Het trainingsprogramma 2016 van Rexroth in Nederland Rexroth heeft zich voor een groot aantal...

of 52 /52
Het trainingsprogramma 2016 van Rexroth in Nederland Drive & Control Academy

Embed Size (px)

Transcript of Het trainingsprogramma 2016 van Rexroth in Nederland Rexroth heeft zich voor een groot aantal...

 • Het trainingsprogramma 2016van Rexroth in Nederland Drive & Control Academy

 • Trainingsprogramma 2016 | Drive & Control AcademyAlgemene informatie2H

  ydra

  ulie

  k

  Ele

  ktri

  sche

  aa

  ndri

  jf- e

  n b

  estu

  ring

  stec

  hnie

  kP

  neum

  atie

  kM

  echa

  tron

  ica

  Vei

  lighe

  idst

  echn

  iek

  Alg

  emen

  ein

  form

  atie

  eDri

  ve&

  Con

  trol

  Aca

  dem

  y

  De markteconomie is globaler geworden, het aantal potentile concurrentenverhoogt. In het huidige klimaat, moeten we onszelf wereldwijd vergelijken enbewijzen. We hebben allemaal het gevoel dat de ontwikkeling van kennis sneller loopt dan ooit tevoren. Naast ervaring spelen openheid tegenover nieuw en positief denken een essentile rol bij het veiligstellen van je positie in een mondiale markt.

  Rexroth biedt inzicht en vermogen uit de eerste hand met de bevoegdetrainers, geoptimaliseerd onderwijs- en onderwijsmateriaal en praktische opleiding systemen. E-learning, virtuele klaslokalen, webinars en documentatie op tablets zijn een goede aanvulling op onze seminars om de op jou afgestemde kennisoverdracht mogelijk te maken.

  Nieuw dit jaar is het gebruik van tablets bij een aantal trainingen n de eerste Nederlandstalige eLearning basistraining hydrauliek (eHTG)!

  We staan je graag te woord om te helpen met eventuele vragen over onze trainingen en kijken uit naar een succesvolle samenwerking!

  Wij verheugen ons om je te zien bij onze trainingen.Bosch Rexroth. The Drive & Control Academy.

  Voorwoord

 • Drive & Control Academy | Trainingsprogramma 2016 Algemene informatie 3

  Hyd

  raul

  iek

  Ele

  ktri

  sche

  aa

  ndri

  jf- e

  n b

  estu

  ring

  stec

  hnie

  k

  Pne

  umat

  iek

  Mec

  hatr

  onic

  aV

  eilig

  heid

  stec

  hnie

  kA

  lgem

  ene

  info

  rmat

  ieeD

  rive

  &C

  ontr

  olA

  cad

  emy

  f Algemene informatie Drive & Control Academy, verkoop van trainingssystemen, lesmateriaal, Knowledge Portal, training, themagebieden, Bosch Rexroth leeromgeving, tablet PC, eDrive & Control Academy, klantenservice, iconen

  Inhoud

  f Hydrauliek Basistraining hydrauliek, proportionele techniek, pompregelingen, hydraulische onderhoudstechniek, hydraulische systeemtechniek, axiale plunjerpompen voor mobiele toepassingen, IndraMotion MLC voor hydraulische aandrijvingen deel I en deel II, Load holding en Motion control voor remkleppen

  f Pneumatiek Basistraining pneumatiek

  f Mechatronica Basistraining mechatronica

  f Elektrische aandrijf- en besturingstechniek Basistraining elektrische aandrijftechniek, elektrische servosystemen met SERCOS-interface, inbedrijfname en assenoptimalisering, elektrische servosystemen en gentegreerde veiligheidstechniek, basistraining PLC techniek, IndraMotion MLD-S en MLD-M program-meren, XLC of MLC controls met IndraLogic 2G en SERCOS III voor beginners, Basistraining XLC of MLC controls met IndraLogic 2G en SERCOS III

  f Veiligheidstechniek Machinerichtlijn, functionele veiligheid, veilig werken met hydrauliek en gentegreerde veiligheidstechniek elektrische servosystemen

  f eDrive & Control Academy Basistraining hydrauliek, elektrische aandrijftechniek, pneumatiek, lineairtechniek, functionele veiligheid, energie efficintie en energie efficintie voor toerental variabele pompregelingen, SERCOS het veldbussysteem voor automatisering

 • Trainingsprogramma 2016 | Drive & Control AcademyAlgemene informatie4H

  ydra

  ulie

  k

  Ele

  ktri

  sche

  aa

  ndri

  jf- e

  n b

  estu

  ring

  stec

  hnie

  kP

  neum

  atie

  kM

  echa

  tron

  ica

  Vei

  lighe

  idst

  echn

  iek

  Alg

  emen

  ein

  form

  atie

  eDri

  ve&

  Con

  trol

  Aca

  dem

  y

  De Drive & Control Academy.Maakt unieke kennis beschikbaar.

  De themagebieden f Industrie

  hydrauliek f Mobiel hydrauliek f Elektrische aan-

  drijf- en besturingen

  f Pneumatiek f Mecha tronica f Lineair- en

  montagetechniek f Veiligheidstech-

  niek f Energie efficintie f Applicatie

  Rexroth, als n van s werelds toonaangevende specialisten in de aandrijf- en besturingstechnologie, beschikt over unieke technologische know-how. Deze kennis geven wij graag door. Aan leerlingen en studenten, maar ook aan vakmensen en medewerkers. Met de Drive & Control Academy ondersteunen we de op maat gemaakte opleidingen als ook de kwalificaties van technische vaklui. Praktijkgericht, doelgroep specifiek en met de modernste methoden.

 • Drive & Control Academy | Trainingsprogramma 2016 Algemene informatie 5

  Hyd

  raul

  iek

  Ele

  ktri

  sche

  aa

  ndri

  jf- e

  n b

  estu

  ring

  stec

  hnie

  k

  Pne

  umat

  iek

  Mec

  hatr

  onic

  aV

  eilig

  heid

  stec

  hnie

  kA

  lgem

  ene

  info

  rmat

  ieeD

  rive

  &C

  ontr

  olA

  cad

  emy

  Kennis is machtVakkennis en competentie van de medewerkers geven de onderneming een beslissende voorsprong op de wereldwijde concurrentie. Binnen de Drive & Control Academy biedt Rexroth een omvangrijk assortiment aan kennisproducten op het gebied van aandrijf- en besturingstechnologie dat volledig is gericht op de industrile praktijk.

  Ons aanbod wordt samengesteld volgens de volgende principes:

  f praktijkgeorinteerde aanpak volgens de huidige stand van de techniek

  f doelgroepgericht scholingsaanbod f modernste onderwijsvorm

  TrainingNieuwe trainingen en de continue ontwikkeling van trainingsmetho-den zorgen ervoor dat onze kenni-soverdracht altijd de aktuele stand van zaken in de techniek volgt. Het palet aan lesmetho-den bestaat uit klassikale trainingen, eLearning en praktijkscholing. In onze lokalen in Boxtel of bij u in huis. Bij deze in-company trainingen staat uw specifieke situatie centraal.

  Knowledge PortalHet Knowledge Portal zal zich ontwikkelen tot een multimediale ontmoetingsplaats voor aandrijf- en besturingstechniek en tot een platform voor opleiding en bijscholing. Dit unieke ontmoetingspunt op internet zal de gebruikers toegang geven tot kwalitatief hoogwaardige informatie en een gestructureerde uitwisseling van kennis en ervaring mogelijk maken.

  LesmateriaalDe educatieve software van Rexrothkenmerkt zich door een sterke relatiemet de praktijk en is helemaal afge-stemd op de trainingen en trainingssystemen.Deze omvatten eLearning modulen, technologie- en toepassingsboeken, animaties van componenten en leereenheden met ondersteuning door simulaties. Daarnaast zijn er woordenboeken, naslagwerken, handboeken voor trainer en leerling en werkhulpmiddelen.

  TrainingssystemenDe trainingssystemen bieden begin-ners en ervaren technici praktijkge-richte know-how op het gebied van de hydrauliek, pneumatiek, elektrische aan-drijf- en besturingstechniek, mechatronica en veiligheidstechniek. Er wordt gebruik gemaakt van industrile standaard componenten en de systemen maken gebruik van een internatio-naal gestandaardiseerde programmeertaal en open interfaces.

  @

 • Trainingsprogramma 2016 | Drive & Control AcademyAlgemene informatie6H

  ydra

  ulie

  k

  Ele

  ktri

  sche

  aa

  ndri

  jf- e

  n b

  estu

  ring

  stec

  hnie

  kP

  neum

  atie

  kM

  echa

  tron

  ica

  Vei

  lighe

  idst

  echn

  iek

  Alg

  emen

  ein

  form

  atie

  eDri

  ve&

  Con

  trol

  Aca

  dem

  y

  Trainingssystemen

  De technische kennis van Rexroth en de in de prak-tijk beproefde oplossingen bij industrile toepassin-gen worden naadloos in de modulair opgebouwde trainingssystemen opgenomen. Daardoor voldoen deze exact aan de kwaliteitseisen van de industrie en van scholingsinstituten.

  Met deze systemen, praktische oefeningen en hierop afgestemde les- en leermiddelen wordt medewerkers en studenten de nodige vakkennis en ervaring bijge-bracht. Bosch Rexroth biedt trainingssystemen in de technologievelden hydrauliek, pneumatiek en auto-mation.

  HydrauliekDe hydraulische opleidingen van Rexroth leggen de werking van moderne hydraulische circuits uit en bereiden de leerlingen optimaal voor op het gebruik ervan in de onderneming omdat er gebruik gemaakt wordt van standaard componenten. Voor diverse praktische toepassingen zijn oefeningen en prakticatoren beschikbaar zoals bijvoorbeeld voor hydraulische proportionele technologie, regeltechniek en mobiele toepassingen.

  PneumatiekOp het gebied van pneumatiek biedt Rexroth oefeningen en apparatuur voor standaard pneumatiek, besturingssystemen en handling equipment. Het gepatenteerde bevestigingssysteem voor de onderdelen biedt flexibiliteit terwijl de componenten tegelijkertijd veilig bevestigd zijn. De gebruikte standaard industrile componenten creren een direct verband met de praktische toepassing.

  AutomationDe trainingssystemen op het gebied van automation integreren de technologin van pneumatiek, hydrauliek, sensoren, besturings-, handling- en aandrijftechniek en ondersteunt het omvangrijke aanbod van trainingen in de mechatronica. Daarbij maakt Rexroth consequent gebruik van industrile seriematige componenten en normen. Voor sensoren, regeltechiek en lineaire technologie zijn aparte trainingssystemen beschikbaar.

 • Drive & Control Academy | Trainingsprogramma 2016 Algemene informatie 7

  Hyd

  raul

  iek

  Ele

  ktri

  sche

  aa

  ndri

  jf- e

  n b

  estu

  ring

  stec

  hnie

  k

  Pne

  umat

  iek

  Mec

  hatr

  onic

  aV

  eilig

  heid

  stec

  hnie

  kA

  lgem

  ene

  info

  rmat

  ieeD

  rive

  &C

  ontr

  olA

  cad

  emy

  Lesmateriaal

  Het omvangrijke aanbod aan les- en leermiddelen van Rexroth is exact afgestemd op de trainingen en trainingssystemen. Hierbij wordt digitale media steeds belangrijker, als informatie- en als leerme-dium.

  Vakliteratuur Ondanks de steeds groter wordende betekenis van digitale media kunnen gedrukte versies nog niet helemaal vervangen worden. Bij Rexroth kunnen woordenboeken, vakliteratuur, handboeken voor trainers en leerlingen en produktdokumentatie in gedrukte vorm ook in de toekomst nog besteld worden.

  SoftwareSoftware, softwaregebaseerde les- en leermiddelen en apps vallen onder ons productaanbod en zijn een wezenlijk bestanddeel van de competente kennisoverdracht in de aandrijf- en besturings-techniek.

  Videos en AnimatiesOnze videos en animaties in 2D en 3D zijn speciaal ontwikkeld om complexe bewegingen te illustreren en technische problemen te verduidelijken. Probeer het gratis uit:www.boschrexroth.de/animation

  Bestellen (DE/EN/ES) via:[email protected]

  of via de eShop: www.boschrexroth.com/eshop

 • Trainingsprogramma 2016 | Drive & Control AcademyAlgemene informatie8H

  ydra

  ulie

  k

  Ele

  ktri

  sche

  aa

  ndri

  jf- e

  n b

  estu

  ring

  stec

  hnie

  kP

  neum

  atie

  kM

  echa

  tron

  ica

  Vei

  lighe

  idst

  echn

  iek

  Alg

  emen

  ein

  form

  atie

  eDri

  ve&

  Con

  trol

  Aca

  dem

  y

  Knowledge Portal

  Het nieuw ontwikkelde Knowledge Portal van de Drive & Control Academy zal naam gaan maken als multimediale standaard bij de industrile en onafhankelijke opleidingen en bijscholingen. Het omvat alle onderwerpen en aspecten van de aandrijf-, besturings- en bewegingstechniek. Het Knowledge Portal is ontwikkeld voor mensen die in de techniek werken, techniek leren en techniek onderwijzen.

  in de techniek werken

  Het online platform met unieke know-how in de aandrijf- en besturingstech-nologie. Het leer- en kennis-platform van experts voor experts!

  techniek onderwijzen

  Leer met bewezen eninnovatief onderwijs enlesmateriaal van Rexroth.Trainers, deelnemers en docenten profiteren vaninnovatieve educatieve concepten. Uit het ontwerpen de ontwikkeling van het aanbod spreekt de jaren-lange ervaring van Rexroth.Onderwijzen op een tech-nisch hoog niveau is daar-mee gemakkelijk realiseer-baar.

  techniek leren

  Leren met de Drive & Con-trol Academy is leren van de besten.Het omvangrijke aanbod dekt beroepsmatige, scholings- en kwalificatie eisen af. Didactisch verant-woord lesmateriaal dat gebruik maakt van multime-dia, illustraties, animaties en videos, geeft een helder inzicht in complexe vraag-stukken.

  De Drive & Control Academy voor mensen die

 • Drive & Control Academy | Trainingsprogramma 2016 Algemene informatie 9

  Hyd

  raul

  iek

  Ele

  ktri

  sche

  aa

  ndri

  jf- e

  n b

  estu

  ring

  stec

  hnie

  k

  Pne

  umat

  iek

  Mec

  hatr

  onic

  aV

  eilig

  heid

  stec

  hnie

  kA

  lgem

  ene

  info

  rmat

  ieeD

  rive

  &C

  ontr

  olA

  cad

  emy

  Training

  Rexroth heeft zich voor een groot aantal ondernemingen en instituten al ruimschoots bewezen als competente partner voor training en bijscholing. Hettrainingsprogramma 2016 voorziet in vrijwel elke scholingsbehoefte. De trainingen geven deelnemers doelgroepgericht en praktijkgeorinteerde kennis.

  Nieuwe trainingen en ontwikkeling van de lesmethoden garanderen bovendien dat de scholing plaatsvindt volgens de laatste stand van de techniek.

  De koppeling van conventionele en digitale leermethodes zorgt voor mede- werkerkwalificatie op maat.

  Kwalificatie van Bosch trainersEen modulaire en gecertificeerde traineropleiding van Bosch garandeert een hoogwaardige, duurzame en opfrissende opleiding van de trainers in soft skills en technische vakken. Zelfs de meest ervaren trainers zitten weer eens in de schoolbanken om continu bij de tijd te blijven.

  MethodesKlassikale en praktijktraining met persoonlijk contact. De directe communicatie en vooral het begrijpen van de componenten verstevigen de theoretische kennis. Daarom bevat een groot deel van de trainingen van Rexroth praktijk-oefeningen. De deelnemers bouwen oefeningen op praktijkgetrouwe trainingssystemen met ondersteuning van de trainer. Door het samen-spel van eLearning en praktijklessen, of dat nu voor, na of tijdens de training is, wordt de verscheidenheid van leermethodes enorm.

 • Trainingsprogramma 2016 | Drive & Control AcademyAlgemene informatie10H

  ydra

  ulie

  k

  Ele

  ktri

  sche

  aa

  ndri

  jf- e

  n b

  estu

  ring

  stec

  hnie

  kP

  neum

  atie

  kM

  echa

  tron

  ica

  Vei

  lighe

  idst

  echn

  iek

  Alg

  emen

  ein

  form

  atie

  eDri

  ve&

  Con

  trol

  Aca

  dem

  y

  Bosch Rexroth leeromgeving

  TrainingTegelijk met uw bevestiging van uw eLearning training krijgt u de

  toegangscodes voor de Rexroth leeromgeving

  Trainingsprogramma 2016 Informatie Newsletter meer

  Videos, animaties

  Projekthandboeken

  Vakliteratuur

  Software/Tools- Automation Studio - Scheme Editor- MTX micro Trainer - HYVOS

  eLearnings

  eTrainingVirtual Classroom

  Trainings-dokumenten

  Server LMS

  LW

  Kennis-check per training

 • Drive & Control Academy | Trainingsprogramma 2016 Algemene informatie 11

  Hyd

  raul

  iek

  Ele

  ktri

  sche

  aa

  ndri

  jf- e

  n b

  estu

  ring

  stec

  hnie

  k

  Pne

  umat

  iek

  Mec

  hatr

  onic

  aV

  eilig

  heid

  stec

  hnie

  kA

  lgem

  ene

  info

  rmat

  ieeD

  rive

  &C

  ontr

  olA

  cad

  emy

  De Drive & Control Academy blijft ook in 2016 in een aantal trainingen tablets gebruiken. Alle deelnemers krijgen de dokumentatie van de geboekte training in digitale vorm op een tablet. Dit apparaat vervangt de gedrukte dokumenten.

  Deze tablet is opgenomen in het cursusgeld en wordt eigendom van de trainingsdeelnemer. *

  Het volgende dokumentatiepakket vindt u op uw tablet: f Trainingsdokumenten voor de geboekte training f Bosch en Bosch Rexroth: informatie en apps f Eventuele software en configuratietools f Nuttige apps

  Trainingen uit de leeromgeving waarin tablets gebruikt worden zijn aangegeven met !

  Wij wensen u veel plezier met het leren op je tablet.

  * Deelnemers kunnen desgewenst in plaats van een tablet de gedrukte trainingsdokumenten krijgen.

  Tablets

  LW

 • Trainingsprogramma 2016 | Drive & Control AcademyAlgemene informatie12H

  ydra

  ulie

  k

  Ele

  ktri

  sche

  aa

  ndri

  jf- e

  n b

  estu

  ring

  stec

  hnie

  kP

  neum

  atie

  kM

  echa

  tron

  ica

  Vei

  lighe

  idst

  echn

  iek

  Alg

  emen

  ein

  form

  atie

  eDri

  ve&

  Con

  trol

  Aca

  dem

  y

  eBook

  Vakliteratuur: comfortabel te gebruiken, individueel aanpasbare lettergrootte, eenvoudig selecteren van hoofdstukken, didactische grafieken, geen fysieke ruimte inname. eBooks - een slimme aanvulling op autodi-dactisch opleiden en een nuttig naslagwerk. Zoek Rexroth eBooks in zowel onze leeromgeving als in onze Amazon Merchant Store.

  eDrive & Control Academy

  eLearning, virtual classroom, videos, online meetings, eTutoring, mobiel leren: Allemaal begrippen die in de moderne wereld niet meer weg te denken zijn.Rexroth biedt in de eDrive & Control Academy (eDCA) heel wat elektronische ken-nis. Je kunt de opleiding volgen op elk gewenst moment en op elke gewenste plaats, in de Engelse en Duitse taal. Gebruik ons aanbod als alternatieve lesme-thode, als aanvulling en voorbereiding op de klassieke Face-to-Face- of praktijk-training, maar ook als ongecompliceerde variant van kennisoverdracht om je via zelfstudie te kwalificeren.

  eLearning

  Het zelfstandig leren achter een computer is tegenwoor-dig een vast bestanddeel van kennisoverdracht.

  Wij bieden je een gekwalifi-ceerde en gecertificeerde training die je de grootst mogelijke flexibiliteit geeft.

  Het eLearning aanbod van de Drive & Control Academy omvat alle Drive & Control technologin.

  eTraining

  We kennen het allemaal: YouTube, videos, webinars, Webex, online berichten en nog veel meer. Allemaal digitale kennisuitwisselings-methoden die inmiddels een vast bestanddeel zijn geworden in onze kwalifica-tie.

  Kort en compact deelt een trainer u de themas rond-om de technische opleiding mee in een Rexroth eTrai-ning (live of vooraf opgeno-men).

  @ @

 • Drive & Control Academy | Trainingsprogramma 2016 Algemene informatie 13

  Hyd

  raul

  iek

  Ele

  ktri

  sche

  aa

  ndri

  jf- e

  n b

  estu

  ring

  stec

  hnie

  k

  Pne

  umat

  iek

  Mec

  hatr

  onic

  aV

  eilig

  heid

  stec

  hnie

  kA

  lgem

  ene

  info

  rmat

  ieeD

  rive

  &C

  ontr

  olA

  cad

  emy

  Wij helpen je graag bij het uitzoeken van een passende training. Vragen over data en individuele of bedrijfstrainingen kun je richten aan:

  Bosch Rexroth BV Drive & Control Academy Kruisbroeksestraat 15281 RV BoxtelTel: +31 (411)651-416Fax: +31 (411)[email protected]

  Het meest actuele aanbod vind je op internet:www.boschrexroth.nl/training

  Klantenservice

 • Trainingsprogramma 2016 | Drive & Control AcademyAlgemene informatie14H

  ydra

  ulie

  k

  Ele

  ktri

  sche

  aa

  ndri

  jf- e

  n b

  estu

  ring

  stec

  hnie

  kP

  neum

  atie

  kM

  echa

  tron

  ica

  Vei

  lighe

  idst

  echn

  iek

  Alg

  emen

  ein

  form

  atie

  eDri

  ve&

  Con

  trol

  Aca

  dem

  y

  Iconen

  In deze trainingscatalogus gebruiken wij voor onze trainingsmethodes, producten en algemene informatie de volgende iconen als hulp bij de orintering:

  LiteratuureLearning

  Animaties

  Algemeneinformatie

  Media

  Trainer

  NEWNieuwe training

  Praktijktraining

  Project training

  SoftwareTheorie training

  3 Aantaltrainingsdagen

  @

  eBook

  @

  eTraining

  LWLeeromgeving

  Tablet

  Trainingssystemen

 • Drive & Control Academy | Trainingsprogramma 2016 15eDrive&Control Academy

  Hyd

  raul

  iek

  Ele

  ktri

  sche

  aa

  ndri

  jf- e

  n b

  estu

  ring

  stec

  hnie

  k

  Pne

  umat

  iek

  Mec

  hatr

  onic

  aV

  eilig

  heid

  stec

  hnie

  kA

  lgem

  ene

  info

  rmat

  ieeD

  rive

  &C

  ontr

  olA

  cad

  emy

  eDrive & Control AcademyInhoud

  Het zelfstandig leren achter de computer is tegenwoordig een vast bestanddeel van kennisoverdracht. Leren waar en wanneer je wil, onbegrensde herhalings-mogelijkheden, individuele snelheid van leren en een interactieve leerinhoud maken deze methode tot een uniek leerinstrument.

  Alle eLearning trainingen zijn in het Engels en/of Duits te volgen. De basistrai-ning hydrauliek (eHTG) is vanaf nu ook in het Nederlands beschikbaar!

  Bestellingen van de eLearning trainingen kun je direct sturen naar het email-adres: [email protected] o.v.v. het gewenste bestelnummer en factuur-adres.

  Probeer eLearning gratis met een testaccount op:www.boschrexroth.com/eLearning

  pag. eLearnings Basistraining16 eHTG Basistraining hydrauliek17 eHTGM Basistraining mobiele hydrauliek18 eEATG Basistraining elektrische aandrijftechniek19 eESTG Basistraining elektrische besturingstechnologie20 ePTG Basistraining pneumatiek21 eLTG Basistraining lineairtechniek22 eFSi Basistraining funktionele veiligheid23 e4EE Basistraining Energy Efficiency24 e4EE Sytronix Energy Efficiency - toerentalgeregelde pomp25 eSER SERCOS het veldbussysteem voor automatisering26 Meer eLearning trainingen

 • 16 Trainingsprogramma 2016 | Drive & Control AcademyeDrive&Control AcademyH

  ydra

  ulie

  k

  Ele

  ktri

  sche

  aa

  ndri

  jf- e

  n b

  estu

  ring

  stec

  hnie

  kP

  neum

  atie

  kM

  echa

  tron

  ica

  Vei

  lighe

  idst

  echn

  iek

  Alg

  emen

  ein

  form

  atie

  eDri

  ve&

  Con

  trol

  Aca

  dem

  y

  Van de functie en eigenschappen van componenten tot aan de opbouw van een hydraulisch schema, alle basics die je nodig hebt, komen aan bod in deze online training. De inhoud van eHTG is gelijk aan de inhoud van de standaard 3-daagse HTG training. Deze eLearning training is in het Nederlands, Engels en Duits te volgen.

  Leerdoelen

  f Kennismaking met de basisstructuur van een hydraulisch systeem

  f Inzicht in de functie en structuur van geselec-teerde hydraulische componenten

  f Voorbereiden hydraulische schemas f Effectief gebruiken van technische dokumentatie f Leren hoe je hydraulische componenten en syste-

  men kunt verwerken

  Inhoud

  f Hydraulische systemen in het algemeen f Eigenschappen van het hydraulisch systeem f Opbouw en funktie van een hydraulisch systeem f Fysieke basisprincipes in de hydrauliek f Symbolen volgens DIN ISO 1219 f Hydraulische vloeistoffen f Hydraulische pompen, motoren en cilinders f Besturingstechniek (stuurventielen, veiligheids-,

  smoor- en stroomregel kleppen) f Eenvoudige schemas maken en lezen

  Randvoorwaarden

  Technisch inzicht, PC met toegang tot internet en een email adres voor je persoonlijke inlogcode. Je ontvangt de inlogcode ongeveer 3 tot 4 dagen na de bevestiging van aanmelding. De licentie blijft geldig tot 12 maanden na vrijgave.

  Tijden

  Binnen de licentietijd van een jaar is de inhoud 24 uur per dag beschikbaar.

  Basistraining hydrauliek (eLearning)

  Doelgroep

  Genteresseerden in hydrauliek, machine-operators, onderhouds- en montage personeel, planners, design engineers.

  Prijs

  De eLearning eHTG kan als enkele of meerdere licen-ties aangeschaft worden. Met een aantrekkelijke verhouding in prijs en uitvoering leent de meervou-dige licentie zich uitermate voor de bijscholing van medewerkers en scholieren in industrile bedrijven, instellingen voor bijscholing, scholen en universitei-ten.

  Industrile bedrijven Bestelnr.Individuele licentie 940,-/jaar R9610066266 licenties 2.217,-/jaar R96100663712 licenties 3.089,-/jaar R96100663824 licenties 4 .305,-/jaar R96100663948 licenties 5.999,-/jaar R961006641100 licenties 8.526,-/jaar R961006640500 licenties 18.424,-/jaar R961006642

  Onderwijsinstellingen/scholen/universiteitenIndividuele licentie 313,-/jaar R96100664312 licenties 1.030,-/jaar R96100664424 licenties 1.435,-/jaar R96100664548 licenties 2.000,-/jaar R961006646100 licenties 2.842,-/jaar R961006647500 licenties 6.141,-/jaar R961006648

  eHTG

 • Drive & Control Academy | Trainingsprogramma 2016 17eDrive&Control Academy

  Hyd

  raul

  iek

  Ele

  ktri

  sche

  aa

  ndri

  jf- e

  n b

  estu

  ring

  stec

  hnie

  k

  Pne

  umat

  iek

  Mec

  hatr

  onic

  aV

  eilig

  heid

  stec

  hnie

  kA

  lgem

  ene

  info

  rmat

  ieeD

  rive

  &C

  ontr

  olA

  cad

  emy

  Basistraining mobiele hydrauliek (eLearning)

  eHTGM

  NEW

  Doelgroep

  Genteresseerden in hydrauliek, machine-operators, onderhouds- en montage personeel, planners, design engineers.

  Opleidingsduur

  De eLearning is toegankelijk zolang de licentie geldig is. De licentie blijft na de activering 12 maanden geldig. Opleidingsduur: ca. 20 tot 25 uur.

  Prijs

  De eLearning eHTGM kan als individuele licentie of groepslicentie worden gekocht. Met een aantrekke-lijke prijs-kwaliteitverhouding is de groepslicentie perfect voor de bijscholing van medewerkers en studenten in industrile bedrijven en opleidings- en onderwijsinstellingen.

  Industrile bedrijven Bestelnr.Individuele licentie 940,- /jaar R901429065 6 licenties 2.217,- /jaar R90142906612 licenties 3.089,- /jaar R90142906724 licenties 4.305,- /jaar R90142906848 licenties 5.999,- /jaar R901429070100 licenties 8.526,- /jaar R901429071500 licenties 18.424,- /jaar R901429072 Onderwijsinstellingen/scholen/universiteitenIndividuele licentie 313,- /jaar R90142907312 licenties 1.030,- /jaar R90142907424 licenties 1.435,- /jaar R90142907548 licenties 2.000,- /jaar R901429076100 licenties 2.842,- /jaar R901429078500 licenties 6.141,- /jaar R901429079

  Leerdoelen

  f Kennismaking met de basisstructuur van een mobiel hydraulisch systeem

  f Inzicht in de functie en structuur van een hydrauli-sche installatie voor mobiele toepassingen

  f De opbouw en functie van bepaalde hydraulische componenten begrijpen

  Inhoud

  f Hydraulische systemen in het algemeen f Eigenschappen van het hydraulisch systeem f Opbouw en functie van een hydraulische installatie

  voor mobiele toepassingen f Fysieke basisprincipes in de hydrauliek f Symbolen volgens DIN ISO 1219 f Hydraulische vloeistoffen in mobiele werktuigen f Hydraulische pompen, motoren en cilinders f Open en gesloten systemen in mobiele werktuigen f Eenvoudige schemas maken en lezen

  Vooropleiding/kennis

  f Technische kennis f Pc met internetverbinding, Flash Player 10 of

  hoger: http://get.adobe.com/nl/flashplayer - f E-mailadres voor persoonlijke login

  Van de functie en eigenschappen van componenten tot de opbouw van een hydraulisch schema, alle basics die je nodig hebt, komen aan bod in deze online training.

 • 18 Trainingsprogramma 2016 | Drive & Control AcademyeDrive&Control AcademyH

  ydra

  ulie

  k

  Ele

  ktri

  sche

  aa

  ndri

  jf- e

  n b

  estu

  ring

  stec

  hnie

  kP

  neum

  atie

  kM

  echa

  tron

  ica

  Vei

  lighe

  idst

  echn

  iek

  Alg

  emen

  ein

  form

  atie

  eDri

  ve&

  Con

  trol

  Aca

  dem

  y

  Basistraining elektrische aandrijftechniek (eLearning)

  eEATG

  Deze training houdt zich bezig met de functies en eigenschappen van diverse aandrijfcomponenten en is voor iedereen die een geavanceerde training zoekt. Deelnemers leren de onderlinge verbanden kennen van elektrische aandrijfsyste-men en krijgen inzicht in de industrile automatiseringstechniek.

  Leerdoelen

  f Overzicht van elektrische aandrijftechniek leren kennen

  f Herkennen van verbanden in aandrijfsystemen f Kennis verwerven over de verschillende aandrijf-

  componenten f Kennismaking met verschillende motortypes

  (synchroon, asynchroon) en hoe ze functioneren f Inzicht in opnemers en encoders en hoe ze

  functioneren f Leren kennen van verschillende controllers, stuur-

  en regelkringen f Overbrengingen en de werking ervan

  Inhoud

  f Inleiding tot de elektrische aandrijftechniek f Electromotoren, werkingsprincipes en kenmerken f Basis van encodersystemen f Controllers en regelmethodes f Overbrengingen in aandrijftechniek f Toepassingen

  Vooropleiding/kennis

  f Technische kennis f PC met toegang tot internet, Flash Player 10 of

  hoger: http://get.adobe.com/de/flashplayer f Email adres voor je persoonlijke inlogcode voor de

  Rexroth leeromgeving

  Doelgroep

  Vakgeschoolde medewerkers, technici en ingenieurs op het gebied van planning, onderhoud en inbedrijf-stelling.

  Tijden

  Binnen de licentietijd van een jaar is de inhoud 24 uur per dag beschikbaar. Gemiddeld benodigde tijd: ca. 10 tot 15 uur.

  Prijs

  De eLearning eEATG kan als enkele of meerdere licenties aangeschaft worden. Met een aantrekkelijke verhouding in prijs en uitvoering leent de meervou-dige licentie zich uitermate voor de bijscholing van medewerkers en scholieren in industrile bedrijven, instellingen voor bijscholing, scholen en universitei-ten.

  Industrile bedrijven Bestelnr.Individuele licentie 376,-/jaar R9610092306 licenties 887,-/jaar R96100923112 licenties 1.236,-/jaar R96100923224 licenties 1.722,-/jaar R96100923348 licenties 2.400,-/jaar R961009234100 licenties 3.410,-/jaar R961009235500 licenties 7.370,-/jaar R961009236 Onderwijsinstellingen/scholen/universiteitenIndividuele licentie 125,-/jaar R96100923712 licenties 412,-/jaar R96100923824 licenties 574,-/jaar R96100923948 licenties 800,-/jaar R961009240100 licenties 1.137,-/jaar R961009241500 licenties 2.457,-/jaar R961009242

 • Drive & Control Academy | Trainingsprogramma 2016 19eDrive&Control Academy

  Hyd

  raul

  iek

  Ele

  ktri

  sche

  aa

  ndri

  jf- e

  n b

  estu

  ring

  stec

  hnie

  k

  Pne

  umat

  iek

  Mec

  hatr

  onic

  aV

  eilig

  heid

  stec

  hnie

  kA

  lgem

  ene

  info

  rmat

  ieeD

  rive

  &C

  ontr

  olA

  cad

  emy

  NEWBasistraining elektrische besturingstechniek (eLearning)

  eESTG

  Doelgroep

  Starters in de besturingstechniek

  Opleidingsduur

  De eLearning is toegankelijk zolang de licentie geldig is. De licentie blijft na de activering 12 maanden geldig. Opleidingsduur: ca. 3 tot 4 uur.

  Prijs

  De eLearning eESTG kan als individuele licentie of groepslicentie worden gekocht. Met een aantrekke-lijke prijs-kwaliteitverhouding is de groepslicentie perfect voor de bijscholing van medewerkers en studenten in industrile bedrijven en opleidings- en onderwijsinstellingen.

  Industrile bedrijven Bestelnr.Individuele licentie 198,- /jaar R901414926 6 licenties 467,- /jaar R90141493512 licenties 651,- /jaar R90141493724 licenties 907,- /jaar R90141494048 licenties 1.264,- /jaar R901414948100 licenties 1.796,- /jaar R901414949500 licenties 3.881,- /jaar R901414950 Onderwijsinstellingen/scholen/universiteitenIndividuele licentie 66,- /jaar R90141495212 licenties 217,- /jaar R90141495324 licenties 302,- /jaar R90141495548 licenties 421,- /jaar R901414960100 licenties 599,- /jaar R901414965500 licenties 1.294,- /jaar R901414970

  Leerdoelen

  f Overzicht krijgen van elektrische besturingen f Kennen van verschillende soorten besturingen en

  hun toepassingen (PLC, CNC, e.d.) f Inzicht krijgen in de programmering en program-

  meertalen van een besturing f Kennis verwerven over gebruikersinterfaces (bijv.

  HMI of veldbussystemen) f Voorbeelden begrijpen

  Inhoud

  f Basiscursus elektrische besturingstechnologie f Programmeerbare logische eenheden (PLC) f Numerieke besturingen (CNC) f Motion-control-besturingen (MC) f Robotbesturingen (RC) f Toepassingsvoorbeeld en programmering f Interfaces

  Vooropleiding/kennis

  f Technische kennis f Pc met internetverbinding, Flash Player 10 of

  hoger: http://get.adobe.com/nl/flashplayer f E-mailadres voor persoonlijke login

  Deze training behandelt de functies en eigenschappen van de elektrische bestu-ringen en wordt aanbevolen voor iedereen die modulaire opleidingen wil volgen. Na afloop begrijpen de deelnemers de verbanden in besturingstechniek en krijgen inzicht in industrile toepassingen.

 • 20 Trainingsprogramma 2016 | Drive & Control AcademyeDrive&Control AcademyH

  ydra

  ulie

  k

  Ele

  ktri

  sche

  aa

  ndri

  jf- e

  n b

  estu

  ring

  stec

  hnie

  kP

  neum

  atie

  kM

  echa

  tron

  ica

  Vei

  lighe

  idst

  echn

  iek

  Alg

  emen

  ein

  form

  atie

  eDri

  ve&

  Con

  trol

  Aca

  dem

  y

  Basistraining pneumatiek (eLearning)ePTG

  Van de functie en eigenschappen van componenten tot aan de opbouw van een pneumatisch schema - alle basics die je nodig hebt komen aan bod in deze online training. De inhoud van ePTG is gelijk aan de inhoud van de standaard 2-daagse PTG training. Deze training is in het Engels en/of Duits te volgen.

  Leerdoelen

  f Natuurkundige principes en relaties f Kenmerken van de pneumatiek f Perslucht, compressor types f Inleiding in het maken, drogen en distribueren van

  perslucht en vacum techniek f Stuurventielen, veiligheids-, smoor- en stroom-

  regelkleppen f Enkel- en dubbelwerkende cilinders f Bi-stabiele ventielen, impuls ventielen f Snelheids- en stopbesturing f Slag afhankelijke besturing en eindschakelaars f Tijds- en drukafhankelijke besturing f Volgordeschakelingen en signaal overlap f Basisschakelingen in de elektro-pneumatiek f Symbolen en schakelschemas vlgns DIN ISO 1219 f Basisontwerp van componenten

  Inhoud

  f Basisprincipes van een pneumatisch systeem f Funktie en opbouw van pneumatiek componenten f Pneumatisch schakelschema maken f Pneumatiek systemen in het dagelijks werk

  Vooropleiding/kennis

  f Technische kennis f Pc met internetverbinding, Flash Player 10 of

  hoger: http://get.adobe.com/nl/flashplayer f E-mailadres voor persoonlijke login

  Doelgroep

  Genteresseerden in pneumatiek, planners, onder-houds- en montagepersoneel, design engineers.

  Tijden

  Binnen de licentietijd van een jaar is de inhoud 24 uur per dag beschikbaar.

  Prijs

  De eLearning ePTG kan als enkele of meerdere licen-ties aangeschaft worden. Met een aantrekkelijke verhouding in prijs en uitvoering leent de meervou-dige licentie zich uitermate voor de bijscholing van medewerkers en scholieren in industrile bedrijven, instellingen voor bijscholing, scholen en universitei-ten.

  Industrile bedrijven Bestelnr.Individuele licentie 555,-/jaar R9610070566 licenties 1.309,-/jaar R96100708212 licenties 1.824,-/jaar R96100706024 licenties 2.542,-/jaar R96100705948 licenties 3.542,-/jaar R961007063100 licenties 5.034,-/jaar R961007062500 licenties 10.878,-/jaar R961007061

  Onderwijsinstellingen/scholen/universiteitenIndividuele licentie 185,-/jaar R96100706612 licenties 608,-/jaar R96100706524 licenties 847,-/jaar R96100706448 licenties 1.181,-/jaar R961007069100 licenties 1.678,-/jaar R961007068500 licenties 3.626,-/jaar R961007067

 • Drive & Control Academy | Trainingsprogramma 2016 21eDrive&Control Academy

  Hyd

  raul

  iek

  Ele

  ktri

  sche

  aa

  ndri

  jf- e

  n b

  estu

  ring

  stec

  hnie

  k

  Pne

  umat

  iek

  Mec

  hatr

  onic

  aV

  eilig

  heid

  stec

  hnie

  kA

  lgem

  ene

  info

  rmat

  ieeD

  rive

  &C

  ontr

  olA

  cad

  emy

  Basistraining lineair techniek (eLearning)

  eLTG

  Van de natuurkundige basisprincipes van de producten tot aan de toepassingen en grondbeginselen van het ontwerp, deze training bevelen wij aan als je behoefte hebt aan een meer geavanceerde training. Deze training is in het Engels en/of Duits te volgen.

  Leerdoelen

  f Natuurkundige basisprincipes lineair techniek en rollager technologie

  f Opbouw, functie en inzetbaarheid van profielgeleiders

  f Opbouw, functie en inzetbaarheid van kogelgelagerde bussen

  f Opbouw, functie en inzetbaarheid van kogelomloopspil

  f Overzicht van lineaire systemen

  Inhoud

  f Leren kennen van de natuurkundige basisprincipes van de lineair techniek

  f Kennis over de opbouw, funktie en inzetbaarheid van componenten in de lineair techniek

  f Selectie van geschikte lineair componenten

  Vooropleiding/kennis

  f Technische kennis f Pc met internetverbinding, Flash Player 10 of

  hoger: http://get.adobe.com/nl/flashplayer f E-mailadres voor persoonlijke login

  Doelgroep

  Planners, ontwikkelaars, onderhouds- en montagepersoneel, design engineers.

  Tijden

  Binnen de licentietijd van een jaar is de inhoud 24 uur per dag beschikbaar.

  Prijs

  De eLearning eLTG kan als enkele of meerdere licen-ties aangeschaft worden. Met een aantrekkelijke verhouding in prijs en uitvoering leent de meervou-dige licentie zich uitermate voor de bijscholing van medewerkers en scholieren in industrile bedrijven, instellingen voor bijscholing, scholen en universitei-ten.

  Industrile bedrijven Bestelnr.Individuele licentie 649,-/jaar R9610066826 licenties 1.530,-/jaar R96100668312 licenties 2.133,-/jaar R96100671424 licenties 2.972,-/jaar R96100668448 licenties 4.142,-/jaar R961006685100 licenties 5.886,-/jaar R961006686500 licenties 12.721,-/jaar R961006687

  Onderwijsinstellingen/scholen/universiteitenIndividuele licentie 216,-/jaar R96100668812 licenties 711,-/jaar R96100668924 licenties 991,-/jaar R96100669048 licenties 1.381,-/jaar R961006691100 licenties 1.962,-/jaar R961006692500 licenties 4.240,-/jaar R961006693

 • 22 Trainingsprogramma 2016 | Drive & Control AcademyeDrive&Control AcademyH

  ydra

  ulie

  k

  Ele

  ktri

  sche

  aa

  ndri

  jf- e

  n b

  estu

  ring

  stec

  hnie

  kP

  neum

  atie

  kM

  echa

  tron

  ica

  Vei

  lighe

  idst

  echn

  iek

  Alg

  emen

  ein

  form

  atie

  eDri

  ve&

  Con

  trol

  Aca

  dem

  y

  Basistraining functionele veiligheid (eLearning)

  eFSi

  In de eLearning modules eFSI bieden wij u de nieuwste inzichten in het thema Basiskenmerken van machineveiligheid en 10 stappen naar Performance Level.Deze eLearning training is in het Engels en/of Duits te volgen.

  Leerdoelen

  f Kennismaking met machinerichtlijnen en relevante normen

  f Basiskennis van functionele veiligheid volgens ISO 13849

  f 10 Stappen naar Performance Level

  Inhoud

  f Basiskenmerken van machineveiligheid f Machinerichtlijnen, wetten, normen

  10 stappen naar Performance Level

  Vooropleiding/kennis

  f Diepgaande kennis van de automatiseringstechniek f Technisch inzicht f PC met toegang tot internet en een email adres

  voor je persoonlijke inlogcode. Je ontvangt de inlogcode ongeveer 3 tot 4 dagen na de bevesti-ging van aanmelding. De licentie blijft geldig tot 12 maanden na vrijgave

  Doelgroep

  Ontwikkelaars, design engineers, planners, verant-woordelijken voor machineveiligheid.

  Tijden:

  Binnen de licentietijd van een jaar is de inhoud 24 uur per dag beschikbaar.

  Prijs

  De eLearning eFSi kan als enkele of meerdere licen-ties aangeschaft worden. Met een aantrekkelijke verhouding in prijs en uitvoering leent de meervou-dige licentie zich uitermate voor de bijscholing van medewerkers en scholieren in industrile bedrijven, instellingen voor bijscholing, scholen en universitei-ten.

  Industrile bedrijven Bestelnr.Individuele licentie 198,-/jaar R9610070356 licenties 467,-/jaar R96100703612 licenties 651,-/jaar R96100703724 licenties 907,-/jaar R96100703848 licenties 1.264,-/jaar R961007039100 licenties 1.796,-/jaar R961007040500 licenties 3.881,-/jaar R961007041

  Onderwijsinstellingen/scholen/universiteitenIndividuele licentie 66,-/jaar R96100704212 licenties 217,-/jaar R96100704324 licenties 302,-/jaar R96100704448 licenties 421,-/jaar R961007045100 licenties 599,-/jaar R961007046500 licenties 1.294,-/jaar R961007047

  Opmerking

  Probeer eLearning gratis met een testaccount op:www.boschrexroth.de/eLearning

 • Drive & Control Academy | Trainingsprogramma 2016 23eDrive&Control Academy

  Hyd

  raul

  iek

  Ele

  ktri

  sche

  aa

  ndri

  jf- e

  n b

  estu

  ring

  stec

  hnie

  k

  Pne

  umat

  iek

  Mec

  hatr

  onic

  aV

  eilig

  heid

  stec

  hnie

  kA

  lgem

  ene

  info

  rmat

  ieeD

  rive

  &C

  ontr

  olA

  cad

  emy

  Basistraining Energy Efficiency(eLearning)

  e4EE

  Energie wordt schaarser en duurder. Tegelijkertijd stijgt de wereldwijde vraag. Daardoor ligt de focus op technologien die helpen dit probleem op te lossen. Intelligente automatiseringsoplossingen leveren hier een beslissende bijdrage. Vereisten zijn dan: bewustwording van het probleem van de Energy Efficiency ende daadwerkelijke uitvoering ervan. In deze eLearning module, bieden wij u devereisten voor de basiskennis van de Energy Efficiency.

  Leerdoelen

  f Energie, een schaars goed f Definitie Energy Efficiency f Randvoorwaarden f Energy Efficiency in ondernemingen f Rexroth 4EE systeem f Hulpprogrammas in verband met

  Energy Efficiency

  Inhoud

  f Belang van de Energy Efficiency voor de samenle-ving en bedrijven erkennen

  f De Rexroth 4EE aanpak voor het optimaliseren van Energy Efficiency begrijpen

  f Typische uitgangspunten voor het optimaliseren van een systeem herkennen

  f Kosten en baten van Energy Efficiency oplossingen begrijpen

  Vooropleiding/kennis

  f Interesse in het thema Energy Efficiency f PC met toegang tot internet en een email adres

  voor je persoonlijke inlogcode. Je ontvangt je inlogcode ongeveer 3 tot 4 dagen na de bevesti-ging van aanmelding. De licentie blijft geldig tot 12 maanden na vrijgave

  Doelgroep

  Commercile en technische beroepen.

  Tijden

  Binnen de licentietijd van een jaar is de inhoud 24 uur per dag beschikbaar.

  Prijs

  De eLearning e4EE kan als enkele of meerdere licen-ties aangeschaft worden. Met een aantrekkelijke verhouding in prijs en uitvoering leent de meervou-dige licentie zich uitermate voor de bijscholing van medewerkers en scholieren in industrile bedrijven, instellingen voor bijscholing, scholen en universitei-ten. Industrile bedrijven Bestelnr.Individuele licentie 69,-/jaar R9610066616 licenties 163,-/jaar R96100666212 licenties 227,-/jaar R96100666324 licenties 316,-/jaar R96100690448 licenties 440,-/jaar R961006665100 licenties 626,-/jaar R961006660500 licenties 1.352,-/jaar R961006666

  Onderwijsinstellingen/scholen/universiteitenIndividuele licentie 23,-/jaar R96100667012 licenties 76,-/jaar R96100667524 licenties 105,-/jaar R96100668048 licenties 147,-/jaar R961006667100 licenties 209,-/jaar R961006672500 licenties 451,-/jaar R961006930

 • 24 Trainingsprogramma 2016 | Drive & Control AcademyeDrive&Control AcademyH

  ydra

  ulie

  k

  Ele

  ktri

  sche

  aa

  ndri

  jf- e

  n b

  estu

  ring

  stec

  hnie

  kP

  neum

  atie

  kM

  echa

  tron

  ica

  Vei

  lighe

  idst

  echn

  iek

  Alg

  emen

  ein

  form

  atie

  eDri

  ve&

  Con

  trol

  Aca

  dem

  y

  Energy Efficiency - toerentalgeregeldepomp (eLearning)

  e4EE Sytronix

  De betrouwbaarheid van high-performance hydrauliek, Energy Efficiency endynamische compacte elektronica gaan hand in hand met de Sytronix pompen met variabele toerentalregelingen van Rexroth. In de eLearning training e4EE Sytronix krijgt u de basiskennis, de technische achtergrond en de expertise van Smart Interplay of Hydraulics and Electronics .

  Leerdoelen

  f Ventiel- en opbrengst gestuurde aandrijving f Regeling op basis van verbruik f Componenten toerental variabele pompregelingen f Parameters voor selectie van een dergelijke oplos-

  sing

  Inhoud

  f Basiskennis Energy Efficiency f Systeemkennis f Aanpassingen aan het operationele gedrag van de

  afzonderlijke componenten f Engineering tools voor het ontwerpen van alge-

  mene systemen f Kennis van cycli en opties voor terugwinning van

  energie f Selectie van de aandrijfcomponenten

  Vooropleiding/kennis

  f Deelname aan de trainingen HTG/eHTG, EATG-1 en HTPPu of vergelijkbare kennis

  f PC met toegang tot internet en een email adres voor je persoonlijke inlogcode. Je ontvangt je inlogcode ongeveer 3 tot 4 dagen na de bevesti-ging van aanmelding. De licentie blijft geldig tot 12 maanden na vrijgave

  Doelgroep

  Service technici en ingenieurs voor onderhoud en inbedrijfstelling.

  Tijden:

  Binnen de licentietijd van een jaar is de inhoud 24 uur per dag beschikbaar.

  Prijs

  De eLearning e4EE Sytronix kan als enkele of meer-dere licenties aangeschaft worden. Met een aantrek-kelijke verhouding in prijs en uitvoering leent de meervoudige licentie zich uitermate voor de bijscho-ling van medewerkers en scholieren in industrile bedrijven, instellingen voor bijscholing, scholen en universiteiten.

  Industrile bedrijven Bestelnr.Individuele licentie 198,-/jaar R9610066776 licenties 467,-/jaar R96100693112 licenties 651,-/jaar R96100666824 licenties 907,-/jaar R96100693248 licenties 1.264,-/jaar R961006673100 licenties 1.796,-/jaar R961006933500 licenties 3.881,-/jaar R961006678

  Onderwijsinstellingen/scholen/universiteitenIndividuele licentie 66,-/jaar R96100693412 licenties 217,-/jaar R96100666924 licenties 302,-/jaar R96100693548 licenties 421,-/jaar R961006674100 licenties 599,-/jaar R961006936500 licenties 1.294,-/jaar R961006679

 • Drive & Control Academy | Trainingsprogramma 2016 25eDrive&Control Academy

  Hyd

  raul

  iek

  Ele

  ktri

  sche

  aa

  ndri

  jf- e

  n b

  estu

  ring

  stec

  hnie

  k

  Pne

  umat

  iek

  Mec

  hatr

  onic

  aV

  eilig

  heid

  stec

  hnie

  kA

  lgem

  ene

  info

  rmat

  ieeD

  rive

  &C

  ontr

  olA

  cad

  emy

  SERCOS - het veldbussysteem voor automatisering (eLearning)

  eSER

  Tijden

  De trainingsinhoud is na activering 24 uur per dag beschikbaar.

  Prijs

  Gratis.

  Opmerking

  Test deze eLearning training nu met een gratis gast-licentie op: www.boschrexroth.de/eLearning

  Leerdoelen

  f Begrijp het veldbussysteem SERCOS f Toepassingen van SERCOS in industrile

  automatisering f Technische details van SERCOS beschrijven f Eigenschappen en voordeel van SERCOS be-

  schrijven

  Inhoud

  f Overzicht van het veldbussysteem SERCOS f Toepassingen van SERCOS in de industrile

  automatisering f Technische details over SERCOS f Kenmerken en gebruik van SERCOS

  Vooropleiding/kennis

  f Technische kennis f PC met toegang tot internet, Flash Player 10 of

  hoger: http://get.adobe.com/de/flashplayer f Mailadres voor je persoonlijke login op de Rexroth

  server

  Doelgroep

  f Mensen die SERCOS produkten verkopen f Medewerkers uit de machinebouw f Partners van Bosch Rexroth en hun klanten

  Van de basisprincipes over SERCOS tot aan technische details en applikatievoor-beelden; alles wat de gebruikers van besturingen, elektrisch en hydraulisch aan-gedreven, ventielen en I/Os nodig heeft. Deze training wordt aanbevolen voor mensen die produkten inzetten met SERCOS interface of die graag meer willen weten over het veldbussysteem SERCOS.

 • 26 Trainingsprogramma 2016 | Drive & Control AcademyeDrive&Control AcademyH

  ydra

  ulie

  k

  Ele

  ktri

  sche

  aa

  ndri

  jf- e

  n b

  estu

  ring

  stec

  hnie

  kP

  neum

  atie

  kM

  echa

  tron

  ica

  Vei

  lighe

  idst

  echn

  iek

  Alg

  emen

  ein

  form

  atie

  eDri

  ve&

  Con

  trol

  Aca

  dem

  y

  Meer eLearning trainingen

  f eHTR Basistraining regeltechniek (eLearning)

  De beschikbaarheid van deze nieuwe trainingen kun je vinden op:www.boschrexroth.de/eLearning

  Talen

  Alle eLearning trainingen zijn in het Engels en Duits beschikbaar en enkelen in andere talen als Italiaans, Frans of Chinees. Enkel de eHTG training is in het Nederlands beschikbaar.

  Heb je vragen over de beschikbaarheid in een bepaalde taal? Vraag het [email protected]

  Bestelinformatie

  Bestellingen voor eLearning kun je sturen aan het je bekende verkoopkanaal of direct via [email protected]

  Meer eLearning trainingen en bestelinformatie

  In dit trainingsprogramma vind je de trainingen die op dit moment beschikbaar zijn. De volgende eLearning trainingen komen binnenkort beschikbaar:

 • Drive & Control Academy | Trainingsprogramma 2016 Industrie hydrauliek 27

  Hyd

  raul

  iek

  Ele

  ktri

  sche

  aa

  ndri

  jf- e

  n b

  estu

  ring

  stec

  hnie

  k

  Pne

  umat

  iek

  Mec

  hatr

  onic

  aV

  eilig

  heid

  stec

  hnie

  kA

  lgem

  ene

  info

  rmat

  ieeD

  rive

  &C

  ontr

  olA

  cad

  emy

  HydrauliekInhoud

  Basistraining28 HTG Basistraining hydrauliek29 HTSG-1 Proportionele techniek

  Praktijk30 HTPPu Pompregelingen

  Project31 OHT Hydraulische onderhoudstechniek32 HTSY Hydraulische systeemtechniek

  Mobiel33 HTAM Axiale plunjerpompen voor mobiele toepassingen

  Specials34 HTP-MLC-1 IndraMotion MLC voor hydraulische aandrijvingen, deel I35 HTP-MLC-2 IndraMotion MLC voor hydraulische aandrijvingen, deel II36 HTMC Load holding en motion control voor remkleppen

 • Trainingsprogramma 2016 | Drive & Control AcademyIndustrie hydrauliek28H

  ydra

  ulie

  k

  Ele

  ktri

  sche

  aa

  ndri

  jf- e

  n b

  estu

  ring

  stec

  hnie

  kP

  neum

  atie

  kM

  echa

  tron

  ica

  Vei

  lighe

  idst

  echn

  iek

  Alg

  emen

  ein

  form

  atie

  eDri

  ve&

  Con

  trol

  Aca

  dem

  y

  Met het alom bekende boek van Rexroth de Hydrauliektrainer band 1 als leidraad wordt u wegwijs in de functie en werking van de diverse hydraulische componenten. Tevens leert u de basisbegrippen om een hydraulisch schema op te zetten en te lezen.

  Leerdoelen f Het basisontwerp van een hydraulisch systeem

  begrijpen f De functie en structuur van geselecteerde

  hydraulische componenten begrijpen f Een hydraulisch schema opzetten en lezen f In staat zijn om technische dokumentatie (Data

  sheets, DIN ISO 1219, ...) effectief te gebruiken f Omgaan met hydraulische systemen in de plan-

  ning en in het dagelijks werk f Storingen in de werking oplossen

  Inhoud

  f Hydrauliek versus pneumatiek, elektrische aandrijftechniek en mechanica

  f Structuur en opbouw van een hydraulisch schema f Basisbegrippen waaronder de Wet van Pascal f Toe te passen vloeistoffen f Vaste en regelbare pompen f Stuurventielen, veiligheidskleppen, smoor- en

  stroomregelkleppen f Filtertechniek f Storingen interpreteren en oplossen

  Vooropleiding/kennis

  Technisch inzicht.

  Doelgroep

  Genteresseerden in de hydrauliek, werkvoorbereiders, machine operators, onderhoud- en installatiemedewerkers, engineers, constructeurs en tekenaars.

  HTG

  Basistraining hydrauliek

  Vervolgtraining(en)

  Proportionele techniek (HTSG-1),Pompregelingen (HTPPu).

  Data

  01.02 - 03.02.2016 Boxtel04.04 - 06.04.2016 Boxtel06.06 - 08.06.2016 Boxtel14.09 - 16.09.2016 Boxtel02.11 - 04.11.2016 Boxtel

  Vraag ons voor verdere data en individuele training. Wij helpen je graag.

  Tijden

  3 dagen van09:00 - 16:00 uur

  Prijs

  1.180,- p.p.

  Opmerking

  Koffie/thee en een lunch in ons bedrijfsrestaurant zijn inbegrepen.Na afloop ontvang je een certificaat van deelname.

  Kijk voor de digitale basistraining hydrauliek op pagina 16.

  3

 • Drive & Control Academy | Trainingsprogramma 2016 Industrie hydrauliek 29

  Hyd

  raul

  iek

  Ele

  ktri

  sche

  aa

  ndri

  jf- e

  n b

  estu

  ring

  stec

  hnie

  k

  Pne

  umat

  iek

  Mec

  hatr

  onic

  aV

  eilig

  heid

  stec

  hnie

  kA

  lgem

  ene

  info

  rmat

  ieeD

  rive

  &C

  ontr

  olA

  cad

  emy

  In deze training geven wij u inzicht in de werking van proportionele hydraulischecomponenten, analoge en digitale versterkerkaarten ten opzichte van schakelcompo-nenten. Tijdens het prakticum kunt u de schakelingen opbouwen en inregelen en gaat u een analoge en een digitale kaart configureren en parametreren.

  Leerdoelen

  f Basisbeginselen van de hydrauliek kennen f Proportionele kleppen kiezen en kunnen

  berekenen f Beproefde ontwerprichtlijnen toe kunnen passen f Belangrijke methoden voor systeemverbetering toe

  kunnen passen f Storingen localiseren

  Inhoud

  f Schakelhydrauliek versus proportionele hydrau-liek

  f Bepaling van een proportioneel systeem f Opbouwen en instellen van een analoog bestu-

  ringssysteem f Opbouwen, configureren en parametriseren van

  een digitaal besturingssysteem f Storingen interpreteren en oplossen

  Vooropleiding/kennis

  Deelname aan de basistraining hydrauliek HTG of vergelijkbare kennis.Kennis van de belangrijkste componenten in de hydrauliek en van hydraulische schemas.

  Doelgroep

  Degenen die behoefte hebben aan praktische kennis over het systeemgedrag van hydraulische aandrijvingen, zoals bijvoorbeeld ontwerpers, engineers, constructeurs, tekenaars, machine operators en inbedrijfstellers.

  Proportionele techniek

  Data

  16.03 - 18.03.2016 Boxtel24.10 - 26.10.2016 Boxtel

  Vraag ons voor verdere data en individuele training. Wij helpen je graag.

  Tijden

  3 dagen van09:00 - 16:00 uur

  Prijs

  1.276,- p.p.

  Opmerking

  Koffie/thee en een lunch in ons bedrijfsrestaurant zijn inbegrepen.Na afloop ontvang je een certificaat van deelname.Het actuele aanbod vind je op internet:www.boschrexroth.nl/training

  HTSG-1

  3

 • Trainingsprogramma 2016 | Drive & Control AcademyIndustrie hydrauliek30H

  ydra

  ulie

  k

  Ele

  ktri

  sche

  aa

  ndri

  jf- e

  n b

  estu

  ring

  stec

  hnie

  kP

  neum

  atie

  kM

  echa

  tron

  ica

  Vei

  lighe

  idst

  echn

  iek

  Alg

  emen

  ein

  form

  atie

  eDri

  ve&

  Con

  trol

  Aca

  dem

  y

  PompregelingenHTPPu

  In deze training laten wij u kennis maken met de werking en toepassing van pomp-regelingen. Naast de meest eenvoudige directe verstelling behandelen wij ook de druk-, volume- en vermogensgeregelde pompen. Tot slot wordt ook het systeem met load-sensing behandeld.

  Leerdoelen

  f Verschillende types van pompen kennen en de toepassing van de criteria van constante en

  variabele verdringerpompen beheersen f Het begrijpen van het correcte onderhoud van

  hydraulische pompen f Het praktisch omzetten van instellingen en

  aanpassingen f Detectie van schadelijke effecten op de pomp

  (verwarming, overbelasting, etc.) f Weten welke criteria er zijn voor verlenging van de

  levensduur van de pomp f Kennis vergaren voor het oplossen van fouten en

  het uitvoeren van reparatie

  Inhoud

  f Pompregelingen in vast opgestelde installaties f Pompregelingen mobiele hydraulische toepassin-

  gen f Load sensingsystemen f Besturingselektronica gericht op pompregelingen f Toepassingen stationaire hydrauliek f Toepassingen mobiele hydrauliek

  Vooropleiding/kennis

  Inzicht in de werking en toepassing van dehydraulische pompen of de basistraining hydrauliek (HTG of eHTG).

  Doelgroep

  Montage, inbedrijfstelling- en onderhoudspersoneel.

  Data

  30.03 - 31.03.2016 Boxtel10.11 - 11.11.2016 Boxtel

  Vraag ons voor verdere data en individuele training. Wij helpen je graag.

  Tijden

  2 dagen van09:00 - 16:00 uur

  Prijs

  761,- p.p.

  Opmerking

  Koffie/thee en een lunch in ons bedrijfsrestaurant zijn inbegrepen.Na afloop ontvang je een certificaat van deelname.Het actuele aanbod vind je op internet:www.boschrexroth.nl/training

  2

 • Drive & Control Academy | Trainingsprogramma 2016 Industrie hydrauliek 31

  Hyd

  raul

  iek

  Ele

  ktri

  sche

  aa

  ndri

  jf- e

  n b

  estu

  ring

  stec

  hnie

  k

  Pne

  umat

  iek

  Mec

  hatr

  onic

  aV

  eilig

  heid

  stec

  hnie

  kA

  lgem

  ene

  info

  rmat

  ieeD

  rive

  &C

  ontr

  olA

  cad

  emy

  Hydraulische onderhoudstechniekOHT

  Om een veilige en goed werkende installatie te behouden wilt u dat uw onder-houdstechnici een gedegen opleiding hebben gevolgd, waardoor ongevallen en uitval voorkomen worden. In een deel van de training wordt het inbedrijfstellen van de installatie belicht. Tevens wordt onderhoud en reparatie behandeld.

  Leerdoelen

  f Het herkennen en localiseren van storingen f Het gestructureerd oplossen van storingen aan de

  hand van flowcharts f Het belang van onderhoud onderkennen f Veilig werken met en aan de installatie

  Inhoud

  f Inbedrijfstellen van een hydraulische installatie f Reparatie en afkeurcriteria van hydraulische

  componenten f Onderhoud van een hydraulische installatie f Storingzoeken in hydraulische installaties

  Vooropleiding/kennis

  Kennis van de belangrijkste componenten in de hydrauliek. Kennis van hydraulische schemas.

  Vervolgtraining(en)

  Training proportionele techniek HTSG-1.

  Doelgroep

  Onderhoudstechnici van een hydraulische installatie.

  Data

  15.02 - 16.02.2016 Boxtel06.10 - 07.10.2016 Boxtel

  Vraag ons voor verdere data en individuele training. Wij helpen je graag.

  Tijden

  2 dagen van09:00 - 16:00 uur

  Prijs

  761,- p.p.

  Opmerking

  Koffie/thee en een lunch in ons bedrijfsrestaurant zijn inbegrepen.Na afloop ontvang je een certificaat van deelname.Het actuele aanbod vind je op internet:www.boschrexroth.nl/training

  2

 • Trainingsprogramma 2016 | Drive & Control AcademyIndustrie hydrauliek32H

  ydra

  ulie

  k

  Ele

  ktri

  sche

  aa

  ndri

  jf- e

  n b

  estu

  ring

  stec

  hnie

  kP

  neum

  atie

  kM

  echa

  tron

  ica

  Vei

  lighe

  idst

  echn

  iek

  Alg

  emen

  ein

  form

  atie

  eDri

  ve&

  Con

  trol

  Aca

  dem

  y

  Hydraulische systeemtechniekHTSY

  Tijdens deze training laten wij u zien wanneer u wel of niet voor een hydraulische installatie zou moeten kiezen. Vanuit een vraagstelling maken wij samen met u een berekening, kiezen we componenten, berekenen we de omvang van het reservoir en dimensioneren we het leidingwerk, zodat we tot een complete oplossing komen.

  Leerdoelen

  f Ontwerpen van complete hydraulische systemen f Belangrijke stappen bij het maken van een schakel-

  schema kennen, in overeenstemming met de begin-selen van het hydraulisch schema

  f Selectie maken van componenten in een hydrau-lisch systeem (pomp, kleppen, reservoir, accus, warmte wisselaars, filters, motor, ....)

  f Efficintie van het systeem herkennen

  Inhoud

  f Hydrauliek versus overige aandrijftechnieken f Bepaling cilinders (boring, stang, slag); rekening

  houden met o.a. knik f Bepaling genstalleerd vermogen f Bepaling toe te passen componenten (pompen,

  stuurschuiven, veiligheden, etc.) f Bepaling leidingwerk f Voor- en nadelen van de keuze van een bepaalde

  oplossing

  Vooropleiding/kennis

  Kennis van de belangrijkste componenten in de hydrauliek en kennis van hydraulische schemas.

  Doelgroep

  Technici en engineers die hydraulische systemen ontwerpen of bouwen.

  Data

  21.04 - 22.04.2016 Boxtel21.11 - 22.11.2016 Boxtel

  Vraag ons voor verdere data en individuele training. Wij helpen je graag.

  Tijden

  2 dagen van09:00 - 16:00 uur

  Prijs

  764,- p.p.

  Opmerking

  Koffie/thee en een lunch in ons bedrijfsrestaurant zijn inbegrepen.Na afloop ontvang je een certificaat van deelname.Het actuele aanbod vind je op internet:www.boschrexroth.nl/training

  2

 • Drive & Control Academy | Trainingsprogramma 2016 Mobiel hydrauliek 33

  Hyd

  raul

  iek

  Ele

  ktri

  sche

  aa

  ndri

  jf- e

  n b

  estu

  ring

  stec

  hnie

  k

  Pne

  umat

  iek

  Mec

  hatr

  onic

  aV

  eilig

  heid

  stec

  hnie

  kA

  lgem

  ene

  info

  rmat

  ieeD

  rive

  &C

  ontr

  olA

  cad

  emy

  Deze training behandelt de basisfuncties, de opbouw en de werking van axiale plunjerpompen. De techniek van deze pompen wordt vanaf de toepassingen tot aan de verschillende soorten aanpassingen uitgelegd.

  Leerdoelen

  f Werkingsprincipe van hydrostatische aandrijvingen f Componenten, ontwerp en functie van axiale

  plunjerpompen f Verhelpen van kleine storingen

  Inhoud

  f Grondbeginselen, ontwerp en werking van axiale plunjerpompen

  f Toepassingen van open en gesloten circuits f Inbouw- en installatie- instructies f Praktische inbedrijfname en troubleshooting

  Vooropleiding/kennis

  Basiskennis van de hydrauliek.

  Doelgroep

  Technici, engineers, monteurs, service medewerkers voor hydrostatische aandrijvingen.

  Data

  02.05 - 03.05.2016 Boxtel12.12 - 13.12.2016 Boxtel

  Tijden

  2 dagen van09:00 - 16:00 uur

  Prijs

  760,- p.p.

  Opmerking

  Het actuele aanbod vind je op internet:www.boschrexroth.nl/training

  Axiale plunjerpompen voor mobiele toepassingen

  HTAM

  2

 • Trainingsprogramma 2016 | Drive & Control AcademyIndustrie hydrauliek34H

  ydra

  ulie

  k

  Ele

  ktri

  sche

  aa

  ndri

  jf- e

  n b

  estu

  ring

  stec

  hnie

  kP

  neum

  atie

  kM

  echa

  tron

  ica

  Vei

  lighe

  idst

  echn

  iek

  Alg

  emen

  ein

  form

  atie

  eDri

  ve&

  Con

  trol

  Aca

  dem

  y

  IndraMotion MLC voor hydraulische aandrijvingen, deel I

  HTP-MLC-1

  Deze praktijkgerichte training is voor project engineers en inbedrijfstellers die meer kennis willen krijgen van de IndraMotion MLC systemen. In de opleiding leert men de basis functionaliteiten van de MLC. Het eerste deel richt zich op project planning en het programmeren van het systeem met IndraWorks. Tijdens de praktijk leert u het gehele systeem te configureren en te programmeren volgens IEC 61131. Onder-werpen zoals het instellen en analyseren van parameters, foutdiagnose en het oplossen van storingen evenals onderhoudstaken zoals data back-up en uitwisse-len van component zijn onderdeel van de oefeningen.

  Leerdoelen

  f Opbouw en functionaliteit van de MLC leren ken-nen met betrekking tot hydraulische assen

  f Leren werken met IndraWorks om het totale sys-teem te projecteren en diagnosticeren

  f Programmeren in ST ( Structured Text ) f Het maken van datazekering en het weer terugla-

  den en componenten uitwisselen f Diagnose van het totale systeem

  Inhoud

  f Overzicht van de systeemoplossingen van Indra-Motion voor hydraulische aandrijvingen

  f Voorstellen van de systeemcomponenten f Projecteren met IndraWorks engineering f Grondbeginselen van de IEC- programmering f Programmeren met FBD (Function Block Diagram) f Programmeren met ST (Structured Text) f Programmeren met SFC (Sequentional Function

  Chart) f Data opslag en componenten wisselen f Archiveren en weer terugladen van projecten

  Vooropleiding/kennis

  Kennis van PC en technische kennis van elektrotech-niek en hydrauliek.

  Doelgroep

  Vakmensen, technici en engineers die hydraulische projecten maken en in bedrijfstellen.

  Data

  25.01 - 29.01.2016 Boxtel05.09 - 09.09.2016 Boxtel

  Vraag ons voor verdere data en individuele training. Wij helpen je graag.

  Tijden

  5 dagen van09:00 - 16:00 uur

  Prijs

  1.978,- p.p.

  Vervolgtraining(en)

  IndraMotion MLC voor hydraulische aandrijvingen, deel II.

  Opmerking

  Koffie/thee en een lunch in ons bedrijfsrestaurant zijn inbegrepen.Na afloop ontvang je een certificaat van deelname.

  5

 • Drive & Control Academy | Trainingsprogramma 2016 Industrie hydrauliek 35

  Hyd

  raul

  iek

  Ele

  ktri

  sche

  aa

  ndri

  jf- e

  n b

  estu

  ring

  stec

  hnie

  k

  Pne

  umat

  iek

  Mec

  hatr

  onic

  aV

  eilig

  heid

  stec

  hnie

  kA

  lgem

  ene

  info

  rmat

  ieeD

  rive

  &C

  ontr

  olA

  cad

  emy

  IndraMotion MLC voor hydraulische aandrijvingen, deel II

  HTP-MLC-2

  Deze praktijkgerichte training is voor project engineers en inbedrijfstellers die met behulp van het IndraMotion MLC systeem hydraulische aandrijvingen willen aansturen. Dit deel richt zich op de aansturing van hydraulische assen door mid-del van het programmeren van een MLC. Tijdens de praktische oefeningen, wor-den hydraulische assen in bedrijf genomen met behulp van IndraWorks en hier-mee wordt kennis verkregen van de structuren en de optimalisatie mogelijkheden van deze best-in-class-controller. Verder wordt SEQ.ST, sequentile programme-ring, in de praktische oefeningen gebruikt.

  Leerdoelen

  f Werken in IndraWorks met GAT f Programmering van de beweging sequenties door

  middel van SEQ.ST sequentile programmering f Ontwerpen en inbedrijfstellen van een hydraulische

  as op een trainingssysteem f Analyse van het gedrag en de regelkwaliteit van de

  regelaar met verschillende instellingen f Analyse van de meetgegevens van procesvariabelen

  die via de WinView real-time opname tool verkregen zijn

  f Parametreren en optimaliseren van closed-loop controllers (positie en kracht controle)

  f Problemen oplossen van het hydraulisch trainings-systeem

  Inhoud

  f Aansluiten van hydraulische aandrijvingen op de MLC door middel van sercos

  f Kennismaking met, en het ontwerpen van toepassin-gen met GAT

  f Programmeren van bewegingssequenties met SEQ.ST f Gebruiken van de best-in-class-controller en de

  bijbehorende parameters f Inzicht krijgen in de praktische stappen voor de

  inbedrijfstelling van een hydraulische as f Maken van oscilloscoop beelden van de sequenties

  door gebruik te maken van MLC-Trending, en de signa-len analyseren en verbeteren van de regelkringen

  f Herkennen van storingen op het gebied van elektro-nica en hydrauliek tijdens de inbedrijfname

  Vooropleiding/kennis

  Deelname aan de HTP-MLC-1 training of vergelijk-bare kennis.

  Doelgroep

  Vakmensen, technici en engineers op het gebied van projectplanning en inbedrijfstelling.

  Data

  09.05 - 13.05.2016 Boxtel17.10 - 21.10.2016 Boxtel

  Tijden

  5 dagen van09:00 - 16:00 uur

  Prijs

  1.978,- p.p.

  Opmerking

  Koffie/thee en een lunch in ons bedrijfsrestaurant zijn inbegrepen.Na afloop ontvang je een certificaat van deelname.

  5

 • Trainingsprogramma 2016 | Drive & Control AcademyIndustrie hydrauliek36H

  ydra

  ulie

  k

  Ele

  ktri

  sche

  aa

  ndri

  jf- e

  n b

  estu

  ring

  stec

  hnie

  kP

  neum

  atie

  kM

  echa

  tron

  ica

  Vei

  lighe

  idst

  echn

  iek

  Alg

  emen

  ein

  form

  atie

  eDri

  ve&

  Con

  trol

  Aca

  dem

  y

  Load holding en motion control voor remkleppen

  HTMC

  Remkleppen: geliefd en verguist. In de hydrauliek kun je bijna niet zonder. Toch hangt er een mist van onduidelijkheid om remkleppen. In deze training laten we U kennis maken met de verschillende types remkleppen en maken we U wegwijs in load holding & motion control. Na afloop bent U in staat om remkleppen te selecte-ren, afstellingen te bepalen en in bedrijf te stellen.

  Leerdoelen

  f Functie, opbouw en werking van een remklep. f Wanneer welk type te gebruiken. f Gedrag van een remklep leren voorspellen f Klachten kunnen herleiden naar een oorzaak

  Inhoud

  f Weten hoe een remklep werkt f Welke types zijn er en waarom we ze nodig hebben f Opstuurverhoudingen, does en dont-s f Wanneer welk type toe te passen f Selectie van een remklep op basis van een toepas-

  sing f Vaardigheid opbouwen met theoretische opgaves f Praktijk toetsen aan de theorie

  Vooropleiding/kennis

  Basiskennis van hydrauliek.

  Doelgroep

  U bent verantwoordelijk voor het selecteren van een remklep en U moet vooraf de afstellingen bepalen;Of U moet een remklep in bedrijf stellen;Of U krijgt er vanuit service / vervanging / inregel-klachten mee te maken;Of U krijgt er in Uw praktijk mee te maken en wilt er meer over weten.

  Data

  03.03.2016 Boxtel02.06.2016 Boxtel08.11.2016 Boxtel

  Vraag ons voor verdere data en individuele training. Wij helpen je graag.

  Tijden

  1 dag van09:00 - 16:00 uur

  Prijs

  592,- p.p.

  Opmerking

  Koffie/thee en een lunch in ons bedrijfsrestaurant zijn inbegrepen.Na afloop ontvang je een certificaat van deelname.Het actuele aanbod vind je op internet:www.boschrexroth.nl/training

  1

 • Drive & Control Academy | Trainingsprogramma 2016 Elektrische aandrijf- en besturingstechniek 37

  Hyd

  raul

  iek

  Ele

  ktri

  sche

  aa

  ndri

  jf- e

  n b

  estu

  ring

  stec

  hnie

  k

  Pne

  umat

  iek

  Mec

  hatr

  onic

  aV

  eilig

  heid

  stec

  hnie

  kA

  lgem

  ene

  info

  rmat

  ieeD

  rive

  &C

  ontr

  olA

  cad

  emy

  Elektrische aandrijf- en besturingstechniek

  Inhoud

  Aandrijftechniek - IndraDrive38 EATG-1 Basistraining elektrische aandrijftechniek39 EAT-ID-SERCOS Elektrische servosystemen met SERCOS-interface, inbedrijfname en assenoptimalisering 40 EAT-ID-SI Elektrische servosystemen en gentegreerde veilig- heidstechniek

  PLC - IndraWorks / IndraLogic41 ESTG-SPS Basistraining PLC techniek

  MotionLogic (drive-based) - IndraMoton MLD42 EAT-ID MLDS/MLDM-Prog IndraMotion MLD-S/MLD-M programmeren

  MotionControl (control-based) - XLC/MLC43 EST-XLC/MLC Beginners XLC of MLC controls met IndraLogic 2G en Sercos III voor beginners44 EST-XLC/MLC Basis Basistraining XLC of MLC controls met IndraLogic 2G en Sercos III

 • Trainingsprogramma 2016 | Drive & Control AcademyElektrische aandrijf- en besturingstechniek38H

  ydra

  ulie

  k

  Ele

  ktri

  sche

  aa

  ndri

  jf- e

  n b

  estu

  ring

  stec

  hnie

  kP

  neum

  atie

  kM

  echa

  tron

  ica

  Vei

  lighe

  idst

  echn

  iek

  Alg

  emen

  ein

  form

  atie

  eDri

  ve&

  Con

  trol

  Aca

  dem

  y

  Van de functie en eigenschappen van de geselecteerde aandrijfcomponenten tot de actuele ontwikkelingen. Deze opleiding wordt iedereen aanbevolen die zich verder wil ontwikkelen in de elektrische aandrijftechniek.

  Leerdoelen

  f Overzicht krijgen van de elektrische aandrijftechniek

  f Componenten en concepten leren kennen en begrijpen

  f Kennis verwerven over de verschillende aandrijf-componenten, hun toepassingen en de huidige trends

  f Ontdekken van de verandering van analoge naar digitale aandrijftechniek en de impact ervan op de inbedrijfstelling, het gebruik en het onderhoud

  f Leren kennen van de verschillende motortypen (synchroon, asynchroon) en het gebruik en

  onderhoud f Praktijkervaring door middel van oefening op de

  servo-aandrijving en de frequentieregelaar f Veilig werken met en aan de installatie

  Inhoud

  f Basiskennis van de omzetting van energie door middel van elektrische aandrijvingen (opbouw en werking)

  f Elektromotoren, de verschillende werkings- mechanismen, hun eigenschappen en typische toepassing

  f Motor-encoder f Aandrijfregelkringen (positie, snelheid, koppel) en

  toepassingsgebieden f Analoge en digitale besturing f Frequentieregelaar, werking en inzetgebieden,

  praktische oefeningen voor inbedrijfstelling f Servo-aandrijving, functies en toepassingsgebie-

  den, praktische oefeningen

  Vooropleiding/kennis

  Technisch inzicht.

  Doelgroep

  Vakmensen, technici en engineers in ontwerp, onder-houd en inbedrijfstelling.

  Data

  24.02 - 26.02.2016 Boxtel05.10 - 07.10.2016 Boxtel

  Vraag ons voor verdere data en individuele training.Wij helpen je graag.

  Tijden

  3 dagen van09:00 - 16:00 uur

  Prijs

  1.390,- p.p.

  Opmerkingen

  Koffie/thee en een lunch in ons bedrijfsrestaurant zijn inbegrepen.Na afloop ontvang je een certificaat van deelname.Het actuele aanbod vind je op internet:www.boschrexroth.nl/training

  Basistraining elektrische aandrijftechniek

  EATG-1

  3

 • Drive & Control Academy | Trainingsprogramma 2016 Elektrische aandrijf- en besturingstechniek 39

  Hyd

  raul

  iek

  Ele

  ktri

  sche

  aa

  ndri

  jf- e

  n b

  estu

  ring

  stec

  hnie

  k

  Pne

  umat

  iek

  Mec

  hatr

  onic

  aV

  eilig

  heid

  stec

  hnie

  kA

  lgem

  ene

  info

  rmat

  ieeD

  rive

  &C

  ontr

  olA

  cad

  emy

  Een training voor iedereen die met de digitale aandrijving IndraDrive met SERCOS III interface en de beschikbare kennis wil verdiepen. Door middel van praktische oefeningen wordt de opgedane kennis versterkt.

  Leerdoelen

  f Leren kennen van de componenten van het aandrijfsysteem IndraDrive

  f As inbedrijfnemen en optimaliseren f Uitwisseling van aandrijfcomponenten (incl.

  controle eenheid met veiligheidstechnologie) f Diagnosticeren en oplossen van fouten f Veilig werken met en aan de installatie f Storingzoeken

  Inhoud

  f Componenten van servosystemen f Uitvoeringen van de stuurdelen f Instellen van drive parameters f Parameters instellen (basis parameters laden,

  data opslaan) f Wisselen van componenten f Storingen interpreteren en oplossen f Metingen uitvoeren met gentegreerde oscilloscoop f Benutten van digitale en analoge in- en uitgangen f Activeren van de gentegreerde PLC (MLD) f Master slave functie via SERCOS III f Praktische oefeningen, ongeveer 50% van de tijd

  Vooropleiding/kennis

  Basiskennis van elektrotechniek, basiskennis van elektrische aandrijving (training EATG-1 of vergelijk-bare vaardigheden) en PC-vaardigheden.

  Doelgroep

  Vakmensen, technici en engineers in ontwerp, onder-houd en inbedrijfname.

  Data

  16.02 - 18.02.2016 Boxtel19.09 - 21.09.2016 Boxtel

  Vraag ons voor verdere data en individuele training.Wij helpen je graag.

  Tijden

  3 dagen van09:00 - 16:00 uur

  Prijs

  1.290,- p.p.

  Vervolgtrainingen

  EAT-ID-SI, EAT-ID MLDS/MLDM-Prog.

  Opmerkingen

  Koffie/thee en een lunch in ons bedrijfsrestaurant zijn inbegrepen.Na afloop ontvang je een certificaat van deelname.Het actuele aanbod vind je op internet:www.boschrexroth.nl/training

  Elektrische servosystemen met SERCOS-interface

  EAT-ID-SERCOS

  3

 • Trainingsprogramma 2016 | Drive & Control AcademyElektrische aandrijf- en besturingstechniek40H

  ydra

  ulie

  k

  Ele

  ktri

  sche

  aa

  ndri

  jf- e

  n b

  estu

  ring

  stec

  hnie

  kP

  neum

  atie

  kM

  echa

  tron

  ica

  Vei

  lighe

  idst

  echn

  iek

  Alg

  emen

  ein

  form

  atie

  eDri

  ve&

  Con

  trol

  Aca

  dem

  y

  Met de aandrijvingen van Rexroth IndraDrive maak je direct gebruik van een verscheidenheid aan beveiligingsfuncties in het servosysteem. In deze training wordt het instappen in de gentegreerde veiligheidstechniek versie S2/L2 in elektrische servosystemen makkelijk gemaakt.

  Leerdoelen

  f Grondbeginselen van machinerichtlijnen en daaruit voortvloeiende normen kennen

  f Verschillende aandrijving interne veilligheidsfunc-ties begrijpen

  f Parametrisatie en configuratie van de beveiligings-techniek via inbedrijfname software IndraWorks Engineering

  f Onderhoudstaken als data back-up, vervanging van onderdelen en het oplossen van problemen

  f Veilig werken met en aan de installatie f Storing zoeken

  Inhoud

  f Machinerichtlijnen f In bedrijf nemen van de gentegreerde veiligheids-

  techniek f Storingen interpreteren en oplossen f Praktische oefeningen, ongeveer 50% van de tijd

  Vooropleiding/kennis

  Eerdere deelname aan een IndraDrive training (EAT-ID-SERCOS) is noodzakelijk.

  Doelgroep

  Vakmensen, technici en engineers in het ontwerp, onderhoud en inbedrijfstelling.

  Data

  19.02.2016 Boxtel22.09.2016 Boxtel

  Vraag ons voor verdere data en individuele training.Wij helpen u graag.

  Tijden

  1 dag van09:00 - 16:00 uur

  Prijs

  591,- p.p.

  Opmerkingen

  Koffie/thee en een lunch in ons bedrijfsrestaurant zijn inbegrepen.Na afloop ontvang je een certificaat van deelname.Het actuele aanbod vind je op internet:www.boschrexroth.nl/training

  Elektrische servosystemen en gentegreerde veiligheidstechniek 1G

  EAT-ID-SI

  1

 • Drive & Control Academy | Trainingsprogramma 2016 Elektrische aandrijf- en besturingstechniek 41

  Hyd

  raul

  iek

  Ele

  ktri

  sche

  aa

  ndri

  jf- e

  n b

  estu

  ring

  stec

  hnie

  k

  Pne

  umat

  iek

  Mec

  hatr

  onic

  aV

  eilig

  heid

  stec

  hnie

  kA

  lgem

  ene

  info

  rmat

  ieeD

  rive

  &C

  ontr

  olA

  cad

  emy

  Basistraining PLC techniekESTG-SPS

  De basistraining voor iedereen die de werking van de PLC technologie in de praktijk wil leren kennen. Deze training wordt iedereen aanbevolen die zich verder wil ontwik-kelen op het gebied van PLC techniek.

  Leerdoelen

  f Gebruik van de PLC basiskennis voor de integratie van andere componenten (aandrijvingen, bus-systemen, visualisatie, etc.) in een fabriek

  f Basiskennis van de PLC technologie verwerven; inbegrepen is het programmeren en testen van een trainingssysteem, de basis voor verdere opleidingen in dit thema

  f Storingen in de werking oplossen

  Inhoud

  f Waarom gebruiken we een PLC f Opbouw, werking, eigenschappen van de PLC f Sensoren f Programmeren volgens de norm IEC 61131-3 in:

  - LD (ladder Diagram) - FBD (Function Block Diagram) - IL (Instruction List)

  f Storingen verhelpen f Praktische oefeningen

  Vooropleiding/kennis

  Electrotechnische kennis.

  Doelgroep

  Vakmensen, technici en engineers op het gebied van projectplanning, implementatie en onderhoud.

  Data

  04.02 - 05.02.2016 Boxtel26.05 - 27.05.2016 Boxtel27.09 - 28.09.2016 Boxtel

  Tijden

  2 dagen van09:00 - 16:00 uur

  Prijs

  844,- p.p.

  Opmerkingen

  Koffie/thee en een lunch in ons bedrijfsrestaurant zijn inbegrepen.Na afloop ontvang je een certificaat van deelname.Het actuele aanbod vind je op internet:www.boschrexroth.nl/training

  2

 • Trainingsprogramma 2016 | Drive & Control AcademyElektrische aandrijf- en besturingstechniek42H

  ydra

  ulie

  k

  Ele

  ktri

  sche

  aa

  ndri

  jf- e

  n b

  estu

  ring

  stec

  hnie

  kP

  neum

  atie

  kM

  echa

  tron

  ica

  Vei

  lighe

  idst

  echn

  iek

  Alg

  emen

  ein

  form

  atie

  eDri

  ve&

  Con

  trol

  Aca

  dem

  y

  Van de functie en eigenschappen van de configureerbare PLC tot de program-mering volgens IEC 61131-3 leren applicatie engineers en de onderhouds-monteurs IndraMotion MLDS en MLDM kennen. Voor meerassige toepassingen of toepassingen met n as.

  Leerdoelen

  f Zelfstandig een verbinding tot stand brengen met het elektrische servosysteem

  f De interne PLC activeren f Het programma bekijken, kleine wijzigingen aan-

  brengen en zelf programmeren f Bouwstenen uit de bibliotheek benutten

  Inhoud

  f In bedrijf nemen van de in de drive gentegreerde PLC

  f Uitleg over de diverse variabelen f Schrijven van een programma, gebruikmakend van

  standaard functieblokken f Storingen verhelpen f Praktische oefeningen, ongeveer 50% van de tijd

  Vooropleiding/kennis

  Goede IndraDrive kennis of deelname aan de EAT-ID-SERCOS training en kennis van programmeren vol-gens de IEC 61131 of de cursus basistraining PLC techniek ESTG-SPS gevolgd hebben.

  Doelgroep

  Vakmensen, technici en engineers op het gebied van planning, programmering, onderhoud en inbe-drijfstelling.

  Data 20.04 - 22.04.2016 Boxtel26.09 - 28.10.2016 Boxtel

  Vraag ons voor verdere data en individuele training.Wij helpen je graag.

  Tijden

  3 dagen van09:00 - 16:00 uur

  Prijs

  1.390,- p.p.

  Opmerkingen

  Koffie/thee en een lunch in ons bedrijfsrestaurant zijn inbegrepen.Na afloop ontvang je een certificaat van deelname.Het actuele aanbod vind je op internet:www.boschrexroth.nl/training

  IndraMotion MLDS/MLDMprogrammeren

  EAT-ID MLDS/MLDM-Prog

  3

 • Drive & Control Academy | Trainingsprogramma 2016 Elektrische aandrijf- en besturingstechniek 43

  Hyd

  raul

  iek

  Ele

  ktri

  sche

  aa

  ndri

  jf- e

  n b

  estu

  ring

  stec

  hnie

  k

  Pne

  umat

  iek

  Mec

  hatr

  onic

  aV

  eilig

  heid

  stec

  hnie

  kA

  lgem

  ene

  info

  rmat

  ieeD

  rive

  &C

  ontr

  olA

  cad

  emy

  XLC of MLC controls met IndraLogic 2G en Sercos III - voor beginners

  EST-XLC/MLC Beginners

  In deze training voor beginners wordt de basiskennis van IndraLogic en IndraMotion MLC overgebracht. Het vergemakkelijkt het gebruik van IndraWorks voor de XLC / MLC systemen. De basiskennis van IndraLogic wordt in praktijk gebracht door middel van het aansturen van een elektrische servomotor via PLCopen.

  Leerdoelen

  f Omgaan met de softwaretool IndraWorks f Projecten aanmaken en gebruiken f Assen aanmaken via SERCOS III en deze aansturen f Gebruiken van IndraLogic en de structuur hiervan

  en de programmeertalen f Werken met de PLCopen bibliotheek f Projecten archiveren en weer terug laden f IndraMotion Servicetool (IMST) leren kennen

  Inhoud

  f Overzicht van de XLC / MLC hardware f Motion- en logische- functionaliteiten f Verbinding opzetten met de IndraControl XLC/MLC f Aanmaken van rele en virtuele assen f IndraLogic programmeertalen f Motion programma maken met de PLCopen func-

  tiebouwstenen f Oefeningen op demo modellen

  Randvoorwaarden

  Bekend zijn met de elektrische besturingen, alge-mene PLC kennis, bekend zijn met PC en Windows.

  Doelgroep

  Elektriciens, techneuten en ingenieurs die projecten maken, onderhouden of in bedrijf nemen.

  Data

  10.02 - 11.02.2016 Boxtel13.06 - 14.06.2016 Boxtel

  Vraag ons voor verdere data en individuele training. Wij helpen je graag.

  Tijden

  2 dagen van09:00 - 16:00 uur

  Prijs

  980,- p.p.

  Opmerkingen

  Koffie/thee en een lunch in ons bedrijfsrestaurant zijn inbegrepen.Na afloop ontvang je een certificaat van deelname.Het actuele aanbod vind je op internet:www.boschrexroth.nl/training

  2

 • Trainingsprogramma 2016 | Drive & Control AcademyElektrische aandrijf- en besturingstechniek44H

  ydra

  ulie

  k

  Ele

  ktri

  sche

  aa

  ndri

  jf- e

  n b

  estu

  ring

  stec

  hnie

  kP

  neu