Info Borsbeek juni 2015

24
1 item item item Ronde van Frankrijk-feestweekend Ziekenzorg Sint-Jan Berchmans Ons dorp vanuit de kerktoren gemeentelijk informatieblad juni 2015 6

description

 

Transcript of Info Borsbeek juni 2015

1

item

item

item

Ronde van Frankrijk-feestweekend

Ziekenzorg Sint-Jan Berchmans

Ons dorp vanuit de kerktoren

gemeentelijk informatieblad • juni 2015

6

Extra zomereditie Nieuwe brandweertarieven

Vrijwiligers gezocht voor Twinkeltje

Uitbreiding bebouwde komOproep tegen foutparkeren

Ronde van Frankrijk-feestweekend

Uitgelezen: al het nieuws uit de bib!

Nieuw asfalt voor Manebruggestraat

In beeld

Open Kerkendag

3

4

14

9

5

18

6

12

gemeentelijke dienstenGemeentehuis, de Robianostraat 6403 320 94 [email protected]

openingsurenmaandag tot vrijdag: 8.45 tot 12 uurmaandag: 17.30 tot 20 uurwoensdag: 13.30 tot 16 uur

Snelle info

www.borsbeek.be

noodnummersPolitie: 101 of 112 (gsm)Brandweer: 100Lokale Politie Zone Minos: 03 321 17 00Brandweer Borsbeek: 03 321 33 23

overige dienstenBibliotheek: 03 322 01 76Recyclagepark: 03 350 08 14PWA-Zita: 03 450 89 65Kunstschool Academia: 03 321 22 66Basisschool De Klinker: 03 321 20 21Buitenschoolse opvang Stekelbees:03 309 41 07

OCMW - Sociaal HuisLucien Hendrickxlei 1703 366 48 [email protected]

openingsurenvan maandag tot vrijdagtelkens van 9 tot 12 uurmaandagavond van 18 tot 20 uur

8

Een blik vanuit de kerktoren

In de kijker: Ziekenzorg Sint-Jan Berchmans10

3

Actua

Extra zomereditieOm ervoor te zorgen dat u zich tijdens uw vakantie geen moment hoeft te vervelen, brengen wij op 15 juni een extra editie van Info Borsbeek uit op handig zakformaat. Daarin vindt u niet alleen een volledige kalender met alle zomerevenementen en -activiteiten, maar ook een overzicht met alle recreatieve mogelijkheden in ons dorp, zoals fietsknooppunten, wandelwegen en pleintjes. Hou uw brievenbus goed in de gaten!

Sinds 1 januari 2015 maakt Borsbeek samen met twintig andere gemeenten deel uit van de Brandweer Zone Rand. Deze hulpverleningszone werd opgericht in het kader van de brandweerhervorming, die de dienstverlening moet verbeteren en professionali-seren. Hiertoe moesten alle procedures en regelingen op één lijn gezet worden. Ook het retributiereglement voor niet-dringende hulp-verlening werd aangepast. In noodsituaties verandert er uiteraard niks en blijft de hulp

Nieuwe tarieven voor niet-dringende hulpvan de brandweer gratis. Maar voor andere klussen zoals een wespennest opruimen of alarm uitschakelen, wordt voortaan wel een kleine kost aangerekend. Tegelijkertijd probeert men door middel van gepeperde rekeningen een eind te stellen aan valse oproepen en nutteloze inter-venties.Het volledige reglement mét tarieven is te raadplegen via onze gemeentelijke kanalen of via de rechtstreekse link www.zonerand.be/content/retributiereglement.

4

Actua

Anderhalf jaar geleden startte het OCMW van Bors-beek met voedselbedeling in het Twinkeltje. Dit project kadert in een bredere werking rond armoede-bestrijding en stelt daarbij ontmoeting centraal.

Eerder kon je in ons informatieblad lezen dat Twinkeltje dankzij jullie stemmen een extra budget van 10.000 euro heeft gewonnen. Een welgekomen geschenk waarmee dit project verder uitgebouwd kan worden. Zo wordt er onder meer extra keuken- en koelmateriaal aangeschaft en wor-den er workshops rond budgetkoken gegeven. Om deze uitbouw verder te kunnen realiseren, is het OCMW drin-gend op zoek naar extra sociaal geëngageerde vrijwilligers.

Wie zoeken we?

• Mensen die met een open geest achter onze visie op armoede en voedselhulp kunnen staan. Wil je jouw horizon verbreden en zou je het leuk vinden om met mensen van alle lagen van de bevolking en uit andere culturen in contact te komen? Dan verwelkomen wij je graag als vrijwilliger van het Twinkeltje.

• Wie woensdag overdag en/of donderdagavond vrij is en deze tijd zinvol wil besteden. Dan horen wij het graag!

• Vrijwilligers die graag helpen bij de organisatie van de

voedselbedeling, zoals zorgen voor het transport van het eten vanuit de voedselbank, de voorraad beheren, de rekken aanvullen, de klanten onthalen... Momenteel hebben we vooral nood aan mensen die geen schrik hebben om hun handen vuil te maken en fysiek werk (uitladen van het gehaalde voedsel, aanvullen van voorraad e.d.) niet afschrikt. Heb je zin om samen met een toffe groep vrijwilligers de handen uit de mouwen te steken? Contacteer ons dan zeker!

• Een enthousiasteling die de veiligheid wil bewaken en de voorschriften van het federaal agentschap voor de voedselveiligheid voor ons in de praktijk wil uitwerken. Als je in je dagelijks leven bekend bent met deze voor-schriften is dat meegenomen, maar iemand die bereid is zich in het onderwerp te verdiepen, is even welkom.

Wat bieden we?

Je krijgt als vrijwilliger de unieke kans om jouw steentje bij te dragen tot een fijnere samenleving en om in ont-moeting te treden met een bonte mengeling van mensen. Je kan ook steeds een beroep op ons doen voor nabespre-king en eventuele ondersteuning.

Meer info OCMW Borsbeek 03 366 48 01 | [email protected]

Twinkeltje heeft nood aan enthousiaste vrijwilligers

Gezocht: hulp bij voedselbedeling

5

Uit de raad

Om de verkeerssituatie een-duidiger te maken voor alle weggebruikers en het aantal verkeersborden zoveel mogelijk te beperken, heeft de gemeen-teraad beslist om de bebouwde kom uit te breiden tot aan de ge-meentegrenzen. Gezien de dichte bebouwing in de gemeente en de lintbebouwing langs de landelijke zones was een algemene snel-heidsbeperking tot 50 km per uur absoluut te verantwoorden.

Aan de Corluylei, de Mussenhoe-velaan en de Boechoutsesteen-weg strekt de bebouwde kom zich voortaan dus uit tot aan de grens met Boechout. Enige uitzondering op de maatregel blijft het gebied rondom het fort. Toch vallen ook de Oude Haegevelde aan de trage weg, de Verlengde Schanslaan ter hoog-

Uitbreiding bebouwde kom

Meer info secretariaat [email protected] 03 320 94 18

Parkeer niet voor een garagepoort

te van de voetbalvelden en de Frans Theyslei ter hoogte van de begraafplaats vanaf nu binnen de bebouwde kom.

Om aanslepende problemen met foutparkeerders de wereld uit te helpen, heeft de gemeenteraad besloten in de Robianostraat evenwijdige schuine witte strepen op het asfalt aan te brengen om zones aan te duiden waar niet ge-parkeerd mag worden. Hoewel dit besluit de problemen oplost voor de garage-eigenaars in deze straat, lanceren wij graag nog eens een welgemeende oproep om wagens niet achter te laten voor de in- en uitritten van anderen. U hindert er niet alleen anderen mee, maar kan er ook zelf de dupe van worden als uw wagen getakeld wordt!

Meer info secretariaat [email protected] 03 320 94 18

Dossier

gezonde ontbijten.Toch komt ook aan de mooiste liedjes altijd een eind. Onze trouwe Parkfeest- en Kerstmarktwerkgroep neemt na respectievelijk dertien en negentien edities welverdiend een stapje terug. Tijd voor ons om hen op gepaste wijze te bedanken én op zoek te gaan naar een gloednieuwe zomerfeestdynamiek. Want als er één ding vaststaat, is het wel dat het feest in Borsbeek nog lang niet voorbij is!

Superdeluxe feestweekendDit jaar hebben wij er daarom voor gekozen het feestweekend te koppe-

Wij verwelkomen de Ronde van Frankrijk op 3, 4, 5 én 6 juli

Borsbeek krijgt een extra lang feestweekend

Na dertien jaar van swingende parkfeesten is het deze zomer tijd voor een frisse wind in onze gemeente. Daarom organiseren wij op 3, 4, 5 en 6 juli een ver-lengd feestweekend naar aanleiding van de passage van de Ronde van Frankrijk. En dat is écht niet alleen bedoeld voor sportliefhebbers!

The Amazing Flowers

Radio Oorwoud

Het jaarlijkse 11 juli-feest met zijn traditionele ontbijt en optreden was uitgegroeid tot een mooie gewoonte in onze gemeente. In de loop van dertien edities kende het Parkfeest tal van memorabele momenten, van de optredens van Günther Neefs, de Soul Brothers, Willy Sommers en Barbara Dex tot de vele gezellige en

7

len aan de doortocht van de Ronde van Frankrijk in Borsbeek. De orga-nisatie van dit speciale vierdaagse festijn is uiteraard nog niet volledig rond, maar gelukkig mogen we al een tipje van de sluier oplichten. Zo staat al vast dat de festiviteiten worden ingezet op 3 juli in een grote tent op het plein aan de Watertoren, inclusief terras en ruim plaats op het grasveld om heerlijk te kunnen luieren en picknicken.

Die vrijdag trekt een comedy avond het weekend in gang met onder meer stand-up comedian Steven Gabriëls – en zijn toepasselijke show Steven Gabriëls wint de Tour. Zaterdagvoormiddag wordt een uitgebreid feestontbijt geserveerd, gevolgd door een kindermiddag boordevol animatie en een optreden van Radio Oorwoud. Later die avond krijgen The Amazing Flowers en een DJ alle voeten op de dansvloer. En op zondag is het tijd voor dansinitiaties, een verrassingsbezoek van Hanna Mariën, een picknick en een muzi-kale avond met enkele welluidende koren.

De Ronde door BorsbeekDe passage van de Ronde staat geprogrammeerd op maandag 6 juli. De Ronde van Frankrijk gaat van start op 4 juli in Utrecht en eindigt 22 dagen later in Parijs. Het parcours bevat een kasseienrit, drie aankom-sten bovenop een Muur, de Pyrenee-en, de Alpen, en … een doortocht door onze gemeente. Die is gepland tijdens de derde etappe, wanneer de deelnemers in Antwerpen vertrekken voor een tocht van 154 kilometer naar het Waalse Hoei. Kort na de mid-dag doen ze hierbij ons dorp aan.

Ter voorbereiding van deze rit wordt het hele parcours verkeersvrij gemaakt vanaf 9.45 uur. De reclame-karavaan wordt verwacht rond 12.30 uur. Ongeveer een uur later zullen de eerste renners via de Borsbeek-sesteenweg en de Robianostraat

GEZOCHT: helpende handen & knappe koppen

Voor dit speciale weekend én de komende zomerfeesten zijn wij nog altijd op zoek naar verenigingen of particulieren die een handje willen toesteken, leuke ideeën hebben of iets kunnen toevoegen. Enthousias-me en dynamiek zijn hierbij de grootste vereisten. Wie meehelpt, staat op de eerste rij!

Borsbeek binnenrijden. Van daaruit doorkruisen ze het hele dorp en rijden ze via de Lucien Hendrickxlei verder naar Boechout, waar het offici-ele startschot gegeven wordt.

Dat het spannend zal worden, staat nu al vast, met klinkende namen als Vincento Nibali (Tourwinnaar 2014), Chris Froome (Tourwinnaar 2013), Alberto Contador (Tourwinnaar 2007 en 2009) en Nairo Quintana in het deelnemersveld. Bovendien kunnen

we dankzij deze doortocht persoon-lijk getuige zijn van het Tourdebuut van de beloftevolle jonge Belg Tim Wellens.

De hele passage is uiteraard perfect live op tv te volgen en extra ambian-ce is te vinden voor het grote scherm op het plein aan de tent. Rond 14 uur wordt de weg opnieuw vrijgegeven voor het gewone verkeer. Maar dan mag het feest op het plein gelukkig nog even blijven duren …

Meer info [email protected] 03 320 94 20

8

Historisch

Nieuw asfalt voor ManebruggestraatVan 14 tot en met 17 april werd een gedeelte van de Manebruggestraat voorzien van een nieuwe asfaltlaag. Aangezien deze straat pal op de grens ligt van Deurne en Borsbeek, ging het om een gemeenschappelijk project waarbij Borsbeek als ‘bouwheer’ optrad. De werkzaamheden werden tijdig aan de bewoners gecommuni-ceerd door de aannemer en brachten weinig hinder met zich mee. En het resultaat mag er wezen!

Meer info Dienst Grondgebiedzaken [email protected]

03 320 94 01

In de maak

Meer info DocC Borsbeek [email protected] www.docc-borsbeek.be

Onderaan rechts is er nog een stukje te zien van de kloostertuin, nu het Sint-Jozefinstituut. Weldra zou op deze locatie een schoolgebouw ver-rijzen. Nadat de schuur van café De Valk in 1935 was afgebroken, werd de Weverstraat, die toen vlak voor het veldwachtershuis lag, rechtgetrokken en herdoopt tot Lucien Hendrickxlei.

Borsbeek anno 1959 en nu

Een blik op ons dorp vanuit de kerktoren

De veldwachterswoning stond ge-meenzaam bekend als het 'huisje van Gust de garde’, de laatste Borsbeekse veldwachter August Van Dijck. Naast dit pand stond de eerste brandweerkazerne, nu Soci-aal Huis (OCMW). 21 jaar later zou het brandweerkorps verhuizen naar haar huidige kazerne naast woonzorg-centrum Compostela. Linksonder in beeld is er nog een stukje te zien van de woning waar vroeger café In de Congo gevestigd was.

De Mariakapel – rechts van het veldwachtershuis en midden in het beeld – werd gebouwd in 1954. Elf

Deze maand werpen we een blik op Borsbeek vanuit een bevoorrecht standpunt: de kerktoren. De foto’s tonen ons wat er in 56 jaar tijd veranderd is in de omgeving van de Lucien Hendrickxlei.

jaar later kreeg hij gezelschap van de Pidpa-watertoren.

In de achtergrond prijkt de Schans-laan met schans III. In 1907 werden tussen Fort II in Wommelgem en Fort VIII in Hoboken achttien betonnen schansen aangelegd. De exemplaren aan de Schanslaan waren de eerste in de reeks en kregen de num-mers I, II en III. Ze werden later gedeeltelijk afgebroken en vormden vorige eeuw hét speelterrein voor de Borsbeekse jeugd.

Achter schans III ligt verscholen achter de populieren villa Ten Die-penbeke, vroeger hof Stockeyr, nu eigendom van de familie Reusens. Deze villa werd opgetrokken op de plaats waar de pastorij zich bevond van 1601 tot 1891.

In de verte bemerken we het toen ‘glazen’ gedeelte van ons dorp: het Achterrot. Glastuinbouw-bedrijven in volle expansie.

Historisch

10

In de kijker

Ziekenzorg Sint-Jan Berchmans maakt al 46 jaar deel uit van Ziekenzorg CM, een vzw die in alle buurten en gemeenten van Vlaanderen actief is. Door middel van een aangepast activiteitenaanbod wil deze vzw zieken en zorgbehoevenden uit hun isolement halen. Meer dan 25.000 vrijwilligers bouwen dagelijks mee aan een warme en zorgzame opvang. In de parochie Sint-Jan Berchmans is het Mia Meukens die de plaatselijke werking coördineert, bijgestaan door een bestuur van vier personen. Wat doen jullie precies bij Ziekenzorg Sint-Jan Berchmans?Wij brengen zieken, bejaarden en eenzamen die dat wensen maandelijks een bezoekje van ongeveer een uur. Daarbij beperken we ons tot mensen in onze paro-chie die thuis wonen – in instellingen hebben mensen over het algemeen wel voldoende aanspraak. Tijdens zo’n bezoek concentreren we ons op het sociale aspect: we slaan een babbeltje, spreken moed in en bieden een luisterend oor. Voor boodschappen of huishoudelijk werk kan je op ons geen beroep doen – daar bestaan andere diensten voor.

Daarnaast organiseren we ontmoetingsactiviteiten zoals een kerstfeest, een ziekenzalving met koffie en gebak, en een misviering met broodjesmaaltijd voor chronisch zieken. Om onze zieken te helpen uitbreken uit hun krimpende leefwereld, plannen we ook jaarlijks één à twee uitstappen. Tijdens al deze activiteiten krijgen de zieken uitgebreid de kans om onderling contact te leggen.

Welke soort uitstapjes staan er op het programma?We gaan geregeld naar zee en doen vaak rondritten met het toeristentreintje, woonden al eens een optreden bij in Wachtebeke, gaan naar de seniorennamiddag in Wommelgem en hebben Minerva en Park Spoor Noord

Mia Meukens van Ziekenzorg Sint-Jan Berchmans

“Onze doelstelling is mensen blij maken”Leven met een langdurige ziekte is een uitdaging die hopen energie vraagt. Van tijd tot tijd hebben zieken nood aan een bondgenoot die meevallers en tegensla-gen met hen wil delen. Ziekenzorg Sint-Jan Berchmans is een vrijwilligersorgani-satie die zieken, zorgbehoevenden, bejaarden en eenzamen maandelijks een hart onder de riem steekt.

bezocht. Voor dit soort uitstapjes huren we altijd een liftbus zodat iedereen de kans krijgt om mee te gaan. Om dit allemaal te bekostigen, organiseren we jaarlijks een bloemenverkoop en een tombola, en soms ook nog andere activiteiten. Zo plannen we op 19 september om 14.30 uur in het parochiecentrum een optreden van Het gebak, een groep die vooral luisterliedjes brengt. Ieder-een is welkom en de prijzen zijn zeer democratisch.

Mia Meukens

11

Hoeveel mensen bereiken jullie?Op dit ogenblik bezoeken we maandelijks ongeveer 90 mensen. We hebben de indruk dat zij altijd blij zijn met een bezoekje – dat is ook onze belangrijkste doelstel-ling. We worden geregeld gevraagd om wat langer te blijven.Ziek zijn is trouwens geen voorwaarde om beroep te doen op Ziekenzorg Sint-Jan Berchmans: ook bejaarden en eenzamen kunnen bij ons terecht. Vanaf tachtig jaar kan iedereen gratis beroep op ons doen. Het enige wat ze moeten doen, is ons een seintje geven.Onze groep bestaat op het ogenblik uit twaalf ziekenbe-zoekers. Voor feestjes doen we beroep op extra men-sen van de parochie om ons te helpen. Maar nieuwe vrijwilligers zijn absoluut welkom. Iedereen mag zich kandidaat stellen.

Wat moet je kunnen als vrijwilliger?Om vrijwilliger te worden, moet je vooral goed kunnen luisteren. Je gaat immers niet op bezoek om je eigen verhaal te doen, maar om te luisteren naar wat de men-sen te vertellen hebben. Eigenlijk moet je vooral graag

Meer info Ziekenzorg Sint-Jan Berchmans Mia Meukens | 03 295 70 98

mensen blij willen maken. Daar krijg je heel wat voor terug. Naargelang je engage-ment kun je boeiende en onverwachte gesprekken voeren, activiteiten uitwerken of administratie doen. Je kan zelf beslissen over de tijdstippen en frequentie van je bezoekjes, en krijgt de kans een fijne band op te bouwen met nieuwe mensen. Als vrijwilliger ben je verzekerd voor burgerlijke aansprakelijkheid, ongeval-len en rechtsbijstand. Je verricht praktisch en héél erg nuttig werk.

Waarom ben jij zelf vrijwilliger geworden?Ik werkte vroeger bij de CM en was altijd al graag met mensen bezig. Ik vind het gewoon fijn om een babbeltje te kunnen slaan. En van mensen die je op deze manier ontmoet, krijg je enorm veel appreciatie. Ik heb er zelf dus ook enorm veel aan.

12

Uitgelezen

Bibliotheek Borsbeek Lindenboomstraat 3 03 322 01 76 | [email protected]

Openingsuren maandag van 14 tot 17 uur

en van 19 tot 21 uur dinsdag van 10 tot 12 uur woensdag van 10 tot 12 uur, van 14 tot 17 uur en van 19 tot 21 uur donderdag van 10 tot 12 uur vrijdag van 19 tot 21 uur zaterdag van 10 tot 12 uur

Het begin van de zomer luidt ook de start van het festi-valseizoen in. Zwoele zuiderse ritmes en lange warme avonden, ze horen bij elkaar als boeken en lezers. Om in de juiste stemming te komen, zochten wij in de collectie alvast de beste latin vibes uit in de genres salsa, tango, mambo, merengue, chachacha en reggae.

Muziek in de kijker: Latin vibes

Lees en genees met een tip uit de boekenapotheekBibliotherapie of het voorschrijven van �ctie voor de kwalen des levens

De genezende kracht van boeken; dat is de basis van het fantastische naslagwerk De Boekenapotheek van Ella Berthoud en Susan Elderkin. Dat bibliotherapie wordt toegepast in de vorm van zelfhulpboeken is al jaren geweten, maar ook �ctie wordt door literatuur-

liefhebbers als oppepper gebruikt bij emotionele con�icten. Soms betovert het verhaal, soms is het een idee of de houding van een personage in een soortgelijke situatie die inspirerend werken. Wat er ook van zij, boeken hebben het vermogen om je naar een ander leven te transporteren en je door een nieuwe bril naar de wereld te laten kijken. “Voor mij is het lezen van een schrijver niet alleen inzicht krijgen in wat hij zegt, maar met hem mee-gaan en in zijn gezelschap reizen”, zei André Gide.

Vanaf nu geeft de bib elke maand en van A tot Z een tip uit de eigen boekenapotheek.

Bij de A van Ado-lescenten staat het boek De vanger in het graan van J.D. Salinger met stip genoteerd, omdat er geen remedie bestaat tegen de adoles-centie, maar je altijd kan proberen er het beste van te maken …

De allerbeste reisge-zellen zijn volgens ons nog altijd boeken en cd’s. Met muziek van o.a. Ella Fitzgerald, Toumani Djabati en The Rolling Stones nemen we je mee aan boord van Agatha Christie’s

Orient Express, gaan we op safari met Paul Theroux en doorkruisen we de States met Jack Kerouac. Een keuze van op maat gemaakte pakketjes vindt u op onze thematafel. Veel lees- en luistergenot!

Verrassende raakpunten tussen literatuur en muziek

13

Aanwinsten

1864, hearts bleed in love and warGroots historisch drama over een van de belangrijkste gebeurtenissen uit de Deense geschiedenis. 1864 is het jaar waarin de felbevochten Tweede Deens-Pruisische oorlog werd gestreden, met als inzet de hertogdommen Sleeswijk en Holstein. Maar meer dan over oorlog, gaat 1864 over de ongewone driehoeksverhouding tussen de onafscheidelijke broers Laust en Peter en hun knappe geliefde Inge. Een verhaal over onmogelijke liefde en een vergeten oorlog die levens voorgoed veranderde.

Alle films uit het wisselpakket van Cinébib MOOOV wachten op een ontlener. De keuze uit het aanbod wereld-cinema is weeral met 20 titels aangegroeid. Deze zijn: 20,000 days on earth, 9999, Alphabet, Anni Felici, Bird people, Boyhood, Clouds of Sils Maria, Club Sandwich, Enemy, Heli, Jimmy’s Hall, Leviathan, Moebius, My sweet Pepperland, Return to homs, The amazing catfish, The wind rises, Ugly, What we do in the shadows, Winter sleep.

Asterix, de Romeinse lusthofgebaseerd op de strip van René Gosciny en Albert Uderzo.

Het grote dierenvoorleesboek – Annie M.G. SchmidtBijna iedereen kent het hondje van Floddertje, De kat van Ome Willem, de krullevaar van Pluk en Minoes (die vroeger poes was). Maar Annie M.G.Schmidt schreef ook over eenentwintig poezen, een rijst met krentenhond, drie ouwe ottertjes en een beertje op rolschaatsen. Al die dieren staan vrolijk bij elkaar in deze heerlijke voorleesbundel, samen met nog veel meer verhalen, fragmen-ten en gedichten uit de meest geliefde boeken van Nederlands bekendste jeugdboekenschrijfster.

Nelson’s yogaboekEen doe-het-samen-boek met 24 yogaspelletjes voor kleine en grote avonturiers.

Leuke strip-mopjes om zelf te lezenBeginnende lezers kunnen deze stripmopjes helemaal zelf lezen. Op deze manier vormen deze boekjes een hele leuke ondersteu-ning bij het leren lezen.

VolwassenenMister Black - Griffo en Jean Dufaux Een indrukwekkend origineel album met een intrige die bol staat van de symbolen. Deze sterke sociale satire focust op een confrontatie tussen ar-chetypen. Tenslotte zijn de onschuld van Fanny en het machiavellisme van Mister Black de krachten die de mensheid sinds het begin der tijden verdelen.

Theater, een westerse geschiedenisDit boek biedt meer dan een anekdotische beschrijving van de geschiedenis van het theater. Theater is immers geen eenzijdige studie van de gesproken tekst, maar biedt een integraal perspectief op de historische spektakelcultuur, met al zijn sociale, esthetische, culturele en materiële implicaties. Bovendien biedt dit naslagwerk door de rijkdom aan duidend fotomateriaal ook een visuele geschiedenis van een kunst waar kijken steeds gepaard gaat met en vaak primeerde op luisteren.

Lieve mama - Esther Verhoef Verhoef brengt het gevaar onbehaag-lijk dichtbij in deze roman en laat de lezer achter met de vraag: wat zou ik zelf doen? Je denkt dat je je grenzen kent. Maar als je gezin in gevaar is … hoe ver ga je dan?

Jeugd

AVM

14

In beeld

JeugddagDe Jeugddag op 9 mei stond volledig in het teken van Hollywood. Jonge kinderen konden Cars-auto’s bewonderen, zich laten schminken, sterren knut-selen of zich uitleven op een go-cart parcours, drie springkastelen, een klimmuur en fietsen op rollen. De grotere jeugd werd vooral verleid door het hin-dernissenparcours en het gladiatorenkussen. Voor drank en muzikale aanmoediging zorgde de zomer-bar van Jeugdhuis Tuitvlugt. Dankzij het goede weer en de prima begeleiding van de jeugdverenigingen werd het een superdag!

Doedag

Op 30 april werd er voor de tiende keer een Doedag georganiseerd in samenwerking met het OCMW, dienstencentrum Zilverenhoek en de Gemeente Borsbeek. Tijdens deze dag konden de senioren outdoor fitnesstoestellen uitproberen, zich laten gaan tijdens een lachsessie, deelnemen aan een infosessie over elektrische fietsen en zich weren tijdens een badmintonpartijtje. Aan de foto’s te zien, was het een bijzonder fijne dag!

15

Heb jij zelf een leuke foto van Borsbeek?Dat er in Borsbeek heel wat te beleven valt, kan je op de volgende pagina's in dit blad in onze UiT-kalender zien. Wij geven hier alvast een terugblik op de afgelopen periode. Was je zelf ook met je fototoestel op een activiteit in Borsbeek aanwezig of heb je zomaar een leuke foto in onze gemeente gemaakt? Stuur deze dan door naar [email protected] (max. 6mb) en wie weet kan je hier volgende maand jouw foto bewonderen.

Meer info [email protected]

Magische Bibnacht

Op 9 april vond in samenwerking met Grabbelpas een ‘Magische nacht’ plaats in de bib. Jonge lezers Annaluisa Ivanciuc, Siemen Ivanciuc, Liene Hof-mans, Laurien Devos en Hannah Anderson kregen die nacht de eer om tussen de boeken te blijven slapen. Jeugdwerker Robbert Jacobs, bibliothee-kassistent Jan Dellafaille en twee vrijwilligers gaven opdrachten, lazen verhalen voor en trak-teerden ’s ochtends op een heerlijk ontbijt. Een geslaagd initiatief!

Lentefeest in RVT Compostela

Het jaarlijkse lentefeest van rust- en verzorgingstehuis Compostela op 10 mei was opnieuw een succes. Dit feest is altijd een gezellige drukte waar vooral de bewoners van genieten, omdat ze heel wat familie over de vloer krijgen en klein- en achterkleinkinderen eens lekker kunnen verwennen. Met de opbrengsten worden tijdens de zomermaanden uitstapjes georganiseerd.

16

Iedereen die een activiteit organiseert, kan dit bekend maken via ons informatieblad. Dit doe je door je activiteit in te voeren op www.uitdatabank.be. Activiteiten die zo worden ingevoerd, verschijnen automa-tisch in InfoBorsbeek en op de website van de gemeente.

Daarnaast staan alle activiteiten ook op www.uitinvlaanderen.be en pikken tal van media ze op. Het is wel belangrijk om je activiteiten tijdig in te voeren als je wil dat ze in het informatieblad verschijnen. Voor de editie van september is de uiterste indiendatum 23 juli 2015.

Doen

Kijken en luisteren

Bezoeken

Uit met de kinderen

in Borsbeek

Bezoek ondertunnelingswerken KrijgsbaanTer gelegenheid van de Open Wervendag kan er een bezoek gebracht worden aan de ondertun-nelingswerken op de Krijgsbaan. Deze onder-tunneling is nodig om de luchthaven Antwerpen aan de internationale veiligheidsvoorschriften te laten voldoen. Op 31 mei kunt u doorheen de 450 meter lange tunnel wandelen en een bezoek brengen aan de twee pompzalen, de onder-grondse technische lokalen en de vluchtkoker. Op het moment van uw bezoek zal de laatste hand gelegd worden aan de betonwanden en kolommen.

Wanneer? zo 31 mei van 10 tot 17 uurWaar? Krijgsbaan thv. luchthaven Deurne. Parkeren op parking Carrefour.

Meer info www.openwervendag.be

31MEI

Oorlogsliefde - muzikale vertellingUitgelezen Gezelschap vzw brengt 'Oorlogslief-de', een waargebeurd verhaal naar het boek van Roland Bergeys. Emiel en zijn broer Jozef zijn genoodzaakt om in Nazi-Duitsland te gaan werken. Daar leert Emiel Katja kennen, een gedeporteerd meisje uit Oekraïne. Wanneer de Sovjets Berlijn binnentrek-ken, besluiten de broers met Katja en haar vrien-din naar het Westen te vluchten. 'Oorlogsliefde' is een epos dat in deze tijd van vluchtelingen zeer actueel kan genoemd worden. Gerealiseerd met de steun van het VFL.

Wanneer? zo 31 mei, van 20 tot 22 uurWaar? Fort 3, Frans Beirenslaan 2Prijs? Gratis. Vooraf inschrijven in de bib is ver-plicht.

Meer info Bibliotheek Borsbeek 03 322 01 76 | [email protected]

31MEI Garageverkoop

RosekapellewijkDe Rosekapellewijk organiseert voor de zevende keer een grote garageverkoop. Dit jaar doet ook de Sprinkhaanveldstraat mee.Aan deze garageverkoop nemen meer dan 120 wijkbewoners deel die normaal gezien nooit op een rommelmarkt staan en om de twee jaar hun tweedehandsspullen verkopen. Volg de route door de wijk en misschien vindt u net dat waar u al jaren naar op zoek was..

Wanneer? zo 31 mei van 14 tot 17 uurWaar? in de straten Groenhofstraat, Corneel Smitslei, Van Regenmortellei, Louis Huybrechts-straat, Sprinkhaanveldestraat, Rosekapellestraat, Reinaert, Singel, Grimbert en Tibert.

Meer info www.rosekapellewijk.net [email protected]

31MEI

Meer dan een straat

Juni 2015

17

En Danseuse in Zomerbar De SchuurWie 'En Danseuse' zegt, denkt aan een gemoedelijk Zuidfrans-sfeertje, déjeuner sur l’herbe, krekels en vlin-ders in de buik… Hun ingrediënten: een gitaar, een contrabas, een viool en een provençaalse accordeon. De Schuur is open elke zondag van mei t.e.m. september van 13 tot 21 uur en voorziet in gratis kinderani-matie door Crea-Tine&co. Voel de zon van de méditerrannée op het zomerbar-terras!

Wanneer? zo 7 juni, vanaf 16 uurWaar? De Schuur, Fort 3Prijs? Gratis

Meer info www.alleslooptoprolletjes.be

[email protected]

7JUNI

Sportdag 50+ Op donderdag 4 juni richt de seniorenraad op-nieuw een sportdag in voor alle 50-plussers. Op het programma staat een ontspannende fietstocht naar Wilrijk waar we kunnen genieten van een lekkere broodjeslunch, gevolgd door een partijtje minigolf. Daarna gaat het met de fiets terug richting Borsbeek. Het slot van de sportdag is voorzien rond 17 uur. De prijs omvat begeleiding bij de fietstocht, verzekering, deelname aan de minigolf, broodjes, koffie en het gebruik van het materiaal. Plezier verzekerd! Bij slecht weer is er een alternatief voorzien.

Wanneer? do 4 juni, van 10.45 tot 17 uurWaar? Sport- en Ontmoetingscentrum Ter Smis-se, Louis Van Regenmortellei 6, 2150 BorsbeekPrijs? 11 euro, inschrijven in het gemeentehuis

Meer info Seniorendienst Borsbeek

03 320 94 14 | [email protected]

4JUNI

18

Jaarlijkse quiz van Trefpunt Okra Sint-JacobsMensen met een brede algemene kennis worden verzocht om deel te nemen aan onze jaarlijkse quiz. De quizmaster, gekend bij de VRT als vraag-opsteller, gaat deze ook presenteren.Koffie of thee is ook in de prijs begrepen. Deuren open vanaf 13.30 uur

Wanneer? ma 8 juni om 14 uurWaar? Parochiehuis De Jakob, Jan Govaertsstraat 33Prijs? 3 euro

Meer info 03 295 38 03 | Mia Van Vlimmeren

8JUNIOpen Kerkendag

Vrij bezoek met glaasje van vriendschap, liturgi-sche viering (11 uur), picknick (12 uur), verhalen uit het kort verleden in de kerk en meditatietuin (vanaf 13.30 uur). De kerk werd gebouwd in 1970 naar ontwerp van architect Paul Meekels. De stijl is brutalisme, een stroming binnen de architec-tuur in de jaren 1950 tot 1970, ontstaan vanuit het modernisme.

Wanneer? zo 7 juniWaar? Sint-Jan Berchmanskerk, de Robianostraat 214Prijs? Gratis

Meer info http://openkerken.be

7JUNI

Voorlezen in de bibLuister je graag naar verhaaltjes? Kleuters van 3-5 jaar zijn welkom in onze gezellige vertelhoek!

Wanneer? woe 17 juniWaar? Bibliotheek, Lindenboomstraat 3

Meer info Bibliotheek Borsbeek 03 322 01 76 | [email protected] http://borsbeek.bibliotheek.be

17JUNI

In- en outdoorrommelmarktDe jaarlijkse rommelmarkt in het park van Borsbeek is een van de gezelligste rommel-markten van de streek en een niet te missen voorjaarsklassieker.

Wanneer? zo 14 juni van 10 tot 17 uurWaar? Sport- en ontmoetingscentrum Ter Smisse, Louis Van Regenmortellei 6Prijs? Gratis voor bezoekers, 1 euro/meter voor verkopers (moet gereserveerd worden)

Meer info Chris Goossens | 0486 98 34 71

[email protected]

14 JUNI

19

Juni 2015

De ondertunneling van de luchthaven legt fossielen blootDe graafwerken voor de ondertunneling van de Ant-werpse luchthaven laten niemand onberoerd. Op het eerste zicht gaat het om beton, graafmachines en ber-gen zand met een omleidingsweg errond. Bij het aan-leggen van zulke infrastructuren komen echter vaak oeroude elementen aan het licht die vaak miljoenen jaren in de bodem verborgen bleven. Om te vermijden dat belangrijke wetenschappelijke gegevens verlo-ren gaan, heeft de directie van de werken toelating gegeven om tijdens de bouwwerkzaamheden opgra-vingen te verrichten. Hierbij werden in de loop van de voorbije maanden resten van o.m. walvissen en de voorloper van de witte haai gevonden. De Werkgroep Natuurhistorisch Museum Boekenberg vzw organiseert in samenwerking met het gemeen-

tebestuur op 17 juni een boeiende lezing over de opgravingen tijdens de tunnelwerken en de vondsten die daarbij aan het licht zijn gekomen. De uiteenzet-ting wordt gegeven door Kristiaan Hoedemakers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurweten-schappen.

Wanneer? Woensdag 17 juni van 20 uur tot omstreeks 21.30 uurWaar? Raadzaal gemeentehuis, de Robianostraat 64Prijs? Gratis. Inschrijving vooraf is noodzakelijk via [email protected] met vermelding van naam en ‘inschrijving lezing fossielen’.

Meer info Werkgroep Natuurhistorisch Museum Boekenberg vzw

[email protected]

17JUNI

GemeenteraadDe zitting is openbaar voor alle agendapunten die niet over personen gaan. Deze agendapun-ten hangen ter inzage aan het gemeentehuis en je vindt ze ook op onze website.

Wanneer? ma 22 juni om 20 uurWaar? Raadzaal van het gemeentehuis

Meer info Gemeentebestuur Borsbeek 03 320 94 00 | [email protected]

22JUNIInfomoment

herinrichting SchanslaanKom de definitieve plannen voor de herinrich-ting bekijken in ons infopunt op de Schanslaan. Iedereen welkom!

Wanneer? za 20 juni van 10 tot 14 uurWaar? Schanslaan

Meer info 03 320 94 03

[email protected]

20JUNI

20

Opendeurdagen en receptie AcademiaTijdens de opendeurdagen van de hogere graad kan je de creatieve resultaten komen bekijken die ge-maakt werden door onze leerlingen van de hogere graad (schilderkunst, tekenkunst, beeldhouwkunst/sculptuur, digitaal atelier). Alle leerkrachten zijn ook aanwezig en kunnen een woordje uitleg geven over onze ateliers. Ook niet-leden zijn van harte welkom.Wanneer? Opening met receptie, incl. hapje en drankje op vrijdag 26 juni vanaf 19u. Tentoonstelling zaterdag 27 juni doorlopend van 9 tot 17 uur.Waar? Gemeentelijke kunstschool Academia, Frans Beirenslaan 2a fort 3

Meer info Academia Borsbeek

03 321 22 66 | [email protected] www.academia-borsbeek.be

Bursebar Kickoff NightElke eerste en derde zaterdag van juli en augustus kan het publiek terecht aan de Leeuwenpoort voor een gezellig avondje met een pintje en animatie. Dat kan gaan van spelletjes over filmvoorstellingen tot optre-dens. Op 27 juni wordt het concept feestelijk in gang gezet met de BurseBar Kickoff Night.

Wanneer? za 27 juniWaar? Leeuwenpoort, fort van Borsbeek

Meer info Burse vzw | [email protected]

www.bursefeesten.be

27 JUNI

Dansb(a)arGratis zuiders dansfeest van 19u tot 24u. Met gratis salsa- dansinitatie van 20u tot 21u. DANSB(A)AR is: ple-zier, relaxen, romantiek, vuurschalen, vrij in & uit, een sfeervolle setting, food & drinks en veel tof dansvolk. Kom open-air dansen op het zomerterras of bij regen romantisch tussen de woonwagens in De Schuur.

Wanneer? Elke laatste vrijdag van de maand. Deze maand op vr 26 juni.Waar? De Schuur, Fort 3, Frans Beirenslaan 2A

Meer info www.alleslooptoprolletjes.be

[email protected]

27JUNI

26/27JUNI

21

Juni 2015

Doorlopende activiteiten

Zomerbar De Schuur

Welkom in De Schuur voor een zomers terrasje. In het unieke decor van nostalgische woonwagens met een streepje muziek en leuk leesvoer. Live muziekoptredens met De Koninck-ca-ravan (elke eerste zondag van de maand). Retro-spelletjespakket en gratis kinderanima-tie door Crea-Tine&Co. Zandboot, baby- en peuterspeelhoekje. Avonturenparcours Fort 3 op 100 meter van De Schuur.

Wanneer? elke zondag van mei tot en met september, van 13 tot 21 uurWaar? De Schuur, Fort 3, Frans Beirenslaan 2

Meer info www.alleslooptoprolletjes.be [email protected]

GezondheidswandelingenEen half uurtje wandelen, iedereen kan het! Naast alle positieve invloeden voor onze gezond-heid is ook het sociale aspect van het wandelen in groep heel belangrijk. Je hoeft niet in te schrij-ven, wie komt wandelt mee. De wandeling is ook toegankelijk met rolstoelen en buggy’s.

Wanneer? Elke dinsdag van 10.30 tot 11 uur, start dienstencentrum ZilverenhoekElke donderdag van 10.30 tot 11 uur, start Floris Primspark

Meer info Gezondheidsraad Borsbeek 03 320 94 14 | [email protected]

KubbKUBB is afkomstig uit Zweden en zou volgens de legende een oud Vikingspel zijn. Tegenwoordig is KUBB een populair gezinsspel en worden de petanque ballen vaak ingeruild voor KUBB stokken.Het doel van het KUBB spel is de koning om te gooien, die geplaatst is in het midden van het veld, nadat alle KUBB's op de speelhelft van de tegenstander zijn omvergeworpen.

Wanneer? Elke woensdag van 14 tot 16 uur bij droog weerWaar? Parochiehuis 'De Jakob,Jan Govaersstraat 33

Meer info Okra - St Jacobus Borsbeek Dina Truyts | 0495 63 38 52

22

Hobbynamiddag haken en breienWanneer? Elke tweede en derde donderdag van de maand tussen 13 en 17 uur

KaartenWanneer? Elke donderdag van 19 tot 23 uurElke maandag van 13 tot 17 uur

Meer info Seniorendienst | 03 320 94 14 Seniorenlokaal, Karel Soetelaan 25

SeniorenturnenWanneer? Elke dinsdag van 9 tot 10 uur (uitgezonderd tijdens schoolvakanties)Waar? Sport- en ontmoetings-centrum Ter SmissePrijs? 15 euro voor 10 beurtenKaarten verkrijgbaar bij de seni-orendienst.

Meer info Seniorendienst 03 320 94 14 | senioren@

borsbeek.be

Zumba goldAl dansend fit blijven? Dit kan ... met het con-cept Zumba-Golf, een aangename en amusante inspanning. En wie danst er niet graag?

Wanneer? Elke zondag van 11 tot 12 uurWaar? Sport- en ontmoetingscentrum Ter Smisse

Meer info Gerda Thibos [email protected] | 0496 76 75 23

Tekenen & schilderen Een creatieve cursusreeks voor jongeren vanaf 16 jaar, volwassenen en gepensioneerden.Geïnteresseerden kunnen vrijblijvend deelne-men aan een eerste sessie tegen een bijdrage van 9 euro.

Wanneer? Om de twee weken op zondag van 9.30 tot 12.30 uurWaar? Frans Beirenslaan 4 - Lokaal 36

Meer info Kunstkring OGEKA [email protected]

Activiteiten Seniorenlokaal

23

SeniorenturnenWanneer? Elke dinsdag van 10.30 tot 11.30 uur (uitgezonderd schoolvakanties).

HobbyclubWanneer? Om de twee weken op maandag van 14 tot 16 uur. Deze maand op 8 en 22 juni.

Yoga voor 50+Wanneer? Elke donderdag van 10 tot 11 uur (uitgezonderd schoolvakanties).

Naaigroepje “Zot van Antwerken”Wanneer? Om de twee weken op woensdag van 19 tot 23 uur. Deze maand op 3 en 17 juni.

Taiji voor beginners en gevorderdenWanneer? Elke donderdag van 19.30 tot 21.30 uur (uitgezonderd schoolvakanties).

PetanqueWanneer? Elke woensdag bij mooi weer vanaf 14 uur

Meer info over voorgaande activiteiten

Dienstencentrum Zilverenhoek Annie Coninx | 03 366 50 90

Koor La-Why/Klein LawijtWanneer? Elke maandag van 20 tot 22 uur

Meer info koor www.la-why.be

CountrydanceWanneer? Elke vrijdag om 19.30 voor beginners en om 20.30 uur voor gevorderden.

Meer info countrydance Denise Van Looy | 0474 36 59 14

www.thesilverwings.be

Juni 2015

dienstencentrum Zilverenhoek

Kaartwedstrijd voor senioren

Wanneer? Op dinsdag om de twee weken om 13.30 uur. Deze maand op 2 en 16 juni.Waar? Dienstencentrum ZilverenhoekUitslag 5 mei 20151) Louis Van Rijmenant2) Liliane De Backer3) Mon Van Deuren

Meer info kaartwedstrijd Ludo Verswijvelen | 0475 56 44 89

BingoWanneer? Eén keer per maand op donderdag van 13.30 tot 16 uur. Deze maand op 18 juni.Waar? Dienstencentrum Zilverenhoek

Winnares 16 april: Denise Dox

Meer info bingo Bruno Lauwers | 0475 58 63 22