Improvement Academy | Hoe werkt de persoonlijke certificering?

Click here to load reader

 • date post

  19-Aug-2015
 • Category

  Healthcare

 • view

  16
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Improvement Academy | Hoe werkt de persoonlijke certificering?

 1. 1. 1 Handleiding Improvement Academy Hoe werkt de persoonlijke certificering?
 2. 2. 2 Inhoud 1. Denkmodel 2. Toetsing en inrichting 3. Toetsing 4. Persoonlijke certificering
 3. 3. 3 1. Een denkmodel
 4. 4. 4 Het denkmodel 1. Het Improvement Model is het nieuwste kwaliteitsmodel voor de zorg- en welzijnssector; 2. In de kern is het een denkmodel van Novire; 3. Het denkmodel helpt 180-graden-andersom te denken en te werken: - Van organisatie-gestuurd naar klant-gestuurd; - Van aanbod naar vraag; - Van publiek naar privaat; - Van bureaucratisch naar ondernemend; - Van star naar flexibel en dynamisch. 4. Aanleiding: is het mogelijk om andersom te denken en het in alle finesses, inclusief alle wet- en regelgeving, door te voeren? Om z ruimte voor klant, medewerker en daarmee ook de organisatie te creren? 5. Proces: er was een lang proces voor nodig om deze aannames en veronderstellingen te staven, te testen en in de praktijk te valideren. 6. Uitkomst: ja, het is mogelijk en ja, het levert prachtige resultaten op!
 5. 5. 5 2. Toetsing en inrichting
 6. 6. 6 Toetsing en inrichting Toetsing Formele certificering van organisaties en professionals op basis van een norm (certificatieschema). Score en kleur wordt onafhankelijk vastgesteld door een gecertificeerde auditor. Inrichting Eerst moet je aan de normen gaan voldoen. De scores gaan over resultaten en uitkomsten. In de praktijk moeten de uitkomsten goed. Om daarbij te helpen, is er het inrichtingskader.
 7. 7. 7 3. Toetsing (kan leiden tot certificering)
 8. 8. 8 Toetsing: een toetsingskader Het toetsingskader Het blauwe boekje 1. Bevat normen die beschrijven waaraan een organisatie moet voldoen (normenschema); 2. De normen zijn concreet gemaakt in een hele set aan indicatoren (indicatorenset). 3. Er is een certificatieschema, welke beschrijft hoe een organisatie getoetst en gecertificeerd kan worden (certificatieschema). De indeling van de normen en indicatoren is op basis van de 7 hoofdstukken: Klant Missie Product Medewerker Middelen Financin Organisatie.
 9. 9. 9 Toetsing: de schemabeheerder De schemabeheerder 1. Dit blauwe boekje is ontwikkeld en wordt beheerd door stichting Beheer Improvement Model. 2. Deze stichting heeft van Novire het recht en de opdracht gekregen om het denkmodel Improvement Model te ontwikkelen en beheren als een sertificatieschema (toetsingsinstrument).
 10. 10. 10 Toetsing: stichting BIM De schemabeheerder 1. Stichting BIM vervult dus de rol als schemabeheerder. 2. Als schemabeheerder wordt het schema en de stichting getoetst door de Raad voor Accreditatie.
 11. 11. 11 Toetsing: College van Deskundigen 1. Stichting BIM werkt samen met een College van Deskundigen. 2. Dit is een eis vanuit de norm van de Raad voor Accreditatie. 3. Maar eerst vooral heel waardevol! 4. Brede kennis en expertise wordt ingezet.
 12. 12. 12 Schemabeheerder Ontwikkelt, beheert en onderhoudt het certificatieschema Improvement Model Certificerende instelling Bijvoorbeeld een TUV, Kiwa of Lloyds. Auditoren van deze CI toetsen organisaties. CI werkt volgens het schema. CI werkt alleen met persoonlijk gecertificeerde auditoren die door BIM gecertificeerd zijn. Raad voor Accreditatie Toetst de schemabeheerder (en accepteert deze), Toetst de certificerende instelling (en accrediteert deze). Zorgorganisatie Voldoet aan de normen in het schema, laat zich toetsen door een CI en ontvangt certificaat Toetsing: wie zijn er betrokken?
 13. 13. 13 4. Persoonlijke certificering
 14. 14. 14 Stichting BIM Leidt auditoren op en toetst hen. Kent persoonlijke certificeringen toe. Conform de eisen die onder controle van de RvA staan. Er is geen andere schemabeheerder in de zorg die dat doet. BIM zet hiervoor de Novire Academy in. Certificerende instelling Zet alleen gecertificeerde auditoren in. Persoonlijke certificering
 15. 15. 15 1. Zo zijn er in deze structuur veel toepassingen mogelijk. 2. Het inrichtingskader kent namelijk veel toepassingen, concreet gemaakt in de Qsuite, als werkomgeving. 3. Dit wordt ondersteund met de leeromgeving (Qsuite). 4. Iedere toepassing heeft eigen opleiding en eigen persoonlijke certificatie. 5. Als certificeringen worden in het landelijke register van BIM opgenomen. Verschillende toepassingen
 16. 16. 16
 17. 17. 17 De Improvement Academy is een product van Novire, kenniscentrum en strategisch adviesbureau. De Improvement Academy ontwikkelt en beheert opleidingen op basis van het landelijk door de Raad voor Accreditatie geaccepteerde Improvement Model.