Hifidelity XS 28

Click here to load reader

 • date post

  24-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  216
 • download

  2

Embed Size (px)

description

HiFidelity XS 28-Bowers&Wilkins vierluik

Transcript of Hifidelity XS 28

 • 4e jaargang _nummer

  28losse verkoop > 0 00 euro

  mensen, muziek en film

  XS VERSIE28 paginas

  Een speciale uitgave van de Hifidelity XS voor Bowers & Wilkins

  Mastering Studio Polyhymnia Laatste der Mohikanen

  Abbey Road StudiosEen bezoek aan de studios in Londen

  ID LoungeInnovatieve kraamkamer

  Bowers & WilkinsSociety of Sound

  speciale editie

  speciale editie

 • 2Society of Sound (pag. 4)

 • 3The best loudspeaker isnt the one that gives the most, its the one that loses the least. Deze gevleugelde uitspraak komt van John Bowers, samen met Ray Wilkins verantwoordelijk voor de oprichting van n van de bekendste, en meest geprezen, luidsprekerfabrikanten ter wereld: Bowers & Wilkins.

  Nadat de twee elkaar tijdens de Tweede Wereldoorlog leren kennen in het Britse leger, beginnen ze na WOII een elektronicawinkeltje in het Zuid-Engelse Worthing. Bowers legt zich daarbij steeds meer toe op het bestuderen, ontwerpen en bouwen van luidsprekers. Halverwege de jaren zestig van de vorige eeuw neemt het merk een vlucht.

  In de speciale editie van Hifidelity die u nu in handen heeft, staan de activiteiten van Bowers & Wilkins centraal. Want het houdt zich met meer bezig dan puur luidsprekers. Innovatie staat hoog in het vaandel bij het bedrijf. Dat is goed terug te zien in het hoofdkantoor van Bowers & Wilkins Benelux in Antwerpen, omgedoopt tot ID Lounge. Een ruimte waar een kleine twintig topmerken een synergetisch platform hebben gecreerd dat dient als voorbeeld van innovatieve en multifunctionele oplossingen.

  Dat gebruikers uitermate tevreden zijn over Bowers & Wilkins, blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat Abbey Road

  Inhoud

  I Bowers & Wilkins:

  Society of Sound

  II Polyhymnia:

  Laatste der Mohikanen

  III Abbey Road Studios:

  Op bezoek bij s werelds bekendste studios

  IV ID Lounge:

  Innovatieve kraamkamer voor interactieve kruisbestuiving

  4

  10

  16

  22

  al ruim 25 jaar luidsprekers van het bedrijf uit Worthing gebruikt. Bij hoge uitzondering openden de vermaarde studios aan de wereldberoemde straat in Londen voor ons de deuren voor een uitgebreide tour door de ruimtes waar sinds 1931 muziekgeschiedenis wordt geschreven.

  Zoals ook iedere vezel van het pand van Polyhymnia in Baarn muziekgeschiedenis ademt. Het in geluidsopname en mastering gespecialiseerde bedrijf wordt gezien als absolute wereldtop. Al is het nog slechts n der laatste der Mohikanen, zo vertelt klankregisseur Jean-Marie Geijssen.

  Dat weerhield Society of Sound, het door Bowers & Wilkins opgerichte muziekplatform, er niet van het Nederlandse bedrijf te benaderen voor een samenwerking. Wat in 2007 begon als platform voor mensen die een passie voor goed geluid delen, is inmiddels uitgegroeid tot een internationaal project waarbij abonnees muziek van zeer hoge opnamekwaliteit kunnen downloaden. Hoog tijd dus voor een kennismaking.

  Vier zeer verschillende verhalen die op het eerste oog niet zoveel met elkaar te maken lijken te hebben, maar door n en hetzelfde met elkaar verbonden zijn: Bowers & Wilkins. Al ruim 45 jaar n van de meest toonaangevende luidsprekerproducenten ter wereld.

  Iets vooraf

 • Wie: Society of Sound Wat: platform

  Waar: wereldwijd

  > reportage

  Bowers & wilkinsSocIEty of Sound

  Het streven naar perfectie in geluid

  1

  4

 • 5Bowers & wilkinsSocIEty of Sound

  En dat de apparatuur van Bowers & Wilkins behoort tot de beste ter wereld, blijkt wel uit het feit dat de bekendste opna-mestudio ter wereld, Abbey Road Studios in Londen, al sinds eind jaren 80 met apparatuur van B&W werkt. Een passie voor goed geluid die het deelt met het Nederlandse Polyhym-nia, waarmee Society of Sound onlangs een samenwerking sloot. De stap vanuit Engeland is daarmee definitief gezet. In deze Hifidelity besteden we aandacht aan muziekplatform Society of Sound en Mastering Studio Polyhymnia, n doen we verslag van ons bezoek aan Abbey Road Studios.

  oorsprongBowers & Wilkins streeft naar de beste geluidskwaliteit en staat erom bekend dat het digitale muziek beter laat klinken dan je ooit voor mogelijk had gehouden, bijvoorbeeld met de veelvuldig bekroonde Zeppelin iPod speaker of de 800 Dia-mond, het paradepaardje van de Britse luidsprekerbouwer.Dus greep het in 1966 in het Zuid-Engelse Worthing opge-richte bedrijf terug naar een discipline waar het al eerder ervaring opdeed. Was het tussen 1988 en 1996 het eigen platenlabel B&W Music waarmee vooral jazz, Latin en elek-tronische muziek aan de man werd gebracht, in juni 2007 volgde de lancering van Society of Sound. Een online com-munity waar niet alleen genformeerd, maar ook gediscus-sieerd kon worden over digitale muziek van hoge kwaliteit. Een platform waar mensen zich konden laten inspireren, lezen over de nieuwste ontwikkelingen of iets opsteken van mensen die dagelijks bezig zijn geluid naar een hoger niveau te tillen.Al snel mocht Society of Sound enkele prominente kopstuk-ken uit de muziekindustrie tot zijn vrienden rekenen. On-der hen bijvoorbeeld Genesis-oprichter Peter Gabriel, Dave Stewart van Eurythmics, componist James Howard en jazz-zangeres Cassandra Wilson. Want net als Bowers & Wilkins, hebben ook veel artiesten een passie voor de best mogelijke geluidsweergave en zagen zij hun zorgvuldig gecomponeerde,

  gearrangeerde en geproduceerde muziek in matige kwaliteit aangeboden door digitale downloadportals.

  groei en projecten Society of Sound groeide mede door die artiesten al snel uit tot een community voor gelijkstemden en sloot een samen-werking met Peter Gabriel. De Engelsman treedt niet alleen op als curator van de dienst, in zijn Real World Studios wor-den tevens opnamen in hoge kwaliteit gemaakt. Om deze via Society of Sound weer aan te bieden aan de abonnees. De leden, nu al ruim twintigduizend in getal, kunnen de door So-ciety of Sound aangeboden muziek vervolgens in drie forma-ten downloaden: Apple Losless voor gebruikers van iTunes en 16-bit FLAC voor mensen die geen gebruikmaken van iTunes. Maar pas echt onderscheidend is de Society of Sound door de introductie van 24-bit FLAC. Heel veel dichter bij het echte studiogeluid, kwam de muziekluisteraar niet eerder in zijn eigen woonkamer.Het principe is simpel. Voor 33,95 (zon 43 euro) per jaar hebben abonnees van de dienst niet alleen toegang tot de ca-talogus van Society of Sound, ze krijgen daarnaast maande-lijks twee nieuwe releases aangeboden in de voornoemde drie formaten. De opbrengst van de dienst wordt genvesteerd in nieuwe producties en artiesten. Diezelfde artiesten wisten de Society of Sound zoals gezegd al snel te vinden. Maar niet alleen juichten zij het initiatief toe, ze droegen ook gelijk een steentje bij om het tot een succes te maken. Wat te denken van (voormalig) frontman Brett Anderson van de Britse band Suede. Vlak na de start van de Bowers & Wilkins Music Club bood hij zijn tweede soloalbum Wilderness in hoge kwaliteit aan via Society of Sound. Dat gegeven is weliswaar niet zo bijzonder, maar dat hij dat drie weken voordat de langspeler elders verkrijgbaar was deed, natuurlijk wel.Sindsdien hebben ze bij Bowers & Wilkins zeker niet stil-gezeten. Op de website van Society of Sound is niet alleen iedere maand nieuwe muziek te downloaden, ook blijft het

  tekst

  jochem geerdink en

  Ben van der Sommen

  fotografie

  Bowers & Wilkins,

  Polyhymnia, jochem

  geerdink en Dr

  Wouters

  Oorspronkelijk bedoeld als platform voor mensen die passie voor goed geluid delen, is Society of Sound vanuit Engeland uitgegroeid tot een internationaal project van Bowers

  & Wilkins. Niet alleen worden zorgvuldig ontwikkelde luidsprekers van

  wereldkwaliteit op de markt gebracht, dankzij Society of Sound wordt ook aan het

  bronmateriaal de nodige aandacht besteed.

  Deel I - Bowers & Wilkins: Society of Sound

 • > repor tage

  Niet alleen worden zorgvuldig ontwikkelde luidsprekers van wereldkwaliteit op de markt gebracht, dankzij Society of Sound wordt ook aan het bronmateriaal de nodige aandacht besteed

  6

 • 7

 • 8> repor tage

  Society of Sound groeide mede door die artiesten al snel uit tot een community voor gelijkgestemden.

 • zoeken naar nieuwe mogelijkheden en samenwerkingsver-banden. Die vond het in Baarn, bij Polyhymnia. Het bedrijf dat voortkwam uit Philips Classics en internationaal hoog aangeschreven staat voor het op locatie opnemen van klas-sieke muziek. Polyhymnia is n van de weinige klassieke muzieklabels die nog eigen opnamestudios heeft, maar voor de eerste collaboratie uitweek naar het Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven.Daar werd in juni met het vermaarde Berlin Philharmonic String Quintet werk van de Tsjechische componist Antonin Dvok opgenomen. Voor Polyhymnia een hele eer. De afge-lopen jaren is dit kwintet uitgegroeid tot n van de beste ge-zelschappen in hun vakgebied, zegt Jean-Marie Geijsen van Polyhymnia. Het repertoire op dit album is in veilige handen bij het ensemble, de interpretatie van het werk zowel muzi-kaal als vanuit technisch oogpunt sublime.

  society of sound en polyhymnia Luc van der Heyden van Bowers & Wilkins kende het Phil-harmonisches Streichquintett Berlin, zoals het officieel heet, al wat langer. Toen ik het voor het eerst hoorde op een priv-feestje een jaar of zes geleden, was ik diep onder de indruk, blikt de Belg terug. Dit kwintet kan alles, het heeft het hoog-ste niveau op het gebied van sonoriteit en muzikaliteit. Ster-ker, het heeft String Quintet in E flat, Op.97 opnieuw gear-rangeerd, mt het gebruik van een double bass en een single viola. Volgens kenners vereist dat niet alle