Het recente verleden, heden en de toekomst van impact investing met een nederlands perspectief pdf

download Het recente verleden, heden en de toekomst van impact investing met een nederlands perspectief pdf

of 28

Embed Size (px)

Transcript of Het recente verleden, heden en de toekomst van impact investing met een nederlands perspectief pdf

 • Het verleden, het heden en de toekomst van impact investing, wereldwijd surfen met Nederlands perspectief

  INHOUD

  InleidingMijn verleden, heden en toekomst, de Impact Bijsluiter en: waarom een Nederlands perspectief?

  Het recente verledenImpact Investing wordt een merk, Social Investment in het Verenigd Koninkrijk, de Europese Unie, Academia, de impact investing sector, public equity impact investing en de EVPA: de European Venture Philanthropy Association.

  Ondertussen in NederlandDe Acces2Medicine Index, missie-gerelateerd Investeren door goede doelen, SNS Bank Impact Investment Asset Management, SOCAP Europe, Het NSGK Borgstellingsfonds, het CBF Handboek impactmeting voor goede doelen, de Global Real Estate Sustainability Benchmark (GRESB), 'A Billion to Gain' over de Nederlandse bijdrage aan de microkrediet sector, de Bankiers eed en het ABNAMRO Social Impact Fund dat investeert in de 1e Nederlandse Social Impact Bond.

  Proof of conceptObligaties van ontwikkelingsbanken, Community Development Bonds, Vaccinatie obligaties en Japanse ontwikkeling- en wederopbouw obligaties: Uridashi.

  Het heden: 2014-2015Academia, top consultants, professionele impact investors, ESG-integratie, Impact indices en impact meting, Groene, Duurzame en Klimaat Obligaties, Corporate Impact Venturing, duurzaam beleggen 2.0, Van impact first: rendement inleveren voor impact, naar duurzame impact investing, de introductie van Inclusive Impact Investing, 2015: een wens voor Mercer (vervolg)onderzoek Impact Investing Scenario's.

  De ToekomstArgumenten voor impact investing: marktfalen, de ontoereikende inkomsten van Filantropie en overheden, de mogelijkheden van particulier kapitaal, Corporate Impact Venturing en Megatrends, suggesties en wensen

  Alcanne Houtzaager Het recente verleden, heden en de toekomst van impact investing met een Nederlands perspectief PDF 1

 • InleidingVier jaar geleden begon ik impact investing serieus te bestuderen en met het bereiken van de Masters mijlpaal is dit een goed moment om het onderzoektraject samen te vatten en de balans op te maken. Zonder het afleggen van ook maar een enkel examen, want voor zover ik weet is er geen officieel academisch Impact Investing curriculum. Maar wel op basis van ongeveer 100 Impact Investing Nieuws & onderzoek blogs.

  Tijd voor een terugblik, die me zoals elke reis bracht op onverwachte plekken, interessante mensen, veel inspirerende gedachten en projecten en een persoonlijke benadering. Voor deze inleiding zal ik ook mijn verleden, heden entoekomst als trajectpaaltjes gebruiken.

  Verleden: mijn uitgangspuntEerst een kort auteur profiel omdat het verklaart waarom en hoe ik ben begonnen met het bestuderen van impact investing. Ik heb Politieke Eigentijdse Geschiedenis gestudeerd aan de Universiteit Groningen en ben afgestudeerd op strategien en trends in de Nederlandse beleid voor ontwikkelingssamenwerking (1964-1984). Daarna ging ik naar het (nu Erasmus) Institute of Social Studies in Den Haag, waar ik als niet jurist toehoorder was bij de International Law & the Organization of Development, een Diploma cursus en daarna werd toegelaten tot de Masters in Politics of Alternative Development Strategies. Terugkijkend lijkt het me allemaal te hebben voorbereid op Impact Investing, maar de volgende 20 jaar werkte ik voor goede doelen en deed public relations & affairs, marketing-communicatie en massa mediale fondsenwerving ondersteunende campagnes.

  De eerste jaren werkte ik voor in Nederland werkende gezondheidsfondsen en de laatste jaren voor de Protestantse Kerk in Nederland / ICCO&KerkinActie die werken voor de kerken in Nederland en hun activiteiten en internationaal voor ontwikkeling, noodhulp en wederopbouw. Dit is de baan die ik het leukst vond vanwege de ambities, cultuur en het uniek perspectief. Het bleek dat de Protestantse Kerk een van Nederlands grootste impact investeerders is omdat ze 20% van haar vermogen belegt in Oikocredit, een toonaangevend microkrediet fonds. Dat trouwens is opgericht na een appl op een vergaderingvan de Wereldraad van Kerken in 1968.Terwijl mijn campagnes groter en groter werden, maar ook een beetje een herhaling van zetten, begon ik te twijfelen aan de effectiviteit van (alle) goede doelen strategien en activiteiten in het licht van de groeiende behoeften door bevolkingsgroei, vergrijzing, verslechterende gezondheid en milieu en (inter)nationale conflicten. Een beetje apocalyptisch en waarschijnlijk was ik gewoon toe aan verandering.

  Het heden: een veranderingstrajectIn die tijd volgde ik een cursus van vermogensplanning voor Dummies* bij mijn bank waarin het ook een avond over duurzaam beleggen ging. Opeens

  Alcanne Houtzaager Het recente verleden, heden en de toekomst van impact investing met een Nederlands perspectief PDF 2

 • wist ik het: ik ging impact investing studeren. Beginnend bij nul en als kleine inkomens belegger. Omdat ik alleen micro activa had, werd ik een doe-het-zelf belegger. Ook al zijn kant-en-klare duurzame beleggingsproducten met impact investing elementen in Nederland makkelijk verkrijgbaar. Vrijwel alle banken bieden het aan, maar Nederland heeft ook twee unieke super duurzame banken: Triodos en ASN Bank. Banken met track records van 25 en 50 jaar en mooie beleggingsresultaten. Maar ze stammen ook uit het tijdperk van uitsluiting** en zijn gericht op vermogensgroei en niet op direct inkomen, dus op dividend of coupon betalingen, dat wordt herbelegd. Bovendien waren in dietijd de management vergoedingen hoger dan de rendementen, dus waren hun beleggingsfondsen niet interessant voor een kleine inkomensbelegger. Ook mijn focus op basisbehoeften en impact katalysatoren kon ik niet kwijt in hun fondsen. Dus ik werd een direct trader, met een voorkeur voor obligaties van duurzame bedrijven in 'basisbehoefte' en 'impact' sectoren waaronder ik ook de financile sector schaar vanwege (micro)krediet. Ik stapte al snel in exhange traded funds (ETF's) die elk kwartaal uitkeren tegen zeer lage kosten omdat omdat ze (automatisch) een index volgen met een brede spreiding. Daarnaast had ik een mandje aandelen in best-in-class bedrijven in financin, gezondheid, voeding en IT. Afgekeken van goede doelen en hun vermogensbeheer. Zo begon ik een portfolio en asset management strategie teontwikkelen die mijn impact investing ambities weerspiegelt.

  De toekomstEen: Ik hoop mijn missionair werk voort te zetten van het promoten van impact investing als beleggingsstrategie en portfolio-model voor micro-investeerders met ambities om impact en inkomen te genereren. Twee: Ik wil goede doelen graag inspireren om met hun vermogensbeheerders de mogelijkheden van impact investing te bespreken omhun missie te realiseren. Het vermogen kan ook hiervoor benut worden, binnenhun verplichting van fiduciair beheer. Ik hoop dat ze onderzoeken hoe inkomengenererende projecten kunnen bijdragen aan hun ambities en de mogelijkheid van uitgifte van chari of social impact bonds overwegen om bewezen effectieveactiviteiten versneld op te schalen. Drie: Ik wil een 'nudger' voor financile en investment professionals zijn en ze stimuleren om de ontwikkelingen en mogelijkheden van de impact investing te volgen en te kijken hoe het de belangen en wensen van hun klanten dient. Door het verbeteren van de risicobeoordeling en rendement, die niet alleen gebaseerd is op ESG***-risico's en kansen integratie, maar door actief op zoekte gaan naar bedrijven en portfolio's in impact investing sectoren.

  De Impact Bijsluiter voor beleggingsproducten is slechts een begin ****.Het verbaast me een dergelijk transparantie instrument niet eerder is bedacht.Het geeft beleggers in n oogopslag inzicht in de impact van beleggingsproducten en lijkt me het ultieme marketing tool voor ontwikkelaars van impact investeringsproducten. Want als er een risico bijsluiter kan worden gemaakt -iets dat veel onvoorspelbaarder is- kan het zeker ook voor impact op

  Alcanne Houtzaager Het recente verleden, heden en de toekomst van impact investing met een Nederlands perspectief PDF 3

 • basis van een simpele analyse van de sectoren, bedrijven en activiteiten waarin belegt wordt. Een verklaring waarom het niet eerder bedacht is, is de huidige praktijk van duurzaam of verantwoord beleggen waarin uitsluiting de meest gebruikte strategie is. Uitsluiting is gericht op 'minder schade' doen aan mensen en de wereld. Maar duurzame beleggers willen 'goed doen', en impact investing wil dat ook. Voor mij is impact investing dan ook de evolutie naar een hoger 2.0 niveau. Van 'minder schade doen' naar 'goed doen'. Natuurlijk heeft minder schade ook een goed effect, bijvoorbeeld minder CO uitstoten draagt bij aan het vertragen van de opwarming van de aarde en extreem weer. En minder watergebruik betekent dat wereldwijd de water schaarste wordt vermindert. Maar als het bespaarde water niet terecht komt bij de armste mensen op aardemensen die geen toegang hebben tot schoon (drink)water is het effect nogal relatief ....

  Het Nederlands perspectiefIn dit overzicht besteed ik apart aandacht voor de ontwikkelingen en activiteiten in Nederland. Als microbelegger op basis van praktische overwegingen zoals valutarisico, handelskosten etc. maar ook omdat ik in de literatuur over impact investing elke keer weer Nederlandse pioniers en initiatieven tegenkwam met lange track records. Volgens recent Eurosif onderzoek SRI in Europe heeft Nederland 44% van de impact investing marktin handen. Daarbij definieert het impact investing als investeringen waarbij de impact wordt gemeten en alleen door door institutionele investeerders i. Veel genoemd worden onze (internationale) ontwikkelingsbank FMO, onze super duurzame banken Triodos maar veel minder ASN, innovatieve en proactieve grootbanken en kleine(re) ve