IN-Z magazine (voorjaar 2014)

36
magazine voorjaar 2014 Wielrennen als passie Bart Daniels stoomt zich klaar voor de Mont Ventoux Inge Schepers over werk en gezin Ontdek de charme van de Voerstreek Doe de Bronnenwandeling Anders leven na burn-out Anders leven na burn-out

description

Zesmaandelijks magazine van vzw IN-Z

Transcript of IN-Z magazine (voorjaar 2014)

Page 1: IN-Z magazine (voorjaar 2014)

magazinevoorjaar 2014

Wielrennen als passieBart Daniels stoomt zich klaar voor de Mont Ventoux

Inge Schepers over werk en gezin

Ontdek de charme van de Voerstreek Doe de Bronnenwandeling

Anders leven na burn-out

Anders leven na burn-out

Page 2: IN-Z magazine (voorjaar 2014)

2 IN-Z magazine

In dit nummer

Inhoud

3 Voorwoord

4 Make-over

6 IN-Z weetjes

8 IN-Z dossier

Rusthuis of op rust in eigen huis?Hot topic in tijden van vergrijzing, waarbij IN-Z het verschil kan maken

12 Smakelijk

Wat schaft de potMag het eens iets anders zijn?

14 Samenleving

Leven na burn-outInge schepers vertelt hoe zij haar leven helemaal omgooide

18 Ontdekken

In vervoering door de charme van de Voerstreek

23 Column

Feest

24 Welzijn & gezondheid

Op het menu? Zon & zalm!Over de weldaad van de zon

27 IN-Z in the picture

28 Creatief

Verwen je gasten met een creatieve tafelversieringNicky Betrand over haar magische wereld van geuren, kleuren en smaken

30 Mijn passie

Bart Daniels stoomt zich klaar voor de Mont Ventoux

33 Puzzelpret

18

308

ONTDEK DE CHARME VAN DE VOERSTREEK

WIELRENNEN ALS PASSIE

RUSTHUIS OF OP RUST IN EIGEN HUIS?

24 WELDAAD VAN DE ZON

12HEERLIJKE

COUSCOUSSALADE

Page 3: IN-Z magazine (voorjaar 2014)

IN-Z magazine 3

Het zit erop. De wintermaanden zijn gepasseerd. De wollen pullen en fleece dekentjes mogen weer de kast in. Lang leve de lente, de zomer. En vooral, welkom zon! Zalig zon-netje dat licht en energie geeft. Vitamine D op de huid. En andere weldadige effecten die in geuren en kleuren beschreven worden in dit voorjaarsnummer van het IN-Z magazine.

Misschien is deze periode het uitgelezen moment om eens naar de Voerstreek te trekken. Rust en natuurpracht gegarandeerd! En met de wandeltips uit de rubriek Ontdekken, blijft dit glooiende landschap verrassen. Haal je liever de natuur in huis? De ideeën voor he-dendaagse bloemdecoratie die Nicky ons aanreikt in Creatief, werken ronduit inspirerend! Dé boodschap blijft natuurlijk: doe wat je zelf graag doet. Neem tijd voor de dingen die je belangrijk vindt. Dat vormt de rode draad in het artikel over burn-out in Samenleving. Maar ook het IN-Z dossier gaat over persoonlijke keuzes. Hoe en vooral waar willen we onze oude dag doorbrengen? In het rusthuis? Of kiezen we voor rust thuis? Hot topic in tijden van vergrijzing. En vroeg of laat krijgen we er allen mee te maken.

Eén zaak staat vast. Zo nu en dan eens stilstaan bij de dingen die ons pad kruisen, doet een mens deugd. Maak dus zeker een momentje vrij en laat je inspireren door dit IN-Z magazine. Als het even kan onder een mooie, stralende zon. Veel leesplezier!

Nadja VananroyeAlgemeen directeur vzw IN-Z

zon

Voorwoord

COLOFONIN-Z magazine voorjaar 2014

Verantwoordelijke uitgever: Nadja Vananroye Schaapsdries 2, 3600 Genk

Oplage en frequentie: IN-Z magazine verschijnt elke 6 maanden op 40.000 ex.

Redactie: Veerle Bormans, Liesbeth Gerits, Thierry Severi, Kathleen Wolfs, i.s.m. Comkommer

Vormgeving: Comkommer www.comkommer.be

Fotografie: Peter Withofs, Toerisme Voerstreek

Suggesties of opmerkingen? [email protected]

Adverteren in IN-Z magazine? [email protected] tel. 089 32 28 10

De inhoud van de adverten-ties valt onder uitsluitende verant woordelijkheid van de adverteerders.

Meer weten over IN-Z? www.in-z.be

Niets uit deze uitgave mag over genomen, gekopieerd of gereprodu ceerd worden zonder schriftelijke toe-stemming van de redactie.

Verboden op de openbare weg te gooien.

Page 4: IN-Z magazine (voorjaar 2014)

4 IN-Z magazine

Make-over

HAAR COLLEGA’S: ‘AMAI, WE KENDEN

NICOLE EVEN NIET TERUG TOEN WE HAAR BINNEN ZAGEN KOMEN. ZE ZIET

ER VEEL JONGER UIT.’

HAAR PARTNER: ‘IK HOOPTE STIEKEM DAT

NICOLE HAAR HAREN LIET KNIPPEN. IK BEN

DUS HEEL TEVREDEN MET DIT RESULTAAT. IK HEB EEN NIEUWE VROUW!’

Nicole heeft lang haar,

dat ze meestal in een

staart draagt.

Kapster Diane: ‘Nicole staat open voor een totaal ander kapsel. Ze heeft vrij fijn haar en wil wat volume.  Ik knip het haar eerst op schouder lengte en knip het dan op zodat er meer volume gecreëerd wordt. De pony wordt zwaar-der gemaakt. We kiezen voor een warme kastanjekleur met een oplich ting van het bovenste dekhaar. Dit past perfect bij haar gelaatskleur.’

Een nieuw kapsel

Met medewerking van kapsalon Zenn, Maasmechelen

Page 5: IN-Z magazine (voorjaar 2014)

IN-Z magazine 5

Make-over

een nieuwe look!

Met medewerking van Cindy Van den Dungen, Dress-me-upKleding & accessoires: E5-Mode Houthalen

Imagocoach Cindy:‘We gaan voor een uitstraling die een hele balzaal vult. Met haar koperen haar-kleur en een warme (gelige) ondertoon in haar huid is het duidelijk dat Nicole een warm type is, wat ook naar voren komt in haar spontane karakter. De lente-collectie bevat een explosie van kleur en is haar helemaal op het lijf geschreven. Naast kleur kijken we ook naar haar figuurtype. We kiezen uiteindelijk voor een wikkel-jurk die een taille creëert, een mooie decolleté geeft en haar slanke benen in de kijker zet. In het lentegroen straalt ze helemaal en de kleine oranje accenten in de accessoires maken het plaatje compleet. En wie heeft het nu nog over een buikje?’

Zet je pluspunten in de kijker. Zo kan je, ongeacht je leeftijd of maat, er vrouwelijk en stralend uitzien.

Zwart is niet altijd de juiste keuze. Het geeft immers snel een harde uitstraling die soms niet in har-monie is met je persoonlijkheid. Een mooi alternatief is donker-bruin of donkerblauw.

Blijf trouw aan je stijl. Vaak den-ken mensen dat ze met de laatste modetrend moeten meedoen. Niks is minder waar. Zoek binnen jouw kleurenpalet en je eigen stijl.

Ben jij het noorden in je kleerkast kwijt? Een imagocoach helpt jou met het samenstellen van een garderobe die jouw persoonlijk-heid in de kijker zet.

TIPS VAN CINDY

Page 6: IN-Z magazine (voorjaar 2014)

6 IN-Z magazine

IN-Z weetjes

Wist je dat ...

Stel je vraag onlineBen je op zoek naar poets- en huishoudhulp? Of heb je een andere vraag over onze dienstverlening? Op www.in-z.be kan je je vraag online stellen. Snel en eenvoudig!

www.in-z.be

Pas opgerichtIN-Z biedt poets- en huishoudhulp aan particulieren. Met dienstencheques. Maar hoe zit het met bedrijven, organisaties of zelfstandigen die hun publieke of private ruimtes willen laten poetsen? Sinds kort kunnen zij terecht bij vzw SOOP. Deze Sociale onderneming voor Opruimen en Poetsen neemt ook opruimopdrachten aan. Eenmalig, tijdelijk of periodiek. Ga zeker eens kijken op hun nieuwe website: www.vzwsoop.be.

Gouden schoen De gouden schoen. In de voetbalwereld is het alom gekend. Maar ook IN-Z reikt jaarlijks een gouden schoen uit. Aan de dienst die de beste tip kan geven voor meer veiligheid, gezondheid en welzijn op de werkplek. Met zo’n duizend tweehonderd werknemers onder haar vleugels, hecht IN-Z veel belang aan risicovoorkoming. Waarom een gouden schoen? Omdat stevig schoeisel voor de help(st)ers van IN-Z een must is, vooral dan tijdens het poetsen. Het moet niet altijd voetbal zijn.

Dit doen wij ook …Wie IN-Z zegt, denkt misschien meteen aan poets- en huishoudhulp. Maar wist je dat we meer doen dan dat? IN-Z biedt seniorenoppas aan ouderen die thuis wat extra ondersteuning nodig heb-ben, een beetje toezicht of wat gezelschap. Datzelfde doen we ook in woonzorgcentra, onder de noemer aanvullende woonzorg. Voor personen met een handicap die hulp kunnen gebruiken bij de organisatie van hun dagelijks leven, is er persoonlijke as-sistentie. En met ons project IN-Zetje, doen we aan preventieve gezinsondersteuning. Daarbuiten blijven we ons schrap zetten voor zinvolle uitdagingen. Nieuwe diensten waarmee we ook weer nieuwe, duurzame jobs creëren. In de sociale economie. Want dat schept kansen. Voor u, voor ons en voor de samenleving!

Klant in de bloemetjesKlanten zijn belangrijk voor IN-Z. En dat laten we hen graag merken. Eén klant van IN-Z werd onlangs op een wel heel bijzondere manier in de bloemetjes gezet. Lutgarde (op de foto tussen coördinator Anja en helpster Inge) won een jaar gratis poets- en huishoudhulp van IN-Z. Dat zijn vele uurtjes stofzuigen, dweilen, lavabo’s kuisen en strijken.Op jaarbasis biedt IN-Z bijna een kwart miljoen uren dienstverlening. Aan zo’n vijfduizend klanten. En daar zijn we fier op. Want zo dragen we bij aan meer le-venskwaliteit en comfort in het leven van jong en oud.

Poets- of

huishoudhulp nodig?

Bel gratis 0800 55024

Volg ons!Voor meer weetjes kan je IN-Z volgen op facebook.com/vzwINZ

of twitter.com/vzwINZ

Page 7: IN-Z magazine (voorjaar 2014)

IN-Z magazine 7

IN-Z weetjes

KLANTENTEVREDENHEID

IN-Z maakt werk van dienstverlening op maat

In 2013 legde IN-Z haar oor te luister bij de klanten om haar dienstverlening nog beter te kun-nen afstemmen op hun specifieke noden en behoeften.

In samenwerking met UHasselt werd een tevredenheidsenquête afgenomen bij een representa-tieve groep klanten. Gezinnen, senioren en zorgbehoevenden beantwoordden een uitgebreide vragenlijst rond de dienstverle-ning en werking van IN-Z.

Vervolgens organiseerde IN-Z interactieve klantenavonden in Hasselt en Leuven. Met klanten, en coördinatoren van IN-Z samen rond de tafel werd dieper inge-gaan op de verschillende facetten van de dienstverlening.

tevreden­heids ­enquête afgenomen door UHasselt

interactieve klanten­avonden

in Hasselt en Leuven

IN-Z kiest voor de uitbouw van een

duurzame klanten­relatie

Na een jaar van intensief bevragen en luisteren naar onze klanten lanceren wij het concept van de ‘klantendriehoek’. Hierbij wil IN-Z het belang van de rela-tie met de klant centraal stellen. Want hoe beter wij onze klanten kennen, hoe beter wij onze dienstverlening kunnen afstemmen op de specifieke noden en behoeften!

IN-Z coördinatorIN-Z helpster

Klantendriehoekklant

warme en professionele

dienstverlening

aanpak op maat

transparantie

proactief handelen

Page 8: IN-Z magazine (voorjaar 2014)

8 IN-Z magazine

IN-Z Dossier

Page 9: IN-Z magazine (voorjaar 2014)

IN-Z magazine 9

IN-Z Dossier

Onder de kerktorenTwee of drie generaties geleden was het nog heel gewoon. Dochters en zonen die het ouderlijk huis ontgroeid waren, bleven onder de kerktoren wonen. En vrouwen hadden hun plekje aan de haard. Dé uitvalsbasis voor de opvoeding van kinderen of de zorg voor hulpbehoevende ouders. Maar tijden zijn veranderd. Volwassen kinderen van nu spreiden hun vleugels wat verder open. En net als manlief, hebben vrouwen vandaag veeleisende jobs. Met dan ook nog eens kinderen die omwille van hun veelzijdige hobby’s het nodige heen en weer rijden opeisen. Veel tijd voor de zorg van ma of pa, moest dat nodig zijn, blijft er vaak niet meer over.

Ouderen van vandaag zijn zelf ook actiever dan enkele decennia geleden. Hun agenda staat bol van de sociale verplichtingen. Tel

Rusthuis of op rust in eigen huis?

Hot topic in tijden van vergrijzing, waarbij IN-Z het verschil kan maken

Vroeg of laat krijgen we er allemaal mee te maken. Het besef dat niet alles meer even vlot gaat wanneer je wat ouder wordt. Nog kwiek rondhuppelen op je vijfen-tachtigste is weinigen onder ons gegund. Maar ook jongere ouderen kampen wel eens met kwaaltjes die roet gooien in hun dagelijks leven. Of die een onafhankelijk leven minder vanzelfsprekend maken. En dan steekt de vraag de kop op: wil ik mijn oude dag doorbrengen in een woonzorgcentrum, of red ik het met wat hulp in mijn eigen vertrouwde omgeving?

daarbij de wekelijkse les tai chi, de cursus internet voor vijftigplussers en de culturele uitstapjes met de trein aan verlaagd tarief, dan is het ook bij hen zoeken naar een vrij moment om toch even op de kleinkinderen te kunnen passen. Rekenen op wederzijdse hulp is in vele opzichten minder vanzelf-sprekend dan vroeger. Maar plots kan het tij keren. Een valpartij, een beroerte of andere onaangename ver-rassingen kunnen ouderen van de ene dag op de andere afhankelijk maken. Er volgt een ziekenhuisopname. En meteen rijst de vraag: wat hierna? Wie doet het huishouden van alleenstaande Fons nu zijn been een tijd in het gips zal liggen? Kan pa de zorgen voor ma aan nu zij gedeeltelijk verlamd is? En is thuis blijven wonen überhaupt nog wel een haalbare optie?

Puzzelen Tina Verbeeck, verantwoordelijke regio IN-Z Midden: “Een ziekenhuisopname kan alles inderdaad in een stroomversnelling plaatsen. Zo moeten patiënten die een deel van hun zelfredzaamheid verliezen, plots antwoorden zoeken op nieuwe zorgvragen die op hen afkomen. Vragen over hoe het zal lukken wanneer ze terug naar huis mogen. Want ja, we merken toch wel dat de meeste ouderen liefst in hun vertrouwde stekje blijven wonen. Dat lukt ook in veel geval-len. Op voorwaarde dat er goed geregeld wordt wie welke taken op zich zal nemen, wanneer en hoe vaak.”

“Eigenlijk is het altijd een beetje puzzelen, waarbij verschillende dienstverlenende partijen elkaar in de mate van het mogelijke aanvullen. We spreken hier niet alleen over verpleging, kine of oppas. Ook poets- en

Page 10: IN-Z magazine (voorjaar 2014)

10 IN-Z magazine

IN-Z Dossier

huishoudhulp kan welkom zijn. Want wie zorgbehoevend is, is meestal niet in staat om de woning schoon te maken of zelf zijn eigen potje te koken. En zo komen ouderen vaak bij IN-Z terecht. Voor oppas, voor poets- en huishoudhulp, of voor beiden. Omdat we heel flexibel zijn en ons gemak-kelijk kunnen aanpassen aan individuele wensen en behoeften. Wij maken er geen punt van als we iemand uit de nood moeten helpen op de late avonduurtjes. Of als we onze dienstverlening moeten plaatsen op precies die momenten dat andere zorg-verstrekkers het niet halen. En net daarom zijn wij vaak dat ene puzzelstukje waar ouderen naar op zoek zijn om het plaatje rond te krijgen.”

Poetsen op de wijze van de ZjefFlexibele dienstverlening, het klinkt mooi. Maar kan het ook altijd? Tina Verbeeck: “Het hangt er allemaal vanaf waar je je prioriteiten legt. Bij IN-Z vinden we het belangrijk om dienstverlening op maat aan te bieden. En daarom is heel onze werking erop georganiseerd. Onze oppas. Maar ook onze poets- en huishoudhulp met dienstencheques. Als Zjef erop staat dat zijn hemdskragen met stijfsel gestreken worden, dan doen onze help(st)ers dat. En als hij gesteld is op zijn rust, komen we niet aandraven met een lawaaierige stofzuiger.”

“Een handje helpen in het huishouden van ouderen vergt sowieso een andere aanpak dan poets- en huishoudhulp bij jonge tweeverdieners bijvoorbeeld. Oudere klanten, zeker wanneer ze zorgbehoevend zijn, blijven in huis aanwezig tijdens het poetsen. Dat vraagt wat meegaandheid. En soms een babbeltje. Of extra voorzichtig-heid. Eigenlijk draait alles rond respect. Respect voor ieders eigenheid. En daar zijn we als sociale economie organisatie extra sterk in!”

Aardappelen zonder zout “Ook bij het koken of de boodschappen doen, zien we verschillen tussen de wen-sen van jonge gezinnen en ouderen. Onze jarenlange ervaring met senioren, maakt dat we ons perfect kunnen inleven in de

specifieke behoeften van personen uit hogere leeftijdscategorieën, al dan niet zorgbehoevend. Zo krijgen onze help (st)ers wel eens de vraag om de maaltijd zout-loos te bereiden. Of om in de supermarkt op zoek te gaan naar voedingsmiddelen zonder toegevoegde suiker. Klant is ko-ning. En zoutloze maaltijden kunnen best lekker zijn. Ook daar zijn onze help(st)ers in geoefend. Want waar nodig, organiseren we bijscholing. Dat hoort bij de individuele begeleiding die we onze help(st)ers bieden. We luisteren naar hen, we overleggen en geven samen invulling aan de job.”

Warme dialoogGeen eenrichtingsverkeer dus bij IN-Z. Samen werken aan levenskwaliteit, daar gaat het om. En diezelfde dicht bij de mens aanpak, trekt IN-Z door naar haar klanten. Tina Verbeeck: “We proberen de dialoog met de klant warm te houden. Dat betekent niet dat we permanent in contact staan met elkaar. Wel dat we er zijn wanneer de klant vragen heeft. Of opmerkingen. Elke klant heeft een vaste contactpersoon waarbij hij steeds terecht kan. En dat schept ver-trouwen. Want alles is bespreekbaar. Of het nu gaat om een wijziging in het uurrooster of om een of andere bezorgdheid. Maar er is meer. We nodigen de klant ook uit om feedback te geven op onze werking. En dat mag je gerust letterlijk nemen. Zo zijn we een tijdje geleden gestart met een klanten-tevredenheidsonderzoek in samenwerking met UHasselt. Naar aanleiding daarvan, organiseerden we klantenavonden waarbij onze klanten de mogelijkheid kregen om hun verhaal te doen, hun gedacht te zeggen. Daar luisteren we dus echt graag naar. En we steken daar heel veel van op!”

Thuiszorg of residentiële zorg?Met bijna vijfduizend zijn ze, de klanten van IN-Z. Samen vragen ze zo’n driekwart miljoen uren dienstverlening per jaar. Tina Verbeeck: “Poets- en huishoudhulp wordt veruit het meest gevraagd. Logisch, want niet iedereen heeft de tijd, de goesting of de energie om telkens opnieuw die stapel strijk weg te werken. Of om de lavabo’s te kuisen en de vloer te dweilen. Met de

“Soms doen de kinderen er alles voor om ma of pa uit het rusthuis te houden. Want hoe je het ook draait of keert, een oude boom verplant je niet zomaar even.”

Page 11: IN-Z magazine (voorjaar 2014)

IN-Z magazine 11

IN-Z Dossier

voordelen van de dienstencheque in het achterhoofd, is de keuze dan snel gemaakt.”

Bij seniorenoppas gaat het verder dan ge-woon wat comfort. Voor zorgbehoevende ouderen kan oppas het verschil maken in de keuze tussen residentiële zorg of thuiszorg. Tina Verbeeck: “Eigenlijk kan je oppas een beetje vergelijken met mantelzorg. Onze

“Als Zjef erop staat dat zijn hemdskragen met stijfsel gestreken worden, dan doen onze helpsters dat. En als hij gesteld is op zijn rust, komen we niet aandraven met een lawaaierige stofzuiger.”

oppashelp(st)ers doen datgene wat de buurvrouw, de echtgeno(o)t(e) of de kin-deren ook zouden doen. In de buurt blijven en kijken of alles in orde is. Erop letten dat Jeanne, die een beetje vergeetachtig is, op tijd boterhammen eet. Samen een wandelingetje maken, een koffie drinken en misschien wat voorlezen uit de krant. Of gewoon er zijn. Dat stelt ouderen gerust. Maar ook en vooral hun kinderen. Want meestal krijgen we de vraag naar oppas via hen. Ze doen er alles voor om ma of pa uit het rusthuis te houden. Want hoe je het ook draait of keert, een oude boom verplant je niet zomaar even.”

Vergrijzing van de vergrijzingNooit eerder telde Vlaanderen zoveel be-jaarde mensen als vandaag. Dat onze samenleving vergrijst, is duidelijk. Zelfs de

I IN-Z (spreek uit inzet) is een dienst-verlenende organisatie, opgericht in 1996. Bij IN-Z kan je terecht voor poets- en huishoudhulp met dienstenche-ques, seniorenoppas en persoonlijke assistentie voor personen met een handicap. Daarnaast werkt IN-Z aan nieuwe projecten, gericht op specifieke doelgroepen.

I IN-Z telt zes regionale kantoren in Limburg en Vlaams-Brabant. Bij IN-Z werken meer dan duizend help(st)ers

vergrijzing vergrijst. Want binnen de groep ouderen tellen we steeds meer hoogbejaar-den. Vlaanderen is met het grootste aandeel vijfenzestigplussers de meest vergrijsde regio van ons land. En de vergrijzing zal de eerstvolgende decennia blijven toenemen. Terwijl we vandaag nog net geen één op vijf 65-plussers tellen, leren bevolkingsprogno-ses ons dat het aandeel 65-plussers tegen 2030 vijfentwintig procent zal bedragen. Eén op vier dus. Onder hen meer vrouwen dan mannen.

Wie is IN-Z?die bij de klanten aan huis komen. Sa-men gaan zij voor een dienstverlening op maat met professionele opvolging.

I Als niet-commerciële organisatie kiest IN-Z bewust voor een maatschap-pelijk en sociaal verantwoorde aanpak.

Meer weten over IN-Z? Neem een kijkje op www.in-z.be

Een prognose is natuurlijk maar een voor-spelling. En die wordt jaar na jaar bijge-stuurd. Maar één ding is zeker. Of we nu kiezen voor het rusthuis of voor rust in eigen huis, de toekomst, maatschappijbreed bekeken, zal er een zijn met veel noden. Met een grote vraag naar zorg, naar comfort, naar levenskwaliteit. Dat is een feit. En een uitdaging!

Page 12: IN-Z magazine (voorjaar 2014)

Smakelijk

Ingrediënten- couscous 250 g- 1 bakje mini groene asperges- 1 kleine courgette in plakjes- 1/2 rode paprika in reepjes- 1/2 gele paprika in reepjes- 8 kerstomaatjes- 1/2 komkommer, geschild en van

zaad ontdaan, in kleine blokjes- handvol verse kruiden, fijngehakt

(bv. peterselie, bieslook, oregano, munt, salie)

Dressing- sap van 1 citroen, wat geraspte

citroenschil naar smaak- 8 el olijfolie- peper en zout

Couscoussalade

BereidingOvergiet de couscous met 300 ml water (koud) en voeg een snuifje zout toe. Laat dit een 20-tal minuten staan. Hou de komkom-mer apart. Overgiet de andere groenten met een scheutje olijfolie, wat peper en zout. Bak de groenten in een wok of eventueel in een grillpan. Meng de couscous met de gebakken groenten, de gehakte kruiden en de komkommerblokjes. Overgiet met de dressing.

Wat schaft de pot?

12 IN-Z magazine

Page 13: IN-Z magazine (voorjaar 2014)

Smakelijk

Ingrediënten- 4 sneetjes seitan- bloem- olijfolie- 2 el graantjesmosterd- 1 brikje sojaroom- 2 el ahornsiroop (of 1 el bruine suiker)- 2 el water

BereidingHaal de seitan door de bloem. Bak de sei-tan in een beetje olie in de pan. Meng de sojaroom met de mosterd, de ahornsiroop en het water. Wanneer beide zijden van de seitan krokant gebakken zijn, overgiet met het mosterdmengsel. Laat nog 5 minuten verder sudderen. Lekker met gestoomde worteltjes !

Gebakken seitan met een zoete mosterdroomsaus

Met medewerking van:Iete Heytens, Maya-seitan

Seitan is een vleesvervanger gemaakt van tarwegluten. Je bakt seitan in de pan, gebruikt het in stoofschotels of als vervanger van gehakt in

spaghettisaus. Kortom, alles wat je met vlees maakt

kan ook met seitan.

Mag het eens iets

anders zijn?

IN-Z magazine 13

Page 14: IN-Z magazine (voorjaar 2014)

Samenleving

Inge Schepers gooide haar leven

helemaal om na een burn-out

14 IN-Z magazine

Samenleving

Page 15: IN-Z magazine (voorjaar 2014)

IN-Z magazine 15

Samenleving

Wat lag er aan de basis van jouw burn-out? Inge Schepers: “Ik stond tien jaar in het bijzonder onderwijs, waar ik met mijn di-ploma van kinesist lange tijd vooral sport en spel voor mijn rekening had genomen. Hoewel ik heel toevallig - via een school-feest - in het onderwijs was beland, deed ik mijn job tot dan toe heel graag en met volle overgave. Ik hield enorm van het contact dat ik had met de leerlingen. Maar de nood aan leerlingen- en leerkrachten-begeleiding nam toe. Toen ik terugkeerde uit zwangerschapsverlof veranderde mijn jobinhoud meer in die richting. Daardoor kreeg ik vooral te maken met probleem-leerlingen en uitgebluste leerkrachten, en hoe hard ik ook aan de kar trok, ik leek niet vooruit te komen. Ik was erg gemotiveerd, wilde dingen veranderen, maar dat ging zo moeizaam. Enorm frustrerend.

Op een ochtend stond ik op en viel ik letterlijk om. Mijn man reageerde aanvankelijk wat lachend, maar had al snel door dat ik écht niet meer recht kon. Een doorverwijzing naar de neus-, keel- en oorarts leverde al snel de diagnose van de ziekte van Ménière op, een evenwichtsziekte. De arts stak me echter ook een brochure toe over hoe om te gaan met een burn-out. Want die ziekte van Ménière had ik al, maar ze sloeg pas toe toen mijn batterijen helemaal leeg waren. Blijkbaar komt dat wel vaker voor bij een burn-out. Hij had ook wel snel door dat ik erg perfectionistisch was: het type goed kan beter, en beter kan best.”

Ging er een belletje rinkelen toen je die brochure in handen kreeg?“Toch niet. Ik was in mijn hele loopbaan nog geen dag thuisgebleven, dat zou nu

ook wel niet het geval zijn. De arts legde me op om drie weken te rusten, maar ik was ervan overtuigd dat ik sneller terug aan de slag kon. Een inschattingsfoutje van formaat (lacht). Drie weken werden een maand, een maand werd zes maanden, zes maanden werden een jaar en uiteindelijk ben ik nooit teruggekeerd naar school. Die burn-out was een harde les! Aanvankelijk voelde ik me echt mislukt, ik vatte het op als een teken van zwakte. Ik had gefaald. Een heel moeilijke, onzekere periode. Als iemand ernaar vroeg, zei ik ook nooit dat ik een burn-out had, maar had ik het al-leen over de ziekte van Ménière. Dat klonk tenminste als een ‘echte’ ziekte, eentje waarvoor ik me niet hoefde te schamen. Pas toen ik even in behandeling was bij een psycholoog begreep ik beter dat het net mijn gedrevenheid was die tot een burn-out had geleid en dat ik mezelf niets te verwijten

We willen altijd beginnen met stap 308 in plaats

van met stap 1

LEVEN NA BURN-OUT

“Op een ochtend stond ik op, en viel ik letterlijk om.” Aan het woord is Inge Schepers, die in 2008 op 32-jarige leeftijd te kampen kreeg met een burn-out. Een harde les, die haar dwong om stil te staan bij wie ze was en wat ze wilde. Een les ook die ze vandaag als coach deelt met ondernemers in haar eigen zaak Back to Basics.

Page 16: IN-Z magazine (voorjaar 2014)

16 IN-Z magazine

Samenleving

had. In het onderwijs liep ik voortdurend op tegen hindernissen die ik in mijn eentje niet kon overwinnen. Die burn-out was een eye opener voor ons gezin.”

En zo startte de zoektocht naar een job waarin je die gedreven-heid beter kwijt kon?“Om daarachter te komen ben ik gaan terugkijken naar mijn kindertijd. Wat deed ik toen graag? Wat boeide me? Wat gaf me energie? Ik hield enorm van de jeugdbewe-ging, ook als leiding, organiseerde graag sportkampen, las graag boeken over per-soonlijke ontwikkeling. Dat moest ik toch kunnen vertalen naar een nieuwe job. Mijn mama, en met haar nog heel wat anderen, verklaarden me voor gek dat ik mijn zekere job in het onderwijs opgaf voor iets anders, iets waarvan ik nog niet wist wat het zou worden. Dat begrepen ze helemaal niet! Maar ik liet me niet van mijn stuk brengen. Met mijn diploma van kinesist leek het me logisch om daarin verder te gaan en een eigen praktijk te starten. De garage werd verbouwd en op korte tijd had ik een heel drukke praktijk. Maar toch…”

Knaagde er iets? “Ja, ik raakte opnieuw gefrustreerd. De lat lag weer hoog (lacht). De meeste patiënten kon ik heel goed helpen, maar een klein aantal raakte niet van zijn klachten verlost, of toch maar tijdelijk. Ik leek hen niet te kunnen helpen. Alles veranderde toen ik bij die patiënten begon te vragen naar een periode waarin ze geen pijn hadden. Wat was er toen anders? Stuk voor stuk bleken de patiënten zich in die klachtenvrije pe-riodes stukken beter in hun vel te voelen: ze waren nog niet gescheiden, hadden hun omzet nog niet zien dalen enz. In geen enkel antwoord kwamen lichamelijke klachten aan bod, het ging allemaal om stress en frustratie. Toen vielen voor mij alle puz-zelstukjes samen: als ik niet alleen aan het fysieke maar ook aan het mentale welzijn van mijn patiënten zou werken, kon ik hen volledig benaderen. Een heel aantal van mijn patiënten was bovendien ook ondernemer. Ik besloot om mijn zaak Back to Basics op hen toe te spitsen. Na het volgen van de

Ook vraag ik mijn kinderen voor ze gaan slapen altijd wat ze heel leuk hebben gevonden die dag. Een manier om even stil te staan bij de dingen en met een goed gevoel te gaan slapen.

Page 17: IN-Z magazine (voorjaar 2014)

Wat kunnen we zelf doen om de kans op een burn-out te verkleinen? “Probeer stap voor stap iets te veranderen in je leven en doe vooral zo weinig mogelijk tegen je zin. Het heeft geen enkel nut om te gaan lopen, gewoon om mee te doen met de hype, als lopen helemaal niet je ding is. Daar word je alleen maar ongeluk-kig van en op termijn gaat je lichaam protesteren. Doe vooral de dingen waar je energie uithaalt. Luister naar je lichaam, en vooral: luister op tijd naar je lichaam. Mensen kloppen pas bij me aan wanneer hun lichaam het uitschreeuwt, maar je lichaam fluistert constant. Probeer tijdig in te grijpen.”

“Wat ik bijvoorbeeld ook doe, is me maandelijks zelf een score geven op vijf vlakken: job, financiën, relaties met gezin, familie, vrienden, …, mijn lichaam en gezondheid – voel ik me goed of moe,… – en gedachten en emoties; is mijn glas halfvol of half-leeg? En meteen probeer ik dan tijd te maken voor het gebied met de slechtste score. Dan plan ik een etentje met mijn man als we bijvoorbeeld te weinig tijd voor elkaar hebben gehad. Ook vraag ik mijn kinderen voor ze gaan slapen altijd wat ze heel leuk hebben gevonden die dag. Een manier om even stil te staan bij de dingen en met een goed gevoel te gaan slapen. Dat probeer ik zelf ook te doen. Vroeger ging ik slapen piekerend over een patiënt die ik niet kon helpen (lacht), vandaag dankbaar om wat ik heb beleefd.”

“Probeer ook wat creatief om te gaan met je tijd. Zo volg ik bijvoorbeeld geen Engelse les in avondonderwijs, maar ga ik iedere maandag, in mijn middagpauze, wandelen met een En-gelstalige dame. Terwijl ik de honden uitlaat, iets wat ik toch moet doen, praat ik een uur lang Engels en krijg ik ook nog eens beweging. Heerlijk toch?”.

nodige opleidingen ging ik aan de slag met het coachen van ondernemers. Bij Back to Basics neem ik samen met ondernemers eigenlijk alles onder de loep wat niet met hun bedrijf te maken heeft, net om hen en hun bedrijf van daaruit beter te laten func-tioneren. Eigenlijk is het toch ook logisch: als je je als ondernemer goed voelt in je vel, straal je dat ook uit naar je klanten en kan je een betere ondernemer zijn, een betere baas voor je personeel.”

Wat maakt dat het ons vaak zelf niet lukt om dingen te veranderen? “Een stuk heeft dat natuurlijk te maken met overtuigingen die je niet zomaar snel overboord gooit, maar je wel belemmeren om het roer om te gooien. Iemand met over-gewicht, kan er bijvoorbeeld van overtuigd zijn dat afvallen niet voor hem is weggelegd en begint er dus niet eens aan.”

“We leggen de lat ook vaak te hoog en zijn daardoor gedoemd om te mislukken in wat we willen bereiken. We willen meteen starten met stap 308 in plaats van met stap 1. Niet gewoon afvallen maar meteen 15 kilo kwijt raken, een hele week niet buiten komen, maar op zondag wel drie uur tekeer gaan op een mountainbike tot we er bij neervallen. Terwijl het gezonder zou zijn om dagelijks een korte wandeling te maken. Dat zou een goede stap 1 zijn (lacht). Ik probeer mijn klanten altijd mee te geven dat ze kunnen kiezen, maar daar dan wel de verantwoordelijkheid voor dragen, of het nu gaat om een stukje chocolade of een stukje appel.”

Probeer stap voor stap iets te veranderen in je

leven en doe vooral zo weinig mogelijk

tegen je zin.

IN-Z magazine 17

Page 18: IN-Z magazine (voorjaar 2014)

18 IN-Z magazine

Ontdekken

Page 19: IN-Z magazine (voorjaar 2014)

IN-Z magazine 19

Ontdekken

IN VERVOERING DOOR DE CHARME VAN

DE VOERSTREEKVolgens de kijkers van het veelbekeken tv-programma Vlaanderen Vakantieland is de Bronnenwandeling in de Limburgse Voerstreek de mooiste wandeling van Vlaanderen. Hoog tijd om onze stapschoenen aan te trekken en de proef op de som te nemen. Onderweg maken we kennis met een uniek stukje natuur, prach-tige vergezichten, gastvrije Voerenaars én natuurlijk het nodige lekkers.

Page 20: IN-Z magazine (voorjaar 2014)

20 IN-Z magazine

Ontdekken

De Voerstreek groepeert een zestal kleine dorpjes die ten zui-den van Limburg dicht tegen de Belgisch-Nederlandse grens aanleunen: Moelingen, ’s-Gravenvoeren, Sint-Martens-Voeren, Sint-Pieters-Voeren, Teuven en Remersdaal. In 1976 fuseerden ze tot één gemeente, Voeren. Vandaag is de streek vooral gekend als een fiets- en wandelparadijs dat charmeert met romantische dorpskommen, kapelletjes en veldkruisen, oude hoeves, typische vakwerkhuisjes, en kastelen met hun omliggende domeinen. Als je hier niet even op adem kan komen…

In de knoopWil je te voet kennismaken met de glooiende landschappen en pittoreske dorpjes, dan kan je het best een wandelkaart (acht euro) kopen bij Toerisme Voerstreek. De kaart is een uitstekende hulp bij het uitstippelen van je wandeltocht. Dat kan makkelijk via een handig knooppuntensysteem, dat maar liefst 90 genummerde knooppunten telt. Goed voor zo’n 124 kilometer wandelplezier. De startpunten, bewegwijzerborden en grote infoborden maken je wegwijs doorheen de streek. Op de dubbelzijdige kaart vind je verder ook toeristische informatie, parkings, infopunten, ... Uiter-aard kan je ook een van de themawandelingen volgen. Beslist de moeite, is de Bronnenwandeling (8,5 kilometer), door de kijkers van het tv-programma Vlaanderen Vakantieland verkozen tot de mooiste wandeling van Vlaanderen. De wandeling voert langs unieke vergezichten, vakwerkhuizen en bronnen zoals de Kolenbron die de mensen eeuwenlang van drinkwater voorzag. Je ontdekt ook verschillende dassenburchten; ondergrondse labyrinten van tunnels en kamers die dassen soms al honderden jaren gebruiken.

FietsVerplaats je je liever met de fiets, dan is het wellicht goed om weten dat het Voerense fietsroutenetwerk perfect aansluit op dat van Belgisch- én Nederlands Limburg. Elk type fietser kan hier trouwens zijn hartje ophalen. Fiets je richting het oosten, dan staan er enkele stevige kuitenbijters op je te wachten. Wil je de heuvels liever achter je laten, kies dan voor een verkwikkend tochtje langs de Maas. In het Nederlandse Eijsden kan je de Maas zelfs oversteken met de veerpont. Je vindt heel wat mooie routes in de Euregionale fiets- en autokaart (negen euro). En voor het ruigere werk is er ook een uitdagende mountainbikekaart (vier euro) uitgewerkt.

SpeelboomgaardHet regionaal landschap Haspengouw en Voeren (RLHV) richtten in samenwerking met de gemeente Voeren in ‘s-Gravenvoeren een speelboomgaard in. Hier wordt het educatieve aan het aangename gekoppeld: je vindt er infoborden over de typisch Voerense fauna en flora in en om de boomgaard, zoals de steenuil, vroedmees-terpad en groene specht, maar ook houten speeltoestellen en zitbanken. En dankzij permanente plukstokken en een haag van kleinfruit kan je er naar hartenlust proeven van onbespoten fruit. Een aanrader voor groot een klein!

Wijngaard

Speelboomgaard

Page 21: IN-Z magazine (voorjaar 2014)

IN-Z magazine 21

Ontdekken

Meer info: Toerisme Voerstreek vzw – Bezoekerscentrum Voerstreek, Pley 13, 3798 ’s-Gravenvoeren tel.: 04 381 07 36 – www.voerstreek.be – Open: ma-vr 9-17u – za, zo & feestdagen 10-17u

Beste Belgische wijnEn Moeder Natuur heeft nog meer voor je in petto. De zuidelijke hellingen met hun kalkhoudende en mineraalrijke ondergrond zijn immers uitermate geschikt voor wijn-bouw. En dat gebeurt met succes, want de Voerense wijnen worden erg gesmaakt! Zo werd de Pinot Blanc-Auxerrois 2010 van Domein Pietershof verkozen tot de beste Belgische wijn voor het jaar 2012. En in de categorie van mousserende wijnen ging datzelfde domein met een gouden medaille aan de haal voor zijn Crémant de Crindael 2011. Op de Mundus Vini in Duitsland wist Wijndomein Crutzberg met zijn chardonnay dan weer een zilveren medaille weg te kapen. Bijzonder, want het ging om de allereerste oogst van dit domein. Deze en andere wijndomeinen zijn natuurlijk niet alleen een bezoekje waard voor een rondleiding met proeverij, maar uiteraard ook voor de prachtige locaties met vergezichten.

Terug naar de drukte?Voeren ligt als enige stukje Vlaanderen aan de oostelijke zijde van de Maas, net tussen Maastricht en Luik. Ben je op adem gekomen, kan je dus vlot de stadsdrukte opzoeken. Ook in Aken sta je in een wip. Al zal je de Voerense rust en gastvrijheid misschien wel snel missen…

Voerdrupke sleedoornjeneverHet ‘Voerdrupke mit Sjlieëkreke’ is een lichte aperitiefjenever van 22° die gestookt wordt met het extract van sleedoornpruimpjes die in Voeren werden geplukt. Heerlijk in een cognacglas met een ijsblokje erin, als aperitief, tussendoortje of afzakkertje.

Forel op Voerense wijzeDeze zoetwatervis mocht natuurlijk niet ontbreken in het lijstje. De forel gedijt nog steeds in de riviertjes en beken van de Voerstreek. Bovendien worden in de ringvijvers van de voormalige commanderie van de Duitse Orde in Sint-Pieters-Voeren, jaarlijks tienduizenden regenboog- en zalmforellen gekweekt. Geen wonder dus dat de forel hier hoog op de gastronomische kaart prijkt.

HardfruitwijnDe Voerstreek is een oude fruitstreek waar de gemiddelde jaaropbrengst van hardfruit, vooral appels, zo’n 2.600 ton bedraagt. Het overgrote deel van dat fruit gaat naar de veiling van Borgloon of Wezet en naar de ciderfabrieken van Thimister en Aubel. Op kleine schaal wordt het hardfruit in enkele familiekelders echter ook tot wijn verwerkt. Jean-Marie Ernon uit ‘s-Gravenvoeren probeert die familietraditie opnieuw leven in te blazen. Hij verwerkte al diverse appelrassen tot wijn, met een verrassend resultaat. Elke appelwijn is raszuiver, jaargangen worden nooit gemengd. Ga vooral zelf eens proeven bij en luisteren naar deze boeiende keldermeester! www.appelwijn.be

Zeker proeven!

Page 22: IN-Z magazine (voorjaar 2014)

Ontdekken

Regio: Voerstreek, LimburgAfstand: 8,5 kmStartpunt: Cultureel Centrum Het VeltmanshuisOndergrond: Afwisselend verhard en onverhard. Trek aangepaste schoenen aan om natte voeten te voor komen aan de natuurlijke waterbronnen.Traject: 48 - 54 - 67 - 66 - 65 - 64 - 63 - 62 - 60 - 55 - 47 - 91 - 48

Ontdek de bronnen van de VoerstreekDe Voerstreek is een bron van rust. Maar vergeet je stapschoenen niet, want rust is niet de enige troef van de regio. In het bos hou je het nog even droog, maar daarna ontdek je de natuurlijke waterbronnen. Op zoek naar natuur met pit? Het uitzicht over de valleien is overdonderend, dus neem zeker je fototoestel en verrekijker mee op je tocht naar de Voerse bronnen.

Samen op stap!

Wandelen door de Voerstreek is meer dan wandelen alleen. De “stiegelkes” of draaipoortjes brengen je van het ene perceel naar het andere. Je komt langs picknickplaatsen met buitengewone vergezichten en ontdekt tal van waterbronnen en holle wegen. We zetten de leukste tips op een rijtje:

★ A De KolebronEen van de belangrijkste bronnen uit de Voerstreek is de Kolebron. Eeuwenlang voorzag de bron de mensen uit de buurt van drinkwater.

★ B De spoorwegtunnel van VeursDe tunnel van Veurs maakt deel uit van Spoorlijn 24, een lijn die tijdens de Eerste Wereldoorlog werd aangelegd door de Duitse bezetter. De tunnel was met zijn 2072 meter lange tijd de langste van Vlaanderen.

★ C Kerk van Sint-Pieters-Voeren Rond de negentiende eeuwse kerk van Sint-Pieters-Voeren ligt een ommuurd kerkhof. Daar springen de mooie grafstenen meteen in het oog en ook het smeedijzeren kruis op een sokkel trekt de aandacht.Adres: Dorpsstraat 25, 3192 Sint-Pieters-Voeren

★ D De CommanderieDe forellenkwekerij ligt in de Commanderie van Sint-Pieters-Voeren. De visvijvers zitten weer vol zalmforellen, maar ook rivierforel-len, steur en paling worden er gekweekt. Je kan de kwekerij bezoeken in groep.Tel: +32 419 53 90 46

Deze wandeling maakt deel uit van het wandelnetwerk Voerstreek. Meer info en extra wandelingen vind je op de wandelkaart met knooppunten (prijs: € 8).  www.voerstreek.be - tel 04 381 07 36

Tips!

22 IN-Z magazine

Page 23: IN-Z magazine (voorjaar 2014)

IN-Z magazine 23

“Dan, dan, dan…. mag je niet naar mijn feest komen!” Het hoge woord was er alweer maar eens uit. Ik zag haar gefor-ceerd boos, maar vooral ook verwachtingsvol mijn richting uit gluren. Vanonder haar pony die te lang was om niet in haar ogen te prikken, maar jammer genoeg ook te kort om al in de palmboom op haar hoofd te passen. Een beetje schuin geknipt ook. Kleine meisjes dromen wel van lang haar, maar sommige oma’s hebben de grootste moeite om hun knipgrage schaar in bedwang te houden. Niet uitgenodigd worden op haar verjaardagsfeest… Als dat geen indruk op me had gemaakt, dan wist ze het ook niet meer. Was dit niet het ergste wat je kon overkomen? Sinds ze het dreigende zinnetje had opgepikt op de speelplaats, enkele maanden geleden, zwierde ze het te pas en te onpas naar mijn en andermans hoofd. In een ultieme poging om datgene te verkrijgen waarvan ze wist dat het eigenlijk toch niet zou lukken. Want nee bleef hier, zoals de opvoedingsboeken dat tot vervelens toe voorschrijven, meestal toch, nee. Een glaasje frisdrank als het geen frietjesdag was, een koekje als ze nog geen fruitje gegeten had, tv-kijken op schoolochtenden, … Mama ging niet snel overstag.Aanvankelijk haalde de zoetekauw in haar het nog van haar vastberadenheid wanneer ik haar dreigement vriendelijk weerlegde met de vraag wie er dan voor taart en pannenkoe-ken zou moeten zorgen? En een feestje zonder zoet, dat was ondenkbaar. Dat verried ook haar weifelende blik. Na enkele keren, schakelde ze over op plan Papa. Hij zou zijn bakschort én -kunsten vast wel aanwenden voor haar goede doel, of toch minstens zijn rijvaardigheden gehoorzaam inschakelen voor een bezoek aan de bakker. Ze had al weken geleden besloten dat haar verjaardagskaarsjes het best zouden passen op die ene chocoladetaart. De grootste uit het assortiment, en graag

ook met haar naam erop. Wat maakte het uit dat ze alleen nog maar de m en i uit haar naam herkende?Ik bleef ondertussen – toch zeker zo’n drie keer per dag – persona non grata op haar feest. En ook de aanwezigheid van oma, opa en haar buurmeisje was onzeker geworden. Af en toe meende ik haar zelfs tegen Jules te horen fluisteren

dat hij niet welkom was. Onze kat deed dan wel erg zijn best om zijn rol van stoere kater in huis te vervullen, zijn karakter kwam nog het meest overeen met dat van een angstig schoothondje. Als er iemand niet van drukte hield, was hij het wel. Met een bende uitgelaten partykonijnen deed ze hem dus zeker geen plezier, maar ik hield wijselijk mijn mond.Omdat dé dag van haar jonge

leventje op een sisser leek af te lopen met zo’n uitgebreide zwarte lijst, wierp ik dan maar op dat een feestje zonder anderen, niet echt een feestje kon zijn. Je raadt het al… Ook dat kon de dreigingspret niet drukken. Een volkstoeloop was nu net niet haar bedoeling. Als er heel veel mensen zouden komen opdagen, zou ze vast ook haar stoel – die mama zo mooi versierd zou hebben met ballonnen en slingers – moeten afstaan. En kaarsjes uitblazen vanaf een andere stoel, dat ging toch niet? Waar zou haar kleine zusje bovendien moeten zitten als er zoveel mensen waren? Ze had er duidelijk over nage-dacht… Stiekem was ik jaloers op zoveel organisatietalent. En ontroerd door de eeuwige bekommernis om haar kleinste zus.We zijn nog maar maart, zij wordt er vier in mei. Ondertussen beantwoord ik haar feestuitlatingen stelselmatig met een stilte. Dat leverde me een eerste voorzichtige overwinning op. Toen we samen aan het puzzelen waren en ik ‘moeizaam’ een van de ontbrekende stukjes vond, kreeg ik een dikke knuffel en de bevestiging dat ik zeker wél naar haar feest zou mogen gaan. En K3 mocht meebrengen…

Column

Ze had al weken geleden besloten dat haar verjaar­

dagskaarsjes het best zouden passen op die ene chocoladetaart.

HILDE NEVEN

Feest

Page 24: IN-Z magazine (voorjaar 2014)

Welzijn & gezondheid

Op het menu? Zon & zalm!

24 IN-Z magazine

Page 25: IN-Z magazine (voorjaar 2014)

Welzijn & gezondheid

Over de weldaad van de zon

De laatste jaren worden we – terecht – overspoeld met waarschuwingen over de schadelijke stra-ling van de zon. Jammer genoeg verliezen we daardoor soms ook haar positieve eigenschappen uit het oog. Nochtans doen wat zonnestralen op je gezicht niet alleen wonderen voor je humeur, maar ook voor je gestel!

IN-Z magazine 25

Page 26: IN-Z magazine (voorjaar 2014)

Welzijn & gezondheid

Het hele jaar door, worden we blootgesteld aan de stralen van de zon, zelfs in de winter, al zou je dat misschien niet meteen zeg-gen. Dat je het lekker warm krijgt als je in de zon vertoeft, heeft bijvoorbeeld alles te maken met de infraroodstraling van de zon. Het zijn onzichtbare stralen die je een aangenaam, ontspannen gevoel geven. En je hoeft maar naar je kat te kijken om te weten hoe heerlijk dat voelt, luieren in het zonnetje! Wist je trouwens dat je huid in de zomer ook beter gezuiverd wordt? De warmte van de zon stimuleert immers ook je bloedsomloop en zorgt ervoor dat je meer zweet zodat het vuil dat diep in je huid zit wordt verwijderd.

Infraroodstralen warmen een voorwerp onmiddellijk op, zonder de tussenliggende luchtlaag mee op te warmen. Maak je een wandeling op een vroege lentedag, dan zal de heerlijke warmte van de zon dan ook meteen plaats maken voor koude lucht zodra de zon even achter de wolken kruipt.

Zichtbaar lichtMerk jij ook dat je helemaal opleeft zodra de dagen langer worden? Dat heeft alles te maken met het zichtbare licht van de zon dat we opnemen met onze ogen. Het geeft een boost aan je energiepeil en humeur. Sterker nog, je lichaam heeft dit net zo hard nodig als zuurstof, want het is verantwoordelijk voor allerlei biochemische processen in onze hersenen. Zonder licht zouden we gek worden. Wanneer je minder aan dit

zichtbare licht wordt blootgesteld, zoals tijdens de winter, scheiden onze hersenen meer van het slaaphormoon melatonine af. Gevolg? Je voelt je minder fit en opgewekt. Dat verklaart waarom je je wel eens futloos voelt in de winter, maar de wereld lijkt aan te kunnen in de zomer. En waarom je dat futloze gevoel kan verjagen met bijvoor-beeld lichttherapie. Deze therapie wordt dan ook vaak ingezet bij mensen die lijden aan winterdepressie. Heb je gewoon last van een winterdipje, trek dan regelmatig naar buiten om zoveel mogelijk daglicht te ‘tanken’.

WondervitamineEen derde soort straling is UV-straling. UVA-straling dringt diep door in je huid en zorgt voor een snellere veroudering van je huid omdat ze de cellen die je huid soepel en elastisch houden, afbreekt. Overmatige UVB-straling leidt ook tot huidbeschadiging, maar heeft ook een niet te onderschatten positieve invloed op je gestel. De stralen stimuleren immers de aanmaak van vitamine D in ons lichaam.

En net rond die vitamine is er de jongste jaren heel wat te doen, door sommigen wordt ze nog net niet uitgeroepen tot won-dervitamine! Je lichaam haalt vitamine D in beperkte mate uit eieren, boter, en vette vis als zalm en makreel, maar heeft vooral UVB-straling nodig. Ze bevordert de opname van calcium en fosfor en zorgt zo voor sterke beenderen en tanden. Maar

de laatste jaren wordt de vitamine ook nog gelinkt aan heel aantal andere positieve eigenschappen: zo zou de vitamine onder andere bijdragen tot een goede spierwerking en –coördinatie en daardoor het valrisico bij ouderen verlagen. Maar ze zou ook ons immuunsysteem beter wapenen tegen typische winterinfecties en griep. Hoewel er nog volop onderzoek wordt gedaan staat wel al vast dat je er alle baat bij hebt om je vitamine D-gehalte op peil te houden.

Het geluk lacht je toe Net als de zichtbare straling van zonlicht, wordt ook vitamine D gelinkt aan een an-tidepressief effect op je humeur. Maar we worden de laatste jaren zo vaak op de schadelijke gevolgen van de zon gewezen, dat we bang zijn om ons in de zon te bege-ven. Niet verwonderlijk dat het gemiddelde vitamine D-gehalte in ons lichaam de laatste jaren gedaald is. Nochtans hoef je geen uren te bakken in de zon en volstaat het om dagelijks een half uurtje te wandelen om een gezonde dosis vitamine D aan te maken. Stelt je huisdokter toch een tekort aan vitamine D vast bij een bloedonderzoek, dan zal hij je een voedingssupplement voorschrijven. Op eigen houtje preventief vitamine D-capsules slikken, valt echter af te raden.

Met een gezonde levensstijl loop je echter geen enkel risico op een overdosis. Dus, hup, naar buiten voor een wandelingetje en vanavond zalm op het menu?

26 IN-Z magazine

Bronnen: http://www.leerwiki.nl

Page 27: IN-Z magazine (voorjaar 2014)

SnuffelstageOp 28 en 29 november namen verschillende studenten van de PXL maatschappelijk werk deel aan een snuffelstage bij IN-Z. Bedoe-ling van deze eerste werkveldervaring was studenten van het eerste jaar een ‘meet & greet on the field’ aan te bieden. Tijdens de ‘meet & greet on the field’ maakte de student kennis met een organisatie op het terrein. Streefdoel was tijdens deze tweedaagse de studenten een ruim beeld te bieden van hun mogelijk toekomstig werkveld. Het was alvast een leuke ervaring voor beide partijen!

Music For Life, de warmste week!Ook dit jaar nam IN-Z deel aan de Studio Brussel actie Music For Life. Een actie met als doelstelling: voor welke Vlaamse vzw ga jij een actie organiseren, geld inzame-len? IN-Z koos voor de voedselbank van Limburg! In onze welvaartsgemeenschap zijn er nog altijd tussen 10 en 15% mensen die in armoede leven. Graag wilden we hen een duwtje in de rug geven. Op woensdag 18 december konden er tegen zeer democratische prijzen kleine kerstgeschenkjes en zakjes ‘Warmte’ ge-kocht worden op het Kolonel Dussartplein in Hasselt. De opbrengst ging integraal naar de Voedselbank Limburg.

Groot feest! Meneer en mevrouw Rau vierden onlangs hun 50 jarig huwelijk met een groot feest voor familie en vrienden. Ze zijn nog steeds heel geluk-kig samen en ondanks hun hulpbehoevendheid weten ze samen met helpster Vera en andere hulpverleners zich goed uit de slag te slaan! Wij wensen hun nog mooie jaren samen in goede ge-zondheid!

IN-Z in the picture

PLAKBOEK

Sinem Ciftci, eerste jaars ­studente maatschappelijk werk aan de PXL

Meneer en mevrouw Rau met helpster Vera

IN­Z verkocht

zakjes ‘Warmte’

in Hasselt

100 kaarsjesMax-Laurens L.J. de Vries werd op 8 januari 2014 100 jaar. Op 18 januari 2014 gaf Max en zijn echtgenote Nicole Jacot een receptie in De route in Wellen voor vrienden en kennissen. Zij nodigden ook hun helpster Mia en de co-ordinatoren van vzw IN-Z uit. Mia komt hier ondertussen bijna 2 jaar meermaals per week over de vloer om Max en zijn echtgenote te helpen in het huishouden.

IN-Z magazine 27

Page 28: IN-Z magazine (voorjaar 2014)

28 IN-Z magazine

Creatief

Tien jaar geleden verhuisde ik deeltijds naar het platteland. En ik die dacht een beetje verstand te hebben van het buitenleven. Ik moet eerlijk bekennen, ik ben slechts een toeschouwer. Ik voel me een gast in de natuur. Ik kijk toe hoe de eekhoorn zenuwachtig en kopjeknikkend van onze hazelnootjes eet. Hoe horden spreeuwen en merels hun buikje rond eten met de dikke donkerrode kersen van onze boom. Hoe een storm een spoor van scherven

Mijn magische wereld van kleuren, geuren en smaken

Nicky Bertrand

en geknakte planten achterlaat. Je mag er naar kijken en het ondergaan.

Natuurlijk nonchalanceDe harmonie van het wilde spel in de na-tuur gecombineerd met eigen kweeksels maakt de tuin tot een decor van natuurlijke nonchalance. Kleuren, geuren en smaken vormen de basis voor mijn tuin-, interieur- en bloemendecoraties. De rode draad is het steeds opnieuw zoeken naar de juiste

combinaties en de juiste balans. Het is de kunst om een eenheid te scheppen in de ruimte.

Floraal en culinair menuAls ik vrienden ontvang voor een snelle hap of een gastronomisch menu, zorg ik voor een aangepaste sfeer in huis. Met ingre-diënten uit de tuin creëer ik een floraal en culinair menu. Geuren, kleuren en smaken bepalen het totaalconcept.

Page 29: IN-Z magazine (voorjaar 2014)

Creatief

NICKY BERTRAND LAAT JE PROEVEN

VAN GEUREN, KLEUREN EN

SMAKEN

Verras je tafelgasten met een creatief idee

Materialen: - Tulpenvaasjes of kleine flesjes- Tulpen- Koffieriet (kleur naargelang de keuze van de tulpen)

of knotwilgtakjes- Witte pluimpjes- Witte eieren (halveren)- Lijmpistool

Opbouw: 1. Verwijder alle bladeren van de tere lentebloemen.

Hierdoor komt de nadruk te liggen op de bloemen en de rasters.

2. Snij de takjes allemaal op dezelfde lengte (10 cm).3. Maak een takkenraster door de takjes kris kras over

mekaar te verlijmen met een lijmpistool (mikado). Zorg dat je binnen een ronde vorm blijft. Plaats op ieder flesje een rastertje. Steek een tulp door ieder rasterje in het vaasje. Lijm hier en daar een pluimpje op de rasters.

Alternatief: Maak een gaatje aan de onderzijde van de gehalveerde eieren. Bevestig de eierschaal op de raster. Steek de tulpenstengel door het gaatje van de schaal en de raster.

WORKSHOPS

Nicky Bertrand geeft creatieve work-shops in een sobere en landelijke

sfeer die rust en warmte uitstraalt. Ordelijke chaos en gezelligheid

maken deel uit van de workshops. Je krijgt tal van bruikbare

tips en tricks.

Workshops van februari tot juni en van september tot december.

Meer info vind je op www.nicky-bertrand.be

GA ZELF AAN DE SLAG

IN-Z magazine 29

Page 30: IN-Z magazine (voorjaar 2014)

30 IN-Z magazine

Mijn passie

Bart Daniels stoomt zich klaar voor de Mont Ventoux

Page 31: IN-Z magazine (voorjaar 2014)

IN-Z magazine 31

Mijn passie

Voor Bart Daniels kan de winter niet snel genoeg voorbij zijn. De boekhouder uit Overpelt is sinds twee jaar ver-knocht aan zijn fiets, en aan de pleziertjes die daarbij ho-ren. Zijn ploeg maakt zich op voor de beklimming van de Zuid-Franse Mont Ventoux in mei.

Je hebt de fiets nog niet zo lang geleden ontdekt. Hoe komt dat?“De liefde van de fiets was er al wel langer, maar dan in een andere vorm. Zo ging ik regelmatig met de fiets naar het werk. Niet alleen om het prijskaartje van een tweede wagen te vermijden, maar ook omdat ik dat van huis uit heb meegekregen. Mijn vader reed dagelijks zo’n 15 kilometer naar zijn werk en weer terug. Onder invloed van onze buurman, een fervent fietser, ben ik enkele jaren geleden in contact gekomen met het wielerploegje waar ik vandaag in rij. Hij is ook voorzitter van de supportersclub van de Limburgse wielrenner Jelle Vanendert en had me al meermaals uitgenodigd om mee naar wedstrijden te gaan met de sup-portersbus. Een aantal mensen op die bus bleek na de werkuren al samen te gaan fietsen. Ik voelde de bui al hangen (lacht). Aanvankelijk heb ik de boot wat afgehouden toen ze me uiteindelijk vroegen om mee te gaan fietsen op donderdag en zondag. Je

kent dat wel, misschien typisch mannelijk, maar de angst om af te gaan zat er toch wel in. Ook al beschikte ik over een rede-lijk goede basisconditie, ik vreesde toch helemaal alleen achteraan te eindigen. Er is toch een verschil tussen alleen, op je eigen tempo, naar het werk te fietsen en een honderdtal kilometer in groep te rijden waarbij niemand wil onderdoen. Dan wil je niet afgaan. Maar op een bepaald moment wist de buurman me toch te overtuigen. En zo is het begonnen. De eerste keren wel-iswaar met een oude Ridley-fiets, zonder klikpedalen en helm, gewoon in een T-shirt en met sportschoenen aan. Een beetje retro, zeg maar (lacht). Misschien maar goed dat ik er geen foto van heb, want er wordt tot op vandaag mee gelachen. Ik kwam van ver, maar kon vanaf het begin wél goed meerijden. Die Ridley heb ik ondertussen vervangen door een carbonfiets. En met die outfits is het ook wel goed gekomen. Tot en met de handschoenen. Maar gladde benen, neen, dat hoeft voorlopig niet.”

“Gladde benen? Dat hoeft voorlopig niet”

Bart en zijn fietsploeg maken zich klaar voor hun wekelijkse rit.

Page 32: IN-Z magazine (voorjaar 2014)

32 IN-Z magazine

Mijn passie

Sindsdien trek je er twee keer per week op uit…“Dat probeer ik toch, en liefst nog wat vaker. Op donderdag doen we een kortere rit, van 60 kilometer, en op zondag staat er een langere rit op het programma, goed voor zo’n 100 kilometer fietsplezier. Vanaf de lente zullen we ook maandelijks één langere rit rijden. En dan probeer ik er nog zelf een ritje van 50 tot 60 kilometer tussen te schuiven. In mijn huidige job heb ik erg flexibele werkuren. Als de weerberichten gunstig zijn, begin ik dan wel eens heel vroeg zodat ik al in de vroege namiddag voor een paar uur de fiets op kan. Ieder uurtje op de fiets is meegenomen! Binnenkort

ga ik trouwens in Hasselt werken, dat is natuurlijk wel andere koek: een enkele rit is toch al meteen 38 kilometer, goed voor anderhalf uur. Wel heerlijk in de zomer, en wie weet wat het doet met mijn conditie.”

“Nu, in de winter maken we natuurlijk wel wat minder kilometers. Dit jaar valt het nog erg goed mee, maar een strenge winter als die van vorig jaar, is toch vrij nefast voor je conditie. En maakt ook meteen wat kilo’s verschil.”

Al die trainingsijver… Jullie moeten wel een hoger doel voor ogen hebben.

“Helemaal waar. Eind mei trekken we met een achttal mensen van ons ploegje, de harde kern zeg maar, naar de Mont Ven-toux. Maar omdat je hier in Noord-Lim-burg weinig heuvels hebt, kan je best wat gaan trainen in de Vogezen of Neder-lands-Limburg wil je de nodige hoogte-meters opdoen. Om de kans op slagen te vergroten worden we tijdens onze trip naar

de Mont Ventoux trouwens ook vergezeld door een aantal van onze vrouwen. De dames zullen niet alleen supporteren maar er vooral persoonlijk op toekijken dat het om het fietsen draait. Zij zullen ons in het gareel houden (lacht).”“Zelf heb ik ook nog de ambitie om ooit deel te nemen aan La Marmotte, een wie-lerwedstrijd voor amateurs in de Franse Alpen die elk jaar in de maand juli wordt gereden. De rit duurt zo’n 174 kilome-ter, telt 5.000 hoogtemeters en gaat over vier cols. Drie van die vier cols worden in de Tour als buitencategorie bestempeld. Jaarlijks verschijnen er gemiddeld 6.000 deelnemers aan de start. Maar ik denk dat ik dan toch een jaar lang heel strikt over

mijn conditie en voeding zal moeten waken. En mijn twee ‘frangipanegebakjes’, mijn twee trouwe bondgenoten onderweg, en de pintjes aan de kant zal moeten schuiven. Als je je inschrijft, moet je er ook voor gaan. Dichter bij huis, is ook de kermiskoers van Lindelhoeven een optie, maar ook dan zal ik wat het trainen betreft nog een tandje moeten bijsteken, wil ik niet van een koude kermis terugkomen (lacht).”

Mogen we daaruit opmaken dat het sociale aspect van je hobby zeker zo belangrijk is?“Absoluut. Dat was vroeger net zo toen ik nog voetbalde. Dan werden er achteraf ook nog pintjes gedronken. Met ons fietsploegje moeten we daar niet voor onderdoen, dat hoort er bij, gezellig wat pintjes drinken samen. En die pintjes vallen niet weg, als we door slecht weer eens niet kunnen gaan fietsen. Kruipen we zelf niet op de fiets, dan zal je ons ook wel regelmatig supporterend vinden op een wedstrijd. Zoals op het Wereldkampioenschap en Belgisch Kampioenschap veldrijden. En ik ben ondertussen ook penningmeester van de supportersclub van Jelle Vanendert, dus je vindt me zeker ook bij de Amstel Gold Race, Luik-Bastenaken-Luik,… Die suppor-tersclub is echt een heel fijne vriendenclub geworden. Ondertussen gaat mijn vriendin Veerle ook regelmatig mee.”

Werkt die fietsmicrobe ook aanstekelijk bij haar? Is je vriendin even blij met je hobby?“Dat valt heel goed mee! We trekken er wel regelmatig samen op uit. Bijvoorbeeld in Berlijn, de Vlaamse Ardennen en Nederlands Limburg was het heerlijk om te fietsen. Maar onze uitjes samen leidden in het verleden wel eens tot wat wrevel. Ik wilde sneller fietsen dan Veerle kon. Dus hebben we een elektrische fiets voor haar gekocht. Ideaal. Al zal ik wel eens groen lachen als het haar lukt om me in te halen bergop. En als haar fiets onderweg even moet worden opgeladen, blijven we gewoon heel lang op een terrasje zitten, heerlijk toch?”

Mijn twee ‘frangipanegebakjes’, mijn trouwe bond-genoten onderweg, en de pintjes zal ik aan de kant moeten schuiven.

Page 33: IN-Z magazine (voorjaar 2014)

IN-Z magazine 33

Puzzelpret

Zweedse puzzelOplossing op pagina 35

Page 34: IN-Z magazine (voorjaar 2014)

LijnenpuzzelWoordzoeker

Oplossing op pagina 35

Puzzelpret

Met de overgebleven letters kan je dit woord vormen:

© D

e Pu

zzel

aar

Trek een lijn tussen de punten 1 tot en met 82. Rara ... wie verschijnt er?

34 IN-Z magazine

Page 35: IN-Z magazine (voorjaar 2014)

Oplossing puzzels pagina 33 en 34

Oplossing: CADEAU

Je boekt pas resultaat als iedereen er staat.Een mooi resultaat hangt voor een belangrijk deel van gezonde en vitale werknemers af. Hiervoor kunt u een beroep doen op Mensura, specialist op vlak van preventie, veiligheid en gezondheid. Met advies en oplossingen, van het strikt wettelijke tot zoveel meer.

www.mensura.be

Preventie en Bescherming | Absenteïsme | Kinderbijslag

20130725_AD_87X118_portrait_NL.indd 1 25/07/13 14:01

want sterke verhalen in een creatieve vorm brengen mensen in beweging

www.comkommer.be

creatieve communicatie

concepten ( online - offline )

J. Smeetslaan 6Maasmechelentel. 089 35 72 60

voor hem / haar

IMAGOCOACHSTYLISTKLEUR/STIJLCONSULENT

Cindy Van den Dungenwww.dress-me-up.be

NICKY BERTRAND

Bloemontwerpenworkshopshuis- en bedrijfsdecoratiefeesten en evenementen

www.nicky-bertrand.be

Met dank aan:

www.maya-seitan.be

Ambachtelijk bereide seitan en tofu

Page 36: IN-Z magazine (voorjaar 2014)

Op zoek naar hulp aan huis? Poets- en huishoudhulp met dienstencheques

Seniorenoppas Persoonlijke assistentie PAB

MET DE BESTE ZORG VOOR U. Daar zorg ik voor!

Wij zijn er voor u: met een individuele dienst-

regeling op maat van uw vraag

alle dagen, 24u ook weekends en feestdagen

in heel Limburg en Vlaams-Brabant

Daphne, coördinator bij vzw IN-Z

Goed georganiseerd, met de beste zorgWij vinden het belangrijk om u hulp op maat te bieden. Daphne is één van onze coördinatoren met wie u elke vraag kan bespreken. Als uw vaste coördinator zoekt zij de help(st)er die bij u past, en is zij verantwoordelijk voor de verdere opvolging en begeleiding.

Hulp voor poets of strijk? Opa’s boterhammen smeren of het eten opwarmen? Of iemand gewoon gezelschap houden? U stelt de vraag ... IN-Z biedt de oplossing, met de beste zorg!

0800 55024 Stel uw vraag. Bel GRATIS

of mail naar [email protected]