HOEZO 94: juni 2013

60
HOEZO drieenTWINTIGSTE jaargang Krant nummer 94 JUNI 2013

Transcript of HOEZO 94: juni 2013

Page 1: HOEZO 94: juni 2013

HOEZO

drieenTWINTIGSTE jaargangKrant nummer 94JUNI 2013

Page 2: HOEZO 94: juni 2013
Page 3: HOEZO 94: juni 2013

VERSLAGEN VAN DE VOORBIJE AKTIVITEITEN

INHOUDSTAFEL: WELKE RUBRIEKEN ZIJN ER ?

‘GETEKEND’, DE mOEITE wAARD

IN DE KIJKER

SpORT

INfORmATIE

fOTOBLADzIJDE

SpELLETJES, hOBBY’S, GEDIchTEN

wEETJES, VERJAARDAGEN, zOEKERTJES

GEpLANDE AKTIVITEITEN

Page 4: HOEZO 94: juni 2013

VERSLAGEN VAN DE VOORBIJE AKTIVITEITEN

Benny op vakantie in Berlijn

Eind december ging ik voor enkele dagen naar Berlijn.Berlijn ligt in Duitsland.

Het minibusje kwam me halen op de parking in Lummen.We reden naar een andere parking waar iedereen samen kwam.Daar stapten we in een grote bus die naar Berlijn reed.We zaten zestien uren op de bus. Dat duurde heel lang.Gelukkig zijn we onderweg vier keer gestopt.

Toen we in Berlijn aankwamen, werden de kamers verdeeld.Ik lag samen met Patrick op de kamer.Toende kamers verdeeld waren, gingen we een hapje eten.Na het eten gingen we naar de cocktailbar. Ik dronk enkele cocktails. Maar ik was toch niet dronken.Om elf uur gingen we slapen. Ik was erg moe want ik had toch lang op de bus gezeten.

De volgende dag gingen we de stad bezoeken. We zagen kerken en mooie beelden.We zagen ook een stuk van de Berlijnse muur. Er stond ook een gebouw van wel driehonderd vijftig meter hoog. Dat was het parlement van Berlijn.We gingen helemaal tot boven.Het was Kerstmis. De stad was erg mooi met al die kerstlampjes.Er was ook een museum waar je meer te weten kon komen over de eerste en de tweede wereldoorlog.We gingen ook nog een kasteel bezichtigen. Er stonden prachtige gebouwen in Berlijn.

Ik vind het mooie stad. Ik kan iedereen aanraden om eens een bezoekje aan Berlijn te brengen.

Benny Vrancken

Page 5: HOEZO 94: juni 2013

VERSLAGEN VAN DE VOORBIJE AKTIVITEITEN

Page 6: HOEZO 94: juni 2013

VERSLAGEN VAN DE VOORBIJE AKTIVITEITEN

Carnaval

Op dinsdag 12 februari vierden we carnaval in het dagcentrum.De gasten van de Speelhofstraat kwamen ook.Iedereen was heel mooi verkleed.Jeroen verkleedde zich als clown.Heidi leek wel een echte chirurg.Karin zorgde voor de muziek.

Heel de namiddag werd er hard gedanst.En natuurlijk werd er ook veel gelachen.Van al dat dansen kregen we dorst.We kregen dan ook twee drankjes.

Daarna maakten we een lange rij.We moesten allemaal langs de mensen van het feestcomité stappen.Zo konden zij goed zien hoe mooi iedereen wel was.

Het werd een erg toffe namiddag.En het deed deugd om de mensen van de Speelhofstraat nog eens te zien.

Heidi Mattheus en Jeroen

Page 7: HOEZO 94: juni 2013

VERSLAGEN VAN DE VOORBIJE AKTIVITEITEN

Page 8: HOEZO 94: juni 2013

VERSLAGEN VAN DE VOORBIJE AKTIVITEITEN

Op vrijdag na de middag is het in de Speelhofstraat altijd heel leuk.Dan doen we met de hele groep een toffe aktiviteit.Zo deden we ‘Twee tegen allen’.

We moesten opdrachten doen voor Leen en Sara. Er waren heel moeilijke opdrachten bij.

Konden we al deze opdrachten tot een goed einde brengen, dan zouden Leen en Sara ons trakteren met iets lekkers.

Zo moest Liesbeth elke kwartier kraaien zoals een haan. Kevin, Tiny en Sabrina moesten tien minuten lopen. We maakten ook een kledingketting.Dat was dolle pret.

Guillaume genoot het meeste van het maken van huisjes met kaarten.Het moest een huis zijn met drie verdiepingen.De kaarten vielen wel altijd om.Martina maakte een knutselwerk met schoenen.

In totaal deden we 31 opdrachten.Daarvoor kregen we twee weken later op vrijdag onze beloning.De beloning was een lekker stukje taart.

Kevin, Brian, Koen, Liesbeth en Orina

Twee tegen allen

Page 9: HOEZO 94: juni 2013

VERSLAGEN VAN DE VOORBIJE AKTIVITEITEN

Op 26 april was het weer tijd voor onze jaarlijkse kaas en wijnavond.Ook de orgelman Paul was weer van de partij voor een vrolijk deuntje op de achtergrond.

Alle bewoners waren erg blij hun familie nog eens te zien.Ze hadden vooraf een grote TV geknutseld.Ze maakten samen met Ine een nieuwsuitzending over de Tweewoonst.Bij de nieuwsuitzending hoorden ook foto’s.Zo was er het slechte nieuws dat Mia en Marcella dit jaar tot onze grote spijt overleden zijn.

Het goede nieuws was dat ze een geweldige reis naar Turkije hadden gemaakt. En ze hadden ook verschillende leuke uitstappen gedaan.

Ook onze nieuwe bewoonster Sabine werd vernoemd.De kaas en wijn waren heerlijk.We sloten af met een tas koffie en een lekker stukje taart.

Sylvia

Kaas- en wijnavond in de Tweewoonst

Page 10: HOEZO 94: juni 2013

VERSLAGEN VAN DE VOORBIJE AKTIVITEITEN

De Tweewoonst op vakantie in Turkije

De Tweewoonst ging op vakantie in Turkije van 23 maart tot en met 30 maart.Dit jaar zijn we op vakantie in Turkije geweest, te Goynük.Dit ligt negen kilometer van de stad Kemer.

Zaterdag 23 maartWe vertrokken in Zaventem om zeven uur ‘s avonds.Na de vlucht moesten we nog een stuk met de bus reizen. Na een lange busrit kwamen we aan in het hotel rond twee uur ’s nachts. We waren ontzettend moe.Dus we gingen meteen slapen.

Zondag 24 maartDe zon scheen ’s morgens. Het was rond de twintig graden. Wat deed dat deugd, want in België was het aan het sneeuwen. We verlangden al lang naar de zon.We gingen aan het zwembad zitten en genoten ervan. Sommigen losten woordpuzzels op. We dronken op ons gemak een cola of een cocktail met of zonder alcohol.

Page 11: HOEZO 94: juni 2013

VERSLAGEN VAN DE VOORBIJE AKTIVITEITEN

Maandag 25 maartLucien verjaarde. Hij werd 63 jaar. We hielden een verrassingsfeest. We kregen in het restaurant een tafel die mooi gedekt was met bloemen. Hij kreeg ook een chocoladetaart. Het was heel lekker. Achteraf kreeg hij in de bar een cocktail met vuurwerk. Hij genoot ervan.We hebben een wandeling gemaakt rond het domein. Het hotel was heel groot. Er waren verschillende zwembaden. Maar het was net te koud voor om een plonsje te wagen.

Dinsdag 26 maartVandaag hebben wij ons laten verwennen door een Turkse massage. Dat noemt men daar hamam.

Page 12: HOEZO 94: juni 2013

VERSLAGEN VAN DE VOORBIJE AKTIVITEITEN

Eerst mochten we in de sauna wat zweten. Sommigen vonden dit te warm en gingen in het bubbelbad. Daarna kregen we een scrubbeurt. De mensen scrubden ons met een speciaal washandje. Dat was om de dode huidcellen weg te doen. Dit deden ze van kop tot teen. Vervolgens mochten we even gaan uitrusten in de ligzetels met een tasje thee. En dan kregen we een lekkere massage. We werden er helemaal ontspannen van.

Woensdag 27 maartWe gingen een uitstap doen. We gingen kijken in een juwelierszaak. Er waren prachtige ringen, kettingen en oorbellen. Het was er heel duur.In de namiddag gingen we een boottocht doen.We zagen prachtige en grote watervallen. De boot schommelde heen en weer. We moesten opletten dat we niet zeeziek werden.

Page 13: HOEZO 94: juni 2013

VERSLAGEN VAN DE VOORBIJE AKTIVITEITEN

Donderdag 28 maart Vandaag was het weer wat minder goed. Daarom gingen we in het binnenzwembad van het hotel zwemmen. Het was er lekker warm.

Vrijdag 29 maartWe wandelden op de plaatselijke markt.Hier kochten we souveniertjes. De mannen onder ons kochten T-shirts.Die waren op de markt heel goedkoop.We moesten heel vroeg gaan slapen.Want we moesten om één uur ‘s nachts opstaan om terug te vertrekken naar Zaventem.

Els en sylvia

Page 14: HOEZO 94: juni 2013

VERSLAGEN VAN DE VOORBIJE AKTIVITEITEN

Aktiviteiten op dinsdag in BTT

Elke dinsdagavond doen wij in BTT een aktiviteit. We doen de aktiviteiten zowel in groep als individueel. Hier enkele voorbeelden van aktiviteiten die we zoal doen.

KnutselenBij de knutselaktiviteit werken we vaak rond een thema.Zo hebben we al gewerkt rond de seizoenen of de feestdagen.We maken een slinger, kleuren een tekening of plakken bolletjes in een tekening.

Spelletjes De gasten vinden het leuk als ze eens kunnen sjoelen. De punten worden dan opgeschreven.De winnaar krijgt een applausje van iedereen. De sfeer zit er dan goed in want ze moedigen elkaar allemaal aan. Dit is telkens een zeer geslaagde aktiviteit.

BeautyDe snoezelliving wordt dan omgetoverd tot een rustige plaats. Er wordt rustige muziek gespeeld.De lampen worden gedoofd en de snoezellampen worden aan gezet. De bewoners kunnen in de relaxzetels liggen. Ze mogen dan kiezen wat ze het liefst willen.Bijvoorbeeld een massage van het gezicht of de handen.Sommige dames kiezen voor een mooi kleurtje nagellak op de nagels. De bewoners kunnen hier echt van genieten en komen helemaal tot rust.

KookaktiviteitWe hebben al lekkere dingen gemaakt tijdens een kookaktiviteit.Zo hebben we bijvoorbeeld al koekjes gebakken. Soms maken we pudding of bakken we een lekkere cake.De bewoners helpen waar ze kunnen.Sommigen mengen het deeg.Terwijl anderen goed zijn in het afwegen van de ingrediënten.Het proeven van al dat lekkers is natuurlijk het belangrijkste. Om half acht mogen de bewoners er dan lekker van smullen.

Vicky

Page 15: HOEZO 94: juni 2013

VERSLAGEN VAN DE VOORBIJE AKTIVITEITEN

Wij zijn in april met een groepje van het dagcentrum op vakantie geweest naar Retie.In dat groepje waren er heel wat gasten van groep 3.Zij vertellen over hun vakantie.

We hadden een heel mooi en gezellig huisje.Er waren veel dieren.Elke: ‘Kippen, geitjes, pony’s en een varken.’We mochten hen de restjes van het eten geven.We hebben veel leuke dingen gedaan.We gingen wandelen aan het Zilvermeer en zwemmen in het golfbad in Sunparcs. We deden filmnamiddag, spelletjes spelen en snoezelen.Jan: ‘Wandelen en zwemmen.’Elke: ‘En kleuren!’

Op vakantie in Retie

Page 16: HOEZO 94: juni 2013

VERSLAGEN VAN DE VOORBIJE AKTIVITEITEN

We hadden ook onze eigen kok mee.Dat was ons Elke. Alle groenten werden mooi gesneden door haar.

Op de laatste avond was het feest.We aten barbecue en dronken Samson-champagne. Dat was lekker.Nadien hadden we pyjamafuif.Jan: ‘Janne had een pyjama van het koekiemonster. Mooooooi!’

Page 17: HOEZO 94: juni 2013

VERSLAGEN VAN DE VOORBIJE AKTIVITEITEN

De laatste dag bleven we lekker lang in ons bed liggen. De begeleiding had een verrassing voor ons.We kregen een uitgebreid ontbijt met spek en eitjes, croissantjes, chocoladekoeken en fruitsla.

Rond drie uur aten we in Den Eik in Averbode nog een lekkere…Elke: ‘pannenkoek’Jan: ‘en nootjes, mmmmmm’Het was een superleuke week.Jan: ‘Het is gelukt! Woepie!’

Liesbeth, Nele, Jan en Elke

Page 18: HOEZO 94: juni 2013

VERSLAGEN VAN DE VOORBIJE AKTIVITEITEN

De bewoners van BTE kozen er dit jaar voor om een thuisvakantie te houden. Ze deden elke dag een leuke uitstap of aktiviteit. Sven maakte elke dag een verslagje.

maandag 27 meiWe zijn met Gwenda en Sofie naar de dierentuin in Planckendael geweest.Hier zijn we de uilen gaan bezoeken.We zijn ook naar de apen, olifanten en giraffen gaan kijken.Natuurlijk waren er nog veel meer dieren.Maar dit zijn er te veel om op te noemen.Hierna zijn we iets gaan drinken op een terrasje. Het was zalig genieten van het zonnetje. Dit kon niet blijven duren.Want we moesten terug naar Diest.

dinsdag 28 meiVandaag gingen we met de trein naar Lier.Sven en Klazien hebben de Zimmertoren bezocht. In de Zimmertoren kregen we uitleg via een ingesproken tekst op dvd.Dan zijn we gaan eten op een terras. Hier zijn we allemaal verbrand door de zon.

Na het eten stond er een boottocht op het programma. Onze boot heette ‘vettige teen’. We weten niet waar die naam vandaan komt.Op de terugweg naar het station gingen we winkelen en koffie drinken. Hierbij kon een ‘Liers vlaaike’ niet ontbreken. Dan hebben we de trein genomen tot in Diest.In BTE aten we nog boterhammen.Maar toen was het al zeven uur voorbij. woensdag 29 meiVandaag mochten we uitslapen.Want Sofie kwam tegen tien uur naar BTE. We hadden gepland om naar de markt te gaan.Hier zouden we benodigdheden voor de barbecue gaan kopen.

De thuisvakantie van BTE

Page 19: HOEZO 94: juni 2013

VERSLAGEN VAN DE VOORBIJE AKTIVITEITEN

Spijtig genoeg was het slecht weer.We gingen dan maar naar de supermarkt.We besloten ook om gourmet te eten.Het weer was te slecht om barbecue te eten.

Na de afwas rustten we wat uit. In de namiddag gingen we schilderen.Eerst dronken we nog een lekkere tas koffie.Daarna mocht iedereen zijn eigen schilderij maken. De schilderijen zijn heel mooi geworden. We hangen ze op in de living van BTE.

donderdag 30 meiVandaag moesten we vroeg opstaan.We moesten de trein halen om naar Bokrijk te gaan.Op het domein Bokrijk wandelden we eerst door ‘De Kempen’. Hier werden pannenkoeken gebakken waarvan we mochten proeven. Dit was ons voorgerechtje. Daarna gingen we in het restaurant warm eten.

Page 20: HOEZO 94: juni 2013

VERSLAGEN VAN DE VOORBIJE AKTIVITEITEN

Om twee uur werden we verwacht bij ‘The Sixties’. Dit is iets nieuw in Bokrijk. We vonden het allemaal heel tof. Iedereen kreeg een paspoort van vroeger. Met dit document kon je zien hoe het leven was van deze persoon in de jaren zestig.Daarna zijn we nog in ‘De Vlaanders’ blijven plakken bij de fietsenwinkel. Hier kon je fietsen op antieke fietsen. Je kon er ook spelletjes doen. Gwenda en Klazien probeerden dit ook. Ze moesten in kleermakerszit op een balk zitten. Dan moesten ze met een stok vier petten van palen halen. Nadien moesten ze de petten er terug opzetten. Dit was heel moeilijk. Gwenda had bijna haar diploma gehaald.Maar de stok bleef in de petten hangen. Dat vonden we allemaal heel spijtig. Door dit spel moesten we ons nog haasten om op tijd in het station te zijn.Op de terugweg namen we toch nog even tijd om wat te kopen.De bewoners kozen lekkere neuzen en nougat.

vrijdag 31 meiNa de brunch in BTE gingen we naar de sauna Aquapuur in Koersel.Hier werden we met schuimwijn ontvangen. Na de uitleg konden we in de infraroodcabine, sauna, jacuzzi en een stoomcabine.Filip en ik hebben in het buitenzwembad gezwommen. Gwenda en Sofie hebben naast ons gelegen in de ligzetels aan het zwembad.

Lekker fris en ontspannen zijn we terug naar BTE gereden. Om vijf uur zijn we met z’n allen iets gaan eten in het ‘Mosselhuis Roger’.We wilden graag mosselen eten. Spijtig genoeg waren er nog geen mosselen. Dan kozen we maar wat anders. Het was lekker en gezellig. En het was een goede afsluiter van onze vakantieweek.

Sven en Klazien

Page 21: HOEZO 94: juni 2013

VERSLAGEN VAN DE VOORBIJE AKTIVITEITEN

Sven ging met zijn mama met het vliegtuig naar Tenerife.Tenerife is het grootste eiland van de Canarische eilanden.Daar woont een tante van Sven.Zij noemt tante Agnes. Sven vertelt hieronder over zijn vakantie.

We hebben veel gedaan op vakantie.We gingen samen naar de markt. Achteraf gingen we ook nog een koffie drinken.

Ik hielp tante Agnes ook met het afschuren van de balustrade.Op een avond gingen we ook naar José kijken.Hij kan erg mooi dansen. Hij danste flamenco.Dat is een Spaanse dans. Hij danste voor de bewoners van Tenerife.

Na de vakantie in Tenerife ging ik met mijn mama en tante terug naar België.Deze keer reden we met de auto van tante Agnes. Hiervoor moesten we met de auto op een groot schip.Het schip voer naar Spanje.Vanuit Spanje zijn we richting België gereden.Onderweg zijn we regelmatig gestopt om te slapen in een hotel.Het was mooi weer toen we terug thuis kwamen.Het was een leuke vakantie.

Sven

Op vakantie in Tenerife

Page 22: HOEZO 94: juni 2013

VERSLAGEN VAN DE VOORBIJE AKTIVITEITEN

Weekendje naar Antwerpen met vzw ‘De brug’

Sven ging 8 en 9 maart met VZW ‘De Brug’ naar Antwerpen.Hij maakte er een mooi reisverslag van.

Zaterdag: Ik ging op cultuurweekend in Antwerpen.Ik vertrok om kwart voor acht op BTE. Ik had de bus om acht uur .En ik was goed op tijd in Hasselt. Daar ben ik dan de mensen gaan zoeken van ‘De Brug’. Samen namen we de trein naar Antwerpen.De eerste dag gingen wij Antwerpen verkennen met opdrachten.We hebben ook een gids gehad in het MAS. Dit is een museum. Ik heb daar voor Klazien een geschenkje gekocht.‘s Avonds gingen we terug naar de jeugdherberg. We aten rijst met goulash.

Zondag: Zondag namen we de metro naar het station. Daarna namen we de trein terug naar Hasselt.Ik stapte uit in Diest.Dank je wel Griet en Kitty.Deze reis is voor herhaling vatbaar.

Sven

Page 23: HOEZO 94: juni 2013

VERSLAGEN VAN DE VOORBIJE AKTIVITEITEN

Donderdag 4 april gingen we met IWO bowlen in Hasselt.We konden kiezen tussen gewone bowling of discobowling.Omdat ik de lichtjes mooi vond, koos ik voor discobowling.

Stephan en Hilde deden mee met mij. De rest koos voor de gewone bowling.

Het was paasvakantie. Er waren dus veel kinderen die kwamen bowlingen.Ze maakten veel lawaai, maar dat vond ik niet erg.

In het begin kon ik maar weinig kegels raken. Hilde won de eerste wedstrijd.Het tweede spelletje ging het al beter.Ik won.Het derde spelletje won Stephan. We hadden dus allemaal gewonnen.

Onze spelletjes zaten er op. We gingen nog iets drinken, terwijl we naar de andere baan gingen om te kijken.

François gooide meteen alle kegels om. Hij deed een grappig dansje. De begeleiders Jan en Tim konden er ook wat van.Robrecht en Willy deden ook goed hun best.

Iedereen was aan elkaar gewaagd.Het was een spannende wedstrijd.David was de beste.Hij won de wedstrijd met 165 punten. Als hij met zijn eigen bal had kunnen spelen, waren dat nog meer punten geweest zei hij.

De middag was omgevlogen.We vinden deze aktiviteit zeker voor herhaling vatbaar.

Benny en Tim

IWO gaat bowlen in Hasselt

Page 24: HOEZO 94: juni 2013

VERSLAGEN VAN DE VOORBIJE AKTIVITEITEN

Will Tura in concert

Zaterdag 6 april trad Will Tura op in Tessenderlo. Deze kans kon Marcel zeker niet missen.Hij is tenslotte zijn grootste fan.

Marcel heeft alle cd’s van Will Tura. Hij luistert elke avond naar zijn liedjes. Hij kan ook veel liedjes meezingen.

Theo en Els van de Tweewoonst gingen samen met Marcel naar het concert.Wij zaten op de achterste rij. Toch konden wij Will Tura heel goed zien.

Marcel zong luid mee. Na elk liedje kreeg Will Tura een groot applaus van Marcel.

Marcel en Theo hebben de hele avond goed meegezongen.Ze hebben ook gedanst.Els genoot stilletjes met haar ogen dicht.

Marcel, Theo, Els en Vicky

Page 25: HOEZO 94: juni 2013

VERSLAGEN VAN DE VOORBIJE AKTIVITEITEN

Op zondag 14 april reden we met de bus naar de Ethias Arena in Hasselt.Daar gingen we kijken naar een grote show.

Binnen was het heel koud. Dit kwam omdat er een grote ijsbaan was gemaakt.Er waren heel veel dansers.Zij dansten op het ijs.Ze hadden allemaal mooie kostuums aan.Ze hadden ook schaatsen aan.

De schaatsers deden allemaal kunstjes op het ijs.Sommigen konden hoog springen.Anderen konden heel snel ronddraaien.

Er reden zelfs twee echte motors op het ijs. Ze zorgden voor veel lawaai en rook.Er was één motor die door een ring met vuur sprong.

Tijdens de pauze gingen we iets drinken. Hierna volgde nog meer show.Het was een leuke dag.

Joni

Langenberg gaat naar Holiday on Ice

Page 26: HOEZO 94: juni 2013

VERSLAGEN VAN DE VOORBIJE AKTIVITEITEN

Dit jaar geen ‘echte’ vakantie voor BTB. In plaats daarvan deden we een aantal daguitstappen.

De eerste uitstap was alvast een succes.We brachten een bezoek aan de Olmense Zoo.

Op maandag 27 mei begonnen we onze dag met een stevig ontbijt in de lunchgarden. We waren met vijf: Steve, Nico, Marijke, Natalie en Ingeborg. Steve en Nico hadden niet veel honger.Maar Marijke schepte haar bord goed vol. We aten allen met smaak.

Na ons ontbijt maakten we een korte tussenstop in de Carrefour. We kozen een drankje en kochten pistolets en sandwiches. Alleen Marijke moest niets hebben. Zij had van thuis een lunchpakket meegekregen. Ze at boterhammen met eitjes. Lekker.

Nu konden we onze uitstap goed starten. We stapten met zijn allen de auto in en vertrokken richting Olmense Zoo.Eerst zochten we een goed plaatsje om de auto te parkeren.Nadien kochten we onze inkomtickets.

In het dierenpark werden we meteen begroet door de apen. We stopten ook aan de kinderboerderij.Hier mochten we de geitjes aaien. Nico en Steve wachtten wijselijk. Zij hadden immers hun mooiste kleren aan.

Toen het tijd was voor de lunch zochten we een leuk plekje. We vonden grote picknicktafels in de schaduw want het was mooi weer.

Tijdens het eten werden we vergezeld door de plaatselijke kat. Het lieve dier lag in de planten naast onze tafel. Vooral Natalie was erg gesteld op de poes.

De vakantie van BTB

Page 27: HOEZO 94: juni 2013

VERSLAGEN VAN DE VOORBIJE AKTIVITEITEN

De leukste dieren om in actie te zien waren toch de beren. Ze speelden in het water, krabden hun rug aan de paal en knabbelden aan stokjes. We hadden er uren naar kunnen kijken.Als we alles wilden zien, moesten we spijtig genoeg door.

We zagen vele vogels, zowel binnen als buiten. De vogels binnen konden we bijna aanraken. Niet iedereen was even enthousiast van dat de dieren zo dichtbij konden komen. Anderen lieten zich echter niet afschrikken.

Toen we bij de giraffen kwamen, waren we al redelijk moe. We rustten uit op een bankje. Enkel Ingeborg rustte niet.Zij nam foto’s van de giraffen.Hoewel het rusten deugd had gedaan, waren de meesten nog moe.

We spraken daarom af om na onze wandeling in de zoo een terrasje op te zoeken.Het terrasje vonden we in Diest op de Grote Markt. We hadden veel geluk. We zagen een leeg terras.Maar toen bleek dat het café gesloten was. Maar de eigenares van het café nodigde ons toch uit om er te zitten.Ze bracht ons een drankje. We hadden het hele terras voor ons alleen.

We wilden de dag goed eindigen.We gingen een lekkere maaltijd eten in Oud Diest. Dat is een taverne op de Grote Markt. We moesten dus niet ver gaan.

We kozen allemaal iets anders. Het was allemaal even lekker. We aten onze buikjes goed rond.En daarna gingen we moe maar voldaan naar huis.

Ingeborg

Page 28: HOEZO 94: juni 2013

VERSLAGEN VAN DE VOORBIJE AKTIVITEITEN

Doedag 2013

Het was spannend afwachten naar 7 juni… De individuele brieven met het doedagprogramma lieten langer als de voorgaande jaren op zich wachten.Het weer was de dagen voor de doedag op zijn ‘heel Belgisch’.Bij slecht weer had ik zeker nog wat extra aktiviteiten voorzien.Maar de weergoden waren ons supergunstig gezind .En ook de organisators Karin en Hilde hadden weer een superleuke dag voor iedereen in elkaar gestoken.Ik mocht met een groepje naar mijn stadje Zoutleeuw voor een fietstocht.

Om iets na half tien vertrokken Koen, Pieter, Willy, Filip, Erik, Geert, Jakob, Lizette en ikzelf richting Zoutleeuw. Het doedagteam reserveerde voor ons fietsen in het Vinne. In Zoutleeuw brachten we eerst onze picknick binnen in mijn vroegere stamcafé ‘De Leeuwenaer’.Rond elf uur waren we fietsklaar en zouden we de Vinneronde aanvatten. De Vinneronde is een toegankelijke fietsroute van ongeveer twintig kilometer. Maar er waren twee kleine problemen.Voor Willy en Pieter lukte het niet om de gereserveerde tandems te gebruiken. Willy kreeg een éénwieler.Maar voor Pieter was er een probleempje. De bakfiets was gelukkig niet gereserveerd.Erik en Pieter zouden met deze elektrische bakfiets het parcours kunnen afleggen.

De Vinneronde zou ons al snel naar het mooie historische stadsgedeelte leiden.Maar wij maakten nog een omweg van een klein uurtje.We reden via Helen-Bos langs mooie rustige verkavelingswegen naar het centrum van Zoutleeuw. Tegen de middag konden we ons installeren op het terras van ‘De Leeuwenaer’. Nadia, de cafébazin, had onze broodjes in de koelruimte bewaard.Ze smaakten lekker.En dit met een frisse pint … een ware vakantiedag.

Dan vertrokken we voor de eigenlijke Vinneronde vanuit Zoutleeuw richting Halle-Booienhoven.

Page 29: HOEZO 94: juni 2013

VERSLAGEN VAN DE VOORBIJE AKTIVITEITEN

We reden drie kilometer onder de Platanen.Op deze zomerse dag was fietsen onder deze bomenrij een welgekomen afkoeling.

Mocht je van plan zijn deze route ooit te fietsen met een aangepaste fiets, wil ik graag volgende tip meegeven.Als je onder de bomen uit bent, sla je best niet links af.Rij rechtdoor en steek over via de lichten naar links richting Sint-Truiden.

Ook hier zijn we even afgeweken van het te volgen parcours.Aan het fruitkraam op de grote Steenweg moet je normaal naar rechts.Maar hier zijn we nog even tot iets achter de lichten gereden voor een lekkere ijs in de Bolero.

Koen liet ons duidelijk verstaan snel terug op de fiets te willen zitten. Koen en ik reden samen op een elektrisch aangestuurde duo-fiets. Van elektrisch gesproken: op de Steenweg net voor het ijsjessalon liet de batterij van Erik en Pieter hun bakfiets het afweten. We deden een telefoontje naar het Vinne.Erik en Pieter konden door hen afgehaald worden.Maar Erik besliste toch om het traject verder af te leggen op eigen kracht.

Page 30: HOEZO 94: juni 2013

VERSLAGEN VAN DE VOORBIJE AKTIVITEITEN

Na het ijsje fietsten we de Halse velden in.Dat is vlakbij waar ik woon.En toch is het een gebied dat ik zelf niet goed kende.Ik leerde het kennen toen ik deze fietstocht met mijn gezinnetje voorbereidde.

Onze route liep langs verschillende stevige hellingen.Erik wilde zijn stuur toch niet overgeven aan een collega.Toen kwamen we op het Limburgs grondgebied Wilderen. In Wilderen lag de straat opgebroken waardoor we weer eventjes van de fietsroute dienden af te wijken.

Tegen half vier bereikten we terug het Vinne.Proficiat voor Willy.Want hij fietste de ganse route op eigen kracht.Dat was net nog tijd genoeg om een frisse pint te pakken.En dan hop richting Diest waar er nog een lekkere receptie op ons wachtte.

Gasten die 20 jaar in Martine Van Camp zijn en personeel dat 25 jaar werkzaam is, werden nog in de bloemetjes gezet. Dit jaar waren dat Geert Huts, Gust Weckx en Stephan Stockmans. Karin Warnant, Lizette Brebels, Erik Coninx en Marleen Put waren de collega’s die gevierd werden.

Om zes uur reden de dagcentrumbussen uit om elke tevreden dagcentrumgast terug naar huis te brengen. De bewoners trokken naar hun woonst.

Personeel had nog even tijd om zich klaar te maken voor een fijn avondfestijn in het thema van langvervlogen tijden. We zagen bloemetjesschorten, klompen, oude hoedjes, een pastoorsoutfit, … Fijn dat iedereen met zoveel enthousiasme deelneemt aan deze dag.

Een aantal collega’s waaronder ikzelf oefenden stiekem wat oude volksdansen in.De volksdansen werden ‘s avonds gebracht. Nadien was de dansvloer er voor iedereen en voor alle soorten muziek.Om drie uur reed ik terug richting mijn stadje Zoutleeuw, waar ik mijn doedag was gestart.

Page 31: HOEZO 94: juni 2013

VERSLAGEN VAN DE VOORBIJE AKTIVITEITEN

Aan de organiserende handen en directie voor het mogelijk maken van deze dag een oprechte dankjewel. En aan diegenen die de doedag al eens durven overslaan een oproep om deel te nemen aan deze superdag.

Dimfna

Mocht je in de vakantie eens graag afzakken naar Zoutleeuw, dan kan je in het Vinne terecht voor het huren van deze aangepaste fietsen. Naast de Vinneronde is er ook de Stalen Ros Route.Dat is eveneens een toegankelijke fietsroute.

Voor meer info:Provinciedomein Het Vinne, Ossenwegstraat 70 te 3440 Zoutleeuw. 011/[email protected]

Page 32: HOEZO 94: juni 2013

‘GETEKEND’ DE MOEITE WAARD

Page 33: HOEZO 94: juni 2013

In de kIjker

Een mooie herinnering aan Marcella Mattheusen

Marcella Mattheusen is overleden op 8 januari 2013.Ze is 62 jaar geworden.

Marcella was een rustige en aangename bewoonster in de Groenstraat.Ze was een gevoelige vrouw.Doorheen de jaren, heeft Marcella geleerd om goed haar mening te vertellen en vraagjes te durven stellen.Ze was gevoelig aan spanningen.En wilde conflicten snel opgelost zien.

Marcella kon heel rustig aanwezig zijn.Toch kon ze ook vlot vertellen, eens ze goed op dreef kwam.Het werd dan ook steeds gezellig.Marcella lachte heel graag. Een beetje gekke bekken trekken en ze was vertrokken.Ze zou blijven lachen tot tranen toe.

Ze deed graag mee aan feestjes, muziek en dansen.Ze ging ook graag op vakantie. Ze genoot van de jaarlijkse vliegvakantie met de tweewoonst.

Ze was eveneens een fiere madam.Elke zaterdagmorgen ging ze zelfstandig met de belbus naar kapster Sonja.In de namiddag ging ze graag naar de stad om iets te drinken en rond te kijken.Op rustige momenten deed ze vaak woordpuzzels of las ze in haar ‘Story’.

Toen Marcella ziek werd, hebben we haar zolang mogelijk in huis verzorgd. Ook toen bleef zij een moedige dame. Ze bleef positief en was steeds dankbaar. Marcella is dan verhuisd naar een rusthuis in Antwerpen. Zo was ze dicht bij de zussen.

De ziekte heeft haar fel verzwakt.En ongeveer een jaar later is ze gestorven. Marcella blijft verder leven in de herinnering van de bewoners en personeel.

Eric Rabaey

Page 34: HOEZO 94: juni 2013

In de kIjker

In memoriam: Jos Jacobs

Op 17 mei namen we afscheid moeten nemen van Jos Jacobs.Jos woonde in BTK en ging overdag naar Oase.Jos was 53 jaar oud.De mensen van Oase schreven voor Hoezo een mooie tekst over Jos.

Liefste Jos, we zullen je heel hard missen.We denken met warmte in ons hart terug aan alle leuke momenten die we met jou beleefden hier in oase…Je zong mooie liedjes. Je favorietjes waren ‘zie de boerinnekes met de rokskes zwaaien’, ‘de mosselman’, ‘papegaai is ziek’ en ‘meisjes met rode haren’.Je dirigeerde de mooiste muziek door met je vingers te zwaaien.Tegen een dansje met de begeleiding zei je geen nee.Je kwam graag bij de begeleiding zitten in de zetel of op het waterbed.Je genoot van een dikke knuffel. Bij een kriebelbeurt van de begeleiding moest je hardop lachen van plezier.

We deden dan samen ‘kriebekriebekrieb’.Je deed soms lekker gek.Je speelde tikkertje rond de keukentafel.Het liefst dronk je ‘choco’ of ‘coca’. Je favoriete lekkernijen waren ‘pap’, ‘krijm’ en ‘fritten’.Soms kreeg je zomaar de slappe lach.Dan zat je in je handen te wrijven en te dansen op je stoel.Je kon je uren bezighouden met in ‘de gazet’ te bladeren. Ook kleuren en scheuren waren je passies.Je had je favoriete plekjes om te zitten.Dat waren de zetel in de keuken, de tafel aan het raam en je vaste plaats aan tafel.Je had veel beroemde uitspraken: ‘‘goat nie”, “kinke”, “alleeee jong”, “telefon”, “de pick up”.

We denken vaak terug aan deze mooie herinneringen. Telkens we een cola drinken, de gazet lezen of jouw liedjes horen, denken we aan jou terug.Soms noemde je ons ‘kwaaie heks’, soms dan weer een ‘poppeke’.Soms was je een deugniet, soms onze knuffelbeer en beste vriend.Maar je was vooral ons aller-allerliefste Joske.

Liesbeth Paepen

Page 35: HOEZO 94: juni 2013

In de kIjker

In memoriam: Christophe Moreaux

Op 9 juni 2013 is Christophe Moreaux overleden.Christophe is 31 jaar geworden.

In 2005 kwam Christophe bij ons wonen in bezigheidstehuis Langenberg.In het dagcentrum sloot hij aan bij de werking van groep drie.

Paul Oor was een medebewoner en vriend van Christophe.Hij schreef een mooie tekst.Hij las de tekst zelf voor tijdens de afscheidsviering.

Dag Christophe,

Christophe was al ongeveer acht jaar bij ons in Langenberg. Hij was een soort familielid van ons.

Christophe was heel gelukkig bij ons en tussen het volk.Dan had hij veel te kijken. Hij maakte geen ruzie met andere mensen. Christophe lachte graag en was altijd goed gezind.

Christophe ging elke maand naar Spiegel.Hier was hij graag. Hij ging ook mee naar Carrousel.

Op de laatste vakantie bij Caroussel werd je ziek. Ik ben je toen samen met Hilde komen halen.

Christophe is nu bij Jezus in de hemel.Hij is daar nu gelukkig.Hij heeft geen pijn meer.

We gaan hem heel hard missen, onze Christophe. Dag Christophe

Paul

Page 36: HOEZO 94: juni 2013

Sport

In mei trokken we met een groepje sportievelingen voor enkele dagen naar Gent.We hebben een heel jaar getraind.En nu was het zover.We namen deel aan de Special Olympics.We hadden zwemmers en ook één rolstoelracer.Omwille van de afstand hebben we er een vierdaagse uitstap van gemaakt. We logeerden in vakantiedomein ‘De ceder’ te Deinze.

Drie begeleiders, zes deelnemers en één supporter waren er dit jaar bij. Hoezo sprak met hen en vroeg iets te vertellen over hun belevenissen op deze Special Olympics. We laten hieronder iedereen aan het woord.

Liesbeth: Ik denk vooral terug aan het toffe gezelschap. En natuurlijk ben ik heel blij met mijn zilveren medaille die ik behaalde op de vijftig meter schoolslag. Ik heb er hard voor getraind om die medaille te kunnen behalen.

Naar de Special Olympics in Gent

Page 37: HOEZO 94: juni 2013

Sport

Kaat: Ik vond het fijn dat we deze keer ook eens op de centrale plaats kwamen waar de Olympische vlam brandde. Als zwemmer kreeg ik eerder nooit de kans om dit te doen.Er was veel leuke randanimatie. Ik ben niet helemaal tevreden met mijn medaille. Ik behaalde een vierde plaats en had beter verwacht.Maar toch, ik vind deelnemen belangrijker dan winnen.En ik heb me toch goed ingezet.

Dimitri: Ik vond de Special Olympics goed.Omdat ik gekwetst was, heb ik dit jaar niet deelgenomen.Maar ik heb wel gesupporterd.Ik heb vooral naar Adri gekeken tijdens de rolstoelrace. Hij heeft heel goed gereden.Ik heb het deelnemen zelf wel een beetje gemist. Volgende keer wil ik graag terug deelnemen.

François: Ik heb de gouden medaille gewonnen tijdens het zwemmen. Toen ik op het podium stond, was ik heel content. Maar ik was ook een beetje ontroerd.Ik kon het niet geloven. Voor mij was het fantastisch.

Page 38: HOEZO 94: juni 2013

Sport

Filip Vertessen: Ik heb goed gezwommen.Een bronzen medaille is een goede prestatie. Maar deelnemen is het belangrijkste. Ik heb ook voor de anderen gesupporterd. Bij de randanimatie heb ik met een hond gewandeld. Dat vond ik fijn.

Lieven: Wat ik fantastisch vind, is dat onnze gasten zo blij zijn met de medailles en de prestaties van anderen.Ze hebben goed gesupporterd voor mekaar. Als coach is het fijn als je ziet dat iedereen veel inzet heeft en het ook graag doet.

Filip Meeus:De spelen waren zeer goed.Ik heb twee keer gezwommen. Ik heb ook veel gesupporterd voor andere zwemmers.

Page 39: HOEZO 94: juni 2013

Sport

Hilde:De gasten bleven enthousiast.Ondanks ook al eens een teleurstelling bleef iedereen zich inzetten.De openingsceremonie was indrukwekkend.Het was een vol plein met atleten die defileerden.Het aansteken van de vlam was een aangrijpend moment.Onze gasten hebben daar enorm van genoten.Wat ik ook onthoud, is dat elke atleet op zijn manier deelneemt.De sfeer en de ambiance op de Special Olympics is uniek.

Adri:Ik heb een tweede plaats behaald.Ik ben heel blij met mijn zilveren medaille.Naar de zwemmers gaan kijken, vond ik ook heel fijn.Het is heel plezant geweest voor mij, echt waar.

Page 40: HOEZO 94: juni 2013

Sport

Lieven:De spelen zijn goed georganiseerd.Van de spelen zijn er heel wat foto’s gemaakt.Hiervoor bedanken we Karin.De foto’s kan je bekijken op de website van VZW Martine Van Camp onder de rubriek ‘foto’s’. De website is: www.martinevancamp.be

Hilde:Volgend jaar zijn het Wereld Special Olympics in Antwerpen. Er komen dan atleten van alle delen van de wereld.Daardoor zullen de jaarlijkse nationale spelen pas terug doorgaan in 2015.Wij zullen ondertussen toch verder trainen.Want in 2015 willen wij er opnieuw staan met een goed team van sporters.

Via eigen sportclubs deden nog een aantal andere gasten van VZW Martine Van Camp mee aan de Special Olympics.Koen Serneels nam deel met zijn bowlingclub.En Stephan, Riet en Junior waren er met de ruiterclub ‘t Perdje.Ook zij hebben zich ingezet en behaalden goede resultaten.Een dikke proficiat aan alle deelnemers.

Karin Warnant

Page 41: HOEZO 94: juni 2013

Sport

Op vrijdag 22 maart gingen we bowlen.De bowling werd deze keer georganiseerd door Spiegel. Heel wat bewonens van Langenberg doen graag bowling. Gert, een bewoner van Langenberg, was er ook bij.

Gert vertelt:

We kwamen er als eerste aan. Hierdoor konden we de beste bowlingschoenen uitkiezen.Ik heb het liefst bowlingschoenen met plakkers.

Er waren veel banen gereserveerd.Ik zat samen met Paul en Luc Volders in een groepje.

De groene bal vond ik het mooiste.Ik heb wel drie keer ‘een spare’ gegooid.Hiervan kreeg ik grote dorst.

Een lekkere tas koffie wilde ik wel . Vooral het koekje was lekker.

Na de bowling moesten we onze eigen schoenen terug aandoen.Ik had per ongeluk Jeroen zijn schoenen aangedaan. Die leken zo hard op de mijne.

In de bus naar huis hebben we nog wat gezongen. Rudi kan goed het geluid van een koe nadoen. Daar moest ik mee lachen.

Terug op Langenberg zijn we snel gaan slapen. Ik vond het heel fijn op de bowling.

Gert en Joni

Naar de bowling met Langenberg

Page 42: HOEZO 94: juni 2013

Sport

Uitslagen van onze jaarlijkse bowlingwedstrijd

Het bowlingseizoen 2012-2013 is weer voorbij. Op 23 mei hielden we zoals gewoonlijk een wedstrijd om het seizoen af te sluiten.

De groepen werd ingedeeld naar de prestaties van het afgelopen seizoen.Drie trouwe spelers konden niet deelnemen aan de wedstrijd wegens blessures. We wensen daarom Michel, Gert en Dimitri alle drie beterschap.We hopen dat ze er 12 september weer bij zijn.Want dan start seizoen 2013-2014.

Na de wedstrijd werd iedereen beloond met een etentje.De resultaten van de wedstrijd zie je hieronder.We wensen iedereen nog een dikke proficiat met de behaalde resultaten.

NaamSpel 1 Spel 2 Spel 3 Totaal Plaats

Filip M. 103,8 93 103 94 290 1 goudHans 94,6 81 88 110 279 3 bronsSteve 92,2 127 89 71 287 2 zilver

NaamSpel 1 Spel 2 Spel 3 Totaal Plaats

Jeroen 88,1 101 88 91 280 2 zilverPaul 85,1 41 93 65 199 4Filip V. 84 75 143 80 298 1 goudFrançois 82,4 115 68 67 250 3 brons

NaamSpel 1 Spel 2 Spel 3 Totaal Plaats

Luc D. 80,4 73 54 73 200 2 zilverMarcel 80,6 67 70 52 189 3 bronsLuk V. 75,9 101 70 79 250 1 goud

Klazien

Page 43: HOEZO 94: juni 2013

informatie

Op 29 maart werd er gefuifd bij VZW Martine Van Camp. De traditionele voorjaarsfuif werd dit keer in zaal Den Amer georganiseerd. We wilden graag eens naar buiten komen en meer mensen bereiken.Onze grote zaal van het dagcentrum is immers niet zo geschikt voor fuiven.En natuurlijk is de naam bewonersfuif misleidend.Want het gaat om meer mensen, dan enkel bewoners natuurlijk.

We zochten een geschikte naam.En dat werd ‘MVC on the Floor’.

De weken voor de fuif zijn we regelmatig samen gekomen met enkele medewerkers om de nodige afspraken te maken.

Er moet aan veel gedacht worden:• De zaal reserveren• Affiches en flyers maken en verspreiden• Afspraken maken rond muziek en lichtinstallatie• Een takenlijst maken• Belastingen betalen zoals auteursrechten• Drank aan de brouwer bestellen

We hadden een goede en dynamische ploeg.Vele mensen hebben hun bijdrage geleverd.Er waren ruim tweehonderd betalenden. Dat vonden we goed. Mogelijk kunnen we nog meer volk bereiken.Want er waren ook nog gasten op weekend en het was vlak voor de paasvakantie.

De aanwezigen zorgden in alle geval voor ambiance.En de dansvloer stond regelmatig vol.Maar het kan dus altijd beter.

We komen binnenkort nog eens samen met de organisatoren om onze eerste fuif buitenshuis te evalueren en lessen te trekken voor de toekomst.

Erik Coninx

Bewonersfuif

Page 44: HOEZO 94: juni 2013

Fotobladzijde

Thema mode in het dagcentrum

Page 45: HOEZO 94: juni 2013

fotobladzijde

Page 46: HOEZO 94: juni 2013

spelletjes, hobby’s, gedichten

De hobby van Guilliaume

Guillaume komt sinds januari naar de Speelhofstraat.Daarom vonden wij dat het tijd was om hem iets beter te leren kennen.We vroegen hem naar zijn hobby’s.En Guillaume bleek heel wat te doen tijdens zijn vrije tijd.

Hoezo: Guillaume heb jij hobby’s?Guillaume: Ja, ik doe van alles in mijn vrije tijd. In de winter speel ik graag op computerspelletjes. Ik heb drie verschillende spelletjes. Het liefst van al speel ik het blokkenspel. Dat spelletje zie je ook op TV.

Hoezo: Heb je nog een andere hobby?Guillaume: Thuis heb ik heel veel boeken. Daar kijk ik elke dag in. Vooral boeken van vroeger tijden interesseren mij. Ik kijk graag naar de prenten van paarden en karren. Ik heb ook boeken van Julius Caesar. Maar ik heb ook veel strips. Wisten jullie dat mijn bijnaam Jommeke is? Daarom kijk ik graag in die strips. Ik heb er ook nog van Suske en Wiske.

Page 47: HOEZO 94: juni 2013

spelletjes, hobby’s, gedichten

Hoezo: Zijn er ook hobby’s die je buiten kan doen?Guillaume: Ja, buiten hangt een vogelpik. Binnen is dat te gevaarlijk. Als het mooi weer is, speel ik daar op. En ik speel ook regelmatig petanque. Dat doe ik op het gras. Vroeger ging ik vaak alleen fietsen op de route. Nu is dat te gevaarlijk. Dat komt omdat mijn gehoor en zicht niet meer zo goed is. Gelukkig gaat mijn schoonbroer soms mee fietsen. En ik heb binnen een hometrainer staan. Daar rijd ik elke dag op om te vermageren.

Hoezo: Guillaume, jij bent een sportieve man. Nog veel plezier met al je hobby’s.

Veerle, André, Marie Jeanne, Jacqueline, André, Martina, Willy en Katrien

Page 48: HOEZO 94: juni 2013

spelletjes, hobby’s, gedichten

De hobby van Tommy

Tommy woont binnen Inclusief Wonen in een studio .Hoezo ging bij hem langs om te praten over zijn hobby.

Hoezo: Hallo Tommy.Tommy: Hallo.

Hoezo: Tommy we hebben opgevangen dat jij al een tijdje aangesloten bent bij een voetbalclub?Tommy: Dat klopt.

Hoezo: Waar speel je voetbal?Tommy: Ik speel in Halen bij de G-voetbalploeg.

Hoezo: Doe je dat al lang?Tommy: Ik ben nu aan mijn tweede seizoen bezig.

Hoezo: Wat zijn de clubkleuren van je ploeg?Tommy: We spelen in Groen-Wit

Hoezo: Doe je het graag?Tommy: Ja, ik doe het heel graag. Ik heb al veel nieuwe vrienden gemaakt op het voetbal.

Hoezo: Spelen jullie ook wedstrijden?

Page 49: HOEZO 94: juni 2013

spelletjes, hobby’s, gedichten

Tommy: Natuurlijk. We spelen regelmatig een wedstrijd. Als er geen wedstrijd is, dan doen we gewoon een training.

Hoezo: Wat is je plaats op het veld?Tommy: Ik speel in de aanval en ben pijlsnel.

Hoezo: Dan maak je veel goals?Tommy: Ja, ik maak bijna iedere wedstrijd minstens één goal.

Hoezo: Dan ben je wel een goede speler.Tommy: Ja, ik ben wel een goede voetballer. Ik heb zelfs al voor de Rode Duivels gespeeld?

Hoezo: De echte Rode Duivels?Tommy: Jaja de Rode Duivels van het G-voetbal. We hebben een tijdje geleden op het plein van KRC Genk tegen Nederland gespeeld. We hadden gewonnen. En ik had twee goals gemaakt.

Hoezo: Bedankt om je hobby toe te lichten. We wensen je nog veel succes en natuurlijk veel mooie doelpunten.Tommy: Graag gedaan.

Tommy

Page 50: HOEZO 94: juni 2013

spelletjes, hobby’s, gedichten

De hobby van Nico

Nico woont op BTB. Hoezo deed een interview met hem over zijn hobby.

Hoezo: Nico, wat is jouw hobby? Nico: Tuinieren.

Hoezo: Wat doe je zoal in de tuin?Nico: Van alles eigenlijk. Ik doe onderhoudswerken zoals gras afrijden. Ik wied onkruid en ik snoei. Ik plant ook bloemen en groenten.

Hoezo: Wat doe je het liefst?Nico: Ik doe alles graag in de tuin. Het is voor mij een manier om buiten bezig te zijn. Ik kan zo mijn gedachten verzetten.

Hoezo: Waar werk je in de tuin?Nico: Nu werk ik vooral in BTB in de tuin. Ik doe ook tuinwerk in een school: De Pit. Bij onze overburen mag ik af en toe een handje toe steken. En daar krijg ik een centje voor. Ik heb eigenlijk bijna in alle tuinen van de huizen van MVC al gewerkt. Ik werkte al in BTV, BTC, BTK, BTL, BTS, DC en ook waar ik vroeger woonde op de Turnhoutsebaan.

Hoezo: Als je alles kon doen in je eigen tuin, wat zou je dan doen?Nico: Verder doen zoals ik nu bezig ben. Ik zou graag opnieuw gras zaaien en bloemen planten.

Hoezo: Wat is jouw grootste droom in verband met tuinieren?Nico: Ik zou heel graag bij mensen in de hof gaan helpen.

Ingeborg en Nico

Page 51: HOEZO 94: juni 2013

spelletjes, hobby’s, gedichten

Gedicht

Een aantal bewoners van BTE maakten een mooi gedicht over de lente.Ondertussen zijn we al zomer.Maar we wilden jullie dit mooie gedicht over de lente toch nog laten lezen.

De lente

Na de winter moet de lente komen.Blaadjes groeien aan de bomen.

Het gras gaat groeien.Bloemen beginnen te bloeien.

Vogels fluiten.We kunnen weer naar buiten,Om de lente te ruiken.

Sven, Annie, Filip, Nabora en Gwenda.

Page 52: HOEZO 94: juni 2013

spelletjes, hobby’s, gedichten

Woordzoeker

Deze keer zoeken we naar woorden in het thema van ‘vakantie’. Het zijn allemaal leuke dingen om tijdens een zomervakantie te doen:

BOOTTOCHT / MINIGOLF / MUSEUM / FIETSTOCHT / WANDELING / DIERENTUIN / PRETPARK / ZWEMMEN / REIZEN / UITSTAP

Page 53: HOEZO 94: juni 2013

spelletjes, hobby’s, gedichten

Om te kleuren

Page 54: HOEZO 94: juni 2013

weetjes, verjaardagen, zoekertjes

2 juli: Sabrina Prinsen 4 juli: Dimfna Heeren Tommy Collin Kim Vaes 6 juli: Johan Verlooy Marc Van de Velde 11 juli: Klazien Broekhuizen 12 juli: Rudy Verstreken 16 juli: Jakob De Maeyer 17 juli: Heidi Mattheus Michel Lorreyne 19 juli: Ann Ooms 21 juli: Brigitte Smeyers Willy Nuyts Kevin Vancamp 23 juli: Ingrid Vangossum 26 juli: Ronny Daems Jan Havermans 28 juli: Willy Van Laer 30 juli: Pieter Bauwens 31 juli: Marie-Jeanne Jannes Jimmy Vos

1 augustus: Nele Vanormelingen 2 augustus: Luc Das 3 augustus: René Wuestenbergs 4 augustus: Anita Vanonckelen 11 augustus: Hilde Schollen Sylvia Laurino 14 augustus: Rahile Hasanova

Verjaardagen

Page 55: HOEZO 94: juni 2013

weetjes, verjaardagen, zoekertjes

15 augustus: Annick Coomans 17 augustus: Guilliaume Piron 18 augustus: Eric Vanaken Karin Warnant Vicky Kenens 19 augustus: Karin Backx 20 augustus: Katrien Saliën 23 augustus: Hans Van Bael Martina Van Moer 25 augustus: Janne Wouters 26 augustus: Diane Beliën 27 augustus: Kaat Houtsaeger

1 september: Rudi Verbruggen 2 september: Marie-Josée Van Der Mierden 4 september: Margot Frans 5 september: Anny Spaepen Jacqueline Macours 6 september: Joni De Meulemeester 7 september: Lulu Claes 9 september: Nico De Boel 12 september: Dirk Volders Annie Blockx Anita Woutraets 15 september: Boud Claes 16 september: Marleen Ceusters 23 september: Martin Kemps 28 september: Cindy Meulenbergs 29 september: Jo Vanneroem 

Page 56: HOEZO 94: juni 2013

weetjes, verjaardagen, zoekertjes

Inclusief Wonen

Riet heeft een huis heeft en gaat ‘begeleid wonen’. We wensen Riet veel succes in haar nieuwe woning.

Dorien is mama geworden van een flinke zoon Aimé.

Jan werkt als vrijwilliger bij de brandweer van Diest.

Fanny gaat naar de hobbyclub.

Koen verhuisde naar zijn studio in Leuven.En Jeroen is op KAB komen wonen.We wensen ze allebei veel succes op hun nieuwe woonplaats.

Kim en Linda kregen een flinke zoon.Hij heet Artan.Proficiat aan beide ouders.

Diane heeft een kat.Ze heet Kaan.

François won een gouden medaille bij het zwemmen op de Special Olympics. En Stephan won goud en zilver bij het paardrijden.Proficiat aan beide sporters.

Dagcentrum Speelhofstraat

Wisten jullie dat Leen in zwangerschapsverlof is en in mei haar baby’tje is gekomen? De baby heet Lasse. Proficiat Leen en Lieven.Dorien Sannen werkt nu in de plaats van Leen.

Joran werkt niet langer in de Speelhofstraat.Hij kan zich nu volledig toeleggen op de auti-werking en het dagcentrum in de Turnhoutsebaan?

Weetjes

Page 57: HOEZO 94: juni 2013

weetjes, verjaardagen, zoekertjes

In de maanden februari en maart hebben wij rond het thema ‘technologie’ gewerkt.

Annie en Nabora komen niet langer naar de Speelhofstraat.Ze gaan nu naar het dagcentrum in de Turnhoutsebaan.Zij wonen nu ook beiden in BTE.

Dagcentrum Turnhoutsebaan

Lien is bevallen van een zoontje.Hij heet Vic.Proficiat aan de ouders.

Jill vervangt Lien, die met bevallingsverlof is. Jill is een bekend gezicht.Want vorig jaar werkte ze ook al even bij ons.

En ook Joran is papa geworden.Zijn dochter heet Rozanna. We wensen de mama en de papa veel geluk met hun kleine spruit.

Op 7 maart hielden we een grote modeshow in het dagcentrum.De foto’s zijn te bekijken op de fotobladzijde van deze Hoezo.Tijdens de modeshow was er ook een jury.Deze bestond uit: Marcelinne, Theo, Lien en Leen.We vonden het tof dat ze nog eens op bezoek kwamen.

Op donderdag gaan we regelmatig watersnoezelen in het Balanske. Dat is heel ontspannend.

Het thema van maart en april is ‘Mijn dorp, mijn stad’. In mei en juni werkten we rond het thema ‘lucht’.

Het petanque-seizoen is ook weer bezig.

Elke donderdag kookt Bart vegetarisch voor ons.

Page 58: HOEZO 94: juni 2013

weetjes, verjaardagen, zoekertjes

BTT

An Ooms is mama geworden.Haar zoontje heet Vince.Wij wensen de mama en de papa proficiat.

Algemeen

Sonja Belmans van onze administratieve dienst bracht ons ook zeer droevig nieuws. Op 2 juli is Kato, de dochter van Sonja, overleden.Door de goede zorgen van Sonja en haar familie kon Kato veel plezier beleven.Kato is 14 jaar geworden.Wij wensen Sonja en haar familie zeer veel sterkte en moed om dit verlies te verwerken en de toekomst weer vol hoop tegemoet te kunnen.

En ondertussen zitten wij ook op facebook.In facebook typ je ‘Martine Van Camp.Dan zie je ons logo verschijnen.Via facebook kan je volgen wat wij zoal doen. En je kan er de Hoezo ook lezen.Er zijn ook heel wat foto’s te zien.Dat kan je natuurlijk ook nog steeds op onze website:www.martinevancamp.beDagcentrum Speelhofstraat kan je ook vinden op facebook.

Page 59: HOEZO 94: juni 2013

geplande aktiviteiten

Dagcentrum Speelhofstraat

Dinsdag 2 juni gaan de jongeren naar een optreden in de Huize Eigen Haard.Een dagje later zijn de ouderen aan de beurt.In juli en augustus worden heel wat petanque wedstrijden gespeeld. 4 juli DCS – Wiric 10 juli DCS - Nethedal 11 juli ‘t Roer – DCS 23 augustus HEH Wonen – DCS 26 augustus Wiric – DCS

De Lions-reis gaat dit jaar door van 2 tot en met. 6 september.

Op 12 september gaan we naar sportdag Vitamien te Rotselaar.

Dagcentrum Turnhoutsebaan

Volgende petanquewedstrijden staan op het programma: 8 juli Lovenier - DCT 12 augustus DCT - Roerhuis

Ook van de turnhoutsebaan gaan er enkele gasten mee naar de Lions-vakantie.

De auti gaat op reis van 25 tot 27 september.

Page 60: HOEZO 94: juni 2013

VEEL GEBRUIKTE AfKORTINGEN

BTE: Bezigheidstehuis Eduard RobeynslaanBTK: Bezigheidstehuis KruisstraatBTL: Bezigheidstehuis LangenbergBTS: Bezigheidstehuis SchoonbergBTT: Bezigheidstehuis TurnhoutsebaanBTB: Bezigheidstehuis BegijnhofDCS: Dagcentrum SpeelhofstraatDCT: Dagcentrum TurnhoutsebaanIWO: Inclusief WonenKAB: Studio’s Koning AlbertstraatBGS: Studio’s in de BegijnenstraatTWW: Tweewoonst in de GroenstraatKVG: Katholieke Vereniging voor Gehandicapten

cOLOfON

HOEZO verschijnt 4 keer per jaar

Secretariaat VZW Martine Van Camp Turnhoutsebaan 57, 3294 Diesttel: 013/351600www.martinevancamp.be

RedactieploegSofie Colemont, Tim Vanwetswinkel, Katrien Saliën , Sylvia Laurino

Lay-out en eindredactieKarin Warnant [email protected]

Verantwoordelijke uitgever Erik Peirelinck

Hoezo is een tijdschrift gemaakt door en voor gebruikers en personeelsleden van VZW Martine Van Camp te Diest