Het Nieuwe Ondernemen - Nieuwe Ondernemen - ¢  Het Nieuwe Ondernemen Succes in turbulente

Click here to load reader

download Het Nieuwe Ondernemen - Nieuwe Ondernemen - ¢  Het Nieuwe Ondernemen Succes in turbulente

of 6

 • date post

  16-Oct-2020
 • Category

  Documents

 • view

  2
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Het Nieuwe Ondernemen - Nieuwe Ondernemen - ¢  Het Nieuwe Ondernemen Succes in turbulente

 • drsWimDavidse, e. wim@dzjeng.nl, m. 06 134 908 52, t. @dzjeng | 031212 1

  Het Nieuwe Ondernemen Succes in turbulente stagnatie

  In de zomer van 2007 verschenen de eerste donkere wolken aan onze horizon en die bleken de voorloper van een stevige storm. Nog altijd ondervinden bedrijven daar veel hinder van; hun omzetten en winsten zijn gedaald, of ze gingen zelfs al failliet.

  Terwijl de economie krimpt en de economische vooruitzichten duiden op stagnatie en blijvende grote onzekerheid, worden fundamenteel ingrijpende uitdagingen en kansen – zoals vergrijzing, opkomende economieën, uitputting van onze grondstofvoorraden, milieudruk, steeds snellere technologische ontwikkelingen en het ingewikkelde verlangen naar geluk – steeds manifester. Deze 7 grote golven daveren op ons af en vragen – schreeuwen! – om actie.

  Sommige bedrijven hebben sinds die zomer van 2007, in alle turbulentie, geweldig gepresteerd.

 • drsWimDavidse, e. wim@dzjeng.nl, m. 06 134 908 52, t. @dzjeng | 031212 2

  Bedrijven die sinds de zomer 2007 geweldig presteren – succesvol en

  futureproof

  Om een paar bekendere, beursgenoteerde succes-bedrijven te noemen: Vopak, ASML, DocData, HES, Brunel, ASMI, TMC, Boskalis, Heineken, Unilever, DSM, Nutreco, Unit4, BESI, Fugro, Ahold, Shell, Arcadis, HITT, Nedap - bedrijven in allerlei verschillende sectoren en van alle formaten. Vopak, bijvoorbeeld, zag de waarde van zijn aandeel sinds mei 2007, dus vlak voor de aandelenbeurzen in Europa hun langjarige top bereikten, met 156% groeien. In diezelfde tijd daalde de AEX met 39%. Terwijl de economie in die periode totaal ongeveer 1½% groeide, groeide de omzet van Vopak ongeveer 35% – de winst verdubbelde. Daarnaast zijn er nog tientallen niet-beursgenoteerde, snel groeiende, succesvolle, meer en minder bekende kleine en grote bedrijven, jong en gevestigd, in Nederland en daarbuiten. Zoals Shapeways, Facebook, Ecofont, Myler. En bedrijven die ergens in de afgelopen 10-20 jaar bijna onderuit gingen maar gezonder en sterker dan ooit terug zijn gekomen. Het bekendste internationale voorbeeld is wellicht IBM, in Nederland hebben we bijvoorbeeld Koninklijke Ten Cate; beide bedrijven hadden het begin jaren ’90 uiterst moeilijk, maar initieerden een ingrijpende transformatie en presteren alweer lang prima.

  Waar halen deze bedrijven hun successen vandaan? Waarom groeien zij harder en renderen zij beter dan de overgrote meerderheid van onze bedrijven? Wat doen zij Beter?

 • drsWimDavidse, e. wim@dzjeng.nl, m. 06 134 908 52, t. @dzjeng | 031212 3

  Ideeën en instrumenten voor succes - een stormachtige bloemlezing

  Mensen met verschillende inzichten en ideeën buitelen over elkaar heen om ze aan de wereld te verkopen.

  De een gaat voor nóg betere beheersing van budgetten en risico’s, de ander voor meer en ‘agressievere’ sales. Lagere kosten, inclusief het stilzetten van investeringen en het verkleinen van het personeelsbestand, zodat de prijs nog wat omlaag kan, zodat de consument toch blijft kopen. Als de kwaliteit en de service op niveau blijven, tenminste. Meer accountmanagers met hogere targets, zodat er meer klanten bij komen. En hopen dat de huidige klanten niet minder tevreden worden en daardoor minder kopen of zelfs weggaan.

  Richt je op het personeel, want wie kan en wil er nog zonder flexibel personeelsbestand en tijdelijke medewerkers? Een platte organisatie? Natuurlijk wordt er door weer anderen gewezen op goed werkgeverschap en talent management, of op social recruitment. Op het potentieel van goed teamwork en opleidingen. Duurzame inzetbaarheid en empowerment. Bevlogen personeel, ook belangrijk! Moet je nou bezuinigen op personeel, of er meer geld en tijd aan besteden? Of ándere aandacht?

  Internationalisering is deze dagen ook een vaak gehoord recept; buiten Nederland en de EU gaat het tenslotte economisch gezien veel beter.

  Volgens weer anderen loopt de weg naar succes via innovatie. Ga van die Titanic af, verbrand je schepen achter je! Innoveren dus, maar dan wel op een steeds opener manier, in de vorm van co-creatie en open innovatie en tegenwoordig met behulp van crowdsourcing, social media en zo verder! Nieuwe proposities, gedreven door de mogelijkheden van het mobiele internet, of door beleving; moet die winkel nou dicht, of moet er juist in geïnvesteerd worden zodat er wat moois te ervaren valt? De uit de Silicon Valley-hoek overgewaaide Lean- en Agile-concepten moeten breed hun intrede gaan doen, of Dynamic linking. Of frugal innovation, waarbij de nieuwe dienst of product juist functioneler is en minder kan en goedkoper is. Breng al je systemen in de Cloud en ga aan de Big Data. Maar ja, innoveren, dat kost geld en tijd - dus hmm, investeren, of bezuinigen?

 • drsWimDavidse, e. wim@dzjeng.nl, m. 06 134 908 52, t. @dzjeng | 031212 4

  Of dienend leiderschap - mag niet worden gemist, want die hoogopgeleide kenniswerkers en die Generatie Y- en Z-jeugd van tegenwoordig weten alles zelf veel beter. Of ze vinden het binnen no time, met Google of twitter of wat ook. Charismatisch leiderschap, dát zou je moeten doen, a man on a mission die iedereen de toekomst in sleurt. Micro-management, dé stijl naar succes, want Steve Jobs bemoeide zich tenslotte ook overal mee, behandelde z’n mensen bovendien best onbeschoft en kijk eens hoe succesvol Apple is geworden?

  En – echt waar! – nog veel meer…

  Recept voor succes – the rule of three

  The future ain’t what it used to be! Misschien zie je het nu nog heel anders, maar de kansen nemen alleen maar toe, de mogelijkheden worden wéér groter. Misschien zie je al een toekomst vol met kansen, maar besef je dat het nog een eind is, nog een zware tocht, naar die toekomst. Hoe dan ook, alle uitdagingen en kansen vragen – schreeuwen – om veranderingen in wat we doen en hoe we doen. De stormvloed van adviezen zal makkelijk kunnen leiden tot keuze-stress, tot suboptimale keuzes en beslissingen, tot tijdrovende projecten die afleiden van andere belangrijke activiteiten, of mogelijk zelfs uitmonden in lethargie. Wat zijn zinvolle inzichten, wat zijn goede ideeën, concepten en instrumenten? Wat is de samenhang? Waar begin je? Hoe pak je het aan? Wanneer is het genoeg?

 • drsWimDavidse, e. wim@dzjeng.nl, m. 06 134 908 52, t. @dzjeng | 031212 5

  Het begint met het antwoord op de vraag wat een succesvolle, futureproof onderneming is, het recept voor ondernemen naar en in de Nieuwe Toekomst, een integrale, holistische filosofie over succesvol ondernemen. Daarna volgen de instrumenten. De afgelopen maanden heb ik in interviews regelmatig gesproken over ‘het definitieve, geheime recept voor succes’. Dit futureproof recept voor succes bestaat volgens mij uit drie hoofdbestanddelen:

  1. Alles begint en eindigt met customer delight door een geweldige customer experience, gedreven geleverd door energieke mensen.

  2. De hele strategie en organisatie staan hier speciaal voor opgelijnd, waardoor een energiek ondernemingsklimaat ontstaat met een 7tal typische kenmerken:

  1) Focus. Een visie, missie en strategie om de kansen van de 7 grote

  golven te benutten en de bedreigingen ervan te ontwijken, om zich een goede positie in de waardeketen te creëren, en om een onmisbare en duurzame bijdrage te leveren, om impact en betekenis te hebben

  2) Een onderscheidende, onmisbare, superieure propositie voor aantrekkelijke klanten

  3) Geloof in de mogelijkheden en realisme, ambitie en gretigheid, opportunisme en pragmatisme, en outbound gedrag

  4) Een gerichte, snelle en flexibele, lichte en efficiënte organisatie 5) Continue verbetering, noviteitjes en innovatie 6) Veel aandacht voor en samenwerking met klanten en partners 7) Een aanstekelijk platform voor werk- en opdrachtnemerschap, of

  voor propositie-verbindingen.

  3. En daar is continu energiek, katalyserend leiderschap voor nodig.

  Zet deze bril met drie glazen maar eens op. Check de eerder genoemde bedrijven maar eens tegen deze rule of three voor succes, deze R34S. Of andere succesvolle bedrijven, groot of klein, die je kent. En – ook interessant – check eens een paar bedrijven waar het nu minder mee gaat.

  En je eigen bedrijf! Hoe sta je ervoor?

 • drsWimDavidse, e. wim@dzjeng.nl, m. 06 134 908 52, t. @dzjeng | 031212 6

  De Nieuwe Toekomst vraagt – schreeuwt! – om Het Nieuwe Ondernemen

  Turbulentie alom, dus. En voor iedereen met goede zin in uitdagingen en met ideeën wordt het een fantastische tijd. Ik schat dat zo’n 5-10% van de huidige bedrijven succesvol én futureproof is. Die passen – per ongeluk, maar meestal ‘expres’ en allemaal op hun eigen wijze – het succes-recept R34S toe.

  Zij gebruiken de grote golven, om naar nieuwe successen te surfen. Ze gaan op een heel andere manier om met hun klanten, partners en medewerkers, continue vernieuwing, informatie en planning. Ze laten veel management-‘waarheden’ van de 20e eeuw voor wat ze zijn en creëren nieuwe management-wijsheden, die helemaal 21e eeuw-proof zijn. Ze zijn voorbeelden van Het Nieuwe Ondernemen.

  The Future of Business

  Voor een inspirerende indruk van Het Nieuwe Ondernemen verwijs ik je graag naar het fraaie artikel ‘Why Kickstarter and Tedx are the future of business’ op Forbes.com.

  Ze presteren, maar bovendien: zij geloven in ‘de’ toekomst; een Nieuwe Toekomst, waar zij een waardevolle rol zullen spelen en