Hoogtelijn 5-2014

Click here to load reader

 • date post

  06-Apr-2016
 • Category

  Documents

 • view

  254
 • download

  11

Embed Size (px)

description

Laat de sneeuw maar vallen! In deze wintereditie van Hoogtelijn neemt berggids en toerskiër Roeland van Oss ons mee naar de Tour du Soleil, stapt Merel van der Lande voor het eerst op sneeuwschoenen, gaan we ijsklimmen in het Kaunertal, snowboarden in Nieuw-Zeeland en op wintersurvival in Zweden. En waar vind je nog cultuur, rust en een fantastisch uitzicht? Directeur Zwitserland Toerisme Corinne Genoud tipt haar toerski top 5.

Transcript of Hoogtelijn 5-2014

 • BE RGSPORTMAGAZINE VAN DE KONINKLIJKE NEDE RL ANDSE KLIM- E N BE RGSPORT VE RE NIGING

  sN UWLachend de winter in

  SURVIVAL ZWEDENAfzien en genieten

  P R BER EVOELVergeten skitoeren

  CORSICAIn weer en wind

  WWW.NKBV.NL | NOVEMBER 2014 | NR 5

  r01-HL0514-cover.indd 1 28-10-14 09:06

 • OP DE TOPPENVAN JE KUNNEN

  De ultieme beloning voor de weg omhoog: je eigen sporen trekken door de verse poeder. Alleen jij, je partner en het knisperende geluid van de verse sneeuw. Natuurlijk is dit niet zonder risicos. Als NKBVer ga je altijd goed voorbereid op pad. Goed verzekerd, goed voorgelicht en goed getraind. En uiteraard met de beste materialen. Bij Bever helpen we je graag met de keuze voor het beste materiaal voor jouw avontuur in de sneeuw. Als NKBVer krijg je bovendien 10% korting op ons assortiment*.

  *Kijk voor de voorwaarden op bever.nl/nkbv

  Check bever.nl/snowsafety of bezoek een van onze 40 winkels

  Hoogtelijn_5_2014.indd 1 17-10-14 17:21Naamloos-1 2 27-10-14 10:37

 • OP DE TOPPENVAN JE KUNNEN

  De ultieme beloning voor de weg omhoog: je eigen sporen trekken door de verse poeder. Alleen jij, je partner en het knisperende geluid van de verse sneeuw. Natuurlijk is dit niet zonder risicos. Als NKBVer ga je altijd goed voorbereid op pad. Goed verzekerd, goed voorgelicht en goed getraind. En uiteraard met de beste materialen. Bij Bever helpen we je graag met de keuze voor het beste materiaal voor jouw avontuur in de sneeuw. Als NKBVer krijg je bovendien 10% korting op ons assortiment*.

  *Kijk voor de voorwaarden op bever.nl/nkbv

  Check bever.nl/snowsafety of bezoek een van onze 40 winkels

  Hoogtelijn_5_2014.indd 1 17-10-14 17:21Naamloos-1 3 27-10-14 10:37

 • ^^^ inhoud ^^^ ^^^ hoogtelijn 5 2014 ^^^ ^^^ hoogtelijn 5 2014 ^^^ ^^^ redactioneel ^^^

  4 | HOOGTELIJN 5-2014 HOOGTELIJN 5-2014 | 5

  Actueel 7 Column Frans Demmers 8 Winterslaap10 Op de Hoogte76 NKBV voor jou92 Filmfestival DMFF 5 jaar95 Gespot98 Vooruitblik

  Accent18-61 Winter20 Vergeten skitoeren26 Voor het eerst op sneeuwschoenen30 IJsklimmen in een te warme winter36 IJskoude Polar Challenge40 Freeriden in Nieuw-Zeeland45 Mijn bergsportcarrire: Maartje Tjeerdsma48 Survival in Zweden54 De mooiste toerskitochten volgens Corinne Genoud

  Bergwandelen17 Mijn bergsportcarrire: Derk Egeler 78 Elba: goed in voor- en najaar

  Sportklimmen70 En Route: Sardini82 Graniet op Corsica 88 Nieuwe opzet NK Lead90 Gesprek met Peter Cro

  Alpinisme62 Interview Eric Frankenmolen72 Ama Dablam: bereikbaar?

  Uitrusting16 Vergelijking: hoofdlampen 68 Markt & Materiaal81 Beveraanbiedingen

  Techniek & Veiligheid68 Veilig buiten de piste61 Medisch: bevriezing

  Kijk voor meer informatie op:

  www.nkbv.nl

  www.hoogtelijn.nl

  www.twitter.com/nkbv

  Facebook: www.facebook.com/de.nkbv

  Winter

  SNEEUW!Extra dik nummer met het complete winterreisaanbod van de NKBV.

  18

  62INTERVIEW:ERIC FRANKENMOLENNa zeven maanden coma

  36IJSKOUDE POOLTOCHTExpeditie van 300 kilometer

  72AMA DABLAMNiet voor iedereen

  R02-HL0514-inhoud.indd 4 28-10-14 09:11

 • ^^^ inhoud ^^^ ^^^ hoogtelijn 5 2014 ^^^ ^^^ hoogtelijn 5 2014 ^^^ ^^^ redactioneel ^^^

  WWW.NKBV.NL | OKTOBER 2014 | NR 5

  BE RGSPORTMAGAZINE VAN DE KONINKLIJKE NEDE RL ANDSE KLIM- E N BE RGSPORT VE RE NIGING

  sN UWLachend de winter in

  SURVIVAL ZWEDENAfzien en genieten

  P R BER EVOELVergeten skitoeren

  CORSICAIn weer en wind

  r01-HL0514-cover.indd 1 27-10-14 10:51

  4 | HOOGTELIJN 5-2014 HOOGTELIJN 5-2014 | 5

  SudelfeldTussen Mnchen en Salzburg, net voor de afslag naar Innsbruck, ligt Bayrischzell. Een klein Zuid-Duits dorp waar de blauwwitte wimpels wapperen in de kleuren van Beieren. Ooit ontmoetten we daar op de langlaufskis de voormalige Bonds-president Richard von Weizscker. Hij hee er een vakantiehuis en roemde de rust in deze uithoek van Duitsland. Met die rust is het inmiddels wel gedaan. Bayrischzell, meer in het bijzonder het skigebied Sudelfeld, staat model voor de klassieke strijd in veel Alpendorpen tussen het milieu en de eigenaar van de skili en. In die strijd hee ook de Deutscher Alpenverein (DAV) zich gemengd. Gezamenlijk met de Bund Natur-schutz verzocht de DAV de rechter om een bouwstop uit te vaardigen voor een waterbekken van 150.000 m, de vernieuwing van de li en en de uitbreiding van de kunstsneeuwinstallaties.

  Sudelfeld is een relatief klein en laag skigebied tussen 800 en 1560 meter. Vaak ligt er te weinig sneeuw om er goed te skin en dan brengt kunstsneeuw uitkomst. De werkzaamheden zijn volgens de DAV belastend, omvangrijk en ingrijpend. Voor het behoud van het kwetsbare gebied wilden de bezwaarmakers de Beierse regering dwingen tot een meer op de toekomst gerichte aanpak en visie, waarbij Sudelfeld tot voorbeeld zou dienen voor de ontwikkeling van het toerisme in het Duitse Alpengebied. Het bezwaar is grotendeels afgewezen en de bulldozers doen hun verwoestende werk. De enige winst is dat er geen 4,5 maar 3,5 maanden kunstsneeuw mag worden gemaakt. Vanaf nu is de naam Sudelfeld een begrip voor de strijd tegen het automatisme om de natuur een handje te helpen in gebieden waar te weinig sneeuw valt voor een onbezorgde wintersport.

  Peter Daalder,hoofdredacteurpeter.daalder@hoogtelijn.nl

  Een groep skirs in de bergen van Niseko, Japan.Foto: Ananda van Welij

  88LOTTO

  NK LEADNieuwe opzet

  titelstrijd

  925 JAAR BERGFILMS

  DMFF in Heerlen

  82CORSICA

  Klimmen op een mooi eiland

  R02-HL0514-inhoud.indd 5 28-10-14 09:11

 • I ntro d u c i n g o u r n e w S ki To u ri n g C o llec ti o n F W 14/15

 • HOOGTELIJN 5-2014 | 7

  column nkbv ^^^ column nkbv ^^^ column nkbv ^^^

  Mijn laatste column in Hoogtelijn; deze maand treed ik terug als voorzitter van de NKBV. Uiteraard ga je dan

  terugkijken, vergelijken. Er is veel veranderd sinds ik achtenhalf jaar geleden bestuurslid werd. Sommige van

  die zaken zijn heel zichtbaar, zoals het logo en de website, andere zijn dat een stuk minder maar wel net zo belangrijk. Ons bestuursmodel bijvoorbeeld, waarbij het NKBV-bureau

  een duidelijkere rol kreeg onder het motto Centraal faciliteren om lokaal te kunnen organiseren.

  Langzaam maar zeker is verandering niet meer bijzonder voor de NKBV, maar is het onderdeel van de dagelijkse gang van zaken. Alle NKBV-

  leden hebben invloed op veranderingen en beter nog: de veranderingen ontstaan meestal op initiatief van de leden! Het gebruik van nieuwe media en vooral ook het ledenpanel en brainstormsessies spelen hierin een belangrijke rol.

  Er zijn ook zaken onveranderd gebleven, zoals de betrokkenheid van onze vrijwilligers. Veel sportorgani-saties luiden de laatste jaren de noodklok wegens het snel teruglopende aantal vrijwilligers. En natuurlijk hee ook de NKBV wel eens een probleem om mensen te vinden, bijvoorbeeld voor het bestuurlijk kader, maar er is nog steeds een grote groep vrijwilligers die de vereniging drijvend houdt en bijdraagt aan voortdurende verandering en verbetering. In vergelijking tot andere sportorganisaties is de NKBV bijzonder succesvol. We zijn nancieel gezond en steeds meer mensen sluiten zich bij ons aan. Inmiddels is ons ledenaantal gegroeid naar 58.000. De manier waarop we ons hebben georganiseerd en we inspelen op de (veranderende) wensen van onze leden dient tot voorbeeld van andere sportorganisaties. Maakt dat

  het waard om achtenhalf jaar in het bestuur van de NKBV te functioneren? Ook, maar zeker niet alleen. Het is natuurlijk leuk om te mogen bijdragen aan alle positieve ontwikkelingen die de afgelopen jaren plaatsvonden, maar de meeste voldoening kreeg ik door alle energie die ik voelde in mijn samenwerking (en soms ook lastige discussies) met al die mensen die met hun passie voor de klim- en bergsport een enorme bijdrage leverden aan de NKBV. Ik wil al deze vrijwilligers en bureaumedewerkers enorm bedanken voor die inzet.

  Heb ik nog wensen voor de NKBV? Uiteraard! Allereerst hoop ik dat we de komende jaren een zo breed mogelijke sportklimcompetitie in Nederland kunnen bewerkstel-ligen. Het bestuur van de NKBV stelde hiervoor een ambitieus plan op om het sportklimmen in Nederland een plaats te laten krijgen als een reguliere wedstrijd-sport. Verder hoop ik dat we onze ambitie om de Tukhut te moderniseren en uit te bouwen tot een belangrijke trekpleister in de Ardennen, kunnen waarmaken. Ik heb er alle vertrouwen in dat dat lukt.

  Frans Demmers, voorzitter NKBV

  Vol vertrouwen

  D RZ M NKBVDe NKBV stree naar een duurzame relatie met leden en alle partijen in het veld. Duur-zaamheid is ook een kernwaarde als het gaat om natuur, milieu en sociale waarden. We brengen dit zo goed mogelijk tot uitdrukking in een duurzame inkoop en bedrijfsvoering. Hoogtelijn en onze reis- en cursusgidsen drukken we op FSC-papier: papier uit duurzaam beheerde bossen (een keurmerk met goedkeuring van het Wereld Natuur Fonds). Voor onze corresponden tie gebruiken we 100% recycled papier. De nieuwe ledenpasjes zijn gemaakt van 100% a reekbaar pvc. We schenken duurzame ko e (van Peeze), hebben een CO2-neutrale postbezorging en dataopslag, en promoten het reizen per openbaar vervoer naar bergbestemmingen.

  Word NKBV-lid!NKBV-leden pro teren van voordelenen kortingen en ontvangen vijf keer per jaar Hoogtelijn. Met je lidmaat-schap draag je bij aan het onderhoud van hutten en paden in de Alpen en het behoud van klimgebieden. Tip je vrienden om ook NKBV-lid te worden. Ze kunnen zich aanmelden op nkbv.nl en zien daar welke voordelen het lidmaatschap hen no