Info Hechtel-Eksel augustus 2015

16
Info van en voor de inwoners van Hechtel•Eksel augustus 2015 INFO www.hechtel-eksel.be WINKELEN IN EIGEN GEMEENTE JE BLIJFT PLAKKEN Najaarskalender WAT IS ER TE DOEN IN HET NAJAAR Bevrijding LAAT JOUW VLAG WAPPEREN!

description

Lees hier het infoblad van augustus digitaal

Transcript of Info Hechtel-Eksel augustus 2015

Page 1: Info Hechtel-Eksel augustus 2015

Info van en voor de inwoners van Hechtel•Eksel

augustus 2015

INFOwww.hechtel-eksel.be

WINKELEN IN EIGEN GEMEENTEJE BLIJFT PLAKKEN

NajaarskalenderWAT IS ER TE DOEN IN HET NAJAAR

BevrijdingLAAT JOUW VLAG WAPPEREN!

Page 2: Info Hechtel-Eksel augustus 2015

2 inhoud • www.hechtel-eksel.be

COLOFONRedactie: [email protected]

Vormgeving & druk: [email protected] uitgever:

College van Burgemeester en Schepenen Hechtel-EkselDon Boscostraat 5 - 3940 Hechtel-Eksel

Ik denk dat veel van ons hetzelfde gevoel hebben nu de

vakantie is voorbij gevlogen. We hebben ons geamuseerd

op verschillende evenementen zoals ‘Eksel Feest’, de proe-

vertjesmarkt, Locht Kermis, moddervoetbal en noem maar

op…..Onze Stermolen heeft tijdens de hele zomer volk ge-

lokt met zijn charmes.

Het mooie zomerweer heeft ons dit jaar zeker niet teleur-

gesteld. Overal kochten mensen massaal zwembadjes, de

terrasjes liepen over van gezelligheid en we hebben zelfs

even moeten uitkijken voor brandgevaar in onze bossen.

Hopelijk kunnen we ook nog genieten van een mooie na-

zomer!

In september blikken we ook nog terug op een ander stukje

uit onze geschiedenis. Tijdens de Open Monumentendag

zet likeurstokerij ‘De Korhaan’ haar deuren open en kunnen

we profiteren van een interessante tentoonstelling en een

lekker likeurtje.

Op 6 september vindt samen met de Molenfeesten een

speciale activiteit plaats: “Sociaal Groen Doen”. Een dag

boordevol activiteiten in de bossen in de Windmolenstraat.

U vindt er meer info over verder in dit blad. De moeite waard

om in uw agenda te noteren !

Intussen zijn de voorbereidingen voor het nieuwe school-

jaar volop gestart. Op dinsdag 1 september is het weer voor

vele kinderen en ouders een spannende dag. Vooral voor

alle kindjes die voor het eerst naar school gaan!

Ik wens ze allen een schitterende start

en een leerrijk jaar !

Uw Burgemeester,

Jan Dalemans

INHOUD03IN ‘T ACTUEELWinkelen in eigen gemeente In september krijg je van je lokale handelaar een cadeau dat blijft hangen… letterlijk en figuurlijk !

04

IN ‘T ALGEMEENHabitat Lekker Leven Habitat Lekker Leven laat kwetsbare mensen volop meedoen in de maatschappij, waardoor zij zich gezonder en gelukkiger voelen.

08IN ‘T NAJAARNajaarskalenderWat valt er dit najaar te beleven in onze gemeente ? Vier pagina’s met ideeën, data en leuke weetjes…

12IN ‘T KORTHet dorpsrestaurant gaat weer van startDe week van verbondenheid, samen tegen eenzaamheid. Dus richten we wederom de bekende ‘langste eettafel’ in.

16IN ‘T KORTBevrijdingIn september 1944 leek de wereldoorlog zich samen te ballen in Hechtel. Pas op 12 september werden de Duitsers verdreven.

Page 3: Info Hechtel-Eksel augustus 2015

www.hechtel-eksel.be • in ‘t actueel 3

Je blijft plakken!In september krijg je van je lokale handelaar een cadeau dat blijft hangen. Bij aankoop vanaf 20 euro ontvang je een kleeftattoo van het gemeentelogo. En dit bij een lokale handels- of horecazaak die deel-neemt aan de gemeentelijke geschenkbonnenactie. Kleef de tattoo, maak er een foto of selfie van, post deze op de Facebook- of Twitterpagina van de ge-meente. Elke week wordt één foto beloond met ge-meentelijke geschenkbonnen ter waarde van 100 euro. Je vindt de lijst met deelnemende handelaars op www.hechtel-eksel.be Geen Facebook of Twitter?

Mail dan je foto naar [email protected]

De geschenkbonnenactieDe gemeentelijke actie “Geschenkbon Hechtel-Eksel” loopt nu twee jaar. We gebruiken de bonnen steeds meer als cadeau of betaalmiddel. Het is ook een handig eindejaarsgeschenk. Je kan bij een 80-tal lokale ondernemingen terecht met je bonnen. In 2014 werden er in totaal voor 27.275 euro ge-schenkbonnen verkocht aan het vrijetijdsloket.Je wilt als handelaar meedoen aan deze actie maar

staat nog niet op de deelnemerslijst van de gemeen-

telijke geschenkbonnenactie? Mail naar dirk.neyens@

hechtel-eksel.be of bel 011 73 01 63. Je ontvangt een

welkomstpakket en een set tattoo’s.

Tattoo in het groenEen echte tattoo laten zetten in Hechtel-Eksel? Dat kan in huiselijke sfeer bij “Glenn’s tattoo”, Lijsterstraat 19, Hechtel, tel: 0497482772, www.glennstattoo.be

Winkelen ineigen gemeente

Page 4: Info Hechtel-Eksel augustus 2015

4 in ‘t kort • www.hechtel-eksel.be

Oproep WAK Het is zover! We starten met de voorbereidingen voor de Week van de Amateurkunsten 2016 met als thema ‘Match’. De WAK

2016 vindt plaats van 29 april tot 8 mei en belooft voor onze gemeente een bijzondere editie te wor-den. We vieren immers onze tiende deelname! Ben je gebeten door beeldende kunst, dans, fotografie, film, theater…? Wil je graag deelnemen? Neem dan vóór 21 september contact op met An Plessers op het nummer 011 89 11 83 of via mail naar [email protected].

Oproep digitaal inlichtingenformulierOp 28 oktober 2014 werd het nieuwe reglement cultuur- en buurtverenigingen door de gemeenteraad goedgekeurd. Dit nieuw subsidiereglement bracht een wijziging van het oorspronkelijke inlichtin-genformulier met zich mee: dit formulier dient voortaan volledig digitaal te worden ingevuld en ingediend, en werd ook inhoudelijk aan-gepast.

In mei organi-seerden we enkele vrijblijvende infosessies om alle verenigingen wegwijs te maken met dit nieuwe inlichtingenformulier. Via deze weg willen we alle erkende buurt- en cul-tuurverenigingen van de Cultuurraad herinneren aan de deadline voor het digitaal indienen van dit inlichtingenformulier: 15 september 2015. Je vindt dit formulier online: surf naar www.hechtel-eksel.be, klik bovenaan in de gekleurde balk op ‘toerisme en vrijetijd’. Onder de rubriek ‘cultuur’ bevindt zich de pagina ‘cultuur- en buurtverenigingen’ waar alle no-dige informatie te vinden is.

Immo Gielen Gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan “Immo Gielen” - openbaar onderzoekNaar aanleiding van het planologisch attest waarin het behoud van het bedrijf Ketelbouw Gielen langs de Hasseltsebaan werd bevestigd, werd in 2014 ge-start met de opmaak van een gemeentelijk ruimte-lijk uitvoeringsplan, specifiek voor dit bedrijf. De gemeenteraad heeft in zitting van 30 juni 2015 het ontwerp ruimtelijk uitvoeringsplan voorlopig vastgesteld. Het openbaar onderzoek loopt van 22 juli tot en met 19 september 2015. Gedurende deze periode ligt het ontwerp gemeentelijk ruimtelijk uitvoerings-plan “Immo Gielen” ter inzage in het gemeentehuis, dienst Bouwen en Wonen. Je kan deze plannen ko-men inkijken tijdens de openingsuren.Eventuele opmerkingen en bezwaren moeten schrif-telijk worden overgemaakt aan de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening van Hechtel-Eksel, p.a. Don Boscostraat 5, 3940 Hechtel-Eksel per aangetekend schrijven of tegen ontvangstbewijs en dit ten laatste op 19 september 2015.

Grofvuil is niet alles bij elkaar!Op het recyclagepark worden tal van afvalsoorten selectief ingezameld. De recycleerbare afvalsoorten zoals papier, glas, hout en elektrische apparaten worden in aparte containers verzameld. Afval dat samengesteld is uit verschillende materialen is moeilijk recycleerbaar en kan je deponeren in de grofvuilcontainer.

Het is niet de bedoeling om zomaar alles in deze grofvuilcontainer te gooien. Daarom vragen wij je om thuis alles goed te sorteren per afvalsoort voor je naar het recyclagepark komt. Dit maakt je bezoek aan het recyclagepark gemakkelijker en het is beter voor de portemonnee, want grofvuil deponeren kost geld. Vraag advies aan de parkwachters, ze helpen je graag verder!

Meer info : je kan ook de sorteerregels

raadplegen via www.limburg.net/sorteerregels

OPGELET !OP DINSDAG 15 SEPTEMBER ZULLEN ALLE GEMEENTELIJKE DIENSTEN GESLOTEN ZIJN.

Page 5: Info Hechtel-Eksel augustus 2015

www.hechtel-eksel.be • in ‘t kort 5

“Drie koffie’s met verse plattekaastaart en een trappist. Met nootjes!” Het is gezellig druk bij fietscafé ’t Terraske. E-bikes ruisen voorbij om dan plots in de remmen te gaan. De geur van koffie en verse cake doet watertanden. Achter de toog loopt alles gesmeerd: oma Gerda, mama Sofi en dochters Roxanne, Valerie en Pauline zijn op elkaar ingespeeld.

Een hobunit“In de beginjaren was het niet meer dan een hobunit met wat ter-rasstoelen”, zegt Sofi Stalmans, de uitbaatster. “Mijn ouders, Hubert Stalmans en Gerda Vanormelin-gen, kregen 25 jaar geleden het idee om langs de pas geopende

fietsroute op de oude spoorbaan een terrasje uit te baten. Pa was metser en bouwde het huidige fietscafé. Het fietscafé moet het hebben van passanten. In het voorjaar zijn dat de bejaarden. In de schoolvakantie zien we vooral gezinnen met kinderen en toeris-ten.”

Een zaak aan huisNa schooltijd werkte Sofi als zelf- standige verkoopster. Toen ze met de zaak begon haalde ze eerst haar diploma brasserie-uitbater bij Syntra. “Ik was al zelfstandig. Het papierwerk ging dus redelijk vlot, net als de lening.”Heel wat ondernemers hebben hun zaak aan huis. Verloopt dat vlot? “De kinderen zijn ermee op-gegroeid. Ze helpen poetsen en

doen de bediening. Ze tappen een aardige pint. Het voordeel is ook dat je altijd vlakbij bent.” Openingsuren: Vanaf mei tot ok-tober, elke dag behalve maan-dag, vanaf 13u30

Adres: Kruisstraat z/n te Eksel,

langs de spoorwegfietsroute.

Onderneming in de kijker Fietscafé ‘t Terraske

Dommelroute Op 20 september wordt “20 jaar fietsroutenetwerk Limburg” gevierd met een gezellige fietstocht over de Dommelroute. De ideale kans om van een mooie nazomer te genieten en de natuur te verkennen.

• Peer : Vliegbasis Kleine-Brogel. Gelijktijdig met de Dommelroute wordt ook de grootse Sanicole Airshow georganiseerd, de fietsers kunnen dan passeren langs de “static show”, spektakel gega- randeerd !• Hechtel-Eksel : de gerestaureerde Stermolen in Eksel. Deze kan je tijdens de Dommelroute in vol- le werking bewonderen. (Windmolenstraat Eksel).

Je kan kiezen tussen routes van 23km, 43km of 55km en na afloop maak je kans op een indrukwekkende prijs uit de prijzenpot. Er worden onder andere een vakantiecheque van €250, een jaarabonnement van Bokrijk ter waarde van €100 en een arrangement van Center Parcs verloot.

ZAD op pad tegen zwerfvuil!

Help je buurt proper te houden! Zaterdag 5 september allen naar Kerkhoven.

Onze vrijwilligers van de ZAD (ZwerfvuilActie-Dienst) willen zwerfvuil uit Hechtel-Eksel ban-nen. Elke maand trekken ze naar een buurt in onze gemeente om die samen met jouw hulp van zwerfvuil te ontdoen.Zaterdag 5 september is Kerkhoven aan de beurt. Wij nodigen buurtbewoners uit om onze vrijwil-ligers van de ZAD een handje te helpen en sa-men met hen weggegooide blikjes, papiertjes, flesjes,.... op te ruimen.Afspraak op zaterdag 5 september om 9 uur aan de hoek van de Ruitersbaan met de Kerk-hovensesteenweg (Kerkhovensesteenweg 501). Materiaal krijg je ter plaatse.

Page 6: Info Hechtel-Eksel augustus 2015

6 In ‘t algemeen • www.hechtel-eksel.be

Habitat Lekker Leven (HLL) laat kwetsbare mensen volop meedoen in de maatschappij waardoor zij zich gezonder en gelukkiger voelen en minder steun van de overheid nodig hebben. HLL doet dit door het versterken van de samenredzaamheid van mensen, het activeren en versterken van sociale netwerken. Tevens brengt HLL lokale initiatieven bij elkaar en het ontwikkelt ‘habitats’, inspirerende leef-, werk- en woonomgevingen. Momenteel vindt door een van de initiatiefnemers van Habitat Lekker Leven, Leo Verhagen, de realisatie plaats van “Montere Max”, een professionele dagopvang voor kwetsbare jongeren in de groene omgeving van Eksel.

Montere MaxLeo vertelt: “Het project wil kwetsbare jongeren laten ont-wikkelen vanuit hun eigen kracht in een kleinschalige, veilige om-geving. Een ontwikkeling die er op is gericht om te komen tot volwaardige deelname in onze maatschappij passend bij het ni-veau van deze jongeren.” Onder begeleiding van professionals gaan de jongeren in een zinvolle dagbesteding zich bezig houden met activiteiten die aangepast zijn aan hun niveau. Verder vindt hij het vooral belangrijk dat de cliënten zich kunnen ontwikke-len, en dat ze op hun eigen tem-po hun eigen weg vinden in de maatschappij. Daarnaast spelen ouders een belangrijke en cen-trale rol.

“Ouders zijn vaak erg goed in staat om hun visie te geven op de ont-wikkeling van hun kind. Maar ook

zij hebben vaak vragen of willen ervaringen delen. “Montere Max” voorziet hierin met deskundige begeleiding”, vertelt Leo.

SamenwerkingVaak zijn mensen met een beper-king perfect in staat om een aan-gepaste job uit te oefenen. Het is een uitdaging om onze jongeren een plek in de maatschappij te geven en zo hun krachten te la-ten ontwikkelen. Denk hierbij bij-voorbeeld aan het verzorgen van dieren tot het verrichten van ac-tiviteiten en werkzaamheden bij (lokale) ondernemers. Leo sprak met enkele ondernemingen uit de buurt en kan op hun steun rekenen. Voor cliënten die klaar zijn om een stapje verder te gaan, bestaat de mogelijkheid om na verloop van tijd te helpen in de bakkerij of drankjes opdienen in een restaurant. Intussen vinden

Habitat Lekker LevenMontere Maxvan start in Eksel

Page 7: Info Hechtel-Eksel augustus 2015

er ook intensieve gesprekken plaats met Bosland om een sa-menwerking op poten te zetten.

Sociaal sterk netwerkHet is duidelijk dat waar een wil is, ook een weg is. Belangrijk uit-gangspunt is dat het lokale en sociale netwerk versterkt wordt waarmee de ontwikkelmogelijk-heden verder toenemen. • Moeder van Ellen: “Mijn doch- ter wil eigenlijk ook alleen maar aanvaard worden, ze wil gaan werken, ze wil iets nuttigs kun- nen doen, maar vaak krijgt ze er zelfs de kans niet toe. Tijdens het schooljaar heeft ze een baantje gekregen en mocht ze in de kleuterschool helpen in de cafetaria. Als ze zoiets per- manent zou kunnen doen, zou ze dolgelukkig zijn.”

• Moeder van Anthony: “Anthony is nu 24 jaar, en gaat nog naar school. We zitten nu in een over- gangsperiode waar we gaan uit- kijken wat hij in de toekomst gaat doen. Het is moeilijk om iemand te vinden die hem een kans wil geven. We willen hem de beste opvang geven, maar overal zijn zo lange wacht- lijsten. Ik ben blij dat hij hier de kans gaat krijgen om zich ver- der te ontwikkelen. Het is fijn dat hij aangepaste aandacht en zorg kan krijgen.

Verschillende locatiesIn de toekomst wil Leo het pro-ject uitbreiden naar verschillende locaties in de regio. Leo: “Het is belangrijk dat we een aangepaste begeleiding kunnen garanderen. Clientcentraal, een kleinschalige aanpak met een professioneel team vormt daarbij het uitgangs-punt.

Heeft u interesse in deelname

of heeft u vragen, mail dan naar

[email protected] of bel

naar (+31) (0) 6 468 883 20.

Meer info www.habitatlekkerleven.nl

www.hechtel-eksel.be • in ‘t groen 7

Sociaal Groen DoenOp zondag 6 september vindt in de Wind-molenstraat in Eksel het evenement ‘SociaalGroenDoen’ plaats. Dit evenement is een groot feest voor jong en oud! ‘SociaalGroenDoen’ wordt een familiedag met o.a. een streek- productenmarkt, ponyritjes, wandelingen met de bos-wachter, trekpaarden en kin-deranimatie. Er zal zelfs een ‘boscafé’ geopend worden waar iedereen terecht kan voor een hapje en een drank-je. Kortom, het wordt een dag boordevol activiteiten voor iedereen!

Van 13 tot 18 uur is iedereen welkom om samen deel te nemen aan tal van leuke acti-viteiten midden in de natuur!‘SociaalGroenDoen’ is een or- ganisatie van Sociale Econo-miebedrijven in Noord-Lim-burg in samenwerking met de gemeenten Hechtel-Eksel, Bocholt, Bree, Hamont-Achel, Lommel, Meeuwen-Gruitrode, Neerpelt, Overpelt en Peer.

Page 8: Info Hechtel-Eksel augustus 2015

8 Into sport • www.hechtel-eksel.be

NAJAARSKALENDERElfenuurtjeElke eerste zaterdag van de maand komen in een knusse hoek van de bibliotheek de mooiste, grie-zeligste en grappigste verhalen tot leven. Het voorleesmoment duurt ongeveer een halfuurtje en (groot)ouders mogen uiteraard meeluisteren!• Wanneer: zaterdag 5 september om 11u00

• Waar: Bibliotheek Eksel

• Prijs: gratis

Lessenreeks Badminton+ beginners

Ben je 50+ en wil je actief bezig zijn? Lijkt badminton je iets? Kom dan vanaf vrijdag 4 september naar de sporthal. We starten met een nieuwe lessenreeks voor be-ginnende badmintonners. Twee- wekelijks krijg je dan les van een gediplomeerde trainer.• Wanneer: elke vrijdag

van 9u30 tot 11u30 vanaf 4 september

• Waar: Sporthal Hechtel-Eksel

• Prijs: 10 weken gratis, daarna €1 per les

Lessenreeks BBB met nieuwe lesgever

Vanaf 7 september starten we met BBB-lessen (10-lessenreeks) van 19u00 tot 20u00 aan de ge-meentelijke sporthal. Deze lessen staan geheel in het teken van drie grote spiergroepen namelijk Buik, Billen en Benen. Dit is een een-voudig te volgen les met accent op versteviging van de klassieke ‘probleemzones’. Iedereen is wel-kom om hieraan deel te nemen, inschrijven op voorhand is niet nodig.• Wanneer: elke maandag van 19u tot 20u

vanaf 7 september

• Waar: Sporthal Hechtel-Eksel

• Prijs: €3 per les, €25 voor 10 lessen

Open MonumentendagDit jaar slaan de gemeente Hech- tel-Eksel, de Heemkundige Kring en de nieuwe eigenaars van li-keurstokerij “Korhaan” de handen in mekaar voor de organisatie van de 27ste editie van Open Monumentendag. Met de ten-toonstelling “Hechtel: kruispunt van wegen” wil de Heemkundige Kring Hechtel kaderen als histo-risch kruispunt en als actueel tref-punt. Tijdens de rondleiding in de stokerij vestigen we de aandacht op de huidige werking en op de toekomstplannen van de firma “Korhaan”. Proevertjes zullen ui-teraard niet ontbreken!• Wanneer: zondag 13 september

van 10u tot 18u

• Waar: Likeurstokerij Korhaan (Lommelsebaan)

• Prijs: gratis

Opening Bostheater voor kinderen

Heb je het al gezien? Niet zover van de sporthal in Eksel staat er sinds kort een Bostheater: de ide-ale plek om natuur en cultuur te beleven! Woensdag 16 septem-ber organiseren we een eerste activiteit voor

kinderen van 9 tot en met 11 jaar. Schrijf je in voor een avontuurlijke tocht met de boswachter, een knettergekke knutselworkshop of een inspire-rende toneelactiviteit. • Wanneer: woensdag 16 september

van 14u30 tot 16u30

• Waar: Bostheater

• Prijs: gratis (opgelet: inschrijven via

het vrijetijdsloket verplicht)

Voorstelling De mannen-monoloog – An NelissenMannen zijn met uitsterven be-dreigd! Binnen 5 miljoen jaar zou het mannelijke DNA helemaal verdwenen zijn. De man is dus een uitstervende diersoort en daarom doet An Nelissen in haar tiende soloshow een warme op-roep om de man te redden – “of toch minstens enkele zeldzame exemplaren te bewaren, in een dierentuin ofzo”. Want wat zou-

den we doen als mannen niet meer zouden bestaan? Ja man-nen, het is zover: een feministe neemt het voor jullie op. Dat we dat nog mogen meemaken!

• Wanneer: zaterdag 19 september om 20u

• Waar: De Schans

• Prijs: €12/€10 (-26) in voorverkoop via het

vrijetijdsloket, €14/€12 (-26) aan de kassa

Computerlessen voor beginners (ism Don Boscocollege)

• LES 1: Onderdelen van de com- puter. Leren klikken. Werken in het bureaublad• LES 2: Windows verkenner. Werken met bestanden en mappen.• LES 3: Tekstverwerker Word• LES 4: Vervolg tekstverwerker Word. Inleiding in Excel.• LES 5: Internet. Mailen. Onder- werp naar keuze.

8 In ‘t najaar • www.hechtel-eksel.be

Page 9: Info Hechtel-Eksel augustus 2015

www.hechtel-eksel.be • In ‘t najaar 9

• Wanneer: maandag 21 september, dinsdag

22 september, maandag 28 september,

dinsdag 29 september en maandag

5 oktober, telkens om 19u30

• Waar: ICT-lokaal van het Don Boscocollege

(parkeermogelijkheid op de speelplaats)

• Prijs: €10 per persoon voor 5 lessen

(Opgelet: maximum 13 cursisten!)

• Vooraf inschrijven en betalen

via het vrijetijdsloket

Scholenveldloop

Gemeentelijke scholenveldloop voor kleuters, lagere school en de 1ste graad van het Don Bosco-college wordt georganiseerd door de sportraad. In samenwerking met AVT Hechtel-Eksel, HEAK en KFC Hechtel kunnen alle kinde-ren proeven van het veldlopen.

• Wanneer: vrijdag 25 september

van 9u30 tot 15u

• Waar: Atletiekstadion

• Prijs: gratis

Kleuterbabbel ‘digikriebels’

Digitale/sociale media voor mijn kind, wat doe ik er als ouder mee? Is het gepast als mijn kleu-ter al met computer, tablet of smartphone speelt? Zijn er leuke spelletjes voor mijn kind? Deze kleuterbabbel is het uitgelezen moment om met andere ouders en professionals te praten over de zin en onzin van digitale me-dia bij jonge kinderen. • Wanneer: zaterdag 3 oktober om 10u

• Waar: De Geer

• Prijs: gratis (opgelet: inschrijven via

[email protected] verplicht)

Wandelen in het donker, tijdens de nacht van de duisternis

De nacht van de duisternis: een uitgesproken kans om ‘Wandelen in het donker’ te organiseren om zo gericht te luisteren naar wat de natuur ons biedt. Hoe beleeft men wandelen als men beperkt is in zicht? Hoe beleeft men het wandelen in de natuur? Wat is lichtvervuiling? - 19u00: 1e wandeling met gids- 21u30: 2e wandeling met gids- Fairtrade drankje - Rolstoeltoegankelijke wandeling- Met steun van de Provincie• Wanneer: zaterdag 10 oktober vanaf 18u45

• Waar: Begijnenvijvers (Resterheide)

• Prijs: gratis

Lezing Brenda Froyen: Kortsluiting in mijn hoofd

Brenda is pas bevallen van haar derde zoontje als ze een postpartum-psychose krijgt en in de psychiatrie belandt. Ze ver-telt over wat dit met haar deed en over haar moeilijke zoektocht naar hulp.• Wanneer: dinsdag 13 oktober om 20u00

• Waar: De Schans

• Prijs: €2 in voorverkoop via het

vrijetijdsloket, €3 aan de kassa

Culturele busuitstap Charleroi

De geschiedenis van de streek en het industriële erfgoed ma-ken van Charleroi een ongewone bestemming. Het is de Waalse striphoofdstad en het Belfort staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. In de voormiddag brengen we een bezoek aan het Musée de la Photographie, waar de tentoonstelling van Stephan Vanfleteren aan de muren prijkt. In

de namiddag trekken we naar dat ander stukje Werelderfgoed, na- melijk de schachtbokken van Marcinelle. Deze uitstap is een samenwerkingsverband tussen Bocholt, Hechtel-Eksel en Peer. Zij nemen de buskosten voor hun rekening.• Wanneer: zaterdag 17 oktober

van 08u00 tot 21u15

• Waar: opstappen aan De Schans

• Prijs: €26

• Opgelet : verplicht inschrijven

via het vrijetijdsloket !

Page 10: Info Hechtel-Eksel augustus 2015

10 In ‘t najaar • www.hechtel-eksel.be

Verwendagen in de bib

De Bibliotheekweek in oktober is een vaste waarde op elke biblio-theekkalender. In het kader van deze feestweek, die loopt van 10 tot 18 oktober, organiseert onze gemeentelijke bibliotheek twee verwendagen. Op zaterdag 17 oktober (van 9u tot 13u) in Eksel en op zondag 18 oktober (van 10u tot 12u) in Hechtel wordt elke bibliotheekbezoeker getrak-teerd op een smakelijk hapje en drankje. Pssst! De jonge bib-be-zoekers die vorige winter mee-werkten aan de leesactie “lees 1-7” krijgen een leuke verrassing tijdens de verwendagen!• Wanneer: zaterdag 17 en 18 oktober

• Waar: Bibliotheek Eksel en Hechtel

• Prijs: gratis

Workshop creatief met speksteen

In deze workshop, verspreid over twee avonden, gaan we met speksteen aan de slag. Speksteen is een zachte steensoort die zeer geschikt is voor het maken van beelden. Door te vijlen, snijden en schuren kun je je eigen ideeën uitwerken in de mooiste crea-ties. De lesgeefster zorgt voor een ruim aanbod van stenen en werkmateriaal. Zelf meebrengen: oude (hand)doek en schort.• Wanneer: maandag 19 en 26 oktober

van 19u tot 22u

• Waar: De Schans

• Prijs: €8 (totaalprijs)

Lezing Luc Colemont: Geef dikkedarmkanker geen kans

In Vlaanderen komen er jaarlijks meer dan 5000 patiënten met darmkanker bij. Darmkanker kan vroegtijdig opgespoord wor-den. Een eenvoudige test van de stoelgang kan veel leed voorko-men. Weet je wat de iFOB-test is? Ken je het verschil tussen een poliep en een divertikel? Wat zijn

de risicofactoren voor darmkan-ker? Welke zijn de symptomen? Is darmkanker erfelijk? Welke be-handelingen worden toegepast? Wie wordt uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek? Veel vra-gen waarop maag- en darmspe-cialist dokter Luc Colemont, de stuwende kracht achter de vzw Stop Darmkanker, graag een ant-woord geeft.

• Wanneer: donderdag 22 oktober

om 20u

• Waar: De Schans

• Prijs: gratis (de kostprijs van de spreker

gaat naar vzw Stop Darmkanker)

Voorstelling Pijpenstelen

Een oud koppel gaat altijd naar de Belgische kust op vakantie. In een aantal flashbacks zien we hoe ze daar jaren geleden de eerste keer aankwamen in een goed-koop pensionnetje. Hoe ze over alles en nog wat ruzie maakten, maar als puntje bij paaltje kwam, ze elkaar niet konden missen. En hoe ze elke keer weer besluiten om niet meer terug te keren. Een hilarisch verhaal over hoe men-sen met elkaar vergrijzen en waar toch de ware gevoelens steeds aan de basis blijven liggen. De opbrengst van deze avond wordt overgemaakt aan Think-Pink, de internationale organisatie voor borstkankerbestrijding. • Wanneer: zaterdag 24 oktober om 20 uur

• Waar: De Schans

• Prijs: €8 in voorverkoop via het

vrijetijdsloket, €10 aan de kassa

Kleuter-doe-voormiddag

Schoolgaande kleuters kunnen van 10u tot 12u proeven van al-lerlei sport- en spelactiveiten. De kleuter-doe-voormiddag gaat door in de gemeentelijke sporthal. In- schrijven kan online. Koekje, drank en verzekering zijn inbegrepen.

• Wanneer: vrijdag 6 november om 10u

• Waar: Sporthal Hechtel-Eksel

• Prijs: €2

Page 11: Info Hechtel-Eksel augustus 2015

www.hechtel-eksel.be • In ‘t najaar 11

Film ‘Intouchables’

De film vertelt het waargebeurde verhaal van Philippe, een vrijwel geheel verlamde aristocraat van middelbare leeftijd, en Driss, een jonge ex-delinquent uit de ban-lieue van Parijs, en de bijzondere vriendschap die ontstaat tussen deze twee. Extra: nabespreking aan de hand van een panelge-sprek.

• Wanneer: donderdag 19 november

om 19u30 (aanvang om 19u15)

• Waar: De Schans

• Prijs: €2 in voorverkoop via het

vrijetijdsloket, €3 aan de kassa

Seniorennamiddag

Om onze senioren goed in de watten te leggen bij onze jaar- lijkse seniorennamiddag, nodigen we Garry Hagger uit. Met ‘De Al- lermooiste Hits’, ‘Verloren hart, verloren droom’, ‘Als de zon ver- schijnt’, ‘Copacabana’, Walsmedley, Will Tura medley, ‘Las Vegas’ en veel meer van dat moois, brengt hij een set met afwisselend snelle en trage nummers. • Wanneer: woensdag 25 november om 14u

(aanvang vanaf 13u15)

• Waar: De Schans

• Prijs: €3 aan de kassa

Dineren in het donker

Met deze activiteit willen we aan alle geïnteresseerden de kans ge-ven om zich in te leven in de leef-wereld van mensen met een ern-

stige visuele beperking (blinden en zwaar slechtzienden). Dit kan op een aangename manier door een diner te verorberen in het stikdonker. We weten niet wat er op ons bord ligt, maar het zal iets lekkers zijn! Ons eten zal heel an-ders aanvoelen, anders smaken, sterker ruiken… Iedereen begint te raden naar wat het smaakt. Het wordt een gezellige, maar confronterende ontmoeting met het donker, met onszelf en onze tafelgenoten, waarbij elke tafel geserveerd en begeleid wordt door een blinde kelner die zich thuis voelt in dat donker. • Wanneer: donderdag 3 en vrijdag

4 december om 18u30

• Waar: De Schans

• Prijs: €39 in voorverkoop via het vrijetijdsloket

(all-in prijs voor een driegangenmenu,

drank inbegrepen)

Top Secret

Vorig jaar zorgde Top Secret Deluxe voor een sfeer- en stijl-volle avond in de Geer. Lokaal pi-anotalent? Check! Cosy salonne-tjes? Check! Cava? Dubbelcheck! Voorlopig verklappen we nog niets, maar reken maar dat ook deze editie onvergetelijk wordt!• Wanneer: zaterdag 5 december

• Waar: De Schans

• Prijs: gratis

Kleuter-doe-voormiddag

Schoolgaande kleuters kunnen van 10u tot 12u proeven van al-lerlei sport- en spelactiveiten. De kleuter-doe-voormiddag gaat door in de gemeentelijke sporthal. In- schrijven kan online. Koekje, drank en verzekering zijn inbegrepen.• Wanneer: maandag 21 december om 10u

• Waar: Sporthal Hechtel-Eksel

• Prijs: €2

Fototentoonstelling dorpsfotograaf

Vorig jaar lanceerden we een wedstrijd om dorpsfotograaf te worden. Gert Struyven kreeg deze titel en legde dit jaar in onze gemeente de mooiste momen-ten vast. Kom dus zeker naar deze fototentoonstelling en bewonder zijn meest sprekende foto’s! • Wanneer: van zaterdag 19 december tot

en met zondag 3 januari 2016 (tijdens

de normale openingsuren van De Schans)

• Waar: De Schans

• Prijs: gratis

Familievoorstelling Jip en Janneke

Meer dan 60 jaar na het verschij-nen van het allereerste Jip & Janneke-verhaal komen de twee klassieke kleuters naar het thea-ter Palace met een voorstelling die gebaseerd is op de verhaal-tjes van Annie M.G.Schmidt.• Wanneer: zondag 27 december om 14u

• Waar: De Geer

• Prijs: €5 in voorverkoop via het vrijetijdsloket,

€7 aan de kassa

Page 12: Info Hechtel-Eksel augustus 2015

12 In ‘t kort • www.hechtel-eksel.be

MELDINGSKAARTNaam: ........................................................................................................................................................Adres: .........................................................................................................................................................E-mail: .......................................................................................................................................................

Het wegdek van de ........................................................................................... is beschadigd ter hoogte van .........................................................

........................................................................................................................................................................

De openbare verlichting langs de ...................................... is defect ter hoogte van .............................................................................

........................................................................................................................................................................

De riolering langs de ...................................................................................... is verstopt ter hoogte van ......................................................................

........................................................................................................................................................................

De voetpaden langs de ............................................................................. zijn ...........................................................................................................................................................

ter hoogte van ...............................................................................................................

........................................................................................................................................................................

Stuur deze kaart terug naar College van Burgemeester

en Schepenen, Don Boscostraat 5, 3940 Hechtel-Eksel.

gaat weer van startDe Week van VerbondenheidSamen tegen EenzaamheidDe dorpsrestaurants van september staan in het teken van verbondenheid. Dus richten we volgens de traditie de bekende “langste eettafel” in. Bond Zonder Naam en RIMO Limburg roepen op tot meer samenhorigheid, solidariteit en écht menselijk con-tact in de strijd tegen vereenzaming. Want steeds meer mensen – ook jongeren – hebben het vaak moeilijk (weer) aansluiting te vinden met anderen, binnen de buurt, met verenigingen, …Samen tafelen is een uitstekend middel tegen ver-eenzaming. Vergeet dus niet je kaartje voor het dorpsrestaurant te kopen. Breng je bovendien ie-mand mee, dan krijgen jullie nog een lekkere koffie achteraf!

Einde Voorverkoop 7 september 12u0010 september in Hechtel: • Broccolisoep• Kip met ananas-selder currysaus en rijst• Kokosmousse met ananasEinde Voorverkoop 21 september 12u0024 september in Eksel : • Tomatengroentensoep• Schnitzel met rode kool en aardappelen• Mascarpone fantasie

GEKIEKTBriljanten bruiloft1 Cuyvers-Van Rintel: 6 mei 1950

Gouden bruiloft 2 Schreurs-Vanderheyden: 24 juni 1965

3 Agten-Serroyen: 7 juli 1965

4 Jacobs-Theuwissen: 9 juli 1965

5 Swinnen-Theuwissen: 13 juli 1965

4 generaties 6 Bomma Maria Van Gestel, 80 jaar - Moeke Rosita Wendrickx, 55 jaar

Mama Tamara Clerix, 31 jaar - Otice Levièvre 2,5 maand

2

3 4

1

7

5

Page 13: Info Hechtel-Eksel augustus 2015

DE EERSTE SCHOOLDAG

Zowel voor ouders als voor een kind is de eerste schooldag een grote en spannende belevenis. Gelukkig zijn er diverse leuke boekjes om de allereerste schooldag voor te bereiden.

Liever digitaal? Ontdek Fundels!

Fundels zijn digitale prentenboeken: een animatie van het prentenboek aangevuld met leuke teken-, speel- en doe-activiteiten. Gratis voor leden van de bib!

www.hechtel-eksel.be • In de bib 13

Vraag naar Fundels aan de balie van je bib en download

meteen de gratis app.

Download de Fundels-appvia de App Store of Google Play Store

Klik op het ‘de Bib’-logo

Meld je aan met je Mijn Bibliotheek-account

Kies een boekje dat je wil lenen

Het boekje wordt gedownload op je toestel

Je kan : 7 fundels lenen, elke fundel 4 weken lenenen geleende fundels online lezen

Een avontuur voor alle leerlingen van Hechtel en Eksel - een aanbod van Natuurpunt Hechtel-Eksel.Zo’n 130 leerlingen uit het 3de en 4de leerjaar kwamen in mei aan de Katershoeve zoeken naar waterdieren in de poel. Ze vonden kikkers en salamanders maar ook minder bekende monstertjes zoals libellenlarven of kokerjuffers.

4 basisscholenDe 7 klassen kwamen uit de 4 basisscholen van de gemeente. En samen met de juffen en mees-ters leidden 5 vrijwilligers van Natuurpunt het avontuur in goe-de banen. Petje af voor zoveel en-thousiasme en inzet !

GlazenmakerUit het verslag van Niels, Saneta, Anissa en Anouk van De Viejool : ‘Aan de poel hebben we dieren ge-

zien die we nog niet kenden. Een

libel wordt ook glazenmaker ge-

noemd. Raad vragen konden we

aan Etienne (onze gids). Van alle

dieren in de poel vonden we de

kikker het leukst. Omdat het zo fijn

was willen we nog eens terug gaan’

Poelen voor kinderen

Page 14: Info Hechtel-Eksel augustus 2015

14 in en uit • www.hechtel-eksel.be

Zaterdag 29 augustus • Varia Outdoor ism Beats n Vibes Jeugdhuis ‘De Gloria’Woensdag 2 september en donderdag 3 september• Dansles Linedance Voor beginners: van 20u tot 21u Voor gevorderden: van 21u15 tot 22u15 In de Turnzaal GBSDonderdag 3 september• Volksdansen “De Vrolijke Kring” De Schans van 20u tot 22u tweewekelijks. Info : 011/733768 Vrijdag 4 september • Badminton+, in de sporthal van Hechtel-Eksel van 9u30 tot 11u30 10 weken gratis, daarna €1 per lesZaterdag 5 september • Elfenuurtje In de bibliotheek van Eksel om 11uZondag 6 september• Sociaal groen doen. Van 13u tot 18u Windmolenstraat Eksel• MolenfeestenMaandag 7 september• Start BBB met nieuwe lesgever. In de sporthal Hechtel-Eksel. Van 19u tot 20u €3 per les, of €25 voor 10 lessen

Vrijdag 11 september • Kubben: Viking Kubb/volksspelen Van 14u tot 16u. Dorpsplein HechtelZaterdag 12 september • Boogie Discoswing voor beginners 10 danslessen telkens op zaterdag Van 19u30 tot 20u30. Dansschool Waterhofkens. Eindhovensebaan 103Zondag 13 september• Open Monumentendag. Likeurstokerij de Korhaan van 10u tot 18u Gratis toegang• Wandelen - 37ste Duinentocht Vertrek: O.C. De Schans van 7 tot 15u. Afstanden: 4-7-12-20-30 km -12 jaar gratis inschrijving met verrassing. Info: www.anjertrippers.be GSM: 0476 345 880• Wedstrijd Limburgs kampioenschap kruisboogschieten. Lokaal Kruisboog Willem-Tell, Grensstraat Eksel van 10u00 tot 16u00. Toegang is gratis• BK Oriëntatielopen lange afstand Van 9u tot 14u15. Hechtelse Duinen• Zwart Waterwandeling. Vanaf 14u Parking begijnenvijvers • Infinity Thema-avond: It’s America! Inkom € 3. Vanaf 19u30 in ’t Exelshof

Maandag 14 september • Fietstocht: Heppeneert. Vertrek om 9u Aan De SchansWoensdag 16 september • Bostheater voor kinderen 9-11j Van 14u30 tot 16u30. Inschrijven aan het vrijetijdsloket. Deelnemen is gratis• Beweeguur voor kinderen met speciale vaardigheden. Elke woensdag van 17u tot 18u. Sportcentrum Dommelhof in Neerpelt (Toekomstlaan 5).Vrijdag 18 tot zondag 20 september• 38ste Internationale Sanicole Airshow Zaterdag 19 september • De mannenmonoloog. In het OC De Schans om 20u. Prijs: €12/€10 (-26) in voorverkoop via het vrijetijdsloket €14/€12 (-26) aan de kassaZondag 20 september • Oriëntatieloop. Van 10u tot 14u Kiefhoekstraat, Hechtel. Den Ijzeren paal• Mierenleeuwsafari. Voor kinderen vanaf 8 jaar. Afstand 3km. Van 14u tot 16u30 Don Boscostraat 72Maandag 21 september • Start computerlessen. In het ICT-lokaal van het Don Boscocollege. Om 19u30 €10 per persoon voor 5 lessenVrijdag 25 september• Scholenveldloop. In het atletiekstadion van 9u30 tot 15u• Kubben: Viking Kubb/volksspelen Van 14u tot 16u. Dorpsplein Hechtel

De volledige opbrengst van dit concert gaat naar een boerenge-meenschap in het noorden van de Filipijnen op het eiland Luzon.Het dorp ligt heel afgelegen en heeft basisvoorzieningen zoals elektriciteit en drinkwa-ter. Omdat het dichtstbijzijnde gelegen schooltje op 7 uur stappen is, zijn we gestart met een pilootproject. Twee afge-studeerde jongeren uit de ge-meenschap worden betaald

met steun om in dit dorp basis-onderwijs te organiseren. We zijn op zoek naar extra mid-delen om de inrichting/ bouw van leslokalen en educatief ma-teriaal te kunnen bekostigen. Roger Camps uit Hechtel die al jaren in de Filipijnen woont, volgt dit project persoonlijk op en zorgt ervoor dat de middelen terecht komen en goed besteed worden.

Rocken voor de Filipijnen

Page 15: Info Hechtel-Eksel augustus 2015

www.hechtel-eksel.be • in’formatie 15

BESTUUR

Jan DALEMANS - Burgemeester

[email protected]

gsm: 0475 42 40 93

- Verkeersveiligheid, Politie, Burgerzaken en Financiënbegroting,

Personeel en organisatie, e-Government - Perscommunicatie

en Protocollaire feesten

- Voor een afspraak, contacteer het secretariaat

op het nummer 011 73 01 73.

Nele LIJNEN - 1ste schepen

[email protected]

gsm: 0486 13 09 18

- Sport, Economie & werk, Gelijke kansen, Wonen, Kinderopvang

en Evenementen - Spreekuren: op afspraak

Raf TRUYENS

[email protected]

gsm: 0479 49 06 69

- Ruimtelijke Ordening en Stedenbouw, Natuur en Bos, Bosland, Mobiliteit

en Openbaar Vervoer, Juridische aangelegenheden, Erediensten,

Heemkunde en Erfgoed, Internationale samenwerking

- Spreekuren: op donderdag van 18u30 - 19u30 op het gemeentehuis

Theo MARTENS

[email protected]

gsm: 0495 18 40 75

- Jeugd, Toerisme, Leefmilieu, Landbouw en Buurtwerking

- Spreekuren: op afspraak

Jacky SNOECKX

[email protected]

gsm: 0495 50 28 11

- Openbare werken, Recyclage, Begraafplaatsen,

Nutsvoorzieningen en Waterzuivering - Spreekuren: op afspraak

Evy RUTTEN

[email protected]

gsm: 0498 80 23 82

- Cultuur, Onderwijs, Bibliotheekwezen, Gezondheidszorg,

Gehandicaptenbeleid en Communicatie - Spreekuren: op afspraak

Tony BASELET: voorzitter OCMW

[email protected]

tel.: 011 89 12 12

- Gezinsbeleid, Senioren en Armoedebestrijding

- Spreekuren : op afspraak.

Kempische Tehuis

Afgevaardigde Hechtel-Eksel : Yvette Leten

- Spreekuur iedere maandag tussen 9 en 10 uur

IN’FORMATIEGeboorten 5 juni Lisa, dochter van Joris Palmans en Katleen Kenis

7 juni Sem, zoon van Gwen Achten en Fleur Claeys

7 juni Melike, dochter van Ahmet Tanriverdi en Dilek Tanriverdi

12 juni Mel, zoon van Björn Vanhelden en Deborah Bruyndockx

15 juni Julie, dochter van David Geuens en An Fonteyn

19 juni Lennox Piotr, zoon van Piotr Krasinski en Dorota Michalska

20 juni Nore, dochter van Kristof Croonen en An Poelmans

20 juni Palmierke, dochter van Guido Vanderlocht en Elke Deckers

21 juni Diyar, zoon van Melissa Geron

22 juni Guus, zoon van Koen Truyen en Dorien Kerfs

24 juni Jazlyn Oulkadi, dochter van Mark Hernandez en Malika Oulkadi

28 juni Elena, dochter van Ivan Paz Biasiotti en Esther Stevens

28 juni Arthur Sebastiaan Korneel,

zoon van Bert Boelanders en Lieve Schops

01 juli Ezra, dochter van Yürkan Akgül en Vildan Inan

03 juli Sverre, zoon van Kurt Bosmans en Evelyne Stalmans

03 juli Quinten, zoon van Kevin Vanhamel en Ine Lenaerts

06 juli Arnout, zoon van Pieter Roex en Sofie Le Piane

11 juli Mathis, zoon van Jonathan Rollin en Ine Jansen

18 juli Rayan, zoon van Muhammad Aslam en Rayan Aslam

20 juli Marélie, dochter van Nicolas Veyssière en Ine Evens

21 juli Thomas, zoon van Dennis Eyckmans en Stephanie Eyckmans

22 juli Nihat, zoon van Fatih Tanriverdi en Derya Tanriverdi

30 juli Mathias, zoon van Dennis Vandeurzen en Stephanie Peeters

Huwelijken26 juni Liliane Vranken en Bernardus Wijnhoven

26 juni Rony Van Gorp en Kevin Verdonck

27 juni Patricia Bosmans en Jasper Braeken

17 juli Liesbeth Noten en Philip Jordens

18 juli Laura Janssen en Jens Carna

25 juli Jessica Perez-Cerezo en Martinus Spooren

8 augustus Joyce Smeets en Filip Vandeurzen

8 augustus Kaat Bollen en Ian Thorne

Overlijdens† 2 juni Lyen, Alfons Jacobus, 69 jaar

† 7 juni Daniëls, Ludovicus Clement Ghislain (Ludo), 63 jaar

† 12 juni Schraepen, Alexis Joseph Lambert, 82 jaar

† 13 juni Winters, Agnes, 89 jaar

† 13 juni Swinnen, Henri Louis, 80 jaar

† 28 juni Vande Gaer, Luc Xaverius Hubert, 60 jaar

† 1 juli Hermans, Maria Elisabeth, 86 jaar

† 4 juli Swinnen, Jozef augustus, 78 jaar

† 5 juli Snoeks, Leonard, 85 jaar

† 8 juli Winters, Maria Joanna, 79 jaar

† 9 juli Croonenborghs, Roger, 72 jaar

† 15 juli Cuypers, Maria Louisa Theresia, 86 jaar

† 17 juli Achten, Cornelius Matheus, 85 jaar

† 18 juli Van Donink, Alphonsus, 81 jaar

† 30 juli Wimmer, Emma Marie-Louise, 58 jaar

Page 16: Info Hechtel-Eksel augustus 2015

BevrijdingIn september 1944 leek de wereldoorlog zich even samen te ballen in Hechtel. Vijf dagen lang gingen Britse Guards en Duitse para’s elkaar te lijf. Pas op 12 september werden de Duitsers verdreven. Meer dan tweehonderd soldaten vonden de dood. Ook 35 Hechtelaren verloren het leven. Dorpsgenoten zaten dagenlang verscholen in kelders. 124 wonin-gen gingen in vlammen op. Het dorp was verwoest.

HerdenkingOp 6 september herdenken we dit jaar de bevrijding van Hechtel-Eksel. • 10u30 : eucharistieviering in de St-Lambertuskerk

• 11u15 : optocht naar het kerkhof (zegening der graven

en bloemenhulde)

• 11u45 : optocht naar het monument op de Kamperbaan

(toespraak burgemeester, toespraak president of the

Welsh Guards Association, bloemenhulde)

• 12u15 : optocht naar De Schans

Laat jouw vlag wapperen! Aan de bewoners langs het traject van de bevrijdings-plechtigheid willen we vragen de Belgische driekleur buiten te hangen. De stoet trekt van De Schans naar de kerk en naar het kerkhof. Van daar gaat ze terug naar de Kamperbaan waar de tank staat om weer te eindigen aan De Schans. Verenigingen, die met hun vlag willen deelnemen aan deze stoet, zijn van harte welkom. Het vertrek staat gepland om 10u15 aan De Schans.

25 september Ook op 25 september herdenken we de bevrijding met uitstappen naar de treurgracht en het executieoord. Het programma ziet er als volgt uit:• Vanaf 13u30: Samenkomst in het Koninklijk Atheneum

van Leopoldsburg, gelegen aan het einde van de IJzerlei.

Een koffie of frisdrank zal er aangeboden worden door de

directie.

• 14u20: Vorming van de stoet op het speelplein;

te voet naar het gedenkteken.

• 14u25: Gelegenheidstoespraak. Dodenappel door

leerlingen van de Middenschool en neerlegging

van 22 roosjes. Bloemenhulde.

• 15u00: Vertrek stoetsgewijze met eigen vervoermiddel

naar het EXECUTIEOORD

• 15u15: Gelegenheidstoespraak en bloemenhulde

aan de Executiepalen

• Neerlegging van 174 roosjes aan de kruisjes der

terechtgestelden

• Bloemenhulde aan Steen, Kruis en Muur.

• 16u00: Einde van de plechtigheden.

• 16u15: Receptie in het Ontmoetingscentrum

DE SCHANS te Hechtel

Info : [email protected] of 011 73 01 52.

authentieke Amerikaanse legervoertuigen rijden door de Twaalfseptemberstraat bij een herdenking ergens in vorige eeuw…