Het Voorschrift - januari 2012

16
Voor schrift januari - februari 2012 AFGIFTEKANTOOR : MECHELEN MAIL V.U.:LUDO VANGILBERGEN TWEEMAANDELIJKS VUKPP-LID ISSN 1374-3422 ervaren - ontmoeten - geloven Op weg naar PASEN

description

Januarinummer van het tijdschrift "Het Voorschrift" met info over het aanbod van Kleopas voor de veertigdagentijd.

Transcript of Het Voorschrift - januari 2012

Page 1: Het Voorschrift - januari 2012

Voorschrif tjanuari - februari 2012

AFG

IFTE

KA

NTO

OR

: M

EC

HE

LEN

MA

IL

V.U

.:LU

DO

VA

NG

ILB

ER

GE

N

TW

EE

MA

AN

DE

LIJK

S

VU

KP

P-L

ID

IS

SN

137

4-34

22

e r v a r e n - o n t m o e t e n - g e l o v e n

Op weg naar

P A S E N

Page 2: Het Voorschrift - januari 2012

2

voorwoord

Een avontuur van veert ig dagen

‘Ik wil vegetarisch vasten. Met u. En met u. En met u.’ Dat was de oproep die de 22-jarige studente Alexia Leysen vorig jaar aan de vooravond van de veertigdagentijd via Facebook en de website dagenzondervlees.be de wereld instuurde. Door haar oproep was er op aswoensdag in de media weer volop sprake van vasten.

Natuurlijk werd er veel onzin verteld. En vasten is inderdaad maar één aspect van de veertigdagentijd. Maar de respons op het vegetarisch vasten kan je moeilijk naast je neerleggen. Het lijkt er sterk op dat de vasten zich ontdaan heeft van alle negatieve connotaties. Mensen laten zich er graag weer door uitdagen. Een avontuur van veertig dagen is weer in.

Maar een avontuur van vegetarisch vasten alleen leidt de mens niet naar de paasnacht. Daar is meer voor nodig. Meer diepgang. De diepgang van het zich onderdompelen in het doopwater, de diepgang van een vriendschap, de vriendschap met Jezus.

Niet iedereen zal dat avontuur op eenzelfde manier willen beleven. Het aanbod van Kleopas is gericht op drie verschillende doelgroepen:

mensen die vanuit een diepe verbondenheid met God en mensen solidair willen leven mensen die diepgang en steun zoeken in het leven en het liturgisch gebed van de kerk mensen die vanuit bijbelse inspiratie een persoonlijke spirituele weg willen gaan

We hopen dat het aanbod van Kleopas u helpt om mensen op weg te zetten naar Pasen.

Ludo Vangilbergen

Page 3: Het Voorschrift - januari 2012

3

in d it nu mmer

Ook dit jaar roept de vastenkalender op tot verdieping en solidariteit. Met een frisse layout, sprekende foto’s en sterke teksten spreekt hij een ruim publiek aan.

Voor mensen die in verbondenheid met de Kerk op weg willen gaan naar Pasen, bieden we een kant-en-klare boeteviering en kruisweg aan en een handig gebedenboekje dat aansluit bij de dagelijkse liturgie van de veertigdagentijd.

Een uitnodiging voor de iPod- en smartphone-generatie om veertig dagen op weg te trekken met een audiogids: een persoonlijke spirituele weg naar Pasen.

Een spiritueel avontuur

Verbonden in gebed

Kiezen en delen

Pagina 6-12

Pagina 4-5

Pagina 14-15

Page 4: Het Voorschrift - januari 2012

4

kiezen en delen

De vastenkalender

Als je met de school, de K.V.L.V. of de parochie een koffiestop organiseert, is de vastenkalender een ideaal product om aan te bieden.

De (toevallige) bezoeker zal niet alleen een grotere gift geven, hij neemt ook iets mee naar huis dat hem zal uitdagen en inspireren.

De vastenkalender is al veer-tig jaar een vaste waarde in de veertigdagentijd. Al veer-tig jaar is het een uitgave die de lezer stap voor stap naar Pasen toe leidt. Ook dit jaar biedt deze brochure elke dag stof tot nadenken over onze relatie tot God (bidden), onze relatie tot de materie (vasten), onze relatie tot de anderen (aalmoezen) en onze relatie tot onszelf (verzoening). Hij daagt de lezer uit om in die dimensies van het leven op avontuur te gaan.

Page 5: Het Voorschrift - januari 2012

5

kiezen en delen

VASTENKALENDER - 110 blz. - € 2,50U krijgt een korting op het totale bedrag van de bestelling.U hebt reeds een korting van 10% als u 40 exemplaren van de vastenkalender bestelt. Zie pagina 13.Om te bestellen : gebruik het formulier op pagina 16.

Wie vóór een grote bestelling deze editie van ‘de vastenkalender wil inkijken, kan via e-mail ([email protected]) of per telefoon (015 280700) een present-exemplaar aanvragen.

Daarnaast heeft de vastenkalender ook aandacht voor Broederlijk Delen. Hij informeert over de strijd van de boeren in Guatemala tegen de grondstoffenhonger van multinationals. Hij legt de link tussen hun strijd en onze welvaart, en roept op om te kiezen en te delen. Op de zondagen liggen de teksten van de kalender in het verlengde van de sug-gesties in de liturgiemap van Broederlijk Delen.

De vastenkalender is gericht op een breed publiek van jong en oud, van sterk geëngageerd in de parochie tot gelovig-maar-niet-praktiserend, van contem-platief tot sociaal bewogen. Hij verdient een plaats in elke huiskamer en in elk klaslokaal waar men naar Pasen toeleeft.

Page 6: Het Voorschrift - januari 2012

6

verb onden in geb ed

Net als de vastenbrochure ‘Kiezen en delen’ begeleidt ‘Bij de dag in de veer-tigdagentijd’ de lezer dag voor dag, stap voor stap naar Pasen toe. Maar de inspiratiebron in deze uitgave is het Woord uit de luiturgie van de dag. En het gaat hier niet zozeer om stof tot nadenken, maar om stof tot … gebed.

‘Bij de dag in de veertigdagentijd’ is een uitgave die de lezer uitnodigt om te bidden met de schrift. Op een eenvoudige manier. Bijbelse voorken-nis is niet vereist. Elke dag biedt de brochure één bijbelvers ter overweging aan. Ze neemt de lezer mee in een korte bezinning en nodigt hem of haar daarna uit om te bidden. Het geheel wordt afgesloten met een vers uit de psalm van de dag.

Om u kennis te laten maken met deze uitgave sturen we enkele pagina’s als bijlage bij dit Voorschrift mee. U kunt er o.a. de korte “gebruiksaanwijzing” (een experiment voor de veertigdagentijd) in lezen.

Het is een sobere uitgave, zonder foto’s, zonder opsmuk. Maar dat is juist zijn kracht. Een eenvoudige dagnotitie kan de lezer meevoeren in een meditatie van meer dan een half uur (zie de suggesties op de pagina hiernaast).

De teksten in deze uitgave zijn van Marc Meirsman (februari), priester Wouter Deruwe (maart) en Marc De la Marche sj (april).

Bij de dag in de veert igdagent ijd

Deze uitgave zal in de smaak vallen van mensen die regelmatig naar de kerk gaan. Ouders van een eerste communicant of een vormeling kunnen er inspiratie in vinden om het gebed opnieuw een plaats te geven in hun gezinsleven. De uitgave is ook gesneden brood voor wie les geeft in een middelbare school en een gebed zoekt bij het begin van een lesuur.

Page 7: Het Voorschrift - januari 2012

7

verb onden in geb ed

BIJ DE DAG in de veertigdagentijd - 32 blz. € 2,50 U krijgt een korting op het totale bedrag van de bestelling.U hebt reeds een korting van 10% als u 40 exemplaren van ‘Bij de dag’ bestelt. Zie pagina 13.Om te bestellen : gebruik het formulier op pagina 16.

Datum

Schriftvers

Gebed

Lezingen van de dag

Bezinning

Psalmvers

Wie dat wenst, kan de lezingen opzoeken en in zijn geheel lezen.

Waar gaan jouw gedachten naartoe als je het schriftvers leest?

Een mogelijke verwerkings-vraag: zou je een ander vers uit de tekst gekozen hebben? Waarom?

Je kunt het gebed beamen of er je eigen gebed aan toevoegen.

Page 8: Het Voorschrift - januari 2012

8

verb onden in geb ed

Kru isweg en BiechtvieringNaar jaarlijkse gewoonte geeft Kleopas gebruiksklare teksten uit voor een boeteviering en voor een kruisweg. De uitgaven zorgen ervoor dat alle aan-wezigen betrokken worden bij wat er gebeurt. De vetgedrukte stukken tekst kunnen meegebeden worden. En na de viering kan de uitgave thuis verder zijn werk doen.

De biechtviering werd dit jaar sa-mengesteld door Marc Meirsman. Hij liet zich inspireren door het ‘Onze Vader’. Daarin bidden we: ‘Vergeef ons onze schulden, gelijk ook wij vergeven aan onze schuldenaren’. Wat willen we daarmee zeggen? Is het zo gemakkelijk gedaan als (op)gezegd? Hoe doorbreken we de vicieuze cirkel van het kwaad? Bij wie kunnen we terecht?

Page 9: Het Voorschrift - januari 2012

9

verb onden in geb ed

KRUISWEG, brochure van 16 pagina’s - € 0,80 BOETEVIERING, vouwblad 8 pagina’s - € 0,50U krijgt een korting op het totale bedrag van de bestelling.Zie pagina 13.Om te bestellen : gebruik het formulier op pagina 16.

De kruisweg is van de hand van Iny Driessen. Bij elke statie schreef zij een reflectie, een actualisatie en een gebed, dat met alle aan-wezigen samen gebeden kan worden. Wie het meest recente boek van Iny Driessen (‘Zo ver weg van jou – Thuiskomen in een-zaamheid’) heeft gelezen, zal in de kruisweg dezelfde hoopvolle hand herkennen.

Page 10: Het Voorschrift - januari 2012

10

verb onden in geb ed

Toen de restauratiewerken aan de Sint-Sixtus abdij in Westvleteren van start gingen, besloten de broeders het nuttige aan het on-aangename te koppelen. Ze stuurden hun “Kruisweg van de Stilte” op reis door het Vlaamse land. Zo verbleef hij o.a. in Brugge, Gent, Antwerpen en Leuven. Telkens trok de kruisweg de aandacht van een breed en divers publiek, dat duidelijk ook op zoek was naar meer achtergrond en informa-tie. Zo ontstond het idee voor een map met documentatiemateriaal.

Dat idee heeft inmiddels vorm gekregen in een catechetische map. Daarin zit een drietalige brochure, een boek, een cdrom met afbeeldingen, een dvd een een cd. De map heeft op korte tijd zijn weg gevonden naar meer dan vijftig scholen en parochies.

Kruisweg van de stilte

DVD met interviews en beelden over de reis van de kruisweg door Vlaanderen.

CD met paasmuziek gebracht door Capilla Flamenco, Psallentes en de Broeders van Westvleteren.

Page 11: Het Voorschrift - januari 2012

11

verb onden in geb ed

Drietalige brochure met uitleg over de kruisweg

Boek met impressies vano.a. Willem Vermandere, Bart Demyttenaere en Herman Van Rompuy bij de schilderijen van de kruisweg.

CDrom met foto’s van de verschillende staties.

Catechetische map ‘Kruisweg van de stilte’ € 50,00 Op dit artikel kunnen we geen korting geven.Om te bestellen : gebruik het formulier op pagina 16.

Page 12: Het Voorschrift - januari 2012

12

verb onden in geb ed

PAASKAART 10,5 x 20 CM. € 0,50 U krijgt een korting op het totale bedrag van de bestelling.U hebt reeds een korting van 10% als u 200 exemplaren van de paaskaart bestelt. Zie het schema hiernaast.Om te bestellen : gebruik het formulier op pagina 16.

Paaskaart

De ochtend is nog pril, de zon gaat op in pastelkleuren als Maria van Magdala doet wat haar hart haar ingeeft: de man balsemen die zij bemint. Wat haar daar overkomt, blijkt met geen woorden te beschrijven.

Zo begint de tekst op de keerzijde van de paaskaart. De tekst is van de hand van Iny Driessen. Hij sluit eigenlijk aan op de kruisweg (zie pagina 8), die ook van Iny’s hand is. Kruisweg en paaskaart vormen dus in feite een geheel.

De tekst op de kaart kan met Pasen als bezinningstekst aan het einde van de viering voorgelezen worden. Als de kaart voordien al uitgedeeld wordt, kan een stukje samen gebeden worden.

De kaart kan ook als Paaswens verzonden worden. Hij past in een standaard enveloppe. Voor de verzendingskosten geldt dus ook het gewone tarief.

Page 13: Het Voorschrift - januari 2012

13

Geniet van uw korting

Om de administratieve verwerking te vereenvoudigen en om u een maximale korting te kunnen toestaan, hebben we een eenvoudig systeem ingevoerd. U krijgt een korting op het totaalbedrag van uw bestelling. Zo kunt u een korting krijgen tot 60%. De details vindt u in het schema hieronder:

info

totaalbedrag korting u betaalt u bespaart

Vanaf 100 € 10% 90 € 10 €

Vanaf 300 € 15% 255 € 45 €

Vanaf 500 € 20% 400 € 100 €

Vanaf 800 € 25% 600 € 200 €

Vanaf 1200 € 33,33% 800 € 400 €

Vanaf 2000 € 40% 1200 € 800 €

Vanaf 3000 € 50% 1500 € 1500 €

Vanaf 5000 € 60% 2000 € 2000 €

Vanaf 7500 € neem contact met ons op

Een voorbeeld van een bestelling

ARTIKELS MET KORT ING

Vastenbrochure

Bij de dag in de veertigdagentijd

Kruisweg

Boeteviering

Paaskaart

€ 2 ,50

€ 2 ,50

€ 0,80

€ 0,50

€ 0,50

gewensteaantal

€ pereenheid totaal

Totaal zonder korting

Kortingspercentage (zie p. 13)

Totaal met korting

40

120

50

40

300

100

300

40

20

150

610

20 %

488

Page 14: Het Voorschrift - januari 2012

spiritueel avontuu r

Expedit ie Pasen

14

Honderden mensen hebben in de afgelopen tien jaar tijdens de veertigda-gentijd dagelijks naar de gebedslijn van Kleopas gebeld om gedurende ongeveer vijf minuten stil te vallen en luisterend mee te bidden. Ook dit jaar bieden we die dienst aan, maar niet uitsluitend via de telefoon. Mensen zullen ook kunnen luisteren via hun smartphone, iPod en iPad. En ook op de website zullen de dagelijkse luistermomenten aangeklikt, beluisterd en/of gedownload kunnen worden.

Daarmee proberen we ook een generatie te bereiken die de weg naar de kerk niet zo gemakkelijk meer vindt. Met dat doelpubliek voor ogen hebben we de inhoud en de vorm van de gebedslijn “bij de tijd” gebracht. We hebben het aanbod omgevormd tot een spirituele tocht naar Pasen. Die ‘Expeditie Pasen’ loopt via zorgvuldig uitgekozen bijbelteksten.

De keuze van de teksten werd bepaald door een dynamiek die kort wordt toegelicht in het schema op de volgende pagina. Let wel: het gaat niet om bijbelexegese of theorie. De ervaring van de luisteraar staat centraal. De luistermomenten dienen als wegwijzers om die ervaring te verdiepen. Om die reden mondt elk luistermoment uit in een gebed.

De wegwijzers staan in een volgorde die al vele eeuwen zijn diensten heeft bewezen. Wie tot aan de oevers van Pasen wil geraken om de doortocht mee te maken, doet er goed aan die volgorde te respecteren.

Verder kost het niet veel moeite om aan de expeditie mee te doen. Je moet enkel luisteren. En dat kan op elk moment van de dag. Thuis, op het werk of zelfs onderweg. Er is geen voorkennis vereist. Je hoeft ook geen bijbel te hebben. In die zin is de drempel om mee te doen erg laag. Het enige wat nodig is, is het verlangen naar een zinvol leven. En misschien ook een beetje nieuwsgierigheid.

Help jij mensen de weg naar “Expeditie Pasen” vinden? Wil je “Expeditie Pasen” bekendmaken in je school, instelling, organisatie of op de lokale pagina’s van Kerk&Leven? Ben je benieuwd en wil je zelf graag meer weten over de inhoud van de spirituele tocht?Stuur dan een e-mail naar [email protected] of surf naar de website www.overhoop.be en klik door op “Expeditie Pasen”.

Page 15: Het Voorschrift - januari 2012

15

Week 0 aanloopWelkom in de veertigdagentijd

Week 1 verwonderingEr is meer te zien dan er te zien is

Week 2 vertrouwenEr is meer te voelen dan er te voelen is

Week 3 en het kwaad?Het wonder van de vergeving

Week 4 JezusEen leven van en in Gods liefde

Week 5 het is te doen!Evangelisch leven

Week 6 tot hoever?De prijs van de liefde

Pasen leven!Liefde sterker dan alle dood

Page 16: Het Voorschrift - januari 2012

ART IKEL ZONDER KORT ING

Kruisweg van de stilte (map)

KLANTNUMMER

NAAM

STRAAT

POSTCODE

DATUM

TELEFOONNR.

E-MAILADRES

NUMMER

PLAATS

HANDTEKENING

01-02/12Terugsturen naar : Kleopas - Bestellingen - Korte Schipstraat 16 - 2800 MechelenE-mail naar: [email protected]

gewensteaantal

€ pereenheid totaal

In de prijzen zijn de verzendingskosten niet inbegrepen.A.U.B. wacht op het overschrijvingsformulier vooraleer te betalen !

Totaal = B

Totaal A + B

ART IKELS MET KORT ING

Vastenbrochure

Bij de dag in de veertigdagentijd

Kruisweg

Boeteviering

Paaskaart

€ 2 ,50

€ 2 ,50

€ 0,80

€ 0,50

€ 0,50

B E S T E L B O Ngewenste

aantal€ per

eenheid totaal

Totaal zonder korting

Kortingspercentage (zie p. 13)

Totaal met korting = A

€ 50,00

Het minimumbedrag voor een bestelling bedraagt 10 euro. Wanneer uw bestelling minder dan 10 euro bedraagt, rekenen we extra administratiekosten tot het minimumbedrag van 10 euro is bereikt.

A

B