In het wiel van Odiel (2012)

43
In het wiel van DIEL > 17 MAART TOT 15 DECEMBER 2012

description

Roeselare heeft duidelijk zijn stempel gedrukt op de wielergeschiedenis: een Tourwinnaar, een olympisch kampioen, meerdere wereld- en andere kampioenen hadden hier hun thuisbasis. Ze werden gevierd en gewaardeerd als helden van de piste en van de weg. Onder hen was er Odiel Defraeye. Onze stadsgenoot won exact honderd jaar geleden als eerste Belg ooit de Ronde van Frankrijk. Anno 2012 wordt deze historische overwinning uitgebreid gevierd. In het Wielermuseum bijvoorbeeld, waar je die wielergeschiedenis aan de lijve kunt ervaren, werd de Odiel Defraeyezaal voor de gelegenheid volledig vernieuwd. Je kunt er nu trouwens ook een interactieve museumgame met Odiel op smartphone spelen.

Transcript of In het wiel van Odiel (2012)

Page 1: In het wiel van Odiel (2012)

In het wiel van

DIEL> 17 MAART TOT 15 DECEMBER 2012

Page 2: In het wiel van Odiel (2012)

Voorwoord 03

Odiel Defraeye 05

Wielermuseum Roeselare 07

Vrienden van het Wiemu 10

Tentoonstellingen 12

Praatavonden 15

Boekvoorstellingen 20

Educatieve pakket ten 24

Fietstochten / toertochten 26

Begeleide thematochten 44

Fietsroutes 47

Wielerwedstrijden 52

Wielerruilbeurs 65

Fietssessies 67

Fietsverhuur 70

Theater 73

Vrienden van Odiel 75

Contactgegevens 80

Inhoudstafel

Page 3: In het wiel van Odiel (2012)

02

VOORWOORD

Beste lezer,

Roeselare heeft duidelijk zijn stempel gedrukt op de wielergeschiedenis: een Tourwinnaar, een olympisch kampioen, meerdere wereld- en andere kampioenen hadden hier hun thuisbasis. Ze werden gevierd en gewaardeerd als helden van de piste en van de weg. Onder hen was er Odiel Defraeye. Onze stadsgenoot won exact honderd jaar geleden als eerste Belg ooit de Ronde van Frankrijk. Anno 2012 wordt deze historische overwinning uitgebreid gevierd. In het Wielermuseum bijvoorbeeld, waar je die wielergeschiedenis aan de lijve kunt ervaren, werd de Odiel Defraeyezaal voor de gelegenheid volledig vernieuwd. Je kunt er nu trouwens ook een interactieve museumgame met Odiel op smartphone spelen.

Wielersport beleef je in Roeselare ook op tal van andere manieren: er zijn onder meer de start van Dwars door Vlaanderen, de doortocht van de Ronde van Vlaanderen en het derde Natourcriterium. Voor de actievelingen zijn er talloze fietstochten in en rond Roeselare. Denk maar aan de flandrientochten of de fiets-4-daagse die omgedoopt werd tot “West-Vlaanderens Mooiste”.

Verder is het uitkijken naar de opening van en de eerste wedstrijden op de wielerpiste Sercu-Defraeye. En dan zijn er nog de onthulling van een beeldje van Odiel, praatavonden rond zijn wielerexploten en zijn tijd, actuele expo’s en boeiende boeken die dieper graven in de wielergeschiedenis en haar helden. Om niet te verdwalen in dit bos van activiteiten werd alles in deze overzichtelijke programmabrochure gegoten.

Je merkt het, Roeselare schakelt als fiets- en wielerstad opnieuw een versnelling hoger. Steek dus een tandje bij en spring in ons wiel!

Johan Leenknecht Luc MartensStadssecretaris Burgemeester

03

Page 4: In het wiel van Odiel (2012)

ODIEL DEFRAEYE

Odiel wordt geboren in Rumbeke op 14 juli 1888. Op zijn twaalfde stopt hij met school. Odiel gaat werken in de borstelfabriek van Izegemnaar Jules Vandekerckhove. Die ziet dat zijn werknemer talent heeft en laat hem post ronddragen per fiets, zelfs tot in Brussel!

Op zijn 14e wint Odiel zijn eerste koers, met een geleende fiets. Zijn ouders zijn dan pas overtuigd van het nut van het wielrennen. Odiel komt bij die gelegenheid immers thuis met prijzen: een bos bloemen en een smakelijke hesp! Als beloning krijgt hij van zijn ouders een tweedehandsfiets. Het eerste grote succes voor Odiel komt er in 1911 te Bastogne. Daar wordt hij Belgisch kampioen.

Tijdens de Tour de France van 1912 is het de bedoeling dat Odiel meerijdt als hulp voor teamgenoot Gustave Garrigou. Odiel is echter sneller dan zijn kopman, kan voor zichzelf rijden en slaagt er in als eerste Belg de Ronde van Frankrijk te winnen. Na zijn sterke prestatie wordt Odiel Defraeye door velen op handen gedragen. Met het verdiende prijzengeld koopt hij een stuk grond in Rumbeke en bouwt er een velodroom en een Café des sports. In 1913 weet Odiel nog Milaan – San Remo te winnen maar daarna blijven de grote overwinningen uit. In 1924 hangt hij definitief de fiets aan de haak. Odiel houdt een aantal jaar het Café des sports in de Izegemsestraat te Rumbeke open. Daarna verhuist hij voor drie jaar naar Buncy in Frankrijk. Later woont hij ook aan de Belgische kust. Odiel huwt met Madeleine Stamper. Ze krijgen twee zonen. Odiel overlijdt te Bièrges op 20 augustus 1965.

Activiteiten in teken van of met een knip-oog naar de renner Odiel Defraeye worden in deze gids aangeduid met dit logo.

04 05

Page 5: In het wiel van Odiel (2012)

WIELERMUSEUM ROESELARE

Het WieMu is hét trefpunt voor fiets- en wielerlief-hebbers. Na de balie en shop vorig jaar werd nu ook de integrale benedenzaal – de Odiel Defraeyezaal –gemoderniseerd. Aanleiding is de 100ste verjaardag van de eerste Belgische Touroverwinning door Odiel.

> Fietsen

Ontdek de geschiedenis van de fiets: van de houten loopfiets, over de Michaux tot de hedendaagse tweewieler. Klim zelf op een hoge bi en laat u fotograferen. Ontdek het aandrijfmechanisme van de MacMillan of van de FN Cardan. Aan het einde van de rit komt u in een ambachtelijk fietsatelier waar tot in de jaren zestig fietsen werden geproduceerd.

> Wielersport

Beleef het wielrennen en maak kennis met de helden van de wielersport. Videoschermpjes en geluidsfragmenten illustreren de carrières van pioniers als Cyriel Van Hauwaert en Odiel Defraeye, Briek Schotte en Rik Van Steenbergen, Roger De Vlaeminck, Merckx, Museeuw, of Vandenbroucke… Verken de flan-drienhoek, de Boonenbocht, de coin Gilbert, of neem plaats aan de cafétoog en geniet van één van de vele wielerplaatjes uit de jukebox. Ook aan pisterijden, cyclocross, mountainbike en trial wordt ruim aandacht besteed.

> Jempi Monseré

Een zaal genoemd naar en ingericht met wielersouvenirs van Jean-Pierre ‘Jempi’ Monseré. Wereldkampioen op zijn 21ste en klaar om Merckx het vuur aan de schenen te leggen, verongelukte deze Roeselaarnaar nauwelijks zeven maanden later. Tot op heden maakt de figuur grote emoties los.

06 07

Page 6: In het wiel van Odiel (2012)

> Documentatiecentrum

Het WieMu is veel meer dan een museum. Aan het WieMu is een heus documentatiecentrum gekoppeld met kranten, boeken, tijdschriften, foto’s, affiches,… Op zoek naar info over je grootvader die ooit koerste? Een wielerboek aan het schrijven? Maak dan een afspraak en kom eens langs. Wil je een WieMu-expo ontlenen? Ook dat kan. Kijk maar eens op onze site.

> De museumshop

Snuister rond in de museumshop. Je kunt er terecht voor de recentste wielerboeken, retro-wielershirts, de WieMu-wieleroutfit, teamshirtsvan de Belgische ProTour-ploegen, fiets- en wandelkaarten, postkaarten, miniatuurwielrennertjes, toeristische gidsen, drinkbussen, gadgets,… De shop is trouwens vrij toegankelijk, zonder museumticket.

> Prijs

€ 5 pp individueel ticket € 4 pp 60+, volwassenen in groep vanaf

15 personen € 1 pp 12 tot 26 jarigen, lerarenkaart-

houders, Roeselaarnaars gratis - 12 jarigen, vrienden van het

wielermuseum, andersvaliden en hun begeleiders

€ 30 per gids/maximaal 25 personen

> Openingsuren

dinsdag tot en met zaterdag van 10 tot 17 uur

Wielermuseum RoeselarePolenplein 15tel. 051 26 87 [email protected]

08 09

www.facebook.com/WieMuRoeselare

Page 7: In het wiel van Odiel (2012)

VRIENDEN VAN HET WIEMU

Word JempiBen je een echte fietsfanaat? Word dan Vriend van het Wielermuseum. Ruim 200 mensen gingen je voor. Als Jempi zit je steeds op de eerste rij wanneer er activiteiten georganiseerd worden in en rond het WieMu! Bovendien ben je onze eerste ambassadeur. Er zijn twee formules: voor € 10 mag je jezelf een jaar Belofte noemen, en voor € 25 ben je een jaar lang Prof. Wat krijg je hiervoor in de plaats? Heel wat! Alle details vind je opwww.wiemu.be/vrienden

> Hoe?Vriend worden kan door 10 of 25 euro te storten op:

Vrienden van het WielermuseumPolenplein 15, 8800 RoeselareIBAN BE46 8804 1259 8136BIC HBKABE22

met vermelding van “Lidmaatschap 2012”

8 april

Met de Vrienden naar Parijs-Roubaix De trip vorig jaar naar de Helleklassieker was een succes. Met haltes in vertrekplaats Compiègne, de kasseistrook Haveluy à Wallers (****) en de velodroom van Roubaix kregen de Jempi’s een mooi programma voorgeschoteld. Onderweg waren er bevoorradingen met ontbijtkoeken, belegde broodjes en cava. Het zonnetje was present. En winnaar Johan Vansummeren maakte de dag helemaal af! Een volgende editie kon dan ook niet uitblijven. Reserveer tegen een zacht prijsje uw plaats. Alle info via: www.wiemu.be/vrienden

10 11

Page 8: In het wiel van Odiel (2012)

TENTOONSTELLINGEN

Zondag 22 april

Erfgoeddag

> Waar: Wielermuseum

> Wanneer: tussen 10 u. en 18 u.

> Wat: Erfgoeddag staat dit jaar in het teken van ‘Helden’. Wie anders dan Odiel Defraeye, Belgiës eerste Tourwinnaar, wordt in het WieMu belicht? We geven je op Erfgoeddag de kans hem en zijn entourage persoonlijk te ontmoeten. Odiel, een man uit het ‘gewone volk’, bewees dat grote prestaties niet gelinkt waren aan een bepaalde sociale klasse.

> Prijs: gratis

> Contact: WielermuseumPolenplein 15, Roeselaretel. 051 26 87 [email protected]

3 juli tot 1 september

100 jaar Sportwereld100 jaar Belgische Tourzeges

> Waar: Wielermuseum

> Wanneer: dinsdag tot en met zaterdag van 10 u. tot 17 u.

> Wat: In 1912, exact 100 jaar geleden, wint Odiel Defraeye als eerste Belg de Tour. Twee maanden later lanceert Karel Van Wijnendaele ‘Sportwereld’, de sportkrant die je vandaag bij Het Nieuwsblad vindt. Het WieMu bundelt 100 jaar Belgische Tourzeges en 100 jaar Sportwereld in één overkoepelende expo. De voorpagina’s van Sportwereld van de Belgische Tourzeges zijn het uitgangspunt. Maar ook opvallende (inter)nationale nieuwsfeiten uit die sleuteljaren worden belicht. 1912 was immers niet alleen het jaar van Odiel, maar ook van de Titanic. In 1969 won Merckx de Tour, maar landde ook Armstrong opde maan,…

> Prijs: € 5 pp individueel ticket € 4 pp 60+, volwassenen in groep vanaf

15 personen € 1 pp 12 tot 26 jarigen, lerarenkaart-

houders, Roeselaarnaars gratis - 12 jarigen, vrienden van het

wielermuseum, andersvaliden en hun begeleiders

€ 30 per gids/maximaal 25 personen

> Contact: WielermuseumPolenplein 15, Roeselaretel. 051 26 87 [email protected]

12 13

Page 9: In het wiel van Odiel (2012)

1 oktober - 15 december

Op culinaire koers

> Waar: Wielermuseum

> Wanneer: dinsdag tot en met zaterdag van 10 tot 17 uur

> Wat: In het najaar van 2012 presenteert het WieMu ‘Op culinaire koers’, een boek met verhalen (over eten en drinken) uit de buik van het peloton. Naast het boek kunnen de bezoekers van het WieMu in een tijdelijke tentoonstelling proeven van fabels en feiten over koerskost: dronk Briek nu echt die Rodenbach met dat ei? Was Jan Ullrich de enige chocoladeverslaafde in het peloton? En wanneer lieten de renners hun biefstuk voor de start van een Touretappe varen voor pasta? Ontdek de binnenkant van de musette tijdens deze smakelijke expo.

> Prijs: € 5 pp individueel ticket € 4 pp 60+, volwassenen in groep vanaf

15 personen € 1 pp 12 tot 26 jarigen, lerarenkaart-

houders, Roeselaarnaars gratis - 12 jarigen, vrienden van het

wielermuseum, andersvaliden en hun begeleiders

€ 30 per gids/maximaal 25 personen

> Contact: WielermuseumPolenplein 15, Roeselaretel. 051 26 87 [email protected]

PRAATAVONDEN

Dinsdag 20 maart

De koers van de toekomst

> Waar: Wielermuseum

> Wanneer: 20 u.

> Wat: Aan de vooravond van Dwars door Vlaanderen buigen we ons over de koers van de toekomst en de toekomst van de koers. Worden klassiekers in de toekomst gereden op een gesloten circuit? Wint het Belgisch rondetalent Yannick Eijssen in 2018 de Ronde van Somalië, en gaat hij ter voorbereiding trainen op de Alp in Nederland? Moeten de renners van de toekomst zoals in de Formule 1 grof geld aanbrengen om hun stekje te verzekeren? Vragen die op 20 maart worden beantwoord!

> Prijs: voor leden: gratisvoor niet-leden: € 2plaatsen beperkt tot 70

> Contact: WielermuseumPolenplein 15, Roeselaretel. 051 26 87 [email protected]

1514

Page 10: In het wiel van Odiel (2012)

Donderdag 21 juni

In het zog van de wielerjournalist

> Waar: Wielermuseum

> Wanneer: 20 u.

> Wat: In 100 jaar tijd evolueerde de wielerverslag-geving van natte-vinger-werk van één man tot een wereldwijd mediacircus met honderden werknemers. Tijdens deze praatavond vertellen oude en nieuwe wielerjournalisten over hun ervaringen in en rond het peloton. Wat kon en kan er zoal misgaan tijdens de liveverslaggeving? Interviewen krantenjournalisten nog altijd met pen en papier? En wat is de beste plaats voor een fotograaf tijdens de koers? Van Karel Van Wijnendaele tot Karl Vannieuwkerke.

> Prijs: voor leden: gratisvoor niet-leden: € 2plaatsen beperkt tot 70

> Contact: WielermuseumPolenplein 15, Roeselaretel. 051 26 87 [email protected]

Maandag 23 juli

In afwachting van het Natourcriterium

> Waar: Wielermuseum

> Wanneer: 20 u.

> Wat: Op dinsdag 24 juli vindt in Roeselare het derde Natourcriterium plaats. Traditioneel is er aan de vooravond een praatavond in het WieMu. In afwachting van het natourcriterium kaarten we in aanwezigheid van renners en deskundigen na over de voorbije Ronde van Frankrijk. Wie zijn de winnaars, verliezers, verrassingen?

> Prijs: voor leden: gratisvoor niet-leden: € 2plaatsen beperkt tot 70

> Contact: WielermuseumPolenplein 15, Roeselaretel. 051 26 87 [email protected]

16 17

Page 11: In het wiel van Odiel (2012)

Donderdag 27 september

De mannen van de nacht

> Waar: Wielermuseum

> Wanneer: 20 u.

> Wat: Na zijn winst in de Tour van 1912 stampte Odiel Defraeye een wielerpiste uit de grond. Legendes zoals Briek Schotte, Rik Van Steenbergen, Marcel Kint en Patrick Sercu hebben er nog rondjes gereden. Het WieMu organiseert daarom een praatavond over het baanwielrennen of pisterijden. De praatgasten (waaronder enkele “Mannen van de nacht”) vertellen ons over de eigenheden van het pisterijden, de loodzware zesdaagsen en de toekomst van het zesdaagsecircuit.

> Prijs: voor leden: gratisvoor niet-leden: € 2plaatsen beperkt tot 70

> Contact: WielermuseumPolenplein 15, Roeselaretel. 051 26 87 [email protected]

19

Wielerpiste Defraeye-SercuAanvankelijk een aarden openlucht velodroom, opgericht door Odiel Defraeye werd de piste in 1926 verhard in beton. De top van het wielrennen kwam er rondjes draaien. Anno 2012 is de piste gerestaureerd en in ere hersteld op initiatief van ondernemer Marc Demeulenaere. Opening op zaterdag 30 juni. Op zondag 1 juli is er een baanmeeting voor de jeugd i.s.m. Wielerbond Vlaanderen.

18

Page 12: In het wiel van Odiel (2012)

> Info • Het boek ‘Odiel Defraeye, Fenomeen’ verschijnt

op zaterdag 2 juni 2012. De officiële voorstelling vindt plaats in het Wielermuseum om 11 uur.

• Groot formaat (27 x 22 cm, harde kaft, 192 pag. meer dan 200 unieke foto’s uit familie- en wielerarchieven).

• Info: www.fenomeendefraeye.be

• Boekhandelsprijs: € 35,-

• Voorintekenactie- € 29,50 – voor wie intekent vóór 1 mei 2012. Voorintekenaars kunnen het boek afhalen in het WieMu op zaterdag 2 juni na de officiële voorstelling. Of op de Wielerbeurs in Winksele-Delle op zaterdag 16 juni tussen 9 u. en 13 u.

- € 35 – voor wie voorintekent en het boek thuis wil opgestuurd krijgen.

- Hoe bestellen? Door het juiste bedrag over te schrijven op het rekeningnummer BE74 4427 0569 2107 (BIC KREDBEBB)

> Contact Pinguin ProductionsGeert Vandenbon

21

BOEKVOORSTELLINGEN

Zaterdag 2 juni

Odiel Defraeye, FenomeenHet pakkende leven van de eerste Belgische Tourwinnaar

> Het boekMet zijn onverhoopte zege in de Tour de France in 1912 zorgt Odiel Defraeye voor een opstoot van nationale trots en Vlaams zelfgevoel. Ingehuurd als knecht werd hij al snel zijn eigen meester. Hij won drie ritten, fietste constant in de top vijf en kreeg na een hard gevecht de thuisrijders Christophe en Lapize op de knieën.Zijn stunt zette ons land op stelten. Frayke kreeg een ongeziene ‘blijde intrede in Brussel’ en Karel Van Wijnendaele versnelde de lancering van Sportwereld en de Ronde van Vlaanderen. De oorlog ’14-’18 fnuikte Odiels carrière en daarna bleven mooie resultaten uit. De velodroom achter zijn huis in Rumbeke werd een begrip en de latere leerschool voor Patrick Sercu. Na zijn loopbaan ging hij herbronnen in Frankrijk, maar hij vond pas rust aan onze kust. Frayke stierf vergeten en als een schaduw van de jonge god die hij ooit was geweest in een tehuis in Waals-Brabant.

> De auteur en de uitgeverHerman Laitem publiceerde eerder al een tiental wielerboeken en levert geregeld bijdrages voor De Muur. In Fenomeen Odiel Defraeye beschrijft hij op heerlijke wijze het pakkende leven van de eerste Belgische winnaar van de Tour de France en zijn tijd. Indringend gedocumenteerd en ruim geïllustreerd. Een must voor wie houdt van wielergeschiedenis.Uitgever Geert Vandenbon (Pinguin Productions) verwierf reputatie voor zijn kwalitatieve publicaties en zijn liefde voor het wielerboek.

20

Page 13: In het wiel van Odiel (2012)

Oktober

Op culinaire koers

Het WieMu schrijft een boek! ‘Op culinaire koers’ is de werktitel van het project dat eind 2012 uitmondt in een boek. Het brengt verhalen uit de buik van het peloton. Het kannibalisme van Merckx, de taartjes van De Vlaeminck en de biefstukken van Jempi, het bakkertje van Berg, Tom – what’s in a name – Boonen, én bier in de bidon… zijn slechts enkele ingrediënten van dit boek. Verder op het menu: saillante foto’s, sappige anekdotes en hedendaagse Flandrienrecepten!

Deze foto’s geven alvast een voorsmaakje.

> Honger naar meer?Surf dan eens naar de facebookpagina:www.facebook.com/OpCulinaireKoers

22 23

Page 14: In het wiel van Odiel (2012)

Naast de game ‘In het wiel van Odiel’ werkte het WieMu educatieve pakketten uit voor verschillende leeftijden. Voor de kleinsten is er de museumkoffer. Voor de tweede en derde graad lager onderwijs is er de Ronde van het WieMu waarbij de kinderen letterlijk en figuurlijk in de huid kruipen van een gele, groene, witte of bolletjestruidrager. Het secundair onderwijs kan opteren voor een rondleiding met gids. Voor kinderen die het WieMu met met (groot)ouders of familie bezoeken, is er de fotozoektocht met mascotte Wielie.

Meer info op www.wielermuseum.be/educatief-aanbod

EDUCATIEVE PAKKETTEN

Voorstelling op 17 maart

In het wiel van Odiel - innovatief gaming project

Dit project is een unieke samenwerking tussenonder andere erfgoedcel TERF, het Wielermuseum uit Roeselare en de Stedelijke Izegemse Musea. Centraal staat dé held van het jaar, Odiel Defraeye! Deze Rumbekenaar won niet alleen de Tour maar werkte ook in een borstelfabriek in Izegem. Studenten kunnen in kleine groepjes een museumgame op de computer ontwerpen. Aan de hand van allerlei informatie te vinden op het internet krijgen ze een goed beeld van het leven in het begin van de 20ste eeuw. Na een klassikaal gedeelte spelen de leerlingen elkaars game met een smartphone in één van de twee musea en worden de gemaakte games ook op de website geplaatst; downloadbaar voor anderen. Deze game is niet enkel gericht op jongeren. Elke bezoeker kan het museum ontdekken met ‘In het wiel van Odiel’ op de smartphone die gratis als gids doorheen het WieMu wordt aangeboden.

> Contact: WielermuseumPolenplein 15, Roeselaretel. 051 26 87 [email protected]

> Nog meer weten? www.inhetwielvanodiel.be

Gratis uit te proberen op zaterdagmiddag17maart24 25

Page 15: In het wiel van Odiel (2012)

Paasmaandag 9 april

51ste Rodenbachrit

> Waar: Café De Nieuwe RuiterIepersestraat 623 8800 Roeselare

> Wanneer: Startuur: van 8 u. tot 9.30 u.Afstand: 50 km en 75 km

> Contact: Koninklijke Stedelijke Wielrijdersbond Roeselare

Zondag 29 april

17e Stapsteenrit

> Waar: Ocar RumbekeKerkplein 298800 Roeselare

> Wanneer: Fietstocht – sterrit – 60 km – 80 kmStart vanaf 8 u.Fietsbewaking voorzien

> Prijs: Niet leden betalen € 1 meer voor verzekeringLeden VBR,VWB enz.:Sterrit : € 0,50 60 en 80 km: € 2 Opbrengst ten voordele van Het Anker(autisme)

> Contact: W.T.C. Rustige Toeristen TrappersGilbert DejonckheerePieter Breughelstraat 418800 Roeselare051 20 25 [email protected]://users.telenet.be/rustigetoeristentrappers

FIETSTOCHTEN

Zaterdag 24 maart & zondag 25 maart

Wielertoeristische tocht: Roeselare – Heuvelland

> Waar: Schoolrestaurant KTA RoeselareGroenestraat 1708800 Roeselare

> Wanneer: Zaterdag 24 maartVoor de 130 km: 7 u. – 13.30 u.Voor de 90 km: 7 u. – 14.30 u.Voor de 55 km: 7 u. – 15.30 u.

Zondag 25 maartVoor de 130 km: 7 u. – 9 u.Voor de 90 km: 7 u. – 10 u.Voor de 55 km: 7 u. – 10 u.

> Prijs: 130 km = € 2,50 aangesloten€ 3,75 nt-aangesloten

90 km = € 2,00 aangesloten€ 3,25 nt-aangesloten

55 km = € 2,00 aangesloten€ 3,25 nt-aangesloten

> Contact: Kenny Van GheluweSpanjaardstraat 288830 Hooglede0468 10 30 [email protected]

20 2726

Page 16: In het wiel van Odiel (2012)

Zaterdag 5 mei & zondag 6 mei

De Roeselaarse Pijl

> Waar: Het Bourgondisch KruisNoordstraat 598800 Roeselare

> Wanneer: Vanaf 7 u. tot 14 u. kan men met de fiets vertrekken om een prima uitgepijlde rit te volgen over een afstand van 55, 85 of 110 km.Zowel VBR en VWB leden als niet-aangeslotenen zijn van harte welkom.

> Prijs: Al naar gelang de gekozen afstand varieert de prijs tussen € 1,25 en € 3,75. Daarin zijn bevoorradingen inbegrepen.Er wordt ook pechverhelping voorzien.

> Contact: Jürg Deprez Cederstraat 5 8800 Roeselare0475 34 20 [email protected]

Guido Vancoppenolle 0475 54 30 66

Donderdag 17 mei

Kouterrally (WTC De Bevernaar)

> Waar: Café ’t Hoekske Sint-Germanusplein 1 8800 Beveren-Roeselare

> Wanneer: 7.30 u. tot 12 u. – 60 km7.30 u. tot 10 u. – 90 en 120 km

> Prijs: Leden VWB/VBR: € 1,75 voor 60 en 90 km – € 2,5 voor 120 km Niet-leden: respectievelijk € 3 en € 3,75

> Contact: WTC De BevernaarFrans DumortierEgemstraat 898740 Pittem051 46 74 [email protected]

Zaterdag 9 juni

Roeselare-Catsberg-Roeselare

> Waar: Café De Nieuwe RuiterIepersestraat 2638800 Roeselare

> Wanneer: Startuur: van 7 u. tot 13.30 u. (de 125 km tot 12 u.)Afstand: 45 km, 70 km en 125 km

> Contact: Koninklijke Stedelijke Wielrijdersbond Roeselare

2528 29

Page 17: In het wiel van Odiel (2012)

Zaterdag 23 juni en zondag 24 juni

Zomerrally WTC De Bevernaar

> Waar: Café ’t Hoekske Sint-Germanusplein 1 8800 Beveren-Roeselare

> Wanneer: 7.30 u. tot 12 u. – 60 km7.30 u. tot 10 u. – 90 en 120 km

> Prijs: Leden VWB/VBR: € 1,75 voor 60 en 90 km – € 2,5 voor 120 km Niet-leden: respectievelijk € 3 en € 3,75

> Contact: WTC De BevernaarFrans DumortierEgemstraat 898740 Pittem051 46 74 [email protected]

Zondag 1 juli

Godelieverit

> Waar: Zaal PagodeHonzebroekstraat8800 Roeselare

> Wanneer: Startuur: van 7.30 u. tot 9.30 u.Afstand: 50 km en 85 km

> Contact: Koninklijke Stedelijke Wielrijdersbond Roeselare

Zondag 1 juli

Freddy Maertens Cycling Tour

> Waar: Beitem - Roeselare

> Wanneer: 7 u. tot 14.30 u.145 of 100 km voor wielertoeristen richting kust50 of 25 km voor de gezinnen10 km voor de kinderen (Kloen Kidstoer)50, 30 of 20 km mountainbike

> Prijs: € 3 VVK / € 4 ADDOpbrengst gaat naar het goede doel, de Kloen ziekenhuisclowns

> Contact: Hans DewulfMgr. Catrystraat 82 8800 Roeselare056 50 91 10

Peter SchietecatLandmansstraat 358800 Roeselare0472 69 14 90www.freddymaertensct.be

30 31

Page 18: In het wiel van Odiel (2012)

Zondag 29 juli

1e Roeselaarse Kemmeltocht

> Waar: Taverne MelroseStationsplein 388800 Roeselare

> Wanneer: Voor de 85 km: 7 u. – 9 u.Voor de 55 km: 7 u. – 10 u.Voor de 30 km: 7 u. – 11 u.

> Prijs: 85 km = € 2,00 aangesloten € 3,25 nt-aangesloten

55 km = € 2,00 aangesloten € 3,25 nt-aangesloten30 km = € 1,50 aangesloten € 2,75 nt-aangesloten

> Contact: Kenny Van GheluweSpanjaardstraat 288830 Hooglede0468 10 30 [email protected]

Zondag 5 augustus

3e Roeselare-Kemmel-Roeselare

> Waar: Taverne MelroseStationsplein 388800 Roeselare

> Wanneer: Voor de 85 km: 7 u. – 10 u.Voor de 55 km: 7 u. – 10 u.Voor de 35 km: 7 u. – 11 u.

> Prijs: 85 km = € 2,00 aangesloten € 3,25 nt-aangesloten

55 km = € 2,00 aangesloten € 3,25 nt-aangesloten35 km = € 1,50 aangesloten € 2,75 nt-aangesloten

> Contact: Kenny Van GheluweSpanjaardstraat 288830 Hooglede0468 10 30 [email protected]

32 33

Page 19: In het wiel van Odiel (2012)

Woensdag 22 augustus

9e Rumbeekse Toer Tocht

> Waar: P.C. Den Hazelt Pastoor Slossestraat 18800 Roeselare

> Wanneer: Fietstocht – sterrit – 60 km Start vanaf 9 u.Fietsbewaking

> Prijs: Niet leden betalen 1 euro meer voor verzekeringLeden VBR,VWB enz.:Sterrit : € 0,50 60 km: € 1

> Contact: W.T.C. Rustige Toeristen TrappersGilbert DejonckheerePieter Breughelstraat 418800 Roeselare051 20 25 [email protected]://users.telenet.be/rustigetoeristentrappers

2534 35

Page 20: In het wiel van Odiel (2012)

Donderdag 23 augustus tot en met zondag 26 augustus

West-Vlaanderens Mooiste

‘West-Vlaanderens Mooiste’ is een must voor elke fietstoerist, zowel voor de occasionele fietser, de recreatieve fietser, de geoefende fietser als de doorwinterde wielertoerist. Vier dagen de provincie West–Vlaanderen ontdekken per fiets, met wielerstad Roeselare als uitvalsbasis. Je vindt zeker je gading bij de verschillende fietsafstanden, 150 – 125 – 100 – 75 – 50 en 25 km. Op donderdag en vrijdag fietst men op het fietsknopennetwerk. Er is telkens een thematische insteek, zoals ‘In het jaar van Odiel’ en ‘150 jaar kanaal’. Op zaterdag en zondag zijn de routes bewegwijzerd. Op zaterdag verkent men de regio Ieper en het Heuvelland en op zondag fietst men tussen Roeselare en de bosrijke omgeving van Beernem.Op zondag staat ons 4-daags fietsfeest in het teken van het gezin. Het paradepaardje op zondag is de kinderfietstocht. De kinderfietstocht bedraagt slechts 15 km. Het parcours maakt gebruik van het uitgebreide fietspadennetwerk en verkeersluwe wegen. Naast de fietstochten op de weg zijn er op zaterdag 25 en zondag 26 augustus toertochten voor de mountainbikers. Zij hebben de keuze uit verschillende afstanden, gaande van 30 tot 80 km. De toertochten zijn gekenmerkt door de vele landwegen, gecombineerd met boswegen en technische zones. Kortom, ‘Westvlaanderens Mooiste’ mag niet ontbreken op uw fietspalmares in 2012. U kan terecht op de website, www.roeselarefietst.be, voor meer info over het evenement en leuke sfeerbeelden van de voorbije edities.

Logeermogelijkheden

Er wordt een gelegenheidscamping georgani-seerd voorzien met alle nodige faciliteiten in een groene omgeving. U kan er terecht van woensdagavond tot zondagavond. Meer info over de camping en reservatie voor de camping: via www.roeselarefietst.be en dit vanaf 1 mei 2012.Voor informatie omtrent andere logeermogelijk-heden, hotels en bed & breakfasts, kunt u terecht bij de dienst Toerisme van de stad Roeselare. U kunt telefonisch contact opnemen op 051 26 96 00 of e-mailen naar [email protected]. U kunt ook terecht op de website, www.roeselare.be/toerisme/logies.asp. Deelnemers die opteren om te overnachten op de gelegenheidscamping worden ‘s avonds verwend door de medewerkers van PASAR met allerlei randactiviteiten. Gaande van een bezoek aan het Wielermuseum, een bedrijfsbezoek, over een spelavond tot een heuse barbecue.

> Waar: Roeselare en omgeving. Expo Roeselare (Diksmuidsesteenweg 400) is start- en aankomstplaats.

> Informatie: www.roeselarefietst.beDienst Toerisme Ooststraat 35051 26 96 00 [email protected]

> Prijs: 3 euro per fietstocht per dagCamping: 20 euro per kampeerinstallatie

> Contact: Stad RoeselareSportdienstZuidstraat 3 8800 Roeselare051 26 23 [email protected]

2536 37

Page 21: In het wiel van Odiel (2012)

Zaterdag 8 september

3de All Bouw Classic

> Waar: All Bouw Iepersestraat 183 8800 Roeselare

> Wanneer: Fietstocht – sterrit – 65 km – 105 km – 125 kmStart vanaf 7.30 u.Fietsbewaking

> Prijs: Niet leden betalen € 1 meer voor verzekeringLeden VBR,VWB enz.:Sterrit : € 0,50 60 km: € 2 105 km en 125 km € 2,50

> Contact: W.T.C. Rustige Toeristen TrappersLabaere Johan Weidestraat 268800 Roeselare051 69 45 [email protected]://users.telenet.be/rustigetoeristentrappers

38 39

Page 22: In het wiel van Odiel (2012)

Zaterdag 15 en zondag 16 september

Septemberrally (WTC De Bevernaar)

> Waar: Parochiaal Centrum Beveren Izegemseaardeweg 8800 Roeselare

> Wanneer: 7.30 u. tot 12 u. – 60 km7.30 u. tot 10 u. – 90 en 120 km

> Prijs: Leden VWB/VBR: € 1,75 voor 60 en 90 km – € 2,5 voor 120 km Niet-leden: respectievelijk € 3 en € 3,75

> Contact: WTC De BevernaarFrans DumortierEgemstraat 898740 Pittem051 46 74 [email protected]

Zaterdag 6 oktober

Provinciale bijeenkomst

> Waar: Café De Nieuwe RuiterIepersestraat 623 8800 Roeselare

> Wanneer: Startuur: van 8 u. tot 13.30 u.Afstand: 40 km, 60 km en 90 km

> Contact: Koninklijke Stedelijke Wielrijdersbond Roeselare

Zaterdag 27 oktober

Twaalfde Gardeboetocht

> Waar: Zaal De KroonPlaats 78800 Oekene

> Wanneer: Inschrijving van 8 u. tot 14 u.Recreatieve mountainbiketocht

> Prijs: € 3 met vergunning€ 5 zonder vergunning€ 1 voor kinderen

> Contact: De Mountainbikers OekeneHenk Ostyn0474 84 87 [email protected] tot het huren van een mountainbike via Henk Ostyn (vooraf reserveren)

40 41

Page 23: In het wiel van Odiel (2012)

Zaterdag 17 november

1e Roeselaarse Scatto VTT

> Waar: De Nieuwe Deure, Izegemseaardeweg8800 Roeselare

> Wanneer: 7.30 u. tot 12 u. – 60 km7.30 u. tot 10 u. – 90 en 120 km

> Prijs: € 2,5 met vergunning € 3,5 zonder vergunning

> Contact: Johan Lanckriet051 20 23 51 of 0488 42 47 [email protected]

> Verdere informatie:Fietsverhuur via 051 78 04 90Deels nooit gebruikte paden. 60% op onverhard terrein.

Faciliteiten: - douches voor dames en heren- afspuitinstallaties voor fietsen- bewaakte fietsenstalling- tot twee bevoorradingen- fietsverhuur: Martin Tillo - 051 78 04 90 - pechverhelping- ruime parking

Tombola met Scatto-fiets als hoofdprijs

42 43

Page 24: In het wiel van Odiel (2012)

BEGELEIDE THEMATOCHTEN

Zondag 13 mei en zondag 23 september

Flandrientocht

Pomp je banden goed op, olie die ketting en ‘smoet de kitten in’ want de Flandrienroute laat ons de verhalen van de West-Vlaamse wielergoden weer tot leven wekken. De route voert ons waar flandriens zoals Ijzeren Briek (Schotte), Odiel Defraeye en Eric Leman hun overwinningen hebben voorbereid. De tocht zal dus hoofdzakelijk langs Rumbeke, Moorslede en Ledegem gaan. Langs enkele memorabele wielersites zoals de velodroom en het recent vernieuwde wielermuseum (WieMu) kom je ook heel wat te weten over de wielrenners, hun overwinningen en hun gewoontes. Tussenin worden ook onze koolhydraten aangevuld en doorgespoeld met een drankje en een hapje. De kasseien die men vroeger vele malen betrad proberen we zo veel mogelijk te vermijden zodat het een tocht wordt die niet enkel voor wielerfanaten is bestemd maar ook voor de vele sympathisanten van de Vlaamse wielrenners.

> Waar: Bivakhuis Het RokkenAardappelhoekstraat 1298800 Roeselare

> Wanneer: Start om 14.30 u.

> Prijs: Op voorhand reserveren bij de dienst Toerisme – Stad Roeselare€ 8 pp voor hapjes

> Contact: Dienst ToerismeOoststraat 35 8800 Roeselare O51 26 96 00 [email protected]

44 45

Page 25: In het wiel van Odiel (2012)

FIETSROUTES

Roeselare, gelegen in de toeristisch-recreatieve regio “Leiestreek” is opgenomen in het Fiets-Net-Werk. Het knooppuntensysteem zoals we het al jaren in Limburg en Nederland kennen is nu dus ook met succes uitgebouwd binnen onze regio. Het biedt tot meer dan 1000 kilometer fietsplezier. Meer nog, door de centrale ligging van Roeselare in de provincie West-Vlaanderen heb je binnen een straal van 5 kilometer ook aansluiting op de netwerken van de Westhoek en het Brugse Ommeland. Als je oostwaarts fietst, kom je terecht in Oost-Vlaanderen waar je via het oostelijke gedeelte van de Leiestreek kunt aansluiten op het netwerk van zowel de Vlaamse Ardennen als het Meetjesland. Roeselare is dus een ideale uitvalsbasis om regio en provincie te ontdekken.

Bewegwijzerd - 45 km

Gitsbergroute

Deze fietsroute beschrijft een rondrit door het landelijk gebied van centraal West-Vlaanderen. Variatie en reliëf in het landschap, schilderachtige holle wegen, mooie vergezichten en tientallen knotwilgenrijen begeleiden de fietser op zijn tocht. Vertrekkend uit Roeselare leidt de route naar Westrozebeke, waar het Vijverbos wordt aangedaan. In Staden beklimmen we Stadenberg om de route verder te zetten naar het aloude Hoogleedse gehucht de Geete en naar de grens met Kortemark die in lang vervlogen tijden ook de landsgrens vormde. Kapelletjes en kruislieveheren boorden het traject naar Gits af. Hier wordt de Gitsberg beklommen, de oude getuigenheuvel. De terugweg leidt langs Hooglede, met zijn serene Duitse militaire begraafplaats. Via uitgestrekte akkers en weiden die ooit deel uitmaakten van middeleeuwse heerlijkheden wordt het eindpunt bereikt.

4746

Page 26: In het wiel van Odiel (2012)

Bewegwijzerd - 25 km

Monumentenroute Oost

Deze route brengt je langs-heen een aantal van de mooiste monumenten die de stad en haar deel-gemeenten rijk zijn. Er is zowel aandacht voor het

historisch patrimonium met beschermde panden als voor de moderne architectuur in de stad. Een groot deel van het traject loopt langs functionele fietspaden. Ze bieden echter een grote recreatieve meerwaarde door het feit dat ze autovrij zijn maar ook door hun ligging: langs mooie beddingen van beken en doorheen rustige wijken. Een goede manier om Roeselare van op de fiets anders te bekijken.

Bewegwijzerd - 30 km

Hoeveroute West

Maar al te vaak wordt Roeselare geassocieerd met industrie en drukte. Met deze fietsroute willen we ook het landelijke karakter van de stad in de

kijker zetten. De Hoeveroute West vormt meteen ook het sluitstuk van het gemeentelijk aanbod. Een deel van het traject verloopt ook hier op de aangename verkeersvrije functionele fietspaden die, eens buiten de ring, overgaan in rustige landelijke weggetjes. Links en rechts liggen vele hoeves, we steken zelfs even de grens over en komen zo in Hooglede terecht.

Bewegwijzerd - 33 km & 46 km

Kapelletjestocht Noord en Zuid

Wie fietst langs Vlaamse wegen of door onze steden, bemerkt heel veel kapel-letjes, tastbare bewijzen van onze volksdevotie. Deze kapelletjes zijn nog steeds de stille getuigen van onze verering voor allerhande heiligen, maar vooral voor O.L.-Vrouw. Roeselare ligt werkelijk bezaaid met kapelletjes,

vandaar deze fietsroutes die de stad en de omliggende deelgemeenten doorkruisen op zoek naar deze vrome plekjes. De Kapelletjestocht Noord laat u de mooiste zien in het noorden van de stad en in de deelgemeente Beveren. De Kapelletjestocht Zuid toont ze in het zuiden en in de deelgemeenten Rumbeke en Oekene.

Bewegwijzerd - 30km

Jempi Monseréroute

Deze fietsroute verbindt verschillende punten van Roeselare die iets te maken hadden met Jempi Monseré. Je start aan het Wielermuseum waar een Jean-Pierre Monseré-zaal is. In deze zaal vind je het verhaal van de Roeselaarse renner. Je komt voorbij het stadhuis

waar duizenden mensen afscheid namen van de overleden wereldkampioen.

4548 49

Page 27: In het wiel van Odiel (2012)

Bewegwijzerd - 41 km

De Roularius mountainbikeroute

De route start aan Expo Roeselare. Meteen na de start kun je je technische vaardigheden testen op het speciaal aangelegde parcours. Daarna gaat het via rustige straatjes naar de Stroroute, de vroegere spoorwegbedding tussen Roeselare en Ieper. Je passeert langs het natuurdomein de Kleiputten voor een technische passage. De route is doorspekt met bos-, veld- en grindwegen in het open landschap ten zuidwesten van Roeselare. Een ideale mix voor een unieke mountainbike-ervaring.

Bewegwijzerd - 46 km, 50 km & 44 km

Thematocht Flandriens

De themafietstocht ‘Flandriens’ heeft het Wieler-museum van Roeselare als centraal vertrekpunt. De route bestaat uit drie lussen (op het knooppuntennetwerk) die elk apart gereden kunnen worden. De zuidelijke lus verkent de regio ten zuiden van Roeselare waar onder andere het WK van 1950 in Moorslede, gewonnen door Briek Schotte, aan bod komt. De tweede lus gaat naar Ardooie, Pittem en Koolskamp, de bakermat van de Vlaamse wielersport. In Lichtervelde kan de route worden uitgebreid met een lus naar Wijnendale, Ichtegem, Eernegem (het dorp van de kasseileggers) en Gistel. De bakermat van Sylvère Maes en modernere flandrien Johan Museeuw.

Deze route kost € 3 en is te verkrijgen bij Dienst Toerisme van Stad Roeselare, het Wielermuseum en Westtoer.

5150

Page 28: In het wiel van Odiel (2012)

Zondag 1 april

Doortocht Ronde van Vlaanderen

De Ronde van Vlaanderen is het wielerevenement bij uitstek. Dit jaar passeert de ‘Ronde’ opnieuw door Roeselare. Proef de ‘Ronde’, voel de spanning in het peloton, kortom laat je meeslepen door ‘Vlaanderens mooiste’ en zoek een geschikt plekje langs het parcours.

> Wanneer: doortocht voorzien tussen 11.10 u. en 11.35 u.

> Parcours: komende van Hooglede-Gits, Roeselare: RD Brugsesteenweg, LA Hugo Verrieststraat, RD Jan Mahieustraat, RD Delaerestraat, RA Sint-Alfonsusstraat, LA Polenplein, RA Leenstraat, RA Koning Albert I laan, LA Rumbeeksesteenweg, Rumbeke: RA Kerkplein, RA Izegemsestraat, richting Izegem.

> Legende: LA linksafRA rechtsafRD rechtdoor

> Contact: Sportdienst Roeselare051 26 23 [email protected]

WIELERWEDSTRIJDEN

Woensdag 21 maart

Dwars door Vlaanderen

Dwars door Vlaanderen is een wielerklassieker met een lange, rijke traditie. Deze wielerklassieker geldt ook als de ideale voorbereiding op andere wedstrijden. Topteams zoals Lotto-Belisol en Omega Pharma–Quick.Step sturen hun talenten om de start te nemen in het centrum van Roeselare. De ploegbussen verzamelen voor het WieMu op het Polenplein. Het WieMu is die dag gratis toegankelijk.

Vanaf 10 uur komen de renners het controleblad tekenen op de Grote Markt.

> Start: Roeselare, Grote Markt, 11.40 u.

> Aankomst: Waregem, Verbindingsweg, +/- 16.30 u.

> Organisatie: K.S.V. Waregem Vooruit vzwhttp://www.ddvl.eu/nl

> Contact: Sportdienst Roeselare051 26 23 [email protected]

5352

Page 29: In het wiel van Odiel (2012)

Zondag 22 april

Roeselare Koerst

Reeds voor het zesde jaar op rij organiseert de ‘vzw Roeselare Koerst’ in samenwerking met de stad Roeselare een wielerhoogdag op zondag 22 april 2012 met als hoofdwedstrijd de ‘6e Prijs Stad Roeselare’ voor de Dames Elite.Dit groots wielerevenement omvat dit jaar 3 wielerwedstrijden, n.l. dames elite UCI 1.1., elites zonder contract - beloften en de afwachtings-wedstrijd voor nieuwelingen.De ‘6e Prijs Stad Roeselare’ behoort bij de 3 grootste wedstrijden voor Dames Elite in België. Alle toppers uit het dameswielrennen staan op zondag 22 april 2012 aan de start te Roeselare. Topteams als Rabobank, Greenedge, Team Hitec, Team Specialized-Lulleman, AA-drink – Team Leontien,… spijzen het deelnemersveld.spijzen het deelnemersveld. Tevens is het een unieke mogelijkheid om de talenten van bij ons aan het werk te zien. Rensters zoals Lieselot Delcroix en andere West-Vlaamse deelneemsters zullen strijden met de buitenlandse toppers voor de zege.

Naast de wedstrijd voor de Dames Elite wordt er opnieuw een wedstrijd in lijn ingericht voor Beloften en Elites zonder contract. Deze wedstrijd telt eveneens mee voor het regelmatigheidscriterium ‘Beker van België’ en is tevens de openings-wedstrijd van deze competitie. Alle betere teams van de Beloften en Elite zonder contract uit België staan aan de startDe beide wedstrijden vinden plaats op een gevarieerd en glooiend parcours aangepast aan de normen van de UCI.Naast de 2 eerder vermelde wedstrijden is er ook nog een plaatselijke wedstrijd in afwachting. In de namiddag start het wielergebeuren met de ‘GP Hostekint’ voor heren - nieuwelingen.

> Waar: centrum Roeselare en onmiddellijke nabijheid (o.a. Heuvelland).

> Prijs: gratis

> Contact: VZW Roeselare KoerstGitsestraat 388 – bus 18800 [email protected]

255554

Page 30: In het wiel van Odiel (2012)

Zaterdag 19 mei

Wielerwedstrijd Elite zonder contract + Beloften

> Waar: Zaal RuitercentrumPiljoenstraat 2a8800 Roeselare

> Wanneer: Start: 15 u.Inschrijving & prijsuitreiking:Zaal RuitercentrumAankomst: Café De Nieuwe Ruiter

> Prijs: Gratis

> Contact: Dirk Reynaert0496 93 31 72

Vrijdag 8 juni

Criterium ‘Trofee Jean-Pierre Monseré’

> Waar: Meensesteenweg8800 Roeselare

> Wanneer: Start om 18 u.Wielerwedstrijd voor Elite met contract en beloften

> Prijs: Gratis

> Contact: VZW De MandelzonenRino Vandromme Mandeldreef 30 8800 Roeselare0476 78 03 25 [email protected]

Dinsdag 10 juli

Koers voor Elite zonder contract en beloften

> Waar: Beitem - Roeselare

> Wanneer: 14.30 u. (110 km)

> Prijs: Gratis

> Contact: Kris [email protected]

Maandag 16 juli

39e Grote Prijs Patrick Lefevere

> Waar: Café – feestzaal Zilverbergstatie Zilverberg - Rumbeke

> Wanneer: Start 15 u.: Wielerwedstrijd voor Elite zonder contract + Beloften

> Prijs: Gratis

> Contact: Lepoutre Rik0475 95 49 94Inschrijvingen op de dag zelf in feestzaal ‘Zilverbergstatie’

5756

Page 31: In het wiel van Odiel (2012)

Dinsdag 24 juli

3e natourcriterium Roeselare

Op dinsdag 24 juli 2012 wordt het derde natour-criterium georganiseerd in de stad Roeselare. De stad Roeselare en de VZW Roeselare Koerst slaan opnieuw de handen in elkaar om een deelnemersveld samen te stellen met helden uit de Tour de France 2012 en alle toppers uit het hedendaagse wielrennen.

Om 15 u. start een afwachtingswedstrijd voor nieuwelingen en om 17 u. kunt u genieten van een uitgebreide publiciteitskaravaan. De profrenners starten voor hun 3de Natour Criterium om 18.30 u.

Toegangskaarten kosten in voorverkoop € 10 en kinderen tot 12 jaar kunnen hun wielerhelden gratis ontmoeten. De toegangskaarten zullen verkrijgbaar zijn in het WieMu en de Dienst Toerisme van de Stad Roeselare, bij deelnemende horecazaken en eveneens bij de bestuursleden van de vzw Roeselare Koerst.

> Waar: Wijk ‘Krottegem’ - Roeselare

> Wanneer: 15u, start nieuwelingenwedstrijd17u, publikaravan18.30 u, start 3de natourcriterium

> Prijs: € 10 VVK€ 12,5 ADD

> Contact: VZW Roeselare KoerstGitsestraat 388 – bus 18800 [email protected]

Zondag 8 juli

GP Jean-Pierre Monseré

> Waar: Hugo Verrieststraat ter hoogte van kruispunt Kokelarestraat en Cichoreistraat8800 Roeselare

> Wanneer: Start om 14 u. Wielerwedstrijd voor Elites met Contract.

> Prijs: Gratis

> Contact: VZW De MandelzonenRino Vandromme

5958© Foto Roeselare Kiekt: Geert Vande Vyvere

Page 32: In het wiel van Odiel (2012)

Vrijdag 10 augustus

Grote Prijs De Torenvrienden

> Waar: Kwadestraat – Armoedestraat – OekensestraatRumbeke - Roeselare

> Wanneer: Start om 18 u.Taverne d’ArmoeKwadestraat 9832 ronden van 3,2km - 102kmInschrijving, prijsdeling en aankomstaan Taverne d’Armoe, KwadestraatVoor Elite zonder contract en beloften

> Prijs: Gratis

> Contact: Wielerclub De TorenvriendenStragier Marc Hans Memlingstraat 338800 Roeselare0476 88 11 47

Zaterdag 11 augustus

42e Grote Ommegangsprijs

> Waar: Beveren - Roeselare

> Wanneer: Start om 15 u. (Beversesteenweg)Wielerwedstrijd voor Elites zonder Contract en Beloften Doelpubliek: licentiehouders Wielerbond Vlaanderen

> Prijs: Gratis

> Contact: Veloclub De OmmegangvriendenJules Vandergunst Langemarkstraat 328800 Roeselare051 20 92 32 of 0486 56 50 [email protected]

60 61

Page 33: In het wiel van Odiel (2012)

Vrijdag 14 september

Criterium Elite zonder contract – Gardeboefeesten

> Waar: Oekene

> Contact: VZW GardeboefeestenClublokaal ‘De Platte Tube’Johan Opsomer Oekensestraat 1718800 Oekene - [email protected]

Zaterdag 15 september

Kampioenschap van België WAOD renners – Gardeboefeesten

> Waar: Oekene

> Contact: VZW GardeboefeestenClublokaal ‘De Platte Tube’Johan Opsomer Oekensestraat 1718800 Oekene - [email protected]

Zaterdag 15 september

Kampioenschap van Roeselare voor wielertoeristen – Gardeboefeesten

> Waar: Oekene

> Contact: VZW GardeboefeestenClublokaal ‘De Platte Tube’Johan Opsomer Oekensestraat 1718800 Oekene - [email protected]

62 63

Page 34: In het wiel van Odiel (2012)

WIELERRUILBEURS

Zaterdag 31 maart

Wielerruilbeurs De Yzerzonen

Op deze ruilbeurs valt er veel moois te vinden voor de wielerliefhebber. Publiciteitsfoto’s, persfoto’s, wielerboeken, wielertijdschriften… Noem maar op! Ook het WieMu is aanwezig met een stand.

> Waar: Cultureel Centrum ‘De Gulden Zonne’Marktplaats 68830 Hooglede

> Wanneer: Beurs: 9 u. tot 13 u.Standhouders: vanaf 8.30 u.

> Prijs: Toegangsprijs: € 2 Standhouders: € 4 per tafel (1,2m x 1m)

> Contact: Koninklijke Wielerclub ‘De Yzerzonen’Jaak DecosterAdelson Vermanderstraat 98830 Hooglede 051 22 85 24 of 0497 06 47 [email protected]

Tino BoddinVierwegstraat 308800 Roeselare0478 50 57 [email protected]

496564

Page 35: In het wiel van Odiel (2012)

FIETSSESSIES

Zondag 18 maart

Fiets ze!

Het project ’Fiets ze’ wordt georganiseerd door de Fietserbond en de Gezinsbond in opdracht van het Vlaams Gewest. Het startmoment vindt plaats op zondag 18 maart tussen 10 u. en 12.30 u. te Roeselare. Vlaams minister Hilde Crevits is hierbij aanwezig. ‘Fiets ze’ richt de pijlen op kinderen, jongeren en hun ouders. Op de startdag is er onder andere een ‘slimme trapparade’ en een instapworkshop ‘Pimp je fiets’. De fiets is vaak het enige vervoermiddel dat kinderen en jongeren zelfstandig kunnen gebruiken. Veilig kunnen fietsen is dus van levensbelang.

De workshop ‘Fiets(je)vaardig’ brengt ouders samen met kinderen in een beschermde omgeving waar ze oefeningen en spelletjes doen rond fietsvaardigheden. De spelletjes zijn eenvoudig, leuk en kunnen thuis gemakkelijk herhaald worden. Kinderen trainen zo de fietsvaardigheden die ze in het echte verkeer goed kunnen gebruiken. En natuurlijk beleeft elk gezin een gezellige en plezierige voormiddag, want fietsen is gewoon plezant!

> Waar: parking Altec (naast Wielermuseum)

> Wanneer: 10u – 12.30u. Het Wielermuseum is voor de gelegenheid de hele zondag open.

> Meer info op: www.fietsersbond.bewww.gezinsbond-wvl.bewww.wielermuseum.be

6766

Page 36: In het wiel van Odiel (2012)

April – verscheidene weekdagen

Fietslessen voor volwassenen

De integratiedienst van Roeselare organiseert samen met de Sportdienst, het Wielermuseum en Buurtsport een vierde reeks “Fietslessen voor volwassenen”. Er zijn nog steeds volwassenen die niet kunnen fietsen. Het gaat niet alleen om allochtone personen; ook jonge of iets oudere Vlamingen hebben nooit leren fietsen of zijn het in de loop der jaren verleerd. Kunnen fietsen biedt nochtans heel wat voordelen: je bent minder afhankelijk van je partner, het verhoogt je tewerkstellingskansen en bovendien is het gezond en goed voor het milieu. Voor volwassenen is het echter verre van evident om te leren fietsen: hoe leer je dat? En bij wie kunnen zij terecht? Wij willen deze mensen dan ook de kans geven om hun mobiliteit en zelfstandigheid te verhogen door te leren fietsen. Vrijwilligers zijn altijd welkom: zij helpen de lesgevers van Buurtsport door de cursisten te ondersteunen, hen aan te moedigen, mee te gaan op fietstocht,…

> Doelgroep: • Volwassen (+18) mannen of vrouwen die niet kunnen fietsen (om welke reden dan ook: nooit geleerd of afgeleerd).

• Let op: het aantal plaatsen is beperkt tot 10 personen!

> Wanneer: • Week 1: Maandag 2 tot en met vrijdag 6 april• Week 2: Dinsdag 10 tot en met vrijdag 13 april• Week 3: Dinsdag 17 april en donderdag 19 april

68 69

> Waar: Expo RoeselareDiksmuidsesteenweg 4008800 Roeselare

> Tijdstip: Elke dag van 9 u. tot 10.30 u.Met uitzondering van:- Woensdag 4 april: 9 u. - 12 u.- Donderdag 19 april: 9 u. - 12 u.

> Prijs: 50 euro per cursistInbegrepen: 11 praktijklessen, 1 theorieles over de verkeersregels, verzekering, gebruik van fiets van Eco-velo en het krijgen van tweedehandsfiets van de Kringwinkel (ter waarde van 75 euro) indien men de 11 lesdagen bijwoont.

> Contact: Sociaal Huis welwelSara LefèvreZuidstraat 178800 Roeselare051 26 21 830478 41 80 [email protected]

Page 37: In het wiel van Odiel (2012)

FIETSVERHUUR

Een fiets nodig om deel te nemen aan één van de vele activiteiten of fietstochten in het kader van ‘In het wiel van Odiel’? Huur er eentje bij het Roeselaarse fietspunt Eco-velo.

Verhuur van uitstekende stadsfietsen het hele jaar door. Zowel individueel als groepsverhuur. Ook elektrische fietsen, kinderfietsen en een tandem zijn beschikbaar.

> Waar: Eco-velo bevindt zich nabij de fietsstalling van het station van Roeselare

> Wanneer:het hele jaar door, van maandag tot vrijdag van 7 u. tot 19 u.

> Prijs: Vanaf € 3

> Contact: Eco-velo fietsverhuur0476 64 50 [email protected]

7170

Page 38: In het wiel van Odiel (2012)

THEATER

ODIEL door DE QUEESTE

Van en met: Domien Van der Meiren (research & regie), Tom Ternest (research & spel) en de Queeste-ploeg.In 1912 won Rumbekenaar Odiel Defraeye als eerste Belg de Tour de France. Helaas blijkt de volksheld van toen verzonken in de krochten van het verre verleden. Op vraag van TERF en De Spil poetst Theatermakershuis de Queeste zijn blazoen op en blazen ze zuurstof in de legende. “Wie is Odiel?” is een vraag die niet langer onbeantwoord zal blijven. Een intiem portret, over echte flandriens, over de koers, over het leven van toen en nu, over Rumbeke en de streek, over opgroeien in oorlogstijden, over vechten om iets te bereiken en beseffen dat het heel snel kan veranderen.Een coproductie van De Spil Roeselare / erfgoedcel TERF / theatermakershuis de Queeste en met de steun van de Vlaamse overheid, de Provincie Limburg en de stad Hasselt.

> Waar: Huis van de Voeding /Ondernemerscentrum, Roeselare

> Wanneer: Donderdag 24 mei, 20 u.Vrijdag 25 mei, 20 u.Zaterdag 26 mei, 20 u.Zondag 27 mei, 20 u.Maandag 28 mei, 20 u.

> Prijs: € 10

> Reservaties: 051 26 57 00

> Contact: ‘Wie is Odiel?’ op facebookwww.despil.bewww.dequeeste.be

497372

Page 39: In het wiel van Odiel (2012)

VRIENDEN VAN ODIEL

Odiel Defraeye1912 Tour de France –

eerste Belgische winnaar

2012 Eindelijk een beeld in zijn geboortedorp

De Vrienden van Odiel willen in Rumbeke en omstreken een geestige beweging rond Odiel Defraeye op gang trekken. Een hoogtepunt is de onthulling van een beeldje van de wielerheld op een sokkel in de vorm van de kaart van Frankrijk op zaterdag 30 juni. Het beeld van Odiel komt op het Kerkplein te Rumbeke. Vriend worden van Odiel vergt een éénmalige kleine bijdrage van € 20. Als aandenken krijgt elke Vriend/Vriendin een prachtig medaillon met een afgietsel van het beeldje en het lint in de kleuren van de Rumbeekse vlag. Ook wordt elke Vriend op de website geplaatst. Het beeld van Odiel wordt mogelijk gemaakt dank zij de bijdragen van de Vrienden, de daadkracht van de Vlaamse Toeristenbond, een ruime schare bedrijven, sponsors en wielervrienden, de brede bevolking van Rumbeke en inkomsten uit enkele evenementen in Rumbeke en Oekene. Kortom, we willen wat in beweging brengen.

> Contact: Dirk Lievens0495 68 56 [email protected]

Een overzicht van een aantal activiteiten vindt u hier (gegevens onder voorbehoud). Vooraf inschrijven is bij sommige activiteiten verplicht.

497574

Page 40: In het wiel van Odiel (2012)

Vertelavond over Rumbeke anno 1912

> Waar: Oud StadhuisKerkplein8800 Rumbeke - Roeselare

> Wanneer: Vrijdag 23 maart om 20 u.

Fiets- en wandeltocht met theaterspel (Rumbeekse piste, causerie Odiel Defraeye,…)

> Waar: Rumbeke - Roeselare

> Wanneer: Zondag 22 april vanaf 10 u.

> Prijs: Gratis

La fête fabuleuse Française d’Odiel Defraeye (met Franse lekkernijen en muziek)

> Waar: Zaal OcarRumbeke - Roeselare

> Wanneer: Zaterdag 2 juni vanaf 19 u.

> Prijs: € 29

76 77

Concert voor Odiel Defraeye

> Waar: Kasteel van Rumbeke

> Wanneer: Vrijdag 6 juli of zaterdag 7 juli

> Prijs: Gratis

Picknick in Frans-Vlaanderen ‘In het voetspoor van Odiel’

> Waar: Kassel, Hazebrouck en Rijsel

> Wanneer: Woensdag 11 juli

Zomerse vertelavonden: sterke verhalen uit de koerswereld en meer…

> Waar: SterrebosRumbeke - Roeselare

> Wanneer: Vrijdag 13, 20 en 27 juli vanaf 19.30 u.

Uitstap met de autocar ‘Op stap met de wielergoden’

> Waar: Parijs

> Wanneer: Zomer 2012

Page 41: In het wiel van Odiel (2012)

Feestelijke inhuldiging van het standbeeld voor Odiel Defraeye + feestmaal

> Waar: Kerkplein Rumbeke

> Wanneer: Zaterdag 30 juni vanaf 11 u.

> Prijs: € 28 (voor feestmaal; € 25 voor Vrienden)

De vrolijke en volkse Rumbeekse theatertocht met de fiets ‘Van een klein dul koereurke en een grote kampioen’

> Waar: Diverse plaatsen in Rumbeke

> Wanneer: Zondag 8 juli vanaf 13.30 u.

> Prijs: € 5 (€ 3 voor Vrienden)

Geboortedag Odiel – Plechtige samenkomst met de Vrienden van Odiel – Première film van Odiel + bezoek aan vernieuwde piste

> Waar: Oud StadhuisKerkpleinRumbeke - Roeselare

> Wanneer: Zaterdag 14 juli vanaf 15.30 u.

> Prijs: Gratis

78 79

Page 42: In het wiel van Odiel (2012)

CONTACTGEGEVENS

Contacteer het wielermuseumvoor meer informatie:

Wielermuseum RoeselarePolenplein 15tel. 051 26 87 [email protected]/WieMuRoeselare

COLOFON

Deze brochure kwam tot stand door de samen-werking van de diensten van het departement vrije tijd en onderwijs van de stad Roeselare en de vele actieve wieler- en fietsliefhebbers die Roeselare rijk is.

Eindredactie: Wielermuseum Roeselare

Fotografie:WielermuseumSportdienst RoeselareRoeselare KiektStefaan BeelPatrick VerhoestFreddy LepouttreVrienden van OdielTERF...

Lay-out: Marieke Fremaut, Dienst grafisch ontwerp

V.u. Luc Martens, Botermarkt 2, 8800 Roeselare

80

Page 43: In het wiel van Odiel (2012)