Info Tremelo september-oktober 2014

9
september-oktober 2014 jaargang 8, nr. 4 www.tremelo.be info Tremelo 3 herdenkingsviering ‘De Groote Oorlog’

description

Dit nummer staat vooral in het teken van onze herdenkingsactiviteiten rond WOI. Maar je vindt er ook nieuws over de Fair Trade campagne, onze seniorenreizen, openbare werken en zoveel meer.

Transcript of Info Tremelo september-oktober 2014

Page 1: Info Tremelo september-oktober 2014

september-oktober 2014 jaargang 8, nr. 4 www.tremelo.be

infoTremelo

3

herdenkingsviering ‘De Groote Oorlog’

Page 2: Info Tremelo september-oktober 2014

Info Tremelo | 3 2 | Info Tremelo

Kom samen luisteren naar vertellingen uit de naslagwerken van Rik Wouters en Steven Volckaerts, poëzie van dorpsdichter Gerard Cornelis en de vredes-boodschap gebracht door kinderen van onze Tremelose scholen. Nadine De Sloovere zorgt voor de presentatie.

Kom samen genieten van een prachtig klank- en lichtspel. Het 80-koppig Woshkoor uit Heist-op-den-Berg brengt liederen uit hun CD ‘Hoop’. Een eigenzinnige bijdrage aan de herdenking van honderd jaar Eerste Wereldoorlog. De Buchsta-bierers zorgen voor een verrassend muzikaal eerbetoon.

Na de viering wordt in de parochiezaal een receptie aangebo-den door het gemeentebestuur.

Herdenkingsviering HOOPzaterdag 4 oktober van 19u00 tot 20u30, Sint-Annakerk Baal

Communicatiedienst, tel. 016 52 54 02, [email protected] - www.tremelo.be/hoop

Een organisatie van het gemeentebestuur Tremelo in samen-werking met de Cultuurraad en lokale verenigingen.

info

Op zaterdag 4 oktober herdenken we in de kerk van Baal de dramatische gebeur-tenissen die zich afspeelden tijdens de Groote Oorlog in Tremelo en Baal. Een bijzondere viering in het teken van ‘Hoop’. Hoop dat we inzien dat oorlog waanzin is. Hoop dat vrede sterker is dan oorlog.

VoorwoordBeste inwoners van Tremelo en Baal,

Wanneer we de media volgen, gaat het bijna dagelijks over de Eerste Wereldoorlog. Nu 100 jaar geleden. Het ganse land staat al een jaar in het teken van deze herdenking.

100 jaar geleden waren er brand-stichtingen, bombardementen, gevechten, folteringen en andere baldadigheden. Eén grote gruwel... oorlogswaanzin.

Ook in onze gemeente vonden er tijdens die periode verschrikkelijke gebeurtenissen plaats. Daar willen we als gemeentebestuur niet zo-maar achteloos aan voorbij gaan.

Daarom organiseren wij een eer-betoon… aan onze gesneuvelden, aan hen die onze dorpen en ons land verdedigden, maar ook aan alle burgers die moesten leven met de gruwel van de oorlog. Tijdens de maanden september en oktober vinden in onze gemeente een aan-tal herdenkingsactiviteiten plaats. Het hoogtepunt is de herdenkings-viering op zaterdag 4 oktober in de Sint-Anna kerk in Baal.

Vandaag de dag zien we nog steeds barbaarse toestanden, angstige blikken van kinderen in oorlogs-gebieden over de ganse wereld. Daarom staat deze viering ook in het teken van Hoop. Hoop op een vredevolle toekomst. Want vrede, verdraagzaamheid en samenhorig-heid begint ook hier bij ons.

Laten we leren uit het verleden voor onze eigen toekomst.

Met hoopvolle groeten,

Burgemeester Paul Dams

In dit nummer

HOOP - Herdenkingsviering ‘De Groote Oorlog’ . . . . . 3

Herdenking van de Eerste Wereldoorlog . . . . . . . . . . . . . . . 4

(Samen)leven met vossen en marters . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6

Vossen en marterachtige komen van nature voor in Vlaanderen en zijn erg nuttige dieren.

Adopteer een kat in een asiel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6

UiT in Tremelo . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7

UiT in Tremelo - Activiteiten herfstvakantie . . . . . . . . 9

UiT in Tremelo - Activiteiten bib . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10

UiT in Tremelo - Activiteiten senioren . . . . . . . . . . . . . . . . . 11

Schrijf je nu in voor onze seniorenreizen 2015

Gamen: veel op het spel? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12

Haal tijdig je griepvaccin! . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12

Stoppen met roken . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12

Nieuwe cursus EHBO . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12

Gezocht: gemachtigde opzichters . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12

Op weg naar Fair Trade Gemeente . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13

De Fair Trade campagne streeft naar een wereld waarin iedereen een kans op ontwikkeling krijgt.

Special Olympics Europese Zomerspelen . . . . . . . . . . . . . 13

Openbare werken in uitvoering . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14

RUP zonevreemde sport en recreatie . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14

Nieuws uit de gemeenteraad . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15

3

4

11

13

12

13

Page 3: Info Tremelo september-oktober 2014

4 | Info Tremelo Info Tremelo | 5

Historische fietstocht ‘100 jaar later’ zondag 7 september om 14u00Fietstocht langs de veldtocht van Max Deauville, dokter en vrij-williger bij het leger. Hij ziet tijdens deze tocht van Tremelo over Werchter en Wakkerzeel naar Tildonk (9-13 september 1914) zijn regiment ten onder gaan.

· Locatie: vertrek Kerk Tremelo om 14u00 (terug om 18u00) · Organisatie: HAGOK vzw (Haachtse Geschied- en Oudheidkundige kring) · Info: www.hagok.be, [email protected]

Woordtheater: ‘Menschen… in de Groote Oorlog’ zaterdag 13 september om 20u00‘t Gaat niet over over bommen, niet over kogels

niet over kolonels en soldaten

niet over winnaars en verliezers

slagvelden en treurmarsen

‘t Gaat over mensen

eenvoudige zielen

en al die stille tranen

en dat wat ge niet verstaat

als ‘t oorlog is.

Een nieuw programma van Tine Ruysschaert en Bart Cafmeyer. Arnold Sercu verzorgt de zang en piano.

· Locatie: Kerk Ninde · Organisatie: Cultuurraad Tremelo · Inkom: 10 euro / 9 euro (vvk) overschrijving op rekening BE58 0682 1668 3879

· Info en inschrijvingen: tel. 016 53 18 64, [email protected]

Causerie ‘1914, het vervloekte jaar’zondag 21 september van 10u00 tot 12u00Een persoonlijke kijk van Dirk Verhofstadt op een sleuteljaar in de geschiedenis. Hij citeert zowel uit politieke verklaringen, dagboe-ken als kranten. Hij heeft het uiteraard over de Eerste Wereldoor-log, maar ook over alledaagse zaken, de kunstwereld, de sport, de gemoedstoestand van de burgers in dat jaar. Na deze causerie wordt een drankje en hapjes (broodjes) aangeboden.

· Locatie: Gemeentehuis Tremelo · Organisatie: Willemsfonds Tremelo · Inkom : 6 euro leden / 8 euro niet-leden overschrijving op rekening BE74 97 96 1712 3907

· Info en inschrijvingen: tel. 016 53 18 64, [email protected]

Tentoonstelling ‘De Groote Oorlog in Tremelo en Baal’ganse maand oktoberTijdens deze tentoonstelling brengen we het verhaal van de Eer-ste Wereldoorlog in onze gemeente in woord en beeld. Met verha-len, illustraties en foto’s uit de naslagwerken van Rik Wouters, Ste-ven Volckaerts, Jan Van Dijck en Jan Van Leemputten aangevuld met oorlogsvoorwerpen uit het archief van Steven Volckaerts en Marc Heyligen en artistieke foto’s van de Fotoclub Damiaan.

Je kan de tentoonstelling bezoeken tijdens de openingsuren van het gemeentehuis. Op zaterdag 4 en zondag 5 oktober van 10 tot 16 uur geven Rik Wouters en Steven Volckaerts persoonlijk toe-lichting bij hun naslagwerk.

· Locatie: inkomhal Gemeentehuis Tremelo · Organisatie: Steven Volckaerts, Rik Wouters, Fotoclub Damiaan i.s.m. gemeentebestuur Tremelo

· Info: tel. 016 52 54 02, [email protected]

Poëzieavond ‘De Groote Oorlog’vrijdag 3 oktober om 19u30Gerard Cornelis, Thierry Scheers, Eddy Verbinnen, Peter Mangel-schots, Jul Schellens, Anne Van Moeren, Tatjana Saliën en Jef Wouters dragen oorlogsgedichten voor. Met muzikale ondersteu-ning van de Brass Company. Officiële opening van de tentoonstel-ling ‘De Groote Oorlog’ door Pol Vandyck en receptie.

· Locatie: kunstcentrum Gesigneerd (naast OCMW Baal) · Organisatie: Kunstkring Gesigneerd · Info: www.kunstkringgesigneerd.be

Tentoonstelling ‘De Groote Oorlog’4-5 oktober van 10u00 tot 18u00, 11-12 en 18-19 oktober van 13u00 tot 18u00Kunstwerken met als thema de oorlog van 1914-1918 gemaakt door leden van Gesigneerd.

· Locatie: kunstcentrum Gesigneerd (naast OCMW Baal) · Organisatie: Kunstkring Gesigneerd · Info: www.kunstkringgesigneerd.be

Legerkamp WOI & WOIIzaterdag 4 en zondag 5 oktober van 10u00 tot 16u00De Vriendenkring WOII slaat haar tenten op in Parkheide. Er zal een indrukwekkend geallieerd kamp te bewonderen zijn. Met een ruime ver-zameling aan uniformen, voertuigen, tenten en ander oorlogsmateriaal. Zo krijg je een beeld van het dagelijks le-ven van de soldaten tijdens de twee wereldoorlogen.

· Locatie: Parkheide · Organisatie: Marc Heyligen en de

Vriendenkring WOII i.s.m. gemeentebestuur Tremelo · Info: tel. 016 52 54 02, [email protected]

Fietstocht ‘In het spoor van de Groote Oorlog in Tremelo en Baal’zaterdag 4 en zondag 5 oktober van 10u00 tot 16u00Fiets in het spoor van de Groote Oorlog langs plaatsen die herin-neren aan de oorlogsgeschiedenis in onze gemeente. Bezoek de tentoonstelling in het gemeentehuis en de expo van kunstkring Gesigneerd. Luister naar oorlogsverhalen gebracht door de Tre-melose gidsen aan de monumenten van de gesneuvelden. Ontdek hoe een legerkamp er destijds uitzag. En hou even halt voor een moment van bezinning bij een aantal opmerkelijke historische plaatsen.

· Locatie: vertrekpunt Gemeentehuis Tremelo · Organisatie: Gemeentebestuur Tremelo i.s.m. de gidsenbond Tremelo

· Info: tel. 016 52 54 02, [email protected]

www.tremelo.be/hoop

‘Tremelokermis 1914, een dorp in lichterlaaie’ Vertel- en poëzieavond met Rik Wouters en Gerard Cornelisdinsdag 14 oktober om 20u00Wat vond er plaats in onze eigen gemeente tijdens de inval van de vijand en de daaropvolgende vier bezettingsjaren? Onze plaatse-lijke heemschrijver Rik wouters bundelde een aantal opmerkelijke verhalen in een boek onder de veelzeggende titel ‘Tremelokermis 1914, een dorp in lichterlaaie’.

Tijdens deze avond vertelt Rik Wouters uitvoerig over de meest verschrikkelijke en ingrijpende gebeurtenissen in onze plaatse-lijke geschiedenis. Verhalen over de gruwel van de oorlog, maar ook over ontroering en hoop.

Onze dorpsdichter Gerard Cornelis liet zich door deze verhalen inspireren en brengt aangrijpende oorlogspoëzie.

· Locatie: Gemeentehuis Tremelo · Organisatie: Rik Wouters en Gerard Cornelis i.s.m. gemeentebestuur Tremelo

· Info: tel. 016 52 54 02, [email protected]

Tevergeefs wachten…waar de pijn van onmetelijk lijden eeuwig over weidse vlakte doolt

het klaaglied van de grote oorlog alle dagen door populieren waait

daar wachtte zij tevergeefs dagen weken maanden jaren op haar zoondaar zoende zij met haar broze lippen een laatste maal zijn laatste briefdaar gleden haar handen kromgebogen van reuma een laatste maal over zijn laatste woorden

om dan ook zij zonder toekomst het leven los te laten

vandaag rest enkel het verleden nooit uit te wissenGerard Cornelis, dorpsdichter

Page 4: Info Tremelo september-oktober 2014

Info Tremelo | 7 6 | Info Tremelo

In TremelOmeer info en recent aanbod:

www.uitintremelo.be

SEPTEMBERBloedinzamelingmaandag 1 september van 18u00 tot 20u30

· Locatie: Turnzaal Baal · Organisatie: Rode Kruis Haacht

Demonstratie thuiscomposterenzaterdag 6 september van 14u00 tot 16u00

· Locatie: Siddartha · Organisatie: Compostmeesters

BBQ N-VAzaterdag 6 september van 12u00 tot 19u30

· Locatie: Parochiezaal Baal

Historische fietstocht ‘100 jaar later’zondag 7 september om 14u00

Kunstmarkt Tremartre

zondag 7 september van 11u00 tot 19u00Open lucht kunst- en ambachtmarkt in een gezellige ambiance à la Montmartre. Ver-schillende ensembles van de muziekschool Tremelo zorgen voor muzikale animatie.

· Locatie: Damiaanplein · Organisatie: Kunstkring Gesigneerd

Damiaanwandelingzondag 7 september van 14u00 tot 17u00

· Locatie: Damiaanmuseum · Organisatie: Natuurpunt Tremelo

Eerste chirozondagzondag 7 september van 14u00 tot 18u00

· Locatie & organisatie: Chirojongens Baal

Voetbalinitiatie KFC Baal10 en 17 september van 18u00 tot 19u15

· Locatie: terreinen Sparta Tremelo

Causerie ‘Menschen… in de Groote Oorlog’zaterdag 13 september om 20u00

Bal CD&Vzaterdag 13 september om 19u30Optreden van Sergio.

· Locatie: Damiaancentrum

Tentoonstelling Gerda Dyck13-14, 20-21 en 27-28 september

· Locatie: kunstcentrum Gesigneerd

Rommelmarkt Den Borduurzondag 14 september van 12u00 tot 17u00

· Locatie & organisatie: Jeugdhuis Den Borduur

Bezoek Mergelgrotten Kanne en Fort Eben-Emaeldonderdag 18 september van 8u30 tot 18u00

· Locatie: Vertrek Tremelo - Parking Vinneweg · Organisatie: Neos - Tremelo

Tentoonstelling ‘Samen Anders’donderdag 18 september om 19u30

· Locatie & organisatie: Huize De Veuster

1ste Pater Damiaanfeesten

vrijdag 19 september van 20u00 tot 23u30 zaterdag 20 september van 10u00 tot 22u00 zondag 21 september van 10u00 tot 20u00

Officiële opening van de nieuwbouw Huize De Veuster met tal van activiteiten: kaar-tavond, streekproductenbeurs, rommel-markt, restaurant, kinderanimatie, enz.

· Locatie & organisatie: Huize De Veuster

Causerie ‘1914, het vervloekte jaar’zondag 21 september van 10u00 tot 12u00

Eetdagen Radio Utopiazaterdag 20 september van 17u00 tot 22u00 zondag 21 september van 11u30 tot 20u00

· Locatie: Parochiezaal Baal

Ontbijtbuffetzondag 21 september van 8u00 tot 12u00

· Locatie: Gildezaal · Organisatie: Ziekenzorg CM Tremelo

Doortrapper - Regiofietstocht Nindewoensdag 24 september om 13u30

· Locatie: Kerk Ninde · Organisatie: Okra - trefpunt 55+ Oost-Brabant

Kermis Baal

van 28 tot 30 september

Mosseldagen KFC Baal28 september van 11u30 tot 21u00 29 en 30 september van 17u00 tot 21u00

· Locatie & organisatie: Voetbalclub KFC Baal

Adopteer een kat in een asielVanaf de leeftijd van 5 maanden is een kat reeds vruchtbaar. Een niet-ge-steriliseerde poes kan per jaar 2 tot 3 keer werpen en tijdens haar leven dus een honderdtal katjes werpen. De enige betrouwbare oplossing om de ge-boorte van katjes te voorkomen, is sterilisatie. Hierdoor wordt het probleem vermeden dat er een nieuwe thuis voor de katjes dient te worden gevonden, dat ze worden achtergelaten of dat er euthanasie op wordt gepleegd.

Als je een kat bij jouw thuis wil opvangen, adopteer er één in een asiel. Een asielkat wordt door een dierenarts ontwormd, behandeld tegen vlooien, gesteriliseerd/gecastreerd, met een microchip geïdentificeerd, geregistreerd in een databank, gevaccineerd en gesocialiseerd. Bovendien krijg je het goed gevoel dat je een dier een beter leven geeft er gratis bovenop! www.kiesvoorhetasiel.be

De natuur als goede buur

(SAmen)leVen meT VOSSen en mArTerS Vossen en marterachtige komen van nature voor in Vlaanderen en zijn erg nuttige dieren. Ze eten wat het makkelijkste te vinden of te vangen is. Op het menu van de vos en de marter staan o.a. kleine zoogdieren, zoals muizen en ratten, maar ook zwakkere of zieke wilde dieren. Daarnaast durven zij ook wel eens pluimvee te roven uit een slecht afgesloten kippenren waardoor zij op weinig sympathie kunnen reke-nen. En, marters durven zich wel eens bezondigen aan autokabels en isolatiematerialen. Gelukkig kan je tal van maatregelen nemen om je eigendom te beschermen.

1. Eenvoudige maatregelen die je kan nemen om hok of ren te beveiligen:

Bouw een stevig en afsluitbaar hok voor de kippen en andere kleine dieren

•Vossen en marters zijn nachtdieren. Kippen en andere kleine dieren ’s nachts onderbrengen in een goed af-gesloten nachthok met een vaste bo-dem kan veel schade voorkomen. Er bestaan zelfs deurtjes die automatisch sluiten wanneer het donker wordt.

•Span een net boven je kippenren.

Plaats een goede en stevige omheining

•Een hoge omheining: van minimaal 180 cm hoog, met mazen van maxi-maal 3 cm of kippengaas van maxi-maal 4 cm en een maatregel om on-dergraven te voorkomen (net ingraven

of verharding langs de buitenzijde van de omheining aanbrengen).

•Een elektrische omheining: van mi-nimaal 100 cm hoog, een elektrische draad bovenop de omheining, met mazen van maximaal 3 cm of kippen-gaas van maximaal 4 cm en een maat-regel om ondergraven te voorkomen.

Tip: Als je de randen van de omheining naar buiten plooit onder een hoek van 30°, krijgen klimmende marters geen kans!

Plaats martergaas voor kleine openingen

Martergaas heeft een dikte van min-stens 1,5 mm en een maaswijdte van maximum 4 cm. Zorg dat deze overal goed afsluit want marters zijn zeer le-nig en glippen via de kleinste openingen binnen.

2. De auto beveiligen tegen marters kan door volgende maatregelen:

•Zet je auto binnen indien je een afge-sloten garage hebt.

•Plaats een elektrische antimartermat onder de wagen.

•Parkeer je auto met de voorkant bo-ven een plas.

Heb je de nodige maatregelen genomen en toch schade, dan kan je in aanmer-king komen voor een schadevergoeding. Meer informatie hierover vind je via de website www.natuurenbos.be/schade.

Milieudienst, tel. 016 52 54 22, [email protected] of www.natuuralsgoedebuur.be

info

DE NATUUR ALS GOEDE BUUR(SAMEN)LEVEN MET VOSSENVossen zijn prachtige roofdieren die de hoofdrol spelen in talrijke verhalen en legendes. Nu ze weer vaker voorkomen in Vlaanderen, moeten we nog wennen aan hun aanwezigheid. Ze leveren nochtans nuttig werk. Muizen en ratten vormen een favoriet deel van het vossendieet, waardoor ze knaagdierplagen helpen voorkomen. Ook zwakkere of zieke wilde dieren, ruimen ze tijdig uit de weg. Toch veroorzaakt datzelfde jachtinstinct hun wat kwalijke reputatie.

Vossen kiezen doorgaans de gemakkelijkste weg naar hun prooi. Eens binnengedrongen in een hoenderhok, doden ze vaak alle aanwezige prooien, aangezien de kippen niet kunnen vluchten. Ook kalveren, lammetjes en andere kleine dieren staan op hun menu. Na een smakelijke maaltijd, laten ze het gros onaangeroerd achter. Die onnodige slachtpartij kan vanzelfsprekend op weinig sympathie van de eigenaar rekenen. Heb je de nodige maatregelen getroffen en toch schade geleden? Kijk dan of je in aanmerking komt voor een schadevergoeding. In deze folder vind je oplossingen om de vos weg te houden van je eigendom.

Toch schade geleden?Kijk dan of je in aanmerking komt voor een schade-vergoeding. Wat moet je hiervoor doen?

Bekijk de algemene voorwaarden op www.natuurenbos.be/schade.

Leven de dieren die de schade veroorzaakten in een natuurgebied dat wordt beheerd door de Vlaamse overheid of een erkende terreinbeheerder? Zijn deze dieren daar uitgesloten van jacht of bestrijding?

Heb je om schade te voorkomen, de plaatselijke erkende jager ingeschakeld om te bejagen of te bestrijden?

Verzeker jezelf ervan dat je op een correcte manier één van de verplichte preventieve maatregelen hebt genomen.

Verzamel de bewijsstukken van de schade en de genomen maatregelen.

Bereken en bewijs de omvang van de schade.Deze moet minstens € 300 bedragen om in aanmerking te komen voor een schadevergoeding.

Meld de schade binnen 14 kalenderdagen aan het Agentschap voor Natuur en Bos via het e-loket of het formulier op de website www.natuurenbos.be/schade.

Stuur het formulier Met een aangetekende zending naar de Provinciale Dienst van het Agentschap voor Natuur en Bos. De nodige adressen vind je op het aanvraagformulier. Digitaal via het e-loket op www.natuurenbos.be/schade.

Nog vragen? Contacteer de Provinciale Dienst van het Agentschap voor Natuur en Bos. Je vindt de contact-gege-vens op www.natuurenbos.be/natuuralsgoedebuur.

180

cm

maaswijdte maximum 3 cm

maaswijdte kippengaas maximum 4 cm

draaddikte minimum 1,5 mm

TIP: plooi de bovenrand

onder een hoek van 30 graden

30°

100

cm

*

*rolluikje = optioneel

©V

ildaP

hoto | Rollin Verlind

e

Omheining

Nachthok

Elektrische omheining

©VildaPhoto | Yves Adams

VU

Mar

leen

Eve

nep

oel

| 201

4

Concept, copy & art: www.jusbox.be

Agentschap Natuur & BosKoning Albert II-laan 20 | 1000 Brussel Tel. 02 553 81 02 | Fax 02 553 81 [email protected]

Let op: na publicatie van deze folder, kan de wet gewijzigd zijn. Kijk voor de meest actuele informatie op www.natuurenbos.be.

Vossen gebruiken zowat alles als ‘springplank’. Haal objecten, bomen en struiken rond de omheining weg.

DE NATUUR ALS GOEDE BUUR(SAMEN)LEVEN MET MARTERS EN COSteenmarters, boommarters, bunzingen, wezels en hermelijnen zijn de meest voorkomende marterachtigen. Het zijn snuggere roofdieren, die graag dicht bij mensen wonen. Met hun opstaande oortjes en dikke vacht zien ze er bijzonder aaibaar uit. Bovendien zijn het nuttige wezentjes. De lenige jagers doen zich tegoed aan muizen en ratten, wat knaagdierenplagen in je leefomgeving helpt voorkomen. Maar soms hebben ze het ook op je konijnen, pluimvee, isolatiemateriaal of autokabels gemunt. Gelukkig kan je tal van maatregelen treffen, om je eigendom te beschermen. Heb je de nodige maatregelen getroffen en toch schade geleden? Kijk dan of je in aanmerking komt voor een schadevergoeding. In deze folder geven we je alvast een pak informatie mee.

Toch schade geleden?Kijk dan of je in aanmerking komt voor een schade-vergoeding. Wat moet je hiervoor doen?

Bekijk de algemene voorwaarden op www.natuurenbos.be/schade.

Verzeker jezelf ervan dat je op een correcte manier minstens één van de maatregelen hebt genomen.

Verzamel de bewijsstukken voor de genomen maatregelen.

Bereken en bewijs de omvang van de schade.Deze moet minstens € 300 bedragen om in aanmer-king te komen voor een schadevergoeding.

Meld de schade binnen 14 kalenderdagen aan het Agentschap voor Natuur en Bos via het e-loket of het formulier op de websitewww.natuurenbos.be/schade.

Bezorg het formulier Met een aangetekende zending aan de Provinciale Dienst van het Agentschap voor Natuur en Bos. De nodige adressen vind je op het aanvraagformulier. Digitaal via het e-loket op www.natuurenbos.be/schade.

Nog vragen? Contacteer de Provinciale Dienst van het Agentschap voor Natuur en Bos.Je vindt de contactgegevens op www.natuurenbos.be/natuuralsgoedebuur.

Steenm

arter - ©VildaP

hoto | Rollin Verlinde

©VildaPhoto | Foto-Fotograaf

180

cm

maaswijdte maximum 3 cm

maaswijdte kippengaas maximum 4 cm

draaddikte minimum 1,5 mm

TIP: plooi de bovenrand

onder een hoek van 30%

30°

100

cm

*

*rolluikje = optioneel

Omheining

Nachthok

Elektrische omheining

Hermelijn - ©VildaPhoto | Rollin Verlinde

VU

Mar

leen

Eve

nep

oel

| 201

4

e Concept, copy & art: www.jusbox.be

Agentschap Natuur & BosKoning Albert II-laan 20 | 1000 Brussel Tel. 02 553 81 02 | Fax 02 553 81 [email protected]

Let op: na publicatie van deze folder, kan de wet gewijzigd zijn. Kijk voor de meest actuele informatie op www.natuurenbos.be.

Wist je dat vanaf 1 septem-ber 2014 elke persoon die een kat wil verkopen of geven, ook bur-gers, vooraleer hij de kat afstaat, ze moeten laten steriliseren en identificeren!

Page 5: Info Tremelo september-oktober 2014

8 | Info Tremelo Info Tremelo | 9

Infoavond ‘Toegankelijkheid van handelszaken’maandag 13 oktober om 20u00Alexander Leysen, stafmedewerker toegankelijkheids-beleid van de dienst diversiteit en gelijke kansen van de provincie Vlaams-Brabant, licht toe hoe een handels-zaak toegankelijk kan gemaakt worden voor personen met een beperking. Er worden eveneens twee awards uitgereikt voor verdienstelijke inspanningen van han-delaars rond toegankelijkheid.

· Locatie: zaal Paloma Tremelo · Organisatie: Adviesraad voor personen met een beperking

· Info: Lisette Heyligen, tel. 016 52 55 30

Wandeling: Dag van de trage weg

zondag 19 oktoberDeze wandeling van 6 à 7 km neemt je mee langs Tremelose trage wegen naar de mooiste natuurplekjes in onze gemeen-te. Stevige wandelschoenen of laarzen zijn aangeraden.

· Tijdstip en plaats van vertrek worden later bekendgemaakt.

· Organisatie: Milieuraad · Info: tel. 016 52 54 22, [email protected]

Concert ‘Rond de piano’

zaterdag 18 oktober om 20u00Klassiek concert met Stéphane De May, pianist, Luc Tooten, cellist, en Damien Pardoen, violist. Zij vieren hun 10de verjaardag als het ensemble TrioPortici. Met als hoogtepunt het pianoconcerto nr. 1 van Chopin. Na het concert is er een receptie.

· Locatie: Kerk Ninde · Organisatie: Cultuurraad Tremelo · Inkom: 16 euro / 14 euro (vvk) - overschrijving op rekening BE58 0682 1668 3879 (Cultuurraad Tremelo)

· Info: tel. 016 53 18 64, [email protected]

Tentoonstelling ‘De Groote Oorlog in Tremelo en Baal’ganse maand oktober

Poëzieavond Gesigneerdvrijdag 3 oktober

Herdenkingsviering ‘Hoop’zaterdag 4 oktober om 19u00

Legerkamp4 en 5 oktober

Fietstocht ‘In het spoor van de Groote Oorlog in Tremelo en Baal’4 en 5 oktober

Tentoonstelling Gesigneerd4-5, 11-12 en 18-19 oktober

Demonstratie thuiscomposterenzaterdag 4 oktober van 14u00 tot 16u00

· Locatie: Siddartha · Organisatie: Compostmeesters

Vertel- en poëzieavond ‘Tremelokermis 1914’dinsdag 14 oktober om 20u00

Muziekvoorstelling ‘Terug door de eenvoud’ donderdag 16 oktober om 20u00Muziekvoorstelling van en door Raf De Bruyn rond het thema dementie.

· Locatie & organisatie: WZC Damiaan · 100 extra plaatsen beschikbaar via de Gezondheidsraad.

· Inschrijven voor 20 september via [email protected]

Solidariteitsquizvrijdag 17 oktober om 20u00

· Locatie & organisatie: Huize De Veuster

Share Fairzondag 19 oktober van 11u00 tot 18u00

· Locatie: Damiaancentrum · Organisatie: KVLV Baal

Wandeling: Biesten in ‘t stad & Den Ankerdinsdag 21 oktober om 9u00

· Locatie: vertrek Gemeentehuis Tremelo · Organisatie: Neos - Tremelo

Festival van Vlaanderen: Filharmonie Novecentodonderdag 23 oktober om 9u00

· Locatie: vertrek parking Vinneweg · Organisatie: Neos - Tremelo

Kaarttornooivrijdag 24 oktober om 20u00

· Locatie: Parochiezaal Ninde · Organisatie: KWB Ninde

Winteruurtochtzondag 26 oktober van 8u00 tot 15u00

· Locatie: Basisschool De Cocon · Organisatie: Wandelclub Werchter

Bloedinzamelingmaandag 27 oktober van 18u00 tot 20u30

· Locatie: Zaal Paloma · Organisatie: Rode Kruis Haacht

Babyzwemmenvan 27 tot 31 oktober

Een aantal basis-vereisten voor het zwemmen kunnen reeds op vroege leeftijd aangeleerd worden, zoals rustig ademen in het water,

de adem inhouden onder water, drijven, glijden,... Zo wordt de zelfredzaamheid van je kind gestimuleerd.

· Uurregeling: 08u30 - 09u00 · Per sessie zijn maximum 10 baby’s toe-gelaten tussen 6 maanden en 2 jaar oud.

· Prijs: 20 euro voor de ganse week (inbegrepen: les - inkom baby - inkom 1 begeleider)

· steeds één begeleider per kind mee in het water · het dragen van een zwemluier is verplicht · het zwembad is gesloten voor andere zwemmers

Kleuterzwemmen van 27 tot 31 oktober

De kleuters leren op dit niveau: alleen on-der de douche gaan, bellen blazen in het water, in het water springen, hoofdje onder water te hou-

den en drijven met behulp van een plankje.

· Sessie 1: 09u00 - 09u30 · Sessie 2: 09u30 - 10u00 · Per sessie zijn maximum 15 kleuters toe-gelaten, geboren tussen 2012 en 2009

· Prijs: 15 euro voor de ganse week (inbegrepen: les - inkom kleuter)

· enkel hulp van de ouders bij het aan- en uitkleden · ouders kijken toe vanuit de cafetaria · het zwembad is gesloten voor andere zwemmers

HerfstvakantieWaterpretpark: Océademaandag 27 oktober

Océade is een wa-terpretpark met de grootste keuze aan glijbanen in België. Er zijn er maar liefst 14! Zowel de durvers als de iets mindere

helden zullen een geweldige dag beleven. · Leeftijd: Kinderen geboren van 2002 t/m 1998

· Prijs: 17 euro · Inschrijven tot en met woensdag 22 oktober.

· Opgelet: Slechts 40 plaatsen beschikbaar!

Indoor skiën/snowboarden te Landgraafdinsdag 28 oktober

In samenwerking met sportregio Noord gaan we voor de eerste keer de ski-latten of het snow-board aanbinden en de koude trotseren

op de indoor skipiste te Landgraaf. Zowel de beginners als de ervaren sneeuwfa-naten komen hier aan hun trekken. De deelnemers worden in verschillende ni-veaugroepen verdeeld en dan kan de sneeuwpret beginnen.

· Leeftijd: Kinderen geboren van 2004 t/m 1999

· Prijs: 30 euro · Inschrijven tot en met zaterdag 11 oktober. · Opgelet: Slechts 80 plaatsen beschikbaar waarvan 10 voor jongeren uit onze gemeente!

Pretbadwoensdag 29 oktober

Iedere eerste woens-dag van de schoolva-kanties wordt het ge-meentelijk zwembad omgetoverd tot een heus waterparadijs.

· Doorlopend van 13u30 tot 18u00 · Prijs: inkomtarief zwembad · Geen voorinschrijvingen nodig.

Toverlanddonderdag 30 oktober

Toverland is één van de leukste attractie-parken en heeft een groot overdekt ge-deelte zodat je je bij elke weersverwach-ting kan uitleven op

een houten achtbaan, een bobsleebaan, een boomstamwaterglijbaan, een survival-parcours, enz. Sinds kort is de Magische Vallei geopend met o.a. d’wervelwind, ri-ver rapid, waterballonnenbattle, …

· Leeftijd: Kinderen geboren van 2006 t/m 1998

· Prijs: 25 euro · Inschrijven tot en met woensdag 22 oktober. · Opgelet: Slechts 130 plaatsen beschikbaar!

Info: · Dienst vrije tijd, [email protected], tel. 016 52 54 40. Inschrijven in het gemeentelijk zwembad tijdens de ope-ningsuren of online via www.tremelo.be/vrijetijdsloket

Aquagym - Nieuwe sessiesvanaf 15 september - elke maandag van 19u00 tot 20u00 - elke dinsdag van 21u30 tot 22u30

· Prijs: 45 euro voor 10 lessen + 1 inhaalles · Opgelet: Slechts 50 plaatsen beschikbaar per sessie!

· Info: Dienst Vrije Tijd, [email protected], tel. 016 52 54 40. Inschrijven in het gemeen-telijk zwembad tijdens de openingsuren of online via www.tremelo.be/vrijetijdsloket

Fitbal - Nieuwe sessies vanaf 1 oktober - elke woensdag van 13u30 tot 14u30

· Locatie: Turnzaal Tremelo · Info: Dienst Vrije Tijd, [email protected], tel. 016 52 54 40. Inschrijven in het gemeen-telijk zwembad tijdens de openingsuren of online via www.tremelo.be/vrijetijdsloket

Let you’r body sweatvanaf maandag 8 september

· Figuurtraining: maandag van 19u00 tot 20u00 · Powerbalance: maandag van 20u00 tot 21u00, dinsdag van 19u00 tot 20u00

· Step & sculpt: dinsdag van 20u00 tot 21u10 · Locatie: turnzaal Baal · Organisatie: An Schevernels

WEK

ELIJ

KSE

ACT

IVIT

EITE

N

OKTOBER

Engelse les voor beginners - Nieuwe sessiesvanaf 8 september - elke maandagna-middag van 13u30 tot 16u30

· Locatie: gemeentehuis Tremelo · Info en inschrijvingen: dienst Secretariaat, [email protected], tel. 016 52 54 21.

Cursus Country Line dance vanaf dinsdag 2 september - elke dins-dag van 19u00 tot 20u30 en 20u30 tot 22u00

· Locatie: zaal De Toekomst · Organisatie: Black Roses

Page 6: Info Tremelo september-oktober 2014

Info Tremelo | 11 10 | Info Tremelo

Waarom? Daarom!: Tieners op vrijersvoeten donderdag 16 oktober van 20u00 tot 22u00

Verliefde tieners! Hoe ga je hiermee om? Hoe maak je emoties als onzekerheid en liefdesverdriet bespreekbaar? En wat met de eerste keer? Wat kan en wat kan niet voor jou? En hoe bespreek je zoiets met je verliefde puber?

· Locatie: Bibliotheek Tremelo · Organisatie: Provincie Vlaams-Brabant · Info: Bibliotheek Tremelo, tel. 016 52 54 73, [email protected]

Dwarsliggers?! Wist je dat je in de bib ook ‘dwars-liggers’ kan lenen? Dwarsliggers zijn kleine, handige boekjes, vol-

waardige romans in zakformaat. Net zo klein en licht als een mobiele telefoon en goed leesbaar. Door het compacte formaat en lichte gewicht kan je een dwarsligger gemakkelijk altijd en overal lezen. Ideaal voor onderweg, op vakantie of in bed!

In TremelO

Communicatiedienst, [email protected], tel. 016 52 54 02.

DeadlineActiviteiten voor november, december én januari moet je invoeren via www.UiTdatabank.be vóór 13 oktober 2014.

Problemen bij het invoeren? Meld dan je probleem via [email protected].

Volg onze nieuwe aanwinsten en boekenweetjes op Pinterest!

www.pinterest.com/Tremelobib

Sporteldag aan zeevrijdag 19 septemberSporten in Blankenberge: fietsen, wandelen, petanque, minigolf, golfbiljart en kubbe…het komt allemaal aan bod.

· Prijs: 10 euro · Inbegrepen: deelname, busvervoer, soep, broodjesmaaltijd en verzekering

· Inschrijven tot en met maandag 8 september · Info: Dienst vrije tijd, [email protected], tel. 016 52 54 40 · Inschrijven in het gemeentelijk zwembad tijdens de openingsuren of online via www.tremelo.be/vrijetijdsloket

Zwemlessen voor senioren - Nieuwe sessiesBeginners en vervolmaking

vanaf 3 oktober - elke vrijdag van 12u15 tot 13u00

· Prijs: 30 euro voor 10 lessen · Info: Dienst Vrije Tijd, [email protected], tel. 016 52 54 40 · Inschrijven in het gemeentelijk zwembad tijdens de openingsuren of online via www.tremelo.be/vrijetijdsloket

Seniorenfeestvan 29 september tot 2 oktober telkens om 12u00

· Het seniorenfeest is gratis voor personen ingeschreven in Tremelo en geboren in 1954 of vroeger. Een partner die jonger is of niet woonachtig in Tremelo mag mee feesten mits betaling van 20 euro

· Inschrijven aan de balie van het gemeentehuis via onderstaand inschrijvingsstrookje

Seniorenreis Kirchberg - Tirol14 tot 20 juni 2015Na tot tweemaal toe een geslaagde reis en vele lovende com-mentaren, gaan we volgend jaar voor de derde keer naar Kirch-berg in Tirol.

· Prijs: 470 euro · Inbegrepen:- Logies in 4-sterrenhotel Zentral in Kirchberg- Vol pension- Alle dranken aan tafel. Wijn, bier en frisdranken in de bar (12u00 tot 20u30)- Muziekavond, BBQ-avond en gebaknamiddag- Alle uitstappen en entreegelden

· Voorwaarde: minimum 35 inschrijvingen

Seniorenreis Zwarte Woud2 tot 6 augustus 2015

· Prijs: 380 euro · Inbegrepen:- Vervoer- Logies in 4-sterrenhotel Silberkönig in Bleibach- Vol pension- Alle uitstappen en entreegelden

Inschrijven voor deze reizen kan aan de balie van het gemeentehuis. Wees er snel bij!

Senioren

Kleine verhalen van de Groote Oorlog

De Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei werkte, in samenwerking met de lo-kale bibliotheken uit de regio, een boekentrolley uit over de Groote Oorlog. De scholen kunnen deze boekentrolley gratis ontlenen in de bibliotheek. De boekentrolleys zijn een ideale manier om met het WOI-thema aan de slag te gaan in de klas. In de trolley zitten o.a. volgende boeken: Dagboek van Marie (Lize Feryn), Waar ik woon, is het oorlog: verhalen over kinderen in oorlogsgebieden (Evelien Pullens), enz.

Op dinsdag 7 oktober vertelt Fred Versonnen aan de kinderen van het 6de leerjaar het verhaal van Polle en zijn familie. Een verhaal over angst, gruwel en wanhoop. Maar ook over doorzetten, overleven en hoop. Eén klein ver-haal van de Groote Oorlog die passeert ergens in Vlaams-Brabant.

Schrijf je nu in voor onze seniorenreizen 2015!

INSCHRIjVEN VOOR DEZE REIZEN KAN AAN DE BALIE VAN HET GEMEENTEHUIS.

Naam: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Geboortedatum: . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Adres: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Tel.: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Naam Partner: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Geboortedatum: . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Adres: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Ik kom graag naar het seniorenfeest (kruis je keuze aan): maandag 29 september dinsdag 30 september

woensdag 1 oktober donderdag 2 oktober

Vervoer: ik kom zelf ik wens opgehaald te worden

Seniorenfeest 2014

Signeersessie Rik Wouters: Tremelose bijnamen - deel 3zondag 19 oktober van 9u00 tot 16u00Het derde boekdeel over de Treme-lose bijnamen, onder de intussen populaire titel “Van Amer tot Zwig-ger” is vanaf half oktober te koop. Het vervolledigt een trilogie die in-zake opzet en uitvoering een abso-luut unicum vormt in het Nederland-se taalgebied. De auteur ziet het als de kroon op het werk, dat samen negentien lijvige boeken omvat over het vroegere volksleven in de Bra-bantse Kempen in het algemeen en in zijn eigen geboortedorp Tremelo in het bijzonder.

· Locatie: Gemeentehuis Tremelo · Organisatie: Rik Wouters i.s.m. gemeentebestuur Tremelo

· Info: www.tremelore.be

Rik Wouters

Deel 31000 Tremelose bijnamen

VVan Amer tot Zwigger

Van

Am

er to

t Zw

igge

r - R

ik W

oute

rs

3

Page 7: Info Tremelo september-oktober 2014

Info Tremelo | 13 12 | Info Tremelo

Gamen: veel op het spel?Spelen is leuk en ook leerrijk. Dat is voor gamen niet anders. Een gezond compe-titiegevoel, oog-handcoördinatie, oriën-tatievermogen, strategieën uitdenken, snel beslissen, samenwerken… Sommige games kunnen hier zeker een positieve bij-drage toe leveren. Een gezond evenwicht is echter de boodschap. Ook hobby’s, sporten, school en sociale contacten bui-ten de games om, zijn belangrijk.

Risico’sDe meest problematische gamers zijn 14 jaar. Hun persoonlijkheid wordt pas ont-wikkeld in de echte wereld. Heel wat zaken moeten ze vooral zelf ervaren, met inzet van al hun zintuigen. Problematische ga-mers beginnen steeds weer te gamen uit verveling of omwille van problemen. Ze ge-raken sociaal geïsoleerd, hun persoonlijke verzorging gaat er op achteruit en hun dag- en nachtritme vervaagt, vooral bij de online role playing games. Ze zijn prikkelbaar als ze niet kunnen gamen en zullen gaandeweg opnieuw moeten leren om leuke ervaringen op te doen in het gewone leven.

Maak afsprakenAf en toe eens mee gamen als ouder is een goeie zaak, maar geef vooral zelf het goede voorbeeld in hoe vaak jij voor het scherm zit. Kleuters kunnen best niet langer dan 5 minuten per keer. Vier tot zesjarigen best niet langer dan 10 minuten per keer. Ook op iets oudere leeftijd, kan de tijd best be-grensd worden. Een schema kan aangeven wanneer welk spel hoe lang kan worden ge-speeld. Sommige consoles en smartphones hebben zogenaamde parental control tools die je als ouder helpen om het gamegedrag mee te sturen. Jongeren brengen naast het gamen ook al heel wat tijd door voor het scherm (tv, pc, smartphone). Biedt daarom ook regelmatig alternatieve gezinsactivitei-ten aan.

Intergemeentelijke preventiedienst, tel. 016 61 63 09 of 0478 88 02 22, [email protected], www.druglijn.be

info & begeleiding

Haal tijdig je griepvaccin!Voor sommige mensen is griep gevaarlijker dan voor andere. Ouderen, zwangere vrouwen en mensen met gezondheidsproblemen zoals diabetes of een ziekte van longen, hart, lever of nieren lopen een ho-ger risico op complicaties door griep. Daarom laten deze risicogroepen zich best vaccineren. Ook wie in nauw contact leeft met mensen uit deze risicogroe-pen doet er goed aan zich te laten vaccineren.

Het vaccin is beschikbaar vanaf half oktober. Risi-cogroepen krijgen de prik voor bijna de helft terugbe-taald. Voor mensen in woonzorgcentra is het gratis.

Raadpleeg jouw huisarts voor meer informatie.

Wil je stoppen met roken, maar lukt het niet alleen?De gezondheidsraad en Logo Oost-Brabant organiseren dit najaar opnieuw een rookstopcursus onder leiding van een ervaren taba-

coloog. Wil je er meer over weten? Kom dan naar de infoavond op woensdag 24 september om 20 uur in het gemeentehuis van Tremelo. Deze infosessie is gratis en vrijblijvend.

Eén miljard mensen leeft in armoede. Dat is 1 op 7 mensen wereldwijd. De Fair Trade campagne streeft naar een wereld waarin iedereen een kans op ontwikkeling krijgt. Door meer eerlijke handel kunnen boeren en producenten in ontwikke-lingslanden zelf hun levensomstandigheden verbeteren en bouwen aan een toekomst voor hun bedrijf, familie en om-geving.

Ook in Tremelo werken we mee aan eerlijke handel. Onze gemeente voldoet ondertussen aan twee van de zes criteria om Fair Trade Gemeente te worden: het oprichten van een trekkersgroep en een beslissing van het gemeentebestuur om Fair Trade producten aan te bieden in haar dagelijkse werking.

De trekkersgroep wil echter ook inwoners, handelaars, bedrij-ven, verenigingen en scholen overtuigen om Fair Trade pro-ducten aan te bieden of te kopen.

Wil jij mee het verschil maken?Neem dan contact op met Diane Willems, schepen van ontwikkelingssamenwerking, tel. 0476 85 80 01, [email protected] of met Luc Bonte, tel. 016 53 26 95, [email protected]

Op weg naar Fair Trade Gemeente

Tijdens de kunstmarkt Tremarte op zondag 7 september zal de trek-

kersgroep Fair Trade producten te koop aanbieden. Een ideale kennismaking met wat Fair Trade te bieden heeft!

Tremelo verwelkomt Serviërs tijdens Special Olympics europese Zomerspelen 2014Van 9 tot 20 september vinden de Special Olympics Europese Zomerspelen 2014 plaats in Antwerpen. Dit is het grootste sport-evenement voor personen met een verstandelijke beperking. Vanaf 9 september ontvangen Aarschot, Begijnendijk, Rotselaar en Tremelo de Servische delegatie, bestaande uit 67 personen. Vier dagen voor de openingsceremonie van SO2014 stellen de gastgemeenten hun infrastructuur ter beschikking van de Servische atleten. Op die manier kunnen de atleten en hun coaches wennen aan de nieuwe omgeving, zich ontspannen, maar bovenal trainen en zich optimaal voorbereiden op de competities. De gastgemeenten organiseren tal van activiteiten om de Belgische cultuur voor te stellen aan de Servische delegatie. Voor de logies zullen de Serviërs hoofdzakelijk in gastgezinnen verblijven. Heel wat gezinnen hebben zich opgegeven om een drietal atleten en een begeleider op te vangen tijdens de vier dagen vóór de ‘Games of the Heart’.

Interesse om een handje toe te steken?De gastgemeenten zijn nog op zoek naar vrijwilligers die een handje willen toesteken tijdens het host town programma: vervoer voor de atleten, ontbijt klaarmaken, activiteiten organiseren of begeleiden… Heb je interesse? Neem dan contact op de dienst vrije tijd, tel. 016 52 54 40, [email protected]

Gezocht: gemachtigde opzichtersWil jij ook bijdragen tot meer veiligheid in het verkeer? Dan kan je deelnemen aan één van de opleidingen om gemachtigd opzichter te worden! Door jouw bijdrage krijgen vele jonge fietsers en voet-gangers een kans om weer veilig en zelfstandig naar school te gaan.

Al wie minstens 18 jaar oud is: ouders, grootouders, leerkrachten, gepensioneerden, ... kortom iedereen die over wat vrije tijd beschikt

en zich vrijwillig wil inzetten voor de gemeenschap kan gemachtigd opzichter worden. De provincie zorgt gratis voor de theoretische opleiding en uitrusting. De praktische opleidingen worden georganiseerd in samenwerking met de lokale politie.

Provincie Vlaams-Brabant, dienst PIVO-Politieschool, tel. 02 454 85 76 of 02 456 89 42, [email protected] Online inschrijven via www.vlaamsbrabant.be/gemachtigdeopzichters

info & inschrijvingen

Nieuwe cursus EHBOJe kleinkind schaaft zijn elleboog, je zoon komt thuis van chirokamp met een teek op zijn been, je zus verzwikt haar voet tijdens een wandeling, …. Allemaal situaties waar eerste hulp goed van pas komt. Vanaf september biedt het Rode Kruis afdeling Haacht opnieuw een cursus aan die je leert om te gaan met deze situaties.

Wanneer?De lessen zijn telkens op maandag van 19 tot 22 uur. De eerste les start op 22 september. De cursus bestaat uit twee delen van telkens vier lesdagen

Waar?Rode Kruislokaal, Walstraat 56, Werchter

Daan Vlaeyen, [email protected], tel. 0494 79 74 88

info & inschrijvingenWacht u op

dit teken?Wervingsactie

gemachtigde opzichters

13e

WERVINGSACTIEGEMACHTIGDE

OPZICHTERS

Waar en wanneer kunt u een theoretische opleiding volgen?

ASSE

14-10-2014 09.00 - 12.00 uurPIVOLokaal 69/1 en 106.1Poverstraat 75 - 1731 Asse

15-10-2014 09.00 - 12.00 uur

15-10-2014 13.00 - 16.00 uur

DIEST

14-10-2014 09.00 - 12.00 uur Stad Diest, PreventiedienstPeptonzaalKoning Albertstraat 18 3290 Diest

14-10-2014 13.00 - 16.00 uur

21-10-2014 09.00 - 12.00 uur

LEUVEN

16-10-2014 19.00 - 22.00 uurProvinciehuisProvincieplein 1 - 3010 Leuven

20-10-2014 19.00 - 22.00 uur

ROTSELAAR

21-10-2014 19.00 - 22.00 uur‘De Mena’ Zaal niveau 3Provinciebaan 2 - 3110 Rotselaar

TIENEN

22-10-2014 09.00 - 12.00 uur StadhuisVergaderzaal 2de verdiepingGrote Markt 27 - 3300 Tienen23-10-2014 09.00 - 12.00 uur

Inschrijven kan enkel digitaal. Vooraf inschrijven is verplicht. Per sessie worden maximaal dertig kandidaten toegelaten.

Inschrijven? Online via www.vlaamsbrabant.be/gemachtigdeopzichters

Meer informatie?

Provincie Vlaams-Brabant – dienst PIVO-Politieschool – 02-454 85 76 of 02-456 89 42 of via [email protected]

www.vlaamsbrabant.be

Page 8: Info Tremelo september-oktober 2014

14 | Info Tremelo Info Tremelo | 15

BurgemeestersconvenantDe burgemeesters van 57 Vlaams-Brabantse gemeenten, waaronder Treme-lo, ondertekenden op 25 juni 2014 het Europese Burgemeestersconvenant. Hiermee engageren ze zich om de CO2-uitstoot van hun gemeenten met min-stens 20% te verminderen tegen 2020. Daarnaast willen ze sterk inzetten op energiebesparing en gebruik van hernieuwbare energie. In Tremelo werden de eerste stappen al gezet door onder andere de vervanging van de verwar-mingsketel van het gemeentelijk zwembad en de geplande renovaties van de turnzalen en de gemeentelijke bibliotheek. Het burgemeestersconvenant is een belangrijke mijlpaal in de richting van een klimaatneutrale provincie. De ondertekenaars beloven om binnen het jaar een klimaatactieplan op te stellen met concrete maatregelen om de doelstellingen te behalen. Om dit plan op te stellen, baseren de gemeenten zich op een CO2-nulmeting. Deze nulmetingen zijn uitgevoerd door het Vlaams Instituut voor Technologische Ontwikkeling (VITO), in opdracht van de Vlaamse overheid.

Gemeenteraad van 22 meiDefinitieve vaststelling van het GRUP zonevreemde recre-atie Fase 1 - BaalDe gemeenteraad stelde definitief het GRUP zonevreemde recreatie vast. Tijdens het openbaar onderzoek werden 66 be-zwaarschriften ingediend waarvan er circa 95% werden ingewil-ligd. Hiermee ligt de weg open voor de verdere ontwikkeling van het Belevingscentrum Sven Nys op de Balenberg. Ondertussen werd dit dossier ook door de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant goedgekeurd.

Vernieuwen van stratenIn de meerjarenplanning wordt elk jaar een budget uitgetrok-ken voor verbeterings- en asfalteringswerken in tal van straten in onze gemeente. De gemeenteraad keurde de volledige of gedeeltelijke asfaltering goed van een aantal straten voor een totaal bedrag van 261.927 euro (inclusief btw). Tevens werd de hernieuwing van de rijbaan in beton voorzien in de Baalsebaan voor een bedrag van 49.652 euro (inclusief btw). Samen met Begijnendijk, waarmee de kosten gedeeld worden, worden even-eens een aantal straten vernieuwd.

In het kader van de verdere uitbreiding van de sociale verkaveling De Vadderlaan - Fase E, die gerealiseerd wordt door SWAL, keurde de gemeente de infrastructuurwerken goed, voor een bedrag van 25.567 euro. Hierdoor kan de nodige wegenis aangelegd worden om dit project bestaande uit 28 koopwoningen te realiseren.

Gemeenteraad van 26 juniHerstel DamiaanpleinDe gemeenteraad nam akte van de daadwerkelijke uitwerking van de dadingovereenkomst. Alle gemaakte kosten en de kosten voor de nog uit te voeren dienstverlenende taken in het kader van het hersteldossier worden gedragen door de aannemer en het studiebureau. De NV Laeremans voert tijdens de maand au-gustus de herstellingswerken uit.

Goedkeuring gunningsdossier DamiaanmuseumOp 23 juli 2013 werd een stedenbouwkundige vergunning afge-leverd voor het nieuwe Damiaanmuseum. Zowel het authentie-ke geboortehuis als de bestaande kapel, thans het verouderde museum, is als onroerend erfgoed geklasseerd. Het geboorte-huis werd buiten dit gunningsdossier gehouden en hiervoor zal een apart en specifiek restauratiedossier worden opgesteld. Het studiebureau Arteum Architects bvba - Grontmij nv stelde een

bijzonder bestek op voor het nieuwe gedeelte met een geïnte-greerde en gedeeltelijke renovatie van de kapel. Via een open aanbesteding zal op basis van de gunningscriteria een oproep gedaan worden aan aannemers om hun kandidatuur te stellen. De raming bedraagt 1.206.693 euro (inclusief btw). De vzw Da-miaan zal de museuminrichting en de exploitatie van het mu-seum in een latere fase voor haar rekening nemen.

Goedkeuring jaarrekening(en)Rond deze periode van het jaar worden traditioneel de rekenin-gen ter goedkeuring voorgelegd. De rekening van de gemeente Tremelo 2013 sluit af met een positief saldo van 3.137.912 euro. Een gedeelte van dit bedrag wordt terug opgenomen in 2014 omdat het om projecten gaat die in 2013 niet of niet volledig gerealiseerd werden. Tevens werden de rekeningen van de met de gemeente verbonden besturen zoals het OCMW en het auto-noom gemeentebedrijf goedgekeurd.

Wijziging reglement mantelzorgersReeds in 1988 voerde de gemeente Tremelo een reglement voor mantelzorgers in. Dit reglement werd ondertussen wel wat bijgesteld, maar was gezien de gewijzigde omstandigheden aan een grondige evaluatie toe. Het bedrag van 50 euro per maand is constant geble-ven, maar de toekenningscriteria werden verstrengd. Alle informatie hierover kan je vinden op de website of bij het OCMW.

Fair Trade gemeente - stap 1Binnen de gemeente Tremelo werd een Fair Trade trekkersgroep opgericht. Stap 1 werd gezet door de gemeente door de aan-koop van Fair Trade koffie, thee en koekjes.

Rioleringswerken NobelstraatIn de tweede fase van de werken (net voorbij de Lange Venstraat) is de riolering bijna volledig in de grond gelegd. Hier kan de af-werking beginnen. Eerst wordt het voet- en fietspad met klinkers afgewerkt, half september wordt hier eveneens een onderlaag in asfalt aangebracht.

De rioleringswerken in de laatste fase (fase 3/4) starten in de loop van september. Er wordt getracht om voor de winter over het vol-ledige resterende traject de onderlaag asfalt aan te brengen.

Zodra de aannemer voor de afkoppelingswerken gekend is, worden de prijsbestekken opgemaakt. Aquafin zal de bewo-ners hierover verder informeren.

Emiel Van Der Veldestraat, Eikenbos-laan, Wijnbergstraat en HooiveldwegDe gunning van de aannemers voor deze vier straten is bijna rond. Daarna starten de besprekingen met de verschillende nutsmaat-schappijen. Vermoedelijk kan de uitvoering van de riolerings- en wegeniswerken nog voor het einde van dit jaar starten.

Vernieuwing wegmarkeringenOm de verkeersveiligheid te garanderen is het van belang dat wegmarkeringen goed zichtbaar zijn. Er wordt daarom getracht om nog voor de start van het nieu-we schooljaar de wegmarkeringen in alle straten van Tremelo en Baal te hernieuwen.

Opmaak RUP zonevreemde sport en recreatie - fase 2Met het ruimtelijk uitvoeringsplan sport en zonevreemde recreatie - fase 2 wil de gemeente een oplossing bieden voor bestaande, vaak historisch gegroeide, zone-vreemde sport-, recreatie- en jeugdactiviteiten die niet werden opgenomen binnen de eerste fase van het RUP.

Er werd gestart met een bevraging bij een selectie van zonevreemde verenigingen om een duidelijk beeld te krijgen van de bestaande en gewenste ruimtelijke structuur. Op basis van de resultaten van dit onderzoek selecteert de gemeente die ver-enigingen die in aanmerking komen voor verder onderzoek binnen het RUP. In samenspraak met deze verenigingen bepaalt de gemeente hun toekomstige ruimtelijke ontwikkelingsmogelijkheden zoals het behouden van de activiteiten op de site, een herlokalisatie naar een meer geschikte plaats, uitbreidingsmogelijkheden, enz. Op basis van deze besprekingen wordt een voorontwerp opgemaakt dat voor verder overleg wordt voorgelegd aan verschillende adviesverlenende instanties.

Dienst ruimtelijke ordening, tel. 016 52 54 23, [email protected]

info

Nieuws uit de

gemeenteraadOpenbare werken in planning & uitvoering

Uitbreidingswerken kerkhof BaalIn de loop van de maand september starten uitbreidingswerken aan het nieuwe kerkhof in Baal. Er worden bijkomende structu-rele voorzieningen aangelegd voor urnenvelden en een urnen-muur. Deze werken duren tot half oktober.

Renovatie kerktoren Sint-Annakerk BaalVanaf eind augustus wordt het tweede (bovenste) gedeelte van de kerktoren in Baal gerenoveerd. De Kerkfabriek Sint-Anna gaf hiervoor de opdracht. De renovatiewerken zullen enkele maanden duren. De kerk blijft echter steeds toeganke-lijk voor het publiek.

Nieuwe straatnaambordenEen aantal straten in onze gemeente hebben nog geen straat-naamborden, anderen zijn aan vervanging toe. Om een uniform geheel te krijgen, worden alle straatnaamborden vernieuwd. Dit werk zal vanaf september gefaseerd uitgevoerd worden. De eer-ste uitvoeringsfase start in Baal. Ondertussen loopt de productie voor Tremelo waarna ook hier de plaatsing gebeurt.

Openbare werken, [email protected], tel. 016 52 54 93. Volg het verloop van de werken op www.tremelo.be/wegenwerken

info

Page 9: Info Tremelo september-oktober 2014

COLOFONVerantwoordelijke uitgever: College van Burgemeester en schepenen Veldonkstraat 1, 3120 Tremelo

Vormgeving & druk: Drukkerij Michiels

Gedrukt op papier van verantwoorde herkomst

www.tremelo.be

GemeentehuisVeldonkstraat 1, 3120 Tremelo tel. 016 53 16 66 - fax 016 52 54 09 www.facebook.com/gemeentetremelo

· maandag 09.00 - 12.00 uur en 13.30 - 16.00 uur · dinsdag 09.00 - 12.00 uur en 17.00 - 19.00 uur · woensdag 09.00 - 12.00 uur en 13.30 - 16.00 uur · donderdag 09.00 - 12.00 uur en 17.00 - 19.00 uur · vrijdag 09.00 - 12.00 uur

Technische uitvoeringsdienstGeetsvondelstraat 7, 3120 Tremelo tel. 016 52 54 90 - fax 016 53 45 97

Buitenschoolse kinderopvang PimpernelNobelstraat 213, 3128 Tremelo-Baal tel. 016 52 54 81 administratie: tel. 016 25 28 31 - fax 016 53 38 56

Baalsebaan 233, 3128 Tremelo-Baal tel. 016 25 16 09

Barbarastraat 66, 3120 Tremelo-Ninde tel. 016 25 76 25

· Schooldagen: voor en na school 07.00 - 08.30 uur en 16.00 - 19.00 uur Vrijdagnamiddag: 15.30 - 19.00 uur Woensdagnamiddag: 12.00 - 19.00 uur (Bonten Os)

· Snipper- en vakantiedagen: 07.00 - 19.00 uur (Bonten Os)

ZwembadVeldonkstraat 3, 3120 Tremelo - tel. 016 52 54 42

· maandag 07.30 - 09.00 uur 16.00 - 19.00 uur en 19.00 - 20.00 uur (aquagym alleen met voorinschrijving aan de kassa)

· dinsdag 07.00 - 09.00 uur 16.00 - 20.00 uur 21.30 - 22.30 uur (aquagym alleen met voorinschrijving aan de kassa)

· woensdag 07.30 - 09.00 uur en 13.30 - 19.00 uur · donderdag 07.30 - 09.00 uur 12.00 - 13.00 uur (uitsluitend senioren) 16.00 - 19.00 uur

· vrijdag 07.30 - 09.00 uur en 16.00 - 21.00 uur · zaterdag 10.00 - 17.00 uur · zondag gesloten

BibliotheekKruisstraat 12, 3120 Tremelo tel. 016 52 54 73 - fax 016 52 08 86 www.facebook.com/debib.tremelo

· maandag gesloten · dinsdag 09.00 - 12.00 uur en 18.00 - 20.00 uur · woensdag 13.30 - 16.30 uur · donderdag 18.00 - 20.00 uur · vrijdag 18.00 - 20.00 uur · zaterdag 09.00 - 12.00 uur

Dienst vrije tijdWerchtersebaan 1, 3120 Tremelo tel. 016 52 54 40 - fax 016 53 56 85 www.facebook.com/vrijetijd.tremelo

· openingsuren: idem gemeentehuis · gesloten tijdens schoolvakanties

OCMW - sociale dienstBaalsebaan 289, 3128 Tremelo-Baal tel. 016 53 75 40 - fax 016 53 75 46

· maandag 09.00 - 12.00 uur · dinsdag 09.00 - 12.00 uur en 18.00 - 20.00 uur · woensdag gesloten · donderdag 09.00 - 12.00 uur · vrijdag 09.00 - 12.00 uur

Kind en GezinHilstraat 7, 3120 Tremelo

· Zittingen preventieve ondersteuning: na telefonische afspraak

· Kind en Gezin-lijn: tel. 078 150 100 Elke werkdag 08.00 - 20.00 uur

Intergemeentelijke preventiedienstalcohol- en druggebruik & Dienst burenmiddeling Veldonkstraat 1, 3120 Tremelo Facebook Drugspreventie Begijnendijk-Rotselaar-Tremelo

· Alleen op afspraak Tel. 016 61 63 09 of 0478 88 02 22