Hoogtelijn april 2009

Click here to load reader

 • date post

  10-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  244
 • download

  8

Embed Size (px)

description

Hoogtelijn is het enige allround klim- en bergsporttijdschrift van Nederland, van en voor leden! Hoogtelijn verschijnt 5 keer per jaar en biedt: Reportages over onbekende wandel- en klimgebieden Originele routes Spraakmakende beklimmingen Tot de verbeelding sprekende trektochten Testen en materiaalbesprekingen Techniek en veiligheid Achtergronden van de klim- en bergsport .

Transcript of Hoogtelijn april 2009

 • HOOGTELIJNt i j d s c h r i f t v a n d e k o n i n k l i j k e n e d e r l a n d s e k l i m - e n b e r g s p o r t v e r e n i g i n g

  Waterdicht en ademend: het lek bovenEdmond fner blikt terug op Jannu-expeditieTrektocht onderlangs de Matterhorn

  W W W. N K BV. N L | A P R I L 2 0 0 9 | N R 2

  Voorseizoen - VooralpenVercors, Jura, Vogezen, Beieren

 • Inhoud

  2 | H O O G T E L I J N 2 - 2 0 0 9 d de boer

  Kijk voor meer informatie op www.nkbv.nl of www.hoogtelijn.nl

  Op de Hoogte 5

  World Cup Boulderen 8

  Bergsportdag 2008 10

  Vrouwennetwerk Cima Immink 13

  Vooralpen? Whats in a name 14

  Toppen en taarten 16

  Sportklimmen in de Vogezen 20

  Trektocht in de Vercors 26

  Geheimtipp voor toerskirs 30

  NKBV-opleidingen geactualiseerd 34

  Karakoramexpeditie 1929 36

  Focus 38

  Interview Edmond fner 40

  Groepsdruk in crisistijd 44

  Onderlangs de Matterhorn 48

  Gemarkeerd 54

  En Route 56

  Jorg in Japan 58

  Waterdicht en ademend 62

  Markt & Materiaal 68

  Recensies & Signalementen 70

  Ledeninformatie 72

  Vooruitblik 74

  Lentestemming in de bergenJana Fernades

  62Waterdicht en ademend

  20Vogezen: sportklimparadijs in Frankrijk

  48 Langs de zuidkant van de matterhorn

 • H O O G T E L I J N 2 - 2 0 0 9 | 3

  DE VOORALPEN MAKEN HET MOGELIJKNederlanders - ja, geef maar toe, k bergspor-ters - rijden het liefst met een auto vol eten naar hun vakantiebestemming. En dat terwijl het eten in de Duitstalige alpenlanden niet veel anders is dan de Hollandse pot (maar wel vetter). En dat terwijl een bezoek aan de Romaanstalige landen juist al de moeite waard is zonder ook maar n voet op een berg te zetten dankzij de Zuid-Europese keuken.Toch: die Alpenkreuzers en Volvo-stationcars stouwen we tot de nok vol.

  Ik heb dat ook jaren gedaan. We riepen heel hard dat dat goedkoper was en dat je je tijd hoorde te besteden aan klimmen en niet kostbare middagen moest verspillen met gesjouw door supermarkten. In werkelijkheid was dat natuurlijk een kwestie van image. Net zoals het ook enorm belangrijk was om aansprekende (lees: hoge) toppen af te vinken.Wat deed ik mezelf aan? Waarom kauwde ik jarenlang op verpulverde Knoppers tijdens en na een lange klim? Bergsport maakt hongerig en eten is zodoende een essentieel onderdeel daarvan.

  Na talloze verhalen over mislukte expedities door slechte foerage, en andere never-eat-the-last-mueslibar-ervaringen ben ik ondertussen om. Ik ga niet meer vaak op pad zonder een lokaal vers product in mijn rugzak.Die lekkernijen koop je doorgaans echter in het dal, en dat dal ligt meestal al ruim een dag achter je voordat je daadwerkelijk aan een toer begint. Dan is van je heerlijke pain au chocolat niet meer veel over.

  Wie de geneugten van de lokale boulangerie of Konditorei wil combineren met Gipfelgenuss moet zich laten inspireren door dit nummer: de Vooralpen maken het mogelijk!s Ochtends sta je nog met de slaap in je ogen je lunch af te rekenen, om een paar uur later diezelfde lunch op de top van een prachtige berg op te peuzelen. En dan heb ik het nog niet gehad over het omzeilen van overvolle hutten, problemen met de hoogte en le-klimmen.Kunnen we daarna de discussie starten wat de Vooralpen nu eigenlijk precies zijn...

  Sjors Kurversredacteur Hoogtelijn

  Film blikt terug op expeditiedrama Jannu

  14Vooralpen? Whats in a name

  16Voorseizoen in de

  Beierse Vooralpen

  40

  30Toerskin vanaf

  het perron bij Les Allires

 • WERF EEN NIEUW LID

  First Aid Lifeline: je reddingslijn bij reis en sport identi catie dankzij een unieke

  code op stickers, polsband en/of ketting

  medisch dossier direct beschikbaar bij nood

  familie en verzekeraars worden gewaarschuwd

  overal ter wereld

  Deze actie is geldig tot 1 juni 2008Alleen door gebruik te maken van de meegehechte antwoordkaart

  Kijk voor de algemene voorwaarden van het lidmaatschap op www.nkbv.nl

  VOOR DE KONINKLIJKE NKBV EN ONTVANG BEIDEN EEN GRATIS

  TER WAARDE VAN 14,95 (TOTALE WAARDE 29,90)FIRST AID LIFELINE SET

  57-HL109-ledenwerfactie.indd 5757-HL109-ledenwerfactie.indd 57 03-02-2009 11:46:3803-02-2009 11:46:38

 • Heb je nieuws voor Op de Hoogte, mail het naar opdehoogte@nkbv.nl.Alle links die in deze rubriek worden genoemd, kun je ook vinden op www.hoogtelijn.nl onder Hoogtelijn 2/2009 door in de inhoudsopgave op Op de Hoogte te klikken. Meer bergnieuws op www.nkbv.nl

  NIEUWE HOOFDREDACTEUR HOOGTELIJNPeter Daalder (58) is sinds maart van dit jaar de nieuwe hoofdredacteur van Hoogtelijn. Hij is de opvolger van Martijn Hop. Daalder werkte het grootse deel van zijn carrire als redacteur bij het Eindhovens Dagblad, onder meer als chef van de nieuwsdienst en de centrale redactie en als adjunct-hoofdredacteur. Op dit moment heeft hij een staffunctie bij dagbladenuit-gever Wegener.Daalder schreef de afgelopen jaren regelmatig verhalen en interviews voor Hoogtelijn. Hij omschrijft zichzelf als iemand die het nodig heeft om af en toe in de bergen te zijn.

  De bergredders in het Zuid-Duitse Bad Tlz kunnen tegenwoordig binnenshuis oefenen in s werelds eerste indoor helikopterreddings-simulator. De installatie inclusief helikopter, een afdankertje van de Amerikaanse kustwacht dat de Duitsers voor een zacht prijsje konden overnemen bevindt zich in een zestig meter lange en twintig meter hoge hal die eind vorig jaar ofcieel in gebruik werd genomen.De hele opstelling biedt de mogelijkheid om alle aspecten van een helikopterredding onder veilige omstandigheden te oefenen: van het aanvliegen naar de plaats van ongeval en abseilen vanuit de helikopter tot de redding vanaf een bergwand en het naar binnenhalen van gewonden. Een grote ventilator boven de helikopter zorgt zelfs voor levensechte downwash, de hevige wind die normaalgesproken wordt veroorzaakt door de rotor.De helikopter kan vrij door het gebouw bewegen door middel van staalkabels en een kraanconstructie. Dankzij de echte helikopter, de realistische bewegingen, de hoogte, de storm en het lawaai, kunnen de reddingswerkers levensechte oefeningen doen zonder risico te lopen. Het trainen op deze manier heeft daarnaast nog een voordeel: geen CO2-uitstoot en geen onnodig helikopterlawaai in de natuur.

  INDOOR BERGREDDING

  Eb

  erha

  rd G

  rona

  u

  WEL SCHULD, GEEN STRAF De rechtbank in Amsterdam heeft een 26-jarige sportklimmer schuldig bevonden aan de dood van zijn 39-jarige klimpartner zonder de man straf op te leggen. Het slachtoffer kwam vorig jaar in mei om het leven na een val van twaalf meter hoogte in klimhal Tussen Hemel en Aarde. De man had het touw al uit zijn zekerapparaat gehaald terwijl de klimster zich nog hoog op de wand bevond. Toen zij zich wilde laten zakken, kwam ze ten val.Tijdens de rechtszaak verklaarde de man dat hij niet weet waarom hij het touw had losgemaakt. Hij zei dat hij mogelijk in de war was omdat hij tijdens het zekeren de hele tijd op zijn vriendin had gelet die elders in de hal aan het klimmen was. Zij was net klaar en liep naar de bar om iets te gaan drinken. Volgens de rechtbank had de zekeraar aanmerkelijk onachtzaam en nalatig gehandeld. Hij had volgens de rechters moeten beseffen dat zijn handelen in de gegeven omstandigheden zeer ernstige gevolgen zou kunnen hebben. De rechter oordeelde echter dat het straffen van de zekeraar geen doel dient. De verdachte zal moeten leven met het besef dat door zijn toedoen zijn vaste klimpartner en goede vriendin van het leven is beroofd.Tegen de zekeraar was zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een taakstraf van tachtig uur geist.Mede naar aanleiding van het ongeval heeft de NKBV het initiatief genomen voor een bijeenkomst over veiligheid bij het sportklimmen. Samen met de klimhalexploitanten (VeBon, Branchevereniging Sportklim-men en Mountain Network), de Voedsel- en Waren Autoriteit en andere experts op het gebied van veiligheid zullen mogelijke maatregelen omtrent het veiliger klimmen in de hallen worden besproken.Tijdens de zitting deden de zekeraar en de vader van het slachtoffer nog een eenvoudig voorstel om vergelijkbare ongevallen in de toekomst te voorkomen: spreek af dat alleen de klimmer de zekering mag losmaken.

  Op de hoogte

  H O O G T E L I J N 2 - 2 0 0 9 | 5

  Ar

  chie

  f Pet

  er D

  aald

  er

 • WIJVERZETTEN

  BERGEN VOOR U

  Specialist inbergsportverzekeringen

  W.A. HIENFELD B.V.

  Postbus 75133 1070 AC Amsterdam

  Telefoon 0031(0)20 - 5 469 469Telefax 0031(0)20 - 6 427 701E-mail info@hienfeld.nl

  Voor informatie: Koninklijke NKBV te Woerden.

  Naamloos-1 1Naamloos-1 1 14-04-2009 15:49:1114-04-2009 15:49:11

 • AKT

  IV 1

  AS

  N

  RF 6

  8

  32 2

  0 62

  20

  Light weight 3-layer jacket made of Dermizax stretch material. Year round jacket formulti purpose use. Detatchable hood with 360 view. Reflection elements on the sleeve.

  www.bergans.com

  Luster Jacket

  Luster 230x297:Layout 1 26.03.09 09.45 Page 1

 • Op de hoogte

  O N D E R R E D A C T I E VA N E R N S T A R B O U W | H O O G T E L I J N 2 - 2 0 0 9 | 7

  De Zwitserse Rhnegletsjer is waarschijnlijk voor het eind van de eeuw verdwenen. Dat zeggen onderzoekers van Federale Technische Hogeschool van Zrich en Lausanne op basis van een rekenmodel met historische gegevens over de afmetingen van de gletsjer. Nooit eerder werd de ontwikkeling van een gletsjer over zon lange periode gemodelleerd. De resultaten van het onderzoek werden eind 2008 g