Historizon magazine 2015

48
1 HISTORIZON MAGAZINE Jaargang 9 Nummer 1 Januari 2015 PROGRAMMA 2015 200 Jaar Slag bij Waterloo Tuinen in Parijs Zicht op de middeleeuwen Reis mee naar het voormalige Ceylon Dagtochten door heel Nederland Historisch Nieuwsblad Reizen naar: Nederlandse Antillen en Zuid-Afrika HISTORISCHE REIZEN EN DAGTOCHTEN

description

Het Historizon Magazine van 2015 met daarin een overzicht van de historische dagtochten en reizen voor dit jaar.

Transcript of Historizon magazine 2015

1

HISTORIZONMAGAZINEJaargang 9

Nummer 1Januari 2015

PROGRAMMA 2015

200 Jaar Slag bij Waterloo

Tuinen in Parijs

Zicht op demiddeleeuwen

Reis mee naar het voormalige Ceylon

Dagtochten door heel Nederland

Historisch Nieuwsblad Reizen naar:Nederlandse Antillen enZuid-Afrika

HISTORISCHE REIZEN EN DAGTOCHTEN

2

ColofonJaargang 9Nummer 1Januari 2015

Historizon ®Postadres:Postbus 2832160 AG Lisse

Telefoon: 088 63 60 200Email: [email protected]: www.historizon.nl

KvK nr. 244066620000ABN-Amro IBAN: NL80ABNA0524650101

Historizon Magazine is een uitgave van Historizon met daarin een overzicht van de historische reizen en dagtochten die dat jaar georganiseerd worden.

Drukwerk:Drukkerij Van der PerkOplage van deze uitgave:2500 exemplaren

Volgende uitgaveMedio juni 2015

Verspreiding gebeurt gratis onder klanten van Historizon en geïnteresseerden. U kunt zich voor kostenloze toezending opgeven door uw naam en adres aan ons op te geven. Historizon legt de gegevens van klanten en geïnteresseerden uitsluitend vast voor toezending van dit magazine. Indien u geen prijs meer stelt op toezending van dit magazine kunt u zich bij ons afmelden.

Regelmatig geeft Historizon ook een email-nieuwsbrief uit met daarin actuele informatie. U kunt de digitale nieuwsbrief ontvangen door deze aan te vragen via onze website of [email protected].

Op al onze reizen zijn onze Algemene Reisvoorwaarden en een garantieregeling van toepassing. U kunt deze voorwaarden vinden op onze website of opvragen via naaststaande adresgegevens.

Opmaak- en drukfouten voorbehouden.

Omslag:Zicht op de Middenrijn. Duizenden jaren was de Rijn de belangrijkse verbinding tussen Noord en Zuid Europa. De talloze kastelen langs de Rijn benadrukken dit belang.

Beste reizigers,Beste geïnteresseerden,Beste vrienden,

Er staan dit jaar weer veel mooie historische herdenkingen op het programma.

Le Maire en Schouten vertrokken 400 jaar geleden met de schepen de Eendracht en de Hoorn om een nieuwe route via Kaap Hoorn naar Indië te vinden en zo het monopoly van de VOC te omzeilen. 350 jaar geleden werd Michiel de Ruyter benoemd tot opperbevelhebber van de vloot in de strijd tegen de Engelsen. Eind januari gaat er een speelfilm over Michiel de Ruyter in première. U zult er niet omheen kunnen dat in juni van dit jaar de 200 jarige herdenking van de slag bij Waterloo groots gevierd zal worden. In het Ford theater in Washington werd Abraham Lincoln 150 jaar geleden vermoord. Op veel plekken in Europa wordt Vincent van Gogh gememoreerd die 125 jaar geleden overleed. Voor Nederland brak 75 jaar geleden de Tweede Wereldoorlog uit met de Duitse inval op 10 mei 1940. We zullen stilstaan bij het 40-jarig onafhankelijkheidsfeest van Suriname. En zo is deze lijst nog veel langer te maken met grote en kleine gebeurtenissen die op mensen, landen of gebieden blijvende invloed hebben gehad.

U ziet het. Er zal dit jaar weer volop interessant geschiedenisnieuws voorbij komen. Waar mogelijk proberen we hierop aan te sluiten. In het Magazine dat voor u ligt zult u dan ook regelmatig onderwerpen tegenkomen die juist nu in de belangstelling staan.

Wij zijn voornemens dit jaar drie keer een magazine uit te brengen. Voorgaande jaren kreeg u in de zomer een krant met daarin een overzicht van de programma’s in het najaar. Dat zullen wij nu doen in de vorm van een Magazine die medio juni verschijnt en een extra Magazine net na de zomer. Een aantal programma’s die wij in dit Magazine dan ook nog niet in detail hebben ingevuld zullen er dan compleet in staan.

Daarnaast kunt u ook altijd de website in de gaten houden. En als uw doorgeeft voor een bepaald programma interesse te hebben dan houden wij u vrijblijvend op de hoogte van de ontwikkelingen.

Wij wensen u een mooi 2015.Met hartelijke groet,Piet en Arjan Segers

www.historizon.nl

facebook.com/historizon

twitter.com/historizon

3

Welkom bij Historizon

Voel en proef de historieHistorizon is een reisorganisatie die historische excursies en reizen organiseert naar bestemmingen in Nederland, Europa en verder. Wij doen dit op een persoonlijke en eigentijdse manier. Vooral de beleving van de geschiedenis staat bij ons voorop. Wij leggen lijnen bloot die beginnen in een ver verleden en die - verrassend - door blijken te lopen in het heden. Onze excursies en reizen worden gecombineerd met lezingen en bezoeken aan plaatsen waar historische gebeurtenissen nog lijken te ademen.

Historizon voor groepenMet maatwerk is Historizon in zijn element. Wanneer u wensen heeft voor een cultureel historische excursie of korte reis, dan zijn wij graag bereid om dit voor uw gezelschap, bedrijf, vereniging of school werkelijkheid te laten worden. Voor diverse historische verenigingen organiseren wij al excursies en korte reizen. Wij besteden grote zorg aan uw speciale wensen. Historizon is een organisatie waar veel kan. Wij maken waar wat we beloven… en meer!

Hoe gaat het in z’n werk?• De reizen worden begeleid door op het onderwerp deskundige

gidsen. Vaak zijn dit historici die zich gespecialiseerd hebben in een bepaald onderwerp en dat met veel passie voor een groter publiek proberen te ontsluiten.

• Op locaties wordt daarnaast vaak gebruik gemaakt van lokale gidsen.

• De reis wordt met maximaal 25 personen gemaakt om op die wijze het persoonlijke en interactieve element te kunnen waarborgen.

• Historizon ‘All-inclusive’ model:In de prijs die u bij de reizen ziet staan zijn (tenzij anders vermeld) de volgende zaken inbegrepen:• Alle hotelovernachtingen• Alle kosten voor vervoer• Alle maaltijden• Alle entrees• Alle koffie en thee• Alle belastingen• Alle gidsen• Informatiepakket over het thema van de reis

Wat zit er niet bij de prijs in?• Souvenirs• Consumpties die u nuttigt buiten het programma om, zoals een

drankje ‘s avonds aan de bar. • Reis en/of annuleringsverzekeringen

Museumkaart voor dagtochtenIn de prijs van de dagtochten zijn de entreeprijzen voor de musea waar de Museumkaart van toepassing is niet meegenomen. Indien u geen Museumkaart heeft is de toegangsprijs apart aangegeven. Alle overige toegangen zijn wel in de prijs inbegrepen.

Bij dagtochten waarvan de locatie(s) moeilijk met openbaar vervoer te bereiken zijn zetten wij eigen vervoer in. Vandaar dat de prijs dan wat hoger ligt.

Kijk op pagina 44 voor meer uitleg over reizen en dagtochten.

4

RomeRomeDagtochtenDagtochten MiddeleeuwenMiddeleeuwen66 1010 1111ReisZuid-Afrika

Tuinen in Parijs

CatharinaDe Medici

Zuiderzeecruise

FoundingFathers

Agenda

3838

1313

2020

3434

2222

4242

5

WaterlooWaterloo WereldoorlogWereldoorlog NederlandNederland1818 2525 3636

“Reis naaR de mooiste plekken en beleef geschiedenis in goed gezelschap”

EersteEerste NieuwNieuw

6

Leiden en wetenschapÉén van de pijlers van de Gouden Eeuw was de wetenschapsbeoefening in de lage landen. Veel zeventiende-eeuwse wetenschappers zijn nog steeds internationaal bekende namen. Hoe kwam dat en op welke gebieden werden indrukwekkende ontdekkingen gedaan? De universiteitsstad Leiden is een plek waar dit nog het beste te bekijken valt.

Informatie:Datum: Zaterdag 31 januariTijd: 10:30 uur - ca. 17:00 uurPrijs: € 50,- p.p. Inclusief: Koffie/thee, lunch en verschillende gidsen.Exclusief: Toegangen á € 9,50 p.p. gratis voor:

Diana de Wild in het RMOVanaf mei 2015 zal het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden voor zeker een half jaar haar deuren sluiten voor een grote verbouwing. Voordat de deuren dicht gaan neemt Diana de Wild u mee op een tocht langs topstukken in het RMO.

Informatie:Datum: Zaterdag 7 februariTijd: 14:00 uur - ca. 17:00 uurPrijs: € 20,- p.p. Inclusief: Koffie/thee, lezing en rondleidingExclusief: Toegang á € 9,50 p.p. gratis voor:

Dagtocht Nederland en de Eerste WereldoorlogIn ons collectief geheugen zijn de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog voor Nederland grotendeels verdwenen. Toch heeft deze oorlog verrassend veel impact op Nederland gehad. Tijdens deze dag laten we u dat zien.Een boeiend programma in en om Huis Doorn met een lezing door Hans Andriessen.

Informatie:Datum: Zaterdag 14 februariTijd: 10:00 uur - ca. 16:30 uurPrijs: € 59,- p.p. Inclusief: Koffie/thee, lunch lezing rondleiding en toegang tentoonstellingExclusief: Toegang Huis Doorn á € 6,- gratis voor:

Dagtocht AmersfoortEen dagtocht naar de middeleeuwse stad Amersfoort is een garantie voor een dag vol historie. Het is interessant om de geschiedenis van deze stad eens onder de loep te nemen. Zo is er in Amersfoort veel bewaard gebleven van de omwalling die in veel steden verdwenen is. Het middeleeuwse stratenpatroon is nog goed te herkennen.

Informatie:Datum: Zaterdag 21 februariTijd: 10:30 uur - ca. 17:00 uurPrijs: € 55,- p.p. Inclusief: Koffie/thee, lunch, gids, en sommige toegangenExclusief: Toegang museum Flehite á € 10,- gratis voor:

Het slavernijverleden in AmsterdamOver slavernij is er de afgelopen jaren veel gezegd en geschreven. Tijdens deze dagtocht in Amsterdam kunnen wij u veel laten zien van tastbare bewijzen en herinneringen aan dit beladen verleden. Inclusief een bezoek aan het Tropenmuseum, een rondvaart door de grachten en bezoek aan het Geelvinck Hinlopen Huis.

Informatie:Datum: Zaterdag 28 februariTijd: 10:00 uur - ca. 17:00 uurPrijs: € 79,- p.p. Inclusief: Koffie/thee, lunch, vaartocht gids en sommige toegangenExclusief: Diverse toegangen: 21,50 p.p. gratis voor:

Dagtocht Vikingen in Tongeren en MaastrichtIn het Gallo-Romeins museum is er een tentoonstelling over de Vikingen. Meer dan duizend jaar geleden doemden de Vikingen op voor de kusten van Engeland, Nederland en België en drongen met hun schepen tot ver in het binnenland door. Over hun erfenis is er op tentoonstellingen in Tongeren en Maastricht veel te vinden.

Informatie:Datum: Zaterdag 7 maartTijd: 09:30 uur - ca. 17:30 uurPrijs: € 89,- p.p. Inclusief: Koffie/thee, lunch, vervoer gids en alle toegangen

Arnhem in 1813Tijdens een middagprogramma in Arnhem staan we stil bij de bestorming van de stad door de Kozakken in 1813. Onno Boonstra zal hierover vertellen. Dat combineren we met een bezoek aan de historische kelders onder Arnhem.

Informatie:Datum: Zaterdag 14 maartTijd: 13:30 uur - ca. 17:00 uurPrijs: € 29,- p.p. Inclusief: Koffie/thee, gids, toegangen

7

Spionagewandelingen in RotterdamTijdens de spionagewandelingen in Rotterdam met historicus Edwin Ruis komt u meer te weten over Rotterdam in 1914. Waarom en hoe Rotterdam het grootste spionnennest van de Eerste Wereldoorlog werd, wie de hoofdrolspelers waren, wat er gebeurde en wat voor gevolgen het heeft gehad.

Informatie:Datum: Zaterdag 14 maart Zaterdag 25 aprilTijd: 13:30 uur - ca. 17:00 uurPrijs: € 16,- p.p. Inclusief: Koffie/thee en wandellezing

Informatie:Datum: Zaterdag 21 maartTijd: 10:30 uur - ca. 17:00 uurPrijs: € 59 - p.p. Inclusief: Koffie/thee, lunch, gidsen en toegangen tot een aantal locaties.Exclusief: Entrée NMM á € 9,75 gratis voor:

Dagtocht Koude Oorlog in SoesterbergSinds een aantal jaren is vliegveld Soesterberg niet meer in gebruik bij Defensie. Inmiddels is hier een nieuw Nationaal Militair Museum verschenen. Voor het terrein van het vliegveld worden nieuwe bestemmingen gezocht. Dat biedt ons de kans een programma over dit terrein te organiseren en de overblijfselen zoals een commandobunker en vliegtuigbunkers te bekijken. We combineren dat met een bezoek aan het museum.

Informatie:Datum: Zaterdag 28 maartTijd: 10:30 uur - ca. 17:00 uurPrijs: € 69 - p.p. Inclusief: Koffie/thee, lunch, vervoer, gidsen en alle toegangen

Dagtocht stelling van Den HelderNapoleon Bonaparte had in 1811 het plan om van Den Helder het “Gibraltar van het Noorden” te maken. Door Jan Blanken liet hij een ontwerp maken voor de nieuwe Rijkswerf aan het Nieuwe Diep en aansluitend een fortenlinie tot aan de westelijke Noordzeekust. Zo was de nieuwe haven veilig voor vijandige troepen uit het zuiden. Bij deze dagtocht komt dit allemaal langs.

Informatie:Datum: Zaterdag 4 aprilTijd: 11:00 uur - ca. 16:30 uurPrijs: € 49,- p.p. Inclusief: Koffie/thee, lunch, gids en alle toegangen

Dagtocht symboliek in MaastrichtVraagt u zich ook wel eens af wat de symbolen betekenen die u in kerkgebouwen tegen komt? Wilt u geraakt worden door de diepere betekenis van christelijke symbolen? Leer dan de belangrijkste religieuze symbolen (her)kennen in Maastricht met GerhardMark van der Waal.

Informatie:Datum: Zaterdag 18 aprilTijd: 11:00 uur - ca. 16:30 uurPrijs: Nog niet bekend Inclusief: Koffie/thee, lunch, gids en alle toegangen

Dagtocht Atlantic Wall in IJmuidenTijdens de Tweede Wereldoorlog bouwden Duitse militairen een verdediging tegen een eventuele invasie langs de Europese kust van Noorwegen tot en met Frankrijk. Hierbij maakten ze soms ook gebruik van reeds bestaande verdedigingswerken. In IJmuiden is deze combinatie goed te zien.

Informatie:Datum: Zaterdag 25 aprilTijd: 13:30 uur - ca. 17:00 uurPrijs: € 20,- p.p. Inclusief: Koffie/thee, gids en alle toegangen

Middag Breda in de Tweede WereldoorlogVoor Breda begon de Tweede Wereldoorlog al in 1939 toen deze garnizoensstad te maken kreeg met de mobilisatie van het Nederlandse leger. Tijdens de inval in 1940 werd de stad geëvacueerd. In 1944 werd de stad bevrijdt door de Eerste Poolse Pantserdivisie onder leiding van generaal Stanislaw Maczek. Allemaal verhalen die deze middag aan bod komen.

KIJK VOOR DE VOLLEDIGE PROGRAMMA’S OP WWW.HISTORIZON.NL ONDER HET KOPJE AGENDA. EN AbONNEER u OP DE

WEKELIJKSE NIEuWSbRIEf VIA [email protected]

8

Dagtocht Groninger KerkenDe Groninger Kerken zijn stuk voor stuk monumenten die een bezoek meer dan waard zijn. Historizon organiseert een dagtocht waarbij we een aantal van deze kerkjes bezoeken. De tocht vertrekt per touringcar vanaf Amersfoort met eventueel een extra opstapplaats in Zwolle. Op het programma staan een bezoek aan het kloostermuseum in Aduard en de kerkjes van Harkema en Marum.

Informatie:Datum: Zaterdag 2 meiTijd: 09:30 uur - ca. 17:00 uurVertrek: Amersfoort CSPrijs: € 69,- p.p. Inclusief: Koffie/thee, vervoer, toegangen, lunch en verschillende gidsen.

Informatie:Datum: Zaterdag 9 meiTijd: 10:00 uur - ca. 17:00 uurPrijs: nog niet bekendReisleider: Erik StekelenburgInclusief: Koffie/thee, lunch, gidsen en toegangen

Dagtocht GrebbelinieTijdens deze dagtocht van Historizon wordt stilgestaan bij de geschiedenis van de Grebbelinie en de Betuwestelling, de voorbereidingen in 1939 en in het voorjaar 1940 en de strijd op de Grebbeberg van 11, 12 en 13 mei.De combinatie van lezing en excursie geven een uitstekend beeld van de gebeurtenissen in die dagen.

Informatie:Datum: Zaterdag 16 meiTijd: 10:00 uur - ca. 16:30 uurPrijs: € 69,- p.p. Inclusief: Koffie/thee, lunch, lezing rondleiding en drankje na afloop

Dagtocht Rotterdam - RijsoordOp deze dag staan de gebeurtenissen in Rotterdam vanaf 10 mei 1940 centraal. Hoe de stad eerst aangevallen werd door Duitse luchtlandingstroepen, later bedreigd door oprukkende Duitse pantsereenheden en ten slotte op een gruwelijke manier verminkt op 14 mei 1940. We sluiten de dag af in het museum in Rijsoord dat is ingericht in het schoolgebouw waar generaal Winkelman op 14 mei de capitulatie tekende.

Informatie:Datum: donderdag 7 meiTijd: 10:30 uur - ca. 17:00 uurPrijs: € 69,- p.p. Reisleider: Edwin RuisInclusief: Koffie/thee, lunch, gids, en alle toegangen

Dagtocht HanzestedenEen dagprogramma in Deventer en Zutphen aan de IJssel over het rijke Hanzeverleden van deze streek. De schitterdende binnensteden vertellen tal van verhalen over de Hanze. Om van Deventer in Zutphen te komen maken we een vaartocht over de IJssel.

Informatie:Datum: Zaterdag 30 meiTijd: 10:30 uur - ca. 17:00 uurPrijs: € 89,- p.p. Inclusief: Koffie/thee, lunch, vaartocht gids en alle toegangen

Vaartocht over de RijnLangs en op de Rijn vanaf Arnhem tot aan de Duitse grens ligt een schat van historie die we per boot gaan ontdekken. We vertrekken vanaf de Rijnkade in Arnhem en varen oostwaarts waarbij een keur van onderwerpen van de Limes tot het Rampjaar in 1672 voorbij komen. Met bezoek aan bijvoorbeeld Fort Pannerden.

Informatie:Datum: Zaterdag 6 juniTijd: 09:30 uur - ca. 17:30 uurPrijs: € 89,- p.p. Inclusief: Koffie/thee, vaartocht, lunch, gidsen en alle toegangen

Zeeland tijdens de meidagen van 1940Vanaf Rotterdam Alexander reizen we met een touringcar via de Bath- en Zandstelling op Zuid-Beverland, Kapelle en het Sloe naar Middelburg. Zo volgen we de verhaallijn van de gebeurtenissen in Zeeland na de capitulatie van 14 mei 1940.

Informatie:Datum: Zaterdag 13 juniTijd: 09:30 uur - ca. 17:00 uurPrijs: € 79,- p.p. Inclusief: Koffie/thee, lunch, gids, vervoer en toegangen

Reconstructie slag om YpenburgVoor de vijfenzeventigste herdenking van de slag om Ypenburg wordt de strijd om vliegveld Ypenburg nauwgezet nagespeeld. Historizon is daarbij. Kijk op de website welk programma we er omheen gemaakt hebben.Naast het bijwonen van de reconstructie besteden we tijdens dit programma ook aandacht aan andere facetten van de slag om de vliegvelden rond Den Haag.

9

Dagtocht Hollandse WaterlinieDwars door Nederland loopt de Hollandse Waterlinie. Eeuwenlang moest deze stelling ‘Vesting Holland’ beschermen tegen invasies vanuit Frankrijk of Duitsland. Tijdens een dagtocht over deze bijzondere linie bekijken we de geschiedenis en de ontwikkeling door de eeuwen heen. Waar kunnen we dat beter doen dan in Muiden waar de Oude en de Nieuwe Waterlinie samenkomen en dat ook nog eens deel uitmaakte van de stelling van Amsterdam? ‘s Middags is er ook een bezoek aan het forteiland Pampus inbegrepen.

Informatie:Datum: Zaterdag 20 juniTijd: 10:00 uur - ca. 17:00 uurPrijs: € 79,- p.p. Inclusief: Koffie/thee, toegangen, lunch, vervoer van en naar Pampus en gidsen.

Informatie:Datum: Zaterdag 27 juniTijd: 10:30 uur - ca. 17:00 uurPrijs: € 60 - p.p. Inclusief: Koffie/thee, lunch, vervoer en gidsen

Dodendraad in Baarle Nassau en Baarle HertogWe bezoeken Baarle Nassau waar we een lezing krijgen over de impact die de dodendraad tijdens de Eerste Wereldoorlog heeft gehad op de samenleving in de grensstreek. Vervolgens bezoeken we met een gids diverse reconstructies.

KIJK VOOR DE VOLLEDIGE PROGRAMMA’S OP WWW.HISTORIZON.NL ONDER HET KOPJE AGENDA

Of bEL: 088 6360200

10

Reisinformatie:Een vijfdaagse reis met klassieke hoogtepunten in Rome en verrassende locaties die niet vanzelfsprekend zijn.

Datum: 17 t/m 21 maart 2015Vertrek: Schiphol AirportPrijs: 2- pers.kamer € 995,- p.p. 1- pers.kamer € 1095,- p.p.Reisleider: Kees van DuinInclusief: In deze 5-daagse reis zijn alle kosten voor vliegtickets, vervoer, hotels, maaltijden, gidsen, entrees, informatiepakket, koffie/thee inbegrepen.

ROMEKlassieke hoogtepunten

Rome, de onmisbare mijlpaal op de weg van onze beschaving. Historizon organiseert een reis naar deze ‘eeuwige stad’ waarbij alle hoogte en dieptepunten aan bod komen. In vijf dagen krijgt u een beeld van de antieke tijd tot aan het heden met alle hoogte- en dieptepunten die deze stad kenmerken. De nadruk ligt op de klassieke periode met een bezoek aan bijvoorbeeld het Forum Romanum, de vroeg-christelijke periode met de St. Paulus buiten de muren en de verschillende fasen van de renaissance.

Reisprogramma:Op dinsdag verzamelen we ons op Schiphol. Hiervandaan vliegen we rechtstreeks naar Rome en installeren we ons in het hotel. Een eerste verkenning van de stad met onder andere een bezoek aan de Trevifontein brengt ons alvast in Romeinse sferen.

Dag 2Deze dag staat geheel in het teken van het oude Rome. Het Keizerrijk met het Forum Romanum, het Collosseum en de markten van Trajanus, maar ook plaatsen als het Circus Maximus, de boog van Titus en de basiliek St. Clemente. Indrukwekkende restanten die het wereldrijk dat eens vanaf hier bestuurd werd, een gezicht geven. Vanaf het stichten van de stad Rome, met de legendes die daaraan verbonden zijn, nemen we u mee naar het Romeinse Keizerrijk en de manier waarop deze keizers de wereld bestuurden. Wanneer het eens zo machtige Rijk instort, is het dramatische dieptepunt van de stad, dat het geplunderd wordt door de Vandalen.

Dag 3Vandaag richten we het oog op het vroegchristelijke Rome, in de eerste eeuw van onze jaartelling. De christenen komen aan het keizerlijke hof, de vervolgingen, hun samenkomsten in de Catacomben, we gaan het allemaal zien en vooral beleven. Evenals de Via Appia Antiqua, de weg van Rome in en uit naar het zuiden. Hier lopen we over een 2000 jaar oude weg waarop, volgens de overlevering, de apostel Petrus zijn Quo Vadis ervaring had toen hij Rome probeerde te verlaten. We volgen ook de sporen die Paulus achterliet in Rome en eindigen in de werkelijk imposante kathedraal: de St. Paulus buiten de muren.

Dag 4Thema van deze dag is: het Rome tijdens de Renaissance. We gaan naar het Vaticaan met de St. Pieter. Door een Nederlandse Vaticaankenner worden we hier rondgeleid. De tuinen achter de Sint Pieter met verrassende Nederlandse herinneringen. Een exclusief bezoek aan de Kerk van de Friezen. De basiliek St-Jan van Lateranen met daar dichtbij de heilige trappen, de plaats waar de Pausen hun zetel hadden voordat het Vaticaan deze rol overnam. Ook uitbundige Barokke kerken gaan we zien.

Dag 5We vervolgen het spoor van de vorige dag. De Santa Maria Maggiore, maar ook de wat meer verscholen kerken met ontroerend mooie mozaïeken. In de loop van de middag reizen we weer terug naar Nederland.

8

11

EMO’S THuISREISDe middeleeuwen vlak over de grens

Afgelopen jaren organiseerde Historizon in samenwerking met Prof. Dr. Dick E. H. de Boer reizen in de voetsporen van de middeleeuwse abt Emo. Deze reizen geven een fascinerende blik in de wereld van de middeleeuwen waarbij elke keer weer verrassende plekken worden bezocht. Mediëvist De Boer wist ook elke keer deze wereld bijzonder goed toe te lichten. Zo is het ook boeiend om de laatste etappe te volgen als Emo naar huis, naar Groningen reist. Ook nu weer blijkt dat deze plekken in die 12e en 13e eeuw volop in beweging waren. Daar is na al die eeuwen verrassend veel van terug te vinden.

Dag 1Vanaf Amersfoort reizen we naar Werden onder de rook van Essen. We bezoeken hier de schatkamer van het klooster dat reeds door Liudger werd gesticht. Een aanzienlijk deel van het bezit van de abdij lag in het oosten en noorden van Nederland. De archieven, die grotendeels bewaard zijn gebleven, zijn voor de geschiedschrijving van dit deel van Nederland van grote waarde. Van Werden trekken we via de kloosterkerk in Cappenburg naar Münster. Daar bezoeken we de Paulusdom met de beroemde schatkamer waar meer dan 700 voorwerpen van de Karolingische periode tot de 20e eeuw te zien zijn. Ook bezoeken we de Sint-Mauritiuskerk, de oudste gedeeltelijk nog oorspronkelijk gebleven sacrale bouwwerk van de Westfaalse stad Münster.Via slot Varlar komen we uiteindelijk bij Vreden waar we overnachten.

Dag 2Voordat we vertrekken uit Vreden bezoeken we hier eerst de stichtskerk van het voormalige vrouwenklooster. Via het schilderachtige centrum van Asbeck in de vorm van de St. Margaretakerk, de Hunnenpoort en het oude abdissenhuis reizen we naar Bad Bentheim. Reeds in de vroege middeleeuwen stond hier een burcht die door de eeuwlang ver- en uitgebouwd is zodat hier romaanse, gotische en renaissance bouwstijlen zijn terug te vinden. ’s Middags reizen we via het landschappelijk fraai gelegen Nordhorn en Frenswegen naar Coevorden. Hier bezoeken we het kasteel Coevorden wat al vanouds een belangrijke functie heeft in het controleren van de handelsweg. De reis gaat nog verder naar het noorden tot we via de Magnuskerk te Anloo aankomen in Rolde waar we overnachten.

Dag 3Rolde ligt op de Rolderrug in de provincie Drenthe. Van deze ruggen in het landschap wordt al millennia lang gebruik gemaakt om te reizen of te wonen. Bezoeken aan de Jacobuskerk van Rolde en het nabijgelegen hunebed maken deze historie zichtbaar. Via Noordlaren en Middelstum reizen we naar Wittewierum waar we de terp bezoeken waar Emo’s klooster Bloemhof stond. De reis gaat nog verder Emo’s land in met bezoeken aan hoeve Romerswerf. We eindigen het programma in stijl met een bezoek aan Westeremden waar we de kerk, de Abt Emoschool en het atelier van Henk Helmantel bezoeken en zo het heden en verleden elkaar laten ontmoeten.

Tot slot brengen we u uiteraard weer terug naar het vertrekpunt in Amersfoort.

Reisinformatie:Een reis vlak over de Duitse grens en in Groningen met bezoeken aan middeleeuws erfgoed.

Datum: 25 t/m 27 juni 2015Vertrek: Amersfoort CSPrijs: 2- pers.kamer € 490,- p.p. 1- pers.kamer € 530,- p.p.Reisleider: Prof. Dr. Dick E.H. de BoerInclusief: In deze 3-daagse reis zijn alle kosten voor vervoer, hotels, maaltijden, gidsen, entrees, informatiepakket, koffie/thee inbegrepen.

12

bELEEf DE MIDDELEEuWENEen reis door het oude Lotharingen

Pays de Gaume ligt in het overgangsgebied van de Belgische Ardennen en de Franse Maasstreek als deel van het oude Lotharingen en kenmerkt zich door een goed bewaard gebleven middeleeuws erfgoed en een schat aan verhalen en legenden. Ingesloten tussen de zwart-groene sparren van het dichtbeboste Ardense woud wordt het lokale dialect Gaumais er gekoesterd. Zelfs het klimaat is deze streek welgezind. Volgens de bewoners heerst er door de bijzondere ligging van de bergen een microklimaat waardoor het enkele graden warmer is dan in de omliggende streken. Met mediëvist Dick de Boer trekken we door deze streek waardoor de verhalen weer tot leven komen.

Dag 1We vertrekken vanaf Utrecht om terug te reizen naar de Middeleeuwen. De eerste stop is ten zuiden van Brussel bij Villers-la-Ville. Deze statige ruïne van de abdij weerspiegelt nog steeds de status van weleer, toen Villers als belangrijke cisterciënzer abdij onder bescherming stond van de hertogen van Brabant. We reizen verder zuidelijk tot we net over de Belgische grens in Lotharingen aankomen in Marville. Een boeiende middeleeuwse stad met invloeden uit de ‘Spaanse’ renaissancestijl, uit de periode dat deze streek deel uitmaakte van het Habsburgse machtscomplex. We wandelen langs de oude vestingwerken en bezoeken de Église Saint-Nicolas. Ook de vlakbij gelegen cimétière Saint-Hilaire met een middeleeuws ossuarium, en uniek ensemble van grafsculptuur en ornamentiek uit ruim zeven eeuwen is een bezoek meer dan waard. We dineren en overnachten in Marville.

Dag 2Deze dag trekken we door de Gaume en de Meuse. Het eerste verhaal dat we tegenkomen is dat van de ‘Vier Heemskinderen’. Dit middeleeuwse verhaal vertelt over vier broers met hun ros Beiaard die het vanuit de burcht Montelbaen in de ontoegankelijke Ardense wouden opnemen tegen Karel de Grote. We bezoeken de vroeg-gotische basiliek van het dorpje Avioth, met een wonderdoend Mariabeeld en een bijzonder stichtingsverhaal . We gebruiken hier de lunch en trekken dan door naar de citadel van Montmédy – een meesterwerk van Vauban - waar we vanaf de omwalling een prachtig uitzicht hebben over de streek. Op de westelijke oevers van de Maas vinden we Mont-devant-Sassey met het mooiste dertiende-eeuwse kerkportaal tussen Parijs en Straatsburg. Het laatste bezoek van deze dag is aan het kasteel van Louppy-sur-Loison. Dit renaissance kasteel, met een indrukwekkende duiventoren, was ooit ‘waakhond’ op de grens van Lotharingen. We overnachten weer in Marville.

Dag 3Het programma van deze dag start met een bezoek aan de abdij van Orval. Volgens de legende is deze twaalfde-eeuwse abdij gesticht uit dankbaarheid door gravin Mathilde, die op deze plaats haar kostbare trouwring terugkreeg uit de bek van een forel nadat de ring in de bron was gevallen. Naast de ruïnes van de oude abdij bestaat het complex uit een moderne abdij die in de wijde omtrek beroemd is om het bier dat hier gebrouwen wordt. Met een bezoek aan de kluizenaarsberg St. Walfroy en de abdijkerk en -tuinen van Mouzon blijven we deze morgen in monastieke sferen. ‘s Middags bezoeken we Bouillon met het fiere en majestueuze stamslot van de beroemde kruisvaarder Godfried van Bouillon. In de loop van de middag reizen we terug naar Nederland. Na een diner in de buurt van Antwerpen zijn we rond 20:00 uur weer in Utrecht.

Reisinformatie:Proef de middeleeuwse sferen in de Ardennen in Pays de Gaume

Datum: 10 t/m 12 september 2015Vertrek: Utrecht P&R WestravenPrijs: 2- pers.kamer € 490,- p.p. 1- pers.kamer € 530,- p.p.Reisleider: Prof. Dr. Dick E.H. de BoerInclusief: In deze 3-daagse reis zijn alle kosten voor vervoer, hotels, maaltijden, gidsen, entrees, informatiepakket en koffie/thee inbegrepen.

13

REIS OVER DE ZuIDERZEEIn de voetsporen van Henry Havard

“Hoewel er in Europa waarschijnlijk geen enkele reis bestaat die, uit wijsgerig en etnografisch oogpunt, van groter belang is dan een rondvaart rond de Zuiderzee, wordt deze toch slechts zelden ondernomen.”

Het is de openingszin van de Franse cultuurhistoricus Henry Havard die in 1873 in een gehuurde tjalk een tocht maakte langs de Zuiderzeesteden. Hij schreef daarover het boek: ‘La Hollande pitoresque, voyage aux villes mortes du Zuiderzee’ waar bovenstaande regel uit stamt. Mede door zijn kleurrijke beschrijving veranderden deze ‘dode’ stadjes in toeristische juweeltjes, die ook vandaag nog de moeite van een bezoek meer dan waar zijn. Laten we dus in het kielzog van Havard na zoveel jaar de balans opmaken. Vaart u mee?

Dag 1We verzamelen voor deze reis in Enkhuizen. Na kennismaking en lunch aan boord van de historische klipper ‘Succes’ komt een stadsgids ons ophalen voor een wandeling door deze ooit bloeiende handelsstad. Eeuwenlang was de haringvangst de belangrijkste economische pijler, tot de Afsluitdijk het einde betekende van deze economie. We bezoeken het Zuiderzeemuseum waar u de reis die we aan het maken zijn in het klein alvast kunt doen in de tentoonstelling ‘Reis rondom de Zuiderzee’.Na een diner in de stad varen we ‘s avonds naar Medemblik waar we zullen overnachten.

Dag 2Medemblik is de oudste stad van West Friesland. Een gids zal ons de mooiste plekjes van de stad laten zien. Het oude historische centrum, de mooie haven en meer dan 80 rijksmonumenten maken dit tot een mooie wandeling. Aan het einde van de ochtend schepen we weer in voor het traject richting Texel. We varen hierbij langs de Wieringermeer waar onderweg over verteld zal worden. Tegen de avond komen we dan aan in Oudeschild op Texel waar we dineren en overnachten.

Dag 3Het dorpje Oudeschild ontstond in de 17e eeuw toen de schepen op de rede voor Texel water insloegen voor de lange reis. In Oudeschild vinden we in het Maritiem en

Juttersmuseum een maquette die de drukte op de rede tijdens de Gouden Eeuw laat zien. Het zeemanskerkje in Oudeschild herinnert aan roemruchte admiraals. Na dit alles gezien te hebben vervolgen we onze prachtige tocht over de Waddenzee naar de Friese kust. Misschien komen we nog wel zeehonden tegen. We dineren en overnachten in Makkum.

Dag 4Van Makkum varen we naar Hindeloopen, één van de Friese Elfsteden. De grote bloeiperiode van het stadje lag tussen 1650 en 1790, toen Hindeloopen een grote vloot bezat van ruim tachtig schepen. Aan de kapitale 17e- en 18e-eeuwse kapiteinshuizen is nog te zien hoe rijk de Hindeloopers waren. ‘s Middags varen we verder langs de Friese kust en zullen in Stavoren aanmeren. Stavoren met de bekende sage van het ‘Vrouwtje van Stavoren’ is weer één van die juweeltjes die we deze tocht aandoen. ‘s Avonds varen we door naar Urk waar we overnachten.

Dag 5Met een bezoek aan Urk bezoeken we opnieuw een voormalig eiland in de Zuiderzee. Het meest bijzondere aan Urk is misschien wel dat in deze plaats de visserijeconomie en -cultuur de afsluiting van de Zuiderzee heeft overleefd. Hoe dat komt gaat u zien op de visafslag en in het museum van Urk. Na een goede lunch schepen we in voor de laatste etappe. Via het Markermeer varen of, zo mogelijk, zeilen we terug naar Enkhuizen.

Reisinformatie:Een vijfdaagse cruise per historische klipper over het IJsselmeer en de Waddenzee.

Datum: 31 augustus t/m 4 september 2015Vertrek: Enkhuizen havenPrijs: 2- pers.kamer € 745,- p.p. 1- pers.kamer € 840,- p.p.Reisleider: Jos TeeuwisseInclusief: In deze 5-daagse reis zijn alle kosten voor vervoer, schip met overnachtingen aan boord, maaltijden, gidsen, entrees, informatiepakket, koffie/thee en het boek van Henry Havard inbegrepen.

Samenwerking:Dit programma wordt georganiseerd in samenwerking met de IJsselmeervereniging. De IJsselmeervereniging wil bevorderen dat het IJsselmeer en naaste omgeving op een verantwoorde wijze wordt beheerd in landschappelijk, natuurlijk, milieuhygiënisch, waterhuishoudkundig, cultuurhistorisch, recreatief en economisch opzicht.

www.ijsselmeervereniging.nl

14

Historisch Nieuwsblad en reisbureau Historizon organiseren een negendaagse reis naar de Antillen, waarbij bekende én minder bekende historische plekken bezocht worden. Diverse lokale deskundigen vertellen over de geschiedenis en de cultuur van de eilandengroep. Tijdens de reis praten we niet óver de Antillen, we praten mét de Antillen.

De rondreis begint in Willemstad, waar de deelnemers in de historische buurt Otrabanda verblijven. Historicus en schrijver Jopi Hart laat de reizigers de wijk

zien door de ogen van een inwoner. Ook wordt er aandacht besteed aan de joodse geschiedenis op Curaçao. In de zeventiende eeuw kwamen Europese joden naar Curaçao, omdat ze daar een vrijer bestaan verwachtten. Onder begeleiding van dr. Rose Mary Allen bezoeken we landhuis Savonet, waar de slavenopstand van 1795 begon. Zij vertelt ons onder meer wat ten grondslag lag aan deze opstand. Vanaf het landhuis volgen we het pad van Tula, een van de aanvoerders van de opstand, naar Willemstad.Naast het slavernijverleden is er ook aandacht voor de recente geschiedenis van de eilandengroep. Zo zal Peter Verton, jurist en verhalenverteller, een lezing geven over de arbeidersopstand bij de ingangspoort van de Shell raffinaderij in 1969. Tijdens de reis wordt ook ingegaan op culturele en maatschappelijke onderwerpen. Op Curaçao wordt bijvoorbeeld een Kunstacademie bezocht. De laatste dagen van de reis brengt het gezelschap door op Bonaire, waar zij onder meer de zoutpannen, waar de WIC vanaf de zeventiende eeuw zout won, bezoeken. De slavenhuisjes staan nog steeds, en zijn volledig intact. Op zaterdag kregen de slaven betaald, deels in geld, deels in voedsel en gingen zij landinwaarts. Wij volgen dezelfde route om een beeld te krijgen van hoe zij leefden.

Meer lezen over de Antillen? Ga naar historischnieuwsblad.nl/antillen voor artikelen en video’s over de eilandengroep.

Reis naar

Nederlandse

Antillen

Historisch Nieuwsblad

Het maandblad Historisch Nieuwsblad werpt nieuw licht op grote gebeurtenissen uit het verleden, maar ook op meer recente geschiedenis. Scherpzinnig, nuchter en objectief. Altijd in relatie tot de huidige maatschappelijke, sociale en politieke ontwikkelingen. Altijd op zoek naar de parallellen. Historisch Nieuwsblad laat zien waarom de wereld is zoals hij is.

www.historischnieuwsblad.nl

Deze reis wordt georganiseerd in samenwerking met het Historisch Nieuwsblad

15

Dag 1, woensdag 8 april 2015 Vlucht met KLM van Schiphol naar Willemstad.

Dag 2, donderdag 9 aprilBegeleide wandeling door zowel Punda als Otrobanda in Willemstad met bezoeken aan het Scheepvaartmuseum en een boottocht door de haven. We organiseren een bezoek aan de Nederlandse verte-genwoordiging op Curacao om te spreken over de actuele stand van zaken op het eiland.’s Avonds is er een lezing over politieke ontwikkelingen rond 1969.

Dag 3, vrijdag 10 april Deze morgen brengen we een bezoek aan het National Archaeological Anthropological Memory Management (NAAM). De onderwerpen die hier aan de orde komen zijn archeologie en volkscultuur. Na de lunch gaan we naar de Universiteit van Curaçao voor een uitleg over de taalsituatie op Curaçaos met aan-dacht voor de taalgeschiedenis en –ontwikkeling.‘s Avonds gaan we naar het strand van Daaibooi waar een barbecue voor ons wordt aangericht. Tijdens deze barbe-cue komt de relatie tussen Curaçao en Venezuela aan de orde.

Dag 4, zaterdag 11 aprilWe maken een ‘slaven route’ over het eiland. Rose Mary begeleidt ons vanaf Knip Savonet en het Tulamuseum. We volgen de route die Tula gemaakt heeft en eindigen bij zijn standbeeld.’s Avonds organiseren we een programma over muziek met de groep ‘Serenada’.

Dag 5, zondag 12 aprilVrije dag, zelf in te vullen, er worden opties gegeven zoals musea, duiken, …

Dag 6, maandag 13 aprilDe morgen van deze dag staat in het teken van de Joodse geschiedenis op het eiland. We bezoeken het Joods His-torisch Museum en krijgen daar een rondleiding. Ook zal er een bezoek worden gebracht aan de synagoge.Na de lunch gaan we naar het Instituto Buena Bista (IBB) waar we het gaan hebben over de Curaçaose kunst. Het IBB is een vooropleiding voor talentvolle jongeren op het gebied van beeldende kunst

Dag 7, dinsdag 14 aprilDeze dag verblijven we weer in Willemstad met bezoeken aan het slavenmuseum en het Curaçaos Museum. In de loop van de dag reizen we naar Bonaire. Waar we overnachten in Kralendijk.

Dag 8, woensdag 15 aprilWe maken een tour over het eiland waarbij we onder andere het centrum van Rincon bezoeken en de restanten terug vinden van de eerste Spaanse nederzetting hier uit 1527. Ook bezoeken we deze dag de zoutpannen.

Dag 9, donderdag 16 aprilDe ochtend staat in het teken van bezoeken in Kralendijk zoals Fort Oranje. ’s Middags is er gelegenheid om nog wat rond te kijken. Vertrek in de avond terug naar Nederland

Dag 10, vrijdag 17 aprilAankomst Nederland

DE VEELZIJDIGE GEScHIEDENIS VAN EEN EILANDENGROEP Negendaagse reis naar de Antillen

Programma

Reisinformatie:Een negendaagse reis naar Curaçao en Bonaire over de geschiedenis van de Nederlandse AntillenDatum: 8 t/m 17 april 2015Vertrek: Schiphol AirportPrijs: 2- pers.kamer € 2875,- p.p. 1- pers.kamer € 3435,- p.p.Inclusief: In deze 9-daagse reis zijn alle kosten voor vliegtickets, vervoer, hotels, maaltijden, gidsen, entrees, informatiepakket, koffie/thee en excursies inbegrepen.

16

REIS SRI LANKA Het voormalige Ceylon. Er leven nog altijd Dutch Burghers in Sri Lanka. Naar schatting zo’n 40.000, waarvan de meeste in Colombo. Sommigen heel licht en Europees van uiterlijk, andere donker gekleurd maar met blauwe ogen. Er zijn een aantal Burgher organisaties, zoals de Dutch Burgher Union die de geschiedenis hebben vastgelegd en al generaties lang zogenaamde stamboeken bijhouden waarin de genealogie tot eeuwen terug is na te lezen. Want ook al zijn de Hollanders met hun VOC mentaliteit ze allang vergeten, de Dutch Burghers zijn trots op hun afkomst.Dat is één van de ontmoetingen die we in Sri Lanka gaan hebben.

Na een zorgvuldige voorbereiding hebben we een zeer interessante en boeiende reis door Sri Lanka samengesteld. Behalve natuurlijk het Nederlands erfgoed (wat u op verrassende wijze gaat tegenkomen) zien we ook vijf Werelderfgoed locaties in dat bijzondere land. En last but not least Dr. L. Wagenaar, hoofddocent aan de Universiteit van Amsterdam gaat de reis begeleiden. Deze kenner van het land (hij bezocht het land meer dan 50 keer) neemt ons mee door de geschiedenis van de VOC-tijd tot nu. Hij laat ons zien hoe het land zich ontwikkelde tot wat het nu is.

ProgrammaMaandag 21 t/m woensdag 23 september 2015We beginnen de reis met een soort stadstour door Colombo waardoor u de stad leert kennen en het Nederlands Erfgoed kunt zien. We brengen een exclusief bezoek aan het omvangrijke VOC archief. Een museum belicht de Nederlandse periode in Sri Lanka en dan de ontmoeting met de Dutch Burger Union. Deze dagen verblijven we in het Galle Face Regency Hotel in Britse koloniale stijl.

Donderdag 24 t/m vrijdag 25 september 2015We verlaten Colombo en trekken met de bus naar het zuiden richting Galle. We reizen over de eeuwenoude kustweg. Vele locaties langs deze route herinneren aan de Nederlandse periode zoals de kokosnootbomen die in een ver verleden door Nederlanders zijn aangeplant.Onderweg naar Galle brengen we een aantal bezoeken aan interessante plekken zoals de brug over de Kalu Ganga rivier en Bentota Beach hotel. De hiervan architect, Geoffrey Bawa, bouwde de parlementsgebouwen en ontwierp voor zichzelf, Lunaganga, een prachtig vakantiehuis met een grote tuin dat we ook zullen bezoeken. Galle is een prachtige stad om te bezoeken en aangemerkt als werelderfgoed. In en om Galle bezoeken we een aantal voormalige fortificaties die fantastische nieuwe bestemmingen hebben gekregen. We verblijven in Galle in het hotel Nooit Gedacht dat ooit gebouwd is door een Nederlandse VOC kapitein.

Zaterdag 26 tot maandag 28 september 2015Van de zuidkust gaat de reis het binnenland in richting Kandy, een andere stad aangemerkt als Wereld Erfgoed. Onderweg bezoeken we de prachtige oude Boeddistische Kelniya Vihoa Tempel, met Nederlandse VOC-tegels. De stad Kandy ligt op heuvels en had een natuurlijke bescherming van water, rotspartijen en jungle. Het was de laatste hoofdstad van de Sri Lankaanse koningen voordat de Britten in 1815 het land overnamen. In Kandy verblijven we een extra dag en is er gelegenheid om de prachtige botanische tuinen te bezoeken. We overnachten in het Suisse Hotel. Dit hotel was tijdens de Tweede Wereldoorlog het kantoor van de Britse bevelhebber Lord Louvie Mountbatten.

Reisinformatie:Een dertiendaagse reis naar Sri Lanka waarbij verschillende locaties die herinneren aan de VOC bezocht worden. Daarnaast ook veel aandacht voor de veelkleurige cultuur van het eiland.

Datum: 21 september t/m 3 oktober 2015Vertrek: Schiphol AirportReisleider: Dr. L. WagenaarPrijs: 2- pers.kamer € 3250,- p.p. 1- pers.kamer € 3750,- p.p.Inclusief: In deze 13-daagse reis zijn alle kosten voor vliegtickets, vervoer, hotels, maaltijden, gidsen, entrees, informatiepakket, koffie/ thee en excursies inbegrepen.

17

Maandag 28 t/m dinsdag 29 september 2015Vandaag reizen we naar Trincomalee, de hoofdstad van de oostelijke provincie. Deze stad is bekend om zijn diepste natuurlijke haven in de wereld. De stad ligt aan de monding van de langste rivier van Sri Lanka, de Mahaweli Ganga. Onderweg daarheen bezoeken we de Grottempel Dambulla met de grootste grot-schilderingen ter wereld en prachtige Boeddha beelden en beelden van de koningen. Ook bezoeken we in Kurunegala de Ridi Viharaya Tempel met Delfts blauwe tegels. In Trincomlee en omgeving bekijken we het door de Nederlanders gebouwde fort wat later door de Britten Fort Fredrick werd genoemd. Binnen in dit fort staat nu de beroemde Koneswaram Hindu tempel. Ook de Britse oorlogsbegraafplaats met Nederlandse graven en het Naval Commissioner’s House krijgen onze aandacht.We verblijven in het Nilaveli Beach Hotel in Nilaveli.

Woensdag 30 september 2015Deze dag bezoeken we Polonnaruwa, de middeleeuwse hoofdstad van Sri Lanka uit de 11e eeuw en tegenwoordig ook op de Werelderfgoed lijst. De stad was gefortificeerd met drie concentrische muren is versierd met prachtige parken en herbergt vele heiligdommen. In en om deze stad gaan we verschillende archeologische en historische lokaties zien, zoals: het koninklijk paleis en het door de Nederlanders gedoneerde museum. We dineren en overnachten in het Cinmon Lodge Hotel in Habarana.

Donderdag 1 oktober 2015We vervolgen de reis naar Sigiriya en beklimmen daar het beroemde op de berg gelegen koninklijke citadel. Deze citadel stamt uit de 5e eeuw en bevat onder meer prachtige fresco’s. Aan het eind van de dag komen we weer in Colombo aan.

Vrijdag 2 oktober 2015Vanmorgen bezoeken we een dovenschool die bestuurd wordt door een Nederlander. In dit land is de positie van gehandicapten nog niet vanzelfsprekend. De Nederlandse Boeddhistische monnik Olande Ananda die al zo’n 40 jaar in Sri Lanka woont geeft een introductie over het Boeddhisme en meditatie. We gebruiken de lunch in het prachtig gelegen Munt Lavinia Hotel, een restaurant in koloniale stijl. Deze dag heeft u ook alle gelegenheid om in Colombo nog wat rond te kijken en inkopen te doen. In de loop van de avond vertrekken we naar het vliegveld om de reis naar Nederland weer aan te vangen.

Dr. Lodewijk Wagenaar studeerde geschiedenis aan het Historisch Seminarium, Universiteit van Amsterdam (UvA). Wagenaar geeft regelmatig bijgedragen aan de totstandkoming van Nederlandse en buitenlandse radio- en televisieprogramma’s. Hij publiceert regelmatig op het gebied van de geschiedenis van Amsterdam en over onderwerpen uit de Nederlandse overzeese geschiedenis. In maart 2014 kwam uit van zijn hand: Een Toscaanse prins bezoekt Nederland. De twee reizen van Cosimo d’ Medici 1667-1669, Amsterdam: Uitgeverij Bas Lubberhuizen, 2014. Wagenaar is onlangs begonnen met de voorbereiding van het deel ‘Ceylon’ in de Landenserie van het Rijksmuseum Amsterdam (2016); verder werkt hij met oud-collega Nel Klaversma aan de uitgave van een 18de-eeuws scheepsjournaal uit 1784 met de avonturen van matroos Johannes Timmers (2015).

18

NAPOLEONReis Waterloo 2015

In 2015 zal groots de 200-jarige herdenking van de Slag bij Waterloo plaats vinden. Vanuit de hele wereld worden bezoekers verwacht die het evenement bij de Heuvel van de Leeuw willen meemaken. Vanwege deze te verwachten drukte heeft Historizon nu reeds een programma samengesteld, kaarten gereserveerd en hotelkamers besproken.

We hebben twee verschillende programma’s samengesteld. Een drie-daagse variant waarbij u ook een stukje voorgeschiedenis meeneemt en een dagtocht om alleen het spektakel bij Waterloo mee te maken.

DagtochtOp vrijdag 19 juni bezoeken we eerst het kruispunt Quatre Bras dat deel uitmaakt van de aanloop naar de Slag bij Waterloo. Via het laatste hoofdkwartier van Napoleon bereiken we dan het voormalige slagveld. Hier zullen op deze dagen uitgebreide kampementen zijn ingericht die we ook bezoeken.

’s Avonds is er een grandioze reconstructie van de Slag - ‘De Aanval van het Franse leger’.

Het Franse leger, meer dan zeventigduizend man sterk, trekt ten aanval naar de heuvel waar de Britse troepen gepositioneerd zijn. Overal weerklinkt vol overgave: “Leve de Keizer”. Op de top vangt het Belgisch-Nederlandse leger de Franse troepen op om de Britten uit het zicht te houden die achter de heuvelkam in hinderlaag liggen. Er volgt een harde strijd tot de Britse troepen tevoorschijn komen en de Keizerlijke Garde van dichtbij beschieten. Tegelijk woeden er hevige gevechten op de top van de Mont-Saint-Jean. De uitkomst van de veldslag is onzeker…

De deelnemers aan de driedaagse reis overnachten in een hotel. De deelnemers aan de dagtocht reizen direct terug naar Nederland waar ze rond middernacht weer in Utrecht arriveren.

De zaterdag bezoeken we de verschillende musea in en om Waterloo over de slag. Opnieuw heeft u de gelegenheid om wat rond te dwalen tussen de vele tenten die hier zijn opgezet. De kampplaatsen bieden een spectaculair beeld van de logistieke organisatie die bij tal van veldslagen van doorslaggevend belang is gebleken. Ze bieden u een unieke blik achter de schermen van het dagelijkse leven van de regimenten wachtend om ten strijde te trekken.

In de loop van de middag reizen we terug naar Nederland.

3-daagse reisOp donderdag 18 juni reizen we per bus naar Beaumont op de grens van België en Frankrijk. Hier pakken we de route van Napoleon op en bezoeken de plekken waar hij overnachte. In dit deel van België is er verassend veel te vinden dat herinnert aan de opmars van Napoleon tweehonderd jaar geleden. Zoals het prachtige Thuin met de 17e eeuwse Belfort.

We overnachten in de buurt van Charleroi.Vrijdag 19 juni volgen we de route richting Waterloo met bezoeken aan Moulin Naveau bij Fleurus dat als uitkijkpost diende tijdens de slag bij Ligny op 16 juni 1815.

’s Middags naderen we Waterloo met als eerste een bezoek aan het kruispunt Quatre Bras.

BELEEF DIT EVENEMENT

MET HISTORIZON!

19

Informatie

Data en tijden: 3-daagse reisVertrek: Donderdag 18 juni om 09:30 uur vanaf UtrechtTerug: Zaterdag 20 juni om ca. 18:00 uur in Utrecht

DagtochtVertrek: Vrijdag 19 juni om 09:30 uur vanaf Utrecht Terug: Zaterdag 20 juni om ca. 01:00 uur in Utrecht Uitbreiding: Er zijn varianten mogelijk waarbij u van de dagtocht een tweedaagse reis maakt of dat u de reis uitbreidt met het bijwonen van de reconstructie op zaterdag 20 juni. Informeer naar de mogelijkheden via tel. 088 6360200 of email naar: [email protected]

Prijs: 3-daagse reis 2- pers.kamer € 575,- p.p. 1- pers.kamer € 625,- p.p.Inclusief: vervoer per luxe touringcar, 2 overnachtingen inclusief ontbijt, lunches en twee diners. Toegangen tot musea en kampplaats. Bijwonen van de reconstructie op vrijdagavond met een zitplaats op een plek waarvandaan u goed zicht hebt op het gebeuren.

Prijs: Dagtocht op 19 juni € 195,- p.p.Inclusief: vervoer per luxe touringcar, lunch, toegangen tot musea en kampplaats. Bijwonen van de reconstructie op vrijdagavond met een zitplaats op een plek waarvandaan u goed zicht hebt op het gebeuren.

Prijs: Uitbreiding € 125,- p.p. (onder voorbehoud van voldoende belangstelling)Inclusief: Bijwonen van de reconstructie op zaterdagavond met een zitplaats op een plek waarvandaan u goed zicht hebt op het gebeuren. Terugreis per touringcar naar Utrecht. Taxi’s vanaf Utrecht op aanvraag.

Reisleiders: De 3-daagse reis wordt begeleid door historica Jo Blom

UitbreidingOp de avond van 20 juni vindt er nog een reconstructie plaats. Deze keer is het thema: De tegenaanval van de geallieerden.

De slag concentreert zich rond de ferme d’Hougoumont, een kasteelboerderij die door de Britten is versterkt omdat ze er een Franse aanval vrezen. De gevechten starten onder het luide gedreun van artilleriegeschut en monden uit in een echt bloedbad. Er vallen duizenden doden en gewonden. Bestookt door de Britten, waagt de Garde een ultieme aanval die op een mislukking uitdraait. De Garde “sterft, maar geeft zich nooit over”. Napoleon vlucht naar Parijs terwijl de overwinnaars, Wellington en Blücher, in de ferme de la Belle Alliance samen de overwinning vieren.

Dan reizen we na afloop van dit programma terug naar Nederland. Omdat u dan rond 01:00 uur terug in Nederland bent kunnen we voor degene die met Openbaar Vervoer reizen, taxi’s regelen vanaf het eindpunt om u om deze tijd nog thuis te krijgen.

20

AARDSE PARADIJzEN IN PARIJSEen landschapsarchitectonische kijk op de geschiedenis

Het paradijs op aarde is een leitmotiv voor vele landschapsarchitectonische en stedebouwkundige plannen om het verblijf op aarde te veraangenamen. In de middeleeuwen was dit paradijs op aarde nog erg introvert en godsgericht: met dikke muren die de buitenwereld buitensloten. Denk aan Romaanse kloostertuinen. De binnenwereld is veilig en aangenaam, buiten is het gevaarlijk.

In de renaissance kreeg men oog voor het landschap, het werd in de tuincompositie betrokken. Eerst via kleine muuropeningen later via het simpelweg weghalen van een van de vier wanden. De Italiaanse rationele stijl. Weer later door de tuinen te vergroten en geheel op het landschap te oriënteren. De Fransen namen het stokje over van de Italianen en bouwden tuinen die zo groot waren dat ze de horizon incorporeerden, het waren nog wel duidelijk tuinen: begrensde buitenruimten. De Engelse Landschapsstijl ging nog verder: zij maakten onbegrensde ruimtes: grootse landschappen die eindeloos door leken te gaan. Het hele landschap was het paradijs geworden….

Dit lijkt het eindpunt van een reeks van verticale naar horizontale gerichtheid. De Modernen zetten echter nog een stap verder, ze halen de ruimtelijke dimensie uit het landschap. Weer later wordt juist in Parijs het toonaangevende park van de 21e eeuw gemaakt: Parc de La Villette. Een gefragmenteerd park: het 21e eeuwse paradijs zet zich niet meer af van de buitenwereld maar haalt die geheel naar binnen: de stad als paradijs.

ProgrammaDe reis wordt gemaakt met de trein (Thalys) naar Parijs. We verblijven in een goed hotel in Parijs. De geschiedenis van de tuinen is in een vijftal thema’s ingedeeld. Per thema worden steeds één of meer locaties bezocht. De indeling hiervan treft u hieronder aan.

Naar binnen gerichtMet bezoeken aan Cloître et église des Billettes, oudste nog bestaande klooster van Parijs met een kloostertuin waarin de middeleeuwse introverte wereld voelbaar is. Ook bezoeken we Place des Vosges dat een directe vertaling van een kloostertuin is.

Franse Formele stijlMet de boulevards zoals de Champs Elysee tot en met La Defence komen we de straten en assen tegen zoals architect Hausmann deze bedoeld heeft en waarmee hij de lanenstelsel van de jachtbossen rond Parijs de stad in trok. Ook landgoederen als Parc de Sceaux, Meudon en Parc de Saint Cloud passen in de Franse formele stijl.

Engelse LandschapstijlMet bezoeken aan het Parc des Buttes Chaumont en Bois de Boulogne komen we in de Engelse landschapstuinen terecht. ModernenVilla La Roche, Le Corbusier in de buurt van het Bois de Boulogne laat de invloed van de Modernen zien.

RecentParc Citroën Cevennes en het Parc de la Villette brengen ons in de 21e eeuw.

Reisinformatie:Kijk mee naar de historie van een veranderend wereldbeeld door de ogen van een landschapsarchitect.

Datum: 6 t/m 9 mei 2015Reis: Per ThalysPrijs: 2- pers.kamer € 890- p.p. 1- pers.kamer € 990,- p.p.Reisleider: Rob AbenInclusief: In deze 4-daagse reis zijn alle kosten voor treinticket, vervoer, hotels, maaltijden, gidsen, entrees, informatiepakket en koffie/thee inbegrepen.

21

Reisinformatie:Een vierdaagse reis naar Berlijn waarbij de DDR-tijd centraal staat met René Kok.

Datum: 1 t/m 4 juli 2015Vertrek: Schiphol AirportPrijs: 2- pers.kamer € 890,- p.p. 1- pers.kamer € 990,- p.p.Reisleider: René KokInclusief: In deze 4-daagse reis zijn alle kosten voor vliegtickets, vervoer, hotels, maaltijden, gidsen, entrees, informatiepakket en koffie/thee inbegrepen.

HET BERLIJN VAN DE DDREen verrassende kijk op voormalig Oost-Berlijn

De stad Berlijn heeft zwaar te lijden gehad van de Tweede Wereldoorlog. Daarom zijn de meeste gebouwen in het centrum gebouwd in de afgelopen 70 jaar. Soms, zoals bij Unter den Linden, in oude keizerlijke grandeur. Je zou kunnen zeggen dat Berlijn nog steeds de oorlogswonden aan het repareren is. Vooral de val van de muur, vijfentwintig jaar geleden, heeft hier nieuwe mogelijkheden voor geschapen. Dat maakt een bezoek aan Berlijn ook zo een bijzondere ervaring. Dit is niet alleen een stad waar veel historie te vinden is maar ook de stad waar op dit moment geschiedenis wordt geschreven.

Met René Kok, beeldonderzoeker bij het NIOD, maken we een reis naar Berlijn waarbij de DDR centraal staat. De bekendste uitingsvorm hiervan is natuurlijk de Berlijnse Muur maar er is veel meer over te zeggen en van te zien. Op architectuur niveau, in politieke verhoudingen en in kunst en cultuur.

ProgrammaDag 1, We reizen per vliegtuig naar Berlijn waar we in de loop van de ochtend arriveren. Het programma start met een bezoek aan ‘Alltag in der DDR’, een tentoonstelling over het dagelijks leven in de DDR, in het stadsdeel Prenzlauer Berg. Vervolgens gaan we naar de Bernhauer Strasse waar we niet alleen restanten van de Berlijnse muur vinden maar waar ook een herinneringscentrum aan deze muur is te ingericht. We verblijven deze reis in een hotel in het centrum van Berlijn.

Dag 2,We maken deze dag met een bus een excursie buiten de stad waarbij we in de buurt van Wantlitz, ten noorden van Berlijn rond de Bogensee de woonoorden van de partijbonzen vinden. Zo ook het luxueuze resort Waldsiedlung dat speciaal voor de partijtop gebouwd werd. Ook de elipsvormige straat Majakowskiring past hierbij. In Potsdam aan de andere kant van de stad bezoeken we het herinneringscentrum aan de Lindenstrasse. Hier stond de in de oorlogsjaren een ‘onderzoek gevangenis’ voor politieke gevangenen die na de oorlog met hetzelfde doel door de Stasi gebruikt werd.

Dag 3,We brengen bezoeken aan diverse plekken in het voormalige Oost-Berlijn. Zoals het Stasi museum in de Normannenstrasse op de plek waar eens het ministerie van Staatsveiligheid was gevestigd. In en rond het museum werden opnamen gemaakt voor de bekende film over dit onderwerp ‘Das leben der anderen’. Hiervandaan bezoeken we de East Side Gallery waarna we verder doorreizen naar het ministerie van Financiën. Dit gebouw dat eens diende als het ministerie van Rijksluchtvaart van Göring was op 7 oktober 1949 de plek waar een bijeenkomst van de Deutsche Volksrat plaats vond en deze zichzelf uitriep tot een provisorisch parlement. Deze vergadering ging de geschiedenis in als grondvesting van de DDR.

Dag 4,In Berlijn Unterwelten vinden we tunnels die gebruikt werden om onder de muur naar de andere kant te vluchten. Meer dan driehonderd Oost-Duitsers wisten op deze wijze te vluchten naar het Westen. Toen de overheid deze vluchtwegen ontdekte ontstond er een kat en muisspel tussen de bouwers van nieuwe tunnels en agenten van de Stasi.

22

Reisinformatie:Een vijfdaagse reis naar Frankrijk langs plekken die herinneren aan de Hugenoten, Catharina de Medici en Willem van Oranje. Met prachtige kastelen, paleizen en verhalen.

Datum: 10 t/m 14 augustus 2015Vertrek: Utrecht P&R WestravenPrijs: 2- pers.kamer € 990,- p.p. 1- pers.kamer € 1090,- p.p.Reisleider: Jo BlomInclusief: In deze 5-daagse reis zijn alle kosten voor vervoer, hotels, maaltijden, gidsen, entrees, informatiepakket en koffie/thee inbegrepen.

REIS OVER cATHARINA DE MEDIcIEen reis vol verhalen langs prachtige plekken

We schrijven het jaar 1572. De hoogopgelopen godsdienstspanningen houden Europa in de greep. In de Nederlanden, het rijkste deel van Europa, woed een vrijheidsstrijd voor meer onafhankelijkheid van het machtige Spaanse Rijk dat de belastingdruk steeds verder opvoerd.Dan worden er in het voorjaar van 1572 een aantal belangrijke schaakstukken verschoven. Onverwacht veroveren de Geuzen Den Briel en verspreidt de opstand zich als een olievlek over Holland. Willem van Oranje stelt daarop zijn plannen bij en probeert de opstandelingen te hulp te komen door met huurlegers de Nederlanden vanuit Frankrijk en de Duitse gebieden binnen te vallen. Aldus verliep het jaar 1572 met wisselende successen en nederlagen.

Een machtig figuur in Frankrijk was in die tijd Catharina de Medici. Catharina was een dochter van Lorenzo II de’ Medici, hertog van Urbino, die op zijn beurt weer een neef van paus Leo X was. In de ogen van het overwegend katholieke Frankrijk vormden de protestantse Hugenoten een probleem. Dat resulteerde, in weer datzelfde jaar 1572, in de moordpartij op Hugenoten tijdens de Bartholomeüsnacht van augustus. Duizenden Hugenoten vonden in die nacht en de daaropvolgende dagen de dood, waaronder ook prominente Fransen. Catharina de Medici speelde in dit verhaal een dubieuze hoofdrol.

Het zijn deze verhalen met tal van zijtakken die deze reis langs zullen komen. Zijtakken als de verovering van Mons door Lodewijk van Nassau, de invloed van admiraal Gaspard de Coligny op het Franse hof en de populariteit van koning Hendrik IV.

Historica Jo Blom heeft van al deze verhalen een bijzondere reis naar Frankrijk voorbereid.

Programma op hoofdlijnenWe reizen vanaf Utrecht richting Frankrijk. Onderweg zal Jo Blom de verschillende achtergronden en hoofdpersonen alvast toelichten. Een eerste stop maken we bij Château Fort de Guise bij Saint Quentin waar we een aantal tegenstanders van Hugenoten tegen komen. Ook bezoeken we Crépy-en-Valois waar de Valois-koningen vandaan stammen.

De dag erna reizen we verder zuidwaarts. We bezoeken het Paleis Saint-Germain-en-Laye en reizen naar Poissy waar in 1561 geprobeerd is katholieken en protestanten met elkaar te verzoenen.

Verder gaat de reis naar de Loire waar we een aantal prachtige kastelen bezoeken zoals die in Amboise, Chenonceau en Blois.

Ook brengen we een bezoek aan het kasteel van Fontainebleau waar weer talloze verhalen liggen. Al was het alleen maar omdat in de 17e eeuw Lodewijk de XIV met het Edict van Fontainebleau het Edict van Nantes herriep en een eeuw later de godsdiensttwisten weer oplaaiden.

Op de terugreis bezoeken we onder andere het prachtige Pierrefonds.

23

Reisinformatie:Ga mee naar Lissabon waar we kennismaken met de concurrent uit de 17e eeuw en de Portugese geschiedenis beleven

Datum: 18 t/m 22 mei 2015Vertrek: Schiphol AirportPrijs: 2- pers.kamer € 1095,- p.p. 1- pers.kamer € 1195,- p.p.Reisleider: Drs. A. VijgenInclusief: In deze 5-daagse reis zijn alle kosten voor vliegtickets, vervoer, hotels, maaltijden, gidsen, entrees, informatiepakket en koffie/thee inbegrepen.

LISSAbON Stad met een rijke en bewogen historie

De Fenicische vestiging uit 1000 v. Chr. genaamd Alisubbo (goede haven) groeide onder de Romeinen uit tot een belangrijk handelscentrum. Rond het jaar 700 na Chr. geven de Moren de stad haar naam Al-Ishbunah. Zij werden ruim vierhonderd jaar later met behulp van Kruisvaarders verdreven. Onder Emanuel de Eerste, naamgever aan de laat-gotische Manueline bouwstijl, begon voor Portugal de Gouden Eeuw en de vestiging van een groot koloniaal rijk.

Dag 1, Joodse geschiedenis en eerste kennismakingWe vliegen rechtstreeks van Amsterdam naar Lissabon. Na een eerste tussenstop in het hotel beginnen we al wandelend onze kennismaking met het Joods Lissabon. Hoewel een groot deel van de oude Juderia’s bij de aardbeving van 1755 zijn verwoest, zijn hier en daar nog restanten te vinden. Later nemen we de boot naar Casilhas aan de overzijde van de Taag.

Dag 2, Ontdekkers en grondleggersWe beginnen de dag in de voetsporen van Portugese ontdekkingsreizigers in het Mosteiro dos Jeronimos. Dit schitterende klooster in Manueline stijl herbergt de tombe van Vasco de Gama. Hier tegenover rijst als de voorplecht van een schip het monument op dat ter ere van de Portugese ontdekkingsreizigers werd opgericht. Een korte wandeling naar de Torre de Belem geeft ons de mogelijkheid te reflecteren op de koloniale macht die Portugal was en de concurrentiestrijd die zich ontwikkelde met onder andere de Nederlanden in de 17e eeuw.Later die middag gaan we op weg naar de beginhalte van de fameuze Electrico 28. De werkelijk adembenemende tramrit door de nauwste straatjes en steilste hellingen brengt ons in het oudste deel van de stad.

Dag 3, Koningen en revolutieWe beginnen de dag met een korte treinrit voor een bezoek aan het Sintra en Peña kasteel, dat in het midden van de 19e eeuw gebouwd werd voor een van de laatste koninginnen van Portugal: Dona Maria II. Op de terugweg naar Lissabon stoppen we in Palacio de Queluz van Dona Maria I. Het suikerzoete ‘stadspaleis’ geeft ons een fraai beeld van het Portugese hofleven in de tweede helft van de 18e eeuw. In dit Portugees Versaille worden barok, rococo en neoclassicistische stijlen verenigd. Deze avond zullen we een concert bijwonen van, de door de UNESCO als immaterieel erfgoed bestempelde muziekstijl, Fado.

Dag 4, Schrijver en stadshersteller Wie Lissabon zegt, zegt Fernando Pessoa (Lissabon 1888 – 1935). Met een bezoek aan het geboortehuis van Pessoa maken we kennis met de meest betekenisvolle dichter uit de twintigste eeuw. We volgen zijn voetstappen door de stad met een wandeling langs diverse markante Pessoa punten en drinken een bica bij Café de Brasilera.De aardbeving van 1755 had een verwoestend effect op de stad. Het kondigt ook een grootse stadsvernieuwing aan. De dan eerste minister Sebastião José de Carvalho e Melo, bekend als Markies van Pombal drukt een markant stempel op de stad met planmatig aangelegd elkaar recht kruisende straten.

Dag 5, Het Lissabon van vandaagWe brengen onder andere een bezoek aan de LX Factory, het epicentrum van de hedendaagse kunst en cultuur. Dit vervallen voormalig industriecomplex herbergt sinds 2008 meer dan 150 kunstenaars en artiesten en vormt daarmee het hart van de hedendaagse creatieve industrie in Portugal.

24

Reisinformatie:Een tweedaagse reis naar Ieper en omgeving over de Eerste Wereldoorlog

Datum: 24 t/m 25 april 2015Vertrek: Utrecht P&R WestravenPrijs: 2- pers.kamer € 265,- p.p. 1- pers.kamer € 295,- p.p.Reisleider: Ben de ReeInclusief: In deze 2-daagse reis zijn alle kosten voor vervoer, hotel, maaltijden, gidsen, entrees, informatiepakket, koffie/thee inbegrepen.

WO1 IN VLAANDEREN2-daagse reis naar Ieper

Een eeuw later is de Eerste Wereldoorlog verre van verdwenen in de Vlaamse Westhoek. Honderden monumenten, de tientallen sites die de Salient rond Ieper markeren en de vele Britse toeristen maken de impact van de gebeurtenissen duidelijk. Vier jaar lang was dit een frontzone met wereldwijde betekenis. De Eerste Wereldoorlog heeft het hele verdere van de twintigste eeuw getekend.

Tijdens deze reis naar Ieper en Diksmuide bezoeken we materiële overblijfselen als, loopgraven, begraafplaatsen, monumenten en musea. Deze plaatsen van herinnering worden met elkaar in verband gebracht door literaire getuigenissen van soldaten en ooggetuigen van het oorlogsgeweld. Een waardevolle kennismaking met de Eerste Wereldoorlog, die door de reisbegeleider in een overzichtelijk historisch kader wordt geplaatst.

ProgrammaDag 1, Ieper en ‘The Menin Road’Vanaf Utrecht reizen we naar de Vlaamse Westhoek. De eerste stop is het Hooge Crater Museum aan de Meense weg naar Ieper. In 1915 probeerde Britse troepen, door 1700 kg explosieven tot ontploffing te brengen, dit strategische punt te veroveren. We gebruiken hier ook de lunch en reizen dan naar Ieper waar het In Flanders Fields Museum in de Lakenhallen wordt bezocht. Tijdens een stadswandeling komen alle markante plekken van deze stad aan bod. Na het diner maken we om 20:00 uur de dagelijkse ceremonie bij de Menenpoort bij waarbij door de lokale brandweer de ‘Last Post’ wordt geblazen. Na afloop hiervan reizen we naar Diksmuide waar we in hotel ‘De Vrede’ aan de Markt overnachten.

Dag 2, de slag om de IJzerrivier Vanuit Diksmuide bezoeken we eerst de Duitse oorlogsbegraafplaats Vladslo met het wereldberoemde treurend ouderpaar van Käthe Kollwitz. Dan concentreren we ons op de Slag om de IJzer met bezoeken aan de Dodengang en de IJzertoren in Diksmuide. We volgen de frontlijn naar het zuiden tot Essex farm cemetry. In de verbandpost die hier was gelegen was de Canadees John McCrea werkzaam. Hij schreef het gedicht ‘In Flanders Fields’. Met een bezoek aan het Bretoens oorlogsmonument ‘Carrefour des Roses’ staan we ook stil bij de eerste Duitse gasaanval in 1915.

In de loop van de middag keren we terug naar Nederland.

Wij organiseren deze reizen over de Eerste Wereldoorlog in samenwerking met de SSEW (Stichting Studiecentrum Eerste Wereldoorlog).

De SSEW is opgericht met als doel om de Eerste Wereldoorlog onder een breed publiek in Nederland bekender te maken. Dit vooral gezien het feit dat de wortels van historische gebeurtenissen van de gehele 20e eeuw terug te voeren zijn naar die oorlog. Met andere woorden, de 20e eeuw kan niet goed begrepen worden als we niet ook kennis hebben van de Eerste Wereldoorlog!

SSEW

25

Reisinformatie:Een vierdaagse reis langs het westelijk front van Ieper tot en met Verdun.

Datum: 11 t/m 14 maart 2015Vertrek: Utrecht P&R WestravenPrijs: 2- pers.kamer € 695,- p.p. 1- pers.kamer € 745,- p.p.Reisleider: Ben de ReeInclusief: In deze 4-daagse reis zijn alle kosten voor vervoer, hotels, maaltijden, gidsen, entrees, infor- matiepakket, koffie/thee inbegrepen.

EERSTE WERELDOORLOG TOuREen complete reis langs het westelijk front

Deze jaren wordt in heel Europa uitgebreid stil gestaan bij de gebeurtenissen tijdens de Eerste Wereldoorlog. In landen als België, Groot-Brittannië en Frankrijk is er heel veel aandacht voor. Niet voor niets staat de Eerste Wereldoorlog daar wel bekend als de ‘Grote Oorlog’. Ook in Europees opzicht is dit het moment waar de kaarten voor de twintigste eeuw geschud werden. In Nederland is de afgelopen jaren ook steeds meer aandacht gekomen voor dit onderwerp. Hoewel we door onze neutraliteit en decennialange onderwaardering voor dit onderwerp een onoverbrugbare achterstand hebben op onze buurlanden.

Tijdens een reis langs het Westelijk front wordt er aandacht besteed aan de oorlogshandelingen maar ook aan het soldatenleven, de burgerbevolking, technologische en culturele ontwikkelingen en de impact van dit conflict op Europa. De reis voert van de Noordzee bij Nieuwpoort tot aan de grote clash tussen Duitsland en Frankrijk bij Verdun.

ReisprogrammaDag 1, woensdagVanaf Utrecht reizen we richting de Vlaamse Westhoek. Hier besteden we aandacht aan de slagen die om Ieper gestreden zijn waarvan de slag bij Passchendaele de meeste herinneringen oproept. Met een bezoek aan Tyne Cot en het museum in Zonnebeke staan we hierbij stil. Ook Langemark wordt bezocht waarna we in Ieper dineren. ’s Avonds wonen we de dagelijkse ceremonie onder de Menenpoort in Ieper bij.

Dag 2, donderdag‘s Ochtends zakken we af naar de Somme streek waar we plekken bezoeken als Beaumont Hamel, Devilwood cemetry en Thiepvall. De monumenten verwijzen naar bevolkingsgroepen uit alle windstreken van het toenmalig Britse wereldrijk die naar Europa werden gebracht om hier te strijden. We besteden de hele dag aan de Slag om de Somme in 1916 waarbij bekende en minder bekende plekken bezocht zullen worden.

Dag 3, vrijdagDe reis gaat oostwaarts voor een bezoek aan de Caverne du Dragon aan de Chemin des Dames. Indrukwekkend om te zien hoe Duitse en Franse troepen hier op sommige momenten van de oorlog in dezelfde grottensysteem bivakkeren. ’s Middags gaan we naar Romagne-Sous-Montfaucon. Hier bezoeken we het grootste Amerikaanse ereveld van WO1. Verder bevindt zich hier een alleraardigst museum over de Eerste Wereldoorlog van de Nederlander Jean-Paul de Vries. We overnachten in Vienne-le-Château.

Dag 4, zaterdagAls eerste bezoeken we de heuvel Vauquois in de Argonnen. Nergens beter dan hier zijn de restanten zichtbaar van de mijnkraters, loopgraven en artilleriebeschietingen zichtbaar die het landschap voorgoed veranderd hebben.Vervolgens bezoeken we de velden rond Verdun. Plekken als Fort Douaumont, ‘L’Ossuaire met monumenten voor joodse en islamitische soldaten en het verdwenen dorp Fleury vertellen het verhaal van het bekendste slagveld van de Eerste Wereldoorlog. In de loop van de middag vangen we de terugreis aan naar Nederland waar we in de loop van de avond arriveren.

26

Reisinformatie:Een vierdaagse reis naar München en Neurenberg over de opkomst en ondergangvan het Derde Rijk.

Datum: 23 t/m 26 september 2015Vertrek: Schiphol AirportPrijs: 2- pers.kamer € 890,- p.p. 1- pers.kamer € 950,- p.p.Inclusief: In deze 4-daagse reis zijn alle kosten voor vliegtickets, vervoer, hotels, maaltijden, gidsen, entrees, informatiepakket, koffie/thee inbegrepen.

MüNcHEN EN NEuRENbERGOpkomst en ondergang van het Derde Rijk

Het blijft fascineren hoe in de twintigste eeuw Europa zo verscheurd kon worden door fascistische krachten. Was de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij (NSDAP) wel fascistisch te noemen? Welke ideologie lag hieraan ten grondslag? En hoe kon deze partij de macht grijpen en Duitsland tot een dictatuur maken?Nergens beter dan in Beieren is de opkomst en de ondergang van Nazi-Duitsland te zien. In München waar het allemaal begon en Neurenberg waar het eindigde met de tribunalen na de oorlog. Tijdens deze reis bezoeken we ook de Beierse Alpen. Hoge Nazi-partijleden hadden hier huizen waar ze van tijd tot tijd verbleven. Het bekendste hiervan is het Adelaarsnest waar Hitler vaak verbleef.

Dag 1We vliegen ‘s morgens van Amsterdam naar München. Hier aangekomen staat een bus voor ons gereed en bezoeken we ’s middags eerst Dachau. Kort na de machtsovername door de nationaalsocialisten in 1933 konden de Duitse gevangenissen de stroom politieke tegenstanders van het nazisme niet meer verwerken. In een totaal verarmd dorp, enkele kilometers ten noorden van München, werd het eerste Duitse concentratiekamp ingericht. We bezoeken dit indrukwekkende monument en worden hier rondgeleid. Aan het einde van de middag reizen we naar ons hotel in München.

Dag 2Deze dag brengen we geheel in München door. Een gids leidt ons door de stad. Na de Eerste Wereldoorlog was München de plek waar Adolf Hitler samen met andere de Nazipartij oprichtte. Zelf noemde hij dit de ‘Hoofdstad van de Nazibeweging’. Tijdens dit bezoek ziet u hoe de politieke ambiance van de jaren ’20 en ’30 door crisissen, frustratie en onzekerheid radicaliseerde en Hitler een basis gaf voor zijn gewelddadige rijk. Plekken waar eens de Nazi’s kantoor hielden en de voor de Führer gebouwde monumenten aan de Königsplatz komen we tegen. ’s Middags bezoeken we het Jüdisches Museum. Voorjaar van 2015 wordt er ook een nieuw documentatiecentrum geopend op de plek waar eens het ‘Braunes Haus’ stond, het hoofdkwartier van de NSDAP.

Dag 3Met de trein reizen we naar Neurenberg waar we het grote Zeppelinveld bezoeken. Het was één van de eerste projecten van Albert Speer voor de Nazipartij. Hier werden de massale partijdagen georganiseerd. Op deze plek bevindt zich ook een documentatiecentrum waar veel informatie te vinden is over de opkomst van de Nazipartij. ’s Middags verplaatsen we ons naar het paleis van justitie in Neurenberg waar een tentoonstelling te vinden is over de Tweede Wereldoorlog processen. We krijgen hier een rondleiding waarbij we ook de zogenaamde kamer 600 waar de processen plaats vonden, zullen bezoeken.

Dag 4Met een touringcar maken we een excursie naar de Beierse Alpen. Bij Berchtesgaden hadden verschillende Nazi kopstukken, waaronder Hitler zelf, een huis laten bouwen. Enkele van die huizen waren met tunnels verbonden. De meeste huizen zijn tijdens de oorlog vernietigd maar het gangenstelsel overleefde de oorlog. Een documentatiecentrum laat de Nazi geschiedenis in dit gebied zien en een deel van het gangenstelsel is toegankelijk. Aan het einde van de middag vliegen we vanaf München terug naar Schiphol.

27

Reisinformatie:Een driedaagse reis naar de Noord-Duitse steden Wilhelmshafen en Bremerhaven over onderzeedienst en de Tweede Wereldoorlog.

Datum: 27 t/m 29 augustus 2015Vertrek: Utrecht P&R WestravenPrijs: 2- pers.kamer € 395,- p.p. 1- pers.kamer € 435,- p.p.Inclusief: In deze 3-daagse reis zijn alle kosten voor vervoer, hotels, maaltijden, gidsen, entrees, infor- matiepakket, koffie/thee inbegrepen.

REIS NOORD-DuITSLANDMaritieme historie

Met bezoeken aan de Noord-Duitse marinehavens als Wilhelmshaven en Bremerhaven krijgt u een fascinerende blik in maritieme geschiedenis. In de negentiende eeuw begon Duitsland met de bouw van de keizerlijke marine. Dat resulteerde tijdens de Eerste Wereldoorlog in de zeeslag bij Jutland tot een treffen tussen de Duitse en Britse slagschepen. Gerekend naar het tonnage van de rechtstreeks betrokken schepen is dit de grootste slag uit de maritieme geschiedenis. De ervaringen die de Duitse marine tijdens de Eerste Wereldoorlog opdeed met de onderzeedienst legden de kiem voor het succesvolle optreden, vanuit Duits oogpunt in die tijd, van de onderzeeboten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast werd dit gebied, vanwege de havens en industrie, zwaar gebombardeerd in de laatste oorlogsjaren.

Dag 1We reizen van Amersfoort naar Noord-Duitsland. Als eerste bezoeken we in Ost-Friesland het Deutsche Marinemuseum in Wilhelmshaven. We staan hier stil bij de geschiedenis van de Duitse marine en komen Tweede Wereldoorlog artefacten tegen als een Seehund tweemansduikboot, de scheepsbel van Kreuzer Admiral Scheer, pantserplaten van slagschip Tirpitz en vele kleinere voorwerpen. We eindigen de dag in Bremerhaven waar we in een hotel overnachten.

Dag 2Deze dag komen we weer terug bij de Duitse marine. Ditmaal met een bezoek aan het Deutsches Schiffahrtsmuseum Bremerhaven en gaan we aan boord van de Unterseeboot Wilhelm Bauer. Dit is het enig overgebleven exemplaar van het legendarische type XXI. Tussen 1943 en ‘45 werden 118 exemplaren gebouwd. De XXI was de eerste onderzeeboot die ontworpen was om geheel onder water te functioneren.Het Deutsches Schiffahrtsmuseum geeft een overzicht van de maritieme ontwikkeling in de Duitse gebieden sinds de middeleeuwen met daarbij ook veel aandacht voor de Duitse Marine sinds 1848. ‘s Middags blijven we bij het onderwerp onderzeeboten dat zo een belangrijk deel uitmaakte van de slag om de Atlantische oceaan. Vlakbij Bremen vinden we de onderzeebootbunker Valentin. De indrukwekkende dikte van de muren laat zien hoe belangrijk de marine de onderzeebootoorlog vond. Hier werd door duizenden dwangarbeiders gebouwd aan onderzeeboten.

Dag 3We starten de dag met een bezoek aan het Pantsermuseum in Munster. Het museum laat het ontstaan en de ontwikkeling zien van Duitse tanks, van 1916 tot heden. Er staan een groot aantal beroemde modellen tanks opgesteld uit de Tweede Wereldoorlog.In de loop van de middag keren we terug naar Nederland.

28

The Mdina Gate - Malta

HISTORIZON IS bEZIG MET DE VOORbEREIDING VOOR EEN REIS NAAR MALTA IN HET NAJAAR VAN 2015.

IN HET VOLGENDE MAGAZINE VERScHIJNT HIEROVER MEER INfORMATIE.

ALS U GEINTERESEERD BENT HOUDEN WIJ U GRAAG VAN DE VOORTGANG OP DE HOOGTE.

reis naar malta in het najaar van 2015

duizenden jaren europese geschiedenis

Kruisvaarders

Johannieterorde

Napoleon

Valletta

Megalithischetempels

Kathedraal van Mdina

BarrakkaTuinen

Kruispunt vanbeschavingen

29

The Mdina Gate - Malta

Reisinformatie:Een driedaagse reis naar de Noord-Friesland met tal van cultuur historische verhalen en bezichtigingen.

Datum: 7 t/m 9 juli 2014Vertrek: Utrecht P&R WestravenPrijs: Nog niet bekendInclusief: In deze 3-daagse reis zijn alle kosten voor vervoer, hotels, maaltijden, gidsen, entrees, infor- matiepakket, koffie/thee inbegrepen.

bEZOEK OOSTERGOCultuurhistorische reis Noord-Friesland

Oostergo is een dunbevolkt landschap met oeroude terpen. De steden Leeuwarden en Dokkum zijn veruit de grootste nederzettingen in het gebied, dat verder veel kleine dorpen telt. Buiten de Waddenzeedijk liggen in het noordwesten de hoog opgeslibde kwelders, tot soms een kilometer breed. Al sinds duizenden jaren voor het begin van onze jaartelling vestigen zich hier bewoners en houden zich staande. Het is niets voor niets dat Bonifatius naar dit gebied trok. Er woonden mensen!

Ook vandaag de dag is het een prachtige streek om naar toe te trekken doormiddel van een reis die de ontwikkeling van Friesland zichtbaar en voelbaar maakt. Deze tijdreis brengt de al maar doorgaande ontwikkeling van het landschap, de samenleving met burgers en adel, en de agrarische- en visserijactiviteiten in beeld. Van de Middeleeuwen tot nu met aspecten als zeespiegelstijging en verzilting, van kustvisserij tot oesterteelt in de Waddenzee.

Deze ontwikkelingen hebben in grote delen van Nederland plaats gehad maar zijn juist in Friesland nog goed zichtbaar doordat de structuur meer hetzelfde is gebleven.

Op hoofdlijnen ziet het programma er als volgt uit:Dag 1, Het erfgoed van klooster ClaercampMiddeleeuwse grondpatronen en materialen zoals kloostermoppen zijn nog steeds herkenbaar in het landschap en de kerkenbouw. Het erfgoed van de Cistercienser monniken van Claercamp zijn het waterbeheer zoals de zeesluizen, landbouw in terpenlandschap, handelswegen en de turfeconomie in de Friese Wouden. We bezoeken de archeologische site van het klooster Claercamp en terpen in en om Dokkum zoals de hoogste terp van Friesland in Hogebeintum. Vlakbij in Hantum is ook eigentijdse kloosterassociatie te vinden. De Tibetaans-Boeddhistische stupa, die we ook zullen bezoeken.

Dag 2, Rijk en arm in de Friese WoudenFriesland is ook het gebied van de Friese staten en stinsen. Door het gebruik van kostbare steen voor hun woningen onderscheidde de rijke elite, de hoofdelingen, zich van de rest van de bevolking. Meestal waren de stinzen verdedigbare torens op een kunstmatige verhoging, een wier, of op een omgracht terrein. Van de honderden die er ooit in Friesland waren, is slechts een enkele torenstins bewaard gebleven. Deze Schierstins in Veenwouden staat ook op het programma. Het leven van de gewone man komen we tegen staat in het cultuurhistorisch centrum ‘De Sûkerei’ in Damwâld. Daarbij zorgen we voor een avondprogramma met een verhalenvertaler van Noord-Friese streekverhalen waarin het standsverschil tussen rijk en arm, boer en arbeider, bijgeloof en mirakels langskomen.

Dag 3, Vissersramp en zoute kwel Deze dag besteden we aan de zichtbare beleving van kustgebied en landaanwinning. De strijd met de zee zowel voor de historisch-maritieme kustvisserij alsook voor de landbouw die door de zeespiegelstijging te maken heeft met verdroging en verzilting.We doen dit door met een replica van een historisch zeilend vissersschip, De Wierumer Aek, uit Moddergat een tocht te maken langs de oude zeeverbinding van stad naar de Waddenkust. In Paesens-Moddergat besteden we aandacht aan de historische vissersramp in 1883. Ook is hier te zien hoe er zilte landbouw aan de kust wordt bedreven met de ontwikkeling van nieuwe gewassen zoals zeekraal.

30

Reisinformatie:Een vierdaagse reis in de voetsporen van prinses Marianne naar onder andere Erbach aan de Rijn en andere prachtige plaatsen.

De reis zal begeleid worden door Kees van der Leer. Details zijn nog niet helemaal bekend. Deze worden binnenkort gepubliceerd op de website www.historizon.nl en zal te vinden zijn in het volgende Magazine.

Datum: 29 september t/m 2 oktober 2015Reisleider: Kees van der Leer

Prinses Marianne werd in 1810 geboren als jongste dochter van de latere Koning Willem I. Opgegroeid als een knappe sprookjesprinses stond haar leven al snel in het teken van haar liefdesrelatie met haar lakei-bibliothecaris Johannes van Rossum en hun in 1849 geboren buitenechtelijke zoon Johannes Willem. Tegen alle regels van haar tijd in wilde Marianne dit kind, dat ‘uit liefde was geboren’ een normale plek in haar leven geven. De kleine Johannes Willem werd echter door de Oranjefamilie niet geaccepteerd, zelfs niet nadat in 1851 de scheiding werd uitgesproken tussen Marianne en haar officiële echtgenoot Albert van Pruisen, waarbij de rechter aangaf dat hij de ‘enige schuldige was aan de scheiding’.

Om Johannes Willem toch een toekomst te geven, kocht zij voor hem in 1855 het wijnkasteel Reinhartshausen, dichtbij Erbach en Wiesbaden. Dankzij haar organisatietalent, slaagde zij er in de kwijnende wijnbouw bij dit kasteel binnen korte tijd weer winstgevend te maken. Nog steeds behoren deze wijnen tot de top van de Duitse wijnbouw. Vervolgens liet Marianne aan het kasteel een mooie museumvleugel bouwen, waar zij haar bijzondere collectie schilderijen en tekeningen onderbracht. Dit museum was voor eenieder toegankelijk, waarbij de entree-opbrengsten door de Prinses steeds werden geschonken aan een goed doel, waaronder de bouw van een blindenschool in Wiesbaden. De bevolking was blij met de aanwezigheid van de Prinses, want zij had bepaald dat haar verbouwingen steeds door plaatselijke werkkrachten moesten worden uitgevoerd en aankopen altijd bij de plaatselijke middenstand. En als zij met haar gasten op warme zomerdagen naar Schlangenbad reed voor thee in het kuurpark, dan liet zij zich steevast vervoeren met een landauer van de voerman uit Erbach.

De gulheid van Marianne bleek ook rond 1865 toen enkele vooraanstaande Nederlanders en Duitsers het plan opvatten om de toren van het door de Fransen in 1760 verwoeste kasteel van Dillenburg te herbouwen. Marianne, die heel haar leven trots bleef op haar Oranjewortels, betaalde ongeveer twee-derde van de herbouwbouwkosten van deze herinnering aan de bakermat van de Oranjes en liet haar museumdirecteur Kleijn zeven schilderijen maken met taferelen uit het leven van haar voorvader, Willem van Oranje.

In 1861 mocht de 12-jarige Johannes Willem naar de befaamde kostschool van dominee Feller in Dauborn. Toen hij om de kerst te vieren voor enkele dagen naar huis kwam, kreeg hij onverwacht koorts die niet overging. Op kerstavond stierf hij. De diepbedroefde Marianne liet voor haar lievelingskind een kerkje bouwen in Erbach, met een mausoleum waarin hij werd bijgezet. Toen enkele jaren later ook Johannes van Rossum stierf, mocht hij echter van de vrome kerkvaders niet worden bijgezet in het kerkje dat Marianne hen had geschonken. Marianne liet hem toen begraven op het kleine dorpskerkhof naast kasteel Reinhartshausen en plaatste boven zijn graf een indrukwekkend beeld van een zegenende Christus. Toen ook Marianne haar einde voelde naderen moest zij kiezen waar zij begraven wilde worden, in het kerkje bij haar zoon of naast haar geliefde op het dorpskerkhof. Zij koos voor dit laatste en zo werd hun buitenechtelijke liefde een liefde ‘trouw tot in de dood’.

Kasteel Reinhartshausen werd uiteindelijk een hotel waarin nog diverse schilderijen uit de verzameling van Marianne zijn te bewonderen. Op het dorpskerkhof naast het kasteel strekt het Christusbeeld nog steeds zijn zegenende hand uit over het graf met de twee geliefden. Ook het kerkje van Erbach met het mausoleum is te bezoeken en hier is te zien hoe de kerkvaders, als spijtbetuiging, naast een foto van Prinses Marianne een portret van Johannes van Rossum hebben opgehangen.

31

GOUDEN EEUW TOCHTMet het Historisch Nieuwsblad is Historizon van plan ook dit jaar weer een Gouden Eeuw tocht te programeren.

Voorgaande edities met Luc Panhuysen waren een groot succes. We kijken nog naar de mogelijkheid om deze reis te laten aansluiten op Sail 2015. In dat geval zal de Gouden Eeuw tocht plaatsvinden van 17 t/m 21 augustus 2015. Houdt u ook hiervoor de website van het Historisch Nieuwsblad in de gaten: www.historischnieuwsblad.nl

bELEEf SAIL 2015Maritiem hoogtepunt van 19 t/ 23 augustus

Sinds 1975 organiseert de stad Amsterdam om de vijf jaar een enorm maritiem spektakel. Zeilschepen van over de hele wereld en prachtige replica’s van historische schepen zetten ook dit jaar weer koers naar Amsterdam om erbij te kunnen zijn.

Tijdens de negende editie van dit evenement zullen er weer veel grote zeezeilschepen (tall ships) in Amsterdam te zien zijn. Aangekondigd is al de komst van de Australische Young Endeavour en uit Spanje de replica van het schip Nao Victoria, dat als eerste zeilschip tussen 1519 en 1522 een succesvolle reis rond de wereld maakte. Ook het Franse zeilschip Belem komt naar Amsterdam.

Historizon is met een aantal partijen in gesprek om tijdens dit evenement een historisch programma in Amsterdam te organiseren. De details zijn op dit moment nog niet bekend maar zult u waarschijnlijk binnen enkele weken terug kunnen vinden op de website van Historizon.

Spreekt dit u nu al aan? Laat het ons weten via de email, telefoon of post dan houden wij u geheel vrijblijvend op de hoogte.

Kijk op www.historizon.nl voor de laatste informatie of stuur een email naar [email protected].

32

125 JAAR VAN GOGH Een reis langs plekken waar hij woonde en werkte

2015 is het 125e sterfjaar van Vincent van Gogh. Een goede gelegenheid om eens terug te kijken op deze kleurrijke figuur die nog steeds tot de verbeelding spreekt. Dat gebeurt in Europa met diverse tentoonstellingen en in Nederland wordt er in Brabant veel aandacht gegeven aan Van Gogh. Met een driedaagse reis volgen we een deel van deze activiteiten. U krijgt zo een compleet beeld van Van Gogh en zijn tijd met daarbij een keur aan originele werken.In het Belgische Mons in de streek de Borinage is er op dit moment een grote tentoonstelling over Van Gogh waar veel werk verzameld is. Een bezoek aan deze tentoonstelling is het hoofddoel van deze reis.

ProgrammaDe reis gaat vanaf Utrecht naar Mons. Onderweg maken we een eerste stop in Etten-Leur. We bezoeken hier de Van Gogh Kerk, de plek waar de vader van Vincent zeven jaar dominee was en waar hijzelf regelmatig kwam. Een mooi, bijzonder, kleurrijk en inspirerend gebouw. Hier zette Vincent van Gogh zijn eerste stappen als kunstenaar. Niet zo ver daarvandaan komen we terecht in Zundert. Voor een bezoek aan het ‘Vincent van GoghHuis’, een levend kunstcentrum op zijn geboortegrond. Naast een levensbeschrijving komen we met een wandeling door Zundert ook veel te weten over de familie Van Gogh.In de loop van de middag reizen we verder naar Mons waar we overnachten.

Dag 2In Mons, Bergen op zijn Nederlands, bezoeken we de tijdelijke tentoonstelling Van Gogh in de Borinage, de geboorte van een kunstenaar. Ruim zeventig schilderijen, tekeningen en originele brieven van Van Gogh uit diverse internationale collecties, waaronder het Van Gogh Museum en het Kröller-Müller Museum zijn hier samen gebracht. Tevens zijn van andere kunstenaars meer dan twintig werken opgenomen die Van Gogh kopieerde of die van invloed waren op zijn oeuvre. Niet eerder is dit thema zo uitgebreid behandeld in een tentoonstelling.We nemen hier de tijd voor waarbij we zowel met een gids rondgeleid worden als ook er genoeg tijd is om zelf op uw gemak rond te kijken. ’s Middags maken we nog een klein uitstapje naar Wasmes onder de rook van Mons waar het huis staat waar van Gogh een armoedig kamertje huurde.We overnachten weer in Mons. Dag 3Deze dag besteden we aan een programma in de Borinage. In deze streek maakte Van Gogh definitief de omslag van hulpprediker naar kunstenaar. De armoede in de streek en de ontmoetingen met mensen inspireerden hem voor de kunstwerken die hij in deze streek maakte. We snuiven iets op van de sfeer die hier heerste met een bezoek aan de mijn Bois de Cazier. Deze mijn is vooral bekend geworden van een grote mijnramp die hier in 1956 plaats vond.Van Gogh heeft een tijdje gewoond bij een mijnwerker in Cuesmes. We zullen dit huis ook bezoeken.

In de loop van de middag keren we dan weer terug naar Utrecht.

Reisinformatie:Beleef deze driedaagse reis over Vincent van Gogh met veel aandacht voor zijn werken en bezoeken aan de plekken waar hij woonde en werkte.

Datum: 21 t/m 23 april 2015Prijs: 2- pers.kamer € 490- p.p. 1- pers.kamer € 530,- p.p.Inclusief: In deze 3-daagse reis zijn alle kosten voor vervoer, hotels, maaltijden, gidsen, entrees, informatiepakket en koffie/thee inbegrepen.

33

Reisinformatie:Een vijfdaagse verdiepingsreis naar het zuiden van Duitsland over het gedachtegoed van Dietrich Bonhoeffer.

Datum: 12 t/m 16 juni 2015Reisschema: Dag 1, vrijdag 12 juni: Amersfoort - bezoek aan Barmen - Tübingen Dag 2, zaterdag 13 juni: Bezoek aan Tübingen en dan reis naar Ettal Dag 3, zondag 14 juni: Verblijf in klooster in Ettal Dag 4, maandag 15 juni: Bezoek aan München en kamp Flossenburg. Overnachting in Fulda Dag 5, dinsdag 16 juni: Bezoek aan Betheler inrichting in Bielefeld. Terug naar AmersfoortReisleiders: Gerard en Rieke den HertogBegeleiding: Philip VeldhuizenPrijs: 2- pers.kamer € 675,- p.p. 1- pers.kamer € 730,- p.p.Inclusief: In de reissom zijn alle kosten voor vervoer, overnachtingen, alle maaltijden, toegangen en gidsen inbegrepen.

MIJLPALEN OP DE WEG NAAR VRIJHEIDIn 2015 is het 70 jaar geleden dat Dietrich Bonhoeffer in Flossenbürg werd omgebracht. Deze reis volgt Dietrich Bonhoeffers voetsporen in het zuiden van Duitsland. Van Tübingen waar hij gestudeerd heeft naar de bergen van Beieren (Ettal) waar hij heeft gewerkt aan zijn ethiek tot in concentratiekamp Flossenbürg waar hij op 9 april 1945 werd terechtgesteld. Deze indrukwekkende reis is van vrijdag 12 tot en met dinsdag 16 juni 2015.

Op de heenweg bezoeken we Barmen, waar in 1934 de bekende Barmer theologische verklaring werd aangenomen op de eerste synode van de Belijdende Kerk. Op de terugweg krijgen een rondleiding in de Betheler inrichtingen in Bielefeld, waar het Betheler Bekenntnis naar genoemd is, dat mede door Bonhoeffer is opgesteld. Het was één van de eerste ‘belijdenissen’ die werden geschreven om staande te blijven tegenover de verbinding van christelijk geloof en nationaal-socialistische ideologie bij de zgn. ‘Duitse Christenen’. Bethel zelf is een inrichting voor mensen met diverse vormen van beperkingen en is rond 1940 bekend geworden vanwege het verzet tegen de ‘euthanasie’ van de Nazi’s op gehandicapten.

Deze reis is een echte verdiepingsreis. Tijdens de reis door Duitsland in een luxe touringcar worden verschillende thema’s uit het werk van Bonhoeffer belicht door professor en mevrouw Den Hertog. Ook is het de bedoeling om samen te zoeken naar de betekenis van Bonhoeffer voor vandaag.

Bonhoeffer Verdiepingsreis • 12 T/M 16 JuNi 2015

REiSlEiDERS: GERARD EN RiEKE DEN HERTOGBEGElEiDiNG: PHiliP VElDHuiZEN

lEZEN iN BONHOEffERS ETHiEK VERBliJf iN KlOOSTER ETTAl • BARMER THESEN

BEZOEK AAN KAMP flOSSENBüRGBEZiNNiNG EN VERDiEPiNG

34

Maandag 1 tot donderdag 4 juni 2015New EnglandHet eerste deel van de reis voert naar New Engeland. Met een rechtstreekse vlucht van Amsterdam arriveert u in Boston. De stad, bekend van de Boston Tea Party van 1773, is een goede plek om deze reis te starten. Langs de ‘Freedom Trail’ zien en bezoeken we monumenten en musea die de geschiedenis weerspiegelen.

Vanuit Boston maken we een excursie naar Plymouth. Hier arriveerde in 1620 de Mayflower wat het begin van New England markeerde. Donderdag 4 en vrijdag 5 juni 2015PhiladelphiaVoor het tweede deel van de reis vliegen we naar Philadelphia. De stad waar op 4 juli 1776 de onafhankelijkheidsverklaring werd getekend. Daarmee is dit een belangrijk punt op onze reis. In het Independence National Historic Park bezoeken we de verschillende gebouwen en musea die hieraan herinneren. Ook wordt hier aandacht besteed aan de sporen die in het moderne Amerika terug te vinden zijn van deze gebeurtenis.

Vrijdag 5 tot maandag 8 juni 2015Washington DCDe trein brengt ons naar Washington DC waar we op de Mall de huidige politiek van de Verenigde Staten terugvinden. Het Capitool en het Witte Huis representeren de Verenigde Staten. Aan de andere kant van de Potomac rivier komen we met bezoeken aan Alexandria en Mount Vernon George Washington tegen.

Maandag 8 tot vrijdag 12 juni 2015VirginiaEen laatste hoogtepunt van deze reis is een bezoek van een paar dagen aan de staat Virginia. Met een bezoek aan Richmond, de hoofdstad van het Zuiden tijdens de Burgeroorlog en bezoeken aan Williamsburg en Jamestown waar herinneringen aan de kolonisten worden leven gehouden kenmerken dit bezoek. Ook Charlottesville met de door Thomas Jefferson gestichte ‘University of Virginia’ staat op het programma.

Vanuit Washington vliegen we terug naar Nederland. Eventueel is het ook goed mogelijk om uw verblijf nog een aantal dagen te verlengen.

fOuNDING fATHERSEen reis met Amerikakenner Frans Verhagen

Reizen langs de Amerikaanse Oostkust met Frans Verhagen is een geschiedenisles voor fijnproevers. Hier werd het moderne Amerika geboren. Op de plekken die we bezoeken werden keuzes gemaakt die tot op de dag van vandaag actueel zijn.

De dertiendaagse reis brengt u van Boston in New England, via Philadelphia en Washington DC naar de boeiendste plekken van de staat Virginia. Naast het feit dat u deze reis heel veel van de Verenigde Staten gaat zien wordt ook de geschiedenis van dit land duidelijk. Waardoor u ook weer meer begrijpt van de huidige gang van zaken in de Verenigde Staten.

35

Founding Fathers

Founding Fathers is de naam die in de VS gebruikt wordt voor de grondleggers van de Verenigde Staten van Amerika. Hieronder worden onder anderen verstaan de ondertekenaars van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring, de leden van de Constitutional Convention en andere invloedrijke personen uit de tijd van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog en de eerste jaren van het bestaan van de VS zoals Thomas Paine, Patrick Henry, John Marshall en anderen.

Andere bekende Founding Fathers zijn George Washington, James Madison, Thomas Jefferson, John Adams, Benjamin Franklin, John Hancock en Alexander Hamilton. Verschillende van deze hoofdrolspelers

zullen tijdens de reis behandeld worden.

In de Verenigde Staten beginnen zich de eerste kandidaten alweer warm te lopen voor de presidents-verkiezingen van 2016. Deze reis kan u een goed inzicht geven in de geschiedenis van de Verenigde Staten en de politieke achtergronden van de verschillende partijen verhelderen.

Reisinformatie:Een dertiendaagse reis langs de Amerikaanse Oostkust met Frans Verhagen over de Founding Fathers van de Verenigde Staten. Met bezoeken aan Boston, Plymouth, Philadelphia, Washington en Virginia. Datum: 1 t/m 13 juni 2015Vertrek: Schiphol AirportPrijs: 2- pers.kamer € 3950,- p.p. 1- pers.kamer € 4450,- p.p.Reisleider: Frans VerhagenInclusief: In deze 13-daagse reis zijn alle kosten voor vliegtickets, vervoer, hotels, maaltijden, gidsen, entrees, informatiepakket, koffie/ thee en excursies inbegrepen.

Frans Verhagen is journalist en publicist. Hij houdt zich vooral bezig met de Verenigde Staten en met de Nederlandse politiek/sociale ordening, met een nadruk op integratie. Hij werkt momenteel aan een boek over (Nederlandse) katholieke politiek tussen de twee wereldoorlogen, een biografie van Abraham Lincoln en een Geschiedenis van Amerika. Zijn artikelen verschijnen regelmatig in de Groene Amsterdammer. In januari 2010 verscheen van zijn hand het aandacht trekkende boek Hoezo mislukt? De nuchtere feiten over de integratie in Nederland. In 2012 verscheen de eerste Nederlandstalige biografie van Abraham Lincoln sinds vijftig jaar, Lincoln. Een geniaal politicus. Ook in 2012: Alle Amerikaanse presidenten, van George Washington tot Barack Obama.

Verhagen behaalde zijn doctoraal rechten en zijn kandidaats sociologie in Groningen en een Masters in Internationale Betrekkingen aan Columbia University in New York. Hij houdt zich al 30 jaar bezig met de Verenigde Staten, als student, als correspondent voor Nederlandse media en later als uitgever en hoofdredacteur van tijdschriften en de website amerika.nl.

Hij schrijft regelmatig opiniërende en achtergrond artikelen over de Verenigde Staten en Nederlandse politiek, en treedt op als deskundige in radio- en tv-programma’s. Hij is hoofdredacteur van www.meiguo.nl, een site over Amerika en China.

36

Deze reis nemen we u mee langs grote en kleine plaatsen in de Hudson Valley: van New York City tot voorbij Albany langs de rivier de Hudson. Er zijn nog verrassend veel sporen terug te vinden van de tijd dat New York Nieuw-Amsterdam heette en de Hudson Valley deel uitmaakte van de kolonie Nieuw-Nederland. Van het 17e-eeuwse stadje Nieuw-Amsterdam resteren onder andere het oude stratenplan en verengelste namen in Lower Manhattan. Langs de rivier de Hudson vinden we nog veel oude huizen, boerderijen, schuren, kerken met begraafplaatsen en straten en Amerikaanse families met Nederlandse namen terug. Tijdens deze vijftiendaagse reis door de prachtige Hudson Valley krijgt u veel te zien – en te horen – over het Nederlandse verleden in dit deel van Amerika. We vertellen hoe de Nederlandse kolonisten hier leefden. Over hun bijzondere contacten met de indianen van de Hudson Valley, van wie we een interessante collectie voorwerpen laten zien. We gaan zien hoe de tot slaaf gemaakte Afrikanen in de kolonie woonden en werkten. Dit wordt een zeer complete cultuur-historische belevenis over het leven van onze voorouders in Amerika.

Dag 1 Amsterdam – New YorkNa de vlucht brengen we u naar het hotel, waar we de komende 3 nachten zullen blijven.

Dag 2 BrooklynVandaag bezoeken we in Brooklyn een boerderij die al in de Nederlandse tijd is gebouwd. Ook gaan we naar de Salt Marshes, een natuurgebied met getijdenverschillen dat de Nederlandse kolonisten aan het vaderland herinnerde. ’s Middags heeft u de tijd aan u zelf, die u in Brooklyn of op Manhattan kunt doorbrengen. Natuurlijk hebben we tips waar u naartoe kunt gaan!

Dag 3 Staten IslandOp Staten Island gaan we in Historic Richmond Town terug in de tijd. Hier vinden we onder andere de oudste school van Amerika. Na een lunch met gerechten uit een zeventiende-eeuws, Nederlands kookboek brengen een bezoek aan een plaatselijke museum.

Dag 4 Pocantico Hills en Irvington TownWe laten New York City voorlopig achter ons. Na een korte stop bij een hedendaagse boerderij annex koffiehuis in Pocantico Hills rijden we naar Sunnyside, het voormalige huis van de Amerikaanse schrijver Washington Irving, een

naam die we deze reis vaker zullen tegenkomen. Na de rondleiding vervolgen we onze tocht langs de Hudson om te eindigen in ons hotel in Peekskill.

Dag 5 Sleepy HollowVandaag rijden we naar Sleepy Hollow, bekend van Washington Irvings ‘De legende van Sleepy Hollow’. Hier bezoeken we een unieke boerderij met een op waterkracht aangedreven graanmolen, de Philipsburg Manor. Het huis is begin 18e eeuw gebouwd door de Nederlandse familie Philipse. Schuin ertegenover bezoeken we de oudste kerk van Amerika, the Old Dutch Church. Tenslotte bezoeken we in Poughkeepsie het Frances Lehman Loeb Art Center met werk van schilders uit de Hudson River School.

Dag 6 Poughkeepsie en RhinebeckWe beginnen de dag met een wandeling over een voormalige spoorbrug over de Hudson. Daarna rijden we verder in noordelijke richting, naar de voormalige woning van F.D. Roosevelt, een Amerikaanse president met Nederlandse roots. We volgen de Hudson verder noordwaarts om deze dag te eindigen in Rhinebeck. Daar staat de voormalige Nederlandse herberg, nu nog steeds een hotel- restaurant de Beekman Arms. We overnachten in, of in de buurt van, Rhinebeck.

Reisinformatie:Een vijftiendaagse reis naar New York en de Hudsonvallei met bezoeken aan de talloze sporen van de Nederlandse kolonie die hier in de zeventiende eeuw is gesticht.

Datum: 13 t/m 27 mei 2015Vertrek: Schiphol AirportPrijs: 2- pers.kamer € 2950,- p.p. 1- pers.kamer € 3550,- p.p.Inclusief: In deze 15-daagse reis zijnalle kosten voor vliegtickets, vervoer, hotels op basis van logies en ontbijt, gidsen, entrees, informatiepakket, koffie/thee en enkele voor de groep georganiseerde maaltijden inbegrepen.

NB: Het is mogelijk om aansluitend aan deze reis extra overnachtingen in New York bij te boeken, met eventueel een excursie naar de Niagara Falls.

37

Dag 7 Red Hook en KinderhookIn Red Hook krijgen we een unieke, voor bijna niemand toegankelijke, collectie te zien van gebruiksvoorwerpen, wapens en kleding van Hudson Valley indianen. In Red Hook staat ook de Elmendorph Inn, een voormalige Nederlandse herberg. Na de lunch rijden we naar Kinderhook, waar we het huis bezoeken van een andere Amerikaanse president met Nederlandse roots: Martin Van Buren. We overnachten in Albany, de hoofdstad van de staat New York.

Dag 8 AlbanyVoor Albany, in de Nederlandse periode Beverwijck geheten, vormde de beverhandel jarenlang de belangrijkste bron van inkomsten. We bezoeken het huis van een Nederlandse familie die tot de elite van de kolonie behoorde: de Schuyler Mansion. We lunchen in de voormalige woning van een andere vooraanstaande Nieuw-Nederlandse familie, het Quaekenbush House. ’s Middags gaan we naar het New York State Museum en het New Netherland Institute. Hier worden de WIC-documenten uit de Nieuw-Nederlandse tijd in het Engels vertaald.

Dag 9 Cohoes Falls, Schenectady en AlbanyVia de al door Nederlandse kolonisten geroemde Cohoes Falls rijden we naar Schenectady voor een stadswandeling in de Stockade. De wijk die vroeger door een houten palissade werd beschermd. Na de lunch gaan we terug naar Albany voor een bezoek aan het Albany Institute of History and Art.

Dag 10 Coxsackie en de Catskill MountainsVandaag bezoeken we in Coxsackie het Bronck House, een van de weinige huizen die nog in de Nederlands-koloniale tijd zijn gebouwd. Via Athens, de thuishaven van de replica van Henry Hudson’s De Halve Maen, gaan we richting Woodstock. In de buurt van dit stadje trekken we het beroemde natuurgebied Catskill Mountains in waar we een bustocht en een wandeling maken. We overnachten in Kingston, dat in de 17e eeuw nog Wiltwijck heette.

Dag 11 KingstonIn een deel van het centrum van Kingston vinden we restanten van het stratenplan van het oude Wiltwijck: de Stockade. Hier bezoeken we het Senate House en wandelen langs diverse andere huizen van Nederlands-koloniale families. ’s Middags maken we een boottocht over de Hudson op de ‘Rip Van Winckle’. De naam van dit

Mariska Hammerstein (schrijfster en vertaalster) en haar partner Anco Nanninga (grafisch vormgever en illustrator) hebben allebei een passie voor reizen en geschiedenis. Mariska schreef diverse historische kinderboeken, waaronder Een ordelozen bende/Het New York van Pieter Stuyvesant en Jan Janse, piratenkapitein in Marokko. Dit tweede boek is door Anco, die vaker historische publicaties illustreerde, van tekeningen voorzien. Ze bezochten diverse keren New York en de Hudson Valley en werden steeds enthousiaster over wat er nog van de 17e-eeuwse kolonie Nieuw-Nederland terug te vinden is. Ze besloten een groepsreis te organiseren, waarin ze de hoogtepunten uit deze geschiedenis voor u selecteerden. Mariska en Anco nemen u mee om onderweg de bezienswaardigheden toe te lichten met historische feiten, legendes en anekdotes

over dit voormalige stukje Nederland.

Beiden volgden een ANVR-erkende opleiding tot reisleider.

schip komt uit Washington Irvingtons ‘De legende van Rip Van Winckle’.

Dag 12 New PaltzVia het charmante plaatsje Hurley rijden we naar New Paltz. Daar bezoeken we Huguenot Street, waar nog zeven gebouwen uit de 17e eeuw staan. De straatnaam geeft al aan wie de oorspronkelijke bewoners waren: gevluchte Hugenoten. Deze dag organiseren we een wijnproeverij op de Adair Vineyards, in een voormalige Nederlandse schuur.

Dag 13 New YorkTerug in New York City bezoeken we eerst het Dyckman House, een Nederlandse boerderij uit de vroege 18e eeuw. We maken een bustour langs plaatsen die aan de vroegere directeur-generaal Stuyvesant herinneren en een stadswandeling in Lower Manhattan.

Dag 14 New YorkDeze dag brengt u deels op uw eigen manier door. ’s Middags gaan we naar vliegveld om de thuisreis te beginnen. De vlucht terug is een nachtvlucht zodat u de volgende morgen op Schiphol arriveert.

38

Het Historisch Nieuwsblad en Historizon organiseren in het najaar van 2015 een unieke reis naar Zuid Afrika die u nergens anders vindt. Van de VOC geschiedenis in Kaapstad, via de gevechten tijdens de Boerenoorlog in Bloemfontein naar het hart van de Boerenrepubliek in Transvaal. Daarnaast is er uitgebreid aandacht voor andere onderwerpen die zuid Afrika kenmerken zoals de geschiedenis van de apartheid en kijken we naar de huidige staat van het land. Met een keur van historici worden bezoeken aan bijzonder locaties afgewisseld met historische achtergronden. Waarbij verhalen zowel van de blanke als de zwarte zijde belicht worden.

Reis

zuid-Afrika

Deze reis wordt georganiseerd in samenwerking met het Historisch Nieuwsblad

Bas Kromhout is zelfstandig historicus en journalist. Zijn artikelen verschijnen onder andere in Historisch Nieuwsblad. In 2012 is hij gepromoveerd op een proefschrift over de Nederlandse SS-voorman Henk Feldmeijer. Sinds enkele jaren houd hij zich bezig met de fascinerende geschiedenis van Zuid-Afrika. Hij werkt aan een biografie over premier Hendrik

Verwoerd, de ‘architect van apartheid’, die in 2016 zal verschijnen.

39

Verblijf in Kaapstad en omgevingDinsdag 20 t/m maandag 27 oktober 2015Het eerste deel van de reis vindt plaats in Kaapstad waar we plekken bezoeken die herinneren aan de VOC tijd van Kaapstad met bezoeken aan het VOC-kasteel, de Compagniestuin met slavenloge en het Burgerwachthuis. Een tweedaagse excursie buiten Kaapstad brengt u onder andere naar Stellenbosch. Naast het VOC thema komt ook de strijd tegen de apartheid aan bod met een bezoek aan Robbeneiland waar we worden rondgeleid door een voormalige gevangene.

In Kaapstad worden een aantal lezingen georganiseerd over verschillende onderwerpen. Zo spreekt de voorzitter van de Afrikaanse Taal Raad, dr. Michael le Cordeur. Wium van Zyl van de VOC vereniging in Zuid Afrika zal een deel van het programma invullen. Historicus prof. Hermann Giliomee is een deskundige op het gebied van de Zuid-Afrikaanse geschiedenis en zal ook komen spreken.

De Boerenoorlog in Bloemfontein en KimberlyMaandag 27 t/m woensdag 29 oktober 2015Bloemfontein is de hoofdplaats van de provincie Vrijstaat (voorheen Oranje Vrijstaat) en één van de drie officiële hoofdsteden van Zuid-Afrika. Bloemfontein werd gesticht door Voortrekkers, Afrikaner kolonisten. We vinden hier verschillende monumenten en herinneringen aan de Boerenoorlog. Ook in Kimberly vinden we veel over de Boerenoorlog zoals het voormalige concentratie kamp. Een ander toeristisch hoogtepunt hier is ‘Die Groot Gat’, wat het grootste met de hand gegraven gat ter wereld zou zijn.

Pretoria en JohannesburgWoensdag 29 oktober t/m maandag 2 november 2015Met een bezoek aan Pretoria komen we aan in Transvaal. We bezoeken hier onder andere het Kerkplein met de oude raadzaal, het Krugerhuis, het Voortrekkermonument, Melrose House en Freedom Park. Met een bezoek aan het Station NZASM staan we stil bij de pogingen een spoorlijn te exploiteren naar de kust en zo onafhankelijker te zijn van de Engelsen. In het nabijgelegen Johannesburg komen we weer in een heel andere periode terecht met onder andere een bezoek aan het Apartheidsmuseum en nabijgelegen Soweto. In Pretoria zullen we weer meerdere lezingen organiseren. Zoals bijvoorbeeld Dr. Manuhele Thotse over het verzet van Afrikaanse koningen tegen blanke kolonisatie. Prof. Fransjohan Pretorius komt de achtergronden van de Boerenoorlog toelichten.

Safari in KrugerparkMaandag 2 t/m woensdag 4 november 2015Een bezoek aan het fascinerende Zuid Afrika kan natuurlijk niet zonder geproefd te hebben van de wonderschone natuur waarom het land bekend staat. Dit doen we met een driedaagse safari naar het Krugerpark waarbij we verblijven in lodges in het park en onder leiding van ervaren gidsen proberen de ´Big Five´ te spotten.

uNIEKE REIS NAAR ZuID-AfRIKAVan de VOC via de Boerenoorlog naar de 20e eeuw

Reisinformatie:Een zeventiendaagse reis naar Kaapstad, Bloemfontein en Pretoria over de VOC, de Boerenoorlog en de Apartheid.

Datum: 20 oktober t/m 5 november 2015Vertrek: Schiphol AirportPrijs: 2- pers.kamer € 4400,- p.p. 1- pers.kamer € 4700,- p.p.Inclusief: In deze 17-daagse reis zijn alle kosten voor vliegtickets, vervoer, hotels, maaltijden, gidsen, entrees, informatiepakket, kofffie/thee en excursies inbegrepen.

40

Tijdens een 14-daagse reis naar dit bijzondere land reis komt u bijzonder veel interessante verhalen en historie tegen. Het is de lange geschiedenis van een kolonie van het Koninkrijk der Nederlanden en de korte geschiedenis van een jong en ambitieus land. De grote verscheidenheid aan culturen, godsdiensten en talen die Suriname gevormd heeft en nog steeds kenmerkt maken deze reis extra bijzonder. En dan is er natuurlijk nog de tropische flora en fauna. Niet voor niets is het eco-tourisme in Suriname een groeiende markt. De ervaring om na een lange vlucht over de oceaan in het oerwoud uit het vliegtuig te stappen en daar aangesproken te worden in je moerstaal is een beleving op zich.

We organiseren natuurlijk weer boeiende ontmoetingen. Zo staan we bij een kok in de keuken over de Surinaamse tafel, we gaan met een journalist om tafel over de Surinaamse politiek, religie komt aan bod in het enige land ter wereld waar een synagoge en een moskee naast elkaar staan. Maar ook literatuur, kunst, geschiedenis en ga zo maar door.

Er wordt deze reis veel gebruik gemaakt van lokale deskundigen. zoals onder andere:

Reis mee

SurinameReis mee

Suriname

Mildred Caprino Hugo Brunings Marina da Costa

41

De reis is in een viertal hoofdstukken te verdelen. Voor de precieze dagindeling zie onze website of vraag het programma aan.

ParamariboParamaribo is de hoofdvestiging van ons verblijf. Van hieruit maken we verschillende excursies. In Paramaribo verblijven we in het prachtig aan de Suriname rivier gelegen hotel Torarica. Paramaribo verkennen we met ervaren gidsen zowel met een bus als te voet. Hoogtepunten zijn de Petrus en Paulus Kathedraal, de markten, Fort Zeelandia, de Nationale Assemblée en de Waterkant. Een ontvangst op de Nederlandse Ambassade geeft inzicht in de verrassende actuele relatie tussen beide landen. We gaan met een Surinaamse kok aan het werk en elke avond genieten we van een ander restaurant. Lezingen worden georganiseerd over geschiedenis, literatuur, politiek, religie en kunst.

Naar het oostenIn een aantal dagexcursies verkennen we de oostelijke districten van Suriname. Een dag naar Marowijne onder leiding van Kenn Doorsoon naar Moengo en omgeving waar de aspecten van de mijnbouw, de binnenlandse oorlog en de kunst aan de orde komen. In Moengo wordt het Contamporay Art Museum bezocht met veel werk van Marcel Pinas. Een dag met Mildred Caprino naar Commewijne waar het Fort Nieuw Amsterdam wordt bezocht In dit openluchtmuseum wordt de geschiedenis van Suriname tentoongesteld. Fort Nieuw Amsterdam werd in de 18e eeuw gebouwd om de plantages op deze oever van de Surinamerivier te beschermen. ’s Middags bezoeken we Marienburg. Voorheen stond hier een suikerfabriek waar het dorp van leefde. Surinaamse rum kwam hier ook vandaan. Inmiddels is de fabriek gesloten en zijn de inwoners van het dorp vertrokken. Ook steken we de Commewijnerivier over voor een bezoek aan Frederiksdorp.

Naar het westenWe maken een excursie naar het westen waar we in Groningen herinneringen vinden aan de Nederlandse boeren die hier in de 19e eeuw een bestaan probeerden op te bouwen. Hiervandaan trekken we door naar Coronie, het kokosnoten district met oude gebouwen en herinneringen aan de Engelse tijd.

Naar het zuidenEen driedaagse excursie naar het binnenland, naar Para en Brokopondo. Bezoeken worden gebracht aan Jodensavanne met haar imponerende geschiedenis, het verrassende Maronmuseum in Pikinslee en de reusachtige stuwdam bij het Brokopondomeer. Een groot deel van deze tocht gaat met korjalen over de Suriname rivier. We overnachten in lodges in het oerwoud.

NEDERLAND – SuRINAMEGeschiedenis – literatuur – politiek – moderne kunst

Reisinformatie:Een veertiendaagse reis naar Suriname waarbij u het complete land leert kennen. Met aandacht voor Parimaribo, de verschillende districten en het binnenland.

Datum: 18 november t/m 2 december 2015Vertrek: Schiphol AirportPrijs: 2- pers.kamer € 2975,- p.p. 1- pers.kamer € 3450,- p.p.Inclusief: In deze 14-daagse reis zijn alle kosten voor vliegtickets, vervoer, hotels, maaltijden, gidsen, entrees, informatiepakket, kofffie/thee en excursies inbegrepen.

42

April

zaterdag 4 aprilDagtocht Maastricht, SymboliekThema: Middeleeuwen (pag. 7)

Woensdag 8 t/m vrijdag 17 aprilReis Nederlandse AntillenThema: Verre Reizen (pag. 14)

zaterdag 18 aprilDagtocht IJmuiden, Atlantic WalThema: 20e eeuw (pag. 7)

Dinsdag 21 t/m donderdag 23 aprilReis Vincent van GoghThema: special (pag. 32)

Vrijdag 24 t/m zaterdag 25 aprilReis Ieper en omgeving, WOIThema: 20e eeuw (pag. 24)

zaterdag 25 aprilMiddag Rotterdam Spionage in WOIThema: 20e eeuw (pag. 7)

zaterdag 25 aprilMiddag Bevrijding Breda door PolenThema: 20e eeuw (pag. 7)

Donderdag 30 aprilDagtocht Joods AntwerpenThema: Religie (zie website)

Mei

zaterdag 2 meiDagtocht Groninger KerkenThema: Middeleeuwen (pag. 8)

Woensdag 6 t/m zaterdag 9 meiAardse paradijzen in ParijsThema: Historie tuinen (pag. 20)

Donderdag 7 meiDagtocht Rotterdam en RijsoordThema: Meidagen 1940 (pag. 8)

zaterdag 9 meiDagtocht Ypenburg, slag om HollandThema: Meidagen 1940 (pag. 8)

Woensdag 13 t/m woensdag 27 meiReis Amerika, Nieuw NederlandThema: Verre reizen (pag. 36)

zaterdag 16 meiDagtocht Slag om de GrebbebergThema: Meidagen 1940 (pag. 8)

Maandag 18 t/m vrijdag 22 meiReis LissabonThema: Europese geschiedenis (pag. 23)

Zaterdag 30 meiDagtocht HanzestedenThema: Middeleeuwen (pag. 8)

Juni

Maandag 1 t/m zaterdag 13 juniReis Amerika, Founding FathersThema: Verre reizen (pag. 34)

zaterdag 6 juniDagtocht over de RijnThema: Republiek (pag. 8)

Vrijdag 12 t/m dinsdag 16 juniReis over BonhoefferThema: Religie (pag. 33)

zaterdag 13 juniDagtocht Zeeland in WOIIThema: 20e eeuw (pag. 8)

Donderdag 18 t/m zaterdag 20 juniReis Slag bij WaterlooThema: Europese geschiedenis (pag. 18)

Vrijdag 19 juni Dagtocht Slag bij WaterlooThema: Europese geschiedenis (pag. 18)

Zaterdag 20 juniDagtocht Hollandse WaterlinieThema: Republiek (pag. 9)

Kijk ook op www.historizon.nl voor actuele gegevens.

Januari

zaterdag 31 januariDagtocht Leiden WetenschapThema: Republiek (pag. 6)

Februari

zaterdag 7 februariMiddag Topstukken RMO LeidenThema: Oudheid (pag. 6)

zaterdag 14 februariDagtocht WOI in NederlandThema: 20e eeuw (pag. 6)

zaterdag 21 februariDagtocht middeleeuws AmersfoortThema: Middeleeuwen (pag. 6)

zaterdag 28 februariDagtocht Amsterdam slavernijThema: Republiek (pag. 6)

Maart

zaterdag 7 maartDagtocht Vikingen in TongerenThema: Middeleeuwen (pag. 6)

Woensdag 11 t/m zaterdag 14 maartReis WOI WestfrontThema: 20e eeuw (pag. 25)

zaterdag 14 maartMiddag Arnhem over inval KozakkenThema: 200 jaar Koninkrijk (pag. 6)

zaterdag 14 maartMiddag Rotterdam Spionage in WOIThema: 20e eeuw (pag. 7)

Dinsdag 17 t/m zaterdag 21 maartReis RomeThema: Oudheid (pag. 10)

zaterdag 21 maartDagtocht Soesterberg, Koude oorlogThema: 20e eeuw (pag. 7)

zaterdag 28 maartDagtocht Stelling Den HelderThema: 200 jaar Koninkrijk (pag. 7)

43

Woensdag 24 t/m zaterdag 27 juniReis WOI WestfrontThema: 20e eeuw (zie website)

Donderdag 25 t/m zaterdag 27 juniReis Emo’s thuisreisThema: Middeleeuwen (pag. 11)

zaterdag 27 juniDagtocht Dodendraad WOIThema: 20e eeuw (pag. 9)

Juli

Woensdag 1 t/m zaterdag 4 juliReis Berlijn DDR tijdThema: 20e eeuw (pag. 21)

zaterdag 4 juliDagtocht Romeinen in NederlandThema: Oudheid (zie website)

Dinsdag 7 t/m donderdag 9 juliReis Friese geschiedenisThema: Middeleeuwen (pag. 29)

Vrijdag 17 t/m zaterdag 18 juliReis Ieper en omgeving, WOIThema: 20e eeuw (zie website)

Augustus

Maandag 10 t/m vrijdag 14 augustusReis Frankrijk Catharina de MediciThema: Europese geschiedenis (pag. 22)

Maandag 17 t/m vrijdag 21 augustusReis Gouden Eeuw VaartochtThema: Republiek (website)

Donderdag 27 t/m zaterdag 29 augustusReis Noord-DuitslandThema: 20e eeuw (pag. 27)

Maandag 31 augustus t/m zaterdag 5 septemberReis Zuiderzee cruiseThema: Republiek (pag. 13)

September

Donderdag 10 t/m zaterdag 12 septemberReis Pays de GaumeThema: Middeleeuwen (pag. 12)

Maandag 21 september t/m zaterdag 3 oktoberReis Sri Lanka / CeylonThema: Verre reizen (pag. 16)

Woensdag 23 t/m zaterdag 26 septemberReis naar München en Neurenberg over WO2Thema: 20e eeuw (pag. 26 )

Dinsdag 29 september t/m vrijdag 2 oktober.Reis Duitsland, Prinses MarianneThema: Vorstenhuizen (pag. 30)

Oktober

Dinsdag 20 oktober t/m donderdag 5 novemberReis Zuid AfrikaThema: Verre reizen (pag. 38)

Dinsdag 27 t/m zaterdag 31 oktoberReis MaltaThema: Europese geschiedenis (pag. 28)

November

Woensdag 18 november t/m woensdag 2 decemberReis SurinameThema: Verre reizen (pag. 40)

Op deze pagina’s staan de dagtochten tot en met juni 2015. Op www.historizon.nl worden dagtochten regelmatig aangevuld en in het Historizon Magazine dat in juni verschijnt zult u de overige dagtochten voor dit jaar vinden.

Voor meer informatie over programma’s kunt u altijd bellen naar 088 6360200 of stuur een email naar: [email protected]

44

Historizon reizen

Vanaf goed bereikbare startlocaties organiseert Historizon haar reizen. Hierbij is er een historicus of schrijver die de gehele reis begeleidt en verdieping geeft aan het thema. Op de diverse locaties maken wij gebruik van lokale gidsen die de details en anekdotes van een bepaalde locatie kunnen uitleggen. Door deze combinatie en de contacten die wij op heel veel plaatsen hebben, kunnen wij toegang verschaffen tot locaties die “niet vanzelfsprekend” zijn. Daarnaast zorgt Historizon zelf tijdens de reizen en dagtochten voor de organisatorische aspecten zodat de gids helemaal voor u beschikbaar is. Omdat ook de groep beperkt wordt tot maximaal 25 personen, kunnen wij het persoonlijke en interactieve karakter van onze reizen en dagtochten waarborgen. U krijgt dan een compleet beeld van een bepaalde gebeurtenis of het leven van een bepaald persoon.

Het is reizen op een prettige ontspannen manier waarbij u een schat aan informatie opdoet. Een naslagwerkje van de dag of reis hoort bij het pakket wat u van ons krijgt. Onze deskundige gidsen brengen u graag de feiten en schetsen u een beeld van de omstandigheden, waarna u zelf u eigen conclusies kunt trekken. Dat geeft vaak genoeg stof tot gesprek. Doordat uw reisgenoten met gedeelde interesses deelnemen aan de programma’s ontstaat er al snel een goede sfeer en interessante gesprekken. Dit te meer daar wij de overnachtingen zoveel mogelijk situeren in kwalitatief goede (minimaal 3 sterren) en bij het thema passende locaties. Wij zorgen ervoor dat er regelmatig gestopt wordt voor koffie, thee en lunch. Zo wordt er zowel voor de lichamelijk als voor de geestelijke mens gezorgd.

Een dag langer blijven?Wilt u graag uw reis verlengen en na de excursies enkele dagen langer blijven? Vraag naar de kosten en de mogelijkheden bij uw boeking.

Opstapplaatsen:Tenzij anders vermeld vertrekken de reizen per touringcar vanaf Utrecht P&R Westraven. Deze locatie is uitstekend te bereiken met zowel OV als met de auto en het scheelt een tijdrovende rit door de Utrechtse binnenstad.

Komt u met het openbaar vervoer dan rijdt er elk kwartier een sneltram vanaf Utrecht Centraal naar P&R Westraven. Deze tram doet er 12 minuten over. Komt u met de auto dan houd u op de A12 de afslag Jaarbeurs aan. (Dit is op de parallelbaan en ook P&R Westraven wordt hier al aangegeven). Onderaan de afslag vindt u dan P&R Westraven. U kunt in deze overdekte en bewaakte parkeergarage uw auto meerdere dagen parkeren voor € 4,50 per dag.

Vertrekplaats van onze vliegreizenOnze vliegreizen vertrekken vanaf Schiphol. Ook zeer goed bereikbaar met openbaar vervoer en de auto. Over het algemeen vliegen wij met KLM of één van haar partners en hebben de vertrektijden zo gekozen dat u ‘s morgens aan kunt reizen. Wilt u liever de avond te voren aanreizen en bij Schiphol overnachten, dan kunnen wij dat uiteraard ook voor u verzorgen.

Vertrekplaats van onze treinreizenOnze treinreizen vertrekken vanuit Amsterdam (of Schiphol) en Rotterdam. Afhankelijk van de route die de trein volgt zijn ook andere opstapplaatsen mogelijk. Per reis wordt u daar in detail over geïnformeerd.

Op al onze reizen zijn onze Algemene Reisvoorwaarden en een garantieregeling van toepassing. U kunt deze voorwaarden vinden op onze website of opvragen via de adresgegevens voor in dit Magazine.

Historizon dagtochten

Tijdens de dagtochten verzamelen we op een goed bereikbare plaats in de stad of streek waar we ons met het programma bevinden. In praktisch alle gevallen is dit een locatie in de buurt van een treinstation. Zodra u zich voor een programma heeft ingeschreven informeren wij u tijdig waar deze locatie is. Deskundige gidsen schetsen het verhaal en we bezoeken de relevante locaties die bij dit verhaal horen. Ook voor de dagtochten geldt dat alle koffie/thee, lunch, entrees, gidsen en vervoer tijdens het programma bij de prijs is inbegrepen.

Vervoerskosten OVTijdens enkele dagtochten wordt er voor verplaatsing gebruik gemaakt van het openbaar vervoer. In die gevallen zijn deze kosten niet in de prijs opgenomen in verband met de uiteenlopende regelingen in het openbaar vervoer. U dient dan dus zelf over een geldig vervoersbewijs te beschikken. In de informatiebrief die u voor elke dagtocht krijgt toegestuurd staan alle details hierover.

45

inschrijfformulier reizen

inschrijven kan ook via de website: www.historizon.nl of via de email: [email protected].

Naam: Mevr. Dhr.

Adres:

Postcode: Woonplaats:

Telefoon:

Emailadres:

Wij adviseren u nadrukkelijk om voor meerdaagse reizen buiten Nederland over een reisverzekering te beschikken. Historizon biedt u de mogelijkheid om direct bij uw boeking een reis- of annuleringsverzekering af te sluiten. Deze verzekeringen brengen wij onder bij:‘Europeesche verzekeringen’. Hiermee heeft Historizon een samenwerkingsovereenkomst.

Kosten reisverzekering: € 1,50(Europa) per dag per persoon ( + eenmalig € 3,50 poliskosten) € 3,10(Wereld) per dag per persoon ( + eenmalig € 3,50 poliskosten)Kosten annuleringsverzekering: 5,5% van de reissom (+ eenmalig € 3,50 poliskosten en 21% ass. belasting)

Wilt u via Historizon een reisverzekering afsluiten? Ja / nee (doorkruisen wat niet van toepassing is)Wilt u via Historizon een annuleringsverzekering afsluiten? Ja / nee (doorkruisen wat niet van toepassing is)

Historizon legt de gegevens van klanten en geïnteresseerden uitsluitend vast voor afhandeling van diensten bij Historizon. Uw gegevens worden niet doorgegeven aan derden.

Stuur dit formulier in een envelop zonder postzegel naar:

HistorizonAntwoordnummer 2362160 VB Lisse

inschrijfformulier dagtochten

inschrijven kan ook via de website: www.historizon.nl of via de email: [email protected].

Naam: Mevr. Dhr.

Adres:

Postcode: Woonplaats:

Telefoon:

Emailadres:

Bent u in het bezit van een museumjaarkaart?:

ja nee

Historizon legt de gegevens van klanten en geïnteresseerden uitsluitend vast voor afhandeling van diensten bij Historizon. Uw gegevens worden niet doorgegeven aan derden.

Stuur dit formulier in een envelop zonder postzegel naar:

HistorizonAntwoordnummer 2362160 VB Lisse

46

inschrijfformulier reizen

inschrijven kan ook via de website: www.historizon.nl of via de email: [email protected].

Ik schrijf mij in voor de reis naar: Op datum:

Met perso(o)n(en)

Op reizen en dagtochten van Historizon zijn de algemene voorwaarden van Historizon van toepassing. U vindt deze voorwaarden op onze website en u kunt ze ook altijd kosteloos aanvragen.

Op de vooruitbetaalde reissom is een garantieregeling van toepassing. Deze garantieregeling is ondergebracht bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden Derden Historizon (SGRDH). De details omtrent deze garantieregeling vindt u op de website en kunt u altijd kosteloos aanvragen.

inschrijfformulier dagtochten

inschrijven kan ook via de website: www.historizon.nl of via de email: [email protected].

Ik schrijf mij in voor de dagtocht: Op datum:

Met perso(o)n(en)

47

Prijsvraag januari 2014

De prijsvraag uit de vorige Historizon Magazine was bovenstaande foto. Ondanks dat het ver weg was herkenden toch een heel aantal het monument. Het beste antwoord was van:

Fam. W. ter Harmsel uit Rijssen met als antwoord:

De foto in het Historizon Magazine januari 2014 laat het Voortrekkermonument zien in Pretoria, Zuid-Afrika. Wij waren daar op 01-11-2013. Het monument is ontworpen door Gerard Moerdijk. Het laat de geschiedenis zien van de “Grote Trek”. Het gebouw is ommuurd door een muur met 64 granieten replica’s van de ossenwagens, waarmee de Voortrekkers ooit de Kaap verlieten om hun geluk in de Transvaal en de Oranje Vrijstaat te beproeven. In het gebouw is een 92 meter lange marmeren muurgravure, die de belangrijkste gebeurtenissen uit de Grote Trek en de Slag bij de Bloedrivier uitbeeldt.

Het gebouw werd dusdanig gebouwd, dat jaarlijks op de middag (12 uur) van 16 december (de dag waarop de Slag uitgevochten werd) de zon een monumentale plaat verlicht, gelegen in een crypte, waardoor het opschrift Ons vir jou Suid-Afrika leesbaar wordt.

Voor het gebouw staat een bronzen standbeeld van een Voortrekker-oermoeder met kind.

Prijsvraag januari 2015

Maar weer eens buiten de landsgrenzen maar het heeft wel alles met Nederland te maken.

Herkent uw onderstaand monument?

Stuur uw antwoord voor 31 maart 2015 naar:[email protected]

of naar:HistorizonPostbus 2832160 AG Lisse

Onder de goedeinzenders verlotenwe een mooie prijs.

Historizon en Munckhof

Sinds 2010 maakt Historizon voor de reizen gebruik van de diensten van Munckhof Groep uit Horst. Zij zijn gespecialiseerd in personenvervoer en reizen in de ruimste zin van het woord. Zo gebruiken we hun bussen voor onze reizen en maken we gebruik van de ticketdesk van Munckhof voor het boeken van vliegtickets.

Binnen Munckhof Groep is de klant het uitgangspunt waarop de kwaliteitszorg in de eerste plaats is gericht. Als ISO-gecertificeerd bedrijf werkt Munckhof continu aan verbetering om een nog hoger kwaliteitsniveau te bereiken. Munckhof voert het Keurmerk Touringcarbedrijf, een kwaliteitslabel waarvoor jaarlijks strenge controles door onafhankelijke controle-instellingen worden uitgevoerd. Maar ook de Rijksdienst voor het Wegverkeer en de Inspectie Verkeer en Waterstaat zien er op toe dat de eisen volledig correct wordt nageleefd.

Bezoek onze weBsite voor meer informatie en achtergronden Bij reizen en dagtochten:

www.historizon.nl

Bellen kan ook:088 63 60 200

Bezoek onze weBsite voor meer informatie en achtergronden Bij reizen en dagtochten:

www.historizon.nl

Bellen kan ook:088 63 60 200

48

Historizon

Postbus 2832160 AG Lisse

www.Historizon.nL

teL. 088 6360200