IKEA PS MAGAZINE 2012

22
IKEA PS MAGAZINE 2012 46 producten 19 designers IKEA PS VOELT ZICH THUIS BIJ… IKEA FAMILY leden & IKEA PS VOOR ÉN DOOR IKEA FAMILY LEDEN VANAF 23 APRIL IS DE IKEA PS COLLECTIE VERKRIJGBAAR BIJ ALLE IKEA VESTIGINGEN! © Inter IKEA Systems B.V. 2012 IKEA PS staande lamp 119. -

description

VOOR EN DOOR IKEA FAMILY LEDEN

Transcript of IKEA PS MAGAZINE 2012

Page 1: IKEA PS MAGAZINE 2012

IKEA PSMAGAZINE

2012

46 producten19 designers

IKEA PS VOELT ZICHTHUIS BIJ…

IKEA FAMILY leden& IKEA PS

VOOr éN dOOrIKEA FAMILY LEdEN

VANAF 23 APrIL IS

dE IKEA PS COLLECTIE

VErKrIJGBAAr BIJ ALLE

IKEA VESTIGINGEN!

© I

nter

IKEA

Sys

tem

s B.

V. 2

012

IKEA PSstaande lamp

119.-

Page 2: IKEA PS MAGAZINE 2012

46 producten19 designers

IKEA PS VOELT ZICH THUIS BIJ...

IKEA FAMILY leden & IKEA PS

Page 3: IKEA PS MAGAZINE 2012

Hej,

Op 30 maart 2012 werd in Loods 6 op het KNSM- eiland in Amsterdam de nieuwste IKEA PS collectie geïntroduceerd. Negentien IKEA designers hebben 46 bijzondere producten ontworpen geheel volgens de IKEA filosofie: “betaalbare woonartikelen van hoge kwaliteit voor iedereen”. Het uitgangspunt van de nieuwe collectie is: ‘Design belongs in real homes’, oftewel: ‘design hoort bij de mensen thuis’. Daarom werd de nieuwe collectie bij de mensen thuis getoond, in drie qua smaak en stijl totaal verschillende woningen.

In dit magazine, voor én door IKEA FAMILY leden, krijg jij nu al een exclusieve preview van de nieuwe IKEA PS collectie die vanaf 23 april in de winkel ligt.

Het IKEA FAMILY team

1

Page 4: IKEA PS MAGAZINE 2012

dESIGN HOOrT THUIS IN ECHTE HUIZEN

2

Page 5: IKEA PS MAGAZINE 2012

Nuttig, handig, stapelbaar, duurzaam,flexibel, leuk en verrassend.

Fauteuils van schuimrubber. Voorraaddozen voor kleine keukens. Ronde banken. Sommige producten doen je meteen denken aan vroeger. Voor de IKEA PS 2012 collectie vroegen wij negentien ontwerpers om ideeën, herinneringen, gedachten, vormen en producten opnieuw te bekijken en ze geschikt te maken voor de toekomst. Op zoek naar inspiratie doorzochten de ontwerpers de productarchieven van IKEA en bekeken zij alle catalogi uit het verleden. Zo leidde oud naar nieuw en werden er 46 nieuwe producten gecreëerd.“In de wereld van ontwerpers is het

IKEA PS 2012COLLECTIE:

soms mode om het over vintage te hebben en nieuwe producten in een ouderwetse stijl op de markt te brengen”, zegt IKEA PS projectleider Peter Klinkert. “Wij hebben altijd gezegd dat we geen oude dingen opnieuw op de markt willen brengen. Dat is niet waar IKEA PS voor staat. Het levert niets nieuws op en het brengt IKEA niet verder. Daarom laten wij ons liever inspireren door het verleden en innoveren wij om de producten van de toekomst te maken.”

De producten uit de IKEA PS 2012 collectie zijn nuttig, handig, stapelbaar, duurzaam, flexibel, leuk en verrassend. Ook zijn ze er in veel verschillende

3

Page 6: IKEA PS MAGAZINE 2012

materialen en kleuren. Zoek je een schoenenopberger die je ook als bank kan gebruiken? Een kastje voor een kinder-kamer die er uitziet als een poppenhuis? Met deze collectie kan je alle kanten op!

“Gezinnen met kinderen, mensen met een kleine woning of met een beperkt budget – in deze collectie is er voor ieder wat wils”, zegt Mats Nilsson, assortiments­strateeg bij IKEA Zweden. “Of je nu gaat voor één of meerdere items, de IKEA PS producten zijn bedoeld om mensen te

inspireren en de behoeftes en wensen voor hun huis te verwezenlijken.”

“Ieder product uit de IKEA PS collectie vertelt zijn eigen verhaal over de oorsprong van het ontwerp”, stelt Peter. “Maar het doel van de IKEA PS collectie is niet om een statement te maken over onze passie voor design. Wij willen dingen maken die iedereen aanspreken. Design hoort thuis in echte huizen.”

“Ik ben erg trots op de nieuwe IKEA PS collectie. Alle 46 producten hebben hun eigen verhaal, maar vormen samen een heel sterk geheel.”Mats Nilsson, Creatief Directeur IKEA PS

4

Page 7: IKEA PS MAGAZINE 2012

5

Page 8: IKEA PS MAGAZINE 2012

STAPELGOEdONtWERPER FRANCIS CAYOuEttE, CANADA

6

Page 9: IKEA PS MAGAZINE 2012

“Ik vind het altijd belangrijk om met een frisse blik naar ieder nieuw project te kijken. Wanneer ik aan zo’n project begin, kijk ik vooral naar de behoefte en minder naar het product zelf. Ik wil uiteindelijk iets maken wat verrassend, innovatief en eerlijk is en bovendien toegankelijk voor iedereen.”

“Voor de IKEA PS 2012 collectie kregen wij de opdracht om in de 60-jarige IKEA geschiedenis te duiken. Daarbij kreeg ik de opdracht om na te denken over opbergoplossingen.

Al snel viel mijn oog op twee producten uit de jaren ’70 en ’80. De tILJA boekenplank en de KLAttRA kapstok. Vooral de S­vorm van de tILJA boekenplank vond ik interessant. Daarop geïnspireerd heb ik het IKEA PS bankje ontworpen. Het mooie ervan is dat kinderen er lekker op kunnen zitten, je ze gemakkelijk kan stapelen en je er ook van alles in kan opbergen. Handig voor in een hal of kinderkamer. Maar ook leuk als nachtkastje. Inspiratie voor de IKEA PS kapstok kwam van de KLAttRA kapstok. Ook hier sprak de vorm mij aan. Dat bracht mij op het idee om een product te maken dat in elke familie past én dat jaren lang meegaat. De IKEA PS kapstok kan je op hoogte aanpassen. Dat is handig wanneer je groeiende kinderen hebt. Ik ben zeer blij met het resultaat. Het zijn multifunctionele producten geworden, die je geheel naar eigen smaak en behoeftes kan blijven gebruiken.”

7

Page 10: IKEA PS MAGAZINE 2012

8

Page 11: IKEA PS MAGAZINE 2012

dE COLLECTIEIeder IKEA PS product is, net als alle andere producten van IKEA, het resultaat van teamwork. Van het zoeken naar nieuwe materialen en productieprocessen tot het vinden van leveranciers; wij benutten de kennis en kracht van IKEA als geheel. Maar er is natuurlijk altijd net dat ene dingetje dat ontwerpers inspireert om hun ideeën tot uitvoer te brengen. Ga naar IKEA.nl/PS* voor een compleet overzicht van alle producten (verkrijgbaar vanaf 23 april 2012)**

* IKEA.nl/PS is live vanaf 1 mei 2012**Sommige producten zijn pas later verkrijgbaar, of beperkt leverbaar

9

Page 12: IKEA PS MAGAZINE 2012

“Ik vind het een heel mooie collectie. Alle producten laten zich erg goed combineren met verschillende stijlen. Met dergelijke producten moet je wel een keuze maken, want te veel uitgesproken meubels en accessoires kunnen gaan conflicteren. Mijn favoriet is de zwarte slaapbank met jute. Wij hebben thuis een STOCKHOLM bank en IKEA PS stoel van een paar jaar geleden. die fris ik zelf geregeld op door er nieuwe kussenslopen bij te maken of te kopen. Je kan er dus jaren mee vooruit!”

Bij IKEA vinden we dat designklassiekers niet voor een paar liefhebbers bedoeld zijn, maar voor iedereen. Design is bedoeld voor iedereen en hoort thuis in echte woningen. Tijdens de introductie van de IKEA PS collectie op 30 maart, heeft een aantal IKEA FAMILY leden hun eerste indruk van de collectie gegeven. Lees hieronder hun inspirerende verhalen.

IKEA FAMILYLEdEN

MArIANNEMAArSEVEEN

10

Page 13: IKEA PS MAGAZINE 2012

“Wat ik mooi vind van de IKEA PS 2012 collectie is dat zij simpel is. En ze grijpt duidelijk terug op het verleden. De materialen voelen goed aan en zien er ook goed uit. Ik woon samen met mijn vrouw in een oud schoolgebouw met hoge plafonds. Het staat al redelijk vol, maar als ik nog een lege muur had, zou ik daar de vitrinekast neerzetten. Het schuine ervan spreekt mij aan. Daarnaast vind ik het slim dat het glas aan de binnenkant doorloopt, handig met schoonmaken.”

BEN WILdE

11

Page 14: IKEA PS MAGAZINE 2012

rob: “Alle IKEA PS producten vind ik heel apart. Er valt voor elk product wel iets te zeggen. Maar de vitrinekast sprak mij het meest aan. Deze heeft iets ouderwets, maar past ook heel goed in een modern huis. Die zou ik zo mee willen nemen! Ook de gestapelde vazen zijn een leuke vondst. Deze zouden beide erg goed in onze woonkamer passen.”

Gerda: “Mij viel het groene IKEA PS 2012 vloerkleed op. Eigenlijk is het een onverwachte vorm voor een kleed, maar toch staat het heel natuurlijk. Daardoor is het geschikt voor elke ruimte: huis­, slaap­ of woonkamer.”

GErdA & rOB KrOKKé

12

Page 15: IKEA PS MAGAZINE 2012

Thea: “Het mooiste van de nieuwe IKEA PS 2012 collectie vind ik de plantenstaander. We hebben een vrij groot en kaal raam in de woonkamer. Daarom ben ik al tijden op zoek naar een accessoire waarmee ik op stijlvolle manier de leegte kan vullen. Ik vind het vooral leuk dat je meerdere planten boven elkaar kan zetten! Overigens denk ik wel dat ik er wat anders in ga doen dan planten, dat is niet erg toch?!”

Maxime: “Ik vind de slaapbank erg bijzonder. Ik hou ervan als een meubel zowel stijlvol als praktisch is. En zeker als het een slaapbank is. Die ga ik zo dadelijk nog even op m’n gemak bekijken.”

THEA HOrSTEr & MAxIME BUITENdIJK

13

Page 16: IKEA PS MAGAZINE 2012

“Ik vind de IKEA PS 2012 collectie heel strak en open. Je ziet dat de producten heel goed te combineren zijn met zowel oude als nieuwe meubelen. Ik noem het: oude ideeën in een modern jasje. Persoonlijk hou ik van eerlijke en natuurlijke materialen voor in huis. Met een aantal ‘eyecatchers’ erbij wordt het leuk. Zoals bijvoorbeeld de opbouwladekast van ongelakt hout. Dat vind ik erg mooi. Met name al die onregelmatige laatjes en ruimtes. Heel speels! Die zou ik zo in mijn woonkamer zetten.”

SYLVIASCHELLEVIS

14

Page 17: IKEA PS MAGAZINE 2012

“Ik volg de IKEA PS collectie al jaren. Er zit altijd wel iets tussen wat ik gaaf vind. Wat ik allemaal al verzameld heb? De rode stoel, de gieter, de vaas, de lockerkast en het spaarvarken. Vroeger ging ik vooral voor de uitgesproken kleuren, maar tegenwoordig merk ik dat ik toch wat meer neig naar neutralere kleuren. Dit jaar ben ik erg onder de indruk van de zwarte armleunstoel. Deze zou goed passen in mijn eetkamer of keuken. Inmiddels staan daar alleen maar stoelen van IKEA, die ik met mijn huisgenoot allemaal een eigen naam heb gegeven. Ik kijk nu al uit naar 23 april als de collectie in de winkel staat. Die zwarte armleunstoel is het eerste wat ik koop. Dan noem ik hem Sven.”

SASKIAKWAKKEL

15

Page 18: IKEA PS MAGAZINE 2012

Carina: “Oh, die salontafels! Die zou ik graag willen toevoegen aan onze huidige IKEA PS collectie. Ik denk dat de helft van wat IKEA onder de IKEA PS lijn heeft uitgebracht terug te vinden is in ons huis. De combinatie van simpel én design maakt het allemaal nét even wat specialer.”

Bas: “Ik vind vooral de IKEA PS 2012 armleunstoel erg mooi; juist omdat hij zo simpel ontworpen is. Dat zie je bij IKEA vaak terugkomen, wellicht dat we er daarom zo veel van hebben?”

Carina: “Ik bedenk me zojuist dat ik vooral de tafelbladen van de salontafels wil, dan kan ik die combineren met onze huidige bijzettafeltjes. IKEA kennende is dat vast geen probleem?”

BAS TEN BrINKE & CArINA NILSSON

16

Page 19: IKEA PS MAGAZINE 2012

rietje: “Ik ben vooral gecharmeerd van de IKEA PS 2012 vaas en de kandelaar én ik vind de fruitschaal ook erg mooi! Hij doet me denken aan jarenvijftigdesign, dat staat mij erg aan.”

Aart: “En de witte vitrinekast. Met name dat deze schuin afloopt in combinatie met de rustige kleur geeft een prettig beeld. Ik hou van meubels die anders zijn; afwijken van rechte lijnen, net even een andere kleurencombinatie. Met een inrichting moet je af en toe uit je comfortzone stappen! We hebben zelf allebei een voorkeur voor design. Dat zie je ook terug in ons huis, glad gestuukt en strakke lijnen. Maar hoewel we tevreden zijn met onze huidige inrichting, zie ik wel mogelijkheden om er wat kleine producten van deze nieuwe lijn in te verwerken.”

AArT VAN EEUWIJK

rIETJE VAN EEUWIJK-BLEYSWIJK

17

Page 20: IKEA PS MAGAZINE 2012

Merlin: “Ik vind de schilderijen echt ontzettend tof. De combinatie van felle kleuren en aparte vormen maakt het echt een indrukwekkend geheel. Het zou prima passen in mijn kamer, weer eens wat anders dan die standaard posters! Het leuke van de IKEA PS 2012 collectie in het geheel vind ik dat alles uitgesproken maar wel functioneel is. Als ik zo meteen op mezelf ga wonen, wil ik meubels hebben die er leuk uitzien, maar ook praktisch zijn, zoals de bankjes die je op elkaar kan stapelen. Je kan eropzitten, maar ik kan er ook al mijn schoenen in kwijt. In een kleine studentenkamer moet je je ruimte goed benutten en deze meubels zijn daar heel erg geschikt voor. Ik moet alleen nog even bedenken hoe ik dat grote schilderij mee naar huis krijg achter op de fiets!”

MErLIN VAN SCHAIK

18

Page 21: IKEA PS MAGAZINE 2012

Angeline: “De witte vitrinekast maakt de meeste indruk op me. Modern maar ook rustiek. Wij houden van meubels die spreken, iets toevoegen aan de inrichting.”

John: “Ik wil een meubelstuk altijd eigen maken. Dat vind ik het prettige aan IKEA, dat je je niet altijd hoeft te houden aan het standaarddesign, maar zelf elementen kan toevoegen of met verschillende meubels iets nieuws kan maken. In ons huis komt dat overal terug en deze nieuwe producten zijn daar ook weer erg geschikt voor.”

Angeline: “Oh en ik vergeet bijna de nieuwe stoffen. Onder zo’n dekbed wil ik ’s ochtends wel wakker worden. Er gaat niets boven een zacht laken waar je je heerlijk in kan wikkelen!”

ANGELINE & JOHN MAASE

19

Page 22: IKEA PS MAGAZINE 2012