenOp dinsdag 19 Januari om 19.00 u. organiseert de brandweerzone een infosessie voor eigenaren of uitbaters van horecazaken, in de hoofdkazerne in Gent (Roggestraat 70). Schrijf in vóór 12 januari via [email protected].

InfoBrandweerzone Centrumdienst preventiet 09 268 88 55/[email protected]

Nieuws

6

Page 7: Infoblad januari februari 2016

Eenvoudig besparen op je energiefactuur doe je zo!

Groepsaankoop 100% groene stroomWil jij snel en eenvoudig geld uitsparen? Doe dan mee met de groepsaankoop van 100% groene stroom en aardgas van het Oost-Vlaamse provinciebestuur. Zo bespaar je gegarandeerd een mooi bedrag op je energiefactuur én draag je je steentje bij voor een beter milieu. Een win-winsituatie, toch?

Hoe gaat zo’n groepsaankoop in zijn werk? Door een groot aantal deelne-mers samen te brengen, kunnen we een contract afsluiten met een ener-gieleverancier dat goedkoper is dan de meeste standaardcontracten.Hiervoor organiseren we een veiling tussen energieleveranciers. De leve-

rancier die ons het scherpste tarief kan voorleggen, is de winnaar van de veiling. Hoe meer deelnemers, hoe groter de korting zal zijn. Sluit je dus zeker aan!

Volledig vrijblijvendBen je overtuigd? Schrijf je dan in via www.samengaanwegroener.be. Inschrijven kan tot en met 1 februari. De veiling vindt plaats op 2 februari. Je beslist daarna pas of je het aanbod aantrekkelijk genoeg vindt. Ga je in op het voorstel?Dan brengt de provincie Oost-Vlaan-deren de overstap in orde. Het aanbod accepteren kan dan tot31 maart.

Heb je geen toegang tot het internet, dan helpt het gemeentebestuur je graag verder tijdens de openingsuren van het onthaal. Breng zeker je laatste eindafrekening voor energie mee! Daar vinden we immers alle gegevens terug om jouw inschrijving te kunnen doen.

Ook bedrijven, zelfstandigen en ver-enigingen met een beperkt verbruik kunnen dit jaar opnieuw deelnemen.

Info0800 76 101 (gratis bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 u., op maandag tot 20.00 u.)[email protected].

Nieuw pictogram voor vochtige doekjesVochtige doekjes worden massaal door het toilet gespoeld maar vaak zijn ze daar niet geschikt voor en ver-oorzaken ze verstoppingen in leidin-gen en pompen. Een nieuw Koninklijk Besluit legt een aantal testen op om na te gaan hoe snel ze desintegreren en biologisch afbreken. Producten die een van de testen niet doorstaan, moeten op hun verpakking het nieuwe pictogram dragen.

Drie miljoen euro per jaar, dat is het bedrag dat Belgische waterzuiveraars spenderen aan het ontstoppen en herstellen van pompen die vastzitten door het samenklitten van vochtige doekjes. Om nog maar te zwijgen van

de ecologische schade in de waterloop wanneer ongezuiverd afvalwater moet overstorten doordat de pompen hun werk niet naar behoren kunnen doen. Maar ook in de particuliere leidingen veroorzaken ze verstoppingen waar-door u vaker een ruimer moet inscha-kelen. Om de consument beter te informeren, treedt er op 1 juli 2016 een Koninklijk Besluit in voege waarin een aantal testen worden omschreven die de snelheid meten waaraan de doekjes desintegreren en biologisch afbreken. Slaagt een product niet voor een van de testen, dan moet het een pictogram vermelden dat aangeeft dat het niet mag doorgespoeld worden. Er geldt nog wel een overgangsperiode waarin

producenten zich kunnen aanpas-sen en bestaande voorraden mogen verkocht worden, maar alleszins zal de consument het pictogram vanaf volgende zomer stelselmatig zien verschijnen in de winkelrekken.

Nieuws

7

Page 8: Infoblad januari februari 2016

© W

. De

Moo

r

8

Page 9: Infoblad januari februari 2016

Proef het nieuwe voedselteam!Vanaf eind januari heeft ook Destel-bergen zijn eigen voedselteam en is onze gemeente opnieuw een waar-devol tikje duurzamer geworden. Een voedselteam is de kortste keten van de milieuvriendelijke boer of producent naar jouw bord, zonder commerciële tussenpersonen. Stijn Van Hoey, groepsverantwoordelijke van het kersverse voedselteam, legt uit waarom dit aanbod een plaats in je keuken verdient.

Wat is een voedselteam?SVH: Een voedselteam is een groep mensen uit dezelfde buurt die samen groenten, fruit, zuivel, vlees en ook andere producten rechtstreeks bij lo-kale producenten aankoopt. Vanaf eind januari vormen wij zo’n team en we hopen dat zoveel mogelijk inwoners meedoen. Je krijgt waar voor je geld en de producent ook, en ook het sociaal contact op het afhaalpunt is fi jn. Maar dat hoef je niet zomaar te geloven: op 27 januari kan iedereen komen proeven in de Kollebloem, onze meewerkende lokale boeren en producenten zullen aanwezig zijn en hun producten pre-senteren.

Hoe werkt het, hoe kan je aansluiten?SVH: In Destelbergen zijn we mo-menteel met zes startende leden, en uiteraard, hoe meer zielen hoe meer vreugd! De leden kunnen hun voedsel-pakket ophalen op het depotadres in de Kollebloem. In principe is dat we-kelijks, maar je kan andere afspraken maken of eens een periode overslaan. Afhankelijk van het aantal leden wordt verwacht dat je een paar keer per jaar het depot openhoudt, dat duurt een uurtje.

Uiteraard hoef je niet direct te be-slissen om lid te worden, kom eerst even kennismaken op de startavond. Mensen kunnen met mij contact op-nemen en de infoavond op 27 januari is eveneens een goede gelegenheid om meer te weten te komen. Per jaar betaal je een lidgeld van 27 euro voor de werkingskosten.

Wat is jullie achtergrond, hoe werkt jullie organisatie?SVH: Ons voedselteam is een groep vrijwilligers, daarachter zit als over-koepelende organisatie de vzw Voed-selteams die de lokale teams, boeren en producenten bundelt en afgerond vier betaalde medewerkers in dienst heeft. De details over de organisa-tiestructuur van vzw Voedselteams vind je uitvoerig beschreven op www.voedselteams.be. De vzw heeft geen commerciële doelstellingen maar zet zich in voor duurzame landbouw en voedselproductie, in veel gevallen bio. Het sociale netwerk van teams en vrij-willigers krijgt evenveel aandacht.

Met welke producenten gaan jullie in zee?SVH: Alle producten worden geprodu-ceerd of verwerkt in Oost-Vlaanderen. Zo komt het vlees van een boer uit Lokeren, de groenten uit Moerbeke en Sint- Margriete, de zuivel uit Loven-degem en de aardappelen uit Nevele. Op die manier belasten we het milieu niet met ver transport en steunen we via deze korte keten de lokale boeren. In de nabije toekomst willen we hier graag producenten uit Heusden en Destelbergen aan toevoegen.

Kan je ook andere duurzame produc-ten bestellen?SVH:Zeker: bloem, brood, lamsvlees, kruiden, vegetarische producten en fruitsappen behoren tot het stan-daardgamma. Je kan zelfs verse soep bestellen, gemaakt van de groenten die de boeren niet konden verkopen omdat ze niet voldoen aan de estheti-sche eisen van de grootwarenhuizen.

Wat is je persoonlijke motivatie?SVH: Ik stelde me al lang vragen bij de afstanden die groenten en fruit afl eg-gen voor ze op je bord liggen. Toen ik een paar maand terug een reportage zag over wat voedingsproducenten zoals boeren allemaal moeten doen om goedkoop te kunnen leveren aan supermarkten ben ik actief op zoek ge-gaan naar een beter alternatief. Ik ben ervan overtuigd dat de wedloop om steeds goedkoper voedsel te produce-ren niet gezond is voor producenten, maar ook niet voor mens en milieu. Het is een bewuste keuze om een beetje te helpen aan het in stand houden van onze planeet.

Proef het zelf!Neem de proef op de som en kom een kijkje nemen op onze infoavond. Je kan er met vragen terecht en bovenal kan je de kwaliteit ervaren en proeven uit de eerste hand, van de aanwezige boeren en producenten!

Waar en wanneer: woensdag27 januari, 19.30 uur, De Kollebloem, Leenstraat 18 9070 Destelbergen.

Meer infoVoedselteam Heusden-Destelbergen, [email protected]

Proef het nieuwe voedselteam!

De vzw heeft geencommerciële doelstellingen

maar zet zich in voor duurzamelandbouw en voedselproductie,

in veel gevallen bio.

9

Page 10: Infoblad januari februari 2016

Leen aan 2% voorenergiebesparende maatregelenInwoners van Destelbergen kunnen lenen aan 2% voor energiebesparende investeringen dankzij de VEA-lening via Veneco².

Deze lening bedraagt minimaal 1.250 euro en maximaal 10.000 euro en moet op een termijn van 5 jaar zijn afbetaald. Dankzij de intrestvoet van 2% is de terugverdientijd van jouw energiebe-sparende investering beperkt zodat je snel kan genieten van een besparing op energievlak.

Waarvoor kan je lenen?Je kan voor de volgende werken een VEA-lening krijgen op voorwaarde dat ze worden uitgevoerd door een aannemer:• Dak- of zoldervloerisolatie• Hoogrendementsbeglazing, -deuren

en –poorten• Muurisolatie• Vloerisolatie• Luchtdichting en blowerdoortest• Energiezuinig ventilatiesysteem• Zuinige verwarmingsinstallatie• PV zonnepanelen• Zonneboiler• Re-lighting of re-lamping• Energie-audit

VoorwaardenDe werken moeten worden uitgevoerd door een geregistreerd aannemer. Om een lening aan te vragen moet je een off erte van de aannemer kunnen voorleggen.Voor de eff ectieve uitbetaling moeten er facturen beschikbaar zijn.

Let op! Geld lenen kost ook geld. Jaar-lijkse kosten percentage en debetrente bedragen 2%.

Kom je in aanmerking voor 0%interest en extra ondersteuning?Heb je een zeer laag inkomen, een invaliditeitsuitkering, een inkomensga-rantie voor ouderen of zit je in schuld-bemiddeling of onder OCMW-begelei-ding, dan neemt de Vlaamse overheid die 2% interest op zich en heb je dus een renteloze lening. Naast de al genoemde werken kan je de VEA-le-ning ook gebruiken voor de aankoop energiezuinige huishoudtoestellen. De toestellen die in aanmerking komen zijn koelkast, diepvries en wasmachi-ne met energieklasse A+ of beter. De noodzaak moet blijken uit een ener-giescan. Tot slot krijg je ook gratis hulp om te bepalen welke werken moeten worden uitgevoerd, om prijsoff ertes aan te vragen, een aannemer te kiezen, de werken op te volgen en premies en subsidies aan te vragen.

InfoVeneco2Panhuisstraat 1, 9070 Destelbergent 09 251 22 [email protected], www.veneco.be

Goedkoop lenen, ook als eigenaar-verhuurderOok als eigenaar van een huurpand kan je gebruik maken van de VEA-lening om je huurwoning op te waarderen. Huurders hebben het vandaag de dag wel eens zwaar om fi nancieel rond te komen met de hoge energiekosten.

Als eigenaar-verhuurder ben je daar-om ook geruster met een gelukkige huurder die beter kan bezuinigen op zijn energieverbruik. Neem gerust con-tact op met Veneco² voor meer details.

Ben je als eigenaar-verhuurder geïn-teresseerd in zo’n investering, maar wens je met minder risico’s te verhu-ren? Aarzel dan niet om contact op te nemen met het sociaal verhuurkantoor (SVK) van Destelbergen.

Stephanie Brands – coördinator SVK Destelbergen:“Wanneer een eigenaar kiest om zijn woning via het SVK te verhuren, geniet hij van een aantal belangrijke voorde-len. Naast goedkoop lenen kan men voor energiebesparende investerin-gen ook beroep doen op allerhande extra premies en belastingvoordelen. Bovendien heeft de eigenaar een absolute garantie op de maandelijkse betaling van de huur. Het SVK zorgt ook steeds voor persoonlijk advies, op maat van de woning en rekening hou-dend met de wensen van de eigenaar.”

InfoOCMW Destelbergent 09 230 08 99m 0475 92 52 [email protected]

Bezoekadres: Steenvoordestraat 36 (Vlierbes, gelijkvloers), HeusdenPostadres: Kouterlaan 19,9070 Heusden

10

Page 11: Infoblad januari februari 2016

Paddenoverzetactie: help de padden veilig naar de overkantIn de Kerkkouterrede en in de Meersakkerstraat worden van 1 tot 25 maart schermen geplaatst. De padden die ontwaken uit hun winterslaap en terug op zoek gaan naar poelen en grachten, worden erdoor tegengehouden en daarna door vrijwilligers veilig naar de overkant van de weg gedragen. Hiervoor rekenen we op jou!

In Vlaanderen hangt een veilige oversteek van padden nauw samen met de inzet van honderden vrijwilligers die elk jaar opnieuw, plichtsgetrouw, wekenlang de dieren tegenhouden of van de weg oprapen om ze ongehavend aan de overzijde weer los te laten.

Ook in Destelbergen zijn er een aantal plaatsen waar padden massaal de weg kruisen en waar er jaarlijks veel ‘verkeers-slachtoffers’ vallen: Damvalleistraat, Kerkham, Scheldekant, Kerkkouterrede en Meersakkerstraat.

Daarom organiseert het gemeentebestuur ook dit jaar een paddenoverzetactie. Er worden schermen en emmers geplaatst in de Kerkkouterrede en de Meersakkerstraat. Wil je meehelpen om de padden veilig naar de overkant te brengen, neem dan contact op het onthaal ([email protected] of 09 228 33 09).

11

Page 12: Infoblad januari februari 2016

Aquaponie op de Gemeentelijke BasisschoolMidden november heeft de Gemeen-telijke Basisschool Destelbergen haar nieuwe ‘aquaponie’ milieuproject in aanwezigheid van meter Saartje Van den Driessche aan de pers en het publiek gepresenteerd. De basis-school werd er voor genomineerd door de Agribex-jury en haalde uit-eindelijk een eervolle tweede plaats. Of hoe vissen voor plantenvoeding zorgen en planten voor zuiver water voor die vissen: zo leuk kan leren zijn!

Aquaponie is een samentrekking van aquacultuur en hydroponie. Aquacul-tuur is het kweken van waterdieren in een afgesloten waterreservoir, hydroponie staat voor het kweken van planten in water zonder volle grond. De aarde wordt vervangen door een neutrale vulstof (of substraat), zoals kleikorrels.

Dit maakt een aquaponiesysteem als combinatie van een visvijvertje en een

12

Page 13: Infoblad januari februari 2016

plantenbak tot een gedroomd voor-beeld van een ecologische kringloop waarin kinderen zelf kunnen zien hoe alles leeft, groeit en op elkaar inwerkt.

“Ik kreeg inspiratie voor dit project bij het bezoek aan de Agribex-beurs”, legt juf Anita Kaufmann van het zesde leerjaar uit. “Ik woonde er een uiteen-zetting over aquaponie bij en er ging onmiddellijk een lampje bij me branden omdat we al een vijver hebben in de schooltuin. In dit project proeven onze leerlingen niet alleen van wetenschap-pelijke basisprincipes, ze zijn ook in an-dere klassen gaan uitleggen wat deze installatie in de schooltuin betekent. Ook ouders hebben meegedacht over het ontwerp.”

In een aquaponiesysteem wordt het vervuilde water uit het visreservoir regelmatig naar de plantenbak gepompt. De visuitwerpselen in het water worden daar omgezet tot plan-tenvoeding. Zo zuiveren de planten het water, dat dan weer kan terugvloeien naar het visreservoir. Een pomp en een autosifon zorgen voor de watercyclus.

“We zetten al lang in op milieu- educatie op school”, legt directrice Marleen Verniers uit. “Dit project is een mooie nieuwe uitdaging in ons milieu-op-school-actieplan. Het is niet in de tijd beperkt: volgend jaar kunnen de nieuwe leerlingen van het zesde ermee aan de slag. Onze leerlingen zorgen voor het onderhoud en je voelt

hoe een dergelijke installatie in onze tuin enthousiasme en respect voor het milieu kan opwekken. Iedereen heeft hier mee de schouders onder gezet, leerkrachten, leerlingen en ouders, maar ook de gemeente die voor de onmisbare technische ondersteuning heeft gezorgd. Het zou heel leuk zijn als we wedstrijd van Agribex winnen met dit project, want we zijn alvast genomineerd en zitten bij de vijf besten van alle Vlaamse basis- en secundaire scholen.”

Het aquaponieproject van de gemeentelijke basisschool belandde uiteindelijk op de tweede plaats tijdens Agribex 2015.

13

Page 14: Infoblad januari februari 2016

Reni: Waterbewust bouwen dankzij regenwaterrecuperatie

Ga je (her)bouwen en ben je verplicht een regenwaterput te plaatsen? Of wil je besparen op jouw water-factuur door jouw bestaande regen-tank optimaal te gebruiken? Maak dan kennis met Reni, de nieuwe dienst-verlening van FARYS.

De Reni all-in-one oplossingen gaan van een design regenton tot een uitgebreide regenwaterinstallatie die aan alle normen en eisen voldoet. Een pakket bestaat minimum uit een filter, pomp of aftapkraantje en tank. Elk pakket werd geselecteerd door de experts van FARYS. De regenwaterin-stallatie wordt bovendien maximaal vooraf gemonteerd en in één keer ge-leverd. Zo blijft het werk bij de installa-tie beperkt en is de kans om fouten te maken bij het zelf plaatsen miniem.

Elk pakket wordt gratis geleverd met praktische instructies voor doe-het-zelvers. Plaatsing is ook mogelijk, net zoals het voorvullen van de put. Voor klanten van FARYS geldt bij een pakket met plaatsing, ook bij nieuwbouw het verlaagd btw-tarief van 6%.

Vind het regenwaterpakket dat bij jou past Er zijn zeven basispakketten voor regenwaterrecuperatie in verschil-lende uitvoeringen. Op www.reni.be is met de online tool het vinden van de juiste installatie kinderspel. In enkele vragen kom je uit bij het regenwater-pakket dat het meest geschikt is voor jouw tuin en huis:• plaatsing bovengronds of onder-

gronds?• voor gebruik binnen- en/of buitens-

huis?• in kunststof of beton?• automatisch of manueel bijvullen

of overschakelen op kraanwater bij tijdelijke leegstand van de tank?

Toch liever persoonlijk advies? Dan ben je op afspraak welkom in de showroom van FARYS.

Heb je al een regenput, maar gebruik je die niet of niet optimaal? De Reni-ex-perts ontwikkelen ook een pakket voor jou. Binnenkort biedt FARYS een extra oplossing voor buiten- of binnenge-bruik voor bestaande regenwaterput-ten.

Contact en toonzaal t 09 242 58 39 [email protected]

Toonzaal Reni, Stropstraat 1, 9000 Gent De toonzaal is open van maandag tot vrijdag, op afspraak.

Een regenwaterinstallatie heb je al snel terugverdiend!Een regenput kan je al hebben voor 1500 euro, afhankelijk van de grootte van de put en het type pomp. Een doorsnee gezin van vier mensen verbruikt zo’n 160.000 liter per jaar. De helft daarvan kan gemakkelijk vervangen worden door regenwater. Na enkele jaren heb je de kosten van de regenwa-terput en de installaties om het regenwater te filteren en naar de WC of de wasmachine te pompen al terugverdiend. Dan kan je helemaal gratis met regenwater wassen en spoelen!

Gemeentelijke subsidie tot 500 euro Plaats je een regenwaterinstallatie, dan geeft de gemeente je tot 500 euro subsidie, maar alleen als je niet verplicht bent om een regenwaterput te plaatsen op basis van een stedenbouwkundige vergunning.

14

Page 15: Infoblad januari februari 2016

Theatervoorstelling ‘Geluk op grootmoeders wijze’Op dinsdag 1 maart kan je naar een theatervoorstelling voor en door se-nioren. De voorstelling geeft tips die aanzetten tot nadenken over gees-telijke gezondheid en over de manier waarop je die bij jezelf kan toepassen.

Een groepje bevriende senioren houdt wekelijks hun bijeenkomst in een cafeetje. Ook deze week. Op een ludieke manier brengen senioren van de Letterhoutemse Toneelgroep het thema ‘geestelijke gezondheid’ aan bod. Aan de hand van tips uit de ‘Fit in je hoofd’ campagne pakken ze hun eigen geestelijke gezondheid aan. Kom kijken en ontdek hoe jij fit in je hoofd kan blijven !

Info• Waar: in De Reinaert (Kerkham 3 D)• Wanneer: op dinsdag 1 maart om

15.00 u. (deuren open om 14.30 u.)• Prijs: gratis toegang• Reservaties: aangewezen, contac-

teer dienstencentrum De Reinaert• Organisatie: gemeente en OCMW

Destelbergen i.s.m. Logo Gezond +

Voordracht ‘belevingsgericht omgaan met personen met dementie’Belevingsgericht omgaan met perso-nen met dementie betekent dat we hun belevingswereld als uitgangspunt nemen. Tijdens de voordracht op dins-dag 16 februari vertrekken we vanuit de verschillende fasen van dementie en kijken we naar de kenmerken en de beleving ervan door de persoon met dementie.

Naast de beleving wordt stilgestaan bij ‘besef’ bij personen met dementie. Op basis hiervan kunnen we komen tot bewuste en kwaliteitsvolle omgang. Op deze manier leren we beter om te gaan met de persoon met dementie. Deze voordracht wordt gegeven door Nelle Fredericx van Paradox.

Info• Waar: in De Reinaert (Kerkham 3 D)• Wanneer: op dinsdag 16 februari

om 14.00 u.• Prijs: € 3 (koffie/thee in de pauze

inclusief)• Reservaties: inschrijven noodzakelijk• Organisatie: dienstencentrum

De Reinaert i.s.m. het SIG

Kijken & luisteren

15

Page 16: Infoblad januari februari 2016

De Avonden met Dirk Bogaert

De Damvallei: verrassende natuur dichtbijIn ‘De Damvallei. Verrassende natuur dichtbij’ dompelt Dirk Bogaert ons onder in de rijkdom aan planten en dieren in het Europese natuurgebied Damvallei.

Na meer dan 20 jaar natuurbeheer is het herstel van het na-tuurgebied ronduit spectaculair te noemen. Met een unieke fotoreportage maken we kennis met de wondere wereld van slankpootvliegen, bladsnuitkevers, eendagsvliegen, platbuiken, ijsvogels, visdieven en liefhebbende moertjes. Een verbluffend verhaal over de veerkracht van de natuur waarbij verdwenen dier- en plantensoorten met succes opnieuw opduiken. Zo krijgen we unieke beelden te zien van reetjes, vossen én een bever. Allemaal nieuwe inwoners van onze gemeente.

In ‘De Damvallei. Verrassende natuur dichtbij’ wordt ook een tipje van de sluier opgelicht over de kunst van natuurfoto-grafie. In ‘the making of’ deelt de amateurfotograaf op een inspirerende wijze ervaringen over het gebruik van drijfhut-ten, schuilhutten en andere.

Dirk Bogaert startte als vrijwilliger van Natuurpunt 21 jaar geleden met de uitbouw van het ondertussen 115 hecta-re grootte natuurgebied Damvallei. In zijn vrije tijd is Dirk conservator van het natuurgebied. Als amateurfotograaf leverde hij samen met Luc Meuris natuurbeelden voor het prachtige fotoboek ‘De Damvallei. Een beeldend verhaal’.

Meer info op www.damvallei.be of www.facebook.com/damvallei

Info• Waar: bib Destelbergen• Wanneer: donderdag 18 februari om 20.00 u.• Prijs: € 3 of 1 knip op je vrijetijdskaart• Reservaties: wil je er zeker bij zijn, reserveer dan jouw

plaatsje• Organisatie: bibliotheek Destelbergen

Kijken & luisteren

© D

irk

Bog

aert

De Avonden voorjaar 2016

De bib nodigt zes avonden per jaar een gast uit: een auteur, een spre-ker, een muzikant… Je bent welkom in de bib voor informele gesprek-ken, interessante actuele sprekers of een rustig avondje muziek. Na de lezing kun je nog napraten met een drankje, aangeboden door de bib..

Volgende Avonden:• 22 maart: Chris De Stoop –

Dit is mijn hof • 28 april: Wouter Vercruysse –

A cello journey

16

Page 17: Infoblad januari februari 2016

Leren archiveren: verenigingsarchief zkt. archivarisVoor heemkundige en socio-culturele verenigingen, organisaties of privé-personen die een archief beheren, organiseert Erfgoedcel Viersprong een interessante vorming ‘leren archiveren’ op 20 en 27 februari.

Verenigingen, personen en organisa-ties vormen al snel een eigen archief. Denk maar aan vergaderverslagen, fotomateriaal van activiteiten, flyers, affiches, briefwisseling, enz. Dit archief is waardevol, maar zit vaak verspreid over verschillende leden, is slecht geordend of de precieze inhoud ervan is onbekend. In twee praktijkgerichte workshops krijg je de nodige tips en tricks om jouw archief duurzaam te beheren.

De volgende onderwerpen komen aan bod:• Wat is een archief?• Wat moet je juist bewaren?• Hoe breng je jouw archief in kaart?• Hoe bewaar je jouw archief?• Hoe kan je met je archief aan de

slag?• Wat met digitaal archief?

Aan de hand van concrete voorbeelden toetsen we de theorie aan de praktijk. Eigen archiefcasussen voorleggen is mogelijk. Lesgevers: Sophie Bossaert (Archiefbank Vlaanderen) en Frauke De Wilde (intergemeentelijk archivaris Land van Dendermonde)

Info• Waar en wanneer:

o deel 1 op zaterdag 20 februari van 09.30 tot 12.00 in Honky Tonk Jazzclub Dendermonde (Leopold II Laan 12 A, Bastion V, 9200 Dendermonde)

o deel 2 op zaterdag 27 februari van 09.30 tot 12.00 u. in Docu-mentatie- en Archiefcentrum in Sint-Martens-Latem (Dorp 24, 9830 Sint-Martens-Latem)

• Prijs: gratis• Reservaties: inschrijven via info@

egclandvandendermonde.be of t 052 25 03 40

• Organisatie: Erfgoedcel Leie Schelde, Erfgoedcel Land van Dendermonde, Erfgoedcel Viersprong, Archiefbank Vlaanderen. Met steun van de Vrijwilligersacademie Oost-Vlaan-deren.

Infosessie ‘overstappen op Windows 10 of niet?’In deze voordracht geeft de lesgever van Seniornet Vlaan-deren uitleg over de belangrijkste facetten van Windows 10. Zo kan je met kennis van zaken beslissen of het nu al dan niet de moeite loont om over te stappen.

Wie een pc heeft met Windows 7 of Windows 8 kan gratis overschakelen naar Windows 10. Maar zou je dat wel doen? Waarin verschilt Windows 10 van de vorige versie? Is de startknop nu terug? Wat is Windows Edge? Is het eigenlijk wel een goed besturingssysteem?

Info

• Waar: bib Destelbergen• Wanneer: woensdag 10 februari van 10.00 tot 12.00 u.• Prijs: gratis• Reservaties: graag op voorhand reserveren• Organisatie: bibliotheek Destelbergen

Kijken & luisteren

17

Page 18: Infoblad januari februari 2016

KOGH en basisscholen organiseren grote muzikale poëziehappeningTijdens de Week van de Poëzie organiseert de Koninklijke Gemeenteharmonie Heusden-Destelbergen (KOGH vzw), in samenwerking met de zes basisscholen van onze gemeen-te, een grote muzikale poëziehappening. Het wordt een fantastisch evenement, dat je een oorstrelende mengeling brengt van frisse poëzie, voorgedragen op het podium door de jonge auteurs zelf (zoals dit van echte dichters wordt verwacht), en de mooist bijpassende muziek die uitgevoerd wordt met 40 muzikanten, onder deskundige leiding van dirigente Astrid Verstuyft.

De poëzie, met als thema “Natuur” en “Feest”, is nu al ontsproten uit het brein van de kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar van alle zes lagere scholen van Heusden en Destelbergen.

Dorpsdichter, Luk Vermeulen, heeft een onafhankelijke jury aangesteld om de beste stukken te selecteren uit de ongeveer 400 inzendingen. Luk staat bovendien garant voor de vloeiende overgang tussen poëzie en muziek en voor de nodige ondersteuning van de jeugdige auteurs.

De harmonie wacht de zware uitdaging om op korte tijd een aantal mooie muziekstukken uit te zoeken en in te oefenen, die passend aanleunen bij de poëzie van de jonge auteurs. Ook de jonge muzikanten uit het jeugdorkest en de drum-band, worden voor deze speciale gelegenheid ingeschakeld in het grote orkest.

Op het einde van elke voorstelling worden de prijzen uitge-deeld. Alle genomineerden en laureaten worden beloond voor hun taalkundige creativiteit.

Wil je jouw kind of kleinkind, buurjongen of buurmeisje, vriend of vriendin, bezig zien op het podium met zijn of haar poëzie, schrijf dan snel in voor één van de twee muzikale poëzieavonden. Beide avonden zijn identiek. Opgelet, het aantal plaatsen is beperkt.

Info• Waar: JGC (Bergenmeers, toegang via Koedreef)• Wanneer: op vrijdag 29 en op zaterdag 30 januari,

telkens om 19.30 u.• Reservaties: inschrijven via [email protected]

of via [email protected]• Organisatie: Koninklijke Gemeenteharmonie Heusden

(KOGH vzw)• Contact: www.kogh.be, [email protected], t 09 228 38 21

Kijken & luisteren

© W

. De

Moo

r

18

Page 19: Infoblad januari februari 2016

Kijken & luisteren

Nog meer activiteiten:JanuariZondag 17• Indoor springwedstrijd paarden LRV gewest Lokeren –

manege LLyda Stables (Schipgrachtstraat 4) – www.llyda.com

Dinsdag 26• Lezing: schimmels en bacteriën: voor- en nadelen –

om 20:00 – in zaal Domus (Dendermondesteenweg 439) – [email protected] of t 09 228 66 38 - Groen- en natuurbeschermingscomité Destelbergen

Donderdag 28• Lezing: medische technologie: Nemen robots het over? –

om 19:30 – € 6 - in zaal Domus (Dendermondesteenweg 439) - markant Destelbergen – www.markantvzw.be/destelbergen

Vrijdag 29• Lezing: aspergeteelt van a tot z – 20:00 tot 23:00 –

in zaal Domus (Dendermondesteenweg 439) – www.velt.be

Zaterdag 30• Wedstrijd dressuur LRV Oudenaarde – om 09:00 -

manege LLyda Stables (Schipgrachtstraat 4) – www.llyda.com

Zondag 31• Wedstrijd jumping indoor LRV ‘t Soete Waasland Sint

Niklaas– manege LLyda Stables (Schipgrachtstraat 4) – www.llyda.com

FebruariVrijdag 5• Theatervoorstelling: Crème au beurre – om 20:00 – € 9 -

in theater ‘t Schat (Magerstraat 78 - Heusden) – Reservaties via t 09 231 66 82 of t 09 230 75 68 - De Scheldezonen vzw – www.tschat.be

Zaterdag 6• Horse ball manche (Flanders horse ball cup) in samen-

werking me 2H2H – om 17:00 - manege LLyda Stables (Schipgrachtstraat 4) – www.llyda.com

• Theatervoorstelling: Crème au beurre – om 20:00 – € 9 - in theater ‘t Schat (Magerstraat 78 - Heusden) – Reservaties via t 09 231 66 82 of t 09 230 75 68 - De Scheldezonen vzw – www.tschat.be

Zondag 7• Wedstrijd Jumping pony’s Kruisridders Eksaarde Doorslaar -

manege LLyda Stables (Schipgrachtstraat 4) – www.llyda.com

• Theatervoorstelling: Crème au beurre – om 18:00 – € 9 - in theater ‘t Schat (Magerstraat 78 - Heusden) – Reservaties via t 09 231 66 82 of t 09 230 75 68 - De Scheldezonen vzw – www.tschat.be

Woensdag 10• Theatervoorstelling: Crème au beurre – om 20:00 – € 9 -

in theater ‘t Schat (Magerstraat 78 - Heusden) – Reservaties via t 09 231 66 82 of t 09 230 75 68 - De Scheldezonen vzw – www.tschat.be

Vrijdag 12• Theatervoorstelling: Crème au beurre – om 20:00 – € 9 -

in theater ‘t Schat (Magerstraat 78 - Heusden) – Reservaties via t 09 231 66 82 of t 09 230 75 68 - De Scheldezonen vzw – www.tschat.be

Zaterdag 13• Theatervoorstelling: Crème au beurre – om 20:00 – € 9 -

in theater ‘t Schat (Magerstraat 78 - Heusden) – Reservaties via t 09 231 66 82 of t 09 230 75 68 - De Scheldezonen vzw – www.tschat.be

Zondag 14• Theatervoorstelling: Crème au beurre – om 15:00 – € 9 -

in theater ‘t Schat (Magerstraat 78 - Heusden) – Reservaties via t 09 231 66 82 of t 09 230 75 68 - De Scheldezonen vzw – www.tschat.be

Woensdag 17• Theatervoorstelling: Crème au beurre – om 20:00 – € 9 -

in theater ‘t Schat (Magerstraat 78 - Heusden) – Reservaties via t 09 231 66 82 of t 09 230 75 68 - De Scheldezonen vzw – www.tschat.be

Vrijdag 19• Theatervoorstelling: Crème au beurre – om 20:00 – € 9 -

in theater ‘t Schat (Magerstraat 78 - Heusden) – Reservaties via t 09 231 66 82 of t 09 230 75 68 - De Scheldezonen vzw – www.tschat.be

Zaterdag 20• Theatervoorstelling: Crème au beurre – om 20:00 – € 9 -

in theater ‘t Schat (Magerstraat 78 - Heusden) – Reservaties via t 09 231 66 82 of t 09 230 75 68 - De Scheldezonen vzw – www.tschat.be

Zaterdag 20• Fototentoonstelling – natuurfotografie – 14:00 tot 20:00 –

in de Kollebloem (Leenstraat 18, Heusden) – Fotoclub Pangea - www.fotoclubpangea.be

• Wedstrijd dressuur LRV Appels - manege LLyda Stables (Schipgrachtstraat 4) – www.llyda.com

Zondag 21• Fototentoonstelling – natuurfotografie – 14:00 tot 20:00 –

in de Kollebloem (Leenstraat 18, Heusden) – Fotoclub Pangea - www.fotoclubpangea.be

• Wedstrijd dressuur LRV Appels - manege LLyda Stables (Schipgrachtstraat 4) – www.llyda.com

Zaterdag 28• Oefenjumping paarden LRV Gewest Lokeren –

om 8:00 - manege LLyda Stables (Schipgrachtstraat 4) – www.llyda.com

19

Page 20: Infoblad januari februari 2016

Sportaanbod voor volwassenen wordt uitgebreid

In de eerste week van januari neemt het sportaanbod voor volwassenen een nieuwe start. Iedereen kan dan terug genieten van zijn of haar wekelijks uurtje sport in sporthal Bergenmeers. Het sportaanbod wordt trouwens uitgebreid met de nieuwe groepsles ‘combi fit’ en er start ook een nieuwe beginnersgroep tai chi waar iedereen zonder ervaring kan bij aansluiten.

Al tal van inwoners bezoeken de nieu-we sporthal Bergenmeers voor een gezonde workout. Het gemeentelijk sportaanbod ontdekken kan makkelij-ker en leuker dan ooit met de nieuwe vrijetijdskaart, de opvolger van de vroegere beurtenkaart. Elk gezinslid kan dezelfde kaart gebruiken en ze is geldig voor het gehele gemeentelijke aanbod van cultuur, jeugd en biblio-theek. Er zijn vrijetijdskaarten van 5 knippen voor 15 euro (€ 3 / knip) en van 10 knippen voor 25 euro (€ 2,50 / knip). De oude beurtenkaarten mag je uiteraard eerst opgebruiken.

Combi Fit (nieuw) maandag van 21.00 tot 22.00 u. Gevarieerde groepsles voor volwas-senen met combinatie van aerobics en lichte krachtoefeningen. Werk aan je conditie op een leuke manier!

Tai chi (nieuwe beginnersgroep) dinsdag van 09.00 tot 10.00 u. (beginners) en van 10.00 tot 11.00 u. (gevorderden) Tai chi is de ideale manier om je evenwicht, coördinatie en kracht op peil te houden. Het is hét bewijs dat inspanning en ontspanning hand in hand gaan. Tijdens de lessen kom je tot rust, je voelt je als het ware helemaal herbronnen. Kom gratis proberen op 5 of 12 januari.

Opgelet, de Tai Chi betaal je altijd per tien lessen en kost 30 euro (inwoners) of 40 euro (niet inwoners). De vrije-tijdskaart kan je hiervoor niet gebrui-ken.

Keep Fit dinsdag van 14.00 tot 15.00 u. Groepsles op muziek. Nadruk op algemene conditie en spierversterking

Fit+ donderdag van 10.00 en 11.00 u. Groepsles met extra materiaal. Spierverstevigende en stabiliseren-de oefeningen met fitballen, rekkers, lichte gewichten en steps.

Doen

© W

. De

Moo

r

20

Page 21: Infoblad januari februari 2016

Doen

Kerstboomverbranding in DestelbergenOp zondag 10 januari van 17.00 tot 19.00 u. organiseren Verenigde Zelfstandigen Destelbergen in samenwerking met het gemeente-bestuur opnieuw een kerstboom-verbranding op de parking achter de bibliotheek van Destelbergen. De lokale middenstanders zorgen voor een hapje en een drankje. Met live optreden van crooner Mr. MoLoToV.

Doe je voordeel met de nieuwe vrijetijdskaartMet de invoering van onze nieuwe vrijetijdskaart maken we het je voort-aan eenvoudiger én goedkoper. Er zijn vrijetijdskaarten van 5 knippen voor 15 euro (€ 3 / knip) en van 10 knippen voor 25 euro (€ 2,50 / knip). De vrijetijdskaart kan je kopen in de bib, op het gemeentehuis en aan het loket vrije tijd op Bergenmeers. De kaart is niet leeftijd- of persoons-gebonden, dus te gebruiken door het hele gezin!

De gemeentelijke vrijetijdsdiensten organiseren een boeiende waaier van activiteiten, van lezingen in de bib over sportactiviteiten tot workshops en voorstellingen onder het Artyshock- label. Je vindt ze in dit informatieblad of op www.destelbergen.be/vrijetijd.

Tickets kan je aan de kassa kopen (behalve voor sport), maar we maken het je met onze nieuwe vrijetijdskaart voortaan eenvoudiger én goedkoper:

• Een vrijetijdskaart van 25 euro geeft recht op 10 knippen.

• Een vrijetijdskaart van 15 euro geeft recht op 5 knippen.

• Voorstellingen kosten 6 euro aan de kassa of 2 knippen in je vrijetijds-kaart.

• Workshops en lezingen kosten 3 euro aan de kassa of 1 knip in je vrijetijdskaart.

• Sportreeksen betaal je steeds met een vrijetijdskaart.

• Infosessies en bibvertellingen zijn gratis.

21

Page 22: Infoblad januari februari 2016

Nog meer activiteiten:WekelijksElke maandag• Yoga: ontspanning van lichaam & geest

(begeleiding door Ria) – van 14.00 tot 15.30 u. – €18 voor 10-beurtenkaart – in dienstencentrum De Reinaert (Kerkham 3 D)

• Kunst met kleine ‘k’: creatief ontplooien in een gezellige groepssfeer (begeleiding door Ann) – van 09.15 tot 11.45 u. –in dienstencentrum De Reinaert (Kerkham 3 D)

• Spelnamiddag: Uno, Scrabble of Rummicub spelen in gezellige groep (begeleiding door Karin) – in de voormiddag verwittigen of je komt – vanaf 14.00 u. – in De Reinaert (Kerkham 3 D)

Elke dinsdag• Dansen: maak kennis met de Argentijnse tango

(begeleiding door Marleen) – van 14.00 tot 15.30 u. – €18 voor 10-beurtenkaart – in dienstencentrum De Reinaert (Kerkham 3 D)

• Kaarten: in een gezellige sfeer een kaartje leggen (begeleiding door Nelly) – van 14.00 tot 17.00 u. – in dienstencentrum De Reinaert (Kerkham 3 D)

Elke woensdag• Tai Chi/Qi Qong: een vloeiende aaneenschakeling van

sierlijke bewegingen die heel rustig worden uitgevoerd. Het hele lichaam beweegt ontspannen en gecoördineerd waardoor Tai Chi/ Qi Qong niet enkel een oefening is voor het lichaam maar ook voor de geest (begeleiding door Patrick en Hilde) - van 10.00 tot 11.15 u. – €18 voor 10-beurtenkaart – in dienstencentrum De Reinaert (Kerkham 3 D)

• Kaarten: in een gezellige sfeer een kaartje leggen (bege-leiding door Nelly) – van 14.00 tot 17.00 u. – in dienstencentrum De Reinaert (Kerkham 3 D)

• Persclub: in groep de belangrijkste actualiteit bespreken (begeleiding door Liliane) – om 10.00 u. – in dienstencentrum De Reinaert (Kerkham 3 D)

Elke donderdag• Kaarten: in een gezellige sfeer een kaartje leggen

(begeleiding door Nelly) – van 14.00 tot 17.00 u. – in dienstencentrum De Reinaert (Kerkham 3 D)

• Schaken: gezellig samen schaken, geen competitie maar een spel (begeleiding door Willy) – om 14.00 u. – in dienstencentrum De Reinaert (Kerkham 3 D)

Elke vrijdag• BBB: Bewust Begeleid Bewegen in groep, aangepast aan

senioren. Begeleiding door Liesbeth of Ines – van 13.45 tot 15.15 u. – €18 voor 10-beurtenkaart – in dienstencentrum De Reinaert (Kerkham 3 D)

• Schilderen: in een gezellige groep (begeleiding door Denise) – van 08.45 tot 11.45 u. – in dienstencentrum De Reinaert (Kerkham 3 D)

• Kaarten: in een gezellige sfeer een kaartje leggen (begeleiding door Nelly) – van 14.00 tot 17.00 u. – in dienstencentrum De Reinaert (Kerkham 3 D)

JanuariVrijdag 15• Film in Kinepolis ‘The Intern’: samen naar de film en

–daarna koffie & gebak – om 14:00 - € 9,15 – vooraf inschrijven – vertrek aan De Reinaert (Kerkham 3 D) – dienstencentrum De Reinaert

FebruariVrijdag 12• Workshop - Kom meer te weten over kruiden: culinaire en

medicinale maceraten - 20:00 tot 22:00 – in zaal Domus (Dendermondesteenweg 439) – www.velt.be

• Film in Kinepolis ‘Achter de wolken’: samen naar de film en daarna koffie & gebak – om 14:00 - € 9,15 – vooraf inschrijven – vertrek aan De Reinaert (Kerkham 3 D) – dienstencentrum De Reinaert

Zaterdag 20• 12de ruilbeurs voor verzamelaars: munten, rouwprentjes,

postkaarten, champagnecapsules, postzegels, sigaren-banden, jokers, oude filmaffiches, oude papieren, militaria, telefoonkaarten, flippo’s, postzegels, diddl’s, strips – van 08:30 tot 16:00 – polyvalente zaal van de vrije basis-school De Parel (Steenvoordestraat 13) – www.kareldecaluwe.be/Ruilbeurs.htm

Donderdag 25• Markante madammenlunch – afspraakplaats carpooling:

Bib Destelbergen – om 12:30 – Vertrek Bib Destelbergen (Dendermondesteenweg 420) – reservaties: www.markantvzw.be/destelbergen – markant Destelbergen

Doen

22

Page 23: Infoblad januari februari 2016

Uit met kinderen

Inschrijven sportkampen en speelplein in krokus- en paasvakantie vanaf 5 januari

De inschrijvingen voor de sport-kampen en het speelplein tijdens de krokusvakantie, van 8 tot 12 februari, en de paasvakantie, van 29 maart tot 8 april, starten op dinsdag 5 januari om 18.00 u. (voor inwoners) en op dinsdag 12 januari om 18.00 u. (voor niet-inwoners). Het volledige aanbod van sportkampen en speelplein vind je online op www.destelbergen.be/vrijetijd.

Inschrijven voor een sportkamp ge-organiseerd door een sportclub, doe je rechtstreeks bij de club. De con-tactgegevens vind je online op www.destelbergen.be/vrijetijd.

Inschrijven voor een sportkamp, geor-ganiseerd door het gemeentebestuur, en het speelplein, doe je online op www.destelbergen.be/vrijetijd. Bij het online inschrijven moet je onmiddellijk elektronisch betalen. Hou dus je bank-kaartlezer bij de hand.

Ben je een nieuwe gebruiker, maak dan vooraf een login aan. Zo verlies je geen tijd bij de start van de inschrijvingen. Ben je een bestaande gebruiker, test dan vooraf eens je login. Zo kom je niet voor verrassingen te staan bij de start van de inschrijvingen.

Geen computer met internet of geen mogelijkheid tot internetbankieren? Op de verschillende inschrijvings momenten kan je pro-bleemloos terecht bij het loket vrije tijd van 18.00 tot 19.00 u., ook telefonisch.

© W

. De

Moo

r

23

Page 24: Infoblad januari februari 2016

Uit met kinderen

Naschoolse kinderyoga (nieuw)Elke vrijdag na schooltijd kunnen alle kinderen van het eerste tot het zesde leerjaar terecht in sporthal Bergen-meers voor een uurtje yoga aangepast aan kinderen. Ontspanning, soepel-heid, spierkracht, ademhaling en focus zijn de sleutelwoorden. De begeleiding ligt in handen van een professionele kindertherapeute en yogadocente.

Info• Waar: sporthal Bergenmeers• Wanneer: elke vrijdag van 16.00

tot 17.00 u.• Prijs: 1 beurt op de vrijetijdskaart• Organisatie: sportdienst

Destelbergen in samenwerking met Anne Logiest

Kindertheater: Rovers in het BiezenbosHeb je al eens een Boeboek gezien? Het zijn kleine, groene wezentjes die in het Biezenbos wonen in een hol onder een boom. Schrijver Marc De Bel ver-telt over hun knotsgekke avonturen in een stripreeks. Theater Acaboe brengt de Boeboeks nu ook naar Destelber-gen. Pit en Puf nemen je mee op hun missie om de natuur te beschermen en het Biezenbos te reden. Voor kinderen van 5 tot 9 jaar.

Info• Waar: JGC (Bergenmeers, toegang

via de Koedreef)• Wanneer: woensdag 13 januari

van 15.00 tot 16.00 u.• Prijs: € 6 of 2 knippen op je

vrijetijdskaart• Reservaties: online via

www.destelbergen.be/artyshock• Organisatie: jeugddienst

Destelbergen

© W. De Moor

24

Page 25: Infoblad januari februari 2016

Uit met kinderen

Vertellen en knutselen in bib HeusdenEls de Smet neemt kinderen van 4 tot 8 jaar, ouders en grootouders mee in de wereld van fantasie en ver-beelding. Na het voorlezen gaan de kinderen creatief aan de slag met de thema’s uit de verhalen.

Het huis staat dit voorjaar opnieuw centraal in onze verhalen: huizen in de stad of op een onbewoond eiland, gewone of knotsgekke huizen… . Het maakt ons benieuwd: wie woont er? Hoe ziet het huis er vanbinnen uit? Wonen er dieren? Misschien kunnen we even aankloppen en mogen we er een tijdje logeren…

Info• Waar: bibliotheek Heusden• Wanneer: op woensdag 20 januari

(thema ‘logeren’) en 24 februari (thema ‘wie woont waar?’) telkens van 15.00 tot 16.00 u

• Prijs: gratis• Reservaties: schrijf je vooraf in via

www.destelbergen.be/artyshock of via de bib (opgelet, beperkt aantal plaatsen)

Verhalen en vertellingen in bib Destelbergen

Met ‘De Verhalenkat’ start bibliotheek Destelbergen dit voorjaar opnieuw met een gevarieerd aanbod aan vertellingen en voorleessessies voor kinderen tussen 4 en 8 jaar met hun ouders en grootouders.

Muzikale vertelling ‘De aardige boze buurman’ door De VerhalenkatKinderen hebben veel tijd en ouders te weinig. Kinderen houden van rommel en ouders van orde. Kinderen maken kabaal en ouders willen rust. Hoe kan je je eigen fijne plekje veroveren in deze flitsende wereld?

Info• Waar: bibliotheek Destelbergen• Wanneer: op woensdag 3 februari

om 15.00 u.• Prijs: gratis• Reservaties: schrijf je vooraf in via

www.destelbergen.be/artyshock of via de bib (opgelet, beperkt aantal plaatsen)

25

Page 26: Infoblad januari februari 2016

Uit met kinderen

Workshop QR-codes makenBen je tussen 9 en 12 jaar? Wil jij onze bibliotheek mee ver-fraaien met coole QR-codes die we zelf maken? Volg dan de workshop QR-codes maken.

We proberen die QR-codes mooier te maken maar het “patroon” moet “herkenbaar” blijven. We experimenteren ook met enkele andere programma’s die “patronen herkennen“ zoals Aurasma. We leren niet alleen QR-codes maken, maar we maken ook filmpjes die we uploaden naar YouTube. We gebruiken hiervoor tablets, smartphones, computers en een raspberry pi.

Info• Waar: bib Destelbergen• Wanneer: woensdag 27 januari van 13.30 tot 15.00 u. • Prijs: € 3 of 1 knip op je vrijetijdskaart• Reservaties: graag op voorhand reserveren via

www.destelbergen.be/artyshock• Organisatie: bibliotheek Destelbergen

Workshop BruitageHeb je er ooit van gedroomd om zelf radio of een film te ma-ken? Tijdens deze creatieve radioworkshop kunnen jullie zelf een geluidsband maken voor een bestaand filmfragment. Je kan kennis maken met de verschillende opnametechnieken die gebruikt worden om radio te maken. Kiezen jullie voor een geloofwaardig fragment of eerder een gekke parodie?

Info• Waar: bib Heusden• Wanneer: woensdag 10 februari van 14.00 tot 16.00 u.• Prijs: € 3 of 1 knip op je vrijetijdskaart• Reservaties: online via www.destelbergen.be/artyshock• Organisatie: jeugddienst Destelbergen

26

Page 27: Infoblad januari februari 2016

Uit met kinderen

Cinema Artyshock: Phantom boyDe 11-jarige Leo uit New-York is een phantom boy. Hij kan onzichtbaar worden en door muren vliegen. Leo raakt bevriend met Alex, een politieagent die in een rolstoel zit. De politieagent Alex werd gewond door een mysterieuze bandiet die de stad bedreigt met een gevaarlijk computer-virus. Dit buitengewoon heldenduo gaat samen met Marie, een eigenzinnige journaliste waar Alex een oogje op heeft, de stad van de ondergang redden. Jij brengt een zitkussen mee, Artyshock zorgt voor frisdrank en popcorn… Ouders niet toegelaten.

Info• Waar: dienstencentrum Heusden• Wanneer: vrijdag 19 februari van 19.30 tot 21.00 u.• Prijs: € 3 of 1 knip op je vrijetijdskaart• Reservaties: online via www.destelbergen.be/artyshock• Organisatie: jeugddienst Destelbergen

27

Page 28: Infoblad januari februari 2016

Uit met kinderen

Op V.I.P.-weekend met de 13- tot 15-jarigenDe V.I.P.-jongeren van speelplein Ture-luur gaan binnenkort weer op week-end. Vorig jaar trok een groep van 21 VIP’s en 3 animatoren naar Lokeren voor een geslaagd Geordie Shore weekend. Dit jaar gaan ze naar Putte (Oep de Neuvel), tijdens het weekend van 19 februari tot 21 februari.

Speelplein Tureluur schenkt sinds enkele jaren extra aandacht aan de 13- tot 15-jarigen. Deze V.I.P.-groep, die we ludiek de Very Important Pubers genoemd hebben, krijgt in de zomerva-kantie een heus kamp op verplaatsing aangeboden. In het voorjaar gaan we ook al samen op stap, dit tijdens het weekend van 19 februari tot 21 febru-ari. Een beperkte groep deelnemers (maximum 25) en enkele van onze meest enthousiaste animatoren zor-gen voor een onvergetelijk weekend.

De V.I.P.-groep is een groep jongeren van 13 tot 15 jaar (geboren in 2000, 2001, 2002 of 2003) die net iets meer wil dan de gewone speelpleinwerking. Sommige deelnemers komen al sinds ze nog een kleuter waren naar onze speelpleinwerking, voor andere jon-geren is het V.I.P-weekend een eerste kennismaking. Spannend wordt het sowieso. We gaan immers op weekend naar Putte (nieuw chirolokaal) waar de animatoren een leuk en afwisselend programma op maat zullen aanbieden.

Heb je zin om mee te gaan? Lijkt zo’n speelpleinweekend je wel wat? Wil je nieuwe vrienden maken of wil je je vrienden aansporen om ook mee te gaan? Schrijf je dan snel online in.

Info• Waar: vertrek/terugkomst op de

parking van de bibliotheek van Destelbergen

• Wanneer: vertrek op vrijdag 19 fe-bruari om 19.00 u.., terug op zondag 21 februari rond 13.30 u.

• Prijs: € 35 (inwoners) of € 50 (niet-inwoners), overnachtingen en maaltijden inbegrepen.

• Reservaties: schrijf je in voor 1 febru-ari via www.destelbergen.be/vrije-tijd. Nadien ontvang je nog een brief met extra informatie.

• Organisatie: jeugddienst Destelber-gen

28

Page 29: Infoblad januari februari 2016

Uit met kinderen

Word animator op het speelpleinWord je 16 jaar in 2016 of ben je al ouder? Heb je zin om in de schoolva-kanties kampen te bouwen, op fanta-sietocht te gaan en waterspelletjes te spelen met een bende uitgelaten kinderen en animatoren? Dan ben jij de persoon die we zoeken! Maar eerst volg je de cursus animator in het jeugdwerk.

De jeugddienst organiseert samen met de VDS (Vlaamse Dienst Speel-pleinwerk) tijdens de eerste week van de paasvakantie een cursus animator in het jeugdwerk. Deze cursus vindt plaats van maandag 28 maart tot en met zaterdag 2 april in Evergem.

Tijdens de cursus kom je alles te weten over de leefwereld van kinderen, leer je activiteiten op een originele manier inkleden en uitleggen, en sta je stil bij je rol als animator binnen een voltallig animatorenteam. Maar dit is maar een kleine greep uit het volledige pro-gramma! De cursus “animator in het jeugdwerk” is een en al speelplezier: knutselen, bouwen, bewegen, avon-tuur, spelletjes, fantasie en meer van dat.

Na het volgen van de cursus loop je een stage van 60 uur (twee we-ken). Deze stage kan je ofwel in onze speelpleinwerking Tureluur volgen of in een andere jeugdbeweging. Na een geslaagde stage ontvang je het attest “animator in het jeugdwerk”.

Het inschrijvingsgeld bedraagt 190 euro, maar na de cursus kan je daarvan tot 50 euro subsidies recupereren. Als inwoner van Destelbergen krijg je immers 25 euro terug. Als je actief bent in een gemeentelijke jeugdbeweging of stage loopt op onze gemeentelijke speelpleinwerking Tureluur, krijg je nog eens 25 euro terug. Zijn deze beide voorwaarden vervuld, dan krijg je dus in totaal 50 euro terug.

Ga je mee met onze bus? De VDS heeft ook cursussen in de andere vakantieperiodes, maar net deze week organiseert de jeugddienst het busvervoer heen en terug naar de cursus. We spreken de avond voordien af met de animatoren van speelplein Tureluur en leren elkaar wat beter kennen. ’s Morgens vertrekken we als één groep naar de cursus, dus geen onwennig gevoel bij aankomst, maar direct dikke fun!

Inschrijven Geef voor 20 februari jouw naam, adres, geboortedatum, geboorte-plaats, e-mailadres, telefoonnummer, rijksregisternummer en rekeningnum-mer (voor betaling van de subsidies) door aan de jeugddienst. Vergeet ook zeker niet om je in te schrijven voor de cursus via de site van de VDS (www.speelplein.net - cursusinfo, Oost-Vlaanderen, animator). Wij houden je dan verder op de hoogte van praktische informatie. Contacteer ons gerust als je nog vragen hebt.

29

Page 30: Infoblad januari februari 2016

Happening

Bergenmeers:

31 oktober 2015

30

Page 31: Infoblad januari februari 2016

Alle foto’s © W. De Moor 31

Page 32: Infoblad januari februari 2016

CONTACTGEGEVENS

GEMEENTE DESTELBERGENwww.destelbergen.be

BEL• Onthaal: t 09 228 33 09• Loket vrije tijd: t 09 218 72 00• Bibliotheek: t 09 228 07 61

E-MAIL• Onthaal: [email protected]• Jeugddienst: [email protected]• Sportdienst: [email protected]• Cultuur en evenementen:

[email protected]• Bibliotheek:

[email protected]

BEZOEKGemeentehuis Destelbergen, Dendermondesteenweg 430, 9070 Destelbergen• Onthaal• Loket burger• Snelloket burger• Snelloket omgeving

Dienstencentrum Heusden, Heusdendorp 2, 9070 Heusden• Snelloket burger

Bergenmeers, Koedreef 1, 9070 Destelbergen• Loket vrije tijd

Bibliotheek Destelbergen, Dendermondesteenweg 420, 9070 Destelbergen

Bibliotheek Heusden, Axminsterhof 7, 9070 Heusden

De bezoekuren vind je op www.destelbergen.be/openingsuren

COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN SCHEPENENwww.destelbergen.be/college

Marc De Pauw (Open Vld)0495 51 07 [email protected]

Raymond Luyckx (CD&V)09 355 59 150478 37 23 [email protected]

Rose Leirens (Open Vld)0495 22 66 [email protected]

André De Groote (CD&V)0496 59 03 [email protected]

Carolien Ongena (CD&V)0486 87 72 [email protected]

Yves De Lausnay (Open Vld)0495 26 01 [email protected]

Liliane Lebon (Open Vld)0497 74 81 [email protected]

De spreekuren vind je op www.destelbergen.be/college

OCMW DESTELBERGENwww.ocmw-destelbergen.be

BEL• Onthaal OCMW: t 09 230 08 99• Sociale dienst Destelbergen:

t 09 218 03 13• Sociale dienst Heusden:

t 09 231 16 72• Dienstencentrum De Reinaert:

t 09 218 03 13

E-MAIL• Onthaal: onthaal.secretariaat@

ocmw-destelbergen.be• Dienstencentrum De Reinaert:

dienstencentrum@ocmw- destelbergen.be

BEZOEKOCMW-secretariaat Heusden,Kouterlaan 19,9070 Heusden• Onthaal• Sociale dienst

Lokaal dienstencentrum De Reinaert,Kerkham 3 D,9070 Destelbergen• Onthaal• Sociale dienst

Sociaal restaurant Malperthuis, Kerkham 3 D, 9070 Destelbergen Reserveer jouw tafel vooraf via De Reinaert (vanaf 1 maart 2016)

De bezoekuren vind je op www.ocmw-destelbergen.be

LOKALE POLITIEwww.politie5418.be

BEL• Noodgevallen: 101• Onthaal: t 09 363 71 71• Lokale post Destelbergen:

t 09 363 72 72

E-MAIL• Onthaal: [email protected]

BEZOEKHoofdgebouw Merelbeke, Driekoningenplein 20, 9820 Merelbeke

Lokale post Destelbergen, Kerkham 3 E, 9070 Destelbergen

Lokale post Heusden, Heusdendorp 2, 9070 Heusden

De bezoekuren vind je op www.politie5418.be