Info Ridderke 2015-2016

16
2015-2016 Alle kampfoto’s op facebook: Scouts Ronse - Foto’s

description

 

Transcript of Info Ridderke 2015-2016

1

2015-2016

Alle kampfoto’s op facebook:Scouts Ronse - Foto’s

2

VOORWOORD

REDACTIE

GROEPIES

Allerliefste lezers,

Wij hier op de Ridderke-redactie zijn er weer helemaal klaar voor! Na zo’n zalige kampen kan het niet anders dan een spetterend jaar worden. Wij hebben er alvast ontzettend veel zin in.

Alle kampfoto’s zijn te bezichten op onze facebook pagina: Scouts Ronse - Foto’s

Onze zotte reporters van dienst zijn dit jaar weer Amelieke en Sander. De eindredactie wordt door Rosanne en Katleen verzorgt, en ikzelf zorg voor de vormgeving. We hopen ten zeerste jullie verslagen en foto’s te mogen ontvangen geduurende het hele jaar; want hoe meer verslagen, foto’s en dergelijke wij krijgen, hoe dikker het Ridderke wordt. Geef deze dus zeker af aan jullie leiding of stuur het ons gewoon door naar: [email protected].

Maak dus maar gauw je zak voor op overgang (vergeet je propere onderbroekje niet!) en dan zien we elkaar weer snel terug.

PEACE OUT

Uitbundige Stekelstaartzwaluw

Beste leden, ouders, leiding en sympathisanten!

Wij hopen dat jullie allemaal een fantastisch scoutsjaar achter de rug hebben met kroon op het werk de kampen. Na jullie massale reactie van mail of op facebook kunnen wij als GRL enkel trots zijn op wat onze ploeg voorbije jaar gerealiseerd heeft. Elk jaar streven wij naar verbetering en verfijning van onze activiteiten. Dit kan natuurlijk enkel omdat jullie ons het vertrouwen geven om uw kostbare kinderen naar onze scouts te sturen.

Dit is ons derde en laatste jaar als groepsleiding. Met veel goesting, omdat we zien dat onze groep kerngezond en zeer levendig is. Met onze super leuke leidingsploeg gaan we er een topjaar van maken ! Want er zijn ook oud leiding terug gekomen en oud jin die het ook volledig ziet zitten om leiding te worden. Hou jullie maar goed vast !

Zoals het jaarthema zegt zullen wij paraat staan om niet scoutsen te tonen wat wij allemaal wel kunnen ! Met jullie ethousiasme moet dit geen moeilijke opdracht zijn. Er staat weer veel op het programma ! Zoals wafelbak, kerstfeestje, vredeseilanden, playbackshow, kampen, kaasavond, etc.

We hopen jullie allen snel terug te zien !

Scoutsgroet, jullie groepies !

H

T

3

OVERGANG19 - 20 Sept 2015

Het nieuwe scoutsjaar is in zicht !We starten met onze knaller, de Overgang!

Oftwel ons startweekend.

De scouts moeten, zoals de jaarlijkse traditie voorschrijft, door het uitdagingenparcours gaan om een nieuwe tak of hogere graad te bereiken. De kleinsten trekken er na wat ravotten te voet op uit naar een overdekte slaapplaats. Jonggidsen, jongverkenners en givers moeten eerst de bredere omgeving in en rond Ronse met de fiets platrijden, al dan niet met behulp van opdrachten, eer ze zullen weten waar de tent zal opgesteld worden voor een kampvuurtje en een supergezellige nacht met hun kameraden

NODIG* 3 euro* Enthousiasme* Lunchpakket* Slaapzak & matje* Pyjama* Zaklamp* Regenjas* Verse T-shirt en Onderbroek* Fiets is verplicht voor alle grote takken! ( jonggidsen, jongverkenners, givers en JIN )

ZATERDAG

ZONDAG10.30: iedereen welkom op Carrick.11.00: leidingsvoorstelling12.00: begin BBQ & mogelijkheid tot inschrijven

lekker worsten BBQ van het oudercomité op ZONDAGVerschillende soorten worsten & groentjes à volonté!

13 euro volw, 8 euro voor kinderen tot 12jVeggies geven eerst een seintje!Contacteer bij de voorzitter: [email protected]

VANAF CIRCA 12U: VERKOOP UNIFORMEN (HEMDEN, T-SHIRTS, PULLS,

PETJES), ONTBREKENDE KENTEKENS EN DASSEN

14uCARRICK

4

BE PREPARED!

Beste (groeps)leiding, Beste scout en gids, Heb jij dit jaar je eigen tent vol talent ontdekt? Dan dagen wij je volgend jaar uit om die talenten te gebruiken en iedereen het vuur in scouting te laten zien.

Nothing beats the originalMet Be Prepared zetten we dit jaar één van onze rotsvaste basispijlers extra in het licht: dienst. “Wees paraat om het juiste ding te doen op het juiste moment”, zei onze

oprichter, Chief Scout of the World Baden Powell himself, 100 jaar geleden. Met zijn legendarische motto Be Prepared stak hij het vuur aan de lont, want miljoenen scouts en gidsen over de hele wereld gebruiken Be Prepared nog altijd als lijfspreuk. Van in het begin is dienst zo één van onze handelsmerken, maar toch kunnen we dienst moeilijk uitroepen tot de meest populaire basispijler. ‘Dienst’, ‘helpen’ of ‘goede daad’ vinden we al snel wat soft of te oubollig klinken. We moeten af van die drempelvrees en terugkeren naar het vuur in scouting. En hoe kan je dat beter doen dan door een heel jaar paraat te staan voor elkaar, je groep en de wereld onder het motto ‘Be Prepared’?

Vuur in scoutingAls scouts en gidsen zijn we niet onverschillig voor de wereld rondom ons. We proberen ons bewust te zijn van dingen die dichtbij of verder af gebeuren en gaan zelf aan de slag. Klaar staan om anderen te helpen, een handje toesteken waar nodig en bereid zijn om verder te gaan dan onze eigen leefwereld: het is als een vuur, een brandend spoor dat we doorgeven. Wij zijn niet op zoek naar erkenning en willen niets tastbaars in ruil, maar we willen actief en “met groot plezier en kleine daden opkomen voor onze omgeving en een kleurrijk Vlaanderen.” En wij, als leiding, moeten onze leden hierbij helpen door zelf het goede voorbeeld te geven, hen aan te moedigen om dienstbaar te zijn en hun goede daden te waarderen.

572 wekenDienstbaar bén je niet zomaar uit het niets, je moet het leren en dat kost tijd. We kiezen er daarom bewust voor om jullie de dienstgedachte te leren en onze leden voor te bereiden: Be Prepared. Van onze jongste takken verwachten we niet dat ze meteen actieve wereldverbeteraars zijn, maar een

5

eerstejaars kapoen die een tweedejaars helpt zijn veters te knopen of helpen waar je kan tot begrip in elk nest of volkje maken: dat is paraat zijn. Met de oudere takken kan je al een stapje verder gaan en werken aan grotere projecten. Leer hen dat dienst niet enkel binnen scouting kan, daag hen uit en sta versteld van het prachtige resultaat. Tussen de eerste scouts- en gidsenminuut bij de kapoenen of zeehondjes en het begin van het jinjaar liggen 572 weken. Tijd genoeg dus om het te leren!

Let it burnHou als (groeps-)leiding dit jaar het vuur van dienst in scouting mee brandend. Toon dat ze op jou kunnen rekenen, steun samen betekenisvolle initiatieven, trek er op uit met de Uitwijker of werk mee aan Open Kamp. Laat jouw vonk naar je leden overslaan en zorg mee voor gelukkige mensen in een rechtvaardige wereld. Wakker het vuur in scouting dit jaar aan en laat iedereen vooral meegenieten van… de overweldigende warmte.

Warme groet van de nationale leiding

JAARLIED‘k Wil de hele wereld laten zien wat ik voelEn wil je laten delen in ons streven naar één doel.We kunnen zoveel meer in ’t leven, vuur dat in ons brandt doorgeven.Zoals een levenslijn!Elke dag gebeurt wel iets waar je niet achter staatSluit je ogen niet, ga er op af en praat.

Wees paraat!En zet je schouders eronder.Wees paraat!Met elkaar en niet zonder.BE PREPARED!Voor een betere wereldBE PREPARED!Om het vuur door te gevenBE PREPARED!Om je leven te leven.

Van Hasselt tot De Panne zingen wij dit liedEn altijd wil ik luisteren als jij het niet meer ziet.Want helden hebben wij niet nodig, zijn volkomen overbodig.Wees gewoon jezelf!Kijk vooruit en doe je ding op ’t goede momentDans en lach en zing en spring, gebruik al je talent.

Wees paraat!En zet je schouders eronder.

Wees paraat!Met elkaar en niet zonder.BE PREPARED!Voor een betere wereldBE PREPARED!Om het vuur door te gevenBE PREPARED!Om je leven te leven.

Kleine daden, grote dromen‘k Voel het door mijn aders stromen.Groot of klein, arm of rijkHier is iedereen gelijk!Staat de zon hoog aan de hemelRegent het soms pijpestelen?Voor ons kan dat echt geen kwaadSteeds staan wij opnieuw paraat!Ik bind jouw veters, jij mijn haarIk zing een lied, hij speelt gitaar.- ’t Is cliché, ja -maar wij zouden door een vuur gaan voor elkaar!

Het vuur dat knettert, open mondTakken zoeken op de grond.Wakker blijven, nooit meer slapenVriendschap blijft het mooiste wapen!

Wees paraat!En zet je schouders eronder.Wees paraat!Met elkaar en niet zonder.BE PREPARED!Voor een betere wereldBE PREPARED!Om het vuur door te gevenBE PREPARED!Om je leven te leven.

6

LEIDINGS-VOORSTELLING

7

KAPOENEN

JONGENS & MEISJES van 6 tot 8 jaar

Het leven van een kapoen is er één vol spel, fantasie, creativiteit en expressie. En daar spelen we volop op in. Het hoogtepunt in een kapoenenleven? Voor de eerste keer op kamp!

[email protected]

Goedlachse Herdwick

Febe Michels0477 75 76 26

Zachtaardige Palmtortel

Liza Carteus0472 45 39 74

Doorzettende Seriema

Thomas Bourgeus 0498 56 17 75

Enthousiasmerende Lori

Cato Waeterloos0489 56 17 00

ELKE ZONDAG

VAN 9U30 TOT 11U45

OP CARRICK

8

KABOUTERSMEISJES van 8 tot 11 jaar

Kabouters verkleden zich, maken veel plezier, tonen dat ze beter dan de jongens zijn... en zijn vrij om iets zelf en van elkaar te leren. Bij Kabouters staan vaak hun vriendjes centraal en waar kan je die beter vinden dan bij de scouts?

[email protected]

Vreedzame KeaFreya Bevernage

0479 21 13 39

Uitbundige StekelstaartzwaluwGladys Roos0475 25 98 62

Verwonderde Coscoroba

Margot Bellinck 0472 67 63 03

Temperamentvolle Gnoe

Louise Bellinck0497 04 69 50

Vurige WasbeerAmelieke Van Brandt

0476 48 06 18

ELKE ZONDAG

VAN 9U30 TOT 11U45

OP CARRICK

9

WELPEN

JONGENS van 8 tot 11 jaar

Welpen ontdekken de wereld, leren samen spelen en doen hun eigen zegje. Ze dollen en rennen door het bos als gekken... Door de activiteiten vormen ze een hechte groep waarin ze samen dingen realiseren en zo hun individuele grens wat verleggen. Ze leren zelf dngen doen en ontdekken bepaalde scoutstechnieken op speelse wijze.

[email protected]

Ondeugende PandaVictor Cornelus

0487 68 17 02

StokstaartRosanne Moreels

0478 28 92 81

Volgzame OtogoneBram De Worm

0498 43 70 02

ELKE ZONDAG

VAN 9U30 TOT 11U45

OP CARRICK

10

JONGGIDSENMEISJES van 11 tot 13 jaar

Ze leren samenwerken, initiatief nemen en de handen uit de mouwen steken. Samen met hen overleggen we en beleven we hun nieuwe uitdagingen. Zoals het eerste groot kamp, een 2-daagse, hun eigen potje koken, samen sjorren, ...

[email protected]

Speels WinterkoninkjeElias De Groote0497 65 11 39

Levenslustig Winterkoninkje

Charlotte Vandemarliere

0477 44 26 19

Levendige Vlinder

Sjarel Van Cauter

0493 60 97 71

ELKE ZONDAG

VAN 8U45 TOT 11U45

OP CARRICK

11

JONGVERKENNERS

JONGENS van 11 tot 13 jaar

Jongverkenners trekken er graag op uit om te ravotten in de natuur of verkennen graag hun omgeving. Tijdens het scoutsjaar leren ze samenwerken en worden hen allerlei scoutingtechnieken bijgebracht, zoals sjorren, kompaslopen, koken op vuur, ... Deze technieken worden vooral toegepast op kamp. Stilaan leren ze ook dat scouting niet stopt na de vergadering.

[email protected]

Goedhartige slangenhalsvogel

Felix cornelus0487 51 96 60

Onverschrokken LijsterIlka Dhondt 0498 33 21 18

Ondernemende Sneeuwuil

Jana Dupont0493 58 93 27

Latente LepelaarSeppe Van Brandt

0477 49 68 62

ELKE ZONDAG

VAN 8U45 TOT 11U45

OP CARRICK

12

GIVERSJONGENS & MEISJES van 14 tot 16 jaar

Bij de givers is er honger naar grotere projecten: verder trekken met de fiets, te voet of een extra uitstap, dingen realiseren en uitgedaagd worden door elkaar of door de leiding. Wat ook kan, is juist gewoon

eens gezellig samenzijn. Tegelijkertijd leren ze zichzelf beter kennen en delen ze deze zoektocht met hun vriendenkring en leiding.

[email protected]

Bedrijvige secretarisvogel

Gregorio De Groote 0474 06 50 20

Doordachte GnoeJorgen Dhondt0495 45 16 40

Significante SpitssnuitdolfijnPieter Dhondt0471 41 57 85

Betrouwbare sneeuwstormvogel

Koen Van Butsele0494 76 41 68

Kritische SneeuwuilKatleen Van Butsele

0498 22 01 23

Verstandige Secretarisvogel

Ruben Dhondt 0474 06 98 68

ELKE ZONDAG

VAN 8U45 TOT 11U45

OP CARRICK

13

JIN

JONGENS & MEISJES van 17 tot 18 jaar

Wat is Jin zijn? Dat bepalen ze zelf. Leiding is geen leiding meer, maar begeleiding. Wie weet slaan ze dit jaar hun tenten in het buitenland op, krijgt het jinlokaal een Keith Harring-look of is muziek de factor die hen bindt. Inspraak, ploeggeest en zelfstandigheid staan voorop. Jins zijn zwervers; blijvend onderweg ...

[email protected]

Begaafde Bergbever

Maarten Dhondt0477 72 51 75

Integere SpitsvogelKenny Decatelle

0475 21 39 77

Zorgzaam HertJeroen Liveyns

0476 68 94 06

14

HELPENDE HANDENNaast leiding en lid zijn er nog een hoop andere scoutsgezinden die deze groep staand houden. Voor meer info

over financiën, inschrijven, artikels of het uitlenen van materiaal mag u ons altijd een mailtje of een seintje geven.

GROEPIES

SECRETARIAAT

MATERIAALMEESTERS

RIDDERKE

OUDERCOMITE

[email protected]

Jeroen 0476 68 94 06 Maarten 0477 72 51 75Gregorio 0474 06 50 20

[email protected]

Maarten 0477 72 51 75

[email protected]

Gladys 0475 25 98 62Amelieke 0476 48 06 18Sander 0491 50 17 56 Katleen 0498 22 01 23Rosanne 0478 28 92 81

[email protected]

Gregorio 0474 06 50 20Jean-françois 0473 12 64 06 Seppe R. 0479 71 86 68 Michaël 0474 69 96 82 Koen 0494 76 41 68Ruben D. 0474 06 98 68

[email protected]

Peter De Worm 0476 50 02 98

15

VAARWEL...

Zweverig Roodborstje

DUPoNT & Roosconsultant detectives

Is je kabouter zijn gamel kwijt? Of is je welp weer wild geweest en vind hij zijn das niet meer? Vindt je jonggiver zijn slaapzak niet terug? Dupont & Roos is DE oplossing!

Wij voeren in uw opdracht een grondig onderzoek.

Ook kunt u ons werk verlichten door op overgang al eens rond te neuzen in de verloren voorwerpen.

STUUR EEN GELE BRIEFKAART NAAR WALENWEG 0, 9600 RONSE EN KRIJG BINNEN DE MAAND EEN ANTWOORD.

Afscheid nemen doet pijn. Ook al bewandel je nu een nieuw pad, een scout blijf je voor je hele leven.

Het ga je goed Sebastiaan!

16

InschrijvingEen nieuw scoutsjaar betekent ook tijd om opnieuw in te schrijven. Het lidgeld bedraagt dit jaar 40 euro per lid. Hierop kunnen we erachter geen kortingen geven voor broers en zussen. Van dit lidgeld wordt 32 euro doorgestort naar het nationaal verbond. Dit wordt gebruikt voor de verzekering, de pedagogische & administratieve ondersteuning en briefwissel van het nationaal verbond. De overige 8 euro gebruken wij voor interne werking, abonement op het Ridderke, jaarkenteken, beloftekentekens, overgangskentekens en andere briefwisseling. Om alles heel vlot te laten verlopen, vragen we u om:

1) het lidgeld te betalen:Per overschrijving op BE96 7370 2351 8705 met vermelding van je naam, tak en geboortedatum of gepast CASH op de overgang zondag 20 september tussen 12u30 en 14u00.

2) het jaarkenteken in ontvangst te nemen op overgang:Wie cash betaalt ontvang onmiddellijk zijn jaarkenteken op de overgang. Wie per overschrijving betaalt, hou er rekening mee dat een overschrijving naar KBC een tijdje kan duren.

3) De contactgegevens na te kijken:Wie vorig jaar lid was, kan de gegevens even doorlopen met de verantwoordelijke bij de inschrijvingen op de overgang zodat hier geen fouten in zitten. Nieuwe leden vragen

we om zich in te schrijven op onze website www.scoutsronse.be dit via het tabblad “lid worden”. Zo zit uw kind in ons systeem.

4) Reclame maken en vrienden uitnodigen in de scouts: Voor wie een vriend(in) meebrengt naar de scout zit er geen bonus malus in, al is het hebben van een extra vriend(in) ook wel een leuk ding op zich. Nieuwe leden mogen tot 3 maal toe een vergadering proberen, vervolgens worden ze verplicht om zich in te schrijven. De contactgegevens kunnen gemaild worden naar [email protected], en na het ontvangst van het lidgeld wordt het jaarkenteken opgestuurd of via de leiding bezorgd.

KalenderSEPTEMBER 2015

Zaterdag en zondag 19 & 20 september

Overgang

Zondag 27 septemberVergadering

oktober 2015Zondag 4 oktober

Vergadering

Zondag 11 oktoberVergadering

Zondag 18 oktoberVergadering

Zondag 25 oktoberVergadering

SCHRIJF JE IN OP ONZE WEBSITE

WWW.SCOUTSRONSE.BE

KLIK OP “LID WORDEN”

Vraag ook zeker een login aan voor de “Scouts en Gidsen

Vlaanderen” portal.