INFO Info/Indaver_Info_09... INFO 1 Ziehier de nieuwe, afgeslankte Indaver Info. Afgeslankt omdat...

INFO Info/Indaver_Info_09... INFO 1 Ziehier de nieuwe, afgeslankte Indaver Info. Afgeslankt omdat ... page 1
INFO Info/Indaver_Info_09... INFO 1 Ziehier de nieuwe, afgeslankte Indaver Info. Afgeslankt omdat ... page 2
INFO Info/Indaver_Info_09... INFO 1 Ziehier de nieuwe, afgeslankte Indaver Info. Afgeslankt omdat ... page 3
download INFO Info/Indaver_Info_09... INFO 1 Ziehier de nieuwe, afgeslankte Indaver Info. Afgeslankt omdat ...

of 3

 • date post

  11-Feb-2020
 • Category

  Documents

 • view

  0
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of INFO Info/Indaver_Info_09... INFO 1 Ziehier de nieuwe, afgeslankte Indaver Info. Afgeslankt omdat...

 • 1INFO

  Ziehier de nieuwe, afgeslankte Indaver Info. Afgeslankt omdat we steeds meer inzetten op digitale informatiesystemen die ons in staat stellen korter op de bal te spelen en u de informatie te bezorgen die ú wenst. Een lezersenquête wees uit dat dit aansluit bij de wensen van een belangrijk deel van onze doelgroep. Nochtans was ook de vraag naar een gedrukte versie niet te verwaarlozen. Daarom voorzien we, zolang die wens er is, deze beknopte versie van de u vertrouwde Indaver Info. Met informatie over onze activiteiten in België. Al sluiten we niet uit dat we af en toe zullen berichten over andere regio’s. Wenst u toch via de mail onze nieuwsbrief te ontvangen, meld u dan aan op onze website www.indaver.be

  Parcours langs installaties in Doel en uniek zicht Tijdens de Open Bedrijvendag kijkt u achter de schermen van onze roosterovens en wervel- bedovens. Deze verwerken huishoudelijk restafval, bedrijfsafval en slib. We winnen daarbij stoom en stroom terug. U komt meer te weten over ‘ECLUSE’, het nieuwe industriële stoomnetwerk, het grootste van Europa, waarvoor we de warmte zullen leveren. In onze asbehandeling halen we uit het residu van de verbranding materialen voor bouw en metaalindustrie. In onze installaties voor lampenverwerking ziet u hoe we uit uw oude lampen glas, metalen en zeldzame aardmetalen winnen. Tijdens dit indrukwekkende parcours kan u ook genieten van een zicht op de haven. Bezoekers zijn welkom van 10u tot 17 uur. De laatste rondgang begint om 16u. Kinderen kunnen het parcours meedoen vanaf 6 jaar. Voor kinderen van 2,5 tot 6 jaar voorzien we animatie. Een deel van het parcours is ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

  Sla 4 vliegen in 1 klap op site Hooge Maey

  Brengt u op 2 oktober een bezoek aan de Hooge Maey, dan slaat u vier vliegen in één klap. Samen met AMORAS, Vleemo en Indaver tonen we u hoe we in de Antwerpse havenregio duurzaam omspringen met materialen en energie. Zo zorgen we voor vandaag én voor morgen.

  Met een hop-on-hop-off bus komt u langsheen de twee sites van AMORAS, het project dat baggerspecie uit de Antwerpse haven op de meest duurzame en ruimtebesparende manier verwerkt. U gluurt binnen bij Indaver Antwerpen en verneemt hoe de energie uit de verwerking van industrieel afval onmiddellijk weer een toepassing krijgt, als warmte voor de AMORAS-gebouwen. U maakt kennis met het fascinerende verhaal van de stortplaats van de Hooge Maey, die werd omgetoverd tot groene energiecentrale. In dit verhaal spelen gasmotoren, algen en waterzuiveringsinstallaties de hoofdrol. En tenslotte komt u oog in oog te staan met een mastodont van een windturbine van VLEEMO.

  Extraatje voor sportieve vroege vogels Sportievelingen krijgen de kans om de Hooge Maey van zijn meest indrukwekkende kant te zien. Een mountainbikeparcours tot op de hoogste berg van de provincie Antwerpen ligt voor hen klaar. Op voorwaarde dat ze hiervoor vroeg uit de veren komen! Van 8 tot 10 uur kunt u het parcours rijden. Kijk op www.hoogemaey.be/OBD2016 voor alle details.

  Praktisch Alle praktische info vindt u op de websites van Indaver België en van Hooge Maey.

  www.indaver.be www.hoogemaey.be/OBD2016

  Kom op 2 oktober naar Indaver en SLECO en Doel en de site van de Hooge Maey. Neem een kijkje achter de schermen van al die installaties die afval omzetten in materialen en energie voor een duurzamere economie. Onze medewerkers passen de vakgebieden, aangeduid met de afkorting ‘STEM’ (Science, Technology, Engineering en Mathematics) dagdagelijks toe om onze hoogtechnologische installaties te laten werken op de best mogelijke manier. Wij zijn ervan overtuigd dat kennis de sleutel is tot het leefbaar houden van de planeet.

  Open Bedrijvendag op 2 oktober: 'STEM' voor de toekomst

  Voorwoord

  Plastic to chemicals

  Facilitator en poortwachter

  Uw lampen gerecycled

  Oplossing voor Chloorafval

  Transport via water

  Voor God en geld

  INFO SEPTEMBER 2016 ZEVENTIENDE JAARGANG PERIODIEK TIJDSCHRIFT www.indaver.be

  Rob Kruitwagen

  Energie en grondstoffen uit afval? Kom zien hoe wij dat doen.

  http://www.indaver.be http://www.hoogemaey.be/OBD2016

 • 2 INFO 3INFO

  Minder file, minder CO2-uitstoot, minder brandstof Het belangrijkste voordeel van het vervoer van afval via binnenvaart is de positieve wijze waarin het bijdraagt tot een oplossing voor het mobiliteitsprobleem in de Europese logistieke regio.

  Alle partners in het project willen de ecologische voet- afdruk van het transport van afval zo klein mogelijk houden. Daarom hebben ze intensief samengewerkt om een vermindering van de emissies te bekomen. Elke motor -vracht-wagenmotor of scheepsmotor- geeft bij zijn werking een aantal verbrandingsgassen vrij, vooral het broeikasgas CO2. Het transport gebeurt vanuit Leuven met een relatief klein binnenvaartschip (type Kempenaar met 10 containers) en met grotere contai-

  nerschepen met gemengde vrachten vanuit Vilvoorde. Afhankelijk van de ouderdom van de motoren van de gebruikte schepen, de grootte van het vaartuig en het type voertuigen die voor- en natransport doen, kan de CO2 uitstoot van het multi-modale transport dalen tot 50 % van dat van traditioneel vrachtwagentransport.

  Daarnaast toonde VITO ook een belangrijke verminde- ring van het brandstofverbruik aan. Minder luchtver- vuiling door de binnenvaart hangt nauw samen met zo'n vier keer minder brandstofverbruik per ton en per kilometer. Hierbij is het voor- en natransport inbe- grepen.

  Hogere kostprijs Er hangt weliswaar een hoger prijskaartje aan het multi- modale transport. Diverse werkgroepen bogen zich hierover en zochten oplossingen voor tal van problemen (kostprijs, veiligheid,…). De grootste hinderpaal betrof de substantiële meerkost van dit multi-modaal transport. De kilometers over het water mogen dan wel goedkoper zijn dan die over de weg, toch zijn nog tal van logistieke bewegingen nodig om het afval van bij de laadplaats tot in de bunker van de verbrandingsinstallatie te krijgen. Vandaag zijn alle partners het eens over een verde- ling van die extra kost maar zoeken zij nog steeds naar optimalisaties.

  Aangepaste container na uitgebreide tests Eén van de logistieke euvels die te overwinnen waren, was het type container. Die moet afsluitbaar zijn om milieu- en hygiënische redenen (bvb. vermijden van geurhinder, zwerfvuil en ongedierte). Anderzijds moet de container op een veilige manier te laden en te lossen zijn. Een bestaande 30-voet container werd daarom omgebouwd. Dit type kan tot 22 ton afval bevatten zonder problemen bij het lossen. De testcontainer is sedert december 2015 in circulatie en de bevindingen zijn positief. De veiligheid bij het lossen werd o.a. verbeterd door de binnenzijde van de container glad te maken, zodat het afval niet blijft steken achter dwars- balken. De stalen bovenkant van de container werd verwijderd en vervangen door klapnetten.

  Partnership In dit project werken tal van organisaties al meer dan tien jaar samen met Indaver: de Vlaams-Brabantse intercommunales, de provincies Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen, Waterwegen en Zeekanaal en Van Moer Stevedoring.

  Circulaire economie in de praktijk Indaver stelt alles in het werk om zo veel mogelijk herbruikbare materialen en energie te recyclen. Met de bouw van deze nieuwe verwerkingsinstallatie met een capaciteit van 40 000 ton, zal Indaver productie- residu's en chloorresidu's recyclen om chloor in de vorm van HCl, beter gekend als zoutzuur terug te winnen. Zoutzuur is een product dat grotendeels wordt gebruikt in de chemische, petrochemische, metaalverwerkende en agrosector. Indaver ontwikkelt een duurzame oplossing voor het grondgebied van Duinkerke en verwezenlijkt een kringloopeconomie die het milieu zowel beschermt als respecteert.

  Industriële symbiose in Duinkerke Door de gunstige ligging in de nabijheid van onderne- mingen en de wisselwerking hiermee, kunnen we spreken van een industriële symbiose. Ecophos, producent van fosfaten en buurbedrijf van IndaChlor®, zal het zoutzuur in zijn productieproces gebruiken. In plaats van deze grondstof te vervoeren over de weg, zal Indaver dit herwonnen materiaal rechtstreeks via pijpleidingen leveren. De opgewekte energie afkomstig van het verwerkingsproces van IndaChlor® wordt, eveneens via een pijpleiding, aan een ander naburig bedrijf geleverd. Voor Duinkerke is deze situatie bijzonder gunstig gezien dit industrieel-ecologisch project twee nabijgelegen industrieën gaat bevoorraden en de regio Nord-Pas de Calais, de haven en het industriegebied van Duinkerke zal versterken.

  Multimodaal transport De productieresidu's zullen uit verschillende regio’s in de buurt van Duinkerke worden aangevoerd. Duinkerke beschikt over een goede logistieke aansluiting, toegang tot de spoorwegen, profiteert van de nabij- heid van de zee en de snelweg A16. Dit alles biedt een groot aantal uiteen- lopende transportmogelijkheden.

  Hoogwaardige materialen uit industriële residu's winnen Indaver is continu op zoek naar innovatieve methodes om nog meer energie en materiaal uit afvalstoffen te kunnen halen. Met IndaChlor® worden deze ambities werkelijkheid in Duinkerke. Indaver heeft veel ervaring opgedaan in de kringloopeconomie en het herwinnen van zoutzuur (HCI). Sinds 2001 beheert Indaver een recyclinginstallatie van HCI bij staalreus Tata Steel IJmuiden (Nederland) waar 165 000 ton verontreinigd beitszuur wordt behandeld en zoutzuur wordt terug- gewonnen, zodat nagenoeg 100% door Tata Steel kan worden hergebruikt.

  Op ons youtubekanaal vindt u een film