Hoogtelijn 2/2016

Click here to load reader

 • date post

  27-Jul-2016
 • Category

  Documents

 • view

  236
 • download

  4

Embed Size (px)

description

Een editie van Hoogtelijn om je vingers bij af te likken. De redactie ging op zoek naar makkelijke recepten voor stevige maaltijden onderweg, we proefden verschillende soorten oploskoffie, Duitse whisky, Zwitserse kaasfondue, Oostenrijkse Apfelstrudel, almenkaas en schnaps, en kookten op een brandertje onze eigen bessenjam. Verder een reportage van Niek de Jonge die met Niels van Veen de Dru beklom, een fotoreportage van Jorg Verhoeven in Tasmanië, een dagwandeling in het Stubaital en een bergwandelcursus in de Silvretta. Het wordt een smakelijke lente in de bergen!

Transcript of Hoogtelijn 2/2016

 • WWW.NKBV.NL | APRIL 2016 | NR 2

  BERGSPORTMAGAZINE VAN DE KONINKLIJKE NEDERLANDSE KLIM- EN BERGSPORT VERENIGING

  WHISKY WALKStokerijen in deSchwbische Alp

  BERGWANDELENBasiscursus in het Silvrettagebergte

  PETIT DRUDroom en passievan veel alpinisten

  de BERGKEUKENde BERGKEUKEN tevige recepten v r onderweg

  HL0216_r01_cover.indd 1 21-03-16 09:10

 • Naamloos-1 2 18-03-16 11:53

 • Naamloos-1 3 18-03-16 11:53

 • 4 | HOOGTELIJN 2-2016

  Inhoud

  ACTUEEL7 Column Joachim Driessen8 Op de Hoogte70 NKBV voor jou73 NKBV-regios oost en noord80 Gespot82 Vooruitblik

  THEMA: DE BERGKEUKEN14 Proef de bergen 16 Jam koken op de camping 18 Genieten in de Haute-Loire23 tztaler Apfelstrudeltest 24 Bergwater 26 Ko e to go 30 Zelfgemaakte mueslirepen 31 Bak je eigen toerbrood33 Gedroogde soep en groente 34 Whisky Walk in Duitsland 38 Sa raanteelt in Zwitserland 40 Almenkaas en Edelbrand 42 Licht en multifunctioneel

  keukengerei 44 De geheime wereld van

  de kaasfondue

  ALPINISME48 Interview met Evert Wesker60 Beklimming van de Petit Dru76 Vrouwen in de bergen

  WANDELEN54 Gemarkeerd: De Wasserrunde

  in het Stubaital56 Basiscursus bergwandelen65 Medisch: actief in de hitte

  KLIMMEN66 Zes pilaren in Tasmani

  Kijk voor meer informatie op nkbv.nl, hoogtelijn.nl, twitter.com/nkbv en op facebook.com/de.nkbv.

  14THEMA: DE BERGKEUKEN

  66TASMANIBeklimming van zes torens

  Geen tocht zonder een bakje ko e, een hartige reep of een stevig stuk toerbrood. Hoogtelijn verzamelde de lekkerste recepten voor een stevige klim, wandeling, huttentocht of een lome dag op de camping.

  DROOGVOERSoep en groente aan de lijn

  33

  76

  VROUWENZwak of sterk?

  HL0216_r02_inhoud.indd 4 21-03-16 09:12

 • HOOGTELIJN 2-2016 | 5

  stand

  WWW.NKBV.NL | APRIL 2016 | NR 2

  BERGSPORTMAGAZINE VAN DE KONINKLIJKE NEDERLANDSE KLIM- EN BERGSPORT VERENIGING

  WHISKY WALKStokerijen in deSchwbische Alp

  BERGWANDELENBasiscursus in het Silvrettagebergte

  PETIT DRUDroom en passievan veel alpinisten

  de BERGKEUKENde BERGKEUKEN tevige recepten v r onderweg

  HL0216_r01_cover.indd 1 17-03-16 13:31

  TopvrouwenDit stukje gaat over vrouwen. Over vrouwen in de bergsport. Verderop in deze Hoogtelijn (pagina 76) staat een artikel over dit onderwerp. Aanleiding is een tentoonstelling over vrouwen in de bergen, in het enige vrouwenmuseum in Oostenrijk.

  Vrouwen werden in de bergsportwereld lange tijd niet voor vol aangezien. En waren periodes dat ze ronduit tegengewerkt werden. Er zijn in verhouding nog steeds minder vrouwen actief in de bergsport, zowel als deel-nemer als in de begeleiding. Op iedere vrouwelijke Oostenrijkse berggids zijn er 72 mannelijke. In dit opzicht wijkt de bergsport trouwens niet eens erg af van andere sectoren in de maatschappij. Er zijn nauwelijks vrouwelijke dirigenten, piloten en maar weinig professoren.

  Maar gelukkig zijn er ook in de bergsport altijd vrouwen geweest die zich van obstructie, beperkende regels of de heersende moraal weinig aantrokken. Zij zijn de voorlopers van een verandering die weliswaar traag verloopt, maar onmiskenbaar is ingezet. In eigen land hebben we terecht bewondering voor de prestaties van topvrouwen zoals alpiniste Katja Staartjes, alleskunner Marianne van der Steen, indoorkampioene Vera Zijlstra, beroepsavonturier-ster Jolanda Linschooten en klimaatjournaliste Bernice Nootenboom, die niet alleen Mount Everest beklom maar ook actief is in de poolgebieden.

  Deze vrouwelijke topsporters gaan hun eigen gang, kiezen hun uitdagende doelen en laten zich niet (af)leiden door wat anderen doen. Een uitstekend voorbeeld voor beginnende sporters. Voor vrouwen die in de bergen en de bergsport actief willen zijn, organiseert de NKBV samen met vrouwen-klimgroep Cima Immink deze zomer een cursus alleen voor vrouwen. Wie gaat ervoor?

  Peter [email protected]

  Op de cover: Anne van Leeuwen en Gerke Hoekstra op de Lofoten in Noorwegen. Het is 29 juni en ze zijn net terug van een 500 meter lange klim op de westpijler van de Presten. Omdat het hier in deze tijd van het jaar niet donker wordt, kunnen ze zelfs om twaalf uur s nachts nog prima hun potje koken.Foto: Martin Fickweiler

  DE HAUTE-LOIREAlles in de pan

  26KOFFIEPROEVERIJBakkie troost to go

  18

  PETIT DRUSpectaculaire naald

  60

  48

  INTERVIEWEvert Wesker

  HL0216_r02_inhoud.indd 5 21-03-16 12:33

 • FJL LR VEN ECO-SHEL L

  WATERDICHT IS NIET VOLDOENDEOp het gebied van waterdichte kled-ing is er heel veel keuze op de markt. Sommige merken maken voor hun impregnatie gebruik van uorcar-bons. Wij hebben ervoor gekozen om

  dat niet te doen. In plaats daarvan hebben wij Eco-Shell ontwikkeld: waterdicht, ademend en zonder ge-bruik van pfcs. Daarnaast maken wij gebruik van gerecycled of recyclebaar

  polyester wat gemakkelijk verder te recyclen is. Waterdichtheid is echter pas het begin. Onze technische shells moeten onder alle omstandigheden presteren, k in de toekomst.

  WATERDICHT IS NIET VOLDOENDEpolyester wat gemakkelijk verder te recyclen is. Waterdichtheid is echter pas het begin. Onze technische shells moeten onder alle omstandigheden presteren, k in de toekomst.

  Naamloos-1 1 21-03-16 09:19

 • Joachim

  Partners van de NKBV

  DuurzaamheidDe NKBV streeft naar een duurzame relatie met leden en alle partijen in het veld. Duurzaamheid is ook een kernwaarde als het gaat om natuur, milieu en sociale waarden. We brengen dit zo goed mogelijk tot uitdrukking in een duurzame inkoop en bedrijfsvoering. Hoogtelijn en onze reis- en cursusgidsen drukken we op FSC-papier: papier uit duurzaam beheerde bossen (een keur-merk met goedkeuring van het Wereld Natuur Fonds). Voor onze corresponden-tie gebruiken we 100% recycled papier. De nieuwe ledenpasjes zijn gemaakt van 100% afbreekbaar pvc. We schenken duurzame koffie (van Peeze), hebben een CO2-neutrale postbezorging en dataopslag, en promoten het reizen per openbaar vervoer naar bergsport- bestemmingen.

  NKBV-leden profiteren van voordelenen kortingen en ontvangen vijf keer per jaar Hoogtelijn. Met je lidmaatschap draag je bij aan het onderhoud van hutten en paden in de Alpen en het behoud van klimgebieden. Tip je vrienden om ook NKBV-lid te worden. Ze kunnen zich aanmelden op nkbv.nl en zien daar welke voordelen het lidmaatschap hen nog meer biedt.

  Opzeggen lidmaatschapHet NKBV-lidmaatschap loopt per kalenderjaar. Wil je je lidmaatschap voor volgend jaar beindigen? Doe dat dan vr 1 november op MijnNKBV.nl. Je ontvangt dan per e-mail een bevestiging van je opzegging. Na 1 november wordt je lidmaatschap automatisch verlengd voor het volgende kalenderjaar. Kijk voor meer informatie over het lidmaatschap op nkbv.nl.

  Beter de bergen in met de NKBV

  Meer dan 3.000 leden wisten weer de weg naar de Jaarbeurs te vinden en genoten van onder meer Simone Moro, Chris Sharma en Leo Houlding met hun spectaculaire beelden en bijna onmogelijke belevenissen. Het is maar een greep uit de vele interessante en spannende lezingen, die ik helaas niet allemaal kon bijwonen. Onze kinderen leefden zich uit op de augmented reality boulder, een nieuw boulderconcept waarbij je met behulp van videprojecties zo snel mogelijk van het ene naar het volgende punt kunt klimmen. Een spectaculair wedstrijdje waarbij de snelste wint. Het toont maar weer aan dat binnen klimmen nog aan het begin van haar ontwikkeling staat. Er is nog veel vernieuwing mogelijk.Ook was er op de Bergsportdag deze keer een Nepalstraat: een hele rij stands vol prachtige initiatieven die de bezoekers aanspoorden om de mensen in Nepal te steunen na de rampzalige aardbeving vorig jaar. Want hulp is er nog steeds hard nodig.

  Ik eindigde mijn Bergsportdag zoals ik begon, slenterend over de beursvloer en me vergapend aan alle nieuwe bergsport-spulletjes en mooie bestemmingen. De NKBV-bergsportreizen, -cursussen en verre bestemmingen zijn voor velen een inspiratie voor hun volgende vakantie. Wij hebben onze plannen al gemaakt. En jij? Heb jij al een bestemming gevonden? Ga je zelfstandig op pad of kies je voor een reis met de NKBV? Of misschien ga je een workshop of cursus volgen?

  Als NKBV-bestuur vinden we de Bergsport-dagen Zomer en Winter een belangrijke toevoeging aan ons activiteitenprogramma. Hoe breder het palet van activiteiten, hoe beter. Als geen ander in Nederland is de NKBV expert in de bergsport en kunnen we

  Aanloop naar de zomer

  onze leden informeren en inspireren over mooie bestemmingen en nieuwe materialen.

  Dankzij het vele werk van de medewerkers, vrijwilligers en onze partners en sponsors heeft de NKBV weer een mooi event neer-gezet. Ik verheug me nu al op de Bergsport- dag Winter van 13 november.

  Het skiseizoen is nu wel voorbij, laat de zonnige plannen maar weer komen. De negentiende Bergsportdag bood op 13 maart een mooie aanloop naar de zomer en was met een nog vollere beursvloer en een speciale Nepalstraat weer een succes.

  Joachim Driessen,voorzitter NKBVmail: [email protected]: @jdriessen06

  HOOGTELIJN 2-2016 | 7

  HL0216_r07_joachim.indd 7 21-03-16 09:07

 • op d

  e hoo

  gte

  Heb je nieuws voor Op de Hoogte, mail het naar [email protected] Meer bergnieuws vind je op nkbv.nl, of volg ons op Facebook en Twitter.

  8 | HOOGTELIJN 2-2016 | ONDER REDACTIE VAN ERNST ARBOUW

  De drie grootste reddingsdiensten van Schotland dreigen koepelorganisatie Scottish Mountain Rescue (SMR) te verlaten. De teams uit Cairngorm, Glencoe en Lochaber (Fort William) vinden dat SMR zich te veel richt op reddingswerk dat